magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az interjú

Annyit beszéltek róla, hogy végül megnéztem a híres Orbán-interjút.

Azonnal feltűnt: ez egy teljesen amerikai közönségnek szánt beszéd valójában. Azaz így is kell kezelni.

Tartalmilag semmi kivetnivaló benne: tipikus eset, amikor valaki egyszerre elméletalkotó és gyakorló politikus, az elhangzott elméleti elemekkel egyet lehet érteni, figyelembe véve, hogy egy gyakorló politikus sose lehet őszinte.

Egy hibát azért látok. Az önközpontű contra közösségközpontű rész nem képes az amerikai közönségben megértést találni szerintem. Az önközpontúság általános amerikai érték ugyanis, ez mind a két nagy amerikai táborra igaz, az - amerikai kifejezéssel - "liberálisokra" és "konzervatívokra" is, de mégis, mindenképpen igazabb az utóbbiakra.

Az amit Orbán közösségközpontúságnak mond az Amerikában teljesen érthetetlen dolog, s a konzervatív oldalon még inkább, mint a liberálison. Valószínűleg az átlag amerikai konzervatív képtelen megérteni, hogy a kelet-európai konzervatív hős Orbán miért említi negatív előjellel az önközpontúságot.

De valószínűleg ezen átsíklanak mint sajátos kelet-európai dolgon. Aki meg érti, az úgyis tudja mi az alapvető eltérés az amerikai és a kelet-európai rendszerkritikus jobboldal között: míg a kelet-európai antiliberális, addig az amerikai valamiféle eredeti, igazi liberalizmust kér számon.

277 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7718206767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.09.06. 09:04:07

az amerikanizmus, hogy van az egyén, az ego, ez a legfontosabb. van amerika, ami adja a politikai identitást. ez a demokratáknak az egyesült államok, a republikánusoknak a nemzet. és van a világ. nincsenek kis közösségek, vagy ha vannak, akkor sincs különösebb jelentőségük közéletben. ahol a két nagy párt van. és nagyobb nemzetközösségi létforma sincsen, hiszen a maga az egyesült államok.

orbán most éppen a republikánusokat utánozza. csak azt is totalitárius módon. mondván, hogy egyáltalán nem kellenek a demokraták, mert ők a nép ellenségei és nemzetellesek. és a nemzetközi oligopóliumokat az állam totális tőkepiaci uralmával térdre kényszerítik a nemzeti oligarchák. ami az ázsianizmus.

ezeket kombinálja össze. és mivel putyin mellett trump imádója is ezért támogatják a trumpisták. azonban ez a politika nem kompatibilis az amerikai közgondolkodással. az amerikai közéletben lenézik, megvetik az olyan poltikusokat, akik a tőkepiaccal való összefonódást nyíltan hirdetik. ázsiában negligálják. orbán pártjában nincs reálértelmiségi, szemben az ázsiai értelmiséggel. ahol van egy valódi techokrata érdekkör.

tegnap bemutatták debrecen a "nagyváros" kis oligarcháit. ők azok. középen a polgármester, mellette a szürke öltönyös a párt lusta dick-je. pósán laci, aki nem szólalt még fel a parlamentben. nincs más, mert kósa a csengeri örökösnő ügyével kiesett a pixisből, vajon ki vezette meg (a polgármester csengeri, aki a helyéből kiütötte), és képviselő még tasó elvárs, aki a lombkorona sétányokat építette, csak egyik fidesz potentát a fát is kivágta mellőle.

szóval ők debrecen "nagyváros" új választott vállalkozói.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2023/kkvpark.jpg
őket politikai alapon választják ki nyílt összefonódással. ilyen nincs amerikában. a republikánusoknál se. ez a "balkán".illetve az egy kérdés, hogy a balkán ilyen-e.

birca, van ilyen mondjuk a debrecenhez hasonló plovdivban vagy plevenben?

2023.09.06. 09:28:39

a fidesz most azt mondja, hogy a helyi pártvezetőnél, a párttitkár elvtársnál kell jelentkezni akkor ha valaki kiemelt vállalkozóként hitelhez és/vagy állami támogatáshoz (direktben készpénzhez, megrendelésekhez) szeretne jutni. és aztán kiáll a polgármester, hogy íme a választottak. ilyen mértékű lyen (a kisvállalkozói körig elérő) nyílt összefonás létezik bulgáriában?

az amerikai erre azt mondja, hogy ilyen a maffia. ami ma már csak ruszkira jellemző. magyar értelmiséginek ez "balkán". a balkánon van ilyesmi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 09:38:18

@cvsvrs:

A nagy megbízásokhoz mindenhol politikai hatalom kell.

Ha nincsenek kapcsolataid, nem fogsz közbeszerzést nyerni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.09.06. 10:23:56

@cvsvrs: Mindig amikor a magyar módszert, vagy eljárást kritizálják, elfelejtik összehasonlítani a külföldivel. Mert a külföldi egyáltalán nem szokott jobb lenni. Amerikában, nyugaton a tőke diktál a politikusoknak. Csak rájuk senki nem szavazott. Nálunk meg a politikusok diktálnak a tőkének, de mögöttük ott van a társadalmi támogatás. Apró különbség. Le lehet fasisztázni a magyar módit, de akkor nevezzük nevén, hogy a nyugati forma színtiszta arisztokratikus uralom. A kettő közül a nép az egyikből teljesen kimarad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 10:27:22

@cvsvrs:

A két megoldás:
- a maffia van hatalmon, ő választja meg a névleges politikai vezetőket,
- a maffia erős, de nem képes az országot vezetni, ezt nevezik a liberálisok diktatúrának.

2023.09.06. 10:31:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez nyilván így van amerikában is. csakhogy a fideszben az összefonódás teljesen nyílt. egyészen a kisválalkozói rétegig. és ez az, ami a republikánusokra sem jellemző. mindenki belevizel a medencében. a fidesz azt mondja, hogy a trambulinon legyen a wc. a medencébe onnan kell belevizelned. úgy lehetsz valaki.

a fidesz egy olyan állampárt, amelyik igyekszik maga alá gyűrni a reálgazdaságot. így működik kína. kínában úgy juthatsz nagyobb összegű pénzhez, készpénz támogatásokhoz, vagy hitelpénzhez, hogy szoros állampárti kapcsolataid vannak. és ez sikeres. ez az ázsianizmus. csakhogy ehhez az kell, hogy az állampárthoz kapcsolódjon egy valódi technokrata értelmiségi kör. kínában a nyugat által is magasan rangsorolt kínai egyetemekről jövő mérnökök a pártfőtitkárok.

a fideszben azt mondják, hogy ez társadalom mérnökösködés. a corvinus egyetem. a mandineres hülyegyerekek vannak. az mcc kollégium. ami itt debrecenben közéleti debilek gyűjtőhelye. orbán megvette nekik az arany bika szállót főhadiszállásnak. és ott áll töküresen. és amerikából hivtak előadót. a republikánus pártból a "new ateism" mozgalom alapítóját. hiába fizettek temérdek pénzt az előadásokért, nem jönnek. reálértelmiségiek nincs, néhány kivételtől eltekintve szélhámosok.

és erre a világra mondja azt az egyetemi értelmiség, budapesten és debrecenben is, hogy ez a "BALKÁN".

ilyen a balkán, ilyen bulgária?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 10:33:39

@cvsvrs:

Mindenhol így van. Nyugaton is, a Balkánon is.

A kapcsolati tőke alegfontosabb a kapitalizmusban.

Te se adnál munkát tök ismeretlen vízvezetékszerelőnek, hiába látszólag szuper, inkább megkérdezel ismerőst, ismernek.e valakit.

Gery87 2023.09.06. 10:39:36

Tipikus egymást és egymás táborát felszopó populista interjú volt.
Olyan baromságokkal hogy be akarják adni az amerikai közönségnek hogy ez egy mélyen vallásos ország, hogy a nemzet egységes és büszke....hogy minden rendben van és virágzik minden...ha Trump lesz az elnök 5 perc alatt véget vet a háborúnak...

"Az amit Orbán közösségközpontúságnak mond az Amerikában teljesen érthetetlen dolog"

Szerintem érthető, max azt nem értik miért kell külön kiemelni és szembe állítani az egyénnel.

2023.09.06. 10:43:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
de ez az összefonódás nyílt? tehát erre a politikusok és a vállalkozók büszkék? hogy így jutnak előnyököz? mindenhol belevizelnek a medencébe. csak nem nyíltan a trambulinról.

2023.09.06. 10:50:21

@Gery87:
amerikában nincsenek kis közösségek, vagy ha vannak, akkor azok kívül állnak a politikán. hanem van az egyén, az egyesült állmok (ami a republikánusoknak a nemzet, és ebből lesz a két párt) és a világ.

budapesten a többség gondolkodása is ez. azzal, hogy a baloldali egységállamban valójában semmiféle szolidaritás nincs, csak annak hazudják a demokraták. és a jobberek vezére orbán egy közutálatnak örvendő politikus a nagyvilágban, akinek semmiféle nemzeti érdekérvényesítő képessége nincsen.

tehát ha valakinek a nemzeti érdek tényleg fontos, vagy akár a szolidaritás azt gondolja, hogy orbán menjen. persze ne gyurcsány jöjjön vissza. csak ez a kétosztatúságba már nem fér bele.

Tapi2021 2023.09.06. 10:55:14

@cvsvrs: "ez nyilván így van amerikában is. csakhogy a fideszben az összefonódás teljesen nyílt. "

Erről beszélt Pesty is. Hogy oké, hogy mindenhol ez van, de talán nem kellene ennyire őszintének lenni és kitenni a kirakatba. Mondván, úgyis mindenki tudja mi, hogy megy.
És ebben igaza van.

Ha meg igaz, hogy kényszerítenek is vállalkozókat, hogy pl. eladják áron alul a cégeiket, az tényleg túl megy még a "bevett" határokon is.

A Fidesz 2002-ben jó részt a nagyra nőtt arc és egó miatt bukott el! Amit már a konzi-ker. tábor sem tolerált!
Sajnos most is nő az arc, és nagy az egó, meg túl nyíltan és mohón mennek dolgok. Ebben igaza van Pestynek.
Mert még ha az emberek nem hülyék is, és tudják, hogy mindenkinek maga felé hajlik a keze, egy határon túl nem nyelik le, és a szavazások 90%-ban érzelemből történnek.
Ezt a Fidesznek már meg kellett volna tanulnia.

Most sem tudják eladni pl. szinte sehol az akkus csúcstechnológia fontosságát és, hogy miért jó, hogy ide önnek és nem máshová, mert szarnak az emberek ÉRZELMEIRE, amit meg az ellenzék - nyilván - felkorbácsol ellene. Az ész érvekkel érzelmek ellen nem sokra mennek.
És ezt még mindig nem értik, nem tudják. Itt egy polgármester bujdokol az emberek elől, ha a településére tud vinni egy gyárat, mert szennyező - melyik nem? -, máshol ezért ünnepelnék. KOMMUNIKÁCIÓ kérdése! Ma a kommunikáció: MINDEN!
Nem értik.

Boldeone2 2023.09.06. 10:55:29

@megamovieboy: Nálunk meg a politikusok diktálnak a tőkének, de mögöttük ott van a társadalmi támogatás. "

Ez hülyeség. Magyarországon a nagytőke teljesen össze van fonódva a politikai hatalommal. Annak mennyi az esélye, hogy van 3000 település durván Magyarországon és az egyetlen dollármilliárdos éppen Orbán falujából kerül

Ez nem véletlen, hanem maga a haveri kapitalista rendszer

Nyilván Orbán nagy társadalmi támogatása is éppen olyan, mint a többi pártállami rezsimben: hazugságon, csaláson, elnyomáson alapszik, ezért semmibe sem nézzük, ahogy Putyin bandájat sem tartjuk demokratikus hatalomnak

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.09.06. 11:01:52

@Boldeone2: A démosz hatalmához két dolog kell. A szavazati jog és politikusok, akik figyelembe veszik a nép érdekeit és nem sorolnak elébe más érdekeket.
A szavazati joga mindenkinek adott. Orbán politizálása meg nagymértékben a szavazók igényeinek kielégítésére épül. A nép szemszögéből ezek a legfontosabbak. Hogy ez az intellektüel, ójropér értelmiségnek nem tettszik és mindenféle kiókumulált jelzőket aggatnak rá, annak nincsen jelentősége.

Boldeone2 2023.09.06. 11:02:29

@Tapi2021: A korrupció mértéke a fontos, mert teljesen azt soha nem lehet kiküszöbölni.

Viszont, a fejlett progresszív liberális, jóléti államoknak elég jól sikerült

Magyarország EU- szinten nagyon rossz hely, világszinten középszar, korrupció terén

A fejlettséggel korrelál kb

2023.09.06. 11:03:23

@Gery87:
ez a kétosztatú politika budapestre jellemző. vidéken nem. debrecenben látták,hogy az mszp és dk vezette "baloldal" egy nagy fos, és a bokros csomag idejében a városi mszp lényegében megszűnt. nem volt tagság. a debreceni mdf a menekülttábor telepítéssel szűnt meg 91-ben. a pártalapszervezet. magukra maradtak az értelmiségiek. és az szdsz pedig 98 körül szűnt meg. (fkgp és kdnp pártként sose létezett debrecenben a rendszerváltás után. az összes kdnp-s politikust megvetette a protestáns értelmiség, torgyánnak debrecenben 0 támogatottsága volt. debrecenben a miép se volt sose erős. volt egy ember. ő volt a miép.)

és így maradt a fidesz. nem azért, mert az olyan jó. nem volt más. egy nagy szarnak tartják azt is. csak ezt a pártoskodást kell csinálni, és ebben egy rakás alávaló, aljas ember választódik ki, bugyuták, akik azt hiszik, hogy történelmet csinálnak. azt, csak mélységes megvetést kapnak a történetírástóll. mugotnak gyurcsányra. azok is persze.

a rendszerváltás egy zsákutca. nem jött be a neoliberalizmus. az amerikanizmus. és az ázsianizmus is nyilván elbukik. annak ellenére, hogy orbán magát republikánusnak hazudja. az amerikai republikánus párt eszmeiségének a fideszhez semmi köze. a republikánusok aligha vezették be azt, hogy mennyi legyen a csirekefarhát a capitólium dönti el. és utána kampányolnak, hogy a capitólium levitte a csirkefarhát árát. bezzeg a demokraták. azok összejátszva a hipermarketekkel megemelnék. ilyen amerikában nincs.

Tapi2021 2023.09.06. 11:04:46

@cvsvrs: " persze ne gyurcsány jöjjön vissza."

Csak hogy, ha rápillantasz a jelenlegi magyar ellenzéki táborra, világosan láthatod, bárkire szavazol közülük, a Gyurcsány-Dobrev-Apró klánra szavazol! Ők térnének vissza.
Ez a gond.

Boldeone2 2023.09.06. 11:09:43

@megamovieboy: Önmagában az hogy általános szavazójog van, meg hogy választást tartanak, semmit sem jelent. Ezek megvannak ma már a totalitárius államokban is

Putyinban, Lukasenkóban, Orbánban több közös van: államparti rezsim, brutális tömegmanipuláció , meg az hogy leválthatatlanok
Ez nem demokrácia , annak csak a megcsúfolása

Boldeone2 2023.09.06. 11:22:06

Tehát, van egy általános félreértés

A demokrácia az NEM a tömeguralmat jelenti elsősorban, hanem a mindenkori hatalom KORLÁTOSSÁGÁT!

A jó politikai rendszerben, funkcionáló társadalomban nem jöhet létre az orbánihoz hasonó egyeduralom, Putyinról nem is beszélve

Ez SÚLYOS társadalmi torzulást: a szabad és autonóm társadalom hiányát mutatja

Az eredeti demokrácia pont azért jött létre, hogy egy szratégosz jellemzően, a nép félrevezetésével, demagógiával, ne válhassom türannosszá!

A Phülék beosztása is ezek szerint történt, mert a földművesek akkor is manipulálhatók voltak...

Valójában a tömegdemokráciák mindig sérülékenyek voltak, Hitler is választással került hatalomra ...

De, elég csak megnézni Putyin luzsnyiki stadionban háborús vérszomjban őrjöngő ruszofasiszta zombi hadát, vagy Orbán Békementét "

2023.09.06. 11:24:10

@Tapi2021:
magyarországon az akkumulátor gyártáshoz nincs elegendő nyersanyag, se energiahordozó, se szabad munkaerő.

magyarországon évente nagyságrendileg 100 ezer új autó kerül forgalomba. ennek a töredéke elektromos autó. és ugye egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a jövő. mert hogy ez a technológia sem "zöld", nem is lesz olcsó. de rendben van, gyártson az ország évi 10 ezer autóba akkumulátort. amennyi a helyi igényekhez szükségeltetik. ehhez hozzunk nyersanyagot, állítsuk itt elő, ez se egy olyan nagy ötltet, de legyünk versenyképesek. képesek legyünk előállítani annyit, amennyi nekünk kell annak ellenére is, hogy ehhez az adottságaink kedvezőtlenek.

ehelyett az van, hogy legyünk ebben éllovasok. ez a "vas és acél országa" fideszes változatban. csak nem a szovjet, hanem a kínai elvtársakkal.

magyarország az elektromos autógyártásban előállíthatna könnyűfémet, alacsony energiaigényű könnyűszerkezetes városi autót egy elektromos kismotorral, az önvezetést támogató szoftvert. be lehetne kapcsolódni az elektromobilitásba csak éppen nem így.

a fidesz egy suttyó vállalkozói kör, akiknek az számít, hogy valamit lehessen betonozni. és abból hirtelen meggazdagodjanak. ez számít. és semmi egyéb. a környezetpusztítás se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 11:26:35

@Boldeone2:

Ha a közhatalom korlátos, az egyetlen dolgot jelent: a valődi hatalom hátul van, rejtve.

Normál társadalomban a hatalom totális, azaz a társadalom hatalma teljes saját maga felett.

Az egyetlen korlátozó tényező az erkölcs. Ezt közösségi akarattal se lehet felülírni.

Tapi2021 2023.09.06. 11:27:27

@Boldeone2: Gyurcsány és társai sem az eszükkel, szorgalmukkal lettek milliárdosok (már jóval korábban).
Ezt az emberek bekalkulálják. Irigyeljük, meg nem jó, de ez van.

A kérdés a mérték és a stílus. Akinek a vagyonnal együtt az arca is nő, azt előbb-utóbb büntetik az emberek.
Ha egy normál szinten marad, és még másoknak, nekünk is lejön valami haszon, akkor toleráljuk. Belátva, hogy ha nem ezek gyarapodnak, akkor mások.
Ha így van - és így van -, akkor meg már inkább azok, akik közben legalább a mi érdekeinket is előmozdítják és képviselik a közéletben, politikában.

Az emberek így döntenek.

Tapi2021 2023.09.06. 11:33:09

@Boldeone2: "Viszont, a fejlett progresszív liberális, jóléti államoknak elég jól sikerült"

Ez csak hit. Annyi a különbség, hogy ott már sokkal régebben megy és sokkal kifinomultabban csinálják! Nem a "kirakatban", ahogy Pesty is mondta.

És még náluk is kibukik néha egy-egy csontváz. Lásd VW-ügy, brüsszeli vesztegetések... És ezek a jéghegy csúcsai csak, alattuk ott a hegy! Csak nem látjuk, mert jól fedik.

(Plusz ott a "Mészárosok" a mai milliárdosok nagy- és ükapjai voltak. Ennyivel előrébb vannak.)

Boldeone2 2023.09.06. 11:37:51

@Tapi2021: világosan láthatod, bárkire szavazol közülük, a Gyurcsány-Dobrev-Apró klánra szavazol! Ők térnének vissza."

- Az a gond, hogy Orbán olyan választási rendszert csinált, hogy már nemcsak összefogni a minimum, hanem már valójában csak egy nagy párt győzhetné ORBANT - elvileg

Mivel óriási az egyéni körzetek súlya, amit túl is kompenzálnak, az ellenzék kénytelen összefogni, de már ezt sem lehet szinte, mert tavaly megváltoztatták a listaállítás szabályait, azaz: 4 párt már nem tud összefogni ( esetleg 2)

Tehát MINDENKIT belekényszerítenének egy választási tömbbe, mert akkor mindenképpen ott lesz Gyurcsány

Ha nincs összefogás vagy egy közös párt akkor teljesen esélytelen az ellenzék, mivel egymás ellen harcolnak a választókért

A Jobboldalt pedig a Fidesz leuralta, ráadásul egy olyan ezermilliárdos agymosó, hazug, propaganda- gépezetet áll mögöttük, a első senki mögött sem

Ez nem valódi választás, hanem egy hatalmas, monolit, elnyomó rezsim harcol szinte a néhány emberes ellenzék ellen

Boldeone2 2023.09.06. 11:40:05

@Tapi2021: Ez csak hit. Annyi a különbség, hogy ott már sokkal régebben megy és sokkal kifinomultabban csinálják! Nem a "kirakatban", ahogy Pesty is mondta."

- A lófaszt hit! Ezer ha nem millió korruciós rangsor van a világon, meg lehet nézni

A lényeg: az átlag svéd nem érez nagy korrupciót, a magyar igen. A percepció is lényeges!

Tapi2021 2023.09.06. 11:43:23

@Boldeone2: "Ez nem demokrácia , annak csak a megcsúfolása"

Attól, mert nem ti nyertek, mert nem szavaznak rátok ÖNKÉNT elegen, még demokrácia van! Sőt, ezért nem vagytok kormányon, mert a többség nem akarta!

2023.09.06. 11:43:39

@Tapi2021:
ez a szocializmusban a refromok keretében gyártot hódgép puli.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4236/42363/423639/42363986_ff53fc820a7af0e793f561b92d8b1818_wm.jpg
ide kellene visszatérni. ilyen autókat gyártani közösségi keretek között úgy, hogy azt előállítja egy olyan közösségi vállalat. mint a hódgép. egyébként a tervező iroda lehet privát. ezt utángyárthatja egy gmk.

és be lehet szerezni az alacsony fogyasztású kismotort, ahhoz kapcsolódóan egy kisebb akkumulátort, vagy fel lehet szerelni kisebb robbanómotorral, többféle olcsó, viszonylag egyszerű hajtáslánccal direkt állami beavatkozás nélkül. ez a szocializmus a reformokkal. és ide kellene visszatérni az elektromobilitásban is.

valami ami magyar volt és működött. nem volt a legjobb, sőt kezdetben nevetséges és rossz volt, de aztán tovább kell fejleszteni. volt valami. nem ez ezek a suttyók, akik temérdek pénzzel ki vannak tömve. és az államhoz kötőden nincs semmilyen valós áru, ami szerethető lenne. amire az a baller válasz, hogy olyen nem lehet.

dehogy nem. úgy, hogy az állam nem totalitárius. hanem a hódgéppel versenyez a debrecen autó, vagy budapesti motor és gépgyár üzemegységei, a győri adui hungária német-magyar vegyesvállalat. ez a késő kádár kori koncepció. és ezzel polgári célokra alkalmas elektromos autókat lehet gyártani. esetlegesen az európai piacra.

és a harcászathoz pedig nato keretek kellenek elsősorban, amit ugye a fidesz a putyini seggnyalással megint csak szétverne.

Boldeone2 2023.09.06. 11:46:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az egyetlen korlátozó tényező az erkölcs. Ezt közösségi akarattal se lehet felülírni."

- Ez idealizmus. Én egyetlen dologban hiszek: a minél nagyobb hatalmommegosztásban és a minél gyengébb központi hatalomban, a hatalmi forgásban

A hatalom - az emberi természetből adódóan- mindig torzul, ezért sok korlát kell neki , gyengíteni kell

Ha valaki a népuralomra hivatkozik, az többnyire nem demokrata, hanem diktátor

Az elit eleve nem tekinti magát ma már a nép részének

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 11:49:39

@Boldeone2:

Ha a kzööség hatalma nem totális saját maga felett, akkor valaki más van ott, vagy nyíltan vagy a háttérben.

Lásd a mai nyugatot, a nagytőke, milliárdos alapítványok zsinóron mozgatnak mindent. Ellenük mindenki esélytelen.

Boldeone2 2023.09.06. 11:53:07

@Tapi2021: Attól, mert nem ti nyertek, mert nem szavaznak rátok ÖNKÉNT elegen, még demokrácia van! Sőt, ezért nem vagytok kormányon, mert a többség nem akarta!"

- Persze, ezt mondják Putyinék is, hogy a háborút az orosz nép akarta ....

Az EU többség kimondta: Magyarország választási hibrid autokrácia. Ez az igazság, mindenki látja, Orbán basit nem lehet leváltani és ebben nektek rezsimszolga újságíróknak is nagy szerepetek van, akik nap mint nap elvégzik a hazug agymosást

A nagyvárosi, budapesti értelmiség viszont nincs veletek, most is átlátnak a szitán, mint az előző rezsimekben

Boldeone2 2023.09.06. 12:02:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi a jobb, az ha egy monolit rendszer ukázok alapján irányítja a társadalmat, hazug módon a közösség érdekeire hivatkozva korlátozzák a demokráciát; vagy engedni a liberális szabadosságnak?

Soros György azt mondja, hogy legyen nyílt társadalom, ami nem azt jelenti hogy jöjjön be tízmillió migráns a határokon, hanem azt, hogy legyen autonóm, független, szabad a társadalom
Nem kellenek az elnyomó, hierarchikus, monolit társadalmi struktúrák

A gazdasági rendszert azt nem akarja senki megváltoztatni: ugyanaz a kapitalizmus van mindenhol

Először társadalmi alapok változását kell elérni: anakronisztikus társadalomban természetes az egyenlőtlenség

Tapi2021 2023.09.06. 12:07:19

@cvsvrs: "magyarországon az akkumulátor gyártáshoz nincs elegendő nyersanyag, se energiahordozó, se szabad munkaerő."

Ezért a befektetőnek kell, hogy a feje fájjon! És nem fáj. Nyilván tehát van ehhez minden. A kapitalista nem hülye.

A gazdaság (stratégia) meg úgy néz ki, hogy idehoztunk négy-öt menő autógyárat. Az EU elhatározta, hogy 2035-től nincs több robbanómotor. Az autógyárak állnak át elektromosra. Ennek egyik fő eleme az AKKUMULÁTOR. Minden aksis lesz, nem lassan, hanem gyors tempóban.

Ezért az autógyárakhoz kell az aksigyár. Közel. Mert éppen a Covid mizéria és a HÁBORÚ (a világ újabb felosztása) mutatta meg, hogy milyen könnyen omlanak össze az ellátási láncok. Lásd chip-hiány meg kábel hiány, miatt beszakadt autógyártás!

Tehát, akkor működik ez az ág jól és biztonságosan, ha KÖZEL van egymáshoz az autógyár és a BESZÁLLÍTÓI, pl. a fődarab akku.
És ezek mellé logikus a selejtet feldolgozó üzemeket is építeni, helyben. ... Stb.
Ez csak egy iparág, de mindnél így kell egy ÉRTELMES gazdaságpolitikának néznie a rendszert.
Mert neki kell biztosítania azt, hogy ezek biztonságosan és hosszútávon működjenek!

Meddig gyártana a BMW autót Debrecenben, ha nincs a közelben az egyik fődarab gyára, és a szállítás BÁRMIKOR megszakadhat????
Lásd: az USA és nyugati csicskái Kínával is izmoznak, és ahogy elvágtak az orosz erőforrásoktól, úgy kettőt pislogunk és elvágnak Kínától is! Pl. Taiwan ürügyén...
És akkor mit csinálnak a BMW-nél, meg a többinél? Néznek ki a fejükből?

A magyar kormány az ország érdekében előrelátó és helyes gazdaságpolitikát folytat.
Az ellenzék meg ebben nem érdekelt, ezért trollkodik, elkúr, ahogy mindig szokta. Minél rosszabb az országnak, annál jobbak az ő esélyeik kormányra jutni. Így gondolkodnak. :-(

Az EU-s forrásokat is ők kúrták el az országtól, tőlünk! Ugyanezen okból.

Tapi2021 2023.09.06. 12:13:23

@cvsvrs: "magyarország az elektromos autógyártásban előállíthatna könnyűfémet, alacsony energiaigényű könnyűszerkezetes városi autót egy elektromos kismotorral, az önvezetést támogató szoftvert. be lehetne kapcsolódni az elektromobilitásba csak éppen nem így."

Ehhez előbb ide kell hozni az iparágat! Utána ennek semmi akadálya.

Tízezres széria miatt senki nem épít gyárat! Lehet fantáziálni. Meg óhajtani a ZÖLD átállást, meg az elektromos autót is, közben a gyárakat meg átkívánni másokhoz, hogy ha szennyez, őket szennyezze. Nem túl korrekt Európa átállását kínai gyerekek szennyezésével megoldani. Vagy igen?

Ez a troll LMP-sek, ellenzékiek gondja is, hogy egyszerre kéne zöldnek lenni és lelkesedni az e-mobilitásért, meg áttolni másokhoz a szennyezést.

Tapi2021 2023.09.06. 12:18:56

@Boldeone2: "A lófaszt hit! Ezer ha nem millió korruciós rangsor van a világon, meg lehet nézni"

És azok sem bírósági ítéleteken alapulnak, tehát tényeken, hanem BEMONDÁSON, vagyis HITEN! Úgy hiszem, úgy ÉRZEM, hogy...
Ezt meg, hogy ki, hogy ÉRZI, propagandával nagyon jól lehet manipulálni, irányítani, ahogy a jól feltett kérdésekkel is.

Tapi2021 2023.09.06. 12:22:22

@cvsvrs: "valami ami magyar volt és működött. nem volt a legjobb, sőt kezdetben nevetséges és rossz volt, de aztán tovább kell fejleszteni. volt valami. "

Ez is álmodozás, fantáziálás. Valamit vagy el lehet adni nyereségesen és akkor gyártják, vagy nem, és akkor nem gyártják.

A reál gazdaságpolitika nem álmodozás.

2023.09.06. 12:24:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a közösség hatalma nem totális, mert a nem teljesen zárt, anak van környezete. és az emberiség egészének is. a fidesz debrecenben totális hatalommal bír max. 20-30 emberből álló zárt köt,és max. 200-300 akik a város működésébe érintőlegesen beleszólhatnak. és őket 2-3 ember irányítja budapestről. nem orbán, orbánnak fingja nincs talán még arról se, hogy gigantikus akkumulátorgyárat építenek.

a döntő a környezetpusztítás lesz, amivel a történelem szemétdombjára kerülnek. és ezt a fideszben is tudják. csak nem tehetnek mást. mert ellent kellene mondani a vezérnek. akinek szintén nincs fingja se, hogy mi történik.

tegnap a polgármester azt mondta, hogy az akkumulátor gyártás ORGANIKUS fejlődést szolgálja, amivel megvédik a munkahelyeket, ezért kellenek vendégmunkások. nem azért, hogy letörjék a béreket, hanem hogy megvédjék az ORGANIKUS munkahelyet. és erre fogják alapozni a szakképzést. debrecenből hányan akanak kínai akkumulátorgyárban dolgozni? és hány debrecenit akar a kínai foglalkoztatni? ezeket a kérdéseket nem tehetik fel. mert a polgármester elzárkózik mindenféle ilyesmitől, kivéve a seggnyalóit.

szóval a fidesz illiberalizmusa is a lokális környezeti károkozásba bukik bele. és a neoliberalizmusnak ez a korlátja csak globális méretekben.

Tapi2021 2023.09.06. 12:26:28

@cvsvrs: " a fidesz a putyini seggnyalással megint csak szétverne."

Mondanál egy példát a seggnyalásra?

Én csak annyit látok, hogy százszor ELÍTÉLTÉK az agressziót, közben igyekeznek NEKED, meg NEKEM biztosítani, hogy menjen az autód, legyen télen fűtés, és ne álljon le a gazdaságunk. (Plusz, egyedüliként emel szót azért, hogy ne halljanak emberek értelmetlenül.)

Tapi2021 2023.09.06. 12:28:51

@Boldeone2: "Én egyetlen dologban hiszek: a minél nagyobb hatalmommegosztásban és a minél gyengébb központi hatalomban, a hatalmi forgásban"

Költözz az olaszokhoz! Ott ez jól működik!
Ja, nem.
Kb. évente van kormányváltás/válság.

Tapi2021 2023.09.06. 12:31:57

@Boldeone2: "Attól, mert nem ti nyertek, mert nem szavaznak rátok ÖNKÉNT elegen, még demokrácia van! Sőt, ezért nem vagytok kormányon, mert a többség nem akarta!"

- Persze, ezt mondják Putyinék is, hogy a háborút az orosz nép akarta ...."

Nem kell Putyinnal takarózni, félrebeszélni! Semmi köze ehhez.
TITEKET NEM AKART A NÉP: És pont. És jól láthatóan jól döntöttünk. Az ellenzék SELEJT!
Ezért nincs szavazója. Pont.

Magatokat mentegethetitek meg ámíthatjátok, hogy nem a ti hibátok.

Boldeone2 2023.09.06. 12:35:36

@Tapi2021: Nem. A korruciót lehet különböző , meglehetősen pontos medológiai módszerekkel mérni...de ezt neked újságíróként már tudni kellene ...

en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

Tapi2021 2023.09.06. 12:35:44

@Boldeone2: "Soros György azt mondja, hogy legyen nyílt társadalom, ami nem azt jelenti hogy jöjjön be tízmillió migráns a határokon,"

De.

" hanem azt, hogy legyen autonóm, független, szabad a társadalom"

És lám, most is az! Soros ideája nélkül is.

"Nem kellenek az elnyomó, hierarchikus, monolit társadalmi struktúrák"

Tényleg nem, és nincs is ilyen ma Európában, bár erősen dolgoztok, hogy legyen. A tiétek.

Boldeone2 2023.09.06. 12:38:28

@Tapi2021: A románoknál is kormányok jönnek - mennek, mégis jobban teljesítenek mint az orbáni rezsim

TITEKET NEM AKART A NÉP: És pont"

- Ezt mondja minden aljas, elnyomó rezsim, amire hivatkozva felszámolják a demokraciát

Tapi2021 2023.09.06. 12:39:28

@Boldeone2: "anakronisztikus társadalomban természetes az egyenlőtlenség"

Mindenhol természetes. Ez az ember természetes állapota.

A mesterséges egyenlősdit is kipróbálták rajtunk. Terrorral, diktatúrával és mégsem jött létre, még a szocialista diktatúrában sem!

Soros is egy mesterséges világon ügyködik, természetesen olyanon, amelyben az ő ideológiája az URALKODÓ, amely minden másikat ELNYOM.
Ergo, nem lenne szabad(ság)!!!

Boldeone2 2023.09.06. 12:42:07

@Tapi2021: Nem kellenek az elnyomó, hierarchikus, monolit társadalmi struktúrák"
Tényleg nem, és nincs is ilyen ma Európában, bár erősen dolgoztok, hogy legyen. A tiétek."

Dehogy nincsenek! Putyin éppen ilyen struktúrát épített, meg Orbán is: leválthatatlan pártállami rezsimet!

Én a liberalizmust képviselem, az pedig pont annak a hatalmi struktúrának szöges ellentéte, amit ti képviseltek!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 12:44:48

@Boldeone2:

"legyen nyílt társadalom"

Azaz a leggazdagabb elit uraljon mindent.

Miért lenne ez jó a többségnek?

Boldeone2 2023.09.06. 12:45:25

@Tapi2021: természetesen olyanon, amelyben az ő ideológiája az URALKODÓ, amely minden másikat ELNYOM.
Ergo, nem lenne szabad(ság)!!!

- Ilyet soha nem mondott Soros, ezt ti mondjátok, szélsőjobboldali hazudozók! Soros György pont a monolit társadalom ellen lép fel. Uralkodó ideológia a liberális rendszerben nincs

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 12:45:26

@Boldeone2:

"elnyomó, hierarchikus, monolit társadalmi struktúrák"

Leginkébb a nyugati liberális demokráciák ilyenek,

Boldeone2 2023.09.06. 12:50:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Milyen az a demokrácia, ahol a nép nem dönthet?"

- Sehol nincs közvetlen demokrácia, az csak az ókorban volt. A hatalommal- az emberi természetből adódóan- mindig visszaélnek
Ezért kell a korlátos, a gyenge, a könnyen számonkérhető hatalom

Azaz a leggazdagabb elit uraljon mindent.
Miért lenne ez jó a többségnek?"

- Ez elsősorban a zárt társadalmak jellemzője. A nyílt társadalom pont nem erről szólna, hanem a valóban szabad többségről

Tapi2021 2023.09.06. 12:51:25

@cvsvrs: " ezért kellenek vendégmunkások. nem azért, hogy letörjék a béreket, "

Na, ez a gyenge pont. Mert azért nincs elég munkaerő itt, mert elmentek, mert nem fizetik meg őket!
Ők mennek nyugatra, keletről a még olcsóbbak jönnek ide.

Értem, hogy a kapitalizmus így működik, de itt pl. valóban beleszólhatna az állam. Most egy nagy cég igazgatója simán bemondta nekem interjúban, hogy ők nem szállnak be "bérversenybe" a dolgozókért. Inkább menjenek el és hoznak helyettük külföldről!
Na ezt nem lenne szabad hagyni.

Persze itt jön a tőkések nyomása, hogy akkor mennek máshová. (Mert "drága" a munkaerő.)
Szóval nem könnyű őket megfogni. Most annyi van, hogy igazolniuk kell, hogy nem találtak itthon embert, ezért hoznak be.
De embert azért nem találnak, mert nem fizetik meg. Ördögi kör.
De még mindig jobb, ha itt működnek, itt fizetnek adókat, mintha nincs gyár sem.

Tapi2021 2023.09.06. 12:54:58

@Boldeone2: Tudom: úgy érzem, hogy...

Biztosítsd, hogy a helyi - ellenzéki - sajtóban minden héten legyen cikk a korrupcióról - akár van, akár csak vádaskodás! - és lesz bőven említés, mert az emberek úgy fogják érezni!

Ez manipuláció, és nem is nehéz.

Tapi2021 2023.09.06. 12:58:27

@Boldeone2: "Ezt mondja minden aljas, elnyomó rezsim, amire hivatkozva felszámolják a demokraciát"

Nem, ezt több SZABAD választáson kinyilvánította a NÉP! Demokratikusan.

Valaki a kezedre ütött a fülkében, hogy ne oda, amoda ikszelj???
Vagy nem volt minden médium tele az ellenzékkel is? De.

A nép szabadon döntött.
Tudom, fáj.

Tapi2021 2023.09.06. 13:00:20

@Boldeone2: Ja: és ha akkora az elnyomás, meg az emberek nem dönthettek szabadon, hogy nyert az ellenzék a fővárosban??? Meg más városokban?

Ugye, ugye.

Boldeone2 2023.09.06. 13:00:46

@Tapi2021: Ez manipuláció, és nem is nehéz."

- Manipulálni ott lehet a legjobban, ahol monolit hatalmi struktúra van, mögötte egy államrezsim, egyébként egyenlő narratívák küzdelme van, nagyjából

A korrupció egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, de elég kinyitni a szemünket: Orbán és családja milliárdos állami megbízásokból gazdagodik...

Szerintetek így ez rendben van...

Tapi2021 2023.09.06. 13:02:33

@Boldeone2: "meg Orbán is: leválthatatlan pártállami rezsimet!"

Az impotenciátokat, hogy nem tudjátok leváltani, mert nem szavaz rátok a nép, ne kenjétek Orbánra! Mert ez csak az.

Nincs JÓ AJÁNLATOTOK!

Boldeone2 2023.09.06. 13:02:56

@Tapi2021: Teljesen más az önkormányzati választási rendszer, mint az országos.
De , már ott is elkezdték a koncepciós eljarást Karácsony ellen, mert nem tűrnek más hatalmat

Tapi2021 2023.09.06. 13:06:41

@Boldeone2: "Ilyet soha nem mondott Soros, ezt ti mondjátok, szélsőjobboldali hazudozók! Soros György pont a monolit társadalom ellen lép fel. Uralkodó ideológia a liberális rendszerben nincs"

Mert mi elolvassuk, mit akar! És abból mi következik, és HOGYAN LEHET azt megvalósítani?
Úgy, ahogy írtam.
Minden más elnyomásával!!!

MOST plurális és szabad a rendszer! Mindenki elfér benne. Soros társadalmában csak egyféle ideológia szerint lehetne "szabályosan" és retorzió nélkül élni.
Ezt már ma is látjuk nyugaton.
Mindenki mást üldöznének, sőt, máris üldöznek.

Boldeone2 2023.09.06. 13:08:38

@Tapi2021: A nép szabadon döntött.
Tudom, fáj."

- A nép ugyanúgy nem döntött szabadon, mint Oroszországban, itt is hazug manipulációk áldozata lett: " MZP háborúba viszi az országot, stb..."

De, 13 éve megy a társadalom manipulációja, közpénzből:

- KESMA
-Köztv, Index
MCC központ, Alapjogokért , stb...
Egyetemek megszállása

Ezzel a propagandagépezettel nem tud az ellenzék versenyezni , lényegében Hadházi , a Momentum , meg MZP ...
Egy maroknyi ember....

Boldeone2 2023.09.06. 13:13:51

@Tapi2021: És abból mi következik, és HOGYAN LEHET azt megvalósítani?
Úgy, ahogy írtam.
Minden más elnyomásával!!!"

- A lófaszt! Elnyomni ti akartok, Putler és Orbán követői, sőt, meg is tesztek

Ezzel szemben Soros György egy 93 éves öregember, akinek semmilyen hatalma!

Ezt már ma is látjuk nyugaton.
Mindenki mást üldöznének, sőt, máris üldöznek."

- Kit üldöznek!? Senkit! Ez mind hazug, fasiszta propaganda! Ezzel szemben már százezreket megöletett Ukrjanában, Orbán szellemi haverja

Gery1987 2023.09.06. 13:23:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Normál társadalomban a hatalom totális, azaz a társadalom hatalma teljes saját maga felett."

Igen, ez a népszuverenitás maga, a közvetlen demokrácia, annyira amennyire csak lehetséges.
És nem a feudalizmus ahogy te képzeled...

Tapi2021 2023.09.06. 13:44:32

@Boldeone2: "hanem a valóban szabad többségről"

Nincs ilyen. Mindenki tartozik valahová ideológiailag, nincs világnézet nélküli ember, és mindenkinek vannak érdekei, amiket - akár mások rovására - elő akar mozdítani.
És ebből MINDIG konfliktusok vannak és lesznek is.
A ti "szabad - vagyis mai értelemben liberális - többségetek" is elnyomná a többit, ha nem biztosítana TELJES szabadságot nekik is. (Máris ez megy, ahol elég erősek!)
Akkor meg ott vagyunk, mint most.

Ahogy az előző zsidó projekt a kommunizmus, úgy ez a Soros-féle új zsidó projekt is UTÓPIA!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 13:46:34

@Gery1987:

A feudalizmus megoldás egy földalapú társadalom viszonyaira, ahol nincs meg a technika a közös irányításra.

Ma a helyzet más.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 13:49:55

@Boldeone2:

A nyílt társadlaom nyitott a kapzsiság, a perverzitás, az önzés felé.

A megoldás a ZÁRT társadalom. Valójában a liberális demokrácia is az, csak rossz elvek mentén zárja be magát.

A megoldás a szakralitás, a premodern közszellem visszahozása. S hogy a politika uralja a társadalmat, ne a gazdaság. Bivalyerős állam kell filantrógerek hetvenkedése helyett.

Tapi2021 2023.09.06. 13:55:12

@Boldeone2: "- A nép ugyanúgy nem döntött szabadon, mint Oroszországban, itt is hazug manipulációk áldozata lett: " MZP háborúba viszi az országot, stb..."

De, 13 éve megy a társadalom manipulációja, közpénzből:"

Ne égesd már magad ezzel. Annyira gyenge.

Tapi2021 2023.09.06. 13:58:33

@Boldeone2: "Ezzel szemben Soros György egy 93 éves öregember, akinek semmilyen hatalma!"

Közel 25 milliárd dolláros vagyon és közel 30 elköltött milliárd a saját álmaira, szervezeteire, elég komoly hatalom. Nem beszélve a hálózatról, politikai kapcsolatokról...!!!

Ne ámíts, hogy ez nem hatalom.

Tapi2021 2023.09.06. 14:04:53

@Boldeone2: "Kit üldöznek!? Senkit! Ez mind hazug, fasiszta propaganda! "

Akkor ez mi?:

"Biztosan emlékszik Päivi Räsänen esetére. Ő az a finn parlamenti képviselő, volt finn belügyminiszter, aki a szexualitásról és a házasságról vallott nézetei megosztása miatt került bíróság elé. Az egyik ellene felhozott vád konkrétan egy bibliai idézet megosztása volt.

Az ellene folyó jogi eljárás már több mint négy éve húzódik.

Másfél évvel ezelőtt a Helsinki Kerületi Bíróság az összes vádat ejtette, azonban a főügyész megtámadta a döntést, és a keresztény tanításokat gyalázkodónak nevezve, fellebbezést nyújtott be.

A tárgyalás augusztus 31-én kezdődik, így mindössze egy hetünk van cselekedni. Eljött az idő, hogy újra kiálljunk Päivi és a keresztény hit félelem nélküli szabad gyakorlása mellett.

Emlékszünk, milyen sokat jelentett képviselő asszonynak 2021-ben a magyarok támogatása, a budapesti demonstráció, a petíciónk, és hogy munkatársunk, Dr. Faragó Renáta személyesen is részt vett a tárgyalásán, ezzel is megmutatva, hogy mind mellette állunk.

Most, amikor a Fellebbviteli Bíróság előtt áll, újra szüksége van ránk.

Összefogásunk hatással lehet Päivi ügyére. Minden aláírással növeljük a főügyészre gyakorolt nyomást.

Päivi Räsänen nem szégyellte a nyilvánosság elé tárni a házasságról és a szexualitásról vallott keresztény hiten alapuló véleményét. A progresszívek által oly sokat hangoztatott párbeszéd helyett azonban bűnvádi eljárás kezdődött ellene."

citizengo.org/hu/rf/211662-paivivel-vagyunk-alljunk-ki-kereszteny-hitunk-mellett

Vagy ez:

"Újabb kihívással kell szembenéznünk, ami éppen most bontakozik ki az ENSZ-ben, és amely közvetlenül érintheti keresztény hitünk gyakorlását.

Az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának 53. ülésén egy jelentés látott napvilágot, amely szerint a vallásszabadság és az úgynevezett LMBTQ+ „jogok” ütköznek egymással.

A jelentés azt indítványozza, hogy a kormányoknak kötelességük lenne bevezetni és betartatni az LMBTQ+ normákat a vallási közösségekben, sőt, szankciókkal kellene sújtani azokat a vallási vezetőket és szervezeteket, akik és amelyek ezt nem tartják be ezt.

Ne legyenek illúzióink... Ez a jelentés nem csupán egy javaslat, hanem egy kézikönyv a kormányoknak, hogyan szabályozzák a vallási gyakorlatokat, és hogyan erőltessék rá az LMBTQ+ ideológiákat a vallási környezetekre.

A jelentés, ha komolyan veszik, állami ellenőrzést eredményezhet a vallási gyakorlatok felett, valamint tovább gyorsíthatja az LMBTQ-ideológia vallási környezetekben való megerősödését.

Jelen voltunk Genfben a jelentés bemutatásakor.

Már ekkor sürgősen kértük a segítségét, hogy felhívjuk a figyelmet erre a helyzetre Magyarország és más országok képviselői körében. Célunk az volt, hogy meggyőzzük őket a tervezet elutasítására. Nos...

Szomorúan konstatáltuk, hogy LMBT-lobbi jelentését komolyan vették, aminek súlyos következményei lehetnek.

A jelentés azt kezdeményezi, hogy a papokat és a lelkészeket kényszerítsék az azonos neműek úgynevezett „házasságkötéséhez” való asszisztálásra, különben elveszíthetik a jogot, hogy törvényesen elismert házasságkötéseknél szolgáljanak.

Emellett arra is buzdít, hogy az ENSZ tagállamai használják a pro-LMBTQ vallási vezetőket az ideológia egyházakon és gyülekezeteken belüli terjesztésére, így érve el azt, hogy belülről változzanak meg a keresztény tanítások.

Ez közvetlen beavatkozás a szabadságunkba és hitéletünkbe. A jelentés összeállítója, az ENSZ szexuális orienáció és nemi identitás kérdéseiért felelős szakértője, Victor Madrigal-Borloz úgy véli, hogy amennyiben nem minden vallás támogatja az LMBTQ-val kapcsolatos ötleteket, az LMBTQ-ként azonosuló személyek elidegenednek, ami fájdalmat okoz nekik, és potenciálisan sérti az emberi jogokat.

Azonban itt nem csak két különböző nézet ütközéséről van szó. Arról van szó, hogy szabadon és függetlenül gyakorolhatjuk-e hitünket, vagy egy olyan világban élünk, ahol a kormányok diktálják a vallási gyakorlatokat."

citizengo.org/hu/rf/211530-figyelem-kereszteny-hitunk-gyakorlasat-fenyegeti-az-lmbt-lobbi

És ez így hirtelen kettő a rengetegből.
Fasiszta propaganda?
Ez VALÓBAN most TÖRTÉNIK! És világszerte!

Boldeone2 2023.09.06. 14:18:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A megoldás a szakralitás, a premodern közszellem visszahozása. S hogy a politika uralja a társadalmat, ne a gazdaság. Bivalyerős állam kell filantrógerek hetvenkedése helyett."

- A Szakralitás soha nem volt általános, közösségi tudati szintű Birca, az csak a konzervatív téveszmékben van úgy.
Az " eredeti " magyarok éppen a "keresztény elnyomás " ellen harcoltak

Valójában guenoni aranykor soha nem volt. Elég csak a múlt század zsidói társadalmára visszatekinteni: úgy volt szar ahogy volt
De, erről millió szociográfiai szüleletett

Bivalyerős állam" ? Tudod mitől bivalyerős egy állam, ha autonóm a társadalom. A többi erő csak átmeneti: egyet fordul a sors nagy szerencse óriáskerék, és Putyin vagy akár Orbán fejét is vehetik ...

Magasról lehet nagyot zuhanni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 14:22:45

@Boldeone2:

Mindig kell eszme.

A liberalizmusnak is kell. Nem lehetséges semleges állam. A baj, hogy a liberális eszme a gonoszságra épít.

Boldeone2 2023.09.06. 14:24:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A Vata-féle lázadás éppen a feudalizmus, a kereszténység ellen indult. Az osztályharc pedig már 500 éve elkezdődött....

Sem aranykor, sem idilli világ nem volt soha a történelemben, de ha egyet lehet kiemelni, akkor az a nyugat- európai szociális demokrácia ...

Az a történelmi maximum. Ha ezt elfogadjuk, akkor van haladás, azt pedig az általános liberalizmus teszi lehetővé

2023.09.06. 14:25:47

@Tapi2021:
szegény kis putyin nem háborús bűnös, nem tehet mást, nem bukhat meg, stb. ez nem seggnyalás. a debreceni egyetemen a fidesz putyint konkrétan diszpolgárrá is avatta. csak putyin nem találta elég biztonságosnak átvenni.

2023.09.06. 14:26:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a liberalizmus a szabadságra épít. és a totalitáriusság a problémás. akkor is ha az liberalizmussal párosul és akkor is ha nem.

2023.09.06. 14:30:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a a megoldás a néppártiság, a big tent, amiben van feudális, kapitalista és szocialista elem is. a világias ideológia a matek. a nem-evilági meg a kereszténység. amit ha valaki nagyon akar, akkor nevezze budhizmusnak, vagy akárminek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 14:31:56

@cvsvrs:

Nincs megoldéás a modernitáson belül. A felvilágosodás szétzúzása nélkül nem megy.

Tapi2021 2023.09.06. 14:32:32

@Boldeone2: "Sem aranykor, sem idilli világ nem volt soha a történelemben,"

Ez igaz.

"de ha egyet lehet kiemelni, akkor az a nyugat- európai szociális demokrácia ..."

Szintén van benne igazság. Azzal, hogy 1. volt, 2. milyen alapra, erőforrásokra épült?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 14:32:37

@cvsvrs:

Nem építhető közösség az egyén szabadságára, ez önellentmondás.

Boldeone2 2023.09.06. 14:33:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A liberalizmus nem számol semmilyen idealista emberképpel, hanem elfogadja pont azt amit a kereszténység mond:

Bűnösök és esendők vagyunk

Amit Guenon és Julius Evola meg társai írnak, meg Nietzsche az soha nem létezett, ahogy Oswald Spengler is butaságot hirdetett

Egyetlen "emberfeletti ember"/isten élhetett eddig a Földön, Jézus Krisztus , a többi ember esendő és bűnös

Ha ezt elfogadjuk , akkor a legjobb emberi rendszer amely elfogadja a realitást: a liberalizmus

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 14:34:27

@Boldeone2:

Éppen ez a baj.

Kb. mintha azt mondanánk, mindig volt ls mindig lesz gyilkosság, így ne küzdjünk ellene, hanem fogadjuk el mint elkerülhetetlent.

Tapi2021 2023.09.06. 14:36:43

@cvsvrs: "szegény kis putyin nem háborús bűnös, nem tehet mást, nem bukhat meg, stb. ez nem seggnyalás. a debreceni egyetemen a fidesz putyint konkrétan diszpolgárrá is avatta. csak putyin nem találta elég biztonságosnak átvenni."

Huhh. Szóval, lehet Putyin háborús bűnös, de akkor Bush is az, meg minden amerikai elnök, aki - ráadásul - a hazájától távol szétbombázott SZUVERÉN, neki semmit nem ártó országokat.
Mert, ha még számít az igazság, meg az egyenlő mérce... !!!
Szóval Putyin max. egy jó hosszú sorba állhatna be azzal, hogy védi országa érdekeit.

Nem valószínű, hogy 2022. februárja után kapott volna díszpolgárságot. Vagy igen?

Boldeone2 2023.09.06. 14:41:21

@Tapi2021: Az egyik ellene felhozott vád konkrétan egy bibliai idézet megosztása volt."

- Ne gyere már álhírekkel! Birca legalább valóban vitatkozni akar, erre nem lehet semmit reagálni, meg az állítólagos keresztény elnyomásra az EU- ban

Nincs ilyen. Azt kell elfogadni, hogy a kereszténység lassan visszaszorul, mert változik a korszellem Na, jó, azt mondom támogassa az állam, de annak nincs értelme, hogy az egyház minden ember életébe benyomuljon kéretlenül, az állam pedig maradjon szekuláris

Tapi2021 2023.09.06. 14:41:41

@cvsvrs: A totalitárius liberalizmus önmagában ellentmondás.
A baj, hogy mégis van, ezerrel építik.

Ezért mondom, hogy ezek a szavak, fogalmak, mára már csak üres szavak! (Ahogy a fasisztázás, nácizás is, nácik és fasiszták nélkül.) Rámondjuk valamire, hogy megkülönböztessük (megbélyegezzük), de tartalom már nincs mögöttük, vagy nem az, mint régen volt.

A ma liberálisa nem liberális, hiszen uralomra tör.

Tapi2021 2023.09.06. 14:47:11

@Boldeone2: " A liberalizmus nem számol semmilyen idealista emberképpel, hanem elfogadja pont azt amit a kereszténység mond:

Bűnösök és esendők vagyunk"

Azzal együtt mondja, hogy ne legyünk azok!

A kereszténység nem liberális, sosem volt az.
Jézus sem hirdetett semmiféle (individualista vagy más) liberalizmust!

A jézusi szabadság = teljes alárendeltség Istennek! Vagyis "Isten igája"!

2023.09.06. 14:50:08

@Tapi2021:
előtte kapott, de előtte is miért lett volna putyin debrecenben díszpolgár. már az is nevetséges volt. és ez a putyin imádat tart a mai napig. mi a francért kell a magyar diplomáciának folyamatosan mentegetnie.

Tapi2021 2023.09.06. 14:55:28

@Boldeone2: "Egyetlen "emberfeletti ember"/isten élhetett eddig a Földön, Jézus Krisztus , a többi ember esendő és bűnös

Ha ezt elfogadjuk , akkor a legjobb emberi rendszer amely elfogadja a realitást: a liberalizmus"

Jézus a kereszténységet ajánlotta. Aminek nincs köze a liberalizmushoz.
A kereszténység számol az ember esendőségével, de azt is tudja, hogy ez megváltoztatható, az ember, ha akar, lehet jobb.
Sőt, el is várja, hogy akarjon jobb lenni, változni.

NEM fogadja el a bűnöst bűnösnek! Ki akarja őt onnan hozni, szabadítani!
A (mai) liberalizmus meg éppen ellenkezőleg: legalizálni akarja a bűnöket és azokban hagyni az embereket.

ÓRIÁSI különbség!

2023.09.06. 14:57:37

@Tapi2021:
a totális liberalizmus az, hogy van az egyén. és az szabad. és van a világ. és ennyi. ez a két konstrukció létezik. ez az anarchia.

a totalitárius illiberalizmus az, hogy van az egyén. a nemzet, amelyik totális módon uralja az egyént. a közhatalom nincs megosztva. a városoknak, a vidéken nincs félszuverén jogállása. ez a fasizmus. és ha a nemzetvezető testesíti meg a nemzetet, mert valakinek meg kell testesítenie. de nem egy testület, hanem egy totalitárius hatalommal felruházott vezér. valaki kiáll és azt mondja, hogy amit ő mond azt gondolja a nép. és aki bírálni merészeli az a nép ellensége. ez a fasizmus erősebb formája. a nácizmus. és még itt sem feltétlen kell katonai erőszaknak lenni. de már ezekben a rendszerekben fenyegetik a civileket.

Tapi2021 2023.09.06. 15:01:50

@Boldeone2: "Ne gyere már álhírekkel!"

Milyen álhírekkel?
Ezek most folynak! ELLENŐRIZHETŐ!!!
Ott vannak az adatok, nevek, dátumok, számok!

Vak akarsz lenni, maradni? Vagy csak trollkodsz.

2023.09.06. 15:06:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a klasszikus liberalizmus előfeltételezi, hogy a közhatalom osztott.

tehát ha valakinek nem tetszik a lukasenka féle politika minszkben, akkor megteheti, hogy elköltözik a lengyel határra bresztbe. és breszt maga választja meg a magisztrátusát. és teremthet egy szabadabb nyugatosabb világot, mint ami minszkben uralkodik. és ha valaki azt gondolja, hogy breszt ilyenformán túlságosan szabadossá válik, akkor költözhet minszkbe. és a breszti és a minszki fehérorosz képviselők erről vitatkoznak.

a klasszikus liberalizmus az lenne, hogy odessza egy fekete tengeri szabadkiktötővé válik. és azt mondják, hogy az oroszok és az ukránok is kereskedhetnek. egy szabad város nova rosszijában. de ha valaki egy katonavárost szeretne inkább az költözössön szevasztopolba.

ilyen rendszert akar puytin? nem. odessza legyen egy katonaváros moszkva fennhatósága alatt. és zelenszkij? ő is. csak kijev fennhatósága alatt. és harcolnak, hogy melyik legyen. és odessza bár orosz többségű azt mondja, hogy akkor inkább kijev diktáljon. a szabadság az lenne, hogy egy szabad kikötő. aminek persze meg vannak a maga közösségi szabályai, amit odessza polgárai alkotnak meg.

Tapi2021 2023.09.06. 15:07:58

@cvsvrs: "előtte kapott, de előtte is miért lett volna putyin debrecenben díszpolgár."

Miért ne?
Mi volt az indoklás? Mindig van indoklás.

" és ez a putyin imádat tart a mai napig. "

Ki imádja?

"mi a francért kell a magyar diplomáciának folyamatosan mentegetnie."

Nem látom a mentegetést. Idézz!
Azt látom, hogy folyamatosan elítéli a magyar diplomácia az agressziót.
Magát az egész háborút is.

Az, hogy jól látjuk, hogy ezért nem Putyin egy személyben a felelős, még csak nem is csak egyedül Oroszország, az nem mentegetés, hanem igazságosság és egyenlő mérce!

Hallgattassék meg a másik fél is!

2023.09.06. 15:16:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és ebből a logikában egy kivétel van. a főváros. az legyen olyan, mint az ország. mert abban az országos közintézmények összpontosulnak. az kerüljön az országgyűlés hivatalának irányítása alá.

és egyébként minden egyes város kapjon félszuverén státuszt. és a győri kommuna gyárthat városi elektromos kisautót. de ez nem azt jelenti, hogy akkor a világ proletárjainak egyesülni kell, a kommunista párt meghirdeti totális módon. hanem létrejöhet egy kollektíva, magán tervező irodák, egy városi vállalat, gmk-k gyártanak városi elektromos autót. és ezek versenyezni fognak mert nyitrán is lehet egy hasonló. akár együtt is működhetnek.

és ez is nyitott társadalom csak nem abban az értelemben, hogy az egyén totálisan szabad. az az anarchia. de nem is úgy, hogy van a nemzet és az totális kontrollt gyakorol az egyén felett. az a fasizmus.

egy kommunitárius világkép marxizmus-leninizmus nélkül. szovjet propaganda nélkül. a nyugat rossz kelet jó. a magyar közgondolkodás nem ez, de nem is az ellenkezője, hanem köztes. és osztott közhatalommal valósítható meg.

Tapi2021 2023.09.06. 15:16:56

@cvsvrs: "de már ezekben a rendszerekben fenyegetik a civileket."

Kevered, kavarod a dolgokat és könnyen címkézel fel dolgokat, másokat.

Fenti mondathoz annyit, hogy egy TÁRSadalomban sem az egyének, sem az ő "civil" csoportosulásaik nem tehetnek és élhetnek úgy, mintha nem abban a KÖZÖS társadalomban élnének.

Az individualista liberalizmusnak maga a közösség, a társadalom szab határt. A közérdek megelőzi az egyénit, sok, de indokolt esetben. Csak így működhet egy közösség, egy társadalom. Másképp nem.

Gery1987 2023.09.06. 15:20:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért akarjátok állandóan szétzúzni a felvilágosodást?

Annak köszönhető a szólás- a vallás- a lelkiismeret és a sajtó szabadsága, az egyének jogegyenlősége, az modern demokrácia, a népszuverenitáson alapuló állam, társadalom.

Hova a picsába akarsz innen visszamenni?
hova?

Gery1987 2023.09.06. 15:22:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha nem építesz az egyén szabadságára (soha senki nem mondta hogy annak korlátlannak kell lennie) akkor abból szabad közösségek sem jönnek létre, másnak meg nincs értelme, akkor elnyomás van.
Miért akarsz elnyomást, önkényt?

Tapi2021 2023.09.06. 15:22:54

@cvsvrs: "tehát ha valakinek nem tetszik a lukasenka féle politika minszkben, akkor megteheti, hogy elköltözik a lengyel határra bresztbe. és breszt maga választja meg a magisztrátusát. és teremthet egy szabadabb nyugatosabb világot, mint ami minszkben uralkodik. és ha valaki azt gondolja, hogy breszt ilyenformán túlságosan szabadossá válik, akkor költözhet minszkbe. "

Lukasenka és kormánya az egész ország "magisztrátusa". Nem csak Minszkké. Amit írsz az városállamokkal lenne megvalósítható.

Érdekes, hogy most, hogy nem az ellenzék irányítja az országot, csak néhány várost, ők is városállami rendszert szeretnének. Lásd: pl. az EU nekik fizessen, őket finanszírozza közvetlenül, az egész ország élére demokratikusan és szabályosan megVÁLASZTOTT kormányt megkerülve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 15:25:04

@Gery1987:

Minden közösség lényege, hogy az egyén szabadsága korlátozva van. Az egyén sose lehet szabad közösségben élve.

Ezek után a kérdés csak az, milyen elvek mentén korlátozzuk az egyén szabadságát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 15:26:09

@Gery1987:

A felvilágosodás letérés a normalitásról.

Ha eltévedsz, nem akarsz visszamenni a helyes útra?

Boldeone2 2023.09.06. 15:50:59

@Tapi2021: A (mai) liberalizmus meg éppen ellenkezőleg: legalizálni akarja a bűnöket és azokban hagyni az embereket.
ÓRIÁSI különbség!"

-Ez megint hülyeség! A liberalizmus egy eszmerendszer, sehol nem mond olyat, hogy bármilyen bűnt legalizálni kellene! A homoszexualitás max a Bibliában bűn, a valóságban nem

Jézus a kereszténységet ajánlotta. Aminek nincs köze a liberalizmushoz."

- Van köze, természetesen....Az őskeresztények kommunisztikus elveket vallottak, vagyis éppen az ellenkezőjében hittek mint ti: az emberek közötti egyenlőségben

A liberalizmus politikai és jogi egyenlőséget hirdet ( elvileg )

A kereszténység számol az ember esendőségével, de azt is tudja, hogy ez megváltoztatható, az ember, ha akar, lehet jobb"

- A bűnösök bűnét a keresztényi hitre térés sem tudja feloldani. Pl a tömeggyilkos hiába tér meg, attól még tömeggyilkos marad, vagyis a ti nézeteitek szerint is pokolra kerül

2023.09.06. 16:07:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az egyén korlátozva van de nem totális módon.
tehát van, ami egyik helyen tiltott, a másik helyen szabad.

meg szabad e fogni a színésznő fenekét? és erre van egy olyan válasz, hogy nem szabad. a kulturális negyedben nem szabad. éjfél után a szórakozó negyedben azonban majdjogynem kötelező. ez a liberalizmus. hogy ez meg van engedve.

és az a színésznő, aki azt gondolja, hogy az ő fenekét fogdossák, nem zavarja a férfiak szexuális közeledése feltéve, hogy nem tesznek rajta erőszakot az mehet a szórakozó negyedbe táncolni.

érhető ugye, hogy a közhatalom osztott. mert eltérő szabályok vonatkoznak a napszakokra, városrészekre. ez a klasszikus liberalizmus. egy ilyen differenciáltság.

az illiberálisok és a neoliberálisok is totális módon akarják eldönteni. a vicces, hogy a "liberálisok" érvelnek a fenék megfogása ellen, és a "konzervatívok" mellette.

2023.09.06. 16:51:36

@Tapi2021:
lukasenka egységállama illiberális, totalitárius és nacionalista, akkor per definitionem fasiszta. mondván, hogy ha totális liberális lenne, akkor kitörne az anarchia. valóban. a klasszikus liberalizmus a kettő között áll. és ez az, ami nincs meghirdetve.

a magyar történelem összes "nagy" alakja iberális (szabedelvű) és nacionalista (nemzeti érzelmű) egyben. ilyen. tehát ha valaki magyar konzervatív, akkor szinte kötelező magáénak vallani a nemzetli liberalizmust. a rendszerváltók ezeket szembeállították. amiből két rossz megoldás adódik. a totális liberalizmus az egyik oldalon, és a totális illiberalizmus nemzeti színű celofánban a másikon.

2023.09.06. 17:04:39

@Tapi2021:
az önkormányzat a magisztrátus és a kormány a minisztérium. a polgári (latinosan civilizált) világban ez a felállás. a magisztrátusok, az önkormányzatok irányítanak és a miniszterek, a kormányhivatalok csak felügyülnek,. és ebből következően a közhatalom osztott. és ez a "fehér faj" kultúrája. ebből adódik a fair. a vásár. ez a fair politika.

ez a klasszikus liberalizmus. a hanza városok.

2023.09.06. 18:23:26

debrecenben a kereszténység és a republikanizmust kombója a keresztyén respublika. róma köztársasági hagyományit ötvözik a reformációval. a közvagyon felett a választott hites közönség őrködik. az utcák választott képviselői. a kommunitás. (electa iurata communitas).

a köztársasági hagyomány errefelé legalább is az, hogy köztestületeteket hoznak létre. tehát nem egy egyén uralkodik, hanem köztestületek. az a köztársaság.

alöksz róz 2023.09.06. 19:57:53

@Tapi2021: "teljes alárendeltség Istennek" - ne mondd már, ez pont nem úgy hangzik, mint valami szabadság

alöksz róz 2023.09.06. 19:58:58

@cvsvrs: "és ez a "fehér faj" kultúrája. ebből adódik a fair. a vásár. ez a fair politika." - tehát a vásár a politika.
értem én.

alöksz róz 2023.09.06. 20:02:21

a civisvárosi hsz-ét mindig a végén kell kezdeni :-)))
ha nincs tanulság (vagy a református feudalizmus a tanulság), akkor könnyű eldönteni, érdemes-e elolvasni

Gery1987 2023.09.06. 20:21:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem nevezném normalitásnak azt ami előtte volt.
Mi volt elötte?
Szolgaság, jogi egyenlőtlenség, önkény, tekintélyuralom, vallási türelmetlenség, vallásháborúk stb...

2023.09.06. 20:34:38

@alöksz róz:
a fair jelenti azt is, hogy tisztességes. mint a fair play. nyelvjáték, hogy ez a fejér. mert így ejtették

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 20:48:34

kelet-európai dolgon. Aki meg érti, az úgyis tudja mi az alapvető eltérés az amerikai és a kelet-európai rendszerkritikus jobboldal
---------------
Nem kelet, hanem erjeszta, a dolog, a dulgs, dligi, Schuld, ért hang nem van, magyarul verstehen rakni, nem rendszer, rendraku....

Nem igen rakem ezt az erjesztai ájrópázást, ez is olyan bullshit libcsizmus, nem is rakem az olyan bulslhit hangokat, hogy közösség, ilyen nem van, nép vagy Sippe van.

Így nem keletájrópai, a magyarnak dolga nem van az egésszel, ahogy a fideszlibernyák szarral se, hisz nem is rakem, de nem is studa,hisz halandzsa ez az egész, ahogy democsokrácia is, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 20:59:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Minden közösség lényege, hogy az egyén szabadsága korlátozva van. Az egyén sose lehet szabad
-----------------------------
Közösség? Ez egy libcsizmus, bulslhit új-ónemmagyar makogás. Nép vagy Sippe van, primtiíven, nem közösség, ezt a hangot nem is rakem. Most a közösség liberti izé, vagy a primitív a Sippe, a nép, a klán. A kettő nem ugyanaz, a modern libernyák izé, társadalom, vagy a primitív.
Lényeg hang nem van, stak nyelvkakilás, nem rakem ezt az új-ónemmagyar hangot.

Szabad? Nem rakom ezt a hangot. A szabad nem szláv hang, hanem a szab stumától ered, indogermán skeb, skap, skab. Ez nem a sippés a suebada, suebadaz, suebadus.
De nem rakom:
- Szabad, szabta: múltidővel, rédi ed múltidő, vagy da, ahogy az angolnak innen. A múltidő folyton nőnemű, passív, possesív, az aktív ti és kausatv to a hímnemű, de a to lehet neutrum is.
-Szabad ige: ed kausatív-presenz, indogermán, ahogy ered, szakad...
-Szabda főnév: a szabadni igétől, ettől főnév.
Szablya? Stak a libcsinek van szablyjája, azok kreálnak, alkoholizálnak vagy alkot izélnek, nem rakem ezt a hangot. A magyar illberális, racionális, germanoid, azt rakja, anat a rend, a ráció, Scott őrmester regya. A magyar nem libcsisked. Így a magyarnak a ra és re stumától regály van, ez az ősmagyar. Ígyhát: raktaregály.

A lehet hangot dúrgerni.

Na most a szabad így, ha a kutya szabad a lánctól, nem a sippés, vagyis, ha van SS, ahogy Prigoszin, Purge....és mondjuk ha most itt van a covid, úgy azt mondjuk, hogy lőjjük agyhelyütt azokat ahék a róvánál, bordárnál vannak, na határ, de ezt a hangot dúrgerni, hisz ide és oda menni libcsizmus, a libcsik bírongták ide a covidot, hisz libcsizáltak, vagyis tiltani kell az egész ilyen libcsizmust.

A libcsik szarták ide a covidot, vagyis a libcsizmust, a nyaralást, az üdülést tiltanti kell, hisz ez libcsizmus, de az oltást is, hisz az is libcsizmus, arra van az oltás, hogy a libcsik újra libcsiskodjanak, de én nem libcsikodem, így nekem nem kell, stak az, hogy na vanjon a libcsizmus. Nonszensz volna, hogy az én testem át akarnának a libcsik libcsikodni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:08:21

@Gery1987: a szólás- a vallás- a lelkiismeret és a sajtó szabadsága, az egyének jogegyenlősége, az modern demokrácia, a népszuverenitáson alapuló állam, társadalom.
-----------------------
Nem rakem az új-ónemmagyar halandzsádat, de jó hogy, hisz a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv.

1. Szólás? He? Nem rakem, a szó egy libcsi jevevényhang, zátemi indogermán. De hol van? Hát nem libcsi, fingrista diktatúra van?

2. Vallás? A vall etimológiája bizonylosza, hogy most a vél-től ered, vagy a vád-től, de ha a vél-től, úgy libcsizmus. A vallás a kereszténység, vélés, nem az eredői, nem naturális, és ez a kretény propaganda volt anno, hogy neked is van Wille-d, Wahl-od, vélésed, így véljed a kretény Jehovát.

3. Lelki he? Ezt a hangot se rakem, ugorjunk!

4.Sajtó? He? hogy sajt? Ezt se rakem banyek, a sajtnál maradtem, ana nem török, hanem a sintern-től ered.

5. Jog? He? Magyarul a jog az iga, az igát dúrgerni és jogot mondani. A jog egy nyelvkakilás hang volna, libcsizmus, de az iga volna. A magyarnak racionális van, rakta, a ra és re stumától, ez a libernyák ius fájandja.

6. Democsokrácia az!

7.Nép? He? Most a nép hogy az? A libertik fasizmusja, vagy a sippések, a klánosok, a magyarok?

8.Alap hang nem van, az al a túl, magyarul raku és stuma van.

9. Állam? Hát az gyülem volna, állad így magyarul. De a libcsizmusjé az Állam, a társadalom egy műhang, fingrizmus, Umwertung aller Werte, democsokráciai, hisz nép vagy sippe van. A társadalom az ahol társulnak mondjuk libcsijül az emberek, nem eredően, olyan ahogy a vallás.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:09:20

@erol: Magyarul, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv. A libernyák új-ónemmagyar nem makogem, tagadem.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:16:45

@cvsvrs: liberálisok" érvelnek a fenék megfogása ellen, és a "konzervatívok" mellette.
--------------

Érv hang nem van, de stak er és ár stuma van, ér nem. Az érv egy nyelvkakilási halandzsa, libcsizmus, hisz stak az volna argumentáció, ana ér, fennáll, de nekem nem.
Nem ellen, hanem anto, nem mellett, hanem onto.....

He? Én nem vagyem libcsi, én primitív vagyem. Vagyis ha nem lotyó, a lo stumától, a néptől metszve, lotva, réba, ribanc, a ré stumától, szahajha, a szak stumától, úgy a nép részje, barma, van baroja, vagyis ha van, úgy ahé ilyet tesz, annak le kell vágni az ujját. Ez egy régi germán szokásrakta.

Ha lotyó, réba, szahajha, úgy a végaton, úton, erővel volna is durrantani, aztán meredejteni, hogy morsadjon, ez a skandináv szokásrakta, hisz már nem ana, nem nő, hanem nem a nép részje, vagy stricije bírja, vagy...

De oké mondjuk Ukrajnának innen szikát erővel durrantani.

Én nem vagyem libcsi, így én annak anto vagyem, de ha már a fenekét fogod, az rekkja, hogy nyisz-nyisz... Ez a rakta, ez rakód a nyelvtől, a magyar nyelvtől, Kirgentől, hisz a magyar nyelv indogemrán és germán nyelv.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:18:36

@cvsvrs: lukasenka egységállama illiberális, totalitárius és nacionalista,
----------------------

Nem, ha modern, úgy stak libcsi. Az illiberálsi nama stak a primitívekjé. A totalitarius a fingrizmus, akarem mondani a libcsizmus.

Gery87 2023.09.06. 21:19:02

@erol:

hagyd a csába, fogyatékos troll szegény.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:21:47

@Tapi2021: is, nácik és fasiszták nélkül.) Rámondjuk valamire, hogy megkülönböztessük
--------------
????????? Nem különb, hanem szelend,de ide a külön is oké.

Nem rakem. He? Én náci vagyem, ezt a narratívát nem ismerem, stak annyit, hogy a libcsik az árjáknak anta(gegen) vannak, hisz a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. Én ide stak Nietzsche narratíváját ismerem és Hitlerét.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:23:04

@Gery87: fogyatékos troll szegény.
-------------

Ez a fogyaték egy bullshit hang, de volnám, hisz fogyatékos vagyem libcsizmustól, így nem rakem az új-ónemmagyar nyelvet. Troll vagyem, dicső hang. A szegény hangot dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:31:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: tényező az erkölcs. Ezt közösségi akarattal se lehet felülírni.
---------------------------------------

Ezt a mondatot nem rakem. Tény? Az a Lüge. Erkölcs? Az he? Ezt a hangot nem rakem az er stumától, fingem nem van. Közösség? Ezt se rakem. Akarat? He? Az itt hogy van itt?
Az akar etimológiája bizonylosza, de igenstak volna, hogy indogermán was-wak, uek, görög ékon, de ez az ékon hang nem a Wille, a vélés, választás, hanem primitív, ethoszi, naturális.

Ahogy írtem, az akar etimológiája bizonylosza, hisz vak volna, olvadva ák, az ak, ahogy akad hang, az indgoermán ak stumától. Az akar terminológiájánál azt rakjuk, anat Arisztotelész az ékon hangra ír, ez nem a Wille, nem a voluntas.

Jah, és ma totalitarizmus van, hisz libcsizmus, a libcsizmus ma totális.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 21:36:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A megoldás a szakralitás, a premodern közszellem visszahozása.
---------------------

Köz hang nem van, szellem se, ezt nem rakem, nem hoz magyarul, hanem bírong.

Most hogy olyan szakrális? Kretény? De ez a libcsi is, vagy ősi, Kirgen, Scott őrmester?
A modernt kretény-szakrálisnak mondem, a premodernt a primitívnek, kreténység nélkül.
A premodern az ősmagyar, germagyar, a pogány, a modern a libcsi és ez már keresztény is.

ZorróAszter 2023.09.06. 22:07:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A felvilágosodás letérés a normalitásról.

Ha eltévedsz, nem akarsz visszamenni a helyes útra?"

A felvilágosodást inkább a nemesség vezette, mint a polgárság.

A nemesség hamarabb észrevette, hogy nincs tovább, mint a polgárság. A polgárság csak látózadozott.

Szerintem maga alapvető ismerettekkel se rendelkezik a felvilágosodással kapcsolatosan.

Például nem tudja, hogy a kialkudott államforma nem a liberális parlamentáris köztársaság volt, hanem az alkotmányos monarchia.

Gery87 2023.09.07. 00:10:33

@ZorróAszter:

Már ahol a nemesség vezette, nálunk igen.

Ettől még nem von le semmit az értékéből, visszafelé menni nem lehet.
Ez a történelem "Dollo törvénye".

Pl az állam már egy kialakult társadalmi entitás, nem lehet visszacsinálni, ebben tévednek a kommunisták és az anarchisták.
A felvilágosodás eredményeit meg nem lehet visszacsinálni ebben téved a modern kultúrharcos jobboldal meg Birca.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 06:40:50

@ZorróAszter:

Nyilván a rend kimerítette magát.

Dehát ez nem ok valami rosszal felváltani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 06:46:11

@Gery1987:

Ma több rossz van, vedd észre.

De akkor volt valami jó: közösség és egy objektív alap.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 08:30:24

@Gery87: Pl az állam már egy kialakult társadalmi entitás, nem lehet visszacsinálni, ebben tévednek a kommunisták és az anarchisták.
A felvilágosodás eredményeit meg nem lehe
----------------
Nem rakem ezt a nyelvet,alkoholizál? He? társadalom? Ez egy libcsi műhang. Lehet hangot dúrgerni, duad vanni vagy volnára, nem csinál, magyarul ranni, a téved az olvadni magyarul, a düh stumától ered a dühebed hang, de az más.

???? Az állam egy libcsi entitás, hisz ilyen hang nem is van, ma-val gyülem volne, állad volnam de az stalad is, család. De én egy roszágtagó vagyem, nekem rejku van, és már foly az hogy így ne vanjon, de nem is van, libcsi diktatúr.

Nem világ, hanem bolja, a bol stumától magyarul, de mondjuk, hogy Aufklärung. Dehát ennek annyi van, az Aufklärung kretény, nem pogány, a nácik is szétkürták, mondjuk a mágiával, és egyebekkel, ahogy ma is, nekem is Kirgen, Scott őrmester van és démonok, a magyar nyelv.

Az Aufklärung magát nyírja ki, de így a kreténységet is, hisz az Aufklärung már keresztény is.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 08:35:33

@ZorróAszter: A nemesség hamarabb észrevette, hogy nincs tovább, mint a polgárság.
-----------------

Az ész ahngot dúrgerni az ue, őr stumára.

Nem nemesség, hanem álnemesség, libernyákok, ezek a pógárok is, nem magyarok, ahogy az árpádi cigányok se. Hát igen, ezek a libertik tolvajolták el az Allmendét is, tolvajokká váltak, később az abszolutizmus erővel dúrgontott minket oda hogy pógárokká váljuk, tulajokká, tolvajokká, erővel antovészejtették a sippés allmendét.

De problém nem van, volt Dózsa György, volt Mohács, leszúrtuk Werbőczit is.

Azok így nem nemesek voltak, hanem Sklavennemessek, libertik, nekik az szemlosza pityui libernyák állam volt a fontos, nem a magyarmány.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 08:36:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: közösség és egy objektív alap.
---------------

Ezt nem rakem. A közösség a libertik fasizmusja, objektív hangot dúrgerni, a magyar nyelvnek nem kell, hisz indogermán s germán nyelv, alap hang nem van, az al a túl, raku és stuma van.

2023.09.07. 08:48:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyar felvilágosodás a nyugati főárammal szembement.
csokonai a magyar felvilágosodás költője.

Csokonai Vitéz Mihály: A pesti dicsőség

A pesti dicsőség

Inkább laknám Moldovába, Bukarestbe,/ Mintsem a candra, pénz-sípos, fene Pestbe.
Búcsúzz hát el innen, hasam és erszényem, / Mert itt pénzbe kerűl minden kedves kényem.

[budapest egy árut nem termelő, pénzt síboló (sikkasztó) hely.]

Itt holmi gőgős irka-firka uraknál, / Kevély ráncba szedett homlokú uraknál
Mit agárkodsz egy két sovány ebédéért, / Kit begyűjtött sok begyűjtött rossz pénzéért?

[ahol azt mondják: nincs ingyen ebéd.]

Ember-veszekedésből te minek élnél, Rossz logikán zőldet kéknek hogy ítélnél?
Törvényt tudni nem tudomány, csak soványság, Érte pedig időt veszteni pogányság.

[És a pénz síbolást, a pénznyomtatást és a közönséges sikkasztást legitimálja jogállam.]

Amidőn bér nélkűl kelletik szolgálnod, Méltatlanúl bút [és] sírást kell kiállnod: Ugyan kérlek, ítéld meg magadat, pajtás, Nem jő-e a szádra ezer bú s sóhajtás.

Büdös kőfalak közt poloskákkal élni, "Audiat, veniat", sorra felugrálni, Koplalni és fázni, futni: nem okosság. Ruhádat koptatni több, mint a gyilkosság.

[ahol kiszolgáltatják az embereket, különösen a szegényeket.]

Ez elegy-belegy népek sodomájába, Török, zsidó, rác, német, tót rút nyájába
Ne rühesítsd, arra kérlek, erkőlcsödet, Míveld, jobb lesz, eredj haza, öröködet.

[budapest nem magyar érzelmű.]

Hiszen itt minden dicsőség csak abba áll, Ha az ember locsog, pipál, űl vagy sétál,
Hörböl pergelt török babot szűk kortyokkal, Főldig érő füstfelleg közt olyanokkal,

Kik begyűltek ezerféle köntös-vázba Egy különös szabadságú pipaházba,
Hol egyhúzamba félnapig is elnézik, Némely bolond csonttekékkel hogy tekézik.

[az értelmiség értetlen, értelmetlen módon vitázik.]

Ez az egy látásra való csekély nézés És taksára szabott pénzcsaló tekézés Teszi már egy részét a gyönyörűségnek És a legpompásabb pesti dicsőségnek.

Szinte ehez hasonló a promenádé, Ahol: kicsoda ez? vajjon könnyen ád-é? Volt-e s hányszor ez a virág megaratva, Szép mód vagyon kitanulni sétálgatva.

Itt ha lyánt látsz is, ne véld ám, hogy szűz volna, Első kérésedre mindjárt ne hajolna,
Mihelyt a lyány tizennégy esztendős leszen, Pesten mindjárt asszony-szolgálatot teszen.

[a nemi erkölcstelenség dívik]

Bál és szála, óh, gyönyörű nevezetek, Mely hatalmas erő vagyon tibennetek. Azon kerengő tánc kifejezésére, Amely tartozik az őrűltség nemére.

[egy őrült világ.]

a felvilágosodás nagy költője csokonai. amiről az elte bölcsészkarán megfejtik, hogy ez kérem szépen ál-csokonai, mert csokonai ilyet nem írt. legfeljebb valamelyik kortársa. ha még így is lenne, akkor is mutatja, hogy a reformáció, a felvilágosodás a magyar, szembent a nyugati főárammal.

a problémák sok tekintetben ugyanazok, mint 200-250 éve.

2023.09.07. 09:27:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a polgári világképben a közösség elsőlegesen a város. a nemesi világképben pedig a vidék (ami a városkörnyék valójában). és ezek egyesítése a várvidék, a városmegye, vagy vármegye. és ezekből szerveződik a keresztény államnemzet. ez a refomkori és részben reformáció korabeli. nem a nemzet a kis közösség, hanem a nemzeti szint alatti szerveződés. és van egy szint a nemzet felett, a nemzetközösség, mert másképp csak nagy nemzetköziség van.

orbán nem akar se kis közösségeket, polgári köröket, az csak egy poliitikai termék volt, ahogyan az ideológusa mondta, azzzal csak átbaszták a népet, ahogyan az összes többivel, orbán nem akar nemzetközösségi létformát se. és az ellenzék pedig nem akar nemzetet.

és mindegyikre szükség van. a városnak, a vidéknek legyen jogállása. nagyobb szabadsága. a nemzetnek is legyen nagyobb szabadsága ugyanakkor szükség van nemzetközösségi keretekre. orbán nem fogadja el, hogy a pénzt a választott önkormányzatok (a magisztrátusok) kapják és a minisztériumok a pénz költést csak koordinálják és felügyeljék. irányítási jogkorük ne legyen.

és orbán nem hozta létre a középponti államot. a személyének próbálja alárendelni a fővárost. vagy annak belső kerületeit és nem a magyar országgyűlésnek. orbán egy despota, aki nem akar parlamentarizmust, hanem csak azt, hogy oligarchák segítségével irányítsa az országot.

2023.09.07. 09:49:22

@Gelimtrtrddddd:
csak éppen a germánok voltak az álnemesek. horthy idején a tollas kalapban járó új nemesség németekből állt, akiket kitömtek pénzzel. magyarországon a nácik döntő többségben a németek voltak. és ez a magyarországi németség egy fél mondattal nem kért még elnézést, hogy bocsika.

2023.09.07. 10:33:48

@ZorróAszter:
a felvilágosodás mindössze világias gondolkodást jelent. ennek külfölnféle irányzatai voltak. a revolucionista, abszolutista francia. a magyar felvilágosodás habsburgellenes volt, de nem volt forradalmár (még nem, mert az 1848, illetve már nem, mert azok kuruc idők), kifejezetetten ellenezte az abszolutizmust, amit a szintén felvilágosult bécs akart diktálni. debrecen ugyan szabad várossá vált, de ezek után a helytartótanács felét bécs nevezte ki.

debrecenben a felvilágosodás azt jelentette, hogy elkezdtek a világirodalom, a világtörténelem iránt nagyobb hangsúllyal érdeklődni, bevezették az arab tanszéket. és szakítottak a teokratikus ítélkezéssel. összességében azonban nem volt egyházellenes. nem akarták felszámolni a feudális uralkodó osztályt. a nemességet és a papságot. hanem csak megreformálni a rendszert. debrecen református volt akkoriban is.

Tapi2021 2023.09.07. 10:50:41

@Boldeone2: Látom, nem sok fogalmad van a keresztény tanokról. De azért szakérted. Ez manapság valahogy szokássá vált a ballib-pogány oldalon.

"A liberalizmus egy eszmerendszer, sehol nem mond olyat, hogy bármilyen bűnt legalizálni kellene! A homoszexualitás max a Bibliában bűn, a valóságban nem"

Csak ugye Jézus és a kereszténység azt mondja, amit a Bibliában megírtak!!!
Tehát nem tudod, Jézusra és a kereszténységre hivatkozva eladni az LMBTQ-t, bárhogy erőlködsz/erőlködtök! Mint Perinta is. Ezek bűnök. Amit nem elfogadni kell egy kereszténynek, hanem legyőzni!

A liberalizmus elfogadja. Ahogy te is: "a valóságban nem".
Vagyis ez ELLENTÉTES Jézus és a kereszténység tanításával! Ergo sem a liberalizmus, sem te nem vagy keresztény. Ami szíved joga, csak ne akarj annak látszani. Meg szakérteni.

"Jézus a kereszténységet ajánlotta. Aminek nincs köze a liberalizmushoz."

- Van köze, természetesen....Az őskeresztények kommunisztikus elveket vallottak, vagyis éppen az ellenkezőjében hittek mint ti: az emberek közötti egyenlőségben"

Megint nem figyeltél: az Isten ELŐTTI egyenlőségben! A kezdeti vagyonközöségeknek hamar vége lett, miután rájöttek, hogy Jézus nem a közeljövőben tér vissza.
És ezek teljesen ÖNKÉNTES vagyonközösségek voltak, nem erővel vették el mások vagyonát, mint a kommunisták, szocialisták.
Egy szintén vagyonközösségben élő szerzetesrendnek sincsen semmi köze a kommunizmushoz.

"- A bűnösök bűnét a keresztényi hitre térés sem tudja feloldani. Pl a tömeggyilkos hiába tér meg, attól még tömeggyilkos marad, vagyis a ti nézeteitek szerint is pokolra kerül"

Újra világossá válik itt is, hogy nem ismered a kereszténységet. Mert de, az a lényeg, hogy a megtérés, bűnvallás, bűnbánat és bűnbocsánat, ELTÖRLI a bűnt! Jézus magára veszi és felszabadít a bűntől.

Alaptanítás.

Te bizonyára Gyurcsánnyal együtt jártál hittanra és együtt bérmálkoztatok.

2023.09.07. 10:54:26

@Tapi2021:
csak ugye a bibliában jézus pont nem ítéli el az lmtq-t. ez a probléma. a zsidó mózes igen, a farizeus pál igen, jézus nem. nem is kultiválja persze. tehát azt sem mondja, amit a "tévedhetetlen" "szentatya".

Tapi2021 2023.09.07. 10:59:10

@cvsvrs: "a magyar történelem összes "nagy" alakja iberális (szabedelvű) és nacionalista (nemzeti érzelmű) egyben. ilyen. tehát ha valaki magyar konzervatív, akkor szinte kötelező magáénak vallani a nemzetli liberalizmust. a rendszerváltók ezeket szembeállították. "

Dehogy. A rendszerváltáskori liberalizmusnak köze nem volt a korábbi "nemzeti liberalizmushoz". Az szinonimája volt és maradt a baloldaliságnak, progressziónak, pogányságnak. Sőt, immár a globalizációnak is.
Kossuth, Deák liberalizmusa és a mai köszönőviszonyban sincsenek.
És Orbán "illiberalizmusa" is a mai liberalizmussal (tehát a pogány ballal) áll szemben, nem Kossuth-ékéval!

Ezért bajos ma használni ezeket a régi fogalmakat.

Tapi2021 2023.09.07. 11:00:51

@cvsvrs: A Biblia EGY tanítás! Az EGÉSZ Isten szava!

2023.09.07. 11:03:43

@Tapi2021:
pál nem volt választott, hanem azt mondta, hogy őneki is megjelent jézus. és volt az egyik önjelölt farizeus istencsászár. a római katolikusok péterből faragtak ilyet, hogy ő volt az első apostol, mert nála vannak a mennyország kulcsai és mivel ő rómába ment oda kell egy istencsászár. páli apostolnak a damszkuszi úton jelent meg jézus. mikepércsen melyik mondja meg? esetleg ne ezekben a farizeus tökfejekben higgyenek.

Tapi2021 2023.09.07. 11:09:31

@alöksz róz: " "teljes alárendeltség Istennek" - ne mondd már, ez pont nem úgy hangzik, mint valami szabadság"

Pedig így van. Aki ezt nem tudja, nem érti, ne hivatkozzon Jézusra, meg a keresztény szabadságra!

Az elv: Isten teremtette, alkotta az embert, és Ő határozott meg minden szabályt és törvényt. Isten jót akar az embernek. Ezért a szabályai olyanok, amelyeket betartva, lesz jó az embernek!
Ha eltér tőlük, sérülni fog. A bűn - eltérés - sérülés. A sérülés nem jó az embernek, "megbetegíti". Elsősorban lelkileg, szellemileg, de sok bűn/eltérés testileg is.

Ergo: a boldogság, testi-lelki egészség útja Isten szabályainak betartása.

Profánul: ha közlekedek és betartom a KRESZ-t, jól leszek, ha eltérek tőle - bűnbe esem -, akkor megsérülhetek, mást sérthetek, meghalhatok, más halálát okozhatom. És boldogtalan leszek.

2023.09.07. 11:13:02

@Tapi2021:
a katolikusok szerinte isten teremtette az embert, aki eredendően bűnös, akkor ugye szánt szándékkal teremtette a csecsemőt egy büdös kis gecinek, mert ezt akarta az isten, vagy hogy történt mindez?

2023.09.07. 11:21:18

@alöksz róz:
errefelé "két pogány közt" ezt írják a debrecen krónikában.

Honnan várjunk külső segítséget azt meg sem gondolhatjuk. Nem igen bízhatunk mi a méltóságos főrendekben, mert azoktúl megvettetünk, nem vitézinkben, mert azoktúl prédáitatunk. Nem jószágunkban, pénzünkben, mert azoktúl megfosztattunk. Hanem az egy Istenben.
MERT AT ÚRÉ A SZABADÍTÁS.
ezt mondja a prédikátor. persze világias módon bíznak a főrendekben, a vitézekben, a jószágban, a pénzben is. de azok önmagukban kevesek. szükségük van a hitre is. a korabeli krónia így zárul.
CONCLŰSIO
Dicsőség Istennek, békesség és jóakarat az embereknek.
AMEN
természetesen ebben is magyar nemzetről beszélnek. bár még a franciák nem világosodtak meg és nem volt forradalmuk, hanem az majd több mint egy évszázad múlva történik. a magyar nemzetről írnak és ezt magyar nyelven adják ki, szóval még csak nem is a natio hungarica fordítása.

Tapi2021 2023.09.07. 11:24:33

@cvsvrs: "pál nem volt választott, hanem azt mondta, hogy őneki is megjelent jézus. és volt az egyik önjelölt farizeus istencsászár. a római katolikusok péterből faragtak ilyet, hogy ő volt az első apostol, mert nála vannak a mennyország kulcsai és mivel ő rómába ment oda kell egy istencsászár. páli apostolnak a damszkuszi úton jelent meg jézus. mikepércsen melyik mondja meg? esetleg ne ezekben a farizeus tökfejekben higgyenek."

Mindenkinek lehet bármilyen hite! Neked is.

Én azt írom, mi a keresztény hit és tanítás.
És aki arra hivatkozik, az ne fantáziáljon róla, ne próbálja aktuális nézetei szerint átértelmezni, hanem ismerje!

Vagy ne hivatkozzon rá.

2023.09.07. 11:30:33

@Tapi2021:
ez a probléma, hogy a rendszerváltást követő liberalizmusnak nem volt köze a nemzetnek.

a fidesz előbb az szsdsz és a amerika oldalán nemzettel szemben hirdetett liberalizmust. és most a liberalizmussal szemben hirdetnek nacionalizmust az az orosz pártján. orbán a nemzetet és a liberalizmust szembeállítja. ahogyan gyucsány. csak ő következesen neolib. orbán elvtelen. illib-neolib. mikor melyik tűnik kifizetőődőbbnek. és ez a választásokon sikeres.

történelmileg a "nagy" államférfiak következesen nemzeti liberálisok maradnak. a konvervatizmusuk is ebből fakad.

2023.09.07. 11:37:22

@Tapi2021:
a bibliában nem mondenki áll a jó oldalán áll. aki pál apostolban akar hinni az higgyen abba. a pálfordulásban. az nem "a" kereszténység. hanem egy irányzat. lehet benne hinni, kövesse pált. üldözi a keresztényeket, úgy farizeus, aztán meg úgy, hogy ő nagy-nagy keresztény, mert neki megjelent jézus és még meg se halt, de ő már feltámadt krisztusban és egy istencsászár. pál apostol a bibliában egy "hitgyülis" tökfejnek tűnik. felőlem legyenek keresztények azok is. csak ne "a" keresztények.

Tapi2021 2023.09.07. 11:39:04

@cvsvrs: "a katolikusok szerinte isten teremtette az embert, aki eredendően bűnös, akkor ugye szánt szándékkal teremtette a csecsemőt egy büdös kis gecinek, mert ezt akarta az isten, vagy hogy történt mindez?"

Igen, a keresztények - és sok más vallás - szerint Isten (Értelmes(intelligens Tervező...) teremtette az embert. Eredendően nem volt bűnös, de később bűnbe esett. (Lásd: a bűnbeesés történetét az Édenben!)

Vagyis szabályt szegett. Tudatosan. Aminek a következménye a halandóság lett ("a bűn zsoldja a halál"), ez lett az "áteredő" bűn/büntetés.
Azóta az ember és minden utóda halandó.
Vagyis büntetésben van.

Egészen Jézus második eljöveteléig, amikor új földet és új eget alkot, és akik erre érdemesek (kiválasztottak) újra megkapják az örök életet.
A kiválasztásnál döntő szempont az, hogyan viszonyultak életükben Jézushoz és a tanításához. Mert az Ő útja visz biztosan Istenhez.

Tehát az áteredő bűnnek/büntetésnek ekkor vége lesz.

Igazad van, Isten nyilván tudta előre, hogy ez lesz. Ezért én is felelősnek tartom, de ez az Ő játéka, az Ő szabályai.

2023.09.07. 11:43:56

@Tapi2021:
ha az ember eredendően bűnös, a büntetése a halál, akkor a pápa is. a pápa is ember. pál apostol is eredendően bűnös volt. és büntetése a halál. az összes keresztény aki ebben hisz bűnös és büntetése a halál. a hitgyüli erendendően bűnös és büntetése a halál. higgyen ebben.

Tapi2021 2023.09.07. 11:44:55

@cvsvrs: "a fidesz előbb az szsdsz és a amerika oldalán nemzettel szemben hirdetett liberalizmust. és most a liberalizmussal szemben hirdetnek nacionalizmust az az orosz pártján. "

Nem az oroszok pártján vagyunk, hanem a magyarokén! De, amúgy, hogy jött ide az orosz???

Tapi2021 2023.09.07. 11:48:49

@cvsvrs: "orbán a nemzetet és a liberalizmust szembeállítja."

Már mint, ahogy írtam, ezt a mai ballib, progresszív, globalista, pogány "liberalizmust"! Vagy annak hívott valamit.

És nem Orbán állítja szembe, eleve szemben vannak. OV csak világossá tette.

Tapi2021 2023.09.07. 11:52:49

@cvsvrs: "történelmileg a "nagy" államférfiak következesen nemzeti liberálisok maradnak. a konvervatizmusuk is ebből fakad."

Lehet Orbáné is. Csak megfelelően kell a nemzetit és a liberálist definiálni!

2023.09.07. 11:58:41

@Tapi2021:
szerintem a feltámadás nem az, hogy lesz egy zombi apokalipszis. mert krisztus még egyszer eljön. ezt utólag találták ki.

ha elvesztem egy szerettemet, mert meghalt, nem feltétlen a bűnei miatt, hanem mert minden ember halandó, akkor feltámasztom a lelkemben, ahogyan a környezetemben levők egy része is. és ezek után továbbra velünk él, mint jézus krisztus. nekem ez a kereszténység. és nem az, hogy majd az aksd vállalat munkásai, akik rendben tartják a temetőt egyszer csak néznek egy nagyot, mert egyesek kimásznak a sírból, mert eljött jézus krisztus. ebbe is lehet hinni, akinek ez a biblia tanulsága, azt csak sajnálni tudom.

feltámasztom a meghalt szeretteimet, a közeli családtagjaimat, távolabb rokonaimat, a meghalt jóbarátomat, a jóakaratú szomszédot. mind-mind feltámasztom a lelkemben. és ők úgy élnek tovább a környezetemben, mint jézus krisztus. ahogy ő is feltámadt.

ha valaki egy zombi apokalipszisben hisz, akkor higgyen abba.

Tapi2021 2023.09.07. 12:06:05

@cvsvrs: "csak ne "a" keresztények."

Mondtam, te abban hiszel, amiben akarsz. A keresztény hit meg nem akármilyen, hanem pontosan tudhatóan valamilyen.

Vagy elfogadod - Pállal együtt - vagy nem vagy keresztény.

Az a gond, hogy sokan - te, Boldi, Perinta és mások - abban hisztek, hogy a Biblia egy gyűjtemény, amiből szabadon lehet válogatni, elhagyni, nem figyelembe venni részeket, és teljesen szabadon és saját ízlés szerint (át)értelmezhető.

Mondjuk ezt a protestantizmus hozta be. Meg is látszik a káoszon és osztódáson, amit okoztak. Több tízezer szekta, több tízezer saját értelmezés, - logikusan téves - tanítás, sok tízezer MAGÁN "egyház".
"Ahány fej, annyi egyház" a protestantizmus szellemének következménye!

Tapi2021 2023.09.07. 12:09:38

@cvsvrs: "ha az ember eredendően bűnös, a büntetése a halál, akkor a pápa is. a pápa is ember. pál apostol is eredendően bűnös volt. és büntetése a halál. az összes keresztény aki ebben hisz bűnös és büntetése a halál. "

Igen. Ez történik. Mindenki meghal amíg ez az időszak tart. Ahogy írtam. És?

Gery87 2023.09.07. 12:10:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Közösség mindig van, az elittel meg sose volt egyenrangú.
"igen mind keresztények vagyunk", "igen mind magyarok vagyunk", "igen mind 123. Károly altvalói vagyunk" DE mégiscsak "mi vagyunk isten kegyelméből az urak" és húzunk karóba téged...:)

Gery87 2023.09.07. 12:11:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az objektív alap meg ma már nem működik mivel te mondtad: már nem lehet föld alapú és persze azóta nem lehet istenere meg a sorsra ráfogni hogy ki miért van társadalmilag ott ahol.

Tapi2021 2023.09.07. 12:13:13

@cvsvrs: "szerintem a feltámadás nem az, hogy lesz egy zombi apokalipszis. mert krisztus még egyszer eljön. ezt utólag találták ki."

Lehet. De aki ebben hisz - második eljövetel, sőt, persze az elsőben is hinni kell - az keresztény, aki nem az nem keresztény.

Zombikról szó sincs. Új teremtés lesz, új ég, új föld, új, immár "romolhatatlan" test. Ez áll a tanításban.

2023.09.07. 12:15:30

@Tapi2021:
a második eljövetelt a farizeusok találták ki. szó nincs róla az evengéliumokban.

Tapi2021 2023.09.07. 12:16:14

@cvsvrs: "ha elvesztem egy szerettemet, mert meghalt, nem feltétlen a bűnei miatt, hanem mert minden ember halandó, akkor feltámasztom a lelkemben, ahogyan a környezetemben levők egy része is. és ezek után továbbra velünk él, mint jézus krisztus. nekem ez a kereszténység. "

Neked. De ez nem a keresztény tanítás, ez a te saját nem keresztény, csak annak hívott hited.
Érted, hogy ha van egy keresztény konkrét tanítás, akkor ami attól eltér az nem keresztény.

2023.09.07. 12:17:39

@Tapi2021:
ez egy irányzat, hogy lesz egy új föld, egy romolhatalan és abban 144 ezer vagy mennyi ember él majd, stb. ebben is lehet hinni. ez a hitgyüli. az nem "a" kereszténység.

Tapi2021 2023.09.07. 12:17:39

@cvsvrs: "a második eljövetelt a farizeusok találták ki. szó nincs róla az evengéliumokban."

Mint írtam: "ha van egy keresztény konkrét tanítás, akkor ami attól eltér az nem keresztény."

TE hihetsz ezekben. Csak az nem a keresztény hit.

Tapi2021 2023.09.07. 12:24:10

@Gery87: "istenere meg a sorsra ráfogni hogy ki miért van társadalmilag ott ahol"

Igen, most már nincs ki mögé bújni, áttolni a felelősséget. Önfelmentést adni, hogy a saját orsunkért mások a felelősek... Pláne a mai korban, amikor már nincs kasztrendszer, úri világ...

Oké, születhetünk alulra, fentre, ez adottság, és persze meghatározó és számít, ki, honnan tud elindulni, de a lehetőség is meg van a ki- és felemelkedésre.

Tapi2021 2023.09.07. 12:27:44

@cvsvrs: "szó nincs róla az evengéliumokban"

A keresztény tanítás, amely alapja a keresztény hitnek és egyháznak, nem csak az evangéliumokból áll!

Tapi2021 2023.09.07. 12:29:42

@cvsvrs: "ez egy irányzat, hogy lesz egy új föld, egy romolhatalan és abban 144 ezer vagy mennyi ember"

Ez a Bibliára alapozott keresztény tanítás. Ott ezek állnak.

2023.09.07. 12:33:19

@Tapi2021:
a szeretteim úgy támadnak fel, úgy élnek a lelkemben, ahogyan jézus krisztus. a te hited szerint ez nem keresztényi. mert nem ez a feltámadás. nem ez van a bibliában. a bibliát emberek írták. az egy zsidókeresztény mese. és annak sokféle értelmezése van. az egyik, hogy ebbe a zombi apokalipszisben kell hinni. hogy az a mese igaz része. vagy igaz vagy nem. vagy hogy a farizeus pál apostolt kell követni. a pálfordulásait. vagy azt kell követni, vagy nem. lehet azt is. az is keresztényi. az üldözze az lmbtq közösséget. az olyan keresztényi. a római katolikusok kultiválják, mint a pápa. mert most éppen azt hirdetik. kövessék a pápát.

"a" kereszténység nem kizárólag a hitgyüli, nem kizárólag a pápa, nem is kizárólag a református egyház, egyetlen egyház van és, hogy mi az igaz hit arról erősen megoszlanak a vélemények.

Gery87 2023.09.07. 12:37:12

@Tapi2021:

Isten volt a magyarázat arra miért vagy ott ahol és miért nem igen lehetsz máshol!
A valódi ok az volt hogy az elit így akarta mert ez volt az érdeke.

Ma sincs sokkal másképp. A rendszer alapja hogy sokan vannak lent és kevesen fent, így az ki mehet fel, korlátozott.

2023.09.07. 12:38:26

@Tapi2021:
a bibliában nem minden szereplő jó. és nem feltétlen minden igaz.

alöksz róz 2023.09.07. 12:51:11

@Tapi2021: "Az a gond, hogy sokan - te, Boldi, Perinta és mások - abban hisztek, hogy a Biblia egy gyűjtemény, amiből szabadon lehet válogatni, elhagyni, nem figyelembe venni részeket, és teljesen szabadon és saját ízlés szerint (át)értelmezhető." - a biblia valóban egy gyűjtemény és szó szerint ezt csinálta a korai keresztény egyház ezerpárszáz éve

alöksz róz 2023.09.07. 12:52:26

@Tapi2021: és nem is hivatkozok szabadságként arra, ami nem az :-)

2023.09.07. 12:53:41

@Tapi2021:
tegnap voltam a temetőben. mert tegnap volt több mint egy évtizede, hogy meghalt egy családtagom, és sírnál állva feltámasztottam a lelkemben. és egy másik családtagom halálának is most volt az évfordulója. csak ő távolabb van eltemetve. emlékeztem arra ahogyan összejött a család. ahogyan mentünk egy rozzant autóval, ami lerobban a szomdszéd falunál. ahogyan toltuk együtt és megannyi kedves emlék az eszembe jutott.

nekem ez a kereszténység. de az nem jutott eszembe, hogy megnyílik a föld és kimásznak belőle egyesek. és csak az mászik ki, aki ebben hisz. és követi az ezt meghirdető papságot. az a bibliának a talmi tanítása. ami a fariezusok találták ki, hogy uralkodhassanak mások felett.

és van aki ezt tartja keresztényinek, van aki azt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 13:01:43

@Gery87:

Pedig csak ennek visszahozása a megoldás.

A nyílt társadalom zsákutca.

kiskisutca 2023.09.07. 13:13:02

@cvsvrs:

"hogy megnyílik a föld és kimásznak belőle egyesek."

Nagyon nem ez a kereszténység lényege!

Ha elfogadod Jézust, akkor nem kárhozol el, hanem üdvösségre jutsz és halálod után Istennél leszel a többi üdvüzőlttel együtt.

2023.09.07. 13:18:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
debrecen is akar magának borvidéket. a szomszédos érmellék a hagyományosan "a város szőlőskertje". ehhez ugye debrecennek újraintegrálni kell a szomszédos tájegységet. ahol a magyarok vannak többségben, de élnek kisebbségi románok is. erre is nyitottnak kell lenni a társadalomnak. csak nem úgy ahogyan soros alex képzeli. a wimbedon egy nyílt tenisz bajokság. az all england club szervezésében. ugyanígy lehet hungarian open.

orbán viktor is nyílt társdalmat hirdet és azt mondja, hogy fogadjon be az ország nem tudom mennyi vendégmunkást. ez nem nyílt társadalom? dehogy nem. és az egy kéréds, hogy az orbán féle kocepcióval mi lesz. az ugye totálisan elvtelen.

azt legalább értjük, hogy mit akar soros alex. de hogy orbán? az elvtelenség nyerhet választást, de történelmileg meg szokott bukni. mert egy személy pillanatnyi akarától függ.

2023.09.07. 13:27:49

@kiskisutca:
elolvastam a bibliát. nekem az jött le, hogy a feltámadás az, hogy én támasszam fel a szeretteimet a lelkemben. a papok összeültek és azt mondták, hogy na kérem szépen van az atya, az ő jobbján ül jézus és ők ketten egyek a szentlélekkel. csodálkodom, hogy valakinek a biblia tanulsága ez a baromság.

nekem az, hogy ha az atya és a fiú egyet hisz és az szent az a szentháromság. tehát ha nemzedékek hisznek valamiben. a papok meg azt, hogy van két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben, de ők ketten valójában hárman vannak úgy, hogy egyek. ha valakinek ez, akkor legyen ez.

kiskisutca 2023.09.07. 13:45:49

@cvsvrs:

"van két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben,"

Isten nem ember. Nem is emberszerű, embernek felfoghatatlan.
Ő az Atya (Teremtő)
Jézus már emberszerű, pont azért, hogy az emberek képesek legyenek felfogni, Ő a Fiú (Nekünk testvérünk, idősebb báty, példakép, de Megváltó az Atya akaratából, akivel egy, csak azért emberszerű, testi, hogy hozzánk közelibb legyen.
Szentlélek/Szent Szellem (fordítás és hagyomány kérdése) Az Atya szellemi/lelki megnyilvánulása (Megszentelő) szoftver, de túl a racionalitáson.

Analógiákban érdemes gondolkodni (jég - víz - pára = H2O, fizika - biológia - kultúra)

2023.09.07. 13:54:06

@kiskisutca:
nekem az a szentháromság, hogy hiszek abban, amiben apám hitt, amit abból szentsének tartok, ő is hitte azt, ami nagyapám hitt, ő hitte azt, amit a dédapja. és így tovább.

zorán így egy dalt. apám hitte.
www.youtube.com/watch?v=rkKS2x6F8CI
az szerintem a szentháromságról szól. nem pont azt hiszem, amit zorán. de ő is keresztény. grünwald bácsi beöltözik lilába és neki a bibliából valami baromság jött ki, hogy vűltozott át a víz borrá.

velem már megesett, hogy segítettem valakinek és azt mondta, hogy jaj, nem tudlak megkínálni csak ezzel vagy azzal. nem számít. azt jó szándékkal adják, akkor jól lesik. nem kell feltétlen a legjobb ételnek italnak lennie. lehet az kenyér és víz is. ha jó szándékkal adják, akkoraz jó. a katolikusok szerint ez a "transsubstantiatio" szent ágosoton, eukarisztia, temérdek baromság, amiről prédikálnak a templomban. ők is elolvasták a bibliát. és nekik ez jött ki.

nekem az, hogy falusi nagyanyám krumplis lapótyája is nekem szent volt, ahogyan a városi nagyanyám krumplis palacsintája is. olyan volt, mint az eukarisztia. a tornácon, vagy a nyári konyhában. de ha valaki úgy gondolja, hogy ezt csak a papoktól lehet megkapni az felőlem higgye azt. és szenteltesse meg a krumplis palacsintát valami füstőlóvel. lóbálja a pap. na akkor meg van szentelve.

nekem attól szent az étel, hogy az szeretettel készítették. a családban, vagy egy házibulira hoznak valamit szerettel készült pogácsát, akkor az szeretettel megesszük az úr asztalánál. és azokra is gondolunk, akik nincsenek , vagy nem lehetnek velünk. szerintem ez a kereszténység.

ha egyes papok szerint nem, akkor nem. neki nem ez. a katolikusok szerint amikor megeszik az ostyát, akkor a pap keze és a hívő foga krisztus testét érinti. nem a pap keze, a hívó foga és az ostya a lényeg. hanem érzi az ember, hogy a vendégül látja az szeretettel teszi, az italt szerettel önti, az szent. vagy csak odaborít valamit, hogy nesztek. az nem szent. de az is bocsánatos.

kiskisutca 2023.09.07. 14:16:09

@cvsvrs:

A szeretet a legfőbb parancs.
A "szent" jelentése: Isten számára elválasztott, isteni, Istené.
Így az igazi szeretet megnyilvánulások kétségkívül szentek.
De az állatvilágból hozott ösztöneinkkel nehezen tudjuk megélni az igazi szeretetet és a szentséget.

Vannak akik azt mondják: ha nehezen tudjuk, akkor ne is próbáljuk meg. Nincs értelme próbálgatni, belebukni, újra megpróbálni! Hisz Isten így teremtett, akkor biztosan így is jó vagyok.
De az ember Istenképmás, mindenkinek van egy "rendezői változata".

2023.09.07. 14:24:57

@kiskisutca:
a lélek, görögül az anima, abből lett ugye az animal szó is az állatvilágból ered.

Tapi2021 2023.09.07. 14:31:36

@cvsvrs: " a te hited szerint ez nem keresztényi. mert nem ez a feltámadás. nem ez van a bibliában. a bibliát emberek írták. az egy zsidókeresztény mese. és annak sokféle értelmezése van. az egyik, hogy ebbe a zombi apokalipszisben kell hinni."

Nincs semmiféle zombis értelmezés! Ez a TE HITED!
Mondom, lehet ezt hinni, csak ez nem a keresztény hit.

Ahogy az sem, hogy Jézus csak az emlékeinkben, a gondolatainkban támadt fel.

"Ha Jézus nem támadt fel - igazából, a maga testi-lelki valójában és nem jelent meg a tanítványoknak - akkor értelmetlen a hitetek"- írja Pál. Mert akkor Jézus nem Isten, és az írások zöme hazugság.
A keresztények a megdicsőült, romolhatatlan testben történt feltámadásban hisznek.

Tapi2021 2023.09.07. 14:36:36

@cvsvrs: "az üldözze az lmbtq közösséget. az olyan keresztényi. "

Nem üldözzük őket! Csak elmondjuk, hogy a mi hitünk szerint ezek bűnök. És kérjük, hogy ne menjenek a gyerekeinknek azt hirdetni az iskolákba a MI ENGEDÉLYÜNK NÉLKÜL, hogy mégsem, a keresztény, muszlim, krinás... - szüleitek és az egyházak hazudnak erről.

Mi sem megyünk az ő gyerekeiknek az evangéliumot hirdetni, az engedélyük nélkül! És azt mondani, hogy a ti LMBTQ-s szüleitek súlyos bűnben élnek.

Ez alapvető, és kölcsönösnek KELL lennie!

kiskisutca 2023.09.07. 14:39:04

@Tapi2021:

"A keresztények a megdicsőült, romolhatatlan testben történt feltámadásban hisznek."

Ez a mondat itt úgy hangzik, mintha ez lenne a kereszténység ismérve, lényege.

Közben egy eléggé mellékes dolog.

"megdicsőült, romolhatatlan" tehát nagyon nem olyan, mint a mi mostani testünk. Nem is szükségszerűen anyagi, lehet szellemi is.

A lényeg a feltámadás, hogy a földi halállal nem ér véget a sztorink.

Tapi2021 2023.09.07. 14:41:09

@Gery87: "Ma sincs sokkal másképp. A rendszer alapja hogy sokan vannak lent és kevesen fent, így az ki mehet fel, korlátozott."

Ez mindig így volt és lesz. A vezetők mindig, minden rendszerben és felállásban kevesebben vannak, mint a vezetettek. Ez a logikus.

2023.09.07. 14:41:44

@Tapi2021:
jézus feltámadt. és közöttünk él. és én a szerettem is feltámasztom a lelkemben és úgy élnek a környezetemben, ahogyan jézus krisztus. nekem ez a feltámadás.

neked meg az, hogy 144 ezer ember fog feltámadni amikor eljön jézus krisztus. kimásznak a sírból, vagy valahogy. nem több, nem kevesebb. hiszen ezt írják a bibliában. felőlem higgyed azt. nem az "a" kereszténység. szerintem az a biblia talmi része. szerinted meg abban nincs semmi talmi, talmudi. szerintem meg van.

Tapi2021 2023.09.07. 14:44:59

@alöksz róz: "és nem is hivatkozok szabadságként arra, ami nem az :-)"

Szabadságod van a szabályokat (KRESZ-t, Tízparancsolatot, mást) megszegni! Csak nem érdemes, mert károd lesz belőle és vagy büntetik.

Amely szabály érted van, téged és másokat is véd, az jó szabály.
Ha tudatosan megszeged, az a bűn. És az miért jó?

Tapi2021 2023.09.07. 14:46:56

@cvsvrs: "nekem ez a kereszténység"

Te annak hívod. De nem az.

2023.09.07. 14:47:21

@Tapi2021:
és a papok se nagyon menjenek az óvodába, a hitgyüli se menjen az óvodába lehetőleg. sok mindenkinek nincs helye az oviban.

kiskisutca 2023.09.07. 14:47:28

@Tapi2021:

"Mi sem megyünk az ő gyerekeiknek az evangéliumot hirdetni"

Pedig az evangéliumot mindenki részére hirdetni kell. Görögöknek görögül, stb.
Legjobb példaszerű élettel hirdetni.

2023.09.07. 14:50:00

@Tapi2021:
és ezt te milyen alapon döntöd el?

aki júdást hiszi az is keresztényi. aki egy tál lencséért árulja a hitet, pénzt csinál belőle, biznisz egyáz, mint a hitgyüli. az is keresztény. hiszik júdást is. judeo-kereszténység. az is kereszténység. szerinted nincs másmilyen. szerintem meg van.

Tapi2021 2023.09.07. 14:51:09

@cvsvrs: "nekem az, hogy ha az atya és a fiú egyet hisz és az szent az a szentháromság. tehát ha nemzedékek hisznek valamiben. a papok meg azt, hogy van két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben, de ők ketten valójában hárman vannak úgy, hogy egyek. ha valakinek ez, akkor legyen ez."

Elolvasni nem elég. Sok ateista mondja ezt, hogy elolvasta. És?

Meg is kell érteni és hinni. Nálad egyiket sem látom.
Van egy privát verziód, hited, ami nem azonos a keresztényekével.

Ez nem minősítés, csak megállapítás, hogy a kettő nem ugyanaz.

kiskisutca 2023.09.07. 14:54:17

@Tapi2021:

Ja, egyfajta istenhit, valami hit a természetfelettiben. A kereszténység Jézus Krisztusban való hitet jelenti. Ez ugyan nyomokban megvan: A szeretet megvallása, utalás az Úrvacsorára, de a bűnbánat, annak beismerése, hogy megváltásra szoruló bűnös vagyok és a kegyelem hálás elfogadása az hiányzik.

Tapi2021 2023.09.07. 15:02:26

@cvsvrs: "an két ember, akik ücsörögnek valami lócán a mennyben, de ők ketten valójában hárman vannak"

Azért Szentháromság, mert három személyről van kinyilatkoztatva, hogy Isten maga nyilvánul meg bennük.

Az Atyát már a zsidóknak kinyilatkoztatta, tehát onnan jön, hogy Istent úgy ismerjük, mint minden és mindenki apját/teremtőjét.

Jézust úgy nyilatkoztatták ki, mint a közénk emberi formában eljött Istent. Tehát magát Istent, akiről azt mondjuk, hogy annak a korábban ismert Atyának a "fia", újabb megnyilvánulása.
Ezt Jézus is igazolta.

Aztán Jézus külön beszélt arról, hogy ő ugyan a feltámadt testben eltávozik egy időre, de a lelke itt marad. És segíti pl. az apostolokat, az egyházat.
A lelkéről is, mint személyről beszélt. AKI segít.
Továbbá, már a Biblia is úgy kezdődik, hogy a teremtéskor "Isten LELKE" lebegett a vizek fölött.
Tehát innen van a harmadik, általunk ismert és nekünk kinyilatkoztatott, isteni személyről az infónk.

Így tehát, ha Istenről beszélünk, aki lényegét tekintve egy, minden ütközés nélkül beszélhetünk a három ismert személyéről (megnyilvánult formájáról) is. Semmi ellentmondás.

Nem pontos példa, de ha van egy tudathasadásos ember, több személyiséggel, akkor is csak egy emberről beszélünk, több megnyilvánuló személyiséggel.

kiskisutca 2023.09.07. 15:03:10

@cvsvrs:

Abban igazad van, hogy rengeteg keresztény/keresztyén felekezet van és általában mindegyik azt állítja magáról. hogy ők az igaziak.
De van egy minimum, amiben azért megegyeznek.

Tapi2021 2023.09.07. 15:14:48

@cvsvrs: "és a papok se nagyon menjenek az óvodába, a hitgyüli se menjen az óvodába lehetőleg. sok mindenkinek nincs helye az oviban."

Miért ne? A hitoktatáson való részvétel ÖNKÉNTES! És azt a szülők kifejezetten KÉRIK, szeretnék.

Nem örülnék, de létre lehetne hozni LMBTQ-s hittant is, azon szülők gyerekeinek, akik ezt a hitet szeretnék továbbadni a gyerekeiknek.

Számunkra ez a gyerekek megrontása, de szabadság van.
Az azonban már nem szabadság, ha az ÉN GYEREKEMET térítenék, az én akaratom ELLENÉRE!

Ez erről szól.

Boldeone2 2023.09.07. 15:18:26

@Tapi2021: Tehát nem tudod, Jézusra és a kereszténységre hivatkozva eladni az LMBTQ-t, bárhogy erőlködsz/erőlködtök! Mint Perinta is. Ezek bűnök. Amit nem elfogadni kell egy kereszténynek, hanem legyőzni!"

- A homoszexualitás nem lehet bűn, jogi értelemben, az számít. Nyilván - természetéből adódóan- " legyőzni " sem lehet
Az állatvilágban is fellelhető viselkedés. Aki nagyon harcol ellene, az sok esetben belül vívódik a saját nemi identitásával
Engem hidegen hagy. Ez a normális
A katolikus egyház tanai hibásak, pl a papi cölibátus is ilyen

Ergo sem a liberalizmus, sem te nem vagy keresztény. Ami szíved joga, csak ne akarj annak látszani. Meg szakérteni."

- Azt nem te mondod meg, hogy ki a valódi keresztény. Az is lehet, hogy amit ma tudunk a kereszténységről egy torz és manipulált egyházszemlélet és világszemléletet tükröz
Az " etetnek " tanokat üldözték minden eszközzel

Megint nem figyeltél: az Isten ELŐTTI egyenlőségben! A kezdeti vagyonközöségeknek hamar vége lett, miután rájöttek, hogy Jézus nem a közeljövőben tér vissza.

- Csak úgy lett vége, hogy tűzzel vassal üldözték az igazi keresztényeket, a paulikánus tanokat vallókat!

Az egyház a hatalom és az elnyomás, az osztálytársadalom oldalára állt, azaz elbukott a küldetése!

Tapi2021 2023.09.07. 15:19:48

@cvsvrs: "és ezt te milyen alapon döntöd el?"

A keresztény hit pontosan valamilyen és nem bármilyen! A bármilyen egy fertőzés az egyházban, ami a protestantizmussal, eretnekséggel jött az egyházba.
Ezen az alapon. Ha elfogadod, keresztény vagy, ha nem, nem vagy.

"aki júdást hiszi az is keresztényi."

Nem. Ezt te sem gondolhatod komolyan.
A keresztény az krisztusi, Krisztus követő. Júdás és te meg nem vagy az.
Magadnak találtál ki egy hitet.

kiskisutca 2023.09.07. 15:27:37

@Tapi2021:

"ami a protestantizmussal, eretnekséggel jött az egyházba."

A protestantizmus egy egészséges reakcióként indult pont a fertőzés ellen.

Boldeone2 2023.09.07. 15:29:06

@Tapi2021: Valójában az eretnekek csak kimondták amit nem lehett, ezért kellett sok esetben meghalniuk

Az egyház pedig részévé vált a mindenkori uralkodóosztálynak, megtagadván A kezdeti hiteleket. A vallás a politika szolgálólánya lett, ahogy - néhány üdvözítő kivételtől eltekintve - most is az

A papok most is Orbán mellett prédikálnak....

Tapi2021 2023.09.07. 15:29:59

@Boldeone2: "- A homoszexualitás nem lehet bűn, jogi értelemben, az számít. Nyilván - természetéből adódóan- " legyőzni " sem lehet"

Erről Isten Bibliában leírt tanítása más. Az, hogy bűn.
Hiheted, hogy nem az. A keresztények meg azt, hogy az.

"Az állatvilágban is fellelhető viselkedés. Aki nagyon harcol ellene, az sok esetben belül vívódik a saját nemi identitásával
Engem hidegen hagy. "

Téged. Te abban hiszel, amiben akarsz (mint csvrsv is, meg Perinta is...), csak az más, mint amit a keresztények hisznek.

És itt a mérce ehhez: "Azt nem te mondod meg, hogy ki a valódi keresztény. "
Mert tényleg nem én mondom meg! Hanem az mutatja meg, ki, mennyire azonosul a keresztény tanításokkal és mennyire tér el azoktól. Van mérce ehhez!

Ha te pl. azt mondod, szerinted a homok nem bűn, a tanítás szerint meg az, akkor te térsz el a mércétől. És így megítélhető a hited.

Tapi2021 2023.09.07. 15:37:51

@kiskisutca: "A protestantizmus egy egészséges reakcióként indult pont a fertőzés ellen."

Aztán maga is lázadássá, fertőzéssé vált. És az adott alapító saját hitértelmezésének, narrációjának vallásává.
És megnyitotta a kaput a sok tízezer (félre) értelmezés és "egyház" előtt.
Ezzel nem lettünk előrébb. Sőt.

Egy lutheránus vagy kálvinista pl. milyen alapon mondhatja Némethnek, hogy a te gyülid (Hit Gyülekezete) rossz vagy szekta? Semmilyen alapon! Ha Luthernek lehetett, Kálvinnak lehetett eltérően értelmezni és saját egyházat építeni, akkor BÁRKINEK lehet!
Random.

És ez rossz. Mert így lettünk tele tévtanítókkal és tévtanításokkal.

kiskisutca 2023.09.07. 15:40:44

@Tapi2021:

"nem lehet bűn, jogi értelemben"

Van a Btk. ez mindenkire vonatkozik, vannak erkölcsi normák, ezek széleskörű elvárások és van egy olyan normarendszer amely adott közösség tagjaira vonatkozik.

erol 2023.09.07. 15:41:25

@Tapi2021:
"És kérjük, hogy ne menjenek a gyerekeinknek azt hirdetni az iskolákba a MI ENGEDÉLYÜNK NÉLKÜL"

Miért, hol történt ilyen?
Nekem is van iskolás gyerekem, de nem hallottam ilyesmiről.

kiskisutca 2023.09.07. 15:42:59

@Tapi2021:

A gyümölcsökről lehet megismeri a jó fát, ebben az esetben is.

2023.09.07. 15:45:48

@kiskisutca:
csak ugye van a magyar nyelv. és ha bűntető törvénykönynek nevezik az egyik közjogi kódexet és egy csoportosulás egy cselekményt bűnnek nevez, akkor azt a btk hatálya alá tartozónak mondja a magyar nyelv szabályai szerint.

kiskisutca 2023.09.07. 15:46:38

@Tapi2021:

"Mert így lettünk tele tévtanítókkal és tévtanításokkal."

A szabad akarat következménye.
A bűntől megromlott világban semmi nem lehet tökéletes! Az Egyház sem.

kiskisutca 2023.09.07. 15:57:03

@cvsvrs:

De melyik volt előbb? :-)

Amúgy szerintem Jézus követése belső norma: elsősorban rám vonatkozik.
Ha valaki kiröhög, hogy a szerinte képzeletbeli barátom hülyeségét ne akarjam rá kötelezővé tenni, akkor valahol igaza van, de! abban van felelősségünk, hogy a kétharmados, vagy többségi törvényeknél ne a mi normáink kerüljenek kisebbségbe.
A társadalom többsége azért inkább vevő még az emberiség több évezredes értékeire, mint a felforgatásra.

kiskisutca 2023.09.07. 16:08:36

@cvsvrs:

Jogi terminológiával bűncselekmény, tettes, elkövető.

2023.09.07. 16:14:09

@kiskisutca:
ha egy államban büntető törvénykönyv van érvényben, akkor nem nagyon lehet azt mondani, hogy valami, vagy valaki bűnös akkor ha az nem esik ezek törvény hatálya alá.

azt kell mondani, hogy az vétek, vagy ha az túl enyhe, akkor lehet azt mondani, hogy a homoszexualitás egy kihágás. mert meghágnak valakit, akit nem kellene. és a kihágás nem erkölcsös. ha nem történt erőszak, akkor nem bűn, nem történt bűncselekmény.

csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:24:41

@cvsvrs: a magyar nyelv. és ha bűntető törvénykönynek nevezik az egyik közjogi kódexet és egy csoportosulás egy cselekményt bűnnek nevez, akkor azt a btk hatálya alá tartozónak mondja a magyar nyelv szabályai szerint.
-------------

Igen, van a magyar nyelv, de ez nem magyar nyelv, ez új-ónemmagyar halandzsa.

1. A magyar nyelvnek nem szablyája van, a libcsi szab, a magyar nyelvnek regályja van, a ra és re stumától.
2. A szer-sor hangokat dúrgerni, indogermán ser, raku helyette, így rekkint, raktányosan: magyar nyelv regályja rekkint.
3. Nem tör, hanem tar, az indogermán dar stumától, ettől tar, az ö magyarlosza, kései hang, a tarvány a szántott feld. A magyarnak rakványja van, nem libsi Gestzje, hisz
a tarvány a szántott feld.
4. Közjog? a köz hangot dúrgerni, nem rakem, he? A jog magyarul az iga, magyarosan az indogemrán ieg-től nem iga, hanem jog, ahogy Joch, jog. A libcsi ius fájandja a rakta, a ra és re stumától, hisz raknak, nem libcsi diktatúra, hanem rakás, racionális, vagyis rakta, Recht az ősmagyar.
5. Nem név, hanem ana-ma, két partikeltől, anama, nama magyaroul, erre rakód a ja kausatzív presenz és possesív, így magyarul azt mondjuk anamányni.
6. Cselekmény? Ezt a hangot nem rakem, a csel-t igen, és a csalt is, vagyis stel-stal, stehlen-től, tele stumától, ahogy tolvaj és tulaoj is, tolni.

De hogy cselnek? Nem rakem?

7. Bűntet? Bullshit hang tet-vel, a bűn etimológiája bizonylosza az Umwertung aller Werte után, így dúrgerni, fingem nem van a hangról, olyan halandzsa, habubsd.

8. Hatály? Bullshit hang, fingem nem van, dúrgerni, a hat hangot is, igenstak s szak stumától, h-s forma, ahogy sket indogermán.

9. Alá? Az al a túl, a magyar nyelv rekkint.

10. Nem btk, ezt a hangot nem ismerem, stak az hogy butaká.

11.Tartoz? Ez így németizmus, vagy totál bullshit, ezt a hangot dúrgerni.

Már ha a magyar nyelv!

kiskisutca 2023.09.07. 16:25:17

@cvsvrs:

"csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni."

Ebben van valami, mert tényleg belső norma, személyesen Neked szól, hogy ne ölj! ne lopj! stb. a pogány rómaiak is eljutottak odáig, hogy közös érdek a lopás és az ölés szabályozása, de ők ezt nem akarták belső normává tenni. Tiltották, szankcionálták.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:30:57

@cvsvrs: homoszexualitás egy kihágás.
-----------------

Szájer Jozsi izéje az az irracionális, hisz barnája nem volna, a rakanda, logika rekkint.
Buzik vannak, de a baju az, hogyha utódot is választanak.

Kiírtani nem van őket, hisz folyton vannak, habár a leszbiket régen ment, az apák a lányuk fejét baltával ütötték agyon, hisz anno az ena(apa), rejtaja a lányt, és ha kásőbb az van, hogy leszbi, úgy a a vevő fájogdát, Fehdet hírdetne, és az enát, apát is ölné.

Valaha a nő, ana, a magyar nyelv rekkint is, hisz indogermán és germán nyelv, hogy gyámságnak innen volt, így ha leszbi volt, nem volt ana, nem volt nő.

kiskisutca 2023.09.07. 16:34:04

@Gelimtrtrddddd:

Zsö ném pá!
Komo sze szön?

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:36:13

@kiskisutca: hogy közös érdek a lopás és az ölés szabályozása, de ők
------------------------

??? Az új-ónemmagyart nem rakem. Közöst dúrgerni, érdek hang nem van, sklavenaufstandi hang, stak er és ár stuma van, nem szabály, hanem regály.

De ezt most hogyna is kell rakni? Az ősi magyarok is regelték az ölést, a róbást, a lovatást, nem tiltották, hanem regelték, erre voltak a fájogdák, Purgek, sőt a róbás dicső volt, ezt is regelték a haduverfassungnak innen.

A magyarok és germanoidok, hisz a magyarok germánok, regelték ezeket, nem tiltották, regelték, hogy hogyna kell ölni, hogyan kell róbni, hogyan kell lovatni.

Az ősi nem tiltja, hanem regelja, az ősmagyar.A mai időnek az a bajuja, hogy tiltja, nem regelja.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:38:25

@kiskisutca: szerintem Jézus követése belső norma:
-------------

Rekkintem, ranakeredés, nem követ, belső, innenső magyarul. Norma? Bullshit hang, a können rokonja, de a további etimológia bizonylosza.

Hogyan is volna innenső, ha nem ethosz, nem magyar? Nem, a kreténység a fingrizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:43:04

@kiskisutca: A szabad akarat következménye.
---------------

Na ezt se rakem. He? A szabad a szab stumától ered, nem a sippés, ahogy már írtem.
De he? Az akar hangot úgy rakem magyarul ahogy a görög ékon-t, egy naturális, ethoszi kell. Nem követ, ez jevevényhang, hanem ranakered.

Freie Wille? Úgy mond németül! Stakhát magyarul vélni, választani, voluntas nem akarás, a szabad az akarnak így egy totál bullshit, ha mondjuk a szabad a Sklave, a liberti, de úgy is van rtakni a szabad hang, hogy a kutya szabad a lánctól. Dehát az akarásnak nem kell szabad, hisz az akarás a naturális, az eredői ethosz, nem vélés.

Látni,látni, hogy ezek a kretények szétkúrták a magyar nyelvet, ezt a hangot se rakem, halandzsa az egész.

kiskisutca 2023.09.07. 16:43:05

@erol:

Érdekes lenne magyar szavakat használni, indoeurópai nyelvtannal pl:

én ír ul-magyar,

de ez valami teljesen más! :-)

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:45:28

@kiskisutca: Van a Btk. ez mindenkire vonatkozik,
----------

Vonatkozik egy bullshit hang, az butaká, de nem, hisz illegitim, halandzs, értelmetlenségi, fingrista halandzsa, a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, így a butaká illegitim, halandzsa. De erről fentebb írtem.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:48:42

@kiskisutca: rdekes lenne magyar szavakat használni, indoeurópai nyelvtannal pl:
--------------------

Olyan hang, hogy tan nem van, ez is egy szétkúrás, a du-dun, ten-teng stuma elkúrásja, libcsi, nyelvkakilási hang.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, grammatika az ép indogermán grammatika.
Úgyhogy he?

Érdek hang nem van, stak er és ár stuma, az er indogermán er és ennek flektált formája az ár, az ér kései, sklavenaufstandi.

Nem lenne, hanem volna, a lenni bulslhit ontológia.

Használ: A használ egy nem magyar hang, hanem örmény, az örmény hason, egy sklavenaufstandi hang. Örmény a hord és hoz is.

Szó-szav: nem magyar hang, hanem zátemi indogermán, dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 16:50:46

@cvsvrs: csak éppen a germánok voltak a
-----------

Kevered a szezont a fazonnal, a németet a germánnál. A germán nem a német, a német a 9 századtól van, ahogy a német nyelv is, azelőtt germán volt, és ez A germán a magyar.

2023.09.07. 17:04:58

@Gelimtrtrddddd:
a magyarban a mozgást kifejező igék szinte mindegyike hangutánzó-hangfestő.

például húz.

a germán nadrág az hose. ennek a rokona a magyar húz. a nadrágot is felhúzzák. és rokonítható a két szó. a németek nem fogadják el, hogy az ő nadrágjuk a magyarban megmaradt "húz" hangutánzásból szóból eredne. hanem azt mondják, hogy az ő nyelvük nem rokon a magyarral. 100 nyelvészből 100 azt mondja. nincs semmiféle rokonság. nincs 1 olyan echte német, aki rokonságot vélne ezek között felfedezni.

és a másik oldalról nem nagyon találsz olyan magyart se, aki azt mondaná, hogy a magyar húz szó a germán hose szóból eredne. az hangutánzó hangfestő. és a németek azt mondják, hogy az ő nyelvük nem ilyen, és nekik a magyarhoz az égeegyadta világon semmi közük nincs.

2023.09.07. 17:06:39

@Gelimtrtrddddd:
a magyar rendesen az ősiségből van eredeztetve.

a magyar rend és a német recht nem rokonszavak. szerintem azok. de a németek szerint nem.

Boldeone2 2023.09.07. 17:09:50

@Tapi2021: Ha te pl. azt mondod, szerinted a homok nem bűn, a tanítás szerint meg az, akkor te térsz el a mércétől. És így megítélhető a hited."

- Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat
A homoszexuális, vagy pedofil pap sem tudja megtartóztatni magát, ez az élet rendje

A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben

Boldeone2 2023.09.07. 17:11:47

A törvények szerint viszont bűntett nem lehet"

Vagyis: a felvilágosult jogrend szerint és Ferenc pápa szerint sem lehet bűntett

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:14:54

@cvsvrs: magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/06/lektion_4_-a_ra_es_re_stuma

A rak hang a germán rakjan, ennek formái a reg, regu, nem rege, reggel is ettől ered, ahogy mondjuk latin rigorös, a rekk is, ősmagyar, rekkni, recken...

A rend is az indogermán ar és re és re stumától ered, a red, reden, magyarul, ősmagyarul regyni nazális formája, de ana-vel is menne, hisz az n egy partikel is.

A Recht az magyarul, ősmagyarul rak-ta, ta múltidővel, de verb is volna, to-val, rakatni verb. A rakta attól rakta, hogy racionális, rakanda, rakva van, van A és B, racionális, antipógári. A jog magyarul a Joch, a jog így egy nyelvkakilás, de magyarul jog volna az ige, hisz indogemrán ie stumától a jó is, kuntni.

A ra és re stuma egy duas stuma, egy ősmagyar, a racionális, a ráció hang is a ra és re stumától ered.

2023.09.07. 17:15:59

@Gelimtrtrddddd:
a német recht (birodalom), az angolszász right (jog) és a magyar rend szavak összecsengnek. és rokonszavak. a birodalom, a jog, a rend, az angolszász right egyenességet jelent. irányt. rrránt. irányít. rechtbe rachkja. richitg.

ez nyilvánvaló, hogy germános. de az eredet ősi hangutánzás. ha egy apa egy gyereknek azt mondja, hogy rrrrr. akkor a gyerek érzi, hogy rendet kell vágnia.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:19:38

@Boldeone2: Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat
----------------

Házasság? Ezt a hangot nem rakem, nem ősi hang, stak pár száz éves, libernyák. magyarul stalda van, és ara, a ra és re stumától a-ra. Nem tart magyarul, hanem rekkni, a szinte hangot dúrgerni, a mert egy libcsi hang, erkölcs hangot nem rakem, a parancs egy libcsi hang, magyarul racionális van, a ra és re stumától.

He? A bűn hangot nem rakem. Dúrgerni kellene.

Dehát a magyar nyelv, az indogermán és germán nyelv.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/06/lektion_3_-a_bir_stuma#more18161338
e---o---o---a.
ena-ona-ana
em-om-am
el-ol-al

Az indogermán és germán nyelv, így a magyar nyelv is így perspektivikus, ena baro, ahé bír az e vagy i, az o barna, az a nőnemű, barma. Az indogermán és germán baru mondtaja, hogy ő, vagyis er az e, az e az nála van, de a nő, ana, az a van.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:23:48

@cvsvrs: a német recht (birodalom), az angolszász right (jog) és a magyar rend szavak összecsengnek.
------------------------------
Ország? Nem rakem a hangot, ha az úr-tól ered, úgy nagyon kurka, korcs hang, és az úr az úra wera, úra van.
Ha sok ra s re stuma van, úgy a magyar, ősmagyar hang a rejku. Hisz regerda van, rengyár, rektár, raktár.
A rengyárnak így rejku van, vagy a rakónak, a rejku reja a népnek.

Én egy országtagadó vagyem, az egy habubsd persóna, newyorki cég.

He? A jog az az ige, a Joch magyarul, a libcsizmus, stak nyelvkakilás, az ősmagyar hang rakta, a jog az iga magyarul. A jog nem rakta, az jo az iga, és amúgy libcsizmus, pógári.

Nem birodalom. A rejku ősmagyarul attól rejku, hogy rejk.

Nyújt? Ezzel a hangval rosszul bánnak. Ez a hang az indogermán ken stumától ered, a germánnak innen a k-tól h vál, és ha leszkad a h úgy ny rakód, ahol a ny az kausatív-presenz, indogermán knei egynek innen. Ezt a hangot stak a hús szakításjára van mondani, de nem rakta hang, hisz újabb kausatív nem kell, a jt. A nyúl hang így stak az volna, hogy nyúl a bőr, ha metszük le a vadaról. A nyúz-nyút a germán hneit-től ered.

De ide a hang a rejkni ige:: re-rej-rejk-rejm-rejt. Azt mondanám, hogy rejkni így az ige, a reichen magyarul. Rejkni így.

Rejkni így ősmagyarul, rejni geben ősmagyarul, a ra és re stumától, ja kausatív-presenz-vel, erre rakód a k partikel, így rakód rejk, ez az ősmagyar.

A rend hang a regyni nazális formája, ettől rakód rengyni, racionálisan befehlen.

Ott a blog, oda van írva. Neked nehéz a magyar nyelv.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:26:44

@cvsvrs: ha egy apa egy gyereknek azt mondja, hogy rrrrr. akkor a gyerek érzi, hogy rendet kell vágnia.
------------

Nem, nem hangmívelő hang, hanem racionális, habár agresszív is volna, hisz Scott őrmester bolonda dühor.

Nem apa, hanem ena magyarul, nem gyerek, hanem ona barna magyarul, érez hang nem van, stak er és ár stuma, a z itt németes volna, de nem rakni, hogy ez most t kausatív, sz akciós és siches vagy gho partikel, hisz ezek válnak z-vé.

Ha a ra és re stumától van a beszéd, úgy nem mond, a raktány ra és re stumától rakód, vagyis racionálisan beszélni, regyni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:28:05

@cvsvrs: egyenességet jelent. irányt. rrránt. irányít. rechtbe rachkja. richitg.
-----------------

Magyarul: rekktamat rekk, raktajangot rekk.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 17:33:03

@Boldeone2: A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben
----------------------------------

??? Stakhogy ez új-ónemmagyar halandzsa, és az istencia Kirgen, a nyelv, hogy az hogyan is beszél, és Scott őrmester.

A törvény az tarvány, szántott feld, magyarul rakvány van, annak a raktányja(Rektion) rekkint. Nem viszont, a viszont hang igenstak vé-vá, indogermán au-ue stuma íj, hajls rekkésétől ered, ahogy a wider, wieder is. Inkább de hang, az át-tól, indogermán ati-eti, görög dé és germán ede a de ettől, edwit volna németül a de viszont.

Alkoholizál? Nem rakem a hangot, lehet dúrgenri, nem szemben, hanem anta datív.

A butka halndzsája halandzsa, nem a nyelv, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

Tapi2021 2023.09.07. 17:52:07

@Boldeone2: "A papok most is Orbán mellett prédikálnak...."

Én még nem hallottam, pedig minden vasárnap hallgatom őket. De, ha így is lenne, mi ebben a furcsa?

Jelenleg kizárólag a Fidesz-KDNP látja el a keresztények, egyházak közéleti, politikai érdekvédelmét.
A szavazatunkkal ezzel bíztuk meg őket.

Nagyon helyes, ha oda-vissza támogatjuk egymást! Ez a normális.

Tapi2021 2023.09.07. 17:56:00

@erol: "Miért, hol történt ilyen?
Nekem is van iskolás gyerekem, de nem hallottam ilyesmiről."

Több helyen voltak megvalósult "érzékenyítések", és próbálkozások. Erre lett REAKCIÓ a megfelelően módosított gyermekvédelmi törvény.

Most ezért nem láthatsz ilyet.

Tapi2021 2023.09.07. 18:02:13

@kiskisutca: "A gyümölcsökről lehet megismeri a jó fát, ebben az esetben is."

Igaz. De hazugságokból nehezen nő jó gyümölcs.
Ahogy az egyház szerteszét szaggatása és az ebből fakadó ellenségeskedés sem gondolom, hogy jó gyümölcs lenne. Sokkal inkább szolgálja az ördögöt, aki a szétverésben érdekelt.

Az egyház hibáit ki lehet javítani úgy is, hogy benn maradunk és elérjük a változást. Az ilyenekből lesznek később a szentek. Lásd pl. Assisi Szent Ferencet és másokat.

Vagy szakadást, ellenségeskedést előidézve, az ördög örömére. Az ilyenekből lesznek az eretnekek, magán-vallás alapítók. Ezrével.

Tapi2021 2023.09.07. 18:08:34

@cvsvrs: "azt kell mondani, hogy az vétek, vagy ha az túl enyhe, akkor lehet azt mondani, hogy a homoszexualitás egy kihágás. mert meghágnak valakit, akit nem kellene. és a kihágás nem erkölcsös. ha nem történt erőszak, akkor nem bűn, nem történt bűncselekmény.

csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni."

Fáradsz? Azért gondolom, még megtudod különböztetni, hogy az állami-világi törvényekről, vagy a kereszténységről, annak törvényeiről és fogalmairól beszélgetünk-e? Vagy nem?

Vert helyzetben terelés egy vallási beszélgetésbe és a vallási bűnértelmezésről való vitába betolni a Btk.-t. Ez így gyenge mentés.

Tapi2021 2023.09.07. 18:14:27

@cvsvrs: "csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni"

Az a része, amely ismeri is, mi van benne megírva! Vagyis a keresztény "része"! Mert nem vita tárgya, mi van benne megírva a homokról!

És nem botként, csak mint tényt leszögezzük, hogy az van megírva, ami.
Ez fájhat annak, aki nem akar ezzel szembesülni. Szeretné, ha más lenne megírva. Pl. a szabad szerelem bárkivel, bármivel. Ezt érezheti botnak.

De most nem az a vita tárgya, hogy a pogányok minek érzik a keresztény tanításokat, hanem az, hogy kiforgathatják-e azokat és tehetnek-e úgy, mintha maguk is (egyfajta) keresztények lennének. (Nem.)

Tapi2021 2023.09.07. 18:21:56

@Boldeone2: "Csak a teológiában bűn, ahogy a házasságon kívüli nemi élet is bűn, mégsem tartja be senki ( szinte ...), mert ez abszurd erkölcsi parancsolat"

Csak ugye a kereszténységről beszélünk. Ott ezek bűnök. Ez a lényeg.

"A homoszexuális, vagy pedofil pap sem tudja megtartóztatni magát, ez az élet rendje"

Nem igaz. Bárki meg tudja, ha akarja. A heteró papok többségének is megy. (Sőt, nem csak papoknak, ha muszáj.) Hiszen ezt ÖNKÉNT VÁLLALTÁK!
Akinek meg nem, az TUDJA, hogy bűnt követ el.

"A törvények szerint viszont bűntett nem lehet, azaz : retorziók sem alkalmazhatók velük szemben"

Neked is írom: NEM a Btk-ról, az állami, világi törvényekről beszélgetünk!

2023.09.07. 18:25:43

@Tapi2021:
csakhogy a mózesi törvény se az, hogy férfi ne háljon férfival és nő nővel. nem ez van az ószövetségben. hanem az, hogy senki ne háljon férfival úgy, mintha nő lenne. ez a leszbikusokat biztos nem ítéli el, mert egyáltalán nem hálnak férfival. ez azokat a kéjelgő heteroszexuálisokat ítéli el, akik jobb híján férfiakkal valósítanak meg aktust. és a mózesi törvény mindkettőt elítéli. halálra. de mondjuk mózes elég sok mindenkit halálra ítélt. őneki is az atyaúristen jelent meg, mint a farizeus pálnak.

Tapi2021 2023.09.07. 18:36:01

@Boldeone2: Itt jönnek napvilágra az igazságok, amikor pl. te, aki magad szerint keresztény vagy (?) ezt írod: "Csak a teológiában bűn"

CSAK!?

A teológia a keresztény tanítás veleje. Rendszerezett, kimunkált, kidolgozott, átvitatott és "iskolai tananyaggá" kristályosított formája. Mondhatni a tudományosan rendszerezett hittan.

A keresztény teológia és a keresztény tanítás egy és ugyanaz. Akinek nem, az nem keresztény. Aki elintézi annyival a hitigazságokat megfogalmazó teológiát, hogy "csak". Csak a teológia mondja, tehát eldobható.

Ez nem így működik.

2023.09.07. 18:36:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ferenc nem tévedhetetlen. és persze ortodox nézőpontból egy áruló. mindenki az, aki az ókeresztény szokásrendtől el akar térni. vagy az elé az őspogánysághoz akar visszatérni. a magyar reformátusság duplán elárulja az ortodoxiát. mert nem csókolgatják a keresztet és a szent képeket.

Tapi2021 2023.09.07. 18:38:03

@cvsvrs: "júdás is keresztény volt."

Legfeljebb az árulásáig. De azt is csak Isten tudja, mert Ő lát a szívekbe. A Krisztus-követő nem az, aki fizikailag követi egyik helyről a másikra. (Aztán eladja.)

Tapi2021 2023.09.07. 18:40:45

@cvsvrs: "sakhogy a mózesi törvény se az, hogy férfi ne háljon férfival és nő nővel. nem ez van az ószövetségben. hanem az, hogy senki ne háljon férfival úgy, mintha nő lenne. ez a leszbikusokat biztos nem ítéli el, mert egyáltalán nem hálnak férfival. "

Mellébeszélés. Ezt csak most szeretnétek így átértelmezni. A zsidók is és a keresztények is pontosan értették mit mond itt Mózes és ekkép is jártak el.

2023.09.07. 18:40:53

@Tapi2021:
a katolikus teológia nagy része baromság. hogy mondjuk az az úrvacsora osztás során a pap keze és a hívő foga megértinti krisztus testét. tele van bornírt tanokkal, nyilvánvaló ökörségekkel.

Tapi2021 2023.09.07. 18:49:06

@cvsvrs: "a katolikus teológia nagy része baromság. hogy mondjuk az az úrvacsora osztás során a pap keze és a hívő foga megértinti krisztus testét. tele van bornírt tanokkal, nyilvánvaló ökörségekkel."

Értem, hogy nem érted. Ez már régen lejött nekem.
Ez van.
Luther és Kálvin sem értette. Pedig ott van világosan leírva. Az evangéliumokban és Pálnál is. Ezeket a szövegeket minden misén az áldozáskor SZÓ SZERINT felolvassák! Csak van, aki nem érti, amit hall. Vagy nem is akarja. Mert neki jobb ötlete van.

Aztán jön azzal, hogy csak a Biblia, csak a szöveg. Kivéve, ha a szöveg mást mond, mint az új "messiás". Akkor az érvényes, amit Kálvin mond, nem amit Pál apostol!

Így születnek az eretnek, tévtanok!
Hogy nem értik, de nekik van egy jobb elképzelésük.

2023.09.07. 18:52:50

@Tapi2021:
Mózes harmadik könyve a Léviták egyházi szolgálatáról
[...]
Férfiúval ne hálj úgy, a mint asszonynyal hálnak: útálatosság az.

most hagyjuk, hogy ez a parancsolat csak a levitákra vonatkozik. mózesi törvény sem azt mondja, hogy a leviták ne háljanak egymással. hanem ne úgy, minhta a másik asszony lenne.
Leviticus 18:22
22 Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination.

és ezt valaki értelmezheti úgy is, hogy két férfi ne háljon együtt. és úgy is, hogy egy heteroszexuális ne háljon homoszexuálissal. ez esetben mindketten bűnösök.

a börtönben egy heteroszexuális meghág egy homoszexuálist, akkor azt mondja, hogy ő csak úgy hált egy férfival, mintha nő lenne. ő heteroszexuális, ez nem tiltott. dehogy nem. éppen ez az, ami tiltott.

2023.09.07. 19:06:05

@Tapi2021:
ez a kereszténység bigott irányzata. ami azt mondja, hogy a biblia, amit emberek írtak szent. és csak az. mert csak a biblia jelenti az üdvösséget. ez a zsidókereszténység. hogy csak 144 ezer izrealita üzdvözülhet. pont ennyi. mert az írva van. ezt valaki leírta. kiszámolta. benne van a bibliában. ki hiszi ezt el? és mi köze ennek jézus tanításaihoz? ezek a biblia talmi, talmudista részei. azokba higgyenek a zsidók.

2023.09.07. 19:14:01

@Tapi2021:
egy magyar keresztény a nemességben, a tisztességben, a becsületben, a kegyességben hisz a nemtelenséggel, a tisztességtelenséggel, a becstelenséggel, a kegyetlenséggel szemben . ilyenekre tanít a biblia (ha valaki tiszta úgy olvassa), de a kockásfülű nyúl is, minden rendes mese. az általános emberséget hirdeti meg nem evilági bölcseletre alapozva.

Tapi2021 2023.09.07. 20:31:59

@cvsvrs: "ez a kereszténység bigott irányzata. ami azt mondja, hogy a biblia, amit emberek írtak szent. és csak az. mert csak a biblia jelenti az üdvösséget. ez a zsidókereszténység. "

Mivel nem kötelező kereszténynek lenni, ez miért probléma neked?

Abban hiszel, amiben akarsz. Csak nem leszel keresztény. Ennyi.
Látom, te gyártottál magadnak egy saját hitet, és abban hiszel. Legyen neked ez.

Tapi2021 2023.09.07. 20:34:58

@cvsvrs: "gy magyar keresztény a nemességben, a tisztességben, a becsületben, a kegyességben hisz a nemtelenséggel, a tisztességtelenséggel, a becstelenséggel, a kegyetlenséggel szemben . ilyenekre tanít a biblia (ha valaki tiszta úgy olvassa), de a kockásfülű nyúl is, minden rendes mese. az általános emberséget hirdeti meg nem evilági bölcseletre alapozva."

És ezek egyike sem tesz kereszténnyé.
Sem a hit a nemességben, tisztességben..., sem az általános emberség.

Szerintem ezt kiveséztük.

Gery87 2023.09.07. 21:31:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

vaagy, több demokrácia, több közösségi tulajdon és kevesebb nyílt társadalom és kapitalizmus.

Gery87 2023.09.07. 21:35:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kulcs nem a jogban van, hanem az erőforrások feletti ellenőrzésben!
Mindennemű hatalomnak az alapja mid van!
A többi lófasz.

Lám, Orbán és egy hajléktalan, Soros és egy átlag polgár között nincs jogi különbség, mégis elképesztő a különbség befolyás, kapcsolatok és vagyon terén, ezek pedig egymást erősítik.

Gery87 2023.09.07. 21:37:51

@Tapi2021:

Csak nem mindegy hogy választva vannak és meddig milyen korlátokkal vagy eleve bele születnek. Van e mögöttük vagyon és befolyás vagy csak rátermettség, hozzáértés.
Ma utóbbi nem feltétel, előbbi meg mindent visz.

ZorróAszter 2023.09.07. 23:05:04

@Gery87:

"Már ahol a nemesség vezette, nálunk igen."

Franciaországban is. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlésen ez azért nem látszott, mert az valójában rendi gyűlés volt. De az alkotmány megszavazásában is nagy szerepe volt a nemsségnek.

"Pl az állam már egy kialakult társadalmi entitás, nem lehet visszacsinálni, ebben tévednek a kommunisták és az anarchisták."

Amióta van marxizmus, azóta folyamatosan arról kell beszélni, hogy mit NEM mondott Marx, mit NEM állít a marxizmus.

Ebből látszik, hogy a marxizmus igaz, ellenkező esetben arról kellene vitatkozni amit valóban állít. És nem azzal, amit sosem.

:o)

ZorróAszter 2023.09.07. 23:07:33

@Gery87:

"A felvilágosodás eredményeit meg nem lehet visszacsinálni ebben téved a modern kultúrharcos jobboldal meg Birca."

Ha már MaxVal nem akarja elárulni, akkor legalább maga mondja meg ha tudja, hogy honnan jött ez az újkeletű felvilágosodás-ellenesség?

Megint mondott valami faszságot Orbán hogy ennyire ráhasaltak?

ZorróAszter 2023.09.07. 23:11:23

@cvsvrs:

Elfeledkezik Kazinczyékról és a magyar jakobinusokról.

Petőfi is a francia jakobinusok rajongója volt. Már nem emlékszem konkrétan, kiknek a portréja volt kifüggesztve a szobája falára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 07:07:55

@ZorróAszter:

Nem újkeletű. Magyarországon mindig erős volt a tradicionalizmus. Csak most meg tudott jelenni már a kormánypárt szintjén is.

ZorróAszter 2023.09.08. 07:43:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem újkeletű. Magyarországon mindig erős volt a tradicionalizmus. Csak most meg tudott jelenni már a kormánypárt szintjén is."

Sejtettem, hogy Orbán mondott egy baromságot mint az extraprofittal kapcsolatosan is, és aztán a papagájkórus azt szajkozta vagy egy évig.

De az furcsa, hogy magának se esett le, hogy ott az abszolútisztikus monarchiát cserélték le alkotmányos monarchiára. És mint mondtam, a nemesség talán még a polgárságnál is buzgóbban akarta a változásokat mert már nagyon viszketett a nyakuk.

Gery1987 2023.09.08. 16:03:56

@ZorróAszter:

Hát én elég sok helyen olvastam az állam elhalásáról...

Gery1987 2023.09.08. 16:09:23

@ZorróAszter:

Én először Bircától hallottam mostanában, aztán valami fideszes szócső is mondott ilyet.

Régebben is volt ilyen felvilágosodás tagadás a Bogár Lacibácsik meg Echo TV-s Szaniszló féle konteósok a jakobinusokkal, kőművesekkel meg illuminátikkal....azok löktek ilyen dumát, már 10-20 éve is.

De hogy most mit akarnak, menjünk e vissza a feudalizmusba ezt így nem fejtették ki.
De nem is kellett: a lényeg hogy megint lehetett zsidózni meg szabadkőmüvesezni, röviden háttérhatalmazni.

Gery1987 2023.09.08. 16:11:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pontosan, ezért kell minél kisebb közösségben intézni minél több ügyet és minél kevesebb dolgot állami szinten.
A pártokráciával pont az a baj hogy mindent nagyban fent intéznek el és onnan tematizálnak lefelé.

Gery1987 2023.09.08. 16:23:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogynem.
Különben nem működnének a miniállamok sem 30.000 fővel.
És nem mondtam hogy mindent takarító Mari néninek kell intéznie...
De a felhatalmazás legyen minél kisebb szinten.
Egy lakógyűlésen sem a lakók csinálnak mindent, ott is van képviselő, de sokkal átláthatóbb az a szint..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 16:30:00

@Gery1987:

A 90-es években csak 1-2 ilyen folyóirat volt. Senki se vette komolyan őket.

A MIÉP se volt tradicionalista SOHA.

A kevés Hamvas-kör meg 2 emberhez fűzödött: Dúl Antal és László András. Dúl inkább csak Hamvas műveit ápolja. László aktív, de ő legitimista, ami nem következik sehogy Hamvasból, meg elmenet egy ilyen ezoterikus irányba. Csomó anyagaik vannak a YT-n, számomra marha idegen ez az egész László-féle értelmezés.

Alapvetően mindenki utálta őket. A liberálisok az antiliberalizmus miatt, a nemzei radikélisok meg magyarelleneséggel vádolták őket, lásd László szövegei Kossuth, Petőfi, stb. ellen.

Aztán a Jobbik kezdte őket felkarolni, de ott is ez a borzalmas legitimista irány ment, még pluszban keverve marhaságokkal. Meg jöttek aki az egészből zsidózást csináltak, ami végképp abszolút nem következik Hamvasból.

Most vannak ilyenek a Fidesz környékén, pl. a fideszes megmondóemberek közül Trombitás, lásd ezt pl. mandiner.hu/velemeny/2018/05/trombitas-kristof-van-vilag-a-kuruckodason-tul-is

Azt hiszem érthető, miért nem vayok haverságban velük.

Gery1987 2023.09.08. 18:10:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó hát trombitásról tudjuk hogy azon kívül hogy seggnyaló propagandista, nincs minden rendben odabent:)

ZorróAszter 2023.09.08. 19:57:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó, de mi köze mindennek a felvilágosodás-ellenességhez?

Már csak azért is, mert szemlátomást durván meghamisítják azt, hogy mi is volt valójában a felvilágosodás.

Gery87 2023.09.09. 09:31:10

@ZorróAszter:

A felvilágosodás ellenzés, valójában sokadik abban a sorban ami arról szól hogy a most elégedetlen ember vissza akar menni egy "régi világba, amikor még minden jobb volt".
A meg nem élt korok nosztalgiája.
A jövő bizonytalan, a közelmúlt ismert, tehát nagyon régen biztos nagyon jó volt:)

ZorróAszter 2023.09.09. 10:15:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A felvilágosodás lényege az ateizmus és a kapzsiság."

Erre mondtam hogy ez a történelem durva meghamisítása. Nem egyszerű kis szokásos csúsztatás. És csudálkoznék ha nem találkozna a véleményem a túlnyomó többségével. Ugyanis ez valami újdonság valami napipolitikai vagy ahhoz kapcsolódó propagandalózung megtámogatására. Mint annak idején például az EXTRAFROFIT sajátos orbáni átértelmezése.

Csak ki lennék váncsi mi hozta most elő, mert kicsit kimaradtam a fejleményekből.

ZorróAszter 2023.09.09. 10:24:21

@Gery87:

"A felvilágosodás ellenzés, valójában sokadik abban a sorban ami arról szól hogy a most elégedetlen ember vissza akar menni egy "régi világba, amikor még minden jobb volt"."

Nem értem, miért akar valaki visszamenni abba a korba, aminek a válságaira lett válasz a felvilágosodás?

A felvilágosodás ugyanis a kor teljes és állandósult gazdasági és társadalmi válságaira próbált megoldást találni.

A lényeg: a feudalizmus, az abszolút monarchia kifutott, de még mindig mérhetetlen vagyon és hatalom van a nemesség kezében. Ez gátja a fejlődésnek. A polgárság ezen kívül a gazdasági hatalmához politikai hatalmat is akar. És nincs idő fél évszázad felvilágosodásra, mert a nyomorgó nép előbb-utóbb robban és mindenkit agyonver aki kicsit is gazdagabbnak látszik.

Gery1987 2023.09.09. 14:59:44

@ZorróAszter:

"Nem értem, miért akar valaki visszamenni abba a korba, aminek a válságaira lett válasz a felvilágosodás?"

Mert tájékozatlan és ő erről nem tud, vagy buta mint a tök, vagy nem hiszi el ami történt, vagy úgy érzi neki ez nem hozott jót stb.

ZorróAszter 2023.09.10. 10:16:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem a felvilágosodás-ellenesség egy ki nem aknázható eszme. Ugyanis nagyon nagy mértékben el kell torzítani hozzá azt a kérdést, hogy mi is volt az, holott ma már ehhez senkinek se fűződik érdeke. Úgyhogy csak megütközést kelt, ha valaki mégis belekezd.

Kb. olyan mint Hitler dühödt ellenszenve a vaj iránt. Valójában mindenki csak nézett hogy mi baja van.

A másik, ami miatt kiaknázhatatlan, hogy a korabeli pártokat nehéz mai pártokkal azonosítani, mert ez a pártpolitika hajnala volt mindenféle kiforratlansággal és ellentmondással.

Így aztán ha azt mondom, hogy a jakobinusok leginkább az MDF-el lenne azonosítható a magyar politikai életben, akkor mindenki fel lenne háborodva mert mindenkinek a nyakazások jutnak az eszébe és nem a politikai pártok egyéb fontos jellegzetességei.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása