magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

All in?

Zavaros, súlyosan prekoncepciós cikk: Két novemberi nap: az „all in kapitalizmus” megérkezése.

Felteszi a kérdést "Az elmúlt évtizedek legsürgetőbb kérdése az, hogy éppen azok a rétegek, amelyek a baloldal célkeresztjében állnak, miért szavaznak inkább mégis a radikális jobboldalra és a jobboldali populistákra – nem pedig az őket elvileg képviselni akaró baloldalra?". Eleve a kérdés hibás, összemos mindenkit.

Ezt hosszú ideje észlelem a liberális médiákban, de még a ténylegesen - azaz nem csak névleg - baloldali médiák nagy részében is: kitaláltak egy egyszer "szélsőjobb", másszor "radikális jobb" vagy "populista jobb", megint máskor meg "konzervatív-jobb" nevű tömböt. Gyakorlatilag ide sorolnak mindenkit, akit nem tekintenek baloldalinak és kilóg a liberális jobbos szabványból, így összeterelve teljesen ellentétes irányzatokat. Ez kb. olyan, mint amikor a brezsnyevi időkben a szovjet médiákban két kategória volt a nyugati politika leírására: "népi erők" és "polgári erők", s utóbbiba mindenki beleszámított újfasisztától szocdemig.

A válasz itt nevetséges: kb. az, hogy ha az elmúlt "aranykort" akarjuk vissza, az "konzervatív" érték. Ez persze játék a szavakkal. A "konzervatív" szó persze kétértelmű, de a két értelem egész más: attól, hogy valaki valamit "konzerválni" akar, még nem lesz politikailag konzervatív - ez pont ugyanaz, mint a "liberális" szóval szokásos hasonló játék, lásd "aki nem liberális, az ellenzi a szabadságot".

Azt írja "a baloldal máig képtelen volt egy radikális jövőbeli társadalmi víziót megjeleníteni" - dehát egyrészt ezt megtette és ez nem működött, másrészt a baloldal zöme nem képtelen erre, hanem nem is akarja ezt, a baloldalon belüli szétválás alapja éppen az, hogy a kommunistáknak és az anarchistáknak van radikális víziójuk, míg a szocdemeknek nincs, ők inkább a polgári társadalmon belüli reformokban hisznek.

Amiben a szerzőnek igaza van az a woke kritikája. Dehát ez nem ok, hanem okozat.

S persze a javasolt megoldás igaz, csak nem úgy, ahogy a szerző hiszi: "a legátlagosabb és legártatlanabb dolgok, a legszürkébb hétköznapok válnak később meghatározóvá" - csakhát ebben semmi baloldali nincs persze. A baloldal csődöt mondott, ahogy persze a jobboldal is.

181 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5718295715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.01.09. 12:22:11

A fideszsznyikek, libernyákok és nyilasok közös, összehangolt propagandája, hogy a baloldal a liberálisoknál kezdődik és fejeződik be.

A külföldi nagytőke érdeke ugyanis hogy ne legyen valódi baloldal, valódi szocialista párt, főleg ne olyan, amelyik a szakszervezetekkel is együttműködik.

Ezért nincs egy szál szocialista újság se. Mind el lett liberalizálva. A Mediaworks ezért szüntette meg a Népszabadságot, hogy a szétrajzó liberális újságírókkal elliberalizálják még a maradékot is.

Ebből is látszik, hogy a teljes politikai paletta és a teljes médiapaletta a német gyarmattartóink kezében van rövid pórázon.

Tapi2021 2024.01.09. 12:26:41

"a baloldal máig képtelen volt egy radikális jövőbeli társadalmi víziót megjeleníteni""

Az a bajuk, hogy mindenképpen, ha kell, ha nem, ha indokolt, ha nem, ők RADIKÁLISAN akarnak felforgatni mindig, mindent.

Az emberek meg nyugalmat, csendes jólétet akarnak. Nem felforgatást, l'art pour l'art radikalizmust!

ZorróAszter 2024.01.09. 12:27:08

"a kommunistáknak és az anarchistáknak van radikális víziójuk, míg a szocdemeknek nincs, ők inkább a polgári társadalmon belüli reformokban hisznek."

Nagyapám Angyalföldön volt párttag a 30-as, 40-es években. Ott néhány bunkóbb párttag olyanokat mondott, hogy inden burzsujnak ki kell taposni a belét vagy minden csendőrt fel kell húzni a fára. A párttitkár rohant az ablakhoz a legnagyobb kánikulában, hogy ne hallatszódjon ki az utcára.

Ilyet kommunista párttaggyűlésen sosem mondtak volna.

1945 után is úgy nézett ki, hogy az MKP költője Petőfi volt, József Attila volt az SZDP-é.

A dolgok teljesen mások voltak, mint ahogy maga elképzeli.

Tapi2021 2024.01.09. 12:27:32

@ZorróAszter: Csinálj már egy valódi baloldalt az ég szerelmére!

ZorróAszter 2024.01.09. 12:29:55

@Tapi2021:

Csakhogy egykor a burzsoázia volt radikális, és a burzsoázia forgatott fel mindent.

ZorróAszter 2024.01.09. 12:31:25

@Tapi2021:

"Csinálj már egy valódi baloldalt az ég szerelmére!"

Könnyebb lenne, ha maga csinálna hazafiakat a kollaboráns kormány tagjaiból, elsősorban Orbánból.

Tapi2021 2024.01.09. 12:32:45

@ZorróAszter: "A Mediaworks ezért szüntette meg a Népszabadságot,"

Hát, ööö... Én úgy emlékszem, hogy a Népszabi sok évig vegetált - biztosan közrejátszott az is, hogy hozzá voltak szokva a milliós példányszámhoz, az X száz vagy ezer fizetett újságíróhoz, munkaerőhöz, ami PIACI körülmények között már NEM VOLT, sem annyi olvasó, sem annyi munkaerőre szükség -, és valahogy BALRÓL nem jött egyetlen megmentő, finanszírozó sem!

Pedig ki ütött volna pl. az MSZP (DK) milliárdosainak kezére, hogy ne tegyék???

Tapi2021 2024.01.09. 12:36:44

@ZorróAszter: "Csakhogy egykor a burzsoázia volt radikális, és a burzsoázia forgatott fel mindent."

Csak ők egyrészt nem csináltak forradalmat, öncélú - vagy csak a hatalom megszerzésére irányuló - destrukciót, másrészt vállalkozásokkal ELŐRE, egy jobb világba "forgatták" a társadalmakat. Nem úgy, mint a proletárok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.09. 12:37:39

@ZorróAszter:

Ezt sokszor megbeszéltük.

Mo-os sose volt baloldal, egyes törpeszervezeteket leszámítva. Az MSZP még jobbos szocdem se, annyira liberális. Elég csak megnézni az egész szakértői gárdájukat amióta csak léteznek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.09. 12:38:47

@ZorróAszter:

Itt nem egyedi eseteket kell nézni, hanem az általános helyzetet.

Tapi2021 2024.01.09. 12:39:41

@ZorróAszter: ""Csinálj már egy valódi baloldalt az ég szerelmére!"

Könnyebb lenne, ha maga csinálna hazafiakat a kollaboráns kormány tagjaiból, elsősorban Orbánból."

Terelés! Nem én síránkozok itt folyton, hogy nekem nincs a politikai érdekképviseletemet ellátó politikai erő, párt az országban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.09. 12:43:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az ötödik bekezdés alapján ez valami korai extrakommunista feltámadás, amit a Lenin-féle Balodaliság mint a kommunizmus gyermekbetegsége-típusú művekből ihelt bolondgomba. Feltehetően a költő maga arra gondol, hogy már maga Lenin sem volt igazán baloldali, ezért siklott tévvágányra az elmebaj.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.09. 13:02:36

@Deak Tamas:

Baromira viccesek voltak mindig a marxisták ezekkel a szövegekkel. Előbb-utóbb mindenkiről kiderült, hogy álmarxista.

Tapi2021 2024.01.09. 14:03:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ahogy sorra kiderül a GYAKORLATBAN mindegyik irányzatukról, hogy szar. Szar lett, tehát nem is az volt. UTÓLAG!

jónévez 2024.01.09. 15:12:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Csak nehogy Marxról is kiderítsék egyszercsak, vita közbeni lányos zavarukban :D

Tapi2021 2024.01.09. 15:18:23

@jónévez: Hát mit értett Marx a marxizmushoz? Ugyan már.

Yorg 2024.01.09. 15:21:16

@jónévez: Maga Marx mondta egyszer, hogy ő nem marxista :D

ZorróAszter 2024.01.09. 16:02:35

@Tapi2021:

"Hát, ööö... Én úgy emlékszem, hogy a Népszabi sok évig vegetált"

A Népszabdság a megszüntetésekor az egyetlen nyereséges Mediaworks lap volt. Csak akkoriban és se tudtam, hogy kik ezek.

Az feltűnt, hogy amikor átvették, akkor kezdték cenzúrázni a blogokat. Betették a balosoknak a blogjába a robots.txt fájl úgy, hogy egy kereső se vegye figyelembe. Aztán telenyomták a szövegeket láthatatlan szemétel, hogy csökkentség a releváns tartalom arányát. Aztán megszüntették a nyilvános blogfelületet, és csak néhány liberális blogját engedélyezték. Földes és Pupu nevére emlékszem.

ZorróAszter 2024.01.09. 16:06:00

@Tapi2021:

"Terelés! Nem én síránkozok itt folyton, hogy nekem nincs a politikai érdekképviseletemet ellátó politikai erő, párt az országban."

Akkor azt is vegye figyelembe, amit szintén mondani szoktam, hogy a német tulajdonú médiák gondoskodnak róla, hogy aki nem könnyedén zsarolható hazaáruló, az a politika, a média közelébe se kerülhessen.

Vagyis aki nem ilyen, arról azt se tudhatjuk meg, hogy létezik.

ZorróAszter 2024.01.09. 16:10:18

@Tapi2021:

"Csak ők egyrészt nem csináltak forradalmat,"

Hánya colt maga történelemből a gimiben?

" öncélú - vagy csak a hatalom megszerzésére irányuló - destrukciót, másrészt vállalkozásokkal ELŐRE, egy jobb világba "forgatták" a társadalmakat. Nem úgy, mint a proletárok."

A kapitalizmus több évszázadon keresztül olyan elképesztő nyomort hozott, amihez képest az alkoholista analfabéta tanulatlan muzsik rönkháza és életkörülményei is paradicsominak mondhatók.

Robespierre-ék se marxisták voltak.

ZorróAszter 2024.01.09. 16:15:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezt sokszor megbeszéltük.
Mo-os sose volt baloldal, egyes törpeszervezeteket leszámítva. Az MSZP még jobbos szocdem se, annyira liberális. Elég csak megnézni az egész szakértői gárdájukat amióta csak léteznek."

Nem. Ezt csak maguk mantrázzák. Nemzeti Együttműködésben a libernyákokkal.

Nem véletlenül. A gyarmattartóknak a dolgozókat képviselő párt a legnagyobb ellensége. Nem véletlen, hogy ez ellen vetettek be minden eszközt.

Persze ez Nyugaton se vállalható, ezért nem is büszkélkednek vele nyíltan.

ZorróAszter 2024.01.09. 16:21:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Itt nem egyedi eseteket kell nézni, hanem az általános helyzetet."

Általános ez a helyzet. Például a Vörös Brigádok se az OKP-ből nőtt ki, hanem az Olasz Szocialista Pártból.

A Vörös Hadsereg Frakció is a JUSO-ból, a NSZDP ifjúsági szervezetéből.
De például még Cohn-Bendit is.

F. Szabó 2024.01.09. 19:49:52

Kedves Birca, ezúttal nem értek egyet veled. Nemigen olvasok Mércét, mert kicsit rühellem a szellemiségét, de Kiss Viktor cikke hosszú idő óta a legjobb írás, amit volt szerencsém olvasni. A Mérce ellenére, ha úgy tetszik. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, még ha ilyenformán is

Tökéletesen igaz, és ijesztő valóság amit a szerző a cikke elejére is kiemelt:
"Új korszakba léptünk, amelyben a tőke minden valaha kikísérletezett eszközt egyszerre vet be, amelyben a profit elsődleges forrása immár a kultúránk és a létezésünk állandó újraformálása és teljes kontrollja, amelyben újabb és újabb sorsdöntő... döntések történnek a fejünk felett." ...

"A globális tőke ma olyan mértékű erőforrások és tudományos-gazdasági-[sőt politikai] apparátusok felett rendelkezik, amelyek bizonyos szereplők számára lehetővé teszik az azonnali és teljes körű hatást és valóságformálást."

A globális tőke természetesen a szupergazdag tőkéseket, illetve azok korporációját, szövetségét takarja. Megtévesztésként mondanak Marx bukása óta tőkések helyett tőkét, hogy a személytelen megfogalmazással is takargassák a tényt: hús-vér emberek szűk csoportja kontrollálja a világunkat az általuk leuralt nyilvános politika rejtett hátteréből. De még a tőkés szó sem fedi a valóságot, hiszen bárki „tőkés”, ha részvényt vásárol. De csak az érdemi döntési joggal bíró, legnagyobb tulajdoni hányadokkal rendelkező tulajdonosok számítanak. A világ irányítása szempontjából fontos szupergazdagok már államokkal vetekedő vagyonokkal, és ennek megfelelő érdekérvényesítő erővel rendelkeznek. És ők nem is feltétlenül szerepelnek a világ 100 (vagy 1000 ...) leggazdagabbjának listáján, mert vagyonuk jelentős része egymást átfedő, egymást is tulajdonló cégek, offshore cégek, alapítványok, egyesületek... kusza hálójában rejtőzködik.

A szupergazdagok a gazdasági erejükkel a pénzügyi-gazdasági folyamatok lefölözésének és a társadalom megzsarolásának lehetőségével bírnak, amivel rendszerszerűen élnek és visszaélnek. Szinte kvantumugrásszerű mennyiségi és minőségi ugrást eredményezett a kontrollálási-irányítási lehetőségeikben már a digitális mobileszközök elterjedése és az internetes világháló is, és ezt növelte most tovább újabb korszakváltó ugrással az AI.

Már vagy négy éve leírtam, hogy a szupergazdagok az információs techóriások (az eszközöket gyártó Kínát-Koreát kivéve egyetlen domináns rasszhoz kötődő) monopolisztikus tulajdonlásával ellenőrzés alá vonták az emberiség teljes anyagi-szellemi kapcsolati hálózatrendszerét, és ezzel már vészesen nagy részét uralják a világ erőforrásainak. Annyira, hogy talán máris kivédhetetlen túlhatalomra tettek szert.

Nagyon is igaz és indokolt, amit Kiss Viktor írt:
"A mai idők valódi politikai tétje az, hogy a [világunk] totális újraformálását a könyörtelenül profitot hajhászó globális tőke [szupergazdag tőkések korporációja] és az ő saját pozícióik védelmezéséért bármire hajlandó globális privilegizáltjaik tevékenysége idézi-e elő – vagy mi magunk, akik velük szemben szerveződünk."

F. Szabó 2024.01.09. 20:30:24

Mellesleg ezen a baloldaliságon azért meddő dolog vitázni, mert koronként mást jelentett, és az emberek mindig elfelejtik rögzíteni, hogy ők melyik baloldaliságra gondolnak.

Az eredeti, a francia forradalomban parlamentben elfoglalt helyükről elnevezett baloldaliak polgári demokráciát akartak. A Marx nyomán keletkezett baloldaliak szocialista demokráciát. A mai baloldaliak liberális demokráciát.

Még azt mondom, hogy ebben a kérdésben is igaza van Kiss Viktornak, amennyiben a baloldaliságot az éppen adott kor (társadalmi jelentőséggel bíró) elnyomottjainak egyenjogúságáért harcolókhoz köti. A francia forradalom idején a polgárság érezte elnyomva magát az arisztokrácia és a klérus által. Később a proletárság érezte elnyomva magát a tőkések által. Most meg a homoszexuálisok, testi/lelki hermafroditák, pedofilok és egyéb nemi aberráltak érzik elnyomva magukat a ciszneműek által, és a színesek (a sárgák kivételével) a fehérek és zsidók által. Kérdés számomra, hogy a mai baloldalnak a harca mekkora valós társadalmi jelentőséggel bíró csoportokért folyik?

2024.01.09. 21:00:03

ugyenez megfordítva. a fidesz nézőpontjából. ők a "nemzetiek". és mindenki, aki őket bírálni merészeli az soros, gyurcsány, brüsszel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 07:11:30

@F. Szabó:

Nyilván lehet mindenben változás.

Dehogy a baloldal bármit jelenthet az elég abszurd.

Tulajdonképpen ebbe bukott bele a baloldal.

Gery87 2024.01.10. 10:17:51

@Tapi2021:

Ha mindenki úgy gondolkodott volna, mint egy megfáradt kisnyugdíjas, akkor még mindig barlangban laknánk:)

Örülj neki hogy voltak ilyen "felforgatók", miattunk van TB-d. nyugdíjad, meg 8 órás munkaidőd....még.
Amíg a tőke vissza nem veszi ezeket.

De persze, gondolom akkor is "csend kell majd, meg nyugalom".

Gery87 2024.01.10. 10:22:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mo-os sose volt baloldal, egyes törpeszervezeteket leszámítva."

Ez nem igaz.
Akkor Az MSZMP mi volt amíg be nem tiltották? Káprázat?

Nem 1989-ben kezdődött a történelem.

Gelimtrtrddddd 2024.01.10. 10:26:56

@Gery87: miattunk van TB-d. nyugdíjad, meg 8 órás munkaidőd....még.
------------------

Miatt hangot dúrgerni !

De vannak értelmetlenségiek és orvosok is, ahogy van munka is. Ne kverjük a szezont a fazonnal, nem munkát akarunk, ahogy bullshit szart se, ahogy az mta ablegerjét, a fingristákat, a libcsiket, az orvosokat. A tb-t lopók azok idegenek, aljanok, attól, hogy nem magyar a practikájuk, hanem aljan, idegen, ahogy az orvosoknak is.

Gery87 2024.01.10. 10:36:43

Az emberek azért nem szavaznak baloldali pártokra, mert nincsenek!
Amik vannak azok ballib pártok, liberálisok és progresszívek!
A szocdemek se balosok már.
Kiherélődtek.

Miért?

Mert a hidegháborút a tőke nyerte meg a baloldal pedig elvesztette.
Az baloldalt legnagyobb arányban képviselő (bitorló) államszocialista rezsimek hiteltelenítették erkölcsi és morális alapon a baloldali gondolatot.

Egyrészt ahogy a szocializmus nevében elnyomták a tömegeket, másrészt ahogy a proletárokat is, akik seol nem kapták meg az ígért vezető szerepet és önigazgatást!
A valódi munkás felkeléseket, forradalmakat, mozgalmakat pedig ők maguk is leverték!

És persze a győztes oldalnak nem is érdeke hogy legyen valódi baloldal!
Nem kell hozzá cenzúra se, egyszerűen a profit céllal, magántulajdon alapon működő médiák tulajdonosai nyilván nem érdekeltek egy valódi baloldali sajtó és temaitika felállításában, támogatásában.

-----

A fasizmus szörnyűségei és bukása ellenére mégsem hiteltelenítette a nacionalizmust, a nemzeti gondolatot.

Miért?

Mert a tőke azzal nagyon jól együtt tud működni és manipulálni tudja a tömegeket, akik addig se osztály alapon gondolkodnak!

A woke-ot is azért támogatja.

De sose fogja támogatni a kapitalizmuskritikus vagy ellenes baloldali gondolatokat!

----

A cikknek ettől függetlenül sok mindenben igaza van:

"mindaz, amit a kapitalista világ erősei tesznek a globális felmelegedés ellen, fabatkát sem ér majd."

"A turbókapitalizmus koncepciója 1999-ben született és éppen azt üzente, ami mára sokak számára mindennapi élmény: az állandóság teljes hiánya, a keretek fellazulása, a globalizáció és a technológiai fejlődés oda vezet, hogy miközben a győztesek hatalmas vagyonokat és hatalmat halmoznak fel, az emberiség legnagyobb része inkább a vesztesek között találja magát."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 10:48:05

@Gery87:

Én ezeket a dolgokat mindig követtem, s mindig érdekelt a szélsőbal és a szélsőjobb.

Nyilván itt a posztkomcsi korszakra utaltam.

Amikor megalakult az MSZP, maradt még egy ideig a kétségtelenül baloldali Munkáspárt, de folyamatosan mentek le, majd szimpla nygdíjas nosztalgiaklubbá lettek.

Az MSZP-ben egy ideig még volt baloldai frakció, lassan minden szerepet elvesztettek, majd meg is szűntek.

Ezen kívül csak törpeszervezetek voltak.

Voltak akik kiváltak a Munkáspártból, új pártot csinálva. Ez ma kb. egy baráti társaság Vajnai körül, ő és a felesége a "párt", s pár haverjuk.

Vannak a Krauszék. Ők kicsit nagyobb baráti társaság, néha 50 embert is összeszednek. Legalább írnak, beszélnek: szóval még ők a legszínvonalasabbak az összes közül.

Meg van a Szikra. Ami budapesti unatkozó középosztálybeli fiatalok izéje. Talán van 25 tagjuk is időnként.

A szélsőjobb mindg erősebb volt.

Gery87 2024.01.10. 10:48:15

"Ez az elutasítás annak volt köszönhető, hogy a baloldal olyan reménytelen, anakronisztikus, lecsúszott és vesztes figurák zsánerképeit jelenítette meg a társadalom többsége számára,.....éppen ilyennek nem akarta látni magát és éppen „az ilyenek” közé nem akart tartozni."

Mert a baloldal nem elég tökös!
Úgy nem lehet valódi, osztálytudatos, munkás alapú, tőke ellenes arccal előjönni, hogy nem világos amit kínálnak az micsoda!
Csak bátortalan maszatolás megy, a problémákra való mutogatás, megoldások nincsenek...
Ez valóban nem túl vonzó.

A proletároknak nem arról kell csak beszélni hogy "ti mind elnyomottak vagytok"...
A proletároknak proletárhatalomról kell beszélni,
a munkásoknak munkás önigazgatásról...
Az antikapitalistáknak szocializmusról....

Nem lehet ezt megúszni ezt, azzal hogy annyit mondunk csak: "minden szar és ezért szar"....ahogy tette pl TGM.
Aminek semmi értelem.

Világosan kell beszélni.

De amíg valójában ellenérdekelt, hobbilázadó, belvárosi yuppie-k képviselik a szocializmust, antikapitalizmust mint pl a Gulyás Marci, addig ez nem lesz kimondva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 10:52:00

@Gery87:

Csak hát semmi se írta elő, hogy az MSZP liberális legyen, ne baloldali.

Ellenzékbe kerültek 1990-ben, simán lehettek volna baloldaliak.

Csak hát az egész vezetésük olyan volt, hogy semmi se állt ennél távolabb tőlük.

Gery87 2024.01.10. 10:53:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

89 után valóban törpe kisebbség.
A fent említett okok miatt.

Ma az antikapitalizmust valóban a széljobb képviselő leginkább a rendszerváltás óta.
Az egyik alapja is.
De egyébként a nyilasoknak is ez volt.

Tőke kritikára tehát van igény társadalmilag most is 5-20%-nyi még mindig, csak épp ezt mára a széljobb elbitorolta.
A cikkben is leírt okok miatt: senki nem akar vesztes lenni, a nacionalista populizmus meg ugye az egekbe magasztalja a "kisembert" is, elég csak magyarnak lenni hozzá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 10:57:32

@Gery87:

Nem lehet baloldali antikapitalizmus, mert:
- a "baloldal" szó egyrészt a Kádár-rendszerhez kötődik, annak pozitívumait pedig Orbán képviseli, negatívumait meg senki se akarja,
- a "baloldal" szó másrészt a ballibekhez kötődik, akik a leginkább kapitalizmuspárti erő.

Horthyék alatt is azért volt inkább jobboldali az antikapitalizmus, mert ott volt a Tanácsközt. emléke.

Gery87 2024.01.10. 10:58:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

89 elött se hittek már a baloldali eszmékben.
opportunista, karrierista, technokraták voltak.
persze pont enyire voltak, lettek libsik is....semennyire.

A rendszerváltás nem 89-ben kezdődött, tudták akik közel volta a tűzhöz, hogy valami változás lesz és nem akartak kimaradni belőle.
Amikor meg eldőlt hogy a nyugat gyarmatosítja a keletet és visszajön a tőke, privatizáció lesz...multik....tőke uralom, akkor fel volt adva a lecke.
Részt akartok venni ebben és elit lenni, vagy marxultok tovább?
Akartak.

Gery87 2024.01.10. 11:02:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erről beszélek!
- 89 után a baloldaliság mindenhol a legyőzött, vesztes fél lett a tömegek szemében.
- a SZU által levert munkásfelkelések a baloldali értelmiséget is kiábrándították.

Ezek emléke, tapasztalata máig hat.

"Horthyék alatt is azért volt inkább jobboldali az antikapitalizmus, mert ott volt a Tanácsközt. emléke."

Ez nem így volt, a legerősebbek a szocdemek voltak továbbra is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 11:02:40

@Gery87:

A technokraták liberálisok voltak, csak ezt nem mondhatték ki nyíltan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.10. 11:06:11

@Gery87:

Csak Mo-on és Lengyelországban lett a szovjet táborban a kommunista állampártból liberális párt.

Azaz nem volt szükségszerűség,

Gery87 2024.01.10. 11:11:28

"Valójában nagyon kevés ember gondol úgy magára a mindennapokban, hogy ő totális vesztes, áldozat, elnyomott, nyomorult és lecsúszott. A legtöbben inkább azt akarják hallani a politikától, hogy nyertesek, erősek és értékesek, a normális többség tagjai, akiket védelmezni kell. A jobboldal pedig éppen ezt kínálta nekik – gondoljunk csak az orbáni futball-reneszánszra, a civilizáció védelmét ígérő menekültellenességre, vagy a nemzeti kapitalizmus különféle ideáira."

Ez is teljesen igaz!

A cikkben semmi "zavaros" nincs, jól látja a helyzetet.

"a 21. század elején elkerülhetetlen a világunk, az életmódunk, a viszonyaink, a civilizációnk teljes újraformálódása. A mai idő valódi politikai tétje pedig az, hogy ezt a totális újraformálást a könyörtelenül profitot hajhászó tőke és a saját pozícióik védelmezéséért bármire hajlandó globális privilegizáltak tevékenysége idézi-e elő – vagy mi magunk, akik velük szemben szerveződünk."

A rendszert tehát nem lehet megjavítani, megreformálni!

Gery87 2024.01.10. 11:21:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az 1939-es választásokig a szocdemek voltak a legerősebb ellenzéki párt!
Fokozatosan visszaszorultak, főleg mivel a szocdemeket kiherélték Horthyék.
Ennyi az oka.
Nem a 133 nap.

A munkások nem csalódtak a szocialista eszmékben, csak nem volt szabad terük.

Tapi2021 2024.01.10. 12:00:53

@ZorróAszter:
A Wiki szerint (is) durván veszteséges volt a Népszabi:

"A rendszerváltás kezdetétől
1989. október 8-tól 1994-ig fejlécén ez áll: „szocialista napilap”. Ekkortól jelenik meg a Munkáspárt lapja, A Szabadság, amely a korábbi Népszabadság eszmeiségét vitte tovább. 1990. szeptember 1-jétől a lapot a Népszabadság Rt. adta ki. Fő tulajdonosa ekkoriban a Bertelsmann AG. volt; a lapkonszern sajtókiadásáért felelős csoportjához (Gruner&Jahr AG) tartozott.

A Népszabadság 1994. május 31-től országos napilap. 1994-től CD-ROM, 1996-tól CD multimédia-formájában is olvasható.1996-tól elérhető az interneten is.

2003-ban a lap fő tulajdonosa a svájci Ringier magyarországi leányvállalata, a Ringier Kiadó Kft. lett. 2004-től többlépcsős layoutváltás történt, a lap kezdetben csak részben színes, 2006. január 4-től az egész lap színes lett.

2014 januárjában a Ringier és az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. fúziója miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint túl nagy lett volna ezek piaci részesedése Magyarországon, ezért a portfólió egy részét (regionális lapok és országos média mellett a Népszabadságot kiadó cég 70,4%-át) az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) vette át,[17] amelynek fő tulajdonosa Heinrich Pecina osztrák üzletember.[18] A VCP októberben a Mediaworks Hungary Zrt. nevű cégbe vonta össze magyarországi médiaérdekeltségeit.[19]

A Népszabadság a tulajdonosváltáskor meg akarta tartani a korábbi kiváltságokat, például, hogy a "szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai" írhassanak a lapba, busás honoráriumért.[20] Pecina ezeket kifogásolta, de szabad kezet adott az újságíróknak. Abban reménykedett, hogy a magyar lakosság kormánykritikus részének a megszólításával fel lehet fejleszteni az újságot, de várakozásai nem teljesültek, a Népszabadság egymillió euró veszteséget hozott évente.[21]

A tulajdonos 2015-ben felajánlotta, hogy rendkívül jutányosan eladja a lapot az MSZP-nek, de a pártnak ehhez „nem volt bátorsága”,[21] és június 2-án az MSZP pártalapítványa adta el 27,65%-os, a munkatársak egyesülete pedig 1,42%-os részesedését a Mediaworksnek.[22] Az eladáskor a Népszabadság kiadói jogai már a cégcsoport egy másik cégében, a Mworks Print Zrt.-ben voltak.[23][24]

Felfüggesztése és megszüntetése

A Mediaworks 2016. október 8-án reggel váratlanul, a dolgozók és a főszerkesztő előzetes tájékoztatása nélkül felfüggesztette az újság nyomtatott és internetes kiadását egyaránt.[25] A webarchívumban az utolsó fennmaradt online oldal a 2016.10.06 16:23 másodperces állapotot teszi elérhetővé.[26] A kiadó szerint a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt."...

..."
Heinrich Pecina, a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt-t tulajdonló Vienna Capital Partners elnöke úgy nyilatkozott, hogy a döntésnek kizárólag gazdasági okai vannak. A Népszabadság adta a Mediaworks forgalmának tíz százalékát, de a lappal kapcsolatos kiadások negyven százalékkal csökkentették a cég nyereségét. Hozzátette, hogy 2015-ben el akarta adni az újságot az MSZP-nek, de a szocialistáknak „nem volt bátorságuk” átvenni.[35] A Profil című osztrák online hírportálnak adott interjújában az üzletember egyszerű gazdasági okokra vezette vissza a felfüggesztés tényét: „A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt.”[36]"....

Tapi2021 2024.01.10. 12:12:18

@ZorróAszter: "Nem véletlenül. A gyarmattartóknak a dolgozókat képviselő párt a legnagyobb ellensége. Nem véletlen, hogy ez ellen vetettek be minden eszközt."

Mivel már nincsen - az eleve csak kitalált és mesterségesen egybegyúrt - munkásosztály, ezért nincsenek munkáspártok sem.

Munkavállalók vannak, akik a legkülönfélébb munkákat csinálják (általában pár évig, aztán váltanak másra), a legkülönbözőbb körülmények között és kondíciókkal. Ezért nem alkotnak egy és egységes/homogén "osztályt"!!!

Plusz, senki sem tekint magára munkásként! NINCS ILYEN IDENTITÁS!
Mindenki másként tekint magára és a politikai választékból sem úgy és azért választ, mint/mert ő éppen munkás valahol.

Ma nem az a fontos, hogy valaki hol, mit dolgozik, hanem az, hogy milyen ideológiákban hisz!
Keresztény, ateista, jobbos, balos, nemzeti, globalista, kozmopolita..., stb. És ezek szerint keresünk pártokat és szavazunk rájuk.

Tehát nem összeesküvés miatt nincsenek munkáspártok, kommunista pártok, dolgozói pártok..., hanem mert nincs rájuk igény!

Tapi2021 2024.01.10. 12:25:29

@Gery87: "Örülj neki hogy voltak ilyen "felforgatók", miattunk van TB-d. nyugdíjad, meg 8 órás munkaidőd....még.
Amíg a tőke vissza nem veszi ezeket.

De persze, gondolom akkor is "csend kell majd, meg nyugalom"."

Örülök!
Ahogy azt (is) számtalanszor leírtam már: én a KONTROLLÁLT, szabályozott kapitalizmusban hiszek. Ahol van a tőkének ellensúlya.

Amit elutasítok az pontosan az, hogy ez az ellensúly SE akarja az EGYENSÚLYT felborítani és átvenni az irányítást. (Már ezt is kipróbáltuk! És borzasztó emberkísérlet volt.)

A két "oldal", a munkaadók ("tőkések", vállalkozók) és a munkavállalók NEM ELLENSÉG, hanem egymásra utalt SZÖVETSÉGES (kell legyen).
Egy közel egyensúlyi helyzetre törekedve.

Gery87 2024.01.10. 12:26:42

@Tapi2021:

"Mivel már nincsen - az eleve csak kitalált és mesterségesen egybegyúrt - munkásosztály, ezért nincsenek munkáspártok sem."

Nincs? Nincsenek emberek akik dolgoznak?:)

"kitalált és mesterségesen egybegyúrt"

Akkor a nemzet vajon mi? Emberek a "legkülönfélébbeket gondolják (általában pár évig, aztán váltanak másra), a legkülönbözőbb körülmények között és kondíciókkal. "?

"Tehát nem összeesküvés miatt nincsenek munkáspártok, kommunista pártok, dolgozói pártok..., hanem mert nincs rájuk igény!"

Így van, a kérdés csak az miért nincs.

Tapi2021 2024.01.10. 12:32:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A szélsőjobb mindig erősebb volt."

Az eredeti Jobbik bukása óta van szélsőjobb Magyarországon?

Gery87 2024.01.10. 12:32:42

@Tapi2021:

"én a KONTROLLÁLT, szabályozott kapitalizmusban hiszek. Ahol van a tőkének ellensúlya."

Nincs ilyesmi tartósan, sose volt.
A legutóbbi széles körben (nyugaton) 30 évig tartott.

"Ahol van a tőkének ellensúlya."

Ez volt/lenne az öntudatos munkásosztály és az általa szervezett baloldal.
De ezt meg nem akarod, sőt szerinted nincs és nem is volt soha.

"A két "oldal", a munkaadók ("tőkések", vállalkozók) és a munkavállalók NEM ELLENSÉG, hanem egymásra utalt SZÖVETSÉGES (kell legyen)."

Ezt mondták már a nyilasok is, Horthyék is, meg az olasz fasiszták is.
Fasság az egész. Az elit által propagált dolog ez, hogy a munkás fogja be a pofáját és gürizzen a "nemzetért"...

Két ellentétes érdekű csoport.
Nincs min szövetkezni.
A tőkének nem érdeke a munkavállaló beleoszlása, jóléte és gyarapodása, a profit igazságos megosztása stb.
Ami jogod ma van, az harc eredménye!
Ha a tőkén múlt volna, ma is 12 órát dolgoznál 12 évesen!

Tapi2021 2024.01.10. 12:35:57

@Gery87: Se proletárok, se "munkásosztály" nincsen. Ahogy Zorrónak is írtam.
Ezért nincsenek pártjaik sem.

Nincs munkás/proletár identitás.

Úgy sem, hogy a se nem munkás, se nem proletár balos-libsi értelmiség egy része nosztalgiázik róla, meg azt hiszi, hogy ők odatartoznak és szeretnék megcsinálni (újra).

Tapi2021 2024.01.10. 12:49:40

@Gery87: "A cikkben semmi "zavaros" nincs, jól látja a helyzetet."

Igen, jól látja, hogy az igazi oligarcháknak, akik az extrémre nőtt vagyonukat használják a politikai és társadalmi folyamatok befolyásolására és az ellenőrzés átvételére (avagy a saját társadalommérnöki ambícióik kiélésre), azok kezére rá kéne csapni!

De ő sem nevezi meg - ha jól gondolom - ennek emblematikussá vált példaképét Sorost, se hasonszőrű társait.

Mert, hogy ez róluk szól!
Még csak nem is a kapitalizmusról úgy általában.

Tapi2021 2024.01.10. 12:52:32

@Gery87: "A rendszert tehát nem lehet megjavítani, megreformálni!"

A szocialista utópisztikus/terror rendszereket.

Tapi2021 2024.01.10. 12:54:56

@Gery87: "A munkások nem csalódtak a szocialista eszmékben, csak nem volt szabad terük."

Sok szegénynek mindig jól hangzik, hogy elveheted mások vagyonát, cégét, pénzét, és te leszel a főnök.

Tapi2021 2024.01.10. 12:58:06

@Gery87: ""Mivel már nincsen - az eleve csak kitalált és mesterségesen egybegyúrt - munkásosztály, ezért nincsenek munkáspártok sem."

Nincs? Nincsenek emberek akik dolgoznak?:)"

Előbb olvasd el az egész hsz-t egyben, és próbáld értelmezni!

Tapi2021 2024.01.10. 13:03:40

@Gery87: "Két ellentétes érdekű csoport.
Nincs min szövetkezni."

Ezerszer leírtam ezt is, hogy ez nem igaz.

Vállalkozó nélkül nincs cég, nincs munkahely, munkavállaló nélkül szintén nincs cég, nincs termék, szolgáltatás, bevétel, profit, amiből lesz a fizetés.

KÖZÖS ÉRDEK, hogy LEGYEN!

Te kommunistaként ezt nem akarod érteni.
Csak ellenséget akarsz látni a másik félben.
Tipikus szoci-komm. balos felfogás.

alöksz róz 2024.01.10. 13:24:49

@Tapi2021: na de mire szövetkezzenek?

Gery87 2024.01.10. 13:31:32

@Tapi2021:

Vannak munkások, van munkásosztály, csak már öntudata nincs.

Gery87 2024.01.10. 13:34:16

@Tapi2021:

A cikk a kapitalizmusról szól.
Miért kéne megnevezni Sorost konkrétan amikor a rendszerről magáról van szó, nem egy emberről?
Nem pár oligarchával van baj, hanem magával a rendszerrel.
Egyet-kettőt "lecsapsz", mi változik? Semmi.

Mikor Orbánt emlegetjük, az ország ügyeivel kapcsolatban, minden bajotok van, bezzeg Sorosozni állandóan kéne mindenben:D

Gery87 2024.01.10. 13:35:28

@Tapi2021:

Eleve nem erről volt szó, hanem a kollektív tulajdonlásról, de már többször bizonyítottad hogy nem értesz hozzá.

Ne kezdjük újra.

Gery87 2024.01.10. 13:36:22

@Tapi2021:

Elolvastam, reagáltam is az egsézre.

Gery87 2024.01.10. 13:44:25

@Tapi2021:

Én meg már leírtam ezerszer hogy neked nincs igazad és miért:)

"Vállalkozó nélkül nincs cég, nincs munkahely, munkavállaló nélkül szintén nincs cég, nincs termék, szolgáltatás, bevétel, profit, amiből lesz a fizetés."

Ennek ellenére a viszony kettejük között nem egyenlő!
És nem is lesz soha.
Mert a kapitalizmusban nem a munka és szükség a legfontosabb tényező, hanem a tulajdon!

Aki 40 éve termeli a profitot egy cégnek, de csak alkalmazott, azt nyugdíj elött ugyanúgy ki lehet rakni az utcára és 40 év alatt nem kap érte annyi részesedést, mint apuci pici fia aki akár 18 évesen beül nulla munkával az igazgató tanácsba, részvényes majd örökli a céget, csak mert a főnök tulajdonos ivadéka. Mint a feudalizmusban.
és persze másnap nyugodtan kirúghat bárki.....40 év után is.

Ez nem egyenlő viszony.
Hol itt a közös érdek?

"Te kommunistaként ezt nem akarod érteni."

Nem vagyok komcsi, de ezt mai napig nem tudod felfogni mert nem is akarod.
benne van ez a komcsizó sablon a fejedbe aztán ennyi.

Tapi2021 2024.01.10. 14:28:55

@alöksz róz: Te sem olvasod végig a hsz-eket?

Tapi2021 2024.01.10. 14:35:48

@Gery87:
"Vannak munkások, "

Vannak.

"van munkásosztály,"

Nincs. A munkavállalók olyan sokfélék, hogy nem alkotnak semmilyen szempont alapján semmilyen egységes osztályt. Egy halmazt képeznek csak, ez a munkavállalók. Ami meg egy igen csak színes halmaz.

"csak már öntudata nincs."

Valóban nincs, mert senki nem munkásként, proletárként határozza meg önmagát.
Én is munkavállaló vagyok, nem munkás, de eszemben sincs, hogy az aktuális munkaerőpiaci helyzetem szerint álljak be/vagy ki valahová/valahonnan. Sem az identitásomat, sem a vallásomat, sem a nemzethez való viszonyulásomat, stb., nem határozza meg, hogy hol dolgozom éppen és mit?!

És ezzel mások is így vannak. Még a ipari- vagy fizikai munkások is. De még közöttük is akkorák a különbségek, hogy ők sem alkotnak egységes osztályt.

Tapi2021 2024.01.10. 14:44:20

@Gery87: "A cikk a kapitalizmusról szól.
Miért kéne megnevezni Sorost konkrétan amikor a rendszerről magáról van szó, nem egy emberről?"

Azért, mert, ha csak a kapitalizmusról szól, akkor a cikk csak egy balos marhaság, tévedés. A kapitalista/magán gazdaság a legjobb, amit eddig kipróbáltunk. Megfelelően szabályozva.

"Nem pár oligarchával van baj, hanem magával a rendszerrel."

Pedig de. A szabályozott, a kölcsönös előnyökre alapozott magángazdasággal semmi baj nincs. Kb. minden fejlődést ennek - és az ebben működő versenynek - köszönhetünk.

Az a gond, hogy ezt sem a cikk írója, sem te nem vagy képes belátni.
Szétvernétek, de vagy nem tudjátok mit tennétek a helyébe, ami JOBB lenne, vagy tudjátok, de arról mi is tudjuk, hogy az utópia, a csőd, a bukás és a diktatúra útja (mert csak azzal tartható fenn egy ideig).

Tapi2021 2024.01.10. 14:48:27

@Gery87: "Mikor Orbánt emlegetjük, az ország ügyeivel kapcsolatban, minden bajotok van, bezzeg Sorosozni állandóan kéne mindenben:D"

Mi a közös kettejükben?

OV milliárdos oligarcha, aki így akar beavatkozni a politikába? De erre senki nem szavazott, nem adott felhatalmazást?
Vagy SGY úgy irányíthat egy országot/világot, hogy demokratikusan megválasztották rá, megbízták vele? ...Stb.

Gery87 2024.01.10. 14:48:55

@Tapi2021:

"Nincs. A munkavállalók olyan sokfélék, hogy nem alkotnak semmilyen szempont alapján semmilyen egységes osztályt."

Akkor magyar nemzet sincs:) Hisz az egyik ilyen a másik meg olyan.
Az egyik libsi a másik fideszes...stb.
Hol van köztük akkor az egység?

A munkavállalók érdekei közösek sok mindenben, mint alkalmazottak, bérből élők.
Régen is sokfélék voltak.
Az hogy ezt nem ismerik fel, tragédia.

"de eszemben sincs, hogy az aktuális munkaerőpiaci helyzetem szerint álljak be/vagy ki valahová/valahonnan. "

Hát ez már a te bajod:)

"Sem az identitásomat, sem a vallásomat, sem a nemzethez való viszonyulásomat, stb., nem határozza meg, hogy hol dolgozom éppen és mit?!"

Nem is kell.

Ha majd nem úgy alakulnak a dolgok a munkaerőpiacon ahogy neked jó lenne mint "munakvállaló", akkor sem "magyarként" meg "keresztényként" fogsz ezzel szembesülni.

Tapi2021 2024.01.10. 14:52:11

@Gery87: "Eleve nem erről volt szó, hanem a kollektív tulajdonlásról"

Alapíts egy kollektívát, szerezz hozzá társakat és kezdjétek el! Próbáljátok ki. Kicsiben. Aztán meglátjuk, működik-e és jobb-e, mint a meglévő?!
Mielőtt rászabadítanátok - kéretlenül! és akkor nyilván erőszakkal - ezt a kollektivizáló rendszert másokra.

Ja, várj, volt már!

Gery87 2024.01.10. 14:54:43

@Tapi2021:

"Azért, mert, ha csak a kapitalizmusról szól, akkor a cikk csak egy balos marhaság, tévedés. A kapitalista/magán gazdaság a legjobb, amit eddig kipróbáltunk. Megfelelően szabályozva."

A cikk arról szól hogy nem így van. Nincs "Megfelelően szabályozva."
Olvasd el, értelmezd.
Sorost meg lényegtelen kiemelni.
Musk, zuckerberg, az amazonos faszi stb sincs benne.

"Pedig de. A szabályozott, a kölcsönös előnyökre alapozott magángazdasággal semmi baj nincs. Kb. minden fejlődést ennek - és az ebben működő versenynek - köszönhetünk."

De nincs szabályozva és ha rajtuk múlik nem is lesz!
Ez nem tőkeérdek.

"Az a gond, hogy ezt sem a cikk írója, sem te nem vagy képes belátni."

belátom....belátom hogy nem működik:)

"Szétvernétek, de vagy nem tudjátok mit tennétek a helyébe, ami JOBB lenne,"

tudom elmondtam, csak nem érdekel/leszarod/nem olvastad.
helyette komcsizol, mert az könnyű.

"vagy tudjátok, de arról mi is tudjuk, hogy az utópia, a csőd, a bukás és a diktatúra útja (mert csak azzal tartható fenn egy ideig)."

Mondjuk én pont soha nem beszéltem arról hogy megint az kéne, ami volt és amire te gondolsz, de ezt már megbeszéltük.
Megbeszéltük hogy leszarod.
Te akkor is komcsizni fogsz.

Gery87 2024.01.10. 14:56:21

@Tapi2021:

Nem, ez arra volt példa, hogy a kapitalizmus kritikában állandóan elő kéne szerintetek venni Sorost.
De országos ügyekben meg "minek hozzuk elő megint Orbánt, Orbán fóbiátok van!"

Tapi2021 2024.01.10. 14:58:22

@Gery87: "Ennek ellenére a viszony kettejük között nem egyenlő!
És nem is lesz soha.
Mert a kapitalizmusban nem a munka és szükség a legfontosabb tényező, hanem a tulajdon!"

És ez az ember normális és természetes állapota!

Te és én sem vagyunk egyenlőek, bizonyára más a végzettségünk, különböző a tudásunk, más a jövedelmünk, a vagyoni helyzetünk...

Nem érdekes, hogy egy vállalkozónak nagyobb a vagyona, mert ez a vállalkozás lényege, hogy többre jusson az ember. Aki nem vállalkozik semmire, nem kockáztat, miért lenne többje annál, aki meg igen? A semmire?!

Az a lényeges, hogy neked meg nekem van-e elegendő vagyonunk és jövedelmünk egy jó színvonalú, nyugodt, békés élethez, amiben különösebben nem szenvedünk hiányt semmi lényegesben.

Ezt - hogy legyen - meg biztosítja a jól működtetett magángazdaságra épülő rendszer.

Tapi2021 2024.01.10. 15:02:19

@Gery87: "Aki 40 éve termeli a profitot egy cégnek, de csak alkalmazott, azt nyugdíj elött ugyanúgy ki lehet rakni az utcára és 40 év alatt nem kap érte annyi részesedést, "

Tehát volt rá 40 éve, hogy többre jusson, tanuljon, vállalkozzon!
De nem tette.

Részesedést a profitból meg a munkája és annak aktuális piaci értéke szerint/arányában kapott: ez a fizetés!

Gery87 2024.01.10. 15:03:24

@Tapi2021:

1.Nem volt.
2.Egyébként ilyen vállalkozások vannak.

"Aztán meglátjuk, működik-e és jobb-e, mint a meglévő?!"

A dolgozóknak jobb.
kapitalista körülmények között ahol a profit és a növekedés a piaci alap, nyilván nem fogja organikusan leváltani a magántulajdon alapú rendszert!

Ez olyan mintha a feudális Franciaországban megpróbálnál demokratikusan vezetni egy falut.
(vagy mint a Gyalog galopp anarchoszindikalista közössége:D )
Két dolog fog történni:
1, kimennek a poroszlók és szétverik a fejeteket mint felségárulókét!
2. magatokban elvagytok, de ebből nem lesz rendszerváltás.

Gery87 2024.01.10. 15:03:57

@Tapi2021:

"Tehát volt rá 40 éve, hogy többre jusson, tanuljon, vállalkozzon!
De nem tette."

Istenem, de rohadtul nem érted a példa lényegét:)

Gery87 2024.01.10. 15:06:44

@Tapi2021:

Nem lehet mindenki vállalkozó bassza meg!
Akkor ki fog dolgozni?

A többség SOSE lesz az, pont ez a rendszer lényege!
Keveseknek jó azért mert a többségnek kevésbé!

És akkor felrovod hogy "miért nem lett 1000-ből 1?" És ezt elmondo a többi 999-nek is....

Hát komolyan mondom....

Gery87 2024.01.10. 15:08:53

@Tapi2021:

"Részesedést a profitból meg a munkája és annak aktuális piaci értéke szerint/arányában kapott: ez a fizetés!"

A kapitalista logika érdekei szerint.

És a cég munka nélkül való öröklése meg a profitból való osztalék bezsebelése mögött mi van?

Tapi2021 2024.01.10. 15:09:34

@Gery87: "Hol itt a közös érdek?"

Ismétlem: ott, hogy ha nincs cég, akkor a vállalkozónak sincs semmilye, meg a munkavállalónak sincs.
Hogy a vállalkozónak ebből több jut TERMÉSZETES, mert többet is tesz bele, érte. Csak az irigy komcsikat ez kiborítja. Hogy az x-edik csavarbehajtó miért nem kap annyit, mint az igazgató vagy a tulajdonos (meg a fia). Meg miért nem vesznek be mindenkit tulajdonosnak? (Hogy ne lehessen elbocsátani, ha már nincs szükség rá.) ...
Ez egy undorító balos gondolkodás.

"Te kommunistaként ezt nem akarod érteni."

Nem vagyok komcsi, de ezt mai napig nem tudod felfogni mert nem is akarod.
benne van ez a komcsizó sablon a fejedbe aztán ennyi."

Olykor nagyon más, amit az ember magáról gondol, hisz, meg a valóság, ami alapján mások látják.
Most jöjjek a kacsával?

Gery87 2024.01.10. 15:12:15

@Tapi2021:

"És ez az ember normális és természetes állapota!"

Akkor a rabszolgaság meg a feudalizmus jó volt gondolom, hisz az is a tulajdonon állt!

"Te és én sem vagyunk egyenlőek, bizonyára más a végzettségünk, különböző a tudásunk, más a jövedelmünk, a vagyoni helyzetünk..."

Ezt nem is tagadta senki.

"Nem érdekes, hogy egy vállalkozónak nagyobb a vagyona, mert ez a vállalkozás lényege, hogy többre jusson az ember. Aki nem vállalkozik semmire, nem kockáztat, miért lenne többje annál, aki meg igen? A semmire?!"

Senki nem mondta hogy ugyanannyia legyen!

"Az a lényeges, hogy neked meg nekem van-e elegendő vagyonunk és jövedelmünk egy jó színvonalú, nyugodt, békés élethez, amiben különösebben nem szenvedünk hiányt semmi lényegesben."

Ez a népesség felső pár százaléka....
Miért jó egy olyan rendszer ami keveseknek jó?

"Ezt - hogy legyen - meg biztosítja a jól működtetett magángazdaságra épülő rendszer."

valahol meg nem biztosítja, sőt a világ nagy részén nem!

Gery87 2024.01.10. 15:23:05

@Tapi2021:

"Ismétlem: ott, hogy ha nincs cég, akkor a vállalkozónak sincs semmilye, meg a munkavállalónak sincs."

ismétlem ha nincs munkás akkor nincs termelés, szolgáltatás, de a hajadra kenheted a vállalkozásod meg a vállalkozó szellemed.

"Hogy a vállalkozónak ebből több jut TERMÉSZETES, mert többet is tesz bele, érte."

Nem, nem tesz érte többet.
Ez hazugság. ha mások nélkül nem tudja működtetni, akkor azok pont úgy fontosak mint ő!

Mondtam már: ilyen alapon ne is szavazz.
bele tettél annyit a magyar államba mint Szent István vagy Árpád,a Turul nemzettség? Te alapítottad?
Nem!
Akkor mit szólsz bele a dolgokba, az államügyekbe, "csak itt laksz, semmi közöd hozzá, nem a te ötleted volt, tehát nem a tiéd!"

"Csak az irigy komcsikat ez kiborítja. Hogy az x-edik csavarbehajtó miért nem kap annyit, mint az igazgató vagy a tulajdonos (meg a fia). "

A "komcsikat" az borítja ki hogy ugyanúgy időt, munkát öl bele a cégbe, nélkülözhetetlen a munkája (hisz ha nem az lenen nem hozták volna létre azt a munkahelyet) mégse kap arányosan annyit mint akár a puszta tulajdon által!
Amihez még idő és munka sem kell.

"Meg miért nem vesznek be mindenkit tulajdonosnak? (Hogy ne lehessen elbocsátani, ha már nincs szükség rá.) ..."

Hát azt kéne.
Miért ne lehetne elbocsátani?
Egy demokráciában nem lehet lemondatni valakit?

"Ez egy undorító balos gondolkodás."

neked:)

"Olykor nagyon más, amit az ember magáról gondol, hisz, meg a valóság, ami alapján mások látják.
Most jöjjek a kacsával?"

:D
Meg ne magyarázd már nekem hogy jobban tudod mi vagyok mint én magam:)
Az hogy fingod nincs a balos eszmékről, meg leszarod hogy elmagyaráztam a kommunizmus és az én elveim közti különbséget, hát legyen már a te bajod....

Tapi2021 2024.01.10. 15:25:41

@Gery87: "Akkor magyar nemzet sincs:) Hisz az egyik ilyen a másik meg olyan.
Az egyik libsi a másik fideszes...stb.
Hol van köztük akkor az egység?"

Direkt hülye vagy, vagy csak engem nem hagysz dolgozni?

Mi köze a kettőnek egymáshoz????

A munkás egy nagyon kis szelete a munkavállalók kategóriájának. És sem ez a kis szelt nem alkot osztályt, sem - pláne - a sokkal nagyobb és színesebb munkavállalói kategóriába tartozók.

A hibás példád, párhuzamod alapján pl. katolikus egyház sincs (lásd nemzet), mert túl sokféle ember alkotja. Vagy Fradi szurkolótábor sincs, hiszen ezen kívül, hogy közösen szurkolnak a Fradinak, semmi más nem köti őket össze.
De mégis vannak.

Munkavállalók is vannak, akiket ezen túl szinte semmi más nem köt össze. Ez a kötés meg nem elég ahhoz, hogy egy egységes, homogén csoportot, osztályt alkossanak.
A munkavállalók igen tág kategóriájába azonban minden munkavállaló beletartozik, a fizikai munkás is, meg az egyetemi tanár is, sőt, a bért kapó cégvezetők is. Akikből sosem lesz egy munkásosztály.

Épp úgy, ahogy a nemzet igen tág fogalmába is, amihez csupán néhány feltételnek kell teljesülnie. Ha ezek meg vannak, akkor az ember a nemzet tagja.

Gery87 2024.01.10. 15:32:35

@Tapi2021:

"Direkt hülye vagy, vagy csak engem nem hagysz dolgozni?
Mi köze a kettőnek egymáshoz????"

Nagyon is sok, azt mondod a puszta dolgozói, alkalmazotti státusz, a hasonló érdekek, helyzetek a tőkével szemben....stb nem elég semmire. "ez nem osztály".

Akkor a nagyon is különböző érdekű elvű emberek mitől együtt magyarok?

Gery87 2024.01.10. 15:41:26

@Tapi2021:

"A munkás egy nagyon kis szelete a munkavállalók kategóriájának. "

Hülyeség, az emberek többsége alkalmazott, bérből él, nincs komolya megtakarítása, egzisztenciája, munka nélküli jövedelme!

Szerintem nem érted a "munkás" fogalmát.
Te ilyen kékgalléros micisapkás kalapácsos embert képzelsz el:)

"Épp úgy, ahogy a nemzet igen tág fogalmába is, amihez csupán néhány feltételnek kell teljesülnie. Ha ezek meg vannak, akkor az ember a nemzet tagja."

Néhány feltétel megvan és az ember munkás.
pont.

"Munkavállalók is vannak, akiket ezen túl szinte semmi más nem köt össze."

magyar nyelvűek is vannak, akiket ezen túl szinte semmi más nem köt össze?
Ez a kötés meg nem elég ahhoz, hogy egy egységes, homogén csoportot, nemzetet alkossanak?

"A munkavállalók igen tág kategóriájába azonban minden munkavállaló beletartozik, a fizikai munkás is, "

Így van.

"meg az egyetemi tanár is, sőt, a bért kapó cégvezetők is. "

Egy tanár, főleg errefelé, eléggé fehérgalléros munakvállaló igen...
Egy cégvezető már szinte "burzsuj", inkább a tőke érdekeit képviseli és élvezi.

"Akikből sosem lesz egy munkásosztály."

A tőkéssel szemben lehet az.

alöksz róz 2024.01.10. 16:00:01

@Tapi2021: de, elolvasom. arra várom a választ, hogy mire szövetkezzenek.

Tapi2021 2024.01.10. 19:27:04

@Gery87: Orbánt megválasztottuk, hogy vezesse az országot (oké, a pártját). Van erre megbízása és felhatalmazása tőlünk.
Sorost, Zukkerberget... ki választotta meg és mire???

Kényszeresen össze akarod ezeket mosni, de a hülye is tudja, hogy nem azonos kategóriák.

Sőt, - ahogy már Birca is leírta - még Mészáros sem ugyanaz, mint Soros. Mivel Mészárosnak esze ágában nincs belefolyni a politikába, közéletbe. A pénze nagy részét is fordított irányból kapja, tehát őt találta meg a politikai szféra és nem fordítva, mint pl. Sorost, aki a pénze által érzi magát felhatalmazva arra, hogy alakítsa a politikát.

Tapi2021 2024.01.10. 19:28:52

@alöksz róz: A cég minél jobb, hatékonyabb működtetésére. Mert az szolgálja a munkaadó és a munkavállaló érdekét is.

Közös érdek tehát, hogy az adott cég jól, profitábilisen működjön.

Tapi2021 2024.01.10. 19:31:29

@Gery87: "A dolgozóknak jobb."

A dolgozók csak akkor dolgozók, ha VALAKI csinál egy vállalkozást, céget, ahol dolgozhatnak.

Tapi2021 2024.01.10. 19:32:58

@Gery87: "magatokban elvagytok, de ebből nem lesz rendszerváltás."

Már meg volt! Alig vártuk, hogy ez legyen végre, amiben MOST élünk!

Tapi2021 2024.01.10. 19:35:45

@Gery87: "Nem lehet mindenki vállalkozó bassza meg!
Akkor ki fog dolgozni?"

Mind, aki nem elég jó vállalkozónak.

És mind örüljön, örüljünk, hogy amazok vállalkoznak, van hol dolgoznunk, és adnak fizetést.

Nem mellesleg a vállalkozó is dolgozik! Talán jóval többet is, mint egy csavarozó szaki a cége műhelyében!

Tapi2021 2024.01.10. 19:39:11

@Gery87: "A többség SOSE lesz az, pont ez a rendszer lényege!
Keveseknek jó azért mert a többségnek kevésbé!"

Ez is egy hamis balos marhaság.

Ha a vállalkozó vállalkozik és új dolgokat hoz létre a cégében, miközben újabb X embernek ad munkát és fizetést, mindenkinek JOBB.

Ha nem vállalkoznának, nem csinálnának cégeket, akkor lenne mindenkinek sokkal rosszabb.

Tapi2021 2024.01.10. 19:49:57

@Gery87: "A kapitalista logika érdekei szerint."

Nem, szerintem még Marx is azt írta, hogy a munkának van arányos ellenértéke. Ez a fizetés, bér. A munkaerő a munkáját ADJA EL, pénzért.
A kapott pénz pedig abból származik, hogy új értékeket állítanak elő és adnak el, az így befolyt többletből lehet fizetést adni.

Ezért közös érdek, hogy adott cég jól működjön, eladható termékeket állítson elő, jó minőségben. Mert mindenkinek ebből van pénze. A munkavállalónak is!

"És a cég munka nélkül való öröklése meg a profitból való osztalék bezsebelése mögött mi van?"

Továbbra is tombol az irigység faktor!
Az örökség mögött a szülők, nagyszülők munkája és fáradozása van, amellyel létrehozták a céget, és összegyűjtötték és nem elherdálták a vagyont. Ami gyorsan elvész, ha az örökös maga is nem dolgozik vele!!!
Ezt irigylitek.

Az osztalék, jár a befektetésért! Ha pl. veszel részvényeket, ezzel ODAADOD a saját pénzedet a vállalkozónak, hogy az dolgozzon vele és fialtassa. De el is bukhatod!
Tehát magad is kockáztatsz. Ennek a kölcsönnek és kockázatvállalásnak a jövedelme, hozadéka az osztalék, ha van.
Jogosan jár.

ZorróAszter 2024.01.10. 19:50:11

@Tapi2021:

"Mind, aki nem elég jó vállalkozónak."

Többnyire az aki hülye ahhoz hogy bármit konkrétan megcsináljon. Csak arra kupálták ki, hogy hová kell befurakodnia, hogy aztán lefölözhesse mások munkájának a hasznát.

Tapi2021 2024.01.10. 19:55:43

@Gery87: "Ez a népesség felső pár százaléka....
Miért jó egy olyan rendszer ami keveseknek jó?"

A kapitalista/magángazdaság mindenkinek a legjobb. A munkaadó és a munkavállaló is gyarapodik, ha a cég gyarapodik.

A világ nélkülöző részével éppen az a gond, hogy ott nincsen erős kapitalista/magán gazdaság! Amely új, eladható értékeket termelne, hozna létre, amiből következne a jó/jobb lét!

vektortér 2024.01.10. 19:57:23

@Tapi2021: Ma a legtöbb profitábilis cég az állami csecsek szopkodása vagy adócsalás miatt profitábilis.

Tapi2021 2024.01.10. 20:00:13

@Gery87: ""Ezt - hogy legyen - meg biztosítja a jól működtetett magángazdaságra épülő rendszer."

valahol meg nem biztosítja, sőt a világ nagy részén nem!"

Ahogy az előbb írtam, mert a világ nagy részén NINCS is erős, SAJÁT magángazdaság. Saját vállalkozókkal, saját tőkésekkel. EZÉRT az idegenek viszik el a hasznokat! Logikusan.

Nem véletlenül akarunk mi is saját, magyar nagyvállalkozókat, "tőkéseket". Erős, magyar magángazdaságot. Ha ez nincs, mindent visznek továbbra is a külföldi tőkések!!!!

Tapi2021 2024.01.10. 20:04:57

@Gery87: Ezért értelmetlen veled erről beszélgetni:

""Ismétlem: ott, hogy ha nincs cég, akkor a vállalkozónak sincs semmilye, meg a munkavállalónak sincs."

ismétlem ha nincs munkás akkor nincs termelés, szolgáltatás, de a hajadra kenheted a vállalkozásod meg a vállalkozó szellemed.

"Hogy a vállalkozónak ebből több jut TERMÉSZETES, mert többet is tesz bele, érte."

Nem, nem tesz érte többet.
Ez hazugság. ha mások nélkül nem tudja működtetni, akkor azok pont úgy fontosak mint ő!"

Képtelen vagy ebből a bekattanásból kikattanni. :-(

Ha van ezer munkás és nincs egy vállalkozó sem, az ezer munkás baszhatja!!! Éhen hal. A munkásöntudat, főleg ha hamis, mint a tiéd, nem laktató.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:07:46

@Tapi2021: s ellenértéke. Ez a fizetés, bér. A munkaerő a munkáját ADJA EL, pénzért.
---------------
1. Nem ellen, ez a hang alna volna, de inkább anta.
2. Érték: ilyen hang nem van, stak er és ár stuma van, az érték egy sklavenaufstandi hang. Így ért hang se van.
3. Nem ad, hanem rejni magyarul, de a kapcsi izére nem mondjuk.

4.Bér? A bér a bír, beran stumaverb flektált formája, ahogy a bír antsik flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran verb. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

5. A bérnek dolga nem van a munkával, attól, hogy más és más a két hang stuktúrája az új-ónemmagyar nyelvnél. A bér így germán, nem török, a török egy 19. századi jevevényhang volna, de attól a szokás megvan, hogy ahol az ember melóz onnan tovabír, bért. Rejálisan ott van, hogy az emberek bírongnak vega ezt vagy azt, na ez a bér. De ősien a bér mondjuk a rakta példa, hogy az orosz öreszor kádat bír, bírong, bérje.

A munka szlávnak boljad, a píz hang latin pantus, de mondjuk sklavisch hangnak, így szlávnak. A munkának és a bérnek dolga nem van egymással.

6. Látod, hogy Marx egy kapcsi? Makog ilyen bullshitekről, így konzerválja a kapcsizmust, stak raktaja volna, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ahogy a magyar stumát, Grund-ot, és a raku-t, Aufbau-t, úgy látna, hogy de könnyű volna dúrgerni a kapcsizmus.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:11:22

@Tapi2021: A kapitalista/magángazdaság mindenkinek a legjobb. A munkaadó és a munkavállaló is
---------------
1. Magán hangot így nem rakem, magyarul a magán nem privát, így mondjuk ide, hogy tolvaj, tulajdon, a tele stumától.
2. A gazdaságot dúrgerni kell, ősmagyarra, örjedésre, így nem van libernyák ökomókia.
3. Munka hangot is dúrgerni kell. Az egész összerakás, hogy munkaadó egy bullshit szar, de nem ad, hanem rejni, de az egész már libcsizmus.
4. Vállaló, vállalkozó? bullshit hangok. A váll hangot rakem, ahogy véganszel, vohnszol, de ezt tovább rakni bullshit.

5. A kapcsizmus unnaturális, a magyarnak.

Tapi2021 2024.01.10. 20:11:33

@Gery87: "nélkülözhetetlen a munkája (hisz ha nem az lenen nem hozták volna létre azt a munkahelyet) mégse kap arányosan annyit mint akár a puszta tulajdon által!
Amihez még idő és munka sem kell."

Jajj, komolyan...

Aki nélkülözhetetlen az SOK PÉNZT kap a munkájáért cserébe! Aki meg könnyen lecserélhető, helyettesíthető - csavarbehajtó szaki - az jóval kevesebbet, éppen annyit, amennyiért az adott munkára BÁRMIKOR lehet mást találni.
Ez a munkaerőpiac vastörvénye!

Nem tetszik neked, de ez van. És ez igazságos. A különbségeket az emberek között igenis mérni kell. Pénzben is.

Jajj és megint ez a balos hülyeség, hogy a vállalkozó nem dolgozik... Ne már. Szerintetek a vállalkozások, cégek, gyárak csak úgy odaesnek az űrből? Ajándékba. Nem kell azért keményen megdolgozni?

Gery87 2024.01.10. 20:14:08

@Tapi2021:

"Orbánt megválasztottuk, hogy vezesse az országot (oké, a pártját). Van erre megbízása és felhatalmazása tőlünk."

És?
Akkor nem lehet kritizálni vagy mi a lényeg?
lehet!

"Sorost, Zukkerberget... ki választotta meg és mire???"

Te mint a tőke felkent védelmezője, mit kifogásolsz ezen?
Nem értem. Elveid szerint semmi gond.

Te mondtad: ez teljesen rendben van!
A tulajdon ad hatalmat nekik, és kész...
problem?

"Sőt, - ahogy már Birca is leírta - még Mészáros sem ugyanaz, mint Soros. Mivel Mészárosnak esze ágában nincs belefolyni a politikába, közéletbe. "

Mészáros stróman Lölőke egész gazdagodása közügy.

"A pénze nagy részét is fordított irányból kapja, tehát őt találta meg a politikai szféra és nem fordítva, mint pl. Sorost, aki a pénze által érzi magát felhatalmazva arra, hogy alakítsa a politikát."

Tehát a közpénzből lopott pénz strómanoknak juttatása rendben van?
Érdekes.

"Kényszeresen össze akarod ezeket mosni, de a hülye is tudja, hogy nem azonos kategóriák."

Egyáltalán nem.
Egyszerűen a kapitalista rendszerkritikához nem kell feltétlen neveket mondani....10.000 másik tőkést lehetne mondani....a NER kritikához meg igen és az bizonyos emberkhez köthető, nem akárkikhez!

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:14:11

@Tapi2021: ha nincs munkás akkor nincs termelés, szolgáltatás, de a hajadra kenheted a vállalkozásod meg a vállalkozó szellemed.
-----------------------------
1. Szellem hang nem van, stak nyelvkakilás.
2. Vállalkozó hangot dúrgerni, a szolgáltatást is, a termelés egy bullshit hang, a munkást is dúrgerni.

3.Ahogy rakem az új-ónemmagyarod úgy az szuper volna, attól, hogy nem vagyem libcsi.

4. A fentiekkel, hogy dúrgertem a hangokat, rekktem, hogy már lebontottem az új-ónemmagyar halandzsa álAufbauját, a stumára, ősmagyarra írtem.

Tapi2021 2024.01.10. 20:14:52

@Gery87: "Meg ne magyarázd már nekem hogy jobban tudod mi vagyok mint én magam:)
Az hogy fingod nincs a balos eszmékről, meg leszarod hogy elmagyaráztam a kommunizmus és az én elveim közti különbséget, hát legyen már a te bajod...."

Mint írtam: kacsa!

Mivel lényegében ugyanazt mondod, mint ők...
Oké, saját verzió. De Sztálin, Mao, Kádár.... verziója is eléggé eltért, de attól még mehetnek egy kalap alá.

Gery87 2024.01.10. 20:15:50

@Tapi2021:

Dolgozók nem csinálhatnak véget? Vagy az állam?
Dehogynem.

Egyébként meg.

Állam is akkor lett amikor valakik csináltak egyet és alapítottak egy dinasztiát;)
Aztán mégse az van ma (nyugaton) hogy csak ő dirigálnak benne meg csak az övék.

Gery87 2024.01.10. 20:16:27

@Tapi2021:

Nem arról beszélek...
értelmezd a példát légyszíves.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:16:43

@Tapi2021: A különbségeket az emberek között igenis mérni kell. Pénzben is.
-------------------
1. Nem különbség, hanem szelenda.
2. Nem között, hanem innento.
3. Mérni? Nem igen bírem a mérni hangot, attól, hogy a számok jevevényhangok, ahogy a píz is, libernyákizmus, ha a szelendát nem kell rekkni, úgy itt nem kell, attól, hogy magyar vagyem, a magyar nyelv stumája nem ilyen, és nem vagyem libcsi.

Te egy libernyák vagy!

Gery87 2024.01.10. 20:18:15

@Tapi2021:

"És mind örüljön, örüljünk, hogy amazok vállalkoznak, van hol dolgoznunk, és adnak fizetést."

"Jobbágyok, hajtsunk mind fejet a tekintetes nemes úrnak, hogy ím enni s inni ad nékünk egyszerű parasztoknak...."
:)

De egy tekintélyelvű ,szervilis pali vagy te!

Tapi2021 2024.01.10. 20:19:45

@Gery87: "Hülyeség, az emberek többsége alkalmazott, bérből él, nincs komolya megtakarítása, egzisztenciája, munka nélküli jövedelme!"

És kik teszik nekik lehetővé, hogy mégis legyen bérük, fizetésük, egzisztenciájuk és megéljenek?
Azok a rohadék, csúnya, kizsákmányoló vállalkozók.
Nélkülük nem, hogy bérük nem lenne, de fel is fordulnának, fordulnánk. Ha mindenki munkás, munkavállaló lenne, vállalkozó meg egy sem, honnan lenne osztható jövedelem???

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:21:18

@Gery87: Állam is akkor lett amikor valakik csináltak egyet és alapítottak egy dinasztiát;)
---------------
1. Állam egy libernyák nyelvkakilás, ha erről a libernyákizmusról makogsz, úgy az stak a 19. századtól van, ahogy az idegen állam bullshit hang is.
2. Nem lett, hanem vált.
3. Nem csinál, hanem rejt itt.
4. Olyan hang, hogy alap nem van, az al magyarul a túl, Grund raku és stuma, itt raku.

5. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv: rejku van, ősi, ezt rejtették, vagy rakták, rakant, a gründen.

Rejkut rejteni vagy rak, vagy rekkni magyarul. A rejku ősi,ősmagyar, indogermán, az állam stak a 19. századi, így nem igen rakem, hogyan is makogsz, azon túl is, hogy a farkasfalka előtt nem volt farkasfalka? De igen, ahogy a farkas ősjének, ana más arta, Rasse, is volt falkája és Sippéje, így folyton volt, stak nem a libernyák állam, a libernyákia, a libcsizmus.

Gery87 2024.01.10. 20:22:48

@Tapi2021:

Csakhogy a vállalkozás, emberek százainak ezreinek a közös eredménye lesz gyakorlatilag már másnap!
Te ezt nem akarod látni, te sak azt látod hogy valaki adott időpontban csinál valamit és ezrét örök időkre neki meg az ükunokájának jobban kell járnia mint bárki másnak!
Ez fasság.

Akkor ezek szerint az is fasság hogy egy szabadalom max 20 év múlva lejár és közkincs lesz, nem lehet pénzt csinálni többé abból hogy egyszer kitaláltak valamit.
De Ödönke kapja meg 40 év múlva a céget, mer csak.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:23:08

@Tapi2021: Nélkülük nem, hogy bérük
--------------
Bér? A bér a bír, beran stumaverb flektált formája, ahogy a bír antsik flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran verb. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

De raktán mondod, ha majd Mészárostól bírjuk vég a bért, róbjuk, ahogy mondjuk a burzsuj-pógárt is. Nem igen rakem, hogyan is makogsz.

Gery87 2024.01.10. 20:25:08

@Tapi2021:

"Ezért közös érdek, hogy adott cég jól működjön, eladható termékeket állítson elő, jó minőségben. Mert mindenkinek ebből van pénze. A munkavállalónak is!"

Jó és most ezzel mit akarsz?
Nem ezzel van a gond, hanem a rendszerszintű felépítéssel.

Ilyen alapon a rabszolgaság mellett is érvelhetsz:
"Azért közös érdek, hogy adott birtok jól működjön, eladható termékeket állítson elő, jó minőségben. Mert mindenkinek ebből van megélhetése. A rabszolgának is"

Tapi2021 2024.01.10. 20:27:06

@Gery87: "A tőkéssel szemben lehet az."

Belefáradok. A "tőkés" ad munkát, bért, ő etet. Miért akarod mindenáron ellenségként, szemben lévőként látni? És nem partnerként?

Természetes, hogy vannak érdekellentétek, de érdek AZONOSSÁGOK IS! Pl. közös érdek, hogy legyen cég, és az jól működjön. Érdekellentét a profitból való részesedés MÉRTÉKE. Stb. Utóbbiakat ütköztetni is kell és MEGÁLLAPODNI.

Ehhez - ha olyan a cégméret - jó pl. egy szakszervezet. Vagy egy erős állam, amely tudja védeni a munkavállalói érdekeket IS. De nem jó a rendszer szétkúrása. Mert akkor MINDENKI VESZÍT. Ahogy azt meg is tapasztaltuk.

Gery87 2024.01.10. 20:28:14

@Tapi2021:

"Továbbra is tombol az irigység faktor!"

Nincs.

"Az örökség mögött a szülők, nagyszülők munkája és fáradozása van, amellyel létrehozták a céget, és összegyűjtötték és nem elherdálták a vagyont. "

Mások munkájával IS, amit aztán ödönke kap meg aki SEMMIT nem tett hozzá, munkát pláne nem kell.
Csak beleszületett.

"Ami gyorsan elvész, ha az örökös maga is nem dolgozik vele!!!
Ezt irigylitek."

Nem vész el, mert értenie sem kell hozzá, vannak alakalmzotak avgyonkezelők akik a saját érdekükben is jól gazdálkodnak vele.
Így él a modern pénz arisztokrácia sokadik generációja.
Kurvára nem kel érteniük semmihez.

Pl a BMW egyik tulajdonosi családjának fingja nincs az autóiparhoz, nem szólnak bele és nem hoznak döntést, csak zsebre teszik a lóvét...

Ez tovább élő feudalizmus, semmi más.

Gery87 2024.01.10. 20:29:15

@Tapi2021:

Ezt már megcáfolták ezerszer, a "a fentről lecsorgó jólét" egy neoliberális baromság.

Tapi2021 2024.01.10. 20:30:22

@Gery87: "És?
Akkor nem lehet kritizálni vagy mi a lényeg?
lehet!"

Hogyne lehetne. De nem azért, mert formálja az országot, a politikát. Mert erre kapott megbízást.
Sorosék meg nem.

Gery87 2024.01.10. 20:30:29

@Tapi2021:

"Nem véletlenül akarunk mi is saját, magyar nagyvállalkozókat, "tőkéseket". Erős, magyar magángazdaságot. Ha ez nincs, mindent visznek továbbra is a külföldi tőkések!!!!"

Csakhogy még ez sem épül!
Szimplán lopás történik, magáncélra, semmi nemzeti tőkésedés nincs.
Ezek volt közpénzek már svájcban vannak.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:30:40

@Gery87: közös érdek, hogy adott cég jól működjön, eladható termékeket állítson elő, jó minőségben. M
-------------
1. Közös hangot dúrgerni. Az érdek nem van, stak er és ár van, de sklavenaufstandi hang, nem ad, hanem rejni. Nem működ, ezt nem rakem, hanem örökni,raktán örökni. A termék hang nem van, a minő is egy bullshit hang, dúrgerni.

2. Nem, nem, magyarok vagyunk, a mi ethoszunk a róbás, szakantás, lovatás, mondjuk most az Ukiktól, de ha nem, úy majd tőletek, burzsuj-libernyákoktól és az Unternehmerektől. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, Grundja ez, a stumája, és ez a raku, az Aufgrund, nem az új-ónemmagyar, így a magyar dúrgerja a kapcsizmust.

A magyarnak így nem fontos, attól, hogy magyar nyelvet, mit Bedeutung, akar beszélni és magyarul élni, vagyis róbni, lovatni, szakantani, így nekünk nakta ha van az Ukránoknál, hogy ezeket róbjuk, de egal, ha van Öboánál is.

Gery87 2024.01.10. 20:34:10

@Tapi2021:

Ha van egy atomzseni vállalkozó szellemű vasember, de nincs melósa, megbaszhatja az ötletit.
Minden ötletet egy "kalapácsütés követ"....
Ha az nincs semmi nincs!

Egyébként meg: senki nem mondta hogy szocialista rendszerben nem lehet vállalkozni!
Csak a profit elosztása, aránya és a vezetési mód más!

Ennyi, kár ezen rugóznod mert nem cáfol semmit.

Tapi2021 2024.01.10. 20:35:13

@Gery87: "Tehát a közpénzből lopott pénz strómanoknak juttatása rendben van?
Érdekes."

Ez is egy jó téma, de nem erről beszélgettünk eddig.
Birca jegyezte meg, hogy Mészáros nem lehet oligarcha, mivel ő nem a vagyona által akar politikai befolyásra szert tenni. Soros meg igen.

Ezért még Sorossal sincs azonos kategóriában. Orbán pláne nincs.

Egy próbálkozás persze volt: Simicskáé. Amikor azt hitte, hogy lett sok pénze, nagy vagyona, cégei, ezért már beleszólhat a politikába is.
Jelezték neki, hogy nem!

Valaki Soroséknak is jelezhetne már!

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:35:39

@Tapi2021: A "tőkés" ad munkát, bért, ő etet. Miért akarod mindenáron ellenségként,
--------------
1. Nem ellen, az alna volna, antát mondunk, de ide fájanda.
2. Nem tőkés, ez ronda hang, stak kapcsi.
3. Nem ad, hanem rejni.
4. Miért hangot dúrgerni.
5.Bér? A bér a bír, beran stumaverb flektált formája, ahogy a bír antsik flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran verb. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

6. A magyar nem munkát akar, arttól, hogy ez nem a magyar nyelv részje, hanem bért, a kapcsi a Gesellschaft részje, vagyis egy libernyák, mi magyarul akarunk élni.

De ár? Mindenáron? Na ez az, indogermán er és ár stuma van, az ár az ár1, de a flektált ér forma, ana nem van, stak sklavenaufstandi hang, ideszartaja az ár, ahogy prájsz hangot. Vagyis nem áron, hanem árloszán, nem akarunk ilyen hangot, ha van, mondjuk, hogy prájsz, de a magyar nem szarakodik ilyenvel.

A kapcsi tulajdonja tolvajlás, attól, hogy burzsuj, egy pógár, de ez a rejkujé.

Tapi2021 2024.01.10. 20:37:06

@Gery87: "Egyszerűen a kapitalista rendszerkritikához nem kell feltétlen neveket mondani....10.000 másik tőkést lehetne mondani....a NER kritikához meg igen és az bizonyos emberkhez köthető, nem akárkikhez!"

Csak ez két KÜLÖN téma. Te meg egy kalap alá tologatod direkt.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:37:59

@Gery87: szocialista rendszerben nem lehet vállalkozni!
--------------

Rendraku nem rendszer, a lehet hangot dúrgerni, a vállal hang egy bullshit.

Most mondjuk, hogy unternehmen, de van libernyák Unternehmen és a magyar, az ősmagyar, az antikapitalista, ahogy mondjuk az orosz Wagner, az orosz Sons of Anarchy, az ősmagyarok.

Ezek ma se vannak, a libernyák demcsokrácia, a burzsuj tiltja az ősmagyar életmódot.

Gery87 2024.01.10. 20:40:37

@Tapi2021:

"Aki nélkülözhetetlen az SOK PÉNZT kap a munkájáért cserébe! "

Hazugság.

"Aki meg könnyen lecserélhető, helyettesíthető - csavarbehajtó szaki - az jóval kevesebbet, éppen annyit, amennyiért az adott munkára BÁRMIKOR lehet mást találni."

Az ember nem gép, ezért nem lehet vele úgy bánni mint egy kurva filléres fogaskerékkel!
Egyébként meg teljesen mindegy hogy mennyit ér a munakkör, meg menyire pótolható oda a munkaerő, vagy sem!

KELL vagy NEM KELL?

Ennyi a lényeg

HA KELL akkor nincs miről beszélni, hogy jaj nem is olyan fontos, meg jaj bárki képes rá....érdektelen szempont!

Van egy 40 millás kocsid, abban van egy 2000 Ft-os gyújtógyertya.
Ha kiveszem, egy használhatatlan fémkupacod lesz ami nem funkcionál.

Na ennyit ér a "filléres" alkatrész is!

Cserélhető persze, olcsó, de attól még a FUNKCIÓ értékes, legalább annyira mint a fél millás kettőstömegű!
Ha nincs, ugyanúgy nem megy!

Ez egy nézet, de egy humánusabb és igazságosabb nézet!
Te meg csak biorobotnak nézed az embert.

"Ez a munkaerőpiac vastörvénye!"

Ez a tőke érdeke.

Tapi2021 2024.01.10. 20:41:21

@Gery87: "Dolgozók nem csinálhatnak véget? Vagy az állam?
Dehogynem."

RAJTA! Ahogy már számtalanszor javasoltam neked!

Csak, hát ugye, az már CSELEKVÉS, az már VÁLLALKOZÁS lenne valamire.
Hát azt meg ugye nem.
Csak köpködni azt, aki megcsinálja.

Ha jól tudom Marx se csinált soha egy vállalkozást sem. Csak tudta, hogy mind szar, és kizsákmányolnak. Tehát szét kell őket verni.

Gery87 2024.01.10. 20:42:36

@Tapi2021:

"Nem tetszik neked, de ez van. És ez igazságos. A különbségeket az emberek között igenis mérni kell. Pénzben is."

Nem igazságos.
Mérni kell de nem úgy ahogy te gondolod.

"Jajj és megint ez a balos hülyeség, hogy a vállalkozó nem dolgozik... Ne már."

Dolgozik, senki nem mondta hogy nem.
De nem annyival többet, mint amennyivel többet részesedik belőle.

"Szerintetek a vállalkozások, cégek, gyárak csak úgy odaesnek az űrből? Ajándékba. Nem kell azért keményen megdolgozni?"

Dolgoznak is keményen érte a munkások is.

Tapi2021 2024.01.10. 20:45:41

@Gery87: "Csakhogy a vállalkozás, emberek százainak ezreinek a közös eredménye lesz gyakorlatilag már másnap!
Te ezt nem akarod látni"

Dehogy nem. Ezért írtam már vagy ötvenszer, hogy KÖZÖS érdek és közös munka egy céget jól működtetni.

És nem, Csavarbehajtó Józsinak nem jár annyi pénz a haszonból, sem olyan jogok, mint annak, aki az egészet lehetővé teszi!

alöksz róz 2024.01.10. 20:45:44

@Tapi2021: ez a munkaszerződés, a munkáltató és a munkavállaló között.

de mire kellene szövetkezni a tőkés rétegnek meg a bérmunkás rétegnek, az a kérdés.

vagy a farkasnak meg a báránynak, ha má itt tartunk :-)

Gery87 2024.01.10. 20:47:07

@Tapi2021:

Azon múlik hogy vállalkozom e vagy sem?:)
Ostoba érvelési próbálkozás.

Ez olyan minthogy egy színészt, nem bírálhat az aki nem színész.
micsoda fasság.

"Ha jól tudom Marx "

Nem tudsz te semmit Marxról, ezt már bebizonyítottad.
Ez megint az előbbi érvelési hiba.

Soha egy tőkepárti közgazdász nem bírálta olyan alapon Marxot hogy "nem vállalkozott".
úgyhogy bele se kezdj effélébe...

Gelmerrrrr 2024.01.10. 20:49:10

@Gery87: Nem igazságos.
Mérni kell de nem úgy ahogy te gondolod.
-----------------
1. Az igaz izé laguján raktaraku.
2. A libcsi gondol, a magyar rakand.

3. A mérni hangot nem bírem, de így nem kell mérni, attól, hogy magyar vagyem.
Rekkni kell inkább, hogy Tapi itt egy Untermensch, sklavenaufstandisch.

A pízt dúrgerni kell, az ősmagyar tették, ennyit erről. A píz libcsizmus, ha az ősmagyarok tették, úgy menne újra, attól, hogy a probléma a magyar nyelvvel, Kirgennel tovább itt van.

Gery87 2024.01.10. 20:49:32

@Tapi2021:

Akkor ezek szerint az egész polgári jogállam is távút, egy marxista baromság?
Hisz a többség nem vett részt az államalapításban!

Végülis ilyen alapon Omán az Emirátusok vagy a Szaudi dinasztia Arábiája a jó modell!
Ők csinálták az államot, mindenki másnak kuss van!

Tapi2021 2024.01.10. 20:49:37

@Gery87: "Mások munkájával IS, amit aztán ödönke kap meg aki SEMMIT nem tett hozzá, munkát pláne nem kell.
Csak beleszületett."

A szüleid vagyonát is te öröklöd, és nem tettél érte semmit! Ez gond neked? El fogod utasítani? Hiszen nem igazságos. Szerinted.

Gery87 2024.01.10. 20:50:34

@alöksz róz:

Az ő nézetrendszere tekintélyelvű, sose fogja érteni mi a gond ezzel.

Gery87 2024.01.10. 20:52:03

@Tapi2021:

Beszéltem már neked a magántulajdon és a használati tulajdon fogalmáról, de ezt is leszarod sokadjára.

örökölsz egy 250 millás házat meg egy 40 millás kocsit, az a kutyát nem érdekli, azzal nem zsákmányolsz ki senkit.
Nincs elvi probléma.

Tapi2021 2024.01.10. 20:55:24

@Gery87: "Ezt már megcáfolták ezerszer, a "a fentről lecsorgó jólét" egy neoliberális baromság."

Persze, ezt igazolja az is, hogy tök azonos a helyzet Németországban, meg Kongóban!
Ja, várj...

Németországban, ahol ERŐS és jól működik a kapitalizmus, talán mondhatjuk, hogy csak lecsorog valami a dolgozókhoz is a haszonból. Kérdezz oda DOLGOZNI kivándorolt magyarokat!

Kongóban meg az erős, saját magángazdaság HIÁNYA miatt nem csorog le a lé, mert NINCS! Nincs kapitalista, magán gazdaságuk, ami megtermelné.

De mindegy, nem akarod érteni, ezért vagy balos.

Gery87 2024.01.10. 21:01:08

@Tapi2021:

Kongóban nagy erős globális belga, francia és kínai tőke van:D
Tök jól működik, szépen ki vannak zsákmányolva, csak hát nem a helyi érdekeket nézik...

"talán mondhatjuk, hogy csak lecsorog valami a dolgozókhoz is a haszonból. "

Ez az állam és a munkás érdekérvényesítő képesség érdeme, nem a tőkéjé:)

ha a tőkén múlna, lófasz nem csorogna le.

Tapi2021 2024.01.10. 21:01:49

@Gery87: "Csakhogy még ez sem épül!"

De épül. Számtalan jó film mutatja be, nyugaton, az USA-ban hogy épült és épül.
"Csak azt ne kérdezze senki, az első millió dollár hogy lett"! Van egy ilyen mondásuk.

Ha nincs kapitalista gazdaság, és szinte a semmiből kell valahogy létrehozni, ott mindig előbb "vad" kapitalizmus van. Pláne, ha nem is egy zárt, védett inkubátorban kell létrehozni, hanem a már meglévő, idegen tőkésekkel folytatott kíméletlen és EGYENLŐTLEN küzdelemben.

Pl. Mészáros felcsúti építőcégének a Strabag ellen.
Mekkora az esélye segítség nélkül?

Gery87 2024.01.10. 21:03:36

@Tapi2021:

Eleve a nyugati magállamok jóléte abból származik hogy máshol meg hugyérszarér dolgoztatnak a cégeik...nem odahaza termelődik meg a jólét alapja!
Hans meg ebből kapja a jó fizetését, hogy ugabugu Kongóban 2 dollárért bányássza a lítiumot a Boschnak!

Gery87 2024.01.10. 21:06:32

@Tapi2021:

Magyarországon semmi ilyen "épülés" nem történik.

De mentegesd csak ezeket a tolvaj geciket meg magyarázd meg hogy tulképp jó dolog a közpénz lopás....

Istenem, ezt is megértük, a lopás nem bűn, nem erkölcstelen, hanem "eszköz" és "nemzeti érdek".
Milyen siralmas mentális állapotban van ez az ország, te jó ég.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 21:14:25

@Gery87: a magántulajdon és a használati tulajdon fogalmáról,
----------------
Olyan hogy magántulajdon nem van, a tulajdon itt a tolvajlás, a tele stumától. De rakni volna, hogy toljuk a részjünket a róbtától, anat róbtunk, de inkább maradjunk annál, hogy a tulaj tolvaj.
2. Használat? Sklavenaufstandi hang, az örmény hason.
3. Fogalom? Idegen ideológia, nem rakem a Begriffeket, olyan hang se van, hogy fogalom stak halandzsa, libcsizmus.

4. Van a stalad, stalád a barma és van sok más egyéb...

Gelmerrrrr 2024.01.10. 21:17:24

@Gery87: Ez az állam és a munkás érdekérvényesítő képesség érdeme, nem a tőkéjé:)
--------------
1. Állam műhang, stak libernyákia.
2 A munka hangot dúrgerni, cancellni kellene.
3. Érdek, érv, érdem hangok nem vannak, stak er és ár stuma, a három hang sklavenaufstandi.
4. Nem képfdfdfd, Fähigkeit magyarul ernyeszu.
5. Tőkét dúrgerni, ide kapitalt mondani.

Gelmerrrrr 2024.01.10. 21:20:16

@Tapi2021: kapitalista gazdaság,....ott mindig előbb "vad" kapitalizmus van.
------------------

Hát a magyarnak nem is volt, stak az a libernyák állam szartaja ide, ahogy a Szemlosza Pityu. A magyarra stak a vada hang a rakta, az ősmagyarra, de ez nem volt kapitalizmus, nem raktunk kapitált, azonnal ettük, éshát az ősmagyarok a kapcsikat ölték, kipcsákot is:D, a burzsujokat, ez totál vada volt. Én stak ettől a perspektívától rakem.

ZorróAszter 2024.01.10. 22:01:19

@Tapi2021:

"Ha jól tudom Marx se csinált soha egy vállalkozást sem. Csak tudta, hogy mind szar, és kizsákmányolnak. Tehát szét kell őket verni."

Sajátosan egyéni hamis interpretáció.

Köze nincs a valósághoz.

alöksz róz 2024.01.11. 00:00:58

@Tapi2021: "hanem a már meglévő, idegen tőkésekkel folytatott kíméletlen és EGYENLŐTLEN küzdelemben" - ezért zsarolja be magát a magyar tulajdonú cégekbe is, gondolom, neked így mondták?

GyMasa 2024.01.11. 20:16:41

@F. Szabó:
Az a baj, hogy a mai politikai jelenben a "mit akarnak (mondanak)" és a "mit tesznek" az élesen elválik egymástól és nagyon sokszor pont az ellenkezőjét tezsik annak, amit mondanak.
Vagy a másik szép példa, hogy azzal vádolják az ellenfelület, amit éppen ők tesznek.

GyMasa 2024.01.11. 21:12:02

@Gery87:
"tudom elmondtam, csak nem érdekel/leszarod/nem olvastad.
helyette komcsizol, mert az könnyű."
Nem, ő sem azért komcsizik, "mert azt könnyű", hanem, mert kívólről az látszik, hogy komcsi vagy.

GyMasa 2024.01.11. 21:19:45

@Gery87:
"Ez a népesség felső pár százaléka...."
Nos, itt azt írják, hogy 2022-ben, Magyarországon kicsivel tübb, mint 1 millió vállakozás van.
vosz.hu/gazdasag/meghaladta-az-egymilliot-a-mukodo-vallalkozasok-szama
AZ, ugye a teljes, 9,8 milliós népességnek a 10%-a, a felnőtt, szavazóképes, 8 milliós lakosságnak a 12,5/-a, ha feltételezzük, hogy inden vállakozásnak csak egy tulajdonosa van.
AZ, szerintem nem a "felső pár százalék".

"Miért jó egy olyan rendszer ami keveseknek jó?"
AZért, mert azzal, hogy munkát ad, a társadalom többi részét is felemeli, áttételesen...

Gery87 2024.01.11. 21:52:19

@GyMasa:

És mind az 1 millió vállalkozás mögött 1 ember van?
Hát nem.

"ha feltételezzük, hogy inden vállakozásnak csak egy tulajdonosa van."

NE feltételezzük!
Lölőnek szerintem vagy 1000 cég van a nevén.

alöksz róz 2024.01.12. 08:03:06

@Gery87: meg még ott van pl. a sok futár "vállalkozó"

Gery87 2024.01.12. 11:54:00

@alöksz róz:

Persze az egyéni vállalkozóként szerződtetett alkalmazottak..
Nyilván mind jóléti egzisztencia:)

GyMasa 2024.01.12. 12:02:41

@Gery87:
"NE feltételezzük!
Lölőnek szerintem vagy 1000 cég van a nevén. "
Miért ne?
Te is csak "feltételezted", hogy a vállalkozók száma csak egy pár százalék!
Nyilván, akkor van is egy linked arra, hoyg Lölönek 1000 cége van, nem csak "feltételezel" megint!

alöksz róz 2024.01.12. 12:36:43

@Gery87: nyilván.
ahogy nyilván a lidlibe is félmilliót keresnek az emberek, stb.
de vedd észre, hogy kivel beszélgetsz, a gymasa szerint itt magyarországon anyagilag jobban megéri dolgozni, mint németországban. totál agymosott, nem lehet komolyan venni.

GyMasa 2024.01.12. 14:48:26

@alöksz róz:
Mivel neked semmi fogalmad nincs róla, hogy mi folyik itt, nem kellene osztani az észt, nem gondolod?
Az egyik orvosom pont most költözött haza, huszonév itt élés után, egy magánpraxisból.
Nyilván neki is akkor itt jobb megélni, hiszen az kizárt, hogy bármi miatt jobb lenne otthon.
Te vagy az agymosott, na!

alöksz róz 2024.01.12. 15:40:13

@GyMasa: mivel neked fogalmad sincs róla, mi folyik magyarországon, nem kéne osztanod az észt. pláne nem kéne hülyét csinálnod magadból az említetthez hasonló kijelentésekkel...

alöksz róz 2024.01.12. 15:41:54

@GyMasa: tízmillió főorvos meg nagyvállalkozó lakik az országban, aki meg egyik se, az félmillióért dolgozhat a lidlibe :D

alöksz róz 2024.01.12. 15:48:02

@GyMasa: meg a vidék se épült le annyira, hogy már nemhogy szórakozó- és vendéglátóhely, de semmilyen magánszolgáltatás, kereskedelem nincs szinte.
le van térkövezve a pusztulat.

Gery87 2024.01.12. 21:44:40

@GyMasa:

Nem én azt mondtam hogy az aynagi gondok nélkül élők aránya pár %!

Aki már nettó 750+ felett keres az a felső 3%-ban van!

Gery87 2024.01.12. 21:45:02

@alöksz róz:

Melyik fideszest lehet?:)

Gery87 2024.01.12. 21:50:08

@GyMasa:

most erre én is mondjam hogy:

"Ez így megint csak egy alaptalan lózung.
Ezzel nem lehet érdemben vitatkozni."

:)

Sokan hazajönnek persze.....ennek sok oka lehet pl barátok, család...
Én is ismerek olyanokat akik hazajöttek, de képzeld: jól keresnek itt is..
Csakhogy nem ők a többség. (hanem az említett felső 3%).
Had ne csodálkozzak már azon hogy egy magánpraxisú orvos itt is megél:) jéééé
Meg 25 év után nyilván lyukas zsebbel fog visszajönni!

alöksz róz 2024.01.12. 23:25:55

@Gery87: van egy jó pár, itt a fórumon is.
általában onnan lehet megismerni őket, hogy értelmesebbek, mint az ellenzékiek :D
máshogy gondolják, mást látnak, van ilyen.
arra mindenesetre eddig még egyikük se vetemedett, hogy azt mondja, itt jobban meg lehet élni, mint németbe... ezen nagyon kiakadtam, akkora valóságtagadás.

Gery87 2024.01.13. 10:23:04

@alöksz róz:

Hülyék mindenhol vannak.
Aki nem tud kritikát megfogalmazni a saját "oldalával" szemben az vagy agymosott vagy propagandista.

" ezen nagyon kiakadtam, akkora valóságtagadás."

Ez a NER alapja.
Ez egy szektás fanatikus alapokon álló rendszer.
Köze nincs a valósághoz.

alöksz róz 2024.01.13. 16:37:24

@Gery87: nem biztos h nem tud vki kritikát megfogalmazni, lehet csak nem akar :-)

a szektás fanatikus meg csak a kisebbség mindenütt (tán csak a dk-t leszámítva). valahogy mégis meggyőzik saját magukat.

alöksz róz 2024.01.13. 16:40:18

@Gery87: de amúgy igazad van, a saját oldallal szemben is legyenek már elvárások...

Gery87 2024.01.13. 18:24:05

@alöksz róz:

Ha nem akar, akkor a fenti kettő valamelyike az illető:)

Nyilván nem arról van szó hogy kéretlenül állandóan és bárhol történjen meg, de egy vitában azért illik.

alöksz róz 2024.01.13. 22:52:24

@Gery87: ezt vitatom.
a ballibbel szemben a legcsekélyebb ilyet se szabad megengedni.
mert rögtön nekikezd süvölteni hogy hááá elismerted h hazudsz és mindenben is neki van igaza.

alöksz róz 2024.01.13. 22:54:28

van akinek a legcsekélyebb engedményt meg gesztust nem lehet tenni

GyMasa 2024.01.13. 23:55:33

@Gery87:
Pedig, ha állítólag otthon mindenki éppen éhenhal, itt meg k9olbászból van a kerítés, akkor nem LOGIKUS, hogy bárki hazaköltözzön...

GyMasa 2024.01.13. 23:57:44

@alöksz róz:
Nem tudom, ahol én jártam "vidéken", ott mindenhol rendet és tisztaságot láttam...
A gyerkeim is megemlítették, hogy "jé, itt nyírják a füvet?".
Pedig, Bajorországban élónk, ami állítólag a leggazdagabb része Németországnak...

alöksz róz 2024.01.14. 00:47:43

@GyMasa: ez igen, két szalmabábot egymás után :-)

rendezett. csak nincs semmi.

Gery87 2024.01.14. 18:46:47

@alöksz róz:

Akkor egy nagyon elbaszott társadalomban élünk ha így van:)

Gery87 2024.01.14. 18:48:26

@GyMasa:

"otthon mindenki éppen éhenhal,"

Hogy ti a DK-s nyugdíjasokkal milyen cicaharcot műveltek a faszbukon és halmoztok közösen baromságot baromságra az nem igen érdekel.

A szegénység relatív, nyilván nem Etiópiához mérjük magunkat hanem a régióhoz + a korábbi életkörülményekhez.

Gery87 2024.01.14. 18:49:24

@GyMasa:

Szerintem az van hogy nem jöttél eleget keletre, amit láttál öregem az Ausztria volt:)

GyMasa 2024.01.16. 12:31:28

@alöksz róz:
Tehát, rendezett. Bocs, de nem néztem utána, hogy mi volt a helyzet. Csak autópálya matricát akartam venni és meglepett a rend és a tisztaság.
ABC pl volt.

GyMasa 2024.01.16. 12:33:33

@Gery87:
"Hogy ti a DK-s nyugdíjasokkal milyen cicaharcot műveltek a faszbukon és halmoztok közösen baromságot baromságra az nem igen érdekel."
ENgem sem, mivel még mindig nincs fészbukom.

"A szegénység relatív, nyilván nem Etiópiához mérjük magunkat hanem a régióhoz + a korábbi életkörülményekhez. "
Hivatalos adatok szerint Magyarország elérte az uniós életszínvonal 77%-át.
Akkor az most mi?
A Görögöket pl már lehagytuk.

GyMasa 2024.01.16. 12:33:49

@Gery87:
Szeged az elég keleten van?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.16. 12:50:25

@GyMasa: Wass Albertnek tulajdonított idézet kerint a neten (inkább Hamvas lesz a stílusa alapján) hogy egy valamit nem adhatsz vissza másnak, azt az időt amit hiába vettél el tőle valamiért. Én csak ezen az alapon szólok, vedd észre, egy tinédzserrel "vitatkozol" :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása