magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Politikai naptár

Ma van a juliánus naptár szerinti december 25.

A naptár megosztó kérdés. A gregoriánus naptár a bevezetésekor, a XVI. században is az volt. De egyházi, nem politikai kérdés.

Ami viszont most van Ukrajnában az teljesen abszurd. Az ukrán lakosság kb. 80 %-át kitevő ortodoxok egy része direkt a gregoriánus naptárat használja, legalábbis Karácsony kapcsán, s ezt kizárólag oroszellenes, politikai okokból teszi. A maradék 20 %-ot kitevő ukrán katolikusok - akiknek 90+ %-a görögkatolikus - természetesen mindig a gregoriánus naptárat használta, hiszen ez az egyetlen katolikus naptár, más naptár használata nem lehetséges.

A gregoriánus pártiak arra hivatkoznak, hogy ne szakadjon el a természeti valóság a naptártól. A juliánus pártiak pedig azt válaszolják, eleve el van szakadva a kettő egymástól, ez már a kereszténység előtti időkben is így volt. Már a rómaiak is rögzítették a Karácsony elődjét, a Legyőzhetetlen Nap Napját december 25-re, miközben a téli napforduló sok esetben akkor se mindig 21-én volt (attól 3 nappal később volt az ünnepnap kezdete), s amikor 20-ra vagy 22-re esett, akkor is maradt az ünnep 25-én, nem tették át. Azaz a nap rögzített dátumú volt.

Valójában amikor az ortodoxia egy része de facto áttért a gregoriánus naptárra (azért de facto, mert valójában a reformált juliánusra tértek át, de az történetesen 99 %-ban azonos a gregoriánussal), akkor csak amiatt tette, hogy egyezzen az állami és az egyházi naptár, s nem a természeti valósággal egyezés miatt.

A gregoriánussal való ellenérzés fő oka, hogy az áttérés időpontjában megszakad az egyházi ciklus, hiszen kiesik 13 nap.

Ezt az érvet el is fogadja szinte minden ortodox, így a naptárreformot elfogadó ortodoxok is jellemzően csak a fix dátumú ünnepeknél tértek át, míg a mozgó dátumúaknál. Ennek magyarázata: a mozgó dátumúak a Húsvét dátumától függnek, ez a keresztény főünnep, s hiba lenne ezt a ciklust megszakítani a naptár miatt.

Így most a helyzet az, hogy az ortodoxia 2 fő és egy kisebb részre oszlik naptárszempontból:

  • vannak a réginaptáristák, akik csakis a juliánus naptárat használják:
    • mindig réginaptáristák voltak: a jeruzsálemi, a grúz, a csehszlovák, a szerb, a macedón, az ukrán egyház, s az athoszi autonóm egyház,
    • 1923 óta: az orosz (1923-ban pár hónapig újnaptárista volt),
    • 2014 óta a lengyel egyház (1924-2014 között újnaptáristák voltak);
  • vannak újnaptáristák, akik a juliánus naptárat használják a mozgó ünnepekre, a rögzített dátumúakra viszont a gregoriánust:
    • 1924 óta a konstantinápolyi, a görögországi, a ciprusi, s a román egyház egyház,
    • 1928 óta az alexandriai és az antiochiai egyház,
    • 1937 óta az albán egyház,
    • 1968 óta a bolgár egyház,
    • 1996 óta a Konstantinápoly-párti észt autonóm egyház (van két egyház Észtországban, egy Moszkva- és egy Konstantinápoly-párti) - korábban, 1921-1945 között gregoriánuspártiak voltak, 1945-1996 között nem léteztek;
  • vegyes használat: amerikai egyház, egyházközségenként változó a naptárhasználat,
  • gregoriánusok: a finn autonóm egyház (1921 óta).

A kérdés eddig sose volt politikai. Pl. simán engedik az egyes egyházak, hogy valamely egyházközségül eltérjen az általános szabálytól. Budapesten a Petőfi téri orosz templomban pl. december 25-én és január 7-én is van istentisztelet, mivek a hívek egy része réginaptárista, más része meg újnaptárista.

A kérdésben persze volt egy sajátos Konstantinápoly-Moszkva elletént elem. Jól látható: az etnikailag többségében, de legalábbis hagyományban görög egyházak gyorsan bevezették az új naptárat. A nagy kivétel Jeruzsélem, ami mint a kereszténység szülőhazája ragaszkodik a reformok elvetéséhez, bár ez is alapvetően görög hagyományú egyház - etnikailag persze nem, ma már ez egy arab egyház alapvetően.

A teljesség kedvéért a nem-khalkedóni ortdoxia naptárhasználata:

  • réginaptárista:
    • mindig az volt: kopt, etióp, eritreai, jeruzsálemi örmény autonóm egyház;
  • újnaptárista:
    • 2010 óta az asszír ősi egyház (korábban: réginaptárista);
  • gregoriánus:
    • 1912 óta: indiai egyház,
    • 1923 óta: örmény egyház,
    • 1968 óta: asszír keleti egyház,
  • vegyes: szír egyház, egyházmegye-függő.

Az örmények nagy sajátossága egyébként az, hogy náluk egyáltalán nincs Karácsony. Jézus születését január 6-án ünneplik Vízkereszt-napon. Egyszerűen az örmények még azelőtt elszakadtak a többi kereszténytől, mielőtt általános szokássá vált a Karácsony. Emiatt nem alakult ki Karácsony ünnep egyáltalán.

Címkék: közélet
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3018010846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.01.07. 08:04:18

Van egy tippem hogy Ukrajna váltani fog cirill betűről latin betűre 20 éven belül. A latinosodásból szimbolikus, oroszoktól távolodási kérdést csinálnak mint a kazahok. Annyival megfűszerezve hogy az ukrán nyelvnél azt is bizonyítani kell hogy ez egy nagyon egyedi önálló nyelv és ne lehessen az orosszal keverni. A cirill betű onnantól politikai állásfoglalás lesz az oroszok mellett.

élesi 2023.01.07. 08:15:30

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Az vicces lenne, az összes nyomoruk mellé még egyik napról a másikra írástudatlanná is válnának...

_Neville 2023.01.07. 08:49:29

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Nem példa nélküli a párhuzamos abc használat, lásd a szerbek.

_Neville 2023.01.07. 08:51:10

Szerintem az ortodoxok kekeckedése mögött igazából az van, hogy nehogy már a pápistáknak legyen igazuk :D (pedig igazuk van, mindenki tudja, hogy a Julianus naptár el van baszva, ez még csak nem is hitelvi kérdés )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.07. 09:51:04

@_Neville:

Ott ez történelmi hagyomány.

Még plusz két ábécé is volt: glagolita és arab.

A glagolita még a XIX. sz. közepén is ment a dalmát tengerparton, máig amolyan horvát nemzeti büszkeségnek számít.

Az új horvát 1-, 2-, 5-centes euróérmén is glagolita betűkkel van iírva a HR jel. en.ucoin.net/coin/croatia-5-euro-cent-2023/?tid=137238

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.07. 09:51:46

@_Neville:

Mindegyik naptár el van baszva. Pontos naptárat nem lehet csinálni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.07. 10:01:44

@_Neville: ez már régen kész egyébként :

en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Latin_alphabet
omniglot.com/writing/ukrainian_latin.htm

sőt, ők már midnight coder legnedvesebb álmait is akarják :

life.karpat.in.ua/?p=71238&lang=hu

izgis lenne a dolog, mert a szerbeknél azért működhet a kettős rendszer mert részben az erős ortodox egyház tartja pórázon a dolgokat, részben a nagyon erős nemzeti érzés (ott ha olyanokat írnának szerbek a szerbekről amit pl. itt a bircahangon megengednek maguknak némelyek, hamar nézné búsongó szemmel a háza üszkös romjait), az ukrán esetben azonban kétségeim vannak. Ez az átírás teljesen analóg a szlovák helyesírással, és egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez nem vezetne nyelvromláshoz. A szlovák-ruszin - a szlovén mellett - a legarchaikusabban megmaradt szláv nyelv, ráadásul pont az egyértelmű helyesírása miatt őrzött meg könnyen azonosítható nyelvtani és hangtani elemeket, nagyon nagy kár volna, ha ez elveszne. Ráadásul a szlovák a szláv nyelvek eszperantója kölcsönös érthetőség szempontjából.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.07. 10:05:52

@Deak Tamas:

Eleve az ukrán nacionalizmus egyik alapeleme a cirill ábécé.

Az a mondás, hogy a Rusz elem azonos az ukránnak, míg az oroszok meg mongolokkal és más aljanépekkel keveredett ukránok. S a cirill ábécét is Kijev kapta, nem Moszkva.

Szóval ezek után hirtelen lemondani róla nagy fordulat lenne a nemzeti eszmében.

_Neville 2023.01.07. 11:33:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: milyen vinnyogás lenne, ha mi rovásírást raknánk a pénzre :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.07. 13:19:56

@_Neville:

A 90-es évek elején már a magyar madarak érmékre tétele is kódolt antiszemitizmusnak számított.

Gery87 2023.01.07. 22:19:24

@Deak Tamas:

"Ráadásul a szlovák a szláv nyelvek eszperantója kölcsönös érthetőség szempontjából. "

Emiatt a turul ki fogja vágni a nyelvedet!!!
Nem úgy volt hogy büdös tót gyüttmentek akik nem érnek semmit?

Gery87 2023.01.07. 22:25:07

@Deak Tamas:

"ott ha olyanokat írnának szerbek a szerbekről amit pl. itt a bircahangon megengednek maguknak némelyek, hamar nézné búsongó szemmel a háza üszkös romjait"

Mert tirpák balkáni kecskebaszók azért:)
"A jó nő olyan mint a jó kés"..
csecsemők kitaposásán meg falhoz vágásán kívül nem sok jót hozott a közelmúltban sem ez a mentalitás.

Látod emiatt is kurva nagy fasság a turbó nacionalizmus, sovinizmus!
Persze ha más csinálja csak akkor baj. A "mi nacionalizmusunk" meg rendbe van.
"összeér ami az anyátok picsája."
megérdemlitek egymást.

Vicces amikor a magyar nacionalista szidja most az ukrán nacionalistát!:)

Gery87 2023.01.07. 22:26:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Most tűnik fel hogy ezekben nincs logika csak érzelmi túlfűtöttség?

gigabursch 2023.01.08. 11:43:05

"Ami viszont most van Ukrajnában az teljesen abszurd. Az ukrán lakosság kb. 80 %-át kitevő ortodoxok egy része direkt a gregoriánus naptárat használja, legalábbis Karácsony kapcsán, s ezt kizárólag oroszellenes, politikai okokból teszi. A maradék 20 %-ot kitevő ukrán katolikusok - akiknek 90+ %-a görögkatolikus - természetesen mindig a gregoriánus naptárat használta, hiszen ez az egyetlen katolikus naptár, más naptár használata nem lehetséges."

Szerintem a 20% az a julián naptárat használja...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.08. 13:38:42

@gigabursch:

A katolicizmus csak a gregoriánust használja, más nincs. S ebben semmi eltérés a nyugati és a keleti katolicizmus között.

De mindjárt utána is nézek, mert csak emlékből mondom ezt. Az anyai nagymamám gör. kat. volt, bár sose volt gyakorló hívő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.08. 13:42:32

@gigabursch:

Megnéztem. S meglepődtem. Tényleg egy csomó ukrajnai gör. kat. a juliánust használja.

_Neville 2023.01.08. 16:45:50

Az örménykatolikusoknál sincs karácsony?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.08. 19:15:40

@_Neville:

Van ahol már van, a környzet hatására, de hivatalosan nincs.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása