magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A végső letiltás

Természetesen olyan sok helyről vagyok letiltva, hogy egyszerűbb lenne azokat a médiákat sorolni, ahonnan nem tiltottak le.

Régebben ez még zavart, ma már nem. Egyrészt így kevesebb időt pazarolok kommentelésre, több idő marad olvasára, másrészt személyem pozitív értékelésének tekintem a tiltást.

Van viszont egy hardkór letiltós csoport. Ők azt se szeretnék, hogy bizonyos emberek olvashassák őket. A Facebookon ez könnyedén megoldható: létezik olyan funkció, hogy a profilom, oldalam profilja ne legyen látható megjelölt más profilok számára. A YT-on csak régiós letiltás lehetséges.

Van még az IP alapján való tiltás. Ez már nehezebb ügy, az átlag felhasználó nem is tudja hogyan kell csinálni.

Rám persze egyik tiltás se hat, csak kb. 5-10 mp többletidőt igényel. Informatikus már régen nem vagyok, utoljára a Windows 3.1 korában értettem a dolgokhoz magas szinten, ma már csak tapasztalt felhasználói a szintem. De minden tiltás könnyedén leküzdhető.

Egyrészt van a igazi FB-profilom mellett még 4 - négy darab -, teljesen kamu adatokkal. Amíg az ember nem használja nyíltan a kamuprofilt, azt sose veszi észre a FB algoritmusa. Elegendő csak sose lájkolni, sose hozzászólni, s kerülni a nevetségesen hamis adatokat.

Még 2015-ben lett az első kamuprofilom, az ma már nincs meg, mert direkt "elrontottam". Azt még munkához használtam. Egy internetes cégnél dolgoztam, ahol munkaköri feladat volt a céget illegálisan reklámozni. Ez azt jelenti: mintha egyszerű vásárlók dicsérnék a céget. Magyarul: bérkommentelés. Megjegyzem: előbb volt céges bérkommentelés, mint politikai, a pártok a cégektől lesték el ezt a hatékony eszközt.

Szóval nyilván nem adtam a cégnek oda a valódi profilomat, így csináltam egy kamut. Csak erre. Maga a cégvezetés is mondta: senkitől se várják el, hogy valós profilján dolgozzon.

Kamuprofilt csinálni könnyű. Kellenek valósnak tűnő adatok, képek a netről, pár ártatlan poszt, s kész is. Ja, s barátok, a barátmentes profil gyanús. De rendkívül könnyű igazi barátokat szerezni. A trükk: női profilt kell csinálni, érdemes valami viszonylag csinos nős profilképet feltenni (de semmiképpen se durvát, túl szexiset, mert azt mindenki magát hirdető netes prostinak hiszi), majd a kitalált kamu életrajz szerint keresni vadigeneket, s bejelölni őket.

Én pl. a legelső kamuprofilom szerint Mohácson születtem 1987-ben, s a Pécsi Egyetemre jártam főiskolai képzésre 2008-2011 között angol-kommunikáció szakra. Aztán Budapestre költöztem, ahol egy biztosító cégnél helyezkedtem el mint ügyintéző. Közben éltem másfél évig Londonban, de hazaköltöztem, mert nem találtam meg számításomat. Hobbim: a női divat, az erdőjárás, a kosárlabda, s a fitnessz. Plusz vegetáriánus vagyok. A politika nem érdekel egyáltalán, s szingli vagyok. A teljes nevemre már nem emlékszem, csak arra, hogy a keresztnevem Boglárka volt.

Egy óra alatt meglett a profil. Aztán bejelöltem 100 idegent, akinek valamilyen kapcsolata van adatlapja szerint a kamu munkahelyemmel vagy a kamu egyetememmel. 80 férfit és 20 nőt jelöltem be. A nők közül alig 3-4 jelölt vissza, a férfiak közül viszont 50-en!

50-55 ismerős az már jó, sőt hamarosna jöttek az ismerősjelölések nőre vadászó vadidegen férfiaktól. Meg a hülye üzenetek. Így értettem meg, nem jó dolog csinos nőnek lenni, az embert folyamatosan zaklatják erősen elmebeteggyanús alakok.

Aztán amikor kiléptem a cégtől, lebuktattam a profilt. Majd csináltam még párat magáncélra, ezek közül 1 azaz egy bukott le azóta.

Arra használom, hogy ha valaki letilt teljesen, kamuprofilon keresztül nézhessem így is mit tesz közzé.

Az IP-s tiltás meg teljesen gyerekes. Elegendő hozzá az Opera ingyenes VPN-je.

Komoly tiltás esetében - ahol nem a hozzáférőt korlátozzák, hanem a hozzáfértet - meg ott van a Thor böngésző és társai. Pl. amióta tavaly Sorosék letiltattak az EU-ban több orosz médiát, ezeket így kell könnyedén elérni. Pl. az "orosz youtube", a rutube.ru rendesen csak így érhető el, pedig ez fontos média, itt lehet megnézni az ukrajnai háborús videókat liberális cenzúra nélkül.

Szóval mindig vicces, hogy van aki képes ilyen tiltásokat alkalmazni, miközben teljesen hatékonytalanok.

Az persze lehetséges, hogy valaki mindent tilt szinte, csak egy kis kör számára nyitott, de az öngyilkosság minden média számára.

íme Boglárka - valami kevéssé ismeretlen divat honlapról lopva a kép

szeretem a cicanadrágot, meg a csíkokat is a nőkön - dehát nyilván nem használhattam a múzsám képét mint "Boglárka", egyrészt korban nem jön ki, másrészt meg azonosítaná az algoritmus

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6018096852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2023.04.15. 07:06:35

Én egyedül Gyurcsánynál vagyok annyira letiltva, hogy még a profilját se látom :D

ZorróAszter 2023.04.15. 07:46:58

"Megjegyzem: előbb volt céges bérkommentelés, mint politikai, a pártok a cégektől lesték el ezt a hatékony eszközt."

Én már a legelején találkoztam politikai bérkommenteléssel. Egy szegedi profnak kellett kideríteni, hogy ki tünteti el az e-mailjéből az attachmentet. Jól átvert azzal, hogy ő már megnézette a saját rendszergazdájával hogy nem ők. Erre nézem a máik vonalat, és akkor látom, hogy a magát magyar egyetemistának kiadó pacák az egy amerikai egyetemről ír. Még meg is találtam a kolesz honlapján a nevét is. Mondjuk nevezzük Allan Fazekasnak. Így hogy már tudtam, látszott is hogy bár perfekt magyar, a szövege mégis furcsa volt mert semmi mai szófordulatot nem használt.

Aztán rájöttem, hogy a szegedi prof vert át mert ők vágták le az attachmentet. De persze a felfedezésemet nem mondhattam el neki.

Egyébként Moon atyáról vitatkoztak éppen akkor ami nem volt központi politikai téma akkor se.

Ma meg szerintem a kommentelők egy jelentős része már rég MI.

2023.04.15. 10:35:41

Tudsz pár jó csatornát a rutube-ról? Sajnos nem tudok oroszul, így nem tudok keresni.

2023.04.15. 10:36:27

Egyébként hasonló a helyzet a redditen is. Könnyen bannolnak, és lepontoz mindenki. A negatív pontszám dicsőség.

Billy Hill 2023.04.15. 11:11:15

Autentikus voltál; Bács-Kiskun és Baranya déli részein (ahol összegyűlt a magyar-sváb-sokac "genetikai best of") elég csinos nők nőnek...

Gery87 2023.04.15. 12:44:20

Micsoda problémáitok vannak:)

Talán azért van a letiltás mert vagy fasz helyekre írogattok ahol idióták vannak, vagy ti írtok idiótaságokat:)
Nem kell retek helyekre meg retek témákra írni semmit vagy nem kell olyat amiért tíltanak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.15. 12:56:46

@zavaleta:

A telegramon t.me/sanya_florida amerikai orosz srác, s ő aztán a videókat a rutube-ra teszi.

Boldeone2 2023.04.15. 14:01:51

@zavaleta: Miért akarsz állami ruszki propagandát olvasni? Az szinte mind értelmetlen agymosás vagy nem is közöl infót. Ha magyar valós híreket akarsz, akkor sem a Fidesz- médiát olvasod...
Ha Oroszországról valós képet akarsz, akkor orosz "liberális csatornákat" kell figyelni. Azok most Grúziából, Üzbegisztánból üzelmelnek
A legjobb Konstantin blogja " Inside Russia " az egy valódi mélyanalízis a mostani helyzetről
Vagy rákattintasz a régi hírügynökség, a TASS angol nyelvű homlapjára, de az kb olyan szintű agymosás, mint 60 éve lehetett
Önmaga paródiája mert az új hírek után ott vannak régi releváns hírek, és saját magukat arulják el a hazudozásaikkal

Billy Hill 2023.04.15. 14:07:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, nem arra gondoltam, hanem hogy a sztori szerint Mohácson születtél, és a PTE-re jártál.

vasútihíd 2023.04.15. 16:40:11

hitelesebb lenne a tiltásellenességed ha te nem használnál hasonló eszközöket
egyébként is a nagyobb médiák elérhetőségének korlátozásában csak a kínai nagyfal tud haténkonyan működni de még az sem százszázalékos de a lényeg hogy az átlag kisember aki azt sem tudja eszik vagy isszák a vpn-t hamar feladja ha nem ér el egy oldalt. ráadásul ez arra is kiváló módszer hogy aki nagyon el akarja érni a tiltott oldalakat az kitűnjön és beazonasítható és ezáltal lekapcsolható legyen.

vasútihíd 2023.04.15. 16:45:58

@ZorróAszter: igaza van a tartalomgyártók és kommentelők egyre nagyobb része mesterséges. amit birca kézi erővel végez azt a mi milliószoros hatékonysággal elintézi. kamuképet és kamuprofilt generál meg blogot ír és kommentel sok sok nyelven

ZorróAszter 2023.04.15. 17:46:33

@vasútihíd:

MaxVal még nem moderált vagy tiltot ki senkit.

Blogra még nem gyanakodtam, hogy mesterséges intelligencia írta volna. Bár a facebookot meg hasonlókat nem ismerem.

2023.04.15. 17:49:22

@Boldeone2: Minden oldal álláspontját meg kell ismerni.
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kösz, megnézem. A Boldeone által említett csatorna szerinted hiteles?

vasútihíd 2023.04.15. 17:52:24

@ZorróAszter: birca korlátozza némely blogjának elérhetőségét.
könyebb blogot írni mi által mint kommentelni bár ez utóbbi is most már teljesen jól működik.

vasútihíd 2023.04.15. 17:59:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: jobb minőségi mi-val generálni képet mint leszedni egyet a netről mert ha létzőt használsz hamar lebkhatsz és az hogy nem tiltottak le nem jelenti azt hogy nem tudják hogy hamis csak azt hogy megfigyelik a profilt.

ZorróAszter 2023.04.15. 18:07:51

@vasútihíd:

"birca korlátozza némely blogjának elérhetőségét."

Legjobb tudomásom szerint nem.

vasútihíd 2023.04.15. 18:09:00

ja és birca a rutube.ru elérhetőségét rosszul tudja mert a világ minden tájáról elérhető a teljes eu-t beleértve. egy helyről nem megy az pedig kína.

Billy Hill 2023.04.15. 18:23:25

@zavaleta: "Minden oldal álláspontját meg kell ismerni."

Pontosan. Már csak azért is, hogy megértsd, mi játszódik le a másik fejében.

Ettől még nem kell megszeretned a gondolatait! De másképp meg sem fogod tudni, hogy mik azok.

tűz fal 2023.04.15. 20:11:28

Az viszont fontos, hogy az orosz ellenzéki csatorna megnézésével sietni kell, mielőtt Putyin megöleti őket.

És mivel Oroszország szegény ország, ezért csak egy tévé van. Igaz hogy sok néven, de mindegyikben ugyanaz megy. Szórakoztatásra nincs pénz, ezért egész nap reklámok mennek. A reklámok közötti szünetekben Putyin beszél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.15. 20:30:45

@tűz fal:

Biztos azért van többezer ilyen ellenzéki csatorna.

Az orosz nép nem akar liberalizmust, így nyilván kevés a liberális média.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.15. 20:36:22

@ZorróAszter:

De, moderáltam már ki embert.

Mert más nikkjét hamisította. Csak ezért. Mondtam neki, ugyanazt leírhatja, de ne más nikkjét utánozva. Szimplán mert ez zavarja a vitát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.15. 20:37:53

@vasútihíd:

Mindegy. Nem vagyok hatalmas honlap milliós bevétellel. Így ilyen apróságot nem néz senki.

Ha meg valaki szól, hogy az ő képe, ne használjam, akkor lecserélem a képet.

tűz fal 2023.04.15. 20:43:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Megtévesztés! Azok mind Putyin beépített emberei. Ha nem azok lennének, akkor már nyilván nem élnének. Csalétek azoknak, akik Oroszországban ellenzéki műsort néznének. Így beazonosítják és letartóztatják őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.15. 20:45:57

@vasútihíd:

"te nem használnál hasonló eszközöket"

Nem használok.

Nálam mindent szabad.

Ha valami komment nem jelenik meg, annak oka egyedül a kommentelő rendszer, nem én.

Boldeone2 2023.04.15. 21:00:30

@zavaleta: Kezd el nézni és látni fogod, hogy hiteles. A legjobb Oroszország témában, magasan a legjobb- Konstantin
A háborúpárti, orosz nacionalista narratívában Baklykovot tudom ajánlani

Boldeone2 2023.04.15. 21:02:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mennyit keresel ezzel a munkáddal - a személyes politikai napló/ bloggal? De őszintén, mert a semmit úgysem hiszen el....

2023.04.15. 22:01:32

@Boldeone2: Kösz. Elhiszem, hogy az, de általában is fennál a dilemma: honnan tudod, mi igaz, ha nincs közvetlen kapcsolatod a témával?
Én még ezt szoktam nézni: www.youtube.com/@RealReporter. Kíváncsi vagyok mit gondoltok erről. Mármint Birca is.

Boldeone2 2023.04.15. 23:48:28

@zavaleta: Az egy propaganda csatorna. Vannak amerikaiak, akiket közvetkenül az RT News fizet, orosz állami megrendelésre, ők hazugságokat terjesztenek
Érdemesebb a valós és orosz magánbloggereket követni, nem pedig a propaganda csatornákat, ott mindig ugyanaz megy : minden fasza, a szankciók nem hatnak, Oroszország a világ legbiztonságosabb ,legjobb országa ,stb...
... Full kamu az egész... Lényegében tömegével menekülnek az oroszok a háború óta, csak elsunyítja a propaganda

Az Inside Russia a legjobb-politikai mélyelemzés
A Vaysa in the hay meg az orosz vidéki élet bemutatása

2023.04.16. 00:01:08

@Boldeone2: Honnan tudod, hogy propaganda csatorna? Vannak biztos, akiket fizetnek, de honnan tudod, hogy ez közéjük tartozik?

Boldeone2 2023.04.16. 00:50:03

@zavaleta: Egyrészt nem sokkal a háború kitörése után indult, másrészt a választott témák lényegében pont azok, mint akit az orosz állami média harsog: " Az európaiak jobban szenvednek" mondja az öreg nénike a tajga közepéről...
Vicc az egész...
Akik tanultak valamit és még nem túl öregek, azok lelépnek... Putyin tönkretesz mindent... Érdekes pl a rubel árfolyama, nincs sem szabad árfolyama, egy időre vissza tudták azzal erősíteni , mégis gyengül, egy ideje ... Az oroszok szép lassan menekítik a vagyonukat, minden állami törekvés ellenére....Hiába propaganda, hosszú távon bizony Oroszország ezt megszenvedi

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.16. 07:00:53

@Boldeone2:

Nulla a tiszta bevételem. Ami komoly eredmény, 2 éve még mínuszban voltam.

tűz fal 2023.04.16. 08:57:37

@Boldeone2:
Rólad is onnan lehet tudni hogy hazudsz, hogy ugyanazt szajkózod amit a nyugati propagandacsatornák - mint például az államilag finanszírozott BBC, a Musk által nemrég szarrá égetett riporterével - csak te még azoknál is alacsonyabb színvonalon.

tűz fal 2023.04.16. 08:59:02

Elon Musk elkezdte egyenlően alkalmazni az "állami" megjelölést a nyugati propagandistákra is, ezért most ordítanak a libernyákok.

tűz fal 2023.04.16. 09:06:04

@zavaleta:
Szerinted honnan tudná hogy mi a propagandacsatorna? Onnan hogy nála az az osztályozás alapja, hogy ami nem azt szajkózza ami neki tetszik, az propagandacsatorna. Ami meg azt szajkózza ami neki tetszik, mint például a riportokból a kényes részeket rendszeresen kivagdosó, adóból fizetett BBC, az nem propagandacsatorna.

Oroszországban már nem él senki, mindenki elmenekült. Már egy évvel ezelőtt is így volt a Boldi félék szerint, de azóta még jobban így lett.

vergyula 2023.04.16. 10:38:09

Voltak orosz kollégáim, mára csak 1 maradt. Ő is úgy, hogy távozott Oroszországból. Hiába mondtam neki, hogy az egy jó hely, nem hitte el.

tűz fal 2023.04.16. 10:59:30

@vergyula:
Akkor ezek szerint a többi otthon maradt, hiába mondtad neki hogy az egy nagyon rossz hely, nem hitte el.

tűz fal 2023.04.16. 11:07:49

@vergyula:
A rabszolgatartó gazdag, a rabszolga szegény. Az emberek többsége inkább rabszolgatartó lenne. Tehát a rabszolgatartás jó, de a megvezetett emberek ezt nem értik.

tűz fal 2023.04.16. 11:37:37

@vergyula:
Voltak női kollégáim, mára csak 1 maradt. A többi elment Dubajba. Rosszindulatú hímsoviniszták szerint kefélni mentek pénzért, de a felvilágosult liberális ember tudja, hogy a női jogok és a demokrácia csábította oda őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.16. 13:25:50

@vergyula:

Sok szempont létezik.

Több milliónyi indiai is elmegy évente Indiából az Arab Emirátusokba, hiába mondja nekik az egész világ, hogy Indiában szabadság van, emberi jogok, szabad választások, míg az Emirárusokban meg elveszik az embertől az útlevelét, megverik ha nem teljesíti a munkanormát, s ha pofázik, akkor meg kidobják az országból.

Nyilván nem minden orosz hazafias, vannak liberálisok is, plusz sok hazafi se akar katona lenni.

vasútihíd 2023.04.16. 17:30:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: honnan tudod hogy aki szól hogy zavarja az tényleg a képen levő? kérsz tőle képet?

vasútihíd 2023.04.16. 17:34:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az átlagkisemberhez sokszor több a kommentelői tevékenységed de a mi-t a háttérből irányítók minden ti-t lenyomnak

vasútihíd 2023.04.16. 17:40:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az oroszoknál csakúgy mint az ukránoknál a katonakorúak nem nagyon mehetnek sehova már az országon kívül legalább is legálisan de persze ez teljesen érthető a háború miatt

jónévez 2023.04.16. 20:36:33

@vasútihíd:
Na, ahogyan te tévedsz.
Ukrajnában tényleg soroznak (ahogyan mi is voltunk sorkatonák, kötelezően, de hálisten békeidőben). A sorkatona (a gyenge, gyorsított kiképzése okán) csak mindenre lövöldöző gyilkológépnek, más helyeken golyófogónak alkalmas, nem is várhatsz tőle többet.
Oroszországnak professzionális katonái vannak, plusz zsoldosai (akik ugyancsak oroszok). A behívható, mozgósítandó hadkötelesek is azok a tartalékosok, akik hivatásosok voltak. Csak ezt mi már nem is tudjuk értelmezni, hiszen (pontosan a SZU gyarmataként) tiltott is volt így gondolkodni.

vergyula 2023.04.16. 21:18:38

@tűz fal: Vagy esetleg az öreg/beteg rokonát nem tudta volna magával vinni, és magára hagyni sem akarta.

vergyula 2023.04.16. 21:19:19

@tűz fal: Remélem, jól vannak a lányok.

tűz fal 2023.04.16. 21:57:48

@vergyula:
"Vagy esetleg az öreg/beteg rokonát nem tudta volna magával vinni, és magára hagyni sem akarta."

Ne zavarjon hogy ezt te találod ki, meg úgy általában, hogy az álmaidat valóságnak hiszed.

Valami multinacionális cégnél dolgozol, ahol a többi hozzád hasonló libernyákkal oltogatjátok egymást olyan színvonalú szöveggel, mint amit időnként ide behánysz de itt pofára esel, mert itt van rá válasz. Az a multinacionális vállalat ahol dolgozol nem reprezentálja azoknak az országoknak a lakosságának a közvéleményét, akikkel beszélsz. Ha reprezentálná, akkor Magyarországon is kilenc tizedetek lenne, mert ilyen helyeken akkora az elfogadás és a sokszínűség, hogy az az egy a tízből aki kivétel, inkább nem mondja el a véleményét, hogy ne kelljen genderhívő hülyelibernyákok előadását hallgatnia a laposföldesekről.

tűz fal 2023.04.16. 22:03:10

@vergyula:
"India -> EAE != Oo. -> Európa"

Ahogy a multinacionális céged sem egyenlő a tágabb környezettel. Vágyalapon válogatod össze az "érveidet", semmi olyan nincs bennük, ami bármit bizonyítana.

tűz fal 2023.04.16. 22:11:03

@vergyula:
Gondolom te is csak azért szenvedsz itt a dittatújában ahelyett hogy cukrászdát nyitnál Bécsben, mert betegek a szüleid.

youtu.be/yxi7ASNS85U

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.04.17. 09:08:08

A blog.hu csak egy szűrést alkalmaz, max. 4 link lehet a hozzászólásban. Ha több van, azt hazudja, hogy elment a hozzászólás, a valóságban azonban nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.04.17. 09:20:36

@Deak Tamas:

Igen, a blog.hu ebben jó.

Ellenpélda a YT - ott maga a rendszer töröl kommenteket, a videótulaj tudta nélkül.

vasútihíd 2023.04.17. 15:36:40

@jónévez: ebben teljesen igazad van az orosz professzinális katonák sokkal jobbak a sorozottaknál a zsoldosok meg nagy szórást mutatnak de mindegyik motivált ezért is állnak az oroszok jól mostanában a harcszintéren.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása