magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Buborékban

Ma furcsa, ha a meglévő hatalmas információs hullám viszonyaiban bárki is buborékban él. Mégis gyakori.

Mit is jelent buborékban élni? Röviden: abban őszinte hitben lenni, hogy amit én gondolok, hiszek, az mindenki más gondolkodása, hite is, miközben a valóságban az én gondolatom, hitem messze nem mindenkié, sőt sokszor még csak nem is többségi.

Teljesen normális jelenség ez információhiány esetében. A Kádár-rendszer alatt gyakori jelenség volt, lásd "a magyar konyha a legjobb a világon", "a magyar a legnehezebb nyelv", "a magyar nők a legszebbek a világon" típusú álláspontokat.

Aztán az emberek külföldi utazásaival lassan csökkent ez. A legnagyobb sokk, amikor ugyanazt az abszurd álláspontot meghallja lokalizálva az ember más országban is mint abszolút igazságot.

Nagyon mentes voltam ez alól már gyerekként, mert lehetőségem volt több ország viszonyait, kultúráját megismerni. Mulatságos volt hallani pl. a kubaiaktól az "a kubai nők a legszebbek a világon", oroszoktól meg az "a legnehezebb nyelv a világon az orosz" állítást. Szóval minden ilyen állításhoz nagyon szkeptikusan viszonyultam, sokszor még azokhoz is, melyekben hinnem kellett volna, mert objektív igazságok.

Volt viszont egy buborék, melynek hosszú évekig a rabja volt: ez egy politikai buborék volt. Nagyon-nagyon sokáig komolyan hittem: a világon nincsenek kommunisták!

Abban a szent hitben voltam, hogy aki kommunistának mondja magát, az vagy érdekből vagy kényszerből teszi, valahogy úgy, mint amikor vendégsében az "ízlik az ebéd?" kérdésre igennel válaszolunk, mert vagy szeretnénk megnyerni a vendéglátó jóindulatát vagy egyszerűen nem akarjuk elszomorítani őt más válasszal.

Szóval komolyan hittem: nem léteznek emberek, akik ténylegesen hisznek a kommunista eszmében. Nyilván gyerekként ezt tapasztaltam környezetemben: a bátrabbak nyíltan, az óvatosabbak csendesen, de mindenki szidta a rendszert. Mind a pártonkívüliek, mind a párttagok. Eleve én úgy tudtam, a Párt az valami munkahelyi izé, ahová egyes felnőttek belépnek, mert így kell csinálni, de kizártnak tartottam, hogy bárki is komolyan hinne abban, amit a rendszer terjeszt ideológiaként.

Persze láttam néha embereket, akik határozottan helyeselték a kommunista eszmét, de én ott is azt a következtetést vontam le: ezek nagyon félénk emberek, akik még csendben se merik kimondani valódi véleményüket.

Az első sokk az volt, amikor találkoztam nem-kommunista országbeli kommunistákkal. Itt nem működött a magyarázat, hogy ezek félnek vagy kényszeresen igazodnak. De gyorsan kimagyaráztam: ők bizonyára egyszerűen nem tudják mit beszélnek, azaz nem ismerik rendesen a kommunizmust.

Tulajdonképpen csak 1989-1990 környékén jöttem rá, már huszonévesen, visszamenő hatállyal, hogy tényleg voltak kommunisták, azaz emberek akik hittek a kommunista eszmében. Ez bizony nagy meglepetés volt számomra.

190 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7518281925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2023.12.19. 07:17:12

nekem az egészből az jön le hogy te sokáig nem tudtad elképzelni hogy valakinek tényleg ízlik az ebéd :-)

2023.12.19. 09:11:06

mi az a kommunista eszme? a marxizmus-leninizmus, amiből a leninizmus a nemzeti bolsevizmus, a kommunista jobb, ami szélsőjobb, és a marxizmus a baloldal, ami egy nemzetközi mensevik mozgalom. ezek harcaként írja le a fejlődést.

ha ez a kommunizmus, akkor gyurcsány házaspár marxista (nemzetközi mensevikek), orbán leninista (nemzeti bolsevik). és az emberek egy része ezekben hisz.

2023.12.19. 09:21:03

és van egy kommutárius eszme. az olyasmi, mint a kereszténység és tradicionalizmus. például az "április négyről szóljon az ének" című csasztuskát játsszák templomi orgonán.
www.youtube.com/watch?v=9u7tW2iIBkY
ami egyébként azt mutatja, hogy ezek a csasztuskák illeszkednek a zsoltárok közé.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 10:00:49

Az is fontos az buborékban, hogy ellentétes tartalmú, világos valós benyomásra sem változik meg.
Talán a legfurcsább ilyen benyomás a románokkal való érintkezés lehet: az erdélyiek cáfolni, a regátiak felerősíteni fogják a talpepillálásra vonatkozó összes elképzeléseinket.
Az, hogy kommunisták vannak, ezen nem szabad csodálkozni, hiszen nincs nemzetnevelés. Huszonéves vidéki kolleganőm beszélt egy ízben osztályokról meg osztáyharcokról meg minden baromságról. A középiskolai kedves osztályfőnöke mérgezi mindmáig ilyenekkel a csemetéit.

ZorróAszter 2023.12.19. 10:11:18

Az a legalapvetőbb probléma, hogy a kommunizmus nem az, mint amit a nyugati polgári politikai propaganda állít. És többnyire, többségében nem az, mint amit a magukat kommunistának vallók hittek.

Tehát nagyon kevés olyan kommunista volt a világon, aki pontosan értette is azt, hogy mi a marxizmus, miket állít, ő személyesen miben hisz, mi a meggyőződése.

További problémát okozott, hogy a nyugati propaganda hatására a kommunista propaganda is változott.

Ha nem is titkolták el, de igyekeztek elfeledtetni, hogy a kommunizmus az egy államkapitalista modernizációs program volt olyan országokban, ahol nagyon fejletlen volt az ipar, a kapitalizmus, és a regnáló félfeudális rendszer különféle okokból nagyon stabil.

Egyszerűen nem vallhatták be, vagy legalábbis nem volt célszerű a propagandájukban a központba tenni, hogy valójában a kapitalizmust építik félfeudális, iparilag fejletlen országban, mert akkor megkérdezték volna, hogy ezt miért nem hagyjuk a tőkésekre.

A válasz az, hogy a tőkések is gyengék voltak, gazdaságilag, politikailag egyaránt ezekben az országokban.

A másik ok az az iszonyatos nyomor, amiben a kapitalizmus évszázadokon keresztül a népüket tartotta, és amihez képest az analfabéta alkoholista muzsik rönkháza és életszínvonala tisztes szegénységnek számított.

2023.12.19. 10:13:37

@Deak Tamas:
a kommunista eszményképben is van nemzeti bolsevizmus. az a leninizmus. nekünk menni kellett az apafai lőtérre, hogy lenin fiúkká neveljenek bennünket. mindezt hazafias módon tették. az ideológiát a hazafias népfront hirdetette meg. és mindez a magyar honvédelmi szövetség keretében történt. ez volt a honvédelem tantárgy. amit most a fidesz visszavezet.

ők az új hazafias népfront. ebben igaza van konok péternek. az egy másik kérdés, hogy ők meg nemzetközi mensevik mozgalom. a marxizmus-leninizmusból a ballib a marxista és a "jobbkonzi" a leninista.

MEDVE1978 2023.12.19. 10:24:25

A kommunizmus nekem tinédzser koromtól olyan volt, mint amikor a mennyek országáról tanultam. Közgazdászként ezt eléggé másképpen lehet értelmezni. Lényegében az erőforrások szűkösségének a megszűnéséről van szó, mert ez teszi egyedül lehetővé a mindenki igénye szerint elvét. Az erőforrások azonban az egész emberi történelem során szűkösek voltak, tehát furcsa dolog kiindulni abból, hogy a kommunizmus megvalósítható lehet, ugyanis azt jelenti, hogy az ember bizonyos értelemben istenné válik.

Van egy olyan jelenség, amit valahol információs paradoxonnak is hívnak. Ez kb. azt jelenti, hogy minél kevesebbet tudsz egy területről, annál jobban tudsz abszolút igazságokat kimondani a területet érintően. Sokszor használják ezt az elvet akkor is, amikor azt írják le, hogy a hülye emberek zömében miért magabiztosak és hiszik magukat okosnak.

Tegyük fel, hogy én nem érdeklődöm a kosárlabda iránt és megkérdezik tőlem, hogy ki a jó játékos. A játékról kb. annyit tudok, hogy pontra játsszák és akkor szereznek pontot, ha bedobják a labdát a kosárba. Erre megnézek egy statisztikát és kiszúrom a legjobb hatékonysággal pontot dobó vagy a legtöbb pontot dobó játékost és nagy magabiztossággal állítom, hogy ő a legjobb. A legjobb hatékonyságú dobónál valószínűleg egy folyamatosan zsákoló centert fogok találni, aki a mai játékban már egyáltalán nem kulcsfontosságú, a legtöbb pontot dobó embernél pedig valakit, aki szuper egyéni játékos egy szarabb csapatban (azért dob olyan sok pontot, mert körülötte a többiek bénák). Viszont logikusan következtettem erre, az én ismereti rendszermben ez egyértelműen egy "igazság", megalapozott következtetés. Ellentétben azzal, hogy ha mondjuk sportszakági elemző vagyok és látom, hogy rengeteget számít még az is, hogy az illető hogyan passzol, mennyire önzetlen, mennyire működik csapatban stb.

Ugyanezt a kommunizmusra vetítve: ha belengeted Ji-nek, a rizsföldi munkásnak a kommunizmus eszméjét (Vagy bármi más populistán tálalt eszmét), Ji örömmel fogja támogatni, hiszen nagyon keveset tud a világról. Ő nem fogja átlátni azt, hogy mi az erőforrások szűkössége, miért nem lehet mindenkinek ingyen ebéd stb. Egy kevésbé tájékozott, műveletlenebb embert könnyebb emiatt meggyőzni egy ideológiáról.

De a műveltebbeknél sem ritka ez. Az én nagyapám egyetemet végzett, művelt ember volt, mégis kommunista. Valószínűleg látta a hibákat és értette a hiányosságokat, mégis hitt abban, hogy a magyar rendszer a vágyott kommunista jövő felé vezet. Elsősorban a technikai fejlődésben bízott, hogy majd az hozza el a megváltást (kommunizmust). Ebben az interpretációban ő úgy volt kommunista, mint bármelyik hívő ember, hitt abban, hogy lehetséges egy jobb jövő, csak azt nem Jézus, hanem az ember hozza el majd valahogy.

élveteg 2023.12.19. 10:39:04

"Lényegében az erőforrások szűkösségének a megszűnéséről van szó, mert ez teszi egyedül lehetővé a mindenki igénye szerint elvét. "

De ha meg is szűnne valamiért az erőforrások szükössége Olyan nem létezik hogy minden ember a felső rétegba tartozzon Minden társadalom rétegzett van alsó fele meg fölső része Hogyan magyaráznák meg az allul levőnek akinek mondjuk ugyanarra a javakra lenne igénye mint aki fent van hogy bocs de neked ez nem kell? Most van aki Ferrarival jár van aki gyalog Megszűnik az erőforrások szükössége akkor mondhatja mindenki aki eddig gyalog járt hogy kérem én is Ferraival akarok járni mert erre van igényem

2023.12.19. 11:28:32

@MEDVE1978:
a kommunista és a kapitalista politikai gazdaságtan filozofikusan különböznek. a valódi közgazdaságtan (az ezek mögött álló matek) egy és ugyanaz.

ami a kapitalista tankönyvben optimális termékösszétel, az a kommunistában táplálkozási probléma. a matek ugyanaz. csak az kevesek által érthető.

nekem volt egy matek professzorom, aki a vízátemelési probléma matematikájával foglalkozott. ezt elmaagyarázta egy párttikárnak. aki azt mondta: elvtárs, ez a tudományos szocializmus része is lehetne. és kiküldték moszkvába tanulni. majd ugyanerre a matekra azt mondták, hogy ez tőzsdei elmélet, ami a kapitalizmus tudománya. és meghívták amerikába vendégelőadónak.

a vízátemelés valós problémájának matemetikai modelljére a filozófusok egy része azt mondta, hogy ez a tudományos szocializmus, a másik része azt, hogy a kapitalizmus tudománya. ezeket politikailag szembeállítják egymással. valójában azonban ugyanaz a modell. ugyanaz a matek.

az a trükk, hogy a matek egy részében, a szélsőértékszámításban rendszerint két feladat van, egy miniumum és egy maximum probléma. ezek egymás duálisai. az elmélet ugyanaz. ezért lehet vegyes gazdasági rendszert építeni. az egész számok axiómáiból következően.

2023.12.19. 11:30:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez az, hogy marx nem mondta meg, hogy a kommunizmus.

2023.12.19. 11:31:32

@ZorróAszter:
mi a kommunizmus? mi a marxista meghatározása?

2023.12.19. 11:34:16

kulturális marxizmus létezik, ami egy nemzetközi mensevik mozgalom. és a "ballibre" jellemző. csakhogy a "jobbkonzik" valójában nemzeti bolsevikok, leninisták. és ez a két tábor ideológusainak többsége konkrétan az mszmp-ből jön. most azt hagyjuk, hogy a bm szakszolgálatoktól is.

2023.12.19. 11:38:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, csak ez nem egy pozitivista definíció. de rendben van. ha ez a kommunizmus, akkor az megvalósult, létezik a földkerekségen, nem a mennyországban, hanem a virtualitásban. az interneten. ezen a blogon nincs internet és nincs jelen se a bolgár, se a magyar állam (leszámítva orbán spiclijeit.)

2023.12.19. 11:39:17

ezen a blogon nincs *magántulajdon*

2023.12.19. 11:40:45

a kommunizmus rendesen az, hogy szabadon lehet képzelegni (nincs tulajdon, nincs állam), csak ugye a kereszténység is az.

2023.12.19. 11:50:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a poltiikai kereszténység. a mennyország ígérete.

Gery87 2023.12.19. 11:53:23

@Deak Tamas:

Na te aztán csak csöndbe legyél most, te vagy itt a legnagyobb buboréklakó elmeháborodott:)

Gery87 2023.12.19. 11:58:10

@ZorróAszter:

Senki nem épített "kapitalizmust" az államszocializmusokban. Modernizáció zajlott valóban de tőkés magántulajdonra való "felkészülés" nem.

A jelen kínai kommunista párt "reformkommunista" állítása csupán hogy "a kommunizmusba tartó út kapitalista állomásán vannak", "a párt meg a diktatúra pedig azért kell hogy a tőke ne vehesse át a hatalmat és ezt akadályozhassa meg".

Gery87 2023.12.19. 12:00:21

@MEDVE1978:

A vicc az hogy jelenleg a kapitalizmus csinál úgy mintha az erőforrások végtelenek lennének és a ma érdekeiért elpazarolja őket, na meg állandóan növekedni akar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 12:01:44

@cvsvrs:

Nincs politikai kereszténység, ill. az a kereszténydemokrácia, mely nem ígéri se az állam, se a magántulajdon megszüntetését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 12:03:03

@Deak Tamas:

Mert minden benyomásról azt hiszed, az nem valós. Pont ez a buborékság lényege.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:04:19

@élveteg: ber a felső rétegba tartozzon Minden társadalom rétegzett van alsó fele meg fölső része Hogyan magyaráznák meg az allul levőnek akinek mondjuk ugyanarra a javakra lenne igénye
------------------
1. Nem tartoz, ez egy németizmus, így vagy indogermán-germán ja possesív, ahogy rétegjé, vagy a ra-re stumától egy verb, ahogy rejmed, arjel...
Az al hang magyarul a túl volna, magyar nyelv rekkint, így lenső.
Magyaráz bullshit hang, bullshit z-vel, így racionálisan beszélni a magyar, regyni.
Javak? Na oké indogermán ie stumától, ahogy jó, Joch, vagy jog, jota, joma...

2. A társadalom egy művi hang, libcsizmus, már ab ovo libcsizmus, a társdalom hangot dúrgerni kell. Igen, a libernyák társadalomnál vannak rétegek, de ez a társadalom stak a 16. századtól van, és művi hang is. A magyarnál nem vannak, ilyen nem van akceptálni.

3. Igény? Na ilyen hang se van, ez egy bullshit hang, a német Anspruchra, az ige egy indogermán hang, de talán ezt is dúrgerni kellene.

4. Te kevered a szezont a fazonnal. A ferrari egy libcsizmus, liberália, művi, a libernyák diktatúra verja az emberre, hogy vágyjon rája, nem ab ovo szükség, hanem már a libernyák diktarúra részje. De mondjuk itt Marxnak is raktája van, aki szelentja a művi, libernyák szükséget az eredetitől, vagyis ezzel dúrgerja a humanoidot, az ájrópert, én ezt így rakem, attól, hogy nálam a ferrari, a mobil ab ovo mondjuk a libernyák diktatúra részje.

És ha a Ferrari Trabant? Már írtem az ősmagyarról, hogy a Ferrari és a Trabant ló, ha nem van prájsz, úgy a Trabant és a Ferrari egy, ha az egyik lovat az Ukránoktól egy Trabantot, a másik egy Ferrarit, úgy prájsz nem van, a kettő egy.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:06:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az állam, se a magántulajdon megszüntetését.
--------------------

Állam? Nyelvkakilási hang, a magyarnak rejku van.
Magán és tulajdon nem van, ilyen hangok nem vannak, a tulajdon a tolvajlás, a tele stumától, olyan hangokat nem rakunk össze, hogy magán és tulajdon. Max a tulajdon volna, a róbtától a tulajdon, ezt is tolja, találja az ember, de az inkább a bér.

Stakhogy a tulajdon később volt, ahogy a nemtulajdon.
??????????? Hogy volna antovészejteni olyan, ana nem van? Bullshit.

2023.12.19. 12:10:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kereszténység (véleményem szerint az), hogy általános emberség nem evilági bölcseletre van alapozva. és ehhez kapcsolódik egy népmese. a biblia. és ezzel a legkülönfélébb mesevilágok egyenértékűek. feltéve, hogy általános emberséget hirdetnek. és arra nevelnek.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:16:21

@MEDVE1978: Közgazdászként ezt eléggé másképpen lehet értelmezni. Lényegében az erőforrások szűkösségének a megszűnéséről van szó, mert ez teszi egyedül lehetővé a mindenki igénye szerint elvét.
-----------------------------
????????????? Nem,hanem a komplett új-ónemmagyar bullshitodat dúrgerni kell, ez így máris nem van probléma.

1. Köz hangot dúgerni, bullshit. Gazdász hangot dúrgerni, örjedés van, rejku van és garázdár.
2. A képp hangot dúrgerni, hép volna magyarul.
3. A lehet hangot dúrgerni, volna az
4. Értelmdgfgf bulslhit hang nem van, stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni.
5. Lényeg hang se van, bullshit, nyelvkakiláás, halandzsa.
6.Nem forrás, hanem rejtvély, rejttől, bereiten.
7.Nem szó, ez jevevényhang, zátemi, dúrgerni.
8.Szerint laguján rekkint, elv hang nem van.

9. Igény? Bullshit hang, halandzsa, libcsizmus, stak nyelvkakilás, de ha ilyen hang nem van, úgy a libcsi bullshit se.

10. Dehát már volt így vagy úgy. Volt bőségnél is, úgymond kommcsizmus, stak nem olyan, ahogy azt írják, hanem az ősmagyar, ahogy jettek ide a magyarok és ölték az autochtonokat, róbtak, szakantottak, lovattak, loptak.

De ha nem is volt bőség, úgy az volt, volt választás, a libcsi bírja tovább a Ferrarit, de nem magyar, vagy ahol a szaranyt talának, ott akasztanak.

11. Igény hang nem van, így az egész bullshit. Nem rakem az értelmetlenségi halandzsádat, a libcsizmusodat.

Yorg 2023.12.19. 12:18:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tudom, hogy ellenkezik az elveiddel, de ezt a Gelimgfegkuecgk tébolyultat nem tiltanád ki?

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:19:15

@MEDVE1978: gy jobb jövő, csak azt nem Jézus, hanem az ember hozza
-------------
1. Nem hoz, hanem bírong, ez itt nem Örményia.

2. Jézus? He? Az hogy jen ide? Ha nem van kreténység az totál fasza, az utópia, újra itt van Koppány, megyünk Ukrajának ölni. Hogy jen ide Jézus? Na egal, le van szarva, nem voltem kretény soha, pogány vagyem, stak annyit kell ismernem, hogy Umwertung aller Werte, és Schluss.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:20:05

@Yorg: tébolyultat
---------------
Inkább dühebély.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 12:23:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig száz százalékban nem, hiszen Mérő időleges megvilágosodása erre példa. Le is vonta belőle a rossz következtetést, leváltaná a népet.
A buborékság az, amikor pl. a Gery-típusú baromnak megmutatod, hogy a románok létszáma Magyarországon 1869-ben 2 millió, 1880-ban 2,4, 1900-ban 2,6, 1920-ban meg 3 millió és ennek ellenére ugat magyar elnyomásról. Boldili ebből a szempontból ügyesebb, ő elkezd terelni, amikor a buborékságból indukált információjáról kiderül hogy nem egészen úgy van. A kommunista nem él buborékban, hiszen ő a valóságot hajlítja az eszméjéhez, mint ahogy a leglátványosabban Che tette.

2023.12.19. 12:29:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a probléma az, hogy ezek a jelző nélküli fogalmak rosszul definiáltak. az emberek általában a "jó" vagy "rossz" szinonimájaként használják.

mi a kommunizmus? a kommunisták szerint minden, ami jó az a kommunizmus, abból ered a jóság. és minden ami nem az, rossz, gonosz. és ugyanezt mondják a kapitalisták és a keresztények is. melyik legyen a "jó" szinomája.

Tapi2021 2023.12.19. 12:29:29

@Deak Tamas: Az is durva, amikor a szoci-komm. diktatúrákból pl. az USA-ba vagy "nyugatra" emigráltak/menekültek, ahogy kicsit megmelegedtek a biztonságban, szabadságban, építeni kezdik a szoc-komm. rendszert, visszasírják és csinálnák a forradalmat..., stb.

Ennek oka talán az általában, hogy "nem jött be a számítás" sokuknak, arról, hogy milyen hű de jó lesz nyugaton élni, kolbászól lesz a kerítés is.
Közben meg nem. Nagyon meg kell dolgozni azért, hogy jól élj, és nem adnak sokáig semmit ingyen.
Ekkor jönnek azzal, hogy el kéne venni attól, akinek van és szétosztogatni, mert az az "igazságos". ...

IdomitottFoka 2023.12.19. 12:32:25

@élveteg: A kommunizmus nemcsak az erőforrások szűkösségének megszűnését feltételezte és jövendölte, hanem egy ún kommunista embertípust is. Nemigazán lehet ezt a csodalényt leírni, de mondjuk az tuti h a kommunista embertípusnak nem kellett volna Ferrari (== luxusautó), meg egyáltalán magántulajdon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 12:32:37

@cvsvrs:

Ez marahság. A kommunizmus, a kapitalizmus, a kereszténység mind tisztázott fogalmak.

Tapi2021 2023.12.19. 12:34:10

@Gery87: "na meg állandóan növekedni akar."

Ebből származik az innováció, a fejlődés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 12:40:03

@Deak Tamas:

Régi szovjet vicc:

- Mi van, ha a tények nem igazolják az elméletet?
- Akkor én nem lennék a tények helyében...

2023.12.19. 12:47:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha magyarországon létezne kereszténydemokrácia, akkor abból per definitionem a katolikus népegyház következne, ami a magyar protestantizmussal rokon. mert hogy a magyar társadalomban lehet kereszténység és demokrácia egyszerre. hogy van valamilyen keresztényszocialista államiság, népegyház, népvallás.

a confessio debrecina (a magyar protestnatizmus megalapozó debreceni hitvallás) eredetileg confessio catolica címen adták ki. csak mivel ezt a római pápaság és a szent római birodalom üldözte, a magyar katolikus népegyháznak nem volt külpolitikai támogatottsága ezért egy új vallásfelekezet jött létre. amire azt mondták, hogy ez is róma, csak nem császári, hanem köztásasági és nem pápai, de keresztény.

és a legtiimáció a nép. a népi demokrácia. választanak papokat, néptanítókat. és létrejön az electra jurata communitas. a kommunitás. a keresztyén respublika. és tkp. ennek helyébe lépnének a kommunisták. azzal hogy marxizmus-leninizmus kell, világforradalom, stb.

Yorg 2023.12.19. 12:48:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem unja meg, mert elmebeteg. Több fórumon is azonnal törlik, ha felbukkan. Szerinted Brendel kitiltása is hiba volt, amikor megzakkant?

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:49:59

@IdomitottFoka: kommunista embertípusnak nem kellett volna Ferrari (== luxusautó), meg egyáltalán magántulajdon.
-----------------

Magántulajdon hang nem van. Van a stalád, az állad, és van a tolvajlás. A mostani libernyák burzsuj banda lopja a baru barmáját, a staládot, látni van azon a nakraktán, hogy az utóbb a baru, az úr kinyírt egy arát, attól, hogy az kufircolt egy másikkal, de jettek erre a libernyáksmasszerek. A rendőrár ám a raktat rekkja fenn, ergo ő ölje meg a nem nőt már, vagy durrantaja erővel, vagyis előbb erővel durrantja, aztán meredejti.

Ma az ősinek az antandája van, azzal, hogy a libernyákok így lopják a staládot, de az emberre ráverik a tolvajlást, a tulajdont, ahogy tulajdon az Allmende tolvajlásja is.

Ferrarival baju nem van, ha úgy látjuk, ahogy a Trabantot, prájsz nélkül, úgy stak egy Trabanat, annyi ahogy a Trabant.

Gery87 2023.12.19. 12:50:14

@Tapi2021:

Meg a környezetszennyezés, az erőforrások elhasználása, a kizsákmányolás és az úgy néz ki az éghajlatváltozás...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 12:50:20

@Tapi2021: itt van egy tanulságos elemzés Kovrig Bélától.

www.magyarkurir.hu/hirek/bemutattak-kovrig-bela-nemzeti-kommunizmus-es-magyarorszag-egy-eszme-tortenete-cimu-kotetet

Abszolút az az érdekes, hogy sok részt elfogadtak a szocializmusból, a sok "ingyenes" juttatásból.
Jegyzem, részben nálunk még mindig rengeteg olyan "szolgáltatás" van, ami máshol nincs, Poortugáliában kevesebbet kerestem mint ma itthon, és a másfélszeres albérletárakat úgy kellett kigazdálkodni, hogy az itteni szemmel "természetes" juttatások nincsenek, bérlettámogatás, utazástámogatás, cafeteria, életkor alapú fizetett szabadság stb.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:52:48

@Yorg: . Több fórumon is azonnal törlik,
---------------

Dúrgernek. Arról én nem teszem, hogy nem beszélik a magyar nyelvet, ana indogermán és germán nyelv, ahogy arról se, hogy libernyákok. Ez van az interneten ma már, stak ez vagy az, balrol libbant narratíva vagy fideszlibecsi narratíva, ahogy fingrista narratíva ahogy türki narratíva. Azokon a fórumokon leépült agyúak vannak, de ez van, a narratíváktól függlosza marad a rejalitás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 12:53:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a poén az, hogy megtaláltam az eredetijét, csak nem emlékszem hol. Ez a vicc a francia forradalomban keletkezett a Terreur alatt. A "mi a külöbség XY és Isten között - Isten nem képzeli magát XY-nek" Tisza Kálmán-korabeli vicc !

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:54:30

@IdomitottFoka: hanem egy ún kommunista embertípust is.
--------------

Az volna a fingrista, a fidezslibcsi is, aki harácsol a szarra, a bullshitre.

Így nem igen va, hogyan rakejm anat itt mondasz.

Gery87 2023.12.19. 12:55:18

@Deak Tamas:

"A buborékság az, amikor pl. a Gery-típusú baromnak megmutatod, hogy a románok létszáma Magyarországon 1869-ben 2 millió, 1880-ban 2,4, 1900-ban 2,6, 1920-ban meg 3 millió és ennek ellenére ugat magyar elnyomásról"

Csakhogy arról van szó te agyonképzett faszkalap, hogy semmi köze egyiknek a másikhoz. Az arányok és az elnyomás mértéke nem feltétlen függ össze!

Ha a rabszolgák száma nő, akkor kevésbé lesznek rabszolgák?
Vagy ha a mély szegénységben élőké nő, akkor egyre jobb szegénynek lenni?

Idióta.

Te olyan hülye vagy mint a segg.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 12:57:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kommunizmus, a kapitalizmus, a kereszténység mind tisztázott fogalmak.
------------------
1. Fogalom? Bullshit hang, halandzsa, a magyarnál ilyenek nem vannak, nyelvkakilás.
2. Nem tiszta, hanm bolo, vagy haranya, de ide kirak.

3. Hát, hát, nem igen rakem.

Kommunizmus: fingrizmus, libcsizmus, libcsi diktatúra, Umwertung aller Werte.
Kapcsizmus: fingrizmus, libcsizmus, libcsi diktatúra, Umwertung aller Werte.
Kreténység:ingrizmus, libcsizmus, libcsi diktatúra, Umwertung aller Werte.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 12:58:12

@cvsvrs: csak szólok, szűrve vagy. Nekem nem érdemes írnod. Most is csak azért látom, mert frissítem a szűrőt.

Gery87 2023.12.19. 12:58:17

@Deak Tamas:

"Kovrig Béla (1900–1962) a két világháború közti Magyarország jeles szociológusa és szociálpolitikusa volt"

Meg is lepődtem volna ha 45 utáni akárkitől idézel akármit te avítt Horthysta gyökér.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 13:07:06

@MEDVE1978: rendszermben ez egyértelműen egy "igazság", megalapozott következtetés.

---------------miért nem lehet mindenkinek ingyen ebéd stb.
1. Magyarul: rendrakuemnak innen egyrakásúan egy raktaraku,rakantott ranakeredva.

Szer hangot dúrgerni, raku-re, ért nem van, stak er és ár stuma, verstehen magyarul rakni, alap hang nem van, az al a túl, ide raku, raktraraku Wahrheit, követ jevevényhang, kez--vel bulslhit.

2. Hogy ne volna inkább... De egy problém itt van, az, hogy a számok jevevényhangok, nem a magyar rakás, ergo az erőrejtvélyeket nem is kell ismerinje, attól, hogy stak libcsi halandzsa.

Mondanem se kell, hogy az ősmagyar, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ezt nem raktaja így, sőt, antandásan, hogy ezt itt le kell szarni, van egy életmód, egy ethosz, és ezt kell tenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.19. 13:41:35

@Deak Tamas:

Nagyon sok az ilyen örök vicc, csak alkalmazzák az új helyzetre.

S ha a dolog nem erőltetett, akkor még műküdik is.

A bolgár maffiózós viccek 90 %-a eredetileg rendőrvicc volt. Meg rendőrfeleség és maffiózófeleség. Persze, mert az alap a célszemély műveletlensége, butasága.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 14:17:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: céltudatos romboló, nem csak elmebeteg.
----------------

1. A cél egy libernyák jevevényhang, a magyarnak remuja van, a ra és re stuműtól, germán remen, ramen, remer, remél.
2. Tudat? Na ilyen hang se van, halandzsa, így nem igen rakem, hogyna is akarsz beszélni.
3. Rómboló? Na az mondjuk vagyem, az egy dicsú hang, a reu, ró indogermán stumától.
4. Elme? Na ilyen hang se van, nem is rakem, bullshit nyelvkakilási halandzsa.

5. Hát de nekem te volnál úgy a beteg, a rejalitástagadással, a fingrizmussal, és egyebekkel. De ha azt mondod, hogy nem van remuem, úgy mondjem ezt a libernyáksmassszernek is? Okó, oké, rakem, de remum van, stakhát...

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 14:20:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a tények nem igazolják az elméletet?
-------------

Nem igen rakem, de én azt hittem, hogy ez egy nyelvkakilási fingrista halandzsa vicc!

Tény? Ezt a hangot nem rakem, nyelvkakilási halandzsa, ilyen hang nem van, ontológiailag se, így stak szituációtól van rekkésje, vagyis attól, hogy makogják, hogy a fingrizmus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ergo a tény=Lüge.

Igazol? Bullshit hang, rekkent.

Elmélet? Na ilyen hang se van, ezt se rakem, nyelvkakilási halandzsa.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 14:30:44

@MEDVE1978: műveletlenebb embert könnyebb emiatt meggyőzni egy ideológiáról.
--------------------

1. A talan hangot nem bírem, vésza vagy losza. A miatt hangot dúrgerni.

2. A művi az értelmetlenségi, a fingrista, az ezoterikus blabla, ahogy a tijéd is. De nekem ahogy most írsz inkább boljad egy fingrista, értelmetlenségi önszopásnak, ahogy szépen szopja magaját az értelmetlenségi, a fingrista.

A te példádon is látni van, ahogy úgy a totál értelmetlenségen, vagy irracionalistákon)ért és talan hangot stak ide írem). hogy ti vagytok, akik folyton szopjátok az ideológiákat, attól, hogy már te is értelmetlenségi vagy, ergo ez az ideológia, a libcsizmus, máshogy nem is volnál értelmetlenségi, ha nem volna ideológiád. Az értelmetlenséginek vanni már egy ideológia, műviség, és mondjuk ez a libernyák sírám is már egy ideológia, magatok önszopásja, hogy ti nem, de igen atok vagytok, már ideológiának a buborékjának innen, stak most ez a libcsi a trendi.

Ahogy veled se van beszélni, úgy egy fingristával, egy értelmetlenségivel se, stak folyton magatokat vágyjátok szopni, hogy ti nem, de baszottul is.

Gelimtrtrddddd 2023.12.19. 14:36:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: maffiózófeleség. Persze, mert az alap a célszemély műveletlensége, butasága.
--------------------

1. Feleség egy bullshit hang, kretény-lbcsi. Magyarnak ara és barma.
2. Mert hang nem van, libcsi hang, Zielsetzung, ér nem van, stak er és ár.
3. alap hang nem van, az al magyarul túl volna.
4. Cél jevevényhang, libcsi, magyarul remu van, a személy egy libernyák hang, de magyarul volna artikel is.
5. A művi a nem eredői, a libcsi, az értelmetlenségi.
6.A buta a bu stumától ered, stutott, tompult, ahogy ha 10 felest iszik az ember, vagy Jey és néma Bob. A buta hangot így ide nem mondjuk, úgy mondjuk hogy fingrista, libcsi, libcsi bullshitizmus, értelmetlenségi.
7. Nem rendőrár, dolga nem van a ra-re-ar stumával, indogermán, ettől a rend és ráció is, ez egy libernyáksmasszer, a ráció fájandja, a rendnek, a logosznak, libcsipribék.

Tapi2021 2023.12.19. 14:43:14

@Gery87: Ha meleget akarsz télen, fűteni kell! Ami jár némi környezetszennyezéssel.

Ha közlekedni akarsz, telefonálni, tévét nézni, utazni, enni..., az mind jár némi szennyezéssel.

Ez adottság.

Viszont a fejlődést is a verseny hozza, az, hogy a vállalkozók növekedni, haladni akarnak, felülmúlni a többieket. Ennek útja az innováció.

Tapi2021 2023.12.19. 14:45:40

@Gery87: És hogyan voltak elnyomva a nemzetiségek Magyarországon?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 14:45:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a hollandoknál ez az udvariasság a belgák felé adott. Bemegy a rendőr a boltba=bemegy a belga a boltba.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 14:51:30

@Tapi2021: érdekesség egyébként, hogy csak 1880-tól kérdeztek rá az illető anyanyelvére a népszámláláskor, az 1869-es adat az össz görkat+görkel Magyarországon, tehát még kevesebben voltak. 1804-ben nem volt egymillió a görög szertartású hívők száma. 1848-ban Kossuth is azt mondja, hogy az Erdély 30%-át kitevő románság ezmegaz.
Kevesebb mint 50 év alatt veszett el az ország, Európának ennyi sem kell majd.

Tapi2021 2023.12.19. 14:54:17

@Gery87: Például az minek számít, hogy hat nyelven szerepelt a címlet a magyar pénzen?

Melyik akkori vagy utódállamban volt hasonló gyakorlat/gesztus a nemzetiségek felé??

mek.oszk.hu/01900/01906/html/index1756.html

Vagy voltak pl. pogromok, mint sok szomszédos országban, kifejezetten a nemzetiségek ellen? (Pár éve pl. Ukrajnában égettek, lőttek le az utcán oroszokat... Ilyenek voltak?)

Tapi2021 2023.12.19. 15:00:58

@Deak Tamas: Minden normális embernek egyértelmű, hogy a "nemzetiségi kérdés rendezése" csak PÚDER volt.
Szét akarták kapni Közép-Európát (főleg a több száz éven át domináns európai nagyhatalmat a Monarchiát), sok kisebb, egymást gyűlölő országocskára, népségre.

Sikerült is elvetni a gyűlölet magvait. Oszd meg és uralkodj!

2023.12.19. 15:40:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezen a blogon nincs állam, nincs magántulajdon. kommunizmus van? egy templomban nincs állam, nincs magántulajdon. kommunizmus van? a keresztény templomokban kommunizmuus van?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 15:44:08

@Tapi2021: másoknak már lehet unalmas, de átadom a szót megint Herczegnek.

"Slavici Joán azonban szellemileg és erkölcsileg toronymagasságban lakott a strómanok fölött. Vele később
megbarátkoztam, már amennyire a köztünk levő korkülönbség és ellentétes politikai meggyőződésünk mellett
szó lehetett barátságról.
Slavici felesége ura fogságának ideje alatt Vácon
lakott. Mostanában azonban nem látogathatott az államfogházba, mivel gyereket várt. Ez a helyzet nagyon idegesítette Slavicit, óráról órára fokozódó izgalommal
várta a betegágytól érkező híreket. Végül elhatározta,
hogy szabadságot kér az igazságügyminisztertől. Nem
hitte ugyan, hogy teljesítsék a kérését, de azért mégis elküldte a táviratot. Még aznap megjött Budapestről a
válasz: megengedték neki, hogy kijárjon a fogházból
mindaddig, míg a felesége föl nem kel a gyermekágyból.
Slavicit meghatotta a kormány emberséges viselkedése és mostani lelkiállapotában hajlandó volt elismerni,
hogy vannak Magyarországon emberek és intézmények,
amelyek minden kritikát elbírnak. Szerinte főleg ilyen
volt a királyi Kúria, a csendőrség és a központi tej
csarnok.
Ilyenféle nyilatkozatai arra csábítottak engem, hogy
naiv kísérletet tegyek a megtérítésére. Előadtam neki a
tervemet, amelyet még Versecen dolgoztam, ki rácok
használatára, és amelynek alapján meg lehetne békíteni
a nemzetiségeket. Ő végighallgatott, majd mosolyogva
mondta:
— Ne higyje, hogy minket okossággal vagy jósággal
meg lehet nyerni. Mi nem is akarjuk, hogy a magyar
237
kormány jól bánjon a román néppel, jobban szeretnők, ha
minél kegyetlenebbül elnyomná. Mert mi nem a megegyezést keressük, nekünk a jövőnk érdekében viszályra
van szükségünk.
Slavici a feketesárga nagyrománok közé tartozott.
Mert ilyenek is voltak. Nem hitte, hogy Románia a maga
erejéből el tudná foglalni és meg tudná tartani Erdélyt és
azért egy föderalista osztrák császárságról ábrándozott,
amelynek egyik állama az Erdéllyel egyesített Románia
lenne. Slavicitól tudom, hogy ennek a tervnek Bécsben
nagyszámú és magaisállású hívei voltak. Ő egyébként a
bukarestieket, akiket igen jól ismert, söpredéknek tartotta, bízott azonban benne, hogy az egyesülés után az
erdélyiek vezetése mellett ki fognak művelődni és erkölcsileg is fel fognak emelkedni."

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.19. 15:44:26

A kommunizmus tkp. a szegény emberek által kitalált és kívánatos Terülj, terülj, asztalkám és Mindent járó malmocska népmesék megvalósítása olyanok által, akik komolyan elhitték. Mese szegényeknek. Kár volt érte százmillióknak meghalniuk, mert bármelyik okosabb ember megmondta volna (nem volna, meg is mondták sokan), hogy BAROMSÁG.

Nagy tanulság az emberi faj szellemi színvonalának és működési mechanizmusának megítéléséhez. (fos)

Nagyjából kiderül ebből, hogy az élet a hülyéknek van kitalálva. Nem véletlenül szaporodnak mindenhol jobban az alacsony IQ-jú emberek (feketék, cigányok stb.). Ők csak a pinát látják, nem látják át, hogy mivel jár az élet.

2023.12.19. 15:49:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
van egy komplementer meghatározásod. ami általában véve problémás.

a családi kassza az már kommunizmus? hiszen az is közös és a költsébe nem szól bele az állam. ez már a kommunizmus? vagy mondjuk egy faluközösségben a szövetkezet. annak alapja egy közbirtok közmunkagépekkel. úgy, hogy nincs állam. (az inaktív szövetkezeti tagoknak nem az állam fizette a nyugdíjat. hanem a szövetkezet) a téesz már a kommunizmus ? temérdek ilyen dolog van. egy közalapítvány, köztulajdon és nincs állam. az már a kommunizmus?

számtalan dolog van. a református kollégiumban nincs magántulajdon és nincs állam. autonóm közintézmény. az már kommunizmus? ugye nem.

valójában nem határoztad meg azt, hogy mi a kommunizmus. csak azt, hogy mi nem az. aztán kiderül, hogy egy rakás ilyen dolog van, amit felteszem nem tartasz kommunistának.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.19. 15:51:21

@fofilozofus: hát meg ott azért a jó idő és a pazar természet is segít, mégha mi nem is úgy érezzük. Összehaverkodtam néhány angolaival a brazil kocsmában a múlt héten, és ők is ugyanazt mondták, mint Maxnak a kongói egyetemi társai : ki kell feküdni a tengerpartra és a szádba esik az érett banán. Pedig Angola nem is olyan hajdnenagy dzsungel.

www.youtube.com/watch?v=27Ni6J2E8Dk

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.19. 15:55:00

@Gery87:
"A vicc az hogy jelenleg a kapitalizmus csinál úgy mintha az erőforrások végtelenek lennének és a ma érdekeiért elpazarolja őket, na meg állandóan növekedni akar. "

Tévedés. Ez nem a kapitalizmus tulajdonsága, hanem az evolúcióé. Egyszerűen így működnek a természeti törvények: az győz, aki MA győz. Ma kell mindent feltalálni, elfogyasztani, elfoglalni. Annyi csak a kapitalizmus meg a kommunizmus között, hogy az első ismeri az evolúció törvényét, és aszerint működik, a másik meg tagadja azt. De a második nem létezik tartósan, hiszen szembe megy a természet törvényeivel. Szép lassan megengedték nálunk is a háztájit meg egy csomó mindent, ami az emberek önös érdekeire alapult, mert az hozta a hasznot. A hülyék meg azt akarták kikapcsolni valamiféle hamis erkölcsi felsőbbrendűség miatt.

2023.12.19. 15:57:39

@fofilozofus:
a kereszténységben ugyanilyen a mennyország, vagy

vagy mondjuk szabad piac.is egy terülj-terülj asztalkám, azért nem jut mindenkinek elegendő jószág, mert a piac még nem elég szabad. és ha még szabadabbá válik, akkor a gazdagok még többet osztanának a szegényeknek. ezért kellenek még alacsonyabb adók. szegény gazdagok ne legyenek elnyomva és támogathassák a szegényeket. még nagyobb legyen a piac.

az összes jóléti ideológia terülj-terülj asztalkámot ígér.

2023.12.19. 16:17:35

@fofilozofus:
"Nekünk a kérdések megoldásában több, elég nehéz akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik: kialault egy bizonyos fajta "egyenlősdi", ami nem járható út. Ez vállalati viszonylatban azt jelenti, hogy vannak Magyarországon jól működő vállalatok is, de azoknak a többlet hozamát elszedtük hosszú időn át és a rosszul működőknek adtuk. Ez az út nem folytatható. És a személyi "egyenlősdi" sem járható út. Feltétlenül azt az utat kell járni, hogy ki-ki teljesítménye és munkája szerint részesüljön a javakból. Ezt meg kell csinálnunk. Na most ez azt is jelenti természetesen, hogy a beruházásra rendelkezésre álló tőkét és az élő munkát is oda kell átcsoportosítanunk ahol progresszív és hatékony gazdálkodás folyik."

ezt nem németh miklós mondta, nem orbán viktor, nem antall józsef. hanem kádár jános. ez a reform.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.19. 16:20:47

@cvsvrs:
Ez nem így van.

"a kereszténységben ugyanilyen a mennyország" -- ez nem igaz, mert a mennyországot nem a Földön ígérik a kommunistákkal szemben.

"vagy mondjuk szabad piac.is egy terülj-terülj asztalkám, azért nem jut mindenkinek elegendő jószág, mert a piac még nem elég szabad" --nem alaposan, de azért ismerem a klasszikus, mainstream közgazdaságtant. Soha nem mondtak olyat, hogy mindenkinek minden elérhető, csak még nem elég fejlett a piac. Azt mondták, hogy ha fejlesztünk, ha hagyjuk a piacot, akkor egyre jobb lesz. De ugye ez nem egyenlő azzal az ígérettel, hogy mindenkinek mindene meglesz.

Egyáltalán nem ígérnek ilyeneket sem a keresztények, sem a libsik.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:24:13

@fofilozofus: Egyszerűen így működnek a természeti törvények: az győz, aki MA győz.
mberek önös érdekeire alapult, mert az hozta a hasznot.
---------------------

1. Egyrakásúan. Nem mímel, hanem örök, olyan hang, hogy természet nem van, eredő van, a tarvány a szántott feld, rakvány van. A gyáz laguján leöröng vagy vesz, vent.

Alap hang nem van, az al a túl, raku vagy a stuma a Grund.

2. Érdek hang nem van, stak er és ár stuma van, az érdek egy sklavenaufstandi hang, ahogy a haszon is, ez is egy sklavenaugstandi hang, örmény hason, ezt is dúrgerni kell. A hoz is egy sklavenaugstandi hang,örmény ez is, magyarul bírong.

3. Az ehováiktól látni van, hogy te kevered a szezont a fazonnal, és ez a probléma, ahogy a libcsik evolúciónak rekknél állítanák ina, be a libcsizmust, a sklavanaufstandot. Nem, nem , ennek dolga nem van az evolúcióval, az evolúció mondjuk Kirgen árnyunk vagy Koppány, de az avolúció bajos, attól, hogy nem az erős öröng le, hanem a Sklavek vesznek, ahogy ti, libcsik.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:29:18

@fofilozofus: hülyék meg azt akarták kikapcsolni valamiféle hamis erkölcsi felsőbbrendűség
------------------

1. A kikapcs egy bullshit hang, a kap jevevényhang. Nem féle, hanem arta. Erkölcs hang egy hlandzsa bullshit hang, dúrgerni.

2. He? Dehát a libcsik szarták ide az egészet, anaról te makogsz egy hamis felsőbbrendűségtől. Bocs, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ez rekkja, hogy hogyan is van az ősi. Habár bírnám a fingárt is, de stak attól, ahogy Tacitus beszél a fingárokról, hogy le vannak szokatva úgy a libcsi vágyról. Én aszondem, hox stak ettől bírem a fingárokat, de a libcsi burzsujok már ezt az örömet is lopnák az egész Trubina-faszás kúthúrával. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de így fasza volna egy kis fingár vér is, úgy volna ütni a libcsi.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:30:57

@Gelmerrrrr:
Vagyis, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de ha volna egy kis fingár, úgy annak a konzekvens ranakeredvája: Auschwitz és Recsk együtt, attól, hogy Tacitus mondja.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:36:27

@fofilozofus: n az alacsony IQ-jú emberek (feketék, cigányok stb.). Ők csak a pinát látják,
-----------------------

1. Nem alacsony, ezt dúrgerni kellene, az al a túl. Inkább lent.

2. Nem, ez is a naturális rakvány részje, ez volna, stak az olyan libcsik nem engedik, ahogy te. Ne keverd a szezont a fazonnal.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:39:34

@fofilozofus: megvalósítása olyanok által, akik komolyan elhitték. Mese szegényeknek.
-------------------
1. Nem komoly, ezt nem rakem, hanem ernyeszta, ez a magyar.
2. Hát a hiszről írtem, talán ide nem oké hang.
3. Szegény hangot dúrgern, ahogy a gazdagot is.

4. Hát igen, de a kommcsizmus olyan kreténység, olyan libcsizmus, olyan fingrizmus, totál dajkamese. De ha most teoretikusan nézzük, úgy az ősmagyar már az volt,l stak haduverfassungval.

gigabursch 2023.12.19. 16:44:51

@cvsvrs:
A kereszténység hol ígért "terülj-terülj asztalkámat"?
Főleg akkor amikor azt mondja, hogy "ez az én vérem, ami kiontatik"...

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:47:24

@fofilozofus: szembe megy a természet törvényeivel.
-------------
Magyarra átrakva, az ősmagyarra, nem halandzsa új-ónemmagyaron: anta megy az eredői rakványoknak.

Muhaha! De stak te mész annak anta! Nem bírem, hogyha keverik a progresszíót az evolúcióval, és az eredőivel. A kapcsizmus stak magára szívta a brutálist, de dolga nem van vele, az van, hogy a fenti sklavenaufstandot le kell választani a naturról, ahogy mondjuk a haszon, az érdek, a sklavenaufstandi hangok, erre a leválasztásra rakta példa volna Prigozsin és a Wagner.

De mondjuk magyarfelden a fenti evolúcióval a kapcsizmus megy anta, attól, hogy az ősmagyarok úgy is tettek ahogy te mondod, de kapital nem volt, ez stak Szemlosza Pityutól van, ergo a kapcsizmus itt nálunk az állam, a fideszlibcsizmus, ez is a kommcsizmus. Az ősmagyarok felették az egész medencét, kiszarták és kibírongták babával, így tettek, erre jett a kapcsizmus, az állandó kapcsizmus, az állam, nem a rejku.

Éshát itt magyarfelden a hasznot(sklavenaufstandi hang, örmény), az érdeket(sklavenaufstandi hang, stak er és ár stuma van) erővel szarták ide a libcsik, ahogy Szemlosza Pityu is, az ősmagyarnál akasztás volt, lógatás, arra a kretény-libcsiktől az antandájára volt a lógatás, de az nem az eredői, nem az evolúció.

ZorróAszter 2023.12.19. 16:51:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig Marx megmondta mi az, neki kell hinni."

Jó! Akkor mondja meg, maga szerint mit mondott Marx.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:52:57

@fofilozofus: érte százmillióknak meghalniuk, mert bármelyik okosabb ember megmondta volna
----------------
1. Érte? Bullsgit libcsizmus, stak er és van.
2. Nem hal,ez egy libcsi, kretény hang, mered, mereved, morsad.
3. Okos? Ilyen hang se van, halandzsa, az ok az unk, okász, ucit, szokni, szokás.

4. Na most mi rakjuk, hogy itt a kommcsizmus a fingrizmus, a ressentiment, az értelmetlenségizmus, a libernyák terror, így nem oké, stak teoretikusan. Dehát nem az itt a vágy, hogy libcsit meredejtsenek? Nem ez a remu? Pár száz millió az fasza reklám a kommcsiknak. De slussz-passz, itt a kommcsizmus a libcsizmus, a fingrizmus, a kereszténység volt, ennyit erről.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:54:06

@ZorróAszter: mondott Marx.
------------------

Hát azt ana volt. :D A fingáristák, a lbicsik, a posztszovjetek, az értelmetlenségiek, az MTA, a sklavenaufstandiak terrorja. Na ennyit erről.

2023.12.19. 16:57:04

@fofilozofus:
egy keresztény templomban nincs magántulajdon és nincs államhatalom. és ha oda egy szegény betér és enni kér, akkor a krisztusi tanítás szerint törekedni kell arra, hogy ki legyen szolgálva. az egyház szociális intézményei lényegében egy terülj-terül asztalkát kínálnak. ez a karitász.

a ref. egyház célja, hogy 100 tonna élelmiszert osszon ki advent idején. debrecenben 6 ezer "nyilas misi" pakkot készíttek. ezek a kommunisták terülj-terülj asztalkámot igényelnek. ezek keresztények. ez a kereszténység. vagy nem?

Gelmerrrrr 2023.12.19. 16:57:43

@fofilozofus: a másik meg tagadja azt.
--------------

Az a kapcsizmus, nakta stak látni a halandzsa butakát és az alkholizálmányt, új-ónemmagyar klingonin.

ZorróAszter 2023.12.19. 17:04:51

@MEDVE1978:

"azt jelenti, hogy az ember bizonyos értelemben istenné válik."

Isten azért teremtette a világot az ember miatt, hogy Istenné váljon.

Istenné és ne ördöggé.

És mindig is hasonlított Istenre abban, hogy teremt, de az Ördögre is abban. hogy pusztít is.

"Lényegében az erőforrások szűkösségének a megszűnéséről van szó, mert ez teszi egyedül lehetővé a mindenki igénye szerint elvét."

Nem arról van szó, hanem a termelőerők fejlődéséről.

Egy mai gép pár kiló ami 100 éve öt tonna volt, egy mai számítógép elfér zsebben, ami 70 éve egy nagy teremben fért csak el.

Nem véletlenül szabotálják 50 éve a fúziós reaktort.

2023.12.19. 17:05:00

a piacon állítólag nincs "ingyen ebéd". dehogy nincs. az a marketing. az ingyen ebéd.

az adventi vásárban is van ingyen ebéd. mert hogy elég gyakran ott hagyják a megvásárolt forralt bort a szegényeknek. esetenként meghívják őket. az árusok egy része osztogat az ácsingózó gyerekeknek, kicsit többet mér. mert van ingyen ebéd. ők a keresztények. ők a választottak. vagy nem?

ruzicska néni a cukrászdádban, aki megkérdezte, hogy és jól viselkedtél az iskolában? és ha valaki azt mondta, hogy igen, akkor supsz még egy gombóc fagyit osztott. és ruzicska bácsi azt mondta, hogy asszony mit csinálsz. és kiabálta, hogy apátokkal, anyátokkal, visszagyertek.

és mi történt? a családok hétvégén mentek ruzicskáékhoz. mert minden gyerek elmondta otthon, hogy ott a legeslegfinomabb a fagylalt. mert ruzsicska néni olyan rendes. és ruzicska bácsi számolta a pénzt. és azt mondta, asszony nem is vagy te annyira buta.

ruzicska néni kommunista volt, keresztény, vagy egy ügyes marketinges?

Gelmerrrrr 2023.12.19. 17:06:53

@cvsvrs: egy keresztény templomban nincs magántulajdon és nincs államhatalom.
-----------------

1. Olyan hang, hogy magántulajdon nem van, a hatalom egy libcsi hang, dúrgerni, ahogy az államot is.

2. A kretényeknél stak ahová, ahová kreténység van. Erről egy anekdota rakód nekem, a Sabas a Gót, aki tagadtaja, hogy sippés, úgymond kommunista lakomán egyen. A kretények ígyhát nálunk, a magyaroknál tagadták a kommunást ab ovo, attól, hogy az nem az ő kommunájuk volt, így szét vágyták verni, az ősit. Ez volt nálunk is, a germagyaroknál.

A Sabas a Gót tovább részje nem igen autentikus, attól, hogy kissé volt ott egy romány rész is, hogy ha Sabas nem bír, úgy nem vészely, így nem akasztják fel, stakhogy ez egy romány iusi libcsizmus, ahogy az is, hogy ab ovo nem akasztják fel, már az is libcsizmus, így az egész nem autentikus, hanem romány, de ki rakja, az eresztai(Westen) Gótok már igenstak libcsultak, ettől is antoerontak,menekültek az illiberális, primitív SS-es, germán, a hunn Balamirtól, a Prigozsintól.

2023.12.19. 17:07:32

@ZorróAszter:
mi a kommunizmus? mi a meghatározása? marx szerint?

ZorróAszter 2023.12.19. 17:14:18

@cvsvrs:

"mi a kommunizmus? mi a marxista meghatározása?"

A termelőerők fejlettségének egy foka. Konkrétan amikor a természettudományos és technikai kutatás jövedelmezősége kezd több lenni, mint az összes többi gazdasági ágazat jövedelme összesen.

Összehasonlításul ugyanez a kapitalizmusra: a kapitalizmus termelőerők fejlettségének az a foka, amikor az ipar jövedelmezősége kezd több lenni, mint az összes többi gazdasági ágazat jövedelme.

A tökekoncentráció úgy jött ide, hogy a termelőerők fejlődésének egy fokán bizonyos feladatok már meghaladták egy átlagos gazdag vállalkozó vagyonát, és kénytelenek voltak összeadni a vagyonukat, ha egy még jövedelmezőbb de nagy alaptőkét igénylő vállalkozásba akartak fogni.

ZorróAszter 2023.12.19. 17:16:54

@cvsvrs:

Vagyis mostanában.

Ezért jönnek az ezzel kapcsolatos konfliktusok, Munkanélküliség, 4 napos munkahét, feltétel nélküli alapjövedelem, fúziós reaktor elszabotálása, stb.

2023.12.19. 17:23:26

@ZorróAszter:
a harvard egyetem egy 50.7 millárd dolláros privát tőkealap. az folyó áron 15-20 ezer milliárd forint. ennek a hozamából gazdálkodnak. és ez a céljuk, hogy a szellemi munkából befolyt jövedelmek meghaladják a termelésből előállt valós áru összértékeket. ők kommunisták?

a magyar egyetemi modellváltás lényege is ez. hogy a corvinus egyetemet kitömik pénzzel. illetve részvényekkel. és az a cél, hogy a corvinus egyetem által előállított szellemi javak összértéke meghaladja a befektető mol csoportl jövedelmezőségét az, hogy ezt lánczi andrással elérik vagy sem, egy másik kérdés. elvben ez a céljuk.

ZorróAszter 2023.12.19. 17:26:19

@Gery87:

"Senki nem épített "kapitalizmust" az államszocializmusokban. Modernizáció zajlott valóban de tőkés magántulajdonra való "felkészülés" nem."

A termelőerők fejlettsége kialakítja a neki megfelelő társadalmi rendszereket. A kapitalizmus fokra jellemző a tőkekoncentráció és a tőkés tulajdon, de az lehet az államé is.

Államszoializmust azért mondanak hogy ne kelljen államkapitalizmust mondani, hiszen a propagandában az kevésbé cseng jól.

"A jelen kínai kommunista párt "reformkommunista" állítása csupán hogy "a kommunizmusba tartó út kapitalista állomásán vannak", "a párt meg a diktatúra pedig azért kell hogy a tőke ne vehesse át a hatalmat és ezt akadályozhassa meg"."

Nem csak a kínaiak. Lenin is azt mondta a rendszerről, hogy az lényegileg államkapitalizmus. Nem kell hozzá reformkommunizmus. Csak egy kis őszinteség.

ZorróAszter 2023.12.19. 17:39:41

@fofilozofus:

"Kár volt érte százmillióknak meghalniuk, mert bármelyik okosabb ember megmondta volna (nem volna, meg is mondták sokan), hogy BAROMSÁG."

Csak két eltitkolt tétel:

Indiában az ipari nővénytermesztésre rávett, rákényszerített emberek közül 1895 és 1915 között több hullámban 30 millióan haltak éhen. A kormányzat liberális alapon nem avatkozott be, mondván majd a piac megoldja.

Kenyában a gumitermesztés felfutásával pár évtized alatt szintén a századelőn kipusztult a népesség fele, kb. tízmillió ember.

Az embereket azzal ösztönözték munkára, hogy a kisgyerekeiknek levágták a kezét vagy a lábát.

Ma sem tudnánk, ha egy brit apáca nem kürtöli világgá. És csak azért tudta világgá kürtölni, mert belgák követték el, nem britek.

Az indiánok kiirtását és a többit hagyjuk is.

Amiről a figyelem leginkább el van terelve, az az irgalmatlan nyomor, amiben a fehér britek is éltek évszázadokon keresztül. Vagy hogy hányan haltak éhen közülük. Csak az írekről vannak összesített adatok.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 17:41:12

@ZorróAszter: A termelőerők fejlettségének eg
------------------
1. Termer hang nem van, a fejlövés hangot nem rakem, tenkedés volna magyarul, de ez nem a libcsi fejlövés.

2. Ergo libernyák, zsidrák, ökomókus, fideszlibcsi, lázárjános zsidráki halandzsa, új-ónemmagyarul.

Nem is bírem ezt a Marxot. Ez a marxizmus, aha, fúj. Úgy maradjunk ennél.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 17:48:34

@ZorróAszter: azzal ösztönözték munkára, hogy a kisgyerekeiknek levágták a kezét vagy a lábát.
----------------

Az ösztönöz hang bullshit stékkják inkább, a stei stumától. A munka hangot dúrgerni, nem gyerek, hanem barna magyarul.

Vagyis kretény-libcsi-kommcsizmus. Ez volt itt folyton, a kretényekkle, a libcsikkel, a kommcsikkal. De a három az totál überbrutál önszopatás, mondjuk a kommcsizmusnál, az is kreténység maradt,ahogy van egy elit, a fingrista-értelmetlenség, annak melóznak, de azt makogják a zembereknek, hogy nem, nem van elit, hanem sjaát maguktól melóznak, sőt munkásőr is van. A kommcsizmus az olyan, ahogy Auschwitznál a zsidó Kanada osztag, ahol a smasszer zsidó, a fogoly zsidó. A kommcsimzus: a saját sklaveságuknak dalolnak, és a saját smasszerjaik.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 17:50:46

@ZorróAszter: sten azért teremtette a világot az ember miatt,
--------------

Isten egy jevevényhang, de stak Jehova. Azért hang nem van, libcsizmus, a miatt is az.

A kretény-libcsinek van stak világja, a magyarnak erda, árda, rakumány, bolja, de az edát se Jehova, se humanoid nem kreáltaja.

ZorróAszter 2023.12.19. 18:16:55

@cvsvrs:

"ők kommunisták?"

Más a gazdasági-társadalmi rendszer és más dolog az ideológia és propaganda.

Ha Tellerék Livermore-ban megcsinálták volna az első ipari fúziós reaktort, akkor nagy lépést tesznek a kommunizmus irányába, holott Teller antikommunista volt.

Vagyis Amerika lehet majd úgy lényegileg kommunista állam, hogy az ideológiájában továbbra is antikommunizmust hirdet.

Mint ahogy Pol Pot vagy Kin Ir Szen rendszere is fejletlen ázsiai despotizmus maradt vörös csillagok és vörös zászló alatt.

2023.12.19. 18:32:21

@ZorróAszter:
a debreceni hitvallás "mongya lelki, véghetetlen, teremtő, végetlen valóságnak állatnak az Istent." az állat állapotot jelent a régi magyarban.

tehát az Isten ebben a felfogásban egy teremtő állat (állapot), amikor az ember valami olyasmit talál ki, aminek értékét metafizikusan magasabbnak tartja, mint a fizikai megvalósulást, a termelést. ez a teremtés állapota. méliusz juhász péter szerint ez maga az Isten.

ami minden emberben ott lakozik. és ezt kell felszabadítani a keresztény prédikátoroknak. 1567-ben járunk. nincs még se se francia forradalom, felvilágosodás. a debreceni hitvallás azt mondja, hogy ezek pillanatnyi állapotok, amelyek teremtő jellegűek és ez maga a hit.

maga azt gondolja, hogy ez egyszer majd beáll a történelem legvégén. a folyamatosan jelen van az emberiség történetében. és nem a termelő erők fejlődéséhez van köze, hanem az emberré váláshoz, a teremtéshez. illetve ilyenekből áll össze az emberiség üdvtörténete. leonardo, vagy amire azt mondjuk, hogy hú, az nagyon menő.

2023.12.19. 18:39:14

@ZorróAszter:
ez az univerzitász eszményképe. és a kereszténységé. a libertárius kereszténység. a reformáció. az emberiség szabadítsa fel a teremtő erejét. a felvilágosodás.

a felvilágosult abszolutizmus azt mondja, hogy ez a meghaladás már be is állt bécsben. és ebből következően helytartótanácsok igazgassák a monarchiát az ész kultuszára alapozva. ezt hirdeti meg napóleon. ezzel leigázzák az elmaradott oroszországot. csak aztán sándor cár csapatai bevonulnak párizsba. és a császárt elűzik elba szigetére. és egy bourbon restauráció után kikiáltják a másodok köztársaságot.

napóleon is ezt a szellemi meghaladást hirdeti meg.

2023.12.19. 18:43:11

@ZorróAszter:
vörösmarty mihály a "nemzet ébresztője".

gondolatok a könytárban.

Mi dolgunk a világon? küzdeni / Erőnk szerint a legnemesbekért.
Előttünk egy nemzetnek sorsa áll. / Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál / Olyan magasra tettük, mint lehet,
Mondhatjuk, térvén őseink porához: / Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!

a 19. századi népi nacionalizmussal összekapcsolt szellemi ébredés.
vörösmarty mihály is marxista-leninista?

GyMasa 2023.12.19. 19:08:01

@IdomitottFoka:
"Közben meg nem. Nagyon meg kell dolgozni azért, hogy jól élj, és nem adnak sokáig semmit ingyen."
Jaja, és mindig egy kivülállóként fognak rád tekinteni, és mindig nehéz lesz bármit is elintézni, mert vannak pl. olyan dolgok, amiben még egy született helybeli sem tud segítni, (pl. megszerezni az állampolgárságot) hiszen nekik ez fel sem merül problémaként!
Mindenki megpróbál lépten nyomon majd lehúzni (pl. a lakésból való kikültüzésnél az átadás-átvételt érdemes egy ügyvéddel csinlálni, különben a teljes lakásfelújítés megpróbálja a tulaj a nyakadba varrni. Megteheti, hiszen neked alanyi jogod hülyének, vagy baleknak lenni.
Sőt, itt pl. úgy van, hogyha nekem kell fizetni valamit, akkor az azonnal esedékes, (jobb esetben kapsz mondjuk 2 hetet), de, ha nekem jár vissza pénz, azon teljes joggal, törvény által biztosítva ülhetnek akár fél évet is.
Na, ezekre nem lehet felkészülni.

"Ekkor jönnek azzal, hogy el kéne venni attól, akinek van és szétosztogatni, mert az az "igazságos". ... "
Igen, vicces az, amikor a progreszív adózásban szentül hívő balost hozom zavarba azzal, hogy cáfolom az összes "érvét" a témában, hiszen még arra sem veszika fáradtságot, hogy kitaláljanak valami jobban védhető érvrendszeret.

ZorróAszter 2023.12.19. 19:08:49

@cvsvrs:

Isten mibenlétéről évezredek óta vitáznak, és nem nagyon jutottak megegyezésre még a zsidók se, keresztények se. Nem még ha a hindukat és a többi vallást is nézzük.

Persze lehet mondani, hogy termelőerők nem léteznek, vagy a fejlődésük nem létezik.

Sőt végtelenségig lehet védelmezni azt az álláspontot is, hogy tulajdonképpen Amerikai kontinens se létezik, Egyesült Államok se, és mindent csak egy London melletti sci-fi filmstúdióban találtak ki.

Csakhogy minket a valóság érdekelne.

GyMasa 2023.12.19. 19:09:39

@IdomitottFoka:
Bocsi, az előbbi véletlenül neked ment el!
Nekem van rá példám:
Úgy hívják, hoyg hangya, meg méh.
Velük most is működik a dolog.

GyMasa 2023.12.19. 19:12:01

@Yorg:
használd ezt:
matyimentes.blog.hu/2020/09/26/hogyan_takaritsuk_matyit
a leírt script egyszerűen eltünteti a hozzászólásait amikor a böngésző generálja az oldalt.
Csak akor látod, amikor valaki más idézi a szövegeit.
Nekem nagyon bevált!

Gelmerrrrr 2023.12.19. 19:15:27

@ZorróAszter: Isten mibenlétéről évezredek óta vitáznak,
-----------------

1. A lét hangot dúrgerni, a miben-t is, inkább innen.
2. A vitáz egy bullshit hang, dúrgerni.

3. Isten egy jevevényhang, dúrgerni, nem ismerem, fingrizmus, nem beszélem, idegen ideológia,fingem nem van róla, stak az hogy MTA, fingrizmus, Umwertung aller Werte, de tot, morsadt, Jehova ist tot. Ennyit erről.

GyMasa 2023.12.19. 19:16:57

@Tapi2021:
Pontosan...
Nem lehetett volna kivezetni a széntüzelést, ha nem lett volna helyette a gázkazán.
És nem lehet majd (erőszakkal) kivezetni a gázfűtést, ha nem lenne helyette hőszivattyús fűtés.
EZek pedig csak azért vannak, mert valaki invesztált a feltalálásukba ls utána az indusztralizálásukba.

Tapi2021 2023.12.19. 19:17:36

@cvsvrs: "mi a kommunizmus? mi a marxista meghatározása?"

Hát ez:

https://www.google.com/search?q=dal+a+kommunizmusr%C3%B3l&sca_esv=592257846&biw=1536&bih=742&tbm=vid&ei=5d2BZf7zOsaxwPAPj6-f4As&ved=0ahUKEwi--pjhjZyDAxXGGBAIHY_XB7wQ4dUDCA0&uact=5&oq=dal+a+kommunizmusr%C3%B3l&gs_lp=Eg1nd3Mtd2l6LXZpZGVvIhVkYWwgYSBrb21tdW5pem11c3LDs2wyBRAhGJ8FSN9VUNEWWKJPcAB4AJABAJgBlgGgAakeqgEENC4zMbgBA8gBAPgBAcICCBAAGIAEGKIEiAYB&sclient=gws-wiz-video#fpstate=ive&vld=cid:65ff733b,vid:oBAtC1bpSMc,st:0ű

GyMasa 2023.12.19. 19:19:17

@Tapi2021:
Ha nem szedik szét a monarchiát anno, akkor szerintem mostanra Európa vezető országa lenne. Főleg, ha Bajorország is csatlakozott volna hozzá közben :-D

GyMasa 2023.12.19. 19:21:22

@fofilozofus:
Szerintem a kommunizmus az a sátán verziója "Isten országára".
Annyi a különbség, hoyg Isten mindig tiszteletben tartja az ember szabad akaratát az ördög pedig el akarja azt venni az embertől.

Tapi2021 2023.12.19. 19:23:03

@GyMasa: Ezért darabolták szét. Ez nyilvánvaló.

De valójában mi az osztrák rész(leg) nélkül is elég erősek lettünk volna mára. Sőt, ha megnézed, Ausztria mekkora volt, és mekkora volt az akkori királyi Magyarország?!

Meg hol, milyen területek, ásványi kincsek, mezőgazdasági háttér, stb. volt...

Ezt köszönhetjük a művelt nyugatnak! Akik már akkor is a barátaink voltak. Mint most.

Yorg 2023.12.19. 19:25:17

@GyMasa: Köszi, de az én problémámra ez nem megoldás.

Tapi2021 2023.12.19. 19:25:34

@GyMasa: "Szerintem a kommunizmus az a sátán verziója "Isten országára"."

Persze. Minden jellemzője adott, hogy behelyettesítése - földi, emberi mimikrije - legyen a keresztény elképzelésnek.

Tapi2021 2023.12.19. 19:29:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: cvrsvrs-nek van egy saját "kereszténysége", ezért nem őrölünk vele egy malomban.

Mindegy hányszor tesszük helyre, hogy az általa kitalált "kereszténység" nem az, ami a világban valóban létezik. Egyáltalán nem rázza meg.

Tapi2021 2023.12.19. 19:59:28

@Deak Tamas: Az osztrákok olyanok voltak rajtunk, mint egy élősködő daganat.

GyMasa 2023.12.19. 20:03:50

@Tapi2021:
AZ lehet, de a kiegyezés után erősen visszavettek az arcból, és utána indult meg igazán a fejlődés, itthon és Ausztriában is.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 20:04:07

@GyMasa: Isten mindig tiszteletben tartja az ember szabad akaratát az ördög
----------------

1. Tisztel laguján borzong.
2. Nem tart, hanem rekk.
3. Szabad akarat? Passz!

4. Az ördu az uer stumától, ör-től.ő öröka, örjedés, örökni, öreszu, Kirgen árnyunk, az ősmagyar Weltanschauung, az indogermán, a germán. Az ördu a magyar, az isten jevevéynhang, Jehova, az a Sátán, hogy így mondjem.

Tapi2021 2023.12.19. 20:05:28

@fofilozofus: "Szép lassan megengedték nálunk is a háztájit meg egy csomó mindent, ami az emberek önös érdekeire alapult, mert az hozta a hasznot."

Meg főleg azért, mert nem tudták ellátni a lakosságot elég kajával! A disznó sem ötéves terv szerint szül!
A háztájiban, kiskertben, zártkertekben... sokan előállították, amit a szocialista állam nem volt képes. Maguknak, meg még el is adtak a kis piacokon. Ezzel csökkent az elégedetlenség és a nyomás az államon.
Így tovább húzta a rendszer.

Tapi2021 2023.12.19. 20:14:42

@ZorróAszter: "Nem arról van szó, hanem a termelőerők fejlődéséről.

Egy mai gép pár kiló ami 100 éve öt tonna volt, egy mai számítógép elfér zsebben, ami 70 éve egy nagy teremben fért csak el."

És ez a kapitalista verseny miatt van így!

Mert az kényszeríti ki az állandó fejlesztést és az állandó költségcsökkentést!

Ami az anyag és energia felhasználás állandó CSÖKKENTÉSÉVEL jár. Vagyis a kapitalista verseny okozata a folyamatos környezetvédelem is. Azzal, hogy törekszik a minél kevesebb anyag és energia felhasználására, a termékek minél olcsóbb előállítására.

Hogy egy adott gép mára pár kiló anyagot használ el, és nem öt tonnát, az a kapitalista verseny érdeme és következménye.

Yorg 2023.12.19. 20:14:55

@GyMasa: Attól tarok, hogy lemaradok egy értékes hozzászólásról, mert a blog.hu rendszere csak az utolsó húsz kommentet mutatja. Ha Gelmebeteg ki lenne tiltva, erre kevesebb esély lenne. Ezen a szűrő nem segít.

Tapi2021 2023.12.19. 20:16:19

@cvsvrs: "a piacon állítólag nincs "ingyen ebéd". dehogy nincs. az a marketing. az ingyen ebéd."

Pihenned kéne.

A marketing minden fillérjét kifizeted a termék, szolgáltatás árában!

Gelmerrrrr 2023.12.19. 20:17:38

@Tapi2021: És ez a kapitalista verseny miatt van így!
----------------------------------------

Versenyje stak a libcsinek van, attól, hogy ez egy libcsi hang, a magyarnak stak fájogdája.

Yorg 2023.12.19. 20:17:54

@GyMasa: Ferenc Ferdinándnak sajnos nagyon nagy lett az arca, gyakorlatilag vissza akarta csinálni a kiegyezést.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 20:19:20

@Yorg: mutatja. Ha Gelmebeteg ki lenne tiltva,
----------
Rekkja, nem mutat.

De szopás, hogy stak te vagy a beteg. Én rakem, hogy a buborékod, a libcsi buborékod bírod.

Tapi2021 2023.12.19. 20:23:04

@ZorróAszter: "Amiről a figyelem leginkább el van terelve, az az irgalmatlan nyomor, amiben a fehér britek is éltek évszázadokon keresztül. Vagy hogy hányan haltak éhen közülük. Csak az írekről vannak összesített adatok."

És ezek, hogy a régi időkben mi volt, hogy jönnek ide?
A szocialista diktatúrák eredményesebbek voltak, mint a fejlődő kapitalizmus?

Hát nem úgy tűnik, ha megnézzük, melyik rendszerben, ki, hová jutott el?!

Az, hogy régen az erősebbek kibasztak a gyengékkel, nem alapozza meg a szocialista-komm. (elnyomó) rendszerek létjogosultságát!

Tapi2021 2023.12.19. 20:26:49

@ZorróAszter: "Ha Tellerék Livermore-ban megcsinálták volna az első ipari fúziós reaktort, akkor nagy lépést tesznek a kommunizmus irányába, holott Teller antikommunista volt."

Semmilyen összefüggés nincs! Olcsóbb lenne az áram. Maximum. Olcsóbban termelne a kapitalista ipar. Éjjel nappal égetnénk a lámpákat...

Ebből sehogyan nem következne szocializmus vagy kommunizmus.

ZorróAszter 2023.12.19. 20:35:34

@Tapi2021:

"Ezt köszönhetjük a művelt nyugatnak! Akik már akkor is a barátaink voltak. Mint most."

Trianont a magyar uralkodó osztályok önzésének, kapzsiságának és ostobaságának köszönhetjük elsősorban.

Az Antant tudta, amit itt titkolnak, hogy milyen sorsot szántak nekik, ha a németek és a monarchia győz.

ZorróAszter 2023.12.19. 20:37:39

@GyMasa:

"Szerintem a kommunizmus az a sátán verziója "Isten országára".
Annyi a különbség, hoyg Isten mindig tiszteletben tartja az ember szabad akaratát az ördög pedig el akarja azt venni az embertől."

Csakhogy ez a kereszténységre, a feudalizmusra és a kapitalizmusra nagyobb mértéken és sokkal hosszabb idő óta érvényes.

ZorróAszter 2023.12.19. 20:45:42

@Tapi2021:

"Hogy egy adott gép mára pár kiló anyagot használ el, és nem öt tonnát, az a kapitalista verseny érdeme és következménye."

A mérnökök és természettudósok érdeme, és nem a tőkéseké vagy papoké.

Ők leginkább így vagy úgy ellopták ezek és a dolgozóktól, feltalálóktól.

Emellett a marxizmus nem úgy kapitalistaellenes, mint ahogy maga hiszi a propaganda mantrázása nyomán.

2023.12.19. 20:52:54

@Tapi2021:
Máté 2
34 A farizeusok pedig, hallván, hogy a sadduczeusokat elnémította vala, egybegyûlének;
35 És megkérdé õt közülök egy törvénytudó, kisértvén õt, és mondván:
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédbõl.
38 Ez az elsõ és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

mit hirdet jézus? általános emberséget, nem evilági bölcseletre alapozva. papokról szó nincs. tehát ha a pékné és az egyik kisnyugdíjas vevője beszélgetnek egy elhunyt öregúrról, akkor abban is megjelenhet mindez. vagy nem?

ZorróAszter 2023.12.19. 20:54:22

@Tapi2021:

"És ezek, hogy a régi időkben mi volt, hogy jönnek ide?"

Úgy jönnek ide, hogy Oroszország 1917-ben ennek a fejlődési fázisnak az elején járt, és már látszottak ugyanannak a városi nyomornak a jelei, mint ami Angliában is volt 200 éven keresztül.

Magyarországon szintén.

"A szocialista diktatúrák eredményesebbek voltak, mint a fejlődő kapitalizmus?""

Igen. Csak a propaganda sulykolja, hogy Magyarország Svájchoz és Hollandiához hasonlítsa az eredményeit mondjuk az 1980-as években és ne ahhoz a holdbéli tájhoz, amit Horthyék hagytak itt.

ZorróAszter 2023.12.19. 20:55:23

@Tapi2021:

"Semmilyen összefüggés nincs! Olcsóbb lenne az áram. Maximum. Olcsóbban termelne a kapitalista ipar. Éjjel nappal égetnénk a lámpákat...
Ebből sehogyan nem következne szocializmus vagy kommunizmus."

Akkor nem szabotálnák a fúziós erőművet már 50 éve.

Gery87 2023.12.19. 21:00:03

@Tapi2021:

Az állandó növekedés fenntarthatatlan.

Gery87 2023.12.19. 21:09:27

@Tapi2021:

Ált. Iskolai anyag:

Nem voltak kollektív jogaik kezdjük ott.

"A Magyar Királyság szlovák, román és szerb többségű területein a hivatalos magyarosítás politikája inkább ellenállást szült, annál is inkább, mert a nacionalista mozgalom e nemzetiségek között is egyre erősebb volt. Az általános magyarosító politika kudarcáról sokat elárul az az 1900-as népszámlálási adat, amely szerint az ország össznépességnek csak 60%-a tudott magyarul.

1907-ben került sor az új iskoláztatási törvény a Lex Apponyi bevezetésére. Ettől kezdve az alsófokú tanintézményekben is magyart tanítottak és a magyar tanárok igyekeztek kinevelni a gyerekekből a nemzetiségi tudatot.

A névmagyarosítás a 19. század végére már olyannyira fokozódott, hogy az addig nem magyar nevű községek, dűlők, dombok, hegyek és egyéb helyek neveit is magyarosra változtatták. Ezek az intézkedések mindjobban kiváltották a nemzetiségek ellenszenvét."

Ez nem egy homogén magyar állam, politikailag mégis úgy képzelték hogy az!:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_nemzetis%C3%A9gei#/media/F%C3%A1jl:Carte_ethnographique_des_pays_de_la_couronne_hongroise,_d'apr%C3%A8s_les_r%C3%A9sultats_du_d%C3%A9nombrement_de_la_population_en_1880_par_Fran%C3%A7ois_Rethey.jpg

Természetesen a később kisantant államok magyarellenessége nem hasonlítható a dualizmuskori magyar állam nemzetiségpolitikájához és valójában jó megoldás nem létezett.

A történelmi magyar állam sehogyan se maradt volna fenn!
A kérdés már 1867 előtt is az volt hogy békésen lemondunk e nem magyar területekről egy esetleges békés egyenrangú föderáció reményében, komolyabb sérelmek nélkül....vagy szétesünk, de nem lesz hatásunk a végkimenetelre.
Utóbbi történt.

GyMasa 2023.12.19. 21:12:01

@Gelmerrrrr:
Bármennyire is szsertnék neked válaszolni, ez, sajnos az én hibám, hogy nem megy.
Sajnos egy szót sem értek abból, amit leírtál, így reagálni sem tudok rá!
De, bizonyára nagyon bölcs dolgot írtál nekem!

Gery87 2023.12.19. 21:14:17

@Deak Tamas:

Már Mátyás idejében hasonlóak voltak az etnikai szállásterület arányai te agyonképzett sovén faszkalap!
Erdély, Felvidék, Kárpátalja már akkor "elveszett"!
Kivétel a Bácska, Temesköz...

72varmegye.eu/images/jatekok/29/monemz15w.jpg

Nézegesd hülye gyerek!
talán rájössz, ez sose volt homogén állam, 500 éve se.
Te balfasz.

GyMasa 2023.12.19. 21:15:07

@Yorg:
Nem. a blog 100 hozzászólást mutat alapból, de, ha kattintesz a sorra, akkor mutatja mindet.
EZ éppen, hogy jó, mert ha gelrrrr hozzászólásaival mondjuk 120 lenne, akkor, ha szűröd, akkor az ővéi nem jelennek meg, és nem foglalják a helyet!
Ja, amúgy én pl egy szavát sem értem neki és semmi kedvem nics dekódolgatni, amiket ír. Ezért nekem nem is hiányzik, amit ideír.

GyMasa 2023.12.19. 21:16:20

@Tapi2021:
Sőt, egyes cégeknek az a mottója, hogy "Elegendően nagy marketing büdzsével bármekkora K+F költség kivéltható"

GyMasa 2023.12.19. 21:16:47

@Yorg:
De nem sikerült neki...

Gery87 2023.12.19. 21:17:09

@Tapi2021:

Ez nem számított semmit, a nemzetségeknek nem volt politikai képviselete!
És ezt sérelmezték nem egyszer.
Már Ludovit Stúr is megmondta,

"egy nemzet (magyar) amely az ország népeinek csupán felét teszi ki, nem formálhat jogot annak kisajátítására...."

A maygar elit azt mondta hogy lófaszt nem...
erre a szlovák, román stb értelmiség azt mondta hogy "jó akkor mi ebből a "magyar" államból nem kérünk és agyő, visszük persze azt a földet is ahol élünk...."

GyMasa 2023.12.19. 21:18:57

@ZorróAszter:
Nem.
Ezeknek nem találod meg a megfelelőjét a Bibliában.
A kommunizmus pontosan ugyanazt ígéri, mint Isten a mennyek országában, csak már itt a Földön.

Gery87 2023.12.19. 21:19:25

@ZorróAszter:

Ettől még lenin is tévedett, a kapitalizmus nem okoz kommunizmust......... soha.

GyMasa 2023.12.19. 21:24:03

@ZorróAszter:
AZ a baj, hogy LÁTSZÓLAG voltak eredményesek csak!
- Egyrészt, mindegyik rendszer előbb vagy utóbb kifogyott az erőforrásokból, és egy fenntarthatatlan rendszerré vált. (Mindegyik szocialista rendszer szépen nyakig eladósodott (persze, Romániát kivéve, akik adósság nélkül éheztek) és anyagilag fenntarthatatlanná vált a rendszer.
- Másrészt ezek a rendszerek hol kevésbé, hol jobban , de elnyomó rendszerek voltak. SZázmilliókban mérhető kevesebb, mint 100 év alatt az ártatlan áldozataiknak a száma.

GyMasa 2023.12.19. 21:24:51

@ZorróAszter:
Akkor az is lehet, hogy nem szabotálják, hanem ténylegesen is nehéz a megvalósítása?

GyMasa 2023.12.19. 21:25:39

@Gery87:
Az lehet, de még nem látszik a jelenlegi rendszerben ennek a növekedésnek a határa.

Yorg 2023.12.19. 21:28:47

@GyMasa: Nem érted. Ezen az oldalon van csak húsz hozzászólás:bircahang.blog.hu/comments

ZorróAszter 2023.12.19. 21:30:27

@GyMasa:

"A kommunizmus pontosan ugyanazt ígéri, mint Isten a mennyek országában, csak már itt a Földön."

Primitív propaganda. Primitív, mert ilyeneket kicsit is nívós antikommunista irodalomban sem lehet olvasni.

A marxizmus és a leninizmus is csupán azt állítja, hogy a termelőerők fejlődésének egy fokán megszűnnek az addigi elosztási problémák, és egy gyökeresen új gazdasági-társadalmi rendszer jön létre.

Egy szóval se mondja, hogy megáll a történelem. Csak azt hogy az addigi elosztási problémák helyett a további természettudományos-technikai fejlődés problémái jönnek.

GyMasa 2023.12.19. 21:30:46

@Yorg:
Jaaa!
Szeirntem innen is kiveszi a szűrt hsz-okat.

Yorg 2023.12.19. 21:32:17

@GyMasa: Mert lelőtték, mielőtt uralkodó lehetett volna, és trónörökösként korlátozottak voltak a lehetőségei. Amint megkoronázták volna, azonnal nekilátott volna terve megvalósításának.

Yorg 2023.12.19. 21:46:49

@GyMasa: De nekem az kéne, hogy azok a hsz-ek meg se íródjanak, mert így nem tudnak kilökni arról az oldalról esetleg értékes hozzászólásokat. Érted?

Gelmerrrrr 2023.12.19. 21:54:58

@GyMasa: n pl egy szavát sem értem neki és
-------------
1. A szó-szav jevevényhang, zátemi.
2. Nem ért, stak er és ár stuma van, de magyarul verstehen rakni.

3.Ha rakásról van a beszéd, úgy dettó, én se rakem tégedet, de én próbálem dekódolni, habár új-ónemmagyarul van, de próbálem.

Gelmerrrrr 2023.12.19. 22:12:43

@GyMasa: em értek abból, amit leírtál, így reagálni sem tudok
------------------

Nem ért, hanem rak, nem tud, hanem rak ide is.

Ezzel én is úgy vagyem, hogy fingem nem van, hogy hogyan is írsz, próbálem dekódolni. Átírtem a nyelvemre, a magyarra az új-ónemmagyar halandzsát, és továbbá nem rakem, attól, hogy Jehova az Isten, de az Istent se rakem, dúrgerni, és azt írtem, hogy a magyar árny, démon az ördu, ördög, ahogy azt írtem, hogy nem rakem a hangösszerakást: szabad akarat, de erről már írtem.

De dettó, hogy én se rakem, hogy hogyan is beszélsz. Ab ovo már 4 évesen is rakta, hogy a magyar démon az ördu, ördög: uer indogermán stuma, öröka, örjöng, 9rjed, örejt, öresz, örer.... Na ha már a nyelv így beszél, Kirgen, az ördu, ena ördu így beszél,hogyan is raknám a te kretény-libcsi nyelvedet?

Gelmerrrrr 2023.12.19. 22:20:26

@Yorg: esetleg értékes hozzászólásokat. Érted?

---------------
1. Eset hangot nem rakem, bullshit, stak az eresztét,estét rakem.
2. A hoz örmény, a szól zátemi, így nakregyóem van.
3. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.

4. Értékes? Na ilyen se van, ez egy sklavenaufstandi hang, libernyák, a problémáim már innen enterednek, hogy ezt a hangot nem dekódolem, olyan libcsizmus, attól, hogy a libcsizmusnál a Wert a libcsizmus, vagyis pízről volna a beszéd, annyi ahogy preiset a libernyákot, olyan libernyákizmust makog.

De oké, próbelem stak néha írni, nem írem sokat, engedem, hogy a bubérékod részjévé válj, stak nem kellene a libcsizmus 2.0-nak libcsiznije, úgy, hogy ő is egy libcsi, vagy fingárkodnija, vagyis úgy tenni, hogy nem volna cáfolni, antoregyni, attól, hogy az antóregyó, cáfolat nem van ott, attól, hogy dúrgerik, vagy stak átugranak rajta.

ZorróAszter 2023.12.19. 22:31:51

@GyMasa:

"és anyagilag fenntarthatatlanná vált a rendszer."

Magyarországon nagyon erős kelet-európai túlkínálat mellett is elkelt az állami vagyon 80%-a, 10%-ot eleve nem is akartak eladni, 10% volt az eladhatatlan csődtömeg.

Ez nyugaton egy kis válságnak számít propaganda nélkül.

"- Másrészt ezek a rendszerek hol kevésbé, hol jobban , de elnyomó rendszerek voltak. SZázmilliókban mérhető kevesebb, mint 100 év alatt az ártatlan áldozataiknak a száma."

A világsajtó és a világpropaganda ma is amerikai kézben van, nem oroszban. Ennek segítségével a Nyugat hullahegyei és nyomora könnyen eltüntethető, elfeledtethető, másoké meg eltúlozható és folyamatosan a napirenden tartható.

Példa: mondjon fejből három ÍR terrorszervezetet az IRÁ-n kívül.

ZorróAszter 2023.12.19. 22:35:06

@GyMasa:

"Akkor az is lehet, hogy nem szabotálják, hanem ténylegesen is nehéz a megvalósítása?"

Nem. Ez világosan látszik például abból, hogy pár éve az ITER kért 10 milliárd eurót az első ipari fúziós reaktor megépítésére, de csak 6-ot kapott egy újabb kisérletire.

Vesd össze a 10 milliárd eurót egy olimpia költségeivel.

Vagy akár a CERN Nagy Hadronütköztetőjének árával.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 09:19:29

@Yorg: rosszabbat akart, ő multizmust akart. Ő kb a mellékelt térkép szerinti mini EU-t akarta, német vezényleti nyelvvel, akárcsak példaképe, Ferenc császár:

qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-49b8fb4d30d139b59a81589b4e343c7d-lq

A dolgot nyilván támogatták a nemzetiségek, hiszen így esélyesebb lett volna kiszakadni és Ferenc Ferdinánd aki a cseh felesége miatt meggyűlölte a magyarokat arra számított, hogyha a nemzetiségek ugrálnak, a Monarchia közös hadserege majd jól leveri őket. Egyébként a félképességű magyar polgári radikálisok ugyanezt a tervet támogatták, baloldali internacionalizmusból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:23:00

@Tapi2021:

Ez pont olyan, mint a saját kommunizmus, konzervatívizmus, liberalizmus kép. Semmi értelme.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:24:00

@ZorróAszter:

A lényeg: a fő gond az elidegenedés, ennek oka pedig a magántulajdon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:28:34

@cvsvrs:

Kommunizmus = a közösből a kivétel korlátlan, bármint a fizikai lehetőség határán belül, s nem függ a betételtől. Azaz a közösség tgja jogosult függetlenül hozzájárulásától, viszont mindenki hozzájárulása is csak a közösbe megy.

Az átlag család így működik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:35:05

@fofilozofus:

Mindig fontos volt a társadalmi igazságosság. Ezért tűnt jónak sokaknak a kommunizmus is.

Gery87 2023.12.20. 12:45:25

@Deak Tamas:

Ez a terv lett volna az egyetlen esély arra hogy K-medence a magyaroknak gazdasági és kulturális téren megmaradjon mint egy tágabb élettér, egy föderáción belül!

Az egyetlen nekünk is előnyös alternatív tervezet volt.

Persze a hozzád hasonló büdösbunkó sovén vén geciknek ez nem tetszik.

Ti még mindig abban az alaptalan álomvilágban éltek hogy elmentek a Tátra aljára és ott bocskoros tót jobbágyok összeszarják magukat mert magyarok vagytok és kinyalják a kultúrfölény okán a seggeteket.
Miközben ti vagytok a legnagyobb szervilis nemesfasz szopkodó jobbágy balfaszok!

Gery87 2023.12.20. 12:46:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Így van, nagyjából eddig a közösségi szintig valósítható meg a kommunizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:17:44

@Gery87:

Azaz a marxizmus egy baromság. Hiszen éppen e szint felett akarja, ami soha, sehol nem működik.

Kommunisztikus közösséghez kell erős ideológiai kötődés, amihez az emberek önként csatlakoznak, s még így is kell egy felső hatalom, mely rendezi a konfliiktusokat.

A legsikersebb kommunista k9z9sségek a dél-amerikai indián telepek. A katolikus hitet komolyan vevő indiánok alkották, s 5 perc alatt kirúgtak minden deviáns elemet, aki csak potyautas akart lenni a rendszerben. Kívülre meg ott voltak a katolikus rendek, melyek megvédték a közösségeket a pénzéhes fehér telepesekkel szemben. Volt mely 150 évig működött.

A tagok minden bevételt közösen kezeltek, a magántulajdon nem volt tilos, de meg kellett szavazni a közösségnek, hogy pl. XY akar magának valamit, ami túlmegy a normál szinten. A külvilággal meg az egész telep normál tőkés cégként kereskedett.

Aki nem dolgozott vagy magának dolgozott, azt kizárták, Aki viszont méltányos okból - betegség, öregség - nem dolgozott, az normál ellátást kapott, mint mindenki.

Gery87 2023.12.20. 13:37:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A legsikersebb kommunista k9z9sségek a dél-amerikai indián telepek."

Érdekes.

"Hiszen éppen e szint felett akarja, ami soha, sehol nem működik."

Szerintem se elérhető.

Egy közösség akkor jó és hatékony ha a lehető legkisebb szinten működik érdemben.
Ugyanez igaz a demokráciára is.

Ezért mondom mindig hogy nem lebontani kell az államot, hanem decentralizálni, a lehető legkisebb közösségi szinten döntsenek el lehető legtöbb mindent!
A pártokrácia helyett szintén közvetlen demokrcáia, népszavazás, népgyűlések....

ZorróAszter 2023.12.20. 14:55:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A lényeg: a fő gond az elidegenedés, ennek oka pedig a magántulajdon."

Jóval a kapitalizmus előtt is volt magántulajdon, még sem volt elidegenedés.

A marxizmus szerint az elidegenedés a folyamatok, termelési, társadalmi és egyéb átláthatatlansága miatt jön létre, ami miatt az emberek egy része csavarnak érzik magukat egy átláthatatlan, értelmetlennek tűnő gépezetben.

Vagyis volt a szocializmusban is és lehet hogy méginkább lesz a kommunizmusban is. Ugyanis a természettudományos és a technikai eredmények egyre kevésbé érthetőek, és nem is modellezhetőek.

De már a tranzisztor működése is az. Amit tanítanak róla középiskolában, az mese. A Schrödinger-egyenleteket meg valójában senki se érti. Csak a fizikusok legfeljebb tudják matematikailag kezelni, használni.

ZorróAszter 2023.12.20. 15:00:45

Mikor Orbán eltűnt több mint egy hétre a családja nélkül, az állítólagos ellenzéki sajtó azonnal elkezdett örömködve ugrálni rajta, hogy "hová tűnt Orbán Viktor?" És így ment ez minden nap amíg elő nem került.

Vagyis ők tudták az első naptól kezdve, hogy hol volt, és gúnyolódtak is róla, csak ezek szerint meg volt tiltva, hogy konkrétan megmondják.

Aztán a célozgatásokat is megtiltották nekik.

Úgyhogy azóta se tudjuk, hol volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 15:29:27

@ZorróAszter:

Nyilván a tőkés magántulajdon a baj. A jobbágy nem volt elidegenedett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 15:34:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én ebben így ennyire szorosan összekötve nem vagyok biztos. Az elidegenés oka inkább a bérmunkával kapcsolatos problémák egyike.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 15:36:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azaz jóval pontosabban fogalmazva : Az elidegenés oka inkább a városba betódult techikailag eltarthatatlan tömeg bérmunkával kapcsolatos problémáinak egyike.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 16:41:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azt kell észrevenni, hogy az egész újkori nyomorúság a városi életforma csődje és alkalmatlansága miatt van. Bérmunka már volt a 17. század végén, akkor sem százmilliókért, mégsem volt elidegenés. A jobbágy sem volt gazdag, mégsem volt elidegenedés. Kapitalizmus is elég régóta van, Itáliában legalább Dante óta, akkor sem volt elidegenedés.
Az elidegenedés lényege a versenyhelyzet és a vélt létbizonytalanság, ezt egy ízben épp Mr. Hyde írta le jól.

ZorróAszter 2023.12.20. 18:21:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván a tőkés magántulajdon a baj. A jobbágy nem volt elidegenedett."

Nagyon régóta van tőkés magántulajdon is. Még multi is. Semmi jele, hogy mondjuk a Holland vagy Brit Kelet-India Társaság alkalmazottai elidegenedésre panaszkodtak volna.

Viszont a szocializmusban is volt elidegenedés tőkés magántulajdon nélkül is.

GyMasa 2023.12.22. 11:06:11

@cvsvrs:
"a szocializmust a rossz szinonimájaként használod. van aki szerint a kereszténység volt a népírtó, vagy a kapitalizmus a népírtó, vagy a fasizmus, ami ez esetben a gonosz szinonimája."
Ezt én mind értem, de az összes áldozatok számát, illetve az egységnyi idő alatt kiírtott emnerek számát tekintve messze a kommunista/szocialista rendszerek a legpustítóbbak.

"mit értesz azon, hogy szocializmus, túl azon, hogy azt nem tartod jónak? azt, hogy kollektivizált válallatok vannak. engedjük meg, hogy lehessenek közbirtokok, közmunkagépek, kommunák, agrárszocializmus. és lássuk, hogy ez milyen fokú jólétet teremt a társadalom többségének. szemben az óriás magánbirtokokkal. "
Nem teremt jolétet!
EZ nem légbőlkapott fantáziálás, mint a te "vegyesvállalti ötleted", hanem ez törénelmi tény.
A világ összes, eddigi próbálkozása a kommunizmussal/szocializmussal a nyomorba és rosszabb estekben tömeggyilkosságba futott ki.
AZ egyetlen megoldás, amit el tudok képzelni ebben a témában, az az, hogy adott földterület felett kötelezni kell a gazdákat, hogy nyílt részvénytárság cégformában kelljen üzemeltetniük a gazdaságot, és abban az állam résztulaljodnt VÁSÁROLHAT.
Ennyi. Ezzel a lépéssel megtartod az adott cégben a vezetőség motívációját, hogy nyereségességre törekedjen, illetve abbúl a nyereségből részesül az ország is az adükon túl is.

GyMasa 2023.12.22. 11:07:17

@Yorg:
Igen, teljesen értelek! Én is nagyon jól meglennék Boldi zagyvaságai nélkül is.
De itt BIrca van otthon, és ő nem akar kitiltani senkit, ha nem muszáj.

GyMasa 2023.12.22. 11:08:58

@Gelmerrrrr:
Még mindig nem értem.
Nyilván van valami szabály, amivel érthetővé lehetne varázsolni, amit írsz, de sem időm, sem ledvem nincs ennek utánamenni.
Itt MINDENKI MÁS képes magyarul írni.

GyMasa 2023.12.22. 11:19:41

@ZorróAszter:
"Magyarországon nagyon erős kelet-európai túlkínálat mellett is elkelt az állami vagyon 80%-a, 10%-ot eleve nem is akartak eladni, 10% volt az eladhatatlan csődtömeg."
Már sokkal hamarabb fenntarthatatlanná vált a rendszer.
Illetve a 80% is csak azért volt "veszteséges", mert anno az adott vállalatban a vezérigazgató a főmérnök, meg a párttitkár csinált egy GMK-t, ami pontosan ugyanazzal foglalkozott, mint a gyár.
A megrendelések a GMK-ba futottak be, a GMK megrendelte a terméket a gyártól, az legyártotta és kiszállította.
Majd az ellenérték a GMK-hoz futott be, akik nem, vagy csak részben fizettek a gyárnak.
GOnd, ugye nem volt, mert év végén az állam kipótolta a keletkezett "veszteséget".
Aztán, amikor az állam is kifogyott a pénzbül, hiszen az a 80% már minde ugyanezt csinálta, akkor jöttek azok a "Kiváló üzletek", hogy az állam eladta a gyárat, egy jelképes összegért a GMK-nak, ami utána folytatta a termelést ugyanúgy, mint előtte.
Igaz, hogy ennek a 80%-nak is a nagy része 2005 körülre amúgyis tönkrementek, hiszen a fenti megoldás csak a szocialista "piacon" működött, a kapitalista piacon, az esetenként többszáz, de legalábbis többtíz éves, 1000x szer tőkeerősebb, és jóval profibb multik ellen nem.

Ez nyugaton egy kis válságnak számít propaganda nélkül.

"- Másrészt ezek a rendszerek hol kevésbé, hol jobban , de elnyomó rendszerek voltak. SZázmilliókban mérhető kevesebb, mint 100 év alatt az ártatlan áldozataiknak a száma."

A világsajtó és a világpropaganda ma is amerikai kézben van, nem oroszban. Ennek segítségével a Nyugat hullahegyei és nyomora könnyen eltüntethető, elfeledtethető, másoké meg eltúlozható és folyamatosan a napirenden tartható.

Példa: mondjon fejből három ÍR terrorszervezetet az IRÁ-n kívül.

GyMasa 2023.12.22. 11:22:50

@ZorróAszter:
"Nem. Ez világosan látszik például abból, hogy pár éve az ITER kért 10 milliárd eurót az első ipari fúziós reaktor megépítésére, de csak 6-ot kapott egy újabb kisérletire.

Vesd össze a 10 milliárd eurót egy olimpia költségeivel.

Vagy akár a CERN Nagy Hadronütköztetőjének árával. "
Nos, az ITER-nek soha nem is volt célja egy ipari fúziós erőmű elkészítése.
Az egész, (azt hiszem) 39 milliárd EUR-os projekt célja egy "proof of concept" reaktor elkészítése, amiben kétezerharmincakárhányra elő kellene állítani olyan reakciót, ami elég stabil és pozitív nergiamérlegű, hogy a fúziós folyamatot magát definiálni lehessen. Erre lehet majf UTÁNA az indusztrializálást ráhúzni.)

Yorg 2023.12.22. 11:47:32

@GyMasa: Boldeonét hiba lenne kitiltani, Gelmebeteget viszont ki kéne.

GyMasa 2023.12.22. 12:12:05

@Yorg:
Én már letiltottam.
Vele vitatkozni teljesen meddő.
Olyannyira le kell menni kutyába, hogy arra nekem nincs időm.
EGy ideig csináltam, mert azt hittem, csak műveletlen.
Nem az.
Utána még próbálkoztam, hogy nem neki írom, amit válaszolok, hanem hátha valaki más majd tanul belőle, de azt is feladtam, amikor rájöttem, hogy egy 10 soros eredeti hozzászólásból 3 kör után egy 10 000+ karakteres magyarázatban lyukadtam ki, amikor már tényleg a legalapabb dolgokat kellett neki elmagyarázni, mert azt sem "értette"
Ott döntöttem úgy, hogy el sem olvasom a zagyvaságait, mert nincs bennük semmi újdonság, csak ilyen felhúzható papagáj módjára ismételgeti a számtalanszor megcáfolt ellenzéki mantrákat.

ZorróAszter 2023.12.24. 12:17:14

@GyMasa:

Hogy feledtessék a gyarmatosítás áldozatainak a számát Afrikában, Amerikában, Ausztráliában.

És hogy milyen iszonyatos nyomor volt például Angliában is évszázadokon keresztül, és ennek ellenére milyen módszerekkel kerülték el a forradalmat.

Pár tétel amikről a Szovjetunió idejében nem lehetett beszélni:
Az Írországi áldozatok
Hogy Kenya lakosságának a fele, tízmillió ember halt meg az emberek gumiültetvényekre hajtása és az amiatt bekövetkező éhínség miatt

Hogy Indiában 1890 és 1903 között több hullámban 30 millió ember halt éhen mert ipari növénytermesztésre kényszerítették vagy beszélték rá őket, a kormányzat meg nem avatkozott be.

ZorróAszter 2023.12.24. 12:25:23

@GyMasa:

"Igaz, hogy ennek a 80%-nak is a nagy része 2005 körülre amúgyis tönkrementek, hiszen a fenti megoldás csak a szocialista "piacon" működött, a kapitalista piacon, az esetenként többszáz, de legalábbis többtíz éves, 1000x szer tőkeerősebb, és jóval profibb multik ellen nem."

Nem ment tönkre. Ma is külföldi kézben van ez a 80% egykori állami vállalat. A GMK-k a töredéküket se tudták megvásárolni.

----------------------------------------

Vicces hogy idézőjelek nélkül visszaidézi az én kérdéseimet saját válasz nélkül.

Például a propaganda hatékonyságára mutatott példámat, miszerint mondjon három ír terrorszervezetet az IRÁ-n kívül.

:o)

ZorróAszter 2023.12.24. 12:27:20

@GyMasa:

"Nos, az ITER-nek soha nem is volt célja egy ipari fúziós erőmű elkészítése."

Én nem így tudom.

Azzal ne variáljon, hogy ugyanannak a csapatnak már nem ITER lett volna a neve, ha belekezd az ipari fúziós reaktorba.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása