magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Propaganda

A leglátványosabb - de leghatásosabb is - propaganda a képi. Manapság az átlagember nem olvas el semmit, ami pár mondatnál hosszabb. De a képek mindig rögzülnek.

Egy ideje figyelem a ballib médiáknak ezt a gyakorlatát: az összes számukra negatív személyről rossz fénykép van felhasználva, s az összes pozitívról jó.

Íme 2 tipikus példa.

A pozitív ember. Mosolygó, de nem vigyorgó ember, profin fényképezve, segítőkész, de határozott egyéniség. A fény kiváló, az arc egy része teljes fényben, a másik rész félhomályban, egyfajta rejtély, de jóindulatú rejtély. Az üzenet: rendes ember, megbízható, barátságos, de elvhű, keményen kiáll, ha szükséges.

A negatív ember. Nem beállított kép, az ember éppen ülő helyzetből álló helyzetbe került, emiatt ruháját igazítja, így keze nem ott van, ahol normálisan lenni kellene, így mintha mérges lenne. Rossz megvilágítás, a fény nem vízszintesen - ahogy az előbbi képen -, hanem függőlegesen változik, így kifejezetten kövérebbnek néz ki az alany, mint amilyen a valóságban. Ráadásul a háttér rendezetlen, kaotikus, egy félig kinyitott kocsiajtó arra utal: itt zavar van, se knyitva nincs teljesen, se bezárva nincs. Az üzenet: rendetlen alak, aki csak magával törődik, emiatt gerinctelen, elvtelen, semmiképpen se barátunk, esetleg a szeszélyes főnökünk lehet csak.

Hogyan lehet a manipulatív propaganda ellen küzdeni? Teljes mértékben sehogy, az is áldozata, aki komolyan hiszi, ő nem áldozata. De hatása jelentősen csökkenthető. Hogyan? Pl. úgy, hogy a pozitív fényképes cikkek tartalmát vonjuk kétségbe, ami a benne lévő pozitívumokat illeti, míg mindig tegyük fel a kérdést: mi lett elhallgatva. S persze tegyük ugyanazat a negatív fényképes cikkek esetében, csak persze fordítva.

S direkt egy személyes példa. Mint közismert, szeretek fényképezni. S bár profi nem vagyok, azért képes vagyok jó képeket csinálni. Íme egy példa: hogyan lehet előnytelen helyzetet jól prezentálni. 2018-ban a múzsám beteg volt, ennek hatására meghízott 10-15 kilót. Ebben az állapotban készült kép:

Ül és nem áll, így a hasa nem látszik, sem a megnövekedett derékbőség. A ruha persze ideális szintén: szűk, világos cicanadrág (leggings), lapos cipő, bő felső, közismert, hogy a cicanadrág bő felsővel soványít, de önmagában ez nem lenne elegendő. Aztán félfény az arcon, fej enyhén felfelé, így nem látszik a felesleges tömeg a nyakon. Nagyon oda kell figyelni, hogy az ember észrevegye, enyhén domborodik a hasi rész.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1416391948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2021.01.23. 09:19:58

"Egy ideje figyelem a ballib médiáknak ezt a gyakorlatát" - Először csak annyit akartam írni, hogy talán figyelned kéne az illib média hasonló gyakorlatát is. Aztán bizonyítékot keresve felkerestem a hirado.hu-t, és elbizonytalanodtam. Találtam egy rossz képet Viktorról, aztán egy semlegeset Bidenről. De aztán találtam egy rossz képet Karácsonyról is....
Szerintem a jelenség mind2 oldalon előfordul, bár lehet, hogy a ballibeknél hangsúlyosabb.
Meg az is lehet, hogy ami nekem rossz kép, az másnak jó, és fordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.23. 09:23:00

@vergyula:

Mindenki csinálja valamilyen szinten, de a ballib médiák sokkal gyakrabban teszik.

Pl. fideszes médiákban simán láthatsz ballibekről normális képet is.

Ez nem olyan, hogy szeretem a lángost vagy nem, a rossz kép az rossz mindenkinek.

midnight coder 2021.01.23. 10:51:18

@MAXVAL birсaman közíró: Mondjuk ezt leghangsúlyosabban az amcsi médiában lehetett látni. Trumpról szinte csak elõnytelen képek voltak, szerintem néhányukon még egy-két photoshopmûvész is dolgozott a dolog fokozásáért.

Gery87 2021.01.23. 17:23:00

Csak fel kell menni a 444-re vagy Indexre és látszik hogy akit nem szívelnek az a képeken is meglátszik....ez tiszta sor.
A jobboldalon ugyanez van, de mintha maga a kép, fotó illusztráció kevesebb lenne....az állami propagandát meg nem bírom elviselni szóval nem nézem, nem tudom ott mi van....néha a TV2 híradót elkapom...de azonnal el is nyomom, nézhetetlen.

white999 2021.01.24. 21:29:49

Mondjuk Vityáról elég nehéz jó képet csinálni mostanság, a trottyos gatyáson nincs az a software ami segített volna. Régebben kétségtelen, hogy egészen normálisan nézett ki de hol van az már.

alöksz róz 2021.01.25. 00:07:16

"Nagyon oda kell figyelni, hogy az ember észrevegye, enyhén domborodik a hasi rész." - hát ez első pillantásra is "kivirít" a képről, má ne is haragudj

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.25. 08:06:32

@alöksz róz:

Akkor jó a szemed, de szerintem az emberek 90 %-a nem veszi észre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása