magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mit mond el korunkról?

Az ultraliberális média álkérdése: "Mit mond a korunkról, ha a dalaikból mindent tudunk Taylor Swift szakításáról vagy Ed Sheeran depressziójáról?".

Nos, a probléma nem létezik.

Én pl, egyik ügyről se tudok semmit, sőt a nevezett személyeket se ismerem. Annyit tudok róluk, hogy Taylor Swift egy amerikai énekesnő, Ed Sheeran meg egy ír énekes - most utána néztem, s még ezt se tudtam jól, Ed Sheeran nem ír, hanem olvas, pontosabban angol(na) -, de sose hallottam őket énekelni. Ed Sheerant fel se ismerném, nem sokszor ütköztem bele a képébe. Taylor Swiftet sajnos felismerném, mert túl sokszor láttam lapokban, de pl. nem tudom biztosan, hogy a Dua Lipa az az ő másik neve vagy külön személy - mondanom se kell, Dua Lipát se hallottam soha énekelni -, mindenesetre nehezen tudnám őket megkülönböztetni.

Ez az internetes kor hatalmas előnye: a felesleges és kéretlen információk sokkal nehezebben pofátlankodnak be az ember agyába. A korábbi korban ez nehéz volt: amikor az ember bekapcsolt, megnézett egy szerkesztett médiát, ömlött rá minden, ami ott volt. Most meg könnyedén lehet válogatni: még egy világsztár esetében is lehetséges, hogy nem tudunk róla semmit.

Egyébként semmi bajom se Taylor Swifttel, se Ed Sheerannel, fogalmam sincs mit csinálnak és hogyan, s még azt se zárom ki, hogy esetleg tehetséges művészek. Egyszerűen a téma nem érdekel még azon a szinten se, hogy leellenőrizzem tehetségüket.

Címkék: közélet
71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9218464179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 08:41:29

Ez érdekesen értelmetlen dolog. Mit mond el a korról ez az ének?

youtu.be/bGPlQAGjONk

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 08:55:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát csak akkoriban ugye a folklór volt a tömegkultúra.
Amúgy pl. a Beatles tökéletesen leképezi azt a kort, amelynek nyűgét ma is ragacsolva szenvedjük (hogy gyurcsányi irodalmi képet hozzak). Primitív hangszerelés, értelmetlen jejejejejejejeje dalszövegek. Korda György még szimfonikus nagyzenekari kísérettel indult tinisztár korában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 08:58:49

@Deak Tamas:

A foklór az már "megélt múlt" inkább. Azaz már az adott kor elitkultúrájához tartozik szerintem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 09:08:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: sajnos tökéletesen igazad van.
Mindig dührohamot kapok amikor a táncházasok dicsekednek hogy Stockholmban vagy New Yorkban mennyi svéd gyereket tudnak megtáncoltatni.
Hát, akkor el kell vonni a támogatást, mert Ózd-alsóra, Kricsovára, Tapolyhanusfalvára meg Nemesmiliticsre kéne ugyanis járni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 09:15:28

@Deak Tamas:

Jól emlékszem a 80-as évekre, amikor tele volt minden táncházzal Budapesten.

Az is amolyan ellenzékiskedés volt valójában, a rendszerváltással összeomlott az egész.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 10:35:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: annyiban függ össze a rendszerváltással, hogy az antalli (és az azóta összes) kultúrpolitika meg a többi is azóta is kényesen ügyel arra, hogy egyfelől ne magyarkodjon, nacionalistáskodjon, sovinisztáskodjon stb. másfelől hogy meg ne sértse az utódállamokat holmi széki meg válaszúti meg ördöngősfüzesi horthysta nevű táncprovokációkkal.
Nem omlott össze amúgy a dolog, csak döcög, ehhez is állami kultúrpoltiika kellene, hogy egyáltalán tudjanak róla az országban. Röhej hogy Sebő Ferenc 1970-ben indíja a mozgalmat és csak 2010-ben kap Kossuth díjat, a résztvevők többsége pedig máig sem, pedig többet tettek a magyarság megmaradásáért mint mondjuk bármelyik oldali díjliovag.

vergyula 2024.08.20. 10:40:08

@Deak Tamas: "pedig többet tettek a magyarság megmaradásáért mint mondjuk bármelyik oldali díjliovag."
Naaa, azért Fásynak már nagyon kijárt az a lovagkereszt.

élveteg 2024.08.20. 11:00:56

A facen látom az ismerőseim hozzászóllásait Van egy régi csajom amikor ilyenek jönnek hogy melyik leépült halivúdi sztár éppen kitól vált el hogy fogyott le, hova vonult be rehabilitációra és a cikk alatt kommentháború alakul ki olyan dolgokról amihez semmi közünk ,az életünkre az égegyadta világon semmi hatása nincs ,szóval ilyen kor a csaj olyanokat szokott írni hogy "én meg ma krumplifőzeléket föztem a családnak pörköltel"

Gery87 2024.08.20. 11:07:06

@Deak Tamas:

A magyarság megmaradásának semmi köze ahhoz hogy fennmarad e "5000 évig" valami aminek mára semmi kapcsolata a hétköznapokkal.
Nem nyilazunk hátra felé, nem tudunk lovagolni és szent kútjaink sincsenek, de itt vagyunk, van magyarság.

A hozzád hasonló maradi pöcsök nem teremtenek semmit, nem értenek semmit...ezért ragaszkodnak a múlthoz.

Gery87 2024.08.20. 11:13:05

@élveteg:

Azt mondják a nőknek a pletykarovatok meg a celebek marhaságai helyettesítik a mai kiscsaládos atomizált világban a falusi fonót, ahol szintén több száz ember gyakran szintén érdektelen fasságairól lehetett beszélni órákon át...de mégis ez fenntartotta a közösséget, információkat áramoltatott.
A Taylor Swift viselt dolgai persze erre nem alkalmasak.

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 11:26:01

@Gery87: yilazunk hátra felé, nem tudunk lovagolni
----------------
1. Nyílaz? Az z-s verbeket dúrgerni, úgy azt kell mondani, nem lővünk nyílat.
2. Nem tud, ide rak, vagy a duad?
3. Lovagolni hang nem van, a ló a lova, lopjuk, lovatjuk, ősmagyarul erjed, erejed, az er indogermán stumától, ettől a reiten is, ríden, ahogy rída, erjeda, az ősmagyar Bach.
A lovagol egy bullshit halandzsa hang, így ősmagyar, magyarul mondjuk, hogy erjeszed.

4. Ezeknek sok dolga nem van a magyarmányval, de látem libcsi vagy, fingod nem van, hogyan is van a magyarmány, hogyan is beszélem. Ajaj!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 11:29:00

@élveteg:

Egy időben csináltam én is a kontraműveletet.

Mivel páran marhaságokat tesznek közzé, én is csináltam egy "motiváló" képet. A baj az lett, hogy volt aki nem vette észre, hogy ez paródia: bircahang.org/wp-content/uploads/2015/01/sunsetcat.jpg

Meg azt is parodizáltam, hogy emberek mosolyognak látványos helyeken. Hát lefényképeztem magam pl. szemeteskuka mellett.

vergyula 2024.08.20. 11:31:39

@Gery87: Vannak hagyományőrző alakulatok, nyilaznak is, lovagolnak is. Szép dolog ez, gond akkor van, ha:
1. Erős nacionalizmus (sovimizmus) jár vele
2. Kötelezővé teszik (mint a hittant)

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 11:31:56

@Gery87: érdektelen fasságairól lehetett beszélni órákon át...de mégis ez fenntartotta a közösséget,
-------------
1. Érdek? sklavenaufstani hang, stak er és ár van.
2. Nem lehet, hanem volna.
3. Fennrekk.
4. Közösség? Bullshit új-ónemmagyar makogás.

5. Ott kellett volna pofánbaszni őket, ahogy ma egy rakás embert is, hogy káromolják a nyelvet, nem is studa, hogy az új-ónemmagyar makogás egy zagyvaság!

A nyelv liturgia, rítus, Kirgen, funkciója humanoidát ölni, kognitív.

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 11:35:45

@vergyula: Vannak hagyományőrző alakulatok,
------------
Léhmaőrtő, hogy alkoholizálmányok? Nyílaz és lovagol hangot dúrgerni, a z-s verbeket dúrgerni, nyílt lő, a lovagol egy hlanazds,a a reiten ősmagyarul erejedni.

Stak ezeknek dolguk nem van a magyarmánnyal, totál bullshitek. Az ilyen hülyéken látni, hogy már totál globalizált libcsik, hogy stak ennyit raknak, fognak fel a magyarmánytól. Ez olyan modern, ahogy jenni a szelenta, ilyen olyan konyhákkal, stakhogy ennek dolga nem van az úgymond nacionalizmussla, vagy a primtiív ősiséggel, stak az van, hogy a libernyák globális erdán már stak ennyit fognak fel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 14:48:09

@vergyula: mint Kulkának a Nemzet Színésze titulus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 14:49:45

@vergyula: egyikkel sincs gond, ugyanis ha valaki egy nemzet tagja, annak ezeket kötelezően ismerni kell.
Egészségesebb fejlődésű országokban ez a kérdés így leírva fel sem merül, fel sem merülhet.
Lerágott csont ez a téma, nem érdemes újrakezdeni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 14:51:32

@vergyula:

A kötelezővé tevés leginkább liberálisoknál jellemző, lásd homokmenetek széles ünneplése.

vergyula 2024.08.20. 14:55:15

@Deak Tamas: Nekem semmi bajom Kulkával, de nyilván az állapota miatt diszkriminálták pozitívan, és voltak megfelelőbb jelöltek.
Viszont ezek után Fásy-t neked kéne dicsérned, alig várom.

vergyula 2024.08.20. 14:57:12

@Deak Tamas: Abban valszeg egyetértünk, hogy kis hazánk nem egészséges fejlődésű ország.

vergyula 2024.08.20. 14:59:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem én itt liberálisként vagyok számontartva, pedig senkit sem köteleztem még homokmenetek széles ünneplésére.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 14:59:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de mondjuk a reakció felépítése is tipikusan beteges.
Még a mostani roncsFranciaországban is, ha valaki mondjuk kétségbe vonná hogy valamelyik frank meg gall királyt nem kéne oktatni mert nacionalizmus és kötelező, megkapná az ingyen fogászati kezelést, azt bizonyos.
A "túlzott naconalizmus" hatásáról pedig az olimpiai francia közönséget kellene megkérdezni, persze, ha a fenti hasonlathoz hasonló módon kérdeznék, ott is jönne némi tettbeli inzultus.
A dolog mögött persze nálunk a baloldali merjünk kicsik lenni lakozik, némileg azzal is megfűszerezve, hogy a mai magyar népesség nagyon is tisztában van a jogaivall, de kevéssé a kötelességeivel. Ez is kádárhagyomány: a "jár" mítosza.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 15:04:13

@vergyula: nem világos miért kellene dicsérnem Fásyt (egyébként Kulkához képest Fásy hatszázszor magasabb színvonalú dolgokat tett az asztalra, de ez természetesen nem feltétlen a színvonal magasságából fakad) ugyanis ő feltehetőleg ugyanaz az elvű díjazott mint Kulka, és az sem világos, miért is kéne pozitívan diszkriminálni az állapota miatt, amikor hálistennek közöttünk a kilencvenes éveiket taposó Láng József, Baranyi László meg a nyolcvanast taposó Mécs Károly, Koncz Gábor, és írhatnám estig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 15:09:13

@Deak Tamas:

Távol áll tőlem a nacionalizmus, de a ballib képzet e témáról teljesen abszurd.

Jól emlékszem, kb. 25 éve volt egy késő esti beszélgetés a tv-ben Macedónia témában. Éppen polgárháborús helyzet volt.

Alapvetően liberális társaság, magyar részről Krasztev Péter, plusz albánok, szerbek, macedónok, mint CEU-s oktatók.

De amikor Krasztev elkezdte nyomni, hogy a megoldás a polgári alapú, nem etnikai macedón nemzet, az egyébként full liberális szerb is nagyokat nézett, majd elmagyarázta - próbálta - Krasztevnek, hogy amit mond, az a valóságban nem létezik, ez egy utópia a francia forradalom korából, ami ott se valósult meg.

Az albán meg elmondta, hogy ő hiába macadón állampolgár, attól még az albán nemzet része, s megoldás nem a "semleges" Macedónia, mert ilyen csak lázalmakban van, hanem a kétnemzetiségű Macedónia, persze elismerve, hogy mivel a macedónok többen vannak, így az ő jelképeik az ország jelképei.

Egy idő után Krasztev nézett amolyan "hogy kerültem én ebbe a fasiszta társaságba?" nézéssel.

vergyula 2024.08.20. 15:13:05

@Deak Tamas: Helytelenek a következtetéseid. Szó nem volt arról, hogy bármit is kihagyjunk az oktatásból, akár királyokat, akár mára gyakorlati jelentőségüket vesztett hagyományokat. Viszont ezen hagyományok aktív ápolása nem lehet kötelező, csak önkéntes alapon mehet. Pl. tudja a nebuló, mi is az a Csárdás, de ne legyen kötelező néptáncoktatás.

vergyula 2024.08.20. 15:15:35

@Deak Tamas: "(egyébként Kulkához képest Fásy hatszázszor magasabb színvonalú dolgokat tett az asztalra, de ez természetesen nem feltétlen a színvonal magasságából fakad) ugyanis ő feltehetőleg ugyanaz az elvű díjazott mint Kulka"
He?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 15:17:06

@vergyula:

Ha nyugaton élnél és vezető pozícióban lennél, kénytelen lennél ezt tenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 15:19:59

@vergyula:

Fásy érdeme, hogy az alacsony tömegkultúrát elszakított a ballib elvektől. Ez nem kevés tett.

Fásy-paródia: www.youtube.com/watch?v=uecInkuw5FU

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 15:27:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, de ez a polgári nacionalizmus, amiből ugye kettő van, a francia és a német típusú államszervező nacionalizmus.Többnemzetiségű államoknál nyilván eléggé konfliktusosan alkalmazható
A vergyula-féle "nacionalizmus" meg "sovinizmus" egyfajta merjünk kicsik lenni baloldali hatása, meg "Európa" meg a "Nyugat" mit fog gondolni, ha meglátja nevetséges hagyományainkat ("nyilazás", egyébként ugyanazt gondolja amikor meglátja a bushmanokat vagy az Alekszander Nyevszkij székesegyházat - és mivel neki ez a két dolog azonos, így leszarjuk) meg benne van ez a kicsit prölis dafkeség is, hogy "nehogymá kötelező legyen má, nehogymá nekem megmondja valaki, mi a jó, én tudom mi a jó"
Nehéz rövidebben leírni mert komplex a dolog, erre kell(ene) a nemzetnevelés, akár tetszik ez valakinek, akár nem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 15:30:14

@vergyula: he. Kulkának nem tudod művészi teljesítményét megemlíteni, mert nincs. Nincs olyan film (a Berni követ kivételével de az csak egy), darab, ahol úgy emlékszel rá mint Bessenyeire a Nábobban, Kállaira a Tanúban, Latinovitsra az Isten hozta...-ban, Sinkovitsra az Ádvent a Hargitában, Koncz Gáborra a Dunai hajósban és hadd ne írjam tovább.
Nincs művészi teljesítménye. Fásy legalább bohóckodik, de nem tartja magát akkora nagy Mohamednek mint Kulka.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.20. 15:32:21

@vergyula: de legyen, nagyon is legyen. Felüdíti a testet és a lelket, fejleszti az agy és a végtagok koordinációját és még a tetejébe közösségteremtő erő is (épp ezért mondják balról, hogy ne legyen.)
Minden ilyen legyen, ezekből soha nem lehet elég.

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 16:32:08

@Deak Tamas: , erre kell(ene) a nemzetnevelés, akár t
de ez a polgári nacionalizmus,
hagyományainkat ("nyilazás",
------------------------
1. Hagyomány egy bullshit hang, léhma. A nyilazást írtem, hogy dúrgerni, az-s hangokat, így nylíat lőni.

2. He? Te libcsi vagy? Ahogy látem igen. Neveleés hang nem van, de nem kell az, arról te makogsz, mekegsz, attól, hogy te is írod, hogy a nacionalizmus pógári, ahogy ez a nyilas szar is inkább pógári. A nemzeti itt azt rekkja így, hogy libernyák.

A magyar nyelv nem fingár, az új-ónemmagyar egy halandzsa, úgy a magyar nacionalizmus nemzetantanda(ellen, de az alna), a magyar nacionalizmus olyan ahogy a amcsi déli és redneck nacionalizmus, vagyis antipógári, antinemzeti.

Kell a fasznak kretény-pógári-fingrista bullshit! Az nem magyar, dolga nem van a magyarral, és itt van buga, a hiba, hogy aki ilyen bullshit nemzetnevelést írna elő, az valóságosan libernyálnevelést ír elő.

A magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar egy halndzsa, ezt dúrgenri kell, le a nemzetivel, éljen a nationalista!

Te egy libcsi vagy!

vergyula 2024.08.20. 16:39:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi volt a ballib elvekkel összefüggő alacsony tömegkultúra?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 16:42:05

@vergyula:

Az alapállás az volt, hogy a bulvár liberális. Ezen sikerült változtatni.

vergyula 2024.08.20. 16:45:07

@Deak Tamas: Szóval Fásy egy bohóc, és mivel nem is akar többnek látszani, ezért megérdemli a lovagkeresztet. A bohóckodásért.
Azért gondolkodj el azon is, hogy ki más érdemelné meg, mondjuk egy kevésbé bohóc.

vergyula 2024.08.20. 16:46:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És miből látszik a különbség a liberális bulvár és Fásy között?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 16:51:38

@vergyula:

Nyilatkozataiból, hogy egy nem-ballib is lehet tömegkultúra-gyártó.

vergyula 2024.08.20. 16:53:17

@Deak Tamas: Hadd fogalmazzam meg így: Fásynak milyen művészeti teljesítményét tudod megemlíteni, ami lovagkeresztet érdemel?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.20. 17:00:16

@vergyula:

Tulajdonképpen igen, de nyilván kellett a népszerűsége is.

Gelimtrtrddddd 2024.08.20. 17:46:02

@vergyula: apta a keresztet, mert nem ballib.
---------------
Vettaja a kersztet, attól hogy...

Ilyen ha a fideszlibernyák keverja a szzont a fasszal, ahogy Szájer! A fideszlibcsi nem igen rakja, hogy hol is van, hogy ez magyar feld, az amcsi republikánus és redneck ideológiát rosszul rakja át, attól, hogy valósan ez van tőle, ezek:
-Györkös lő.
-TEK-est robbantanak.
-Baumann Petit leszúrják....

Ez a valódi redneck magyar nacionalizmus.

Madarász Henrik 2024.08.20. 19:35:34

Elvileg a Fásynál a fő ok az volt hogy ő a Munkácsy alapítvány elnöke, már csak az nem világos hogy kapta meg ezt a tisztséget, vsz a Fidesz rakta be oda, mert neki nincs köze a magaskulturához, a gagyi mulatós zene és a szépségversenyek az ő világa.

ez a nevem senki 2024.08.21. 00:27:07

jöttek itten faszy ádámokkal meg kula jánosokkal
kikezek hö

nyok

vektortér 2024.08.21. 06:52:23

Milyen érdekes az ember. Egyszerre nyafkod a társadalmat összetartó erők fenntartása ellen és a széteső társadalom miatt is.
Mindenki azt csinálhasson, amit akar, de azért nehogymár pl. fideszes legyen. Ne legyen kötelező ismerni, tanulni, de rohadjon meg a sok aluliskolázott.

Serény Vélemény 2024.08.21. 12:38:07

@vergyula:
"Vannak hagyományőrző alakulatok, nyilaznak is, lovagolnak is. Szép dolog ez, gond akkor van, ha:
1. Erős nacionalizmus (sovimizmus) jár vele
2. Kötelezővé teszik (mint a hittant)"

Az új-zélandiak pl gyerekkorukban tanulnak hakát. Az állami iskolákban. Ők nem nacionalista-sovének?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.21. 13:50:58

@vergyula: közben meg kell követnem magamat mert tévedésből liberális voltam, vagyis a tények ismerete nélkül építettem feltevést.

index.hu/belfold/2024/08/20/fasy-adam-magyar-erdemrend-lovagkerezt-kituntetes-augusztus-20-allamalapitas

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója úgy véli: ha valaki, akkor Fásy Ádám megérdemelte ezt a kitüntetést.
Az a kultúrmisszió, amit ő teljesít, tiszteletre méltó és példamutató. Emberfölötti munkával igyekszik elérni, hogy minél több magyar ember ismerje meg Munkácsy festészetét. Méltó díj az arra méltó embernek.

Magyarán akkor Fásy már most többet tett le az asztalra húszkilókkal mint nemhogy Kulka, de az összes, tehetségét hupákolással pótló művésznek nevezett személy.

Gery87 2024.08.21. 16:58:21

@vergyula:

Semmi gond vele, csak helyén kell kezelni, az már múlt, a történelmünk része, de akkor is múlt.

MEDVE1978 2024.08.21. 17:24:10

Igazából viszonylag sokat mond el egy korról, hogy mi a pop vagy más néven a mainstream. Ebből a szempontból ez a kor néha az átlagembert teszi sztárrá, legalábbis sem Ed Sheeran, sem Taylor Swift nem bír túlságosan átlagon felüli képességekkel. Sem énekhangban, sem zenei tudásban, sem show kvalitásokban. Ez egyrészt mondjuk azt az illúziót adja, mintha az átlagember akár zenei karrierbe is kezdhetne, sztár is lehetne. Ami csak részben illúzió, az interneten ma már mindennek lehet rajongótábora, Hawk Tuah lány is a bőnyálas szopás imitálásából csinált egy vagyont, a youtube-on milliós rajongótábora van a skibidi toilet nevű borzalomnak, ami WC-ből kiemelkedő fejekről szóló animációs sorozat stb. Már Justin Bieber is a neten futott be, tehát miért ne lehetne átlag Taylor Swift és Ed Sheeran a sztár. Pont passzol egyébként még a suttogó lány, Billie Ellish melléjük, aki igazából minden koncertjén csak suttog.

Alapvetően ez is egy ellenkultúra, csak mivel én a korábbi kultúrát szerettem, szerintem ez nyilván szar. Tehát ha volt egy rockban, elektronikus zenében kiemelkedő 80-90-es évek, akkor kétezerben már egyre inkább a gagyi rapperek hódítottak, most meg ez. A fiatalok a szüleikkel szemben határozzák meg magukat, ha apának mondjuk bejött a rock és a heavy metal, anyának meg a rap, akkor ezzel szemben a gyerek a suttogós Billie Ellisht fogja szeretni....

MEDVE1978 2024.08.21. 17:34:50

@Gery87: Elég rossz esélyét látom a magyarság fennmaradásának. Alapvetően a nemzetállam eljelentéktelenedését látom mindenhol a világon, a nemzetállam pedig a nemzet fő ésszerű keretezése. Az internet a globális - értsd főként angolszász - kultúra nagyon erős dominanciáját és exportját hozta el. Ez pont olyan, mint Orbánék és a fóliázás. Az Orbán kormány lefóliáztat X db buzis könyvet, aminek igazából semmi értelme, mert a Z generáció nemigen olvas könyveket és a buzulást sem a könyvben olvassa, hanem az interneten és kisebb részben a TV-ben nézi. Ott meg úgyis importáljuk az egészet és látható is.

Hasonló a helyzet az állami kultúrpolitikával, ami a nemzetet akarja megtartani. Van némi szerepe, meg lassító hatása a szétesés és a nemzeti kultúra hanyatlása ellen, de a globális hatások a médiából (inkluzíve internet) nagyon erősek.

Szerintem a magyarság két-három évszázadon belül elveszíti saját nyelvét és egy olyan nyelvet fog beszélni, mint az EU többi része, legfeljebb szleng magyar szavak maradnak. Már feltételezve, hogy két évszázad múlva még lesz Magyarország, amivel szemben szintén szkeptikus vagyok.

vergyula 2024.08.21. 17:56:29

@Deak Tamas: Nos, akkor én is, bár én libsinek vagyok elkönyvelve. Nem tudtam a Munkácsy-szálról, bár a cikkből sem derül ki túl sok részlet.
Sebaj, már kiderült, hogy a díjazott illibsi mivolta fontosabb szempont, mint a tevékenysége.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:12:11

@MEDVE1978: ét-három évszázadon belül elveszíti saját nyelvét és egy olyan nyelv
------------------
1. Nem belül, hanem innen.
2. Nem vesz,m a vesz egy egzisztenciális verb, van presenz-folyamtos formával.

Vész, végovészt.

3. He? Te jól vagy? Nyelv? Az új-ónemmagyar makogás nem nyelv, nem a magyar nyelv, ha úgy nézzük, úgy nem is van a magyarmáynak nyelvje, stak egy halandzsa. Te hol élsz ezzel a kreol halandzsa nyelvvel? Sehol

Az tuti, hogy annyi a magyar nyelvnek, attól, hogy vagy ősmagyarvá vál, vagy róad, róhad, de a magyar nyelv 300 év múlva germagyar, ősmagyar, vagy előbb, nálem már az, nem beszélem a nyelved.

4.Sajnos rossz a perspektívád, attól, hogy te attól enteredsz, hogy 300 év múlva is az áll fenn, ana most, vagyis libernyák-progresszívista vagy. Talán annyi az egész ájróper civilizációnak, és megy tovább az evolúció, ahogy a nyelvi is. Ha jen a libernyákokra az armagedon, úgy olyan nyelvek nem maradnak fenn, ahogy az angol, az új-ónemmagyar, hanem olyanok, ana naturális nyelvek. Ha ez van, ki rakja, hogy az amcsik nyelvje nem-e a navaho már úgy. Ha vándel az omtoal, az Umstand, úgy a művi nyelvek, ahogy az új-nemmagyar, az angol és egyév nyelvek nem maradnak fenn.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:14:46

@MEDVE1978: a nemzetállam pedig a nemzet fő ésszerű keretezése.
---------------
1. Nemzet? Állam? Ez a kettő libernyákizmus, és kevered a szezont a fazonnal, az gyengítja magyarmányt, attól, hogy az más, ahogy a magyar. A magyar azon kívül, a libernyákizmuson kívül marad fenn. A nemzet libcsizmus, dolga nem van a magyarral, se a libernyák államnak.

2. Az ész hangot dúrgenri, rosszul beszélik, keret laguján rakanta.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:21:21

@MEDVE1978: hatása a szétesés és a nemzeti kultúra hanyatlása ellen, de a globális
őként angolszász - kultúra nagyon erős dominanciáját és exportját hozta el.

------------------

1. Nemzeti, vagyis nem magyar, libernyák, pógári.
2. Nem ellen, hanem alna.
3. Hatás? Ezt így dúrgerni.
4. Nem hoz, ez nem Örméynia, hanem magyarul bírong, nem el, hanem ida, az el al volna.

5. De mondjad már, hogy hogyan a faszról makogsz? Globális? Hát már régóta globális van. Hogyan hogy itt is és Thaifelden is van Stattsanwaltschaft? hogyan hogy libernyák-ópogári lawunnk van, hogyan hogy van privát és egyéb law, rakta?

Hogyan hogy egy kreol halandzsa nyelvet makognak az új-ónemmagyarok?

Nagyon kevered te a szezont a fazonnal! Az angolszász és egyéb más begolyás most jó, rakta, ha nem vagy libcsi, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár nyelv, ahogy valósan ez a befolyás mást tesz.

Nagyon nem fogog te fel, látni, hogy te már libcsi vagy.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:26:44

@MEDVE1978: lesz Magyarország, amivel szemben szintén
----------------------------
1. Nem lesz, hanem vesz.
2. Nem szemben, hanem anta, a szintén hangot dúrgenri.

3. He? Országtagadó vagyem, nekem rejku van, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a magyar szkíta, germagyar%

Na mostmár rakod az angolszász befolyást magyar felden, ha a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ahogy a magyar nacionalizmus rednecknacionalizmus, antipógári?

Az országot dúrgerni kell, az egész úgy ahogy van nem magyar. Te szent szar! hogyan volna már most magyar, ha Thaifelden is van Staatsanwaltschaft? Hogyan volna már magyar, ha van olyan ynelvkakilási hang, hogy elnök? hogyan volna már magyar, ha van parlament, ha van democsokrácia, ha van libcsizmus, ahogy egy kreol libernyák, fingrista új-ónemmagyar halandzsa?

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:28:12

@MEDVE1978: egfeljebb szleng magyar szavak maradnak.
-------------
hát a szó-szav nem magyar, hanem jevevény, így dúrgenri kell.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:31:08

@MEDVE1978: Az Orbán kormány lefóliáztat X db buzis könyvet, aminek igazából semmi értelme,
-------------------
1. Nem kormány, de Öbiának az van Krümmung, attól, hogy libernyák, a magyarnak regerda.
2. Nem ért, stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni.

3. Hát rációja, rakásja az, hogy van egy narratíva, ahogy valósan erre a narratívára rakódik a butaká egy egyéb szarv, úgy ezektől vál az érv, de ilyen hang nem van, stak er és ár stuma. Az érv azt rekkja, hogy az argumentáció, ana ér.

Példa vagyem én az egészre, na nem a buzi, hanem máshogy, aki rakja, az rakja, hogyna mondem.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:39:24

@MEDVE1978: , mint az EU többi része,
--------------
Ahogy az Uu..részje...

1. Te jól vagy? most egy olyan nyelvet makog! A totális kretény-libcsi Umwertung aller Wertevel, az új-ónemmagyarval, a németizmusokkal, a kazincbaszikaiizmusokkal, és egyebekkel.

Stakhogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, úgy ha az úgymond Voruteiloknak annyi, úgy eredően a nyelv, az Aufklarung után, a posztmodernnél visszaprimitívül.

A te kis agyadnál az van, hogy 300 év múlva is fennállnak a libcsi viszonyok, arányolások, ahogy ugyanazok omtolajok, Umstandok. Az ájróper arra derjed, ahogy az össszes fennálló status qu, hogy 300 év múlva is vanjon, attól, hogy a fennmaradásjuk ettől függ.

Ha az úgy van, úgy a magyar nyelv evolúciója van, aki nem rakja majd a magyar nyelvet, az ősmagyart, az mered, dögöl, attól, hogy kognitív disszonancia lép fel. A nyelvkakilók nagy hibája volt a magyar nyelv nyelvkakilásja, attól, hogy ez egy műci, állami, libernyék nylevvé vált, vagyis, ha a feldjének annyi, az omtoaljának, úgy egy ernyalosza, rossz nyelvvé vál.

De az angolval is így van, ha a bürokratikus folednek annyi, hogyan él majd? Sehogy. navahót kell beszéljen. De a magyar nyelvvel nem ez van, a dohopa, mély struktúrája perfekt indogermán és germán nyelv, stak az új-ónemmagyar vész.

Gelimtrtrddddd 2024.08.21. 18:56:21

@MEDVE1978: a nemzetállam eljelentéktelenedését látom mindenhol a világon,
----------------
1. Waht the fuck? Az első két hangot totál nem rakem.
2. világja stak a kretény-libcsinek van, a magyarnak erda, árda, rakumány.
3. Talan hangot dúrgerni.

4. Nem rakem, hogyan makogsz, magyar vagyem! A nemzet libcsizmus, pógári bullshit, de én magar vagyem, náci, de stak a bürgertum nélkül, attól, hogy a magyar nacionalizmus nemzet-, ahogy pógárságfájand, ahogy állam is, attól, hogy az libcsizmus.

5. Látem, hogy libcsi vagy! Nem igen rakod, a jövőt nem igen látod, stka a libcsi szemüven át az ideológiát. Sajnos, ha a magyar nyelvnek annyi, pont az olyanoktól, ahogy te és a Kazincbaszikaiaktól.

De 300 év hosszú, az már Planet der Affen kategória. Az erdán erre mennek a folyamatok majd, de a libcsik arra mennének...A nyelv marad, attól, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, ahogy az új-ónemmagyar se. Az evolúció újra entered majdan, és egy kis magyarmány maradni vál is, akik rakják a magyar nyelvet, az új omtoalra, az új-ónemmagyarok döglenek. Az evolúció revolúció!

Billy Hill 2024.08.21. 19:01:43

@Serény Vélemény: "Az új-zélandiak pl gyerekkorukban tanulnak hakát. Az állami iskolákban. Ők nem nacionalista-sovének?" - Ők nem, mert az idegen szép, és csak a csúnya fehérek mucsai népszopásai a megvetendők, más népek hagyománya maga a gyönyör...! ;-)

Gelimtrtrddddd 2024.08.22. 08:39:31

@MEDVE1978: Ahogy írtem, a valódi szenárió Planet der Affen. Ha vándel az omtoalja, az Umstand, úgy azok a nyelvek az eredői, natuális állapotnál stak makogásokvá válnak, ahogy az angol, az új-ónemmagyar, attól, hogy ezek Begriffssprache-k, ahogy állami-libernyák, ahogy bürokratikus nyelvek. Sajna az van, hogy a mostani állapot nem marad majd fenn 1000 évig, az evolúciónak, a humanoidnak, ahogy a nyelvinek is mennije kell tovább, erről majd Gaia tesz. Az angolnak nem van hova visszamenni, de ez áll az új-nemmagyarra is, de nem a magyarra, a valódira. A Begriffssprachek, az állami nyelvek stak a fennállónál maradnak, de ha módosul az omtolaja, úgy kognitív disszonancia van, vagyis az új-ónemmagyarok a nyelvkakilással majd azok a makogó humanoidok a Planet der Affen filmtől, de ezek majd az angolok is, azok akiknél a nyelv revolutiont tett, azok az Affek, a primitívek, ők beszélnek.

Úgyhogy hahaha! Libcsikém! Így vagy úgy több milliárdos humanoid dögöl majd, ahogy a maradék a makogó humanoid és azok akik az evolúció vagy revolúció részjévé váltak.

IdomitottFoka 2024.08.22. 08:49:57

@Serény Vélemény: A haka egy maori táncrítus, a maorik az újzélandiak kb 15%-a. Kb mint itthon a cigányok. Megnevezni se tudnék egy ilyen általános cigány kultúrális szokást, nemhogy az iskolában tanítanák, úh elég érdekes példa pont ezt felhozni, a válasz amúgy nem. A nacionalizmus az adott régió domináns etnikumának kultúrális és társadalmi privilegizálása.
Ha már vki nacionalista, legalább ismerje a pozitívumait és abból dolgozzon, ne kicsinyes és irreleváns példákkal.

Serény Vélemény 2024.08.22. 10:24:13

@IdomitottFoka: Az nz-i rögbiválogatott pl tele van maorikkal... :-)
Ja, nem.

Serény Vélemény 2024.08.22. 10:31:19

@IdomitottFoka: van a "nacionalizmus' címszóban a wikin egy mondat, ami önmagában a szemeimben értékké magasztalja a nacionalizmust:
"A nacionalizmus szemben áll a klasszikus marxizmus internacionalizmusával(nemzetköziség), valamint a kozmopolitizmussal (amely szerint „elavult dolog a nemzet”)."

Úgyhogy akármi is a nacionalizmus rossz dolog nem lehet, ha már marx se szerette!

IdomitottFoka 2024.08.22. 11:58:11

@Serény Vélemény: A nacionalizmus egy anakronizmus. Az abszolút monarchiák és gyarmatbirodalmak idején egy működő társadalmi szervezőerő volt. Közben ezek elmúltak, megváltoztak, a nacionalizmus annyira korszerű mint a háromnyomásos gazdálkodás. Amit meg manapság felhasználnak belőle, az a legyél büszke arra h vhova megszültek rész. Én marxot se nagyon értékelem.

vergyula 2024.08.22. 14:08:55

@IdomitottFoka: Na ja, én is inkább internacionalista vagyok. Számomra ez a közös értékek keresését jelenti, szemben a nacionalizmus különcködésével. A lengyel főnökömmel gyakran beszélgetünk arról, hogy valami hogy van ott, és hogy van itt. Sokszor kiderül, hogy ugyanúgy. :)
Kurwa beton!

Gery87 2024.08.22. 16:58:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az albánnak igaza volt.
Sajnos sok amcednón meg ottani albán sem elégszik meg ennyivel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.23. 14:10:22

@vergyula: hát mint kiderült, a díjazott tevékenysége fontosabb is, értékesebb is, nem az illibsi mivolta. Sosem szabad feltételezéseinket kész tényeknek venni és elméletekké fejlesztve valóságnak kezelni, mert tévedés származik belőle. Fordítva kell, ahogy Sherlock Holmes is mondta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.23. 14:24:59

@MEDVE1978: az obligát orbánozástól eltekintve teljesen egyetértünk. Ezért volna szükséges a határozott magyar kultúrpolitika (angolnyelv oktatás megszntetése, szomszéd országok nyelveinek alapszinű megismertetése, az első nyolc általánosban a külföldi irodalom mellőzése stb) valamint olyan magyar kultúra kialakítása ami vonzó, amit sokan meg akarnak ismerni, és hozzáidomulni. Biztos, hogy a nyavalygásos kisködmön, a Kőmíves Kelemenné meg a kevéssé ismert Balla Eszter balladája (utóbbi egy lányanya brutális gyerekgyilkossága és az ítélet végrehajtása), a megfelelő könnyen tanulható zenei alapok kialakítása stbstbstb. Nem utolsósorban a magyar ortodox egyház megalapítása, magyar székhellyel és istentiszteleti nyelvvel.
Tökéletesen lehetséges a dolog.
A magyar nyelv kihalásától én hosszabb távon nem félek, amire sokkal nagybb esély van, hogy az lesz a sorsa mint a baszknak. Jó esetben a Gödöllő-Baja-Szeged-Arad-Nyíregyháza sokszögben, rossz esetben a Pozsony-Esztergom-Pápa háromszögben fogják csak beszélni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.23. 14:58:46

@Serény Vélemény: perverzül fog hangzani, de Marx gyakorlatilag ugyanazon az elven utasított el minden közösséget, kezdve a családtól zárva a nemzetig amely alapon Krisztus mondja, mit kell tennie az őt követőknek (Máté 19). Nem véletlen hogy az összes kommunista jelentős szereplő sérült családokból származó torz egyéniség volt, a család hiányzó intimitását, biztonságát és a családtagok szeretetét pótolta a mozgalom, amely - a család intézményének blaszfémiájával - megadta a választ az ő életük problémájára.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása