magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi a nemzet?

A következő kép terjedt nemrég, még azelőtt, hogy a franciák végül elvesztették a foci vb döntőt.

Persze a képen sok hiba is van. Pl. a francia csapat szupersztárja Kylian Mbappé mellett algériai zászló is lehetne (ezért nem néger, hanem félvér), hiszen a színfehér berber anyja ott született. Plusz az etnikailag félig franciák mellett is másik szülőjük zászlaja van, ami így erős csúsztatás - lásd Lloris apja tényleg spanyol, de az anyja francia, ahogy Giroud apja francia, anyja olasz. Nem néztem végig, mert nem vagyok fociszakértő, de ezeket a hibákat még én is észrevettem.

Valójában a hivatalos francia nemzetkép az, hogy nemzet=állampolgárság, azaz pl. a francia etnikumú, francia nyelvű kanadai az nem francia, míg a nem-francia etnikumú, nem-francia nyelvű francia állampolgár meg francia. Éppen az mutatja ennek az abszurditását, hogy ma már nem működik. A volt francia gyarmatokról amikor azok függetlenek lettek sokan vándoroltak be, azok még integrálódtak.

Ahogy a mai Európán kívüli francia területek lakossága is jellemzően francia identitású, pl. az amerikai területeken - Guadeloupe, Guayana, Martinique - ahol egyébként 95 % a néger, de ezek mind franciává lett volt rabszolga leszármazottak, aki nem alakítottak ki magukban új identitást.

Örök élményem a Havannai Egyetemről egy néger francia diáktárs. Két méter magas, vékony testalkatú, Dél-Amerikából, Guayanából, ami Franciaország szerves része. Bár nagyon sötét volt a bőre, arcvonásai európaiasak voltak, tehát valószínűleg egy sötét bőrű mulatt lehetett. Kifejezetten intelligens ember volt, szabad idejében verseket írt (franciául, de próbálkozott spanyolul is), filozófiát olvasott (nem csak marxistát). S nagyon büszke volt franciaságára. Egy alkalommal a dékánhelyettes odafordult hozzá és megkérdezte: “elnézést, ugye maga kongói”. Nehezen írható le, hogy mekkora arculcsapás volt számára ez a kérdés. Teljesen felindulva válaszolt vissza: “milyen kongói? elnézést, én Guayanából érkeztem, francia vagyok!”. valószínűleg leütötte volna az illetőt, ha nem a dékánhelyettes lett volna. Kb. "ez engem leafrikaizott, csak mert fekete vagyok?!".

Na most, a 60-as évek végétől a helyzet kezdett változni. Immár nem lesznek franciává az újak, se az arabok, se a négerek. Maradnak kisebbségiek. Persze hivatalosan továbbra se szabad ezt észrevenni, de ettől még tény.

A liberális nemzetkép, mely állampolgárságon alapszik, persze sose működött. Amikor az egészet kitalálta a francia forradalom, akkor is csak a kisebbségek erőszakos asszimilációval működött, még a XX. sz. elején is gyakorlat volt a francia iskolákban, hogy a kisebbségi nyelvű - okszitán, baszk, breton - gyerekeket megverték, ha nem franciául szólaltak meg.

Most nincs már verés, se más erőszak, így nem működik. Mert a nemzet identitást jelent, nem papírt.

Erről egy nagyszerű orosz-zsidó vicc:

  • Hallottad, Rabinovics, a hétvégén pogrom lesz? - mondja Rabinovicsnak a szintén zsidó ismerőse.
  • Én nem félek, én az okmányaim szerint orosz vagyok.
  • Ne hülyéskedj, nem az okmányokat fogják ütni, hanem a pofánkat.

137 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3718006740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.27. 07:42:43

@Gery87:
Szokás szerint féligazságokkal hazudsz.
Erdély import alapú elrománosítása tudatos magyarellenes lépés volt Mária Terézia és a legaljasabb fiacskája, József részéről.
A gyűjtőfigalom svábok bevándorlása az két alapon mozgott egyszerre, így vallásszabadság és az ottani földtelenség és polgárháborús, illetve háborús ember export a gyarmatokra elők történő menekvés.

A lakosság belső átrendezése a ruszinokat és a tótokat érintette. De ennek égiszére ráfigni a románokat és a szerveket HAZUGSÁG.
Ugyanis Erdélyben és Partiumban nem volt fajlagosan alacsony a népsűrűség.
A lépés ráadásul együttjárt a vármegyerendszer szétbombázásával és katonai körzetesítésével, valamint a teljes rendi alkotmány és a Szent Korona jogrendjének erőszakos felszámolásával.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy neked felesleges válaszolnom, mert hatástalan és csak nyomod tovább a hülyeséget így is, úgy is, de a többiek számára még fontos lehet.

De a lényeg: NE HAZUDJ!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 08:20:24

@Boldeone2: mert, a parasztsághoz tartozás nem jelentett kultúrlétet? Hallottál már magyar népzenét, kalotaszegi hajnalit, mezőségit, dunántúli verbunkosokat? Olvastál már magyar népmeséket, mondjuk épp az említett Heltai gyűjtésében?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 08:26:17

@Boldeone2: kb. persze, egy város alapján, láthatóan humoros formában amúgy. Ha így volt is, ez is csak egy újabb adalék a 100-szor jobb Ausztria magyar vérszívásához. (Nyilván nem volt így hiszen Petőfi szletése előtt száz évvel még törökök szórakoztatták az ország nem csekély hányadát, ugyanúgy volt mint ma, egyes régiók előbbre tartottak, mások nem.)
Cserébe itt van egy dagerrotípia 1845-ből Zalaegerszegről.

gocsejimuzeum.hu/blog/2021/04/meg-egyszer-a-zalaegerszeget-abrazolo-dagerrotipiarol

2022.12.27. 08:29:46

@Gery87:
a nemzet ugyanazt jelentette, amit ma. a politikai identitással rendelkező szaporodási közösséget. ez egy biologikus konstrukció. a nemzetet az ókorban a törzsi vezetők, a középkorban a nemesség, a reformációval és a felvilágosodssal az újkorban a választott polgárok, a jelenkorban pedig a népképviselők uralják. ez a népnemzet. a népképviselőknek ugyanúgy familiárisaik vannak, mint a középkorban, vagy az ókorban. ugyanúgy törzsi tudatok versengenek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 08:30:13

@Boldeone2: nevezzük inkább hírhedtnek. Herczeg Ferenc maga írja az emlékirataiban, Hock mindent elrontott, ami a keze ügyébe került, kár, hogy a legutolsó dolog, ami oda került, épp Magyarország volt.

mtda.hu/books/herczeg_ferenc_emlekezesei_2.pdf#page=222

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.27. 08:30:27

@Billy Hill:

BG-ban volt a nagy beolvasztási kampány a 70-es és 80-as években, hivatalosan Újjászületési Folyamat. A lényege: mindenki bolgár, nincs kisebbség. Csak az örményeknek és a zsidóknak volt kivétel téve.

A cigányok zöme ÖRÜLT ennek.

2022.12.27. 08:45:00

@Boldeone2:
törzsi, nemesi, polgári, népnemzet. a nemzet az ugyanúgy a népképviselőket és a familiárisait jelentette, jelenti a mai napig. a választójog bővült illetve szűkült. errefelé 1405 óta van szabad bíróválasztás. most nincsen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.27. 08:58:14

@Boldeone2: @Gery87:

Mítosz. Nemzet mindig volt.

A nacionalizmus nem megteremtette, hanem elsőrendűvá tette.

De az angol-francia háborúk alatt is megvolt már a nemzeti érzés. Pedig nem volt még nacionalizmus.

2022.12.27. 09:34:58

@Gery87:
a nemzet egy (szaporodási) közösség. és annak vannak képviselői. a nemesi nemzetben a nemesek. a nemesi uradalomban a jobbágyparasztok szaporodási közösséget alkotnak. és maga a nemesség is. és ők képviselik a familiárisaikat. és van egy kiváltságos réteg. ami szélesebb réteg, mint korábban a törzsi vezetőkből álló csoport.

a polgári nemzet úgy alakul ki, hogy a polgári ház (a városi polgári család a cselédeivel) a nemesi házzal (a vidéki nemesek a jobbágyokkal) egyenrangúvának tekinti magát.

a népnemzetben a cselédek és a jobbágyok is választójogot kapnak.

_Neville 2022.12.27. 10:08:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: imádom, mikor fogyatékosnak nézik a korabeli embereket, akiknek fel se tűnt, hogy az egyik szomszéd tót, a másik magyar, a harmadik sváb stb. Na most ehhez elég csak korabeli szövegeket olvasni, hogy de, nagyon is feltűnt és számontartották ezt, csak nem ez volt az elsőrendű kérdés.

_Neville 2022.12.27. 10:11:12

@_Neville: meg a kedvenc középkori példám: Julianus barát elment megkeresni a keleten maradt magyarokat. Meg is találta őket. Na most ha igaz lenne, hogy csak a vallás és a rendiség számított, egyáltalán őket mi alapján tekinthette annak, meg mi alapján lehetett a fejében egy kép arról, hogy ők magyarok? Hát az alapján, hogy nem csak az számított. Ők vérsége, nyelvi, kulturális alapon voltak a szemében magyarok, kb úgy, ahogy ma tekintünk a nemzetre. Szóval nemhogy a 18. század előtt, de már a középkorban is létezett etnikai-kulturális nemzetfelfogás az emberek fejében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.27. 10:41:16

@_Neville:

Az tény, hogy a vallás fontosabb volt a nemzetiségnél, de nem igaz, hogy a nemzetiség nem számított.

Mondjuk hogyan a fenében lehetett Jeanne d’Arc francia nemzeti hős a XV. század első felében? Mikor állítólag nem létezett még francia nemzet, az csak 350 évvel később lett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 10:54:07

@_Neville: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: épp Herczeg Ferenc írja az emlékirataiban, hogy a verseci piacon a lingua franca a román volt, mert a német nem akart megtanulni szerbül és viszont. A román, mint elég könnyű és logikus nyelv pedig ragadt.

Gery87 2022.12.27. 11:08:40

@gigabursch:

"Erdély import alapú elrománosítása tudatos magyarellenes lépés volt Mária Terézia és a legaljasabb fiacskája, József részéről."

persze, persze...
Nézd meg a kurva térképeket, azért linkeltem!
Már jóval Teri néni előtt el volt románosodva Erdély.
Ez csak erősödött.
magyar nem volt elég....
de leírtam.
Olvasni kéne.

"A lakosság belső átrendezése a ruszinokat és a tótokat érintette. De ennek égiszére ráfigni a románokat és a szerveket HAZUGSÁG."

Miről beszélsz pubi?
Persze hogy jöttek, hívták őket...belőlük volt!
A dél meg el volt néptelenedve.

"Ugyanis Erdélyben és Partiumban nem volt fajlagosan alacsony a népsűrűség."

Link. Fent...
És tele volt románnal.

"A lépés ráadásul együttjárt a vármegyerendszer szétbombázásával és katonai körzetesítésével,"

A vármegyerendszer ott ahol volt népesség gyönyörűen helyreállt...150 év után, ez teljesítmény.
Ahol népesség ott azt csináltak amit akartak.

"valamint a teljes rendi alkotmány és a Szent Korona jogrendjének erőszakos felszámolásával."

Nem lettünk függetlenek. Kvázi gyarmatosítottak minket.
Szomorú de ez lett.

"Azért azt hozzá kell tenni, hogy neked felesleges válaszolnom, mert hatástalan és csak nyomod tovább a hülyeséget így is, úgy is, de a többiek számára még fontos lehet."

Mondja az aki etruszk-magyar nyelvről beszél....hagyjuk is.

"De a lényeg: NE HAZUDJ! "

Itt te beszélsz hülyeségeket.

Gery87 2022.12.27. 11:11:22

@cvsvrs:

A nemzetnek politikailag nem volt része az azonos etnikumú de paraszti népesség!
Ezért se érdekelte a nemeseket hogy a paraszt román szerb vagy magyar....és az sem hogy a nemes rendtársai milyen származásúak és milyen nyelven beszélnek otthon a kastélyban.
Zrínyinek se rótta fel senki hogy horvát. Nemes volt tehát "magyar". pont.

Gery87 2022.12.27. 11:15:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nacionalizmus nem megteremtette, hanem elsőrendűvá tette."

Én pont ezt írtam.

Nép, népi, etnikai tudat mindig volt!

A "nemzet" fogalma viszont nem terjedt ki mindenkire.

Sőt, hát pl a "lengyel nemesi nemzet", romantikus historizáló nézete szerint ők "harcos szarmaták ivadékai" nem "holmi parasztok"!
Hát hogy lehetne közösségük földtúró polákokkal?

Gery87 2022.12.27. 11:16:16

@_Neville:

És ki beszélt erről? Senki.

2022.12.27. 11:41:22

@Gery87:
debreceni krónika (ez az magyar szöveg, tehát nem latinból vett fordítás)

"Ennek magasztalására én is ez megnyomoríttatott Debrecen varasának, ez háborúságokkal teljes időkben szegény magyar haza s **nemzet** elpusztítása közt is Isten csudálatos gondviseléséből s erejéből való megmaradásárul ..."

1594. eszt. Mikor a megharagudt igaz Istennek **nemzetünkre** szokott büntető ostora, a sűrű tatárság Husztnál kijőve, és szerteszéllyel az országban szörnyű égetést és rablást tőn, a rettegésben, félelemben, fizetésben és ilyen szomorú időben lenni szokott ínségben, nyomorúságban bőséges része volt ezen varasnak. Mi módon s mennyi fizetés által lött pedig megmaradása azon most nem mulatozhatok: Mivel más emberek relatióján kívül is ide alá az experientia dictálásából errűl írhatok.

...

1604. esztendő tájban az német **nemzet** ez országban felső hatalmasságot bírván, megszorongatja ez várast, hogy harmad nap alatt harminc ezer forintokat küldjenek ki, mert ha nem, ők az várast dúlják fel. Ez szoros ígyben, rövid terminoson, noha a pénz megszerzésre sok utot, módot késértettek, de semmi képpen különben nem teljesíthették, hanem a bírák házanként járván, sokak ládáját felnyitogatták, sokakat megsanyargattak, tömlöcöztek, és valakinél mi pénzt találhattanak felvötték, s az németeknek kivitték, de még így is a kívánt summa nem teljesedhetett.

Ugyanezen [1567] esztendő die 17. Juni. vasárnapon szoníbrúan hallatik, hogy az lengyel **nemzetnek** feles gyülevész népű hadai ez országban Munkácsnál beütvén, Munkács vidékén nagy égetést, az embereken hallatlan kénzással való halált ejtene, annyira, hogy a gyermekeket állóknál fogva karóban aggatnak, alájok tüzet raknának, asszony népeket ketté vagdalnának és egyebeket házokban reggetvén bennégetnének.

"Ezen kívül ugyanaz idő alatt a maga magyar ***nemzetéből*** álló nyúzófosztók, tolvajkodással, hatalmaskodással amit elprédáltak, ennek számát sokkal felül haladja. Még élők kik ezeket nálam jobban bizonyíthatják, mivel bővebben is látták."

a nemzet errefelé nem romantikus kultúrhistorizálás. nem a feltétlen a jó szinonimája. ha valaki népi nacionalista, akkor militáns gondolkodású.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 12:20:48

@cvsvrs: ember, de ebben a szövegben a nemzet szónak semmi ilyen negatív felhangja nincs, a szereplők származását jelölik vele.
Magyarországon, illetve a káeurópai régióban a "nemzet" kifejezés negatív felhangja egyértelműen a marxista-leninista eszméket propagálókhoz köthető, semmilyen valós történelmi folyamat nem eredményezett ilyen változást. Eduard Benes pártja is Nemzeti Szocialista Párt volt.

www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/horakova-benes-narodni-socialiste.html

Gery87 2022.12.27. 12:27:01

@gigabursch:

Inkább te ne hazudj sziriuszi barátom!

2022.12.27. 13:01:44

@Deak Tamas:
ebben a szövegben a nemzet szónak nincs se pozitív, se negatív felhangja. a politikai identitással felruházott humán szaporodási közösséget jelenti. egy közösség, amelyik nemzés útján jön létre. és tartozik hozzá valamilyen azonosságtudat. és van magyar, német, lengyel nemzet. lényegébben a néppel azonos.

"Ezerhatszázötvenhétben,
Magyar mikor Lengyel népben
Sok kárt tenne de ismétlen,
Meglakol róla hétképpen."

"Az méltóságos fejedelem Rákóczi György megakarván indulni Lengyelországra kíván Debrecentül 15 szekeret, nyolc-nyolc marhájával és két emberrel, melyet teljesíteni is kell. Mely marhákat, szekereket utcánként pénzen szerzettek, az embereket pedig kit szépszerrel, ígérettel, kit kényszerítéssel készítgettek el, és a tekintetes tanácsi rend közül is két embereket, úgy mint Bika András és Csanálosi István uraimékat rendelvén melléjek, elindítanak die 31. Decembris 1656."

ez a hadjáratra válaszul a lengyelek betörnek munkácsra.

"Ez iszonyú hírtül iszonyodván megrémül az ország, azok között Debrecen is. Elküld a tekintetes tanács egynéhány rendben Szatmár fele jó paripásokat, elküld a környék vidékségre minden felé bizonyos hírt tudni, elküld Szolnokban, Budára, Egerben az idegenekhez [törökökhöz], elküld Váradra a keresztyénekhez, valahonnan oltalom ha találhatnék, mindenféle eszközöket megpróbálván. Az idegenek Egerből Szolnokból biztatják, hogy fejek fennállásáig a várast nem hagyják, megoltalmazzák, de azt a segítséget későllik. Budáról levelet ád a vezér hogy ha a lengyel közel jün, eleiben vigyék, s a váras békével marad, de ahhoz is semmit nem bízhatnak."

gigabursch 2022.12.27. 13:07:07

@Gery87:
Szíriuszi?
Barátod?

Hazudj még!

Boldeone2 2022.12.27. 16:08:21

@Deak Tamas:
mert, a parasztsághoz tartozás nem jelentett kultúrlétet?"

Nem igazán. A paraszti lèt a szenvedèsről, a szegènysègről , a kemèny munkáról szólt leginkább
Valójában egy csőd volt a magyar paraszti társadalom....

Gondolom hallottál a tiszaeszlári mèregkeverőkről, vagy az ormánsági egykèzőkről? Ezek a jelensègek mind a paraszti kultúra válságát mutatták....Semmi szèp nem volt abban, csak a nacionalista nosztalgia szèpíti meg ...

Szabó Dezső leírta a valóságot , az " Elsodort faluban ", ő bírálta a magyar paraszti kultúra elmaradottságát , de fő problèmának a nèmeteket meg a zsidókat , a liberalizmust tette meg , nem pedig az elmaradott , familiáris paraszti társadalmat
Valójában a fő bűnösök nem a haladás emberei voltak - városi liberálisabb nèmet \zsidó polgárok - hanem az antivilág , feaudalizmus fenntartasában èrdekelt nemesi erők

Ez egy feudális bohócállam volt mèg a Horthy - rendszerben is
Károlyi , Jászi , Hock - korukat meghaladó , progresszív politikusok voltak . Csak rossz korban születtek ...

Nézd meg, kik vezetnek a politikában, irodalomban, kereskedelemben, művészetben, kik a hivatalfőnökök, kiké az uralkodás és az élvezet. Német, szláv és zsidó magyaroké. Mert ezek a versenyképes, erős, közepes emberek. […] A magyarnak mindig kell valaki, aki szeresse, biztatgassa, elismerje, másképp elbitangol, elzüllik!

Gógita 2022.12.27. 16:20:12

@cvsvrs: Ebben van igazad. A nemzet az a nemzés útján létrejött közösség.
Magyar magyart nemz, német németet.

Ugyanakkor "filozófiailag, politikailag" sokféle értelemben használták és használják a nemzet fogalmát. Ezzel nem kis zavarokat is okozva.

Mindenesetre a tisztán nemzés útján előállt magyar nemzetiség sosem volt teljesen tiszta "magyar", hiszen állandóan keveredtünk más nemzetiségekkel. Az így létrejött emberek már inkább kulturálisan, tudatban, öntudatban, identitásban voltak magyarok.

A ma élők is inkább identitásukban, kulturálisan magyarok, mintsem genetikailag.

De azt hiszem, ezzel mindenki más is így van ma már. A sok keveredés miatt.
Senki sem "fajtiszta".

Gógita 2022.12.27. 16:42:49

@Boldeone2: "Német, szláv és zsidó magyaroké. Mert ezek a versenyképes, erős, közepes emberek. […] "

Ez sem genetikai, nemzeti alapon van így, hanem történelmi és kulturális alapon.

Amíg pl. a zsidóknak meg volt a saját országuk, ami működött is, addig ők sem vitték semmire, nem mutattak fel nagyobb érdemeket, eredményeket, mint bármely másik nép.
Mert viszonylag "kényelmesen" csak újratermelték magukat. És az elég volt.

Amint azonban szétszórattak és életben kellett maradniuk ellenséges környezetekben, kisebbségben, igazodni az őket korlátozó törvényekhez, stb., akkor lettek kreatívabbak, akkor specializálódtak és TANULTAK meg számos életben maradási, gyarapodási, stb. stratégiát.

Így lettek életképesebbek és képzettebbek, másokhoz képest, akiknek elég volt, hogy tavasszal vetettek, ősszel arattak és jól elvoltak.

Ez megfigyelhető az egyének szintjén is. Az akinek nehéz élete van, sokszor életképesebb lesz, mit akinek kényelmes, védett az élete.
Ezért az előbbi többnyire többre is viszi, mert megtanul küzdeni, túlélni.

Ez tehát igaz az egyének és a nemzetek, népek szintjén is.

Ugyanígy van azokkal a nemzetekkel is, akik többet háborúztak, akiknek módjuk volt meghódítani, gyarmatosítani a világot, stb.
Ehhez nagy kreativitásra, erőre, ellenálló képességre, és komoly, elszánt agresszivitásra volt szükség. (Hiszen pl. nem finnyáskodhattak, ha népeket kellett kiírtani, kirabolni, rabszolgává tenni...)

Az így "szocializálódott" nemzetek és tagjaik nyilvánvalóan sikeresebbek, mint a békességben, viszonylagos stabilitásban, változatlanságban szocializálódottak.

A magyarság és még sok más nép nagyon jól elvolt a viszonylagos nyugalomban. Kb. azonos szinten kellett csak újratermelni a humánerőforrást és a kaját.
Ezért nem fejlődtek. (Cserébe nem is cipelnek annyi bűnt a hátukon, amiket mások ellen elkövettek a "sikeresebbek"...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 16:45:14

@Boldeone2: nem hallottam a tiszaeszlári méregkeverőkről, a tiszazugiakról annál inkább. Írtam is róluk cikket ami pont az fenti ökörségeket cáfolja.

valtozomult.blog.hu/2017/09/02/a_tiszazug_es_a_tomegmergezes

A paraszti, magyarán földműves munka mindig kemény volt, de nálunk sosem volt az a típusú nyomor, amit összehazudtak később.

valtozomult.blog.hu/2015/08/12/mit_ettem_a_heten

Az itt citált cikkben is látható a megfelelő régiónkénti elkülönülés, illetve külön feltűnő a földműveléshez szükséges tudás elsajátítása, ami pontosan a Horthy-korban haladt hatalmasat.

valtozomult.blog.hu/2015/08/19/a_mezogazdasagi_muveltseg_hianyai

De tökmindegy amúgy ez az egész, mert a paraszti énekeket, verseket, meséket, hagyományokat a magyar kultúrnemzet integrálta, hiába állítasz mást.

kunzoo 2022.12.27. 17:04:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez nem igaz. A Bakony nagy része sváb volt, a 45 előtti sírok mind németül vannak és gótbetűsek. A Kisalföld széle, a sokorói dombságban is németek voltak.
Sopron, Kőszeg, a bányavárosok németek voltak,,erdélyben a szászok is németek.

2022.12.27. 17:15:46

@Gógita:
ez nem "tiszta fajt" jelent, hanem fajta jelleget.

ez lehet egy nem. nemesi család. a debreceni család az öklevelek tanúsága szerint összesen 31 főt számlál. az sem csak debreceniekből áll. mert nőágon beházasodik a domoszlói, a csaholyi, a telegdy, az ónodi, a héderváry és a nádasdi család. valamint báthory de somlyó, széchy de felsőrendva, és a berzeviczy de beerzevicze et kakaslomnitz.

és ezek a családok illetve ezeknek egy része adja a debrecen nembélieket. és nekik vannak familiárisaik. ezekből szerveződik a középkori debrecen a 13-14. században.

amikor meghal debreceni dózsa, akkor az örökösei (péter, jakab és péterfia jakab) úgy határoznak, hogy létrehoznak egy tanácsot. és úgy kerülnek be a hatalomba a nőágon beházasodottak. és amikor a debreceni család férfiágon kihal, akkor a tanult jobbágyparasztok közül kerülnek ki a főbírák. egyszerűen úgy, hogy viszonylagos egyenlőségben valakit kiválasztanak. olyat, aki helybéli és tud latinul.

és így a nemesi nemzetből megindul a polgárosodás errefelé a 15. században. és ez tart a 19. századig. 1848 márciusában poroszlay frigyes (friedrich poroszlay) polgármester azt mondja, hogy a felsővárosi "hóstáti" (hoch stadt-i) telkeken lakó jobbágyok vegyék meg a házaikat a legolcsóbb telekáron és úgy egyrészt a városnak lesz pénze a fejlesztésekhez. másrészt a polgárjog kiterjed minden családra feltéve, hogy a "taksát" megfizetik. a polgárjogot ahogyan addig is egész egyszerűen vásárolják meg az emberek. és nem kell semmiféle ribilió.

a plebejusok képviselői bemennek a városházára. és a patriciusok azt mondják, hogy éljen a forradalom és a népnemzet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 17:46:04

@kunzoo: és a bakonyi svábokból az következik, hogy az ország német volt? Torontálban laktak spanyolok, akkor az ország spanyol volt?

library.hungaricana.hu/en/view/NEDA_1910_01/?pg=431&layout=s

2022.12.27. 17:53:01

@kunzoo:
az ország többsége (és a megyék többsége is) magyar. és budapest többsége nem magyar. ez az alapprobléma.

budapesten nem az az etnikum él, ami általában az országban. nem arról van szó, hogy budapesten és környékén nagy számban élnek németek és zsidók. hanem az, hogy vidéken nem élnek.

debrecenben a mai széchenyi utca hagyományosan "német útcza". abben egy fia német nem lakik. a mai széchenyi kert hagyományosan "zsidókert". abban nincsenek zsidók. kitelepítették őket a németek. a németeket pedig a zsidók.

lehet mondani, hogy ezért a magyar nemesség a felelős. a "bitang úri rend". az is ki lett telepítve. ha a főváros a többségtől lényegesen eltérő etnikumú, akkor úgy nem lehet népnemzet csak akkor ha az országos közintézmények mindenfelé vannak az országban és budapestnek nincs kitüntetett szerepe. csak a budapesti agglomeráció 10x akkora, mint a második legnagyobb.

erre a problematikára nincs válasz.

egy budapesti nem fogadja el azt, hogy legyen minden vármegyében egy tanárképző központ. ilyenből van 20 vidéken. 5 erdélyben. és kapjon még 5 helyet lakosságarányosan a budapesti agglomeráció. és pest-budának jusson 1 hely az oktatási tanácsban, ahogyan békés-csaba-gyula-arad vármegyének.

és majd békécsben, csabán, gyulán vagy aradon esetleg lesz olyan okos magyar, mint pest-budán. és ők egyenrangúak egy oktatási kistanácsban. a nagytanács az országgyűlés. a budai, csabai, gyulai és az aradi tankerület tanácsosai. úgy egy elég erős kisebbségbe kerülne a buda és pest belvárosa. ahol egy "mesterrassz" lakik. ezt nem fogadja el schmidt mária a fideszben, vagy schiffer anrdás se, senki.

nem is értik, hogy valaki felszólalna békéscsabáról? hanem azt mondják, hogy azok "szlovákok". nem tudják azt elképzelni, hogy valaki magyar. a fideszben is ez van.

2022.12.27. 18:06:24

@kunzoo:
polgári nemzetet lehetne hirdetni. debrecen megszervezi a debreceni iskolát. budapest a budapesti iskolát. a kettőből nem lesz közös történelem. mert innen nézve az elte történelmi toposzai alapvetően hamisak. a magyar nyelvről nem beszélve. az mennyiben finn. szerintem szinte semennyiben. ez azonban hit kérdése.

a probléma az, hogy budapest nem fogadja el azt, hogy egy köztestületben ha debrecennek van 1 helye, akkor budapesti agglomerációnak legfeljebb 10. és abból belső pestnek 1 képviselője. a hajdúvárosoknak is van 1. és szabolcsiaknak és a szatmáriaknak, beregieknek is van 1-1 képviselőjük. és a körúton belül is jut valakinek 1 hely. a budai villákban is válasszanak ki valakit. és bakonyból is jön majd valaki. zalából szalajtanak valakit, ahogyan kanizsáról. somogyból és kaposból. a ceglédi tankerületi tanácsos majd egyenrangú lesz valakivel, aki az újlipótávárosban lakik.

ezt nem fogadja el egy ballib. a budapesti fideszes se. hanem majd övék lesz újlipótváros. és ők mondják meg a ceglédinek és az összes többinek. mondván, hogy ők a nemzeti nagytőkések. a kelet. és velük szemben állnak a nemzeti nagytőkések. a nyugat.

kunzoo 2022.12.27. 19:02:52

@Deak Tamas:
De nem is magyar. Pontosabban a származási alapon nem magyar. Nyilván Pest-Budán is éltek magyarok, ezen az alapon az a kijelentés is marhaság hogy az meg német. Az itt élő németek németül beszéltek, gót betűkkel írtak. Nagy, egybefüggő területen laktak 1945 ig. Barnagtól egészen Győrig.

gigabursch 2022.12.27. 19:48:28

@Deak Tamas:
Köszi.
U-blockozok.
Kb ugyanaz.

Aki nálam régóta tiltva van, az
- Brendel
- Kurt-belekotty
- boar-kangörcs
- taga

Geryke legalább nem minősíthetetlen stílusú és nem tudok arról, hogy álnickekkel, nicktolvajlással operálna.
Az, hogy ismerethiámnyal, illetve szemlélet és összekapcsoláshiámnyal küzd, az egy másik kérdés. Még kinőheti.

2022.12.27. 20:00:45

@kunzoo:
a bakony az ugye németül buchenwald. betelepítették őket bécsből. ahogyan a zsidókat. akiket kitelepítették berlinből. aztán utána a zsidók egy része rájött, hogy ők tkp. szovjet. és kitelepítették a németeket és a magyar nemességet. és a szovjetek meg a németek, akik nem németek rájöttek, hogy kapitalisták. csak annyiban, hogy fővárosiak.

2022.12.27. 20:04:07

@kunzoo:
van egy identitását vesztett népesség, amelyik ki be telepítette egymást. eltévesztette a házszámot.

van valamennyi magyar népesség és az szeretne egy magyar fővárost. és ezt hogy oldjuk meg. úgy, hogy lehet kisebbségi német, vagy zsidó. csak ez a két népcsoport ezt nem fogadja el. mindkettő mesterrassznak képzeli magát. az egyik európában, a másik a világban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 20:23:41

@kunzoo: talán hallgassuk meg Jókai Mórt a témában :

mek.oszk.hu/00800/00836/html/jokai70.htm

Azt is meg kell említenünk, hogy még e század két első évtizedében Budapest lakossága nagy részben németvolt; Buda egy részében pedig rác is. A magyarságot csak néhány iparos s a megyei birtokosok és tisztviselők tették, meg a dicasterialis hivatalnokok; ezek mellett a nemes ifjúság, a királyi táblai jegyzők magyar ruhában s karddal az oldalukon. Csak a harmincas években kezdődött meg a magyarság élénkebb életjeladása.

Herczeg Ferenc:

mtda.hu/books/herczeg_ferenc_emlekezesei_1.pdf#page=170

Az énekes lokálokban — zengeráj volt a hangzatos nevük — minden műsorszám ugyanegy témát kerülgetett, hülye csökönyösséggel. Ezeken a helyeken kizárólag németül énekeltek, a közhit akkor még azt tartotta, hogy magyar nyelven nem lehet kupiét írni.

Rómer Flóris :

Hogy ezen korban, melyben még a nemzetiség a városokban oly nagy szerepet játszott és a német elem a polgárok
közt annyira túlsúlyozta a többi nemzetiségeket, a magyar
viselet és igy természetesen a magyar iparosok is háttérbe
szorultak senkinek fel nem fog tűnni, és ez be van bizonyítva
azon kedvezőtlen arány által is, mely ajobbmóduak, t. i. a
házbirtokosok közt a magyarok h ítrányára feltűnik

mek.oszk.hu/14900/14982/14982.pdf#page=150

Német színészet Pesten

mek.oszk.hu/08700/08756/html/szocikk/w/30/30265.htm

Boldeone2 2022.12.27. 20:29:40

@Deak Tamas: nem hallottam a tiszaeszlári méregkeverőkről, a tiszazugiakról annál inkább. Írtam is róluk cikket ami pont az fenti ökörségeket cáfolja."

Nyilván tiszazugi mèregkeverőkre gondoltam, de a tiszaeszlári vèrvád is azt mutatja , hogy, magyar társadalom már a 19. században beteg volt: az antiszemitizmus èbredezett ....

A tiszazugi mèregkeverők számát olyan 40-50- re tettèk legutóbb , ha jól emlèkszem, ami mèg mindig nem kevès ...
A lènyeg : egy nagy szar, nyomor volt a magyar paraszti társadalom ...Szinte semmi jó nem volt benne ! Nem kell hamis illúziókat táplálni !
A Budapeshez kèpest sokkal nagyobb volt az elmaradottság, mint most

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 20:31:13

@gigabursch: pedig a stílusa ocsmány, én ezért (is) szűröm. Fontos infó még, hogy valami szlovák iskolából szalajtott idegen, az összes mantrát amit az utódállamokban a magyarokról hazudnak, Matica Slovenskától Tisza Kálmánon át, nemességezésen keresztül a jogfosztás, nemzetiségi elnyomás meséjéig mind tolja, ha valós forrásokat mutatsz neki, ignorálja és annál hevesebben tolja tovább. A proliirigységgel sincs ellenséges viszonyban. Valamennyire fejlődőképes, régebben hát .... az irásképe hallod ... egy mondat nem sok ... annyi nem volt kerek.

Boldeone2 2022.12.27. 20:38:27

@Deak Tamas: Rèszlet Fèja Gèza " Viharsarok " C. szociográfiájából

Ha beteg valakijük, nem hívnak orvost hozzá. Az ő tagadásuk nem ismer megalkuvást. Igy azután a déli Tiszavidéken érdekes szektaszerű »népegészségügyi« mozgalom keletkezett, a »kuncizmus«. E titokzatos fővárosi ember »minden betegséget« meggyógyító csodaszérumot árult s művelt, kitűnő parasztemberek karján is láttam az ijesztő hegeket, oltásainak a nyomát. Azt állítja mindenki, hogy meggyógyult tőle. Ez is csak azt bizonyítja, hogy szörnyű népi összeomlás történt a hajdan nem közönséges szociológiai kultúrával rendelkező viharsarokban. A nép immár öntudatlan énjébe menekül, teljesen ösztöneire bízza magát, homályos sejtéseire, különös sugallataira hallgat"

Ez is mutatja , hogy mièrt alakultak ki akkoriban a különböző agrárszocialista mozgalmak

De, Romsics Igácnak is van könyve erről az időszakról, amelyben tanulmányozni lehet a valóságot

Boldeone2 2022.12.27. 20:45:25

Pontosan már nem emlèkszem, de vagy a " Magyarország törtènete a XX. században , vagy a " Nagy háború ès az 1918-1919- és magyarországi forradalmakban " ( Romsics Ignác ) van rèszletes leírás a paraszti agrárszocialista mozgalmak kialakulásának társadalmi okairól

2022.12.27. 20:46:28

@Deak Tamas:
az első népszámláláskor ii. józsef idjében a legnagyobb magyar város debrecen. népesebb, mint pozsony, buda, óbuda, vagy pest. (ezek még akkor különálltak.) nem sokkal népesebb, kb. ugyanakkora.

és az van, hogy ez így nem lesz jó. be kell telepíteni németeket. és egyébként abban van fejlődés. csak az gyarmatosítási törekvés. helytartókat akarnak. konkrétan így nevezik. debrecen szabad királyi várossá vált. és az konkrétan azt jelentette, hogy a helytartó tanács felét bécsből nevezték ki. mondván, hogy ha azt debrecen maga választja az nem polgári. mert csak a németeket tekintik polgárnak. a többit nem. de azért hozott jót is.a németek nem fogadják el a jobbágyparaszti világot. hanem azt gondolják, hogy ők "fölötte" állnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 20:50:52

@Boldeone2: adjuk át talán a szót Herczeg Ferencnek :

mtda.hu/books/herczeg_ferenc_emlekezesei_1.pdf#page=167

A város nem volt olyan szerencsés, hogy megnyerte volna a tetszésemet. Sehogysem tudta velem el hitetni, hogy ő legyen az a magyar főváros, amelyről a vidék annyit beszél és álmodik. Mindenekelőtt hiányzott architektúrájából az a nemzeti pátosz, amelyet én elengedhetetlennek tartottam és amelyből csak a Múzeum és a Lánchíd tájékán volt valami kevés. [...] Budavára valósággal felbőszített. Kaszárnyaszagú,
feketesárga kéreg rakódott rá Mátyás király várára, mint a Vezúv hamuja Pompejire. Az osztrák katonai szellem, amely csupa pedanteria és semmi harciasság, történelmi
hamisításként hatott ezen a helyen.[...] Reám mindig erős hatással volt a miliő, amelyben éltem és most leverten ődöngtem a városban, mint valaki, aki elvesztett valamit. Lakást kerestem és amit körútamon tapasztaltam, az még inkább lesújtott. A diáktanyák leginkább az egyetem körül, a Belváros szűk mellékutcáiban voltak, az egész városrész csatornaszagú volt, a házak korhadtak, a bútorozott szobák, amelyeket megnéztem, patkánylyukak.

Ismerkedj egy kicsit a paraszti kultúrával is :

www.youtube.com/playlist?list=PLpshJy6oyjM9fD2YtXafkvuSCkkprffuO

www.youtube.com/watch?v=fPwRkUicn1c

www.youtube.com/watch?v=hm8ELdbW4O4

www.youtube.com/watch?v=A25L2-wRPXU

www.youtube.com/watch?v=j9fXMWvZktY

2022.12.27. 20:51:17

@Boldeone2:
a paraszti társadalom esetleg úgy is felemelkedhet, hogy maguk közül kiválasztják az értelmesebbeket mondjuk a vármegyében.

minden magyar megyében lehet egy legalább egy főiskola, tanárképző központ. és ezeknek esetleg ne diktáljon az a 60-80 oktatási szakértő a magyar tudományos akadémiáról, az elte böcsészkaráról, a ceu-ból. és a klik-ből se. a klikbe sincs túl sok magyar érzelmű.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.27. 21:01:14

@Boldeone2: nem voltak paraszti agrárszocialista mozgalmak Magyarországon az egy Szántó Kovács János kivételével, ő azonban már igazi marxista volt. "Agrárszocialista" mozgalmat a javarészt náci falukutatók szerettek volna, az említett Féjával, de például Oláh György, később az Egyedül Vagyunk című nyilas lap főszerkesztője, írt egy könyvet, aminek a címét minden fogalmatlan azóta is idézi :

www.meliuszantikvarium.hu/konyvek/olah-gyorgy-harom-millio-koldus.html

Nekem Illyéssel sem érdemes jönni, ebben az időben ő is eléggé be volt náculva.
"„Én azonnal felakasztanám az összes nagybirtokos grófokat és katolikus püspököket.”"

pti.merce.hu/2022/11/06/a-paraszt-republikanus-emlekezes-illyes-gyulara/

archivnet.hu/diplomacia/illyes_gyula_a_budapesti_szovjet_kovetsegen_1935ben.html?oldal=5&page=1

Mondjuk, ő legalább élete vége felé a Szellem és erőszak c. kötettel sok mindent helyrehozott.

Gógita 2022.12.27. 21:52:04

@Deak Tamas: Német királlyal és osztrák (német) felsőbbséggel, lényegében gyarmat voltunk már a monarchiában is.

Még jó, hogy megtűrtek minket a saját országunkban! :-(
Meg most is...

Wildhunt 2022.12.27. 21:55:04

@kunzoo: ez ugyanaz a barom magyarázkodás, mint a Petőfi nem is volt magyar okfejtés. Kívánnám hogy az ilyen állatságokat közölhesd az érintettekkel. Ha például közölnéd Petőfivel hogy nem is volt magyar, lehet hogy nem másznál el utána négy lábon.

Wildhunt 2022.12.27. 21:58:32

@Deak Tamas: ha mind idegen lenne aki magyartalanul ír, alig lenne itthoni kommentelő az indexblogon.

Gógita 2022.12.27. 22:04:40

@Boldeone2: "A lènyeg : egy nagy szar, nyomor volt a magyar paraszti társadalom ...Szinte semmi jó nem volt benne ! Nem kell hamis illúziókat táplálni !"

De más mesékben sem kell hinni.
Valahogy csak elketyegett a nép ezer éven át.
Persze, voltak szarabb idők, szarabb "urak", rosszabb helyzetek is, meg jobbak is.
Amikor hagyták a parasztot dolgozni, termelni és az időjárás, betegségek sem sújtották az átlagnál jobban, akkor nem volt éhezés.

A szoci "történetírás" sem objektív. Finoman szólva. Ahogy az írók sem.

Gógita 2022.12.27. 22:18:19

@cvsvrs: Egyértelműen gyarmat voltunk a monarchiában. Minden szabadulási kísérlet elbukott!

És ehhez vannak szokva, máig! A teljes nyugat is, sajnos.

Gery87 2022.12.27. 22:21:00

@gigabursch:

Mindig ez a nevem volt.
Amúgy se értem minek a tolvajlás.

"Az, hogy ismerethiámnyal, illetve szemlélet és összekapcsoláshiámnyal küzd, az egy másik kérdés. Még kinőheti. "

Nem kell a fölényeskedés.
Én pont ugyanezt gondolom rólad.
Évek óta látom miket írsz...nem mindig ökörséget egyébként.
De nemzeti, nyelvi témában elképesztően részrehajlóak vagytok.

---

D. Tomikára meg nem kell hallgatni, zakkant szegény és csak annyi baja van hogy soviniszta, meg aki nem vele ért egyet az "nem magyar" és a múlt század avitt urambátyám világába van belebuzulva!
És lásd szlovákozik, románozik...bárkit....szerintem még a négereket is.
kb ezt a két dolgot csinálja, ha sértegetni akar, ennyi esze van. Hogy honnan veszi ne kérdezd.
Hogy ki a magyar ő dönti el. Ha nem értesz vele egyet, a nemzetből is kirekeszted magad de úgy hogy a regátig repülsz! Nem szarozik.
Ez ilyen kattantság nála, az ő mumusa nem Soros hanem Benes és mindenben "kisantant" ármánykodást lát!
A magyarok tökéletesek, minden jól csináltak és mindenről a gonosz, magyargyűlölő, zsidó szabadkőműves kisantant tehet!
Mi áldozatok vagyunk csak, felelősségünk nulla!
itt minden tót, oláh, ruszin, rác úgy élt mint a paradicsomban, a magyar nemes vezérlő nemzet igaz hű testvéreiként!!!
(Ettől még persze ő kitelepítené vagy népírtaná őket a picsbe ha úgy adódik, mert csak gyüttmentek)

Szóval nem kell rá figyelni....bennragadt a 20-as 30-as években....a valóság nem érdekli!

2022.12.27. 22:23:00

@Wildhunt:
va egy etnikai konfliktus. a budapestiek többsége magyarul beszélő külföldi. minden egyes gondolata a németekhez fűződő viszonyről szól. identitást vesztett német ha balos, akkor azt mondja, hogy németország progresszív, liberális és ez csodálatos. vagy szörnyű. és ezen megy a vita, hogy mi megy németországban. vagy a zsidót az értdekli, hogy amerikában a demorkaták nagyon liberálisak és progresszívek és ez csodálatos. a másik zsidó szerint ez szörnyűséges.

vannak a cigányok. és ez csodálatos, vagy szörnyűséges. és vannak még a magyarok. az a többség, és a többséget szorítja ki budapest. a fidesz is, és a nem fidesz is.

Gery87 2022.12.27. 22:24:57

@Deak Tamas:

Forrásokat még mindig várom Tomika, általában kussolsz, nem tudsz mit köpni nyelni...meg ugye tiltasz aztán ennyivel el van intézve.

Etnikai térképeket nézegessed serényen talán eljut a tudatodig Trianon valódi oka és előzménye is!
Leszoksz talán a tótozásról meg egyéb gyerekes hülyeségekről is!

kunzoo 2022.12.27. 22:55:31

@Wildhunt:
Nehéz közölni velük, mert kitelepítették őket. A maradéknak megszólalni sem volt szabad németül. Az öregek még tudtak, némelyik megszólalt a kilencvenes évek elején. Két generáció elég volt a gyökerek elveszítéséhez.
Már magyarok, de sok felvidéki magyar is már szlovák.

Boldeone2 2022.12.27. 23:31:22

@Deak Tamas: nem voltak paraszti agrárszocialista mozgalmak Magyarországon az egy Szántó Kovács János kivételével"

- Dehogynem voltak, mèg pártba is szerveződtek:
Független Szocialista Párt, Nemzeti Parasztpárt

A lènyeg : egy kóros világ alakult ki 1848-49 után . Gyakorlatilag a parasztság 60%- a , több százezer család Zsellér , földnèlküli paraszt volt, ès ez a kutyavilág kitartott 1945 - ig ( majd utána is )
A Horthy - rezsimben 2 millió cselèd ès napszámos volt a 30- as èvekben
Elmaradott , fèlfeudális világ , amelyet a szolgaèlet, a kiszolgáltatottság, a szegènysèg jellemzett
Erre nem lehet nosztalgiával gondolni !

Wildhunt 2022.12.27. 23:39:26

@kunzoo: ennek semmi köze ahhoz amit mondtam.

Boldeone2 2022.12.27. 23:51:36

@Gógita: Egyik törtènetírás sem objektív, de a parasztság helyzete , a földkèrdès volt a legnagyobb alapkèrdès majdnem 100 èvig Magyarországon

A magyar közgondolkodás ès irodalom alapkèrdèse volt ( van)

A nyugatos , szabadszellemű emberek - ez akkor is ès ma is Budapest volt , durván a zsidó- libsi -" globalista" világ- hogyan gondolkodnak a világról : "urbánus kultúrszemlèlet"
Ezzel szemben a konzervatív , keresztèny, feudális ,nacionalista , provinciális , magyarkodó világ , ez durván a vidèk , a nèpies kultúrvonal

Tulajdonkèppen, ez a kèt pólus most is lètezik , csak modern formában...

A valódi elit a legtöbb esetben mindig az előzőhöz tartozik, mindig a fejlett globális világhoz mèri magát , ahhoz akar hasonulni , nem az elmaradott provinciához...

Boldeone2 2022.12.27. 23:55:31

@Gógita: Ady különösen jól látta a magyar rögvalóságot , de József Attila is ...

Nekünk Mohács kell
Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Gógita 2022.12.28. 00:37:21

@Boldeone2: Ady kétség kívül nagy tehetség volt. Én is igen kedvelem.
De nemigen volt soha paraszt, ő is városi értelmiségiként "szakértette" azt milyenek a parasztok.
Baloldalisága meg ugye nem kérdéses. Jászi Oszkárral, Kun Bélával ...stb. a baráti körben.

Ami nem gond, csak ehhez képest érdemes nézni a véleményét a világról, magyarságról, parasztságról (vagy akár az egyházról, kereszténységről - főleg életvitele, sajátos erkölcse, és politikai és ideológiai felfogása fényében).

Gery87 2022.12.28. 04:47:58

@Boldeone2:

Hiába magyarázod neki.
Ő a dzsentri világot isteníti.

Gery87 2022.12.28. 04:51:14

@Gógita:

Nem kell ahhoz parasztnak lenni hogy értse mi a baj, a probléma.
De urambátyámos dzsentrinek vagy szervilis mentalitásúnak kell lenni hozzá hogy ne is értse valaki mi a baj a félfeudális szervilis magyar rögvalósággal.

Gery87 2022.12.28. 04:54:05

@Boldeone2:

"Tulajdonkèppen, ez a kèt pólus most is lètezik , csak modern formában..."

Létezik bizony, láttam, saját szememmel.
Nem e világban élnek egy romantikus álomkép, párhuzamos valóság soha nem volt idilli Magyarország az amit rávetítenek arra a korra meg korábbra.
Máshogy nem is lehet, hisz a valóság a történelem teljesen más.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 08:22:53

@Gógita: nem nagyon akartak megtűrni, lásd akár a Herczeg-idézetet feljebb, Jókai is írja valahol, hogy a Temesközbe bevándorló németeket kész házak várták, még házimacska is volt készítve nekik ....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 08:39:47

@Boldeone2: nyilván szegénység meg kiszolgáltatottság jellemezte azokat - ahogy jellemzi mindmáig - akiknek nincs szakképzettsége és/vagy lusták és/vagy tehetségtelenek. Ezzel még a múlkor semmi gond nem volt, illetve a demagóg paneles szövegekben általában helyesnek is tartod (kisember-szöveg)
A Nemzeti Parasztpárt pontosan azokat tömörítette akiik szerinted nem léteztek, azok lettek később a kulákok, a zsírosparasztok. A Független Szocialista Pártot a három tagjával meg talán eresszük el.
A Horthy-korszakot annyira a szegénység jellemezte, hogy mindenki azóta is az 1936-os évet citálja folyton, mint a huszadik században a legmagasabb életszínvonalat produkáló évet (amit nem tudom hogy mérnek, de abszolút hihető) A húszas évek elején valóban nagy volt a szegénység, a vesztett világháború, az erőforrásaink háromnegyedének elvesztése, a román hadsereg 8 milliárd aranykorona értékű zabrálása (az 1913-as költségvetés négyszerese) és ehhez képest 1928-ra minden gazdasági mutató megközelítette az 1913-ast. Ez volt a harmadik honalapítás, amiért az egész akkori társadalmat csak tisztelet illeti meg.
A földkérdés a valóságban nem volt kérdés, semmire sem volt megoldás, a demagógia része volt, a szomszédos országokban, főleg a keresztapád imádta masaryki Csehszlovákiában pedig kifejezetten magyarellenes éle volt a földosztásnak, véletlenül minden szétbarmolt magyar birtok helyébe cseh légionárius telepes került.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 08:45:13

@Wildhunt: hajjaj, sőt én Hóman Bálint testi adottságait is ismerve (aki amúgy Darányi Ignác unokaöccse volt, a paraszti szövetkezeti mozgalom megalapítója, ámbár a Boldi-féle demagóg panelekben a "cselédtörvényt" kell hangsúlyozni) tőle is súlyos következményekkel járt volna egy pofás.
Dehát a költő maga mondja :

A Kárpátoktul le az Al-Dunáig
Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!
Szétszórt hajával, véres homlokával
Áll a viharban maga a magyar.
Ha nem születtem volna is magyarnak,
E néphez állanék ezennel én,
Mert elhagyott, mert a legelhagyottabb
Minden népek közt a föld kerekén.
[...]
Te rác, te horvát, német, tót, oláhság,
Mit marjátok mindnyájan a magyart?
Török s tatártól mely titeket védett,
Magyar kezekben villogott a kard.
Megosztottuk tivéletek hiven, ha
A jószerencse nékünk jót adott,
S felét átvettük mindig a tehernek,
Mit vállatokra a balsors rakott.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 08:54:15

@Gógita: éhezés Magyarországon soha, de soha nem volt, elég megnézni a magyar konyhát. Portugáliában az éhezés - természeti adottságok miatt - elég gyakori volt a múltban. Mi van az étlapon? Csiga meg a kagyló. (A csiga zseniálisan finom ha jól van elkészítve)
Azt kéne észrevenni Boldilinak a sok demagóg panel között, hogy megint azon kesereg, hogy a Horthy-korszakban a parasztoknak nem volt wifi a csűrben. Abban az időben egyszerűen ez volt az életszínvonal, ez volt a munka. Máshol sem volt más, csak a süket szociális demagógia szerint.
A parasztok közötti valós legnagyobb probléma az alkoholizmus volt, amikor a napszám jövedelme a pálinkamérésben landolt, nem a családi kasszában, illetve a tankötelezettség nem teljesítése - mert az iskola olyan úri dolog - többszöri bírságolások ellenére sem. Glatz Ferenc Klebelsberg-szöveggyűjteményében számtalan példa van minderre.

2022.12.28. 09:13:46

@Deak Tamas:
a földkérdés sokkal korábbi datálású legalább is errefelé. ahol úgymond nem volt "polgári" földtulajdon. mivel a magánbirtokok mérete limitálva volt. és ebből következően a közbirtokok aránya magas. és azt mondják, hogy közösségileg nem lehet modernizálni. (mai napig ezt mondják. ellenkezik a németek törzsi tudatával.) a limitációk eltörlésével osztrák-magyar bankház liblingjei vásárolták fel a földeket. elsősorban zsidók, másodsorban németek és hamadvonalba került a magyar nemesség.

ezek után a magyar nemesség korlátozta a zsidókat. a németek kitelepítették a zsidókat. a zsidók korlátozták és kitelepítették németeket és a magyar nemességet. és ez a gyarmati fejldőés következménye. az, hogy bécsben a semmiből teremtik a pénzt. abból felépül ugyan budapest, a vidéket ki kell semmizni.

ebből lesz az überkapitalista gondolkodásból lesz a szegénység. amire a válasz a másik szélsőség. hogy akkor totalitárus kommunistának kell lenni. (illiberális) fasisztának vagy antifasisztának (demokratának).

Wildhunt 2022.12.28. 09:14:06

@Deak Tamas: pontosan erre a versre gondoltam. Köszönöm.

Boldeone2 2022.12.28. 10:52:56

@Deak Tamas: " A földkérdés a valóságban nem volt kérdés, semmire sem volt megoldás, a demagógia része volt"

Ne viccelj már , a földkèrdès volt a legfontosabb társadalmi kèrdès Magyarországon! A háború előtt a kilencmillió magyar állampolgár fele élt a földművelésből. " Az ország 4,8 millió katasztrális holdnyi termőterületének csaknem egyharmadát kitevő 1070 birtokon a lakosság 0,06%-át kitevő nagybirtokos osztozott."
A másik harmadot közèpbirtokosok uralták , a többi meg a 3 millió koldusnak jutott
Nem vèletlenül nyert a Kisgazdapárt eslöprő többsèggel választást !

A Horthy-korszakot annyira a szegénység jellemezte, hogy mindenki azóta is az 1936-os évet citálja folyton, mint a huszadik században a legmagasabb életszínvonalat produkáló évet"

- Erről tudnál valami forrást? Nekem nem így mesèltèk az őseim...
Apai ágon debreceni vagyok, cívis gazdálkodó felmenőkkel, akik csődbe mentek a 30- as èvekben , a házukat elvesztettèk
Volt egy orvos a családban , mèg az is alig tudott megèlni, orvoskènt
Debrecenben alig volt ipar, egy nagy szar volt az egèsz , a Horthy- rendszerben...
Az ipart az államszocialista rendszerben fejlesztettèk fel ès lettek munkahelyek

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 12:16:33

@Boldeone2: persze, hogy a fele élt földművelésből, abból élt a nagybirtokos meg a kubikus is, az úgy kábé lehet a fele. A valóságban 2 millió ember élt őstermelésből 1930-ban, amikor amúgy hétmilliónyi lakosa volt az országnak

library.hungaricana.hu/en/view/NEDA_1930_03/?pg=28&layout=s

A Kisgazdapárt annyira elsöprő fölénnyel nyerte meg a választást (57% talán) hogy épp nem szavazott a háromnegyedmillió szovjet hadifogoly, az ugyanannyi "nyugatos" meg a ki tudja hányszázezer "fasiszta" akik nem szavazhattak eleve.

Most hogy a te őseid hogy meg mint mentek csődbe Debrecenben, amely a statisztika szerint virágzó város volt, hát azt nem tudom.

library.hungaricana.hu/en/view/NEDA_1930_03/?pg=178&layout=s

Érdekes, az én őseim apai oldalról erdélyi kiutasítottak voltak, a ruha volt az összvagyonuk ami rajtuk volt a vagonban, ők nem mentek csődbe sohasem, pedig a 110 pengő nyugdíj biztosan el tudott fogyni hat emberre.
Anyai ágon az őseim szimpla jászsági parasztok voltak, érdekes módon ők se mentek csődbe sohasem, pedig egyikből sem lett doktor. Sőt, nagyapám igen szorgalmasan gurgulizta le a páleszt a torkán, meg is halt 60 évesen.

novekedes.hu/mag/az-elmult-100-evunk-novekedestortenete-tenyleg-kiveteles-idoket-elunk

De amúgy meddő ez az egész hülyeség, én ott fentebb küldtem a linkeket arra, hogy milyen a magyar paraszti kultúra, mennyire fontos része a legalább ezeréves, aztán erre kezdődött ez az egész göcögés az életszínvonallal, amelynek semmi köze sincs a kultúrához meg a kultúrnemzethez. A hollandoknak mindig gazdagok voltak (volt mit rabolni) és a festészeten kívül, amit csak a sznob polgárok tartottak életben, semmilyen kultúrájuk nincs, népi pláne, nincs zene, nincs színház, nincs irodalom.

2022.12.28. 12:25:03

@Boldeone2:
a mélyszegénységet nem kizárólag horthy-ék teremtették. hanem az, hogy a monarchiában létrejött egy új nagybirtokos réteg. akik ugyan modernizálnák a mezőgazdaságot, de azon az áron, hogy kisemmizik a vidéki parasztságot. fejlett gyáriparnak nincs alapja. nincs bányászat. van egy gyorsan gazdagodó gyarmatáru kereskedő réteg és azok pedig improduktív módon a föld felvásárlásába menekekíti a pénz.

2022.12.28. 12:31:11

@Deak Tamas:
a mezőgazdaság problemáira egyik pártnak se volt igazán jó válasza. mert a földosztással exportképes agrárium nem jön létre. csak arra jó, hogy a paraszt a jobbágytelkeken meg tud élni. az erőszakos téeszesítés a másik véglet.
a késő kádár kori szövetkezeti reformok működnek.

2022.12.28. 12:46:06

@Deak Tamas:
és a rendszerváltással azt kellett volna mondani, hogy az állami gazdaságok (akár járási szinten szerveződő egyetemi tangazdaságok) mellett szerveződjenek (keresztényszocialista) egyházi birtokok közmunkaprogramokkal. közbirtokosságok választott gazdatisztekkel.

a rendszerváltók a téeszeket kényszerfelszámolták. az állami gazdaságot és a közmunkaprogramokat kizárták mondván, hogy az agráriumban a tőkés termelési módé a jövő. megszüntették a gmk rendszert. ami szintén működött debrecenben legalább is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 13:34:42

@cvsvrs: a Hangya szövetkezet, amit az említett nagybácsi hozott létre, az működött.
Az agrárium most is lassú növekvő pályán van a kézműves forradalomnak köszönhetően, ami nemcsak a sör.

2022.12.28. 15:05:14

@Deak Tamas:
a hangya értékesítési szövetkezet. a szocializmusban az áfész. csak utóbbiban nem volt valódi tulajdonlás. előbbiben hiányzott a termelő és a feldolgozói iparban a szövetkezeti rendszer.

a késő kádár korban a nádudvari (vörös csillag) mgtsz maga dolgozta fel a terményt és magas értékesítette a (csillag csemege) talponállójában. ami egy "proli" hely volt. és nem a minőség miatt, hanem mert minden olcsó volt. frissen sült volt a hurka, a kolbász, mindig firss kenyér, valódi gyümölcsből készült üdítők. előállították helyben (a megyében). és a nádudvari kite (kukorica és ipari termény egyesülés) mellette exportképes volt. maga be tudta hozni a technológiát.

debrecen érdeke az, hogy legyen sok kis központ. "kis-hangya", amit debrecen maga menedzsel. budapest ebben ellenérdekelt. a globális ellátási láncokba nem nagyon kapcsolható be a kézműipar. az idegenforgalmon keresztül adható el. kérdés, hogy kinek a kezében van szállodalánc. az ellátási lánc végén ki fölözi le a hasznot.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 16:46:52

@cvsvrs: a szocializmusos ÁFÉSZ-nek köze nincs a Hangyához. Ha úgy lett volna, Wünscher Frigyes, a Hangya vezérigazgatója nem lőtte volna magát tarkón menekülés közben, mint most az orosz oligarchák egy része.

Boldeone2 2022.12.28. 17:11:56

@Deak Tamas: Most hogy a te őseid hogy meg mint mentek csődbe Debrecenben, amely a statisztika szerint virágzó város volt, hát azt nem tudom.

- Mondjuk úgy, hogy volt egy világválság, ès a búza ára az 1\3 - ra esett egy èv alatt ... A bèrlők meg nem tudták kifizetni sem a földbèrletet, sem a bankhitelt , ha volt nekik ...
Argentína mellett Magyarországot is nagyon èrintette az agrárválság

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 17:45:21

@Boldeone2: tehát világválság volt, amihez semmi köze nem volt a Horthy-rendszernek.
Javasolnám utánanézni a bolettarendszernek, a kötött devizagazdálkodásnak meg az összes többi dolognak amivel elég sok embert kihúztak a bajból annak idején.
De amúgy ennek sincs semennyi köze a paraszti, népi kultúrához, ami (talán több) ezer éve integráns része a magyar kultúrának, és amiből az egész eredetileg kiindult.

Gery87 2022.12.28. 18:00:24

"A Horthy-rendszerben (1919–1944) tartott magyarországi országgyűlési választások (korabeli hivatalos elnevezésén nemzetgyűlési választások) részben nyílt, részben titkos rendszerben zajlottak, közös jellemzőjük pedig a választójog folyamatos változtatása volt a szélsőséges (elsősorban szélsőjobboldali, fajvédő) pártok, elemek kiszorítása érdekében. Ennek folyományaként az összes választást az Egységes Párt, illetve annak utódjai (Nemzeti Egység Pártja 1932-1938 között, majd Magyar Élet Pártja) nyerték. "

"A Horthy-rendszert megelőző Tanácsköztársaság választási törvénye a lakosság 57%-nak adott szavazójogot, számos túlkapása ellenére komoly előrelépés volt egy demokratikusabb választási rendszer elterjesztése felé. Minden 18. életévét betöltött állampolgár választhatott, nemre való tekintet nélkül. Tehát ekkor szavazhattak először a nők, a 18 és 24 év közöttiek, az ipari- és agrárproletariátus nagy része. A Tanácsköztársaság bukását követően ismét szigorodott a választójogi törvény. 1922-ben már csak a 24 éven felüli, 4 elemi iskolai osztályt végzett férfiak, valamint a 30. életévüket betöltött, 6 elemit végzett nők szavazhattak. Ez mintegy 750 ezer fővel csökkentette a választásra jogosultak számát. Részben visszahozták a nyílt választást: a választás csupán Budapesten, agglomerációjában és a törvényhatósági városokban volt titkos. Az 1925. évi XXVI. törvény, és főként az azt követő 1938. évi XIX. törvény a választójog várt kiterjesztése helyett még tovább szűkítette a választójogot. A műveltségi cenzus szigorítása 250 ezer fővel csökkentette a választói létszámot. A választójog 6 év helyben lakást, a férfiak esetében a 26., a nők esetében a 30. életév betöltését és legalább 6 elemi osztály elvégzését írta elő. Bevezetésre került a többes választójog. A választók kétharmada 2 (listás és egyéni) szavazattal rendelkezett, a népesség 70%-a pedig egyáltalán nem szavazhatott. A Horthy-korszak szigorodó választójogi törvényei következtében az 1939-es országgyűlési választáson közel 400 ezerrel kevesebb választó volt, mint 1920-ban, miközben az ország népessége 15%-kal nőtt. "

Ennyit arról hogy ki nyert és hogyan!
Nyílt szavazás, csendőrszuronyok figyelme mellett.
Mondjuk ezt az ösztökélést a Fidesz is átvette csak ma szurony helyett mobilfénykép kell hogy "helyesen szavaztál e".

"A Horthy-korszakot annyira a szegénység jellemezte, hogy mindenki azóta is az 1936-os évet citálja folyton, mint a huszadik században a legmagasabb életszínvonalat produkáló évet (amit nem tudom hogy mérnek, de abszolút hihető)"

persze, persze...."nyilván" ekkor volt a legmagasabb a jólét amikor az ország jelentős része nincstelen volt.
hagyjuk a hülyeséget.

kunzoo 2022.12.28. 18:52:06

@Deak Tamas:
Volt éhezés, természeti csapás miatt. A betyárvilág is úgy indult, a szarvasmarhák éhenvesztek a többéves aszály miatt. Emiatt éheztek azok is akik belőlük éltek.
A kivándorlás oldotta meg ezeket a gondokat, az vezette le a feszültséget. Nyilván más országokban is így volt.

kunzoo 2022.12.28. 18:57:14

@Deak Tamas:
Az csak kirakat. A fő irány a tőkekoncentráció. Pl Bonafarm csoport.
Amit kis cegnek gondolsz, valójában egy holding egyik tagja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.28. 19:17:38

@kunzoo: Magyarországon a kivándorlás szervezett volt, Cunard-ügynökök szédítgették az arra hajlamos, mai afganisztáni szír-kompatibilis képességűeket, hogy menjen csak ki Ámerikába, és milyen jó lesz. Azért a nép józan eszét mutatja, hogy például az USA-ban az 1920-as cenzus mindössze 268.000 magyarországi születésűt mutatott ki.

Wildhunt 2022.12.28. 22:34:28

@Deak Tamas: a 444-en olvastam olyan cikket, hogy a kivándorlást valójában a soviniszta magyar állam szervezte, így akart megszabadulni a kisebbségektől. Arányaiban ugyanis a tótok mentek ki legtöbben.

Gery87 2022.12.28. 23:24:09

@Deak Tamas:

"az USA-ban az 1920-as cenzus mindössze 268.000 magyarországi születésűt mutatott ki. "

Hm...
És ez az OMM születésűekre vonatkozott vagy már az akkori MO-on születettekre?

"A bevándorlás következő hulláma a századfordulóra tehető. Ebben az időszakban mintegy 1,7 millió magyar állampolgár érkezett az Egyesült Államokba. Az otthonukat főként gazdasági megfontolásból elhagyók többnyire vidéki területekről érkeztek, de nagy részük amerikai ipari városokban és északkeleti bányavidékeken telepedett le. Az Egyesült Államokba kivándorolt ​​magyarok többsége 1890 és az I. világháború 1914-es kezdete közötti időszakban érkezett meg. "

"Öt-tíz év alatt nagyobb pénzösszeghez akartak jutni, hogy itthon házat és földet vásárolhassanak. Kb. egynegyed részük vissza is tért, nagyobb részüket azonban az I. világháború megakadályozta a hazajövetelben, majd az 1920-as évek kedvezőtlen mo.-i gazdasági helyzete következtében végleg letelepedtek az USA-ban. 1920 után az USA szabályozta az évenként bevándorlók számát. A magyarokét alacsonyan állapította meg, ezért erősen csökkent a frissen letelepedni szándékozók száma. 1920–45 között elsősorban politikai okok miatt vándoroltak ki Mo.-ról az USA-ba. Előbb az 1918–19-es forradalmak résztvevői, majd a fasizmus térhódítása elől menekülő értelmiségiek."

"Ők azonban sokkal gyorsabban kezdtek asszimilálódni, mint az első bevándorlók. Ma az amerikai magyarok zömét az első kivándorló nemzedék gyermekei és unokái – akik gyakran már rosszul vagy alig beszélnek magyarul –, valamint az újabb hullámok teszik. Számuk megközelítően 800 000-re becsülhető (1968). "

"A kanadai magyarok száma 100 000-re becsülhető (1968). Legtöbben, 50 000-en felül Ontario államban élnek."

Gery87 2022.12.28. 23:26:35

The total number of Hungarian-Americans, 1870–2000, according to censuses*
Years Born in Born in the US Total
Hungary of Hungarian or mixed parentage
1870 3,737 3,737
1880 11,526 11,526
1890 62,435 62,435
1900 145,714 81,897 227,611
1910 459,609 215,295 710,904
1920 397,283 538,518 935,801
1930 274,450 316,318 590,768
1940 290,228 371,840 662,068
1950 268,022 437,080 705,102
1960 245,252 456,385 701,637
1970 183,236 420,432 603,668
1980 144,368 582,855 727,223
1990 123,657 873,888 997,545
2000 92,017 848,242 904,662

publicatio.bibl.u-szeged.hu/4968/1/Fenyvesi_Hungarian%20in%20the%20USA.pdf

Gery87 2022.12.28. 23:32:42

A kivándorlás Magyarország nemzetiségi részein kezdődött, elsőként a keleti régiókban,
Sáros, Zemplén, Szepes, Abaúj-Torna, Bereg, Borsod, Gömör-Kishont, Ung megyékben és
a Tisza jobb partján. Ezeket a területeket az amerikai kivándorlás bölcsőjének is nevezik.
Az 1899-ben kivándorolt 23 366 fő közül 19 242 az említett megyékből származott.6
Először a szlovákok vándoroltak ki, s fokozatosan csatlakoztak hozzájuk a magyarok.
Az első kivándorlók nagy részének nem állt szándékában végleg letelepedni az USA-
ban. Azzal a céllal utaztak a tengerentúlra, hogy ott munkára leljenek, pénzt gyűjtsenek,
hogy később hazatérhessenek, és házat, földet vásárolhassanak maguknak és családjuknak.
A statisztikai adatok szerint azonban csak mintegy negyedrészük tért haza a magyaroknak
1914-ig, a többiek az első világháború után lassan lemondtak a hazaköltözésről, s 1920-ban a magyar bevándoroltaknak 28,4 százaléka, 1930-ban pedig már 55,7 százaléka volt amerikai állampolgár. A kivándorlókról legmagasabb számot az európai kikötők közöltek. Nyilvántartásuk szerint 1871-1913 között a történelmi Magyarországról több mint 2 millió utast szállítottak.

1871-től 1900-ig 433.511, 1900-tól 1914-ig 1.595.502, tehát összesen pontosan 2.029.013 fő. Ennél 10 százalékkal kevesebb, azaz 1.815.117 személy partraszállását regisztrálták az USA bevándorlási hivatalai. A kivándorlók száma először 1903-ban haladta meg a százezer főt (119.944), s 1914-ig csak kétszer - 1908-ban és 1911-ben - esett a százezres nagyságrend alá. 1907-ben érte el a csúcspontját, amikor a távozók száma 209.169 fő volt, ami egy kelet-közép-európai nagyváros lélekszámához volt hasonlítható."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.29. 07:31:51

@Gery87:

Én 1/8 ruszin vagyok. A ruszin ágam egy része kitántorgott még a XIX. sz. 90-es éveiben. Szénybányászat, Pennsylvania.

Csak ők ott ragadtak.

Nemrég keresett meg a neten egy amerikai rokon, anyám másodunokatestvére.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.29. 10:07:30

@Wildhunt: Ha a 444 írta, akkor úgy is van.Nyilván ezek a korabeli újságok csak fakítanak, a 444-es igazságot ferdítik el azzal, hogy Németországba például csak ötven útlevelet adtak ki, míg Amerikába tízszer annyit, hiszen a sovén államnak még az sem volt mindegy, hova migrál a magyar. Aztán a hülye magyar állam némelyiket még a saját pénzén vissza is hozza.

library.hungaricana.hu/en/view/Kozerdek_1905/?pg=118&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/MagyarFoldmuvelo_1905/?pg=389&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/OGYK_FI-1906_17/?pg=183&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/Nyirvidek_1930_02/?pg=94&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/Nyirvidek_1905_01-06/?pg=121&layout=s

Gery87 2022.12.29. 15:52:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Már akkor is az a régió volt az egyik legcsóróbb.
Sok nemzetiségi ment ki akkor.

Gógita 2022.12.29. 22:18:09

@Boldeone2: "- Mondjuk úgy, hogy volt egy világválság, ès a búza ára az 1\3 - ra esett egy èv alatt ... A bèrlők meg nem tudták kifizetni sem a földbèrletet, sem a bankhitelt , ha volt nekik ...
Argentína mellett Magyarországot is nagyon èrintette az agrárválság "

Vagyis nem a Horthy alatti kormányok hibája volt. Ez sem.

Ahogy a mai válságok sorát sem Orbánék csinálják...

Gógita 2022.12.29. 22:25:09

@Gery87: " Az Egyesült Államokba kivándorolt ​​magyarok többsége 1890 és az I. világháború 1914-es kezdete közötti időszakban érkezett meg. ""

Ez sem az a kutya Horthy-korszak...

Gógita 2022.12.29. 22:28:43

@Gery87: És milyenek az összevethető ír vagy olasz ... statisztikák?
Mert az helyezhetné kontextusba a magyar számokat!

Gógita 2022.12.29. 22:38:50

@cvsvrs: A földéhség valós volt.
Abból indultak ki, hogy x hold főd eltartja a családot, azon a paraszti, jobbágy szinten, ahol mindig is éltek.

Mert az x hold főd, semmi másra nem volt jó! Mint éppen, hogy újratermelni magukat, meg a nyomort, ha valami beütött!!!

Szóval a "földkérdés" egy demagógia volt. Egy életképtelen, rengeteg kicsiny birtokból álló rendszert hozott (volna) létre. A szegénység és az éppen önfenntartás állandósítására.

Abból pont, hogy SEMMIFÉLE haladás, polgárosodás, művelődés, mifene nem lett volna, amit Boldi is úgy szorgalmazna (máskor).

Csak a sok-sok szegény család, amely max. egy lóval, két tehénnel és a család apraja nagyjával dolgozott volna a megélhetésért, éjt nappallá téve. A gyerekek az iskola helyett, mind a födet túrták (volna).

Ez jár a "minden parasztnak legyen x holdja", földosztogatással.

A sok életképtelen, fejlődni képtelen, kis- és mikrobirtokkal.

gigabursch 2022.12.30. 09:28:51

@Gógita:
Nagyon jól rámutattál arra, hogy a hatékonytalanság milyen jellegű gazdasági problémákhoz vezet.
Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy aki épp sehol nem tud elhelyezkedni (álláshely, képzettség, lakás, stb...), az ha kap földet, legalább önfenntartó és
- nem tüntet
- le vannak kötve az energiái
- tudatos gazdálkodással talán egy picit többre viheti
- önfenntartó.

Kritikus helyzetben a földosztás a fenti problémákra mindig adott egy erős kompromisszumos megoldást, ami mégiscsak megoldás volt.

Ugyanakkor - csakhogy ránézzünk a mai hazai helyzetre - hiába van mezőgazdaság-erdőgazdálkodás (agrárium), ha a kapcsolódó vertikum minimum erősen hézagos.
Jelen pillanatban meg az új nagytőkések meg párhuzamba állíthatók a reformkor nábobjaival, mert az alapanyagtermelés megy, de a hozzáadott érték elsikkad.
Sajnos, jól-rosszul, de jelenleg csak egy hazai politikai játékos térfelén kiemelt szempont az, hogy jó struktúrájú és hatékonyságú hazai élelmiszeripar legyen itt kellő kapacitással, ami azt is jelenti, hogy valamennyi importra is rászoruljon.
Mert akkor itt keletkezik a hozzáadott érték.
S ezzel párhuzamosan a könnyűipar (csomagolás, stb..) is együtt fejlódjön.

Gery87 2022.12.30. 11:19:06

@Gógita:

"az 1920-as évek kedvezőtlen mo.-i gazdasági helyzete következtében végleg letelepedtek az USA-ban. 1920 után az USA szabályozta az évenként bevándorlók számát. A magyarokét alacsonyan állapította meg, ezért erősen csökkent a frissen letelepedni szándékozók száma."

Már idéztem.

Gery87 2022.12.30. 11:19:40

@Gógita:

Már megint annak kéne örülni hogy máshol szarabb volt?

Gery87 2022.12.30. 11:21:41

@Gógita:

"Szóval a "földkérdés" egy demagógia volt. Egy életképtelen, rengeteg kicsiny birtokból álló rendszert hozott (volna) létre. "

Olyat ami Dániát a világ élvonalába repítette?

kunzoo 2023.01.01. 11:55:15

@Gery87:
Dániában is folyamatos birtok koncentrálódás van.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása