magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Multis életkép 1. - A kérdőív

Leírok részenként 3 multis életképet. Nem szeretem kibeszélni munkahelyeimet, nem érzem ezt morálisnak, szóval sose adok meg belső, bizalmas infót.

Íme az első: az anoním kérdőív.

Multis gyakorlat a dolgozói vélemények felmérése. Hogy ez valós adatokat tartalmazzon, anoním kérdőívekkel. Bár a dolgozók egy része konteós: nem hiszi el, hogy tényleg anoním, azaz nem a véleményét írja meg, hanem azt amit szerinte elvárnak tőle. De ezek aránya jellemzően 15-20 % csak, a nagy többség hisz az anonímitásban.

Vannak persze érdektelen vélemények: a többség mindenhol elégedett a munkahelyével, a bérezést leszámítva, még sose láttam felmerést, melyben ne az lett volna a többségi vélemény, hogy alapvetően minden oké, de legyen magasabb a bér.

Van azonban pár terület, ahol kibékíthetetlen ütközés van a nyugati liberális szellemiség és a keleti hagyománytisztelet között. A legliberálisabb, legnyugatosabb keleti alkalmazottak se képesek itt átvenni a nyugati szellemet.

Egyik munkahelyemen ezt megpróbálták megoldani, persze sikertelenül.

Vannak ugyanis minden hasonló munkahelyen biztonsági parancsok, s ezeket magyarázó, oktató tréningek. Majd ezekre rákérdeznek anoním módon is. S kiderült: szakadék van a kettő között, minden dolgozó kitölti a teszteket, sikeresen átmegy a biztonsági vizsgákon, de aztán mindig van pár eset, ahol anoním kérdés esetében szinte egy dolgozó se ad helyes választ, sőt hitet tesz a helytelen válasz mellett.

Erre fel is figyeltek aztán a nyugati anyacég központjában, s aggodalmukat fejezték ki. Ilyenkor nem az egyszerű dolgozó van bajban, hanem a helyi vezetőség, a helyi vezetőket állítja ugyanis a szőnyeg szélére az ő főnökségük, miért nem sikerült kellően kiképeznie a dolgozóikat.

Hogy érthető legyen íme 3-3 példa, először azok ahol nincs gond, a dolgozók névvel és névtelenül is jó választ adnak:

  • idegen személy bekéredzkedik az irodába: nyilván a portához kell irányítani, kérjen ideiglenes belépőt,
  • ismeretlen személy bizalmas infót kér ímélben: nyilván nem adjuk meg neki,
  • újságíró ismerősünk interjút akar a cégről: nyilván azt mondjuk neki, vegye fel a kapcsolatot a cég szóvívői-kommunikációs részlegével;

de íme az ellenkezője, ahol a dolgozó névvel jó választ ad, névtelenül meg rosszat:

  • a kollégánk otthon hagyta a belépőkártyáját: a portához kellene irányítani, kérjen ideiglenes belépőt, viszont a valóságban mindenki beengedi őt kártya nélkül,
  • látjuk, hogy a kolléga a telefonját összeköti kábellel a munkahelyi géppel: ez szigorúan tilos, jelenteni kellene (anoním módon is lehetséges jelenteni!), de a valóságban senki se jelenti "biztos csak tölti a telefont" alapon,
  • a munkánk bizalmas, nem szabad megmondani a projekt pontos nevét se: mindenki simán elmondja azonban rokonainak, haverjainak, bár idegennek már nem.

Összehívtak gyűlést is, magyaráztak, mind hiába. Én ilyen esetekben mindig hallgatok, nem veszek részt felesleges vitákban, eleve a gyűléseken hátul ülök le, abszolút passzív vagyok. Nem akarok senkinek semmit magyarázni, eleve nem hiszek a rendszer reformálhatóságában, meg bevallom: nekem a munkahely az csak bérkapási intézmény, nem szeretnék segíteni a munkahelyemnek. De akadt ez alkalommal egy lány, erős pszichológusi-szociológusi érzékkel, aki elmagyarázta a rejtélyt a főnökségnek.

Elmondta mi az ami miatt sose lesz sikere a vezetőségnek. Felhozta az egyik nagy XX. századi bolgár írót, Elin Pelint (1877-1949). Fő tematikája a török uralom alól felszabadult Bulgária falvainak élete, a mentalitás.

1903-as alkotása az Andresko című novella. Ebben a szófiai végrehajtó utazik egy Szófia környéki faluba, egy ottani súlyosan eladósodott emberen végrehajtást csinálni a kijött jogerős határozat alapján. Útjához a végrehajtó kocsist bérel fel, azonban elköveti azt a hibát, hogy elmondja a kocsisnak mi útja célja. A kocsis - ő Andresko - ekkor direkt rossz irányba megy, mindenféle kamuzással átverve az utast, majd a falu környéki mocsárba vezeti a kocsit, aztán két lovát lekapcsolja a kocsiról, majd hagyja a kocsit elsüllyedni a mocsárban. A végrehajtó hiába könyörög, Andresko ott hagyja, elhagyja a helyszínt a lovaival, a kocsit veszni hagyja, gyakorlatilag megölve a végrehajtót.

Amerikai szemmel a sztori nyilvánvaló: a gyilkos kocsis egy bűnöző adócsaló érdekében megöli a munkáját tisztességesen végző állami alkalmazottat, aki csak a közjó érdekében cselekszik. Akkor jön a döbbenet: a bolgár nézőpont szerint a sztoriban a pozitív hős Andresko, a negatív a végrehajtó, míg az adós meg áldozat - hát, ezt az amerikai ember képtelen megérteni.

Szóval ezt mondta el a kolléganő: ha a bolgár ember még az állami alkalmazottat is az "ők" helyére teszi a "mi-ők" koordinátarendszerben, akkor mennyivel inkább így fog tenni a munkahelyével kapcsolatban! Szóval a kollégám az a "mi" része, a cégvezetés meg az "ők", s akkor se szabad a mieinket elárulni "nekik", ha a mieink történetesen hibásan cselekednek.

Az amerikai főnök megértette. Azt mondta végül "ez van, más kultúra". De az arcán látszott, kb. úgy áll hozzá, mint ahhoz, hogy Kelet-Afrikában körülmetélik a kamaszlányokat.

a helyszín valós, csak az azóta eltelt 120 év alatt a mocsár kiszáradt - Szófia határától 20 km-re keleti irányban

Bár valószínűleg érdektelen az olvasók 99 %-ának, íme a novella felolvasva egy bolgár önkéntes kultúranépszerűsítő által, sajnos más nyelven nem található meg:

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7018048302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2023.02.24. 09:08:46

Nálunk még tartalékkártyák (jellemzően volt kollégák nem deaktivált kártyái) is vannak rendszeresítve az irodában arra az esetre, ha valaki otthon hagyja :D

_Neville 2023.02.24. 10:10:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát a vendégkártyával pl wc-re se tud úgy elmenni valaki, hogy ne engedje másik dolgozó vissza, valamint ha kimegy bármiért, újat kéne kérnie. Senki se fogja végigcsinálni ezt a bohóckodást, ha nem muszáj. :)

gigabursch 2023.02.24. 11:58:30

Ez tetszett.

Hozzá kell tenni, hogy a végrehajtó feleslegesen pofázott, illetve azt, hogy azok anépek, akik elnyomás alatt éltek, azok rendszeresen megoldották, hogy az ilyen komisszárok előbb-utóbb helyre kerüljenek.

Tapi2021 2023.02.24. 12:40:32

@gigabursch: Ráadásul errefelé a népek, szinte kivétel nélkül, súlyosan traumatizáltak.
Főleg egymás által.

A pusztító eszmék vannak a második helyen, amelyek nevében fokozták a népek traumáit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.24. 12:49:58

@gigabursch:

Így igaz ez.

A legjobb módszer a passzív ellenállás, mert csak azt nem lehet ellenőrzés alatt tartani. S aztán időnként kirobban.

Ettől meg rettegnek a nagyurak.

vergyula 2023.02.24. 13:34:59

@_Neville: Az egy rossz rendszer. Nálunk a vendégkártyák minden "alapvető" mozgást biztosítanak, pl. főbejárat, ebédlő, dohányzó.
Az otthon felejtett kártya helyett pedig kb. fél perc alatt kap a kolléga ideigleneset a recepción pontosan azokkal a jogokkal, amik a másikon vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.24. 13:47:14

@vergyula:

Te valami nagyon VIP-helyen dolgozol.

Nekem már olyan munkahelyem is volt, ahol csak a számítógépes jelszóra 3 hetet vártam.

vergyula 2023.02.24. 13:58:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem mondhatnám, csak egy autóipari multi a sok közül. Itt is van sok szívás. Az új kolléga felhasználóját pl. úgy hozta létre a rendszer, hogy a "Görög"-ből nem "Gorog" lett, hanem "Goeroeg". Ennek módosítása hetekig tartott.

ZorróAszter 2023.02.24. 14:03:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az amerikai főnök megértette. Azt mondta végül "ez van, más kultúra". De az arcán látszott, kb. úgy áll hozzá, mint ahhoz, hogy Kelet-Afrikában körülmetélik a kamaszlányokat."

Csak képmutatóbbak. Amerikában pontosan úgy reagálnak a dolgozók, mint Bulgáriában vagy Magyarországon.

Akkor reagálnak másként mindenhol, ha mondjuk azt látják, hogy kirúgnak valakit amiatt, hogy odaadta valakinek a kártyáját.

Amerikai képmutatás: csináltak egy felmérést, hogy az amerikaiak hány százaléka vallásos. Toronymagasan a legmagasabb százalék jött ki a nyugat-európai országokhoz képest.

Erre a kvékerek csináltattak egy ugyanekkora felmérést, amiben rákérdeztek, hogy ha valójában nem vallásos, de ezt választaná a kérdőíven, akkor miért tenné. A válaszadók nagy része azt mondta, hogy ez egyszerűbb, és nem szeretnének vitát ebből a kérdésből ezért mondják magukat vallásosnak, egy nagy százalék konkrétan megmondta, hogy nem akarja hogy kommunistának bélyegezzék emiatt, és sokan mondtak meg nem határozott kényelmi szempontot.

A lényeg, hogy a kvéker felmérésből az derült ki, hogy valójában Amerikában is körülbelül akkora az istenhívők, elkötelezett hívők, nem vallásosak aránya mint Nyugat-Európában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.24. 14:10:05

@vergyula:

Itt ez még nehezebb.

Először átírják a magyar nevet az angol helyesírás szerint bolgárra, aztán abból latin betúket gyártanak, közveb még egy lépéssel.

Volt egy TAKÁCS nevű kolléga, az ő azonosítója végüli TAKATSS lett, de még rosszabb lett a ZSUZSANNA nevű, ő ZHSYUZHSYANA lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.24. 14:14:47

@ZorróAszter:

Nyilván senki se akar különbözni és meg akar felelni az íratlan elvárásoknak, mindegy mik azok.

Kevés a különc, mint én, aki szinte direkt az ellenkezőjét csinálni. De valójában ez is egy kényelmes pozíció, mert ezt jellemzően "csak hülyéskedik" alapon veszik.

Aki meg nyíltan és komolyan kiáll, azt kirúgják.

vergyula 2023.02.24. 14:26:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Legalább legyenek egyértelmű szabályok az átírásra. Itt van Srikanth, Shrikanth, Sreekanth, Shreekanth, pedig tuti, hogy nekik valójában ugyanaz a nevük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.24. 15:36:15

@vergyula:

Annak idején a 90-es években a bolgár maffizók ezzel gyönyőrűen visszaéltek.

Kapott egy kitiltást Németországban mondjuk Ivan Ivanov név alatt, hát új útlevelt váltott ki Ivan Iwanov néven, aztán Iwan Ivanov, majd Ivan Ivanow, s így a végtelenségig.

Gery1987 2023.02.24. 17:14:02

@_Neville:

Ó, akkor nem lesz több Apu?:)

FAM egy passzív típus, max idővel letolja, nem keresi.
Remélhetőleg van akkor "remete" hogy kényelemből nem igazolja tovább a fasságait.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása