magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kedvenc csata

Egy csata, amiről a történelem iránt egyáltalán nem érdeklődő bolgárok is tudnak: a 811-es csata a Varbica-hágónál.

Hozzá persze a történelmi környezet. Az első bolgár állam ideje a többségi vélemény szerint 681-1018, kisebbségi vélemények szerint a vége 1025, a kezdete meg 632.

A középkorban minden állammeghatározás esetleges volt, innen az eltérések. A 681-es dátum a dunai bolgár állam Bizánc általi elismerése volt: 680-ban a bolgárok áthaladtak a Dunán, közvetlen a Duna torkolatánál, ezzel betörve bizánci területre, s miután a bolgárokat kiűzni próbáló bizánci haderő vesztett, a következő évben a bizánci vezetés elismerte a terület feletti bolgár fennhatóságot - ez a terület a mai Északkelet-Bulgária volt és még a mai Délkelet-Románia része.

Az egyszerűség kedvéért a "Bizánc" szót használom, de meg kell jegyezni, ez anakronizmus, a korban senki se beszélt Bizáncról, se maga Bizánc, se mások. Bizáncot mindenki Rómának nevezte, a bizánciakat pedig rómaiaknak. A "Bizánc" szó újkori találmány, a német történelemtudomány újítása, hogy legyen külön név a Római Birodalom keleti felére, különösen a 476 utáni időszakra, amikor a nyugati fele de facto megszűnt.

Maga Bizánc önelnevezése Ῥωμανία volt (latin átírással Rhomania), jelentése "Róma ország", a románok egyébként innen vették a XIX. században országuk nevét.

A 632-es dátumot meg egy kisebbség mondja, akik szerint a dunai bolgár állam nem új állam, hanem a 632-ben a Fekete-tenger északi partján megalapított bolgár állam terjeszkedése. A nagy többség ezt nem fogadja el, azaz a 632-es államot önálló képződményként kezeli.

Ami pedig a végső 1018/1025 vitát illeti, itt egyesek az első bolgár állam utolsó cárjának a fiát tekintik az utolsó bolgár uralkodónak, ő pedig csak 1025-ben ismerte el a bizánci fennhatóságot. Ezt azonban kevesen fogadják el, a történelmi források szerint maga a nevezett személy se tekintette magát teljesértékű uralkodónak, saját magát nem cárnak, hanem csak fejedelemnek nevezte.

Szóval a legszűkebb számítások szerint ez 337 év. S ez a leginkább elfogadott meghatározás.

Röviden ez az időszak arról szólt, hogy a bolgárok és a bizánciak egymás ellen harcoltak. A bolgárok igyekeztek országukat megerősíteni, míg a bizánciak meg valójában sose fogadták el a bolgár államot, mindvégig vissza akarták azt szerezni. Aztán az erőviszonyok szerint egyszer az egyik fél győzött, másszor a másik.

A X. sz. elején még olyan időszak is volt, amikor a bolgárok majdnem megszerezték a bizánci trónt, s a bizánci vezetés pár évig bolgár befolyás alatt működött. Ekkor a bolgár cár magát hivatalosan "bolgárok és rómaiak császára" néven nevezte.

Végsősoron persze Bizánc nyert: a X. sz. végén meghódították Kelet-Bulgáriát, majd a XI. sz. elején Nyugat-Bulgáriát, ez utóbbinak a dátuma 1018 vagy 1025, a már említett narratívaeltérés miatt. Más kérdés, hogy aztán a bolgárok ismét saját államot hoztak létre, de ez már mint "második bolgár állam" ismert, s a két államiság között kb. 170 év bizánci uralom volt.

Persze sokszor hosszú békés időszakok is voltak az első bolgár állam alatt Bulgária és Bizánc között, amikor kellett, a két fél együttműködött közös ellenségek ellen. De mindig a leglátványosabb minden történelmi emlékezet számára a csatanyerés és csatavesztés.

Több fontos csata volt ez alatt a majdnem 3 és fél század alatt a két ország között, nagyjából fele-fele arányban született győzelem/vereség.

Sajátos módon a mai bolgár történelemtudat szémára nem a legnagyobb bolgár győzelmek a legfontosabbak, hanem egy fontos, de mégse annyira elsőrangú bolgár győzelem. Ez a 811-es csata a Varbica-hágónál.

Ekkor I. Niképhorosz bizánci császár elérkezettnek látta az időt Bulgária megsemmisítésére. Bizánc éppen békét kötött a frankokkal nyugaton és az arabokkal keleten, így bátran támadhatott északra. A bolgár vezetés, élén Krum kánnal arra jutott, a bizánci hadsereg túl erős, nyílt csatában a bolgár sereg biztosan vereséget szenvedne, így visszavonultak, beengedve a bizánciakat a Balkán-hegységtől északra, szabad utat adva az akkori bolgár főváros Pliszka felé (a kommunizmusban minden magyar ismerte a Pliszka szót, róla volt elnevezve egy népszerű bolgár konyak). A bizánciak elfoglalták és kifosztották a várost, azonban akkor jött a meglepetés. A bolgár haderő elrejtőzött a Konstantinápoly felé vezető legközelebbi hágó környékén - ez a Varbica-hágó -, s megtámadta a győztesen haza menetelő bizánci hadsereget.

A terepet nem ismerő bizánciak körében pánik tört ki, képtelenek ellenállást mutatni a bolgárokkal szemben. Az eredmény: a kb. 25 ezer fős bizánci hadsereg 90 %-a meghal a hágóban, köztük maga a császár. Az ezeréves bizánci történelemben összesen 3 császár van, aki csatában meghal, ő az egyik.

Politikailag egyébként az egésznek nincs is igazán jelentősége: a felek békét kötnek, s a háború előtti határokat ismerik el.

Viszont ami miatt az egész máig ismert mindenki előtt: Krum kán a halott bizánci császár fejét levágatja, majd a koponyát ezüsttel rakja kis, drágakövekkel ékesítteti, s onnantól ebből iszik ünnepi alkalmakkor.

Ez mindenki fantáziáját megmozgatja, szóval sajátos módon az egész első bolgár állam legismertebb eseménye ez a "Krum iszik Niképhorosz koponyájából" jelenet.

korabeli kódexben

80-as évekbeli bolgár filmben - 1:58:40

A csata helyszíne ma is nehezen járható, ez egy 17 km hosszú, szűken kanyargó hágó a Balkán-hegység két oldala között:

bejelöltem: télen le van zárva, de más időszakban se alkalmas normál autós közlekedésre, a rendes autós forgalom a 80 km-rel nyugatabbra lévő, rendes állapotú, szélesebb főúton zajlik Észak- és Dél-Bulgária között

a hágó nagy része gyakorlatilag egysávos út ma is

motorosok és biciklisták simán áthaladnak, jól látható az út borzasztó állapota a középső részén

Észak- és Dél-Bulgária között máig problémás a közlekedés. A kb. 450 km hosszú országban 3 ponton lehet áthaladni vasúttal az északi-déli részt elválasztó Balkán-hegységen, ezen kívül elvileg több ponton közúton, de ezek közül kevés az egész évben használható, széles út.

a Balkán-hegység a Balkán-félszigeten (zölddel), mint látható szinte teljesen Bulgáriában van, csak a nyugati csücske nyúlik át Szerbiába - sárgával a Varbica-hágó

Címkék: közélet
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2118469519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.28. 12:59:00

Én csak a Sipka-szorost autóztam meg.
Annyi felmelegedett fék miatt kiálló teherautót még sose láttam, mint ott.
Pedig szoros gyönyörű, meg az a "tudomisén ezer lépcső" fel arra az emlékműre.

Viszont ez az út nagyon teszik és sose hallottam róla
Köszönöm az ajánlót!

Gery87 2024.08.28. 14:31:16

"Ez mindenki fantáziáját megmozgatja, szóval sajátos módon az egész első bolgár állam legismertebb eseménye ez a "Krum iszik Niképhorosz koponyájából" jelenet."

Hát mer koponyából inni menő:)

pbs.twimg.com/media/EBsr1l2WwAE3ElV.jpg

Madarász Henrik 2024.08.28. 16:05:31

A bolgár történelem legfontosabb csatája 717-ben volt, amikor Tervel bolgár kán legyőzte a Konstantinápolyt ostromló arabokat. Ezzel eldőlt hogy az arabok nem kelnek át a Balkánra terjeszteni az iszlámot. Európa keleti fele kapott 600 év haladékot, a török invázióig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.28. 16:12:18

@Madarász Henrik:

Nyilván nemzetközileg ez így van.

Az arabok így csak az Ibériai-félszigetet hódítotték meg, a Balkánt nem.

Tapi2021 2024.08.28. 16:43:37

@Gery87: "Koponyánként egy koponyával." (Asterix és a vikingek)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.29. 09:00:39

Én Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων , Római Birodalomnak tudtam Bizánc hivatalos nevét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.29. 09:03:37

@Deak Tamas:

Így van, de ezt kevesen tudják.

Amit írsz az a teljes név egyébként. Hétköznapokban ez Ῥωμανία volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.29. 09:30:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: arról tudunk amúgy hogy van-e bármilyen ma rómainak nevezett dolog ami egyébként bizánci eredetű? (A románokat leszámítva)
Tehát mondjuk mintha a római kávé bizánci lenne?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.29. 13:06:29

@Deak Tamas:

Szerintem nehéz az elválasztás.

A bizánciak nem tekintették magukat önállónak. Csak a nyugatiak tettek különbséget.

kiskisutca 2024.08.29. 15:53:53

"Észak- és Dél-Bulgária között máig problémás a közlekedés."

Ennek a hatása jelentkezik nyelvjárásoknál is?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.29. 16:00:23

@kiskisutca:

Eredetileg igen, van északi és déli nyelv, de pl. keleti/nyugati is: maxval1967.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/10/bgdia.png

De - ahogy a magyarban - a nyelvjárások kihalóban vannak, igazi nyelvjárást ma már csak fakusi nyugdíjasoknál hallani.

Mindenki más a köznyelvet beszéli. Persze vannak apró eltérések, de ezek a korábbihoz képest nulla körüliek.

Nyilván ez nem vonatkozik az országon kívüli nyelvre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása