magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Spanyol Guinea

A volt spanyol gyarmatbirodalom sajátos része Egyenlítői Guinea.

A spanyol gyarmatokon ugyanis kétféle modell született:

  • ahol sikerült a lakosságot "honosítani", azaz új identitást adni neki, itt az őslakosok és a spanyol telepesek jellemzően keveredtek, ma ezek spanyol nyelvű országok - ilyen az egész amerikai kontinens minden spanyolajkú országa, az utolsó 2 spanyol gyarmat Kuba és Puerto Rico volt, ezeket Spanyolország 1898-ban vesztette el, mindkettő az USA javára, Puerto Rico máig az USA-é,
  • ahol a lakosság sikeresen ellenállt, megtartotta identitását, a spanyol telepesek csak egy önálló felső kasztot alkottak, ma ezekben az országokban a spanyol egy idegen nyelv, kevesen beszélik - ilyenek az óceániai és kelet-ázsiai volt spanyol gyarmatok, ezek utolsó maradványait is 1898-ban vesztette el Spanyolország: Fülöp-szigetek, Mariana-szk., Marshall-szk., Mikronézia, Palau - itt is minden az USA javára lett elvesztve, a Mariana-szk. máig amerikai.

A kivétel itt Afrika. Spanyolország gyarmata volt:

  • a mai Marokkó kb. 20 ezer km-es északi sávja, ebből két város és pár lakatlan sziget máig Spanyolország része, ma már persze nem gyarmatként, hanem az ország szerves részeként, ezt a területet Spanyolország átadta Marokkónak 1958-ban (az említett területrészek kivételével, ezeket Marokkó máig követeli),
  • egy 32 ezer km2-es és egy 1500 km2-es terület a mai Marokkó déli/középső részén, ezekett Spanyolország 1958-ban és 1969-ben adta át Marokkónak,
  • Nyugat-Szahara gyarmat, ezt máig vitatott módon, Spanyolország egyszerűen elhagyta 1975-ben, a Franvo halála utáni összevisszaságban, minden megállapodás nélkül, ez máig egy nem rendezett nemzetközi konfliktus, a terület 90 %-a Marokkóé,
  • Egyenlítői Guinea - az előbbiekkel eltérően itt a spanyol kultúra ténylegesen elterjedt.

Szóval ma Egyenlítői Guinea az egyetlen spanyolajkú spanyol gyarmat. Sajátossága: nem volt soha betelepülés, csak az iráényításra érkeztek spanyol telepesek. Ennek ellenére a spanyol nyelv elterjedt. Majd a függetlenségkor a spanyolok hazamentek, gyakorlatilag ez egy tisztán néger ország, talán 1 %-nyi kevert lakossággal.

A modern történelem lényege itt: 1968-ban az ország független lett, majd meg lett választva elnöknek egy ember, akiről gyorsan kiderült, hogy őrült diktátor. Többek között betiltotta a spanyol nyelvet, majd átnevezte az ország összes földrajzi nevét, majd a teljes lakosságot is kényszerítette, hogy a "gyarmati" spanyol nevek helyett eredeti afrikai neveket vegyen fel. Az ellenkezőket megölték, a lakosság kétharmad meghalt vagy elmenekült. Lassan beköszöntött a teljes káosz, ezt a Szovjetunióhoz való közeledéssel oldotta meg az elnök, egy időben a volt spanyol katonai támaszpontot a szovejetek bérelték ki. Aztán 1978-ra megromlottak a kapcsolatok a Szovjetunióval és Kubával, az egyenlítőiguineai elnök ugyanis elkezdett túl sok pénzt kérni a szovejetektől és a kubiaktól, hogy azok használhassák az országot az Angolába és Mozambikba irányuló fegyveres segélyhez tranzitállomásként. A kubaiak át is helyezték tranzitállomásukat a közeli São Tomé és Príncipére - egészen az angolai kubai csapatok kivonásáig ott szálltak le a kubai gépek.

Végülis az elnök egyetlen szövetségese Észak-Korea maradt a szovjet blokkal való szakítás után. 1978-1979 között.

Aztán az elnök unokaöccse puccsot hajtott végre 1979-ben, azóta is ő van hatalmon. Ő is diktátor, de nem őrült. A volt elnököt kivégezték, de mivel őrült volt - s sok más néphez hasonlóan, a bantu négerek között is "szent betegségnek" számít az elmebetegség - a helyi katonaságból senki merte lelőni az elnököt, félve a szellemek átkától (bár egyébként szinte a teljes lakosság katolikus), így Marokkóból kellett importálni egy hóhérosztagot, akik végül sikeresen végrehajtották a halálos ítéletet. A kivégzett elnök legközelebbi családtagjai Észak-Koreában kaptak menedéket.

Az új elnök sikeresen normalizálta a helyzetet, visszállította a spanyol nyelvet mint hivatalost, megállította az inflációt (bevezette a közép-afrikai közösségi frankot), letört minden ellenállást. Természetesen ma is kőkemény diktatúra van, minden "választáson" 98-99 % között kap szavazatot az elnök és pártja, de a korábbi káoszhoz képest a helyzet kifejezetten normális lett. Minden kemény diktatúra pozitív mellékhatása az alacsony bűnözés, ez itt is így van, az 5 legbiztonságosabb fekete-afrikai ország egyike Egyenlítői Guinea. Szabadon lehet sétálni a városokban, s nem ölik meg az embert bandák, ahogy ez Afrika nagy részében a norma.

A 90-es években olajat találtak az ország tengeri részein, az elnök koncesszióba kiadta az egészet egy amerikai multicégnek. Az ország hirtelen az ötödik leggazdagabb afrikai ország lett. A befolyt pénzek egy kisebb része az infrastruktúra javítására ment, bár a legnagyobb rész az elnök és rokonai, haverjai zsebébe, mára az elnök milliárdos lett dollárban számítva. Az elnöknél csak az alelnök gazdagabb, aki történetesen az elnök fia, s ő híres hatalmas költekezéseiről szerte a világban.

Az átlagember bére ma 200-250 dollár között mozog havi szinten, ami azonban afrikai összehasonlításban jónak számít, még vendégmunkások is érkeznek más afrikai országokból ide. A lakosság 85-90 %-a így él. Van viszont egy felső 10 %, aki havi 1500 dollár körül keres, ezek az amerikai olajcégnél, az azokat kiszolgáló más cégeknél, s az államapparátusban dolgoznak.

Afrikai összehasonlításban egész jól néz ki az ország: vannak utak, működnek a vízvezetékek, a szemetet elszállítják, a tengerpart se néz néz ki szeméttelepnek, s nincsenek kartondobozokban élő emberek, akik összeszarják az óceánt. Nyomortelepből persze Egyenlítői Guineában sincs hiány, de még azok is inkább az a faház + fémlapok kombó, nem a legrosszabb afrikai verzió: a szekrényből, kartonból, s zuhanyfüggönyből épített valamik.

Nekem nagy előítéteim voltak Egyenlítői Guineával szemben, de lassan rá kellett jönnöm, Afrika mércéjéval kifejezetten egy rendes hely.

A lakosság 80-90 %-a egyébként egyetlen etnikumhoz, a fanghoz tartozik, de a fang nyelv nem sztendertizált, így írásban nem használják egyáltalán, de még a beszédben is inkább spanyolul beszélnek a különböző vidékekről származó fangok a nyelvjárási eltérések miatt.

Ami engem megdöbbentett leginkább: mennyire tiszta spanyolt beszélnek. Látni helyi videókon, riportokban, hogy még a láthatóan alacsony sorban élő emberek is képesek rendesen fogalmazni spanyolul. Külön érdekesség: a helyi spanyol jobban hasonlít a spanyolországira, mint a latin-amerikai spanyol nyelvek.

követek több ottani videóbloggert is, ez a helyi szükséglakásokat mutatja be - az ilyesmi mindig jobb a valós helyzet bemutatására, mint amikor a helyi felső 0,1 % villáit mutogatják - láthatóan a nem-politikai témákban szabadon lehet beszélni, mindenről beszélnek sokat, csak a politikát nem említik soha a helyi bloggerek

Az ország egy része az afrikai szárazföldön van, ezen kívül van egy nagy és több kisebb sziget. A legészakibb és a legdélibb sziget között 600 km a távolság. A lakosság kétharmada a szárazföldön él, egyharmada a szigeteken. A nagy északi szigeten, Biokón van a főváros, Malabo, a fenti videó is ottani.

Afrika térképén zölddel, az északi szomszéd Kamerun, a déli Gabon, a tengeri szomszéd São Tomé és Príncipe

Címkék: közélet
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5818114710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.08. 12:51:02

Bizony, ez tényleg szép spanyol, választékos is. De úgy látszik a mosolygós latin szellem is hat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.08. 13:04:03

@Deak Tamas:

Számomra megdöbbentő. Különösen oilyan részek, ahol embereket kérdez az utcán. Mindenki beszél elég szépen.

élesi 2023.05.08. 17:13:09

Nekem Egyenlítői Guineáról mindig Éric Moussambani olimpiai szereplése jut eszembe: www.youtube.com/watch?v=2QjdTUHZtmU

_Neville 2023.05.08. 17:26:06

@élesi: Id. Knézy helyszíni kommentálásában jobb :D
youtu.be/I-nlBOBwu8M

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.05.08. 18:03:18

Tegyük hozzá, a világon Egyenlítői Guineaban a legrosszab a világon az IQ.

www.worlddata.info/iq-by-country.php

Ebben a listában csak 107. a 111-ből, de van olyan, ahol ők az utolsók. Az 56-os átlag azt jelenti, hogy a lakosság olyan 30%-a vélhetően kb. 40-es IQ-jú. Erre most nem mondok semmit.

Boldeone2 2023.05.08. 19:48:02

Engem is mindig vonzottak az afrikai országok, követek is afrikai csatornákat, időnként kommentelek is oda
Van még pár év, vagy tíz év és el fog veszteni a kontinens varázsa, ha teljesen betör a civilizació

Nyugat- Afrika lényegében érintetlen európaiak által, alig vannak repülőjáratok, ami van, az drága
A fehérember ott kitüntetett szerepet kap, vagy kinyírják, ez a két verzió van...
A legnagyobb akadály a malária, emiatt oda nem mennék. A lariam szedésétől mindig rosszul van az ember...

Kelet- Afrika más, az magasföld, így viszonylag egészséges az éghajlat a fehér embernek is, a malária kevésbé tényező...
Az EgyiptAir - nek láttam Budapest -Nairobit 178 ezerért oda- vissza ....

A fő gond most az, hogy egyre inkább terjed a nyugat- és fehérellenes gyűlölet. A régi kommunista dolgok, az orosz kapcsolatok sem tüntek el nyom nélkül

Viszont a fekete nők trófeaként tekintenek a fehér emberre, így ott bárkinek van esélye. Csak a muszlim részeket, mint Észak- Kenya érdemes elkerülni, mert a férfiak is trófeát keresnek...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 07:43:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem nem volt más nyelvi hatás, mint Dél Amerikában, ennyi a titok. A spanyol meg eleve nagyon jó nyelv minden szempontból, leválthatná már az angolt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 07:47:07

@Boldeone2: nem tekintenek trófeaként a fehér férfire, ott ez a vendéglátás része. Horn Gyula Cölöpök című könyvében írja, hogy valami diplomatacsaládnál volt vendégségben amúgy épp Kenyában és a férj ott is hagyta az asszonykával, és Gyuli annyira töketlen volt, hogy nemhogy az alkalommal nem élt, hanem csak utólag értette meg az asszonyka incselkedését. Utólag is csak azért, mert a férj visszaüzent, hogy ezzel eléggé megsértette az asszonykát mert a női értéke esett lejjebb azzal, hogy nem történt semmi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 07:48:17

@fofilozofus: kérdés, hogy ez számít-e bármit. Boldogtalanabbak nem lesznek tőle, és nem biztos hogy akár Eric maga nem alázná porrá a pokolian sok tudással rendelkező Joe Bident.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 07:53:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: offtopic de mókás nyelvi eset tegnapról Temesváron: az étterem tulajdonosa, egy nagyon helyes idős hölgy, akivel olaszul szoktam beszélni. A lánya vagy unokahúga ott sündörgött körülöttünk, és az ungaro-t bulgaro-nak hallva búcsúzáskor az egyik kedvenc bolgár zenedarabomat rakta be.

www.youtube.com/watch?v=rMAHtDS-w4A

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.11. 08:15:17

@Deak Tamas:

A kecsua, az ajmara, a maja, az azték hatott, a bantu meg nem? Ez nem hangzik logikusan.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 08:20:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem erre gondoltam, hanem a portugálra :) dehát a bantu az afrikaansra is csak szavak szintjén hatott, gondolkodásmódban nem annyira. Pl. a metró afrikaansul moltrejn, vakondvasút, és arrafelé szerintem nem sok vakond lakik.
Meg szerintem a spanyol inkább hat mintsem hatásokra reagálna mert nyelvtanilag és gondolkodásmódban annyira jó. Nem véletlen hogy a brazíliai portugál hispanizálódott és nem fordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.11. 08:27:30

@Deak Tamas:

Unalmas. Mert mára ez lett a kötelező ünnepzáró zene minden létező ünnepen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.11. 09:05:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hihi, akkor ez olyan lehet mint a szegény Hunyadi-induló meg Klapka-induló. Magyarországon ugye a stílus eleve teljesen ismeretlen, úgyhogy én mindig nagy sikereket aratok Ilievvel (nemcsak ezzel a darabbal, a többivel is)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása