magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bantu

Az egyetlen afrikai nyelv, melyet valaha tanultam a szuahéli. Ez a legnagyobb bantu nyelv.

A bantu nyelvek a niger-kongói nyelvcsalád legnagyobb ága. Niger-kongói nyelvcsaládhoz tartozó anyanyelve jelenleg 450 millió embernek van, ebből a bantu nyelvek beszélői kb. 350 millió.

Afrika térképén: sötétzöld - a lakosság többségének bantu anyanyelve van, világoszöld - a lakosság többségének nem-bantu niger-kongói anyanyelve van (a két "furcsa" fehér folt a kontinensen a sikeres portugál gyarmatosító asszimiláció eredménye)

A szuahéli érdekessége, hogy gyakorlatilag az egyetlen sikeres fekete-afrikai nyelv, melyet ténylegesen is használnak az élet minden terén. (Itt most kizárom a szemita nyelveket és rokonait - Etiópia ősi állam, szinte sose volt gyarmati uralom alatt, azaz más helyzet.)

Ez Afrikában ugyanis szokatlan, ott a normál helyzet az, hogy van egy hivatalos nyelv, az európai gyarmatosítók hagyatéka, ezt használják a hivatalos életben, de ezt a nyelvet a lakosság zöme nem beszéli. Ráadásul a legtöbb afrikai ország még többnyelvű is, így az utca nyelve se egységes.

Persze a legtöbb afrikai ország igyekszik megteremteni valamiféle helyi nacionalizmust, ennek része a helyi nyelvek hivatalossá nyilvánítása, de ez a legtöbb esetben csak feliratok felhelyezését jelenti, meg afféle ünnepélyes nyelvhasználatot, miközben ténylegesen a kormányzati tevékenység valamelyik európai nyelven zajlik. Még a szinte homogén afrikai országokban is a volt gyarmattartó nyelve a tényleges fő államnyelv, sőt az oktatásban is ez a fő nyelv.

Hogy érthető legyen európai szemmel, a niger-kongói nyelvcsalád kb. olyan, mint az indo-európai, azaz teljesen eltérő, egymás számára érthetetlen nyelveket tartalmaz. A bantu ág viszont sokkal egységesebb, az egymástól legtávolabbi bantu nyelvekben is felismerhetők közös szavak, a legközelebbiek meg egyenesen kölcsönösen érthetők.

Európai szemmel a szuahéli nagy előnye, hogy - szemben a többi bantu nyelvvel - nincsenek benne tónusok, s a nem tüdővel ejtett mássalhangzók szerepe nem jelentős: csettintő hangok egyáltalán nincsenek, az implozív mássalhangzók pedig európai megszokásokkal nézve könnyebbek: bár vannak, de nem alkotnak ellentétes kategóriát a "normál" nem-implozívokkal szemben.

Ezt azért elmagyarázom. A legtöbb mássalhangzó az emberi nyelvekben tüdővel képzett, azaz a tüdőből kiáramló levegő mozgása által képződik a hang, a legtöbb európai nyelvben pl. csak ilyen van, a magyarban is. Viszont előfordul másféle ejtés is, ezek egyik típusa az implozív ejtés, azt jelenti: az alsó hangszallagrés lefelé mozog, ez képezi a hangot a levegő befelé mozgatásával, ez sajátos plusz erőt ad a hangnak - mintha a levegőt szívnánk és a közben oldódna fel teljesen vagy részlegesen a zár. Ilyen ejtés Európában sehol se fordul elő, még a kaukázusi nyelvekben pedig ott vannak nem-tüdős mássalhangzók, csak éppen implozívek nincsenek.

Na most, persze egy európainak már ez is nehéz, de különösen az, ha az ilyen hangok mellett vannak hasonló nem implozívok is, pl. ha egy nyelvben egyszerre van "normál" b és implozív b. A szuahéliban viszont nincs így, egyszerűen egyes zöngés mássalhangzókat így ejtenek.

További könnyebbség, hogy a szuahéliben - ismét ellentétben a legtöbb bantu nyelvvel - csettintő hangok egyáltalán nincsenek. Ezek ugyan könnyű utánozni, de beszédbe foglalni őket iszonyú nehéz megszokni. Mondjuk tessék megpróbálni kimondani a második legnagyobb dél-afrikai nyelv, a xhosa nevét helyesen: ez egy oldalsó csettintés hehezettel, majd "osza".

Szóval mindenképpen európai szemmel a legegyszerűbb kiejtésű bantu nyelv a szuahéli. Így a legfurcsább jellemzőjük ma prenazalizáció, azaz vannak olyan mássalhangzók, melyek összeolvadt m vagy n hangból és valamilyen zárhangból vagy réshangból állnak - pl. mb, nd, nz, mv -, s ezek egy hangot jelentenek, nem két hang egymás után ejtését, ahogy mondjuk a magyar "cs" is egyetlen hang, s nem egmás után ejtett "t" és "s". Az ilyen prenalizált mássalgangzókkal az európai átlagember elsősorban afrikai származású sztárfutballisták nevében szokott találkozni, lásd Kylian Mbappé.

a világ legismertebb szuahéli nyelvű dala

A szuahéli sikerének fő oka, hogy eredetileg a mai Zanzibárban beszélték, ahol arab kereskedők telepeket alapítottak, majd ezt a nyelvet kezdték használni közvetítőnyelvként más bantu népekkel való kapcsolataikban. Majd jöttek a muszlim hittérítők, s ők is a szuahélit használták a régióban. Sőt, később az európai keresztény misszionáriusok is. Aztán a függetlenné vált Tanzániában politikai eszköz is lett belőle, az európai gyarmatosítástól való függetlenség jelképe.

Így egy eredetileg kis nyelvből mára regionális nyelv lett. Ma 20 millió ember anyanyelve, s további 60 millió ember beszéli második nyelvként. Hivatalos nyelv a Comore-szigeteken, Kenyában, Ruandában, Tanzániában, Ugandában, de sokan beszélik Burundiban és Kongóban is.

A magyarhoz hasonlóan ragozó nyelv, csak a toldalékok a szavak elején vannak, lásd "mtu" = ember, "watu" = emberek. A másik hasonlóság a magyarhoz, hogy az igéknek van határozatlan és határozott alakjuk.

Európai szemmel érdekes, hogy a szuahéliben 8 nyelvtani nem van. Viszont ezek egyike se hímnem vagy nőnem.

érdekes videó - séta Zanzibár székhelyén

Címkék: közélet
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7018071230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2023.03.14. 12:58:27

Basszus, ezt a belinkelt számot honnan ismerem én? :D Soha nem tudtam volna megnevezni, de belehallgatva 10 mp alatt megvolt.

vergyula 2023.03.14. 13:14:00

@_Neville: Egy időben a csapból is folyt, szerintem a Retróban most is műsoron van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.14. 13:19:32

A leghíresebb angolul, németül valamint bantu nyelven, sőt nyikjuszául is beszélő ember Páka Jenő, ő gépészmérnökként is sokoldalú művészként saját oboakísérettel adhatná elő a Nemzeti dal nyikjusza nyelvű fordítását.

www.facebook.com/retrovideok/videos/568680907352676/

vergyula 2023.03.14. 13:37:31

@Deak Tamas: :DDD
Zseniális, nem is hitték, hogy sikerült egy személyre szabott pályázatot összehozni.

Kangörcsös TSZ elnök 2023.03.14. 14:12:02

Ne hazudj birka, az egyetlen afrikai nyelv amit tanultál, a baboon, a páviánok nyelve. Azon társalogtatok a családban...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.14. 14:40:03

@Deak Tamas:

Ennek az eredetije egy orosz zsidóvicc a 70-es évekből, amikor beindult egy enyhe antiszemita irány.

Rabinovics álláshirdetésre jelentkezik telefonon:
- A hirdetésre jelentkezem.
- Tehát Ön gépészmérnök és jól beszél angolul?
- Igen.
- Nagyszerű, akkor holnap fáradjon be hozzánk egy rövid találkozóra! Legyen szíves a nevét, hogy leadhassam a portán.
- A nevem Izrael Mojszejevics Rabinovics.
- Ó, most jut eszembe, sajnos talán mégse fog összejönni ez a találkozó, a hirdetésbe elfeledkeztünk beírni, hogy fizikus diploma is kell.
- Semmi gond, tavalyelőtt végeztem a MGU-n esti tagozaton fizika szakon.
- Ja, s az is kimaradt, hogy a francia és a német nyelvtudás is kell.
- Mindkét nyelven elég jól beszélek.
- Igen, de mégse, most látom, hogy a türkmenisztáni alrészlegünk igénye a türkmén nyelv középsszintű ismerete.
- Az se gond, Türkmenisztánban születtem, beszélem elég jól a nyelvet.
- Na és sokáig fogsz még szórakozni velem, zsidókám?

Boldeone2 2023.03.14. 15:27:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hibás a térképed, Birca! Namíbiában és Dél- Afrika nyugati részén khoiszan nyelvek vannak

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.14. 15:31:32

@Boldeone2:

Kisebbségben. A legtöbb khoiszan Namíbiában van, ott is a lakosság kb. 15 %-a csak.

vasútihíd 2023.03.14. 18:41:41

zanzibár híres szülötte frederick bulsara

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.15. 08:18:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez a téma egyébként azért érdekes, mert gyakorlatilag ekkor ugyanaz történt a maradvány kárpátaljai zsidókkal mint Ceausescu svábjaival, nagyrészüket eladta Brezsnyev Izraelbe. Körősmezőn el is mesélte a penziósnéni ezeket az éveket, igen tanulságos volt. Kun Miklós most Brezsnyevet elemzi, hátha kitér erre is.
És a poén az, hogy ez a történet - a sokszáz hasonló epizóddal együtt - teljesen ismeretlen, ezeket dörgölném szívesen a szovjet Krausz meg Fleck orra alá, ha már ezek épp szóba kerültek máshol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.15. 10:00:50

@Deak Tamas:

Ebben a témában két szélsőség van:
- a "Sztálin antiszemita volt" tézis: röviden, marhaság,
- az "a Szovjetúniót zsidók irányították" tézis: röviden, ez is marhaság

A valóság az, hogy bár a szovjet rendszer alíptásában a zsidó elem nagyon erős volt (az első vezetőségben 50 % zsidó volt), ez hamar megszűnt, Sztálin alatt vége lett. De Sztálin sose üldözött senkit a zsidóságáért, végig voltak zsidók fontos pozíciókban.

Viszont az 1967-es arab-izraeli háború sokkolta a szovjet vezetést, s tényleg elhitték, hogy a helyi zsidók mind ellenséges ügynökök. S innen kezdődött az a politika, hogy bizonyos pozíciókba zsidó nem kerülhetett, pl. a hadseregben az ezredes rang felett kizárt volt. De a gazdasági életben is jobb volt orosznak, belarusznak, ukránnak lenni, mint zsidónak.

Viszont ez a zegész sose ért el igazi üldözést, az egész kimerült a munkahelyi diszkriminációban ls az egyetemi felvételikben.

S a kellemetlen embereket meg szívesen eladták Izraelnek.

Gery87 2023.03.15. 13:15:17

@Deak Tamas:

Maradványok, bizony, miután elvbarátaid előtte jól megritkították őket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.15. 16:07:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez így volt, csak Kárpátalján azért volt a dolog sokkal súlyosabb, mert ott a szovjet időkben sem tobzódtak a munkahelyek. Nehezen lehetett elvárni mondjuk a 60 éves, fél évvel nyugdíjazás előtt állo Fleischmankovics fökönyvelő bácsitól, hogy mondjuk menjen kolhozba aratni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása