magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Választás

Tegnap volt az ötödik bolgár parlamenti választás 2020 óta.

A legutolsó hitelesnek tűnő közvéleménykutatás a következőket jósolta:

  • GERB - 25,9 %
  • PP-DB - 25,4 %,
  • DPSZ - 13,8 %
  • Újjászületés Párt - 13,6 %,
  • BSZP - 8,2 %,
  • további 3 párt 1-4 % között, ezek nem jutnak a 4 %-os küszöb alatt,
  • mindenki más 1 % alatt.

Az egyes pártok jellemzését megadtam sokszor, de íme még egyszer röviden:

  • GERB - Bojko Boriszov - aki a rendszerváltozás óta a leghosszabb ideig volt kormányfő - pártja, euroatlanista, konzervatív-liberális, mérsékelten nacionalista,
  • PP-DB - euroatlantista, konzervatív-liberális, egyes progresszív-liberális elemekkel,
  • DPSZ - török-muszlim kisebbségi párt,
  • Újjászületés Párt - nacionalista, oroszpárti, anti-euroatlantista,
  • BSZP - az ex-kommunista állampárt, szociálliberális, de konzervatív fontos társadalmi kérdésekben.

A fő ellenfelek a GERB és a PP-DB, bármennyire is meglepő, hiszen valójában hasonlóak nézeteik. Az ellentét oka részben személyi, de még inkább Boriszov személye miatti: a PP-DB szerint Boriszov korrupt. A valós politikai irányt illetően az eltérés az, hogy míg a PP-DB erősen nyugatpárti, mintakövető, addig a GERB, bár szintén nyugatpárti, erősebben veszi figyelembe a helyi sajátosságokat.

Egy bolgár közvéleménykutató találó megjegyzése szerint a PP-DB "európai jobbközép", míg a GERB "balkáni jobbközép".

A többi párt lényegtelen. A DPSZ bárkivel szövetségre lépne, de nem igazán kedvelt partner egyik félnek se. A BPSZ volt már koalícióban a PP-DB-vel, de nem igazán kívánt partner, elsősorban külpolitikai iránya miatt: az orosz-ukrán viszályban nem áll ki az ukránok mellett, s euroatlantizmusa is fékezett habzású. Az
Újjászületés Párt pedig kizárt bárki másnak: nyílt nyugatellenessége miatt nem fogadható el a többieknek, bár a BSZP szavazótábora számára baráti pártnak számít, de a pártvezetőség ezt, nemzetközi okokból, nem ismerheti el.

Ezzel szemben a valós tegnapi eredmény:

  • GERB - 26,7 %,
  • PP-DB - 24,7 %,
  • Újjászületés Párt - 14,6 %,
  • DPSZ - 12,7 %,
  • BSZP - 9,0 %,
  • ITN - 4,3 %.

Ez még kicsit változhat, csak a szavazatok 80 %-a lett feldolgozva, s vannak még a külföldi szavazatok is. A külföldi szavazatok kétharmada mindig a DPSZ-hez megy, szóval kicsit javulni fognak.

A meglepetés: bejutott az egyik nem bejutónak jelölt párt, s az Újjászületés harmadik lett, nem negyedik.

A fő vesztes a PP-DB, még egyesülve se tudták megverni a GERB-et. Plusz még bejutott korábbi partnerük, az ITN is, akikkel tavaly összevesztek, s ami miatt a PP-DB kormánya megbukott.

Nyertes meg 4 is van:

  • a GERB, bizonyították, nem lehet őket likvidálni,
  • a BSZP, a vártnál kicsit jobban teljesítettek, s minden kihívójuk a 4 %-os küszöb alatt maradt,
  • az ITN, hogy képesek voltak feltámadni,
  • s persze az Újjászületés, hiszen most már középpárt, nem kispárt.

A nyugat, elsősorban az USA, nagyon szeretne egy GERB és PP-DB közti koalíciót, de ennek megvalósíthatósága erősen kétséges: egy ilyen koalícióval a PP-DB elvesztené teljes hitelességét, hiszen eddig mindent a "korrupt" GERB elleni harcra alapozott.

Pár tipikus plakát:

Újjászületés: "Válaszd a szabadságot!"

GERB: "Ismét stabil Bulgáriáért"

DPSZ: "Értelem, felelősség, párbeszéd!" - a DPSZ szinte sose folytat rendes kampányt, kimerül minden az ilyen közhelyekben, ennek oka: stabil tábor van, mely úgyis rájuk szavaz

BZP: "Védjük meg a gyerekeket és a családokat!" "Állítsuk meg az iskolákban a gender ideológiát!" - magyar szemmel ez teljesen fideszes plakát, Bulgáriában viszont ezt az MSZP helyi testvérpártja viszi

PP-DB: "Van mód, hogy Bulgária európai jogállam legyen, melyben a korrupció ki van tépve gyökerestül"

Még egy az Újjászületéstől, mert marha jó: szövegmentes - ők az egyedüliek akik karikatúrákat is használnak

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3618085302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.04.03. 11:36:26

van egy tippem, hogy újjászületés szavazó vagy.

egyébként a legjobb bulgáriának is az lenne, hogy ezek a szanaszét húzó, sok esetben csak a hatalom megszerzése, vagy megtartása érdekében kitalált ideológiák összeállnának egy bolgár néppártba. ez tömöríti a bölcsészeket és humán értelmiséget.

és van egy reálértelmiségiekből álló találjuk ki bulgáriát, alternatíva bulgáriáért párt, vagy valami hasonló. .bg értelmiség. orvosok, mérnökök, programozók. akik azt mondják, hogy legyen fizika, kémia, matematika oktatás, bolgár orvosi elit. de már az orvoslás is többé kevésbéb független az ideológiáktól. és a kérdés csak az, hogy az orosz, vagy a német orvosi egyetemi tankönyveket fordítsák le. vagy mindkettőt. és ha kell, akkor a törököt is.

az egypártrendszerbe kényszerített politikus mellett létrejön reálpolitikusokból álló új bolgár elit. a posztszovjet térségben ez a felemelkedés útja. vissza az egypártrendszerhez úgy, hogy a párt több jelöltet köteles állítani, és párton kívüli mozgalmak is megszerveződhetnek és reális alternatívát kínálhatnak.

és az 85-ös magyar választási rendszer. egy állampárt, tömegpárt, ami a nép vezető ereje. szociáldemokraták és népi nacionalisták együtt menetelnek.
ugyanakkor szabad választások vannak.az előválasztáson (első, vagy inkább nulladik fordulóban) több jelöltet állítanak. és utána ha a bekerül egy reálértelmiségi, kiüti az elektori körzetben a hülye párttikárt, akkor a párton kívüliekkel, vagy alkalmi reálértelmiségi szerveződéssel tárgyalnak.

ez a rendszer az, ami keleties folytonosságot biztosítja, ugyanakkor legalább annyira szabad, mint a nyugati rendszer. ehhez az 1985-ben bevezetett magyar rendszer állt a legközelebb.

Sztbeni 2023.04.03. 12:23:56

Kíváncsi vagyok lesz-e ebből kormány vagy megint választás lesz. A Vazrazsdane a végén még nyerni fog ahogy erősödnek választásról választásra :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.03. 13:01:25

@Sztbeni:

A szófiai amerikai nagykövet döntését várjuk, tőle függ lesz-e kormány.

vasútihíd 2023.04.03. 16:19:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: miért hagyják a bolgár választókisemberek hogy egy egyébkent még ki sem nevezett nagykövet beleszóljon a választásokba?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.04.04. 08:27:45

Boldili hogy örülhet ennek a bejegyzésnek :)

Boldeone2 2023.04.04. 11:46:35

A fővárosban, a nagyvárosokban ott sem kedvelik a korrupt rezsimépítőket. Boriszov - ha a bolgár választási rendszer "megengedné" neki- éppen olyan abszolút rezsimet épített volna, mint Orbán itthon
Ebből is látszik, hogy milyen sokat számít a közjogi- választási rendszer. Nálunk lényegében egy párt totálisan leuralta a társadalmat. A bolgárok és románok kedvezőbb helyzetben vannak a politikai rendszer terén

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 11:48:46

@Boldeone2:

Minden választási rendszer kitermeli a pártrendszert.

Amerikában a választási rendszer teljesen aránytalan, ezért van csak 2 komoly párt.

Boldeone2 2023.04.04. 12:31:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze, de az amerikai demokrácia fejlettebb még így is, sok szempontból. Pl a képviselők mandátuma 2 éves, a szenátoroké 6, de ott is kétévenként rotál az 1\3
Az elnök terminusa 2 ciklusban maximált
Ami rossz, az az elektori rendszer. Pl Trump úgy lett elnök, hogy kevesebbet szavazatot kapott, mint ellenfele

Boldeone2 2023.04.04. 12:39:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A magyar választási rendszerből is lassan kétpárti lesz. Lényegében sehogy nem lehet legyőzni Orbánt, de parlamenti helyeket is csak összefogással lehet szerezni
A választasi rendszer óriasi többséget biztosít Orbánnak, abból következik az államrezsim
Ahol pedig ESÉLY sincs a kormányváltásra, ott az ellenzék elsorvad, törvényszerűen. Sok év után meg az emberek is beletörődnek a helyzetbe. Orbánnal is mint soft diktátorral már sokan megbarátkoztak, mint ahogy Kadárral is ez volt a helyzet

Csak a tömegmanipulációs eszközöket kell alkalmazni és minden csodálatosan működik.

2023.04.04. 13:12:53

@Boldeone2:
meseházy attila létrehoz egy új pártot. így a "baloldal" sokkal demokratikusabbá válik. ez a jó. a sokpártrendszer.

magyarázd már el, hogy az egy párt (amibe bárki szabadon beléphet) sok platfrommal mitől demokratikusabb, mint a sok párt (amibe senki se léphet szabadon) egy kizarólagos vezetővel és egy platformmal.

a fidesznek cca. 30 ezres párttagsága van és cca. 300 ezres pártoló tagsága van, akik orbánt félistenként követik. akármit mond az ő véleményük úgv változik, mint a vezéré.

ha a fidesz egy demokratikus állampárt lenne, amibe szabadon be lehetne lépni, akkor egyszerűen belépnének az emberek az állampártba és nyílt szavazánon leszavaznák orbánt. akinek van 1 millió ellenzője. sokkal többen utálják, mint ahányan imádják. orbán egy nem demokratikusnak mondott állampárti nyílt választáson simán megbukna még egyszer akkor ha szabadon lehetne belépni. és ez esetben a köznép nem gyurcsányt választaná meg, ő még korábban kiesne, hanem egy új kádárt.

a magyar társadalom többsége a kádár rendszer restaurációjára vágyik a belpoliitkában legalább is. külpolitikában pedig egy korai horthyfasizmust akar. akármilyen nagyhatalommal kooperálni feltéve, hogy támogat legalább egy részleges revíziót.

kb. erre van igény. és erre a kádárba oltott horthyra még mindig orbán hasonlít a leginkább. de úgy egyébként szélbalos belpolitikát akar a nép és széljobbos külpolt.

és rendesen ennek kellene egy centrista altervatíváját nyújtani párton kívülről. és nem a nyugatot, vagy a keletet majmolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 13:12:57

@Boldeone2:

Eleve a tényleges hatalom nem a választottak kezében van ott.

De a rendszer kevésbé demokratikus, mint a magyar. Ott a Fidesznek 90 %-a lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 13:14:21

@Boldeone2:

Valóban neház úgy választást nyerni, hogy kevesebben szavaznak az emberre.

De miért lenne jó kevesebb szavazattal választást nyerni?

2023.04.04. 13:22:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
van kb. 3 millió fideszes, 2 millió fidesz ellenes és 1 millió, aki érdeklődik a politika iránt, de sem nem fideszes, sem nem fidesz ellenes. így a választók fele a közéletből mégis csak ki van rekesztve.

persze lehet mondani, hogy ez van. a demokrácia minimuma így is érvényesül. a pluralitás (a relatív többség) elve alapján uralja le az összes közintézményt a fidesz. és ebből következően a társadalom fele orbánnal kénytelen megalkudni.

de azt gondolni, hogy ez a rendszer JÓ egész egyszerűen aljasság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 13:24:23

@cvsvrs:

Egy ország van Európában, ahol minden párt részt vesz az irányításban: Svájc.

Mindenhool máshol van kormánypárt és ellezék, s az ellenzék nem kormányoz. Azaz mint Mo-on.

2023.04.04. 13:29:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
csakhogy amerikában bárki beléphet a republikánus vagy a demokrata pártba.

a fidesznek van kb. 30 ezer tagja és kb. 300 ezer pártoló tagja. és egy one man show. az orbánisták olyanok, kb. mint a trumpisták. a dk és a gyurcsányisták ugyanez csak kisebb tábor.

ha a fideszbe és a dk-ba szabadon be lehetne lépni, akkor orbán és gyurcsány is megbukna. kb. 1 millió jobboldali orbángyűlölő belépne a néppártba és leváltanák. mert kb. ennyien állnának szembe 300 ezer orbánimádval. és a baloldali platform éléről is leváltanák gyurcsányt. nyílt választáson leszavaznák őket.

a jelölőgyűléseken leszavaznák azokat a fidesz potentátokat, akik szétlopják a vidéket. csak azt mondják, hogy nyílt lázadás a hatalom ellenében nem demokratikus. négy évente választhatsz a fos és a szar között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 13:31:36

@cvsvrs:

Amerikában alkalmazkodnod kell valamelyik párthoz a 2 közül. Más vélemény nem kap teret.

2023.04.04. 13:45:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és kb. svájcban van európai értelemben vett demokrácia.

az alapprobléma, hogy a pártokba nincs szabad belépés. debrecenben a fidesz tagsága kb. 1 ezer ember. és a várost kb. 200-300 ember irányítja. és legfeljebb 1 ezer ember szól bele a döntésekbe. leginkább az a 200-300. és az ellenzéki pártnak cca. 100 tagja van. és ebből 20-30 ember a döntéshozó.

a debreceni jobbik úgy oszlott fel, hogy az elnök bejelentette, hogy a taglétszám 10 alá esett. és a párt alkotmánya szerint az alapszervezetet feloszlatta. mert nem érett egyett a jobbik gyurcsányista politikájával. a debreceni jobbiknak előtte is 20-30 tagja volt. debrecenben a mi hazánk tagsága az kb. 5 ember. a debreceni momentum az kb. 2-3 ember. de maximum 6-8.

egy valódi liberális demoráciában, ahol mindenki lehetne párttag, egyiknek se lenne esélye. most új pártot lehet alakítani. lehet akár egy állampárt is. feltéve, hogy abba szabadon lehet belépni.

2023.04.04. 13:47:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezért lenne demokratikusabb az egypártrendszer. van egy amerikai néppárt. annak egy republikánus és egy demokrata platfromja. ezek állítanak jelöltet. és őket alkalmilag szerveződve kihívhatják a párton kívüliek.

Boldeone2 2023.04.04. 14:06:20

@cvsvrs: Debrecenben már megvalósult a totális egypártrendszer, az ellenzéket vagy megvásárolták, -kaptak helyet a vagyonkezelőben. Olyan is volt, aki telket kapott..
Az egy haveri rezsim, beleértve az egyetem vezetését is. Olyan mint a maffia teljesen. A polgármester - Papp Laszló- egy vidéki, partvonalon felkapaszkodott ügyvéd
Úgy lett gazdag, hogy megszerzett egy telket a Hatvan után, majd épített rá egy társasházat, majd az alsó részt eladta, ez Debrecen...
A korábbi polgármesterről egy szó rosszat nem írok, ismered az anekdotákat...
Debrecen agymosott város volt mindig, loki meg a Tankcsapda.....Belterjes város volt mindig ...Oda tökéletes a maffia is vezetni, sőt, az kell..

Boldeone2 2023.04.04. 14:15:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az ellenzéknek azért van kevesebb szavazata , mert Orbán lényegében - szívós munkával - felszámolta a plurális rendszert
Esély nulla a hatalomváltásra,így ellenzékiként valaki két dolgot tehet: 1,meghúzza magát , passzív rezisztenciába vonul
2, beáll látszatellenzéknek- lényegében a Momentumon kívül minden párt az

Az emberek sem bíznak már a békés hatalomváltásban. Lényegében a szilárd autokrata rezsim van Magyaroszágon, egy nem létező plurális demokrácia, egy sorvadozó politikai rendszer, társadalom
Az EU pedig túl elnéző, nem akarnak ide politikai bizonytalanságot, annyit mindig adnak hogy magától fennmaradjon a rendszer
Így Orbánt és sleppjét nem lehet leváltani
A Kádári nihilizmus -beletörődés uralkodik társadalmi szinten is

2023.04.04. 14:21:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
majdnem mindegy, hogy hánypártrendszer. ha a pártokba, vagy a párton belüli politikai platformokba, szabadon lehet belépni, vagy onnan kilépni. és többes jelölés van. szabad választással.

tehát nem az a probléma, hogy magyarországon nem lehet szabadon pártot alapítani. vagy az, hogy orbánt, vagy gyurcsányt vagy akárkit nem lehet szabadon bírálni. hanem az, hogy nem lehet szabadon belépni se a fideszbe, se a dk-ba, se a momentumba, se a jobbikba, se semelyik pártba. így az összes egy one man show. illetve a momentum one woman show lesz akkor ha donáth anna visszatér a szülésből. így különféle személyi kultuszok közül lehet választani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.04. 14:21:43

@Boldeone2:

Ha nincs igény ellenzéki győzelemre, akkor nem lesz. Ilyen egyszerű ez.

Boldeone2 2023.04.04. 14:25:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nagy tanulság pedig az, hogy az a " kisember" akiről te beszélsz mindig az ugyanúgy át van baxva mint a korábbi államrezsimekben: totális, agymosó, propaganda a rendszer, de ugyanúgy működik mint 40 éve, amikor a többség a szocializmusban hitt
Most ugyanaz az orbáni rezsim működése, csak minden 100%- al hatékonyabb mint akkoriban. Szinte mindenhol anyagilag elkötelezett rezsimszolgák vannak vezető pozícióban, a kisember atya meg át van mosva

De hogy hová fajult az ország , az mindenképp meglepő! Ki lehet jelenteni, hogy a magyar politikai rendszer a LEGROSSZABB az EU- ban. Orbán egy Ceau- vá vált Magyarországon és sokan ennek az egyeduralomnak, személyi kultusznak örvendenek

Boldeone2 2023.04.04. 14:27:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha nincs igény ellenzéki győzelemre, akkor nem lesz. Ilyen egyszerű ez."

- Ez csak demkaciában van úgy! Az elnyomó rezsimek más tömegpszichológia szerint működnek! Oroszországban sincs esély SOHA ellenzéki győzelemre, egy diktátor uralkodik, egyre erőszakosabban

2023.04.04. 14:31:28

@Boldeone2:
debrecenbe 0 pártrendszer kellene. a hagyomány, hogy az utcák nép választ képviselőket, városvezetőket és mellette esküdteket. tehát valakik akik irányítják a várost. és valakik, akik felügyelik. városi esküdtek. választott hites közönség, akik felügyelik a rendet.

2023.04.04. 14:39:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az első orbán orbán kormány még részlegesen ugyan, de megosztotta a hatalmat. és abból volt visszatérés. a rendeleti kormányzással egy olyan rendszert hozott létre, hogy ha orbán megbukik, akkor örökre bukik. és nincs visszatérés. és ez az ázsianizmus.

putyin ha megbukik, akkor aligha választják újra. trump ezt egyszemélyű ötlettelen, gondolattalan, önhitt majomkodást preferálta. ki az, aki azt hiszi, hogy trump visszatér. a republikánus párton belül se fogják megválasztani. a republikánus párt nem a fidesz. nem egy one man show. és senki se szólt orbánnak, hogy nehogy már azt gondolja, hogy trump-nak bármi esélye van. és ha még nyerne is, akkor is egy centristákből álló többség adminisztráció irányít. ők a "háttérhatalom". nem soros alapítvány, vagy demokraták.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása