magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Egy egész nemzet tanult meg hazudni

Alapvetően Mező Gábor munkásságával ugyanaz a baj, mint Borvendég Zsuzsannáéval.

Mezei kiskamasz volt a kommunizmus bukásakor, gyakorlatilag nincs értelmezhető személyes tapasztalata. S valahogy felfújta magát egy olyan állapotba, ahonnan már nem tud visszamenni a valóságba. Pedig nincs rosszabb kritika a túlzó kritikánál: ez mindig csak annak segít, akit/amit kritizálunk.

Miközben egyébként elmond egy csomó valóban fontos, teljesen igaz dolgot.

Pl. elmondja, a Kádár-korbeli merész kritikusok legnagyobb részben azért tudtak merészek lenni, mert ez meg volt engedve nekik. A rendszer erőszakot csak akkor alkalmazott, amikor más nem volt, megoldotta ezt finomabban. Bár ilyesmi más kommunista rendszerű országokban is létezett, Kádárék ezt mesteri szintre emelték.

A legismertebb példa persze Hofi Géza. Ő hivatalos szelep volt, közeli tagja volt Kádár legbelsőbb körének. Ha más ugyanazt elmondta volna, amit ő, baja esett volna. Ő viszont tehetett bármit, persze eleve tudta hol a határ, de maximálisan megbíztak benne, hogy ő ezt magától is betartja.

De azt is mindenki tudta, hogy a legkritikusabb cikkek nem jelenhettek meg bárhol, de voltak lapok, ahol ez nagyobb mértékben volt meg az engedékenység. Pl. a Népszabadságban és az Élet és Irodalomban megjelent az is, ami mondjuk a Magyar Nemzetben vagy az Esti Hírlapban soha.

Vagy hogy simán kiadták lemezen Bródy Sárga rózsa című dalát, s hasonlók.

Szóval ebben teljesen igaza van Mezeinek, voltak kiválasztottak, akiknek meg volt engedve, hogy szelepek legyenek.

S az is igaz, hogy ezek a kiválasztottak aztán, a rendszerváltozáskor, legnagyobb arányban a baloldalra álltak, majd mutogattak vissza, hogy ők milyen bátrak voltak, míg a "jobboldal lapított". Ha meg akadt köztük, akik a jobboldalra álltak, azoknak persze felrótták, hogy "kollaboráltak a komcsikkal", miközben ugyanazt csinálták, amit ők.

Tehát sok igazság hangzik el, de van egy alapvető tévedés: éles vonal van húzva a kommunizmus és a posztkommunizmus közé, pedig ilyen nincs. Lásd "egy egész nemzet tanult meg hazudni". Valójában minden rendszer elnyom és hazugságra kényszerít. A kommunizmus ezt erősebben tette, szűkebb volt a keret, de ne tegyünk úgy mintha most szabadság lenne. Most ugyanúgy hazugságkényszer van, csak legfeljebb nem annyira van jelen a mindennapokban.

Az eltérés Mezeiék szerint minőségi, szerintem meg csak mennyiségi.

Minden társadalom megköveteli az alkalmazkodást. A társadalom arról szól: az egyén feladja szabadságát. Az egyén nyilván azért adja fel szabadságát, mert ennek több a pozitívuma, mint negatívuma, azaz ez a szabadságfeladás önkéntes. De hiába önkéntes ez, mindig van olyan rész, amivel az egyén képtelen egyetérteni: az alapelvekkel szinte mindenki egyetért, de a másodlagos kérdésekben szinte sosincs egyetértés. Ez ma is így van, s mindig így volt. Az egyén pedig kénytelen úgy tenni, mintha mindennel egyetértene, azzal is, amivel nem, ha az egyébként tabusított téma. S ez pedig élethazugság: szóban mást mondok, mint amit gondolok. De ez kényszerűség, nagyon nehéz a tabuk ellen menni.

Az átlagember kibírja ezt, a társadalmi lét szükséges elkerülhetetlen elemének tekinti. Főleg ha az ilyen hazugságok száma mérsékelt.

A Kádár-rendszer egyik titka éppen az volt, hogy a fentről kikényszerített hazugságok száma kisebb volt, mint a szovjet tábor többi országában. A szovjet, kubai, bolgár kommunista rendszert személyesen ismertem. De másodkézből - haverok, ismerősök - jól tudtam a csehszlovák és keletnémet gyakorlatot. Ezek közül messze a legkevésbé elviselhetetlen a magyar verzió volt.

Pl. 5 ismérv a bolgár és a magyar kommunista rendszer közötti eltérés érzékeltetésére, a magyar verzió volt a legélhetőbb, a bolgár meg az egyik legélhetetlenebb (bár nem a legélhetetlenebb, a szovjet és a román verzió rosszabb volt nála):

  • Kádár-rendszer: a KISZ-tagság formalitás volt, sőt el lehetett sumákolni - Zsivkov-rendszer: a Komszomol-tagság alapvető volt, kizárt volt, hogy nem tag bekerüljön egyetemre (már a felvételi kérelemhez is kellett Komszomol-papír),
  • Kádár-rendszer: 3 évente szinte bárki utazhatott nyugatra - Zsivkov-rendszer: egyéni nyugati utazás nem létezett, csak társas szervezett utak, ezekre a létszám erősen alacsony szinten volt tartva,
  • Kádár-rendszer: a rendszer nem szólt bele a politikamentes lázadó magatartásba, pl. "csövesek" szabadon járkálhattak, gyülekezhettek - Zsivkov-rendszer: a rendőr bevitte a "deviáns" öltözetű fiatalokat (főleg a fiúkat, mert a lányok esetében magasabb volt a tolerancia, ott ez elment "modern női divat" címszó alatt),
  • Kádár-rendszer: az amatőr könnyűzene bizonyos határig engedve volt, még fel is léphettek, bár a lemezkiadás nem volt engedve - Zsivkov-rendszer: sokszintű kontroll, az ifjúsági klubszerű helyszínek is szigorúan ellenőrzés alatt voltak, létezett külön "szövegbizottság", melynek engedélyeznie kellett a dalszövegeket,
  • Kádár-rendszer: létezett egy sor magánvállalkozás, korlátozottan - Zsivkov-rendszer: még azokat is üldözte a rendőrség, akik könyveket, hanglemezeket vettek és eladtak üzletszerűen.

Nekem elég nagy megvilágító pillanat volt életemben, amikor erre rádöbbentem. Ez olyan 15-20 éve lett. Szerintem Mezei is rájön erre valamikor.

Az meg vicces, hogy az alkoholizmust Kádárból vezeti le. Az alkoholizmus növekedése és elterjedése Magyarországon egyértelműen a XIX. sz. második fele, amikor világos lett: a mezőgazdaság képtelen felvenni a versenyt az iparral, s ezzel vége annak az ideális álomképnek, hogy az egyéni gazdálkodó paraszt a saját kis földjén dolgozva tisztességesen megél. (De a kérdést nem tanulmányoztam behatóan, szóval elfogadok kritikát.)

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9218702714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 07:34:08

Minden társadalom megköveteli az alkalmazkodást. A társadalom arról szól: az egyén feladja szabadságát. Az egyén nyilván azért adja fel szabadságát
-------------------
1. A követel egy bullshit hang, nyelvkakilási, a követ jevevényhang, ősmagyar ranakered, de ide kér, biz.
2. Az alkoholizálás hangot nem rakem.
3.Nem ad, hanem rejni, az azért hangot dúrgerni.

4. A társadalom egy libernyák hang, nyelvkakilási, stak a 16. századtól van, ezt ahangot is dúrgerni kell. Úgy bé nem rakem, hogy minden társadalom, stak egy van, a libernyák democsokrácia, a Sklavenaufstand.

5. Szabadság? Újra stak nem rakem ezt a hangot úgy. A társadalomnál libernyákizmusok és liberáliák vannak. A szabad hangot úgy kell ma rakni, hogy szabad a kutya a lánctól, a skab stumától, de anno úgy is volt rakni, hogy Sklave, liberti. A társadalom ezt a libertizmus, Sklavenaufstandot teszja univerzálissá.

6. A 21. századnál baszottul se rakem ezeket a társadalmi tákolmány szarokat, ahogy Hobbes és az Aufklärung szarokat. Te folyton basztatod az Aufklärungot, de annak dumáját vakarolod. Furcsa! Ez burzsujista, pógári narrativa.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 07:38:48

az egyén képtelen egyetérteni: az alapelvekkel szinte mindenki egyetért,
-------------------
1. Alap hang nem van, az al a túl, Grund raku.
2. Nem ért, ér nem van, stak indogermán er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.
3. A kép az hép volna, stak a kretény-libcsik átirták, hogy dúrgerjék a germagyar totemizmust. A képes új-ónemmagyar frazeológia, fähig magyarul ernya és rekna, ide rekna vagy rakna van.
4. A szint hangot dúrgerni.
5. Elv hang nyelvkakilási hang, rakvány van.

6. Magyarul: rekna rakurakványokkal egyet rakni.

Dehát aki nem rekna, az irracionális, attól, hogy a logosz az egy, de a logosznál nem van konszenzus, attól, hogy a konszenzus libcsizmus, ezt már mondtaja Hérakleitosz is.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 07:42:25

ádár-rendszer: 3 évente szinte bárki utazhatott nyugatra
------------
1. Renraku, az utaz bullshit z-s verb, az út végat volna, de ide raki is oké, ősmaygarul az er stumától mondjuk, hogy erjesz, erjeszed, attól, hogy a z-s verb új.
Nem nyugat, hanem este.

2. Ezt mondjuk Urlaubnak, vagyis liberáliának. Most tegyük félre a munka és egyéb bullshit sklavenaufstandi ideológiákat, úgy az van, hogy az Urlaub egy liberália, vagyis libcsizmus, ezt az úgymond elit vágja ránk, de én illiberális vagyem. Ahol Urlaub van úgy, ott libcsi diktatúra van.

gigabursch 2024.10.09. 07:52:44

Bocsi Birca, de az első mondatos egy marhaság.
Ezek szerint a világ összes történésze, régésze stb hülye, mert nem élt az ó-egyiptomi korban?
Mind a kettő kellően elmélyült és felkészült.
Egyik sem narratíva mentes, ahogy semelyik történész sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 07:59:11

@gigabursch:

Így igaz, csak ez egy téves narratíva..

Borvendég meg egyesen számokat talál ki, de most nem róla írtam.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 08:03:00

létezett egy sor magánvállalkozás, korlátozottan - Zsivkov-rendszer: még azokat is üldözte a rendőrség, akik könyveket, hanglemezeket
------------
1. A lé hangot nem rakem, hol a lé? A vállakozás egy bullshit hang, Unternehmung most. Az üldöz laguján wd, stak üz. A korlátoz hang bullshit dúrgerni. Nem rendőrség, hanem libernyáksmasszer. A sor laguján raku.

2. Itt van ám egy pici probléma. Itt szelenteni kell, vagyis van olyan Unternehmung, ana a libernyák ökomókiára megy, ez a libernyák kivánalomra megy, vagyis ott ahol ez van ott libernyák diktatúra van. Van olyan Unternehmung, ana nem a libernyák kivánalomra megy, ahogy Wagner, maffia, drogbiznisz, Sons of Anarchy. Ma mondjuk az van, ahogy irtem, hogy ma az ember az ezt és azt is néz az interneten, de már irtem, hogy az kellene, hogy dúrgerjük a tv-t és a szinkront, azzal nem menne lóvé a libernyák ökomókiára. Ha a libernyáksmasszer az libcsizmust tenne úgy, ha mondjuk mást üznaja, attól, hogy illegálisan néz szériákat vagy filmeket más nyelven. A libernyáksmaaszer úgy a libcsizmus pribékje(szláv hangval).

A probléma, hogyha az ember úgy is tesz,hogy amcsi filemeket néz, az eredeti rakukon nem vándel szar se, attól, hogy szarok a libcsizmus premisszái, ahogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. Ha aze mber az utópiát, vagyis a The Walkind Dead-et nézja, leszarja az alexandriai democsokrata hablatyot, sokkal inkább a suttogók, a farkasok, a Neganek egységjéről álmodik Alexandriának anta. A társadalomra vészes ez stak, de nem a magyarmányra. Ott van a totális raktalosza, horgolás, Lüge, hazugság, hogy mennek a bullshit ilyen és olyan narrativák, de csicsológiailag és szociológiailag más a lagu, attól, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 08:08:19

szóban mást mondok, mint amit gondolok.
-------------
1. A szó egy jevevényhang, gondolni stak a libcsi gondol.

2. Stakhát a probléma már ott van, hogy az új-ónemmagyar egy kreol halandzsa nyelv, egy mérnökösködött szar, de halandzsául, ahol ma úgy van, hogy folyton a bank nyer, a libcsizmus, totál 1984.

Ha az új-ónemmagyar egy halandzsa, az innenső nyelv az ősmagyar, úgy racionalitásja nem is van beszélni, attól, hogy stak zagyvaság.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 08:16:05

az amatőr könnyűzene bizonyos határig engedve volt,
------------
A határ laguján róva, szakadva.

A zene hang skalvisch, szláv, úgy dúrgerni kell a zenét. Ahol zene van, oda gumibottal kell menni, ütni, mondaná már Platón is. :D Vissza az ősmagyar rituális mágus-sámán hangokkal, ahogy völuspa.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 08:17:31

a szovjet és a román verzió rosszabb volt nála):
-----------

Raktaloszább. Áh dehogy, a Csocsi egy rakta, arete ember volt, a gumit is tiltottaja, ahol leltek ott agyonverték a degeneráltakat.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 08:20:55

nem szólt bele a politikamentes lázadó magatartásba
----------
1. A szól jevevényhang, a lázad hangot dúrgerni.

2. Deghogyisnem, aki tagadtaja a fingrizmust, a democsokráciát, a kádári gulyásbullshitet, arra már mentek a kommcsi-marxisták.

Gery87 2024.10.09. 10:35:53

"Alapvetően Mező Gábor munkásságával ugyanaz a baj,"

Az a baj hogy egy tipikus komcsizó fideszes pöcs.

Nem az államszoci meg káder, pribék kritika a baj önmagában hanem hogy túloz és méghozzá ezzel a tipikus szentimentális elvakult indulattal:
"minden bajunkért a komcsik a felelősek az egész XX.században, a félresiklott rendszerváltásért is, sőt az elmúlt 14 évért is!"

gigabursch 2024.10.09. 11:03:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Kíváncsi lennék a Borvenedég-féle számok hol és miben tévesek szerinted.

IdomitottFoka 2024.10.09. 11:35:46

"Valójában minden rendszer elnyom és hazugságra kényszerít. A kommunizmus ezt erősebben tette, szűkebb volt a keret, de ne tegyünk úgy mintha most szabadság lenne. Most ugyanúgy hazugságkényszer van, csak legfeljebb nem annyira van jelen a mindennapokban."

Teokrataként meg az a bajod h kevesebbet kell hazudni, gondolom. Legalábbis elnézve a félig vallási alapú ruszki és izraeli, vmint a teljesen vallási alapú iráni rezsimeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 12:13:55

@gigabursch:

Pl. "a magyar külkeres maffia kb. negyedbillió dollárt lopott ki Magyarországról".

Szerinted van ennek bármi köze a valósághoz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 12:15:29

@IdomitottFoka:

Nekem nincs bajom ezzel. Nyilván a liberális demokrácia börtöne szabadabb, mint a kommunizmusé. Sose tagadtam ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 12:19:32

@Gery87:

Sok dologban igaza van. Ami dicséretes dolog.

S pont ezt rontja el azzal, hogy mellette baromságokat mond.

Sajnos most is van egy nagyon erős narratíva a fideszes fősodorban, mely szerint a fő ellenség a kommunizmus, a liberalizmus meg alapvetően jó dolog, csak a csúnya komcsik, kultúrmarxisták, woke-ok elrontották. Még Bayer is ilyeneket szokott mondogatni.

Talán csak Bogár az egyetlen fideszes megmondóember, aki ezt képes helyesen látni.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 12:20:21

@IdomitottFoka: vmint a teljesen vallási alapú iráni rezsimeket.
--------------
1. A rezsim egy úgymond didja, dicső hang, az ar-ra-re stumától ered, racionális, logosz, regerda, ahol rakás van, A szitokhang a Krümmung,a kormány, ahol libcsizmus van.
2. Alap hang nem van, az al a túl, Grund itt raku.
3. Nem teljesen, hanem duljasan.

4. A vallás a vélés, választás, az irániak már tettek, választották az iszlámot, de ha az irániak indogermánok, habár genetikailag, ahogy vallásilag is már szemiták, úgy az iszlám nem eredői ott, hanem vallás, libernyákizmus, Ygyhát erre nehéz hogyan is mondani, attül, hogy három vallás van, ahogy iszlám, kreténység, judaizmus, ezek libcsizmusok. Ha vallási, úy libernyák van.

De akceptálni van az irániaknál az, ha nálunk az ősmagyar erjeszedne, úgy az Irániaknál szabadság van, habár az irániaknál az iszlám idegen, aljan.

Gelimtrtrddddd 2024.10.09. 12:23:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerint a fő ellenség a kommunizmus, a liberalizmus meg alapvetően
------------
Rekkint a fájanda, ena fájand....rakuraktán, nem vetően, úgy nem jó, hanem raktaga, de nem dolog, dulgs.

He? A fideszlibcsi az libcsi és kommcsi. Hogyne volna annak fasza a libcsizmus, ha libernyák? Már bocs, de ezzel a limbos szarsággal is inkább stak a libcsi azon formájával van bajuk, de ezzel probléma nem van, attól, hogy úgy a hitleri narrativa erjeszed, erősödik.

gigabursch 2024.10.09. 12:26:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem tudom, nem ismerem a szövegkörnyezetet.
De nem mindegy, hogy magyar billió vagy amerikai billió, az viszont tuti.

Köszönöm!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 12:28:12

@gigabursch:

Nyilván magyar.

Ha amerikai lenne, annak még akár lehetne is értelme. Csakhát az egy nevetséges kis összeg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.09. 12:55:17

A harmadik-negyedik bekezdés érdekes dolog, mert emlékezetem szerint inkább épp az akkori "bulvárlapok" nem közöltek merészebb témákat csak a "szakmai" lapok, értve ezalatt pl. a Magyar Nemzet-et amely akkoriban talán a szakszervezetek lapja volt.
Én a Magyarország című lapot vettem 1988-89-ben, de csak véletlenül: lefújta a szél az újságot és a közepén nyílt szét, ahol az izgalmas cikk volt. Eleje vége körbebélelve vörös farkakkal.
Az alkoholizmssal a kriminialisztikai meg sajna családi érintettség miatt muszáj volt foglalkoznom, az időzítés megállapítása helyes, az ok nem: a pálinka előállítása lényegesen olcsóbb lett a biztonságos főzőgéppel és így tudott elterjedni gyorsabban, jellemzően sváb és zsidó kocsmárosok tudták főzni a pálinkát.* Tízmillió liternyi bor és pálinka mellett alig 3-5 millió liter fogyott évente.

digital.bibliotecaarad.ro/files/original/c22fca8fcc5cedfdf7ad6291505631f648e940dd.pdf#page=6
epa.oszk.hu/04400/04452/00956/pdf/EPA04452_bars_19_evf_15_sz_1899_aprilis_09.pdf#page=1
epa.oszk.hu/04200/04269/02086/pdf/EPA04269_zombor_es_videke_1901_039.pdf#page=2

A Kádár-korszakbeli alkoholizmus pontos folyamatai szerintem nincsenek tisztességgel kikutatva - a hivatalos propagada a túl sok szabaidővel magyarázta, de sok oka volt - , de épp a fenti számok függvényében elgondolkdodtató tény, hoguy 1979-ben, amikor Nagyfa megnyílt, maga a rendszer vallotta be, hogy az alkoholisták száma 1938-hoz képest négyszeres, úgy hogy pl. 38-ban még teljesen ismeretlenek voltak a 79-ben már rég fogyasztott alkoholmentes ízesített italok.

*=a mondat elolvasása után esetleg billentyűzetet ragadó hülyéktől kérném, vegyék le a kezüket a billentyűzetről, tegyék a nadrágjukba a lábuk közé és billentyűzgessenek ott, köszönöm.

Tapi2021 2024.10.09. 13:02:05

Már a jelen "valósága" is narráció kérdése, nem hogy a múlt.

Látjuk itt is: ha valaki a fejébe vette, hogy valami úgy van, ahogy ő akarja látni, akkor az számára úgy is van, ha a kezébe teszed a még füstölgő ellenbizonyítékot, akkor is.

A mai EP ülés is egy paródia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 13:06:19

@gigabursch:

Lásd számokkal, ha a "billió" amerikai: negyedbillió dollár = durván 15 billió Ft, 1989-es árfolyamon.

A teljes magyar államvagyon a rendszerváltozáskor kb. 110 ezer billió Ft.

Ezek szerint ennek ellopták ennek 0,013 %-át. Ez semmi, zsebpénz.

Ha a "billió" magyar billió, akkor ez 13 %. Ez már komoly összeg, de ez meg teljes képtelenség.

A rablóprivatizációk során mehetett el ekkora nagyságrend. Talán az még több is lehetett, nem láttam konkrét elemzést, szerintem lehetett ez akár 25-30 % is.

Na most, komolyan hihető, hogy a külker maffia hasonló nagyságrendű összeget volt képes elsíbolni, mint az összes privatizátor? Hol ez a pénz? Meg hogyan az egész?

Az egész a "most mondok egy nagyot" típusú magatartás része.

gigabursch 2024.10.09. 13:11:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Akkori dollárból egyáltalán nem...

Mindenesetre a korrektúra szakmai fontosságát mindenképpen igazolja a felvetett probléma.

gigabursch 2024.10.09. 13:12:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Melyik munkájaban olvastad ezt?
Most már tényleg érdekel...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 13:20:12

@gigabursch:

"Az "impexek" kora : külkereskedelmi fedéssel folytatott pénzkivonás a "népgazdaságból" a Kádár-rendszer idején az állambiztonsági iratok tükrében"

Tapi2021 2024.10.09. 13:32:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azért, akik jó helyen voltak - pl. a külkerben - ritkán jöttek ki rosszul a pozíciójukból és a rendszerből.

Apám pl. a vízügynél dolgozott, de nem ő privatizálta, hanem az igazgató. Aki(k) jókor volt(ak) a megfelelő pozícióban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.09. 13:54:51

@gigabursch: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: itt valami idegennyelvű titkosszolgálati forrást ferdítettek félre.
Meg szándékosság is lehet a dologban Románia második világháborús veszteségeit kutatgatom, van egy külföldre szánt propagandaanyag, abban azt írják, hogy 380 ezer ember a veszteség, ez akkor is gyanúsan kevés, ha Románia 1941. január 1-i határait vesszük, a iasi pogromhoz hasonló kis incidenskéket meg elfelejtjük. Karsai Dániel jó édes apukája azt írja az egyik könyvében, hogy csak 41 június és december között négymillió román katona esik el, ez meg akkor is lehetetlen, ha elhisszük, hogy az egész Besszarábiát és Transznisztriát (ami ugye akkor volt mint Moldávi!) besorozzák. Egy meglehetősen Antonescu barát dokumentum két és fél millió heroilor de noastre-ról beszél, a kérdés megint, hogy ebben pl. Iasi és a többi pogrom benne van-e.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.09. 14:12:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: egyébként nekem a kedvenc példám, ugye a híres 1789-es Vörös Könyv azt mutatta volna be, hogy XIV. Lajos és környezete 1774-88 között mennyi pénzt lölőzött volna el magának mialatt az ország éhezett (lám, egyfelől a prolihergelés ilyen régi, másrészt a Vörös könyvet a francia állam MAGA vezette, Személyi jellegű kiadások regisztere címmel) a végösszeg 227 millió livre képében dühítette a korabeli haladókat. Mivel a Francia Királyság államcsőd előtti konszolidált bevétele 475 millió livre volt, ezt gonoszul a legalacsonyabbnak véve (egyébként elég hullámzó volt a főösszeg, 1250 millió livre is befolyt a nyolcvanas évek új gyamatairól) ez a szomorú sorsú király 15 év alatt mindössze egyévi rossz költségvetés alig felét tudta kilölőzni, amúgy nyilván ezért is volt neki havi három millió livre a civilista a forradalom után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 14:25:42

@Tapi2021:

Alapvetően minden attól függött, mlyen volt az ember kapcsolati hálója.

2024 2024.10.09. 16:30:27

"Valójában minden rendszer elnyom és hazugságra kényszerít."

Ma kinek kell hazudnom?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.09. 16:48:48

@2024:

Pl. olyan nézeteid vannak, melyek eltérnek az elfogadotthoz képest.

ZorróAszter 2024.10.09. 17:10:00

Magyarországon nincs semmiféle sajtószabadság. Az állítólagos ellenzéki sajtó ugyanazoknak a zsebéen van, mint a fidesznyik.

Tökéletesen központilag irányított rendszer. Szigorúan tiltott témákkal.

Tiltott témák például:

Magyarország tényleg a németek fehérniggergyarmata lett?
Mekkora a németek és más külföldiek tulajdoni aránya Magyarországon? 80%?
A földek hány százaléka került külföldiek kézébe, és kikébe?

A magyarokat pedig három évtized alatt úgy beidomították, hogy még a kérdéseiket is csak a kedvenc újságjukból tudják venni. De az is a gyarmattartóink tulajdonában van. Kérdezni sem tudnak már, nem hogy önálló véleményük lenne.

Gery87 2024.10.09. 22:08:30

@Deak Tamas:

A királyi udvar és környezete költései csak az utolsó csepp voltak a pohárban, casus belli, az elmúlt évtizedek katolikus egyházi zsarnokoskodásai és elnyomása volt a fő oka a forradalomnak meg persze a felvilágosodás, aminek értelmisége artikulálta a dühöt és elkeseredettséget, a kívánalmakat.

Gery87 2024.10.09. 22:12:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"a fő ellenség a kommunizmus, a liberalizmus meg alapvetően jó dolog, csak a csúnya komcsik, kultúrmarxisták, woke-ok elrontották."

Én azt olvasom ki inkább hogy őket egybe mossák.

"Még Bayer is ilyeneket szokott mondogatni."

Valóban? Nem úgy tűnik.

"Talán csak Bogár az egyetlen fideszes megmondóember, aki ezt képes helyesen látni."

Bogár Laci bácsi egy konteós hibbant vén fasz, néztem egy múltkori videóját is és hát a nagy világmegfejtése az hogy a "jakobinus sátánista zsidók évezredek óta taszítanak bennünket tudatlanságba, még a rendszerkritikát is ők ellenőrzik".

Egy idióta, nem tudom mit látsz benne.

ZorróAszter 2024.10.10. 00:11:21

@Gery87:

"Bogár Laci bácsi egy konteós hibbant vén fasz, néztem egy múltkori videóját is és hát a nagy világmegfejtése az hogy a "jakobinus sátánista zsidók évezredek óta taszítanak bennünket tudatlanságba, még a rendszerkritikát is ők ellenőrzik"."

Azt, hogy a világot 5000 év óta sátánista pszichopaták irányítják, én sokkal régebb óta mondogatom. Ez annak a jakobinosos/zsidós változata. Azt viszont én sosem mondtam.

:o)

ZorróAszter 2024.10.10. 00:18:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A teljes magyar államvagyon a rendszerváltozáskor kb. 110 ezer billió Ft."

Ez egy hibás, durván elírt adat. Sokkal kisebb volt.

Gery87 2024.10.10. 00:18:41

@ZorróAszter:

Az ő megfejtése szerint van az elit, annak meg van egy "jó" és egy "rossz" része, a rossz része meg "mindig zsidó", ("Az örök zsidó") csak más köntösben: templomosok, Habszbúgok, protestánsok, jakobinusok, bolsevikek, libsik, woke...stb

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 08:01:37

@_Neville:

Igen, ez is egy példa.

A legtöbb ember nem mondhatja meg mit akar, hiszen teljesen ellehetetlenítik.

Pont mint Kádár alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 08:05:39

@Gery87:

Bogár sose beszél zsidókról. Nem olyan ostoba, hogy higgyen bármilyen etnikai alapú konteóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 08:07:11

@Gery87:

""Még Bayer is ilyeneket szokott mondogatni."
Valóban? Nem úgy tűnik."

Dehogynem.

Lásd, "a Kohl még rendes kereszténydemokrata volt", "az EU keresztény alapítói", "igazi polgárok", stb.

Párszor ezen vitáztak is a Bogárral.

Gery87 2024.10.10. 09:44:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem e?
Gyakorlott exradikális fülem szerint meg bizony pontosan érti mit akar mondani:)
Nem olyan ostoba, hogy nyíltan kimondja ezt, de mégis érti aki akarja.

Gery87 2024.10.10. 09:45:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Fúú, két ekkora sötét antitalentum egy helyen, csoda hogy nem semmisült meg az univerzum.

Gery87 2024.10.10. 09:49:27

("A zsidók története a történelmi Izrael területén több mint 3000 éves múltra tekint vissza.")

"...ugyanannak a 3000 éve nem létező erőnek a különböző alakváltozatai.....".

Na de Bogaras Laci bácsi, ejnye-bejnye:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 09:51:16

@Gery87:

Lásd:

""a fő ellenség a kommunizmus, a liberalizmus meg alapvetően jó dolog, csak a csúnya komcsik, kultúrmarxisták, woke-ok elrontották."
Én azt olvasom ki inkább hogy őket egybe mossák."

Azaz nem úgy, hogy a liberók komcsik, mert liberók, hanem úgy: a komcsik megfertőzték a liberókat, így ma már ők nem "igazi" liberók, hanem "kultúrmarxisták".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 09:57:58

@Gery87:

Szerintem nem, mindketten okosak. Bayer képtelen uralkodni az érzelmein, ez a fő baja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:03:00

@Gery87:

Ezek szerint 90-es évekbeli ballib füled van, mely az "ez a szemét bank zárolta a kártyámat" mondat alatt is kódolt zsidózást hallott, hiszen a bank=zsidó asszociáció ismert, szóval nyilván azt akarta ezzel az illető mondani, hogy a zsidók kifosztják a magyarokat, s nyilvén ezzel ellenakcióra izgat, szóval támogatja a zsidók elgázosítását.

Mi viszont úgy döntöttünk, nem játsszuk tovább ezt a játékot a ballib feketeövesekkel. Higgyék a "jó napot" kijelentést is akár "zsidózásnak", mi leszarjuk, nem magyarázkodunk.

Gery87 2024.10.10. 10:12:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

a komcsik megfertőzték a liberókat, így ma már ők nem "igazi" liberók, hanem "kultúrmarxisták".

Ekkora baromságot.

"Hát ez nagyon nem az."

Hát de kurvára az.
ismerem ezeket, tudom miről beszélnek.

"Szerintem nem, mindketten okosak. "

Az egyik egy büdösbunkó aki haverjai miatt van ott ahol, a másik meg egy tipikus vén hülye konteós marha.
Kb Egeli György, Gróg Spanyol Zoltán stb kategória, csak más területen szédítik a panel aljában a nyuggereket a hülyeségeikkel.

A recept egyszerű: a nemzeti érzelmekre alapozva előadni egy kétbites világmagyarázatot ami egyszerű és lehetőleg legyen benne egy ismerős bűnbak.

Bogár még csak nem is eredeti.
Ezer ilyen van.

Gery87 2024.10.10. 10:16:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Csakhogy nem ezt mondta, mondja kár itt terelned errefelé...

Konkrétan megnevez egy csoportot és annak "változatait, formáit"...

Tipikus konteós barom.

"...ugyanannak a 3000 éve nem létező erőnek a különböző alakváltozatai.....".

Ez nem a szemét bank zárolta a kártyámat" kategória.

Mondom nálam nem kell a fasság, kár erőlködnöd meg mentegetned!
Ismerem ezeket.

gigabursch 2024.10.10. 10:17:38

Attól mert Bogár nem mondja ki az 'f'-betűs szót (zsidó), attól még a világon mindenki tudja, hogy hol van a kutya elásva.

S attól mert pártunk és kormányunk zsidó reneszánsz meg egyéb baromságokról hablatyol, attól még ugyanúgy telavívban leszarják, hogy mit gondolnak jónak idehaza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:21:18

@Gery87:

S ki mondta, hogy ezt Bogár találta ki? Senki.

Ez a XIX. századi tradicionalizmus egyik alaptétele, hogy a jobboldal nem jobb a baloldalnál, a probléma mélyebb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:22:53

@Gery87:

Csoportot nevez meg, mely azonban nem azonos egyetlen néppel se, sőt tagjai cserélődnek.

A marxisták is ezt teszik egyébként, lásd "a nagytőkések kizsákmányolnak".

gigabursch 2024.10.10. 10:23:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem konteó kérdés, hanem tények.
Csak nem akarja magát elásni.

Gery87 2024.10.10. 10:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem az a lényeg ki találta ki, hanem hogy egy megélhetési konteós idióta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:27:45

@gigabursch:

Biztosan nincs ilyen tény.

A zsidók nem egységesek, hanem mint minden más nép, heterogén csoport.

Nyilván vannak nemzeti érdekek, de még ezekben sincs teljes egység.

Gery87 2024.10.10. 10:29:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szélsőjobbosoknál ez a csoport a zsidók, "ármánykodásuk" meg vagy létezik vagy nem, és bármire IS rá lehet húzni, nem kell hogy tény legyen.
Kár ezt tagadni.

Gery87 2024.10.10. 10:30:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem az a lényeg miért mondja, kár megint tereléssel próbálkoznod.
Ha őszintén gondolja akkor igaza lesz? Nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:31:47

@Gery87:

Pedig nem mindenki szerint van szó zsidókról.

Mo-on ballib szokás mindent zsidózásnak mondani.

Gery87 2024.10.10. 10:32:26

@gigabursch:

Nem én zsidózok butaszar, hanem az egyik hibbant vén idiótátok, én meg csak rámutatok erre.
De jó hogy jössz, legalább Birca is láthatja hogy ki a célcsoportja a Bogár féléknek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:32:49

@Gery87:

Nyilván nem.

Azért van igaza, mert igazat mond. Tök mindegy, hogy ő hiszi-e személyesen. Szerintem őszinte, de ez másodlagos most.

Gery87 2024.10.10. 10:33:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Látod, látod és még tagadod:)
Hát itt egy megcélzott példány, ő is rosszul hallja?:)

Gery87 2024.10.10. 10:35:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az elsődleges az hogy burkoltan zsidózik, nem mondja ki nyíltan a kétbites világképe bűnöseit.
Pont.
Tipikus nemzethy konteós jelenség.

Gery87 2024.10.10. 10:36:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem erről volt szó.
Teljesen nyilvánvaló hogy mi a Bogár féle mondandó lényege.
Ennyi, kár tagadni.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 10:37:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondat alatt is kódolt zsidózást hallott, hiszen a bank=zsidó asszociáció ismert, szóval nyilván
------------------------
1. Az alto az azt rekkja, hogy odát, attól, hogy magyarul al túl. Nem szóval, hanem ordoval, hangval, a szó-szav libcsizmus.

2. De inkább Wilhelm Marr-tól ismert, ahogy az irásától, hogy der Sieg des Judenthums über das Germanenthum. A való az, hogy ma ez van, stakhát a probléma az, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. A magyar systemről irtem, hogy ab ovo szimbiózis volt a zsidóval, vagyis a Jude ment a lopottval a libernyák ökomókiára, úgyhát az nem probléma, ha a Jude egy Mittelsmann, ahogy Marx is irja, annak is kell vannija, a magyar systemánál, úgy én nem vagyem marxistán antiszemita, itt inkább Marx és Nietzsche együttesje vagyem, hogy úgy perfekt a Jude, attól, hogy a magyar úgy a libernyák ökomókián van, stak egy rakás áttéttel, ahogy egy rakás offshorokkal, attól, hogy ez volt az ősmagyar system.

A problematika attól ered, hogy volt emancipáció, de ez az emancipáció attól van, hogy a bismarcki Reich a judek pénzjével rakódott le, ettől is az antiszemita rakványok, Gesetzek, részint Felix Dahntól is.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 10:38:45

@Gery87: oknál ez a csoport a zsidók, "ármánykodásuk"
---------------

Magyarul az ármány azt rekkja, hogy gross és great.

Gery87 2024.10.10. 10:38:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig nem mindenki szerint van szó zsidókról."

De, itt konkrétan arról van szó. Nem fogsz élő embert találni aki szerint nem.

"Mo-on ballib szokás mindent zsidózásnak mondani."

Ettől még itt az van.
Attól még hogy bizonyos magasleseken tévesen kiáltanak farkast, még sok magaslesnél valóban megjelenik.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 10:41:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A zsidók nem egységesek, hanem mint minden más nép, h
--------------------

A zsidó egy arta, Rasse, ez látni van Soroson is, hogy mástól véglátva, egy perfekt Jude. A jude arta evolúciótól van, hogy nekik maradt a piz és egyéb untermenschlich szar, ettől váltak perfekt Jude-vé. Ezzel probléma nem van, ők ilyen Raubtierek, de a magyar, a germanoid az bolondo dühoro.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 10:44:29

@gigabursch: Attól mert Bogár nem mondja ki az 'f'-betűs szót (zsidó),
------------------

Mert hangot dúrgerni, libernyék, a szó jevevényhang.

He? Ez a Bogár nem egy zsidó? Folyton vakerolja a kreténységet, dehát az judeizmus, a magyarok, az árjáknak anta van, ettől van az antiszemitizmus, hogy a zsidók ideszarták a kreténységet. Bogár a Judek Agentja.

Ha Bogár nem egy hülye libcsi, úgy a judek Agentja!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:54:58

@Gery87:

Tehát szerinted Bogár abban hisz, hogy a zsidók mint nép állnak az események mögött, s mindent saját önös érdekei szerint irányítanak?

Vagy esetleg nem a zsidók mint nép, hanem van egy zsidókból álló világelit, mely a saját érdekei szerint irányít?

Sőt, esetleg ebben az elitben lehetnek nem-zsidók is, de őket meg megvette a zsidó elit?

Valami ilyesmi?

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 10:58:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a zsidók mint nép állnak az események mögött, s mindent saját önös érdekei szerint irányítanak?
----------------
Hogy este? Nem rakem. Nem mögött, kinten, végo. Az érdek egy sklavenaufstandi hang, nem szerint, hanem rekkint. Nem irány, hanem raktajang, de rekk.

He? Hát mi magyarok, ősmagyarok úgy véljuk, hogy Bogár vagy egy Jude, vagy egy Soroszsoldos, aki a magyarra erővel rábaszja a szemitizmust, a bullshit kreténységet.

Bogár egy Judezsoldos, ha nem egy Jude!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 10:59:24

@Gery87:

Úgy zsidózik, mint Bod Péter Ákos 1993-ban, amikor a szakértőket nem meghallgatva döntött az új érmékről azokra magyar madarakt téves, s nem a szakértők szerint jobb semleges rajzokat.

Meg mint amikor Thürmer zsidózott, hiszen a nagytőke ellen beszélt, ez burkolt zsidózás.

Ezt a játékot megnyerte a Fidesz 10 éve izraeli haverjaiknak köszönhetően. Próbálod újranyitni? Nem fog menni.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 11:03:13

@Gery87: 00 éve nem létező erőnek a különböző alakváltozatai....
---------------
1. a létez hang bullshit, hol a lé? A másiknál, hol az alkoholizálás? Na egal, nem rakem.

2. 3000 éves a Jehova, a zsidó konteo, a kreténység. Bogár egy zsidó, egy judeozsoldos, attól, hogy maradjunk a magyaros, vagyis a nietzschei narrativánál, hogy az egész szar, a kreténység egy judeokonteo.

Bé nem rakem, attól, hogy antiszemitizmus van:
- kreténységtől, hogy a baszott Judek ránkverték a bullshit szemita Bibliát, a libcsizmust, a fingrizmust.
-kapcsizmus, attól, hogy az a Judenak megy, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a számok jevevényhangok.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 11:04:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Fidesz 10 éve izraeli haverjaiknak köszönhetően. Próbálod újranyitni? Nem fog menni.
------------

Te egy mozit nézünk? Hát nem! A fidesz már régen bukta! Hol élsz te? A fidesz egy judeobanzás banda. A nedves álmaidnál. Én újranyitottem. Ennyit erről.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 11:06:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ezt a játékot
------------

Ez a játék már régen megy, a fidesz szop, de nem úgy, hogy... hanem a systemán, a democsokrácián kivül. A játék már ott megy.

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 11:07:21

@Gelimtrtrddddd: A fidesz a náciknak anta bukott, ennyit erről, de ez a játék már máshol megy. :D

Gelimtrtrddddd 2024.10.10. 11:17:32

@Gelimtrtrddddd: A fidesz egy judeozsoldos, ahogy Bogár egy zsidó.

Magyarok vagyunk!

Gery87 2024.10.10. 12:45:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt te jobban tudod, engem kurvára nem érdekel pontosan hogyan magyarázza a fasságait.

Gery87 2024.10.10. 12:46:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor rajtad kívül mindenki más máshogy látja ezek szerint.
Én látom mit akar burkoltan mondani, a szélsőjobbos gigafosch félék is tudják...csak te nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 12:46:37

@Gery87:

Te állítottad, hogy zsidózik, nem én. Neked kellene megmagyaráznod.

Gery87 2024.10.10. 12:49:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én nem próbálok semmit újranyitni. Kár megint terelni.
A 2 perces szövegben nincs semmi cigányozás, és ha lenne akkor is leszarnám.
Pont nem érdekel.

Nem védem a Tiszát, se a cigányokat.
Mindegyikről megvan a véleményem.

Én is szoktam Orbánt "csuti cigányozni", akkor mi a francnak tagadnám ha valaki tényleg szintén ezt teszi?
De most itt nem ez van.

Gery87 2024.10.10. 12:50:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Megmagyaráztam.
Ez egy tipikus kétbites jobber konteós jelenség, burkoltan zsidózni is az, nem egyedi.
"Vannak ezek a bibóldók és jakobinus bolsi stb alakban vegzálják a békés keresztény nemzeteket"
Neked ez új?
Biztos nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.10. 12:59:21

@Gery87:

Vicces, hogy Bogár szerinted egyértelműen zsidózik, míg Kicsibandó nem cigányozik...

Gery87 2024.10.10. 22:23:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

-Bogaras Laci bácsi egész mondandója a háttérhatalmi világuralmi összeesküvés fasság, felvezetése majd a problémás csoport megnevezése burkoltan, persze félművelteknek is egyértelmű utalásokkal és sejtetésekkel.
-Kisbandó meg elmondta az elején a problémáját arról hogy Orbán nem minden magyar elnöke, hanem csak a fideszeseké....
Kontextus, tudod.

Hányas voltál szövegértésből?

Egyébként se engem oktatgass erről, én "ott voltam" mikor az ilyen szövegek meg burkolt összekacsintós marhaságok még népszerűbbek voltak mint ma és a náci meg hungarista gyerek, nyugger, apuka, anyuka 3 sör után nyíltan megmondta hogy "Csurkának/Bogárnak...stb igaza van.....ezek a büdös zsidók"...

Úgyhogy ne, nem kell a szar duma, mást etess.

ZorróAszter 2024.10.10. 22:57:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mennyi volt?"

Szerintem a kelet-európai túlkínálat által okozott erős leétékelődést is figyelembe véve 60 milliárd dollár. Ennek a 90%-a elkelt a privatizáció során, tíz százalék az eredeti terveknek megfelelően maradt állami tulajdon.

Kb. 10 százalék volt eladhatatlan szemét. Ezeket nem számolták bele. Az eszközök, föld, épületek eladásából jött be valami amit el lehetett adni belőlük.

Ha jól emlékszem a dollár kb. 60 forint körül volt ekkoriban.

ZorróAszter 2024.10.10. 23:05:01

@Gery87:

"Az ő megfejtése szerint van az elit, annak meg van egy "jó" és egy "rossz" része, a rossz része meg "mindig zsidó", ("Az örök zsidó") csak más köntösben: templomosok, Habszbúgok, protestánsok, jakobinusok, bolsevikek, libsik, woke...stb"

Jó de ezek közül jópárat nagyon nehéz összehozni a zsidókkal. Mert például jó hogy a Rotschildok azután jöttek, hogy a templomosokat kinyírták, de akkor azért jöttek a zsidők, mert őket agyon lehetett verni, ha nem tudták fizetni nekik a kamatot. Akkor még nem lehetett tudni, hogy eljön az idő amikor már nem számít elfogadottnak a zsidó hitelezők agyonverése. Aztán a többiek zsidó kapcsolataival is vannak gondok. Például a protestánsokkal is. Hogy a többit ne is vegyük sorra.

Gery87 2024.10.11. 01:20:56

@ZorróAszter:

"Jó de ezek közül jópárat nagyon nehéz összehozni a zsidókkal.........."

Nem számít a 70 éves mama, meg a Birca ezt leszarja, a lényeg hogy egyszerű legyen, kétbit.
Akkor nem kell gondolkodni.

Eleve a többségüknek fingja nincs a történelemről, bármi fasságról beszélsz is, a lényeg hogy meggyőző legyél, meg "nemzethy", úgy se tudja hogy igaz e vagy sem.
És nem is fog utána nézni, mert egyrészt szövegérteni nem tud a hülyéje, másrészt meg minek?
"A válaszhoz kell gyártani a kérdést."

A büdös zsidók tehetnek mindenről, akik egyben bolsik, meg libsik és buzik......a következő 40 perc Bogaras Laci bácsival, csak kétbites maszturbáció, arra amit úgy is "tudunk".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.11. 05:15:03

@Gery87:

Pedig egyszerű. Nem minden a zsidók közül forog.

Nem értem mi okból vetted át a 90-es évekbeli ballib megmondóemberek minden mögött antiszemitizmust látó konteóit.

Gelimtrtrddddd 2024.10.11. 07:28:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem minden a zsidók közül forog.

Nem értem mi okból vetted
-------------------
...A judek omto örjed....ez úgy magyarabb.

Ért hang nemv an magyarul verstehen rakni, az ok-ot dúrgerni, halandzsa, raku van.

Nálad folyton az alna, minden a judek omto örjed, attól, hogy kretény vagy, keresztény. Nem konteó, hanem valós, példa vagyem ÉN.

Gelimtrtrddddd 2024.10.11. 07:32:57

@ZorróAszter: már nem számít elfogadottnak a zsidó hitelezők agyonverése.
---------------
1. A hitel hangot dúrgerni, de a hit hangot is, a hitel egy németizmus, magyarnál dolga nem van.

2. Számit? Hol vannak a számok? 1 és 2? De azok jevevényhangok.

3. Erre van egy fasza story Gregor von Toursnál, ahogy agyonverja az egyik a judet ettől, hogy nem vágyott fizetni. De nálunk, magyaroknál ez normális, attól, hogy ilyen bullshit 1000-ig nem is volt(nem volt piz, libernyák állam, munka), és mi a vadabb germánok vagyunk.

Gelimtrtrddddd 2024.10.11. 07:34:23

@Gery87: zsidók tehetnek mindenről, akik egyben bolsik, meg libsik és buzik......a következő 40
----------------
Tesznek, a hat-het-et dúrgenri, nem követ izé, hanem ranakered.

De banyek, ezt már rakem. Folyton a hitleri narrativára mennénk, ez a hitleri, ezt már rakem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.11. 08:30:23

@gigabursch: egyébként engem ez is zavar nagyon, láthatóan több a gesztus, kikövetelt ellentételezés nélkül, még azon a szinten se, hogy legyen valami izzadságszagú cikk a NYT-ben mondjuk a munkácsi turulról.

ZorróAszter 2024.10.11. 10:21:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nagyon kevésnek tűnik."

- a dollár jobb volt mint ma
- nagy volt a kelet-európai privatizációs túlkinálat
- az évek óta tartó válság levitte a nyereséget, és sok vállalat veszteséges volt pillanatnyilag
- a privatizátorok is érdekelve voltak, hogy a vállalatuk értéktelenebbnek látszódjon

Vagyis valójában sokkal több volt, de nem mondjuk tízszer hanem csak valamivel. Mondjuk esetleg a valós érték két, max háromsor ekkora volt. Kb. tőzsdén is ennyit változnak az árak. Ez egy közepes válsági mélyponti ár volt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása