magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A felszabadítási teológia

A perintista szekta hivatakozási alapja a felszabadítási teológia.

Aki nem ismeri a témát, annak az a képzete támadhat, mintha a perintizmus valóban azonos lenne a felszabadítási teológiával. Miközben nem az.

Előre bocsátom: nem vagyok a felszabadítási teológia híve, alapvetően tévútnak tartom. 

Ami nem jelenti azt, hogy ne kelljen megvédenem a hazugságoktól.

Aki ugyanis csak Perintán keresztül ismeri a felszabadítási teológiát, annak kb. a következő képzete alakul ki erről az áramlatról:

  • forradalmi csoportosulás,
  • a fő cél a gazdasági egyenlőtlenségek elleni harc,
  • mindenféle sajátos álkisebbségek jogvédelme központi ügy,
  • a harc a liberális demokráciáért alapvető,
  • külpolitikai aktivizmus.

Mindez teljesen hamis

A felszabadítási teológia egy latin-amerikai katolikus áramlat. S természetesen az alapcél teljesen katolikus: a lelkek gondozása. Ami miatt kialakult: képviselői rámutattak arra a nyilvánvaló tényre, hogy van egy olyan szintje a szegénységnek, mely már a lelki életet is gátolja. Így a kereszténységnek emiatt feladata a nyomor elleni harc is: nem a tanítás terjesztése helyett, hanem mellette, sőt annak érdekében.

Mindenki beláthatja, ez egy logikus következtetés. Hiszen mindenki tudja, kell valamilyen alap anyagi szint ahhoz, hogy az ember a lelkiekkel is tudjon foglalkozni. Ha valaki éhes és hajléktalan, az a legritkább esetben képes elmélyedni, mert teljes idejét kitölti a biológiai szükségletekről való gondolkodás.

A gond éppen az, hogy ez a téma túl lett hajtva, Nyilván helyes a szegényeket segíteni, az is, ha rámutatunk, az állam feladata a szegények segítése. De ha ebből egy teljes rendszerkritikai áramlat lesz, az már nem egyház, hanem politikai mozgalom. Márpedig Jézus nem politizált, nem alapított pártot, nem volt rendszerkritikus,

Plusz, az egész oda szokott vezetni, hogy mindent a rendszerre vezet vissza, az egyén elsikkad. Így végül senki se lesz bűnös, hiszen csak a  rendszer bűnös, márpedig a kereszténység nem ezt mondja.

Szóval amit Perinta szövegel, az legfeljebb a felszabadítási teológia legradikálisabb részébe fér bele. Valójában sokkal inkább hasonlít valamely amerikai progresszívista újprotestáns felekezetre.

A vicc persze még az, hogy Perinta 2 kedvenc témája - az abortusz és a homokosok - egyáltalán nem szerves része a felszabadítási teológiának. Ami az abortuszt illeti, még a latin-amerikai felszabadítási teológia legbegőzöltebb fejű képviselői is súlyos bűnnek tartják. A homokosság kérdésében már megosztott a kép, de a Perinta-típusú "elfogadás" baromi ritka. 

Érdemes mondjuk megnézni Nicaraguát, ahol a felszabadítási teológia szinte államideológia. A szandinisták először 1979-1990 között voltak hatalmon, már akkor is elvetették az ateizmust, pedig egyébként hithű marxisták voltak. Aztán azonban amikor 2006-ban visszakerültek a hatalomba, immár egyenesen államvallást csináltak a katolicizmusból, közben nem változtatva a marxista gazdaságpolitikán. 

Mondanom se kell, ma Nicaraguában olyan abortusztörvény van, hogy hozzá képest a lengyel verzió ultraliberális, S persze szóba se kerül az egyneműek házasodási jogának bevezetése.

A Magyarországon elterjedt ostoba "neomarxizmus" szó miatt sokan azt hiszik, a marxizmus és a progresszívizmus elválaszthatatlan ikrek, pedig a valóság egyáltalán nem ez. A latin-amerikai felszabadítási teológia a példa erre: jellemzően marxista jellegű sok dologban, de sok esetben kifejezetten antiprogresszívista.

Címkék: közélet vallás
83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7418000104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.19. 08:13:46

De ezt a kifejezést használja expressis verbis a mozgalmára hogy felszabadítási teológia?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.19. 08:50:44

@Deak Tamas:

Igen. Ezt mondja mindig. Esetleg hozzáteszi, annak feminista vonalát képviseli.

Wildhunt 2022.12.19. 09:10:21

Nem az állam feladata a szegények segítése,

Wildhunt 2022.12.19. 09:12:38

A szegények segítése nem az állam, hanem az egyház feladata. Az államnak annyi dolga van, hogy ebben az egyházat ne akadályozza, például ne rabolja ki.

Wildhunt 2022.12.19. 09:50:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: elsősorban mert tapasztalat szerint az egyházi segélyezés működik, az állami meg nem. Aztán meg mert az egyház nem szavazatvásárlásra használja a segítséget. További előnye hogy az egyházi programok nyugodtan tervezhetnek generációkra, az állam csak kormányzati ciklusokban tud gondolkodni. Így hirtelen.

Serény Vélemény 2022.12.19. 09:54:57

@Wildhunt: "A szegények segítése nem az állam, hanem az egyház feladata."

A szegények segítése az _emberek_ dolga, nem elsősorban az egyházé.

Wildhunt 2022.12.19. 10:22:43

@Serény Vélemény: egy szint felett kénytelen vagy intézményesíteni. A dobok egy százast a koldusnak nem old meg semmit.

2022.12.19. 11:35:33

@Wildhunt:
a keresztényszocialista eszményképben a segélyezés államegyház feladata.

polgári konzervatív eszményképben mint minden közügy elsődlegesen városi feladat. debrecenben elsődlegesen a városi karitász segélyez. és ennek része az összes szociális civil szervezet (közalapítvány). ehhez kapcsolódnak a város közintézményeinek adománygyűjtő akciói. a szociális alpolgármester vezetésével. ez politikai értelemben ez olcsó szavazatvásárlást jelent az önkormányzati képviselőknek.

mindez nem zárja ki a keresztényszocialista világképet. ehhez kapcsolódnak a vallásfelekzetek. a politikusok mellett szavazatot vásárolnak a papok.

nemzeti liberális eszményképben teljes foglalkoztatásra kell törekedni és a segélyezés alkalmi jellegű. ezt képviseli a magáncégek, magánalapítványok, pl. a rotarty klub. az adakozás marketing célokat szolgál. és ez sem zárja ki a szavazatvásárlást.

pl. egy mai hírben a polgármester egy üzlettulajdonossal csillagszórózik. és adományoznak a gyeremekklinikának.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5430/221217gombokleukemiasoknak_ksz_(5).jpg

ezek mind-mind méltányolhatók. természetesen van csendes adakozás is. amihez nem kellenek politikusok (állam), papok (egyház), cégtulajdonosok (piac).

Gery87 2022.12.19. 16:36:41

"A Magyarországon elterjedt ostoba "neomarxizmus" szó miatt sokan azt hiszik, a marxizmus és a progresszívizmus elválaszthatatlan ikrek, pedig a valóság egyáltalán nem ez."

Jó lenne ezt nagy betűkkel felírni valahová mert a Fidesz meg a jobberek szeretik összemosni a libsiket a komcsikkal, sőt a progresszió egyenesen marxista gyökerű, a mai lmbtq gender libsik pedig elvtársaik csak "új köntösben"...meg hasonló baromságok.
komcsizás, neomarxistázás..stb.
Unalmas egy baromság már ez..

Gery87 2022.12.19. 16:39:11

@Wildhunt:

Nem az állam feladata a közmunkaprogram, a lakásépítés, a szociális háló, az állami oktatás és Eü....a családtámogatás, az adócsökkentés a legszegényebbek számára, a szállók működtetése? stb

Wildhunt 2022.12.19. 18:40:25

@cvsvrs: a betűlevesednek így sem lesz értelme.

Wildhunt 2022.12.19. 20:08:43

@Gery87: közbiztonság, honvédelem, stb. Olvasgass, nem lehetetlen hogy akkor tanulsz is valamit.

Gógita 2022.12.19. 21:25:14

@Wildhunt: "A szegények segítése nem az állam, hanem az egyház feladata. Az államnak annyi dolga van, hogy ebben az egyházat ne akadályozza, például ne rabolja ki. "

Ez így nem egészen igaz.
Az egyház fő és elsődleges feladata az evangélium hirdetése.

Minden más mellékfoglalkozás. Van, ami következik az evangéliumokból (tanításokból, hagyományból) is, van ami nem.
Alamizsnáskodás, szeretetszolgálat, tanítás, betegápolás...

Ezek azonban az államnak (társadalomnak, közösségnek) is a feladatai!
Főleg, ha azt nézzük, hogy ma már nincsenek katolikus társadalmak, tisztán keresztény társadalmak, ahol evidens, hogy a keresztények segítik egymást.
Egy többségében nem keresztény népességet az őket egybefogó és szolgáló államnak is támogatnia kell.

Oktatással, beteggondozással és a szegények támogatásával is.

Gery87 2022.12.19. 21:30:24

@Wildhunt:

Ez a libertariánus nézőpont...ha már "olvasgatás".
Szóval ez nem kőbe vésett tény, hanem egy irányzat a sok közül!

Gógita 2022.12.19. 21:31:22

@Gery87: "Jó lenne ezt nagy betűkkel felírni valahová mert a Fidesz meg a jobberek szeretik összemosni a libsiket a komcsikkal, sőt a progresszió egyenesen marxista gyökerű, a mai lmbtq gender libsik pedig elvtársaik csak "új köntösben"...meg hasonló baromságok.
komcsizás, neomarxistázás..stb."

Csak az a gond, hogy itt nálunk ez igaz.
Még konkrét személyi azonosságok - folytonosságok - sorában is látszik, hogy ezek UGYANAZOK!!!
Akik meg konkrétan hozzájuk kapcsolódnak (hiába más a múltjuk, mást mondanak magukról), azok is ezáltal beazonosíthatóan tartoznak hozzájuk!
Holdudvarostól, mindenestől.

Nem öröm, de ez van.

Gógita 2022.12.19. 21:36:34

@Gery87: "Nem az állam feladata a... a lakásépítés"

Ez nem.
Kapitalista rendszerben semmiképpen. A lakás piaci áru, mint az autó, a kaja, a ruha...

Az állam támogathatja a lakáshoz jutást, ahogy ez a kormány teszi is, nem is kicsit, de nem építési vállalkozó, hogy maga építsen, építtessen, aztán szociális (szocialista) alapon osztogassa.

Gógita 2022.12.19. 21:41:16

Perinta meg egy eretnek, pogány, progresszivista balos hiteltérítő. Aki javában mérgezi az egyházat, az elméket és gründol magának egy szektát. .

Gery87 2022.12.19. 21:57:38

@Gógita:

Dehogy igaz! Nem ugyanazok.
Csak neked, nektek.

Ráadásul neked a komcsik még zsidók is...

Most ezzel a múlt századi, Horthy korabeli hülyeséggel akarod magyaráznia világot.

Gery87 2022.12.19. 22:02:31

@Gógita:

"Kapitalista rendszerben semmiképpen. "

Elég baj.

"A lakás piaci áru, mint az autó, a kaja, a ruha... "

A lakhatás, ivóvíz, lebegő, oktatás, stb nem lehet "piaci profit áru".
lakni, enni, inni alapvető jog.
Nem lehet kizárólag annak függvénye "mennyire termelsz hatékonyan profitot".

Még nyugaton is voltak állami lakásépítések a kádárkorral megegyező szakaszban!
A finneknél az oktatás állami, nincs magánsulis különcködés hogy aki meg tudja fizetni jobbat kap..."mer piac"

"Az állam támogathatja a lakáshoz jutást, ahogy ez a kormány teszi is,"

ja azoknak akiknek eleve van rá pénz.

" nem is kicsit, de nem építési vállalkozó, hogy maga építsen, építtessen, aztán szociális (szocialista) alapon osztogassa. "

Hát ez...
kritikán aluli érv.
Mintha az állam nem tudna megfizetni egy vállalatot erre!
Mintha a stadionépítés nem így zajlott volna....vagy az állam stadiont tud építeni, lakást meg nem?
Elég szar maszek lehet.

gigabursch 2022.12.20. 06:45:00

@Gógita:
Mármint a keresztény egyházaknak.

Ugyanez pl a zsidó, iszlám, ne hindu egyházakról nem mondható el.

Wildhunt 2022.12.20. 07:44:05

@Gógita: ha az állam egybemosódik a társadalommal, abból mindig baj van. Az állam lesz szíves nem beleugatni a társadalmi értékekbe sem pro, sem kontra.

Wildhunt 2022.12.20. 07:46:00

@Gery87: én tudom hogy te szocializmust akarsz, de az eddig mindenütt megbukott.

2022.12.20. 08:21:38

@Wildhunt:
szociális feladatokat elláthat az állami, az egyházi és a piaci szereplők is.
általában véve közintézmények és a magánszemélyek is.

keresztényszocialista felfogásban mindennek az alfája és az ómegája az állam és az egyház: az államegyház.
polgári konzervatív felfogásban az állam (a város) és a piac fonódik össze. pl. városi karitász.
libertárius keresztény felfogásban az egyház és a piac. pl. rotary klub.

a neolibek szerint csak az egyén és a piac.
a neokonok szerint csak az egyén és az egyház.
a neoszocik szerint csak az egyén és az állam.

ebben a felosztásban neokon vagy.

Gógita 2022.12.20. 09:12:30

@Gery87: "Ráadásul neked a komcsik még zsidók is..."

Nézz akkor utána, kik is "találták ki" és kik voltak a legfőbb teoretikusai, filozófusai, kidolgozói, támogatói és megvalósítói! Mind szellemi, mind gyakorlati szinten.

Igaz, ez felhígult aztán gojokkal is, de a forráson és háttéren ez nem változtat.

Gógita 2022.12.20. 09:13:28

@Gery87: Ja, és ez most sincs másként.
Akkor miről beszélünk?

Gógita 2022.12.20. 09:15:17

@Gery87: "A lakhatás, ivóvíz, lebegő, oktatás, stb nem lehet "piaci profit áru".
lakni, enni, inni alapvető jog."

Miért, mert azt mondod?

Ezekért amióta világ a világ MEG KELLETT DOLGOZNI.
Ha nem ment, nem volt ház, nem volt kaja!
Akkor beálltak szolgálni, hogy legyen!

Gógita 2022.12.20. 09:18:11

@Gery87: ""Az állam támogathatja a lakáshoz jutást, ahogy ez a kormány teszi is,"

ja azoknak akiknek eleve van rá pénz."

Hát ajándékba ne kapjon senki, ha én sem kaptam!
Te a kommunizmust nyomod itt! Meg az állami gyámkodást.
Ez full balos elképzelés a világról, hogy minden JÁR, és az állam adjon.

A jobb-konzi eszme egészen más. Dolgozz meg mindenért!

Gógita 2022.12.20. 09:28:13

@Gery87: "Hát ez...
kritikán aluli érv.
Mintha az állam nem tudna megfizetni egy vállalatot erre!
Mintha a stadionépítés nem így zajlott volna...."

Nem ez a lényeg, hogy meg tudja-e fizetni az állam a vállalkozót - nyilván nem a miniszterek mennek sehol falazni -, hanem az elv! Hogy építsen-e közppzből az állam, nem közcélú házakat, amiket aztán magánebereknek ad oda, szociális alapon. Kvázi ingyen.

VAGY, támogassa a munkába állást, teremtsen munkahelyeket és támogassa a saját lakásszerzést?

Egy jobb-konzi kormányzat ez utóbbit teszi! Nem segélyen tart embereket, meg szociális lakásban.

Ez tipikus balos, szocialista metódus. A gyámkodó (elnyomó) állam.

Gógita 2022.12.20. 09:32:18

@Wildhunt: "ha az állam egybemosódik a társadalommal, abból mindig baj van. Az állam lesz szíves nem beleugatni a társadalmi értékekbe sem pro, sem kontra. "

Az állam mi vagyunk! Közülünk, ÁLTALUNK kiválasztott és megbízott emberek működtetik, a köz érdekében. És ennek hatékonyságáról négy évente döntünk, kifejezzük a véleményünket róla.

Az állam a társadalmat működtető rendszer/szervezet. Nem lehet független tőle.

Gery87 2022.12.20. 09:55:17

@Wildhunt:

Én nem olyat akarok!
De már elmondtam.

Gery87 2022.12.20. 10:08:32

@Gógita:

"Nézz akkor utána, kik is "találták ki" és kik voltak a legfőbb teoretikusai, filozófusai, kidolgozói, támogatói és megvalósítói! Mind szellemi, mind gyakorlati szinten."

Unalmas már ez!
Annyiszor találkozni vele.

A komcsik többsége nem volt vallásos zsidó...nem volt zsidó identitása se!
Származásukkal tisztában lehettek, de soknak már az apja se követte a zsidó hitet, szokásokat.

Ellenben sok helyen a zsidók, zsidó származásúak úgy érezték másodrendűek a társadalomban, ami gyakran alaptalanul hátrányba hozza őket, vagy nyíltan vagy burkoltan zsidó gyökereik miatt. Trockij pl az orosz cári numerus clausus miatt gimnázium helyett a Szt. Pál reáliskolában folytatta tanulmányait.
Ezért fordultak a "modern, nyitott" kommunizmus felé ami nem nézte a vallást, származást, etnikumot....világforradalomról beszélt és egyenlőségről!

Ennyi a magyarázat.

Egyébként meg Lenin, Sztálin, Engels nem voltak "zsidók"...csakhogy a "legnagyobb" "legbefolyásosabbakat" említsem.
Marx is porosz, kikeresztelkedett, asszimilálódott zsidó családból jön.

Gery87 2022.12.20. 10:10:18

@Gógita:

Most is vannak hülyék akik etnicizálnak egy jelenséget, mozgalmat, pártot, ideológiát egy nekik nem tetsző valamit mert úgy egyszerű meg kényelmes.

Gery87 2022.12.20. 10:12:59

@Gógita:

"Miért, mert azt mondod?"

Nem ez úgy 100 éve elég gyakori állami feladat!

"Ezekért amióta világ a világ MEG KELLETT DOLGOZNI.
Ha nem ment, nem volt ház, nem volt kaja!
Akkor beálltak szolgálni, hogy legyen! "

Jól van ne kiabáljál Bendegúz...menjél "szolgálni" a urakhóó hogy legyen hajlék.

(nyilván az állami projekt sem arról szól hogy ingyen megkapod, de baszd fel magad)

Gery87 2022.12.20. 10:15:30

@Gógita:

Szó nincs ingyenességről.
Az hogy mi állami feladat az irányzatok és nézetek mentén változó, nincs kőbe vésve!
De szándékosan értsd félre...
Gondolom a benzint meg a csirkesegget is piaci áron vetted, nehogy már az állam gyámkodjon feletted:)

Gery87 2022.12.20. 10:17:05

@Gógita:

ha az állam mi vagyunk, akkor miért ne szolgálhatná a köz érdekét a lakhatás terén is?
Ellent mondasz önmagadnak!

Gógita 2022.12.20. 12:29:58

@Gery87: "Unalmas már ez!
Annyiszor találkozni vele.

A komcsik többsége nem volt vallásos zsidó...nem volt zsidó identitása se!
Származásukkal tisztában lehettek, de soknak már az apja se követte a zsidó hitet, szokásokat."

Vagyis leszögezhetjük, hogy amit írtam, igaz!
Nem azt írtam, hogy hívő izraeliták voltak! Hanem, hogy etnikailag zsidók.
Persze, hogy ez nem ugyanaz.
Azt is sokszor írom, hogy a hitehagyott zsidók a legnagyobb fenyegetés minden társadalomra!
Pontosan az ilyen ötletek és projektek miatt, mint a szocializmus, kommunizmus, nyílt társadalom és más társadalommérnökösködések, machinációk.

A hitehagyott zsidók általában gyűlölik a hívő zsidókat és magát Izraelt is. Lásd Sorost! ...
Nyilán nem véletlenül, hiszen a projektjeik, az Ószövetséggel, Tórával is szembe mennek általában. Lásd LMBTQ és hasonlók erőltetése, amiért a hívő zsidóknál kövezés járna! ...

"Ellenben sok helyen a zsidók, zsidó származásúak úgy érezték másodrendűek a társadalomban, ami gyakran alaptalanul hátrányba hozza őket, vagy nyíltan vagy burkoltan zsidó gyökereik miatt. "

Nyilván ezért voltak durván felülreprezentáltak az értelmiségi kulcsszakmákban is (orvos, újságíró, jogász...).

A XX. - XXI. században az elnyomottság mögé bújni, így, hogy mindenhol ott voltak, vannak a vezető pozíciókban... Ne már.

Gógita 2022.12.20. 12:35:48

@Gery87: "ha az állam mi vagyunk, akkor miért ne szolgálhatná a köz érdekét a lakhatás terén is?
Ellent mondasz önmagadnak! "

A társadalmi igazságosság miatt!

Abban nincs igazságosság, ha az egyiknek egy élet munkája a lakása, háza, meg a rokonoké, elhalt nagyszülőké, meg 30-40 évig fizetett hitelé, a másiknak meg csak úgy adnak, mert szegénynek nincs.

Itt természetesen nem a havária helyzetekről beszélek, amikor valaki háza leég és ÁTMENETILEG az önkorinak, államnak el kell helyeznie valahová egy családot.

A ház, lakás NEM JÁR! Meg kell érte dolgozni, küzdeni!
Vagy ott az albi, munkásszálló. VIDÉKI HÁZ pár százezerért!

Gógita 2022.12.20. 12:49:25

@Gery87: "Ezért fordultak a "modern, nyitott" kommunizmus felé ami nem nézte a vallást, származást, etnikumot....világforradalomról beszélt és egyenlőségről!"

A származást nagyon is nézték! Nemes, polgár, kulák..., mind ellenség volt. Ahogy a vallásosak, az egyházak is! És aszerint osztottak súlyos hátrányokat embereknek, családoknak.
Tehát ez sem igaz.

Az ő egyenlőségük meg az egyenlő szegénység volt, amit szabad rablással és diktatúrával értek el! A különbek, kiemelkedőek, tehetségesebbek visszahúzásával, (ki)nyírásával.

Miről beszélsz te?

Gógita 2022.12.20. 12:52:08

@Gery87: "Gondolom a benzint meg a csirkesegget is piaci áron vetted, nehogy már az állam gyámkodjon feletted:) "

Ez arra példa, hogy az állam támogatja a hozzájutást a benzinhez, csirke farháthoz és a LAKÁSHOZ IS!

gigabursch 2022.12.20. 12:57:32

@Gery87:
Új vallásuk volt.
A naCIONalIZMUS

Gery87 2022.12.20. 13:04:41

@Gógita:

"Nem azt írtam, hogy hívő izraeliták voltak! Hanem, hogy etnikailag zsidók. "

Etnikailag se voltak zsidók, mivel jellemzően nem tartották magukat annak!
"Származásilag" voltak max azok.

Továbbra sem értem hogy miben fontos ez, azon kívül hogy megemlíthető: a származásuk miatt is vágytak egy "igazságosabb és egyenlőbb világra"?

(Egyébként az már elkerülte a figyelmed hogy nem minden "vezéralak" volt "zsidó" a szocialista, kommunista mozgalom tagjainak többsége meg pláne nem!)

"Azt is sokszor írom, hogy a hitehagyott zsidók a legnagyobb fenyegetés minden társadalomra!"

Ez a te baromságod.

"A hitehagyott zsidók általában gyűlölik a hívő zsidókat és magát Izraelt is. Lásd Sorost! ..."

Jaj már megint Soros, édes faszom!
Ha nem vallásos meg nem identitása hogy zsidó akkor NEM az.
Innentől kezdve értelmetlen a gondolatmeneted.

"Nyilván ezért voltak durván felülreprezentáltak az értelmiségi kulcsszakmákban is (orvos, újságíró, jogász...). "

Igen és ha egy Kárpátaljai magyar professzor lesz a Lvov-i egyetemen akkor nyilván kisebbségi problémák sincsenek Ukrajnában! ugye?
Vagy ha egy csallóközi magyarból ügyész lesz vagy jogász akkor a Benes dekrétumokat beszívja a fekete lyuk mintha sose lettek volna, nem?

Gery87 2022.12.20. 13:12:39

@Gógita:

"Abban nincs igazságosság, ha az egyiknek egy élet munkája a lakása, háza, meg a rokonoké, elhalt nagyszülőké, meg 30-40 évig fizetett hitelé, a másiknak meg csak úgy adnak, mert szegénynek nincs. "

Direkt vagy iylen értetlen vagy már lábon hordod a szívrohamot?
Ki beszélt "ingyenességről"?
ÉPÍTÉSRŐL beszéltem, amit aztán reális áron meg lehet VENNI!
baszod.

Egyébként ha valamit "ingyen" adnak - anyagi értelemben - az a CSOK, de azzal nincs bajod ugye.
"mások dolgoznak ezek meg csak szülnek aztán kapnak 10 millát."?
Na meg a 25 év alattiak adókedvezménye.

Gery87 2022.12.20. 13:15:51

@Gógita:

Az utópia hosszútávra tekint!
Ha megvalósul a kommunizmus, "egyenlőség lesz és világbéke", "osztálynélküliség"...
Az hogy te nem érted mert nem akarod érteni az a te bajod. Ez egy ide volt.
Ők ebbe hittek.

Gery87 2022.12.20. 13:20:07

Ezért beszéltek "osztály nélküli társadalomról" , "internacionalizmusról" ennek ideájáról!

"Az ő egyenlőségük meg az egyenlő szegénység volt, amit szabad rablással és diktatúrával értek el! A különbek, kiemelkedőek, tehetségesebbek visszahúzásával, (ki)nyírásával. "

A valóság meg az idea itt két külön dolog lett, igen.

Gógita 2022.12.20. 14:42:45

@Gery87: "Etnikailag se voltak zsidók, mivel jellemzően nem tartották magukat annak!
"Származásilag" voltak max azok."

Csak szavakat csavargatsz.

Gógita 2022.12.20. 14:49:12

@Gery87: "Továbbra sem értem hogy miben fontos ez, azon kívül hogy megemlíthető: a származásuk miatt is vágytak egy "igazságosabb és egyenlőbb világra"?"

Nem is tudom. Ha a szocialista utópiát/diktatúrát, a kommunista utópiát/diktatúrát, meg a mai ballib, woke, progresszív, ..., nyílt társadalom utópiát/potenciális diktatúrát is főleg ők nyomják, akkor miért is lehet ez lényeges összefüggés?!

Amikor egy kb. 10 millió aránylik a 8 milliárdhoz népesség akarja meghatározni, mindenki másnak, hogyan éljen, az miért lehet érdekes kérdés, megfigyelés?
(Sőt, annak a tíz milliónak is csak egy kis szelete!!! Szerintem ez azért elég figyelemreméltó.)

Gógita 2022.12.20. 15:05:43

@Gery87: "(Egyébként az már elkerülte a figyelmed hogy nem minden "vezéralak" volt "zsidó" a szocialista, kommunista mozgalom tagjainak többsége meg pláne nem!)
"

Dehogy kerülte. Írtam is, hogy az értelmi szerzők voltak döntően ők, aztán bevettek gojokat is, meg tömegeket is felhecceltek ágyútölteléknek.
Aztán persze olyan is volt, hogy egymást is ölték, ölették, meg zsidó (orvos) pereket is rendeztek..., de a cirkusz ezzel jár.
A forradalmak megeszik a saját kölykeiket is.

Mindenesetre az ilyenek teszik aztán célponttá az egészben teljesen vétlen társaikat is.

Gógita 2022.12.20. 15:12:54

@Gery87: "Jaj már megint Soros, édes faszom!
Ha nem vallásos meg nem identitása hogy zsidó akkor NEM az.
Innentől kezdve értelmetlen a gondolatmeneted."

Csak, ha progresszív módon gondolkodunk. Úgy, mint: ha a szőrös, százkilós, 50 éves pasi mától azt gondolja, hogy ő nem pasi, akkor már nem is az.

Csak más meg szereti a dolgokat a valódi nevükön nevezni, nem úgy, ahogy azok címkézik/álcázzák magukat.

Az identitásválság és az öngyűlölet magánügy.

A releváns és tényszerű összefüggések meg relevánsak, és fontosak. Mert nyilván nem véletlenek, ha már "mintázatot" adnak ki.
Maga az elterelés is manipuláció.

Gógita 2022.12.20. 15:16:33

@Gery87: "gen és ha egy Kárpátaljai magyar professzor lesz a Lvov-i egyetemen akkor nyilván kisebbségi problémák sincsenek Ukrajnában! ugye?
Vagy ha egy csallóközi magyarból ügyész lesz vagy jogász akkor a Benes dekrétumokat beszívja a fekete lyuk mintha sose lettek volna, nem? "

Ennél demagógabb dumát hónapok óta nem olvastam!

Nézz már utána a számoknak, arányoknak! Mondjuk az 1920-as, 30-as években, az említett szakmákban, az egyetemeken...

Továbbá ne feledd kérlek, hogy a zsidók hozzánk nem úgy kerültek, hogy elcsatoltuk Izrael kétharmadát az őslakos zsidókkal együtt!!!

Gógita 2022.12.20. 15:20:49

@Gery87: "ÉPÍTÉSRŐL beszéltem, amit aztán reális áron meg lehet VENNI!
baszod."

Ezt csinálja a PIAC! Baszod! :-)

Épít és értékesít reális, tehát a keresletnek megfelelő piaci áron.

Minden más ráfizetéses. Tehát az állam rosszul gazdálkodna a közpénzzel, ha bukna a lakásépítéseken.

Továbbá nem motiválna komolyabb erőfeszítésekre, mert úgy is ott a szoc. háló, meg az állami lakás...

Gógita 2022.12.20. 15:27:23

@Gery87: "Egyébként ha valamit "ingyen" adnak - anyagi értelemben - az a CSOK, de azzal nincs bajod ugye.
"mások dolgoznak ezek meg csak szülnek aztán kapnak 10 millát."?"

Nem, mert egyrészt dolgoznak - a legtöbb támogatás a munkához kapcsolódik -, másrészt nemzetpolitikai cél, hogy szülessenek magyar gyerekek, akik felnevelése is MUNKA és RÁFORDÍTÁS a szülők részéről, nem is kicsi. Miközben "kitermelik" a társadalom későbbi munkaerejét, adófizetőit, TB és nyugdíjfizetőit, új szüleit!
Így működhet és maradhat fenn egy nemzet, egy társadalom.

Tehát messze nem "csak úgy" kapnak támogatást. Hanem nagyon is valamiért CSERÉBE.

Gógita 2022.12.20. 15:30:35

@Gery87: "Az utópia hosszútávra tekint!
Ha megvalósul a kommunizmus, "egyenlőség lesz és világbéke", "osztálynélküliség"...
Az hogy te nem érted mert nem akarod érteni az a te bajod. Ez egy ide volt.
Ők ebbe hittek. "

George Lucas utópiáját sokkal jobban kedvelem!
Szórakoztatóbb és senki nem halt, hal bele. A valóságban.

Gógita 2022.12.20. 15:35:07

@Gery87: "A valóság meg az idea itt két külön dolog lett, igen. "

Ha előre, "fejben" lejátsszák, akkor is kiderült volna, hogy nem életképes, ettől utópia!, és nem hal meg pár tízmillió ember, nem nyomorog pár százmillió. Európa keleti része nem marad le 40-50 évvel...

Gery87 2022.12.20. 16:49:13

@Gógita:

Most az hogy nem érted azt nevezheted csavargatásnak, de szimplán csak buta vagy akkor!

Te is lehetsz pl sváb származású mondjuk apád révén de ha már te nem tartod magad annak akkor "etnikailag sváb vagy?" vagy örülnél neki ha nem tartanának egészen magyarnak és lesváboznának?

Gery87 2022.12.20. 16:51:13

@Gógita:

"főleg ők nyomják"

Én meg leírtam hogy ez fasság.
Szóval nem jutunk sehova...
Te eldöntötted hogy itt zsidó ármánykodás van én meg ezt nem így látom.
ha ebben akarsz hinni akkor higgy...

Gery87 2022.12.20. 16:53:21

@Gógita:

Értem tehát a régi módi!!!

"Az hogy ki a zsidó én mondom meg!"

Így gondoltad?

"-Kitartás!
- Beléd is!"

Gery87 2022.12.20. 16:58:31

@Gógita:

"Nézz már utána a számoknak, arányoknak! Mondjuk az 1920-as, 30-as években, az említett szakmákban, az egyetemeken..."

Tisztában vagyok vele.
ÉS?
MI akadályozta hogy magyar is nagy arányban legyen orvos, ügyvéd, jogász?
Tanulni kellett volna talán...ja hogy a magyarnak nincs olyan művelődési és oktatási kultúrája? Ja hogy az "úri középosztály csak kártyázni szeretett meg a pénzt elverni" megkeresni már necces.....háát akkor ez van.

Pont úgy picsogtak a zsidók arányán meg úgy picsogsz te is most, mint ahogy ma a vérfeministák hogy:

"túl sok a férfi!!!! itt meg ott!!! kvótát, női kvótát!!!"

"Továbbá ne feledd kérlek, hogy a zsidók hozzánk nem úgy kerültek, hogy elcsatoltuk Izrael kétharmadát az őslakos zsidókkal együtt!!! "

És akkor mi van?
bevándoroltak, törvényesen. máshol talán nem volt bevándorlás.
Talán mi nem úgy jöttünk ide meg mentünk máshova?

Gery87 2022.12.20. 16:59:33

@Gógita:

Ezt akkor nem tudták.

Gery87 2022.12.20. 17:00:21

@Gógita:

Ezek szerint mindenki hülye volt, csak utólag most te nem:)

Gógita 2022.12.20. 17:33:13

@Gery87: "Te is lehetsz pl sváb származású mondjuk apád révén de ha már te nem tartod magad annak akkor "etnikailag sváb vagy?" vagy örülnél neki ha nem tartanának egészen magyarnak és lesváboznának?"

Na, mindegy. :-(

Gógita 2022.12.20. 17:38:09

@Gery87: Soros és tsa-i sem zsidók, ugye, hiszen hitehagyottak, meg em is izraeli állampolgárok, ..., csak akkor, ha támadják őket és ki kell játszani ezt a kártyát.
Akkor gyorsan zsidók lesznek ÚJRA, sőt, holokauszt túlélők leszármazottai!

Ugye, Orbánék egyszer sem mondták ki, hogy zsidó S. - pláne, mert egyáltalán nem ezért ellenfél! - , csak azt, hogy belepofázik a magyar belügyekbe..., de szerintetek akkor is zsidóztak Orbánék. Mert akkor persze zsidó a zsidó.
Így megy ez.

De tényleg hagyjuk, mert szándékosan beszélsz félre.

Gery87 2022.12.20. 18:15:32

@Gógita:

"Akkor gyorsan zsidók lesznek ÚJRA, sőt, holokauszt túlélők leszármazottai! "

Szar alakok és ennyi.
Ahogy a neked meg másoknak is jók a zsidók/zsidózás mert így könnyebb megszemélyesíteni, mutogatni meg utálni egy csoportot.
Mo-on még mindig divat "zsidózni" akinek nem tetszik a pofája + gazdag, stb az "zsidó".

Nem kell ahhoz zsidónak lenni hogy zsidózzanak!

"Ugye, Orbánék egyszer sem mondták ki, hogy zsidó S. - pláne, mert egyáltalán nem ezért ellenfél! - , csak azt, hogy belepofázik a magyar belügyekbe..., de szerintetek akkor is zsidóztak Orbánék"

baszod, hát te hoztad fel már megint!
Én annyit mondtam "ha nem tartja magát annak akkor nem az!"
A faszomat érdekli hogy annak tartja e magát vagy sem!

A jelenség szempontjából kurva mindegy!
Erre te vagy a bizonyíték.

Az hogy a "sorozás nálunk zsidózás" szintén nem én találtam ki!
tapasztaltam...ezt mondják!
Az átlagemberek...tudod...az utcán, meg a kocsmában meg a munkahelyen.....hogy a "köcsög libsi Soros zsidó kurva anyja".
Ez van.

Gógita 2022.12.21. 16:26:53

@Gery87: "Én annyit mondtam "ha nem tartja magát annak akkor nem az!"
A faszomat érdekli hogy annak tartja e magát vagy sem!"

De ez nem választás kérdése. Ha az, akkor az.
És amint HASZNOS, mind annak tartja magát!

De ezt a játékot velem nem játszhatják.

Ha te nem érted, hogy mi abban az érdekes, hogy a világunkat leginkább befolyásoló és uraló pontokon mindenhol ott van egy-két (sok) befolyásos zsidó (sváb meg egy sem), akkor nem tudok mit tenni.

Az amerikai külügyminisztertől, a Képviselőház demokrata vezetőjén át, szinte az összes meghatározó sajtó (tv, rádió, nyomtatott média, netes média) tulajdonosai, vezetői, és gyakorlatilag a legnagyobb propagandagyár Hollywood-ig..., akkor ne lásd.
És ne értsd, hogy ez miért érdemel figyelmet, és ez miért FONTOS összefüggés és tényállapot.

És ige, ha ezek mind svábok lennének, az is feltűnne és egy jól látható mintázatot adna!
És a kérdést, hogy vajon nem túl nagy-e egy pár milliós törpe kisebbség befolyása az egész föld életére?

Serény Vélemény 2022.12.21. 16:45:23

@Gógita:
1) a legnagyobb befolyással a föld életére pont egy zsidó van: Jézus Krisztus, ezen nem érdemes problémázni.

2) TE - csakúgy mint akár én, és mint minden pogány - igazából csak akkor tudsz lázadni Isten ellen, ha ELŐSZÖR belépsz az Istennel való szövetségbe, és utána ezt a szövetséget szándékosan, tudatosan megszeged. (ugyanúgy, ahogy egy nőt sem csalsz meg addig, amíg feleségül nem veszed.) Ezzel szemben egy zsidó a biológiai életre való megszületésekor, főleg ha körül is metélik - az Istennek az Ábrahámmal, Izsákkal, Jákobbal, és leszármazottaikkal kötött szövetségének részesévé válik, és ez a szövetség akkor is kötelező rá nézve, ha egyáltalán semmilyen tudomást nem hajlandó erről venni. Ezért NEKI - mármint annak aki zsidónak született - már az a szövetség megszegése, ha nem él egy elég erőteljes vallásos életet.
Vagyis ha liberális, vagy progresszív, vagy bármi, ami törvény szerint nem kóser.

csakhogy az a csavar is benne van a történetben, hogy attól még, hogy valaki Isten ellenségévé válik, az "áldás" vagy az áldás egy része nem feltétlenül, és nem kötelező módon szűnik meg az életén... és

Gery87 2022.12.21. 17:30:18

@Gógita:

"De ez nem választás kérdése. Ha az, akkor az. "

Ez választás kérdése.
Ne mondj már ellent a valóságnak...
Az asszimiláció, a kikeresztelkedés létező jelenség volt mindig.
zsidóknál, nem zsidóknál, mindenkinél...

"És amint HASZNOS, mind annak tartja magát! "

van ilyen bizonyára, ahogy Trutykó is azzal házalt hogy "ő horvát"...

"De ezt a játékot velem nem játszhatják. "

Te egy kibaszott zseni vagy!

"Ha te nem érted, hogy mi abban az érdekes, hogy a világunkat leginkább befolyásoló és uraló pontokon mindenhol ott van egy-két (sok) befolyásos zsidó (sváb meg egy sem), akkor nem tudok mit tenni. "

Egyszerűen az van hogy egyfajta buborékban vagy benne, arra koncentrálsz hogy "meglásd a zsidót a sorok között" ezért már mindenhol zsidót látsz...

"Az amerikai külügyminisztertől, a Képviselőház demokrata vezetőjén át, szinte az összes meghatározó sajtó (tv, rádió, nyomtatott média, netes média) tulajdonosai, vezetői, és gyakorlatilag a legnagyobb propagandagyár Hollywood-ig..., akkor ne lásd.
És ne értsd, hogy ez miért érdemel figyelmet, és ez miért FONTOS összefüggés és tényállapot."

Gondolom mind összegyűlnek és hétvégén gój vért isznak meg összeesküdnek!
Jól lobbiznak, segítik egymást, szemben a magyarral....hát utánuk kell csinálni nem?

"És ige, ha ezek mind svábok lennének, az is feltűnne és egy jól látható mintázatot adna!
És a kérdést, hogy vajon nem túl nagy-e egy pár milliós törpe kisebbség befolyása az egész föld életére? "

Az örményeké, libanoniaké, a Dél-Ázsiai kínaiaké, a latin-amerikai németeké, vagy az arab olajsejkeké?
Mindenhol találsz valami kisebbséget ami befolyásos valamiben.

2022.12.21. 18:14:08

@Serény Vélemény:
egy magyar kereszténynek az emberfia magyar. egy zsidókereszténynek zsidó.

2022.12.21. 18:17:01

@Gógita:
soros és tsai filoszemiták. világias zsidók, nem izraeliták.

Gógita 2022.12.21. 18:19:04

@Gery87: "Ez választás kérdése.
Ne mondj már ellent a valóságnak..."

Tehát, ha valaki zsidónak születik, választhatja, hogy mégsem zsidó. Ha feketének, akkor azt, hogy mégsem fekete?...
Attól még...

Eszembe jutott erről a Vaklárma című film. Ott Richard Prior (fekete), aki vakot játszik, a testvére egyik beszólására, hogy ő fekete, fel kiállt: "Fekete vagyok? És apa tudja már?"

Gógita 2022.12.21. 18:20:15

@cvsvrs: "soros és tsai filoszemiták. világias zsidók, nem izraeliták. "

De nem is a vallásról beszélünk! Hanem a származásról.

Gógita 2022.12.21. 18:23:43

@Gery87: "Egyszerűen az van hogy egyfajta buborékban vagy benne, arra koncentrálsz hogy "meglásd a zsidót a sorok között" ezért már mindenhol zsidót látsz..."

Lószart. Ha svábok lennének svábokat látnék.

A fentebb felsoroltak - és oldalakon át lehetne folytatni - nem zsidók? Nem a legfontosabb, legbefolyásosabb posztokon?
Mi nem igaz, abból, amit írtam?

Gógita 2022.12.21. 18:24:52

@Gery87: "Az örményeké, libanoniaké, a Dél-Ázsiai kínaiaké, a latin-amerikai németeké, vagy az arab olajsejkeké?
Mindenhol találsz valami kisebbséget ami befolyásos valamiben. "

A szokásos terelés.

2022.12.21. 18:27:54

@Gógita:
soros származására nézve is zsidó, vallására nézve is. filoszemita. világias zsidó.

tűz fal 2022.12.21. 19:17:24

@Gógita:
"Tehát, ha valaki zsidónak születik, választhatja, hogy mégsem zsidó. Ha feketének, akkor azt, hogy mégsem fekete?"

Plusz még választhat tízezer genderből is a libernyák tudomány által meghaladott férfi/nő leosztás helyett.

Soros meg ugye csak akkor zsidó, amikor bármilyen bűncselekményének a felemlegetése "antiszemitizmusnak" minősül.

Gery87 2022.12.21. 19:46:53

@Gógita:

"ehát, ha valaki zsidónak születik, választhatja, hogy mégsem zsidó. Ha feketének, akkor azt, hogy mégsem fekete?...
Attól még..."

A rassz mióta választható te ütődött?
Már tényleg csak direkt értetlenkedsz!
A vallásokból ki lehet lépni, nem kötelező gyakorolni, hinni benne, ahogy az asszimiláció, nyelvváltás is létező dolog.
úgyhogy fasságokat beszélsz.

Gery87 2022.12.21. 19:48:42

@Gógita:

ha pl "sváb származású" vagy akkor nem lehetsz magyar?
ilyen alapon itt egy darab tiszta magyar nincs.

Gery87 2022.12.21. 19:54:27

@Gógita:

"Lószart. Ha svábok lennének svábokat látnék."

Valakit utálnod kell, értem én...

"A fentebb felsoroltak - és oldalakon át lehetne folytatni - nem zsidók? Nem a legfontosabb, legbefolyásosabb posztokon?
Mi nem igaz, abból, amit írtam? "

Honnan tudjam? nem nézek "mindenkinek a gatyájába hogy metélt e".
Mondtál pár sablonos példát (szokásos dolgok) ami vagy igaz vagy nem. És ha valaki zsidó valaminek az élén akkor mi van? Azért van ott mert a háttérben ezt is "valami összzsidó ármánykodásra" használja?
na hagyjál a fasságaiddal...

Én is tudok ilyet mondai:
A világot az ateista háttérhatalom irányítja....
Ez biztos: az összes komoly vezető ateista vagy élkeresztény!
"A világ a vallástalan, fogyasztói individualista elkurvuló erkölcstelenség poklába hajt"
stb stb...

Gery87 2022.12.21. 19:55:57

@Gógita:

Márpedig ez van!
Vannak helyek a világon ahol ezen kisebbségeket jobban utálják a zsidóknál a hozzád hasonló gondolkodásúak.
Mondjuk kurvára nem meglepő: a nem nyugati, európai kultúrkörökben pl Ázsiában nem a zsidók lesznek a célpont.

tűz fal 2022.12.22. 09:10:57

Szerencsére itt van a jó Gery néni, aki csak a magyarokat utálja.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása