magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A furcsa sport

A genetika nem tud mindent meghatározni.

Hiába bolgár az ember származás szerint fele arányban, ha nem nőtt fel ilyen környezetben. Ennek több jele is van nálam, az egyik a ritmikus gimnasztika nevű sport (bolgárul "művészi gimnasztika" a neve) iránti viszonyom.

Számomra érthetetlen okból ez az egyik legnépszerűbb sportág Bulgáriában.

Én kezdetben próbáltam nézni, de olyan lett ez, mint amikor Kubába költözve, megpróbálva alkalmazkodni a kubai környzethez, megpróbáltam megérteni az egyes számú kubai sportot. Ez a bézból egyértelműen, Kubában ez nem csak első sport, de mindent legyőzve első, abszolút első. A kubai gyerekek, amikor az utcán játszanak, nem kosárlabdáznak vagy fociznak, hanem bézbólt gyakorolnak.

Valójában Kubában a bézból fontosabb, mint az USA-ban. Az USA-ban a bézból csak a 3. helyen van, megelőzi őt az amerikai futball és a kosáslabda. Kubában még politikai jelentősége is van, a spanyol gyarmati uralom elleni harcban a XIX. sz. végén egyenesen jelkép lett, hogy a kubai nacionalista nem focizik, mint a spanyolok, hanem bézbólozik.

Aztán a független Kubában minden rendszer támogatta a bézbólt, abszolút nemzeti sport.

Gondoltam, megismerkedem vele, de pár hét után feladtam: a játék egyrészt baromi lassú, folyamatosan szünetek vannak, másrészt a szabályainak megértése a latin nyelvtanéval vetekszik.

A ritmikus gimnasztika sokkal egyszerűbb, ez tulajdonképpen egyfajta sportosított balett, de egyrészt dögunalmas, másrészt teljesen szubjektív: a bírák pontoznak valami teljesen átláthatatlan rendszer szerint és folyamatosan viták vannak, most éppen jól pontoztak-e. Én már a balettet se szeretem (csak a balett zenét, de zavar ha közben emberek ugrándoznak), szóval a ritmikus gimnasztikát is így fogom el, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy fiatal csajok zenére ugrándoznak tárgyakat dobálva.

A ritmikus gimnasztikát egyébként Franciaországban találták ki. De igazi robbanása a Szovjetunióban lett, a XX. sz. 60-as éveiben a szovjet sportdiplomácia sikeresen elérte, hogy elismert sport legyen.

Úgy alakult a helyzet, hogy a 60-as évek végére a két nagyhatalom a ritmikus gimnasztikában a Szovjetunió és Bulgária lettek.

A legtöbb helyre ilyen hatás alatt került. Pl. Izrael akkor lett erős a ritmikus gimnasztikában, amikor pár zsidó nemzetiségű ex-szovjet ritmikus gimnasztikai szakember kivándorolt óta.

Ma már sok országban van, de a legtöbbször van valami ex-szovjet vagy bolgár kapocs. A kommunizmus összeomlásával sok ember szerte szét ment a világban, a német ritmikus gimnasztikát de facto máig oroszok csinálják, mind játékosi, mind edzői szinten. De pl. az olasz ritmikus gimnasztika meg bolgár edzők munkája.

Amikor szétesett a Szovjetunió, pánik is lett emiatt Bulgáriában. Hogy az eddigi egyetlen komoly ellenfél - a szovjetek - helyett lett egy rakás "szovjet" ellenfél: orosz, ukrán, belarusz, kazah, azeri, stb.

Persze a bolgár ritmikus gimnasztika ettől független is összeomlott. A kommunista rendszer vége után nem maradtak szponzorok. Míg Oroszországban nem így lett, ott gyorsan újraszervezték a finanszírozást, szóval egy időben teljes orosz és ex-szovjet dominancia lett a sportágban.

Az utóbbi 10 évben kezd újjáéledni a bolgár ritmikus gimnasztika is. A mostani olimpián egyéniben az ezüstöt egy bolgár kapta. Viszont nemzeti csapás is történt: a csapatok szintjén Bulgária csak 4. lett, éppen lemaradva az éremről.

Én persze örülök az érmeknek, de azt továbbra se értem: mi a jó a ritmikus gimnasztikában...

a mostani olimpiai aranyérmes német versenyző: az edzője a volt belarusz bajnoknő, ő maga Oroszországban született, ott kezdte egész karrierjét, de miután igazolta anyai nagyapja német származását, gyorsított eljárásban német állampolgár lett

Címkék: közélet
41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr918464091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.08.18. 06:27:25

jappánba senemvan elle
fele a bézból nak
csak ők nemígy mond
ják ha
nem helyesen "bésu bólű"

vasútihíd 2024.08.18. 06:48:50

te bulgáriában születve és ott felnőve se értenéd vagy szeretnéd a ritmukus sportgimnasztikát. vagy kubába születve és ott felnőve se szeretnéd a bézbólt.
mert a genetikád nem olyan.

másrészt ez nemek szerint is megoszlik. a bézbólért a nők nagy része gondolom kubában sem rajong és a ritmikus sportgimnasztika vagy a balett sem olyan dolog még bulgáriában sem amiben a heteró fiúk sztárságról álmodoznak. talán mint edző. bár lehet akkor a motivációba más is bekavar :-)

Gery87 2024.08.18. 08:12:45

"....fiatal csajok zenére ugrándoznak tárgyakat dobálva."

Igen, ennek, meg a balettnek pont ennyi a lényege férfi szemmel:

Fiatal szép vékony csajoknak "ugrándozás" közben láthatod a lába közét meg a seggét:)
(egy olyan korban amikor a bokát is alig villantották ki, volt ennek nagyobb jelentősége....az arisztokrata úri fiúk jól levarrták őket).

_Neville 2024.08.18. 10:49:54

Én azt olvastam, mára már a foci a fiatalok körében beérte, vagy talán le is előzte a baseball-t Kubában.

F1őr 2024.08.18. 13:59:53

" ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy fiatal csajok zenére ugrándoznak tárgyakat dobálva."

Még... Nem vagyok én abban biztos hogy ez így lesz 4 év múlva is.

vergyula 2024.08.18. 14:29:51

Hol vannak a déli posztok?

vergyula 2024.08.18. 15:13:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ohh, tényleg. Épp nyaralunk, és nem érzem a hétvégét.

vasútihíd 2024.08.18. 16:08:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze az isteni genetika útjai kifürkészhetetlenek.
mint egyes úgynevezett női bokszolóknál vagy férfi balettosok esetében
youtu.be/NMa0GMsevDQ?t=32

vasútihíd 2024.08.18. 16:34:25

@vasútihíd: ja meg az egykori ndk női olimpiai csapatának az esetében
youtu.be/YNYeEDpOEM8?t=11

ZorróAszter 2024.08.18. 23:20:37

Régen én is ránéztem ilyen versenyekre, mert tök aranyosak a kiscsajok. De majdnem mindig volt egy kis ügyetlen, aki csúnyán romtott és nagyon sajnáltam. Aztán egyszer az egyik rontott egy szaltót és elesett. A kamerák előtt tök gyakorlottan korrigált uána és folytatta gond nélkül, de aztán kint a pályán kívül az edzőjével mutatták és akkor már látszott hogy megsérült és sírt.

Úgyhogy azóta nem nézek ilyet se.

Be kéne tiltani egy bizonyos életkor alatt hogy a gyerekeket ilyeneket kínozzanak.

ZorróAszter 2024.08.18. 23:24:07

Volt egy híres szovjet sportoló, azt hiszem főleg gerendán volt mindenféle bajnok, és róla hallottam hogy teljesen tönkre mentek az izületei meg a gerince is.

De egyébként másokról is hallottam ilyesmit.

Nem tudom, azzal a román kislánnyal mi van. Nadia Comanechi ha jól írom, de biztos rosszul.

Billy Hill 2024.08.18. 23:32:55

Ennél egy rosszabb van, a mazsorettek... Egyszer egy delegáció tagjaként meg kellett nézni egy kisváros mazsorettcsoportjának a fellépését, ami nem is lett volna gond, csak hát volt ott 1-2 túlfejlett kislány is, olyan 16-18 évesek, akiknek már rég nem kellett volna ott lenniük, mert a feszes egyenruha, hát eléggé megnézhető volt rajtuk...

A kollégákkal volt 2 opciónk: vagy nézzük a lányokat, a jós*eggűeket is, és megjegyzi mindenki, hogy a küldöttség vén kujonjai megbámulták a mi kis helyi lányainkat - vagy nem nézünk oda, félrenézelődünk, de akkor meg úgy jön le, hogy nem érdekel minket a kultúrműsor... Az 1-est választottuk a békesség miatt, de fura volt, és örültünk, hogy vége. ;-)

ez a nevem senki 2024.08.19. 01:17:35

énis utál
om túl*megfejlett jappáni kislányokat
1. nem nézek oda - na azért buzi nem vagyolok
2. oda nézek - örülnek a jappániak mer becsülöm akulúrájukat

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 08:11:55

@ZorróAszter:

Minden élsport ezt teszi.

A román bajnoklány azóta többszörös nemzeti hős.

Végül férjhez ment egy amerikai tornászhoz, akivel még valamelyik olimpián ismerkedett meg. Valami sportiskolájuk van, ha jól tudom.

Manapság már VIP-ember az olimpiai eseményeken: www.youtube.com/watch?v=g_1d_sx0Leg

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 08:16:00

@ZorróAszter:

Pedig ez a sport olyan, mint a balett: ha nem kezded el 3-4 évesen, semmi esélyed. Ha természetesen fejlődik a kislány, sose lesznek meg az erre alkalmas izmai. Szóvalm ki kell fejleszteni a balett/gimnasztikai testalkatot korán.

Persze előnye is van, sokáig megmarad a karcsú termet. Lásd előző videóban Comanecit, aki 62 éves, s nem néz ki 50-nél többnek, máig tartja az alakját.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.19. 10:25:25

Az RSG egyszerűen szép, ennyi az egész. Én Houstoban láttam egy ízben baseballt, mire elmagyarázták a szabáyokat, lement a meccs.

Gery87 2024.08.19. 10:32:56

@Billy Hill:

Ha "fejlettek" a lányok az a baj mert akkor vén kujonok vagytok, ha meg nem akkor az a baj mert pedók:)
Sehogy se jön ki jól ebből a férfi ember ha fiatal lányokat néz amint villongatják a bokájukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 11:03:11

@Deak Tamas:

De hogyan lehet a szépet pontozni, s ebből sportot csinálni.

Volt egy magyar Kubában, aki megtanulta a bézbólt. Azt mondta, hogy egy Biblia hosszuságú szabálykönyvet olvasott el, s úgy 7-8 hónap után már kezdte érteni mi zajlik a pályán.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.19. 11:42:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze, nyilván sehogy nem lehet a szépet pontozni. Melyik a szebb, Pataki Ági, Geszler Dorottya, Sydney van den Bosch vagy sorolhatnám estig.

ZorróAszter 2024.08.19. 13:50:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig ez a sport olyan, mint a balett: ha nem kezded el 3-4 évesen, semmi esélyed. "

Nem szabadna megengedni, hogy ezt tegyék pici gyerekekkel. A gyerek nem a szülő tulajdona.

A versenysportok némelyikében kifejezetten komoly egészségkárosodás mutatható ki.

A balettnél is ugyanazok mint a női tornánál. Izületi és gerinckárosodás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.19. 15:05:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így igaz és abszolút reformra is szorul ez az egész. Lásd a két férfi haladását a női bokszban a döntőig, egy bíróban nem volt annyi kurázsi meg pofa sem, hogy kipontozzák őket a vérbe.
De már sajnos a vízlabdánál meg a kézinél is egyre több az ilyen, bár előbbinél megtörtént a csoda: a meccsen a két román bíró nekünk fújt, nem a horvátoknak :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 16:40:39

@ZorróAszter:

Így van.

Saját feleség is sérült lett, huszonévesen már mindig ferdén ült. S persze balettos volt kislányként.

Billy Hill 2024.08.20. 00:38:09

@Deak Tamas: "Lásd a két férfi haladását a női bokszban a döntőig, egy bíróban nem volt annyi kurázsi meg pofa sem, hogy kipontozzák őket a vérbe." - Bocsánat, de itt genya leszek, vagyis meccseljék ezt le a feministák az LMBTQIA haverjaikkal, "házon belül". (Persze közben áldozatul esnek az original női versenyzők, velük csak együttérzni lehet.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 08:34:02

@Billy Hill: valamelyik femin már sírt is, hogy a mozgalom hitelessége oda :)

vergyula 2024.08.20. 18:26:29

@ZorróAszter: Szerintem egyik versenysport sem az egészségről szól. S ha csak levinnéd a gyereket mondjuk úszni, hogy mozogjon, de nem elég tehetséges és/vagy nem akar versenyezni, máris kiteszik.

vergyula 2024.08.20. 18:28:27

@Billy Hill: Legyenek egyértelmű szabályok, 'szt kész.

Tapi2021 2024.08.21. 18:51:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "De hogyan lehet a szépet pontozni, s ebből sportot csinálni."

És mi értelme nézni futó embereket? Vagy egy dróttal golyókat hajigálókat...???

Mindegyik sport hülyeség valakinek, másnak meg a kedvence, rágógumija, amit képes órákon át nézni. És izgulni, hogy vajon elrepül-e az a vasgolyó a 80 méterig vagy nem? Eldől-e egy gátnak hívott léc vagy nem?
....

Ráadásul mindet vad idegenek csinálják, amihez valójában semmi közünk. Ha átugrik egy lecet, nagyot dob, gyorsan fut... az neki jó, de nekem? Stb.

Tapi2021 2024.08.21. 18:56:42

Nem rég volt egy foci meccs. Olvasom a tudósítást, hogy ez lőtte a gólt az x-edik percben, amaz jól passzolt, a harmadikat megrúgták...
Csupa külföldi, számomra ismeretlen név.
Ha nem tudtam volna, hogy egy FTC-DVTK meccs volt, bizony simán valami külföldinek gondolhattam volna.

Akkor ezek most magyar csapatok? Vagy kinek, minek is drukkolunk valójában? Egy-egy zászlónak, zöld-fehér, piros-fehér..., és tökre mindegy kik futkosnak a pályán???

Van-e ahhoz már egyáltalán bármi közöm? ...

vergyula 2024.08.21. 19:01:52

@Tapi2021: Jogosak a kérdéseid. Ugye tudod, hogy valójában a NER-nek szólnak?
Még szerencse, hogy nemzeti kormányunk van....

Tapi2021 2024.08.21. 19:07:49

@vergyula: Így van.
Vagy sportolgatsz minden támogatás nélkül magadnak, vagy belépsz egy szakosztályba, ahol már a versenyzés a lényeg.

Én ifjú koromban meg akartam tanulni valami önvédelmet. A városban akkoriban indult egy Shotokan karate iskola. Na mondom, elmegyek, tanulok pár ütést, rúgást, hárítást, oszt jó lesz.
Hát nem igazán. X hónapig volt ugyan pár "mutatvány", de főleg durva edzés, úgy értem, erősítés. Már vérzett a seggem a sok felüléstől...
Y hónap után jutottunk el az első valamire jó hárításig, és köríves rúgásig.

Hát nem jártam oda sokáig.

Mert, hogy ők is úgy képzelik, hogy x év alatt eljutsz a Z övvizsgáig, még x év alatt a V övvizsgáig... és a ZS színű övig/danig...

Közben az utcán meg simán leszúrnak, mert nem tudod leszerelni a támadót!
Fogalmad nincsen, hogy kell egy kést kivédeni, elvenni.

Ezek a sportszakosztályok nem erről szólnak - a cselgáncs sem, oda a gyerekeim jártak -, hanem arról, hogy sok évig legyen nekik versenyzőjük, aki elmegy x száz versenyre és hozza az eredményeket.

Ja, a kislányom RG versenyző....

Tapi2021 2024.08.21. 19:12:19

@vergyula: Mi köze a NER-nek az idegen focistákhoz?

Tapi2021 2024.08.21. 19:16:30

@Billy Hill: A feministák HALLGATNAK!

Ahogy a BLM-esek is..., meg sokan mások, a klímaszorongók is, amikor a MEGFELELŐ vezetés van hatalmon és dönt ilyen kérdédsekben, amikor ők szennyeznek, amikor ő alsattuk éri számtalan hátrány a nőket, a feketéket, a kereszténxyeket...

Akkor kik is MOZGATJÁK a feministákat, a BLM-et, a klímahisztizőket és más "jogvédő" társaikat??????

vergyula 2024.08.21. 19:23:06

@Tapi2021: Mihez nincs köze a NER-nek?
De kössük össze a 2 témát. Szóval a gyermeket nehezen lehet elküldeni sportolni a fenti okok miatt. Közben sok-sok milliárd ment el stadionokra, az indoklásokban fontos szerepet kapott a lakosság egészsége is. Ehhez képest még a főni felcsúti akadémiájának csapata is tele van idegenlégiósokkal, nem is beszélve a MAGYAR válogatottba honosított játékosokról.

Tapi2021 2024.08.21. 20:10:38

@vergyula: Értem. Elég merész képzettársítás.

Persze, ha akarom, minden, mindennel összefügg.

Nem értem, a baloldal miért fejlesztés és fejlődésellenes, amikor progresszívnek akar látszani?
Úgy tűnik csak akkor, ha társadalomromboló új ideológiákról van szó, nem valaminek az építéséről.

A budai várnegyed sem így nézne ki, ha a balosokra bíztuk volna, és a stadion is egy libalegelő lenne, négy póznával...

Mer' nekünk (nekik) így is jó.

vergyula 2024.08.21. 21:09:05

@Tapi2021: Jó, hát megpróbálhatom jobban szájbarágni.
Gecisok pénz stadionokra -> a sport fejlesztése a lakosság egészséges életmódja érdekében, mondá a NER.
Emellett a csapatok idegenlégiósokkal való feltöltése, szintén közpénzből.
Külföldi sportolók honosítása, hogy a válogatott tagjai lehessenek, szintén közpénzből.
A gyermeket meg nem tudod sportoltatni, ha nem akar versenyezni.

Tapi2021 2024.08.22. 00:46:11

@vergyula: Továbbra sem világos, mi a gond a stadionok, sportlétesítmények fejlesztésével?
Minden normális ország költ erre.

Az idegenlégiósokat sem ez a kormány találta ki. Minden csapat nyugaton is tele van velük, pl. magyarokkal is. Sajnálatos világtrend.
Nekem sem tetszik. Egy nemzeti csapat legyen nemzeti, egy város csapatában játszanak a városiak, de legalább magyarok..., stb.

A focisták javadalmazását az alapoktól kellene átszervezni. Vereség esetén kb. minimálbér járjon, győzelemért a sok lé. Stb.

A nem versenysportolókért is volna még mit tenni valóban. Vannak kondiparkok, egyre több futókör, kerékpárutak sokasága épül és épült országszerte, stb., és az új létesítmények egy részét is lehet használni, de nyilván van még mit tenni. Mindig.
Csak sportoljunk, amit a többség nemigen akar.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása