magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Silo, a liberális sci-fi

Nemrég ért véget a 10-részes The Silo című sci-fi sorozat.

Bár az elején gyanús volt a hatalmas számú pozitív értékelés - ez szinte mindig rosszat jelez -, de a műfaj miatt megnéztem, igaz, a 3. résztől már csak félszemmel.

A téma: 10 ezer ember él egy földalatti silóban, szigorú szabályok, keménykezű irányítás alatt. A hivatalos magyarázat: azért kell így élni, mert a külvilág alkalmatlan az emberi létezésre. Akadnak lázadók, akik valamiféle igazságot keresnek. Sejtetve van, a hivatalos magyarázat nem stimmel valahogy.

Ez megy aztán vontatottan. Persze vannak benne progresszív karakterek, homokos mellékszereplő, a nők jobbak mindenben, mint a férfiak, stb., de nem ez a lényeg, ez csak a kötelező vörösfonál. Szóval nem idegesítő woke propaganda, mint a Star Trek egyes új részei.

Aztán lassan, 4-5 rész alatt megtudjuk mi is a nagy titok, amit a lázadók keresnek, rejtegetnek: hogy a külső világ szuper, minden zöld ott, madarak csiripelnek, stb.

Az is kiderül közben, szinte diktatúra szerű a belső rendszer, az eleve keménykezű hivatalos irányítás mellett van egyfajta háttérhatalom is, mely mindent a kezében tart.

A tapasztalt sci-fi néző persze sejti mi lehet, valami pokoli terv, ami miatt a siló vezetése elrejti az igazságot az emberek elől. Ráadásul fejtörést okoz, hogy bár a hatalom erős és kemény, az mindenkiről gondoskodik, a büntetések nem megalázóak, kegyetlenek, a renitenseket egyszerűen nehezebb munkára osztják be. A nemkívánatos személyek rejtett büntetése, hogy nem engedik nekik a gyereknemzést, a legnagyobb büntetés pedig a silóból való kitoloncolás, ami - ha igaz, hogy ott minden szuper - nem tűnik visszariasztónak.

Rendezés szempontjából a sorozat ezért is jó, a tapasztalt sci-fi kedvelő se tudja kitalálni mi is ez az ok. A legvalószínűbb: a hatalom a veszélyes elemeket egyszerűen száműzi, azok valahol vígan élnek aztán, a bent maradóknak meg az van előadva, hogy ezek meghaltak kint.

A nagy meglepetés a vége. Kiderül: a siló vezetése teljesen racionális, semmi gonoszság nincs, semmi rosszindulat, egy szál pokoli trev sincs, minden valóban az emberek védelme érdekében történik. A "lázadók" nagy igazsága pedig hazugság, a külső világ tényleg olyan, amilyennek a hatalom mondja: sivár, emberi életre alkalmatlan, valószínűleg atomháború utáni környezet.

Tulajdonképpen úgy tűnik - de ez nincs kifejtve a filmben - az áligazságot maga a hatalom terjeszti azok számára, akiknek kell valami több a valóságnál. S aztán a legokosabbak megértik, mi is az áligazság mögötti valós igazság, ezzel részesei lesznek a közösséget óvó vezetésnek, vagy ha nem, akkor kimennek a külső világba, ahol persze meghalnak. A kisember meg egyszerűen elfogadja a helyzetet, hisz a "szakértői kormánynak".

A háttérhatalom tehát jóságos, s a legjobbak meg is értik ezt, aki meg mégse, az magára vessen. A nagy többség meg eleve nem is kérdez semmit, miért is tenné, mikor minden olyan szép és jó?

Címkék: közélet
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8218156958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2023.07.07. 08:28:01

Ez így első hallásra Szexmisszió utánérzésnek tűnt némi csavarral leplezve a plágiumot.

De ebben azért van némi társadalomfilozófia is.

Én úgy tekintek a történelemre, hogy az emberiséget legalábbis 5000 év óta sátánista pszichopaták vezetik rövidlátó önös érdekeik szerint. De bennem is felmerül néha, hogy lehetséges hogy máshogy nem is lehetne, és világunk valóban a lehetséges világok legjobbika.

Az emberek túlnyomó többsége semmit se ért a világból, és nem is akar semmit se megérteni. És szintén az orrukig alig látnak. Tehát lehet hogy tényleg csak úgy lehet terelgetni őket mint a bikaviadalon a bikát. És mindez nagyon gyavarja azt a kisebséget, akinek az IQ-ja meghaladja a 80-at, de valójában ők se különbek lényegileg.

De ott van a nyilvánvaló ostoba döntések megszámlálhatatlan halmaza, és a kretének gigantikus hadserege. Ami mégis azt valószínűsíti, hogy hülyék vezetnek idiótákat amióta világ a világ.

Bátky János nagy mondása a Minden jótett elnyeri méltó büntetését mellett az, hogy: Egyes szélsőséges barátaim szerint lehetséges lenne egy ésszerű társadalom is.

A maga által múltkor megnevezés nélkül beidézett Szathmáry Kazohiniája is a két szélsőséget mutatja. De a való világ lehet hogy a két szélsőséges paródisztikus példa között van valahol. Ahonnan egyébként a Guliverje is jött csodálkozni.

Szóval nem tudom.

gigabursch 2023.07.07. 08:35:56

Érdekes lehet.
Mondjuk időm nem lesz rá, hogy megnézzem.
Az viszont ötletes, hogy szupertitoknak egy jó világot hazudnak, és így könnyű megszabadulni a belső ellenzéktől...

Ügyes.

_Neville 2023.07.07. 09:29:00

@ZorróAszter: hát a Szexmissziót ma visítva, hörögve szedné szét a libsi média, az tuti :D

Gery87 2023.07.07. 11:01:05

@ZorróAszter:

Én meg úgy gondolom az emberek többsége valóban "idióta", a problémák 90%-át pedig saját maguknak okozzák. A maradék 10%-ot viszont valóban az említett pszichopaták okozzák rövidlátó önös érdekeik szerint (pl az ukrán háborút sem az orosz és az ukrán nép akarta de ők szenvedik el, ez felesleges szenvedés). Ha ennyitől megszabadulnánk, már jobb lenne, nem lenne tökéletes a világ és nem is kell, de legalább az a kisebbség aki nem a saját hülyeségeitől szenved, és az akik meg igen, annak nem kellene egy "beteg" hatalomtól.

Kútmester 2023.07.07. 12:20:35

A régebbi filmekben mindig Amerika volt a jófiú, most meg a háttérhatalom jóságos, most ezt kell beadni, most evvel kell mosni a népek agyát.

MEDVE1978 2023.07.07. 12:42:55

Az egyik legjobb sorozat volt mostanában. Rebecca Fergusson végre nem csak az überprofi titkosügynök benne, hanem egy ügyes gépész, aki viszont csak a gépészethez ért. Amikor küzdenie kell valakivel, egyáltalán nem emberfeletti. A buzi szál egyáltalán nem hangsúlyos, egy mellékszereplőt érint. A Silo lakossága persze amcsi multikulti, de ez sem rossz, nincsenek a feketék nagyon túlreprezentálva.

Nekem nem az a végkövetkeztetésem, mint a posztban. A Silo ugye gyakorlatilag egy elnyomástörténet. Van egy nagyon szigorú mitológia és kulturális környezet, ami alapján a Silo társadalma működik. Ez kb. az, hogy mindenkinek van helye, mindenkinek feladata. Az emberiség utolsó 10.000 embere lekerült egy föld alatti városba és itt kell élniük. A külvilágból annyit látnak, amit a felső szinten mutat egy kamera, ami egy lepusztult, holdbéli táj, ráadásul valamiért nagyon mérgező. Maga a társadalom egy aranykalitka, viszonylag elviselhetően élnek benne az emberek úgy, hogy feladják a szabadságukat és a tudás iránti vágyukat.

Az egészet egy brutális elnyomó szervezet, a judiciary (bírói testület) irányítja, akik élet és halál felett rendelkeznek, valamint mindenhez joguk van. A sztori szeriint valamikor kitört egy lázadás, amikor az emberek egy része megpróbált kitörni a felszínre és kinyitni az ajtókat, beengedni ezzel a mérgezést. Ezt valahogy nagyon nehezen sikerült megállítani, a lázadás megismétlődését próbálják mindig elkerülni, ezzel indokolják a judiciary túlzott hatalmát. Cserébe az elnyomó rendszer meghatározza, hogy kinek lehet gyereke. Tudatosan a szervilis és buta embereket próbálják szaporítani, hiszen azok csak elvégzik a munkájukat és nem kérdőjelezik meg a fennálló rendet. Azoknak, akik kérdéseket tesznek fel vagy problémásabbak, fogamzásgátlót adnak. A rend jegyében a hatalom szintén megtiltja a múlt ismeretét, a múlt relikviáinak (gyakorlatilag minden régi tárgy, könyv stb.) birtoklását, valamint a tiltott tudományágakban történő kutatást.

A judiciary nem tudatosan gonosz, a cél szentesíti az eszközt elven tipor el mindenkit, aki veszélyes tudás birtokába jut. A cél pedig szent, a Siloban élő emberek megvédése.

"Tulajdonképpen úgy tűnik - de ez nincs kifejtve a filmben - az áligazságot maga a hatalom terjeszti azok számára, akiknek kell valami több a valóságnál." Ez nem így van szerintem. Elsősorban azért, mert a hatalom - a judiciary, nem koordinálja, hogy ki jut hozzá a felvételhez, ami a szép külvilágot mutatja. A felvétel egyébként egy gyönyörű külvilágot mutat, virágzó természettel. Akiket legnagyobb büntetésként kiküldenek egy szkafanderben, "száműznek", mind ezt látják. Ők mind kimennek, letisztítják a kamerát, ami a Siloban a külvilág képét mutatja, utána pedig valamilyen mérgezéstől összeesnek és meghalnak.

A lényeg az, hogy a sztori során háromszor látjuk ezt a felvételt:
1. A száműzöttek mind ezt látják, amikor kimennek, mielőtt meghalnak. Tehát a szkafanderük ezt vetítik ki eléjük;
2. A sorozatban egyszer leállítják az áramot a teljes komplexumban, ekkor egy pillanatra felvillan ez a szép világ felvétel a felső szinten is;
3. Találnak egy adattároló eszközt, ahol ugyanez a videó van fenn, azzal a leírással, hogy ez valaki korábban száműzött ember videója.

Tehát a posztban leírtaknál sokkal valószínűbb az, hogy a szép természetet mutató videó az eredeti volt a Siloban, akik leköltöztek a föld alá, ezt nézték, hogy a sivár, elpusztult felszín helyett feldobja őket. Utána jött az említett lázadás, amit követően a keményvonalasok kerültek hatalomra, akik úgy döntöttek, hogy az embereket vissza kell tartani attól, hogy kimenjenek a felszínre és kutakodjanak. Így a hatalom képviselői betették a sivár videót és eltárolták a szép természet videót. Amit arra használnak a sorozatban, hogy a száműzöttek utolsó pár pillanata szép legyen és hogy letakarítsák a kamerát, hogy ezt mindenki más, a Silo-ban maradt ember is értékelhesse.

A SIlo tehát nem idill, hanem rémálom, a benne lévő emberek jövő nélkül vegetálnak és a rájuk települt erőszakszervezet megakadályozza őket abban, hogy valaha is saját erőből tudományos haladást érjenek el, felfedezzék, hogy mi történt a világgal.
Ez független attól, hogy a háttérhatalom, a judiciary racionálisan cselekszik-e a saját logikája alapján, mert igen.

Szóval jó kis gondolatébresztő sorozat, mindenkinek ajánlom.

MEDVE1978 2023.07.07. 12:56:53

@ZorróAszter: Ezek amerikaiak, nem hiszem, hogy látták a Szexmissziót.

ZorróAszter 2023.07.07. 13:35:03

@_Neville:

"hát a Szexmissziót ma visítva, hörögve szedné szét a libsi média, az tuti :D"

Nem tudom. Szerintem a médiák központi irányítás alatt összehangoltan manipulálják és pacifikálják a társadalmat. És ettőlfügg, hogy benne egy adott médiamunkásnak éppen mi a véleménye. Általában az amit megmondanak neki.

Aki nem ilyen, az feketelistás.

ZorróAszter 2023.07.07. 13:37:30

@Gery87:

Igen, de ha nem így lenne, már az egész emberiség az ötödik évezredben járhatna.

Még az önző hülyék is, akik most azt hiszik, kikaparták a gesztenyét mások elől vagy mások kárára.

ZorróAszter 2023.07.07. 13:42:55

@MEDVE1978:

"Ezek amerikaiak, nem hiszem, hogy látták a Szexmissziót."

Olvastam a Nyugatban egy Pálóczy Horváth cikket az akkori Hollywoodról. Már akkor mindent elolvastak és kijegyzeteltek. Komplett filmeket, regényeket. Kivonatolták őket és még a pojénokat is katalogizálták. Ezért van hogy magyar filmek poénjaival találkozhatunk amerikai filmekben. Például a kontrafékes dadogással: Halvány fi-fi-fi-ideám sincs!

És ez a 30-as években volt, majd száz éve.

Lefordítva ezek voltak a forgatókönyvolvasó szekció emberei. Sok magyar

Gery87 2023.07.07. 15:32:35

@ZorróAszter:

Ilyen az emberi természet.

Van egy amcsi film, amiben egy komisszár, egy sztárolt mesterlövész barátja és egy katonanő szerelmi háromszöge az egyik háttérszál, a háborús Sztálingrádban, a sztálini Szovjetunióban.
A Komisszár féltékeny lesz a barátjára, amiért a nő azt szereti és nem őt, ezért elkezdi lejáratni, de idővel majd rájön hibát követett el és feláldozza magát érte....

Még az "egyenlők társadalmában" is vannak egyenlőbbek, szerelemben, barátságban "ki gazdag ki szegény", állapítja meg.

Persze ez Hollywood nincs benne tulajdonkép "antikommunista rendszerkritika" inkább csak dramaturgiailag ez így adta ki jól.

Önkéntelenül is rátpintottak valamire...

Ezért mondom hogy nem kellene félni attól hogyha csökkenne az egyenlőtlenség a világban, ha a pénz, a vagyon, a hatalom nem lenne motiváló erő, és nem lehetne korlátlan.
De nem azért mert idealista vagyok, pont hogy bármi rosszat el tudok képzelni a gyarló emberről és tudom akkor is lennének problémák ha jelen rendszer jogi, anyagi,, egzisztenciális, hatalmi problémái nem lennének....mert az ember csinál magának kicsiben és pont annyira szenvedne is tőle.

Éva se bírt magával a paradicsomban, pedig semmi gondjuk nem volt:)

Úgyhogy nem kell félni, a hülyéknek és szerencsétleneknek pont ugyanolyan szar lenne egy nem kapitalista rendszerben is mint most.

És ez a bizonyíték rá hogy meg lehet csinálni;)

élveteg 2023.07.07. 20:27:57

@_Neville: "hát a Szexmissziót ma visítva, hörögve szedné szét a libsi média, az tuti :

Valóban Az hogy az egyszem férfi hülyét csinál a sok nőből Na ilyen az megengethetetlen Felkészül Maupasant : Szépfiú ,aminek megint csak az a lényege hogy a megátalkodott fallokrata Duroy hülyét csinál a nőkből

ZorróAszter 2023.07.08. 23:28:48

@Gery87:

Erről már beszéltünk: ha az elit hinne a saját szociáldarwinista kamuszövegében, akkor nem bástyázná körül magát ezerféle védelemmel a társadalmi mobilitás ellen, mert akkor a kiválósága önmaga biztosítaná, hogy ne legyen mobilitás.

Azt, hogy iskolarendszerrel, korrupcióval, kapcsolati tőkével, erőszakkal, pénzzel akadályozza az alsóbb néposztályok felemelkedését, az mindennél jobban bizonyítja, hogy valójában kontraszelektíven kitenyésztett kretének gyülekezete akik rettegnek a mobilitástól.

Mindebből elég lenne egy kis engedmény, és máris elsöpörné őket az ár. Ezért nem mernek egy kis rést se nyitni hogy egy minimális vérfrissítést kapjanak.

alöksz róz 2023.07.09. 11:34:40

"A kisember meg egyszerűen elfogadja a helyzetet, hisz a "szakértői kormánynak"

A háttérhatalom tehát jóságos, s a legjobbak meg is értik ezt, aki meg mégse, az magára vessen. A nagy többség meg eleve nem is kérdez semmit, miért is tenné, mikor minden olyan szép és jó?" - igen, nagyjából ez az üzenet.
csak a saját érdekükben nyomják el az embereket.

egyszer azért meg lehetett nézni, bár nem sok minden történik benne, a feszültséget meg egyáltalán nem sikerült átadni.

(hasonlóan lassú folyású sorozat a severance, de azt sokkal jobban és izgalmasabban sikerült ben stillernek megvalósítani, tényleg csak ajánlani lehet...)

alöksz róz 2023.07.09. 11:38:15

@ZorróAszter: "Erről már beszéltünk: ha az elit hinne a saját szociáldarwinista kamuszövegében, akkor nem bástyázná körül magát ezerféle védelemmel a társadalmi mobilitás ellen, mert akkor a kiválósága önmaga biztosítaná, hogy ne legyen mobilitás." - pontosan.

Gery87 2023.07.11. 19:57:00

@ZorróAszter:

A társadalom 90%-nak attól jobb nem lesz hogy az eliten belül lévő emberek cserélődnek!
mivel aki oda bekerül ugyanazon játékszabályok szerint működik.
A vagyon vagyonosabb akar lenni, a hatalmas több hatalmat akar.
Amiről beszélsz nem tudatos, hanem természetes eredménye a pénz elit működésének.

Ezért csak egy megoldás van: nem lehet a vagyonon alapuló pénz elit.
Ehhez pedig az ehhez szükséges feltételeket meg kell szüntetni, korlátozni kell, be kell tiltani.
Nincs korlátlan vagyonszerzésre jogi se erkölcsi lehetőség, nincs korlátlan vagyon örökítés az idők (generációk sora) végezetéig.
(Ahogy a szabadalmi és szerzői jogban ma sincs!!)

Amíg ezt nem tetted meg, nem csináltál semmit.

Az államosítás nem megoldás, az csak a vagyon és tulajdon átcsoportosítása, egy bürokratikus elit kezébe... de nem szüntetni meg sőt fokozza a koncentrálását, ugyanúgy időtlen és ugyanúgy zsarnoki eszköz.

Serény Vélemény 2023.07.13. 10:31:15

(spoiler)
Szerintem inkább a tipikus vallási - ráadásul keresztény - farizeizmus allegóriája a film.
Van egy törvény, aminek a lényege az, hogy nem szabad kimenni.
Miért is?
mert kint mérgező a légkör, és rövid idő alatt meghalsz.
De ezt a törvényt ki "kell" egészíteni mindenféle olyan dologgal, ami már nem lenne lényeges, és fontos, mert mi haszna van annak, hogy pl nem szabad felvonót építeni a 144 (!) emeletes pincében? (ismerős valahonnan a szám?)
Az egész a túlélést szolgálja, de ahhoz, hogy túléljenek csak szoros együttműködés kellene, és az alap törvény betartása. Ehelyett - jó öreg farizeistaként - kiegészítik mindenféle olyan dologgal, ami az emberi életet igazából dehumanizálja. Mert mondjuk miért számít tiltottnak az ősidőkből származő tárgyak birtoklása, vagy mondjuk a siló igazi történelme, vagy mondjuk a siló előtti idő történelme?
Az ős lázadás kiváltó oka az volt, hogy a valahányadik generáció nem hitte el, hogy a törvény jó, és azt gondolta, hogy kint minden rendben van. Pedig nem volt rendben. És erre a lázadásra alakult ki a farizeista megközelítés, ami az emberek elnyomására és életének a túlszabályozására épül, és megfigyelésre, és kontrollra és a szabadság megvonására.
A 'lázadás' volt a "'ál'liberalizmus" mintegy végső kifejeződése, hiszen a lázadók ki akarták nyinti a kaput, ami _tényleg_ megölt volna mindenkit a silóban. Nem csak ők - a lázadók - akartak kimenni. (!)
A szabadság megvonása végső soron az emberi lét olyan metafizikai tapasztalata, amiből a "liberális"ok is részesülnek, és a legdurvább része mindig az, amikor maga a liberális agymosott jön rá, hogy amit csinál az nagyobb elnyomást szül, és önmagában nagyobb elnyomást jelent, mint egy - akármennyire is túltolt - törvény betartása. Mert túltolt törvény önmagában nem akadályozza meg az ember lelkiismeretének normális működését, viszont a törvénytelenség - a törvény teljes negligálása - igen.
A nyugati világ működése is modellezve van a filmben (valszeg a könyvben is) - amikor van a csodálatos jól hangzó törvény, de valójában végső soron aki akar menni - át van verve, mert sem a védőruha képessége nem megfelelő, sem az a virtuális valóság, amit a kinti világról közvetít neki a ruhája nem valóság. Ez ugyanaz, hogy vannak csodálatos emberi jogi elvek, meg ideológiák, de abban a pillanatban, amikor az """érdekek""" megkövetelik, ezek mennek a levesbe, és semmi nem számít.
(Persze, kinek az érdekei?)

ZorróAszter 2023.07.14. 12:37:56

@Gery87:

A mobilitás gátlásával nem csak az a baj, hogy az elit kontraszelektíven kitenyésztett idió lett, hanem mindenféle más durva bajt is okoz. Példáu legy teljesen idióta oktatási rendszert, ami futószalagon gyártja a hülyéket. Aztán eltorzítja a teljes társadalmat is.

Ha nem így lenne, már az egész emberiség minimum az ötödik évezredben járna.

A maga megoldása társadalmi mobilitás nélkül az mint a demokrácia ma: az egyik idiótát lecserélhetjük egy másikra.

A gazdasági életben pedig nem világos, ki venné át a vagyont ha nincs öröklés?
Csak a példa kedvéért érdeklődom, mert mintha erre nem tért volna ki.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása