magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nagy-Ausztriai Egyesült Államok

Egy tervezet a XX. sz. elejéről az Osztrák-Magyar Monarchia átalakítására annak magyarországi vonatkozása szempontjából.

naeamo

Jelmagyarázat:

A - külföld

B - az OMM nem magyarországi részei

C - az OMM magyarországi része, a tervezet szerint nem maradt volna Magyarország része, jelenleg Magyarország része

D - az OMM magyarországi része, a tervezet szerint nem maradt volna Magyarország része, jelenleg nem Magyarország része

E - az OMM magyarországi része, a tervezet szerint Magyarország része maradt volna, jelenleg Magyarország része

F - az OMM magyarországi része,  a tervezet szerint Magyarország része maradt volna, jelenleg nem Magyarország része

1 - országhatár

2 - az OMM magyarországi részének határa

3 - tervezett nagy-ausztriai tartományhatár

4 - trianoni határ

naea
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3215985884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espen Askeladd 2013.04.14. 00:53:28

Székelyföldet kifelejtetted. Amúgy miért szűkítetted le csak Hungáriára? Az egész Birodalmon belül érdekesebb vizsgálni. Pl. Galícia, mint tartomány.

Espen Askeladd 2013.04.14. 00:59:58

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Greater_austria_ethnic.svg Szerintem életképesebb lett volna Csehországot, Morvaországot, Nyugat-Szlovákiát és Nyugat-Galíciát egy tartománnyá szervezni cseh nyelvű igazgatással, valamint Kelet-Szlovákiából, Nyugat-Galícia keleti feléből és Kelet-Galíciából is egy külön tartományt szervezni keletszlovák igazgatási nyelvvel.

Espen Askeladd 2013.04.14. 01:11:45

Nyugat-Galícia nyugati részére gondoltam. A polyákokat el lehetett volna nyelvileg csehesíteni, keletszlovákosítani. Idővel a birodalmi identitás is kialakulhatott volna bennük a mostani nagypolyák identitás helyet. (A felosztott "Lengyelország"-ban az osztrák területen élő polyákok kivételesen jó helyzetben voltak az orosz és a porosz területen élő polyákokhoz képest, tehát az akkori normák szerint nem lett volna durva a nyelvi csehesítés, keletszlovásítás!)

Max Birca 2013.04.14. 04:28:30

A Székelyföld külön tartomány lett volna.

Max Birca 2013.04.14. 04:29:21

Nem hiszem. Akkor már külön identitás volt a cseh is, a lengyel is, az ukrán is.

Espen Askeladd 2013.04.14. 07:19:25

Kb. akkor kezdtek bimbózni, talán egy közös ellenségképpel össze lehetett volna hozni őket egy tartományba. A közös birodalom érdekében. Oroszellenesség volt a szláv kölcsönösség időszakában? A cseh, mint a legnyugatibb szláv külön tartomány lett volna (na jó, a morvákkal és a nyugatszlovákokkal), az ukrán, ruszin, keletszlovák, délkeletpolyák identitás összeegyeztetése lett volna birodalmi érdek. Itt a vallás volt bonyolító tényező: római katolikus, görög katolikus, pravoszláv.

Max Birca 2013.04.14. 16:56:37

Az eredeti tervezet mindenképpen önálló szlovák tartománnyal számolt.

Zabalint 2013.04.23. 22:32:59

Igazából ebből az jön le, hogy ha nincs 1. világháború, akkor is érett már valami Trianon féle, mondjuk ezek a határok jóval közelebb álltak a valós etnikai határokhoz, mint amit a vesztes háború után kaptunk. Mondjuk mivel én a C-vel jelzett területen születtem...

Max Birca 2013.04.23. 23:16:53

Persze, Nagy-Magyarország mindenképpen fenntarthatatlan volt. A C az erősen német többségű terület volt akkoriban, Igen, ez esetben a magyar törzsterület határon belül maradt volna, a Székelyföldet leszámítva. Erdély meg közös román-magyar terület lett volna, román többséggel.

Anti 2013.08.10. 23:50:12

Én Délvidéken élek, azon belül is az F régióban. Nagy-Magyarország igenis fenntartható lett volna, mert azért nézzünk a dolgok mögé is! Miért jött pl. a román meg a szerb Nagy-Magyarországra? Na, miért? A "jobb élet reményében". Tehát befogadtuk őket, de ők még is a hátunkba akarták, és a hátunkba is szúrták a nagykést, tehát szépen kemény központtal igenis rendet lehetett volna tenni, csak az akarat hiányzott. Az a mocskos Károlyi is, háborúidőszakban csak úgy lazán hazaküldi az összes katonát?? Beteg az ilyen? (vagy csak hazaáruló...?) .... "Károlyi Mihály és kormánya 1919. decemberéig 1 millió 200 ezer katonát fegyverzett le és küldött haza" .... ez volt itt a gond.... több, mint 1 millió katona?? Simán megálljt lehetett volna az ellenségnek parancsolni, hogy ez bizony magyar föld a jó édes ****!!!

Max Birca 2013.08.11. 04:02:13

Az, hogy valaki hogyan került az országba, ősei menekültek voltak-e nemigen bír jelentőséggel. S 1918-ben nem volt kiút, Trianon elkerülhetetlen volt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása