magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Otium cum dignitate

Erre még a kommunista TGM is rámutatott többször: a munka kommunista propaganda általi dicsőítése későbbi fejlemény, mely alapvetően idegen a klasszikus marxizmustól.

Marx éppenhogy szakított a protestáns alapú liberális etikával, mely szerint a munka dicsőség. Ő sokkal közelebb állt az ókori görög elképzeléshez.

Az ógörög szó a munkára a пόνος, ami egyúttal fájdalmat is jelentett. A szlávok is ennek vették át az értelmét, három alakban: работа azaz raboskodás, трудъ azaz nehézség, s мѫка azaz szenvedés. Utóbbi azért érdekes, mert onnan van a magyar "munka" szó. (A románok nem szeretik ezt, ugyanis ők a szó magyar verzióját vették át - muncă -, nem az eredeti szláv verziót, ami az egyik érv arra, hogy a magyarok után jelentek meg jelenlegi lakóhelyükön.)

Fontos persze hozzátenni, az ógörögök nem minden mai értelemben vett munkát tekintettek munkának. Voltak olyan, ami értelemben munkának tekintett tevékenységek, melyekre másképp néztek, pl. orvoslás, tanítás, jogászkdás. Az ilyen emberek nem is fizetést kaptak, hanem "tiszteletdíjat", ezzel jelölve, hogy nem "alantas munkások". Vagyis egy szobrász: aki háztartási tárgyakat készít, az "fájdalom", de egész más az emlékműveket készítő szobrász, ő már "alkotást" visz végbe.

A legideálisabb helyzet persze az volt, ha valaki teljesen szabad ember és így is él. Azaz először is jogilag teljesjogú polgár, emellett pedig olyan a vagyona, melyből képes megélni bármilyen munka végzése nélkül.

Viszont aki ilyen szabad ember és semmit nem csinál, az erkölcsileg megvetendő ember. Az igazán méltó ember alkot folyamatosan, azaz hasznosan tölti idejét, részt vesz aktívan a közéletben, de mást is alkot: ez lehet sok minden, pl. akár dolgozhat is a szó mai értelmében, lehet orvos, szobrász, jogász, de lehet anyagilag teljesen inproduktív is, pl. tudománnyal foglalkozik vagy színdarabokat ír.

Róma számára ez az egész elképzelés idegen volt, ők a szabadidőt nem tekintették érvényes célnak. Persze ők is különbséget tettek alantas és méltó munka között, de sokkal több tevékenységet tekintettek méltónak, pl. a mezőgazdasági munka egyáltalán nem számított alantasnak, sőt: a lehető legjobb dolog a szabad gazda, aki dolgozik saját földjén. Szóval csak görög hatásra lett ez a otium cum dignitate - szabadidő méltósággal - elképzelés elterjedve, s kivételes dologként, mely eleve csak a legfelsőbb réteg számára áll rendelkezésre.

Az már a legújabb modernitás terméke, ahol a semmittevés az ideál. Lásd híres emberek, akik azért híresek, mert híresek.

Címkék: közélet
46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6018390827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2024.05.12. 10:16:34

"Erre még a kommunista TGM is rámutatott többször: a munka kommunista propaganda általi dicsőítése későbbi fejlemény, mely alapvetően idegen a klasszikus marxizmustól."

Így van, bár a Mércén is jelent meg írás ami meg átesik a másik végletbe, a klasszikus önbecsapásokba, miszerint:

1, a munkától felszabadított ember, energiáit alkotásra és minőségi emberi kapcsolatokra fordítja, tanul, alkot, kutat, zenél, elmélkedik mert van rá ideje....

Ez viszont fasság: a dologtalan ember henyél, ellustul, nagyobb eséllyel lesz alkohol és drogfüggő és konfliktus kereső. Élete céltalan, rendszertelen és értelmetlen.

Erre jó példa az életét segélyből tengető putri cigány meg gettó néger.

2, A gépesítés idővel feleslegessé teszi az emberi munkavégzést.
Ami szintén fasság, eddig sose történt meg, mindig csak MÁS munkahelyek szakmák jöttek létre.

Egyébként sem érdeke a "munkanélküliség" a munkásoknak mert a termelés, a termelőeszközök feletti kontroll alapja épp a munka! Az hogy amit csinálok fontos és nélkülözhetetlen épp ezért formálok jogot a birtoklására annak amivel ahol dolgozom.

A munkásság tehát tökön lőné magát ha "otthon henyélne".
Mivel abban biztos vagyok a termelés és a termeslőeszközök feletti kontrollt így nem tudná fenntartani.

Nem véletlen hogy az utóbbi években felmerült FNA-t (feltétel nélküli alapjövedelem) a tőkés rendszerben egyáltalán felmerülhetett, tematizálható lett a fősodratú médiában.

A tőkének valójában nagyon jó lenne az eszközök, zsarolási potenciál nélküli tömegek rabszolgasága.

"Az ógörög szó a munkára a пόνος, ami egyúttal fájdalmat is jelentett. A szlávok is ennek vették át az értelmét, három alakban: работа azaz raboskodás, трудъ azaz nehézség, s мѫка azaz szenvedés. "

Már rég akartam írni hogyha cirill betűkkel írsz ki valamit akkor elolvasni se tudjuk:)

Gery87 2024.05.12. 10:22:08

A lényeg hogy valamennyit dolgozni kell akkor is ha egy elképzelt jövőben a gépesítés, digitalizáció még nagyobb lesz.
Egyrészt az ember lelki testi egészsége miatt is, másrészt pedig a termelés feletti kontroll/tőke érdek elleni érvényesülés végett.

Régen is azt jósolták "a jövőben heti 10 órákat fogunk dolgozni" nem azt hogy semmit.

élveteg 2024.05.12. 10:23:49

A munkát persze nem kell dicsőiteni Viszont olyan sincs ám hogy az embert felszabadítjuk a munka alól akkor majd valamiféle alkotó tevékenységbe kezd Ahhoz hogy valaki alkotó tevékenységet folytasson kreativitás végső soron tehetség kell ami meg nincs meg minden emberben, csak nagyon kevésben teljesen mindegy hogy dolgozik-e vagy nem

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:31:50

@Gery87:

"a dologtalan ember henyél, ellustul, nagyobb eséllyel lesz alkohol és drogfüggő és konfliktus kereső. Élete céltalan, rendszertelen és értelmetlen"

Ez még az ókori világban is így volt. Sokan akik ezt megengedhették maguknak, nem jóra fordították a lehetőséget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:32:53

@Gery87:

"Cirill"

A gond az, hogy ha átírom, akkor milyen átírás legyen. Ezért nem írom át.

ZorróAszter 2024.05.12. 10:36:43

@Gery87:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Túlságosan hatékonyan feledkeznek el arról, hogy a munka mint szenvedés az Ótestamentumól jön. A bűnbeesés következménye a zsidó és a keresztény vallás szerint.

Gelmerrrrr 2024.05.12. 10:45:21

onnan van a magyar "munka" szó.
--------------
1. Nem szó, jevevényhang, hanem hang.

2.A munka etimológiája bizonylosza, de mondjuk szlávnak, stzakhogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Az olyan hangokat, hogy munka, dolog(germán, vagyis magyar is volna, de inkább szláv), pénz...dúrgerni kell a magyar nyelvtől.

3. Lásd:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/01/lektion50-a_szamokrol_a_szolga_hangrol_a_penz_hangrol_a_dolog_hangrol_a_munka_hangrol

4. Inkább mondjuk, hogy derjedés.

Gelmerrrrr 2024.05.12. 10:48:36

legjobb dolog a szabad gazda, aki dolgozik saját földjén.
------------------
1. Dolog hangot dúrgerni.
2. Nem föld, hanem feld.

3. A gazda egy libernyák.
4. A szabad az nem suebeda, Sippeda, hanem a szab-tól ered, vagyis egy libernyák.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:50:41

@élveteg:

Végülis mindent lehet csinálni szabadidős tevékenységként. Mindenki ért valamihez.

Az ősemberek a kőkorban heti 20 órát dolgoztak jellemzően, a többi szabad volt. Tulajdonképpen ezért voltak képesek "felesleges" dolgokat csinálni, pl. rajzolni a barlangra, farigcsálni, meg teljesen indokolatlan szokásokat kialakítani, lásd temetési szertartások a halottaknak, bonyolult módokon ételt készíteni, s pl. gyógyítani próbálni embereket.

Ha a teljes idő a túlélésre ment volna, az állati élet, s nem lett volna emberi civilizáció.

alöksz róz 2024.05.12. 10:59:34

@Gery87: "Régen is azt jósolták "a jövőben heti 10 órákat fogunk dolgozni" nem azt hogy semmit." - a napi 10-et már elértük

Guruló dollár 2024.05.12. 16:42:42

@élveteg: nem nem. Mindenhez akarat kell először nem kreativitás és tehetség. Pontosan ezért ítélhető el mindenki, mert ha nem akarod nem csinalod, vagy ha akaratod ellenére csinalod akkor elmondod hogy ki vagy mi kényszerít. Mondjatok egy olyan dolgot a világon amihez elég volt a tehetség vagy kreativitás akarat nélkül?! Nem fog menni

Guruló dollár 2024.05.12. 16:50:38

Azt kellene belátni végre hogy az ember tud a legbonyolultabban akarni és ezáltal. gondolkodni. A tehetség és a kreativitás ahhoz kell hogy az akaratodat megvalositsd könnyebben.

Gelmerrrrr 2024.05.12. 18:51:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az ősemberek a kőkorban heti 20 órát dolgoztak jellemzően,
---------------------

1. Kőidő inkább.
2. Jellem hang bullshit, inkább art, artos, artaga.

3. Nem dolgoztak, a dolog hangot dúrgerni kell, attól, hogy az Schuld volna.

Guruló dollár 2024.05.12. 19:38:45

Mi a faszom az a "nembináris"?

Guruló dollár 2024.05.12. 20:08:06

Utána olvastam, az aberrált deviáns a nőn és a férfin kívül 90 akárhányféle képen tudja meghatározni magát. Beszarok bmeg:)

alöksz róz 2024.05.12. 20:58:13

@Gery87: "Az hogy amit csinálok fontos és nélkülözhetetlen épp ezért formálok jogot a birtoklására annak amivel ahol dolgozom." - szerintem egyszerűbb lesz helyetted felvenni egy olyat, aki nem formál jogot.

Gery87 2024.05.12. 21:10:40

@alöksz róz:

Igen, ez történik, lehet ezen gúnyolódni....a legtöbben elfogadják azt ami van és bele sem gondolnak hogy lehetne jobb.
Aztán amikor még nagyobb szar van, akkor meg megy a sírás.
Nincs öntudat.

élveteg 2024.05.12. 21:13:49

@Gery87:

Bocsánat ha megkérdezem Maga ugye nem volt melos soha ?

Madarász Henrik 2024.05.13. 01:35:38

Nyilván az értelmes emberek el tudják tölteni az idejüket intelligensen, pl: városnézés, múzeumi kiállítások látogatása, könyvek olvasása, családfakutatás. A butáknak meg kell a munka, mert nem tudják elfoglalni magukat, unatkoznak.

Serény Vélemény 2024.05.13. 10:25:43

@ZorróAszter: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez totális félreértés szerintem. Nem a "munka" önmagában az átok, hanem a "fáradság" ami a munkavégzéssel jár a bűnbeesés óta:

17. Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.
18. Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek fűvét.
19. Orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz.

A bűnbeesés előtt is volt munka, de az sokkal kreatívabb, érdekesebb, és egyáltalán nem fárasztó volt. Pl az ember mondhatta meg az állatok nevét, ami egyben azt is jelenti, hogy a belső tulajdonságait megharozhatta:

19. És formált vala az Úr Isten a földből mindenféle mezei vadat, és mindenféle égi madarat, és elvivé az emberhez, hogy lássa, minek nevezze azokat; mert amely nevet adott az ember az élő állatnak, az annak neve.

Illetve már a bűnbeesés előtt megvolt az emberiség fő programja: sokasodás, szaporodás, a föld emberi uralom alá vonása, illetve uralkodás az állatokon.

ZorróAszter 2024.05.13. 11:17:36

@Serény Vélemény:

"A bűnbeesés előtt is volt munka, de az sokkal kreatívabb, érdekesebb, és egyáltalán nem fárasztó volt. "

Ez hol van a Bibliában?

"Illetve már a bűnbeesés előtt megvolt az emberiség fő programja: sokasodás, szaporodás, a föld emberi uralom alá vonása, illetve uralkodás az állatokon."

"Pl az ember mondhatta meg az állatok nevét, ami egyben azt is jelenti, hogy a belső tulajdonságait megharozhatta:"

Ebben mi a munka?

Tapi2021 2024.05.13. 12:11:05

@ZorróAszter: "Csak maguknak. Nekünk a munka hobbi."

Ha az itt kommentelés egész nap munkának számít. :-)

Tapi2021 2024.05.13. 12:12:19

@Gery87: Így van ez, annál, aki nem járt iskolába még a rendszerváltás előtt! Nem tanult oroszul.

Tapi2021 2024.05.13. 12:15:07

@Guruló dollár: A két nem, a férfi és a nő a bináris. Aki nem tudja eldönteni, hová tartozik e kettőből, az a nem bináris. Aki azt sem tudja, fiú-e vagy lány!

Guruló dollár 2024.05.13. 12:15:57

Nem értitek az egészet, pedig bölcsnek tartjátok magatokat. Az ember szofisztikaltabban képes érezni bármely élőlénynel. Az ember azért dolgozik, azért jár múzeumba azért..... mert több akar lenni mint egy baszógép. Megvan az AKARATA hozzá! Mert az akarat révén rajott hogy a baszás után is van élet! És ez nem tanult tulajdonság.

Tapi2021 2024.05.13. 12:20:56

@alöksz róz: "szerintem egyszerűbb lesz helyetted felvenni egy olyat, aki nem formál jogot."

PONTOSAN!

Geryék úgy gondolkodnak, ettől balosok, hogy ha a jó munkásembert felveszed a céghez, akkor a cég az övé is kell legyen. Nem elég cserébe a fizetés.

Vagy, ha felveszel egy takarítónőt, hogy takarítsa az otthonodat, azzal jogot formálhat az otthonodra is!!!!

Ezért nem szabad a balosokat, szocikat... soha többé hatalom közelébe engedni!
Simán kisajátítanák mások tulajdonát, pl. ilyen címen. "Vezetem a kamionodat, tehát az enyém is..."

Tapi2021 2024.05.13. 12:34:22

@Guruló dollár: Sajnos a mai világunk meg éppen, újra, a baszást tette a piedesztálra, mint fő célt (a tömegeknek).

Nem a gondolkodást, kreatív alkotást, hanem az ösztönember, ösztönállat szintjét.

Erről szól az egész fogamzásgátló-, abortusz ipar is. Basszál, már gyerekként, szedd a tablettát, ha nem használt alapjogod az abortusz... Stb. Ez mind erről szól.
Régen előbb GONDOLKODNI kellett, felnőni, felelősséget vállalni, aztán baszni. Most...

A szexre ösztönzés ömlik mindenhonnan.
A legforróbb politikai, ideológiai konfliktusok 90%-a is a szexről szól. Hogyan lehet minél szabadosabban szexelni. Mindenki mindenkivel mindennel...
Egész ipar épült már ki erre. (Ezért "nem bűn" már embert sem ölni millió szám miatta.)

Ez az ösztönember szintje!

És ez a világot irányítani akaróknak pontosan megfelel. Basszál... a világra, majd mi irányítjuk!

ZorróAszter 2024.05.13. 13:22:26

@Tapi2021:

"Ha az itt kommentelés egész nap munkának számít. :-)"

Miért? Maga is bérkommentelő mint Zavaleta?

élveteg 2024.05.13. 15:38:24

@Madarász Henrik:

"A butáknak meg kell a munka, mert nem tudják elfoglalni magukat, unatkoznak."

Pontosan erre épül a szórkaoztató ipar Az én dolgos parasztember nagyapám ha nem dolgozoott akkor sem unatkozott egy percig sem életében De a ma ember ha nem foglalja el magát valamilyen ugynavezet programmal akkor azonnal el kezd unatkozni

Gery1987 2024.05.13. 17:59:57

@Tapi2021:

Szerintem azok közül se min tudná már elolvasni.

Gery1987 2024.05.13. 18:04:59

@Tapi2021:

"Geryék úgy gondolkodnak, ettől balosok, hogy ha a jó munkásembert felveszed a céghez, akkor a cég az övé is kell legyen. Nem elég cserébe a fizetés."

Nem nem elég, ahogy jobbágynak leni sem volt elég!

De mondtam már ennyi erővel nyugodtan add vissza az állampolgárságodat, és egyáltalán ne menj szavazni, "hisz nem te alapítottad ezt az országod, "csak" benne élsz, dolgozol.....de semmi közöd hozzá!!"
Vagy úgy gondolod az állam "közös tulajdon"?
Miféle balos elhajlás ez?:D

"Vagy, ha felveszel egy takarítónőt, hogy takarítsa az otthonodat, azzal jogot formálhat az otthonodra is!!!!"

Az otthon személyes tulajdon, nem termelőeszköz...de nem meglepő módon kiderült újra, nem értesz te ehhez, fingod nincs a baloldalról, de pofázol teli torokból hogy mi hogy ne jó...

"Ezért nem szabad a balosokat, szocikat... soha többé hatalom közelébe engedni!
Simán kisajátítanák mások tulajdonát, pl. ilyen címen. "Vezetem a kamionodat, tehát az enyém is..."

Szerintem meg amire az országnak nincs szüksége az a jobboldal:)
De ezt nem mi fogjuk eldönteni.

Guruló dollár 2024.05.13. 21:06:08

@Gery1987: az a baj hogy az egész világ korrupt, manapság már nincsen nem korrupt cég. Ezáltal nem célja a legmagasabb minőség, Ezáltal nem célja a minőségi munkaero, mert akkor is megveszik ha szar, legfeljebb kell egy kis marketing. És a marketing sem kell hogy jó legyen csak egy kis kapcsolat kell ide meg oda. Manapság nem azért vesznek az emberek vmit mert minőségi, hanem azért mert...egy raklap szar az egész, rohadt emberek rohadt társadalma. Ti meg rágjátok a gittet gondolkodás nélkül. Felbofoghetsz bármilyen idézetet akkor is buták maradtok.

Serény Vélemény 2024.05.14. 09:18:01

@ZorróAszter:

Mózes I. könyve:2:15 És vevé az Úr Isten az embert, és helyezteté őt az Éden kertjébe, hogy mívelje és őrizze azt.

Művelje, és őrizze.

ZorróAszter 2024.05.14. 11:47:02

@Serény Vélemény:

"Művelje, és őrizze."

Metszeni kellett a gyümölcsfákat?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 12:44:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az assimil nyelvkönyv délszlávul is pl. nemecki bez muku.
Állítólag a trabajo is a trud valamilyen torzolmánya.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 12:47:39

A harmadik bekezdéshez, hogy a hülye harcos Boldili is hatékonyabban tudjon "érvelni" a román "nacionalisták" ellen: Beksics Gusztáv hivatkozik egy 1720-as statisztikára amelyet Acsády Ignác dolgozott (volna) fel. Eszerint az összeírásokban szereplő családnevek 50%-a magyar, 20%-a német, 20%-a "tót", jelentsen ez bármit, 7%-a "rác" és 3%-a "oláh".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 13:37:10

@Deak Tamas:

Aligha véletlen, hogy a "trabajo" szó egy római kínzóeszköz nevéből ered.

Gery87 2024.05.14. 14:20:30

@Deak Tamas:

"Eszerint az összeírásokban szereplő családnevek 50%-a magyar, 20%-a német, 20%-a "tót", jelentsen ez bármit, 7%-a "rác" és 3%-a "oláh"."

A magyarok aránya meg 27%!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása