magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár önfeladás

Az 500 évnyi török uralom sajnálatos következménye Bulgáriában az önbecsülés hiánya.

Az erőszakos, ellenséges, idegen uralom megtanította az embereket: jobb csendben maradni, nem hőzöngeni, mert baj lesz belőle. Önmagában persze természetes viselkedés, minden közösség alapértéke az önvédelem, hiszen ha a közösség léte veszélybe kerül, akkor minden más értelmét veszti. A gond az, ha ez túlmegy egy adott határon.

Az ember egy adott pillanatban ugyanis nem képes lelkileg tűrni az alávetettséget, így megpróbálja megideologizálni a helyzetet. Ami hatalmas hiba. Mert sokkal, de sokkal jobb arra jutni, hogy most gyenge vagyok, de nem hagyom magamat, hogy most vesztettem, de ezt nem próbálom mentegetni, hanem elismerem, mint alkalmazkodni próbálni a helyzethez, felmentve magamat, azzal hitegetve saját magamat, hogy valójában nem is vagyok annyira elnyomva.

Kisebb mértékben, de a magyarokkal is ezt csinálta a Kádár-rendszer, viszont mára ez elmúlt. Bulgáriában viszont ez nem egy 30-éves időszak volt, hanem 500 év. S máig hat.

Talán a legjellemzőbb a mai nap: Halloween. Ami egy eredetileg nyugat-európai keresztény középkori ünnep - melynek alapja egy kelta pogány ünnep - amerikanizált verziója, mely a XX. sz. végén kezdett agresszívan terjedni a világban.

Sok helyre eljutott, mint sajátos amerikai szokás. Magyarországra is megpróbálták beerőszakolni a 90-es években, kevés sikerrel: sose lett több, mint egyfajta vicceskedés. Bulgáriában ellenben komolyan elterjedt.

Borzasztó élményem 2005-ből. Budapesten a belvárosban minden csendes, az egyetlen iskola, ahol van halloweeni díszítés és önneplés az a Bajza utcai bolgár iskola.

Persze Bulgáriában ez egy teljesen vallásmentes ünnep. Még az a kapcsolat se lehetséges, ami Magyarországon lehetséges lenne. A nyugati kereszténységben ugyanis létezik Mindenszentek ünnepe, mindig november 1-jén, a Halloween meg tulajdonképpen ennek előestéje. A keleti kereszténységben, azaz az ortodoxiában is, viszont a Mindeszentek májusban-júliusban van (a legkorábbi lehetséges dárum: május 30., a legkésőbbi július 3., a dátum mozog, mindig a Pünkösd utáni vasárnap), azaz semmi kapcsolat nincs Mindszentek és Halloween között, azaz a Halloween egy teljesen vallásmentes esemény az ortodox világban.

Ez egyébként nem egyedi dolog. Az oroszoknál így lett pl. a karácsonyfa "újévi fa", mert egyszerűen a fát akkor állították fel, amikor a szokás bement Oroszországba Németországból a XIX. században, mint nyugaton, amikor viszont nem volt Karácsony Oroszországban, így a fa nem kötődött össze soha a Karácsonnyal. Ami miatt az ateizmust hirdető szovjer rendszer se tiltotta be soha a faállítást, hiszen mi ok lenne egy teljesen szekuláris, újévi szokás ellen fellépni.

Szóval Bulgáriában van Halloween. Az ezredforduló után kezdett kialakulni valami ellenállás nacionalista-vallási alapon, de ez is gyenge. Annyira persze nem elterjedt ünnep, mint Amerikában, de pl. az iskolákban tömegesen ünneplik.

Más ortodox országokban ennek nyoma sincs. Görögországban az átlagember nem is tudja mi a Halloween, csak amerikai filmekben látta, s ha bárki ünnepelné, gyorsan elterjedne róla, hogy az illető amerikai. Oroszországban már jelen van valamennyire, a 90-es évek liberális évtizede alatt megjelent az ünnep az orosz nagyvárosokban, de mára visszaszorult, marginalizálódott, átlagosan az orosz lakosság 4-5 %-a ünnepli.

Egyébként a nyílt Halloween-ellenes kampánynak nem vagyok híve, ez csak jobban reklámozza az adott dolgot. Vannak pl. a FB-on ilyen csoportok, hogy "Ki a Halloweennel a bolgár iskolákból és óvodákból!", a bolgár állami tv-ben van egy keresztény műsor minden héten, ott ilyenkor hisztérikus ellenkampány szokott lenni a "sátánista ünnep" ellen. A legjobb eszköz a lassú feledés, eljelentéktelenítés.

tüntetés Szófiában a Halloween ünneplése ellen

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr718246357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SoltBrain 2023.10.31. 08:38:26

Régen én is elleneztem a Halloweent, mondván, hogy itt van nekünk farsang, de most már megkedveltem a tökfaragást. Persze az élet más területein nem szeretem az amerikai és nyugati hatásokat, de a Halloweennel kivételt tettem.

Gery87 2023.10.31. 10:52:40

"Kisebb mértékben, de a magyarokkal is ezt csinálta a Kádár-rendszer, viszont mára ez elmúlt. Bulgáriában viszont ez nem egy 30-éves időszak volt, hanem 500 év. S máig hat."

Szerintem ez nálunk is 500 év.
A hódoltság a szabadságharcok leverése az idegen hadak stb mind arra terelte a népet, "jobb csendben maradni, nem hőzöngeni, mert baj lesz belőle. "

Kádár csak kimaxolta ezt azzal hogy betömte az emberek száját krumplilevessel.

"Szóval Bulgáriában van Halloween. Az ezredforduló után kezdett kialakulni valami ellenállás nacionalista-vallási alapon"

Teljesen felesleges, nem "vallási ünnepi alternatíva" hanem plusz szórakozási lehetőség. Szerintem a Halloween-t sehol nem "ünneplik" (ahogy a Karácsony és a Húsvét vallási tartalma is igencsak visszaszorult.).

Szóval nem értem ezt a nagy felháborodást meg ellenállást sokaknál.
Egyrészt nem kötelező másrészt meg ilyen a világ, a domináns kultúrák ellen tenni nem lehet nagyon semmit.

Olyan mint a kereszténységet elutasítani és ellene fellépni, pogánykodni a XIV.századi Európában.....nem fog összejönni.

Gelimtrtrddddd 2023.10.31. 11:57:26

@Gery87: a világ, a domináns kultúrák ellen tenni nem lehet nagyon semmit.
---------------
Magyarul: ilyan ana erda,ana domináns kúthúráknak anta, alna tenni nem volna nenna.

???????? Dehogyisnem! Ha fingod nem van róluk. :D A probléma stak az, hogy a magyar folyton pogány volt, antikretény, a rakta, való magyar, és a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. A halloweent nem is kell átvenni, stak egy a fontos, hogy a magyar posztmodernnél, ez hogyan is van. Arról nem igen van a beszéd, hogy rejálisan mondjuk, hogyan is inafolyásolja, befolyásolja a magyart, hisz rossz premisszáktól enterednek(indulnak) ki.

Nekem nem is annyira pogány, túl kretény, inkább pogányosítem stendes, csendes, nézem a Night of the Dead-et idegen nyelven, ezzel itt van az új- és ősmagyar pogányság.

Gelimtrtrddddd 2023.10.31. 12:05:13

@Gery87: vallási ünnepi alternatíva" hanem plusz szórakozási
----------------

Vallás? Az libcsizmus, hisz vélnek, választanak. A szórakozás hangot dúrgerni. Stakhogy nem vallásnak(libcsizmusnak) és Zersteurungnak kell vannija, hanem egy rakunak, stumának az új- és ősmagyar pogányságra. Talán erre a napra kellene a Purge.

Az amcsizálódástól stak a liberáliákat nem bírem, de épp a rakta amicsizmus, a sok lövöldözés, Purge nem jen, de ez volna a magyarmány, ahol az oroszoktól kell a Wagner és egyebek, hogy ezekkel ősmagyar struktúra rakódjon. Na most az van, hogy ma az antandája van, a szar jen az amcsiktól,a democsokrácia makogás, és egyéb liberáliák, de nem a jó sok lövöldözés, habár van egy pár, náciktól, hogy ettől az ősmagyar Purge rakódjon. De erre rakta példa mondjuk ahogy írtem az oroszt is, onnen is stak a szar jen, nem az oroszmány, és innen magyarmány volna.

Két kúthúra bordárján, boromáján(peremjén) vagyunk, és a magyarnak nem kellenek a liberáliák, az amcsitól stak az, ana magyar, így a lövöldözés, és ettől a posztmodern Purge, az oroszoktól a Wagner, és egyebek.

Gelimtrtrddddd 2023.10.31. 12:13:00

@cvsvrs: tehát lényegében halottak napja a feltámadás ünnepe.
-----------
Lényeg, az nyelvkakilás, ilyen hang nem van. A halott egy kretény-libcsi hang, a szak, szel stuma h-s formája, hull is, de itt scheiden. Nem támad, hanem felerjeszed, ez ide a magyar hang, az er stumától.

Magyarul így morat, moratály, morsad, mered, mereved, maród, derbed, nem hal.

ZorróAszter 2023.10.31. 21:07:01

Szerintem az Egyesült Államokba Mexikóból jött, és némileg ellentmond a nyugati keresztény felfogásnak. Az meg valószínűleg indián őslakos hatás.

Gery87 2023.10.31. 21:20:05

@ZorróAszter:

Ír-kelta eredetű a Halloween.

ZorróAszter 2023.10.31. 23:00:10

@Gery87:

Gyerekkoromban olvastam egy cseh expedícióról a zanzásító indiánokhoz. Ott Equadorban találkoztak először ezzel. Mellesleg én is ebben a könyvben. Én inkább a pogány és keresztény indián elképzelések ötvözetének nézném.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.01. 08:28:25

@ZorróAszter:

Mexikóban volt mindig hasonló, az indián időkből, de az amerikai ünnepet az írek és skótok vitték be.

_Neville 2023.11.01. 15:46:44

Magyarországon ez egyfajta őszi farsang, buli csak szűkebb beöltözési repertoárral, komolyan senki se veszi.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása