magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kubai genetika

A nemzetközi trendeket követve Kubában is csináltak széleskörű genetikai vizsgálatot a lakosságról, a fő adatsor itt látható, azaz százalékosan a lakosság genetikai összetétele európai - afrikai - indián - ázsiai megoszlás szerint:

Ami érdekes: az alacsony néger arány, miközben Kuba spanyol gyarmati státusza alatt (1492-1898), az 1542-1867 közti időszakban folyamatos volt a rabszolgák beáramlása a szigetre. Annyira, hogy valójában sokkal több néger rabszolga lett behozva, mint amennyi szabad fehér vándorolt be. Összesen kb. 800 ezer rabszolga lett beszállítva, míg ennek legfeljebb a fele mennyiségben lehetett fehér bevándorló. Ehhez képes az alig 20 % afrikai gén nagyon kevésnek tűnik.

A magyarázat a történelem. Egyrészt a néger férfiak számára a gyereknemzés sokkal korlátozottabb volt, ez csak az ország keleti részén volt jellemző, ahol hatalmas cukornád telepek működtek (ma is működnek), itt a földesurak még támogatták is a rabszolgák egymás közti szaporodását, hiszen a született gyerekek automatikusan az ő rabszolgáik lettek. Máshol ez nemkívánatos volt, ott inkább a fehér férfi + néger nő kapcsolat fordult elő. Így ma az adatok szerint a kubaiak 39 %-ának van legalább 1 néger női őse, míg alig 17 %-nak van legalább 1 néger férfi őse.

A helyzet máig szemmel látható Kubában: amikor az ember halad nyugatról keletre a szigeten, egyre "sötétebb" a bőrszín. Kivétel persze maga Havanna, a jelentős belső migráció miatt, de egyébként Kuba nyugati részén - Havannát leszámítva - alig van néger, s kevert is kevés van, míg a keleti részeken meg a négerek többségben vannak, s kevés a fehér.

Természetesen a nőhiány is közrejátszott: a gyarmatosítás első 2 évszázadában, nagyjából a XVII. sz. végéig az átlagos fehér bevándorló szegény, fiatal, egyedülálló férfi volt Andalúziából, aki nem tudott magának hasonló nőt találni, így maradtak a rabszolganők.

Ez a kapcsolat mindkét félnek előnyös volt. A spanyol törvények sajátosak voltak, az "egy csepp vér" elvén álltak, de pont fordítva, mint az angol gyarmatokon. Azaz a rabszolga státusz öröklődéséhez 2 rabszolga szülő kellett, 1 nem volt elegendő, a vegyes házasságból született gyerek szabad lett. Így a rabszolga anya elégedett lehetett: legalább a gyereke szabad lehet, ha ő nem, azaz a szegény fehér férfivel hasznos összejönni, mert valamit mégis tud adni.

A vicc az, hogy bár nincs rabszolgaság 150 éve, ennek emléke máig létezik Kubában a népi gondolkodásban. Ha egy kapcsolatban fehér és nem-fehér fél van, akkor azt mondják a nem-fehérnek, hogy "bravó, javítod a fajt". S máig van olyan, hogy a néger vagy kevert nővel kapcsolatban álló fehér férfi rendben lévőnek számít, míg az ugyanezt csináló fehér nőt megszólják a háta mögött.

Most Kuba nagyjából 65 %-ban fehér, 10 %-ban néger, a többi keverék. Ez persze az önképet jelenti. Hiszen több nemzedékkel ezelőtti "idegen" elemről az emberek általában nem tudnak. A vizsgálatok szerint a magukat négernek tekintők 25 %-ának is van legalább 1 fehér őse, míg a magukat fehérnek tekintők 5 %-ának pedig legalább 1 néger őse. A kevert identitásúaknál pedig messze domináns a fehér elem.

Ha én visszaemlékszem 1980-1985 közti középiskolai és 1985-1986 közti egyetemi kubai diáktársaimra, a keverék fajúaknál tényleg minden szín megvolt, az egészen sötéttől, ahol éppen csak látszik a fehér ős (pl. az orr alakja európai) az egészen világosig, amit az ember akár egy lebarnult fehérnek is hihetne.

A spanyol gyarmati múlt eredménye, ennek különbözősége az angol gyarmati rendszertől, hogy se Kubában, se más volt spanyol gyarmatokon sose létezett és ma se létezik semmilyen "néger mozgalom". A gyarmati rendszer nem diszkriminált soha faji alapon, így ez ellen reakció se alakult ki.

Faji törvények Kubában csak egyes szórakozóhelyeken voltak, amikor Kuba egyfajta amerikai luxus üdülőtelepként működött a XX. sz. 50-es éveiben. Itt is csakis az faji diszkriminációhoz szokott amerikai fehér turisták kedvéért. Belső kubai faji diszkrimináció nem létezett, eleve abszurd is lett volna, maga Batista elnök (1940-1944, 1952-1959) is kevert fajú volt, ahogy a kubai elitben mindig voltak bőven nem-fehérek. Így az átlag kubai néger és kevert a faji szabályokat az amerikai hatalom részeként fogta fel, nem önálló problémaként.

Tulajdonképpen a legfehérebb elitje Kubának Castróék győzelme után lett. A Castro-család XIX. századi bevándorlókból ered, s a többi vezető forradalmi személyiség is hasonló gyökerű.

A fő tabutéma, ami napjainkban kezd megdőlni az indiánkérdés. A mostani kutatás 8 % indián eredetet mutat fel. Ez teljesen ellenkezik a korábbi hivatalos "mindenki ki lett irtva" verzióval.

Címkék: közélet
134 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7018182603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.08.25. 10:14:15

Mégha luxus, de a korabeli képek alapján teljes Szigetfesztivál hangulat volt, jól illettek bele a new yorki gengsztervilág termékei és képviselői.

Gery87 2023.08.25. 10:38:48

Braziliában is megvolt (van?) ez a "a fehérítés jó" nézet.

"Blanqueamiento"

en.wikipedia.org/wiki/Blanqueamiento

Szóval nem kubai meg spanyol hanem latin-amerikai sajátosság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 10:44:50

@Gery87:

Igen, a portugál gyarmatokon is.

Az angolokon viszont soha, ott éles elkülönölés vol, azaz "egy csepp néger vér = néger".

Boldeone2 2023.08.25. 11:05:13

Nem nagyon jön ki a matek, hiszen a lakosság kb. fele mulatt...Vakószínű, hogy manipulálta a rezsim a vizsgálatokat. Leginkább negridnek néz ki a legtöbb ember

Az a meglepő, hogy a mai napig képtelenek elzavarni a kommunista pártrezsimet, ezért van az óriási szegénység
Még az idegenforgalom sem virágzik, mert minden túlárázott, kettős árrendszer van, külön a nyugati embereknek, ami egy vicc
Ezért korrupt a társadalom, hódít a prostitúció

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 11:19:04

@Boldeone2:

Minek manipulálni?

Eleve egy dolog a genetika, más az identitás.

Boldeone2 2023.08.25. 11:19:56

Megszűnt a kettős valutarendszer:

hvg.hu/gazdasag/20131022_Kuba_felszamolja_a_kettos_valutarendszert

De, a brutális árak megmaradtak a nyugati turistáknak. Ez nem Ázsia: az alacsony szintű szolgáltatásokért sokat kérnek
Mindez a több évtizedes kommunista tévút miatt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 11:20:03

@Boldeone2:

"külön a nyugati embereknek"

Már régóta nem.

Ma bárki vásárolhat az MLC-üzletekben, szabadon lehet kubainak valutája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 11:21:39

@Boldeone2:

"képtelenek elzavarni a kommunista pártrezsimet, ezért van az óriási szegénység"

Az a gond ezzel, hogy a szomszédos országok se gazdagak, pedig ott seose volt komunizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 11:24:27

@Boldeone2:

Valójában nem szűnt meg. Csak már pénz helyett bankkártya van.

Persze ma már bárkinek lehet.

A gond, hogy az átlagnak egyszerűen nincs erre pénze.

Boldeone2 2023.08.25. 11:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nemzeti öntudat erősítheti, ha fehérebbek. Sok dologra nem lehetnek büszkék, a sportolókon, meg a kubai szivaron kívül nagyjából semmire...
meg persze a természeti szépségekre, de az adottság...

Egy bukott államnak néz ki Kuba....A tengerpart menti meg, valamennyire

Boldeone2 2023.08.25. 11:30:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A numbeo szerint 670 dollár kell a havi megélhetéshez, a lakasbérlet nélkül egy személynek....több mint 2000 dollár egy 4 tagú családnak miközben 33 dollár a fizetés ?????

Mi a fax ez? 33 dollár ? Abból hogy lehet megélni, bármilyen árrendszerben?

www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Cuba

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 11:32:08

@Boldeone2:

Abszolút nem számít a szín. A spanyol politika e tekintetben sose volt olyan, mint az angol és az amerikai.

_Neville 2023.08.25. 12:00:51

@Boldeone2: elvileg már megszűnt a kettős árrendszer, turista is válthat sima pesot (csak ugye elég korlátozott, azért mit lehet nyomott áron venni), és kubai is konvertibiliset, szabad átjárás van.

_Neville 2023.08.25. 12:05:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem gazdagok, de Kuba azért még a környéken is csórónak számít, nem nagyon látni, mi pluszt adott az átlag kubainak a szocializmus. Oké, a közbiztonság jobb, mint arrafelé szokás, de kb ezzel ki is fújt.

ZorróAszter 2023.08.25. 12:10:42

Amit ír, abban annyi rasszizmus azért mindenképpen van, hogy a megközelítése bőrszín alapú.

Holott Afrikán belül a leghatalmasabbak a genetikai különbségek. Egy német, egy japán és egy etióp közötti genetikai távolság sokkal kisebb, mint a genetikai távolságok Afrikán belűl.

Nem rasszista megközelítésnek ezt is figyelembe kellene venni. Nem csak a bőrszínre koncentrálni.

kiskisutca 2023.08.25. 12:21:40

@ZorróAszter:

"annyi rasszizmus azért mindenképpen van"

Miért lenne rasszizmus kutatni a származási helyet?

A rasszizmus a rasszok szerinti különbség tételt jelenti. (Ha nem woke-ul gondolkodsz.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:22:08

@_Neville:

Mondjuk volt egy alsó 10 % nyomorgó, ezek helyzete jobb lett.

Ingyenes egészségügy és oktatás még.

Más nemigen.

A közbiztonság meg minden diktatúrában kiváló.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:24:12

@Deak Tamas:

Mindenképpen növelte Castro a nemzeti büszkeséget ezzel.

Az tulajdonképpen senkinek se tetszett, hogy az amerikai maffia helyben uralkodik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:34:18

@_Neville:

A helyzet egy kicsit bonyolult.

Egyrészt van az egységes kubai peso. Ezzel bármit lehet fizetni, kivéve az úgynevezett MLC-bolthálózatban.

S van az MLC-kártya, ez csak elektronikus pénz. Vele az MLC-bolthálózatban lehet fizetni. 1 MLC = 1 USA-dollár.

MLC-hez úgy lehet jutni, hogy kubai bankban valutaszámlát nyitsz. Ezt BÁRKI megteheti ma már. Persze valuta kelll hozzá, ezt meg meg kell szereznie. Ha az ambernek nem küld senki külföldről, akkor vehet valutát akár pesóért is. Semmi gond, csak nagyon drága,

Ha 1 dollárt beváltasz pesóra, kapsz 120 pesót. Viszont ha venni akarsz MLC-t, annak az ára nem 120 peso, hanem 200-250 peso között mozog.

S ha MLC-kárttával fizetsz nem MLC-boltban, ott az árfolyam csak 24! Persze ilyet épeszű kubai nem csinál.

Szóval elvileg minden van, minden pénzért ma már. A gond a 30 dolláros havi átlagfizetés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:36:27

@ZorróAszter:

Az angol rendszerhez képest nincs rasszimus, sose volt.

Amint egy rabszolga szabad lett, azonnal AZONOS jogai lettek, mint egy fehérnek. Kevert meg eleve nem is lehetett rabszolga.

Azaz olyan sose volt, hogy az állampolgárok közt faji alapon jogeltérés volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:41:32

@_Neville:

Persze. Ma csak Haiti szintje van Kuba alatt.

De Kuba így sincs sokkal a többiek alatt. Mondjuk egy nicaraguai vagy hondurasi átlagember nem él a kubai szint többszörösén.

Az eltérés inkább az, hogy Kubában szinte mindenki egyenlően szegény, egy kis elitet leszámítva, míg mondjuk Nicaraguában nagyok az egyes rétegek közti eltérések, van nyomorgó is, szupergazdag is, s minden a 2 véglet között.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.08.25. 13:47:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az utolsó mondatban megfogalmazott tétel nem igaz, a diktatúrák általában kevesebb bűncselekményt mutatnak a statisztikákban, de attól még a közbiztonság lehet nagyon rossz. Magyarországon is így volt. Voltak olyan bűncselekmények ami akkor nem volt az mint ma és megfordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 13:53:10

@Deak Tamas:

Spanyolországban pl. drasztikusan nőtt a bűnözés Franco után.

Kubában is olyanokat lehet csinálni, ami Mexikóban kizárt. Bármikor, bárhol lehet pl. sétálni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.08.25. 14:19:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát azért meg kell nézni a bűncselekmények típuseloszlását is. Nálunk mennyiségileg is és mindőségileg is súlyosabb bűncselekményeket követtek el 1990 előtt mint később, a kilencvenes évek közbiztonsági érzete nyilván a sajtótól is fakadt.
A tömeggyilkos Holhosné, a pedofil gyilkos Pente Béla, Bencsik László, Miskei, a katona- meg rendőrgyilkos Soós, a két szerencsétlen áldozatát fasiszta összeesküvés felgöngyölítésvel hüyító rablógyilkos Krisztián, a baltás rablógyilkos Gyuris, az első feleségét és a lányát állati módon meggyilkoló Toldi László esetei abszolút csak abban a szocializmusban voltak úgy elkövethetők, ahogy megtörténtek.

ZorróAszter 2023.08.25. 14:51:12

@kiskisutca:

Nem az a rasszizmus, hanem genetikailag csak a bőrszínre figyelni.

Ugyanis a világon a legnagyobb genetikai különbségek Afrikán belül vannak. Tehát fontosabb genetikai adat, hogy valaki Afrika melyik területéről jött, mint az hogy etióp vagy német.

Egy etióp és egy német között kisebb a genetikai különbség, mint két adott afrikai néger között.

Boldeone2 2023.08.25. 14:55:11

@Deak Tamas: bdeex.com/cuba/

Valamivel több lehet ma már, de nem sokkal. Az még mindig kevesebb, mint több afrikai országban

Csehország mindig is jobb hely volt, már az államszocializmus alatt is, mint Magyarország
Azóta voltam mégegyszer csak most Prágában, ahol magasabbak a bérek mint Budapesten. Igaz, az ingatlan is drága, de nem is csoda egy ilyen város esetében. Magyarok is mennek oda dolgozni , tehát megéri

ZorróAszter 2023.08.25. 14:55:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az angol rendszerhez képest nincs rasszimus, sose volt."

Nem a kubaiakra mondtam, hanem magára.

Genetikai szempontból fontosabb hogy egy néger Afrikai melyik részéről származik. Afrikán belül ugyanis a legnagyobbak a genetikai különbségek.

Nincs ambloc néger.

Nem helyes kizárólag a bőrszinre vonatkoztatva vizsgálódni.

Boldeone2 2023.08.25. 15:06:23

@ZorróAszter: A nagy többségük valószínű, hogy a " Rabszolgapartról" tehát Nigéria, Togo, Benin származik. Bantu jellegű, erős emberek

Pigmeusokat nyilván nem vihettek munkára, meg Khoiszan népeket sem

Boldeone2 2023.08.25. 15:10:06

@ZorróAszter: Rabszolgának a legerősebbeket vitték, így a genetikai állomány átöröklődött:

Ő Teofilo Stevenson, az egyik leghíresebb boxoló:

content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/16929689048751252265273.jpg

Boldeone2 2023.08.25. 15:11:28

....és ezért van az, hogy az amerikai négerek atlétikában, boxban agyonvernek mindenkit ....

A rabszolga - genetika visszaköszön...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 15:14:45

@Boldeone2:

Sok helyről vitték őket.

Minden rabszolgakereskedőnek voltak valahol helyi kapcsolatai, Kubába a négerek 90+ %.-a wolof, fulani, joruba.

A joruba elem olyan erős, hogy még egyes szavak is megmaradtak,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 15:18:25

@ZorróAszter:

Pedig van. Ez egy identitás is.

Az identitásban meg nem számít a genetika.

Az én rasszizmuson a nők iránti szexuális vonzalmamban látszik. Nekem egy néger nő olyan mint egy férfi, azaz egyáltalán nem érzek iránta nemi vonzalmat. A barna fehérek se tetsznek. Nagyon világos mulattnak kell lennie, hogy tetszen. Míg pl. sárfa fajú nők közül van aki tetszik.

Boldeone2 2023.08.25. 16:18:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: " Világrasszizmus" van, tehát a nők szexpiaci ára is ehhez igazodik. A legdrágább az europid fehér bőrű, szőke, vagy barna, utána jönnek a többi alrassz hölgyei

Kubában is jelen van a prostitúció, pedig elég konzervatív ország

A jorubák, igbók afrikai szinten kifejezetten szépnek számítanak

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.25. 16:31:19

@Boldeone2:

Az én időmben az igazi prostitúció még ritka volt Kubában, mert nagyon üldözték.

Akkor még a "samponért szex" típusú "barátság" volt inkább.

Ma már van kemény prostitúció.

jónévez 2023.08.25. 16:44:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Attól az még prostitúció (valós nevén kurválkodás), hogy samponért. Csak annak az alja.
És a TV-ben mutogatott kurvákat sem tartom többre, kurvák. Csak több pénzért, -és ők valószínűleg eléggé semmiretarthatják a samponost. Pedig azonosak.
Ja, és (amiért írtam ezt): a samponért kurválkodás keményebb, mint a jól megállapított árért.
De kurva nem voltam -és már nemigen leszek :)

jónévez 2023.08.25. 16:49:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"A közbiztonság meg minden diktatúrában kiváló."
Persze. Ha maga a maffia az állam, akkor (látszólag) jó a közbiztonság. Az államszervezet bűneit ott nem teszik a statisztikába, sőt.
A körön kívüli bűnözők vannak a statisztikában, de azok (a konkurrencia) a diktatúra lényege (állammaffia) elég jól "karbantartottak".

jónévez 2023.08.25. 17:01:53

@Boldeone2:
Hát, kérle, az állam nem bukik meg ott -és (számunkra) meglepő.
Kb az lehet, amit Birca mond: a USA ellenesség még mindig erősebb.

jónévez 2023.08.25. 17:34:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"egy dolog a genetika, más az identitás"
Én azt értem. De genetikáról írtad a cikket. Nem identitásról.
Talán most boldeone véleménye felé hajlok (van ilyen)

ZorróAszter 2023.08.25. 18:07:17

@Boldeone2:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt szeretem volna mondani, hogy van a genetikai távolság fogalma. A kelet-európa népességnél ez 2. Ami azt jelenti, hogy egy német, egy lengyel, egy szlovák, egy magyar, egy horvát gyakorlatilag azonos genomot hordoz.

Távolabbi népeknél az a fucsaság derült ki, hogy egy német, egy etióp, egy japán és sziú indián genomja eltérő, de nem nagyon. Ha jól emlékeszem, 6 körüli.

A még nagyobb furcsaság az afrikai vizsgálatoknál derült ki. Az afrikaiak genetikai távolsága a legnagyobb. Vagyis két adott afrikai népcsoport genetikai távolsága sokkal nagyobb, mint egy német és egy etióp között.

A feltételezett ok, hogy valamennyi más emberfajta kelet-afrikai eredetű, és az etiópok rokona. Vagyis az Afrikában kimutatott nagy genetikai távolság a természetes. A többiek azért jóval kisebb, mert az etiópok rokonai.

Még egy furcsaság: minden nem afrikaiban van kb. 1,5% neandervölgyi genom, de területenként más és más. Ha összegzik ezeket, akkor kb. a neandervölgyi genom 30%-a állítható össze.

Kivéve az afrikaiakat, akikben nincs neandervölgyi genom.

Ebből vannak különféle problémák, mert a neandervölgyiekről is azt feltételezik, hogy afrikai eredetűek. Ez viszont ellentmond ennek.

ZorróAszter 2023.08.25. 18:13:37

@Boldeone2:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ja és erre mondtam, hogy ebből a szempontból értelmetlen a bőrszín szerinti kategorizálás, mert egy egészen fekete és egy teljesen fehér kubai közötti genetikai távolság lehet hogy 5, míg két fekete kubai között meg 9.

Boldeone2 2023.08.25. 18:54:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Valamiért azt érzem, hogy már nagyon megbántad, hogy kubai nővel nem létesítettél szexuális kapcsolatot, ezért is van nosztalgiád Kuba felé...
Az ember amit fiatalkorában elcseszett ( vagy nem tett meg...) már ennyi idősen nem lehet helyrehozni.
A tőlem idősebbek egy repjegy trükkel utaztak a rendszerváltás környékén Kubába, ma már ilyen nincs, minden megdrágult

Azt nem hiszem, hogy nem jönne be egy kubai nő. Oké, "negrid" de a másság és egzotikum mindig vonzotta az embereket
Nyilván amikor még te ott jártál, még szexi ruhák sem voltak, meg tabu volt a szex az európaiakkal

Boldeone2 2023.08.25. 19:15:37

....sőt, most jött csak el igazán a fehér férfi ideje, hogy kiszélesedtek az utazási lehetőségek

Afrikában a fehér férfi még "trófea'" mert megbízhatónak és anyagilag stabilnak minősül. A néger férfiak megbízhatatlanok, nekik semmi sem szent, csak minél több nőt megtermékenyíthessenek, ezért is van nagyon magas szaporodási ráta, meg a nők iskolázatlansága miatt. Afrikában még egy idősebb európai férfi eséllyel indul

Latin- Amerika is érdekes hely, de ott spanyol nélkül nem lehet labdába rúgni, vagy mindenhol "gringónak " nézik az embert, és úton, útfélen átverik ...esetleg ki is rabolják...Talán Kuba kivétel
Ott nem szeretik az amerikaikakat, igazán

Ázsia kőkeményen rasszista, ott inkább az alsóbb néposztályok keresik az európai férjet, de még mindig jobb mint afrikainak lenni, őket lenézik, meg a barna bőrű, dravida jellegű indiait is

Ami viszont meglepő: az afrikaiak is egyre inkább rasszistábbak. Lényegében ma minden afrikai politika a fehér- és nyugatgyűlöletre épül
Az oroszok meg boldogan korbácsolják a gyűlölködést, ahogy már a 70- es években elkezdék a szocializmust terjeszteni Tanzániában, Ghanában, Guineában, Maliban, Szenegálban

jónévez 2023.08.25. 19:21:01

@Boldeone2:
Ó már, ez egy álságos-lélekturkász duma :)
Nem Birca vpnzalmainak miértjét fogom megvilágítani, merthát az mégsem a dolgom.
De azt nyugodtan tudomásul veheted: van ember, akit taszít a más bőínű nő, van akit nem taszít, de nem is kívánja. Megcsak nem is rasszizmus (legalábbis nem a csúny fajta) ez. Alapvető emberi tulajdonság lehet.
Félre ne értsd: ha neked ez nem számít -hát nem. Semmi baj vele. De aki nem szereti, az sem defekt miatt (szerintem). Engem például a cigánylányok nem vonzanak. Azért ezt hoztam fel példának, mert abból van errefelé kínálat. És nem bánom, hogy nem volt eggyel sem.

Szóval: nem kell (szerintem sem, de a normális emberek így gondolhatják) a saját (akár jó, akár nem) ízlésvilágunkat valami elfojtott vágyakra visszavezetni. Hangzatos, de zsákutca.

jónévez 2023.08.25. 19:26:15

@Boldeone2:
:D
Ezek meg meg fiatal férfiak vágyai -csak a valóság nem biztos, hogy ennyire egyszerű.
Sráckorunkban mi is ilyen legendákat hallgattunk -a borzalmasan tapasztaltaktól :D

(Teljesen biztos vagyok amúgy benne: a világon mindig vannak, lesznek olyan lányok, akik az idegennek adják magukat, bizonyos előnyök érdekében, reményében. Nálunk a digózás volt így)

alöksz róz 2023.08.25. 21:27:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Akkor még a "samponért szex" típusú "barátság" volt inkább." - szegény országban olcsó a pina, nagy igazság ez :-)

anno egy használt adidas pólóért hozott egy doboz fasza kubai szivart a haver. nem tudom milyet, nem értek hozzá, de nagyon jónak tűnt, már a kiszerelés miatt is. el is pöfékeltük előle az egészet egy szalonnasütésen :-)

Boldeone2 2023.08.25. 22:29:09

@jónévez: Azok a vágyak fontosabbak, mint amit az ember beismer magának, az elsődleges alapösztönök...
Persze, az ember mindig valamilyen racionális választ keres: gyönyörűek a hegyek, a tengerpart, stb...
De, egy jó nő nélkül + pénz nélkül mindenhol szar lenni, bárhol a világon ...

Alapvetően minden alrassz a saját alrasszához vonzódik elsősorban, de más alrasszban is vannak szépségek, csak szét kell nézni
Pl a Debreceni egyetemen nagyon csinos lányok vannak Nigériából

Sok dolognak meg a szépségideálhoz van köze, hogy mit tartunk szépnek, milyen arckaraktert, hogyan osztódjon a zsírtömeg, vagy vékony legyen, sportos, magas- alacsony, stb...

Az afrikaiak pl lassan öregszenek, a bőrük szép, jó a foguk, a hajuk stb... Az europid- negrid keverék emberek nagyon szépek tudnak lenni

Egyedül a mentalitás a különböző, ami a kultúrából adódik. A cigány lányok esetében is csak ennyi probléma a legtöbbször, nem pedig a haj- vagy bőrszín

Boldeone2 2023.08.25. 22:41:06

@alöksz róz: Olcsó pina " Olyan szinte már sehol a világon nincs, mert a női nemi szerv is globális árucikké vált

Ma már a legtöbb afrikai város is globalizált, vagyis ott vannak az expatok a világ minden tájáról, meg a helyi gazdagok, akik jó pénzt tudnak fizetni a jó kvalitású nőkért, akik tanultak is valamennyire

Thaiföldön is feljebb ment már az ár, nem úgy van, mint a filmekben a vietnami haború idején... Ott van a sok felkapaszkodó kínai férfi, ahol az egykézés miatt férfitöbblet van, erősen

Az ukránok megint csak drágák, lényegében szabadon mozoghatnak a világban, olyan férjet fognak akarnak, akit akarnak vagy a legmagasabb áron vállalhatnak Escort munkát

Az orosz belpiacos nők lehetnek még úgymond " jó árban " de oda kell az orosz tudás, meg Oroszország most egy zárt ország, lényegében

Az idilli világ - amikor Birca fiatal volt - az véget ért ...

Gery87 2023.08.25. 22:55:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez visszaütött, lásd Obama: ő "fekete" elnökként van számon tartva, nem "félig fehér".

Illetve a mai afro-amerikaiaknak erős a néger identitása, a mulattok is inkább fekete indentitásúak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 09:02:05

@Gery87:

А spanyol/portugál gyarmatokon meg jó hatása lett: máig nincs BLM-féle néger rasszizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 09:03:17

@Boldeone2:

Mindig romantikus alkat voltam, tiszteltem anőket. Azaz nem akartam soha csak szexet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 09:05:39

@ZorróAszter:

Ez így van.

A fajtiszta homo sapiens a néger, mind a sárgák, mind a fehérek keveredtek más fajokkal, neandervölgyi ill. deniszovi fajjal.

alöksz róz 2023.08.26. 09:40:27

@Boldeone2: "Olyan szinte már sehol a világon nincs, mert a női nemi szerv is globális árucikké vált" - ez ostobaság, dehogy nincs... 1. szegény országban mindig olcsó. egyszerűen mert ott sokkal több az éhes pina, mint a jómódú fasz. kereslet-kínálat.

"Az ukránok megint csak drágák, lényegében szabadon mozoghatnak a világban, olyan férjet fognak akarnak" - nem. amilyet tudnak! nagy különbség...

lásd 1. kereslet-kínálat. ahhoz kiemelkedően jónak kell lenni, hogy olyat fogjon amilyet akar, de ez csak a nők max 1%-ára igaz, vagy még kevesebbre pl afrikában...
az ukránok még nekünk is olcsók.
a latin-amerikaiak meg még olcsóbbak.
(afrikában még nem jártam, de biztos vagyok benne hogy dél-amerikánál olcsóbb, mert ott még jobb a kereslet-kínálat arány. (vagy még rosszabb, ha a nők szemszögéből nézzük.)

ZorróAszter 2023.08.26. 09:41:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De az emberek nem a genetikai távolságot nézik."

Jó, de ez jó példa arra, hogy az ember akkor is lehet rasszista, ha nem is tud róla.

"A fajtiszta homo sapiens a néger, mind a sárgák, mind a fehérek keveredtek más fajokkal, neandervölgyi ill. deniszovi fajjal."

Jó, de azért érzi, hogy ebben azért vannak kérdőjelek, hogy miért nincs.

Én speciel azt se tudom, hogy vannak-e Kelet-Afrikán kívül neandervölgyi leletek. Ha nincsenek, az némileg megmagyarázná a dolgot.

alöksz róz 2023.08.26. 09:41:57

@Boldeone2: "Olcsó pina " Olyan szinte már sehol a világon nincs, mert a női nemi szerv is globális árucikké vált" - és lejjebb is nyomta az árakat a gazdag országokban.

alöksz róz 2023.08.26. 09:45:30

@ZorróAszter: "Ebből vannak különféle problémák, mert a neandervölgyiekről is azt feltételezik, hogy afrikai eredetűek. Ez viszont ellentmond ennek." - kötelezően afrikai eredetűnek kell lennie minden embernek a progresszív-liberális elvárások miatt

alöksz róz 2023.08.26. 09:46:38

@ZorróAszter: "Én speciel azt se tudom, hogy vannak-e Kelet-Afrikán kívül neandervölgyi leletek. Ha nincsenek, az némileg megmagyarázná a dolgot." - miért, kelet-afrikában vannak neandervölgyi leletek?

Boldeone2 2023.08.26. 10:51:44

@alöksz róz: és lejjebb is nyomta az árakat a gazdag országokban....(.....) .....az ukránok még nekünk is olcsók..."

- Honnan veszed ezt a hülyeséget? Éppen ez ellenkezője igaz: feljebb mentek a szexpiaci árak, infláció dolgozik

A youtoube- on fenn van számos szexturista beszámolója, vannak nemzetközi fórumok, meg escort oldalak, ahol árral együtt hirdetnek, utána lehet nézni mindennek

- Az olcsó " P " időszakának vége!

Az akkor volt kb. amikor Birca fiatal volt, akkor még kevésbé, vagy nem voltak szilárd osztályviszonyok, a nők szimpátiából megtettek mindent

Lölőnek sem olcsó Andika, de a doktori címet meg kell fizetni!

alöksz róz 2023.08.26. 11:14:18

@Boldeone2: természetesen van infláció, de az minden terméket és szolgáltatást érint. de pontosítok a kedvedért, a relatív árakat nyomta lejjebb.
a kelet-európai kurvák meg olcsóbbak, a hivatásosak is, a nem hivatásosak pedig még inkább.

alöksz róz 2023.08.26. 11:15:24

@Boldeone2: pont ugyanúgy mint a vendégmunkások

alöksz róz 2023.08.26. 11:16:22

@alöksz róz: vagy mint ahogy a cigány kurvák is olcsóbbak, mint a magyar kurvák

ZorróAszter 2023.08.26. 11:41:35

@alöksz róz:

"kötelezően afrikai eredetűnek kell lennie minden embernek a progresszív-liberális elvárások miatt"

Szerintem amikor az első leleteket megtalálták, akkor nem voltak ilyen szempontok.

"miért, kelet-afrikában vannak neandervölgyi leletek?"

Jó régen láttam egy világtérképet berajzolva az akkori ismert neandervölgyi leleteket, és az rémlik. Majd keresek újabbat.

Boldeone2 2023.08.26. 11:53:43

@alöksz róz: a kelet-európai kurvák meg olcsóbbak, a hivatásosak is, a nem hivatásosak pedig még inkább."

- Hol vannak olyanok? Csak akkor hiszem el, ha tudsz rá példát mondani, egyébként csak okoskodás! Ezek olyan urban legend- ek, amelyek 10-20 éve voltak igazak kb..

Mivel az ukrán és az orosz nők testesítik meg a nőideált: vékony, nagy mell, hossú láb, nagy száj, elég magas, fehér bőrű- ezért ők a legdrágábbak a világon
Meg az észak- európai nők, de abból extrém kevés van a szexpiacon

Boldeone2 2023.08.26. 12:14:31

@ZorróAszter: Így van.

Az ember " Afrikában " fejlődött ki. Idézőjel, mivel eleve értelmetlen a mai földrajzi kategóriákról beszélni

Pl a rudapithecus hungaricus a Pannon- tenger mellékén élt, szubrópusi környezetben. A földrajzi szélesség is jóval délebbre volt, mint most

A homo habilist mondanám az első embernek, amely leleteit Richard Leaky találta meg az Kelet- Afrikában

Később pedig már jöttek a különböző glaciális periódusok, amelyek sem a fajfejlődésnek, sem a szaporodásnak nem kedveztek Eurázsiában

A neandervölgyi és gyeniszovai ősemberek ebben a speciálisan rossz környezetben fejlődtek ki

Ezzel ellentétben Afrikában felgyorsult az emberi faj fejlődése, az éghajlat zárazabbá vált, megváltozott az elő , majd ősemberek életmódja, majd létrejött a homo sapiens

Ami nagyon érdekes: az afrikai törzsek ezt mind "tudják", valahogy a kollektív tudatalattiban megőrizték

Azt mondják hogy "mama Africa " és létezik Afrika öntudat is , ami sokkal erősebb, mint az Európa tudat ....

Gery87 2023.08.26. 12:31:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Érdekes, mondjuk nekem mindig az ausztrál/pápua őslakosokról jut eszembe hogy na ők a valódi "ősemberek" úgy is néznek ki.

Gery87 2023.08.26. 12:32:09

@ZorróAszter:

De ez nem látható, a "felszínt nézik" mindig.

alöksz róz 2023.08.26. 12:32:39

@Boldeone2: hány euróért kapsz ukrán kurvát és mennyiért svájci kurvát, nagyokos

ki ne találd már hogy az ukrán a drágább :D

Gery87 2023.08.26. 12:33:52

@ZorróAszter:

"az ember akkor is lehet rasszista, ha nem is tud róla."

Azért ez elég "progresszív liberális" hülyeség:)

Ha valami szimplán nem tetszik, nem szimpatikus az miért rasszizmus?

Gery87 2023.08.26. 12:36:58

@Boldeone2:

Hát a keleti szláv-finnugor csajoknál "nincs szebb" az biztos.

alöksz róz 2023.08.26. 12:39:36

@Boldeone2: "Pl a rudapithecus hungaricus a Pannon- tenger mellékén élt, szubrópusi környezetben. A földrajzi szélesség is jóval délebbre volt, mint most" - földrajztanárként ilyen butaságot leírsz és azt mondod ötösre vizsgáztál? :D

nem volt délebbre: dinosaurpictures.org/ancient-earth#20

Boldeone2 2023.08.26. 13:27:42

@alöksz róz: De délebbre volt. Ez egy térkép a miocén közepéről. Kb a 42- ik szélességi fok környékén élhetett a Rudapithecus , tehát mint most kb Olaszország északi- középső része

content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1693049050699933306788.png

Eleve abszurd lenne ugyanott lenni, hiszen a kontinensek mozognak

alöksz róz 2023.08.26. 14:22:20

@Boldeone2: "Kb a 42- ik szélességi fok környékén élhetett a Rudapithecus" - lehet újat mondok neked, de a 45° környékén van most magyarország déli része :-)
(igen, mozognak a kontinensek, csak épp tízmillió év az földtörténetileg nem nagy idő, tudtad te ezt? akkoriban már majdnem pont ott volt minden, mint most.)

és ez már a második eset, amikor a saját telefonodra lementett képhez adsz linket :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 14:22:23

@Boldeone2:

Persze felmerül a kérdés, Kubában miért nem volt soha kubai barátnőm.

A válasz: kasztosodás.

A Kubában élő külföldiek külön kasztot alkottak, nem volt szerves kapcsolat átlag kubaiakkal.

Aztán még ezen a kaszton belül is volt egy "komcsi" kaszt: keletnémetek, szovjetek, lengyelek, csehszlovákok, magyarok, bolgárok. (Románok nem voltak, akkor éppen hatalmas spórolás volt Románmiában, a román kiküldöttek nem vihették ki családjukat magukkal.)

Szóval a barátnő szinte mindig csak keletnémet, szovjet, lengyel, csehszlovák, magyar, bolgár lehetett. S szovjet szinte soha, a szovjetek nagyon elzárkóztak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 14:29:07

@Gery87:

Az oroszok viszont éppen az ellenkezőjét kedvelik: a mediterrán típust.

Oroszo. azon kevés országok egyike, ahol a természetes szőkék befestik magukat feketére.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 14:33:38

@alöksz róz:

A pornóiiparban ez teljesen látszik. Budapest és Prága a 2 központ. Budapesten inkább a heteroszex pornó, Prágában a homoszex pornó.

Miért? Mert 3-4-szer olcsóbbak a pornószínészi fizetések.

De a nem pornós erotikus üzletág ilyen, ahol csak modellek vannak, azaz nincs szex, sőt meztelenség se, olyan szofterotikus műfajok. Csehország, Magyarország, Románia messze mindent előznek, a háború előtt Ukrajna is. Nyugaton túl sokat kérnek a modellek, nincs értelme ott csinálni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 14:38:24

@Gery87:

Ők ugye a legkorábban elszakadt csoport. 40 ezer éve. Míg az indiánok csak 15 ezer éve.

Ott inkább az életmód miatt lett a civilizációs zuhanás.

A migráció Ausztráliába nem tartott sokáig, csak 1-2 ezer évig volt sekély a tenger, hogy át lehessen menni oda. Szóval bement nem túl sok ember - a felfeezéskor alig félmillió ember élt ott - egy hatalmas területre, s gyakorlatilag nem kellett semmit tenni, bőséges élelem, így a lakosok lassan visszatértek egy alacsonyabb fokú rendhez. Ráadásul veszélyes nagyvadak se voltak, csak a különböző mérges pókok jelentettek veszélyt.

Boldeone2 2023.08.26. 16:10:50

@alöksz róz: igen, mozognak a kontinensek, csak épp tízmillió év az földtörténetileg nem nagy idő, tudtad te ezt? akkoriban már majdnem pont ott volt minden, mint most.)

Nyilván jobban tudom, mint te! Nem volt minden pont ott!

10 millió év év éppen elég nagy idő ahhoz, hogy több száz kilómétert mozogjon az adott ősföldrajzi környezet. Pécs A 46. szélességi körön fekszik, Siklós 45 fok 51', Rudabánya a 48. szélességi fok felett,
Split pedig a 43. szélességi fokon

Tehát , ezek éppen elég- nagy távolságok ahhoz, hogy más legyen pl az éghajlat, szubtrópusi jellegű

Boldeone2 2023.08.26. 16:31:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A szovjetek miért zárkóztak el? Egy felsőbbrendű népnek gondolták magukat?

A rendszerváltás után megfordult a helyzet: a volt SZU lett a férfiak szexparadicsoma

Ma már a magyar pornó sehol sincs, azok idők elmúltak, a cseh még csak- csak

Oroszország a fő központ, vagyis a nők többsége onnan jön, meg a többi volt tagállam. De valójában a pornó klasszikus formája senkit sem érdekel szinte, amikor a nők valódi szexet mutatnak privát ügyfeleknek. Ebben az oroszok a legjobbak

Magyarország ma már elcigányosododott, Csehország meg lassan " kőgazdag lesz "

Megint más, hogy hová mennek a nők castingra, arra jó lehet Budapest meg Prága, de normál filmesek is itt forgatnak, de a szexipar jó női már régen nem itt vannak

ZorróAszter 2023.08.26. 17:43:02

@Boldeone2:

Igen, de a kérdés az volt, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy az afrikaiak genomjából teljesen hiányzik a neandervölgyi, mig Afrikán kívül mindenhol minden emberben kb. 1,5% százalékot találtak?

Ez olyan, mintha az összes neandervölgyi vette volna a kalapját és elszelelt észak felé.

Vagy az afrikaiak nem keveredtek velük csak megették őket.

Vagy olyan régen keveredtek velük, hogy statisztikailag kiszelektálódott belőlük a neandervülgyi genom, és majd az Afrikán kívüliekből is ki fog statisztikailag szelektálódni?

Vagy mi még? Nekem más nem tud eszembe hirtelen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.26. 17:47:39

@Boldeone2:

Részben igen. Olyanok voltak, mint ma az amerikaikak, azt hitték ők az urak.

De részben a szovejt rendszer elzárkózó politikája miatt is.

ZorróAszter 2023.08.26. 17:50:05

@Gery87:

"Azért ez elég "progresszív liberális" hülyeség:)
Ha valami szimplán nem tetszik, nem szimpatikus az miért rasszizmus?"

Én csak a hajnalbansűrűn ismételgetett Zoom vagy hasonló werkfilmszerűségek Morgan Freeman epizódjára tudok hivatkozni.

Abban mondja Morgan Freeman, hogy gyakran kell figyelmeztetnie a rendezőt, forgatókönyvírót, hogy ez vagy az sértő, sztereotíp, rasszista, stb. mert észre se veszik.

Ami azért érdekes, mert Morgan Freeman nem egy híresen harcos típus.

ZorróAszter 2023.08.26. 17:53:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én a HBO-n láttam nagyon régen egy dokumentumfilmet. Annak is a végét. A vége az volt, hogy a buzipornósok egyike AIDS-es volt, én mindenkit megfertőzött.

ZorróAszter 2023.08.26. 17:54:03

@ZorróAszter:

Ja! Elfelejtettem mondani, hogy azok is csehek voltak.

Boldeone2 2023.08.26. 18:22:05

@ZorróAszter: A neandervölgyiek egy specializált emberfaj lehetett, a jégkorszak viszonyaira. Ha jól tudom, Afrikában nem is találtak neandervölgyi leletet

Kevesen is lehet lehettek, éppen a korlátos természeti viszonyok között. A homo sapiens , a modern ember vándorolt Afrikából Európába

Egy részüket megölhették a neandervölgyieknek, vagy nem, senki sem tudja. Inkább komplex lehetett a probléma: a neandervölgyiek kissé beltenyésztettek lehettek, vagyis a délről érkező új faj betegségei arattak köztük
Másrészt, változott az éghajlat, vagyis interglaciálisok egyre melegebbek lettek és hosszabbak is
A táplálékállatokat is sokként érte ez, pl a mamutot, amely szintén specializált volt...
A délről érkezők vadászati konkurenciát is jelentették...
Valószínű, olyan is volt, hogy békés interakció, vagyis keveredtek egymással, ebből jönnek a neandervölgyi gének...
Volt egy érdekes tárgy anno a DE- en," régészeti geológia " , ami pint ezzel a témával fogalkozott

Afrika meg több tízezer évig viszonylag elszigetelt volt. A tengerek szinte a nagy olvadások, meg a tektonikus folyamatok után megemelkedett , tehát visszavandorlas utána már nem volt ...

Először Hatsetput királynő küldött hajósokat Afrikába , hogy Punt és Ofir kincseit keressék , de előtte ezer évekig nem igen

Afrika külön úton fejlődött

ZorróAszter 2023.08.26. 18:56:26

@Boldeone2:

Igen, de azért érzi maga is a problémát, nem?

Én egyébként gyerekkorom óta reménykedtem benne, hogy nem kiirtottuk őket, hanem csak túlszaporodtuk őket és ebbe a jóval nagyobb népességbe beolvasztottuk.

És nagyon örültem, amikor kiderült, hogy tényleg ez lehetett. Tehát az egyre újabb leletek se mutattak erőszakos halálra, aztán meg kimutatták a genetikai nyomukat.

alöksz róz 2023.08.26. 18:59:46

@Boldeone2: "Nyilván jobban tudom, mint te!" - nyilvánvalóan nem tudod jobban mint én, most bizonyítottad be...
elég nagy szégyen ez a földrajztanár végzettségedet tekintve.

"Nem volt minden pont ott!" - nem pont ott, csak közel. és semmi esetre se jóval délebbre.

"Pécs A 46. szélességi körön fekszik, Siklós 45 fok 51', Rudabánya a 48. szélességi fok felett, Split pedig a 43. szélességi fokon
Tehát , ezek éppen elég- nagy távolságok ahhoz, hogy más legyen pl az éghajlat, szubtrópusi jellegű" - újabb tárgyi tévedés.
nem azért azért volt szubtrópusi, mert két fokkal délebbre volt, hanem mert akkor valamivel magasabb volt az átlaghőmérséklet (plusz a pannon tenger hatása)

és nem, nem elég nagy távolságok, hogy teljesen más legyen az éghajlat.
split mediterrán, de egyáltalán nem a 2 fokkal délebbre fekvés, hanem a meleg tenger miatt. pl. toronto meg vlagyivosztok kb egy szélességi körön van splittel, mégse szubtrópusi egyik se. jóval hidegebb van.

ilyen hiányos tudással nem merném azt mondani magamról h földrajztanár, és pláne nem merném h geográfus vagyok.

kié volt az a diploma, amit lefényképeztél?

alöksz róz 2023.08.26. 19:17:43

@ZorróAszter: nem afrikában fejlődtek ki.

Boldeone2 2023.08.26. 20:40:21

@alöksz róz: Az apádnak volt hiányos tudása, amikor megismerkedett anyáddal!

Önmagában a tengermenti fekvés még nem biztosít mediterrán éghajlatot, sehol sem, pont magad írtad le te fogyatékos

A mediterrán éghajlat az nem a " meleg beltenger " miatt alakult ki, lásd Kaliforniai áramlás , amely hideg áramlat, hanem a passzát szelek leszálló légaramlatai miatt, az azzal jaró anticiklonális helyzet miatt
Ez csak a kontinensek nyugati oldalán lehetséges, a szél iránya miatt,
Télen pedig a nyugati szelek övébe kerül ugyanez a terület.

Nincsen semmilyen tárgyi tévedés! 100% hogy nem a 48. szélességi körön volt a rudabányi őslelet, de azt nem az éghajlat, hanem a tektonikai mozgások bitonyítják elsősorban, azok sebessége

Az afrikai -lemez most is kb évi 2,5 cm -t mozog évente északi-keleti irányban , de vannak kontinensek amelyek pár tízmillió év alatt , akár több ezer km-t is mozogtak. Az indiai szubkontinens is gyorsan mozgott
Akkor nem számoltunk a hirtelen nagyobb kőzetmozgasokkal, földrengésekkel, amelyek gyakran nagy elmozdulásokat okoznak

Tehát több száz km- el délebbre lehett Rudabánya mint most. Biztos nem ott ahol most van, de nem is a közelében

Boldeone2 2023.08.26. 21:06:03

Anno ott voltam Dr Kordos Laszló habilitációs előadásán, éppen a Rudapithicusból tartotta az előadást
Amire emlékszem az, hogy a jelenleginél jóval melegebb, esős, szubtrópusi környezetben élhetett a Rudapithecus

Az, hogy Rudabánya jóval délebbre lehetett, biztos, egyrészt a tektonikai viszonyok, a hegységképződés, földrengések miatt gyors lehett a kőzetmozgás + Afrikai- lemez eleve mozog kb 100 millió éve az Eurázsiai - lemez felé , meg közben rotál is

ZorróAszter 2023.08.26. 21:13:41

@alöksz róz:

"nem afrikában fejlődtek ki."

Hanem?

Leletes térképet nem találtam egyet se, de a vándorlásos térkép az Kelet-Afrikát mutatja.

Esetleg megnézem angolul.

alöksz róz 2023.08.26. 21:59:00

@Boldeone2: "Önmagában a tengermenti fekvés még nem biztosít mediterrán éghajlatot, sehol sem, pont magad írtad le te fogyatékos" - és nem is azt állítottam, hogy ez a törvény, és azt se hogy önmagában biztosítja.
a hozott példádra, splitre viszont igaz, hogy ennek köszönheti a relatív északi fekvése ellenére, ez tény.
hasonló lehetett a pannon-tenger hatása.

"A mediterrán éghajlat az nem a " meleg beltenger " miatt alakult ki" - nem ez volt az állítás, ne szalmabábozz, lásd előző pont.

a többihez: a rudapithecus kb 10 millió éve élt, a mai európa területén.
így hát tök lényegtelen mi hol volt 100 millió éve.
és az is tök lényegtelen, milyen gyorsan mozgott az indiai szubkontinens, a mienkre nem igaz.
és lehet kínodban hivatkozni földrengésre meg hirtelen relatív mozgásra, több száz kilométereket nem fognak hirtelen ugrálni a kontinensek.
nézd meg bármelyik térképet, nem téged igazol gyik se.

olyan butaságokat leírtál, hogy azért volt a mai rudabánya környéke szubtrópusi, mert annyival délebbre volt, vagy split azért mert két fokkal délebbre van, hogy szégyellheted magad földrajztanár és geográfus létedre.

alöksz róz 2023.08.26. 22:06:14

@Boldeone2: "Amire emlékszem az, hogy a jelenleginél jóval melegebb, esős, szubtrópusi környezetben élhetett a Rudapithecus" - és vajon miért egyből arra gondoltál, hogy azért mert sokkal délebbre volt? és miért nem arra, amit elvileg tanultál, hogy magasabb volt a föld átlaghőmérséklete?

"Az, hogy Rudabánya jóval délebbre lehetett, biztos, egyrészt a tektonikai viszonyok, a hegységképződés, földrengések miatt gyors lehett a kőzetmozgás" - milyen ostobaság ez már megint, a hegységképződés van a kőzetlemezek mozgása miatt, és nem fordítva :D
(meg amúgy a földrengéseknek is kőzetlemezek mozgása a legfőbb kiváltó oka)

geográfus, ne viccelj már :D
ez középiskolás földrajz tananyag...

Gery87 2023.08.26. 22:07:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert ott az a különleges, ritka.

Nálunk meg sok a barna, fekete, húsos meg cigányos típus.
Talán azért nem tetszenek a latin és fekete nők se:)

Gery87 2023.08.26. 22:10:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem is a civilizáció hiányára gondoltam hanem ahogy kinéznek:)

lehet anno minden ember ilyen volt, aztán ők nem változtak semmit mert el voltak zárva teljesen.

Már a pápuák meg a tengeren közlekedő maorik sem olyanok mint ők.

Gery87 2023.08.26. 22:13:37

@ZorróAszter:

Talán a neandervölgyiek bölcsője nem Afrika volt, sose találkoztak velük.
Vagy nagyon nagyon korán elváltak az őseik.

Gery87 2023.08.26. 22:21:45

@ZorróAszter:

Nem kellene minden szaron besértődniük, érdekes módon egyre inkább úgy tűnik Johnson (64, Polgárjogi törvény) után kb 2010-ig túl nagy problémák nem voltak, lehet poénkodni, belefért sok minden a közbeszédbe pláne a médiába és filmekbe.

Én ezeken az 70-es 80-as 90-es 2000-es amcsi filmeken nőttem fel!
(A 2000-es évek vígjátékaiban mindent lehetett, mindenki megkapta a magáét emellett persze ment a füvezés meg a lezbizés... ma lincselés lenne egyik másik miatt...)
Nem volt benne ekkora hiszti, érdekes módon a ma agyon emlegetett problémák se voltak.
Pedig a filmipar akkor is "zsidó/buzi/libsi" volt:)

Valahogy akkor nem jutott eszükbe.

alöksz róz 2023.08.26. 22:28:26

@ZorróAszter: európában. a gyenyiszovai meg ázsiában.
ez a legegyszerűbb logikus magyarázat.

Boldeone2 2023.08.26. 22:30:23

@alöksz róz: olyan butaságokat leírtál, hogy azért volt a mai rudabánya környéke szubtrópusi, mert annyival délebbre volt"

- Ilyet nem írtam, hazudsz. Én ezt írtam:

Pl a rudapithecus hungaricus a Pannon- tenger mellékén élt, szubrópusi környezetben. A földrajzi szélesség is jóval délebbre volt, mint most

Ez a két állítás pedig igaz.

Illetve ezt írtam:

Pécs A 46. szélességi körön fekszik, Siklós 45 fok 51', Rudabánya a 48. szélességi fok felett, Split pedig a 43. szélességi fokon
Tehát , ezek éppen elég- nagy távolságok ahhoz, hogy más legyen pl az éghajlat, szubtrópusi jellegű

Erre te:

és nem, nem elég nagy távolságok, hogy teljesen más legyen az éghajlat."

Éppen az lényeg, hogy viszonylag kis távolságokon is belül már változat az éghajlat, jelentősen, tehát ez megint igaz.

A Pannon - tenger hatása lényeges lehetett, az igaz, meg hogy kb 3 fokkal magasabb lehetett a miocén átlaghőmérséklet, de a földrajzi helyzet hatása is számít
De, baxdmeg , ember , te csak kötekedni tudsz, mindig azt keresed, mibe köss bele

Én amit állítok az, hogy a rudabányai lelet több száz km- el délebbre lehett mint most, de a pontos helyét nyilván nem lehet tudni

A kőzetlemezek mozgásából, meg az ezen terület tektonikai erős tektonikai aktivitásából ez következik. A földrajzi fekvés, az orografiai viszonyok meg hatnak az éghajlatra. Ennyi.

Boldeone2 2023.08.26. 22:37:26

@alöksz róz:
, hogy Rudabánya jóval délebbre lehetett, biztos, egyrészt a tektonikai viszonyok, a hegységképződés, földrengések miatt gyors lehett a kőzetmozgás" - milyen ostobaság ez már megint, a hegységképződés van a kőzetlemezek mozgása miatt, és nem fordítva "

Ostobaság az apád fasza! Teljesen korrekt amit írtam: ahol nagy erejű földrengések vannak, ott hirtelen több métert is elmozdulhat a felszín, tehát akkor felgyorsul a tektonikus mozgás, átlagos évi sebessége, úgy már nem pár cm, hanem több méter is lehet

Boldeone2 2023.08.26. 22:55:56

@alöksz róz: . Tehát:

"A lemezek vízszintes irányú mozgásának sebessége tipikusan évi 0,66-8,5 centiméter. A mozgás sebessége nagyon változó lehet. A Dekkán mintegy 40 millió év alatt 6000 kilométert tett meg, míg a Csendes-óceáni-lemez 50 millió év alatt 3000 km-t."

Tehát, akkor a Közép- magyarországi főegység is simán mozgott pár száz km- t 10 millió év alatt, akkor is ha azt feltételezzük, hogy lassabban mozgott az Afrikai- és az Eurázsiai közetlemez, de éppen ott ahol több kisebb mikrolemez volt, ott még gyorsabb lehetett

Te viszont azt állítottad, hogy nagyjából ott volt, ahol most. Ami hamis állítás

alöksz róz 2023.08.26. 23:02:55

@Boldeone2: és a bónusz :-)

"Az apádnak volt hiányos tudása, amikor megismerkedett anyáddal!" -
"Boldeone2
10 órája
@G. Nagy László: Atyaég, te mióta vagy ennyire prűd?

- Én ki nem állom az obszcén, profán beszédet, még a blogszérában sem."

alöksz róz 2023.08.26. 23:06:27

@Boldeone2: "Ostobaság az apád fasza" - ez nem pont az az obszcén, profán beszéd véletlenül, amit utálsz?
ja hogy nektek lippsiknek lehet, csak a többieknek nem, tipikus

Boldeone2 2023.08.26. 23:16:59

@alöksz róz: Valóban nem szeretem . De, te megérdemled , veled szükséges volt kivételt tenni, mert egy szemét ember vagy!

Nyilván ha szemétkedsz velem, akkor én is hasonlóan válaszolok! Mit vártál ?

Boldeone2 2023.08.26. 23:20:58

@alöksz róz: Pl itt van Birca, soha nem értünk egyet, mégsem szóltam neki be soha semmi olyat, ami túlzottan sértő lenne, de ő sem nekem, ahogy Nagy Lacinak sem.

Nyilván aki arra megy, hogy megpróbáljon megalázni, annak én is hasonló módon válaszolok. Ne várj mást !

alöksz róz 2023.08.26. 23:26:11

@Boldeone2: "Teljesen korrekt amit írtam: ahol nagy erejű földrengések vannak, ott hirtelen több métert is elmozdulhat a felszín" - igen, eddig tényleg korrekt.

de nem gyorsul fel egy földrengés miatt a tektonikus mozgás éves átlagos sebessége, kevered az okot az okozattal :D

és mint köztudott, mi nem a dekkánon vagyunk, se a csendes-óceánin, édesmindegy ezek mennyit mozogtak. elvileg mozoghatott volna az eurázsiai is gyorsabban, de sajnos pechedre nem tett így :-)

saját (állítólagos) szakterületeden csináltam belőled bohócot :-)))

Boldeone2 2023.08.26. 23:30:33

@alöksz róz: Te meg ezt írtad nekem:

papám, ha a kutya megbassza a lábadat, mert a hormonjai meg a külső ingerek arra késztetik, attól még nem lesz lábfetisiszta... "

Ez is mutatja, hogy mekkora egy bunkó, tiszteletlen ember vagy! Egy poénnak lehet hogy jó, Bmeg, de ebből is látszik, hogy a vitapartner megalázására törekszel, soha nem az érdemi vitára!

Én meg azt gondoltam, hogy változtál valamit, előnyödre, de tévedtem. Egy ideig teljesen korrekt módon válaszoltam, de
nem változtál: ugyanúgy aljaskodsz, mint korábban!

ZorróAszter 2023.08.26. 23:34:06

@Gery87:

"Talán a neandervölgyiek bölcsője nem Afrika volt, sose találkoztak velük.
Vagy nagyon nagyon korán elváltak az őseik."

Én inkább arra tippelnék, hogy neandervölgyiek Afrikában is megtelepedtek, de a genom lassan kiszelektálódik a mai emberekből statisztikai alapon, és a folyamat Afrikában régebben elkezdődött és mára megtörtént, míg a Föld más területein még maradt valamennyi, és az majd csak x ezer év múlva szelektálódik ki teljesen.

De nem tudom, hogy ez matematikailag/genetikailag így van-e.

alöksz róz 2023.08.26. 23:35:28

@Boldeone2: nem vártam semmit. engem nem zavar, amíg nem korlátozódik csak arra és nincs tele vele a blog. csak azt nem gondoltam, hogy ilyen hamar hülyét csinálsz magadból az állítólagos elveiddel :D

semmilyen obszcén, profán kifejezést nem használtam veled szemben, az meg sajnos tény, hogy hiányos a tudásod.

ZorróAszter 2023.08.26. 23:40:00

@alöksz róz:

Én inkább arra tippelnék, hogy neandervölgyiek Afrikában is megtelepedtek, de a genom lassan kiszelektálódik a mai emberekből statisztikai alapon, és a folyamat Afrikában régebben elkezdődött és mára megtörtént, míg a Föld más területein még maradt valamennyi, és az majd csak x ezer év múlva szelektálódik ki teljesen.

De nem tudom, hogy ez matematikailag/genetikailag így van-e.

Nem látom egyébként, hogy az emberiség afrikai származása az afrikaiak nagyszerűségének a bizonyítéka lenne. Nem hiszem, hogy ez ma politikai célokra felhasználható lenne. Legfeljebb a skinheadeket zavarja, hogy az őseink közösek a kelet-afrikaiakkal.

Boldeone2 2023.08.26. 23:41:16

@alöksz róz: és mint köztudott, mi nem a dekkánon vagyunk, se a csendes-óceánin, édesmindegy ezek mennyit mozogtak. elvileg mozoghatott volna az eurázsiai is gyorsabban, de sajnos pechedre nem tett így "

Eleve fél Magyarország nem az Eurazsiai- lemez, hanem az Afrikai, és éppen elég gyorsan mozgott ahhoz, hogy igaz legyen az állításom, illetve az ellenkezőjét nem tudod bebizonyítani: csak pofázol, kötekedsz

de nem gyorsul fel egy földrengés miatt a tektonikus mozgás éves átlagos sebessége, kevered az okot az okozattal :D"

Ezt te írtad! Én ezt írtam:

Én ezt írtam: ahol nagy erejű földrengések vannak, ott hirtelen több métert is elmozdulhat a felszín, tehát akkor felgyorsul a tektonikus mozgás,

Ez pedig teljesen jó így! Mivel a hirtelen nagy erejű tektonikus mozgások a közetlemezek hirtelen elozdulásából fakadnak leginkább

alöksz róz 2023.08.26. 23:43:38

@Boldeone2: az egy hasonlat volt, amiben a "te" nem a személyedre vonatkozik, hanem általános alany.
(vagy tárgy. nem vagyok nyelvész.)

Boldeone2 2023.08.26. 23:49:15

@alöksz róz: semmilyen obszcén, profán kifejezést nem használtam veled szemben, az meg sajnos tény, hogy hiányos a tudásod."

Mi ez, ha nem egy obszcén, profán szöveg:

papám, ha a kutya megbassza a lábadat, mert a hormonjai meg a külső ingerek arra késztetik, attól még nem lesz lábfetisiszta... "

A tudásom meg nem hiányos. Mindenre választ adtam, nem tudtad azt bebizonyítani, hogy Rudabánya ott volt kb 10 millió éve kb. ahol most, mert ezt állítottad. Én pedig azt, hogy biztos nem. Ez volt a vita alapvető kérdése. Egyébként geográfus vagyok nem geológus.

ZorróAszter 2023.08.26. 23:56:04

@Gery87:

"Nem kellene minden szaron besértődniük"

Nem tudjuk, milyen megaláztatást, elnyomást szenvedtek el a négerek, vagy például Magyarországon a cigányok.

Ha engem bevinnének a rendőrök, nem mernének megverni, mert nem tudnák, milyen kapcsolataim vannak és milyen úton tudnék visszavágni.

Egy cigány vagy egy hajléktalan meg nyitásnak kap egy nagy pofont - jogvédők ide, jogvédők oda.

Az se bíztató, hogy Kaiser Ede óta többször láttam, hogy mások is alsónadrágban jönnek elő feltartott kézzel rajtaütésnél. Mint Amerikában.

Ehhez képest egy letartóztatásnál se hallottam, hogy a rendőrök lelőttek volna valakit, de a mai médiahelyzetben ez se jelent semmit. De akkor miért csinálják a fesztivált?

A lényeg, nem tudhatjuk, hogy egy néger vagy egy cigány nagymama miket mesél az unokájának az őt ért megaláztatásokról.

Minket nem érint, minket nem érdekel.

A néger meglincseléséről és közben felgyújtásáról készült képes levelezőlap nekünk kuriózum. Legfeljebb arra kapjuk fel a fejünket, hogy utánrendelhető 1 centes darabáron X Y-nál.

alöksz róz 2023.08.26. 23:56:51

@Boldeone2: "illetve az ellenkezőjét nem tudod bebizonyítani" - megmutattam a térképet. az éppen elég bizonyíték.

onnantól a többi része a vitának gyakorlatilag rizsa kategória....
de nem baj, mert legalább sok butaságot leírtál közben :-)

alöksz róz 2023.08.27. 00:00:23

@Boldeone2: akkor ismét:
"az egy hasonlat volt, amiben a "te" nem a személyedre vonatkozik, hanem általános alany.
(vagy tárgy. nem vagyok nyelvész.)"

értette mindenki... csak te most kifogást kerestél hogy miért köptél fel és álltál alá.

Boldeone2 2023.08.27. 00:12:53

@alöksz róz: Te csak szemétkedni akarsz, Alex

Egyszer azt írod: nincs diplomám, másszor azt, hogy szar, stb...MINDIG arra megy ki az összes hozzászólásod, hogy kiforgasd amit írok
Szánalmas egy alak vagy!

Boldeone2 2023.08.27. 00:19:06

@alöksz róz: illetve az ellenkezőjét nem tudod bebizonyítani" - megmutattam a térképet. az éppen elég bizonyíték."

Nem, a részletesebb térképet én mutattam meg neked, ami szintén engem igazol + 10 millió év alatt elég jelentősen elmozdult a terület kőzetlemezek mozgása miatt. 100% hogy nem ott volt ahol most

alöksz róz 2023.08.27. 00:21:45

@Boldeone2: figyelj már, most komolyan: itt köpködsz minket folyamatosan

Boldeone2 2023.08.27. 00:23:12

@alöksz róz: de nem baj, mert legalább sok butaságot leírtál közben"

- Azokat te írtad le, ahogy fentebb ezt már egyszer tisztáztam, te csak hazudoztál és kiforgattad a szavaimat, ennyi

alöksz róz 2023.08.27. 00:24:16

@alöksz róz: pont úgy viselkedsz, mint anno a magyarok trianon előtt.
aztán ők is is ugyanígy csodálkoztak, hogy miért nem szeretik őket a szomszéd népek...

Boldeone2 2023.08.27. 00:24:30

@alöksz róz: figyelj már, most komolyan: itt köpködsz minket folyamatosan"

- Miért, hányan vagytok ? No, meg kit köpködök? Pl Bircát? Legalább ne hazudj már !

alöksz róz 2023.08.27. 00:27:42

@Boldeone2: ahogy a deák tamás is írta: folyamatosan fikázod a magyarokat, aztán csodálkozol, ha magukra veszik

Boldeone2 2023.08.27. 00:34:22

@alöksz róz: Ez most hogy jön ide? Ti - kormánypártiak szempontjából nézve fikázás ez csak, innen nézve igazság. Én csak az Orbán - rendszer híveit kritizálom esetleg , de leginkább magát a rendszert

Boldeone2 2023.08.27. 00:37:49

@alöksz róz: Nekünk Mohács kell
Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje."

Ő is magyarellenes volt? Mindig , minden korban így jártak azok, akik ellent mértek mondani. Most is ez van...

alöksz róz 2023.08.27. 00:39:26

@Boldeone2: "Én csak az Orbán - rendszer híveit kritizálom esetleg , de leginkább magát a rendszert" - ne hazudj már...

Boldeone2 2023.08.27. 01:10:51

@alöksz róz: Plusz az összes elnyomó, autoriter politikust és rendszerüket, különösen Putyint ...

alöksz róz 2023.08.27. 01:41:55

@Boldeone2: ne egy versből indulj ki, adytól nagyon messze áll a magadfajta kozmopolita

alöksz róz 2023.08.27. 01:46:57

@alöksz róz: nagy hangon nemzetieskedett :-)
sőt hazaárulózott, magyarellenesezett :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.04. 09:11:51

@Sztálin orgnistája: persze, francokat. A zuglói OTP bankrablás, ahol a mindmáig ismeretlen tettesek (feltehetően szovjet kiskatonák) szétgéppisztolyozták az egész személyzetet, 1979 után az ide menekült afgánok egymás közötti leszámolásai, 1980-ban a seuós Sümegh meggyilkolása, Jan Stratilek és népi zenekara Ferenc körúti lövöldözős bankrablása, a szolnoki gyerekgyilkosság 1983-ban, Vallasék devize- meg aranygyűjteménye, ami 1979-ben 14 millió (!!!) forintos kárt okozott stbstb. meg a fentiek akiket írtam (és hozzászólásodból kiderül, hogy nem is ismered azokat az ügyeket) ezek mind jól példázzák, milyen jó csendes békés böfögős világ volt az.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása