magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Megint választás

Immár a 16. parlamenti választás lesz Bulgáriában idén júniusban. Tulajdonképpen tét nélkül, értelmetlenül. Az egésznek az oka: az egyik kormánypárt eltaktikázta magát.

A dolog háttere. A 2009-2021 között szinte folyamatosan - 2 rövid szünettel - kormányzó Bojko Boriszov féle GERB párt hatalma ellen jelentős tüntetések zajlottak 2020-2021 között. Ez végül elvezetett a kormány bukásáig 2021 májusában.

Azonban a Boriszov ellen szervezkedő egyik erő - előbb az ITN, majd a PP - se volt képes stabil kormányt alakítani, folyamatos választások jöttek: 2021. április, 2021. július, 2021. november, 2022. okóber, 2023. április.

Végül a 2023. április választás után, melyet megint a GERB nyert meg, a PP nemhivatalos koalícióra lépett a GERB-bel: a teljes kormányt a PP adja, a GERB csak egyetlen embert, a kormányfő helyettesét. Erre a hatalmas nyugati nyomás adott esélyt, szóval a GERB belement ebbe a teljesen abszurdnak tűnő megoldásba. A megállapodás 18 hónapra szólt, melynek közepén a kornányfő és helyettese helyet cserélnek.

A PP ezt akarta folytatni, az eredeti minta szerint. Számítva arra, hogy a GERB kénytelen lesz belemenni. Azonban az eltelt 9 hónap alatt a PP teljesen legitimálta a GERB-et és Boriszovot a de facto közös kormányzással. Ráadásul a PP a nyugati nyomást is félrenézte: Boriszovék minden kulcs jelentőségű nyugati igényt teljesítettek, így a nyomás is megszűnt ellenük.

A PP egyetlen érve az maradt, hogy a GERB korrupt. Amit azonban éppen ők tettek hiteltelenné azzal, hogy közösen kormányoztak vele. Ha tényleg korrupt a GERB, akkor miért működik vele együtt a "korrupcióellenes" PP, s miért nem folyik egyetlen eljárás se Boriszov ellen? - kérdezi az amerikai követség.

Ráadásul küföldről nézve megmagyarázhatatlan, hogy mi a lényegi eltérés a PP és a GERB között.

Boriszov meg kihasználta a lehetőséget: immár nyílt közös kormányzást követelt, a miniszteri és egyéb vezetői pozíciók megosztásával. Amit meg a PP nem akart elfogadni, mert ezzel teljesen nevetségessé válnának: a PP végülis annak idején azért alakult meg, hogy Boriszovot kiszorítsa a hatalomból, ezek után egy nyílt koalíció megmagyarázhatatlan lenne.

Most tehát új választás lesz. Melyen a PP szinte biztosan veszteni fog súlyából, hiszen híveinek nagy része nem bocsátja meg a de facto koalíciót a GERB-bel, míg a GERB meg növekedni fog, hiszen ezzel a koalícióval nem vesztettek semmit hitelességből.

A balkáni tűzoltó (ez Boriszov eredeti szakmája) simán legyőzte az egész csapatnyi, Harvardon és Yale-en végzett, hosszú ideig nyugaton élt szakértőt. Mert sokkal jobban érti a valóságot az országban.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4618368927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.04.04. 19:25:40

"Végül a 2023. április választás után, melyet megint a GERB nyert meg ... a teljes kormányt a PP adja, a GERB csak egyetlen embert,"

Hehehe. Miért is jut eszembe a 45-ös választás, amit a kisgazdák nyertek, de a megszállók mondták meg, hogy ki lehet a kormányban?
:-)

Így megy ez, jobb, ha tudjuk.

Madarász Henrik 2024.04.05. 01:11:37

Cserében viszont a GERB maximálisan kiszolgálja az USA érdekeit a bolgár érdekek rovására, ezt már egyszer eljátszották amikor megakadályozták a Déli Áramlat gázvezetéket az USA parancsára.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása