magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Életük végéig kapják a fizetést a köztársasági elnökök – jól van ez így?

Alapvetően szinte az egész világon jár valami plusz a volt államfőknek.

A kérdés magyar rendezése viszont extrém. Annak idején azért lett ilyen, mert Göncz Árpád életében szentté lett avatva, plusz ki lett kiáltva világrengető politikusnak és híres írónak (valójában teljesen ismeretlen politikusként Magyarországon kívül és íróként pedig senki se jegyzi őt), így bármilyen értelmes vita a kérdésről fasizmusnak számított.

Így lett kitalálva az a rendszer, hogy a volt államfő a mindenkori államfő fizetését kapja, hatalmas rezidenciát mellé, egész csapatot, plusz még teljesen indokolatlan méretű költségvetést is.

De így lett, hogy a magyar volt államfők többet kapnak, mint az amerikaiak. Az USA-ban pl. a volt elnök nem a hivatalban lévő elnök, hanem csak a hivatalban lévő miniszter fizetését kapja, azaz kevesebbet, nem jár neki rezidencia, csak egy hivatali helyiség. Plusz jár persze személyi védelem is. A volt amerikai elnök mindenről lemondhat, kivéve a pénzről: ennek célja, hogy ne lehessen népszerűséget szerezni a pénzről való lemondással - ugyanez van a hivatalban lévő elnök bérével is, nem lehet lemondani róla (Trump le akart mondani róla, nem lehetett).

2002-ben jártam Budapesten az Igazságügyminisztérium központi épületében, s eltévedve az épületben láttam az egyik emeleten a "Göncz Árpád volt köztársasági elnök hivatala" feliratot, akkor se értettem, ez mire jó.

Szóval a baj nem az, hogy a volt államfők kapnak juttatásukat. A baj ezek mértékével van.

Csak eloszlatva a témában a ballib demagógiát. A valóságban ez az egész Megismételhetetlen Szent Árpi Bácsi miatt lett kitalálva.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8718351279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.15. 08:07:51

Szerintem sincs jól ez így.
Ugyanúgy, ahogy Farkas Péter esete után kellett módosítani az életjáradék szabályokon, itt sem ártana.

Ami Trumpot illeti, nekem olyan emlékem van, hogy a fizetése jelképes 1 dolcsi volt, mert adni kellett, de ez volt a minimum.
De javítson ki, aki pontosabban tudja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.03.15. 08:10:45

@gigabursch:

Ezt akarta, de nem lehetett. A teljes fizetést kapta. Az más kérdés, hogy az egészet elutalta segályszervezetnek.

cvsvrs 2024.03.15. 08:59:39

nekem göncz árpádról annyi az élményem, hogy egyszer megáll egy útszéli vendéglőben. és ott a közönség körbe vette. mert ugye népszerű volt. és azt mondta, hogy jó, jó, mindjárt beszélget, csak nagyon kell pisilinie.

a szent göncz az egyik túlzás, a göncz patkány a másik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.03.15. 09:07:46

@cvsvrs:

A patkány verzió biztosan nem igaz. Jól ismertem az egyik cellatársának a lányát.

cvsvrs 2024.03.15. 09:53:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a rendszerváltók nagyon szűk körből választódtak ki. a döntő többségüket senki se ismerte. orbánékat se. senki se tudja a mai napig, hogy miért éppen ezek a fiatalok választódtak ki. és hogyan. és ezek után a fideszből miért vált ki egy szűk kör. politikailag abszolút indokolatlanul.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.03.15. 10:01:28

Teljesen jól van ez így, nem volna egészséges, ha a volt elnök, mint államtitkok tudója például megvesztegethető legyen. A mértéke is helyes.
A volt amerikai elnök kaphat kevesebbet, mert ha ad egy hárommondatos interjút bárhova bárhol a világon, mint jelentős tényező annyit kérhet érte, amennyit az arcbőre elbír. Ez pontosan ugyanúgy műxik mint a Goncourt-díj.

_Neville 2024.03.15. 10:06:13

Na igen, az a vicces, hogy most azok pampognak rá, akik kitalálták. További anomália, hogy tuti azzal számoltak, hogy a köztársasági elnök mindig valami idős bácsi lesz, aki utána már úgyse húzza sokáig. Pedig ez egyáltalán nincs kőbe vésve,. Áder is még csak hatvan pár éves, Novák főleg fiatal...

Amúgy elvileg a volt elnök az USA-ban kaphat szállást is Washingtonban, ha kér, de ez nem villát jelent, mint nálunk, hanem egy apartmant egy kormányzati épületben, ahol a kormány vendégeit is elszállásolják.

cvsvrs 2024.03.15. 10:09:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarul a rendszerváltók senkik voltak. antall is. aki történészként és könyvtárosként művelt volt. semmiféle elképzelése nem volt csak az, hogy a szovjetek esetleg nem vonulnak ki, vagy ha mégis, akkor visszajöhetnek. ezért a varsói szerződésből a lehető leggyorsabban ki kell lépni és nato taggá kell válni.

és ugye azt kellett volna mondani, hogy átmenetileg a baltikum, a kelet-közép-európai és a balkáni országok alkossák a varsói szerződést és tartsák fent a kgst-t. mindezt békepartnerségben a "fák" országaival. és úgy csatlakozni a közös piachoz és esetlegesen nato-hoz. mert amíg nincs összeurópai haderő addig a nato tagság a megoldás.

és egyébként a nato keleti bővítése, egy orosz-amerikai szövetség sem elképzelhetetlen kína ellenében. csak mondjuk akkor nem lehetett látni, hogy kína a vegyes gazdasági modell átvételével ennyire megerősödik. a többit magyarországon az egyszerű emberek is látták. a többség azt mondta, hogy a kelet-közép-európai szövetségi rendszert ne rúgjuk fel. mert az egy nyilvánvaló dolog, hogy a szocializmus reformálható. (a feudalizmus is reformálható volt. és a kapitalizmus a reformkorban (a kiegyezés előtt) konszenzusos volt.)

cvsvrs 2024.03.15. 10:19:16

@Deak Tamas:
már önmagában az is vicc, hogy a hadsereg főparancsnoka az államfő. aki egyébként protokolláris feladatokat lát el. ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hivatala tele van spiclivel. az összes valamire való szolgálat küld legalább egy nyájaskodó alakot, vagy egy csapatot, akik közül valakit csak alkalmaznak.

árpi bácsi vigyorogjon mint a töklámpa, katika sminkelje magát, vagy valami alkotmányjogász pózoljon. és a hivatala legyen államtitkok tudója. és "vezessék" a hadsereget. és kapjon rezidenciát, mert ezekről senki se tud és egy díszpinty vezette hivatalt senki se befolyásolhat. csak aki akar.

cvsvrs 2024.03.15. 10:42:05

a hadsereget rendesen a kormányzó (elnök) vezeti. nem a napi politikával foglalkozó ügyvezető miniszterelnök. nem a prime minister, hanem a governor (president). régiesen gubernator.

horthy ugye kormányzó volt, aki kineveztve, illetve esetenként leváltotta az ügyvezető minszterelnöket. és az államfő rendesen a first lady. ha közvetlen elnökválasztás lenne, akkor a győztes ajánlhatná akár a feleségét is.

ha orbánt valaha követlen megválasztották volna, akkor mondhatná azt, hogy lévai anikó legyen az államfő, és ezek után helyette esetenként ő látja el a protokolláris feladatokat. akit a parlament nagy többséggel elfogad és képviselők állva tapsolnak az elnökasszonynak. és ezek után a kormányzó valamelyik tiszti szolgálja az első miniszter. valamelyik ministránsa. ez lenne egy klasszikus autoriter rendszer, gyanakkor kulturált is lehet. a szovjetorosz közjogi berendezkedés lehetne ez.

az orbánizmus nem autoriter, hanem totálisan elvtelen. a rendszerváltás 35. évében sincs konszolidált rendezett közigazgatás, nincs stabil választási rendszer, nincs koherens közjog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.03.15. 10:42:22

@Deak Tamas:

Amióta Clinton nem elnök, már 20-szor gazdagabb, mint volt. Ez így megy.

Gery87 2024.03.15. 10:57:27

Gondoltam hogy ebben is a "ballib meg a Gyurcsány a hibás":D

Egyébként megsúgok valamit: 13 éve van fidesz, kétharmaddal ha akarták volna, csökkenthették volna a költségeket, de fel sem merült.
Egyébként ezt most is megehetik.

Tehát ha most is amerikai szint felett kap majd a nerednyik elnök a jövőben az már nem a szent árpi bácsi sara lesz!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.03.15. 10:58:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így igaz. Erre ugye a magyar állami vezetőknek semmi esélyük.

(A hozzászólni kívánók a lölőzést mellőzzék, merszi.)

cvsvrs 2024.03.15. 11:05:39

@Deak Tamas:
ez kitermeli az új kádárt.
ugyebár ez volt a kádár villa. (a képen a nő mögött levő épület)
scontent.fbud7-3.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/98359899_2629872453948238_5683669547240914944_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=_Kg2f6eA4NYAX9FY9iY&_nc_ht=scontent.fbud7-3.fna&oh=00_AfDr1vR2agojZaT1JXkuwLsIP7iE8KiQy0Gnxr9FAgIlUQ&oe=661B974C
és ha gazdasági válságok jönnek és nem lesz háború, akkor elsődleges ez lesz népszerű. olyan típusú szociális demagógia, amelyik a személyi kultusztól mentes.

Gelmerrrrr 2024.03.15. 11:06:01

Életük végéig kapják a fizetést a köztársasági elnökök – jól van ez így?
Alapvetően szinte az egész világon jár
---------------
1. A vég laguján inkább anta: életük antájáig.
2. A fizatés hangot dúrgerni, libcsizmus.
3. Közszar? A köz hangot dúrgerni, a társaság hangot is dúrgerni.
4. Elnökje stak a libernyáknak van, a magyarnak rakó van, ez az ősmagyar, az elnök egy libernyák nyelvkakilás.
Így nem állam, az is egy libernyák nyelvkakilás, a magyarnak rejku van.
5.Nem jól, hanem raktán.
6.Az alap hang egy nyelvkakilási szar, az al magyarul túl, magyarul Grund raku és stuma.
7.A szint hangot dúrgerni, görögös.
8. Stak a libcsinek van világja, magyarnak erda, árda, rakumány, bolja van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.03.15. 11:06:47

@Deak Tamas:

Egy ex-kormányfő sokkal többet tud, mint egy ex-államfő, mégse kap életfogytig pénzt.

cvsvrs 2024.03.15. 11:18:40

a nemzeti burzsoázia felszámolást vitéz lőfő dálnoki miklós béla renedelte el, nagy imre adminisztráció hajtotta végre 44-ben. és aztán az tildy zoltán vezette fkgp ezzel nyert választást. és a veres péter vezette nemzeti parasztpárt is földosztást akart. a nemzeti burzsoáziát népi írók is megvetették. illyes gyula, németh lászló, ahogyan bibóék is.

agrárszocializmus kell nemzeti burzsoázia helyett az nem volt kérdés. a fideszre szavazó underclass, politikailag inkorrekt módon a "cigányok" (mert ugye mainstream módon nem szabad azt mondani, hogy "cigány") fognak kommunizmust követelni. teljes államosítását. azt, hogy ami lölőé az teljes egészében legyen közös.

Wildhunt 2024.03.15. 11:42:31

@Gery87: de nem kell csökkenteni. Veled ellentétben én a libbancs elnököktől sem sajnálom ezt. Igaz, én nem is a proliirigységre építem a világképem.

ez a nevem senki 2024.03.15. 11:53:03

nagy árpival egy szerta
lálkoztam voltoszt
álytársam kato nai ava
tásán, annyi
raemlé kszem túlbő volta nadrág
ja
monddgyorsansokszor
nagyárpi nagyárpi nagyárpi nagyárpi nagyárpi nagyárpi xd lol

cvsvrs 2024.03.15. 12:17:44

debreceni márc. 15-i ünnepség. (még tegnap este volt, hogy a háromnapos hétvégébe ne zavarjon bele.)
www.dehir.hu/upload/images/galeria/6102/dsc_3484.jpg
a nagyjából száz ember egyharmada a színpadon. ők az ünnepi műsor szereplői. kb. ugyanannyi a néző és a járókelő.

budapesten csinnadratta pro és kontra. errefelé semmi, vagy alig valami. és szerintem a vidéki városok döntő többsége is debreceni és nem budapesti. a magyarok többsége néz ki a fejéből, hogy mi a franc folyik a fővárosban.

kósa lajost ahogy nézem végleg dobták a fideszben, mert az eddigi második számú képviselő, a fidesz lusta dickje, pósán laci mondja, hogy brüsszel fenyegeti a szuverenitást. és hogy kínai rendőrség megvédi a vendégmunkásokat és a gigantikus akkumulátotgyárat is, ami "szuverenitás" záloga és a "zöld" fordulat.

cvsvrs 2024.03.15. 12:27:02

kósa is felszólalt. ő a gazdaság iránytűje. csak feje kitakarja.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2024/kosalajos_hbkik-gazdasagievnyito.jpg
és felszólalt még suppan gergely budapestről érkezett, ő is gazdaság iránytúje, az ő feje is kitakarja, csak annyi olvasható, hogy gaz-ság, amúgy az gazdaság.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2024/kamarasupp.jpg
ő a budapesti privát takarékbank elnöke. nehogy már a járási takarékszövetkezetek legyenek és azok a betéteseké legyen a takarékszövetkezet. az a "kommunizmus". kapitalizmusban privátbankárok kellenek, akik harcolnak brüsszel ellenében. eurázsia harcban áll oceániával.

yevraziya! navsegda!

cvsvrs 2024.03.15. 12:30:47

@Nevem senki.:
katikának van kilenc háza. hadd legyen már tíz. mert az szép kerek szám. és ha még kap havi 6.1 milliót, akkor lehet húsz is. hadd legyen már nemzeti burzsoá, lécci, lécci. erre szavaztok.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.03.15. 12:43:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: biztos, hogy nem tud többet, itt a német kancellári rendszer miatt ez elvileg ugyan elképzelhető, de nem valószínű. Lásd kegyelmi ügy lerágott csontja.
A köztársasági elnök létfontosságú intézményekről és üzemekről kap alapból felvilágosítást (mint pl. hadseregparancsnok), mind nagyon jó lenne, ha egy másodpercig sem lehetne megbillenteni.
Egyébként a kormánytagok juttatásai nem túl bőkezűek :

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500275.kor

cvsvrs 2024.03.15. 13:11:13

@Deak Tamas:
azt a köztársasági elnök hivatala tudja. és ami abból amit novák katalin tud annyi, amennyi élfér a sminkasztalon. mert hogy ez egy informális "parancsnokság".

cvsvrs 2024.03.15. 13:16:03

egy first lady szerepkörhöz van társítva a hadvezetés. mert hogy ezt diktálták a rendszerváltóknak. és tölgyessy péter elmagyarázza, hogy nem szabad erős kancellárnak lenni, mert azt németországban se szabad. és így van jól, mert ezt diktálja a nyugat. és ez szipiszupi. orbán meg azt mondja, hogy ohohohohohoo. brüsszel. soros. és ugyanazt csinálja.

gigabursch 2024.03.15. 13:36:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Mások meg őt és a cellatársait.
Nem zörög a haraszt...

cvsvrs 2024.03.15. 14:07:14

@gigabursch:
göncz egy senki volt. egy bábú, nem volt szent, és nem volt patkány, még akkor se ha ténylegesen a bajtársai ellen vallott. és nem őmiatta tört ki a taxisblokád, és az mdf nem azért nem tudta a válságot kezelni, mert göncz keresztbetett.

vasútihíd 2024.03.15. 15:03:34

monduk kis túlzással legyen tíz volt államfő egyenként fél millárd forint éves költséggel ez kábé a költségvetés egyszázad százaléka azaz semmi. megéri.

Gery1987 2024.03.15. 16:01:29

@Wildhunt:

Nem, te a szervilis jobbágytempóra a seggnyalásra építed:)

Egyébként 5 millió forint a költségvetésben valóban nem sok.

Eddig minden elnökváltásnál el lett mondva hogy a leköszönő elnök milyen juttatásokat kap, nem volt belőle soha botrány, nem lett belőle téma.

Én akkor adnék pénzt ex elnököknek ha már 65 felett van, tehát eleve nyugdíjas korú.
Árpi bácsi múltja és anyagi helyzete a kivétel, az elnökök rendre nem a telepről jönnek, nem szorulnak rá hogy életük végéig az állam juttatásokat adjon nekik.

De értem hogy ez miért huszadrangú probléma.

Most is azért feszegetik mert Novákot "méltatlannak" látják rá.

Gery1987 2024.03.15. 16:02:56

@Deak Tamas:

Nem szaros 6 millión fog múlni hogy ne kotyogjon ki valamit te nagyon hülye.

Gery1987 2024.03.15. 16:03:55

@vasútihíd:

Arányaiban nem sok, de hogy megéri e?
Mit nyerünk vele?

ez a nevem senki 2024.03.15. 16:13:09

ad
hatnák feri
nek isésakkor a 87színű raj
ongók tap
sikol
nánakk

Nevem senki. 2024.03.15. 16:19:07

@cvsvrs: Nem erre szavaztam. A kutyákra, de most majd a Huxitra.

Tapi2021 2024.03.15. 22:57:06

Srácok, ez a mai nemzeti ünnep... Amit az ellenzék LEművelt... Az kritikán aluli.
Egyedül az LMP volt normális. Le a kalappal.

A Magyar P. zászlóbontása meg megmutatta, mekkora nagy az Isten állatkertje.
Most komolyan ott állt egy kisebb tömeg és elhitte, hogy MP a HITELES kormányváltó? Az az ember, aki évtizedekig a kormány, a "rendszer", a "NER" KITARTOTTJA, szépfiúja, a FELESÉGE MIATT a selyemfiúcskája, kishercege volt, havi MILLIÓKÉRT...????

És ezek tényleg elhiszik, hogy ő a hiteles ember???

Aki CSAKIS akkor lett heves ellenzéki, "megvilágosodott", amikor kiesett a jóból!!!!?

Nem hiszem el. De ott álltak, néztek, (el)hittek... Aztán mennek majd szavazni. ÚRISTEN!

Tapi2021 2024.03.15. 23:01:30

Az Index meg azt írja, hgy botrányba fulladt az orosz választás.
Mert 94 ezer választókörzetből kb. fél tucatban rendbontás volt.

Ez egy ilyen nap.

Macron meg azt mondta, kiáll Ukrajnáért és a frontra/vágóhídra tervezni küldött katonákat maga fogja vezetni a lövészárokban, hogy példát mutasson, ha már szomjazza a háborút, hogy ne csak mások férjét, fiát, apját..., küldje meghalni, velük megy ő is...!!!

Ja, nem.

Madarász Henrik 2024.03.16. 04:00:32

Én nem adnák nekik semmit, ha nyugdíjba mennek majd élvezhetik a magas nyugdíjat,

Gery87 2024.03.16. 09:41:47

@Tapi2021:

"Srácok, ez a mai nemzeti ünnep... Amit az ellenzék LEművelt... Az kritikán aluli."

A "foglaljuk el Brüsszelt" nem lehet alul múlni!:)
Meg hogy Orbán szerint a forradalom 1 nap volt és kb elmentek a fiatalok sétálni...és kész.
Irtózik a Főni a forradalomtól, rendbontástól.
A Fidesz egy ellenforradalmi párt.
Haza van haladás nincs.

Liberalizmus és felvilágosodás ekézés van....az meg pont '48 és a reformkor.
Nem áll jól neki márc. 15.
na....

"A Magyar P. zászlóbontása meg megmutatta, mekkora nagy az Isten állatkertje.
Most komolyan ott állt egy kisebb tömeg és elhitte, hogy MP a HITELES kormányváltó?
És ezek tényleg elhiszik, hogy ő a hiteles ember???"

Az emberek nagyon akarnak valakit, de én is egy újabb Vona, MZP féle "nemfidesz" de konzi jobbos stb törpe pártnak tartom aminek nem lesz semmi értelme.

Itt még mindenki azt hiszi hogy a Fidesszel, NER-el szemben egy "europer jobboldali alternatívát" kell állítani, a haveri kapitalizmus helyett egy "tiszta átlátható szabadpiaci kapitalizmust"...

Ökörség.
Nincs értelem, nem megoldás.

Amíg nem jön egy rendes igazi eredeti baloldali párt, én nem szavazok.
Senkire.

Gery87 2024.03.16. 09:44:35

@Madarász Henrik:

Kb. Addig menjenek vissza dolgozni.

ez a nevem senki 2024.03.16. 09:48:12

csakisa hiteles feri
az imf hit
eles

vasútihíd 2024.03.16. 15:43:03

@Gery1987: egy elvárható szintű fellépést és társadalmi aktivitást azoktól akik magyar népet a legmagasabb szinten képviselték

Gery87 2024.03.16. 20:32:41

@vasútihíd:

Addig amíg hivatalban vannak, utána nem tartoznak semmivel, mi se nekik, éljenek meg abból amiből más is. Munkából.

A Köztársaságnak pont az lenne a lényege hogy nem Monarchia, nem élősködnek életük végéig egyének a nép vagyonán!

vasútihíd 2024.03.16. 20:44:04

@Gery87: ez esetben nem élőködés hanem repiköltség

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2024.03.20. 22:57:07

A metróban minden nap megy Árpi tata szentté avatása a politikailag kierőszakolt "Göncz Árpád városközpont" metrómegállóval. Ami egy nonszensz, a városnak egy központja van, azt meg nem szokás elnevezni semmiről, max magáról a városról hogy Budapest belvárosa. De az biztos hogy nincs semmilyen központ az Árpád hídnál, sőt annyira jellegtelen az egész hely hogy ide kellett citálni Árpi tatát mert nem volt semmi önálló identitása a környéknek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása