magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Liberálateista süketelés

Hardcory Mihály azt mondja, a Magyar Rádió volt épülete kapcsán, persze szarkasztikusan, hogy "a hit ereje azért mégiscsak fontosabb a józan észnél".

Ősi felvilágosodáskori mítosz, miszerint egyrészt van a józan ész, másrészt a babona. Az egyik ateista babona ez valójában, mely szerint a hit az a tudás hiánya.

Ez a nézetvilág a legszívesebben betiltaná a vallást. Vagy legjobb esetben olyan jótékonysági egyletté degradálná le.

Majd történelmi emlékeket mesél a szerző. Ebből egy megállapítás teljesen igaz: "a Magyar Rádió volt az a szakmai műhely, ahol elkezdték komolyan feszegetni a diktatúra határait" - ez igaz, valóban a Magyar Rádió volt az egyik intézmény a későkádári korban, mert igyekezett tágítani a cenzúrán, ezt felesleges lenne nem elismerni.

A folytatás viszont szemtelen hazugság: "Ahogy az sem volt véletlen, hogy 1994 tavaszán a vesztét érző jobboldali hatalom éppen 129 rádiós, meg néhány Egyenleg-es tévés kirúgásával, a hatalom brutális erejével akarta meghódítani azt, amit sem pénzzel, sem zsarolással, sem árulókkal nem tudott megszerezni. Emlékszem a szolidaritási tüntetésre a Pollack Mihály téri épület előtt. Akkor még ezrek töltötték meg a placcot, mert akkor még fontos volt a szabad szó, a független rádiózás." - a valóságban ez a liberális vészkorszak csúcsa volt, amikor a Rádió munkatársai tömegesen átálltak a liberális oldalra, s minden más véleményt üldöztek, ezt elnevezve "független rádiózásnak".

Orbánék nagy érdeme 2010 után, hogy ezt a "független" rádiózást likvidálta.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3718484139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.09.10. 08:32:54

szarkasztikusan, hogy "a hit ereje azért mégiscsak fontosabb a józan észnél
--------------------

A két hangot nem is igen rakem, ahogy hit és ész. Ezek a hangok már avultak, dúrgerni kellene őket. A hit egy németizmus volna a Glaube-ra, indogermán kei stumától a hű, erre a hinni, ahogy glauben a lieb-től. Az ész hang nem török, hanem indogermán, stak rosszul beszélik, attól, hogy empíria, indogermán ueidh stumától ered, vagyis wissen, rokonja a libcsi jevevényhang, ahogy vizsgál, vigyáz és a vicc. Nem igen rakelem olyan hangval, hogy ész, úgy totál nem, hogy töröknek makogják, de nem rakják, hogy ez a hang empíria volna, a hangösszerakást, hogy józan ész már totál bullshiot, dohonkela nekem. Empíriára van egy raktább hang, ahogy őr, indogermán uer, ettől a wahrnehmen is, az ész hangot keverik a rendvel, a rációval, így totál halandzsa az ész.

De tovább se rakem igenstak, attól, hogy a Glaubesok igenstak a libcsik, nekik van glaubéjuk, ahogy fingrizmus, butaká, fecni, democsokrácia, ez már-már dogmatizmus, irracionálisak, ahogy nekik nem van empíriájuk se, totál az empíria fájandja, vagyis így a libcsi a libcsizmusjával a rend, a ráció és az empíria fájandja.

Erre példa a szokott gótos példa: ha romány empire nem van, úgy empirikusan a ius gentium, hogy romány szukát erővel durrantani ius gentium, ahogy meredejteni is, és humánus is, ha nem vered szét a fejét a baltával. Az empíria stak ahová van, ahol van romány empire, ha nem van, empíria se van, de logoszja se.

A 21. századra az olyan hangok, ahogy hit vagy ész totál halandzsák, attól is, hogy rosszul beszélik, úgy én dúrgertem ezeket a hangokat, stak zavaróak, a systemá,nál nem vannak. A hit hangot átírem libcsizmusra, az ész hangot, attól, hogy a modern empíria libcsi, a ráció fájandja, átírem libcsizmusra.

Úgyhogy én ezt hallem: a libcsizmus ereje fontosabb a libcsizmusnál.

Kútmester 2024.09.10. 11:06:02

El is hittem hogy Hardcory. Mondtam is mekkora név ez már!

ZorróAszter 2024.09.10. 14:17:08

"Ősi felvilágosodáskori mítosz, miszerint egyrészt van a józan ész, másrészt a babona. Az egyik ateista babona ez valójában, mely szerint a hit az a tudás hiánya."

A zsidó vallás is így indult: találjunk ki egy korszerű, modern Istent a babonákkal szemben.

A kereszténység is babonaságnak tekint minden más vallást. Akkor miért van fennakadva azon, hogy az ateizmusvalláás is babonaságnak tart minden mást?

Maga is ezt teszi.

Ráadásul azzal a csúsztatással, miszerint a felvilágosodás=ateizmus.

Még Roespierrék is megtartották a Legfőbb Lény ünnepét.

Gery87 2024.09.10. 14:44:13

A hit a tudás, az információ hiánya, valóban.
Nem tudok valamit (hogy lett a mindenség) ezért kitalálok valamit rá.
Az hogy a keresztény isten létezik az pont annyira bizonyítható mint az hogy a Spagettiszörny létezik vagy bármi más vallási magyarázat a helyes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.10. 14:59:09

Szerintem amiről a moszkvai rádió tudósítója süketel, az 1992 nyarán volt nem 1994 tavaszán, de lehet hogy én emlékszem rosszul.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.10. 15:08:56

@Gery87:

A spagettiszörnyesek iszonyú buta ateisták. Nme veszik észre, hogy a vallás mellett adnak érveket.

Mert attól, hogy Istent elnevezik Spagettiszörnynek semmi se változik.

Az az ateista elmélet, hogy a vallás tudáspótlék meg régen megdőlt.

Tapi2021 2024.09.10. 16:46:33

Ez pontosan így van. Én már éltem akkor. :-)

Szó szerint BRUTÁLIS túlsúlyban voltak, (jobb)konzi-keresztény gondolkodású újságíró be sem kerülhetett. Nem, hogy objektivitás meg sokszínűség nem volt, de olyan erővel védték be a megszerzett koncot, hogy senki nem férhetett hozzá. Plusz bevetették a szokásos: üldöznek minket, elnyomnak, diktatúra, jönnek a nácik (vagyis mindenki, aki nem ők), vége a szólásszabadságnak... mantrákat.
Pont mint most is még.

És a nyugati elvbarátok, újgyarmatosítók, akkor is, mint most, "hittek nekik". És őket támogatták.

Holott egyszerűen arról volt szó, hogy a 100%-os ballib uralmat próbálták kicsit fellazítani, arányosabbá tenni.

De hát akkor még bőven ott volt a fronton az összes szocialista szakember is, a pártállami, diktatúrai múltból, akiknek nem esett jól, hogy át kellene adni a pozícióik egy részét.

Tapi2021 2024.09.10. 16:53:34

Ja, és a rendszerváltás UTÁN a magyar média volt és maradt a "bukott" baloldal ÖKLE! Verték, gáncsolták is rendesen a jobb-konzi-nemzeti kormányt, pártokat. Ment az uszítás ellenük minden csatornán.

Ha úgy akarták, a megválasztott kormány min. elnökét sem engedték be a tv-be, hogy országos jelentőségű ügyben nyilatkozzék!

A taxis blokádban is volt szerepük.

Ha normális rendszerváltás lett volna, mint ahogy nem volt, az első lett volna, hogy a múlt kiszolgálóit azonnal kiebrudalják, a médiából, az egyetemekről... De nem így lett.

Alá is tettek sok-sok évig minden nem ballib kormánynak...
(Most is ezt csinálják, csak már nem övék a 100%!!! Így sokkal kisebb hatékonysággal.)

Tapi2021 2024.09.10. 17:03:32

@Gery87: "Az hogy a keresztény isten létezik az pont annyira bizonyítható mint az hogy a Spagettiszörny létezik vagy bármi más vallási magyarázat a helyes."

Ez nem így van. Ezt azért hiszed így, mert hiányzik ezen a területen a megfelelő tudásod!

Egy példával illusztrálva: A mikroszkópok előtt a sejt csak egy zselés valaminek látszott, szinte egyneműnek. Senki nem látta, hogy még apróbb "gépezetek" sokaságával van tele, sem azt, hogy létezik az RNS és a DNS...

Te a azért látod minden vallást és hitet ugyanolyannak, azért teszel a keresztények által hitt Isten és a Spagettiszörny közé egyenlőségjelet, mert nincs meg a szükséges mikroszkópod/tudásod ahhoz, hogy lásd, megértsd, hogy mennyire bonyolult ez a "sejt" belül, és hogy lehet súlyozni, szelektálni az információkat. A különbségeket felfedezni hitek, feltevések, teóriák között.

Vagyis lehetséges kiszűrni a jobb, racionálisabb elképzeléseket abból a masszából, amit vallásoknak hívnak.

De ehhez tudásra van szükség ezen a területen.

ZorróAszter 2024.09.10. 19:37:21

@Tapi2021:

"Ha normális rendszerváltás lett volna, mint ahogy nem volt, az első lett volna, hogy a múlt kiszolgálóit azonnal kiebrudalják, a médiából, az egyetemekről... De nem így lett."

Most igazolta Rákosi Mátyást. Ki hitte volna hogy ennyire kedveli.

Persze, hisz végre vége ennek az ostoba Kádár-nosztalgiának: manapság egyre többen úgy sóhajtanak fel, hogy "Rákosi Apánk! Hol késel az éjji homályban?"

:o)

ZorróAszter 2024.09.10. 19:41:34

@Tapi2021:

"Vagyis lehetséges kiszűrni a jobb, racionálisabb elképzeléseket abból a masszából, amit vallásoknak hívnak.
De ehhez tudásra van szükség ezen a területen."

Például arra a tudásra, hogy a vallások elsősorban egymásnak mondanak ellent. Nem véletlenül ölik egymást mióta csak világ a világ.

És az ateistákkal való vita csak másodlagos.

ZorróAszter 2024.09.10. 19:47:18

@Tapi2021:

"vége a szólásszabadságnak... mantrákat."

Vicces mikor fidesznyik ostorozza a mantrákat.

"Holott egyszerűen arról volt szó, hogy a 100%-os ballib uralmat próbálták kicsit fellazítani, arányosabbá tenni."

"kicsit fellazítani"
Muhahaha!!!

Csak ne nézzük meg a Mediavorks portfolióját és hogy hány médiának a tulajdonosa a központi főszerkesztővel "igazgatott" birodalom.

:o)

Gery87 2024.09.10. 20:27:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mert attól, hogy Istent elnevezik Spagettiszörnynek semmi se változik."

:D
Már miért lenne isten melletti érv? Főleg a keresztény istené?
Kiválhattak volna több istent is. Az is pont annyira bizonyíthatatlan.

Meg persze pont azt bizonyítja hogy a konkretizált adott vallás és tanításai, dogmái semmivel nem valószínűbbek, igazak mint az összes többié.
Erre példa:

Te azt mondod isten így meg úgy...ez meg az...
Én meg azt mondom, nem mert az én istenem van és az meg emígy..

Na kinek van igaza? Kié létezik valójában?
Miért pont az?
Vagy azt mondom, nincs egyik sincs.
Cáfold meg.

Gery87 2024.09.10. 20:30:42

@Tapi2021:

"Ez nem így van. Ezt azért hiszed így, mert hiányzik ezen a területen a megfelelő tudásod!"

Ez marhaság.
Nem tudás kell ehhez csak hit vagy erre nevelés.
De ebből meg van ezer..
Miért pont a tidé a jó?

"Egy példával illusztrálva: A mikroszkópok előtt a sejt csak egy zselés valaminek látszott, szinte egyneműnek. Senki nem látta, hogy még apróbb "gépezetek" sokaságával van tele, sem azt, hogy létezik az RNS és a DNS..."

Igen, csak hát a mikroszkóp létezik és mindenkinek ugyanúgy működik:D
Nem lehet azt mondani hogy én nem látok semmiféle mikroszkópot vagy hogy én mást látok.
Ellenben isten mindenkinek más.

"Te a azért látod minden vallást és hitet ugyanolyannak, azért teszel a keresztények által hitt Isten és a Spagettiszörny közé egyenlőségjelet, mert nincs meg a szükséges mikroszkópod/tudásod ahhoz, hogy lásd, megértsd, hogy mennyire bonyolult ez a "sejt" belül, és hogy lehet súlyozni, szelektálni az információkat. A különbségeket felfedezni hitek, feltevések, teóriák között."

Neked sincs meg, csak zagyválsz.
Egy másik vallás képviselője szerint meg te beszélsz hülyeségeket és neki van meg a tudása, tévedsz, sőt hitetlen vagy és a pokolban fogsz égni.

"Vagyis lehetséges kiszűrni a jobb, racionálisabb elképzeléseket abból a masszából, amit vallásoknak hívnak."

Dehogy lehetséges.

"De ehhez tudásra van szükség ezen a területen."

Ez csak blabla.

alöksz róz 2024.09.10. 20:39:49

@Gery87: "Egy másik vallás képviselője szerint meg te beszélsz hülyeségeket és neki van meg a tudása, tévedsz, sőt hitetlen vagy és a pokolban fogsz égni." - vagy egy birka lesz a következő életében.

is :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.10. 20:53:56

@Gery87:

Beszéltem már erről spagettissel. Csúnyán bukta a vitát 5 perc alatt.

Tulajdonképpen ezeket kell mondani a spagettiseknek:
- Egyetértesz, hogy Isten meghatározása: mindenható, mindentudó, a mindenség teremtője?
- A Spagettiszörny ennél kevesebb vagy azonos vele?

S kész, nem tud erre mit mondani.

Gery87 2024.09.10. 22:32:58

@alöksz róz:

Bármit is mond Birca meg Tapi, a vallás azért született meg mert az ember magyarázatot akart arra mi miért és mi végre van!

Ez az öntudat következménye semmi több:

Az ember tisztában van a saját múlandóságával és egyediségével, tudatosan felfogja a világot.
Ha az állati életösztön tudattal párosul, értelmével kapaszkodik is saját létezésébe és ezért találja ki a túlvilágot meg keres értelmet a létnek.
Hisz nem elviselhető hogy "vagyok aztán nem vagyok és ennek nincs értelme, hisz értelmes vagyok".

Gery87 2024.09.10. 22:36:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egyetértesz, hogy Isten meghatározása: mindenható, mindentudó, a mindenség teremtője?
- A Spagettiszörny ennél kevesebb vagy azonos vele?

S kész, nem tud erre mit mondani."

Miért ne tudna mit mondani?
Nem értem.

Egyszerűen annyit mond: igen, mind ez.
"De nem olyan mint a te keresztény istened, és nem azok a tanításai, mégis pont annyira lehetséges mint a tiéd. Tehát vagy tévedsz vagy nem, de ezt nem tudhatod"
Ennyi.

El kell döntened most végre hogy egy általános teremtő és mindenható istenben hiszel vagy a keresztény istenben mert nem mindegy!

ZorróAszter 2024.09.10. 22:41:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"mindenható, mindentudó, a mindenség teremtője"

A matematikát azért találták ki, hogy a látens fogalmi pontatlanság ne okozhasson hibás premisszákból kinduló érvelést, és annak nyomán téves állítást és levezetést.

Ennek ellenére még a matematikával is ezer gond van. Nem csak a való világban való alkalmazásával, hanem már magán a matematikán belül is.

Ilyen gumifogalmakkal, mint "mindenható", "mindentudó", "a mindenség teremtője" meg aztán bármi levezethető és ugyanannak az ellenkezője is.

Ez az alapvető gond a teológiákkal.

De nem is csoda, ha még az egzakt matematikával is vannak gondok.

ZorróAszter 2024.09.10. 22:49:52

@Gery87:

Az előbbit magának is írhattam volna.

"Az ember tisztában van a saját múlandóságával és egyediségével, tudatosan felfogja a világot.
Ha az állati életösztön tudattal párosul, értelmével kapaszkodik is saját létezésébe és ezért találja ki a túlvilágot meg keres értelmet a létnek.
Hisz nem elviselhető hogy "vagyok aztán nem vagyok és ennek nincs értelme, hisz értelmes vagyok"."

Mindebből nem következik, hogy nincs Isten.

Abból, hogy valaki hülyeségeket állít valairől, abból még nem következik, hogy az nem is létezik. Akkor sem, ha ugyanazt a hülyeséget az emberek többsége vagy akár minden ember állítja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 07:55:40

@Gery87:

Mindegy mik a vallás tanításai, itt Isten fogalmáról van szó.

A kérdés: mi a Spagettiszörny viszonya Istenhez? Erre nem tudnak választ adni.

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 08:06:35

@Gery87: állati életösztön tudattal párosul, értelmével kapaszkodik is saját létezésébe és ezért találja ki a túlvilágot meg keres értelmet a létnek.
-------------
1. Állat? Inkább dühort mondanál, az állat az az istállónál van, ez a libernyák.
2. Ösztön? Bullshit hang, jevevényhang, a magyar sti-sté-stá stuma más formája, így nem a magyar Weltanschauung részje, egy totál halandzsa hang. Mondjunk ide dúrongást.
3. Értelem? Azt fossák vagy szarják? Stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni.
4. Lét? Hol a lé? Nem rakem ezt se.
5. Világja stak a kretény-libcsi van, magyarnak erda, árda, rakumány, de az alerda az árda.

6. Nálem sohase volt ilyen dúrongás, nem is rakem az egész új-ónemmagyar kretény-libcsi halandszát, pogány vagyem.

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 08:11:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Spagettiszörny viszonya Istenhez? Erre nem tudnak választ adni.
----------------
1. Nem hez, ez jevevényhang.
2. Nem rakem antoregyót rejni, vagy stak antoregyni, a válasz egy bullshit hang.

3. Stakhát ez a spagettiszörny totál olyan, ahogy a democsokrácia, a libernyákizmus, a butaká, vagyis a kretény Jehova.

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 08:15:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Magyarázatot, de nem tudományos kérdésekre.

-----------
Regyó, nem magyarázat. De hogy a faszem ez a kúrományos? A kúrományos is keresztény, historykusan kereszténység a rakuja, Grundja.

Ez faszság volna, ha mondjuk a kreténységnél van freier Wille, a kúrománynál nem(rakuját ismerjük), a butakánál újra van. Ez keresztény, libernyák, pógári mischmáscholás, fingrizmus!

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 08:27:22

@Gery87: , a vallás azért született meg mert az ember magyarázatot akart arra mi miért és mi végre van!
---------------
1. A vallás vélés, választás, libcsizmus. A szület egy bullshit hang, bírtavál magyarul, a magyarázat egy bullshit hang, regyó.

2. Miért? Hát ezt a hangot nem is rakem, dúgerni van, saját magyar systemámat zavarja, stak er és ár indogermán stuma van, ér nem, ez Zielsetzung. Protestálem a miért hangnak anta is, magyarul úgy kell mondani, hogyan, wie, what, hwa ídj(hogy).

Nem ismerem, hogy látad-e mondjuk az Arrive namája sci-fi filmet, ott mondja a lingvsitiknya, hogy egy nyelvnél entós, apriori, hogy rakja az ember a warum és a wie különbségjét. A régebbi magyar nyelv nem ismertaja a Zielsetzungot, ez libernyák, vagyis az ősmagyar a wie, what-ra azt mondaná: Raumschiffen, vagy lóvon.

Mondjuk jen az Aljan, Alien humanoidokat írtani, úgy nem rakja, hogy warum, stak azt, hogy hogyan, attól, hogy a tevésje instiktív, dúrongós, a görög ékon-val bír, ez naturális, ethoszi kell, az ölés így instinktív.

3. Végre? A vég etimológiája is bizonylosza, három is van, három módon is van rakni. De ez már újra libernyákizmus, nem egyéb, ahogy telelogizmus. Az ősembernek, az ősmagyarnak ez is ismerlosza volt.

Tapi2021 2024.09.11. 11:09:58

@ZorróAszter: "Például arra a tudásra, hogy a vallások elsősorban egymásnak mondanak ellent. Nem véletlenül ölik egymást mióta csak világ a világ.

És az ateistákkal való vita csak másodlagos."

Hiába beszélnének egy embernek mondjuk az integrál számításról, ha még az összeadás-kivonásnál tart.
Ugyanez a helyzet a vallások megértésével és az információk súlyozásával és szelektálásával is.
Tehát nyilván hiába mondom, hogy ki lehet szelektálni a hibás, emberi fantázián alapuló vallási elképzeléseket és azt, ami jó eséllyel egy létező felsőbb értelemtől származik, illetve rá mutat.
Ez már "integrál számítás", csak a vallás, teológia területén.
Háttértudás nélkül nem érthető.

Az ateistákkal is vitázunk - itt is -, de ennek a hitnek jelenleg nincs konkrét közössége. Néhány poénból létrehozott ateista "egyházon" kívül.
Így a vita jellege más.
A legtöbb vallás állít valamit, nevezetesen, hogy van más is a látható, érzékelhető anyagon kívül, ami nem anyag, és van nem anyagi és nem emberi értelem is.

Az ateisták meg nem állítanak, hanem tagadnak, az ateizmus alapvetően a többi elképzelés tagadása, arra épül.
Egyébként ugyanúgy meg vannak a sem tudományosan, sem máshogyan nem igazolt hittételeik, amiket "bemondásra" elfogadnak, elfogadtok. Igazolás nélkül. Ezért mondható az ateizmus is hitnek, egyfajta vallásnak.

Tapi2021 2024.09.11. 11:13:59

@Gery87: "Már miért lenne isten melletti érv? Főleg a keresztény istené?
Kiválhattak volna több istent is. Az is pont annyira bizonyíthatatlan.

Meg persze pont azt bizonyítja hogy a konkretizált adott vallás és tanításai, dogmái semmivel nem valószínűbbek, igazak mint az összes többié."

Újra írom, ez a magabiztos kijelentésed, véleményed a NEM TUDÁSODBÓL fakad. Én óvatosabb lennék, ha nem értek valamihez.

Tapi2021 2024.09.11. 11:26:24

@Gery87: "Igen, csak hát a mikroszkóp létezik és mindenkinek ugyanúgy működik:D"

Ahogy az agy is létezik, mint "mikroszkóp", csak ez sajnos nem mindenkinek ugyanúgy működik!
Mert fel kell tölteni jó sok információval és tudással, adott szakterületről, ahhoz, hogy MEGALAPOZOTT és talán igaz véleményeket tudjunk megfogalmazni róla.

A jó pap is holtig tanul, és még sem fog mindent tudni. Te mennyit tanultál a vallásokról, a keresztény teológiáról..??? Hogy össze tudnád őket hasonlítani, hogy el tudd dönteni, hogy egy madárfejú, szárnyas istenről szóló elképzelés állhat-e közelebb a valósághoz, vagy az, amely egy nem emberi végtelen és örök teremtő Istent feltételez, aki képes volt létrehozni, megtervezni mindent?

Itt jön be, hogy képes vagy-e pl. az alkotásokból következtetni az alkotóra!? Illetve, hogy hajlandó vagy-e egyáltalán erre? Meglátni, ami a szemed előtt van, a tagadás helyett? ...

Tű pontosan tudsz következtetni egy szabályos gúlából a sivatagban arra, hogy az más, mint egy szél alkotta dűne, a gúla ÉRTELEMRE utal. Gond nélkül meg tudod látni egy űrhajóban, hogy a létezése ÉRTELEMRE utal... De nem tudsz/nem vagy hajlandó meglátni ugyanezt egy szúnyogban vagy lóban, vagy a világ számtalan, az űrhajónál SOKKAL bonyolultabb, komplexebb, sokkal több INFORMÁCIÓT tartalmazó - ergo, még több ÉRTELEMRE UTALÓ - rendszerében, létezőjében.

VAN út Isten/az értelem szükségszerű létezésének el- és felismeréséhez! Csak végig kellene rajta menni!

Tapi2021 2024.09.11. 11:40:34

@Gery87: "Neked sincs meg, csak zagyválsz.
Egy másik vallás képviselője szerint meg te beszélsz hülyeségeket és neki van meg a tudása, tévedsz, sőt hitetlen vagy és a pokolban fogsz égni."

Ez egy vitában kiderül!
Én elég sokban vettem már részt. A partnert, mivel erős a hite nem tudom meggyőzni, de a külső hallgatók, ha valóban rendesen figyelnek és érteni akarnak, megláthatják a különbségeket a fantáziatermékek és a lehetséges valóság (jobb feltevések) között.

A vita nem attól nehéz, mert nincsenek megfelelő, racionális és logikai érvek - elég megismerni pl. az Értelmes Tervezettség koncepcióját és irodalmát - , hanem azért, mert HITEK VITÁJA zajlik.
Igen, az un. tudósokkal is! A kitalált vallások, az ateizmus, materializmus jól cáfolható, csak akik ezekben a hitekben élnek, NEM AKARNAK ezekkel szembenézni, mert ezekben akarnak hinni.

A materialista "tudomány" például kifejezrtten azzal az eszközzel védi meg magát az igazságtól, amit módszertani naturalizmusnak hívnak, ami szerint, ha a nyomok, az információk netán egy értelemre utalnának, AZT NEM SZABAD ELFOGADNI, KI KELL ZÁRNI a lehetséges magyarázatok közül.
Azaz, ha pl. az élővilág kutatása egy értelmes tervezőre mutatna, mint a legkevesebb feltételezést tartalmazó válaszra - Occam borotvája -, az KI KELL ZÁRNI.

Ergo, ha ELEVE kizárnám, hogy pl. egy sivatagi gúla, piramis legkézenfekvőbb magyarázata és oka értelem lehet, akkor soha nem is találhatnám meg a piramis értelmes emberi tervezőit és építőit!!!
Most pontosan így működtetik a materialista tudományt. Hogy találhatnák meg így Istent, az Értelmet?

Ez meló, amit te nem végeztél még el.

Tapi2021 2024.09.11. 11:57:14

@Gery87: "Bármit is mond Birca meg Tapi, a vallás azért született meg mert az ember magyarázatot akart arra mi miért és mi végre van!

Ez az öntudat következménye semmi több:2

Igen, ez az ateista, materialista HIT! Egy alteranatív, tagadó keletkezési mítosz.
Amely arra épül, hogy nem akarjátok levonni a szükséges következtetéseket, ahogy fentebb írtam.
Nem akarjátok az alkotásokból kikövetkeztetni az értelmes alkotót. Csak amíg tudjátok, hogy az egy ember volt. Ha már valami mögött többnek kéne lennie, mint az ember, akkor már dobjátok ugyanazt a racionális és logikus következtetési metódust, amit addig jónak találtatok és használtatok pl. a piramisok esetében.

Itt a gond. Ezt a módszert kellene használni MINDENRE, mert ez a valóban tudományos. Az emberen túli világra is UGYANEZT kellene használni. Mert SEMMI nem indokolja az eszköz eldobását, ha az már egy nem emberi - tehát az ateizmusnak, materializmusnak nem megfelelő - értelemre mutat.

A piramishoz szükséges X nagyságú értelem, ennyi van az embernek is, egy űrhajóhoz szükség van Y nagyságú értelemre/tudásra, ennyi van az embernek is, tehát elhiszitek, tudjátok, hogy ezek a létezők egyértelműen mutatnak az őket alkotó értelemre. Eddig elismeritek, hogy a következtetés RACIONÁLIS és LOGIKUS. A tudományos módszertan HELYES.

Ám amint jön egy olyan komplex rendszer, mint bármely élőlény, akkor egyszerűen ELDOBJÁTOK a tudományos módszertant, amiről tudjátok, hogy jó, - jó volt a piramisnál, jó az űrhajónál... - mert nem akartok szembesülni azzal, amit így találnátok. Az emberénél NAGYOBB értelmet.

A tudomány HELYETT nálatok itt már mindent elborít a vak HIT, és az irracionális kizárása a nem kívánt válaszoknak. A TAGADÁS.

Sajnos ez a helyzet.

ZorróAszter 2024.09.11. 22:08:53

@Tapi2021:

Mindaz, amit mondott nem válasz arra, hogy a különféle vallások egymásnak való ellentmondása alapvetően megkérdőjelezi a hit helyességét.

A vallások ugyanis azt állítják a többiek vallásról, hogy a többiek hülyeségekben hisznek. Vagy egyenesen ördögiek.

De azt nem igazolják, hogy a saját hitük mennyiben fedik jobban a valóságot és hogy erre mi a bizonyíték.

A vallásokat, az áltudományokat és a tudományokat nem a tárgyuk, hanem elsősorban a megismerés módszere különbözteti meg egymástól.

A tudomány ezeket épp azért fejlesztették ki, mert a hit általi tudás nyilvánvalóan nem felelt mem felelt meg a valóságnak. Nyilvánvalóan téves volt, holott évezredeken keresztül hittek benne.

Például Arisztotelész állítása az elhajított tárgy pályájáról. Aki azért is érdekes, mert az egyház felhasználta a munkásságát a hit igazolására.

Gery87 2024.09.12. 20:08:54

@ZorróAszter:

Ettől még lehet isten, csak épp halvány miringó lepkekuki esély van rá hogy PONT az az isten létezik amit az ember kitalált.

Gery87 2024.09.12. 20:12:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hogy lenne mindegy mik a vallás tanításai???
Talán bárki is hazugságban akar élni, mindegy milyen isteni, egyházi törvényeket tart be?
A lényeg hogy legyen?

Talán nem halltak bele emberek a hitbe?
NEm szenvedtek az egyházak hatalmától?

Ez mind mindegy?
Akár tévedés is lehet, nem számít?
Hát Józsi meghalt a máglyán, ez van, nem baj....lehet hogy az isten amit imádunk nincs vagy nem úgy van, de mindegy....Józsinak legalábbis már mindegy.

NE légy komolytalan!

Gery87 2024.09.12. 20:13:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A Spagettiszörny egy példa arra, bármilyen lehet isten.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 20:13:36

@Gery87: Ettől még lehet isten,
------------
Nem lehet, hanem volna. De nem volna. Az Isten egy jevevényhang, dúrgerni, Isten az Jehova, nem magyar, stak egy libernyák ideológia, olyan, ahogy a demcsokrácia vagy a te szarod, a hibrid Krümmung, a kormány.

Ilyen hangokkal nem kell rakelni, hogy Isten, az operáció részje nem volna, dúrgerni kell. a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így kereszténymentesíteni kell, ahogy így libcsimentesíteni.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 20:18:52

@Gery87: hogy PONT az az isten létezik amit az ember kitalált.
--------------------------------------------
Létezik? Hol a lé?

Ahogy látem te inkább egy ilyen libernyák kretény vagy, habár a kreténység libcsizmus, de neked stak dogmatikával van bajod, olyan, na mondjad már ki a fene az a lotyó? ÖÖ, na Perintai? Én azt mondem, hogy nem rakem, hogy most az ember kreáltja-e Jehovát, attól, hogy magyar vagyem, dolgem nem van a jevevényhang Isten-vel, ez itt egy idegen, aljan ideológia, nem részje a rakandásomnak. Taláb azt akceptálem, hogy egy szemita démon, árny, de nem magyar, így fájand.

Gery87 2024.09.12. 20:20:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez a szokásos csúsztatás, hogy "jaj hát, nem is arra keresi a választ"...marhaság!
Mintha a tudomány nem ezzel foglalkozna.

Amire a tudomány nem tudja a választ még, arra berakják istent, aztán amikor már a tudomány tudja arra is a választ, akkor istent megint arrébb tolják...

Kényelmes, de buta módszer.

-Tompika hogy emelkedik fel a repülő?
-varázslat!
-Nem Tompika, megmutatom...látod, így működik. És ez mindenkinek, mindenhol megismerhető. egyetemesen így működik.
-Ó, hát én nem erre gondoltam....hanem hogy az ami emeli az mitől van.
-az meg emiatt van, látod.
Ó, hát de én nem arra, hanem...

hagyjuk ezt.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 20:25:48

@Gery87: Hogy lenne mindegy mik a vallás tanításai???
-----------------

1. Hogyan volna. a vallás egy libcsizmus. A tanít hang nem van, tana magyarul dünn, a tanít egy bullshit nyelvkakilás, de most mondjuk dogmának.

2. A satzok, vagy dogmák interpreáltásja is más és más. Hogyan makog mondjuk a protestáns freier Wille tagadásja mondjuk Bircának? hát úgy hogy dúrgerve van a Shüld, a Sünde.

Hogyan makog egy pogány fatalista nácinak, Nietzsche után a 20. és 21. posztmodern századnál? Előrántja a lugert és koponyát lő, erre mondja, ez volt predesztinácia, determináció.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 20:30:22

@Gelimtrtrddddd: @Gery87: tudomány nem tudja a választ még, arra berakják istent, a
-------------

1. Az kúromány, egy pejoratív hang. A kúromány alter, részint a kreténységtől ered, így ezt is tatgadem, nem magyar.
2. Nem tuda, hanme rak antoregyót.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 20:34:00

@Gelimtrtrddddd: Jah és így a freier Wille támadásja, stutásja magyarosabban, a 21. századnál a butaká, a tudomány stutásja, támadásja is, ahogy a pógári bullshitnek is.

De erre írtem a faszságot, hogy kibaszott nagy szemétség, hogy szelentve, választva rakelik a hármat, direkt és szándékosan, vagyis religionosan, kúrományosan és butakásan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 20:55:31

@Gery87:

Csakhogy nem ez történt.

Sőt a történelem nagy részében éppen a papok volt a tudósok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 20:56:19

@Gery87:

Rossz példa. Mert ez csak egy név. Bárhogy is nevezed Istent, attól nem változik semmi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 20:57:33

@Gery87:

A spagettiszörnyesek nem egy adott vallást tagadnak, hanem minden vallást. Ezért mindegy az adott vitában mit tanít valamelyik vallás.

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 08:50:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az adott vitában mit tanít valamelyik vallás.
-------------
1. Nem ad, hanem rejni. A víhta egy tenkő, anat víhtak. Tanít hang nem van, tana a dünn magyarul.

2. A vallás libcsizmus, unnaturális, három van: judaizmus, kreténység, iszlám. Nem az eredői Weltanschauung.

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 08:51:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nevezed Istent, attól nem változik
-----------------------------

Namatni Jehovát, attól nem vándel....

Gyurcsány tetszik vanni? Fura, egy előbbi cikknél nem bírtad Gyuri Ferit, de most ugyanazt makogod, anat ő.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:57:20

@Gery87:

"Ettől még lehet isten, csak épp halvány miringó lepkekuki esély van rá hogy PONT az az isten létezik amit az ember kitalált."

Nem teljesen, mert nem tiszta fantáziálás volt. A kor legokosabb filozófusai dolgoztak rajta évszázadokon keresztül.

Ahogyan a görög filozófusok, matematikusok is végeztek értékes és maradandó munkát.

Tehát nem lehet azzal elintézni, hogy habókosok fantáziáltak mindenfélét hogy a népet hülyítsék.

Gery87 2024.09.13. 14:31:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen és amire még nem tudtak magyarázatot arra ott volt az isten...

Gery87 2024.09.13. 14:36:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem érted a lényegét!
Arra lett kitalálva hogy bemutassa, bármit el lehet képzelni, bármilyen alakú és tulajdonságú istenit és pont annyira lesz igaz mint bármi más amit komolyan gondolnak!

Mit nem értesz?

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 14:40:52

@ZorróAszter: A kor legokosabb filozófusai dolgoztak rajta évszázadokon keresztül.
-------------
1. Okos hangot dúrgerni, bullshit. A dolgoz hangot is, a keresztül hangot is, inkább át.

2. A probléma stak annyi, hogy a filozófia lezüllött, attól, hogy 1000 éván át a tematika az volt, hogy Isti-pistit bizonyítani kell, egy posztulátum volt Isti-pisti, erre ment rá 1000 év. 1000 év szarja ezer év szarja, ez a filózófia fingrizmusja. A mondás ismered vagy nem, hogy a fiolózófia a teológia szolgálólányja? Az ősi racionalizmust szétszarták a kretények, erre volt reakció az angol empirizmus( habár ez is libcsizmus).

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 14:43:38

@Gery87: alakú és tulajdonságú istenit és pont annyira lesz igaz mint bármi más amit komolyan gondolnak!
-----------
1. Alak hangot dúrgerni, a tulajdonság a tolvajlás, így sajátosság, isteni laguján jehovai, nem igaz, hanem rakta, nem komolyan, hanem ernyesztán rakandnak.

2. Ahogy mondjuk a democsokrácia, butaká, hibrid kormány?

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 14:48:17

@ZorróAszter: a görög filozófusok, matematikusok is végeztek értékes
-------------------
1. Nem végez, hanem antonak bírong, az érték egy sklavenaufstandi hang.

2. Hogyne, melójuk: Spinnennetz. Fonták és szőtték a bullshitet, ahogy ma a democsokráciát, a libcsizmust, a butakát, de ezt is keresztényien. A régieket én is inkább rakem, racionálisabbak, de ahol kretényéggel vannak contaminálva vagy egyéb libcsizmussal, azokat leszarem, stak a régit, a pogányt, az ősit olvasem, vagyis szelektálok, metódussal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:51:09

@Gery87:

S mit akarnak ezzel cáfolni? Mert alkalmatlan a módszer.

Azt mondják, elnevezhetjük Istent akár Spagettiszörnynek is. De ezt ki tagadta?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:52:14

@Gery87:

Ez megcáfolt elmélet.

Arra van Isten, ami eleve kívül fekszik a tudomány területén.

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 15:06:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Isten, ami eleve kívül fekszik a tudomány t
------------------------------

Isten dúrgerni van, nem fekszik, hanem legszik.

A tudomány a kreténység, a kreténységtől ered, vagyis libcsizmus.

Gery87 2024.09.13. 21:43:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a név a lényeg, hanem hogy mi a tanítása és mibenléte.
Arra példa hogy bármit ki lehet találni "isten" címszóval és pont annyira lesz igazolható mint bármelyik komoly vallás.

Tehát: érdemes e hinni bármelyiknek is?
Honnan tudod hogy pont a te keresztény istenléped a valós és helyes?
Ennyi a mondandója.

Gery87 2024.09.13. 21:47:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért feküdne kívül bármi a tudomány területén?
Mi bizonyítja hogy van bármi a tudományon kívül és a megismerhetőn kívül?
Az emberi fantázia tud képzelődni erről, de ennyi.

Ez csak egy marhaság amit a vallás talált ki magának hogy eljelentéktelenítse a tudományos megismeréssel szembeni vereségét.
Amire a tudomány még nem ad választ oda, berakják istent.
Aztán ha kell arrébb rakják...
Nevetséges.

Gery87 2024.09.13. 21:56:07

A macska egy tudományos leírható és megismerhető világban él, abban együtt az emberrel.

Az ember képes felfogni mi az az internet, és hogy amit a monitoron lát, az az azon lévő, tárolt információnak a megjelenítése.

A macska meg csak egy tereptárgyat lát ami fénylik és esetleg felismer benne egy madarat, ami egy kép vagy egy videóban van...amit aztán megpróbál elkapni mert azt hiszi hogy valódi.
Majd rájön valami nem stimmel...

Most akkora macska mondhatná: "ez valami felfogásomon és ismeretemen túli jelenség, ISTEN!"???

Holott ugye egyáltalán nem, abban a világban él mint mi, amit lát puszta tudomány....csak ő képtelen értelmezni.

Azt állítani tehát hogy van a tudományosan, empirkusan leírhatón túl bármi, olyan mint macskaként egy jutub videóra belevetíteni istent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.14. 03:59:32

@Gery87:

Az, hogy sok dolognak van racionális magyarázata, az nem jelenti, hogy mindennek van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.14. 04:02:20

@Gery87:

Mi a tanításuk? Miben más, mint pl. a kereszténység?

hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C5%91_Spagettisz%C3%B6rny

"Az iskolatanácsnak írt nyílt levelében Henderson egy természetfeletti teremtő, Spagettiszörny létezése mellett tett hitet"

ZorróAszter 2024.09.14. 15:05:35

@Gery87:

"Azt állítani tehát hogy van a tudományosan, empirkusan leírhatón túl bármi, olyan mint macskaként egy jutub videóra belevetíteni istent."

A részecskevilágban is vannak teljesen értelmezhetetlen jelenségek, és a megismerésnek elvi korlátai. A megfigyelővel kapcsolatos abszurd kvantummechanikai jelenségek. Tiszta Mátrixjelenségek. Mintha a valóság csak akkor keletkezne, amkor épp megfigyeljük. Nonlokalitás, és egyebek.

És a makrovilágban is. A kozmikus infláció miatt a világ egy része megfigyelhetetlen, és egyre nagyobb része lesz az.

ZorróAszter 2024.09.14. 15:06:02

De már az előzőre se reagált.

Gelimtrtrddddd 2024.09.14. 15:49:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az, hogy sok dolognak van racionális magyarázata
------------
1. Dolog? Az a Schuld volna, de ez fingrizmus volna, nem vélném ideírni, hogy materielista-emprizmus, úgymond objektivizmus, hanem hogy fingrizmus, nem a Dingekről van a beszéd.
2. Nem magyarázat, hanem regyó.
3. Az objektivizmus irracionalizmus.

Gery87 2024.09.15. 21:11:38

@ZorróAszter:

"Mintha a valóság csak akkor keletkezne, amkor épp megfigyeljük."

Mondom én hogy egy számítógépes szimuláció karakterei vagyunk:)

Gery87 2024.09.15. 21:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó akkor ne értsd szándékosan.
Nem a kereszténység a lényeg.

Gery87 2024.09.15. 21:13:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Honnan tudod hogy biztosan nincs?
Inkább az a valószínűbb hogy a mi agyunknak, értelmünknek vannak korlátai, nem a tudománynak!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása