magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Reichsführer

Az ultraliberális Reicher akkora "keresztény", hogy az alapokat se érti:

Hatalmas "leleplezése" a népszámlásról: a statisztika szerint az országban 2887 ezer katolikus van, miközben csak 2644 ezer a római katolikus és 165 ezer a görögkatolikus! A különbözet 78 ezer, íme Zorbán statisztikusainak a manipulációja!

A Soros Magyar Hangjának neves ballib megmondóembere szerint a kopt katolikusok, az örmény katolikusok, s a szír katolikusok miatt van ez. Szerinte őket külön kellene számolni.

Na most, én nagyon meglepődnék, ha a kopt katolikusok, örmény katolikusok és szír katolikusok összes létszáma Magyarországon meghaladná az 5 ezret. A nyilvánvaló magyarázat az eltérésre: sokan csak "katolikus" választ adtak a kérdésre, nem mondták, hogy "római" vagy "görög".

S persze a a kopt katolikusok, az örmény katolikusok, s a szír katolikusok nem önállóak, hanem a Katolikus Egyház részei.

Arról nem is beszélve, hogy a "kopt" és a "kopt katolikus" nagyon nem ugyanaz. Mivel baromira utálom, hogy a magyar médiák a témában rendkívül alacsony színvonalon vannak, íme kis háttérinfó.

Szóval az egész "kopt kérdés" kezdete az V. század. A 451-es khalkedóni zsinaton kialakult vita következménye ez. A zsinat egy kisebb része nem fogadta el a khalkedóni Krisztus-formulát, a "két természet egy személyben, elválaszthatatlanul" verziót, vele szemben az "egy, elválaszthatatlan közös természet egy személyben" változatot támogatta. Teológiai nyelven ezek neve "düophüszita" és "miaphüszita", középkori ejtéssel "diofizita" és "miafizita".

Míg globálisan a diofiziták nyertek, a Közel-Keleten éppen a miafiziták voltak többségben. Különösen Egyiptomban, ahol gyakorlatilag 90 %-ban miafiziták lettek az egyházközségek.

536-ig még volt próbálkozás az egység megtartására, onnantól azonban a szakadás végleges lett. Ennek története az, hogy 536-ban I. Jusztiniánosz császár leváltatotta, életfogytig tartó száműzetésre ítélte a miafizita I. Teodósziosz alexandriai pápát, majd új pápát választatott a diofizita I. Pál személyében. A miafizita tábor ellenállt. Innentől – mind a mai napig – két alexandriai pápa van, egy miafizita és egy diofizita.

A diofizita tábor még erős tudott maradni, hiszen ők voltak az "államegyház", őket támogatta a császári udvar. Ez megváltozott 646-ban, amikor az arabok meghódították Egyiptomot, az új arab államnak előnyös volt a keresztények megosztottsága, mindkét áramlat szabadon múködhetett, de mindenképpen kisebb rossznak a miafizitákat tekintették, hiszen volt egy közös ellenségük, a Római Birodalom.

A két irányzat máig létezik, az arányokat jól jelzi, hogy a miafizita hívők száma a mai Egyiptomban kb. 10 millió, míg a diofizitáké kb. 500 ezer. Egyiptomban köznapi nyelven a miafizitákat "koptoknak", míg a diofizitákat "görögöknek" nevezik, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az előbbiek az alexandriai rítust követik, míg az utóbbiak a bizáncit.

Ma már egyébként kiváló a viszony a két csoport között, de ezek mind a mai napig egymástól független egyházak:

vicces módon ma véletlenül ugyanaz a neve is a két egyházi vezetőnek: a "görög" II. Theodórosz és a "kopt" II. Theodórosz találkozója 2020-ban

De melyik a kopt katolikus? Hát egyik se.

A római pápa 1741-ben missziót küld Egyiptomba, ennek eredménye, hogy pár egyházközség elismeri a római pápát egyházfőnek. Ők is máig léteznek, köznapi nevük "kopt katolikus", híveik száma kb. 200 ezer. Ők kissé távolabb állnak a másik 2 csoporttól (nagyobbak a dogmatikai eltérések), de hétköznapi szinten baráti a viszony ma már:

a "kopt" és a "kopt katolikus" vezető találkozója

Szóval ma 3 darab történelmi keresztény felekezet van Egyiptomban. S néha mind a hármat "koptnak" nevezik, ami sok félreértésre ad okot.

Magyarországon vannak "koptok"? Hát biztosan vannak páran, de hogy lenne érzékelhető számú kopt katolikus, azt kizártnak tartom. Pár éve beszéltem miafizita kopttal, ő azt mondta, Magyarországon a létszámuk 120 fő. Ha ugyanaz az arány, mint Egyiptomban - s miért lenne más? -, akkor ennek alapján 5 alatti lehet a magyarországi kopt katolikusok száma.

A lényeg: idióta vagy, Rejszer!

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6118224259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.10.11. 08:02:02

magyarországon a katolikusok többsége is a maga módján vallásos. és ebből következően népi katolikus lenne. nem római, vagy görög.

2023.10.11. 08:27:31

a reformáció is népi katolikusnak indult. még az 1561-62-es hivatallás is "confessio catholica" néven nyomtatják ki. csinálnak egy saját hitvallást, amit magyarnak és egyben katolikusnak (egyetemesnek) is tartanak. és külpolitika dönti el, hogy ezt mégis mihez kapcsolódjon. hogy nevezzék el.

ezt ajánlják fel "miksa király" részére. maximilian von österreich német-római császár, aki bár értelemszerűen katolikus "luheránus" miksának is nevezik, ő hozza tető alá az aubsurgi vallásbékét. végül kálvinisták lesznek. a magyar protestáns prédikátorokra nyilván hatott luther és kálvin, valójában egy magyar népegyházat akarnak. előzetesen kiegyeztek az oszmánokkal és mellette kiegyeznének a császárral.

_Neville 2023.10.11. 09:25:34

Nem is tudom, ijesztő vagy inkább kibaszott vicces ez a szintű tájékozatlanság :D

Gery87 2023.10.11. 11:21:42

"A nyilvánvaló magyarázat az eltérésre: sokan csak "katolikus" választ adtak a kérdésre, nem mondták, hogy "római" vagy "görög"."

Hogy?
- Ha népszámláló jött akkor rákérdezett rendese.
- Ha neten töltötted ki ott meg nincs olyan harmadik opció hogy "csak" katolikus.

2023.10.11. 11:40:57

az alapprobléma az, hogy az egyházak támogatottsága csökken.

debrecenben
2011-ben 24.8% a ref, 11.1% a róm.kat. 5.1% a gör.kat, és 0,4% evangélikus,
2022-ben 22.4% a ref. 9% róm.kat. és 5.4% a gör.kat. vallású. és 0,4% evangélikus
hívek száma.

a görög katolikusok erősödtek valamelyest az önállósodással. debrecenben van a metropólia központja. és 0.3% emelkedés nem túl sok. a fidesz megosztó politikája és orbánizmus a református egyházat is nyomja lefelé még debrecenben is.

_Neville 2023.10.11. 11:41:31

@Gery87: de volt külön csak katolikus, elvileg azon kis irányzatoknak, amelyek nem sorolhatóak a római vagy bizánci ritus alá (kopt, örmény, anglikán katolikus stb) de nem volt túl egyértelmű, eléggé elbaszott volt a felületen.

2023.10.11. 11:51:35

@_Neville:
a lényegi kérdésekeben az ellenzéki bírálatok valósak. a hívek száma folyamatosan csökken.

gigabursch 2023.10.11. 11:51:59

Reiszer még késsel kereszteltnek is ostoba...

gigabursch 2023.10.11. 11:55:59

@cvsvrs:
Annyit érdemes hozzátenni, hogy a magyar reformátusok és a tőlünk nyugatra lévő lutheri reformátusok annyira hasonlóak vagy inkább egyenlőek, mint a Zsiguli meg a FIAT 124.

Az ami az 1500-as évek közepén ki tudott telhesedni, valójában már vagy másfél évszázada "kész volt", csak a rosszkor jövő huszitizmus a legrosszabb pillanatban dobta be a küllők közé a seprűnyelet a maga utolsó manicheista kísérletével/áramlatával

Tapi2021 2023.10.11. 12:45:57

@cvsvrs: "a fidesz megosztó politikája és orbánizmus a református egyházat is nyomja lefelé még debrecenben is."

Ehhez nyilvánvalóan semmi köze nincs a keresztényeket TÁMOGATÓ Fidesz-KDNP-nek, sem Orbánnak.
Már megint kivetíted a saját elméletedet és szalmabábozol!

A vallástalanodás világtrend. Főleg nyugaton. A "felvilágosodás" óta dolgoznak rajta, egyre nagyobb elánnal. Így nem csoda.
(Megjegyezve, hogy ebben bőven van sara az ellene semmit sem tevő egyházaknak, keresztényeknek is. )

Ha Orbán keresztényeket támogató politikája megosztó lenne, a megosztás, a határ, a keresztények és nem keresztények közé esne. Elválasztva az egyébként sem egy táborokat, felfogásokat.

Profánul: elválik a szar a májtól. És ez nem baj!

Tapi2021 2023.10.11. 12:50:06

@cvsvrs: "a lényegi kérdésekeben az ellenzéki bírálatok valósak. a hívek száma folyamatosan csökken."

Azért bírálná az ellenzék a kormányt, mert nem állít elő több keresztényt?

Nem hiszem. Egyrészt ez nem dolga egy kormánynak (vagy politikai pártnak), másrészt ha nőne a számunk, attól az ellenzék csak még szomorúbb lenne.
Nekik jó, ha csökken.

2023.10.11. 12:51:51

@gigabursch:
debrecen a tatárjárás utáni újjáépítéssel válik jelentősebb várossá. a 13. században is voltak összetűzések. beköltöznek a dominikánusok. azok koldulnak az alamizsnát megeszik az aranyat átviszik a váradi püspöknek. aki bihar megye főispánja is egyben és elvben ő is bíráskodhat, a kírály nevében ítélkezhet. és várad főkapitánya is. debrecen egy mezőváros. annak minden lakója de jure egy jobbágy.

a debreceni család tagjai ez ellen kezdettől fogva fellépnek. saját templomot építenek, hogy ők szedjék az egyházadót. elzavarják a dominikánusokat. akik fegyverrel támadnak. nem a szegények támogatásáról van szó, hanem a pénz lenyúlásáról. 13. század végén.

a váradi béke évében jön létre a kollégium. úgy, hogy akkor már ferences koldulórend van. és őket is elűzik. hogy a helyébe reformált tanítórend lépjen. és a városi ispotály (szegényház és kórház) élére a szenátus nevez ki egy világias vezetőt és egyházfit presbiternek. a mai fogalmakkal még betegjogi képviselő is van, a szegények közül is választanak egy képviselőt. az ispotályt úgy tartják fent, hogy különadót vetnek ki. egy köböl és egy véka áru után 1 dénárt kell fizetni. a köböl és a véka felügyelőinek és gondviselőinek. kevesebb a lopás, kisebb a járványveszély, mérik az áruforgalmat. nincs szabad piac, a piactér közösségi jellegű.

a reformáció lényegében erről szól, hogy választott köztisztviselők legyenek. és ebből népvallást szervezzenek. mert ugye nincs igazi magyar uralkodó. az erdélyi fejedelmek ezt támogatják. az oszmánokat se zavarja különösebben. nekik a lényeg, hogy a gyaurok. a hódoltsági adót fizessék meg. a habsburgok és a német-római birodalom nem támogatja. magyarország viszonylagos önállóságát.

csak a katolikus népegyház nem jöhet létre. hanem az ausburgi vallásbéke után elfogadják a második helvét hitvallást. és a prédikátori közegben van egy vallási felbuzdulás. visszanyúljanak az ószövetséghez. zsidók is támogatják ezt persze.

maga a népvallás az őspogányságból indul ki. és abba emeli be a zsidókeresztény hagyományt. amire a róm.kat. azt modja, hogy szinkretizmus, vagy azt, hogy újpogányság. az a népvallás.

Gery87 2023.10.11. 12:58:17

@_Neville:

Akkor megvan a hiányzó rész.
Nem tudom, én nem jelöltem be vallást.

2023.10.11. 13:14:43

ez a római egyházi uralkodá a kezdettől fogva problémás. és persze nemcsak magyarországon. a német-rómaiak eleve azt mondják, hogy ők a szent római birodalom kizárólagos örökösei.

történelmileg protestáns mintára a népvallás válhat uralkodóvá. az ortodoxia is ilyen a katolicizmus lenne nemzetek feletti. megtámogatják a handabandázó orbánt. ref. részről még éppen érthető, róm.kat. részről teljesen elvtelen.

Tapi2021 2023.10.11. 13:28:08

@cvsvrs: "megtámogatják a handabandázó orbánt. ref. részről még éppen érthető, róm.kat. részről teljesen elvtelen."

Te tényleg nem értesz az egészből - politikából, választásokból - semmit, vagy csak tetteted?

Mégis kiket támogatna bármely egyház, felekezet, ha nem azokat, akik őket is támogatják? Ez a támogatás KÖLCSÖNÖS! És SZÜKSÉGES!
Mert így van politikai és közéleti ÉRDEKKÉPVISELETÜNK. Nekik meg szavazóik.

Az ellenséget, akik mindent képviselnek, ami a kereszténység ELLEN van?

Nem gondolhatod ezt komolyan.

2023.10.11. 13:28:10

@Tapi2021:
az ellenzék azt mondja, hogy orbán megosztó politikájával a hívek száma csökken. ebben igazuk van. csak persze a baller értelmiség is megosztó.

2023.10.11. 13:33:01

@Tapi2021:
a róm.kat. egyház elvben nemzetek felett áll. hogy a francba támogatja orbán "népi nacionalizmusát", vagy akár "szuverenista" politikáját. ez elvben sem klappol a pápaság elképzeléseivel.

a baller értelmiség normatív támogatáson túl az egyháznak nem adna túl sok pénzt, azt tartsák fent a hívek, és a cél az, hogy a klérus a közéletben váljon jelentétlenné. és ezért a jobbereket támogatják érthető módon. ez azonban róm.kat. részről elvtelen.

Tapi2021 2023.10.11. 13:35:54

@cvsvrs: "az ellenzék azt mondja, hogy orbán megosztó politikájával a hívek száma csökken. ebben igazuk van. "

Az ellenzék hülye. A két dolog között semmilyen összefüggés nincs.
A keresztények száma az aktuális kormányoktól függetlenül csökken. Sajnos úgy is, hogy Orbánék számos módon támogatják az egyházakat, vagyis lehetővé tennék a NÖVEKEDÉST!

Csak, hogy az nem rajtuk múlik, hanem az EGYHÁZAKON. Akik viszont nem végzik el a munkából az ő részüket! Pl. az evangelizálást, térítést. Vagy legalább az egyházat, hitet, Jézus tennék valahogyan szimpatikusabbá. (De semmi ilyen nincs.) Ezek hiányban hogy lenne növekedés? Akár kormányzati támogatással is?
Egy kormány nem végezheti el az egyházak munkáját! Csak támogathatja.
És ezt teszi is.

2023.10.11. 13:50:37

orbán bukása után a fidesz oldalán lesz egy "diktatúrázás", ahogyan kádár idején is volt. 800 ezer mszmp tag többsége "sötét diktatúrát" kiáltott. azok is, aki előtte tapsoltak a pártkongresszuson. azt mondták, hogy azért léptek be a pártba, hogy belülről bomlasszák a kommunista rendszert, ők hithű liberális kapitalisták. az mszmp tagjainak többsége is elvtelen volt.

a fidesz is ilyen. és egyébként orbán politikája maga is elvtelen. tehát ha még valaki igazodna is valamihez akkor se nagyon teheti. a fidesz azt mondja, hogy a migrációt ne menedzseljék. a fidesz is menedzselni akarja pontosan azért, hogy a multik vendégmunkásai legyenek. a nyugat csak előbb a haverok kapják az építőipari megrendelést és ne a strabag. ez nettó pénzlenyúlás, nem szuverentista gazdaságpolitika, stb.

ha valaki hithű népi nacionalista, vagy római katolikus, akkor nem nagyon támogathatja az orbánizmust feltéve, hogy egy kicsit is elvhű. a többség a fideszben azért támogatják orbánt, mert hatalma van. és ha ez nem lesz, akkor ugyanezek az emberek mondják majd azt, hogy "diktatúra" volt.

Tapi2021 2023.10.11. 13:56:52

@cvsvrs: "a róm.kat. egyház elvben nemzetek felett áll. hogy a francba támogatja orbán "népi nacionalizmusát", vagy akár "szuverenista" politikáját. ez elvben sem klappol a pápaság elképzeléseivel.

a baller értelmiség normatív támogatáson túl az egyháznak nem adna túl sok pénzt, azt tartsák fent a hívek, és a cél az, hogy a klérus a közéletben váljon jelentétlenné. és ezért a jobbereket támogatják érthető módon. ez azonban róm.kat. részről elvtelen."

Hú, nagy a katyvasz.

Kezdjük itt: "A magyar katolikus egyház (latinul: Ecclesia Catholica Hungariæ) a katolikus egyház magyarországi szervezeteinek összefoglaló elnevezése." (Wikipedia)

Vagyis van, hivatalosan is, MAGYAR katolikus egyház.
Ebből következően tudja egyszerre képviselni a keresztény-katolikus és a magyar érdeket is! Nincs semmi ellentmondás ebben.
A magyar katolikusok lehetnek egyben hazafiak is.

Tehát, minden további nélkül támogathatjuk a nemzeti, kereszténydemokrata politikai erőket! SŐT!
KÖLCSÖNÖSEN egymásra vagyunk utalva.

A támogatott (és támogató) nemzeti kormányoknak semmilyen vallási hatáskörük nincs. Tehát nem érintik a katolikus hitet, vallást, egyházat, az lehet globális, egyetemes továbbra is. Nincs ellentmondás.

Ellenben a magyar katolikusok egyben magyarok, magyar állampolgárok is, tehát VAN BELESZÓLÁSUK a magyar állam ügyeibe! Mint választópolgároknak is.
Nincs ellentmondás ebben sem.

Ergo, a magyar katolikus hazafiságba bőven belefér egy magyar, kereszténydemokrata kormányzat szuverenista politikájának támogatása is.
Nincs semmi ellentmondás.

Az ellenzéknek e két erő ÖSSZEFOGÁSA nem tetszik! Mert együtt valóban erő vagyunk! És ez akadálya annak, hogy ők vegyék át a kormányzást!!!

EZÉRT megy a prüszkölés! EZÉRT próbálják ezt a szövetséget mindenáron szétverni.

Csak nem hagyjuk. Még úgy sem sikerül, hogy van egy rakás marha, aki úgy gondolja magáról, hogy keresztény, és átállva, a kereszténység ELLEN dolgozik, az ellenzék kötelékében.
Akik, ahogy te is írod, mindent megtesznek azért, hogy kiszorítsanak minket a közéletből!!!

És ezt mi, ugye, tudjuk! És nem hagyjuk.

SoltBrain 2023.10.11. 14:01:54

A görögkatolikusok nagyrészt Szabolcs (vár)megyében élnek, Budapesten egy templomról tudok a Rózsák terén. Gyakran összekeverik az emberek a római katolikussal vagy a görögkeletivel. Amikor fizetem az egyházi 1%-ot, akkor a Magyar Katolikus Egyháznak adom, mert nincs külön görögkatolikus.
Csak azért írok, mert már a görögkatolikust se tudják hova tenni az emberek, nemhogy a koptokat...

Tapi2021 2023.10.11. 14:03:24

@cvsvrs: "a fidesz is ilyen. és egyébként orbán politikája maga is elvtelen."

Egyáltalán nem. Sőt! De tudom, hogy a világ(od) olyan, amilyennek te képzeled és nem lehet meggyőzni, hogy más.

Tapi2021 2023.10.11. 14:04:55

@cvsvrs: "a többség a fideszben azért támogatják orbánt, mert hatalma van. és ha ez nem lesz, akkor ugyanezek az emberek mondják majd azt, hogy "diktatúra" volt."

Ilyen szaremberek mindig vannak, de most nem ez a téma.

2023.10.11. 14:09:18

@Tapi2021:
a magyar római katolikus egyház nem egy szuverén népegyház, hanem a vatikán alárendeltje. erdő pétert nem a katolikus püspöki konferencia választotta, hanem a vatikán nevezte ki.

2023.10.11. 14:18:38

@Tapi2021:
az 1561-ben kiadott debreceni hitvallás is még "concessio catholica" néven jelent meg. a reformáció is egy katolikus népegyházat akart.az esztergomi érseket ne a pápa nevezze ki. hanem válasszák meg. a pápa meg ücsörögjön a szentszékben. ne legyen hatalma az államok felett. azt nemcsak soros alapítvány akarja, hanem a vatikán is.

amikor orbán handabandázik a kívülről vezérléssel, brüsszel, az egyházszervezetben ugyanez róma. és brüsszel demokratikusabban. mert hogy az európai intézmények magyar tagjait a kormánytöbbség és a parlamentek delegálják. a róm.kat. klérus összetételébe magyarországnak semmilyen beleszólása nincs.

a római katolikus hívek tapsikolnak, hogy ne kívülről mondják meg, nekik mondják meg kívülről. csak nem brüsszel, hanem róma. csak újabban róma azt mondja, amit brüsszel. mert hogy ez egy hegemónia törekvés.

Tapi2021 2023.10.11. 14:26:33

@cvsvrs: "a magyar római katolikus egyház nem egy szuverén népegyház, hanem a vatikán alárendeltje. erdő pétert nem a katolikus püspöki konferencia választotta, hanem a vatikán nevezte ki."

Igen. És? Ez hol üti azt, amit írtam arról, hogy minden ütközés nélkül illik össze a hazafiság és a katolikus hit?
Semmi ütközés nincs. Két külön dimenzió.

2023.10.11. 14:37:05

@Tapi2021:
valaki római katolikusként hogy a francba támogathatja a szuverenista politikát. ha egyszer ő egy nem szuverenista vallásfelekezet tagja. hanem abban hisz, hogy őt kívülről kell vezetni. elve hogy a francba lehet egy hithű római katolikus népi nacionalista?

ami az államszervezetben brüsszel ugyanaz az egyházban róma. csak brüsszeli intézmények közvetlenebb módon választottak. de ha valaki szerint brüsszel nem szuverenista, akkor hogy a francba lehet az római katolikus.

Tapi2021 2023.10.11. 14:40:53

@cvsvrs: "az 1561-ben kiadott debreceni hitvallás is még "concessio catholica" néven jelent meg. a reformáció is egy katolikus népegyházat akart.az esztergomi érseket ne a pápa nevezze ki. hanem válasszák meg. a pápa meg ücsörögjön a szentszékben. ne legyen hatalma az államok felett."

Kitartó vagy, de én is.

Amely egyházban nincs hierarchia, egységes vezetés, egységes és azonos tanítás, az szétesik és/vagy bekövetkezik az "ahány fej, annyi vallás", ami a protestantizmus sajátja.
Vagyis, hogy sorra jönnek létre az emberek által alapított magánegyházak, mint a Lutheré, Kálviné, VIII. Henriké..., Németh Sándoré, Iványié... (Akik aztán a saját érdekük és a népszerűség megtartása érdekében - nép(szerű)egyház, ugye - , úgy variálják a tanításokat, ahogy éppen szükséges!)

Arról se feledkezzünk el, hogy Jézus kijelölte az egyház egyszemélyi vezetőjét, létrehozva egy Simon nevű tanítvánnyal a PÉTERSÉGET. És nem pár évre, amíg Simon élt, különben hogyan alapozta volna rá az egyházat, ezer éveken át???
Amit a sola scriptura alapján a protestánsoknak is hinniük kellene, hiszen ott áll leírva, ha nem a felekezetalapító NARRÁCIÓJÁBAN hinnének inkább, a szöveggel szemben...

A "minőségbiztosítás" okán tehát nagyon is helyénvaló, hogy egy irányítás visz egy irányba minket katolikusokat.

"ne legyen hatalma az államok felett."

Miért, van?

Tapi2021 2023.10.11. 14:45:54

@cvsvrs: "amikor orbán handabandázik a kívülről vezérléssel, brüsszel, az egyházszervezetben ugyanez róma. és brüsszel demokratikusabban."

Újra írom: egy politikai pártnak semmilyen vallási, egyházi hatásköre nincs. Annál inkább politikai, közéleti. Ezért nincs köze az egyház római, vagy más egyház, más központú vezetéséhez, hitelveihez..., annál inkább Brüsszeléhez, amely a politika és közélet dimenziójában van, tehát éppen azon a pályán, ahol a politikai pártok is játszanak.

Nincs semmilyen ellentmondás.

Tapi2021 2023.10.11. 14:48:18

@cvsvrs: "valaki római katolikusként hogy a francba támogathatja a szuverenista politikát. ha egyszer ő egy nem szuverenista vallásfelekezet tagja. hanem abban hisz, hogy őt kívülről kell vezetni. elve hogy a francba lehet egy hithű római katolikus népi nacionalista?"

Ez már őskáosz a fejedben.
És már pontosan leírtam ezt feljebb!

2023.10.11. 14:56:25

@Tapi2021:
a református egyházban hierarchia. van. csak az részben alulról szerveződik. választott presbitérummal.

Tapi2021 2023.10.11. 14:57:51

@cvsvrs: "ami az államszervezetben brüsszel ugyanaz az egyházban róma."

Nem. A hit és a (napi) politika, közélet két KÜLÖN DIMENZIÓ!

Vallásosként pl. drukkolhatsz az FTC-nek és tehetsz azért, hogy őket támogasd, az érdekükben fellépj. Ez nem érinti a vallásosságodat.

Ugyanez magyarként: tehetsz a magyarok, az országod érdekeiért a politikában, és ezzel nem sérted a hitedet.
Sőt, ha a hitedet is véded ezzel (mondjuk konkrétan a Brüsszel felől jövő pogányságokkal szemben biztosítva a magyar, szuverén, kereszténységvédő politikai erőt és érdekképviseletet), még a kettő erősíti is egymást.

Nincs ellentmondás.

2023.10.11. 14:58:02

ugyanúgy van egy választás. választói névjegyzékbe vétel, jelöltállítás, választás. a templomokban hirdetik ki a végeredményt.

Tapi2021 2023.10.11. 15:07:52

@cvsvrs: Az egyházközségi képviselőtestületet a katolikusoknál is választják.

És egyébként a pápát is.

2023.10.11. 15:08:36

@Tapi2021:
ha valaki szuverenitást kiált és azt, hogy az egyháznak újra jelenős szerepe legyen közéletben ahogyan régen volt, akkor nyilván nem hihet egy nem-szuverenista vallásfelekezetben.

mondhatja azt, hogy brüsszel rossz és a vatikán a jó, francseszkó előtti de szuverenista nagyon nem lehet. hanem imádkozhat azért, hogy a szent lélek egy ratzingerhez hasonló öregúr nevét súgja a konklávé tagjainak fülébe. és az új pápának újra jelentős világias hatalma legyen. ezt támogathatja. ez is kívülről vezéreltséget jelent.

2023.10.11. 15:13:12

@Tapi2021:
erdő pétert ki választotta ki? a magyarországi hívek? nem. hanem egy lengyel katonatiszt tehetséges és szorgalmas gyereke, karol woytila és az ő vatikáni barátai. így szerveződik az egyház. és nem lehet megvétózni egy papi, különösen főpapi kinevezést.

Tapi2021 2023.10.11. 15:14:19

@cvsvrs: "ha valaki szuverenitást kiált és azt, hogy az egyháznak újra jelenős szerepe legyen közéletben ahogyan régen volt, akkor nyilván nem hihet egy nem-szuverenista vallásfelekezetben."

Mivel senki nem akarja átadni az egyházaknak, papoknak a közéleti irányítást, ilyen probléma nincs.

Nem látom, hogy Orbán azon dolgozna, hogy átjátssza a politikai, közéleti hatalmat Erdő Péternek. Te ezt látod?

Tapi2021 2023.10.11. 15:19:04

@cvsvrs: "és az új pápának újra jelentős világias hatalma legyen. ezt támogathatja. "

Isten mentsen! Nem akarjuk, hogy a pápáknak újra világi (közéleti-politikai) hatalmuk legyen. Nem is látok ilyen törekvést, és ebben a gyorsan szekularizálódó világban nincs is semmi realitása.

2023.10.11. 15:20:01

a magyar róm.kat. egyház nem egy szuverén népegyház latinkeresztény rítussal. lehetne csak nem az.

2023.10.11. 15:22:24

@Tapi2021:
akkor mégis mi a francért van kdnp. és ez a nagy ellentét. a ballibek is pont azt mondják, hogy a vallás az legyen magánügy. és az egyháznak semmi világi hatalma ne legyen.

2023.10.11. 15:25:09

a ballib pont azt mondja, hogy az egyháznak ne legyen világi hatalma. az iskolákban világias oktatás folyik. az a közoktatás keretei között legyen állami, vagy mellette magénalapítványi. és egyébként ha valaki templomba akar járni, akkor mehessen. és az egyházszervezetet, a templomi misézést tartsák fent a hívek. és lehessen felajánlani az adó 1%-át, ahogyan akármilyen civiil szervezetet. bélyeggyűjtőknek vagy horgászegyesületnek ugyanúgy, mint a templomba járóknak.

Tapi2021 2023.10.11. 15:26:01

@cvsvrs: "erdő pétert ki választotta ki? a magyarországi hívek? nem. hanem egy lengyel katonatiszt tehetséges és szorgalmas gyereke, karol woytila és az ő vatikáni barátai. így szerveződik az egyház. és nem lehet megvétózni egy papi, különösen főpapi kinevezést."

És nem is kell. Miért kellene?
A katolikus egyházat Jézus pásztorközpontúnak alkotta meg. Nem a nép kénye-kedve dönti el, kit "szeretne" papnak, kit nem.
Ha így lenne, beindulna egy, a nép mindenkori kegyét, tetszését kereső versengés a pásztorok között. És máris a nyáj vezetne nem a pásztor.

2023.10.11. 15:33:21

@Tapi2021:
az a szuverenista politika. az emberek nem birkák, nem kell nekik egy kívülről kinevezett pásztor. ahogyan a vatikán hirdeti. ők azt mondják, hogy dehogy nem. ami egy legitim törekvés csak nem szuverenista.

Tapi2021 2023.10.11. 15:38:47

@cvsvrs: "akkor mégis mi a francért van kdnp. és ez a nagy ellentét."

Nem látok semmilyen ellentétet a KDNP és az egyházak között. A párt szerepe meg az, hogy biztosított legyen a magyar keresztények részvétele a pártokra épülő magyar világi politikában, közéletben.
Mert különben hogy?

" a ballibek is pont azt mondják, hogy a vallás az legyen magánügy. és az egyháznak semmi világi hatalma ne legyen."

És ez így is van. Az egyházaknak semmilyen világi hatalmuk nincs!!!

Nekünk magyar keresztényeknek vannak kormányon, minket képviselő pártjaink!

Ahogy, ha lenne egy LMBTQ párt, és nyerne a választáson, akkor egy LMBTQ "értékrendű" párt lenne kormányon.

Tapi2021 2023.10.11. 15:43:06

@cvsvrs: "a ballib pont azt mondja, hogy az egyháznak ne legyen világi hatalma. az iskolákban világias oktatás folyik. az a közoktatás keretei között legyen állami, vagy mellette magénalapítványi. és egyébként ha valaki templomba akar járni, akkor mehessen. és az egyházszervezetet, a templomi misézést tartsák fent a hívek. és lehessen felajánlani az adó 1%-át, ahogyan akármilyen civiil szervezetet. bélyeggyűjtőknek vagy horgászegyesületnek ugyanúgy, mint a templomba járóknak."

És ez most így is van.
Az állam nem támogatja a hitéletet. Misékre nem adnak pénzt. És nincs kötelező hittan, sem kötelező templomba járás. És egyik egyháznak sincs világi hatalma. ...
Minden kívánság teljesítve!!!

2023.10.11. 15:43:49

a szuverenista népi nacionlista politika az, hogy migráns, lmbtq, vagy akármilyen ügyben döntsenek az olaszok, a magyarok és a többiek külön-külön. és ebből létrejön egy konföderatív egyházszervezet. mint amilyen az ortodoxia. nincs egy központi tanítóhivatal. lehet mondani, hogy az legyen, csak az úgy nem szuverenista.

Tapi2021 2023.10.11. 15:46:46

@cvsvrs: "az a szuverenista politika. az emberek nem birkák, nem kell nekik egy kívülről kinevezett pásztor. ahogyan a vatikán hirdeti. ők azt mondják, hogy dehogy nem. ami egy legitim törekvés csak nem szuverenista."

Ötödször írom: a világi, nemzeti, politikai szuverenitásnak semmi köze a valláshoz.

Azt meg, hogy milyen pásztor kell nekünk, hadd döntsük el mi.

2023.10.11. 15:49:02

@Tapi2021:
na de akkor mi az ami nem tetszik a római katolikusoknak. hogy ők olyanok mint egy olvasóegylet, egykönyvbarát egyület. csak ez egy könyvre van alapozva. olyanok, mint akármilyen civil szervezet, egy bélyeggyűjtő egyesület.

ezt mondja konok péter, csintalan sándor, hogy a róm.kat. egyházat, vagy akármelyik vallásfelekezetet miért kellene az államnak preferálnia. a civileknek és ennek mintájára az egyháznak attól függetlenül kell megszerveződniúk. ha ezt akarják a római katolikusok, akkor mi az elvi problémájuk?

2023.10.11. 16:05:01

a skandináv népegyház, vagy az anglikán church of england szuverenista. azoknak kívülről nem diktál senki, legfeljebb ateremtő atyaúristen. a római katolikusok azt mondják, hogy a teremtő plusz még francseszkó papa, mert őt választotta ki a szent lélek. ő majd megmondja, hogy ki legyen az érsek, a püspök és az összes többi vezető. ez egy nem-szuverenista politika.

egy római katolikus nem lehet népi nacionalista és szuverenista. hogy az államnemzetek maguk mondják meg. az a protestáns, hogy legyen. egy keresztyén dán templom.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Holte_Kirke_2005.jpg
nemzeti lobogó egy kereszttel. és a dánok azt mondják, hogy bevándorlós, szivárványos népegyházat akarnak, akkor az is jogukban áll. és ha nem, akkor az is. szuverén döntésük. a koppenhágai püspököt nem egy másik állam tagjai nevezték ki. van egy dán népegyház, amelyik szuverén.

a fidesz a totális elvtelen párt. ha nekik tetszik valami és kisebbségben vannak, akkor kívülről mondják meg, ha nem tetszik és többségben vannak, akkor ők mondják meg. egy ellenkultúra, ami totálisan elvtelen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása