magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár megszilárdulás

A keresztény korban a népvándorlásokkal kapcsolatban az alapvető tapasztalat az volt, hogy a keletről jövő "vad" népek úgyis csak rövid időre maradnak, mert vagy beolvadnak, vagy visszamennek, vagy teljesen megsemmisülnek.

S tényleg, a legtöbb akkori bejövő nép ma nincs, csak régészeti emlék. Egy kisebb rész meg visszament, megfogyatkozva, lásd pl. az avarok, akik ma egy 1 milliós nép a Kaukázusban, megtartották identitásukat, de messze vannak attól ami egykor voltak, amikor Pannóniától a Kaukázusig hatalmas területet uraltak. (Sokan eleve külön népeknek tekintik azokat az avarokat és ezeket az avarokat, de ezt a mai avarok sértésnek veszik. Az avar nemzettudat szerint ők a hunok egyik alkotóeleme voltak, keveredtek türk és iráni népekkel, majd a nyugati avar jelenlét megszűnése után visszahúzódtak a Kelet-Kaukázusba, ahol helyi őshonos népekkel keveredtek.)

modern avar könnyűzene - meg kell vallani, a csaj nem egy zenei őstehetség

Tulajdonképpen csak a bolgárok és a magyarok a két nagy kivétel: mert jöttek és maradtak.

Dehát ezt akkor nem lehetett még tudni. Amikor 680-ban a bolgárok behatoltak Bizánc területére a Duna torkolatánál, Bizánc erre úgy tekintett mint egy ideiglenes behatolásra, mely majd elmúlik, ahogy korábban is volt hasonló.

A bolgár állam tehát el lett ismerve 681-ben Bizánc által, de a remény az volt, hogy nem lesz hosszú életű. Ahogy ez szokott is lenni az ilyen korai államoknál, az uralkodó dinasztia kihalása káoszt okozott. Bulgária esetében ez 753-ban következett be. Ekkor a Dulo-diansztia kihalt egyeneságon. A Dulo-dinasztia magát Attila harmadik fiától, Ernáktól származtatta. Egyébként a név szerepel a Kézai Simon krónikájában - a "Hunor és Magor a meotiszi ingoványok közzé költöznek" fejezetben - "Dula" alakban, csak nem bolgár, hanem alán névként.

Az alapító dinasztia kihalása után 3 fő probléma jelentkezett:

  • folyamatos harcok a trónért,
  • a megerősödő Bizánc támadásai,
  • az etnikai kérdés: az akkor még bolgár és szláv lakosság eltérő érdekei, a vezetésben csak a bolgárok vettek rész, a hadsereget is csak bolgárok alkották, a szlávok viszont szinte mind keresztények voltak és ki akartak egyezni Bizánccal.

Azonban még a VIII. sz. vége előtt visszatér a hatalomba Dulo-dinasztia oldalága, s lassan sikerül stabilizálni a hatalmi helyzetet.

A kulcsévnek 792 számít, amikor a bolgár állam annyira erős, hogy képes csatát nyerni a bizánciak ellen. Ez a Markeli (latin: Marcellae) vár melletti csata. Az eredmény: megmaradt Bulgária mint állam.

ami mára maradt belőle

Ezt a csatát a folyamatos erősödés időszaka követte. Közben megindult az etnikai kérdés megoldása is. A hadsereg és a kormányzás megnyílt a szlávok előtt is.

A vallási kérdés 864-ben lett megoldva: a bolgár uralkodó felvette a kereszténységét, majd államvallássá tette.

Az etnikai kérdés végleges megoldása a szláv írás megalkotása után következett be. Az első keresztény uralkodó, I. Borisz 886-ban egyedüli államnyelvvé a szlávot teszi, korábban párhuzamosan használták a bolgárt, a szlávot és a görögöt. Mindez a bolgár nyelv lassú kihalását eredményezi, onnantól bolgár nyelvnek immár a szlávot nevezik.

Pontos adatok nyilván nincsenek, de a legtöbb kutató szerint a X. sz. vége előtt már nem létezik etnikai különbség, mindenki asszimilálódik mint "bolgár", viszont a nyelv szláv lesz egységesen, ennek lesz a neve "bolgár", az eredeti bolgár meg teljesen kihal a X. sz. vége előtt. Viszont csak 997-ben lesz olyan bolgár uralkodó, aki nem származik az eredeti bolgár főurak közül, azaz valószínűleg még egy ideig a felső réteg körében számon volt tartva ki tartozik az országalapítók utódai közé.

Nagyjából 20 szó van, mely átment az eredeti bolgárból a szláv bolgárba, ezek egyike persze maga a "bolgár" szó.

Ez az egész kérdés máig hatalmas vitákat kelt. A komoly kutatók között konszenzus van, hogy a mai bolgár nép alapvetően szlavizált trákokból és szlávokból jött létre egy a VII. században bejött bolgár elit hatalma alatt, mely lassan magához asszimilálta a helyieket, de ez a közösség idővel nyelvet váltott és nyelvileg szláv lett. A vita csak abban van, hogy az eredeti bolgár elit nyelve milyen volt: a fő elmélet, hogy türk nyelv volt, de vannak jelentős számban komoly tudósok akik iráninak hiszik, s még kisebb elméletek is, melyek szerint ugor, hun, mongol, kaukázusi nyelv. Alapvetően kevés az adat, így míg nem találnak valamilyen jelentős írásos emléket, nemigen lesz ez eldöntve.

A tudósokon kívül, az amatőr dilettánsok között persze a legvadabb elméletek léteznek. A "kedvenceim":

  • nem volt nyelvváltás, az eredeti bolgár azonos a mostanival, azaz szlávok nem léteznek, ők mind bolgárok, akik elfelejtették identitásukat,
  • valójában a nyelv trák, a nép is: a VII. században egyszerűen hazatértek a korábban a Pamírba vándorolt trákok, nem kellett egyesülniük, mert simán értették egymást, hiszen ugyanazt a nyelvet beszélték,
  • buddhista földönkívüliek, tibeti ufók, Húsvét-szigeteki óriások, keresztény bolgárok évszázadokkal Jézus előtt, s társai.

Ami a legutóbbit illeti: a bolgár alternatívok nem jutottak el közép-európai társaik szintjére, azok sokkal viccesebbek. Régi kedvencem az egyiptomi szövegek szlovák "olvasata". Pl. az óvodás is látja, hogy Tutankhamon fáraó neve egyedül szlovákul értelmes: "tu je kameň" (ez itt egy kő), s tényleg, mindenki látja a piramist, ami egy szép nagy kő, ki merné cáfolni ezek után!

Címkék: közélet
65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6018489279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.17. 13:41:42

A szláv szó pontosan azt jelenti, mint az angol slave, vagy a latin sclava:
Szolga.

Bizánci (római) eredetű.

Ezzel és az ehhez illesztett írással akartak szélesen nagy tömegeket homogenizálni.
Több-kevesebb eredménnyel sikerült is.

Aztán Bizánc elsüllyedt a történelem tengerén.
Megette az iszlám.
Ami szintén egy nagy homogenizáló.

Persze a 17-19 sz.ban mi is kaptunk bőven homogenizálási szándékot, főleg a tetves kurvától és a debil fiától, de megtörtek a magyarságon. Nem tudták átvinni a tervüket.
Aztán az a mi szerencsénk, hogy a megfelelő időben elindultak azok a nemzetmentési folyamatok, amik a kulturális és népi élet számos dolgát (népdal, népmese, néprajz, népszokások, stb.) időben elkezdték dokumentálni és ki tudták téríteni ezt az erőt.

A folyamat ma se ismeretlen.
Lásd: gloablizáció, most épp az angol(szász) nyelv az ami brutálisan megy, de a spanyol nem eresztett a kínai meg feljövőben van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 13:55:42

@gigabursch:

"az ehhez illesztett írással akartak szélesen nagy tömegeket homogenizálni"

Nem. Mert több szláv nép lett.

Az meg, hogy az egyes törzsek egyesültek mindenképpen megvalósult volna.

Az orosz törzseket pl. a vikingek egyesítették.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 13:56:47

@gigabursch:

"Ami szintén egy nagy homogenizáló."

De nem etnikailag. Az arabok nem arabizáltak mindenáron.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 13:58:03

@gigabursch:

" a megfelelő időben elindultak azok a nemzetmentési folyamatok"

Persze. Eleve megvolt az igény, lehetett erre építeni.

Egyébként a régió szinte minden népe ezt tette.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:05:06

Bolgár megszilárdulás
-------------
1. Olyan hang, hogy szilárd nem van, a szil az totál más. A szilárd egy nyelvkakilási hang, mondjuk ősmagyarul, hogy dernya.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:08:00

@gigabursch: z angol slave, vagy a latin sclava:
Szolga.
Bizánci (római) eredetű.
-----------------------------
Nem jelent, hanem rekk. Szolgát nem, ez a hang totál más volna, ahogy a kelta formák rekkik, de egal, ezt a hangot dúrgerni. A Sklave hang latinos formája a germán hangnak, ez a slawa, leng-lep stumától, ahogy a német schlapp, schlaff, rekkésje lebegő, matt, gyenge, ettől ereden egy verb is, a pofabe, nem beszél.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:11:25

@gigabursch: , hogy a megfelelő időben elindultak azok a nemzetmentési folyamatok, a
pp az angol(szász) nyelv az ami brutálisan megy,
------------------
1. Nem szerencse, hanem baranta vagy barismány. Nem megfelelő, hanem rakta, raktaga, artaga.

2. Hát nemigen, attól, hogy stak szétbaszottvá vált, ahogy a bullshit új-ónemmagyar halandzsák, ahogy Kazinzbaszikaiak.

3. Hát az angolval probléma nem van, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ígyhát az angolval és a németvel rekkentődik a nyelv, stak a probléma ott van, hogy azokat a szarokat, ahogy;népdal, népmese, néprajz égetni kell, ahogy a halandzsa himnuszt is.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:13:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Eleve megvolt az igény, lehetett erre építeni.
---------------

Hát igény nem, attól, hogy ilyen hang nem van, stak nyelvkakilási halandzsa.
De hogyan is volna ez népmentő, egy ilyen hang, ha németizmus? lehet hangot is dúrgerni, volna. Az épít hangot nem bírem, a felesleges ít-es és z-s verbeket dúrgenri kell, de erről írtem a blogemon. Az ép hang az indogermán epi-től ered, rekkésje nak-nek, fel ahogy voll, full, így éprekk.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:22:00

Az avar nemzettudat szerint ők a hunok egyik alkotóeleme voltak,
----------------
1. Tudat? Bullshit hang, dúrgerni. Nem szerint, hanem rekkint. Alkoholizál? Nem rakem, dúrgerni. Elem? Nyelvkakilási halandzsa.

2. Úgy ahogy rakem, stakhát van egy kis probléma, hogy ez egy ájróper perspektíva, sőt értelmetlenségi, keresztény-libernyák-ájróper. Az egy stak a keresztény-libernyák-ájróperizmustól ered, látni van, hogy Paulus Diaconusnál az Avarok Hunnok, de ez kereszténység, az aholi libcsi ideológia. Ettől a libcsi ideológiától vették fel az Avarok a hunnikázást, vagyis nem eredői, stak művi. Ez olyan ahogy a fingárkodás itt, stak értelmetlenségi, vagy ahogy később törököknek mondták a hunnokat, de germánok valósan, de úgy vált a törököknél az attila-kultusz.

A magyaroknak van dolguk a hunnokkal, attól, hogy a hunnok a germánok, a magyarok germánok, a magyar, germagyar nyelv evolúciója a hunn időketől entered, Balamirtől.

Gery87 2024.09.17. 14:24:00

@gigabursch:

"A szláv szó pontosan azt jelenti, mint az angol slave, vagy a latin sclava:
Szolga."

A német meg abból jön szlávul hogy "nemec, 'német' szóból, amelynek eredeti jelen- tése: 'néma, hiszen nem beszéli a nyelvünket'"

Most akkor a németek némák?

Te soviniszta faszkalap.

"Ezzel és az ehhez illesztett írással akartak szélesen nagy tömegeket homogenizálni."

Marhaság.
Már megint valami konteós hibbant jobber altertöris fasz oldalon olvasgattok össze mindenféle szart valami turbóturul vén hülyétől.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:24:38

@gigabursch: Nem tudták átvinni a tervüket.
----------------
Muhahaha. Most röhögem szét magemot. Rakod te hogy hogyan is makogsz? Terv? Ez egy nyelvkakilási halandzsa, idegen, aljan ideológia, a Plan-ra, úgy, hogy az ősmagyar remu volt, az ar-ra-re stumától, ettől remni és remerni vagy remélni verbek, germán reman-ramen verbektől.
Nem tud, hanem duad, de ez most egal.

Bocs, de én így szétröhögem magamat. Komplett vagy? Nem látod, hallod hogyan is makogsz?

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:29:31

@Gery87: német meg abból jön szlávul hogy "nemec, 'német' szóból,
------------------

Ez stak a hülye szlavisták fejénél van! A német etimológiája bizonylosza, de a néma hang magyar is volna, attól, hogy né indogermán negation, ahogy meu indogermán stumától itt van a mond, mormol és egyéb hangok.

A német etimológiája bizonylosza, ahogy írtem, volna egy óidejú germán Stamm-tól, a Nemet-ektől, szláv njiim-től, ez biztosan nem rakem, de olvastem, hogy volna ilyen hagn, talán indogermán gen-től eredne, talán a nem, nemz rokonja volna, vagyis rekkésje stämmisch.

A német hangnak dolga nem van a néma hangval, attól, hogy ez az etimológia a német szláv utáni, vagyis hogy a szláv Sklave, germán hangtól ered, germán slaw, matt és pofabe.

Magyar nem is mondaná a németet némának, ha a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stak van egy pici probléma, hogy az új-ónemmagyar egy néma nyelv, attól, hogy zagyvaság, halandzsa.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 14:38:47

tapasztalat az volt, hogy a keletről jövő "vad" népek úgyis csak rövid időre maradnak,
sak a bolgárok és a magyarok a két nagy kivétel:
---------------
1. Tapasztalat? Tapatni, tapasztelni is oké, de a baltát tap, tapatjuk, hogy fejet lékjünk, vagy a vesét, leütni, hogy tap és tap. A hang a germán tap-tól ered, magyar hang. Talán volna modnani megfáradás, de az is már.
2. Nem kelet, a kelet jevevényhang, ősmagyarul erjeszta.

3. A vada naknamának nem kell az Anführüngszeichen, attól, hogy a magyar az vada, indogemrán au stumától.

4. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, úgy erjesztától nem jettek, a Volgán túl, al se voltak sohase. Mondjuk Szkíkitától, stakhogy az angolszászok is Szkítítától mentek Brittaniának.

5. Így a Bolgárok nem kivétele, attól, hogy ma nem vannak, a magyarok a kivételek, de stak Szkítitától, ahogy az angolszászok is, úgy az angolszászok is kivételek, ahogy volna mondani, az ők újbeszél makogásuk is egy kreol makogás.

A népvándrolási kivétel: angolszász, germagyar, a balkáni szlávok, csehek-lengyelek.

gigabursch 2024.09.17. 16:04:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ott ahol elkezdődik a szláv - megszűnik (ha egyáltalán volt) a törzs.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:08:55

Nagyjából 20 szó van, mely átment az eredeti bolgárból
---------------------

1. A szó jevevényhang, így hang vagy ordo.

2. Enteredjünk az entonál, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, dolga nem van a török, se a fingár nyelvekkel, úgy a magyarnál török hang nem is volna. A török etimológiák nagyobbrészt bullshitek, én antoregytem, cáfoltem, vagyis a nyelv tettaja ezt, úgy 50-60 török eredetű hang volna így a magyarnál, nem több, ezek nem ősiek, hanem már stak itteniek, a besenyőtől, a kuntól, a bolgártól, ahogy az oszmántól, úgy igenstak volna sansz, hogy ettől az 50 vagy 60 hangtól, ana talán török, van egy pár óbulgár.

Hát igen, stak ez az 50-60 török hang is eklatant a 0 fingár eredetű hangnak arányolva.

De a törökkel a probléma, hogy kevert nyelv, mongoloid-indogermán, egy rakás árja eredetű hang is van a töröknél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 16:14:00

@gigabursch:

Alig van adat.

Sok a találgatás.

Amit tudunk, BG esetében volt 7 szövetséges szláv törzs északon, de a nevük nem maradt fent.

Az oroszoknál tudjuk, hogy az első orosz állam kezdete mely szláv törzseken alapszik, mert megmaradt nevük a viking krónikákban: szlovének és krivicsek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 16:19:14

@gigabursch:

Csak hát nem lehet azonosságot feltételezni törzs és nép között.

Egy időben a montenegróiak szótakoztak ezzel, hogy ők csak egyetlen törzsből jöttek, de ez teljesen komolytalan.

Valójában itt egy hatalmas keveredés volt.

A szláv őshazából (ami valószínűleg a mai Belarusz) minden irányba vándoroltak. S lettek az egyes törzsek.

S mindenhol keveredtek. Keleten finnugorokkal, nyugatok baltiakkal és germánokkal.

Délen meg albánokkal, görögökkel.

Az egyes későbbi szláv népek már külön történet.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:20:34

@gigabursch: Ott ahol elkezdődik a szláv - megszűnik (ha egyáltalán volt) a törzs.
----------------
1. Entered, nem kezd, vész, de a svén is oké, a szűn.

2.A törzs hangot dúrgerni kellene, volna rá sok opció, de most mondjuk, hogy stämmisch. A szlávoknál volt a Stamm, ettől szlávok, hogy nem libcsik, így organizálódnak, ab ovo, stämmsichen, nem libernyákul, nem libernyák államiul, még sokági bírták az Allmendét. Ez a mi osteuropäisch állpotunk, hogy ab ovo nem libernyák államiul élünk, stakhát a magyarnál a probléma az volt, hogy írtó és hódító volt, így úgymond árjaként tett-vett sokáig, de ezt a libernyákizmust dúrgerjük.

Nem igen rakem, hogy így hogyan is makogsz, attól, hogy a libcsi az, aki libernyák államiul él, nem stämmsichen és nem bírja a stämmischeket. A szláv ab vo a stämmisch szinonymája, ahogy voltak olyan libernyákok is, akik ezt totál nem bírták, úgy az olyan germánokat is inkább szlávnak mondták volna, ahogy a Suebeket és Arivistot. Nekik inkább ezek szlávok voltak, a libcsiknek, stak ne vanjanak a germánok stämmisch illiberálisok, stak demcsokrata állami libernyákok.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:23:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de ez teljesen komolytalan.
-----------

De ez töhötöm ernyesztalosza.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.17. 16:37:16

@gigabursch: az első bekezdés tétele legalábbis kétséges. Van latin betűs, dekódolható leírás a "szláv" első előfordulására, ami Slovenin és ez egyértelműen valami helyet jelöl.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.17. 16:38:45

@gigabursch: a kínaitól én több okból sem félek, a spanyol ha le tudná váltani az angolt, hatalmas lépés lenne az emberiség átlagos IQ növelése felé

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 16:41:46

@Deak Tamas:

Eleve honnan vették volna ezt a "szolga" szót Novgorod környékén?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.17. 16:41:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha igaz az az állítás hogy létezik a kun meg a jász nyelvű biblia, akkor még ez a két nép feliratkozhat a túlélők listájára. A kun biblia állítólag az 1550-es években készült. Soha nem láttam, azt sem tudom hol őrzik de mindenki emlegeti.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.17. 16:42:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nyilván a nyugat-európai nyelvekbe ment később, ez nem is vitás.
Meg ki az a hülye nép, amelyik ilyen dehonesztáló névvel illetné magát? (Boldeonén kívül.)

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:49:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt a "szolga" szót Novgorod környékén?
--------------------

1. Nem szolga, a szolga totál más, dúrgerni. Én is inkább a Sklave hangot mondem magyarul is. Nem szó, ez jevevényhang, , így hang vagy ordo. Nem környék, bullshit hang, omtoalja.

2. Hát volna opció bőven, ahogy mondjuk Winithar és a Gótok leöröngik az Antokat, a vikingek, vagy stak a némettől.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:50:31

@Deak Tamas: ilyen dehonesztáló névvel illetné magát?
----------------

Namát rejm magának.

Hát mondjuk az új-ónemmagyar, úgy vélja, hogy fingár! Hahó! hát így megy ez!

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:54:01

@Deak Tamas:
Germán: slaiwa, a le-leu, lo, leng stumától, schlaff-ot rekk. ettől a germán slawan verb, schweigen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 16:54:22

@Deak Tamas:

Az tény, hogy pl. Bizáncban a rabszolgák fő forrása a szlávok voltak.

A szláv törzsek harcoltak egymással, s eladták Bizáncban a vesztes fél embereit.

Plusz a vikingek is összefogdostak szlávokat, s eladták őket. Délen kazárok is foglalkoztak ezzel.

Szóval az elnevezés inkább fordított irányú: a "szlávból" lett a "rabszolga" és nem fordítva.

Nagyjából az orosz állam megalakulásakor ért ez véget, de akkor eleve le is csökkent az egész jelentősége: a bizánciak lassan áttértek a jobbágyszerű viszonyokra a rabszolgaság helyett.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 16:54:27

@Gelimtrtrddddd: Jah, a magyartól is eredne, hogy indogermán és germán nyelv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.17. 16:56:56

@Deak Tamas:

Dehát beolvadtak.

Oké, a jászok megvannak, ők az oszétok. De kunok ma nincsenek.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:01:02

@gigabursch: (ha egyáltalán volt) a törzs.
--------------
Ahogy írtem a törzs egy bullshit hang, de most mondjuk stämmisch. A szlávoknál ab ovo, ahogy mondjuk a Sueboknál se volt társdalom, se a hülye hang, hogy uradalom, nem volt ország, rejku volt. A szelente az ájróper típussal, hogy ott van Herrschaft, libernyákul rakva, de a szlávnál, a sippésnél( Sueb, Sváb, suebada, swoboda egy, de a magyar szabad más) a libernyák Herrschaft, ahogy Gesellschaft nem van. Régi kártyákon, Kartekon az Oderán ali, túli területeket Sclavenlandként rekkik, írják, úgy én arra ranakeredem, hogy attól, hogy ott nem van libernyák Herrschaft se társadalom, nem van ország. De ez mondjuk nem is fontos, láttuk, hogy Ariovist, habár a libcsik inkább szlávnak mondanák, egy fasza Herr volt.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:01:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De kunok ma nincsenek.
-----------

Mondanánk viccesen: Románok! :D

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:13:46

@Deak Tamas: amelyik ilyen dehonesztáló névvel illetné magát? (Boldeonén
-------------

A magyar példa oké. Mennek a boldilik nyalni Prüsszel seggjét, és így felveszik a fingár namát, ahogy Pityu a kreténységet. Régen is volt mondjuk ilyen, ahogy mondjuk a Sorbok lepaktáltak Nagy Karesszal.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:17:56

@Deak Tamas: a spanyol ha le tudná váltani az angolt,
--------------
Te duadná...

He? A spanyol degeneráltabb, ahogy az angol! Az ilyen újlatin bullshiteketől szopják ki a fingristák a zagyvaságjaikat. Inkább az angol latin, nem a spanyol!

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:23:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szóval az elnevezés inkább fordított irányú: a "szlávból" lett a "rabszolga" és nem fordítva.
---------------
Ígyhát a namatás antandatétes raktajangú: szlávtól vált Sklave és nem dúrajtva, visszásan...

Vagy nem.

Gelimtrtrddddd 2024.09.17. 17:25:37

@Deak Tamas: hatalmas lépés lenne az emberiség átlagos IQ növelése felé
-------------
Ármányos lépes volna... emberi hogy az most hogy a faszem? Fossák vagy szarják azt? Nem növelés, hanem erjeszés, és nak-nek.

Mondja az aki, egy halandzsa új-ónemmagyar libernyák kreol fingárnak makogott megkazincbaszott zagyvaságot makog. Totál agymortály az új-ónemmagyar.

kiskisutca 2024.09.18. 09:44:00

"Mindez a bolgár nyelv lassú kihalását eredményezi, onnantól bolgár nyelvnek immár a szlávot nevezik."

Mai bolgár nyelvben csak a szókincs a szláv, a nyelvtan nem annyira! :-)

A mai bolgár nyelv is kb. hasonlóan alakult ki, mint a mai angol. (különböző germán és különböző latin mix.)

kiskisutca 2024.09.18. 09:46:11

@gigabursch:

"A szláv szó pontosan azt jelenti, mint az angol slave, vagy a latin sclava:
Szolga."

Ez az a szint, mint amikor Ausztriáról szól egy cikk és alá kommentelnek a kengurukról. :-(

gigabursch 2024.09.18. 10:00:11

@kiskisutca:
Az az a szint, amikor bemutatja egy entellektüell, hogy még semminek nem olvasott utána...

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 10:01:47

@kiskisutca: a szókincs a szláv, a nyelvtan nem annyira! :-)
--------------
A szó jevevényhang. Tan hang nem van, tana magyarul dünn, a tanít egy nyelvkakilás.

Ez most olyan fingrista komment volt? A bolgárt nem ismerem, de az ilyen fingrista bullshitektől maradjunk távol. Majd Birca ezt megmondja, ős beszélja, de ez bizonylosza, ő isfingárnak mondaná a magyar nyelvet, az indogermánt és germánt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 10:11:18

@kiskisutca:

ELég vitás téma ez.

Az tény, hogy a bolgár az egyetlen szláv nyelv, mely az analitikusság felé ment el, de oka nem világos.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 11:14:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az tény, hogy a bolgár az egyetlen szláv nyelv, mely az analitikusság felé ment el, de oka nem világos.
---------------
A tény az a Lüge, attól, hogy olyan hang, hogy tény nem van, stak ynelvkakilás, de úgy hallem, hogy raktalosza, nem valós. Nem ok, hanem raku: raku nem kirakott, nem világos, az bolo magyarul, de ez empirizmus, úgy nem kirakott.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.18. 15:38:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így igaz, például a "néma" meg a "beszélő" elnevezés is pontosan ugyane logika szerint alakult.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 15:47:50

@Deak Tamas:

Persze.

Senki se nevezi magát sértő módon.

Ha egy nép el is fogad egy idegen nevet, azt átértelmezi.

kiskisutca 2024.09.18. 16:01:50

@gigabursch:

Miből gondolod, hogy nem olvastam utána?
Mivel részben szláv származású vagyok, mint igen sokan az ezen nyelven beszélők között, elég alaposan utána olvastam a témának.

A szláv = rabszolga meg egyértelműen triggerelésnek tűnik és még annyira sem vicces, mint a kengurus példám.

kiskisutca 2024.09.18. 16:03:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"az analitikusság felé ment el, de oka nem világos."

Pár elméletet említenél?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 16:04:31

@kiskisutca:

Van egyébként ilyen, hogy népnévből köznév lesz, de ez sose fordított folyamat.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.18. 16:08:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezért érdekes egyébként a magyarok külföldi neve, hiszen az az Ung folyó vagy Ung vára mellől érkezettekből alakult ki. Érdekes lenne tudni azért-e hogy ráhajazzon a hunokra, tehát hogy az avar kocsmában ez hun, hungvárus volt-e.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 16:09:47

@kiskisutca:

1. Ősbolgár hatás. Annak maradványa.
2. Török hatás.
3. Specifikus balkáni jellemző, mely sokféle nyelvben megvan.

A bolgárban ez abszolút ma is élő folyamat. Amikor Szófiában éltem a 80-as évek végén, még tömegesen használták a személyes névmások tárgyesetét összetett alakokban, ma már csak tiszta tárgyesetben. Akkor az idősek még a részesesetet is használták, ma már ez teljesen kihalt.

Közben meg az igeragozásban nincs semmilyen egyszerűsödés. Mind a rengeteg időt és módot máig használja mindenki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 16:13:01

@Deak Tamas:

A "h" azért került elé, mert a hunokra asszociáltak, legalábbis ez egy elterjedt elmélet.

Érdekes, hogy a magyarokat korábbról ismerő népeknél nem. A bolgárok a "madzsar" szót használták, az "ungarec" már kései átvétel, német, francia mintára.

kiskisutca 2024.09.18. 16:21:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"igeragozásban nincs semmilyen egyszerűsödés. Mind a rengeteg időt és módot máig használja mindenki."

Ez érdekes. A szókincs, végződések változhatnak, de az igeidős szemlélet jobban rögzült, talán jobban lényege a bolgár nyelvnek.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:23:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: fogad egy idegen nevet, azt átértelmezi.
-------------
Aljan namát, azt átrakja vagy átinterpretálja.. ért hang nem van olyan bulslhit verb, hogy értelmez már totál nem, magyarul verstehen rakni, er és ár stuma van stak.

Hát ez így megy? A magyar Ungar, Hungar etimológiája bizonylosza, de én bírem, hogy a magar, ahogy uhor és a féreg, ahogy angolna, az uhor a szlovák nyelvnél és egyébnél egy. Úgy uhorok vagyunk, férgek, angolnak. :D Ez egy dicső hang!

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:26:09

@kiskisutca: származású vagyok, mint igen sokan az ezen nyelven beszélők között, elég alaposan
--------------------
1. Nem száramaz, ez egy bulslhit verb, hanem ered. Nem mint, hanem ahogy. Nem között, hanem innento, az elég laguján nakta. Alap hang nem van, az al magyarul stuma.

2. Hát igenstak ez így a probléma, hogy vannak szlávok is, ettől van fingrizmus, a szláv asszimilánsok nem bírják akceptálni, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, és ezek a szláv asszimilánsok rekkik, tartják fenn a halandzsa zagyvaság új-ónemmagyart, hogy nem rakják a magyar nyelvet, stak makogják.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:28:27

@kiskisutca: A szláv = rabszolga meg egyértelműen triggerelésnek tűnik
----------------

A szolga hangot dúrgerni.Nem ért, hanem rak, stak er és ár stuma van. Nem tűn, hanem boljad.

Látni van, hogy szláv vagy és nem magyar. De ez is itt a probléma, ahogy az a triggerelés, hogy magyar vagyis germán hangokat szlávnak makognak, szláv hangokat fingárnak.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:29:19

@Gelimtrtrddddd: A szláv asszimilánsokat, ahogy a valós szláv hangokat is ki kell tenni a magyar nyelvtől!

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:33:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: balkáni jellemző, mely sokféle nyelvben megvan.
------------------
1. Nem jellemző, hanem artik, arta, artos, nem féle, ide is az arta-t kell mondani.

2. Fingrista-szaklvis bullshit! Ez totál olyan bullshit, hogy a magyar nekem és egyéb hangokat is ilyen bullshit Sprachbundnak makogják, stakhogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stak a nyelvtől, magajától ered a logika, ahogy: indogermán enek-anak, indogermán em-om-am. Itt nulla Sprachbund bullshit van!

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 16:37:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: n használták a személyes névmások tárgyesetét összetett alakokban, ma már csak tiszta tárgyesetben. Akkor az idősek még a részesesetet is használták,
------------------------------
Mondem én, itt van a zulu bullshit, új-ónemmagyar!

1. Használ: sklavenaufstandi hang, örmény.
2. Személy? Nyelvkakilási hang, akceptálni volna, de nem így.
3. Namamás, de nem rakem a műnyelvet.
4. Tárgyeset? Este van? Bullshit idegen, aljan frazeológia, Fall és kasus.
Tárgy? Hol van a tárgy? Nem rakem.
5. Alak? Alkoholizálnak?

6. Részes? Na ezt a bullshitet se rakem, a rész hangot rakem, indogermán rei-től, germán reas, rét és egyéb hangok rokonja. De most hogy olyan részjének? A faszjának? Ez totál olyan bullshit halandzsa ahogy a számjára, de a postás bírongja a levelet a számjára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.18. 16:51:10

@kiskisutca:

Így van.

Minden igeidő aktív használatban van, minden módban.

gigabursch 2024.09.18. 16:54:07

@kiskisutca:
Csak abból, hogy a szláv nyelvek etimológiáját ugyanazok találták ki, akik a finnugrizmust.
Ugyanazért. Nehogy véletlenül bárki is a múltjában eligazodjon.
Majd addig addig forgatták a szavakat míg kihozták belőle a szláv = barát kifejezést, aminek a gyökere annyi, hogy beszélget két szalivizált ember:
- Te mi vagy?
- Szláv, és te?
- Szláv.
- Akkor legyünk barátok.
- Akkor aki szláv az mind a barátunk
- Akkor a szláv jelentse azt, hogy barát.

A másik meg az, hogy bizony a bizánci és a korabeli iszlám iratok a sclava és a slava szót ugyanazokra és ugyanazzal a jelentéstartalommal használják: Szolga, alávetett, önállóság néküli (ezt próbáld meg ne feltétlen az egyén, hanem inkább a népesség szintjén értelmezni).
A harmadik meg az, hogy azzal, hogy elkezdték a bizánciak a szlávosítást, felszámolták a törzsi-nemzetségi társadalmakat. Mindenhol. Ehhez az akkor még nem létező, de ezen kiinduló, későbbi pravoszláv egyház is ekkor kapta meg az alapjait, kőkemény bizánci elvek alapján, erőszakos hittérítéssel és erőszakos nyelvi, írásbeli homogenizálással.
Ennyi.

Nem kell velem egyetértened, vitatnod viszont felesleges.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.18. 17:06:17

@gigabursch: a leírt jelenet megalkotója egyébként Ján Kollár, mármint a két szláv beszélgetésének, Bonkáló Sándor idézi is A szlávok c. könyvében.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.18. 17:07:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, és ugye ez a kérdés, hogy az asszociáció véletlen, vagy tudatos. Analóg lenne a szláv rabszolga asszociációval.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 17:20:32

@gigabursch: , hogy elkezdték a bizánciak a szlávosítást, felszámolták a törzsi-nemzetségi társadalmakat. Mind
-------------------
1. Nem kezd, hanem entered.
2. Felszámol? Ez is aljan, idegen frazeológia, németizmus, vagyis ha így beszélsz nem magyarul beszélsz.
3. A törzsi egy bullshit hang, mondjunk inkább sippést. A társadalom egy libernyák hang, műhang, rejálisan stak a 16. századtól, stakhát ahol Sippe van ott nem van társadalom, libcsizmus. A társadalom hangot dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 17:23:02

@gigabursch: forgatták a szavakat míg kihozták belőle a szláv = barát kifejezést, aminek a gyökere annyi,
----------------
Örjögel, dúrjatják a hangokat, ordokat, ahol kirakták(ide nem kibírong) attól a szláv=baratár artelást(kidúrekni, Ausdruck, a fejez bullshit), annak a rakuja annyi..

Gelimtrtrddddd 2024.09.18. 17:38:02

@gigabursch: egyház is ekkor kapta meg az alapjait, kőkemény bizánci elvek alapján,
-------------
Kreténység vagy Vatikán.

Nem kap, hanem bír, emel, embír. Alap nem van, raku. Elv is nyelvkakálás, rakvány: rakvány rakuján.

De talán raktád van, hogy az úgymond balkáni Sprachbund egy művi kretény kreálmány, stak a magyarnak dolga nem van vele.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása