magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Konzerv

A szovjet rendszerben a kritika sokkal kevésbé volt lehetséges, mint a Kádár-rendszerben. Nemhogy Tanú jellegű filmek elképzelhetetlenek voltak vagy Hofi típusú házi humoristák, de enyhébb típusú kritika se volt engedett.

A kritikának nagyon politikamentesnek és többszörösen rejtettnek kellett lennie, hogy átmenjen a cenzúrán.

Ennek két fő alakja volt: a vers - s különösen a megzenésített vers - és a sci-fi.

Az előbbi jobban ismert. Fő alakja Vlagyimir Viszockij színész, költő, énekes, aki saját verseit adta elő megzenésítve, s olyan népszerű lett szamizdat módon terjedve, hogy végül a hatóság jobbnak látta beemelni őt a hivatalos nyilvánosságba. Sose kritizálta magát a politikai rendszert, de művei a szovjet valóság abszurditásairól szóltak.

A sci-fi esetében a kritika még inkább rejtett. Kedvenc szovjet filmemről már írtam, de íme egy szovjet sci-fi szerző, Vagyim Sefner (1915-2002). A "Sefner" név magyarázata: az író az Oroszországba települt németek utódja.

A legröhejesebb leírása a szovjet gondolkozásnak Szerény zseni c. novellájában szerepel, mely magyarul is megjelent a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban a 70-es évek végén.

A főhős egy fiatal tudós, aki folyamatosan feltalál fantasztikus dolgokat, melyek azonban az égvilágon semmire se használhatók a gyakorlati életben.

Fő találmánya a hibátlan konzervnyitó, melyet elnevez Gépi Univerzális Konzervnyitó Egységnek, mellyel azonban van egy kis gond: 5 tonna a súlya és vasbeton alapozás szükséges hozzá. De semmi baj, a feltaláló ezt is megoldja, Konzervnyitó Egység ugyanis nem minden háztartásban lesz, hanem minden városnegyedben egy-egy, mégpedig Egységes Városi Konzervnyitó Központ néven. A háziassszont fogja a kinyitandó konzervjét, elutazik a legközelebbi Egységes Városi Konzervnyitó Központba, ott leadja a konzervet a recepciósnak, kifizeti az 5 kopejka díjat, majd nyugtát kap. A recepciós címkét tesz a konzervre, azt szállítószalagra helyezi. A háziasszony pedig leül a váróteremben egy kényelmes karosszékbe, megnéz egy rövidfilmet a konzerviparról, majd hamarosan szólítják nyugtája alapján, aztán nyugtája leadása ellenében megkapja a kinyitott konzervet, s már utazhat is haza.

Ma ez röhejesnek tűnik, de tényleg kb. így működött a szovjet tervgazdaság, ilyen volt a mögöttes logikája.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7716481766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.04. 09:27:39

@Honóriusz:

Sztálin imádta a tehetséget a művészetben. szóval néha megdöbbentően engedékeny volt. A korabeli mondás szerint "szovjetellenes, de remekmű".

Mr. Hyde 2021.04.04. 10:18:51

Én rengeteg 1930-as években íródott ifjúsági-termelési regényt olvastam olyan szovjet íróktól, akiket azóta kivétel nélkül tendenciózus propagandistának, Sztálin bértollnokának bélyegeztek, pedig a műveikben másról sincsen szó mint a szovjet hétköznapok kiábrándítóan nyomasztó, sokszor szívszorítóan szörnyű valóságának bemutatásáról.

Szóval az ilyen "nem volt lehetséges a kritika" kijelentéseket nem igazán tudom hova tenni, hiszen a tömegkultúra fő vonala éppen a viszonyok borzasztó mivoltának, a szinte elképzelhetetlen emberi szenvedésnek a bemutatására épült.

Mr. Hyde 2021.04.04. 10:31:55

@Mr. Hyde:

Mielőtt jönne a kérdés, alapvetően az Osztrovszkij, Solohov, Iljin, Gorjik, Gladkov, stb vonalra gondolok.

Reding Roli 2021.04.04. 11:07:16

Egyes szovjet írók rendkívüli módon még tudták őrizni az írói függetlensègüket , szuverintásukat a szovjet rendszerben is , mert Sztálin - èrdekes módon - hagyta őket , mint pl Valenytin Katajev , aki a " A távolban egy fehèr vitorla " c. könyv szerzője, amit az egèsz világon lefordítottak. Az irodalom nagyon jelentős lehetett abban a korban , mègsem olvassa szinte senki a szovjet idők irodalmat , pedig lehet hogy jobban megèrtenènk a jelenkor problèmáit, erkölcsi dilemmáit, egy " új - règi " perspektívából szemlèlve...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.04. 12:04:05

@MAXVAL birсaman közíró: ez azért érdekes megállapítás, mert az 1945 előtt a Szovjetunióban járt magyar írók, Nagy Lajostól Illyés Gyulán át Siklóssy Pálig mindenki olyan szintű szürkeségről ír, hogy az elképesztő, mondjuk az is tény, hogy Prokofjev a harmincas évektől gyakran szerepelt a magyar Rádió műsorán.
De a könyv, amit mindenkinek ismerni kell, Taraszov-Rogyionov Csokoládéja.

Mr. Hyde 2021.04.04. 15:41:55

Összességében igaz, hogy a szovjet rendszerben lényegében bárki bármiféle álláspontot kifejezhetett és képviselhetett bármilyen módon, még politikai fórumokon is.

Következménye annak volt vagy lehetett, hogyha valaki

- párttagként ellentétesen cselekedett a meghozott döntéssel (pl. a döntés után is folytatni akarta a vitát vagy tevőlegesen szabotálta a végrehajtást).
- a törvények ellenében vétett (pl. a köztulajdon megsértése vagy nemzetbiztonsági hatáskör alá eső cselekedet)

A szovjet korszak jelenlegi mártírjai alapvetően olyan gazdasági bűnözők voltak mint most ez Bige László vagy olyan provokátorok mint a Navalnij vagy a tetszőleges rongálók-szobordöntögetők.

kunzoo 2021.04.04. 19:06:02

@Mr. Hyde:
Gazdasági bűnözők?
Elég megnézni a korabeli filmeket. Egyikben a negatív főszereplő nem átallott nyakkendőket árulni. Micsoda bűn. Vagy akár a Körhinta. Mai ésszel értelmetlen, meg a kommunista rendszer előtti ésszel is. Hát nem akar belépni.
Érdekes olvasmány volt egy cikkekből szerkesztett könyv a TSZ rendszerről. Az elnököket kinevezték, dolgoztak. Aztán börtönbe csukták őket. Majd kiengedték, és ugyanazért amiért lecsukták őket, kitüntették. Pl volt aki a gumipitypangot berakta az ártérbe, tudva abból úgyse lesz semmi. A víz elvitte. Erre szabotázsért tárgyalás. (persze arra a földre is vetni kellett valamit) Később rehabilitáció ugyanezért, hiszen ez a döntés volt a jó döntés.

Mr. Hyde 2021.04.05. 09:08:44

@Deak Tamas:

A pártdöntéssel szembeszegülő párttag.

Mr. Hyde 2021.04.05. 09:11:15

@kunzoo:

A karikatúrákat akkor lehet rendesen megérteni, ha tanulmányozod a valós hátterét.
Karikatúrákból tájékozódni félrevezető, ami csak borzongó-döbbent értetlenséget szül.

Ez történt veled is.

kunzoo 2021.04.05. 09:37:07

@Mr. Hyde:
A "Magyarország felfedezése" könyvsorozat minden csak nem karikatúra. Egy kötet a TSZ-ek, TSZ elnökök sorsát mutatja be riportok sorával.
Több történetnek is ez a kifutása. Aki komolyan vette a beosztását, fejlesztett, ugyanazért a tettéért először biztatták, utána büntették majd utólag engedték. Pl. Zöldségtermesztésnél részes művelés, tehát az eredménytől függ a pénz nagysága. Na ez bűn volt.
A másik melléküzemmel annyi pénzt tudott keresni hogy a tagok többet kerestek mint az iparban. Na ez is bűn volt.
Beláttad hogy nem vagyunk gyapottermő ország? Bűn volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.05. 09:56:26

@Mr. Hyde: 1923-24-ben valóban. Nade 1937-ben melyik kategória?

kunzoo 2021.04.05. 20:08:09

@Deak Tamas:
Igazi hadigazdálkodás! Minden fellelhető anyagot a harc szolgálatába állítanak.
A propaganda harangjából ágyú lesz.

Gery87 2021.04.06. 16:39:58

@Mr. Hyde:

"Összességében igaz, hogy a szovjet rendszerben lényegében bárki bármiféle álláspontot kifejezhetett és képviselhetett bármilyen módon, még politikai fórumokon is."

Ezeket te el is hiszed?
Tényleg alternatív valóságban élnek egyesek!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.25. 21:45:20

"Egységes Városi Konzervnyitó Központ "
:-))))))))))))))))))

Ez valami fantasztikusan találó a kommunizmusra nézve. Csodálom, hogy le lehetett írni. Vagy a cenzúra ennyire hülye volt? Mondjuk mi innen jobban átlátjuk, mint akkor aki benne élt.

Egyszer megszerzem valahonnan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.26. 06:21:12

@fofilozofus:

A szovjet cenzorok szinte mind képzett értelmiségiek voltak. S eleve egy ilyen szöveg megértéséhez értelmiséginek kell lenni. Szóval az ilyesmi átengedhető, mert az átlagember úgyse érti meg.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása