magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballib focirajongó

Nem vagyok egy nagy focirajongó, de a csütörtöki meccs - Bulgária-Magyarország EB-selejtező - érdekes volt. Persze nem maga a meccs miatt, hanem politikailag: egyrészt még a bolgár állami tv is egyszerre adta a meccset és a stadion körüli káoszt, másrészt várható volt, hogy a magyar csapat most szerzi meg az EB-re kijutást, aminek a magyar nyilvánosságban - sajátos módon - rendkívüli politikai jelentősége van.

Néztem persze a meccset is, kb. az idő 70 %-ában. A bolgár csapat rendkívül jól játszott. Most van a bolgár foci mélypontja éppen, s ehhez képest ez egy komoly eredmény, bármennyire is furcsán hangzik. A bolgár rajongók eszménye a 90-es évek közepe, amikor a bolgár foci világszínvonalú volt, az 1994-es VB-n Bulgária negyedik lett. Azóta van esés, majd zuhanás, most meg ez a meccs kezdeti emelkedésnek tűnt a mélyből: tulajdonképpen majdnem nyert a bolgár csapat, de a lényeg, hogy nen vesztett, mágpedig a selejtező csoport első helyezettjével szemben.

A tüntetések nem is a mostani edző vagy a játékosok ellen voltak, az edzőnek ez volt az első meccse, hanem a szövetség ellen, melyben éppen két frakció küzd egymással. A jelenlegi vezére a szövetségnek - Bobi Mihajlov - egyébként az 1994-es VB-csapat egyik kulcsjátékosa volt, dehát kiderült: aki tud jól focizni és többszörös milliomos lett csak focizásból, az nem feltétlenül tud szövetséget is vezetni.

Az igazi csemege viszont a magyar ballib kommentek. Hatalmas öröm volt, hiszen szinte az utolsó pillanatig Bulgária vezetett. Aztán a legvégén jött az egyenlítés: le nem írtható a gyász, mely eluralkodott a ballib keménymagban.

Már a meccse előtt voltak abszurd kommentek. Pl. volt aki remélte, a bolgár tüntetők megverik a magyar szurkolókat, miközben az egész tüntetés a valóságban semmilyen kapcsolatban nem volt a magyarokkal.

De a vége után jött az igazi. Íme a következőket "tudtam" meg:

  • az eredmény csalás, mert csak a hosszabbításban történt meg az egyenlítés,
  • Zorbán megvette a lengyel bírót, aki addig hosszabbítgatott, míg nem lesz egyenlítés,
  • Zorbán megvette Petkovot, az öngólt rúgó bolgár focistát,
  • a magyar csapat nem tudott nyerni, csak a korrupt Platini szabályai miatt jutott tovább,
  • a focit gólra játsszák, Bulgária-Magyarország 3:1, hiszen ők 3 gólt rúgtak,
  • hát, sikerült, alig 3200 milliárd közpénzből tovább jutott a szotyiköpködő válogatottja a legkönnyebb selejtező csoportból,
  • utolsó lehetőség volt, hamarosan kizárja a putyinista Magyarországot az UEFA,
  • ez van, de reménykedjünk, az EB-n utolsó helyen esnek ki a náci kolostormalacisták.

132 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2018260491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2023.11.18. 07:07:35

Ebből is látszik, hogy a foci mindenek felett. Ennek farvizén minden eladható. Politika, pénz, blog, komment. Ezek szeleteiből mindenki annyit hasít, amennyi lehetősége van. Persze egy bizonyos szint felett, amennyit nem szégyell. Ami még érdekes, hogy mindenki csak a saját szempontjait veszi figyelembe. Minden mást figyelmen kívül hagy. Így akár maga a labdarúgás – mint játék – lehet, hogy el is veszik. Még a meccs előtt próbáltalak ráhangolni, hogy foglalkozz vele egy kicsit. Jó, hogy ha utólag is de megtetted.

2023.11.18. 09:00:02

megint ugye a kádár rendszerrel összehasonlítva. az akkori sportpolitika kulturált volt. nem osztotta meg a társadalmat. az orbán rezsim ezzel szemben kulturálatlan.

az egy párt jobb, mint a több. mert előbbi társadalmi egységet teremt (persze többes jelölés kell, szabad választások. és persze ezek után meg kell hirdetni a nemzeti összefogást. ellentétben kádár rendszerrel. amikor a határ menti és a kárpátokon (az a magyar határ) túli magyarság, az 56-os disszidentsek témája tabu volt. illetve a késő kádár korban az se. így lett puskás "nagy kópé".
www.youtube.com/watch?v=lhz2qY9Wjrg
a kádár rendszerben értették a konszolidáció mibenlétét. hogyan kell az ellenségből barátot csinálni. az orbán rezsimben nem értik. se a kormánypárt, se a gyurcsányista ellenzék. két balfasz poliitkus.

Gery87 2023.11.18. 10:12:22

Megint csak azt tudom kérdezni hogy:
- minek olvasol elmebeteg fanatikus unatkozó nyugdíjasoktól, meg DK-s szektás portásoktól bármit a faszbukon?:)
Az a valóságnak egy buborékban lévő kis szelete.

ZorróAszter 2023.11.18. 11:26:56

És honnan tudhatjuk, hogy nem orbánista bérkommentelők írogatnak ilyeneket?

ZorróAszter 2023.11.18. 11:29:20

Én a szovjet-magyar 6:0 óta nem nagyon nézek focit. Úgyhogy azt se tudom, bejött Orbánnak a stadionépítés?

Nött a látogatók száma? Tele vannak az új stadionok vagy konganak az ürességtől továbbra is?

Komolyan kérdem. Ennyire nem nézek már focit, hogy még ezt se tudom.

2023.11.18. 12:38:09

@ZorróAszter:
az nb1 átlagnézőszáma:
2009/10: 3,121.
20022/23: 3,539.
abszolút számokban gyenge növekedés. relatív nézőszámban, tehát abban, hogy a stadionok százalékosan milyen kihasználtságúak pedig erőteljes csökkenés.

debrecenben az oláh gábor úti pálya 10 ezres befogadó képességű volt és ha volt 5 ezer néző, akkor már jó hangulat volt. mert ahhoz miniumum félház szükséges. most 20 ezres a stadion és szinte sosincs félház. lényegében csak a bérletesek járnak meccsre. cca. 3-4 ezren. és ezen túl alig-alig vannak alkalmi nézők. legfeljebb egy-egy kiemelt meccsen.

Nevem senki. 2023.11.18. 14:11:15

Vajon más országban is így megy, hogy a balllibek a saját hazájuk ellen drukkolnak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.18. 14:25:25

@Nevem senki.:

Szerintem magyar jelenség.

Máshol ez csak kisebbségek részéről fordul elő.

2023.11.18. 15:31:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: :
vajon másik országban a miniszterelnök épít a háza mellé futball stadiont. aminek befogadóképessége a település össznépességének a kétszerese. vagy egy ez is magyar jelenség,

ZorróAszter 2023.11.18. 15:52:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mert nem valószínű. Ehhez túl nagy összeesküvés kellene."

Nem kell összeesküvés.

Titoktartáai szerződés és némi pénz. Sokkal olcsóbb az egész magyar netet lefedni velük mint egy országos napilap, és sokkal hatékonybb lehet.

Én hasonlóval először csak Zámbó Jimmy bevezetése kapcsán találkoztam. Pár napon belül az x. alkalommal szólítottak meg vadidegenek azzal, hogy nemrég voltak egy csudálatos hangú srác koncertjén, aki tíz oktávot énekel ki, stb. Véletlenül mindig megtalálta a zsebében a tegnapi szórólapot amit oda is adott.

Mindig távozáskor az ajtóban toporgásnál szólítottak le.

A Fregattban az x.-től megkérdeztem, hogy mennyit fizetnek ezért mert én is szívesen csinálnám, de a faszi röhögött és menekülőre fogta.

ZorróAszter 2023.11.18. 15:56:18

Ja meg a "magyar" egyetemista.

_Neville 2023.11.18. 16:23:01

Ez a jelenség Rossinak is feltűnt, most hőbörögnek is, miután beszólt nekik :)
m.hvg.hu/itthon/20231117_marco_rossi_beszolas

Amúgy szerintem igazságos volt az X a meccsen, mi egyrészt magunkhoz képest elég gyengék és tompák voltunk elől (sok volt a sérült is a kezdőből), de a bolgárok kb a 2 gólnál jutottak el a magyar kapuig, igazságtalan lett volna, ha ezzel nyernek (persze nem egyszer láttunk már ilyet :) )

2023.11.18. 16:41:16

@_Neville:
ez is nevetséges, hogy van egy olasz ember, aki rendesen nem lehetne magyar állampolgár, mivel magyarul nem tud és az ugye követelmény. a magyar költségvetésbe soha egy fillért nem fizetett be se ő, se a családtagjai, a felmenőit is beleértve. csak a saját zsebét tömi meg, nem telesítmény nélkül. ő egy olyan edző, aki telibe szarja az a tömegsportot, az utánpótlás nevelést és és a többi sportágat is. nem egy sportdiplomatta.

aki őnála kevésbé szereti a válogatott az szégyellje magát?

talán inkább marco rossi szégyellje magát, mert egy harmatgyenge litván és bolgár csapat ellen egy nagyképűsködő csapatot vezetve mázlival játszottak döntetetlent és így nem kell ki-ki meccset játszani montenegróval. ettől még szurkolok rossinak is, meg a válogatottnak.

2023.11.18. 16:48:30

@ZorróAszter:
gyurcsány is fizetett fiataloknak azért, hogy szelfizzenek vele. konkrétan egy ezrest.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.18. 16:50:49

@cvsvrs:

Plusz Rosszi az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérét se emelte meg!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.18. 16:51:34

@cvsvrs:

"magyarul nem tud és az ugye követelmény"

A2 szint a vizsga követelménye nagyjából.

2023.11.18. 17:15:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
rossi semennyire se tud magyarul. túl azon, hogy a himnuszt eltátogja. felőlem kapjon állampolgárságot. egyébként a ballib, zsidó hemingway hozta ide. aki megvette a honvédot. mert azt eladták egy ballib zsidónak. csak aztán a honvédot megverte orbán és szétverte, hogy puskás felcsúthoz kötődjön.

_Neville 2023.11.18. 17:16:29

@cvsvrs: " ő egy olyan edző, aki telibe szarja az a tömegsportot, az utánpótlás nevelést és és a többi sportágat is."
Mivel szövetségi kapitánynak szerződtették, nem szabadidősport-szervezőnek. A Honvédkórház főorvosán is számon kéred, miért nem szervez egészségügyi szűrővizsgálatot a gyömrői idősek otthonában?
Az meg, hogy olaszként többet értett meg ebből a magyarság dologból, mint jó pár született magyar, az nem őt minősíti. Nem baj, azért siránkozhatnak majd tovább, hogy őket mindig más rekeszti ki a nemzetből. :)

_Neville 2023.11.18. 17:18:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Többször mondta, hogy olvassa a kommenteket, szóval valamennyire biztos tud, csak gondolom nem annyira, hogy magyarul merjen interjút adni.

2023.11.18. 17:31:15

@_Neville:
nyilván van google translate.

ha rossi egy olasz bajnokságban sorra csak mázlival ikszelne a papíron gyengébb csapatok ellen, akkor mit kapna az olasz szurkolóktól. követelnék, hogy zavarják el a picsába, akkor is ha korábban voltak érdemei. és szidja a magyarokat, hogy szégyelljék magukat. azokat, akiknek a zsebéből kiszedik a pénzt, hogy az övét megtömjék. mert hogy rossi egy közalkalmazott.

2023.11.18. 17:48:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nekem volt egy ruszki matek tanárom. csak latin szavakat használt és azokat részben magyar ragokkal látta el, mindezt szláv akcentussal. így beszélt. "a matyemátyikai lógyika szpeciálnaja konstrukcija"

volt egy tatár tanárom is, az nem beszélt egy mukkot se. csak írt a táblára.

és volt egy vietnámi. az beszélt. és ő úgy gondolta, hogy tud magyarul, de nem nagyon értette senki. azt, hogy a mátrix transzponáltja így mondta: "márics trápocsá". és cipőkkel kereskedett.

2023.11.18. 17:55:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
volt egy eset, amikor egy afrikainak a bíró a magyar nb1-es meccsen azt mondta: "ha még egyszer szabálytalanodik, akkor kiállítom". mire a játékos visszazólt "speak engish!". és a bíró reklamálásért kiállította.

a ballib fel volt háborodva, hogy a bírónak kellene tudnia angolul, és nem a játékosnak magyarul.

2023.11.18. 17:59:18

simán elő lehetne írni, hogy a játékos és az edző legalább alapfokon (b1-es szinten beszéljen magyarul az adott témakörben, például a sportban) a multi is előírhat nyelvtudást bizonyos beosztásokhoz. az mlsz miért ne tehetné ugyanezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.18. 18:03:55

@cvsvrs:

А lényeg: a magyar állampolgársági vizsgához elegendő minimális szintű nyelvtudás.

Van 20 kérdés, ezekre be kell tanulni pár mondat választ, ezt el kell tudni mondani, s vége. Plusz alapszintű beszélgetés. A2 szint elég és a 20 kérdésre a válasz.

Pl. "Ismertesse Magyarország földrajzi elhelyezkedését, államformáját, pénznemét és területi tagozódását!" - válasz: "Magyaország Közép-Európában van, államformája köztársaság, pénzeme a forint, felosztása: főváros, megyék, megyei jogú városok, járások, települések, Budapesten kerületek." - kész, ötös, leülhetsz.

2023.11.18. 18:03:57

@_Neville:
rossi nem egy privát klub edzője. hanem egy köztestület, nevezetesen az mlsz alklamazottja. kérdés, hogy a szövetségi kapitánynak sportdiplomatának kell-e lennie. szerintem igen. ha valamiből egy van, valaki csúcsvezető, annak figyelemmel kell lennie az alsóbb szintekre is

2023.11.18. 18:16:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, de rossi tudtommal még sohaem adott interjút magyarul. és ugye a sportriporter az obligált kérdéseket teszi fel. mi a véleménye a mérkőzésről, hogyan értékeli a látottakat? mit gondol az első gólról, vagy a kiállításról, stb. egy sportriporternek is kb. 20 kérdése van, amire egy játékosnak vagy egy edzősnek felelnie kell.

és egyébként ennyi kellene ahhoz, hogy a magyar válogatottnál vagy egy magyarországi klubnál alapvetően magyarul folyjon társalgás. vagy magyarul is. és ezt elő lehetne írni.

Gery1987 2023.11.18. 18:29:16

@Nevem senki.: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Köszönjétek a politikának!
Orbán se segített a helyzeten azzal hogy állandóan "hazaárulózik"...akkor meg mit csodálkoztok?

"Drukkolj a magyaroknak libsi mert magyarok nem látod? Egyébként viszont a kurva anyádat és hazaáruló vagy, nem vagy magyar!"

Érdekes dolgok ezek.

_Neville 2023.11.18. 18:31:19

@cvsvrs: Te amúgy csipkerózsika állomban töltötted az elmúlt 30 évet, vagy mi, hogy nem tudod, milyen figurák voltak itt szövetségi kapitányok, és milyen állapotba került a magyar foci? Ehhez képest most úgy néz ki, csoportelsőként jut ki a csapat, több mint egy éve veretlen, legutóbb a Nemzetek Ligájában Európa top csapatait vertük, és szerinted Rossi kirúgásáról kéne beszélni? :D Van baj... :D

2023.11.18. 18:31:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországon a közvélekedés az, hogy a sport a kultúra részé. és ezért áldozzunk közpénzt. még az élsportra is.

és ebből következik az, hogy azok a kulturális szereplők, akik közpénzt kapnak valamilyen fokon beszéljenek magyarul. és lehet kivételt tenni. ez esetben a szereplő legalább sajnálkozzon a közönségnek. egy sportdiplomata semmi esetre se oktassa ki a köznépet, különösen ne egy idegen, különösen ne arról nem, hogy kellene érezniük. mert a sportnak alapfeladata, hogy társadalmi egységet teremtsen. és a nemzeti összetartozás abból következik.

és mondjuk ezt minden esetben teljesíti csányi. aki pontosan tudja, hogy a foci a hatalmi játszma része. és nem oktatja ki a közönséget, akkor se szidják. azt tudja, hogy neki elnökként tűrnie kell.

Gery1987 2023.11.18. 18:33:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én meg úgy tudom:

"Magyarország volt,van, lesz, államformája rántott hús, pénzneme férfi, felosztása megtörtént"

2023.11.18. 18:39:37

@_Neville:
a mérce a kádár rendszer. ha az volt a rossz sportpoliitka, akkor a jelenlegi milyen? jó. dehogy is. még rosszabb.

2023.11.18. 18:43:26

@_Neville:
a kádár rendszerben a sport is társadalmi egységet teremtett. ha valaki örült a válogaottt sikeresinek, akkor szinte mindenki örült. mondjuk, amikor megvertük brazíliát 3:0-ra. (barátságos meccsen) és amikor kikapott a csapat 6:0-ra a szovjetektől, akkor az ország együtt gondolkodott azon, hogy milyen hibák vannak a sportban, mit kellene másképp csinálni. társadalmi egység volt. ez a normalitás.

2023.11.18. 18:46:24

@_Neville:
és jöttek a rendszerváltók, hogy az a probléma, hogy magyarország 10 millió futballszakértő hazája. dehogy is. az a jó, amikor szociokulturális egység van. és mindenki örül ha a válogatott győz egy előzetesen erősebbnek gondolt csapat ellen és természetes az is, hogy ha a gyengébbnek tartottak ellen bukdácsol,akkor bírálják az edzőket és játékosokat. az a jó, hogy 10 millió futballszakértő országa vagyunk.

2023.11.18. 19:00:23

@_Neville:
amikor 88-ban a kardcsapat a szovjetekkel olimpiai döntőt vívott, akkor az iskolában azt mondta mindenki, hogy az fontosabb. aztán a tanórát majd bepótoljuk. és nem volt olyan, hogy bal és jobboldal. társadalmi egység volt. és nyilván az a kiindulási alap. csak úgy lehet a politika, vagy egy politikus törtélmi léptékkel sikeres.

2023.11.18. 19:17:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a foci nem kevés közpénzből működik és az egy jogos krtika lehet, hogy a labdarúgás túl sok pénzt von el a többi sportágtól, a válogatott menedzselése túl sok pénzt von el a tömegsporttól. azaz ez kihat az oktatásra és az egészségügyre is. és emiatt mondjuk lehet bírálni a kormányt.

rossit is nekikezdett politizálni, hogy őszerinte a sportpolitikát bírálók nem magyarok. ő az, aki nem magyar basszus, ő az aki beleszar abba, hogy nincs diák olimpiai mozgalom, nincs tömegsport, nincsenek tele a játszóterek focizó gyerekekkel. amikor kisgyerek voltam, akkor szinte minden nagyobb utcának volt válogatottja. nemcsak a nemzetnek. társadalmi egység volt.

és ez az amit orbán és rossi sose teremt meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.18. 20:46:30

@Gery1987:

A ballibek csinálták így.

Pont ugyanaz, mint a határontúli magyarok vagy az egyházak kérdése.

De alapvetően a ballib elit szokása mindent lenézni, amit a kisember szeret. Kolbásztöltéstől lakodalmas zenéig.

Orbán meg hülye lett volna nem élni a neki ajándékozott lehetőséggel.

Gery87 2023.11.18. 21:01:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"a ballib elit szokása mindent lenézni, amit a kisember szeret. Kolbásztöltéstől lakodalmas zenéig."

Egy New York-i bróker meg egy Biblia Övezetbeli vallásos fegyverbuzi redneck között is valószínűleg pont annyi különbség van mint a fővárosi liberó értelmiség meg a Békési vidéki TSZ nyugdíjas között.
Mégse vonja senki kétségbe egyik a másik amerikaiságát.

Igen, én is átéltem már az mszp-szdsz regnálását, amikor minden szarra ugrottak, minden mucsa volt, meg mindenhol nácikat láttak....

De az hogy "ki a magyar" azt nem ők kezdték!
Ezt Orbánék kezdték el, kisajátítva maguknak a "nemzeti" jelzőt!
"A haza nem lehet ellenzékben" emlékszel?
Ekkora pofátlanságot!

Mintha ők lennének a haza meg a nemzet bazmeg.

Elképesztő.

"Orbán meg hülye lett volna nem élni a neki ajándékozott lehetőséggel."

Nem hülye volt, csak számító faszkalap.
Egy államférfi nem ilyen.

vasútihíd 2023.11.18. 22:25:09

@ZorróAszter: igazából már pénz vagy ember se nagyon kell ahhoz hogy valaki bármilyen úgymond alúlról jövő propagandatevékenységet fejtsen ki. léteznek külön erre a célra kialakított mesterséges intelligencia programok. és ezek letőlthetőek azaz saját gépen futtathatóak. kedv szerint beparaméterezett ideológiájú profilokkal feltőthetőek vagy azok is legenerálhatóak akár még profilképpel is. aztán rá lehet őket engedni a közösségi hálókra blogot írni vagy kommentelni ha kell még a kapcsát is megoldják

erol 2023.11.18. 22:47:07

A hvg-n gyűjtöttem, talán segít megérteni a problémát.
Szégyellje magát az az idióta külföldi edző, akinek több mint 10 év magyarországi tartózkodás után még mindig fingja sincs arról, miért gyűlöli a magyarok jelentős része a focit, és inkább fogja be a száját.
Aki nem tudja, hogy az egészségügyet meg az oktatást meg a fél országot tönkretette a hájas tolvaj gazdája, közben meg ezermilliárok mentek el stadionokra, a focistáknak 500 millió forintig nem kell adózni, míg másoknak 1 millió forint után is 43%-ot elvisz az állam, hogy a semmittevő falábú focisták annyi pénzt kapnak az állampolgároktól ellopott adójából (röviden tahó), mint 10 jó szakmunkás együttvéve. Hogy az országot tönkreteszi a hájas testépítő a kibaszott foci miatt.
Ahol a meccseken idióta fasiszta és náci, faj-, idegen-, meleg.- és minden egyéb gyűlölő tetves tahó huligánok szurkolnak a focistáknak nevezett, a tőlünk lopott milliárdokból iszonyatosan túlfizetett falábú csürhének, akik a selejtezők messze leggyengébb csoportjából 50 évente egyszer kijutnak egy sporteseményre.
És te is ennek az egésznek a nettó haszonélvezője vagy, te kopasz barom, az évi sokszáz milliós adómentes fizetéseddel. Amit a mi zsebünkből húznak ki.
Szóval jobb lenne, ha tényleg befognád a pofádat.

vasútihíd 2023.11.18. 22:52:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha rossi esetében talán nem is kellett azért a köztársasági elnök felmentést adhat a nyelvtudás feltétele alól is ha a honosításhoz az országnak fontos érdeke fűződik

erol 2023.11.18. 23:23:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"De alapvetően a ballib elit szokása mindent lenézni, amit a kisember szeret. Kolbásztöltéstől lakodalmas zenéig."

Csak azt nem értem miért a legszarabb dolgokat szereti a kisember. Ott a jazz, a barokk, az opera, a klasszikus, az underground, a metál, a rock, a punk, az ambient, a chill, a lofi, stb. de nem ő a legótvarabb lakodalmast szereti. Ha ingyen adnák neki a bélszínt, a lazacot, a szarvasgombát ő akkor is inkább kolbászt kérne. Fáradhatatlanul keresi mindenben a legrosszabbat és nem érti miért nem néznek fel rá. Legalább néha néha szeretne valami jót, de nem, nem soha.

erol 2023.11.18. 23:26:24

Egyébként te is csak pózolsz a kisember szerepében, miközben teljesen más dolgokat szeretsz (nem hiszem, hogy hallgatsz lakodalmast).

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.11.19. 00:16:35

@Gery87: "A haza nem lehet ellenzékben" az nem arra vonatkozik hogy a Fidesz a haza.

A jobboldali szemlélet a magyar politikát nemzeti és globalista/internacionalista erők küzdelmeként látja. Amelyben Magyarországot nemzeti erőknek kell vezetniük különben bajban vagyunk.

Elvileg egy baloldali párt is lehet nemzeti de gyakorlatban a magyarországi baloldal ilyet nem tudott még létrehozni az csakis idegen érdekek kiszolgálásával /antant, vörösök, euroatlantisták/ volt képes működni.

Mindig megy a pislogás hogy mekkora átjárás van a fidesz és az volt jobbik v mi hazánk között, amit a ballibek képtelenek értelmezni. Azt sem hogy lehet az hogy Orbán sok mindent el tud követni amiért Gyurcsányt szétszedték. Sőt azon végképp kiakadnak hogy az ő gazdaságuk /oktatás, eü, mittoménmi/ jobb lenne de mégis hagyják magukat a magyarok "kizsákmányolni".

Amíg a nemzetet tiszteli egy párt v. politikus addig meg van bocsátva minden.
Ha nem tiszteli onnantól nincs kegyelem.

Nem érdekes milyen minta gazdaságot csinálsz hogyha az egész magyarságot csak valami társasházi közöskóltség fizetésként értelmezed, azon nyavalyogsz mennyibe kerülnek az erdélyi magyarok vagy a tűzijáték. Nem érdekes mennyivel lenne több a gdp ha a magyarságot lenézed akkor nem kellessz. Ha a magyar zászlónál szentebbnek tartod az eu vagy buzizászlót nem kellessz.

Az Mszp-ben mondta ki szépen Kovács László a ballibség esszenciáját: merjünk kicsik lenni. Mármint mi magyarok.

Na ilyen az amikor a haza ellenzékben van.

ZorróAszter 2023.11.19. 00:48:23

@vasútihíd:

Ilyeneről én is írtam már vagy tíz éve, de szerintem még mindig kell emberi intelligencia is.

Persze lehet hogy olyan keveset fizetnek, hogy csak a hülyék jelentkeznek rá.

jónévez 2023.11.19. 00:50:18

Na, úgy latom, tényleg igaz. A kommentekből is lejött: a magyarok gyűlölete fontos dolog. Plane azoknak, akik állandóan a gyűlölet ellen szeretnek tenni. De a magyart azt kötelező gyűlölni. Most éppen a focinál.
Amúgy nagyon nem érdekel a foci, ha nem Fradi, nem is nézem. Ezért is kaphatok némi gyűlöletet a gyűlöletellenesektől?

Szakadt volna anyátokba a gyűlöletellenes gyűlölködő fejetek.

jónévez 2023.11.19. 00:53:44

@cvsvrs:
Az a helyzet, hogy a te helyesírásoddal is meg lehet kapni a magyar állampolgárságot.
Ha úgy lenne, ahogyan kívánod, akkor bajban lennél, ha nem itthon születtél volna ;)

2023.11.19. 05:30:06

@jónévez:
szerintem rossi, akinek néhány tucat focistán kívül fingja nincs magyarországról, nem ismeri a magyar nyelvet, a magyar irodalmat, a történelmet, a magyar kultúrát, a népműveszet kevésbé magyar, mint egy humán értelmiségi vagy egy dk-s kisnyugdíjas (ezek a tipikus baller szavazók), akik azt gondolják, hogy talán nem a focistákat kellene kitömni termérdek pénzzel és ezért kevésbé szeretik a válogatottat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.19. 08:10:57

@erol:

Csak nem mondom azt, hogy csak a magaskultúra ér.

Sőt, elmondtam, minden korban sok szint volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.19. 08:11:55

@vasútihíd:

Szerintem nem kellett. Simán teljesíthető a követelmény.

Számtalan embert ismerek, aki de facto nem bszél magyarul, de levizsgázott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.19. 08:14:33

@Gery87:

Lásd határontúliak.

A ballibek lvekig hergeltek ellenük. Románoztak, ukránoztak.

Orbán meg kapott az alkalmon: sőt, amikor a baloldalról átment a jobboldalra, pont ezzel tudta bizonyítani, hogy igazi jobboldali.

Mi kényszerítette a ballibeket, hogy hergeljenek a határontúliak ellen? Semmi. Akkor meg miért panaszkodnak most, hogy Orbán kihasználta az ügyet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.19. 08:19:08

@erol:

Mert ilyen az emberiség.

Az ókorban is így volt. A pajzán komédiát és a részeg dalolást az analfabéta görög rabszolga is megértette, élvezte. A drámákhoz és az eposzokhoz meg kellett előzetes tudás.

Ma is így van.

Az alsó műveltségi réteg akciófilmet néz.

A középső történelmit.

A felső művészfilmet.

2023.11.19. 08:52:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nyilván azért, mert a társadalmi egység is fontos. és a nemzeti egyesítése is (unió). és ezek nem egymás ellentétei.

a rendszerváltók nem akarják újraegyesíteni a nemzetet. a fidesz azt mondja, hogy az erdélyi magyarok romániában kapjanak jogokat. és nem azt akarják elérni, hogy erdély közös magyar-román közigazgatást kapjon és abban a magyarok értelemszerűen magyarországhoz tartozzanak. a románok pedig romániához. ez lenne a reformkori nemzeti liberális követelés (az unió) egyenes folytatása.

helyette az ortodox liberalizmus az egyik irányzat. ami nemzeti nihilizmus. a ballerek ez ügyben követik kádárt. éppen abban, amiben nem kellene. és a másik az ortodox nacionalizmus. legyen egy önálló székelyföld románián belül.

erdély nekünk magyarország, a románoknak legyen románia. és a két szomszédos ország hozzon létre uniós közigazgatás. legyen interrégió. ezt kellene követelni. amire a fidesz-magyar is azt mondja, hogy ilyet nem lehet. mert hogy ez européer megoldás (amit a jobber kizár), ami hazafias (amit a ballerek zárnak ki).

a centrista politika része a nemzeti liberalizmus.

2023.11.19. 09:04:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kérdés az, hogy az állami televízió ebből mit preferál a hivatalos propaganda mit kultivál.
mi látható az egyes csatornán. a kádári kultúrpolitika az volt, hogy legyen mind. voltak akciófilemek, ebből a legnépszerűbbek a bud spencer és terence hill főszereplésével a western paródiák voltak, nyugatos volt, ugyanakkor nevetni lehetett rajta, történelmi filmek, művészfilmek. és most mi megy az egyes csatornán. ez mind? épp ellenkezőleg semmi.

a legviccesebb, amikor azt mondják, hogy könnyű volt akkor, mert egy csatorna volt. az mtva költségvetése jövőre 142 millárd forint lesz. ebből már azért lehetne egy "jó tévét" csinálni különösen akkor ha lölő is adományozna. mert ő is "jó tévét" akar.

az, hogy egy politikus politikailag elfogult az természetes. csakhogy orbán mellette kulturálatlan, személyi kultuszon kívül nem akar semmit. arról szól az egyes csatorna. és ezt a többség utálja. a többség. ezért kell gyurcsány. hogy őt még jobban gyűlöljék. na és sorost. és ott van még brüsszel.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 09:34:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: komédiát és a részeg dalolást az analfabéta görög rabszolga is megértette, é
---------------
Rabszolga hangot dúrgerni, halandzsa, stak er s ár stuma van, magyarul verstehen rakni.

Az egész egy bullshit, ahogy már írtem Platon Menonját, ahogy Hérakleitosz mondja, a logosz egy. Magyarul nem releváns, a magyar nyelvtől, de az biztos, hogy már ahol is rekktaja, bizonyította Szókratész, hogy az egész egy bullshit.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 09:36:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az alsó műveltségi réteg akciófilmet néz.

A középső történelmit.
-----------------
Az alsó az odaátsó. az al a túl, így inkább lentit kell mondani, nem közép, ezt is dúrgerni kell, innentoső.

Műveltség? Dehát az stak a libcsizmus, a kúthúra, nem a logosz, a rend, a ráció. Nem kell keverni a művit és a rendet, attól, hogy Scott őrmester, a logosz, a rend, a ráció, igen akciós, a rend démonja, árnyja.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 09:37:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ki de facto nem bszél magyarul, de levizsgázott.
---------------

Viszga: libernyák jevevényhang, indogermán ueidh stumától. Új-ónemmagyarul én se makogem, ahogy a nyelvkakált kazincbaszikai kretény-libcsit én se beszélem.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 09:41:03

@cvsvrs: nincs magyarországról, nem ismeri a magyar nyelvet, a magyar irodalmat, a történelmet, a magyar kultúrát,
-----------
Országtagadó vagyem, nekem rejku van, az új-ónemmagyar halandzsát én se, a magyar irofdalmat én se, attól, hogy princip nálam az, hogy a magyaromat az új-ónemmagyar nem rontja, nem is rakem az új-ónemmagyart, így stak idegen nyelven olvasem, részint stak erre kell az idegen nyelv, hogy a ronda új-ónemmagyart ne halljem, ahogy az indogermán Urerlebnissre. A mainstream úgymond történelmet én se ismerem, tagadem, magyar vagyem, ergo kúthúrfájand, le a kúthúrával!

2023.11.19. 11:05:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a kérdés a pénzről szól. pl. hosszú katinka megszülte első gyermekét. ami egy csodálatos, hogy a kiváló úszó anyává vált.

katinka hivatalosan nem jelentette be a visszavonulását. mert hogy a férje, aki semmiféle nemzetközi edzői minősítéssel nem rendelkezik havi 690 ezer forintot kap a magyar államtól. és amíg katinka várandós volt addig is kapita. hiszen ő még versenyző "papíron".

és ezek mind mind orbán kegyeltjei. és sokknak ez nem tetszik. ez sem. nem arról van szó, hogy akkor nem kell magyar sport. hanem arról, hogy nem ezzel a sportvezetéssel. nem uszdodák épülnek, hanem a nemzetközi szövetségnek egy új "úszópalota". nyilván egy soktíz, vagy százmilliárdos betonmonstrum. az úszó vb költségei naponta emelkedtek milliárdokkal, a vicc az volt, hogy utólag is. nyilván máshol is így van.

a sport tele van ilyen korrupciós ügyletekkel. a foci különösen. a játékosok adásvétele egy kiváló pénzmosoda. hiszen egy játékos értéke papíron megnövekedhet akármennyivel. akiket egy szövevényes ügynöki hálózat értékesít.

valós problémák. mindezek nemzeti mázzal leöntve.

vasútihíd 2023.11.19. 13:50:00

@ZorróAszter: ezen a területen tíz év már történelmi távlat azaz ami akkor elérhetelennek tűnt ma már tény. elég akár egy valamennyire hozzáértő ember internet eléréssel és több száz vagy ezer tényleg emberként viselkedő profilt is könnyedén szabadjára tud ereszteni a közösségi médiákban ezekkel a programokkal bármilyen rendszer érdekében vagy ellenében.

vasútihíd 2023.11.19. 13:53:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze szerinted még Gelimtrtrddddd is átmenne ezen nyelvtudás felmérésen :-)
a lényeg hogy fontos ember esetében felmentés adható és még csak nyilvánosságra sem kell hozni annak tényét. és akinek a köztársasági elnök személyesen nyújtja át a papírokat és orbán is gratulál hozzá az fontos.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 14:43:02

@vasútihíd: szerinted még Gelimtrtrddddd is átmenne ezen nyelvtudás felmérésen :-)
----------------

Rekkint, de tudás hang nem van. Hát igen, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar egy halandzsa, így én se, te se, stak ha egy csimpánz vagy.

Tudás hangot dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.11.19. 14:50:00

@vasútihíd: lényeg hogy fontos ember esetében felmentés adható és még csak nyilvánosságra sem kell hozni annak tényét. és akinek a köztársasági elnök személyesen nyújtja
-------------------
Na ezen, hogyan is kell átmenni?

Léyneg hang nem van, nem rakem, nyelvkakilás, magyarlosza bullshit, halandzsa, nem a magyar ontológia részje. Tény? Ilyen hang se van, nyelvkakilás, azt rekkje, hogy Lüge, azt hallem így, hogy ontológiája nem van, ahogy mondják tény a fingrizmus, te a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Ha egy hang nem van, halandzsa, stak így van rakni.

Eset? Ezt se rakem, halandzsa, az estét az rakem, de ez ereszta. Nyelvkakilási halandzsa, nem magyar nyelv, latin casus-ra, német Fall-ra, Vorfallra, de magyarul halandzsa.

Magyarul nem a, indogemrán ad, hanem a ra és re stumától rejni. Magyarul nem hoz, ez örmény hang, hanem bírong, a csak-ot írni stak-nak.

Köz hangot dúrgerni, a társaság hangot is, új-ónemmagyar, libcsizmus, fingem nem van erről,nekem ilyen nem van.

Elnök? Libcsi, democsokratikus műhang, bullshit, nekem ilyenem nem van, nekem rakó van.

Személy? Passzolem. Ilyen hang se van, libernyák halandzsa.

Nyújt? He? Nem nyújt, de ez grammatikailag nem rakta, attól, hogy a nyú stuma az indogermán ken stumától ered, ez így knei, ergo már itt van a ja kausatív, egy újabb ja kausatív bullshit, így max nyút a hang. De nyútani, nyúzni a bőrt szoktuk a karról, így magyarul a rej-től azt mondjuk, hogy rejkni.

Na ezt a halandzsa új-ónemmagyart stak egy csimpánz rakná.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.19. 17:48:52

@cvsvrs:
"a kádár rendszerben értették a konszolidáció mibenlétét. hogyan kell az ellenségből barátot csinálni. az orbán rezsimben nem értik."

Ó, Istenem,mekkora baromság már ez!!!!

Egy nagyon egyszerű dologról van szó: a szockában nem létezett ellenzéki sajtó. Ennyike. Ha megírták, hogy milyen korszerű stadiont építettünk, akkor senki sem állt ki, hogy de ezt elkölthették volna kürtőskalácsra is stb. ELőször is nem volt hol mondani, mert minden a párt kezében volt, másodszor meg, ha véletlenül valakinek sikerült volna, akkor az lett volna az utolsó napja abban a szerkesztőségben.

Ne vonjunk már le hülye félreértelmezett "tényekből" világmegváltó gondolatokat!
:-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.19. 17:53:07

@cvsvrs: Ilyen jót is régen olvastam :-))))))))))))))))))))))))))))))))))

2023.11.19. 18:25:12

@fofilozofus:
a konszolidáció alapja az volt, hogy apoltikussá kell tenni a közmédiát. kultuszt kell teremteni, de nem direktben a politikusoknak, hanem tudósokat és művészeket kell előtérbe helyezni, akik legitimálják a rendszert. anélkül, hogy a pártpolitikában direkt módon részt vállalnának. és ez társadalmi egységet teremtett. és ezt értette kádár. orbán meg nagyon nem érti.

2023.11.19. 18:58:41

@fofilozofus:
és a fideszben is volt egy a konszolidációt forszírozó irányzat. ez két párt tulajdonképpen. van egy radikális kormányzati fidesz1, és egy mérsékelt önkormányzati fidesz2. még tarlós is hajlott arra, hogy valójában ki lehetne egyezni az ellenzéki művészvilág többségével. nem mindenkivel, de a többséggel mégis csak. és ezért buktatták meg. magára hagyták a 19-es önkormányzati kampányban. a rendeleti kormányzással a fidesz1 maga alá gyűrte a fidesz2-t.

aminek az eredménye a jelenlegi politikai apátia. és ha nem lesznek gazdasági sikerek, és nem lesznek szerethető nagyberuházások, akkor középtávon a rezsim történelmi bukásához vezethet el. nem politikai váltógazdasághoz, hanem történelmi bukáshoz.

ZorróAszter 2023.11.19. 20:32:27

@vasútihíd:

Szerintem ez a szint az amerikai hadsereg és a CIA szintje. Nem hiszem, hogy Magyarországon ilyet alkalmaznának.

A katonai szint az kb. 20 évvel van előbbre mint ami a polgári szinten látszik.

Vagyis 2000 körül volt ott az amerikai hadsereg, mint amit ma mi mint csúcstechnológiát látunk.

Gery87 2023.11.19. 20:59:54

@erol:

Jó összefoglaló:)

Gery87 2023.11.19. 21:03:49

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

"A haza nem lehet ellenzékben" az nem arra vonatkozik hogy a Fidesz a haza."

De rohadtul erre vonatkozik!
Ezek szerint rajtad kívül mindenki félreértette, az is akit kirekeszt meg az is aki benne van:)
NEm kell megvédeni a védhetetlent, meg hülyének nézni az embert.

Ennek pontosan ez volt az üzente: "mi a Fidesz vagyunk a jó nemzeti oldalon, a többek meg hazaáruló férgek!"
Ezt még a hülye is megértette. Persze.....hisz direkt nekik készült.

Gery87 2023.11.19. 21:06:18

@jónévez:

Senki nem gyűlöl titeket azért mert "magyarok vagytok", csak szerettek a dagadttal együtt ebben az áldozati szerepben tetszelegni, mert marha kényelmes hisz a nemzetéről nem tehet ember, így változni sem lehet, kell benne!
kényelmes egy dolog ezt aláírom.
Csakhogy nem ezzel van a baja senkinek!

Gery87 2023.11.19. 21:08:35

@erol:

"Csak azt nem értem miért a legszarabb dolgokat szereti a kisember."

Mert a proli, buta mint a tök, így ízlése sincs.
Erre mondják hogy igénytelen.

vasútihíd 2023.11.19. 21:13:50

@ZorróAszter: már nemcsak katonai szint. feltört változatok elérhetőek bár elég nagy kiépítettségű gép vagy inkább gépek kellenek hozzá. tény hogy az angol kínai orosz meg ukrán modulok a fő fejlesztési irányok jelenleg de azért a magyarra is elkezdtek valamennyire koncentrálni orbán miatt

2023.11.19. 21:14:00

@_Neville:
ugye a továbbjutás meg volt. és elmondott egy előre begyakorolt mondatot. "boldog vagyunk." és azt: "irányi". (tehát nem tudja, hogy az y nem i betű. és ezért a kiejtés nem "irányi", hanem "irány". és azt, hogy "németország" már nem tudta megjegyezni. helyette angolul azt mondja: "to germany".

persze örölük, hogy kijutott a válogatott az eb-re, de hogy rossi nem tud magyarul az nyilvánvaló dolog. és mondjuk elég visszás, hogy kioszt humán értelmiségieket és dk-s kisnyugadíjasokat (akik a tipikus baller szavazók) azért, mert nem szeretik, hogy a válogatott közpénzzel van kitömve, stb.

Gery87 2023.11.19. 21:15:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert ezt nem lett volna muszáj!
Az mszp-szdsz elit, nem a "magyarság másik fele"!
És nem érv arra hogy kisajátítsa magának a "magyarságot"!

Egyébként meg azt is el kell fogadni hogy felnőtt addigra legalább 3 generáció aki semmit nem halott/gondolt Trianonról, nem volt traumatizálva "államilag" se személyesen., se családilag
A világról való tudásuk hiányos, nekik aki X helyen lakik X...aki Y helyen az Y.
átélhető ez, hisz Magyarország homogén nemzetállam, ezt vetítik ki másra is.
Nincs ebben magyar gyűlölet!

Szóval erre rámenni gusztustalan dolog volt a Fidesz részéről!
Ahogy az mszp részéről meg a hergelés.

Gery87 2023.11.19. 21:19:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lehet gágogás, de attól még ez a helyzet.
A foci a NER "rendszersportja"...közpénzből mennek rá milliárdok, különösebb eredmények nélkül.
Persze hogy visszatetsző ez.

Állítólag Albánia azért különösen szemetes, mert a volt rendszerben kötelező szemétszedés volt hétvégén...
Ez a komcsi éra egyik jelképe lett így mára "tüntetőleg" is szórják az emberek a szemetet "mert végre nem kell szedni, nem kötelező".

Sokaknak ilyen lehet a foci: mivel a NER, Orbán annyira szereti így csak azért is a "kurva anyját a válogatottnak, magyar focinak".

Gery87 2023.11.19. 21:24:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A drámákhoz és az eposzokhoz meg kellett előzetes tudás."

Csakhogy mára a tudás és a műveltség, tájékozottság elérhetőbb mint valaha!
Így nincs mentség hogy "jaj hát ő egy rabszolga, olvasni se tud".

Az a baj a mai prolival hogy büszke rá hogy műveletlen, tanulatlan és tájékozatlan és ezt a fogyasztói társadalom erősíti is bennük!

Mikor megjelentek az első kereskedelmi médiában a valóságshow-k abban voltak ilyen proto celebek.
Akik állandóan azzal jöttek (mivel tudták hogy butaszar ostobenkók mind) hogy "de legalább őszinte vagyok....én megmondom a zőszintét éted?"
(mintha ezzel minden meg lenne oldva, meg érv lenne bármire)
Na ez a cigánykodás azóta alap lett.

2023.11.19. 21:37:39

@Gery87:
oké, de azt azért tudni illik, hogy a cigánykodás kifejezés politikailag inkorrekt, ez kulturálatlanság, amit helytelen kizárólag a cigánysághoz kapcsolni. ahogyan a kulturáltságot kizárólag a zsidókhoz.

mondjuk a családi életre való nevelés a kádár korszakban a "családi kör" című reality. ahol ugye jó példákat mutatnak és azon túl igyekeznek bemutatni azt is, hogy a rosszat hogyan lehet kijavítani. és ezek után jon a "maunika show", ahol többségében cigányok hőzöngenek. és aztán lesz "győzike" és a többi. őt ugye a "ballib" is használta és most "jobbkonzi".

gyözi nyilván nem változott semmit, hanem elvtelen volt akkor is és most is.

vasútihíd 2023.11.19. 21:49:48

@_Neville: @cvsvrs:
hát igen ez nem tűnik a2-es szintnek ami birca szerint a magyar állampolgársághoz kell
ecl.hu/szobeli-kommunikacio-magyar-nyelv-a2-szint/
de mondom mindegy rossi fontos ember ha kellett járt neki a felmentés ez alól a követelmény alól. de az is lehet hogy csak olyan közgázvizsga jelleggel külön tételsort kapott. a módszer lényegtelen az eredmény a fontos mert ő kell az országnak.

Gery87 2023.11.19. 22:14:25

@cvsvrs:

"politikailag inkorrekt, ez kulturálatlanság, amit helytelen kizárólag a cigánysághoz kapcsolni. ahogyan a kulturáltságot kizárólag a zsidókhoz."

Leszarom:)
Ez benne van a közbeszédben, tökéletesen érthető és kifejező.
Nálunk történelmileg úgy alakult hogy a viselkedés, mentalitás, erőszak, igénytelenség stb legalsó polca a cigánysághoz köthető.
És nem jelenti hogy ma is így van vagy mindenki benne van.

jónévez 2023.11.19. 22:32:17

@Gery87:
Aztán kedvas barátom, ezt mire mondod? Mert beszéltünk már néhányszor, és nem láttal még áldozati szerepben tetszelegni engem.
Az viszont most tényleg felháborított, hogy tömény magyargyűlöletet kell olvasnom. Több hozzászólásban is.
Hát legyen már annyi esze a bunkóknak, hogy nyugodtan útálhatja a focit. Sőt, akár a Fradit is. Azt lehet.
De ne gyűlölködjön már egy hülye majom se a magyarság ellen, csak mert épp ezt írta az újság, hogy Orbán szereti a focit-focimeccs van, magyar játékosok-gyűlöljük, mert magyar, tehát Orbán.
Apátok fülét, gyűlölködők.
Most kicsit gyűlöljük akkor Vsonkát, Bánkit, mert magyarok.
Ess leginkább Rákóczit, Kossuthot, hiszen nemcsak magyarok, hanem a művelt nyugatiak ellen lázadtak.
Veszélyesebb gyűlölnivalók, mint a focisták, és a focidrukkerek.

erol 2023.11.19. 23:14:51

@jónévez:
Ritka undorító ez a "magyarellenes" duma. Én magyar vagyok, a családom, a barátaim, a munkatársaim, az ismerőseim is mind magyarok. Ismerem és szeretem a magyar kultúrát, ismerem a magyar történelmet, soha nem akartam máshol élni és most azért lennék "magyarellenes" mert nem vagyok fidesz szavazó és nem érdekel a foci, vagy mert néhány agyhalott ezt böfögi? Elmentek ti a picsába.
Egyébként Rákóczi nem a nyugat ellen lázadt, a francia udvarban helyezkedett.
Kossuth körbe haknizta olasz országot, angliát, az usát és még szabad kőműves is volt (nálatok ha jól tudom ez a sátánista szinonimája).

jónévez 2023.11.19. 23:45:22

@erol:
Nahát, téged srm értelrk.
Tegnap még hitet tettel amellett, hogy mennyire útálatos, aki magyar, ma megvaz az undorító, ha hasonlóan kikérem magamnak.
Nagxon aljas majom vagy te, és hazudozol is.
Szerintem a magyarellenes szólamaid sohasem mernéd a szemébemondani senkinek, ha egyedül vagy olyannal szemben, akiről nem tudod biztosan, hogy egyeteért veled vagy nem. Bezzeg balos terroristák mellett habzó szájjal mondogatnád a tegnapit, még botoznál is.
Szakadt volna anyádba a fejed.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.20. 09:33:50

@Gery87:

Senki se kényszerítette a ballibeket, hogy gyűlöletkampányt folytassanak.

A Fidesz meg kihasználta ezt, teljes joggal.

2023.11.20. 09:53:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a fő kérdés az, hogy a közművelődés milyen milyen. a magas kultúrát közelíti vagy alantas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.20. 09:55:53

@cvsvrs:

Az olyan jó közepes jó esetben.

De minden az egyéntől függ.

2023.11.20. 10:44:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem az egyén, hanem a közösség szintjén. mit közvetít a média. a közmédia. a magas kultúrát célozza, vagy aljasságot, az alantasságot.

alöksz róz 2023.11.20. 10:50:52

@erol: ez a proliirigység, ezt ismerjük.

Gery87 2023.11.20. 11:49:29

@jónévez:

Általánosságban értem inkább a jobboldalra.
De konkrétan Tomika szokta itt is előadni a sértett kis gecit.

Gery87 2023.11.20. 11:52:01

@jónévez:

Kettőn áll a vásár, szóljál Orbánnak hogy nem kel mindenhol minden kritikában "libsi hazaárulókat meg sorosistákat" látni:)

Most volt a Fidesz kongresszus. Meg is próbálták őket szólítani az újságírók.
Ennyi nagypofájú cinikus fanatikus opportunista gecit nem hordott még hátán a föld.

Gery87 2023.11.20. 11:55:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A Fideszt se kényszerítette senki hogy a komplett ellenzéki meg ellezáki sajtó ellen hergeljen és mára a "hazaáruló libbant sorosista külföldi ügynök" kategóriába essen a Fideszen kívül kb mindenki!

Nem kell mentegetni őket, mert nem lehet.
Mindegyik egy mocskos büdös szarrágó féreg!

Az ilyen emberektől meg ne várj semmit.

Gery87 2023.11.20. 11:56:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Na és aztán? Ez mire érv?
A budiig elenni is több erőfeszítés, mint behugyozni!

Gery87 2023.11.20. 11:59:31

@jónévez:

A lényeg akkor is az hogy:
- nem lesz jobban igazad csak mert "magyar vagy" akkor se ha mások tényleg emiatt támadnak, amit azért kétlek.
- a jobboldal nem a nemzet, te pedig nem vagy jobban "helyesebben" magyar mint bárki más a "túloldalon".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.20. 12:01:11

@Gery87:

A ballib gondolat az volt: kötelező mindenkit befogadni, kivéve a határontúli magyarokat, ellenük uszítani kell.

Ez rendkívül káros eszme.

A Fidesz érdeme, hogy ez ellen fellépett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.20. 12:43:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az államfő elbírálhat egyedi ügyeket is, nem hinném hogy pl. a kimentett kopt főpap akár ennyit is tudna magyarul.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.20. 12:45:18

@erol: ez ismert szociológiai kérés, a már hivatkozott Andorka-féle Szociológia több fejezeten keresztül tárgyalja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.20. 12:52:41

Itt ugye most azért lett ekkora hőbörgés mert egy külföldi vette észre mindezt.
A hozadékára leszek kíváncsi, hiszen ebből nincs rossz kimenetel. Valószínűbben a durvábbik, a még gusztustalanabb magyargyűlölet fog erősödni (a tavaly választások utáni Budapest Köztársaság meg a többi szöveg jó előjel).
Olyan ez mint Bosznia-Hercegovina: itt is ugyanazt a nyelvet beszélők több nemzetiséget alkotnak. Csak azt nem értem, hogy a budapestköztársasági miért kap agyfaszt ha nem tartják magyarnak, miután hatezerszer kinyilvánítja szecessziós szándékát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.20. 13:17:02

@Deak Tamas:

A ballibek lassan elérik, hogy megszűnik a budapesti többségük is.

Már láttam olyan kommenteket, hogy "én is utálom a Zorbánt, de miért kell támadni a válogatottat? 14 éves korom óta focinéző vagyok" és hasonlók.

A ballibek mindig elkövetik azt a hibát, hogy a saját kemény maguknak politizálnak, teljesen elfelkedkezve azokról az Orbánt nem szerető emberekről, akik azonban nem vevők aballib radikalizmusra se.

S aztán jönnek a szemináriumok, hogy "miért nem nő a bázisunk, mikor a Zorbáné csökkent?" tematikában.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.20. 13:32:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát én attól, hogy a budapesti többségük megszűnne, nem nagyon tartok. A Budapest Köztársaságozás már a vörös vonal átlépése.
Itt most arról van szó, amit épp Boldili is ír, hogy nem egyszerűen az egyik nagy belső fogyasztásra szánt hazugság - "bujdoklok külföldön a Zorbán miatt" - csattant erőset az ellenkező irányba, hanem egy külfödi is észreveszi a valós magyargyűlölő motivációt. Rossi kifejezetten latinos intelligenciával, úr módjára fogalmazta meg a gondjait (NB nagyon nem első alkalommal, csak eddig agyon lett hallgatva) és azonnal kiböffent a magyarul beszélő idegenjeinkből az epe.
Meg ugye megijedtek, mert eddig azt nem szokták meg hogy a buta fogatlan fideszes is tud nyelvet és lefordítja másnak. Ők azt szokták meg, hogy Petry Zsolt ad egy interjút amelynek a fordítása a szó szoros értelmében perceken belül landol illetékes helyen a Herthánál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.20. 13:36:46

@Deak Tamas:

Pedig már vannak vészharangok a ballib oldalon. Hogy csökken a ballib szavazótábor aránya Bp-en. Még van többség, de egyre kisebb. Különösen a lakótelepeken.

Gyakorlatilag csak a gazdag budai részeken van biztos ballib többség.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.20. 13:42:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig saját tapasztalatom szerint még csak csökkenés sincs. Én jó húsz évvel fiatalabbnak nézek ki mint amennyi vagyok, így velem a fiatal belpestiek az ő nyelvükön beszélnek, mert brancsbelinek gondolnak. Egy átlag pesti húszas-harmincas még mindig azt hiszi hogy ez rosszabb mint a Bokros-csomag.

erol 2023.11.20. 15:44:01

@jónévez: "Tegnap még hitet tettel amellett, hogy mennyire útálatos, aki magyar"
Hol írtam ilyet?

erol 2023.11.20. 15:45:39

@alöksz róz: "ez a proliirigység, ezt ismerjük."
Mármint mi? Ki irigy kire?

Gery1987 2023.11.20. 17:51:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért érdem az hogy a visszájára fordították a dolgot?
"A határontúliak magyarok, az ellenzék meg nem!"

alöksz róz 2023.11.20. 18:23:10

@erol: a proli mindenre, amit nem ő kap.

(régi dolog ez már, és független attól h orbán mennyi adófizetői pénzzel támogatja a magyar focit. most arra van fogva, de nem az az oka.)

jónévez 2023.11.20. 18:55:27

@Gery87:
De hát én nem szoktam szólni Orbánnak (és ezt is tudod).
Persze, megdumálunk itt dolgokat, és ez pont azért jó, mert nem okvetlen az egyetértésünkről teszünk tanúbizonysagot.
Jó, azt most értettem, hogy nem mindenáron rám akartál célozni azzal. Oké.
De majd rúgjuk még össze a port. Szoktuk ;)

jónévez 2023.11.20. 18:57:32

@erol:
Te írásod volt, nem kötelező nekem rámutatnom.
De ha lesz kedvem, akkor kimasolhatom azt. Most nincs épp.

erol 2023.11.20. 18:57:35

@alöksz róz: Baromság, ilyen alapon a dühös feleség is csak irigy a férjére, aki elissza a család összes pénzét, vagy akinek a ellopták a pénztárcáját, az is csak irigy a tolvajra stb.
Gondolom te nem lennél "irigy" ha a kormány százmilliárdokat költene underground zenekarok támogatására vagy buzipropagandára. Ezen az alapon teljesen mindegy mire költi a kormány az adófizetők pénzét, mert mi nem vagyunk irigyek.

erol 2023.11.20. 19:00:15

@jónévez: Ja persze, magyarul beismered, hogy nem írtam ilyesmit.

jónévez 2023.11.20. 19:13:03

@Gery87: itt most megin tévedtel. Egy szóval sem mondtam sehol a hozzászólasaimban, hogy en magyarabb lennék bárkinél.
Folyamatosan csak az ellen beszelek, amikor magyarellenes gyűlöletet látok. Bizony, felháborító.

Azt sem mondtam, hogy a jobboldal a nemzet. Sőt, ilyet sohasem. Volt, hogy megállapítottam, hogy NÉMELY baloldali a nemzetellenességében éli ki magát. Itt meg is történt.
Kölönben (a beszélgeteseink után) lathatod, hogy ponnt úgy mondhatsz jobboldalinak, mint ugyanabban a pillanatban liberálisnak. Azok meg még időnként balosnak, megmég zsidónak és nácinak is mondanak.
Az, hogy hajlandó vagyok mindnek azt a részét nezni, ami érdemes rá (bár a nácikat és a komcsikat nem talalom sohsem olyannak, mégis mondták már rám) az nem jelenti azt.
Nem, én szabad ember vagyok. Például szabadságomban állt most is elküldeni a picsába a magyargyűlölőket. Holnap lehet, a fogatlangyűlölőket fogom. Hiszen még abban is érintett vagyok. Ahhoz is teljes jogom lesz.

Gery87 2023.11.20. 20:11:39

@jónévez:

Csakhogy amit te magyarellenesnek látsz, az sokszor nem az!
Sőt, szerintem többnyire nem az.
Szimplán csak ideológiai-kultúrális alapú elutasítása valaminek, amit más meg a "magyarsággal" azonosít.

alöksz róz 2023.11.21. 09:28:40

@erol: baromság. mint írtam, régebben is pont ilyen volt. még a gyurcsány idejében is, pedig akkor nem támogatták sokmilliárd adófizetői pénzből a magyar focit. bármilyen pénz volt benne, ugyanígy irigyelték tőlük, ugyanígy "jobbra" költötték volna...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.21. 09:51:35

@Gery1987:

Aki kirekeszti saját népe részét, arról joggal mondható, hogy idegen, nem?

Gery87 2023.11.21. 12:42:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Csakhogy ilyen nem történt. Meg eleve a politika csinálta nem a nép.
És ha jól emlékszem a "23 millió román" arra vonatkozott hogy a romániaiak majd "magukat magyarnak vallva, a rendszert átverve" idejönnek és "elveszik a munkát meg lenyomják a béreket".
Szóval nem az volt a baj hogy a a határontúliak "nem magyarok" és "ide akarnak jönni."
Hogy mások ezt kihasználják.

Persze ettől még egy demagóg fasság volt, de értelmezzük jól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.21. 13:27:17

@Gery87:

Én meg emlékszem a kampányra, különösen annak suttogó részére, meg a névtelen röplapokra.

Ezért is röhej, amikor aballibek migránsellenes uszítással vádolják a Fideszt. A Fidesz annyyira durván SOHA nem beszélt a migránsok ellen, mint Gyurcsányék a határontúli magyarok ellen.

alöksz róz 2023.11.21. 16:25:49

@Gery87: "szóval nem az volt a baj hogy a a határontúliak "nem magyarok" és "ide akarnak jönni." - de igen, pontosan az volt a baj.

Gery1987 2023.11.22. 13:16:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De senki nem vitatta el a határontúliak magyarságát, nem az volt a baj hogy magyarok hanem hogy majd az echte románok is "23 millióan") jönnek!

Én így emlékszem.

Wildhunt 2023.11.23. 10:37:33

@Gery87: csakhogy a baloldalnak (DK-tól momentumig) nincs határon túli magyar. Nekik csak ukrán meg román van. Persze tagadhatod, de az meg hazugság. (lásd a választáskori szemétkedéseket).

2023.11.23. 11:57:33

@Wildhunt:
csak erdélyben az egy főre jutó gdp nominálisan is magasabb, mint kelet magyarországon. vásárlóerő paritáson magasabb, mint vidéken. ezért az anyagi támogatás hazaárulás a magyar vidékkel szemben. és ezt mondják a szocik. jelen állás szerint már inkább a szociknak van igazuk.

a magyar válogatott 3.5 milliárd forintot keresett az eb kijutással. miért is kellene magyar adóforintokból megtámogatni a versenysportot. a fotball akadémiákat, ahonnan szinte egy válogatott se kerül ki. mert szinte csak abból lesz sztár, aki az orbán féle focisuli rendszerből idejekorán kimaradt. szóval ez egy temérdek pénzből fenntartott lófaszkarika. és az államnak elsődlegesen a tömegsportra kellene. hiszen a nemzetközi szövetségek elég jelentős pénzdíjakat juttatnak az élsportba különösen a látványsportágakban. volt egy átmeneti időszak, amikor ez valóban probléma volt. jelen állás szerint azokban már inkább a szociknak van igazuk.

hőzöngés és handabandázás a nagy magyar rossi-val. aki egy mondatot nem tudott megtanulni magyarul. "iráni". annyit nem tanult meg az állampolgári vizsgára, hogy az ipszilon ejtése nem "i". és utána azt, hogy németország már nem tudta kimondani. "tu dzsermani". de azért már ő is osztja az észt, hogy ki a magyar és ki nem az.

jelen állás szerint már a szociknak van igazuk, hogy előbb legyen társadalmi egység. senki se a válogatott ellen szurkol, hanem orbán ellen. aki pöffeszkedik, nincs tömegsport, nincs tisztességes verseny, nincs edzőképzés.

2023.11.23. 12:11:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
gyurcsánynak ha valamiben, akkor abban igaza volt, hogy a határon túli magyarsággal kapcsolatban is brutális visszaélések vannak. tehát ez is nyilvánvaló alvilági módszerekkel épült ki. nem véletlen, hogy az erdélyi magyarok kisebb számban szavaznak, mint az átlag. mert ők még pontosabban látják a visszaéléseket. az egy másik kérdés, hogy a dk is így épült ki. a rendszerváltás egésze.

ezért a pártok közül nem nagyon lehet választani. a szavazólapon nincs egyik se opció. a politikusok támogatottságát nem szokás közölni. mert mindegyik 50% alatt van. a többség a halál faszára küldené az összest.

2023.11.23. 12:18:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nekem volt egy távolabbi rokonom, aki ezeket a visszaéléseket rendre tette szóvá. és egyébként nem azt gondolta, hogy a késő kádár kori elképzelések voltak helyesek, hanem azt, hogy a kádár rendszer egésze. mert hogy megemelte a vidéket. annyira, amennyire lehetett. velem ellentétben kb. azt gondolta kádárról, amit moldova györgy. és gyurcsányista volt. a fideszes országgyűlési képviselőt személyesen ismerte. és időnként vitáztak.

amikor meghalt, akkor meglepődtem, hogy a fidesz képviselő megjelent a temetésen. és utána is hosszú ideig beszélgetett. és kérdeztem, hogy ez mégis hogy van. úgy, hogy mindenben a kádárista, gyurcsányista állásponttal értett egyet. csak neki most az orbán vezette maffiát kell szolgálni. és egyébként orbán egyik legnagyobb talpnyalója. a nyilvánosságban. privátban pedig az ellenkezőjét gondolja.

még egyszer országgyűlési képviselő. orbán egyszer egyik legnagyobb harcostársának nevezte.

Billy Hill 2023.11.25. 00:24:25

@Deak Tamas: "eddig azt nem szokták meg hogy a buta fogatlan fideszes is tud nyelvet és lefordítja másnak"

Hehe, mindig poén a fogatlan, vidéki, nyelvet nem beszélő tahók felemlegetése - amikor a fenséges fővárosnak a nagyon ojropéer főpolgármestere nem beszél nyelveket...

Na ez az öngól, nem a bolgár srác fejelése! :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.27. 14:37:40

@Billy Hill: tud az, csak hiperpasszív, mint az én kínaim.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása