magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. december 10. 20:20 - bircaman szerkesztő maxval

Különleges-e Izrael esete?

Izrael alapításával kapcsolatban sok a szélsőséges álláspont.

Az egyik oldalon Izrael megalapítása valamiféle hihetetlen gonoszság, hiszen az őslakos araboktól a bevándorló zsidók elvették a földet.

A másik oldalon pedig a zsidók szent történelmi jogáról beszélnek.

Valójában mindkét álláspont téves.

A modern zsidó állam megalapítása nem más, mint az európai gyarmatosítás egyik utolsó lépése.

Lássuk miért!

Amikor az európai gyarmatosító hatalmak elkezdik a XV. században a világ meghódítását, alapvetően több módszert alkalmaznak.

Az egyik módszer az új területe totális meghódítása volt, az eredeti lakosság kiirtásával vagy teljes alárendelésével, aztán asszimilálásával kombinálva. Jellemzően ezt a módszert alkalmazták az angolok és a franciák az amerikai kontinensen, de nemcsak ott. A jellemző példa az USA, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland. Itt minden korábbi struktúra fel lett számolva, helyükre a telepesek rendje lépett.

Afrikában és Ázsiában ez már nem volt lehetséges, hiszen nem volt elegendő oda migrálni kívánó telepes, így a gyarmatosítók jellemzően csak rátelepedtek felső rétegként a meglévő társadalmakra. Csak a portugálok próbálták itt is alkalmazni a telepes modellt, azaz tömegesen letelepíteni az afrikai gyarmatokra portugál telepeseket, de ez végül az ő esetükben sem járt sikerrel.

Az egyetlen speciális eset Afrikában Dél-Afrika, ahová tömegesen mentek holland és angol telepesek, s megpróbálták alkalmazni a telepesállam-modellt, de mivel nem volt meg hozzá a szükséges többségük, ez a kísérlet a XX. sz. végén végleg elbukott.

S mi a helyzet a nem-gyarmati modellel? Ezzel jött létre a legtöbb modern állam. A modell lényege: embertömegek vándorlása során sikeresen elsajátítják más népek területét, s ott a saját rendjüket juttatják érvényre. A magyar állam is így jött létre a IX. század végén a Kárpát-medencében: a meglévő társadalmi strukrúrák nem voltak képesek ellenállni, s beolvadtak a hódító magyarok rendjébe.

Izrael semmivel sem sajátosabb mindennél. Európaiak alapították (európai zsidók), a földet elsajátították,s létrehozták saját állami rendjüket. Az őslakos arabokat pedig meghagyták helyben, de azok kisebbségbe kerültek. Mintha az USA lakosságának ma a negyede indián identitású lenne.

Izraelben a speciális az az érzelmi elem, hogy ugyanezen a területen egykor – kétezer éve – már létezett egyszer zsidó állam, de ez semmiképpen sem döntő tényező.

Nyilván a palesztínok ma nem örülnek annak, hogy zsidó állam van ott arab állam helyett. De erre Antall 1990-es szófordulatának változatával lehetne válaszolni: “tetszettetek volna megvédeni a földeteket”.

Az én kedvenc modellem egyébként a latin-amerikai. Ez a különböző etnikumú lakosság keverésére épül, melyből új identitás alakul ki. Egy átlag mexikói ma így ősének tekinti mind a spanyol, mind az azték/maja kultúrát, de ő egyikkel se azonosul közvetlenül, mert ő a kettő keveredéséből kialakult új, mexikói identitást vallja magáénak.

A latin-amerikai modell azonban különleges. Kellett hozzá leginkább az indiánok megvédelmezése a katolikus szerzetesek által, így nem történhetett meg kiirtásuk a gyarmatostók által, s kellett hozzá ezek után az indiánok akarata a katolikus vallás felvételére. Ezek kivételes körülmények, melyek máshol nem valósulhattak meg.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr588155142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2015.12.10. 20:55:21

A zsidóság eredetileg közel-keleti nép, Levante térségéből.

Pontosan úgy viselkednek a többi néppel, mint velük a egyiptomiak akik elhurcolták fogságba és kényszermunkára őket.

Birodalom most is betelepíti a rabszolgákat, csak földrajzilag változott a centrum. A rabszolgák meg kulturáltabb kizsákmányolást akarnak érzelmileg maguknak.

A stratégiai lényeg jelenleg az, hogy Izrael az amerikai imperializmus előre tolt helyőrsége, térségbeli helytartója. Az USA nélkül az arabok visszavették volna földjüket, vissza is fogják, ha Izrael nem osztja meg rabolt gazdagságát.

Addig is marad a felszabadítási teológiája

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.11. 18:09:24

"A magyar állam is így jött létre a IX. század végén a Kárpát-medencében: a meglévő társadalmi strukrúrák nem voltak képesek ellenállni, s beolvadtak a hódító magyarok rendjébe."
- Nekem ezzel kapcsolatban egészen más ismeretek állnak rendelkezésemre. A magyarok a lerohant és kifosztott avarok hívására érkeztek a Kárpát-medencébe. Semmiféle "rátelepedésről", vagy hódításról nem volt szó. Az avarok pedig Atilla birodalmának helyére érkeztek, vagy részben Atilla seregének részét képezték. Erről többféle olvasat is kering, de jelenleg nem releváns. Atilla előtt Pannon vezér már századokkal korábban betelepedett a később róla elnevezett Pannon-földre. Csaba népe pedig Erdélyben húzta meg magát a hun birodalom bukása után. Ezek mind rokon népek. A magyarok a visszatérés/honfoglalás után alapították meg Pannon-földből (Dunán-túl), Avariából (Közép-magyarország, Nagyalföld), és Erdélyből a ma történelminek mondott Mo-ot. Mindezek előtt említésre méltó, hogy mind Pannon, mind Buda/Etele ösi földjét keresve jött a Kárpátok közé. Ezt alátámasztani látszik, hogy több tízezer éves különféle motívumaiban hunokhoz köthető eredetű leletek kerültek elő ezen a földön és környezetében. Bizonyos vélekedések szerint a hunk elődei a jégkorszak elől menekültek el erről a területről, majd a jég visszahúzódásával kalandozó csapatokat indítottak megkeresni az ősi földet.
Persze a posztod nem erről szólt, de a teljesség kedvéért szükséges megemlíteni.

A cikkhez kiegészítésképp: www.youtube.com/watch?v=kiVqzEIblVQ&list=PLB8E819819F4F5CCD

@Mr. Hyde: "Pontosan úgy viselkednek a többi néppel, mint velük a egyiptomiak akik elhurcolták fogságba és kényszermunkára őket."
- Amennyire én tudom, ezt csak a zsidók terjesztik, valójában szabad népként éltek Egyiptomban. Az más kérdés, hogy a korra jellemző kötelezettségek között, melyek amúgy mindenki másra is vonatkoztak, csak most a modern világ normáival összevetve tűnnek embertelennek. Akkor még nem léteztek emberi jogok (ma sem mindenkire vonatkoznak). Ide tartozik még, hogy az egyiptomi katonaság sem azért üldözte a mózesi "menekülőket", mert szökött rabszolgák lettek volna, hanem mert úgy keltek útra, hogy közben minden mozdíthatót elemeltek, a rablást pedig már akkor sem tolerálták. Erről amúgy elég részletesen beszámol a Biblia.
Szegények (LOL).
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása