magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kopt-katolikus szakítás

Friss hír: a Kopt Egyház megszakítja a kapcsolatokat a Katolikus Egyházzal a kölcsönös egységre vonatkozó tárgyalásokat illetően.

A márciusi kopt központi dokumentum magyarázata az egyik amerikai kopt főegyházmegye honlapján eredetiben arabul és angol fordításban (a koptok az arab nyelvet használják, a kopt nyelv használata ma már csak egyes imákra és egyházi himnuszokra korlátozódik). Tulajdonképpen meg van nevezve az egyetlen lényegi ok: a homoszexualitás katolikus értékelésének változása.

Ezek az egységtárgyalások a 60-as évek óta mennek a történelmi kereszténység máig létező 4 nagy ága között.

Eddig a problémát az ősi dogmatikai eltérések jelentették csak.

Új jelenség, hogy új dogmatikai eltérések is megjelentek az utóbbi időben, amióta a jelenlegi római pápa vezeti a katolicizmust.

Az eredeti dogmatikai eltérések, melyekben az egy oldalon a katolicizmus áll, másikon a többi három ág:

  • a dogmafejlődés tana: a katolicizmis szerint az idő folyamán lehetnek új dogmák, mert az eredeti tanításban sok minden csak magvában volt meg, s ezeket az Egyház idővel értette meg - a többiek szerint minden dogmafejlődés és változás kizárt,
  • a római pápa szerepe: a katolicizmus szerint a római pápa az Egyház teljhatalmú uralkodója és tévedhetetlen hitbéli kérdésekben - a többiek szerint a római pápa csak első az egyenlőek között az egyházi vezetésben, nincs teljhatalma, s ahogy senki más, úgy ő se tévedhetetlen,
  • a Mária-dogmák: a katolicizmus szerint Szűz Mária szeplőtlenül született - a többiek szerint ugyanúgy született mint mindenki más

Nem soroltam fel 4 gyakran említett eltérést - filoque, purgatórium, lényeg és hatás különbözősége, áteredő vagy eredeti bűn -, ezek ugyanis megoldottak. A filioquét illetően a katolicizmus elfogadja mindkét álláspontot, azokat ugyanannak tekinti, más megfogalmazásban. A lényeg és hatás különbözőségét illetően a katolicizmus azt egy lehetséges magyarázatnak tekinti. A purgatórium esetében pedig a többiek mondják azt, ez egy értelmezés, nem dogmatikai probléma. A bűn felfogásában is ez van: azaz alternatív magyarázatoknak tekinthetők az egyes megfogalmazások.

Persze a bűn mibenléte és a purgatórium esetében vigyázni kell a levont következtetésekkel. De önmagában maga az állítás nem problémás.

S a krisztológiai probléma, amiben az eltérés bonyolultabb, itt három tábor van. A kérdés: milyen Jézus természete, isteni vagy emberi. Azt, hogy "csak isteni" vagy "csak emberi" a kereszténység a kezdetektől elveti, az ilyeneket vallókat kiközösítették az első 3 század során, hiszen ezek ellentétesek az egész hitrendszerrel. Hiszen ha csak isten, akkor hogyan lenne ez példa az emberek számára, mi nem tudjuk Istent utánozni. Ha meg csak ember, akkor Jézus csak egy próféta volt, azaz nem megváltó, akkor meg eleve minek az egész, ebben az esetben várnunk kell még.

Azaz a kérdés az: nyilván egyszerre emberi és isteni, de hogyan?

A három lehetséges válasz, ami alapján egyházszakadások lettek:

  • Jézusnak két természete van, isteni és emberi, ezek időnként kapcsolódnak, időnként nem: ezt vallják azok, aki 431-ben szakadtak el a többiektől, ez ma az "asszír kereszténység" néven nevezett ág,
  • Jézusnak egy természete van, ez egyszerre isteni és emberi: azok, aki 451-ben szakadtak el a többiektől, ez ma a "nem-khalkedóni ortodox kereszténység" néven nevezett ág,
  • Jézusnak két természete van, isteni és emberi, ezek elválaszthatatlanul együtt vannak: ez a fősodor, ez ma a khalkedóni ortodoxia és a katolicizmus.

A koptok a nem-khalkedóni ortodoxia egyik fontos egyháza. Nem ők ugyan a legnagyobb nem-khalkedóni ortodox egyház - ma már az etiópok többen vannak -, de történelmileg ők a központ. Ahogy a khalkedóni ortodoxok számára a tiszteletbeli első a konstantinápolyi pátriárka, úgy a nem-khalkedóni ortodoxok számára tiszteletbeli első a kopt pápa.

Szóval amit a kopt vezetés mond, azzal nem fog vitába szállni senki más. Ez egyértelműen vitán felül álló dogmatikai kérdés: a szex a házasság kelléke, s a házasság fogalma pedig megváltoztathatatlan. Az a katolikus trükközés, hogy "mi nem a homokos párokat áldjuk meg, csak egyenként a párok tagjait" meg hogy "az áldás célja nem a bűnös cselekedet legalizálása, hanem a bűnös kivezetése a bűnből" kiverte a biztosítékot, hiszen ezek nyilvánvalóan nem igaz állítások. Miért? Mert meg lehet áldani a bűnösöket, de nem párban, továbbá bűnbánó bűnöst kell megáldana, s nem olyat, aki szerint amit tesz, az nem bűn.

a koptok központja Kairóban

Címkék: közélet
54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9618488435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.09.13. 06:37:20

a morális lecsúszás lejtőjén az első lépés az abortusz legalizálása a szélsőségesen felpuhított eutanáziaszabályozások bevezetése és a melegházasságnak a heteroszexuális házassággal való egyenrangúsítása. A melegházasság elfogadtatásán keresztül válik szinte visszafordíthatatlanná az a morális lecsúszás amely lejtőjének alján egy társadalom megsemmisülésére sor kerül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 06:53:02

@vasútihíd:

Nemsokára a Vatikánban püspöknők fogják szivárványzászlót lengetve fogják homoklobbisták lábát csókolni mise helyett, közben zengeni fog az EU himnusza és a slavaukraini üvöltés.

ez a nevem senki 2024.09.13. 07:09:53

jappán nem adot
tli közle
ményt

gigabursch 2024.09.13. 07:50:29

@vasútihíd:
A meleg egy, a hömérsékletre utaló viszonyszó.

Amiről te írtál az a buzi.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Hamarabb lesznek rituális gyilkosságok ezek ellenében.

ZorróAszter 2024.09.13. 11:50:19

"a többiek szerint a római pápa csak első az egyenlőek között az egyházi vezetésben"

Szerinem nem ismerik el azt sem, hogy a római pápa első az egyenlőek között az egyházi vezetésben.

"Tulajdonképpen meg van nevezve az egyetlen lényegi ok: a homoszexualitás katolikus értékelésének változása."

Ilyenre nem csak koptokat paliztak be. Ortodoxot is láttam és másokat is.

Tudomásom szerint nincs változás, hanem csak folyamatos próbálkozások a Pápa szavainak a félremagyarázására különféle trükkök bevetésével.

Aminek a rosszhiszeműséét mutatja, hogy ezek tudatosan váltogatják egymást mindkét oldalon, hogy a Pápa ne csaphasson le rájuk. Ha ugyanis egy-egy személy csinálná, akkor a Pápa lecsaphatna rájuk. Mint például arra aki a nők papságáról értekezett ha jól emlékszem. Abból kiközötés lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 11:52:05

@ZorróAszter:

"Szerinem nem ismerik el azt sem, hogy a római pápa első az egyenlőek között az egyházi vezetésben."

Nyilván most nem, hiszen jelenleg a római pápai pozíció szakadár. De amennyiben a katolicizmus visszalépne az Egyházba, ő lenne az első az egyenlőek között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 11:53:15

@ZorróAszter:

"paliztak be"

Nem történt ilyen.

Világos a katolikus mozgás Krisztustól Lucifer felé.

_Neville 2024.09.13. 11:57:53

Semmilyen dogmatikai változás nincs a homoszexualitás kérdésében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 12:01:37

@_Neville:

Igen, Patagóniai Szivárvány Luciferkó nem merte nyíltan meglépni a dogma megváltoztatását, de folyamatosan dolgozik ezen: relativizál, direkt félrefogalmaz, érzékenyít. Nem lehet ezt nem észrevenni. Készíti elő a terepet, újprotestáns progresszív szektává szeretné átalakítani a katolicizmust.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:02:53

@vasútihíd:

"morális lecsúszás"

Mert az ugye nem baj, ha a Monarchia hadseregében, a papneveldékben, a fiúiskolákban hemzsegtek a buzik és napi program volt a pedofilia, az morális felemelkedés volt mert mindenki titkolta.

Csak a Borsszem Jankó karikatúrájából lett párbaj, amiben egy ezredes aranyalmát nyújt az előtte álló három fess fiatal hadnagy egyikének "A három grácia" cím felett.

Vagy amit Churchill mondott, hogy az Admiralitás Első Lordajaként megpróbált tenni valamit az ellen, hogy "a tisztek agya kizárólag a szodómia körül forogjon".

Vagy amit a "Ha" című film bemutatott az elit fiúiskolák hangulatáról.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:06:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem történt ilyen."

Szerintem épp maga mutatta az itteni egyik ordodox pap nyilatkozatát.

"Világos a katolikus mozgás Krisztustól Lucifer felé."

Már mondtam magának: az egyházszakadás megszűnt, és maga közös egyház főpapját gyalázza.

És megerősíti azt, amit mondtam korábban, hogy a maga egyistene a Propaganda.

ZorróAszter 2024.09.13. 13:56:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A szakadás nem szűnt meg."

Dehogynem. A kiátkozások kölcsönös visszavonásával megszűnt. Ami hiányzik, ennek a deklarálása, és a folytatás, mivel a szakadás valódi okai ma is fennállnak sőt súlyosbodtak.

Tehát a szakadás megszűnt, és most az egységes egyházban jelennének meg az eretnekség vádak és az egyéb súlyos problémák, ha folytatnák a folyamatot. Ezért olyan óvatos és lassú az összes további következmény.

Szerintem abban bíznak, hogy el tudják húzni Jézus eljöveteléig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:06:46

@ZorróAszter:

A kiátkozás lett visszavonva.

Olyan ez, mint a válás. Ha válás után kibékülnek a volt házastársak, nem lesz ismét házasok. Ahhoz újra meg kell házasodniuk.

A jelenlegi helyzet: egymást immár nem tekintik eretneknek, hanem csak szakadárnak.

Tapi2021 2024.09.13. 14:52:26

"Az eredeti dogmatikai eltérések, melyekben az egy oldalon a katolicizmus áll, másikon a többi három ág:"

Katolikusként én az elsőben hiszek, a másik kettőt magam is vitatom.

Biztos vagyok benne, hogy sok olyan infó és lehetséges értelmezés van még a Bibliában, amit nem fejtettünk meg.

Arra meg, hogy Mária már a saját születésekor is bűntelen volt, vagy annak KELLETT lennie, semmi szükség. Nem érinti sem Jézus tanításainak hitelét, sem a megváltás művét. Ezekben Máriának egyszerűen nincsen szerepe.
Valós és jól látható az egyháztörténelemben, ahogyan a Mária-kultuszt tolták, és túltolták.

Szóval arra, hogy Mária is szeplőtelen volt, nem Jézusnak és az ő megváltó művének van szüksége, hanem kizárólag a MÁRIA kultusznak!
Mert ugye, hogy nézne ki, ha egy egyszerű, ugyanolyan bűnös embernek - legalább az un. áteredő bűntől bűnös -, mint bárki más, csinálnának kultuszt?!! És ruháznák fel UTÓLAG lényegében isteni tulajdonságokkal. Ez bálványimádás lenne...

EZÉRT kell, hogy szeplőtelen/bűntelen legyen. (Utólag.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:53:38

@Tapi2021:

"Arra meg, hogy Mária már a saját születésekor is bűntelen volt, vagy annak KELLETT lennie, semmi szükség. Nem érinti sem Jézus tanításainak hitelét, sem a megváltás művét. Ezekben Máriának egyszerűen nincsen szerepe.
Valós és jól látható az egyháztörténelemben, ahogyan a Mária-kultuszt tolták, és túltolták."

Csakhét ez egy katolikus dogma, AMiben köteles vagy hinni, ha jó katolikus vagy.

Tapi2021 2024.09.13. 16:15:51

@gigabursch:

- Meleg vagyok!
- Az jó, mert éppen fázom. Megölelsz? :-)

alöksz róz 2024.09.13. 16:20:19

@Tapi2021: lehet a nőknek is kellett adni valamit

Tapi2021 2024.09.13. 16:22:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen. Ezt is elkúrták. Olyan dolgot, amiben effektíve az egyháztagok minimum a fele nem hisz, nem lett volna szabad dogmává tenni.

Ez esetben az aktuális pápa bizony jócskán megerőszakolta az egyházat, a dogmásítással. Még bőven várnai kellett volna, hogy ez a még nem dogma jól "kifejlődje" magát.

Szóval egyszerűen hagyni kellett volna SZABADON, hogy aki hinni akar Máriában az higgyen, aki meg nem, az nem.
Csak, hát "Máriás" volt a pápa is. Illetve sok pápa. Még II. JP is majdnem elkúrta, hogy kihirdeti Mária társmegváltóságát, de szerencsére erre nem került sor. Talán a Szentlélek közbeszólt...

Szerintem ez a dogma több szempontból tévedés, mint az összes modernkori és ÁTERŐLTETETT Mária-dogma.

Tapi2021 2024.09.13. 16:23:50

@alöksz róz: "lehet a nőknek is kellett adni valamit"

Én azt gondolom erről régen, hogy leginkább a cölebsz férfiaknak...

Egy végletekig idealizált, tiszta NŐT! Akit gond és bűn nélkül szerethetnek.

Tapi2021 2024.09.13. 16:28:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Világos a katolikus mozgás Krisztustól Lucifer felé."

Ne már, nem vagy te Gery! :-(

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 16:32:59

@Tapi2021: y végletekig idealizált, tiszta NŐT! Akit gond és bűn nélkül szerethetnek.
------------------
1. A vég laguján anto.
2. A gond a gonoszság.
3. Nem szeret, hanem barat, arat, rakat.
4. A bűn az most hogy a faszem?

5. A tiszta laguján harjana vagy bolo a magyarosabb ideológia. A rein a az ősmaygar harjana. a nő az ana partikel, anya. A frazeológiát nem bírem, olyan idegen, azt is rekkja eredetileg,hogy stak mosakodott volna. De nem rakem, hogyan is kell mosakodnija, attól, hogy fermát, fürmát, fröccsöt, gecit fürszköltek(prüszköl magyarul) rá?

Mondjuk inkább rakta, raktaga, raktailag nő.

ZorróAszter 2024.09.13. 16:53:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Olyan ez, mint a válás. Ha válás után kibékülnek a volt házastársak, nem lesz ismét házasok. Ahhoz újra meg kell házasodniuk."

Már a múltkor is kérdeztem, de akkor se felelt, hogy a példájában milyen esemény felelt meg a házasságnak a katolikus egyház és az ortodoxok között?

Mert ugye a válást megelőzi a házasság.

"A jelenlegi helyzet: egymást immár nem tekintik eretneknek, hanem csak szakadárnak."

Súlyosabb a helyzet. Eretneknek tekintik egymást. Immár ismét ugyanazon az egységes egyházon belül. Ezért nem forszírozzák a továbblépést meg a kérdések tisztázását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 16:56:14

@ZorróAszter:

"Már a múltkor is kérdeztem, de akkor se felelt, hogy a példájában milyen esemény felelt meg a házasságnak a katolikus egyház és az ortodoxok között?"

A Krisztus általi alapítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 16:57:38

@ZorróAszter:

"Eretneknek tekintik egymást."

Nem, ezt csak egyes radikálisok mondják.

A többségi és egyben hivatalos verzió az, hogy szakadár: azaz pl. a szentségek érvényesek egymás közt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 16:59:30

@ZorróAszter:

"nem forszírozzák a továbblépést meg a kérdések tisztázását"

Mert ez megoldhatatlan.

A katolikusok holnap kijelentik, hogy a római pápa nem tévedhetetlen és nem az egyház uralkodója? S az új dogmák semmisek?

EL lehet ezt képzelni? Nem.

jónévez 2024.09.13. 17:03:21

Mivel a keresztények egyik (szerinted a legigazibb) válfajához tartozónak tartod magad, ezert imadod a római katolikus részt, főleg a pápát a pokol felé tartónak bélyegezni. Vsupán szájízed szerint értelmezve a szavait.
Érdekes, hogy tizenpáreva (sejthetően egy trauma miatt) egycsapásra kereszténnyé váltál, majd szép lassan elvakulttá is lettél, csakis egy szegmense felől, egyre jobban tagadva a római katolikusokat, a pápat. És érdekesmód: csakis a "megtérésed" óta regnálókkal van baj.

ZorróAszter 2024.09.13. 17:03:51

@Tapi2021:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Arra meg, hogy Mária már a saját születésekor is bűntelen volt, vagy annak KELLETT lennie, semmi szükség. Nem érinti sem Jézus tanításainak hitelét, sem a megváltás művét. Ezekben Máriának egyszerűen nincsen szerepe.
Valós és jól látható az egyháztörténelemben, ahogyan a Mária-kultuszt tolták, és túltolták.

Szóval arra, hogy Mária is szeplőtelen volt, nem Jézusnak és az ő megváltó művének van szüksége, hanem kizárólag a MÁRIA kultusznak!"

Vicces hogy ezt mondja. Nagyon csudálkoznék, ha 500 alatt lenne azoknak a teológiakönyveknek a száma, amik ezt a dokmát megalapozzák.

MaxVal!

Én űgy emlékszem, hogy valójában Mária szeplőtelen fogantatása az ortodox teológiában is benne van, csak éppen nem nagyon erőltetik. Mert azzal ők is foglalkoztak, hogy közönséges ember nem lehet Istenszülő. Sőt itt előszeretettel használják bosszantásul a görög szót, hogy bosszantsák vele az ortodoxokat. Mindig elfelejtem a szót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 17:10:08

@ZorróAszter:

Az az álláspont, hogy szeplősen született, aztán távol tartotta magát a bűntől. Ezért számít az egyes számú szentnek.

De nem ez a fő baj egyébként. Ezt még akár ki si lehetne magyarázni a katolikus-ortodox vitában.

A fő baj az ami megoldhatatlan: az egyházvezetés kérdése.

jónévez 2024.09.13. 17:18:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Persze, hogy nem. És nem is kell.
Épp te is leírtad már (persze, csak azzal kapcsolatban, ami az aktuális szájízeddel egyezett): épp a római katolikus egyház volt az, ami iskolákat tartott, oktatott, és elsőként ismerete el az eredményeit.
Most is mond (például a pápa) számodra szokatlan dolgojat -korántsem azt jelenti, amit liberálisaink magyaráznak bele, és korántsem azt, amit te belemagyarázol.
Mondjuk, könnyen beszélek így taccsvonalon kívülről, mondhatnád. Dr: ebben sincs olyan biztosan igazad...

jónévez 2024.09.13. 17:21:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Valójában meg nem.
A 2000-es években még erősen a szélsőliberális oldalt erősítetted. Az pedig nem eg az állaspont volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 17:29:59

@jónévez:

Liberális-konzervatív voltam akkor. De ennek mi köze a valláshoz?

jónévez 2024.09.13. 17:38:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem a valláshoz szorosan. Csak ma veszed szorosan a saját felekezetedhez viszonyulást (márha annak az az álláspontja, mint atiéd valóban), es úgy érzed, te mondhatod meg, hogyan gondolhatja a római katolikúsok pápája.

jónévez 2024.09.13. 17:41:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
És nem, nem voltál liberalis-konzervatív. Én még emlékszem arra, amikor a szocialista pártot nyomtad, mert az viszi előre Magyarorszagot. Liberálisnak mondhatjuk, konzervatív nem volt az akkori álláspont.
De ez nem szemrehányás, csak visszaemlékezés.

jónévez 2024.09.13. 17:46:51

@jónévez:
(És nálam nem működik -legalábbis így, írásban- hogy mondatreszekre szabdalod amit mondtam. Szóban, szemtől szemben átmenetileg sikeres lehet)
Nem te vagy a pápa, nem is vagy római katolikus. Véleményed lehet, persze. De igazad nem biztosan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 18:13:43

@jónévez:

Rosszul emlékszel.

Az SZDSZ-t támogattam, s nem akkor hanem a 90-es évek első felében.

Szoci sose voltam.

Az általad említett időszakban MDF-es voltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 18:15:27

@jónévez:

Liberálisként is a keresztény álláspont mellett voltam a kulcskérdésekben: abortusz, homokosok, eutanázia.

SZDSZ-hívőként is. Azaz ebben a 3 kérdésben nem értettem egyet pártommal, másban igen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 18:17:23

@jónévez:

Örülnék, ha ez így lenne. De sajnos tévedsz.

A katolicizmusba beférkőzött Sátán szelleme, mégpedig a jelenlegi római pápa vezetésével. S ez ellen sok krisztushű katolikus is küzd.

Gelimtrtrddddd 2024.09.13. 20:49:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ma is libernyák vagy. Egy szdsz-es folyton stak szdsz-es marad, vagyis fideszlibernyák.

ZorróAszter 2024.09.13. 21:02:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az az álláspont, hogy szeplősen született, aztán távol tartotta magát a bűntől. Ezért számít az egyes számú szentnek."

Emlékeim szerint az ortodox teológia is erősen foglalkozott ezzel a kérdéssel. Vagyis hogy lehet-e egy átlagos nő Istenszülő. Sőt szerintem addig is eljutottak, hogy ami alkalmassá teszi, az az eredendő bűn nélkül való születés. Azt hogy aztán ezt az ortodox egyház hogy rostálta ki a teológiából, arra nem emlékszem.

Például sulyos kérdés, hogy egy súlyos szelemi fogatékos terhelt-e eredendő bűnnel.

"De nem ez a fő baj egyébként. Ezt még akár ki si lehetne magyarázni a katolikus-ortodox vitában.
A fő baj az ami megoldhatatlan: az egyházvezetés kérdése."

Én nem vitatom, hogy ez csaknem megoldhatatlan kérdés. Talán úgy oldható meg mint ahogy most is megy: nem vesznek róla tudomást.

A katolikusok meg nem vesznek róla tudomást hogy az ortodoxok nem vesznek róla tudomást.

_Neville 2024.09.14. 09:41:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Érdekes az ezzel kapcsolatban szabályozás egyébként. Pl a szakadárság miatt alapesetben tilos (de érvényes szentség), de vészhelyzetben szabad akár ortodox papnál gyónni, áldozni, feladhatja a kenetet stb.
Érdekes, hogy Olofsson Placid atya mesélte, hogy amikor a gulágon kenyérmorzsákkal és szőlőlével misézett a barakkban, akkor orosz foglyok is áldoztak nála, pedig ugye akkor ez még ilyen esetben is problémás volt (ma már nem lenne az a fentiek miatt)

_Neville 2024.09.14. 10:31:39

@jónévez: Benedek pápát nem rémlik, hogy szidta volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.14. 12:52:20

@_Neville:

Mivel megvan az apostoli folytonosság, így nehéz azt mondani, hogy a szentség érvénytelen lenne.

ZorróAszter 2024.09.14. 13:07:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@_Neville:

"Mivel megvan az apostoli folytonosság, így nehéz azt mondani, hogy a szentség érvénytelen lenne."

Ha szigorúan vesszük az eretnekség fogalmát, hogy minek tulajdonítja a teológia az eretnekséget, akkor nem nehéz.

De maguk mindig mindent aszerint értékelnek, hogy propagandaszempontból éppen mi a jó.

Ezért mondtam, hogy a maguk egyistene a Propaganda. És azon kívül valójában mást nem is ismernek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.16. 10:17:50

@jónévez: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez amúgy érdekes dolog, nekem is sok SZDSZ ismerősöm jött rá, hogy az SZDSZ és a magyarok viszonya egyértelmű.
Ami érdekes: egyik sem budapesti, de van közöttük szépszámú városi.

Tapi2021 2024.09.16. 12:35:46

@ZorróAszter: "Vicces hogy ezt mondja. Nagyon csudálkoznék, ha 500 alatt lenne azoknak a teológiakönyveknek a száma, amik ezt a dokmát megalapozzák."

Nem a mennyiség számít! Maga a kihirdető pápa a "preambulumban", azt írta, bibliai alátámasztás hiányában, hogy azért hirdetjük ki, mert sok egyháztag EBBEN HISZ.

És az, hogy ebben hisz, meg azért van, mert évtizedeken, talán századokon át ezt TOLTÁK a híveknek. Ezzel mosták az agyakat, no meg, egyszer csak jöttek a Mária-jelenések... Ez utóbbi is megér egy hosszas elemzést. Hogy honnan, miért, miért most... jöttek, meg valójában mit is "tanít" az a jelenés? ...

Szóval a lényeg, hogy ha elolvasod a Mária dogmákat, a kihirdetésük indoklását, csak nem bibliai érveket fogsz olvasni.

Tapi2021 2024.09.16. 12:44:03

@ZorróAszter: "közönséges ember nem lehet Istenszülő. "

De ennek nincsen bibliai alapja. Ez kizárólag utólagos, emberi okoskodás. Vagy inkább vágyvezérelt gondolkodás.

Amely évszázadok alatt kinőtte magát. És beleette magát az egyházba. (Aztán az ördög rásegített a jelenésekkel..., de ez már más fejezet.)

Holott éppen az illik Isten koncepciójába, hogy Jézus mind inkább hasonlatos legyen az emberhez. A születésében is. (Amennyire lehet, úgy, hogy Isten termékenyítette meg az anyját.) Mária kegyelmet talált az Úrnál, tehát bűnös volt, csak Isten megszentelte. A Bibliából csak ez igazolható, és az egyház kezdeti történetéből is, amelyben Mária szerepe - mondjuk így - nem túl domináns.

UTÓLAG kezdték el Máriát felmagasztalni, azon túl, ami egyébként meg is illeti.

Tapi2021 2024.09.16. 12:49:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A katolicizmusba beférkőzött Sátán szelleme, mégpedig a jelenlegi római pápa vezetésével. S ez ellen sok krisztushű katolikus is küzd."

Ahogy mindegyikbe!

Tapi2021 2024.09.16. 12:54:08

@ZorróAszter: "Vagyis hogy lehet-e egy átlagos nő Istenszülő."

Nem. Senki sem tudja Istent megszülni!
Ez lehetetlen.

Csak az emberként IS megmutatkozott Isteni Személyt Jézust. Az ő EMBERI testét.

Erre pedig bármely nő alkalmas lett volna. Csak éppen Isten Máriát választotta, és adta neki ezt a kegyelmi ajándékot, lehetőséget.

Tapi2021 2024.09.16. 13:00:37

@ZorróAszter: "Például sulyos kérdés, hogy egy súlyos szelemi fogatékos terhelt-e eredendő bűnnel."

Igen, mert ezt a büntetést az emberi faj egésze kapta. "Ádám és Éva" eredeti bűne miatt.
A bűn zsoldja a halál. A bűn által lépett a halál/halandóság az életünkbe. És lettünk kiűzetve a "Paradicsomból", vagyis Isten közelségéből.

Ez kollektív büntetés, mindenkire vonatkozik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.16. 15:45:45

@Deak Tamas:

Nekem a korai SZDSZ-es ismerősöm közül kb. 90 % fordult az SZDSZ ellen a 90-es évek közepére. Szóval az én saját esetem abszolút nem kivételes, sőt.

ZorróAszter 2024.09.16. 21:08:16

@Tapi2021:

"Nem a mennyiség számít! Maga a kihirdető pápa a "preambulumban", azt írta, bibliai alátámasztás hiányában, hogy azért hirdetjük ki, mert sok egyháztag EBBEN HISZ."

Nem csak egyszerű hívek, hanem teológusok is. És nem csak azért, hogy utólag alátámasszák a már kihirdetett dogmát, hanem már sokkal előbb is. Kívülről nézve is értelmesnek tűnik a kérdés. És tudomásom szerint az ortodoxok is foglalkoztak vele.

"Nem. Senki sem tudja Istent megszülni!
Ez lehetetlen.
Csak az emberként IS megmutatkozott Isteni Személyt Jézust. Az ő EMBERI testét." ...

Én is át tudnám írni a Bibliát meg a katolikus egyház tanításait úgy, hogy jobban megfeleljenek az én igazságérzetemnek, logikáról alkotott képemnek, stb. De a vállásosaknak is azt tanítja az egyház, hogy ezt ne tegyék.

"De ennek nincsen bibliai alapja. Ez kizárólag utólagos, emberi okoskodás. Vagy inkább vágyvezérelt gondolkodás."

Ilyen alapon már a zsidó vallás is az. Miután eldöntötték, hogy Jahve nem csak a zsidók istene, hanem az egyetlen Isten, utána elkezdték kutatni, hogy ebből mi következik, és milyen ellentmondásokra vezet ez, és azokat hogyan lehet feloldani.

"Ez kollektív büntetés, mindenkire vonatkozik."

Az eredendő bűn is ennek a filozófiai konstrukciónak a része. Vagyis egyáltalán nem bizonyos, hogy igaz egy szellemi fogyatékos emberre is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása