magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Megint Alapítvány

Adtam még egy esélyt az Alapítványnak. Kár volt.

Amikor 2021-ben megfilmesítették Asimov Alapítványát, nézni kezdtem az első évadot. Aztán nem bírtam végig nézni. A fő ok persze az volt, hogy ez nem megfilmesítés, hanem az eredeti alapján valami teljesen új.

Plusz a sok pártdirektíva: a férfi hősök nagy része a filmben nő lett, a hadseregeket jellemzően nők irányítják, de még a főrobotból is nő lett!

Minek kell fehér férfiből néger nőt csinálni, nehezen értem.

Végül a második évad 3. részéig bírtam. Addig valahogy elfogadtam: oké, ez egy másik sztori, ne keressem benne az eredetit.

Az tette be végleg a nézési vágy végét, hogy a történet szempontjából jelentős Bel Rios tábornok - Asimov gyakorlatilag a legnagyobb bizánci hadvezér, a VI. századi Beliszariosz/Velaszariosz alapján alkotta meg a karaktert, Beliszariosz volt az, aki Bizánc részére sikeresen visszahódította Nyugat-Róma nagy részét, igaz ez nem lett tartós, alig fél évszázadig tartott ki halála után - magánéletéről sajátos dolog derül ki: a tábornok házas, mégpedig férje van! Érdekes, belőle a filmesek nem csináltak nőnemű hadvezért.

Szóval a halivúdi szabály: a hadvezérek néger nők, ha mégse, akkor fehér nők, de ha azok se, akkor homokos férfiak. A halivúdi futurológia előrejelzése szerint a távoli jövőben a heteroszex férfiak mind békés bárányok lesznek, ami alkalmatlanná teszi őket a hadvezéri karrierre.

Vicces egyébként Halivúd másik vastörvénye is: bárki színész játszhat bárkit, viszont progresszív karaktert csak progresszív színész játszhat. Mondjuk az nem gond, hogy a fehéret négert játssza, de fordítva nem szabad, mert az "kulturális kisajátítás", a legnagyobb bűn pedig az, ha heteroszexuális színész homokos karaktert játszik.

Szóval Bel Riost is homokos férfi alakítja. Hogy hogyan nem tudom, nem néztem tovább.

Annak idején a szovjet filmekben nem volt ennyi direkt propaganda, mint a mai halivúdiakban.

az eredeti Beliszariosz

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1918471939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.08.30. 06:54:03

nem tudom miért vártál mást az elwókosult amerikától. az orosz vagy a kínai alapítvány tv soozat lesz az igazi.
a három test prbóblémá esetében is a kínai a megfelelő adaptáció nem az elferdült nyugati.

Boldeone2 2024.08.30. 07:52:31

Minek kell fehér férfiből néger nőt csinálni, nehezen értem"

- Mert ez a tred. A legújabb Star Wars epizód az " Akolitus", ott már nemcsak nő a főszereplő, hanem afroamerikai is, rögtön 2 alakban.... Az előző részekben " Rey" a főszereplő csak simán fehér nő volt, de az nem volt elég, mivel a világon a legtöbb nő nem fehér...
Kamala Harris is a korszellemet tükrözi, már egyre szignifikánsabban vezet...

A fehér, öregedő férfiak elvesztették korábbi privilegizált helyzetüket, Hollywood elsöprő többsége progresszív, egy részük " woke"

vergyula 2024.08.30. 08:03:55

@Boldeone2: "Mert ez a tred. A legújabb Star Wars epizód az " Akolitus", ott már nemcsak nő a főszereplő, hanem afroamerikai is, rögtön 2 alakban" - És asszem leszbi. Akik látták/nézik, aszongyák gyengécske. (nem feltétlenül a vókságtól)
Nekem nem tetszik ez a trend, de csak csinálják.

Az idevonatkozó South Park epizódban az erőszakmentesség jegyében a Ryan közlegény megmentése c. filmben a partraszálló katonák kezében digitálisan lecserélték a fegyvereket adóvevőkre.

Serény Vélemény 2024.08.30. 08:32:11

@vasútihíd: A három test probléma kb azért nagyon nagy probléma, amiért minden is probléma, amit kínaiak csinálnak. Kb 0-ról, vagy -10-ről a kínai scifi ezzel az egy trilógiával minőségében azonnal felülmúlta mindazt, amit a "nyugat" scifi címén manapság írni képes...

Boldeone2 2024.08.30. 10:48:24

@vergyula: Tényleg gyengécske a film...Csak azt nem értem, hogy miért gyártanak egyre gyengébb filmeket, mi az oka?

vergyula 2024.08.30. 10:52:08

@Boldeone2: Az egyik oka szerintem az, hogy a mennyiség a minőség rovására megy.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2024.08.30. 12:37:16

Biztos volt, hogy Bel Rios karakterével csinálnak majd valamit, mert ő az egyetlen szimpatikus birodalmi a történetben.

alöksz róz 2024.08.30. 13:01:45

@Boldeone2: "Csak azt nem értem, hogy miért gyártanak egyre gyengébb filmeket, mi az oka?" - ilyen az átlag közönség...
pl moziba szinte csak a süldők járnak, nekik szóló szuperképességes gagyik a kasszasikerek.

ez a sok undorító fantáziátlan előzménysorozat és előzményfilm meg egyszerű profithajszolás, minél több bőrt le akarnak húzni egy sikeres dologról.
(csak azt nem értem, minek nézik ezeket az emberek?? hát a faszt érdekel az előzmény részletesen kifejtve, ha úgyis tudom mi lesz)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 13:21:14

@megamovieboy:

A filmből kiderül: Bel Riost azt motiválja, hogy meg akarja menteni a férjét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 13:30:35

@vergyula:

A szovjet filmipar is öntötte a filmeket, de arra azért figyeltek, ne dilettánsok csináljanak filmeket.

Persze be kellett tenni mindig a vörös fonalat, talán csak épp a sci-fik esetében nem volt kötelező, mert az "mese".

A Halhatatlanság Halála szovjet megfilmesítésében pl. nincs marxista üzenet. www.imdb.com/title/tt0298960/ Igaz ez már a gorbacsovi időszak. EBben még színésznő is van, röviden meztelenül.

Tapi2021 2024.08.30. 13:42:41

Borzalmas ma egész Hollywood, és az amerikai, nyugati filmgyártás és kulturális szféra. Mondjuk ki a valót: zsidó kézben vannak, mégpedig HITEHAGYOTT zsidókéban, akik új, pogány "isteneket" imádnak. És most úgy érzik, eljött az idejük, hogy a saját vallásukat, világnézetüket terjesszék és PROPAGÁLJÁK minden csatornán.

Erről szólnak az általuk készített filmek, cikkek, az olimpia megnyitója, a nagyvállalatok woke-LMBTQ állásfoglalása..., minden.

Őrült fokozatba kapcsolt a kultúrharc az emberek lelkéért!

Ilyenkor kellene az, amiről tegnap beszélgettünk, hogy kilépni az ilyen cégtől, nem megnézni a filmjeiket, nem megvenni a termékeiket... stb.
Sajnos a többség erre képtelen vagy nem érdekli, vagy már át is állt.

Tele van a Star Wars buzisággal.., oké, de a kedvenc filmjeim, nem tetszik hogy ezekkel van tele, de mégis megveszem a mozijegyet, mert hát Star Wars... Vagy iszom tovább a Coca-Colát...

Nem tudunk lemondani. Inkább benyeljük az egyre nagyobb békákat. Így győznek végül.

Tapi2021 2024.08.30. 13:45:34

Hodász is mocorog, másokat álkeresztényez, látszatkeresztényez, ő, aki megbukott, mint pap, elbukott, mint férfi, megszegte az Istennek tett esküjét és az egyház vonatkozó tanításait.., de azért ő a jó és igaz keresztény!!!

"Hodász András egykori katolikus pap interjút adott a Magyar Hangnak, melyben többek közt arról beszélt, hogy szerinte kik a látszatkeresztények, hogy mit gondol Magyar Péterről, és hogy gondolkodik-e a politikai pályán.

„A társadalom beteg, fél, retteg, szorong, gyűlöl, és inkább elviseli a lopást és a hazugságot, mint hogy legyen bátorsága változtatni” – emelte ki Hodász András a Magyar Hangnak adott interjújában.

Az egykori katolikus pap hozzátette, hogy a politikai vezetők és egyes egyházi szereplők csak növelik ezt a rettegést, és mindez minden, csak nem krisztusi.
QP | Quality Placement

Arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e a politikai pályán, azt válaszolta, hogy „abszolút gondolkodtam rajta”, és azt is megjegyezte, hogy volt már olyan politikai formáció, aminek felajánlotta a segítségét.

Kiemelte, hogy ma már sokkal inkább vannak szekták, mint politikai preferenciák, és érdekesnek tartja, hogy a történelmi egyházak lélekszáma csökkenésével növekednek a politikai szekták fanatikusai.

Hodász András a Szabadság-szoborra kerülő kereszt ügyét látszatkereszténységnek gondolja, Magyar Péter sikerét pedig érdekesnek nevezte, szerinte úgy mondja ugyanazt a Tisza Párt elnöke, mint az ellenzék, hogy az emberek mégis hisznek neki.

Hodász András 2022-ben tette le lantját a papi szolgálatot illetően. Ekkor vallotta be, hogy gyerekként molesztálta egy pap, valamint nem sokkal később coming outolt is. "

index.hu/belfold/2024/08/30/hodasz-andras-politikus-politikai-palya-interju/

Tapi2021 2024.08.30. 13:52:01

@Boldeone2: "Csak azt nem értem, hogy miért gyártanak egyre gyengébb filmeket, mi az oka?"

Az, hogy nem a sztori a fontos, a szórakoztatás, meglepetés okozás, fordulatok, jó karakterek, hanem egyedül az IDEOLÓGIAI ÁTNEVELÉS!
Nem sokkal korábban a PC, amit mára a konkrét átnevelés, "érzékenyítés" váltott fel.

Hiszen most már nem elég tolerálni a másságot/pogányságot, el kell ismerni, sőt, azonosulni kell vele, vagy elismerni a primátusát.

Erről írok évek óta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 13:52:12

@Tapi2021:

Hodászka gyorsan átállt. De csalódnia kellett: nem kell Soroséknak már.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 13:53:24

@Tapi2021:

Önmagában ez nem ok.

Hollywood mindig zsidó volt, de a 70-es évek előtt nem terjesztettek ultraliberális eszméket.

Tapi2021 2024.08.30. 13:57:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A filmből kiderül: Bel Riost azt motiválja, hogy meg akarja menteni a férjét."

És ez nem zavarja az alkotóművész örököseit? Hogy buzipropagandát csináltak a hitehagyott zsidók ebből a sci-fi alapműből???

Csak a szabadság emlékművén ne legyen a szabadságot is szimbolizáló kereszt...

vergyula 2024.08.30. 13:58:46

@Tapi2021: Azok mondjuk nem ugyanazok az örökösök. És lehet, hogy zavarja őket.

Gery87 2024.08.30. 14:03:08

Filmeknél is eljutottunk oda mint a zenében, hogy egy ponton, adott korszaknál meg kell állni és nem menni tovább. Felesleges. Annyi minden van hogy bármikor találsz "újat".
Egyrészt "az újszülöttnek minden új", tehát nem számít hogy 30-40 éve íródott e... másrészt úgy is kinőttem a koncertekből, fesztiválokból, pont leszarom él e még vagy koncertezik e az akit hallgatok.
A filmeknél még egyszerűbb, ott nincs "kortársad e?" probléma, filmsztárokkal élőben úgyse találkozol, az aktuális celebkedésük meg nem érdekelt volna 40 éve se.

alöksz róz 2024.08.30. 14:04:03

@Tapi2021: ettől még csinálhatnának jobb filmeket és sorozatokat.

Gery87 2024.08.30. 14:04:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kisebbség mindig liberalizmust akar a többségtől, hisz a többség "nacionalizmusa", értékei nem érdeke mert nem az övé.
Lásd Bulgáriai törökök.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 14:07:32

@Gery87:

A kisebbség nem liberalizmust akar, hanem nem akar többségi uralmat.

Tapi2021 2024.08.30. 14:07:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem volt megfelelő környezet hozzá a még dominánsan hívő, keresztény Amerika (és a nyugat).

Azóta - ugyanők is - sokat tettek azért, hogy az emberek agya, lelke átálljon, elforduljon olyan irányba, ahol már nem baj, ha kilóg a lóláb, sőt, az egész ló. Túl vannak, vagyunk a kritikus tömegen.

Eljött az új pogányság kora.

Ezért jó, ha te uralod évtizedeken át a médiát, a kommunikációs csatornákat, a művészeti ágakat, az irodalmat (vagy ezek domináns részét), és az OKTATÁST.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 14:20:23

@Gery87:

A zene csúcsa a XVIII. század közepe. Azóta megy lefelé, s ha vannak is kiemelkedések, de az átlagszint megy le.

Nem lehet ilyet felülmúlni, pl. ilyet, ez ahelyzet: www.youtube.com/watch?v=osg_WmeLxQk

alöksz róz 2024.08.30. 14:21:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: öngerjesztő folyamat ez.
(itt egy kis plusz pénz a jófej progresszívet játszó szponzoroktól, ott egy kis félelem a lehúzó arctalan tömegtől, stb)

még tervszerűségnek se kell benne lenni, mint a last of us promózásában...

például megnéztem unalmamban a vaják c. sorozat első 2 évadát. kissé gagyi fantasysorozat egy harcolós játék alapján.
olyan is a főszereplő, hümmög és megbasz mindenkit. a sorozat is ilyen, kevés a szöveg, sok a harc és a pucér nő. ilyen zsánersorozat.
na addig sírt a nézők egy nagyon kis százaléka (néhány nő a neten), hogy túl egyszerűek a karakterek, túl sok az erőszak és a pucér nő, hogy tényleg kivették az utóbbiakat és raktak bele sok oda nem illő érzelgős párbeszédet. mert akartak felelni. elbaszták hát a zsánert önként maguktól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 14:23:42

@Tapi2021:

Megvették a jogokat, gondolom szabad jigokkal, eleve a filmben az van, hogy "alapján", azaz nem hű megfilmesítés.

Tulajdonképpen csak a zene profi munka, a jó John Williams hagyományokat követte a szerző: www.youtube.com/watch?v=83zju57w1BU

alöksz róz 2024.08.30. 14:30:48

@alöksz róz: na de van ellenpélda is, a bmw sokkal tökösebb volt.

sírtak a neten sokan az újabb típusú bmw-k előzetesen kiadott képeit megnézve, tök szar lett az eleje, ez így nem jó, csinálják vissza mert irgumburgum.
amire a bmw marketingesei csak annyit írtak, hogy a neten siránkozók és fanyalgók nem is a bmw eladási célcsoportja :-)

vergyula 2024.08.30. 14:38:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ki is akarná Bach-ot felülmúlni? De attól még elférhet mellette más stílusú zene is. Ahogy a legszofisztikáltabb éttermi ebéd után is jól tud esni a vajaskenyér vacsorára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 14:48:53

@vergyula:

Az a röhej, hogy amikor az ember megnéz 70-es, 80-as évekbeli, akkor teljen kommersznek számító zenét, s megdöbben mekkora minőség a mához képest!

Ilyen www.youtube.com/watch?v=mUg5aEy-8CQ s az emberke 40 éve ebből él

vergyula 2024.08.30. 15:08:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szoktam "reaction" videókat nézni, ahol jellemzően fiatalabb emberek (de általában zenéhez értő emberek) reagálnak régebbi zenékre. Egy jellemző mondat (Dire Straits - Sultans of swing): "Modern music just doesn't do it!"

Azért biztos vannak értékes darabok manapság is, de én nem igazán ismerem a mai zenét. És itt is igaz a tömegtermelés, tehát arányaiban több a szemét, mint régen.

vergyula 2024.08.30. 15:15:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Koós Jani is jól elvolt a Kislányból, meg a zongorából.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 15:34:18

@vergyula:

A technika is hibás ebben. Ma túl könnyű zenélni.

Amikor meghívnak manapság retró eseményekre 50-60 éve énekesnőket, akiket akkor mindenki lenézett, s kiderül: simán énekelnek ma is, segédeszközök nélkül.

62 éves csaj: www.youtube.com/watch?v=JTKnOXKDjsg

Amikor híres volt, tejesen kommersznek számított: www.youtube.com/watch?v=rF2XAjVTzyQ - akinek tetszett, az letagadta.

vergyula 2024.08.30. 16:06:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, Susanna még mindig jó. Ahogy pl. Kovács Kati, Szűcs Judit is.
Hogy férfit is említsek, 2 éve voltam Demjén-koncerten. Ugyan szegény Rózsi végig egy motor formájú járássegítőre támaszkodott, az énekléssel nem volt gond.

vergyula 2024.08.30. 16:07:51

@vergyula: Ellenpéldának ott van Zoltán Erika. Pár éve itt volt falunapon, nem túl sokat produkált. (tán régebben sem)

vergyula 2024.08.30. 16:12:24

@vergyula: Néhány éve volt egy István, a király emlékkoncert. Vikidál kicsit megsértődött, mert nem hívták meg. Szörényi ennyit mondott: Vikidál Gyula már 20 éve sem tudott énekelni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 16:14:30

@vergyula:

Legalábbis próbálkozott.

Azóta felszedett 30 kilót, s végképp nem tud. Pedig énekeseknél a túlsúly nem szokott gondot okozni.

vergyula 2024.08.30. 16:18:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sőt, mintha hallottam volna olyan erősen túlsúlyos operaénekesről, akinek a hangja sokat romlott, miután lefogyott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.30. 16:21:26

@vergyula:

Igen, az opera műfajban még előny is sok esetben a túlsúly.

vasútihíd 2024.08.30. 16:41:54

@Serény Vélemény: pedig vannak régebbi jó nyugati scifik is mint mondjuk az itt említett asimov meg heinlein meg dick. persze nem mindegyik könyvük és az újabb wókos képernyőre vagy vászonra vitt teljesen átírt váltoataik undorító élvezhetetelen propagandák. de nem baj az igazán elgondolkodtató scifik mint a kínai háromtest probléma meg a nem agymosott orosz írók művei élvezhetők. birca szokott itt ajanlani ilyeneket remélem majd ajánl még többet és nem csak a rothadó holivúdi maszlagról ír.

Gery87 2024.08.30. 21:28:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Aminek eszköze a liberalizmus áligenlése.

Lásd nyugaton a ballibek migráns meg palesztin szopkodása, aminek az egyébként vérnacionalista, meg vallásos és konzervatív kisebbségek nagyon örülnek...

élveteg 2024.08.30. 22:05:39

Csinálni kellene egy másik filmet is ahol az Öszvér a buzi További ötletem A hosszú kések éjszakájának a megfilmesítése ahol Ernst Röhmöt egy néger nő alakítja

gigabursch 2024.08.30. 22:14:40

Nos, aki a bizánci tábornok életútjára kíváncsi, az olvassa el Róbert Graves: Vitéz Belizár című regényét.

gigabursch 2024.08.30. 22:28:12

@élveteg:
Ha ezeken akarsz röhögni, a kurucon futottam bele ilyen hálivúdi sztenderd szerint mémesített plakátokba.
m.kuruc.info/r/6/267374/

A hozzászóláshoz között van néhány gyöngyszem...

Billy Hill 2024.08.30. 22:50:04

@élveteg: És amikor Himmlert egy palesztin nő játssza, aki Gáza miatt indult el az antiszemitizmus útján? Természetesen multiverzumban / alternatív idősíkokon történne, némi transz vagy queer sejtetéssel, valamint meleg haverral (a szükséges nézői feszültségoldás végett). Mondjuk egy queer Gauleiter vagy valami ilyesmi.

Madarász Henrik 2024.08.31. 05:22:48

@Tapi2021: Asimovnak is voltak fura dolgai, szóval nem zavarná. Az Alapítvány témát lezáró regényben egy hermofrodiíta a főhős, aki dönt a világ sorsáról és a kollektív tudatban feloldódás mellett dönt.

Wildhunt 2024.08.31. 09:33:52

@Madarász Henrik: nem. Golan Trevize egyértelműen férfi. Az "új faj" gyermeke Daniel tudatának hordozójává válik a Holdon.

_Neville 2024.08.31. 11:30:14

@Boldeone2: a kontraszelekció miatt, ugyanis nem a tehetség számít, hanem hogy ki felel meg a woke baromság ideológiájának. Na nem baj, majd elmúlik ez is, mint Mao kulturális forradalma, meg a többi agyhalál.

_Neville 2024.08.31. 11:33:20

Amúgy szerintem az az érdekes, hogy folyamatosan óriásit buknak ezek a woke agymosodák, mégis tovább nyomják, ami kapitalista szempontból nonszensz. Innen látszik, hogy a filmművészet (már amennyire ez még annak nevezhető) csak eszköze valami másnak, nem ezzel akarnak igazán pénzt keresni. Semmiben sem másak ez, mint a szovjet propagandafilmek.

MEDVE1978 2024.08.31. 12:34:46

Az Alapítványt végignéztem, mármint a második évadot. A buzi romantikus rész kibírhatatlan volt (számomra). Az elején zavart, hogy egy néger lány a főszereplő, de ez egy idő után elmúlt. Úgysem ő az igazi főszereplő.

Nagyon régen olvastam az Alapítványt és nem volt kedvem újraolvasni, csak a zanzát olvastam el. A lényeg, hogy az Alapítvány megfilmesíthetetlen, még talán sorozatban is. Az eredeti lényege, hogy több gerenáción keresztül megy és az egyetlen kontinuitás Seldon víziója. Igazából egy regény arról, hogy hogyan halad előre egy civilizációs kísérlet. Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy ezt nem lehet megfilmesíteni, amolyan antológiasorozat lenne, mindig különböző szereplőkkel, akikhez nehezen kötődik a néző. Ezt hidalták át a három állapotú klóncsászárral (hajnal-nappal-alkonyat), az őket karbantartó robottal (Demerzel) illetve azzal, hogy valamilyen formában Seldon is főszereplő, illetve a kötelező néger lány. Önmagában ez egy jó ötlet.

Ugyanakkor volt benne három kiemelkedő alakítás:
Jared Harris - Hari Seldon
Lee Pace - Brother Day
Laura Birn - Demerzel

Ők viszik a hátukon igazából a sorozatot, nem a néger lány, aki formailag a "jó" főszereplő.

Eléggé nehéz, de ki lehet zárni a woke részeket (viszonylag gyakori buzulás, a zseni néger lány stb.) és anélkül élvezni.

GyMasa 2024.08.31. 20:43:29

@_Neville:
Ez olyannnyira igaz, hogy pl. a Disney kifejezetten csak olyanokat vett fel az utóbbi évek Star Wars filmjeinek meg a sorozatainak a forgatókönyvét megírni, akiknek halvűány fogalma sincs a szériáról. azaz, soha nem olvasott vagy látott belőle egy betűt/percet sem.
Ezekkel, ugye elég nehéz olyat írni, ami tetszik a fanoknak...

jónévez 2024.09.01. 22:44:22

@élveteg:
Az tök érdekes lenne.
Hiszen Öszver pont azért (is) lett, az, ami, hogyhát öszvér volt szexuálisan is (ha vágod) Egy mondatban, de érzékelhetően elmondta.
Egy buzi egész másként jönne ki.

jónévez 2024.09.01. 22:51:10

Poszthoz:
Nem értem, milyen esélyt adtál a filmnek. Az Alapítvány-trilógia eszméje is messze áll tőled, egy filmtől mit vártál?
(Én szerettem, hiszen amerikánus eszmét sugárzott. A Második Alapítvány pedig a mindent irányításra felesküdötteket, érdekes volt a két világuralomratörő izéket olvasni.
A folytatásokat "gaia, izé) már fárasztó volt.

jónévez 2024.09.01. 23:01:01

Az "én a robot"-ot vssk félszemmel néztem, TV-ben volt, kétszer biztosan.
Mondjuk, eleve félek a megfilmesízéstől. Van saját fantáziám olvasás közben, más fantáziáját utána már nehezen fogadom.
Tom Sawyer-t is olvastuk gyerekként. Nagyon-nagyon ott van.Szerencsére nem láttam filmben (pedig van, még TV-n is adták, csak nem néztem meg)

alöksz róz 2024.09.02. 02:20:21

@jónévez: a lady chatterley azért csak jobb volt filmben

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.02. 08:39:51

@vergyula: Koós Jani (meg a többi is) képzett, Zeneakadémiát végző művész volt. Máskülönben a színpad közelébe se mehettek volna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.02. 08:41:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig volt jópár dilettáns, forgatókönyvíró szinten a legdurvábban.

Tapi2021 2024.09.02. 14:32:15

@élveteg: "További ötletem A hosszú kések éjszakájának a megfilmesítése ahol Ernst Röhmöt egy néger nő alakítja"

Buzi, néger, nőt meggyilkolni? Nem gondolod komolyan!

Az új változatban Röhm hetero, fehér, férfi, esetleg még keresztény is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása