magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mint a krími háború?

Az idei nyár végéig fog kiderülni mi lesz a keleti háború vége.

Mi lenne a legrosszabb forgatókönyv orosz szemszögből? Kb. az, ami a krími háború volt 1853-1856 között.

Az akkori helyzet hasonló volt: az egyesült Európa megrettent Oroszország emelkedésétől, különösen a Balkánon való terjeszkedés volt a fő félelem, ezt igazolta a független Görögország létrejötte 1829-ban az 1821-1829 közti törökellenes görög felkelés után, melynek fő támogatója Oroszország volt. Görögország esetében a nyugat már csak kármentést tudott folytatni: megakadályozandó hogy Görögországból ne legyen orosz érdekszféra, a nyugat a felkelés során oldalt váltott, elhagyva török szövetségesét a görög oldalra állt.

Azonban a nyugati politika az volt, Görögország még rendben van, de Törökország további gyengítése elfogadhatatlan, mert ez az oroszoknak kedvez. Az osztrák-német politika volt valamivel mérsékeltebb, mert arra számított, esetleg Németország és Ausztria képes lehet az orosz befolyást semlegesíteni, azt a sajátjával felváltani.

Azonban abban mindenki egyetértett, Oroszország veszélyes. Így 1853-ban kitört a háború. Először Oroszország támadott. Most nem célom leírni a 2 és fél éves háború eseményeit, a lényeg: az egyesült nyugat és Törökország végül legyőzték Oroszországot, Oroszország visszaadott minden a háború alatt elfoglalt területet, lemondott a törökországi ortodox keresztények feletti védelmi jogáról, s elfogadta a Fekete-tenger orosz partvidékének és magának a tengernek a demilitarizációját.

A nyugati győzelem nem tartott sokáig. Már a 70-es években Oroszország sikeresen elérte az említett rendelkezések hatályon kívül helyezését. De közben az orosz politika és közvélemény immár német- és osztrákellenes lett.

Más kérdés, hogy hosszú távon ez a helyzet katasztrofálisnak bizonyult mind Ausztria, mind Németország, mind Oroszország számára. A hármas szövetségük megromlott, majd szétesett. Végül ez vezette oda az eseményeket, hogy Oroszország - teljes logikátlan módon - az I. világháborúban a britek és a franciák oldalára állt.

Most Ukrajna az ürügy. Az egyesült nyugat számára rendkívül fontos az orosz vereség, ezért teljes erőforrás-készletét hajlandó bevetni.

Ami jó jel számunkra: azt jelenti, hogy a nyugat gyengének érzi magát, élet-halál harcnak éli meg a konfliktust.

227 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9018031764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tűz fal 2023.01.25. 09:35:20

@Tapi2021:
"Ha annyira veszettül hisznek az ügyben, miért nem mennek?"

Engem is az ingerel, hogy ezek pofáznak, miközben Ukrajnában úgy szedik össze a háborúra fogható embereket, hogy utcán, boltokban, meg lakásokba is betörnek és erőszakkal viszik őket a frontra. Sajnos Kárpátalján is. A Puzsér meg Boldi féle sorosszopók ezt úgy értelmezik, hogy "a hős ukrán nép nem hagyja magát".

Amelyik libernyák féreg jártatja a pofáját azt be kellene gyűjteni és exportálni Ukrajnába, vihetik őket a frontra. És akkor a segítség is megvan. Ezek ahhoz értenek, hogy másokat uszítanak maguk helyett.

Tapi2021 2023.01.25. 09:49:10

@Gery87: Boldi is önbeteljesítő jóslatokkal operál, mint az USA!

Először besulykolják, hogy Oroszország háborúzni fog. És, ha nem akar, addig provokálják, amíg háborúzni kezd. Ez történt!

Most Boldi azt írja, hogy legyalulnák a lengyeleket is. Az oroszok ezt sem akarják, viszont a lengyelek annyira rápörögtek a velük való ellenségeskedésre, meg a tankszállíűsra..., hogy előbb-utóbb nekik is oda baszhatnak az oroszok!
És jönnek a Boldi félék, hogy tessék, megmondtuk! Ilyenek az oroszok, mindig is ez volt a terv!!! Stb.

Manipuláció, provokáció, propaganda. Így irányítják a történéseket.

Tapi2021 2023.01.25. 10:00:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezt a cikket pl. eddig 575 egyedi olvasó nyitotta meg."

Ebből néhány ügynök(ség) hivatalból...

Boldeone2 2023.01.25. 11:47:27

@MEDVE1978: világpolitika mindig is érdekekről szólt. Az ideológia, ez esetben az általad bekajált gonosz agresszor orosz birodalom narratíva, az a cukormáz, amivel leöntik, hogy a nép megkajálja."

- A korszellem változik. Nèzd , itt van Európa, az emberek többsège benyeli a szankciókat, mert egy ponton túl már nem az kèrdès, hogy mennyibe kerül a gáz , hanem hogy egyenes derèkkal ki lehessen állni az európai bèke ès biztonság mellett , a nemzetközi jogot megsèrtő agresszorral szemben. 9 millió ember menekül , százezrek halnak ! Ezt akkor most behunyt szemmel kellene nèznünk az èrdekekre hivatkozva !
Ne hülyèskedj már ! Tudod mi a legfontosabb európai èrtèk ? Az altruizmus. Lehet hogy nagyon sokan nevettek ezen , de ez van
Mondok egy pèldát:
Mindenki tudja hogy a migráció egy szar dolog, èn is tudom ( most nem az ukrán menekültekre gondolok )
Belül elegük van az emberek belőle , amikor megérkeznek a kiszolgáltatott emberek, akkor a legtöbben segítenek nekik
Menj el Olaszországba , ott is ugyanaz van: mindenki segíti a menekülteket, mindent elnèznek nekik ...
Erre mondják hogy : önsorsrontó altruizmus, ami már káros lehet
De, ne feledd el: nyugaton èvtizedek óta nagy jólètben ès biztonságban èlt a többsèg, ez a társadalmi alapállapot ...
A legtöbb ember jólètben nőtt fel , a többsèg egy disznót nem tudni leszúrni , èn sem ...

Valójában a kelet - nyugati ellentét egyèrtelműen kulturális különbsègekről, ha úgy tetszik világnèzeti különbsègekről szól: a nyugati ember szeretne meghaladni valamit , ès ez èvtizedekig úgy tűnt sikerülni fog , most ez óriasi kihívások előtt áll
Ugyanaz Oroszországban : a globalizáció vasmarka ott is őrölt : egyik oldalon páratlan gazdagság , a többsèg viszont alacsony színvonalú èletet èl, csak magas az olajár, akkor jobb kicsit , amúgy szinte semmi versenykèpes termèkük nincsen.

Tulajdonkèppen a globalizációs válság miatt terjed nyugaton a populizmus , keleten pedig a diktatórikus rezsimek újjáèledèse

Kètsègtelen , hogy vannak anyagi érdekek a haború mögött, de ezek nagyobb rèsze fèlreèrtelmezett ( most nem vettem le miért ..)

A lènyeg most az, hogy elfogadjuk - e újra, hogy nyílt haború van egy európai független ország ellen , óriasi áldozatokkal , mely haború vègcèlja Ukrajna leszalámizása, tönkretètele, abszurd kezdeti cèlkènt annak az államelnöknek a megölèse, akit 13,5 millió ukrán megválasztott, vagy egysègesen fellèpünk - e barbár, krónikus normatörővel szemben!

Az európai többsèg felismerte : most jóval több forog kockán az anyagi érdekeknèl- azt a bèkát be kell nyelni - az maga az európai bèke, biztonság ès nemzetközi szokasrend durva arculcsapása.
A nemzetközi jog is 100%- ban egyèrtelmű a kèrdèsben . Ettől még rèszkèrdèsekben lehet igaza az oroszoknak, ahogy Hitlernek is volt anno...
De ekkora apokalipszist csinálni Európában ????? Persze , hogy mindenki ellenük fordult a nyugati világban ...Kiemelve a korábbi megszállt államokat ....

Boldeone2 2023.01.25. 11:54:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Oroszorszában kb. 5 % a liberalizmus támogatotsága."

- Ha ez így van , elèg szomorú....Mondjuk , az új számokat nem ismerjük , de a fiatalok ott is egyre jobban felismerik hogy 70 èvig hazugságban tartotta őket a komcsi propaganda, most ugyanaz megy csak a birodalmi nacionalizmus van helyette ...
Tass is van Pravda is ....Agymosás 200%- on, csak a tábla lett átfestve ...

Nèzem a ruszki mèdiat , már- már tragikomèdia hajlik , olyan mint gyermekkorom kádári világa...

Birca , te egy értelmes ember vagy , szerintem te is tudod: az orosz \ szovjet világ mindig is abszurd volt, meg úgy szar amilyen!

Most is az , sajnos ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.25. 13:05:19

@Boldeone2:

Valójában éppen a 90-es évek liberális időszaka tette az átlagoroszt antiliberálissá.

Akkor még volt 30 % körüli liberális.

alöksz róz 2023.01.25. 13:40:37

@Boldeone2: "A lènyeg most az, hogy elfogadjuk - e újra, hogy nyílt haború van egy európai független ország ellen , óriasi áldozatokkal , mely haború vègcèlja Ukrajna leszalámizása, tönkretètele, abszurd kezdeti cèlkènt annak az államelnöknek a megölèse, akit 13,5 millió ukrán megválasztott, vagy egysègesen fellèpünk - e barbár, krónikus normatörővel szemben!" - hát amikor az usa megtámadta szerbiát, egy európai független országot, és meg akarta ölni a nép által megválasztott vezetőjét, nem kívántatok fellépni a barbár, krónikus normatörővel szemben.

pedig szó szerint ugyanaz volt a helyzet. egy ország kisebbsége külső biztatásra fellázadt és függetlenedni akart, a többséget képviselő állam megtámadta a függetlenséget akaró kisebbséget, polgári célpontokat és civileket ölt, erre válaszul a kisebbséget felbiztató egyik ország hadserege megtámadta az illető államot.

a sok agymosott ny-európai lehet beveszi a maszlagot, mert akkora szintű az agymosás és a cenzúra, de mi itt sokkal okosabbak vagyunk, látjuk h mindig kilóg a lóláb.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.25. 13:40:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát ugye nálunk ez az ismert Szennik György-plakát miatt ismerebb téma, amin ugye állítólag Páger Juliska volna leszakadt kezekkel. A robbanó babák egyébként valós történetek természetesen, a nácibarátsággal egyáltalán nem vádolható Zilahy Lajos is írt erről a maga korában is, később is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.25. 13:48:00

@Boldeone2: azért volt ugyebár tőled olyan vélemény - párszor, nem is egyszer -, hogy a magyarból kultúrnemzetet a németek csináltak.

MEDVE1978 2023.01.25. 14:32:44

"Nèzd , itt van Európa, az emberek többsège benyeli a szankciókat, mert egy ponton túl már nem az kèrdès, hogy mennyibe kerül a gáz , hanem hogy egyenes derèkkal ki lehessen állni az európai bèke ès biztonság mellett "

Három dolog jutott eszembe erről az egészről. Az egyik a Maslow piramis. Gondolom ismered, a piramis legalján vannak az alapvető szükségletek, a tetején az önmegvalósítás, nem létfenntartó szükségletek. Az EU-ban az emberek többsége, ha közvetlenül dönthetne arról, hogy legyenek-e szankciók, annak tudatában, hogy az egekbe nő a gázár, úgy döntenének, hogy ne legyenek. Pontosan azért, mert az alapvető szükségleteieket fontosabbnak ítélik.

A másik a XX. századi demokráciafogalom. Elég jól látszik most már, hogy a XX. századi demokrácia bázisa a stabil és széles körű középosztály. Ez ilyen egyszerű, ahol a társadalom 90%-a szarul él, ott a modernnek tekintett demokrácia nem tud fennmaradni. Ez tehát ugyanúgy lényegében pénz / jólét kérdése.

A harmadik a hosszútávú hatások, amelyekről fogalmunk sincsen. Közgazdaságilag ez egy nagyon érdekes húzás, mert van benne minimális lehetőség és óriási kockázat és veszteség..
A minimális lehetőséget az adja, hogy az EU immár teljes kényszerhelyzetben van az energiatermelés terén, kénytelen a zöld megújulók és az atomenergia felé menni. Ez akár még jól is elsülhetne, ha valahogy technológiai fejlődést gyorsítana, de erre ahogy látjuk kevés az esély. Cserébe az oroszokkal való konfrontációval feláldoztuk a szép, biztonságos energiaellátottságunkat, amivel jóval kényelmesebben meg lehetett volna csinálni a zöld átmenetet, a konfliktus rányomta az EU-t az USA-ra és várhatóan teljes szférákat nyír majd ki az EU-ban. Nem véletlen, hogy az egész unióban éttermek, vendéglátóhelyek és iparágak válnak gazdaságtalanná, zárnak be. Az egyenes derék költségét még alig érezzük, de már így is nagyon jelentős.

"Belül elegük van az emberek belőle , amikor megérkeznek a kiszolgáltatott emberek, akkor a legtöbben segítenek nekik"

Ez viszonylag egyszerű: az emberek két esetben szolidárisak: 1. Ha nem sérti az érdekeiket, mert mondjuk gazdagok. A legjobb példa a német középosztály. Magyar mércével is gazdagok, illetve létbiztonság van. Nem véletlen, hogy a Willkommenskultur pont német.
2. A közvetlen érintettség. Ha látsz egy fuldoklót, kimented. Egy szenvedőt, segítesz rajta. Ez természetes, az értékrenden alapuló cselekvés. Hiába nem értettem egyet a migránsok kezelésével 2015-ben, segítettem, vittem pelenkát, meg egyéb cuccokat, mert emberi szenvedést láttam. Ez egy egyszerű reakció.

"Erre mondják hogy : önsorsrontó altruizmus, ami már káros lehet" Holott nem az, általában sehol sem éri el a saját bőrön közvetlenül tapasztalható önsorsrontást, mert akkor ezt nem csinálják.

"a nyugati ember szeretne meghaladni valamit , ès ez èvtizedekig úgy tűnt sikerülni fog"
A nyugati ember szerelmes lett a haladásba és azt hitte, hogy hamar ő lehet Isten, valamint a technikai fejlődésével el tud érni egy olyan szintet, ahol a korábbi mindennapi élet kihívásai (létszükségletek, megélhetés, háború) már nem kell érdekeljék, nem kell ilyen "mélyre süllyednie". Az EU pacifizmusa mögött a történelmi realitások (II. világháború utáni berendezkedés sajátosságai) mellett ez az illúzió áll. Az EU azt hiszi, hogy anélkül, hogy konkrétan fegyverrel is érdekérvényesítene, világhatalom tud lenni. Hát nem tud.

"Tulajdonkèppen a globalizációs válság miatt terjed nyugaton a populizmus , keleten pedig a diktatórikus rezsimek újjáèledèse" Kérdés csak az, hogy mi az a globalizációs válság. Ez egy válságállapot-e vagy a rendszer természetes működése, amerre a jellegéből adódóan megy. Nyugaton azért terjed a populizmus, mert az újabb generációk egyre keményebb kihívásokkal szembesülnek és nincs meg az a biztos jövőképük, mint a szüleiknek. Rengeteg olyan felmérés van, ami azt mutatja, hogy a képzettség megszerzése, jó állás megszerzése és megtartása, vagyon megszerzése stb. az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik. A nyugati populizmus azért terjed, mert az emberek látják, hogy apa a gyárban húzott le 40 évet, anya varrónőként, de azóta a gyár és a varroda is Kínában van, ő meg mehet az ALDI-ba pénztárosnak. Aztán, ha éppen válság van, lehet, hogy éppen tőle válnak meg, a lakhatás meg egyre drágul, így később lesz lakása / megtakarítása / tudja visszafizetni a diákhitelt stb. Ezt érzékelik az emberek a fejlett országokban és emellett azt, hogy a tradicionális politikai erők erre nem adnak választ. Ez okozza a tradicionális szociáldemokrata / kereszténydemokrata pártok bizalmi válságát és megszűnését nyugaton, valamint a populisták felemelkedését.

Folyt köv

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.25. 14:41:47

@Tapi2021: nem követem napi rendszerességgel a lengyel belpolitikát, de a pillanatnyi viselkedésüknek oka lehet az idei választás. Befelé is, kifelé is hasznos lehet, ha oroszellenesebbnek mutatják magukat mint Tusk. Az se véletlen, hogy a magyarozással leálltak.

MEDVE1978 2023.01.25. 14:42:57

@Boldeone2:
'A lènyeg most az, hogy elfogadjuk - e újra, hogy nyílt haború van egy európai független ország ellen , óriasi áldozatokkal , mely haború vègcèlja Ukrajna leszalámizása, tönkretètele, abszurd kezdeti cèlkènt annak az államelnöknek a megölèse, akit 13,5 millió ukrán megválasztott, vagy egysègesen fellèpünk - e barbár, krónikus normatörővel szemben"

Csakhogy ez nem túl ritka állapot, számos más pontján is felmerült a Földnek az utóbbi pár évtizedben. Irak, Líbia, Szerbia és Koszovó, a balkáni háborúk. Persze ott USA-nak és NATO-nak hívták a beavatkozókat és nem mindig megválasztott vezetők ellen támadtak, de szuverén államok ellen.

"Az európai többsèg felismerte : most jóval több forog kockán az anyagi érdekeknèl- "
Holott nem és ez a cukormáz, ahogy korábban leírtam. A NATO és EU határvonalak miatt az oroszoknak még egy győztes ukrán hadjárat után is csak néhány európai célpontjuk lehetetett volna, ami nem indukál világháborút. Lényegében Moldova, Grúzia és Örményország.

Egy alternatív idővonalon, ha Zelenszkijt kinyírják az elején és jön a Janukovics kormány, vélhetően egy intenzívebb hidegháború alakult volna ki. Valószínűleg az ukránok 5-10 éven belül egyébként újra fellázadtak volna, tehát nyilván nem tartós megoldás, viszont addig is az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok lényegében megmaradtak volna. Igen, lettek volna szankciók, de azok nem mentek volna túl a technológiai kérdéseken és a nyersanyagokat nem érintették volna.

"De ekkora apokalipszist csinálni Európában ????? "
Éppenhogy nincsen apokalipszis. Egy regionális háború van. Paradox módon apokalipszis szinte csak akkor lehet, ha az ukránok esetleg visszafoglalják a Krímet, amit az oroszok elengedhetetlennek ítélnek és ledobnak egy kis atomot. Akkor lesz apokalipszis.

alöksz róz 2023.01.25. 16:18:48

@MEDVE1978: "Az egyik a Maslow piramis. Gondolom ismered, a piramis legalján vannak az alapvető szükségletek" - pont ezt sikerült megtámadni a covid-hisztériával. senki sincs biztonságban, mindenki meghalhat. most megint ugyanez a háborúval, az oroszok egész európát el akarják pusztítani.
a lényeg, hogy ne tudjanak az emberek józanul gondolkodni.

alöksz róz 2023.01.25. 16:19:39

@alöksz róz: "senki sincs biztonságban, mindenki meghalhat." - a munkahelyek is veszélyben.

Gery87 2023.01.25. 16:49:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmi furcsa nincs ebben, de ezek szerint mégsem akkora fertő a nyugat hogy normális ember ne menne oda.
Ennyit mondtam.
Tehát a nyugat nem csak gazdag de élhetőbb is.
A rendszer valóban fenntarthatatlan, és persze nem mehet oda mindenki.

Gery87 2023.01.25. 16:54:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Valójában kétféle társadalmi berendezkedés van csak:
- az egyik amikor egyetlen személyre vagy egy szűk csoportra bízzuk a vezetésünket.
- és a amikor a közösség dönt saját magáról.

(lásd athéni demokrácia, a görögös posztod)

Ennyi.
Ez a dilemma.

"Mindig van tekintályelvűség, szervilizmus, hierarchia. Most is, akkor is. Hiszen minden társsdalmat vezetni kelll. Az eltérés: mi a hierarchia alapja, s az adott rend jó-e a többieknek is."

Természetesen vannak fokozatok. De e kettőn belül.

Gery87 2023.01.25. 16:56:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, hanem úgy értem hogy a nagyhatalomként való viselkedés, az imperializmus nem echte liberális dolog, nem liberális hatalmak is pont ezeket csinálták!

IdomitottFoka 2023.01.25. 16:58:21

@MEDVE1978: "Holott nem"

"Lényegében Moldova, Grúzia és Örményország."

Holott de, hiszen az h ezek az országok ne váljanak, ill az utóbbi kettő esetében kikerüljenek az orosz befolyásolás alól, nem anyagi hanem nagyhatalmi érdekek (egyébként nem is feltétlenül csak az USA-é).

Amúgy kétségtelen tény, h az oroszok egy demokratizálódni kezdő, az oligarchiát elhagyni készülő országot támadtak meg, bár aligha ez volt az elsődleges ok, és az USA sem ezért állt bele.

Gery87 2023.01.25. 17:01:05

@Tapi2021:

Kritikátlanul beszopta a propagandát.

Gery87 2023.01.25. 17:08:35

@MEDVE1978:

"A másik a XX. századi demokráciafogalom. Elég jól látszik most már, hogy a XX. századi demokrácia bázisa a stabil és széles körű középosztály. Ez ilyen egyszerű, ahol a társadalom 90%-a szarul él, ott a modernnek tekintett demokrácia nem tud fennmaradni. Ez tehát ugyanúgy lényegében pénz / jólét kérdése."

- Ha elhitetjük az emberekkel hogy demokrácia = nyugati magállami jólét.
Tehát hazudunk és csak nem jön el az a jólét, akkor a demokráciában is csalódni fognak mert összekapcsolják.
- Ha elhitetjük velük demokrácia = 4 évre valami hazug fasz ül a nyakukba, aztán a redva meg e genny között lehet választani ha nem tetszik, akkor ez szintén út a csalódás felé.

El van tehát cseszve az egész demokrácia fogalom, elvárás itt keleten.
Azt ígérték, sugallták, remélték csak többpártrendszer kell, 4 évente szavazgatni, és jön a jólét.
Marhaság volt.

Tapi2021 2023.01.25. 18:10:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Úgy sejtem, már nem csak a soros listán vagy, vagyunk rajta!
Van már aktánk máshol is.

Tapi2021 2023.01.25. 18:23:55

@Boldeone2: "hanem hogy egyenes derèkkal ki lehessen állni az európai bèke ès biztonság mellett , a nemzetközi jogot megsèrtő agresszorral szemben. 9 millió ember menekül , százezrek halnak ! Ezt akkor most behunyt szemmel kellene nèznünk az èrdekekre hivatkozva !"

NEM! Egyszerűen nem kellene aktívan CSINÁLNI A HÁBORÚT! És egyetlen ukrán sem halna meg!

Sőt, ha nem csinálja meg az USA a fordított kubai rakétaválságot, háború sem lenne.

Minden fegyverszállítás eszkalálja, elhúzza a háborút és minden plusz fegyver PLUSZ HALOTTAKAT JELENT!

És ezt azok az erkölcsi magaslatokon önfényező emberek teszik, akikről te azt hiszed, ők akarnak békét.

Nem! Békét azok akarnak, akik nem adnak fegyvert, hanem tárgyalóasztalt ajánlanak fel. Pl. Orbánék. Magyarország.

Mindenki más háborús héja és uszító! Ahogy Schiffer is pontosan látja.
A primitív Puzsér és társai meg nem akarják érteni, hogy 1. fegyverszállításokkal, amikre az oroszoknak reagálniuk KELL, 2. nem reális, nem teljesíthető feltételek szabásával (az oroszok kapituláljanak, tegyenek úgy, mintha semmi se történt volna, és vonuljanak ki... - lásd Sanna Marin és társai hülyeségeit), NEM LEHET véget vetni ennek a konfliktusnak, csak NÖVELNI!

1+1=2

De nem akarjátok ezt érteni. Inkább szétvágjátok egész Európát, amerikai érdekből.

Tapi2021 2023.01.25. 18:42:16

@Boldeone2: "Az európai többsèg felismerte : most jóval több forog kockán az anyagi érdekeknèl"

Igaz. Az USA geopolitikai dominanciája és hatalma Európa fölött. Ez most megint nem kérdéses. Ahogy az sem, hogy Európa megszívja. Nem csak alávetett alkutyája marad az USA-nak, de még a versenyképesség is oda, az olcsó energia és alapanyagok nélkül. (Más viszont jól fog járni velük! Csak nem mi.)

És újra leírom: sem az EU-t, sem a NATO-t nem érte támadás, ahogy másokat sem, kivéve az új "KUBÁT", amit viszont egyedül a nyomuló USA-nak köszönhetünk.
Ez a konfliktus simán elkerülhető lett volna a megfelelő hozzáállással. De nem ez volt az érdek...

Tapi2021 2023.01.25. 18:45:43

@Boldeone2: "irca , te egy értelmes ember vagy , szerintem te is tudod: az orosz \ szovjet világ mindig is abszurd volt, meg úgy szar amilyen!"

Ez igaz, de mi közünk hozzá? Nem annak a száz x milliónak a belügye, aki ott él???

De a konfliktus NEM EMIATT JÖTT LÉTRE!

Boldeone2 2023.01.25. 19:30:36

@MEDVE1978: " Az EU pacifizmusa mögött a történelmi realitások (II. világháború utáni berendezkedés sajátosságai) mellett ez az illúzió áll. Az EU azt hiszi, hogy anélkül, hogy konkrétan fegyverrel is érdekérvényesítene, világhatalom tud lenni. Hát nem tud."

- Èn is az illúziók korosztálya vagyok, meg mèg sokan mások is...1990- Ben azt hitte mindenki, hogy örökre vège a szovjet\orosz rezsimnek , meg lehet " örökre " könnyebbülni ...
Az lesz a folyamat mint Nyugat - Európaban , azaz megbèkèlnek ès idővel demokratizálódak...
Valójaban senki sem számított erre a retrograd fordulatra , így hadikaisdások helyett a jólètre koncentráltak ...
Csak zarójelben jegyzem meg, arra sem lehetett szamítani, hogy Magyarországon egypárti rezsim lesz 33 èvvel a rendszerváltas utan ....
Európa egy fasza kis progresszív kontinens lett, Svèdország meg Nèmetország pedig világ pèldamodell...
Nemhogy semmilyen oroszellenssèg nem volt, hanem egyenesen cimoráztak Putyinnal pl Schröderèk ...
Az USA- ban szintèn teljesen eltűnt a " Gonosz Birodalma " narratíva ....Egy csomó olyan film kèszült , ahol az orosz ès amerikai " hősök" együtt harcolnak a gonosz ellen ...Egy időben mèg mersèkelt putyinizmus is volt. Pl Steven Seagal az orosz állam nagykövete lett....
Nem a nyugat , de nem is az USA változott , hanem az orosz állam ... A demokrácia felszámolasának lèpèsei jól dokumentálhatók, a vak is látja....A külpolitika is agressziósba váltott , de legtöbb ember ezt nem èszlelte nyugaton ...
Nálunk még ki is tüntettèk a Debreceni Egyetemen , azután hogy kinyíratta Politkovszkaját meg Boris Nemcovot , meg csinált számos aljas politikai húzast ...

A libsi èrtelmisèg már akkor figyelmeztetett , hogy ebből baj lesz , Vajda Mihály filozófus , tanszèkvezető egyből lemondott ...
De, nyugaton is èvek is paralízís volt , amely egyik oka a degenerált keletnèmet Mutti a másik meg a francia politika hagyományos oroszbaratsága ...
Egyedül az angolok kezdtek el gyanakodni , hogy Oroszországban szar került a palacsintába ...
Emlèkszen pár ève meg Putyint kuyakènt ábrázolták vicclapokban , aki csak ugat ès nem harap ...
Hát de, harapott ....
Azt az európai államok vezetői elbaxták: sajnos a világ mèg nem elèg haladó ès progresszív , vagyis - kènyszerű állapot - de kell az erős hadsereg , amely rábírja az akaratát a latrokra....
Most már eszmèltek - curva kèsőn...
Jönnek a Leopárd 2 tankok ès sok embernek megdobban a szíve :tigris , leopárd ....itt vagyunk a 80 èvvel ezelőtti állapotban újra ...
A magam rèszèről örülnèk , ha Nèmetország gatyába rázná magát, mert Nèmetorszag a legerősebb progresszív állam , ahol valós társadalmi többsège van a felvilágosodott embereknek ...Az USA- ban meg egy olyan degenerált mint Trump hatalomra kerül , annyi az euroatlanti világnak ...
Be kell látni , a haladás , a demokrácia , az EU bèke csak erős hadsereggel vèdhető meg!

tűz fal 2023.01.25. 19:38:20

@Boldeone2:
Mi meg annak örülnénk, ha a szellemi fogyatékos Bideneddel meg egyéb példaképeiddel együtt elhúznátok a picsába aztán csinálnátok magatoknak amit akartok, de nem ugatnátok bele mások dolgába.

Gery87 2023.01.25. 19:42:24

"Az lesz a folyamat mint Nyugat - Európaban , azaz megbèkèlnek ès idővel demokratizálódak...
Valójaban senki sem számított erre a retrograd fordulatra , így hadikaisdások helyett a jólètre koncentráltak ..."

Csak a legnaivabbak hitték ezt! A jólét elveszi az emberek eszét sokszor.
Voltak már akkor is akik tudták hogy ez marhaság, csettintésre nem változik semmi, a semmiből nem nő ki valami.

A kor tele volt idealista de fogalmatlan hülyékkel.

Thatcher asszony pl a német egyesítést ellenezte, Mitterandal együtt, talán helyesen....
Viszont egy '37-es határokat mutató Németország térképpel a táskájában rohangált a tárgyalásokra mert azt hitte a németek ha egyesülnek visszakövetelnek mindent.
Akkor is voltak hülyék vezető pozícióban akik olyanba pofáztak bele amihez nem értettek.

"Csak zarójelben jegyzem meg, arra sem lehetett szamítani, hogy Magyarországon egypárti rezsim lesz 33 èvvel a rendszerváltas utan ...."

Nem, de azt tudta akinek szeme volt hogy itt nem lesz soha "Ausztria" meg jófajta demokrácia.
Már tizenévesként is láttuk mekkora gecik ezek, csak duma van, de teljesen mást csinálnak, nem kellett hozzá sok ész.

"Európa egy fasza kis progresszív kontinens lett, Svèdország meg Nèmetország pedig világ pèldamodell..."

Németország és Svédország folyamatosan cseréli le elöregedő és gyermektelen őshonos társadalmát, muszlim török és szomáli népességre.

Marha példamutató mondhatom.

Igen, példás a jólét, csak épp nem fenntartható.
Ez egy zsákutca amit csinálni, két okból is:
1, a bevándorló nem európai népesség nem lesz képes arra a gazdagságra és társadalmi berendezkedésre amire az őshonosok.
2, az erőforrások végesek, elfogynak, korlátlan növekedés nincs, addig gazdagok, amíg van kit lehúzni.

Boldeone2 2023.01.25. 19:45:19

@Tapi2021: NEM! Egyszerűen nem kellene aktívan CSINÁLNI A HÁBORÚT! És egyetlen ukrán sem halna meg ....(....)....
Minden fegyverszállítás eszkalálja, elhúzza a háborút és minden plusz fegyver PLUSZ HALOTTAKAT JELENT!

- Ez a világ LEGNAGYOBB butasága ! Te azt várnád el az ukranoktól hogy adják meg magukat ???? Ne viccelj már, akkor miért lesz nekik jobb?
Amit elfoglaltak az oroszok területet , ott mindent szètraboltak , nőket megerőszakoltak , a politikusokat letartóztattak , az infrastruktúra nem működik azóta sem , emberrablások vannak , politikai bebörtönzèsek!

Az ukránok soha többet nem akarnak ruszki vazallus státust , már láttuk az hogy vezet az elmúlt 70 èven!
Inkább èn is meghalnèk a fronton a hazamert , a családomèrt , minthogy az az " orkok martalèka " legyen ....
Az ukránok belátják : az oroszok ha győznek , ott akar èvszázadokra megrekedhet a fejlődès szolgaállamkènt
Ezt a háborút meg kell nyerni a nyugat segítsègèvel , nincs mese !
Az igazság az ukránok oldalán van , a hazájukat vèdik !
Undorító az a fideszes narratíva, hogy mihamarabb adják meg magukat ( mert úgy olcsóbb lesz a gáz )

Putyin apokaliptikus állapotokat teremtett Ukrajnában ,de azt is tudják az ukránok , ha Putyin nyer , az apokalipszis örökre velük marad - van 70 èv tapasztalat ....

Ha Ukraja a nyugattal nyer, akkor Ukrajnát pár èvtized alatt újjá fogják èpíteni !
Te is fizetni fogod mèg 20 èv múlva az árát ...
A magyar strukturális alappènzek Ujrajnába mennek ( egyszer majd ..)

Boldeone2 2023.01.25. 19:49:03

@Tapi2021: És újra leírom: sem az EU-t, sem a NATO-t nem érte támadás"

- Nem ( eddig ) de naponta kapjuk a fenyegetèsket ! Most èppen Dunára dobatnának atomot ...
Meg kell állítani ezt az elszabadult vadállat államot , mert nem lesz jó vège!
A nyugat beleállt a küzdelembe, helyesen !
Egy fèlázsiai, agresszor , hadiállamról van szó- nem a barátunk !

vergyula 2023.01.25. 19:53:03

@Tapi2021: "NEM! Egyszerűen nem kellene aktívan CSINÁLNI A HÁBORÚT! És egyetlen ukrán sem halna meg!"
Az nem zavar, hogy Putyin aktívan csinálja a háborút? Hogy párszázezer tartalékost hirtelen Ukrajnába küld? A (talán csak volt) kollégám is benne volt a második hullámban. Pár hónapja nem halottam róla.
Ugye:
1. Az USA provokálta Oroszországot (pfúj)
2. Oo. megtámadta Ukrajnát. (jogos, érthető, logikus, szinte tiszteletreméltó lépés)
3. Az USA és mások fegyverekkel és kiképzéssel segítik Ukrajnát. (pfúj, pfúj)

Szerintem ha a 1.-ből következik a 2., akkor a 3. is.
Ha megértőek vagyunk Putyin "jogos geopolitikai érdekeivel", megértőek lehetünk Ukrajnával is, ha nem akarnak egy négyzetcentimétert sem elveszteni a földjükből.
A nyugati fegyverszállítások miatt elhúzódik a háború, nő a halottak száma, nőnek a károk. Így van. Csak arról nem beszél a békepárti Petiminiszter, vagy akár te, hogy enélkül milyen végkimenetelre lehet számítani? Megfelelne a megtámadott Ukrajnának?
Az orosz katonai doktrína szerint atomfegyver is bevethető, ha Oo. léte van veszélyben. Hát, szerintem az Ukránok most úgy érzik, az ő létük van veszélyben. Szerencsére nincs atomfegyverük.

tűz fal 2023.01.25. 20:47:31

@vergyula:
"megértőek lehetünk Ukrajnával is, ha nem akarnak egy négyzetcentimétert sem elveszteni a földjükből."
Már elvesztették. Tízezer évre el vannak adósodva, a földjeiket jenki patlkányok birtokolják, a lakosságukat nácik terrorozálják, az országukat zsidó bábkormány vezeti.

"Csak arról nem beszél a békepárti Petiminiszter, vagy akár te, hogy enélkül milyen végkimenetelre lehet számítani?"
Arra hogy nem lesz több áldozat.

"Az orosz katonai doktrína szerint atomfegyver is bevethető"
Az USA meg kettőt is ledobott gyakorlatilag már legyőzött országra.

"Hát, szerintem az Ukránok most úgy érzik, az ő létük van veszélyben."
Azért kellene hajlandóságot mutatni a béketárgyalásokra. Csak ez nem rajtuk múlik, hanem van ott egy puccsal hatalomra juttatott bábkormány most éppen egy zsidó bábbal, aki nácikkal terrorizáltatja a népet.

tűz fal 2023.01.25. 20:53:52

@vergyula: @Boldeone2:
Az USA háborúinak listája:

hu.wikipedia.org/wiki/Az_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_h%C3%A1bor%C3%BAinak_list%C3%A1ja

Házi feladat: számoljátok össze hány esetben volt ez önvédelem.

MEDVE1978 2023.01.25. 21:25:21

@Boldeone2:
" Èn is az illúziók korosztálya vagyok, meg mèg sokan mások is...1990- Ben azt hitte mindenki, hogy örökre vège a szovjet\orosz rezsimnek , meg lehet " örökre " könnyebbülni ..." A történelem vége koncepció része volt ez is, és baromság volt ez is, ahogy a koncepció maradéka is. Legkorábban a csecsen háborúk idején már látni lehetett, hogy vége az enyhülésnek. Emlékszem Jelcinen mindenki csak röhögött, ahogy részegen parádézott össze-vissza. Akkoriban a legnagyobb katonai kockázatot úgy azonosították, hogy a SZU szétesése és az orosz állam anarchiába süllyedése miatti atomrakéták mindenféle hadúrhoz kerülése volt.

"Valójaban senki sem számított erre a retrograd fordulatra , így hadikaisdások helyett a jólètre koncentráltak ..."

Hát igen, ebben telt a 90-es évek jóléte, ráadásul az amcsi hegemóniára támaszkodott egész Európa. És az amcsik példát is mutattak "rendőrként" az iraki háborúkkal, a koszovói és a balkáni háborúkkal. Persze már a 2000-es évek elején látszott, hogy masszívan jön fel Kína, de Európa már nem tudta visszacsinálni a demilitarizációt.

"Csak zarójelben jegyzem meg, arra sem lehetett szamítani, hogy Magyarországon egypárti rezsim lesz 33 èvvel a rendszerváltas utan ..."
Hát nem akarok utólagos Kasszandra szerepben tetszelegni, de amit végül Orbán csinált, az kb. az a kép, amit 2002-ben festett róla a ballib média. Tehát jól látták, hogy mit akart, ez annyira nem újdonság.

"Európa egy fasza kis progresszív kontinens lett, Svèdország meg Nèmetország pedig világ pèldamodell..."

Ez messze nincs így, egyik sem volt általánosan elfogadott cél. Az angolszász modellben hívő országok máig mindkét országot "szocialistának" tekintik és elvetik a modellt. Ráadásul nem is nagyon másolhatók, mert a svédek és németek a korábbi hozzászólásban említett széles, a mindenkori politikától független, gazdag középosztály miatt voltak képesek ilyen társadalom kialakítására.

"Nemhogy semmilyen oroszellenssèg nem volt, hanem egyenesen cimoráztak Putyinnal pl Schröderèk ..." Ami jó döntés volt gazdaságilag, ahogy ezt már korábban is kifejtettem.

"Nem a nyugat , de nem is az USA változott , hanem az orosz állam ..." Hát igen, az oroszok nem akarták végig a cash and carry státuszt. Jelcin egy alkoholista béna kacsa volt, nem véletlen, hogy az oroszok erősebb vezetést akartak. Nemzeti lelkületi szempontból abszolút érthető: egykor világhatalomból csúsztak le egy regionális hatalommá, ami teljesen elveszítette az önbecsülését, identitását. Ezt nem tudták elviselni.

"De, nyugaton is èvek is paralízís volt , amely egyik oka a degenerált keletnèmet Mutti a másik meg a francia politika hagyományos oroszbaratsága ..." Egyértelműen helyesen jártak el a gazdasági kapcsolatokat érintően. A britek más tészta, nekik van saját olajuk, globálisan orientáltabbak, nem volt annyi profitábilis üzleti lehetőségük, mint mondjuk a németeknek.

"Azt az európai államok vezetői elbaxták: sajnos a világ mèg nem elèg haladó ès progresszív , vagyis - kènyszerű állapot - de kell az erős hadsereg , amely rábírja az akaratát a latrokra..."
Azért nem mind. A franciák ma is jelentős haderővel rendelkeznek és Észak-Afrikában be is vetik rendesen. A svédek, finnek, norvégok fejlett és relatíve nagyon nagy létszámú haderővel rendelkeznek. A lengyel hadsereg 150.000 fős és a baltiak is nagyok relatíve. A többiek, főként a nagyok közül a németek hadserege kicsi. Bár a sorkatonai szolgálat már nem modern, nyilvánvalóan be kellene vezetni valamilyen minimális képzést, ami lehetővé tesz egy nagyobb tartalékos állomány kialakítását. A németeknél hegyekben áll a pénz, így a technikai modernizáció ott egyértelműen lehetséges. A mostani ukrán tapasztalatokból lehet építkezni: nagyon fontosak lett a drónok, a tüzérség.

"A magam rèszèről örülnèk , ha Nèmetország gatyába rázná magát, mert Nèmetorszag a legerősebb progresszív állam , ahol valós társadalmi többsège van a felvilágosodott embereknek ..." Alapvetően pontosan ez akadályozza meg a németeket abban, hogy versenyképes hadseregük legyen. Ugyanis lenézik, barbárnak tekintik az erőszakot, "mi jobbak vagyunk ennél" a mentalitás, nomeg ott van a második világháborús trauma.

Amíg a német zöldekhez hasonló hulladékok vannak hatalmon Németországban, addig nem nagyon lesz értelmes hadsereg modernizáció. Nem véletlen, hogy le kellett váltani a hadügyminisztert.

Be kell látni, hogy az USA óriási előnyben van az EU-val szemben hadi szempontból és ennek nem csak az óriási hadi költés az oka, hanem a fegyverviselési kultúra is. Ennek az egyértelmű hátránya a folyamatos mészárlások, amelyeket rendeznek, de előnye, hogy ha besorozol 1000 embert, abból 700 kapásból tud majd lőni.

Gery87 2023.01.25. 22:06:44

@MEDVE1978:

"... a fegyverviselési kultúra is. Ennek az egyértelmű hátránya a folyamatos mészárlások, amelyeket rendeznek, de előnye, hogy ha besorozol 1000 embert, abból 700 kapásból tud majd lőni. "

És mivel az egyetem nagyon drága, meg a szociális háló európai szemmel nézve nem létezik.
Ezért mindig lesz elég ágyútölteléknek való néger aki a biztosítás miatt, a gettó helyett, meg elég pályakezdő aki az egyetem miatt és elég redneck (aki szelet puffogtatni beáll) a seregbe!

A németeknél az is gond hogy nem vonzó a sereg.
- a világháborús múlt miatt, progresszív elembaj végett, amit elmondtál.
- nem kényszerülnek rá, jól élnek, egyszerűen semmi pluszt nem ad a sereg ami miatt megérné.
Így nem nem lehet nagyhatalom az ember.

Az Amerikaiaknak az a szerencséje hogy fejlett, gazdag ország, van pénz modern erős haditechnikára....de annyian vannak mint egy harmadik világbeli túlnépesedett putriban és
pont olyan könnyű csóró néger katonának valót találni mint Kongóban.

vergyula 2023.01.25. 22:40:16

@tűz fal:
"Már elvesztették. Tízezer évre el vannak adósodva, a földjeiket jenki patlkányok birtokolják, a lakosságukat nácik terrorozálják, az országukat zsidó bábkormány vezeti."
Hátha jobb nekik a nyugat felé eladósodni (lehetnek összeszerelő ország), mint hordani az orosz rabigát. De erről őket kéne megkérdezni.

"Arra hogy nem lesz több áldozat." - Ha az elején a teljes megadást választják, azzal tudták volna leginkább minimalizálni az áldozatok számát. Milyen fura, hogy a történelem során a megtámadottak erre általában nem gondoltak.

"Az USA meg kettőt is ledobott gyakorlatilag már legyőzött országra." - Mellébeszélés. Egyrészt ez getsziség volt az USA részéről, másrészt hivatalosan Japán akkor még nem kapitulált. Harmadrészt itt arról van szó, hogy mit tehet meg egy ország a saját léte megvédésének érdekében. Úgy tűnik, az oroszok bevethetnek atombombát is, mert esetleg vesztésre állnak egy hódító háborúban. Az ukránok reguláris erők bevetéséért is szemrehányást kapnak, pedig csak védekeznek.

"Azért kellene hajlandóságot mutatni a béketárgyalásokra." - Bizonyára van bennük erre hajlandóság. Csak nem úgy, ahogy azt Vlagyimir képzeli.

alöksz róz 2023.01.25. 22:53:52

@vergyula: "Milyen fura, hogy a történelem során a megtámadottak erre általában nem gondoltak." - ja, de pl. görgeit, akinek volt annyi esze h felmérje, mikor nincs értelme az ellenállásnak, az összes akkori politikus-hadvezér közül a legokosabbnak tartjuk manapság, és joggal

vergyula 2023.01.25. 22:54:00

@tűz fal: "Házi feladat: számoljátok össze hány esetben volt ez önvédelem."
Nincs kedvem számolni, de azért tippelek: egyszer sem?
Az USA bizony nagyon tud getszizni, de ettől az oroszok nem lesznek jobbak.
Olyan ez, mint amikor az Orbán-kormányt érő kritikákat Gyurcsányozással hárítják.

alöksz róz 2023.01.25. 22:58:37

@Gery87: "Kritikátlanul beszopta a propagandát." - vagy igen, vagy nem. mindenestre az a feladata, hogy terjessze

vergyula 2023.01.25. 23:06:30

@alöksz róz: Na ja, mondom általában. Görgei (Görgey? nemtom) legyen egy kivétel.
Jelenleg nem tűnik úgy, hogy az ukrán ellenállásnak ne lenne értelme.
Putyin: "nem számítottunk rá, hogy nyugati fegyverrekkel szemben kell küzdenünk."
Ochen' zhal', tovaris.
Még mindig ajánlom azt a podcastet, amit néhányszáz hozzászólással fentebb linkeltem. Persze, 444, meg a szakértő sem egy nernyalonc (tehát nyilván hazudik), de hátha érdekes lehet. "35-40 fejlett ország támogatja Ukrajnát. Szerintük ezt a háborút meg lehet nyerni." (nyilván nem szó szerinti idézet)

alöksz róz 2023.01.25. 23:10:33

@vergyula: "Jelenleg nem tűnik úgy, hogy az ukrán ellenállásnak ne lenne értelme." - az első pillanattól kezdve nyilvánvaló.
de ha neked nem úgy tűnik, akkor biztosan el tudod mondani, mi az értelme és mi a haszna

vergyula 2023.01.25. 23:14:54

@alöksz róz: Nem hagyják elfoglalni az országukat. Nem vagyok ukrán, szóval csak megtippelem, hogy ennek számukra van értelme és haszna.

alöksz róz 2023.01.25. 23:18:16

@vergyula: "Szerintük ezt a háborút meg lehet nyerni." - az oroszok biztos hogy nem fognak kivonulni a krímről (-ből?), valószínűleg a szakadár "népköztársaságokból" se, az ukránok kevesek hozzá még a nyugati fegyverekkel is, és akkor mi lesz szerinted, megtámadja az usa-európa az oroszokat?

amúgy ha a szakadárok annyira függetlenedni akartak, hát joguk volt hozzá, nem? le kellett volna bombáznia a nato-nak az ukránokat, hogy irtják a kisebbséget. pont mint a szerbeket.

alöksz róz 2023.01.25. 23:23:54

@vergyula: szarrá lövetik az országukat, legyilkoltatják az embereiket, a polgári lakosságot menekülésre kényszerítik. ez lesz az eredmény akkor is, még ha netán nyernének. ezért megéri harcolni...
(és még eddig az oroszok magukhoz képest, az ismert brutalitásukhoz képest még gyengédek is voltak)

alöksz róz 2023.01.25. 23:28:57

@vergyula: "Szerintük ezt a háborút meg lehet nyerni." - mondani bármit lehet. ehhez képest cigánykodnak itt tizenhúsz tankkal...

vergyula 2023.01.25. 23:33:35

@alöksz róz: "az oroszok biztos hogy nem fognak kivonulni a krímről (-ből?), valószínűleg a szakadár "népköztársaságokból" se, az ukránok kevesek hozzá még a nyugati fegyverekkel is" - Nemtom, nem vagyok jós. Annyit azért hozzáteszek, hogy a Krím esetében 1-2 fontos utánpótlási vonal elvágásával nagyot változhat a helyzet.
"és akkor mi lesz szerinted, megtámadja az usa-európa az oroszokat?" - Ezt nem hinném.

"amúgy ha a szakadárok annyira függetlenedni akartak, hát joguk volt hozzá, nem?" - De. És ezt tartom minden ilyen esetben (asszem). Nem értem, miért kell valakit/valamit egy olyan közösségben tartani, ahol nem akar lenni.
- Taiwan <-> Kína
- Erdély <-> Románia
- annó magyarok a vasfüggöny mögé zárva
- feleség egy rossz házasságban

Egyébként, országok/népek tekintetében a minél nagyobb barátság/integráció híve vagyok.

vergyula 2023.01.25. 23:36:14

@alöksz róz: Tehát ha az erős megtámadja a gyengébbet, akkor a logikus lépés a megadás, még akkor is, ha egyébként minden segítséget megkap a sikeres védekezéshez?

alöksz róz 2023.01.26. 00:00:09

@vergyula: nem feltétlenül és nem minden esetben, csak illik tudni felmérni a helyzetet, meg hogy mivel jár és mit eredményez. jelen esetben porig rombolják az országukat és elűzik a lakosságot.

alöksz róz 2023.01.26. 00:01:42

@vergyula: " "amúgy ha a szakadárok annyira függetlenedni akartak, hát joguk volt hozzá, nem?" - De. És ezt tartom minden ilyen esetben (asszem)." - hát akkor jogos volt a védelmükben orosz fellépés, nem? :D

alöksz róz 2023.01.26. 00:04:43

@vergyula: "a Krím esetében 1-2 fontos utánpótlási vonal elvágásával nagyot változhat a helyzet" - "csak" az ivóvizet tudják előlük elzárni. de abból annyit simán lehet biztosítani, hogy az ott állomásozó katonaságnak akkor is jusson, ha a lakosság kénytelen onnan elmenekülni ha nem akar szomjan dögleni.

alöksz róz 2023.01.26. 00:06:03

@vergyula: "ha egyébként minden segítséget megkap a sikeres védekezéshez?" - te melyik filmet nézed? nem láttad azt a részt, amelyikben tizenpár tankkal cigánykodnak? meg küldenek az amcsik 30 tankot?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 06:25:16

@vergyula:

Ez a történelem menete.

Lehet nem szeretni, de ez olyan, mint macskát akarni nyávogás nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 06:31:23

@Boldeone2:

Nem volt megoldás akkor a nyugat számára.

Mert ha befogadták volna a volt SZU-t maguk közé, az nagyon sok pénzbe került volna a nyugatnak, amit nem akartak megfizetni.

Még minket se fogadtak be, pedig az sokkal olcsóbb lett volna.

Szóval a nyugat egyensúlyozott saját érdekei között: Oroszországot kint és lent tartani, de megtartani.

Csak nem ismerték az orosz gondolatot, mely bizony nem liberális, nem pénz alapú.

Mint amikor manapság a történészek képtelen megérteni az ókori háborúkat, mert mindenhol anyagi érdekeket keresnek, miközben ezek sok esetben hiányoznak.

Ezért is most se működik a nyugati mesterv Oroszo. ellen: a nyugati számíás szerint az orosz nép kapitulál, mert az életszínvonala esett 8 %-ot. Nos, ez sose történik meg, egyszerűen az oroszok nem így gondolkodnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.26. 07:36:31

@vergyula: én most elkezdem azt a podcastot, de a nagyonhiteles nemnernyalonc Rácz András volt az, aki az ATV-ben a Doomos videojátékot nézte hiteles műholdfelvételnek, a másik meg alapól egy nímand. Ha találok valami érdekeset, szólok.
Ja, és itt csak két valódi Oroszország-szakértő volt valaha, a Kun-Gereben házaspár.

tűz fal 2023.01.26. 08:02:38

@vergyula:
"Hátha jobb nekik a nyugat felé eladósodni (lehetnek összeszerelő ország), mint hordani az orosz rabigát. De erről őket kéne megkérdezni."
Az, hogy a hozzád hasonlók óriásbolygókat meg rabigát vizionálnak olyan helyekre amiről nem tudnak semmit, nem jelenti azt hogy úgy van. Azokat kellene megkérdezned akiket erőszakklal fogdosnak össze hogy harcolhassanak a dicsőséges jenki birodalomért.

"Ha az elején a teljes megadást választják, azzal tudták volna leginkább minimalizálni az áldozatok számát. Milyen fura, hogy a történelem során a megtámadottak erre általában nem gondoltak."
Ha nem gyilkolják előtte 7 évig az orosz kisebbségeket, akkor el tudták volna kerülni a háborút.

"Mellébeszélés"
Nem, ez az ami megtörtént, de a libernyákok úgy tesznek, mintha nem történt volna meg.

"Úgy tűnik, az oroszok bevethetnek atombombát is, mert esetleg vesztésre állnak egy hódító háborúban."
Ez pedig az, ami nem történt meg, de a libernyákok úgy tesznek, mintha megtörtént volna.

Ha nem tudsz különbséget tenni a valóság meg a képzelődéseid között, akkor nyugodtan kérdezzél. Itt vagyunk, segítünk.

"Bizonyára van bennük erre hajlandóság. Csak nem úgy, ahogy azt Vlagyimir képzeli."
Ami úgy kezdődik hogy "bizonyára", az nem tény, hanem az agymosott libernyák szokásos vágyvezérelt képzelődése.

"Nincs kedvem számolni, de azért tippelek: egyszer sem?"
Ne aprózzuk el, az látszik hogy általánosan is igaz, nincs kedved tényszerűen gondolkodni.

"Az USA bizony nagyon tud getszizni, de ettől az oroszok nem lesznek jobbak."
Amikor az USA "getszizik", akkor a fejlett erkölcsű libernyákok lapulnak mint a szar a fűben, amikor más tesz alkalomadtán olyat mint amit az USA rendszeresen, akkor a libernyákok kiugranak a bokorból.

"Olyan ez, mint amikor az Orbán-kormányt érő kritikákat Gyurcsányozással hárítják."
Ezt nem ilyenkor kell írni így általánosan, hanem akkor amikor aktualitása van. Amikor libernyákok ajvékolnak hogy nem demokratikus a választás, és kiderül (még a választások előtt) hogy Bangóné rendezésében hamisítanak "kurva erős képeket" és aztán kiderül (a választások után) hogy külföldről pénzelik őket, de azért jártatják tovább a pofájukat, akkor ezt megemlíteni nem "Gyurcsányozás", hanem tény.

"Nem értem, miért kell valakit/valamit egy olyan közösségben tartani, ahol nem akar lenni."
Én meg azt nem értem miért kell hazudni. Egyrészt semmit sem tudsz arról hogy mit akarnak, olyan egyszerű a világképed, hogy azt hiszed az ukránok mind ugyanazt gondolják, és természetesen ez az, ami a te igazságérzeteddel egyezik. Ezt kivetíted rájuk és ezzel "érvelsz". Ukrajnában külföld által támogatott puccsal távolították el a korábban demokratikusan megválasztott elnököt, azután belső leszámolásokkal és a lakosságot náci terrorral fenyegetve betonozták be a dicsőséges jenki birodalomnak kedves bábkormányokat.

tűz fal 2023.01.26. 08:15:43

@Boldeone2:
"Inkább èn is meghalnèk a fronton a hazamert , a családomèrt , minthogy az az " orkok martalèka " legyen ...."

A "hazád" neked annyit se jelent, hogy hajlandó legyél a magyar helyesírás szabályai szerint magyar betűkkel írni. A fenti rövid szövegben is látszik, hogy elgépelésről szó sincs, neked egyszerűen nem kell a magyar nyelv.
- ilyen magyar betű nincs: è
- vessző elé nem teszünk szóközt
- pont elé sem teszünk szóközt
- egy ponttal zárjuk a mondatot, nem néggyel

A tartalmat illetően pedig:
Te az elsők között lennél, aki az általad sokszor felemlegetett "elit" kapcsolatait használva elhúzna innen hogy a biztonságos távolból folytathassa a hőzöngést meg az uszítást.
A szektád meg lobbizna tovább az EU-ban magyarellenes intézkedésekért.

tűz fal 2023.01.26. 08:21:00

A fordított é betűt már rengetegszer Boldika orra alá dörgöltem, és annak ellenére hogy látszik mennyire érzékenyen reagál mindenre, mindig úgy tesz, mintha azt nem látta volna. Egyszer le is bukott, hogy véletlenül rendes é betűt írt, tehát nem ütközik nehézségbe használni, csak derogál a magyar nyelv a magyargyűlölő féregnek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.26. 09:22:39

@vergyula: valami kárpótlást adnod kéne az elvesztegetett nyolcvan percemért. A podcastban elhangzottakat Boldili napjában háromszor írja ide legalább.

Boldeone2 2023.01.26. 09:30:30

@tűz fal: csak derogál a magyar nyelv a magyargyűlölő féregnek."

- Anyád volt a magyargyűlölő fèreg, amikor tèged mint náci korcsot a világra hozott... A hozzád hasonló primitív fèrgek csak tehertètelt jelentenek a társadalomnak....

Boldeone2 2023.01.26. 09:42:51

@tűz fal: Ha nem gyilkolják előtte 7 évig az orosz kisebbségeket, akkor el tudták volna kerülni a háborút."

- A haborút nem az ukrán hadsereg kezdete, hanem a Putyin által felbèrelt bűnözők, a szeparatisták, a terroristák !
Gondolom a Debalcevei katlan mond valamit neked is, mint Putyin faszát virtuálisan szopkodó kretènnek, ott ukrán források szerint 3000 ezer katona halt meg!
Az erőszak, az etnikai jellegű polgárháború kirobbantása ès folytatása nem ukránok èrdeke volt, akkor még kb. 1\100- nyi haderejük sem volt Oroszországoz kèpest! Az ukránok csak a Budapesti Memorandumban az oroszok által már egyszer garantált államhatáraikat vèdtèk!
A " nèpirtás " valójában egy a szeparatisták által indított háború, ahol mindkét oldalon voltak áldozatok, sajnos polgári is

Boldeone2 2023.01.26. 09:55:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak nem ismerték az orosz gondolatot, mely bizony nem liberális, nem pénz alapú."

- Az orosz gondolkodás teljesen èrzelmi alapú, irracionális. Ez talán a több száz èves elnyomásukból adódhat, meg a realatíve nagy tavolságtól a felvilágosodott, racionális mageurópához ....

A mindenkori orosz vezetès pedig a " bizánci kamarillapolitika " kórjait mutatta, de talán mèg ma is azt, vegyülve a fèlázsiai kegyetlensèggel ...
Kamarillapolitika: megölnek bárkit saját maguk közül is vezetèsben szinte bármièrt ...Jagoda, Zsdanov , Berija - KGB, GRU , a rèmtetteiket ismerjük

Diplomáciailag is totál megbízhatalan ország :
1. A Wallace- egyezmènyt nem tartották be- aláírták
2. A szovjet- lengyel meg nem támadasi szerződèst nem tartották be- aláírták
3. A Budapesti Memorandumot sem tartották be - aláírták

Európa többsège nem bízik bennük, hiszen most is csak a sztereotípiák bizonyosodak be róluk ....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 09:58:13

@Boldeone2:

A világ évezredekig nem a pénz körül forgott. Ezt a pénzközpontúságot csak a modernitás hozta be.

Az orosz néplélektől idegen a modernitás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 10:00:15

@Boldeone2:

Minden szerződás addig tart, míg megkötésének körülményei fennállnak.

A nyugat is így áll ehhez.

Mondjuk lásd Koszovót. Európában nem szabad határt változtatni, gágogták, aztán amikor érdekük lett az ellenkezője, bombákkal megcsinálták Koszovót.

Boldeone2 2023.01.26. 10:12:09

Megnemtámadási szerződès, egyben ....@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezért is most se működik a nyugati mesterv Oroszo. ellen: a nyugati számíás szerint az orosz nép kapitulál, mert az életszínvonala esett 8 %-ot. Nos, ez sose történik meg, egyszerűen az oroszok nem így gondolkodnak."

Valójában már a lőtèri kutyát nem érdekli Oroszország gazdaságilag, a világgazdaság megoldotta nèlkülük is ....
Viszont mint hanyatló, diktatórikus rezsim , veszèlyt jelentenek az európai biztonságra
A nyugati szövetsèg cèlja az, hogy hosszú távon gyengítsèk meg az agresszív hadiállamot, amire nagyon jó esèly van
Oroszország nem tud sem gazdasági , sem technológiai centrum lenni
Nagyjából annyi törtènik velük, hogy amikor drága a szènhidrogèn kicsit jobb -akkor is főleg Moszkvában , az elitnek -amikor meg nem drága , akkor csak egyhelyben állnak ....
A 2000- es èvek aranyidői elmúltak.... A haború csak felgyorsítja a kivándorlást, főleg a kèpzett fiatalok mennek...

A jövő csak egy lehet: Putyin diktatúrájának el kell bukni, akkor , egy demokratizálódó ès bèkès Oroszországot szívesen fogod Európa
Első lèpèsben az oroszoknak abba kellene hagyni a haborút! Amit elfoglaltak területet, mèg Kína sem ismeri el
Ha meg is tudják tartani, az lesz nekik a legnagyobb csapda ....

A bèke úgy nèzhet ki - szerintem - hogy a Donbasst megkaphatják az oroszok ( valójaban Zelenszkij terve is a donbassi autonómia volt
De, Ukrajna dèli rèszèről ki kell menniük. Sem Herszonban , sem Melitopolban , sem Zaporozsijèben nem volt orosz többsèg , a nyelv kèrdèse más , de Zelenszkij is orosz anyanyelvű

tűz fal 2023.01.26. 10:14:46

@Boldeone2:
Még mindig szemmel láthatóan derogál neked a magyar nyelv, te magyargyűlölő féreg. Már leleplezted magad, hogy ott van kéznél az é betű, de nem akarod használni.

A Minszki Egyezményt az ukrán nácik a nyugat tudtával nem tartották be. Ezt először Porosenko mondta el, azután Merkel, azután Hollande.

Boldeone2 2023.01.26. 10:18:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az orosz néplélektől idegen a modernitás."

- Annak te is tudod mi a vège ....A világhoz alkalmazkodni kell, ami az oroszoknak nem nagyon megy
A pátosz, az önsajnálat helyett egyszer tènyleg racionálisabbá kellene válnia a gondolkodásuknak ....Valójában egy önsorsrontó, szerencsètlen nèpről beszèlünk....

Az elit, azon belül is a fiatalság már felismerte a jövő szavát ....

Boldeone2 2023.01.26. 10:21:32

@tűz fal: A Minszki Egyezményt az ukrán nácik a nyugat tudtával nem tartották be."

- Először a ruszkik nem tartották be a nemzetközi egyezmènyek sorozatát . A Minszki Egyezmèny az ukránok sorozatos veresègei után következett , lènyegèben időnyerès volt, kènyszerpaktum
A Budapesti Memorandum nem az volt.

Serény Vélemény 2023.01.26. 10:23:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az orosz néplélektől idegen a modernitás."

Mihez képest?

A kommunizmus ideje alatt komolyabb feminizmus volt, mint most a """legmodernebb""" fejlettudatúaknál.

Vagy hamarabb küldtek az űrbe embert, mint az amerikaiak, pedig az urának ott voltak a volt náci rakétatudósaik, a zsidó rakétatudósokkal egybeöltve.

Serény Vélemény 2023.01.26. 10:25:24

@Boldeone2: "Először a ruszkik nem tartották be a nemzetközi egyezmènyek sorozatát "

Tudsz olyat mondani, ami hm. legalábbis nem azonnali kettősmérce?

A valóság az, hogy semelyik állam sem tartotta be a "nemzetközi egyezményeket", és ráadásul sorozatosan nem. Ez a "nagyhatalom", meg a "középhatalom" működésének a jellemzője.

tűz fal 2023.01.26. 10:35:47

@Boldeone2:
Úgy látom a mondat végi négy helyett egy pont és egyes esetekben a vessző és pont előtt a felesleges szóköz elhagyása már alakulgat. Az é betűt is nyugodtan használhatod, mivel már leleplezted magad hogy megvan az.

tűz fal 2023.01.26. 10:38:13

@Serény Vélemény:
"Tudsz olyat mondani, ami hm. legalábbis nem azonnali kettősmérce?"

Dehogy tud, csak nyomja a sódert. Ukrajnában puccsal kerültek hatalomra a bábok, Koszovó pedig precedenst teremtett. A fagyi visszanyalt.

Boldeone2 2023.01.26. 10:53:07

@Serény Vélemény: A kommunizmus ideje alatt komolyabb feminizmus volt, mint most a """legmodernebb""" fejlettudatúaknál.
Vagy hamarabb küldtek az űrbe embert, mint az amerikaiak, pedig az urának ott voltak a volt náci rakétatudósaik, a zsidó rakétatudósokkal egybeöltve"

Azért a szovjetek is jól kivittèk a nèmet technikát ès fel is használták...Az űrverseny lènyegèben a fegyverkezèsi verseny rèsze volt , mondjuk a 60- As èvekig. Ebben a SZU vezetett , utána már nem ...1969 nyarán már az USA küldte az első embert a holdra ...
Ennek a versenynek viszont óriási ára volt: a SZU- ban rosszabbul èlt az átlag mint nálunk...
Csak a hadiipar ès a repülőgyártás volt fejlett, de mèg egy biciklit sem tudtak legyártani ..
Szputnyik VS Csepel ...
A rossz szemlèlet èppen akkor alakult ki: elnyomó kapitalisták, gyarmatosító- kizsákmányoló nyugat...
A mostani rossz beidegződèsèk onnan erednek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 11:57:41

@Boldeone2:

A világ legnagyobb része nem alkalmazkpdik. Miért kellene alkalmazkodni egy kisebbség érdekeihez?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.26. 11:58:33

@Serény Vélemény:

" kommunizmus ideje alatt komolyabb feminizmus volt"

Csak az elején, a 30-as évek közepéig.

Tapi2021 2023.01.26. 13:30:47

@Boldeone2: "Ezt a háborút meg kell nyerni a nyugat segítsègèvel , nincs mese !"

Marhaság. Az orosz azért háborúzik most már, mert muszáj. Eleve azért kezdte el, de nem akartak sem igazi háborút, sem Ukrajnát elfoglalni. Csak beijeszteni a nyugatot.
Rosszul sült el. Mert a nyugat imád háborúzni, főleg az USA. Alig voltak évek mostanában, amikor ne háborúzott volna valahol.
Főleg, ha mások halnak meg az ő érdekében! Mint ahogy most éppen történik.

De, ha ennyire szeretitek a háborút, akkor ne sírjatok, hogy egyre több ukrán, meg más hal bele!
Meg ne sírjatok, ha - a háborús logikából következően - a háború eszkalálódni fog, és belesodródunk egy új világháborúba. Mert tárgyalás és béke nélkül ez jön.

Zelenszkijék azóta nem tárgyalnak, amióta beállt mögéjük Amerika meg a teljes nyugat. Akkor lett az arca, mint az ólajtó.
Neki Putyin már ne is tárgyalópartner.

Köhög a bolha, mert az elefánt a hátára vette, és most "dübörgünk"!

Ukrajnában az USA háborúját vívják. Ami senkinek sem jó, csak az USA-nak.
De nem akarod érteni.

Tapi2021 2023.01.26. 13:36:45

@Boldeone2: "Undorító az a fideszes narratíva, hogy mihamarabb adják meg magukat ( mert úgy olcsóbb lesz a gáz )"

Ilyen fideszes narratíva nincs!

Az viszont van, hogy hagyják abba, tárgyaljnak, HOGY NE HALLJON MEG TÖBB EMBER!
Egyedül a magyar kormányt érdekli, hogy halnak ott emberek a semmiért, Amerikáért.

Minden fegyverszállítás több halottat eredményez. A tárgyalásos rendezés meg KEVESEBBET!
Ti háború és halálpártiak vagytok, a Fidesz/kormány meg béke és életpárti.
Ez a különbség.

Tapi2021 2023.01.26. 13:39:43

@Boldeone2: "Ha Ukraja a nyugattal nyer, akkor Ukrajnát pár èvtized alatt újjá fogják èpíteni !
Te is fizetni fogod mèg 20 èv múlva az árát ...
A magyar strukturális alappènzek Ujrajnába mennek ( egyszer majd ..)"

Ez is baj. Egy fillért nem érdemelnek!!! Főleg tőlünk.

Tapi2021 2023.01.26. 13:42:23

@Boldeone2: "Nem ( eddig ) de naponta kapjuk a fenyegetèsket ! Most èppen Dunára dobatnának atomot ..."

Az ukrán elvtársaid meg a Balatonig masíroznának!!!!

Az jobb? Még most is, amikor segítjük őket, - napi tízezrével jönnek - lábbal tiporják a kárpátaljai magyarság jogait!!!!!

KI az igazi fenyegetés számunkra??? Nem az oroszok.

Tapi2021 2023.01.26. 13:50:09

@MEDVE1978: +Hát igen, ebben telt a 90-es évek jóléte, ráadásul az amcsi hegemóniára támaszkodott egész Európa. "

Ez a háború most is arról szól: KI EURÓPA GAZDÁJA!

Az USA pozíciói gyengülni kezdtek. A franciák is önállóskodtak nagyon, tengeralattjáró szállítással, miegymással, a németek egyre szorosabban együttműködtek Oroszországgal, épült az ÉÁ 2... Az USA kezdett pozíciót veszíteni. Valamit tenni kellett, hát tettek.

Most mindenki tudja a helyét. (Kivéve még a magyar kormányt, amelynek az amerikai uralom sem jön be.)

Tapi2021 2023.01.26. 13:59:08

@vergyula: "Hátha jobb nekik a nyugat felé eladósodni (lehetnek összeszerelő ország), mint hordani az orosz rabigát. De erről őket kéne megkérdezni."

Demagógia!

2022. február 24. előtt semmiféle orosz rabiga nem volt! És, ha nem viselkednek úgy ahogy a kisebbségekkel (köztük a MAGYARRAL is), meg nem engedik be csak azért is az USA-t és fegyvereit az országba, aminek kiszámítható volt a KÖVETKEZMÉNYE, akkor az ukránok békében élhetének! Sőt, az oroszok még az EU tagságot sem akarták akadályozni!

Ukrajna magának és az USA-nak köszönheti a szart, amibe önként belelépett!!!

Tapi2021 2023.01.26. 14:06:14

@alöksz róz: "ja, de pl. görgeit, akinek volt annyi esze h felmérje, mikor nincs értelme az ellenállásnak, az összes akkori politikus-hadvezér közül a legokosabbnak tartjuk manapság, és joggal"

Zseléé a nagy testvér miatt háborúznak, az ő háborúját vívják. És ez csak emberéletekbe kerül, de nem a Zseléébe és nem amerikaiakba.
Így miért ne?

Az USA meg most már elmegy ameddig csak tud, hogy Oroszországot és Európát meggyengítse. Evés közben jön meg az étvágy.
Zselé meg kiszolgálja az igényeket, ahogy a gerinctelen fos nyugati vezetők is, akik szintén kellettek ahhoz, hogy egyre nagyobb legyen a baj és egyre több az áldozat.

Ez még Merkell alatt sem történt volna meg.

Tapi2021 2023.01.26. 14:15:43

@vergyula: "Egyébként, országok/népek tekintetében a minél nagyobb barátság/integráció híve vagyok."

Tehát szerinted is az a politika volt jó, ahol Európa két fele jóban volt és békésen kereskedett egymással! Sorra épültek a gázvezetékek... És senki sem akart háborút.

De akkor jött egy Ukrajna, amely el akarta tiporni a milliós kisebbségeit, nyolc évig lőtte őket, pogromokat szervezetett ellenük, meg egy USA, amely kihasználta az alkalmat a saját geopolitikai hatalma megszilárdításához, azzal, hogy ezt a békességet SZÉTKÚRTA!

Tehát a merkelli és orbáni, legyünk jóban mindenkivel politika lett volna a helyes, és a jó EGÉSZ Európa számára.

vergyula 2023.01.26. 14:17:35

@Deak Tamas: Igazán sajnálom. Esetleg ajánlj valami jobbat, rákaptam a podcastekre. (munka közben ideális)

Tapi2021 2023.01.26. 14:21:30

@vergyula: "Tehát ha az erős megtámadja a gyengébbet, akkor a logikus lépés a megadás, még akkor is, ha egyébként minden segítséget megkap a sikeres védekezéshez?"

Ez attól függ, hogy a nulla halott vagy a több százezer halott állampolgár a jobb-e?
Meg attól, hogy a rommá lőtt ország jobb-e vagy a szinte érintetlen? Amelyben aztán ÉLŐ emberek élhetnek, egy tárgyalásos rendezés után, nemzetközi garanciákkal!!!

Vagyis siker-e az, hogy az ellenállással megölettem a népemből százezreket, milliókat veszítettem a kivándorlással, és rommá lövettem az országomat, vagy ez nem siker?
A vége meg így is úgy is egy tárgyalásos rendezés lesz. Ami eleve lett volna nulla halottal is.

vergyula 2023.01.26. 14:36:37

@Tapi2021:
"Tehát szerinted is az a politika volt jó, ahol Európa két fele jóban volt és békésen kereskedett egymással! Sorra épültek a gázvezetékek... "
Hát persze, mindenképpen jobb, mint a háború.

"Ez attól függ, hogy a nulla halott vagy a több százezer halott állampolgár a jobb-e?"
Nyilván a nulla halott. Viszont ezzel a logikával ha bárki megtámad bárkit, a megtámadott rögtön tegye fel a kezét.

"Meg attól, hogy a rommá lőtt ország jobb-e vagy a szinte érintetlen? Amelyben aztán ÉLŐ emberek élhetnek, egy tárgyalásos rendezés után, nemzetközi garanciákkal!!!"
Most mondjam azt butuskán, hogy "De hát Putyin lövi őket rommá! Beszélj már vele!"
Tudom, szegényt mindig provokálják. Úgy tudnám összefoglalni a témát, hogy "Tényleg engedni kéne az erőszaknak?"
A nemzetközi garanciákról már volt szó, mindenféle felrúgott egyezmény kapcsán.

Legyenek tárgyalások, de egyik félnek sem mindegy, hogy milyen pozícióból tárgyal.
Én azt is el tudom képzelni, hogy nem lesznek. Abbahagyják a lövöldözést, Ukrajna 2 részre bomlik, és a kettő között lesz egy amolyan koreai mintájú DMZ.

Tapi2021 2023.01.26. 14:47:12

@vergyula: Ennyire egyenlőtlen esetbe a tárgyalásos rendezés lett volna a jobb.
Mit értünk volna vele pl. 56-ban, ha a nyugat átdobál sok fegyvert a határon, hogy tessék használjátok a SZU ellen, de maguk nem szállnak be?

Azt, hogy sokkal jobban szétlőnek minket és sokkal több magyar halt volna meg! Semmi mást.

Az ukránokkal most ugyanez történik!

Kivéve, ha végül a nyugat mégis csak beszáll... Ami a háborús erőszakspirálból egyébként logikusan következik, ha nem vágják el a folyamatot. De most nem úgy néz ki, hogy elvágnák. (Hiszen ami most folyik az JÓ AZ USA-nak!!!! És ezt ki fogják maxolni.)
Így egyre nagyobb, egyre eszkalálódottabb lesz a háború.

Az USA-nak egyszerűen nem érdeke abbahagyni, sőt, éppen ellenkezőleg. Napról napra nő a hatalma - és az előnye - Európa fölött.
Erről szól valójában ez a háború.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.26. 14:48:15

@vergyula: nyilvánvaló, hogy a kárpátaljai magyar lapokat kell olvasni, ki tudja mennyire vannak cenzúrázva. Podcastot meg nem tudok ajánlani konkrétat, ideálisan keresni kell mondjuk egy lengyel, ukrán, orosz meg valami román forrást és azokat hallgatni, dehát ott is tudni kell hogy ki a román Demkó meg Rácz András.
Ez a podcast teljesen irányított volt, tele lehetetlenségekkel, az egyik ilyen volt a géppuskák tüzébe újra és újra belehajtott orosz katonák, akiket az ukránok ott mészároltak halomra. Meg kell kérdezni Asperján György írót, aki pesti srác volt, hogy vágta pofán a bisztrótulajdonos, amikor majdnem kimolotovkoktélozott az üzletéből a közeledő tankra. Elmagyarázta neki, hogy a tank azért jön, hogy szarrá lőjön mindent ami gyanús. Ha már nincs mozgás, jön a gyalogság.
A másik csúcsjelenet ebben a podcastban az volt, amikor részletezték, hogy a szankciók miatt mi mindent gyártanak már az oroszok maguk (mondják tételesen az adásban) majd a moderátor kapcsol, és mondja: "dehát van az a hazugság hogy a szankciók nem működnek" és ezekután a két pasas elmondja mindannak az ellenkezőjét amit öt perccel előtte.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.26. 14:49:20

@Tapi2021: én most beléptem Masoch professzor klubjába és végigolvasom Boldili összes hozzászólását. Jópofa mind.

Tapi2021 2023.01.26. 14:56:20

@Deak Tamas: Erősen monomániás és fanatikus. Egy értelmezés mind fölött. És az mindig egybeesik a nyugati/USA verzióval. És semmi más szempont nem létezik.

Ez a baj Puzsérral is. Ne érti, hogy míg ő a kép egy kis szeletét nézi (és a konfliktus számára csak 2022. február 24-én kezdődött, minden előzmény nélkül), mondjuk Schiffer meg az egészet. Vagy legalábbis sokkal több összefüggést, kontextust.

A hiányosságát pedig hangerővel, agresszióval pótolja.

Boldi meg még hozzá képest is hard core.

tűz fal 2023.01.26. 22:23:21

@Deak Tamas:
"3000 ezer katona? Hárommillió?"

Megvan már ki ez Boldi

youtu.be/2oKh0-mb770?t=111

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.01.27. 08:50:30

@tűz fal: csak ő viszont rákéselt az asszonyra, aki - a hasoneszű polgármester megfogalmazása szerint - "lényegében meghalt"

IdomitottFoka 2023.01.27. 10:36:16

@MEDVE1978: "egykor világhatalomból csúsztak le egy regionális hatalommá, ami teljesen elveszítette az önbecsülését, identitását"

Ez az önbecsülés dolgot nem értem sehogy se.
Nem tartom az amerikai életmódot a lehető legjobbnak, de azt értem h egy amerikai miért gondolja/gondolta ezt, folyamatosan visszaigazolta ezt a környezete, de h ezt egy átlagszovjet h érzékelhette, az rejtély.

Ha körbenézett maga körül akkor egy jellegtelen, nyomasztó és/vagy lepusztult környéket látott. Ha olyan világi hívságokra vágyott mint egy autó vagy telefon, évekig várhatott. Ha el akart utazni egy másik városba, engedélyt kellett kérnie. Sorkatonaként látta/tapasztalta a hanyagság, lopás korrupció mértékét, ebből h rakta össze h a hadseregük milyen hatalmas? Ha bármiben eltért a véleménye a helyi pártbizalmitól, azt megtarthatta magának, amúgy kapott a pofájára.

MEDVE1978 2023.01.27. 12:25:47

@IdomitottFoka: A hivatalos narratíva mindig is az volt, hogy ők a szovjetek, a civilizáció csúcsa, atomhatalom, világhatalom. Ami legyőzte a gonosz náci Németországot és elhozza a boldogságot a Föld népeinek. Emellett ugye vitathatatlanul a világ legnagyobb országa, óriási hadsereggel stb. Ez mind az orosz tudat része, akkor is, hogy ha azt tapasztalták, hogy a szovjet modell nem működött. A múlt természetesen megszépült, mondjuk egy 90-es évek végi orosz biztosan azt gondolta, hogy: a fene egye meg, régebben is kilátszott a seggem a gatyából és most is, de legalább régen volt mindenkinek lakása, munkája, megvolt a vodka és világhatalom voltunk. Nem véletlen, hogy sokan nosztalgiával tekintenek vissza a SZU időkre és az egykori nagyságra.

Gery87 2023.01.27. 16:01:52

@IdomitottFoka:

A magyar ember is látja maga körül a dolgokat, a korrupciót, a hanyagságot, a döbrögiskedést, a politika és a közbeszéd elaljasodását, hogy itt egy szaros utat sem képesek megcsinálni normálisan milliárdokért.
Mégis valaki elhiszi hogy Orbánnal az élen itt egy szabadságharc folyik, egy szuverén nemzetépítés a fél világ ellen és mi megint a védőbástya vagyunk a fertő ellen és jól odabaszunk!

Az amerikai is pont ilyen hülye ha elhiszi hogy ők csak a demokráciát viszik mindig mindenhova.

tűz fal 2023.01.27. 18:16:24

@Gery87:
"A magyar ember is látja maga körül a dolgokat, a korrupciót, a hanyagságot, a döbrögiskedést, a politika és a közbeszéd elaljasodását, hogy itt egy szaros utat sem képesek megcsinálni normálisan milliárdokért."

Ezt látja az alternatívánál is, csak azoknál még ehhez hozzájön a külföldi érdekek gátlástalan kiszolgálása meg a tehetségtelenség, hozzá nem értés és a butaság. Olyan nagyágyúkkal mint Puzsér, aki szerint a repülőgép több üzemanyagot fogyaszt mint a saját súlya megtöltve, KariGeri, aki úgy oktatott hogy nyelvvizsgája sincs, úgy védi a környezetet hogy biciklivel fényképezkedik aztán beül egy szolgálati autóba hogy furikázzák ideoda mert olyan hülye hogy jogosítványa sincs, meg még lehetne sorolni.

"Mégis valaki elhiszi hogy Orbánnal az élen itt egy szabadságharc folyik, egy szuverén nemzetépítés a fél világ ellen és mi megint a védőbástya vagyunk a fertő ellen és jól odabaszunk!"

Ezt többnyire nem "elhiszik", hanem mások nevében mantrázzák olyanok, akinek már ötszázszor mondták hogy nem így van.

"Az amerikai is pont ilyen hülye ha elhiszi hogy ők csak a demokráciát viszik mindig mindenhova."

Szerintem a többség ott sem hiszi el, csak cenzúrázzák a felületeket és általánosságban olyan légkör van, hogy nem éri meg őszintének lenni.

Gery87 2023.01.27. 20:51:22

@tűz fal:

Az alternatíva sem jobb.
Kommentelő társunk szerint direkt, direkt ekkora balfaszok, amiben van valami, mert magától ekkora hülye, ennyire félreérteni a népet, nem lehet. Bár ki tudja, van az a burok.

A "külföldi érdekek gátlástalan kiszolgálása" (német multiknak olcsó összeszerelő üzem...) most is megvan, nem verik nagy dobra nyilván.

Az hogy te mit akarsz valójában, vagy mi a véleményed ezeket sem érdekli lásd akkugyár.
Az elégedetlenkedőkre a válasz az hogy "ezek ellenzéki pártok csordái" amit lehet egy darabig nyomni, csak idővel kontraproduktív lesz.

De ez nem csak a fidesz, ez az összes pártra igaz, ilyen a pártokrácia, ők tematizálnak, te meg bólogatsz, akinek akarsz...ha nem, akkor kussolsz.

"Szerintem a többség ott sem hiszi el, "

Ezért mondtam hogy "ha.:"
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása