magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A főszakértő

A ballibbant szellemiség egyik főbűne a szakértőség mítosza.

Természetesen olyan területekre igaz ez, ahol valójában elméletek versenyeznek egymással, s nincs egyetlen "szakmai" igazság. Mert a természettudományos szférákban jellemzően tényleg van szakértőség, azaz létezik valami általánosan elfogadott eszme arról mi helyes és mi nem az.

Viszont a társadalomtudományok nem ilyenek. Ott nem az van, hogy van az igazság és minden más tévedés, hanem egymással versengő igazságok vannak.

Honnan is ez a magyar ballib magatartás, amit kedvencem, Kériné is képvisel? Egyrészt nyugati hatás: ma már a nyugat is ilyen, azaz kimond "igazságokat", melyeket aztán nem szabad kritizálni. Másrészt helyi jelenség: a magyar ballib elit marxista gyökerű, s a marxizmus tipikusan ilyen: Marx komolyan hitte, hogy a társadalomtudomány ugyanolyan tudomány, mint a természettudomány, lásd meg lehet állapítani a történelem "törvényeit", s akkor tévedhetetlenül tudjuk mi volt, mi van, mi lesz.

A ballib elit természetesen nem marxista, hanem ultraliberális, de ez a marxista modell az egyetlen igazságról meghatározza gondolkodását.

Kériné azért jó ebben, mert ő olyan nőies kecsességgel adja ezt elő, immár 35 éve folyamatosan. Egyrészt kőkemény diktárorkodós, lenézős stílusban, de ezt játékosan-nőiesen prezentálva.

35 éve tudjuk tőle minden egyes pillanatban, hogy mit kellene éppen tenni a gazdaságban, s hogy mi mihez vezet és honnan jön. Az is mindig kiderül, hogy a mindenkori baloldali döntéshozók mindent helyesen tesznek, s ha aprókat tévednek is, azok nem is igazi tévedések, s ugyanígy, a mindenkori jobboldali döntéshozók meg mindenben tévednek, s ha véletlenül valamit jól csinálnak, az se menti meg a rosszat, amit tesznek. Kériné képes ugyanazt a gazdasági adatot biztató növekedésnek és katasztrofális zuhanásnak is elemezni, attól függően, hogy a kormány politikailag az övéiből áll vagy nem.

Az alapeszme itt: a jók azért jók, mert szakértők, azaz az egyetlen igaz tant követik, míg a rosszak nem egyszerűen rosszak, hanem nem értenek hozzá.

Ez a gondolkodás hatalmas sikert hozott az MSZP-nek 1994-nek, akkor sikerült az országgal tényleg ellhitetniük, hogy az MSZP a "szakértők pátrtja", míg Antallék meg nem azért nem hozták el az osztrák életszínvonalat, mert rossz emberek, hanem mert nem szakemberek!

Azóta persze sok idő eltelt. A "szakértők" hitelét erősen csökkentette az a tény, hogy amikor hatalmon voltak, akkor se lett osztrák életszínvonal. De a ballib szavazótábor máig hiszi a szakértőséget, s a siker hiányát valami megmagyarázhatatlan külső tényezőknek teszi meg.

Emlékszem, pár éve, amikor a ballib keménymag még hajlandó volt vitázni is, volt egy ilyen vitám, akkor a kőkemény ballib blogger-kommentelő teljes komolysággal levezette nekem, azért volt sikertelen a baloldal 2002-2010-es kormányzása - mert szerinte is az volt! -, mert egyrészt szörnyű, száz éve nem látott nemzetközi válság lett, másrészt a gonosz Zorbán folyamatosan "elrántotta" a kormányt.

Valójában mindaz, amit Kériné is képvisel az a minden eltörölni akaró, totalitárius, elitista gondolkodás. Reméljük, hosszú lesz még az élete Kérinének és aktív is lesz, mert amíg az ő fajtája uralja a ballib holdudvart, addig biztos Zorbán győzelme minden választáson.

a család: a férjjel nincs bajom, ő számtalanszor képes volt elmondani magáról: "tévedtem", "nem jól láttam", "másképp gondolom most"

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6918463771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.08.19. 09:03:22

Marx komolyan hitte, hogy a társadalomtudomány ugyanolyan tudomány, mint a természettudomány, lásd meg lehet állapítani a történelem "törvényeit
-----------------
1. Nem komolyan, ez nem rakem. Stak hogy ernyeszta, ez az ősmagyar, de ez nem komoly, mást rekk, ha mondjuk Nappa ernyeszta.
2. Társdalom egy libernyák hang, úgy nem igen rakem, hogyan is mondasz.
3. Kúromány, nem tudomány.
4. Nem természet, hanem eredeő, a természet egy kretény-libcsi hang.
5. A törvény az tarvány, szántott feld, rakvány van.
6. Nem állapít szar, nem faszt álíltuk, hanem kirakunk: rakványt kirakni.

7. He? Látem libcsi vagy, már Hérakleitosz is mondtaja, hogy a logosz rekkint van midnen, alna, úgyhát itt is, vagyis a logika rekkint, erre volt a példám:
- Allmende volt-tézis.
- Allemende tolvajlásja, tulajolásja.-antitézis.
- Mondani volna KTSZ, de ez bullshit hang- szintézis.

Gelimtrtrddddd 2024.08.19. 09:13:16

igazság és minden más tévedés, hanem egymással versengő igazságok vannak.
--------------
1. Nem igazság, hanem raktaraku.
2. A tévedés az olvadás volna a tév stumától, így mondjuk hogy dühebedés, a düh-dog stumától, de ennek dolga nem van az úgymond falschval és unfalschval.
3. Verseng? Bullshit hang, magyar ilyet nem tesz, stak fájogdája van.

4. Itt van egy kis probléma, attól, hogy mondjuk egy vélemény konszenzuson át akceptáltvá vál, attól, nem vál valóssá, rejálissá, raktarakuvá. Játszák stak ezt a democsokrata bullshitet, a valós majd szétrúgja őket. A perspektívád libernyák, attól, hogy a valósat a konszenzustól teszed eredni, de így a probléma megmarad. Talán a sok libernyáknak stábos, stábító a fingrizmus, ez úgymond verseng, és ha leöröng, győz, nem vál valóssá. A valós így vagy úgy kérja a tributját, Az hogy a libernyák ez és ezt bírja, a valós megmarad, mondjuk azon át, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, a démon így örök tovább, a nyelv démonja, ahogy ott van az úgymond Unterbewusstsein is nyelvileg.

Gelimtrtrddddd 2024.08.19. 09:20:19

Az alapeszme itt: a jók azért jók, mert szakértők, azaz az egyetlen igaz tant
--------------
1. alpa hang nem van, raku.
2. Rakurakandmány, eszme nyelvkakilás.
3. Nem jó,hanem rakta.
4. szaku kés, ért nem van, stak er és ár, verstehen rakni.
5. Tan? Ez totál mást rekk magyarul.

6. Stak fingrizmus, de a fingrizmus úgy tesz, hogy verseng, attól, hogy libernyákizmus, libernyák ideológia.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.19. 10:35:23

Én elolvastam a 24 évszak duológiát tőlük. Igen vicces volt, hogy a valóság már akkor nem szüremkedett be az agyukba, nyilván mondjuk az ezredforduló táján kevesebb tapasztalattal, valós történelmi infók híján könnyebb hibázni, de a ma gőzerővel tolt hülyeségek és gyalázatosságok jó része ezekben a könyvekben is jelen volt már.

Gery87 2024.08.19. 10:40:23

"a ballib szavazótábor máig hiszi a szakértőséget, s a siker hiányát valami megmagyarázhatatlan külső tényezőknek teszi meg"

Ahogy a másik posztban is szóba került: túl sok a nyugdíjas és nagyon sokáig élnek, és nagyon sokan szavaznak.
Amíg ezek ki nem halnak nem lesz változás mert ezeknek ("szakértő elitnek", "Viktor urunknak") bármit elhisznek, már öregek és buták.

"a család: a férjjel nincs bajom, "

Ő a férje?
Istenem de belterjes bagázs ez...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 10:51:55

@Gery87:

Nem tudtad? 40 éve házasok. Még huszonévesen házasodtak. Mindkettőjüknek ez a második házassága, de csak pár évig tartott az első házasságuk: a Zita elvált, Kéri bácsi 1. felesége meg egy hatalmas közúti balesetben meghalt, akkoriban hír is volt, mert valami borzalmas eset volt: az autópályán egy kamion gyakorlatilag maga alá gyűrte a nő kocsiját.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 10:55:12

@Deak Tamas:

De azért Kéri el szokta mondani "hát, akkor se nekem volt igazam", ez azért jó.

Lásd a sztorija 1988 elejéről, amikor Kövért - aki a kollégája volt, egy szobában dolgoztak - megpróbálja lebeszélni a Fidesz megalapításáról, s Kövér elmondja neki "most kell, aztán már késő lesz, így meg mi leszünk az első párt".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.19. 11:45:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, ez így van, egyébként a 24 évszak is ettől olvasható - feltehetően egyébként naplót szerkesztettek könyvvé - , de a szokott liberális magyarellenes nyugatoshülye ökörségek tobzódnak.

ZorróAszter 2024.08.19. 11:58:59

"... A ballib elit természetesen nem marxista, hanem ultraliberális, de ez a marxista modell az egyetlen igazságról meghatározza gondolkodását. ..."

Vicces, hogy maga kéri számon a rugalmasságot a marxizmuson vagy másokon, aki sokezer évvel ezelőtti erkölcsi elvek alapján itél megfellebbezhetetlenül keresztényi alapon.

Az a probléma, hogy ma már senkinek se lehet hinni, mert a propaganda annyira kiterjed mindenre és annyira totális lett, hogy belevonták a tudósokat, pl. orvosokat is.

És a forrásokban se lehet már bízni. Kell egy forrás, hogy mondjuk Sztálin buzi volt és verte az anyját, akkor iratnak egy "történésszel" egy ilyen könyvet, amit kiad egy olyan neves kiadó, mint mondjuk az Oxford University Press, és máris megvan a forrás. Lehet idézni tömegesen.

Itt én még látok egy végső lehetőséget. Megnézni, hogy mit írt a pacák még ezen kívül. És nagyon gyanús ha semmi mást nem írt az elmúlt 30 évben. És azóta se derült ki hogy ki ez a "történész".

Ez konkrét példa volt persze nem Sztálin buzi volt kérdésben.

Másik személyes példám egy ukrán nőci Holodomor témában.

De nem lehet hinni az orvosoknak se. Lásd szegény Czeizel Endre lebőgését a koleszterin témában. De már itt se lehet tudni, hogy valójában kinek van igaza.

A gyakorlat szerint annak, aki hangosabb. Főleg ha annyira hogy csak ő hallatszik.

Szerintem ez életveszélyes állapota a világnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 12:02:24

@ZorróAszter:

A marxizmus magát nem határozza meg vallásként, míg a kereszténység igen. Azaz nem látok álláéspontomban ellentmondást.

ZorróAszter 2024.08.19. 13:19:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azaz nem látok álláéspontomban ellentmondást."

Hacsak az nem ellentmondás, hogy másoktól olyan rugalmasságot vár el, aminek maga a töredékét se mutatja.

Persze csak épp abban, ami éppen. Most éppen fanatikus fidesznyik és álkeresztény.

:o)

Gery87 2024.08.19. 16:31:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem követem a celebeket, legyen pop- vagy politikia-...pláne ha ez az idősebb korosztály.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.19. 16:42:22

@ZorróAszter:

A marxizmus vallás? Ha igen, akkor semmi gond. De azt mondja magáról, hogy nem az.

Billy Hill 2024.08.20. 00:14:52

Csak ránézek a két belinkelt honfitársunkra, és azonnal megértem a Magyar Péter jelenséget. Szerintem "a baloldal" is már szeretné nyugdíjazni a nyugdíjasait...

MEDVE1978 2024.08.20. 11:07:43

A szakértői kormányzás illúziója egyébként szerintem először Németh Miklóssal jött elő. Ugye azelőtt a politikai osztály egy része full bunkókkal volt telerakva, bár a 80-as évekre már azért kevésbé. Ugyanakkor a Németh kormányt eleve úgy vezették be a nyilvánosságba, mint az "átmeneti, szakértői kormányt". Aztán a Németh kormány alapvetően népszerű intézkedéseket hozott: "vezényelte, menedzselte" a rendszerváltást, ami kezdetben egy optimista folyamat volt. A létrehozott illúzió az volt, hogy mindenki egy irányba megy, együtt dolgozva stb. Aztán jött a nagy megosztottság, ugye a választásokkal, amikor az SZDSZ egy kritikusabb hangot vett elő, az MDF meg egy népibbet és konszolidáltabbat, a nyugodt erőt. Viszont utána jött az Antall kormány időszaka, rengeteg történéssel, gazdasági visszaeséssel, pártossággal, Pethő-Kónyával, Csurka elszakadással stb.
Az egyszerű nép számára tökéletes hívószó volt a szakértői kormány 1994-ben, az, hogy nem a pártosság tér vissza.

Persze egyetértek abban, hogy ez szómágia, igazából a szakértői kormány nem létezik. Egyszerűen csak az létezik, hogy mainstream gazdasági módszerek, ideológiák és azokkal szembemenő vagy eltérő speciálisak. A rendszerváltást túlnyomó többségben a nyugati liberális mainstream vitte - általában külföldön is szocializálódott, liberalizációpárti, privatizációpárti közgazdaszokkal, akik a kapitalizmus liberálisabb felfogását, lényegében a Theatcher-i, Reagen-i értelmezést vitték. Ennek az volt a lényege, hogy az állami szerepvállalás minimális legyen, a külföldi működőtőke behozatal és a privatizáció maximális, ez majd know how transzfert okoz és a gazdaság mágikus felemelkedését hozza. Tehát a gyári munkás szépen eltanulja a külföldi gyárban, hogyan kell habverőt gyártani és ő lesz a konkurrencia később.
Ezt a magyar gazdaságvezetés egészen a kilencvenes évek végéig nem haladta meg. Orbánéknál Matolcsyval, mint fő ideológussal a kilencvenes évek végén látszik a váltás, itt már Matolcsy látja, hogy az exportvezérelt növekedési modell nem fenntartható. Belső keresletnövekedés és belsőleg fűtött növekedés kell, ennek ő akkor az autópályák építésében látja a kulcsát.

A szakértői mítosz azonban továbbra is fennmarad, mert igazából egy "könnyű út", hiszen egy nem hagyományos gazdaságpolitikát sokkal könnyebb kritizálni, ha nem hozza az eredményeket eléggé, mint egy hagyományosat (hiszen ha a hagyományosat akarod kritizálni, ahhoz alternatív javaslat is kell, hogy a szentírás miért nem működik és mit kéne csinálni).

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 11:21:03

@MEDVE1978: A szakértői kormányzás illúziója egyébként szerintem e
-------------------------------
1. Magarul szaku, ena szaku az Messer, a kés jevevényhang.
2. Ért hang nem van, stak er és ár indogermán stuma. Magyarul verstehen rakni.
3. Nem szerintem, rekkintem.

4. Krümmungja stak a libcsinek van, vagyis kormányja, a magyarnak regerda, de ez nem a libcsi Krümmung. A regerda az ar-ra-re stumától ered, ahogy regu, nem rege, is, a rak g-s formája, vagyis ha rakunk, úgy racionálisak vagyunk, vagyis regerda stak racionális, attól, hogy a logosz, de a libcsi Krümmung nem a logosz.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása