magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az interjú

Annyit beszéltek róla, hogy végül megnéztem a híres Orbán-interjút.

Azonnal feltűnt: ez egy teljesen amerikai közönségnek szánt beszéd valójában. Azaz így is kell kezelni.

Tartalmilag semmi kivetnivaló benne: tipikus eset, amikor valaki egyszerre elméletalkotó és gyakorló politikus, az elhangzott elméleti elemekkel egyet lehet érteni, figyelembe véve, hogy egy gyakorló politikus sose lehet őszinte.

Egy hibát azért látok. Az önközpontű contra közösségközpontű rész nem képes az amerikai közönségben megértést találni szerintem. Az önközpontúság általános amerikai érték ugyanis, ez mind a két nagy amerikai táborra igaz, az - amerikai kifejezéssel - "liberálisokra" és "konzervatívokra" is, de mégis, mindenképpen igazabb az utóbbiakra.

Az amit Orbán közösségközpontúságnak mond az Amerikában teljesen érthetetlen dolog, s a konzervatív oldalon még inkább, mint a liberálison. Valószínűleg az átlag amerikai konzervatív képtelen megérteni, hogy a kelet-európai konzervatív hős Orbán miért említi negatív előjellel az önközpontúságot.

De valószínűleg ezen átsíklanak mint sajátos kelet-európai dolgon. Aki meg érti, az úgyis tudja mi az alapvető eltérés az amerikai és a kelet-európai rendszerkritikus jobboldal között: míg a kelet-európai antiliberális, addig az amerikai valamiféle eredeti, igazi liberalizmust kér számon.

277 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4918206767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2023.09.07. 14:31:36

@cvsvrs: " a te hited szerint ez nem keresztényi. mert nem ez a feltámadás. nem ez van a bibliában. a bibliát emberek írták. az egy zsidókeresztény mese. és annak sokféle értelmezése van. az egyik, hogy ebbe a zombi apokalipszisben kell hinni."

Nincs semmiféle zombis értelmezés! Ez a TE HITED!
Mondom, lehet ezt hinni, csak ez nem a keresztény hit.

Ahogy az sem, hogy Jézus csak az emlékeinkben, a gondolatainkban támadt fel.

"Ha Jézus nem támadt fel - igazából, a maga testi-lelki valójában és nem jelent meg a tanítványoknak - akkor értelmetlen a hitetek"- írja Pál. Mert akkor Jézus nem Isten, és az írások zöme hazugság.
A keresztények a megdicsőült, romolhatatlan testben történt feltámadásban hisznek.

Tapi2021 2023.09.07. 14:36:36

@cvsvrs: "az üldözze az lmbtq közösséget. az olyan keresztényi. "

Nem üldözzük őket! Csak elmondjuk, hogy a mi hitünk szerint ezek bűnök. És kérjük, hogy ne menjenek a gyerekeinknek azt hirdetni az iskolákba a MI ENGEDÉLYÜNK NÉLKÜL, hogy mégsem, a keresztény, muszlim, krinás... - szüleitek és az egyházak hazudnak erről.

Mi sem megyünk az ő gyerekeiknek az evangéliumot hirdetni, az engedélyük nélkül! És azt mondani, hogy a ti LMBTQ-s szüleitek súlyos bűnben élnek.

Ez alapvető, és kölcsönösnek KELL lennie!

kiskisutca 2023.09.07. 14:39:04

@Tapi2021:

"A keresztények a megdicsőült, romolhatatlan testben történt feltámadásban hisznek."

Ez a mondat itt úgy hangzik, mintha ez lenne a kereszténység ismérve, lényege.

Közben egy eléggé mellékes dolog.

"megdicsőült, romolhatatlan" tehát nagyon nem olyan, mint a mi mostani testünk. Nem is szükségszerűen anyagi, lehet szellemi is.

A lényeg a feltámadás, hogy a földi halállal nem ér véget a sztorink.

Tapi2021 2023.09.07. 14:41:09

@Gery87: "Ma sincs sokkal másképp. A rendszer alapja hogy sokan vannak lent és kevesen fent, így az ki mehet fel, korlátozott."

Ez mindig így volt és lesz. A vezetők mindig, minden rendszerben és felállásban kevesebben vannak, mint a vezetettek. Ez a logikus.

2023.09.07. 14:41:44

@Tapi2021:
jézus feltámadt. és közöttünk él. és én a szerettem is feltámasztom a lelkemben és úgy élnek a környezetemben, ahogyan jézus krisztus. nekem ez a feltámadás.

neked meg az, hogy 144 ezer ember fog feltámadni amikor eljön jézus krisztus. kimásznak a sírból, vagy valahogy. nem több, nem kevesebb. hiszen ezt írják a bibliában. felőlem higgyed azt. nem az "a" kereszténység. szerintem az a biblia talmi része. szerinted meg abban nincs semmi talmi, talmudi. szerintem meg van.

Tapi2021 2023.09.07. 14:44:59

@alöksz róz: "és nem is hivatkozok szabadságként arra, ami nem az :-)"

Szabadságod van a szabályokat (KRESZ-t, Tízparancsolatot, mást) megszegni! Csak nem érdemes, mert károd lesz belőle és vagy büntetik.

Amely szabály érted van, téged és másokat is véd, az jó szabály.
Ha tudatosan megszeged, az a bűn. És az miért jó?

Tapi2021 2023.09.07. 14:46:56

@cvsvrs: "nekem ez a kereszténység"

Te annak hívod. De nem az.

2023.09.07. 14:47:21

@Tapi2021:
és a papok se nagyon menjenek az óvodába, a hitgyüli se menjen az óvodába lehetőleg. sok mindenkinek nincs helye az oviban.

kiskisutca 2023.09.07. 14:47:28

@Tapi2021:

"Mi sem megyünk az ő gyerekeiknek az evangéliumot hirdetni"

Pedig az evangéliumot mindenki részére hirdetni kell. Görögöknek görögül, stb.
Legjobb példaszerű élettel hirdetni.

2023.09.07. 14:50:00

@Tapi2021:
és ezt te milyen alapon döntöd el?

aki júdást hiszi az is keresztényi. aki egy tál lencséért árulja a hitet, pénzt csinál belőle, biznisz egyáz, mint a hitgyüli. az is keresztény. hiszik júdást is. judeo-kereszténység. az is kereszténység. szerinted nincs másmilyen. szerintem meg van.

Tapi2021 2023.09.07. 14:51:09

@cvsvrs: "nekem az, hogy ha az atya és a fiú egyet hisz és az szent az a szentháromság. tehát ha nemzedékek hisznek valamiben. a papok meg azt, hogy van két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben, de ők ketten valójában hárman vannak úgy, hogy egyek. ha valakinek ez, akkor legyen ez."

Elolvasni nem elég. Sok ateista mondja ezt, hogy elolvasta. És?

Meg is kell érteni és hinni. Nálad egyiket sem látom.
Van egy privát verziód, hited, ami nem azonos a keresztényekével.

Ez nem minősítés, csak megállapítás, hogy a kettő nem ugyanaz.

kiskisutca 2023.09.07. 14:54:17

@Tapi2021:

Ja, egyfajta istenhit, valami hit a természetfelettiben. A kereszténység Jézus Krisztusban való hitet jelenti. Ez ugyan nyomokban megvan: A szeretet megvallása, utalás az Úrvacsorára, de a bűnbánat, annak beismerése, hogy megváltásra szoruló bűnös vagyok és a kegyelem hálás elfogadása az hiányzik.

Tapi2021 2023.09.07. 15:02:26

@cvsvrs: "an két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben, de ők ketten valójában hárman vannak"

Azért Szentháromság, mert három személyről van kinyilatkoztatva, hogy Isten maga nyilvánul meg bennük.

Az Atyát már a zsidóknak kinyilatkoztatta, tehát onnan jön, hogy Istent úgy ismerjük, mint minden és mindenki apját/teremtőjét.

Jézust úgy nyilatkoztatták ki, mint a közénk emberi formában eljött Istent. Tehát magát Istent, akiről azt mondjuk, hogy annak a korábban ismert Atyának a "fia", újabb megnyilvánulása.
Ezt Jézus is igazolta.

Aztán Jézus külön beszélt arról, hogy ő ugyan a feltámadt testben eltávozik egy időre, de a lelke itt marad. És segíti pl. az apostolokat, az egyházat.
A lelkéről is, mint személyről beszélt. AKI segít.
Továbbá, már a Biblia is úgy kezdődik, hogy a teremtéskor "Isten LELKE" lebegett a vizek fölött.
Tehát innen van a harmadik, általunk ismert és nekünk kinyilatkoztatott, isteni személyről az infónk.

Így tehát, ha Istenről beszélünk, aki lényegét tekintve egy, minden ütközés nélkül beszélhetünk a három ismert személyéről (megnyilvánult formájáról) is. Semmi ellentmondás.

Nem pontos példa, de ha van egy tudathasadásos ember, több személyiséggel, akkor is csak egy emberről beszélünk, több megnyilvánuló személyiséggel.

kiskisutca 2023.09.07. 15:03:10

@cvsvrs:

Abban igazad van, hogy rengeteg keresztény/keresztyén felekezet van és általában mindegyik azt állítja magáról. hogy ők az igaziak.
De van egy minimum, amiben azért megegyeznek.

Tapi2021 2023.09.07. 15:14:48

@cvsvrs: "és a papok se nagyon menjenek az óvodába, a hitgyüli se menjen az óvodába lehetőleg. sok mindenkinek nincs helye az oviban."

Miért ne? A hitoktatáson való részvétel ÖNKÉNTES! És azt a szülők kifejezetten KÉRIK, szeretnék.

Nem örülnék, de létre lehetne hozni LMBTQ-s hittant is, azon szülők gyerekeinek, akik ezt a hitet szeretnék továbbadni a gyerekeiknek.

Számunkra ez a gyerekek megrontása, de szabadság van.
Az azonban már nem szabadság, ha az ÉN GYEREKEMET térítenék, az én akaratom ELLENÉRE!

Ez erről szól.

Boldeone2 2023.09.07. 15:18:26

@Tapi2021: Tehát nem tudod, Jézusra és a kereszténységre hivatkozva eladni az LMBTQ-t, bárhogy erőlködsz/erőlködtök! Mint Perinta is. Ezek bűnök. Amit nem elfogadni kell egy kereszténynek, hanem legyőzni!"

- A homoszexualitás nem lehet bűn, jogi értelemben, az számít. Nyilván - természetéből adódóan- " legyőzni " sem lehet
Az állatvilágban is fellelhető viselkedés. Aki nagyon harcol ellene, az sok esetben belül vívódik a saját nemi identitásával
Engem hidegen hagy. Ez a normális
A katolikus egyház tanai hibásak, pl a papi cölibátus is ilyen

Ergo sem a liberalizmus, sem te nem vagy keresztény. Ami szíved joga, csak ne akarj annak látszani. Meg szakérteni."

- Azt nem te mondod meg, hogy ki a valódi keresztény. Az is lehet, hogy amit ma tudunk a kereszténységről egy torz és manipulált egyházszemlélet és világszemléletet tükröz
Az " etetnek " tanokat üldözték minden eszközzel

Megint nem figyeltél: az Isten ELŐTTI egyenlőségben! A kezdeti vagyonközöségeknek hamar vége lett, miután rájöttek, hogy Jézus nem a közeljövőben tér vissza.

- Csak úgy lett vége, hogy tűzzel vassal üldözték az igazi keresztényeket, a paulikánus tanokat vallókat!

Az egyház a hatalom és az elnyomás, az osztálytársadalom oldalára állt, azaz elbukott a küldetése!

Tapi2021 2023.09.07. 15:19:48

@cvsvrs: "és ezt te milyen alapon döntöd el?"

A keresztény hit pontosan valamilyen és nem bármilyen! A bármilyen egy fertőzés az egyházban, ami a protestantizmussal, eretnekséggel jött az egyházba.
Ezen az alapon. Ha elfogadod, keresztény vagy, ha nem, nem vagy.

"aki júdást hiszi az is keresztényi."

Nem. Ezt te sem gondolhatod komolyan.
A keresztény az krisztusi, Krisztus követő. Júdás és te meg nem vagy az.
Magadnak találtál ki egy hitet.

kiskisutca 2023.09.07. 15:27:37

@Tapi2021:

"ami a protestantizmussal, eretnekséggel jött az egyházba."

A protestantizmus egy egészséges reakcióként indult pont a fertőzés ellen.

Boldeone2 2023.09.07. 15:29:06

@Tapi2021: Valójában az eretnekek csak kimondták amit nem lehett, ezért kellett sok esetben meghalniuk

Az egyház pedig részévé vált a mindenkori uralkodóosztálynak, megtagadván A kezdeti hiteleket. A vallás a politika szolgálólánya lett, ahogy - néhány üdvözítő kivételtől eltekintve - most is az

A papok most is Orbán mellett prédikálnak....

Tapi2021 2023.09.07. 15:29:59

@Boldeone2: "- A homoszexualitás nem lehet bűn, jogi értelemben, az számít. Nyilván - természetéből adódóan- " legyőzni " sem lehet"

Erről Isten Bibliában leírt tanítása más. Az, hogy bűn.
Hiheted, hogy nem az. A keresztények meg azt, hogy az.

"Az állatvilágban is fellelhető viselkedés. Aki nagyon harcol ellene, az sok esetben belül vívódik a saját nemi identitásával
Engem hidegen hagy. "

Téged. Te abban hiszel, amiben akarsz (mint csvrsv is, meg Perinta is...), csak az más, mint amit a keresztények hisznek.

És itt a mérce ehhez: "Azt nem te mondod meg, hogy ki a valódi keresztény. "
Mert tényleg nem én mondom meg! Hanem az mutatja meg, ki, mennyire azonosul a keresztény tanításokkal és mennyire tér el azoktól. Van mérce ehhez!

Ha te pl. azt mondod, szerinted a homok nem bűn, a tanítás szerint meg az, akkor te térsz el a mércétől. És így megítélhető a hited.

Tapi2021 2023.09.07. 15:37:51

@kiskisutca: "A protestantizmus egy egészséges reakcióként indult pont a fertőzés ellen."

Aztán maga is lázadássá, fertőzéssé vált. És az adott alapító saját hitértelmezésének, narrációjának vallásává.
És megnyitotta a kaput a sok tízezer (félre) értelmezés és "egyház" előtt.
Ezzel nem lettünk előrébb. Sőt.

Egy lutheránus vagy kálvinista pl. milyen alapon mondhatja Némethnek, hogy a te gyülid (Hit Gyülekezete) rossz vagy szekta? Semmilyen alapon! Ha Luthernek lehetett, Kálvinnak lehetett eltérően értelmezni és saját egyházat építeni, akkor BÁRKINEK lehet!
Random.

És ez rossz. Mert így lettünk tele tévtanítókkal és tévtanításokkal.

kiskisutca 2023.09.07. 15:40:44

@Tapi2021:

"nem lehet bűn, jogi értelemben"

Van a Btk. ez mindenkire vonatkozik, vannak erkölcsi normák, ezek széleskörű elvárások és van egy olyan normarendszer amely adott közösség tagjaira vonatkozik.

erol 2023.09.07. 15:41:25

@Tapi2021:
"És kérjük, hogy ne menjenek a gyerekeinknek azt hirdetni az iskolákba a MI ENGEDÉLYÜNK NÉLKÜL"

Miért, hol történt ilyen?
Nekem is van iskolás gyerekem, de nem hallottam ilyesmiről.

kiskisutca 2023.09.07. 15:42:59

@Tapi2021:

A gyümölcsökről lehet megismeri a jó fát, ebben az esetben is.

2023.09.07. 15:45:48

@kiskisutca:
csak ugye van a magyar nyelv. és ha bűntető törvénykönynek nevezik az egyik közjogi kódexet és egy csoportosulás egy cselekményt bűnnek nevez, akkor azt a btk hatálya alá tartozónak mondja a magyar nyelv szabályai szerint.

kiskisutca 2023.09.07. 15:46:38

@Tapi2021:

"Mert így lettünk tele tévtanítókkal és tévtanításokkal."

A szabad akarat következménye.
A bűntől megromlott világban semmi nem lehet tökéletes! Az Egyház sem.

kiskisutca 2023.09.07. 15:57:03

@cvsvrs:

De melyik volt előbb? :-)

Amúgy szerintem Jézus követése belső norma: elsősorban rám vonatkozik.
Ha valaki kiröhög, hogy a szerinte képzeletbeli barátom hülyeségét ne akarjam rá kötelezővé tenni, akkor valahol igaza van, de! abban van felelősségünk, hogy a kétharmados, vagy többségi törvényeknél ne a mi normáink kerüljenek kisebbségbe.
A társadalom többsége azért inkább vevő még az emberiség több évezredes értékeire, mint a felforgatásra.

kiskisutca 2023.09.07. 16:08:36

@cvsvrs:

Jogi terminológiával bűncselekmény, tettes, elkövető.

2023.09.07. 16:14:09

@kiskisutca:
ha egy államban büntető törvénykönyv van érvényben, akkor nem nagyon lehet azt mondani, hogy valami, vagy valaki bűnös akkor ha az nem esik ezek törvény hatálya alá.

azt kell mondani, hogy az vétek, vagy ha az túl enyhe, akkor lehet azt mondani, hogy a homoszexualitás egy kihágás. mert meghágnak valakit, akit nem kellene. és a kihágás nem erkölcsös. ha nem történt erőszak, akkor nem bűn, nem történt bűncselekmény.

csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:24:41

@cvsvrs: a magyar nyelv. és ha bűntető törvénykönynek nevezik az egyik közjogi kódexet és egy csoportosulás egy cselekményt bűnnek nevez, akkor azt a btk hatálya alá tartozónak mondja a magyar nyelv szabályai szerint.
-------------

Igen, van a magyar nyelv, de ez nem magyar nyelv, ez új-ónemmagyar halandzsa.

1. A magyar nyelvnek nem szablyája van, a libcsi szab, a magyar nyelvnek regályja van, a ra és re stumától.
2. A szer-sor hangokat dúrgerni, indogermán ser, raku helyette, így rekkint, raktányosan: magyar nyelv regályja rekkint.
3. Nem tör, hanem tar, az indogermán dar stumától, ettől tar, az ö magyarlosza, kései hang, a tarvány a szántott feld. A magyarnak rakványja van, nem libsi Gestzje, hisz
a tarvány a szántott feld.
4. Közjog? a köz hangot dúrgerni, nem rakem, he? A jog magyarul az iga, magyarosan az indogemrán ieg-től nem iga, hanem jog, ahogy Joch, jog. A libcsi ius fájandja a rakta, a ra és re stumától, hisz raknak, nem libcsi diktatúra, hanem rakás, racionális, vagyis rakta, Recht az ősmagyar.
5. Nem név, hanem ana-ma, két partikeltől, anama, nama magyaroul, erre rakód a ja kausatzív presenz és possesív, így magyarul azt mondjuk anamányni.
6. Cselekmény? Ezt a hangot nem rakem, a csel-t igen, és a csalt is, vagyis stel-stal, stehlen-től, tele stumától, ahogy tolvaj és tulaoj is, tolni.

De hogy cselnek? Nem rakem?

7. Bűntet? Bullshit hang tet-vel, a bűn etimológiája bizonylosza az Umwertung aller Werte után, így dúrgerni, fingem nem van a hangról, olyan halandzsa, habubsd.

8. Hatály? Bullshit hang, fingem nem van, dúrgerni, a hat hangot is, igenstak s szak stumától, h-s forma, ahogy sket indogermán.

9. Alá? Az al a túl, a magyar nyelv rekkint.

10. Nem btk, ezt a hangot nem ismerem, stak az hogy butaká.

11.Tartoz? Ez így németizmus, vagy totál bullshit, ezt a hangot dúrgerni.

Már ha a magyar nyelv!

kiskisutca 2023.09.07. 16:25:17

@cvsvrs:

"csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni."

Ebben van valami, mert tényleg belső norma, személyesen Neked szól, hogy ne ölj! ne lopj! stb. a pogány rómaiak is eljutottak odáig, hogy közös érdek a lopás és az ölés szabályozása, de ők ezt nem akarták belső normává tenni. Tiltották, szankcionálták.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:30:57

@cvsvrs: homoszexualitás egy kihágás.
-----------------

Szájer Jozsi izéje az az irracionális, hisz barnája nem volna, a rakanda, logika rekkint.
Buzik vannak, de a baju az, hogyha utódot is választanak.

Kiírtani nem van őket, hisz folyton vannak, habár a leszbiket régen ment, az apák a lányuk fejét baltával ütötték agyon, hisz anno az ena(apa), rejtaja a lányt, és ha kásőbb az van, hogy leszbi, úgy a a vevő fájogdát, Fehdet hírdetne, és az enát, apát is ölné.

Valaha a nő, ana, a magyar nyelv rekkint is, hisz indogermán és germán nyelv, hogy gyámságnak innen volt, így ha leszbi volt, nem volt ana, nem volt nő.

kiskisutca 2023.09.07. 16:34:04

@Gelimtrtrddddd:

Zsö ném pá!
Komo sze szön?

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:36:13

@kiskisutca: hogy közös érdek a lopás és az ölés szabályozása, de ők
------------------------

??? Az új-ónemmagyart nem rakem. Közöst dúrgerni, érdek hang nem van, sklavenaufstandi hang, stak er és ár stuma van, nem szabály, hanem regály.

De ezt most hogyna is kell rakni? Az ősi magyarok is regelték az ölést, a róbást, a lovatást, nem tiltották, hanem regelték, erre voltak a fájogdák, Purgek, sőt a róbás dicső volt, ezt is regelték a haduverfassungnak innen.

A magyarok és germanoidok, hisz a magyarok germánok, regelték ezeket, nem tiltották, regelték, hogy hogyna kell ölni, hogyan kell róbni, hogyan kell lovatni.

Az ősi nem tiltja, hanem regelja, az ősmagyar.A mai időnek az a bajuja, hogy tiltja, nem regelja.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:38:25

@kiskisutca: szerintem Jézus követése belső norma:
-------------

Rekkintem, ranakeredés, nem követ, belső, innenső magyarul. Norma? Bullshit hang, a können rokonja, de a további etimológia bizonylosza.

Hogyan is volna innenső, ha nem ethosz, nem magyar? Nem, a kreténység a fingrizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:43:04

@kiskisutca: A szabad akarat következménye.
---------------

Na ezt se rakem. He? A szabad a szab stumától ered, nem a sippés, ahogy már írtem.
De he? Az akar hangot úgy rakem magyarul ahogy a görög ékon-t, egy naturális, ethoszi kell. Nem követ, ez jevevényhang, hanem ranakered.

Freie Wille? Úgy mond németül! Stakhát magyarul vélni, választani, voluntas nem akarás, a szabad az akarnak így egy totál bullshit, ha mondjuk a szabad a Sklave, a liberti, de úgy is van rtakni a szabad hang, hogy a kutya szabad a lánctól. Dehát az akarásnak nem kell szabad, hisz az akarás a naturális, az eredői ethosz, nem vélés.

Látni,látni, hogy ezek a kretények szétkúrták a magyar nyelvet, ezt a hangot se rakem, halandzsa az egész.

kiskisutca 2023.09.07. 16:43:05

@erol:

Érdekes lenne magyar szavakat használni, indoeurópai nyelvtannal pl:

én ír ul-magyar,

de ez valami teljesen más! :-)

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:45:28

@kiskisutca: Van a Btk. ez mindenkire vonatkozik,
----------

Vonatkozik egy bullshit hang, az butaká, de nem, hisz illegitim, halandzs, értelmetlenségi, fingrista halandzsa, a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, így a butaká illegitim, halandzsa. De erről fentebb írtem.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:48:42

@kiskisutca: rdekes lenne magyar szavakat használni, indoeurópai nyelvtannal pl:
--------------------

Olyan hang, hogy tan nem van, ez is egy szétkúrás, a du-dun, ten-teng stuma elkúrásja, libcsi, nyelvkakilási hang.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, grammatika az ép indogermán grammatika.
Úgyhogy he?

Érdek hang nem van, stak er és ár stuma, az er indogermán er és ennek flektált formája az ár, az ér kései, sklavenaufstandi.

Nem lenne, hanem volna, a lenni bulslhit ontológia.

Használ: A használ egy nem magyar hang, hanem örmény, az örmény hason, egy sklavenaufstandi hang. Örmény a hord és hoz is.

Szó-szav: nem magyar hang, hanem zátemi indogermán, dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:50:46

@cvsvrs: csak éppen a germánok voltak a
-----------

Kevered a szezont a fazonnal, a németet a germánnál. A germán nem a német, a német a 9 századtól van, ahogy a német nyelv is, azelőtt germán volt, és ez A germán a magyar.

2023.09.07. 17:04:58

@Gelimtrtrddddd:
a magyarban a mozgást kifejező igék szinte mindegyike hangutánzó-hangfestő.

például húz.

a germán nadrág az hose. ennek a rokona a magyar húz. a nadrágot is felhúzzák. és rokonítható a két szó. a németek nem fogadják el, hogy az ő nadrágjuk a magyarban megmaradt "húz" hangutánzásból szóból eredne. hanem azt mondják, hogy az ő nyelvük nem rokon a magyarral. 100 nyelvészből 100 azt mondja. nincs semmiféle rokonság. nincs 1 olyan echte német, aki rokonságot vélne ezek között felfedezni.

és a másik oldalról nem nagyon találsz olyan magyart se, aki azt mondaná, hogy a magyar húz szó a germán hose szóból eredne. az hangutánzó hangfestő. és a németek azt mondják, hogy az ő nyelvük nem ilyen, és nekik a magyarhoz az égeegyadta világon semmi közük nincs.

2023.09.07. 17:06:39

@Gelimtrtrddddd:
a magyar rendesen az ősiségből van eredeztetve.

a magyar rend és a német recht nem rokonszavak. szerintem azok. de a németek szerint nem.

Boldeone2 2023.09.07. 17:09:50

@Tapi2021: Ha te pl. azt mondod, szerinted a homok nem bűn, a tanítás szerint meg az, akkor te térsz el a mércétől. És így megítélhető a hited."

- Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat
A homoszexuális, vagy pedofil pap sem tudja megtartóztatni magát, ez az élet rendje

A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben

Boldeone2 2023.09.07. 17:11:47

A törvények szerint viszont bűntett nem lehet"

Vagyis: a felvilágosult jogrend szerint és Ferenc pápa szerint sem lehet bűntett

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:14:54

@cvsvrs: magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/06/lektion_4_-a_ra_es_re_stuma

A rak hang a germán rakjan, ennek formái a reg, regu, nem rege, reggel is ettől ered, ahogy mondjuk latin rigorös, a rekk is, ősmagyar, rekkni, recken...

A rend is az indogermán ar és re és re stumától ered, a red, reden, magyarul, ősmagyarul regyni nazális formája, de ana-vel is menne, hisz az n egy partikel is.

A Recht az magyarul, ősmagyarul rak-ta, ta múltidővel, de verb is volna, to-val, rakatni verb. A rakta attól rakta, hogy racionális, rakanda, rakva van, van A és B, racionális, antipógári. A jog magyarul a Joch, a jog így egy nyelvkakilás, de magyarul jog volna az ige, hisz indogemrán ie stumától a jó is, kuntni.

A ra és re stuma egy duas stuma, egy ősmagyar, a racionális, a ráció hang is a ra és re stumától ered.

2023.09.07. 17:15:59

@Gelimtrtrddddd:
a német recht (birodalom), az angolszász right (jog) és a magyar rend szavak összecsengnek. és rokonszavak. a birodalom, a jog, a rend, az angolszász right egyenességet jelent. irányt. rrránt. irányít. rechtbe rachkja. richitg.

ez nyilvánvaló, hogy germános. de az eredet ősi hangutánzás. ha egy apa egy gyereknek azt mondja, hogy rrrrr. akkor a gyerek érzi, hogy rendet kell vágnia.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:19:38

@Boldeone2: Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat
----------------

Házasság? Ezt a hangot nem rakem, nem ősi hang, stak pár száz éves, libernyák. magyarul stalda van, és ara, a ra és re stumától a-ra. Nem tart magyarul, hanem rekkni, a szinte hangot dúrgerni, a mert egy libcsi hang, erkölcs hangot nem rakem, a parancs egy libcsi hang, magyarul racionális van, a ra és re stumától.

He? A bűn hangot nem rakem. Dúrgerni kellene.

Dehát a magyar nyelv, az indogermán és germán nyelv.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/06/lektion_3_-a_bir_stuma#more18161338
e---o---o---a.
ena-ona-ana
em-om-am
el-ol-al

Az indogermán és germán nyelv, így a magyar nyelv is így perspektivikus, ena baro, ahé bír az e vagy i, az o barna, az a nőnemű, barma. Az indogermán és germán baru mondtaja, hogy ő, vagyis er az e, az e az nála van, de a nő, ana, az a van.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:23:48

@cvsvrs: a német recht (birodalom), az angolszász right (jog) és a magyar rend szavak összecsengnek.
------------------------------
Ország? Nem rakem a hangot, ha az úr-tól ered, úgy nagyon kurka, korcs hang, és az úr az úra wera, úra van.
Ha sok ra s re stuma van, úgy a magyar, ősmagyar hang a rejku. Hisz regerda van, rengyár, rektár, raktár.
A rengyárnak így rejku van, vagy a rakónak, a rejku reja a népnek.

Én egy országtagadó vagyem, az egy habubsd persóna, newyorki cég.

He? A jog az az ige, a Joch magyarul, a libcsizmus, stak nyelvkakilás, az ősmagyar hang rakta, a jog az iga magyarul. A jog nem rakta, az jo az iga, és amúgy libcsizmus, pógári.

Nem birodalom. A rejku ősmagyarul attól rejku, hogy rejk.

Nyújt? Ezzel a hangval rosszul bánnak. Ez a hang az indogermán ken stumától ered, a germánnak innen a k-tól h vál, és ha leszkad a h úgy ny rakód, ahol a ny az kausatív-presenz, indogermán knei egynek innen. Ezt a hangot stak a hús szakításjára van mondani, de nem rakta hang, hisz újabb kausatív nem kell, a jt. A nyúl hang így stak az volna, hogy nyúl a bőr, ha metszük le a vadaról. A nyúz-nyút a germán hneit-től ered.

De ide a hang a rejkni ige:: re-rej-rejk-rejm-rejt. Azt mondanám, hogy rejkni így az ige, a reichen magyarul. Rejkni így.

Rejkni így ősmagyarul, rejni geben ősmagyarul, a ra és re stumától, ja kausatív-presenz-vel, erre rakód a k partikel, így rakód rejk, ez az ősmagyar.

A rend hang a regyni nazális formája, ettől rakód rengyni, racionálisan befehlen.

Ott a blog, oda van írva. Neked nehéz a magyar nyelv.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:26:44

@cvsvrs: ha egy apa egy gyereknek azt mondja, hogy rrrrr. akkor a gyerek érzi, hogy rendet kell vágnia.
------------

Nem, nem hangmívelő hang, hanem racionális, habár agresszív is volna, hisz Scott őrmester bolonda dühor.

Nem apa, hanem ena magyarul, nem gyerek, hanem ona barna magyarul, érez hang nem van, stak er és ár stuma, a z itt németes volna, de nem rakni, hogy ez most t kausatív, sz akciós és siches vagy gho partikel, hisz ezek válnak z-vé.

Ha a ra és re stumától van a beszéd, úgy nem mond, a raktány ra és re stumától rakód, vagyis racionálisan beszélni, regyni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:28:05

@cvsvrs: egyenességet jelent. irányt. rrránt. irányít. rechtbe rachkja. richitg.
-----------------

Magyarul: rekktamat rekk, raktajangot rekk.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:33:03

@Boldeone2: A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben
----------------------------------

??? Stakhogy ez új-ónemmagyar halandzsa, és az istencia Kirgen, a nyelv, hogy az hogyan is beszél, és Scott őrmester.

A törvény az tarvány, szántott feld, magyarul rakvány van, annak a raktányja(Rektion) rekkint. Nem viszont, a viszont hang igenstak vé-vá, indogermán au-ue stuma íj, hajls rekkésétől ered, ahogy a wider, wieder is. Inkább de hang, az át-tól, indogermán ati-eti, görög dé és germán ede a de ettől, edwit volna németül a de viszont.

Alkoholizál? Nem rakem a hangot, lehet dúrgenri, nem szemben, hanem anta datív.

A butka halndzsája halandzsa, nem a nyelv, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

Tapi2021 2023.09.07. 17:52:07

@Boldeone2: "A papok most is Orbán mellett prédikálnak...."

Én még nem hallottam, pedig minden vasárnap hallgatom őket. De, ha így is lenne, mi ebben a furcsa?

Jelenleg kizárólag a Fidesz-KDNP látja el a keresztények, egyházak közéleti, politikai érdekvédelmét.
A szavazatunkkal ezzel bíztuk meg őket.

Nagyon helyes, ha oda-vissza támogatjuk egymást! Ez a normális.

Tapi2021 2023.09.07. 17:56:00

@erol: "Miért, hol történt ilyen?
Nekem is van iskolás gyerekem, de nem hallottam ilyesmiről."

Több helyen voltak megvalósult "érzékenyítések", és próbálkozások. Erre lett REAKCIÓ a megfelelően módosított gyermekvédelmi törvény.

Most ezért nem láthatsz ilyet.

Tapi2021 2023.09.07. 18:02:13

@kiskisutca: "A gyümölcsökről lehet megismeri a jó fát, ebben az esetben is."

Igaz. De hazugságokból nehezen nő jó gyümölcs.
Ahogy az egyház szerteszét szaggatása és az ebből fakadó ellenségeskedés sem gondolom, hogy jó gyümölcs lenne. Sokkal inkább szolgálja az ördögöt, aki a szétverésben érdekelt.

Az egyház hibáit ki lehet javítani úgy is, hogy benn maradunk és elérjük a változást. Az ilyenekből lesznek később a szentek. Lásd pl. Assisi Szent Ferencet és másokat.

Vagy szakadást, ellenségeskedést előidézve, az ördög örömére. Az ilyenekből lesznek az eretnekek, magán-vallás alapítók. Ezrével.

Tapi2021 2023.09.07. 18:08:34

@cvsvrs: "azt kell mondani, hogy az vétek, vagy ha az túl enyhe, akkor lehet azt mondani, hogy a homoszexualitás egy kihágás. mert meghágnak valakit, akit nem kellene. és a kihágás nem erkölcsös. ha nem történt erőszak, akkor nem bűn, nem történt bűncselekmény.

csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni."

Fáradsz? Azért gondolom, még megtudod különböztetni, hogy az állami-világi törvényekről, vagy a kereszténységről, annak törvényeiről és fogalmairól beszélgetünk-e? Vagy nem?

Vert helyzetben terelés egy vallási beszélgetésbe és a vallási bűnértelmezésről való vitába betolni a Btk.-t. Ez így gyenge mentés.

Tapi2021 2023.09.07. 18:14:27

@cvsvrs: "csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni"

Az a része, amely ismeri is, mi van benne megírva! Vagyis a keresztény "része"! Mert nem vita tárgya, mi van benne megírva a homokról!

És nem botként, csak mint tényt leszögezzük, hogy az van megírva, ami.
Ez fájhat annak, aki nem akar ezzel szembesülni. Szeretné, ha más lenne megírva. Pl. a szabad szerelem bárkivel, bármivel. Ezt érezheti botnak.

De most nem az a vita tárgya, hogy a pogányok minek érzik a keresztény tanításokat, hanem az, hogy kiforgathatják-e azokat és tehetnek-e úgy, mintha maguk is (egyfajta) keresztények lennének. (Nem.)

Tapi2021 2023.09.07. 18:21:56

@Boldeone2: "Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat"

Csak ugye a kereszténységről beszélünk. Ott ezek bűnök. Ez a lényeg.

"A homoszexuális, vagy pedofil pap sem tudja megtartóztatni magát, ez az élet rendje"

Nem igaz. Bárki meg tudja, ha akarja. A heteró papok többségének is megy. (Sőt, nem csak papoknak, ha muszáj.) Hiszen ezt ÖNKÉNT VÁLLALTÁK!
Akinek meg nem, az TUDJA, hogy bűnt követ el.

"A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben"

Neked is írom: NEM a Btk-ról, az állami, világi törvényekről beszélgetünk!

2023.09.07. 18:25:43

@Tapi2021:
csakhogy a mózesi törvény se az, hogy férfi ne háljon férfival és nő nővel. nem ez van az ószövetségben. hanem az, hogy senki ne háljon férfival úgy, mintha nő lenne. ez a leszbikusokat biztos nem ítéli el, mert egyáltalán nem hálnak férfival. ez azokat a kéjelgő heteroszexuálisokat ítéli el, akik jobb híján férfiakkal valósítanak meg aktust. és a mózesi törvény mindkettőt elítéli. halálra. de mondjuk mózes elég sok mindenkit halálra ítélt. őneki is az atyaúristen jelent meg, mint a farizeus pálnak.

Tapi2021 2023.09.07. 18:36:01

@Boldeone2: Itt jönnek napvilágra az igazságok, amikor pl. te, aki magad szerint keresztény vagy (?) ezt írod: "Csak a teológiában bűn"

CSAK!?

A teológia a keresztény tanítás veleje. Rendszerezett, kimunkált, kidolgozott, átvitatott és "iskolai tananyaggá" kristályosított formája. Mondhatni a tudományosan rendszerezett hittan.

A keresztény teológia és a keresztény tanítás egy és ugyanaz. Akinek nem, az nem keresztény. Aki elintézi annyival a hitigazságokat megfogalmazó teológiát, hogy "csak". Csak a teológia mondja, tehát eldobható.

Ez nem így működik.

2023.09.07. 18:36:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ferenc nem tévedhetetlen. és persze ortodox nézőpontból egy áruló. mindenki az, aki az ókeresztény szokásrendtől el akar térni. vagy az elé az őspogánysághoz akar visszatérni. a magyar reformátusság duplán elárulja az ortodoxiát. mert nem csókolgatják a keresztet és a szent képeket.

Tapi2021 2023.09.07. 18:38:03

@cvsvrs: "júdás is keresztény volt."

Legfeljebb az árulásáig. De azt is csak Isten tudja, mert Ő lát a szívekbe. A Krisztus-követő nem az, aki fizikailag követi egyik helyről a másikra. (Aztán eladja.)

Tapi2021 2023.09.07. 18:40:45

@cvsvrs: "sakhogy a mózesi törvény se az, hogy férfi ne háljon férfival és nő nővel. nem ez van az ószövetségben. hanem az, hogy senki ne háljon férfival úgy, mintha nő lenne. ez a leszbikusokat biztos nem ítéli el, mert egyáltalán nem hálnak férfival. "

Mellébeszélés. Ezt csak most szeretnétek így átértelmezni. A zsidók is és a keresztények is pontosan értették mit mond itt Mózes és ekkép is jártak el.

2023.09.07. 18:40:53

@Tapi2021:
a katolikus teológia nagy része baromság. hogy mondjuk az az úrvacsora osztás során a pap keze és a hívő foga megértinti krisztus testét. tele van bornírt tanokkal, nyilvánvaló ökörségekkel.

Tapi2021 2023.09.07. 18:49:06

@cvsvrs: "a katolikus teológia nagy része baromság. hogy mondjuk az az úrvacsora osztás során a pap keze és a hívő foga megértinti krisztus testét. tele van bornírt tanokkal, nyilvánvaló ökörségekkel."

Értem, hogy nem érted. Ez már régen lejött nekem.
Ez van.
Luther és Kálvin sem értette. Pedig ott van világosan leírva. Az evangéliumokban és Pálnál is. Ezeket a szövegeket minden misén az áldozáskor SZÓ SZERINT felolvassák! Csak van, aki nem érti, amit hall. Vagy nem is akarja. Mert neki jobb ötlete van.

Aztán jön azzal, hogy csak a Biblia, csak a szöveg. Kivéve, ha a szöveg mást mond, mint az új "messiás". Akkor az érvényes, amit Kálvin mond, nem amit Pál apostol!

Így születnek az eretnek, tévtanok!
Hogy nem értik, de nekik van egy jobb elképzelésük.

2023.09.07. 18:52:50

@Tapi2021:
Mózes harmadik könyve a Léviták egyházi szolgálatáról
[...]
Férfiúval ne hálj úgy, a mint asszonynyal hálnak: útálatosság az.

most hagyjuk, hogy ez a parancsolat csak a levitákra vonatkozik. mózesi törvény sem azt mondja, hogy a leviták ne háljanak egymással. hanem ne úgy, minhta a másik asszony lenne.
Leviticus 18:22
22 Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination.

és ezt valaki értelmezheti úgy is, hogy két férfi ne háljon együtt. és úgy is, hogy egy heteroszexuális ne háljon homoszexuálissal. ez esetben mindketten bűnösök.

a börtönben egy heteroszexuális meghág egy homoszexuálist, akkor azt mondja, hogy ő csak úgy hált egy férfival, mintha nő lenne. ő heteroszexuális, ez nem tiltott. dehogy nem. éppen ez az, ami tiltott.

2023.09.07. 19:06:05

@Tapi2021:
ez a kereszténység bigott irányzata. ami azt mondja, hogy a biblia, amit emberek írtak szent. és csak az. mert csak a biblia jelenti az üdvösséget. ez a zsidókereszténység. hogy csak 144 ezer izrealita üzdvözülhet. pont ennyi. mert az írva van. ezt valaki leírta. kiszámolta. benne van a bibliában. ki hiszi ezt el? és mi köze ennek jézus tanításaihoz? ezek a biblia talmi, talmudista részei. azokba higgyenek a zsidók.

2023.09.07. 19:14:01

@Tapi2021:
egy magyar keresztény a nemességben, a tisztességben, a becsületben, a kegyességben hisz a nemtelenséggel, a tisztességtelenséggel, a becstelenséggel, a kegyetlenséggel szemben . ilyenekre tanít a biblia (ha valaki tiszta úgy olvassa), de a kockásfülű nyúl is, minden rendes mese. az általános emberséget hirdeti meg nem evilági bölcseletre alapozva.

Tapi2021 2023.09.07. 20:31:59

@cvsvrs: "ez a kereszténység bigott irányzata. ami azt mondja, hogy a biblia, amit emberek írtak szent. és csak az. mert csak a biblia jelenti az üdvösséget. ez a zsidókereszténység. "

Mivel nem kötelező kereszténynek lenni, ez miért probléma neked?

Abban hiszel, amiben akarsz. Csak nem leszel keresztény. Ennyi.
Látom, te gyártottál magadnak egy saját hitet, és abban hiszel. Legyen neked ez.

Tapi2021 2023.09.07. 20:34:58

@cvsvrs: "gy magyar keresztény a nemességben, a tisztességben, a becsületben, a kegyességben hisz a nemtelenséggel, a tisztességtelenséggel, a becstelenséggel, a kegyetlenséggel szemben . ilyenekre tanít a biblia (ha valaki tiszta úgy olvassa), de a kockásfülű nyúl is, minden rendes mese. az általános emberséget hirdeti meg nem evilági bölcseletre alapozva."

És ezek egyike sem tesz kereszténnyé.
Sem a hit a nemességben, tisztességben..., sem az általános emberség.

Szerintem ezt kiveséztük.

Gery87 2023.09.07. 21:31:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

vaagy, több demokrácia, több közösségi tulajdon és kevesebb nyílt társadalom és kapitalizmus.

Gery87 2023.09.07. 21:35:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kulcs nem a jogban van, hanem az erőforrások feletti ellenőrzésben!
Mindennemű hatalomnak az alapja mid van!
A többi lófasz.

Lám, Orbán és egy hajléktalan, Soros és egy átlag polgár között nincs jogi különbség, mégis elképesztő a különbség befolyás, kapcsolatok és vagyon terén, ezek pedig egymást erősítik.

Gery87 2023.09.07. 21:37:51

@Tapi2021:

Csak nem mindegy hogy választva vannak és meddig milyen korlátokkal vagy eleve bele születnek. Van e mögöttük vagyon és befolyás vagy csak rátermettség, hozzáértés.
Ma utóbbi nem feltétel, előbbi meg mindent visz.

ZorróAszter 2023.09.07. 23:05:04

@Gery87:

"Már ahol a nemesség vezette, nálunk igen."

Franciaországban is. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlésen ez azért nem látszott, mert az valójában rendi gyűlés volt. De az alkotmány megszavazásában is nagy szerepe volt a nemsségnek.

"Pl az állam már egy kialakult társadalmi entitás, nem lehet visszacsinálni, ebben tévednek a kommunisták és az anarchisták."

Amióta van marxizmus, azóta folyamatosan arról kell beszélni, hogy mit NEM mondott Marx, mit NEM állít a marxizmus.

Ebből látszik, hogy a marxizmus igaz, ellenkező esetben arról kellene vitatkozni amit valóban állít. És nem azzal, amit sosem.

:o)

ZorróAszter 2023.09.07. 23:07:33

@Gery87:

"A felvilágosodás eredményeit meg nem lehet visszacsinálni ebben téved a modern kultúrharcos jobboldal meg Birca."

Ha már MaxVal nem akarja elárulni, akkor legalább maga mondja meg ha tudja, hogy honnan jött ez az újkeletű felvilágosodás-ellenesség?

Megint mondott valami faszságot Orbán hogy ennyire ráhasaltak?

ZorróAszter 2023.09.07. 23:11:23

@cvsvrs:

Elfeledkezik Kazinczyékról és a magyar jakobinusokról.

Petőfi is a francia jakobinusok rajongója volt. Már nem emlékszem konkrétan, kiknek a portréja volt kifüggesztve a szobája falára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 07:07:55

@ZorróAszter:

Nem újkeletű. Magyarországon mindig erős volt a tradicionalizmus. Csak most meg tudott jelenni már a kormánypárt szintjén is.

ZorróAszter 2023.09.08. 07:43:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem újkeletű. Magyarországon mindig erős volt a tradicionalizmus. Csak most meg tudott jelenni már a kormánypárt szintjén is."

Sejtettem, hogy Orbán mondott egy baromságot mint az extraprofittal kapcsolatosan is, és aztán a papagájkórus azt szajkozta vagy egy évig.

De az furcsa, hogy magának se esett le, hogy ott az abszolútisztikus monarchiát cserélték le alkotmányos monarchiára. És mint mondtam, a nemesség talán még a polgárságnál is buzgóbban akarta a változásokat mert már nagyon viszketett a nyakuk.

Gery1987 2023.09.08. 16:03:56

@ZorróAszter:

Hát én elég sok helyen olvastam az állam elhalásáról...

Gery1987 2023.09.08. 16:09:23

@ZorróAszter:

Én először Bircától hallottam mostanában, aztán valami fideszes szócső is mondott ilyet.

Régebben is volt ilyen felvilágosodás tagadás a Bogár Lacibácsik meg Echo TV-s Szaniszló féle konteósok a jakobinusokkal, kőművesekkel meg illuminátikkal....azok löktek ilyen dumát, már 10-20 éve is.

De hogy most mit akarnak, menjünk e vissza a feudalizmusba ezt így nem fejtették ki.
De nem is kellett: a lényeg hogy megint lehetett zsidózni meg szabadkőmüvesezni, röviden háttérhatalmazni.

Gery1987 2023.09.08. 16:11:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pontosan, ezért kell minél kisebb közösségben intézni minél több ügyet és minél kevesebb dolgot állami szinten.
A pártokráciával pont az a baj hogy mindent nagyban fent intéznek el és onnan tematizálnak lefelé.

Gery1987 2023.09.08. 16:23:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogynem.
Különben nem működnének a miniállamok sem 30.000 fővel.
És nem mondtam hogy mindent takarító Mari néninek kell intéznie...
De a felhatalmazás legyen minél kisebb szinten.
Egy lakógyűlésen sem a lakók csinálnak mindent, ott is van képviselő, de sokkal átláthatóbb az a szint..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 16:30:00

@Gery1987:

A 90-es években csak 1-2 ilyen folyóirat volt. Senki se vette komolyan őket.

A MIÉP se volt tradicionalista SOHA.

A kevés Hamvas-kör meg 2 emberhez fűzödött: Dúl Antal és László András. Dúl inkább csak Hamvas műveit ápolja. László aktív, de ő legitimista, ami nem következik sehogy Hamvasból, meg elmenet egy ilyen ezoterikus irányba. Csomó anyagaik vannak a YT-n, számomra marha idegen ez az egész László-féle értelmezés.

Alapvetően mindenki utálta őket. A liberálisok az antiliberalizmus miatt, a nemzei radikélisok meg magyarelleneséggel vádolták őket, lásd László szövegei Kossuth, Petőfi, stb. ellen.

Aztán a Jobbik kezdte őket felkarolni, de ott is ez a borzalmas legitimista irány ment, még pluszban keverve marhaságokkal. Meg jöttek aki az egészből zsidózást csináltak, ami végképp abszolút nem következik Hamvasból.

Most vannak ilyenek a Fidesz környékén, pl. a fideszes megmondóemberek közül Trombitás, lásd ezt pl. mandiner.hu/velemeny/2018/05/trombitas-kristof-van-vilag-a-kuruckodason-tul-is

Azt hiszem érthető, miért nem vayok haverságban velük.

Gery1987 2023.09.08. 18:10:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó hát trombitásról tudjuk hogy azon kívül hogy seggnyaló propagandista, nincs minden rendben odabent:)

ZorróAszter 2023.09.08. 19:57:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó, de mi köze mindennek a felvilágosodás-ellenességhez?

Már csak azért is, mert szemlátomást durván meghamisítják azt, hogy mi is volt valójában a felvilágosodás.

Gery87 2023.09.09. 09:31:10

@ZorróAszter:

A felvilágosodás ellenzés, valójában sokadik abban a sorban ami arról szól hogy a most elégedetlen ember vissza akar menni egy "régi világba, amikor még minden jobb volt".
A meg nem élt korok nosztalgiája.
A jövő bizonytalan, a közelmúlt ismert, tehát nagyon régen biztos nagyon jó volt:)

ZorróAszter 2023.09.09. 10:15:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A felvilágosodás lényege az ateizmus és a kapzsiság."

Erre mondtam hogy ez a történelem durva meghamisítása. Nem egyszerű kis szokásos csúsztatás. És csudálkoznék ha nem találkozna a véleményem a túlnyomó többségével. Ugyanis ez valami újdonság valami napipolitikai vagy ahhoz kapcsolódó propagandalózung megtámogatására. Mint annak idején például az EXTRAFROFIT sajátos orbáni átértelmezése.

Csak ki lennék váncsi mi hozta most elő, mert kicsit kimaradtam a fejleményekből.

ZorróAszter 2023.09.09. 10:24:21

@Gery87:

"A felvilágosodás ellenzés, valójában sokadik abban a sorban ami arról szól hogy a most elégedetlen ember vissza akar menni egy "régi világba, amikor még minden jobb volt"."

Nem értem, miért akar valaki visszamenni abba a korba, aminek a válságaira lett válasz a felvilágosodás?

A felvilágosodás ugyanis a kor teljes és állandósult gazdasági és társadalmi válságaira próbált megoldást találni.

A lényeg: a feudalizmus, az abszolút monarchia kifutott, de még mindig mérhetetlen vagyon és hatalom van a nemesség kezében. Ez gátja a fejlődésnek. A polgárság ezen kívül a gazdasági hatalmához politikai hatalmat is akar. És nincs idő fél évszázad felvilágosodásra, mert a nyomorgó nép előbb-utóbb robban és mindenkit agyonver aki kicsit is gazdagabbnak látszik.

Gery1987 2023.09.09. 14:59:44

@ZorróAszter:

"Nem értem, miért akar valaki visszamenni abba a korba, aminek a válságaira lett válasz a felvilágosodás?"

Mert tájékozatlan és ő erről nem tud, vagy buta mint a tök, vagy nem hiszi el ami történt, vagy úgy érzi neki ez nem hozott jót stb.

ZorróAszter 2023.09.10. 10:16:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem a felvilágosodás-ellenesség egy ki nem aknázható eszme. Ugyanis nagyon nagy mértékben el kell torzítani hozzá azt a kérdést, hogy mi is volt az, holott ma már ehhez senkinek se fűződik érdeke. Úgyhogy csak megütközést kelt, ha valaki mégis belekezd.

Kb. olyan mint Hitler dühödt ellenszenve a vaj iránt. Valójában mindenki csak nézett hogy mi baja van.

A másik, ami miatt kiaknázhatatlan, hogy a korabeli pártokat nehéz mai pártokkal azonosítani, mert ez a pártpolitika hajnala volt mindenféle kiforratlansággal és ellentmondással.

Így aztán ha azt mondom, hogy a jakobinusok leginkább az MDF-el lenne azonosítható a magyar politikai életben, akkor mindenki fel lenne háborodva mert mindenkinek a nyakazások jutnak az eszébe és nem a politikai pártok egyéb fontos jellegzetességei.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása