magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nemzetközi nőnap

Ezt március 8-ra kellett volna időzíteni, de már késő.

A későszovjet kultúra sajátossága volt a március 8. túldimenzionálása.

Az átlag szovjet ember komolyan hitte, ez tényleg egy nemzetközi ünnep. A valóságban eredetileg ez egy kommunista ünnep volt, mely alig terjedt ki a nem-kommunista mozgalmakra. Csak miután a 70-es években az ENSZ elismerte ünnepnapnak, lett immár jelentősebb szerepe a kommunista pártokon kívül is.

De akkora jelentősége, mint a Szovjetunióban nem volt sehol. Ott egyrészt munkaszüneti nap volt, másrészt a kevés nem-politikai ünnepnapok egyike. Oroszországban ma is munkaszüneti nap, ahogy a többi ex-szovjet államban is, csak a balti államokban lett eltörölve. A mostani orosz-ukrán háború alatt Ukrajnában is felmerült a nőnap eltörlése mint ötlet, a szovjet múlttól való elszakadás újabb jeleként, de végül a nőnap-pártiak nyertek, szóval Ukrajnában is maradt máig hivatalos ünnep.

A későszovjet időszakban kevés nem politikus ünnep maradt. A későszovjet hivatalos ünnepek:

  • január 1. - Újév,
  • március 8. - Nőnap,
  • május 1-2. - Munka Ünnepe,
  • május 9. - Győzelem Napja,
  • október 7. - Alkotmány Ünnepe,
  • november 7-8. - NOSZF Ünnepe;

ezek közül ma is ünnepnap Oroszország a első 4, míg az utolsó 2 nem: az Alkotmány Ünnepe természetesen módon szűnt meg, hiszen azóta más alkotmány lett, a NOSZF Ünnepe meg trükkösen. Mivel a lakosság megosztott a NOSZF tekintetében, ki lett találva egy új ünnep, időben közel, november 4., mely napon megemlékeznek az első orosz "szmuta" végéről, mely a XVII. században volt. S ezt elkeresztelték Nemzeti Egység Napjának. Mindenki örül: a NOSZF ellenfelei azért, mert már nem ünnep a NOSZF, a NOSZF hívei meg azért, mert ezt a NOSZF sajátos "előünnepének" tekintik.

Az 1596-1613 közti időszakot nevezi az orosz történelemírás szmutának, azaz „káosz”, „zavar”. Az első orosz dinasztia, a Rjurik-dinasztia 1598-ban halt ki, az utolsó Rjurik-cár I. Fjodor 1584-1596 között, ami után nagyjából - mai szóval - polgárháború jött, s a helyzet csak 1613-ban stabilizálódott, amikor I. Mihaillal hatalomra került a Romanov-dinasztia.

(Szokás - de ez modern, XXI. századi találmány - második szmutának nevezni az 1917-1921 közti időt, s harmadik szmutának Gorbacsov és Jelcin liberális rendjének idejét a peresztrojkától egészen Putyin hatalomra kerüléséig.)

Családi ünnepnek tulajdonképpen csak január 1. és március 8. maradt a Szovjetunióban. Szóval március 8-ba minden bele lett képzelve, ráadásul "anyák napja" hiányában ez anyanap is lett.

Én tulajdonképpen ezért utáltam meg a Nőnapot. Teljesen abszurdnak tűnt ez az ünneplés. Kb. ugyanazt éreztem, mint ma Bálint Nap, Homok Nap (már Hónap!), vagy Oszkár Nap idején.

Ilyenkor minden szovjet lány és asszony, még a 120 kilós fogatlan alkoholista nénik is, megpróbáltak ünneplőbe öltözni, kisminkelni magukat, a frizurát megigazítani, majd magukra önteni legalább 1 deci kölnit. Aztán egész nap szovjet néniket lehetett látni, akik alig tudtak lépkedni a kezükben lévő hatalmas virágcsokrok miatt.

Sok évnek kellett eltelnie, hogy beletörődjek. Visszanézve a mából tulajdonképpen nem is volt semmi gond, hiszen - lehántva minden felesleges díszt - az egész arról szólt, hogy a nők nők, ami ellen nehéz különösebb kifogást felhozni.

Szovjetkori nőnapi képeslapok:

A korai szovjet (Lenin és korai Sztálin) korban még ment a kemény politikai propaganda:

a városi lelkes kommunista nő kimenti az elmaradott falusi (ballibül: mucsai fogatlan) asszonyt a tudománytalan babonákból

A közép-szovjet időszak már mérsékeltebb:

a munkaterv túlteljesítésével ünnepel a szovjet nő

A Sztálin utáni időszak már egyenesen szinte politikamentes:

az egész világ ünnepli

csak pár zászló hátul, azokon is csak a "béke" szó

celeb verzió - a nevet ki se kell írni, annyira ismert (aki mégse ismerné: Valentyina Tyereskova az első szovjet űrhajósnő)

Mai posztkommunista orosz verziók:

hazafias

Facebook-kompatibilis

hogy a férfiaknak is tetsszen

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6918350309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2024.03.12. 11:54:42

Először a SZU - ban vezették be munkaszüneti napként, majd a volt szocialista országokban, mint Kubában
ENSZ Közgyűlése határozatban kérte fel a tagállamokat az ünnep megtartására a 70- es években, de csak Afrikában terjedt el a tartása pár helyen ha jól tudom...

Mi a családban nem tartjuk, mert családom szerint ez "kommunista ünnep" Lehet, de ez szép törekvés volt, egyenlőbbé tenni a világot egy napra...

A mai napig megmaradt a hagyománya Magyarországon

Gery87 2024.03.12. 14:19:35

@Boldeone2:

"A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1889.[3] július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a."

Gery87 2024.03.12. 14:22:49

@Boldeone2:

Szóval nem értem mi volt ebben vállalhatatlan nálatok.

Mára persze teljesen kiüresedett ez a nap is, elvették a baloldaltól.

Egyrészt sima "virágünnep" amikor "virágot veszünk a nőknek", "mer csak, mer kell, isten tudja miért.."

Másrészt meg ilyenkor is vinnyoghatnak a mai megélhetési feminncáik hogy kevés "turbómiliárdos vezérigazgató űrhajós államfő nő és különben is minden férfi egy fasz"

Billy Hill 2024.03.12. 17:32:05

@Gery87: És gender pay gap!!

U. i. Ahol meg volt női államfő, ott sem muzsikált mindig jól...

Gery87 2024.03.12. 17:42:22

@Billy Hill:

Teljesen mindegy milyen a nemek aránya akárhol az esetek többségében.
Kvóta biztosan nem kell.

SoltBrain 2024.03.12. 18:22:52

Van egy sztorim a gimis évekből nőnap alkalmából:

Asszem első gimiben az volt az a rendszer, hogy 26 virágot kellett a fiúknak szétosztaniuk a 26 osztálytársnőm között.
Mindegyik fiú eldönthette, hogy kinek ad virágot. Mondanom se kell, hogy egyes lányok sok virágot kaptak, míg mások egyet sem. Abból lett balhé, hogy az egyik csaj már az ötödik virágot kapta volna, mire oda kiabált egy virág nélkül maradt másik csaj, hogy: neki nem jár ennyi! (Állítólag a srác kezéből ki is tépte azt a sokadik virágot).

Egy évvel később már alanyi jogon minden csaj kapott virágot, vége lett a szabad virágosztásnak.

A történet valójában már előre vetítette a liberalizmus (szabad virágosztás) és feminizmus (virágosztás kvóta alapján) harcát, amire gyerekfejjel még nem is gondolhattam...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.03.12. 18:29:20

Nálunk a nők nem kapnak semmit, kommunista ünnep alapon. Eleve hülyeség ez a mindenféle nap. Midnen baromságnak van "ünnepe". Nálunk locsolkodás van, oszt kész.

Boldeone2 2024.03.12. 19:26:03

@Gery87: Nekem vállalható a nőnap, félreértettél... A nők mondták hogy inkább ne tartsuk... Valentin nap sincs nálunk, de anyák napja az van

ZorróAszter 2024.03.12. 19:35:47

"Nálunk a nők nem kapnak semmit, kommunista ünnep alapon."

Vicces ez a stréberség.

Állandóan kitenni az indexet, hátha csurran-cseppen majd valami az "elvhűség" jutalmául.

:o)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.03.13. 08:50:23

Utánaolvasgattam a dolognak, Angliában volt február 29-én, feltehetően előkarnevál formájában nők napja, amikor a gimis fordított nap mintájára az asszonyság dirigált hivatalosan is otthon. Az 1880-as években már szaladgált a nap fel s a februári és márcusi naptárban, 1904-ben Európában már sok helyen tartanak ilyen napot kb. azzal a gondolattal amit ma társítunk hozzá, 1914-ben tartják nálunk hivatalosan a feminista nőszervezetek először, 1917-ben a Népszava című szennylap már "szoczialista munkásnők napjának" címzi.

ZorróAszter 2024.03.13. 12:23:30

@Deak Tamas:

A románok is szennylapnak nevezik a Népszavát?

Nem csak a nyilasok?

Milyen fura egybeesés.

:o)

Gery87 2024.03.13. 14:30:05

@Deak Tamas:

"1917-ben a Népszava című szennylap már "szoczialista munkásnők napjának" címzi."

Mert tőlük eredt, te kisnyilas elmebeteg nyugger faszkalap.

Nem a jobboldalad tett a nők jogaiért, viseld el.

Ha rajtatok múlt volna még mindig nem járhatnának egyetemre szavazati joguk sem lenne!
Mondjuk neked se, te kabátfeladogató ostoba szervilis macákutánzat barom.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása