magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballib kampány alapja

 A ballib agytröszt alapvetően meglévő érzésekre épít rá, csak rendre eltúlozza azokat.

Ahogy ez volt pont 20 éve az állampolgársági népszavazási kampányban. Valós létező érzés volt akor is a magyar lakosságban az idegenellenesség, s ennek legnagyobb része nem a nemzeti, etnikai, faji alapú, hanem a szociális volt, azaz "jönnek és mindent felzabálnak mint a sáskák, mindent amiért mi dolgoztunk". Szóval bizony létezett ez az érzés a határontúli magyarokkal szemben, különösen az érezhetően szegényebb erdélyiekkel és kárpátaljaikkal szemben.

A ballib kampánystáb pontosan ezt használta ki. Akkoriban Budapest VII. kerületében dolgoztam, s jól emlékszem, a szavazás előtti 2-3 hétben minden reggel tele voltak szórva az utcák gyomorforgató röplapokkal, melyek - ezek aláíratlan röplapok voltak - arra emlékeztettek, ha a nép igennel szavaz, több millió nyomorban élő zombi azonnal állampolgár lesz, átjönnek a határon, magyarországi kórházakban fogják kezeltetni magukat, családi pótlékot vesznek fel, majd magas nyugdíjt is kapnak, s végül nem marad pénz a rendesen dolgozó magyarországi kisemberek számára. Párszor képes anyag is volt, melyeken sztereotipikus szegény családok - jellemzően mindig kissé cigányosan ábrázolva - voltak láthatóak, hogy mindenki értse: íme ezek fogják ellopni a rendes emberek nyugdíját, de a baloldal megvédi az embereket, miközben a jobboldal csak rá szavazó zombikat akar szerezni.

S sikeres is lett a kampány: a szavazatok majdnem fele-fele arányban megoszlottak az igen és a nem között.

Utólag persze az egész akkori ballib siker az ellenkezőjére fordult: máig nem képesek a ballib pártok szavazatokat szerezni emiatt a határontúliak körében. S ma már a ballib pártok zöme visszatáncolt, ma már csak a DK tart ki a 2004-es ballib gyűlöletkampány mellett. Különösen mókás, hogy ugyanaz a kör, mely keményen határontúliellenes, egyben a legkeményebb támogatója az úgynevezett "menekültek" bejövetelének - ez önleleplező magatartás.

Persze a magyar liberális szavazóréteg éppen a DK-val ért egyet, az képviseli a legjobban az européer hazaáruló eszményt, így azóta a többi ballib párt marginalizálódott. De ez más kérdés.

Most hasonló a minta. A magyar lakosság nagy része nem vallásos, vagy egyáltalán nem vagy csak kulturális hagyományként az. Szóval a legtöbb demagóg keresztényellenes szövegnek igenis van táptalaja. Az "a pap nem csinál semmit, csak luxusban él az adózatlan perselypénzből" népszerű érv - annak ellenére, hogy igazságtartalma kb. nulla -, még népszerűbb az "éljenek meg híveikből" című lemez, s persze a "pedofil papok" című modern nyugati álhír-kampány is sikeresen bejött.

Gondolta hát a ballib stáb: íme a lehetőség! A Talpramagyar Péter által elnémított kegyelmi "botrányt" végre vissza lehet hozni, pedofilozni és keresztényezni kell, íme tehát a képlet: a modern gyerekvédő ballibek szemben a keresztény pedofil Zorbánnal!

Tulajdonképpen ez az egésznek a logikája. A mesterötlet: az átlag úgyse tudja mi a gyónás, csak zavaros hírei vannak róla harmadkézből, így komolyan beveszi, hogy ősi pedofil szokás gyónni minden egyes pedofil cselekedet előtt és után.

S igen, sokan vannak ilyenek, íme egy szinte tankönyvi példa:

- lássuk az elemeket:

  • "ezentúl nem köteles egyetlen pap sem jelenteni" - valójában eddig se volt köteles, sőt ahogy az ügyvédi és orvosi titoktartás esetében, itt is ugyanaz volt érvényes,
  • "a papok szeretik megvédeni a sajátjaikat" - azaz a pedofilok papok, még azt se veszi észre a kommentelő, hogy a kegyeleti "botrányban" nem pap volt a pedofil elkövető,
  • "a hatóságok jóformán semmit sem tettek ez ellen" - nem derül ki mi ellen és mit, ez egy általános hangulatkeltés;

- szóval a pedofilok azonosak a papokkal, a papok folyamatosan pedofil szexszel foglalkoznak, viszont valami nem világos okból ezt szeretik folyamatosan meggyónni egymásnak.

Na, ezt a konteót csak az hiszi el, akinek fogalma sincs az egészről.

A valóságban a gyónás lényege éppen a titkosság. A bűnös elindul bűne felismerésének útján, ezért gyónja meg. Nem mint ahogy ezt Ballib Móricka elképzeli.

Perinta ateista teológus persze azonnal ráugrott a témára, egy méreteset hazudva:

- a valóságban a római pápa általában a titkosságot oldotta fel, sőt kötelezővé tette a jelentést ilyen esetekben, de ez természetesen nem vonatkozik a gyónás során szerzett ismeretekre. Sok rosszat lehet mondani a mostani római pápáról, de hogy egy alapvető szabályt megváltoztatna az tőle is elképzelhetetlen, márpedig a gyónás szentség, így nem lehet semmi miatt változtatást eszközölni benne.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8318399143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2024.05.09. 06:25:46

Jaja, pár hülyének nekem is személyesen kellett elmagyarázni, hogy itt az a hír hogy nincs hír, kb akkora újdonság a gyónási titok, mint hogy vannak nyári záporok. Az agyam eldobom, tényleg. :D

vasútihíd 2024.05.09. 07:31:12

vigyázni kell mert a gyónás kiváló lehetőség a zsarolásra. a szcientológia fejlesztette tökélyre a módszert de az ilyesmi persze ellentétes keresztény egyház elveivel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 07:54:41

@_Neville:

Elég azt mondani: ha egy ügyvéd megsérti a titoktartást, kizárják a szakma gyakorlásából. Ezzel nem balhéznak a kereszténységellenesek.

gigabursch 2024.05.09. 08:19:02

Nos igen.
Vannak vallások, ahol még gyónás sincs, sőt a bűnbánat is értelmezhetetlen.
Sőt, vannak akik az egyetemes megváltót is kétezer év óta tagadják...

Azóta sem értik se a világot, se az embert. S mindent csak a saját élősködésük és semmitésük homályos szemüvegén ketesztül tudnak értelmezni, miközben velejéig gyűlölnek és kirekeszteni mindenkit.

Ők a mindent szidók.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 09:33:27

Sajnos az első három bekezdésben említett jelenség nem múltidejű.

www.facebook.com/nemahatarontuliakra/

A kegyeleti botrány helyett gondolom kegyelmit akartál írni.

ZorróAszter 2024.05.09. 09:54:01

Magyarországon az állítólagos ellenzék ugyanúgy a németek zsebében van, mint a kollaboráns kormány.

Berlinből érkező parancsokat teljesítenek. Abban is, hogy mondjuk "Most tessék szépen lejáratni önmagát valamivel holnap 17 óra 30 percig."

Vagy konkrétan mondja el az öszödi beszédet a mellékelt pdf fájl alapján. Vagy holnap délig sajtótájékoztatón nevezze oláhoknak az erdélyi magyarokat.

Majd tessenek megnézni milyen szép öszödi beszédet fog mondani Orbán Viktor ha megkapja a selyemzsinórt a gazdáitól Berlinből.

ZorróAszter 2024.05.09. 10:15:48

Egyébként itt tényleg az látszik, hogy maga keveri össze a gyónási titkot a feljelentési kötelezettség elmulasztásával.

Tehát itt mintha valóban arról lenne szó, hogy a gyónási titkot akarnák kiterjeszteni mindenre.

Pedig eddig a pap is elkövethette a feljelentési kötelezettség elmulasztását, ha a bűncselekményről szerzett tudomást gyónáson kívül és nem jelenti.

Például ha azt látja, hogy valaki bemászik a szemközti ház ablakán, és lelövi a háziakat, és nem jelenti. Vagy kiderül, hogy azért nem jelentette, mert látta hogy az a gyerekkori jóbarátja vagy rokana.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 10:48:06

@ZorróAszter:

A gyónási titok csak gyónásra vonatkozik. Ha a pap másképp jut infóhoz, az nem mentesítő körülmény.

ZorróAszter 2024.05.09. 11:09:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én is ezt mondom, de ha a törvényjavaslat idézet igaz, akkor mintha a FIDESZ kiterjesztené a feljelentési kötelezettség alóli mentességet a gyónáson kívülre is.

Tehát a papnak akkor se kell feljelentenie mondjuk a cserbenhagyó gázolót, ha szemtanú volt az utcán és felismerte hogy ki az elkövető.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 11:21:04

@ZorróAszter:

"mintha a FIDESZ kiterjesztené a feljelentési kötelezettség alóli mentességet a gyónáson kívülre is"

Pont az ellenkezője van benne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 11:21:55

@ZorróAszter:

"ha szemtanú volt az utcán és felismerte hogy ki az elkövető"

Ilyen mentesség csak közeli rokon esetében áll fenn.

ZorróAszter 2024.05.09. 11:50:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pont az ellenkezője van benne."

Hogyhogy?

"Nem terheli a (2) bekezdésben meghatározott jelzési vagy kezdeményezési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn."

Vagyis meg lehet tiltani hogy feljelentsenek bármely bűnelkövetőt akkor is, ha nem gyónáson jut valakinek a tudomására a bűncselekmény.

Tehát megtilthatják egy apácának, hogy feljelentsen egy cserbenhagyó gázolót.

Vagy egy pap ezt saját maga tiltás nélkül is megteheti ezután.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 13:35:03

@ZorróAszter:

Lásd:

"amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn"

Ez egyetlen eset: a gyónási titok.

ZorróAszter 2024.05.09. 13:45:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem! Az egyházi előljárója utasíthat egy papot titoktartásra is bármely témában. Ami eddig bizonyos esetekben törvénybe ütköző volt, most meg törvényes lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 13:53:33

@ZorróAszter:

Nem utasíthat olyan ügyben, amire tv. vonatkozik. Ez érvénytelen utasítás.

A munkaszerződés nem írhatja felül a tv-eket.

Akkor se lehetsz a rabszolgám, ha ebbe önként beleegyezel, mert a tv. tiltja a rabszolgaságot.

Vagy nem tilthatom ki a cigányokat a boltomból, hiába a magántulajdonom.

Jogütközés esetében lehet kérdés az ilyesmi, akkor ad hoc alapon van döntés. Lásd pl. ütközik a vallásszabadság joga és a diszkrimináció tilalma.

ZorróAszter 2024.05.09. 17:03:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem utasíthat olyan ügyben, amire tv. vonatkozik. Ez érvénytelen utasítás."

Hát ez az. Eddig ez volt. Ez után a törvény életbelépése után meg nem lesz törvénytelen.

ZorróAszter 2024.05.09. 19:06:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Eddig se volt ez.
S most lesz ez törvényes."

Ezt átfogalmazhatná hogy érthető legyen, mit is akar mondani ezzel.

Eddig is el lehetett hallgattatni egy papot, de ha törvénybe ütközött a téma, például feljelentési kötelezettség elmulasztása volt, akkor hivatkozhatott rá, hogy ez törvénybe ütközik.

Most meg már simán el lehet hallgattatni, és még erre se hivatkozhat.

ZorróAszter 2024.05.09. 19:10:14

Persze mind tudjuk, hogy nem cserbenhagyásos gázolásról van szó.

Hanem ha valakinek pedofília jut a tudomására, akkor el lehessen hallgattatni. Ne ugrálhasson, ha egy pedofilt "büntetésből" vagy inkább kimentésként épp csak áthelyeznek egy másik posztra, vagy egy másik nevelőintézetbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 19:49:38

@ZorróAszter:

Eddig is törvényellenes volt, most is az lesz, mi az eltérés?

ZorróAszter 2024.05.09. 20:33:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De ennek mi köze a gyónáshoz?"

Ahhoz csak annyi, hogy aki gyóntathat, az nyilvánvalóan ebbe a körbe tartozik, akikre vonatkozik a törvény.

"Eddig is törvényellenes volt, most is az lesz, mi az eltérés?"

Hogy eddig ha egy papnak gyónáson kívül bűncselekmény jutott a tudomására, akkor állampolgárként feljelentési kötelezettsége volt.

Ezután meg nem lesz.

Vagyis utasítható lesz arra törvényesen, hogy hallgasson arról, ha egy lebukott pedofilt csak áthelyeznek egy másik helyre. Vagy át se helyeznek csak eltussolják az ügyet. Mint az előfordult már.

ZorróAszter 2024.05.10. 06:38:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Miért ne lenne?"

Mert ez lesz a törvényben ha igaz:

"Nem terheli a (2) bekezdésben meghatározott jelzési vagy kezdeményezési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn."

ZorróAszter 2024.05.10. 10:11:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S az egyetlen ilyen eset a gyónás."

Akkor "gyónás"-t írtak volna a törvényben és nem azt, hogy "olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn".

Billy Hill 2024.05.10. 23:05:09

Jaja, a híres 23 millió "román". Miért is jönnének ide, amikor náluk minden jobb? ;-) Egy újabb öngól a balfaszoktól...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása