magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nincs rosszabb a hibás kvíznél

Ezeket a kvízes dolgokat ki szoktam tölteni az index.hu oldalán. Szinte mindig jó az eredményem, eddig a legrosszabb 5/10 volt, egy hozzám távol álló témában.

Láttam a minap, földrajzi teszt. Ezeken az átlag felett szoktam teljesíteni. A hivatalos eredményem 9/10 lett, valójában 10/10, mert a kvízkészítők hibáztak.

Melyik ország határos a legtöbbbel (nyilván szárazföldön, de ez magától értetődik, ha nem teszik hozzá) - kérdezik. Nyilván vagy Kína vagy Oroszország. Na most, ha "szomszéd" alatt csak nemzetközileg elismert országokat értünk, akkor a kérdés hibás, mert mind Kína, mind Oroszország 14 ilyennel szomszédos. Ha viszont a nemzetközileg nem elismerteket is értjük, akkor Kína 14, de Oroszország 16.

Szóval Oroszországot választottam, míg a kvízkészítő szerint Kína a helyes válasz. Szóval a kvízkészítő eredménye: 0/10.

Eleve csak 4 országnak van 10 vagy több szárazföldi szomszédja a világon:

  • Brazília - 10: Argentína, Uruguay, Paraguay, Bolívia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Franciaország;
  • Franciaország - 11: Spanyolország, Andorra, Monaco, Olaszország, Svájc, Németország, Luxemburg, Belgium, Hollandia, Suriname, Brazília (egyes forrásokban 12 szomszéd van, Kanada a plusz egy, állítólag van egy párméteres szikla pont a határvonalon, de én nem hiszem el);
  • Kína - 14: Vietnám, Laosz, Mianmar, India, Bhután, Nepál, Pakisztán, Afganisztán, Tadzsikisztán, Kirgizsztán, Kazahsztán, Oroszország, Mongólia, Észak-Korea;
  • Oroszország - 16: Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Belarusz, Ukrajna, Abházia, Grúzia, Dél-Oszétia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Észak-Korea.

Erről jut eszembe: a Kádár-kori tankönyvekben nem volt határ Kína és Pakisztán között, ugyanis kötelező volt Indiát támogatni, azaz nem venni tudomást arról, hogy a vitás indiai-pakisztáni terület fele Pakisztánhoz tartozik, úgy kellett tenni, mint az egész Indiában lenne. Akkori hagyomány volt: a térkép ne a valóságot mutassa, hanem a vágyakat. Ma ez feléledt Ukrajna kapcsán: kötelező a térképen Ukrajnát a nagy-ukrán fantáziák szerint ábrázolni.

zöld - Oroszország szomszédai (11+2), sárga - Kína szomszédai (11), piros - mindkettő szomszédja (3)

Címkék: közélet
25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6318335797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.25. 09:57:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig hihető. Ha feltennék negyvenmillióra azt a kérdést, hogy melyik megyéből maradt meg a legkevesebb Trianon után, talán az átlag móveltebbje rávágná a Torontált, az érdeklődőként többet tudó az Ungot (Záhony egyesegyedül) pedig Ugocsa vármegyéből maradt egy kemény 1 négyzetkilométeres darabka, valamilyen puszta, épület meg település nélkül. Ez valami ottani helyi lapban jelent meg anno (asszem akkor amikor Tvrtko vissza akarta csatolni Halmit)
Simán elképzelhető hogy az a szikla ott közismert,a világban meg nem.
Mondjuk a kvíz célcsoportja láthatóan más korosztály, ha földrajzórán figyeléshez köti a feltételezhetően helyes választ ...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.02.25. 11:55:35

Nem értek a nemzetközi joghoz, de mintha lenne olyan, hogy tó esetén nincsenek nemzetközi vizek. A Kaszpi-tenger pedig tó. Ott nem határos még valakivel Oroszország? Irán távol van, esetleg Türkmenisztán jöhetne szóba. De ahogy jobban megnézem, Kazahsztán és Azerbajdzsán minha lezárnák a határt. Viszont Szahalin és Japán között a Google maps-es mérésem alapján 42,81 km a távolság. A nemzetközi vizek 12 mérföld után kezdődnek. Mivel 2*12*1,852 = 44,448 km, ez azt jelenti, hogy közöttük nincs meg mindkét oldalról a 12 mérföld, azaz összeérnek. Szerintem ez határ.

Diomede egy kis sziget Alaszkánál, ami USA területe. Onnan 36,18 km-t mértem Oroszországig. Azaz én plusz 2 országgal számolnék. Kíváncsi vagyok, hogy jól gondolkodom-e?

Gelmerrrrr 2024.02.25. 12:02:38

@fofilozofus: em értek a nemzetközi joghoz,
------------------------
1. Jog? A jog magyarul az iga, Joch. A libernyák law fájandja rakta.
2.Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.

Vagyis: raktát rakunk.

3. Hoz? Ez itt nem örményia, a hoz hangot dúrgerni, stak ta vagy to, causatív: rakta ta, rakta to.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.25. 12:51:41

@fofilozofus:

Persze. Ott van határ, a tó szárazföldnek számít. De nincs plusz határ.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.25. 12:58:51

@Deak Tamas:

Nem mondom, hogy nem, mert tényleg vannak ott sziklák.

De talán nem véletlen, hogy a források zöme nem említi.

Lásd, a források 90 %.a szerint Kanadának 2 szomszédja van szárazföldön: USA, Dánia, s ez utübbi közimert, pár éve lett szerződés erről sok helyen hír is volt. De kanadai.francia határt kevés forrást említ.

Tudom, hogy ez nem mérvadó, de pl. a Google szerint sincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.25. 14:29:41

@Deak Tamas:

A megyékkel az a baj, hogy változtak a határaik.

Horthy alatt se tartották meg az összes nevet.

ez a nevem senki 2024.02.25. 15:38:02

vanrosszabb
hígfosás a metrőn
nemtudni kiaz apja
sa
többi

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.26. 08:47:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de, csak ott K.E.E.Vm. lett.
Egyébként persze, igaz az okfejtés, tényleg elég furi hogy kevés referencia van erre a határra, de mondjuk nekem is figyelmesen kellett nézegetnem mire megtaláltam a holland-francia határt is.
Dehát a hibás kérdés valamilyen szinten amúgy a komoly kvízeknél is általános, én is bizonyos nézőpontból hibás kérdéssel estem ki a Milliomosból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.26. 08:52:34

@fofilozofus: ez érdekes kérdés, szerintem ott lehetnek nemzetközi vizek, ahol a nemrégiben sokat emlegetett forgalomellenőrző pontot megközelítheti harmadik országbeli vízijármű előzetes ellenőrzési kényszer nélkül.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.26. 09:07:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ki festette a 2003 akármikor akárhonnan ellopott Orsós Madonnát?" Leonardo volt a helyes válasz, csak épp az a helyzet, hogy úgy festette ő a szóban forgó lopott képet ahogy Boticelli az esztergomi freskókat: neki van tulajdonítva, de közel sem biztos.
Kerestek egy ultramínuszos hírt, hogy kiejtsenek, annyi volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.26. 09:29:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze, hiszen van egyfajta szimpátiaméter ami minden pillanatban változik. Engem csak az érdekelne, hogy a Jakupcsek-féle Multimilliomosban a tökütolsó kérdés, amivel az ürge nyert, mennyire volt irányított, mivelhogy megválaszolhatatlan kérdés volt (felsoroltak valami 17 indiai kasztot és az ürge tudta).
Gyanúsan egybeesett a lÖim első negyvenmilliójával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.26. 10:16:53

@Deak Tamas:

Nagyon durva kaszting megy. Azaz érezhető: képernyőre alkalmas játékos irreálisan könnyűket kap, az ellenkező esetben meg abszurdan nehezeket.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.02.26. 10:27:05

A tengerjog (jogkodex.hu/doc/9921232) alapján :
(ENSZ Tengerjogi Egyezménye, amit elég sok állam, köztük az EU országai is aláírtak.)

"A parti állam szuverenitása szárazföldi területén és belvizein, valamint szigetcsoportból álló állam esetén a szigetek közötti vizeken túl kiterjed a parti tengerként megjelölt szomszédos tengersávra."

"Minden államnak joga van parti tengerének a szélességét megállapítani a jelen Egyezménnyel összhangban meghatározott alapvonalaktól mért, 12 tengeri mérföldet meg nem haladó határig."

Ezeket ha összeadom, akkor Japán és az USA is határosak Oroszországgal.

Gery87 2024.02.26. 14:27:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tudtam a szigetről de azt nem hogy felosztották, így ár értem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.26. 15:16:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg menet közben is. Hiszen ha látják hogy unod, izgulsz, túl flegma, túl kemény vagy, akkor is reppensz.
A negyvenmilliós pasit is ki akarták selejtezni, meg a húszmilliós postást is, csak az RTL vesztére mindegyik tudta a választ a kérdésekre.
A durva irányított kérdések a Géniuszban mentek most.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.26. 15:23:35

@Deak Tamas:

Igen, én is erre gondoltam. Plusz kaszting van.

A bolgár verzióban nagyon látszik.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása