magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A pápa nem alkuszik

A római pápa jelezte, tervezett magyarországi látogatása során nem kíván találkozni a magyar állami vezetőkkel.

Szerintem ez teljesen érthető: ha én megveszekedett ateista lennék, mint ami a római pápa, én se szívesen találkoznék keresztényekkel.

A római pápa valószínűleg a magyar katolikus vezetéssel se szívesen találkozik, bár velük kénytelen, mert a magyar katolikus főpapok legnagyobb része nem tartozik Ferike krisztusgyűlölő frakciójába.

Szivárvány Ferenc valójában egyáltalán nem illik a katolicizmusba. Neki skandináv evangélikusnak kellene lennie, ahol a kereszteket tiltják, homokosokat tapsolnak mise helyett, s térdepelnek az iszlám előtt.

Pár éve az a balszerencse ért, hogy 200 méterre tartózkodtam a jelenlegi római pápától. Ez a távolság is kevés volt, hogy a szél eloszlassa a belőle áradó kénköves gyűlöletet.

Aki épeszű, annak javaslom kerülje messziről a cápalátogatás - használva a Magyar Narancs 90-es évekbeli kifejezését, mely azonban most jogos - alkalmával azokat a helyszíneket, ahol nevezett eretnek makákó vihorászva celebkedik.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5316583608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2021.06.09. 09:25:49

Azon röhögök, hogy a pápa elzárkózása a magyar államvezetéstől lényegében a köztársasági szekuralizmus leglátványosabb kifejeződése, szinte már Macron-i vonal.
Tehát az antiklerikális liberálisoknak tapsolniuk kellene, ehelyett ilyen ájtatosan előadják, hogy szakrális megerősítést nyert a magyar ellenzéki politika XD

vergyula 2021.06.09. 10:37:10

Nem irigylem a katolikus fideszeseket.

vergyula 2021.06.09. 10:38:08

@Mr. Hyde: Azok a klerikális liberálisok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.09. 10:59:33

@vergyula:

Szerintem ez nem okoz lelkiismereti zavart.

Mo-on eleve a vallás keveset számít. A lakosság kb. 15 %-a számára elsőrendű szempont a vallás.

S e 15 %-on mondjuk a fele katolikus.

Azaz mondjuk lehet 5 %-nyi magyar, aki mélyen hívő katolikus és fideszes egyben, pl. Semjén Zsolt.

Na most: a katolicizmus szerint a római pápa nem rendelkezik politikai szereppel, azaz simán lehetsz katolikus és a római pápa politikai véleményét nem osztó ember egyszerre. Simán támogtahatod őt vallási vezetődként és ellenezheted magánszemélyként.

Továbbá alapvető katolikus - és ortodox - hitelv, hogy a rangot kell tisztelni, sose a személyt. Azaz egy pap lehet utolsó gazember, de ettől még papi szerepe tiszteletreméltó. Teológiailag: a papi cselekedet Istentől van, így makulátlan, ezt nem képes elrontani a pap személyes bűnössége. Hiszen ha képes lenne, akkor egy szentség se létezhetne, mivel minden pap bűnös, akkor is, ha esetleg csak kismértékben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.09. 11:02:43

@vergyula:

Reméljük, a Magyar Narancs nem felejt el tüntetni a cápalátogatás ellen.

sync 2021.06.09. 12:05:20

Tiszta hülyeséget írsz. A pápa az újtestamentumi isten szolgálja, ami a szereteté és megbocsájtásé.. Amit te vársz el, az az ótestamentumi, haragvó, bosszúálló isten. Tehát ti a zsidók istenét tisztelitek.

vergyula 2021.06.09. 12:59:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "a papi cselekedet Istentől van, így makulátlan, ezt nem képes elrontani a pap személyes bűnössége" - Akkor semmi gond azzal, amit Ferenc papként cselekszik.

Másrészről viszont, hogy lehet egy pap esetében ezeket szétválasztani? Mert pl. egy bűnös zenésznek lehetnek jó dalai, s a bűnös szakács is főzhet finomat, de hogy tudna tiszteletreméltó lelki vezető lenni egy bűnös lélek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.09. 13:03:52

@vergyula:

" hogy tudna tiszteletreméltó lelki vezető lenni egy bűnös lélek?"

Lelki vezető nem tud lenni, de pap igen.

A homokos tolvaj pap által m,egáldott házasság nem rosszabb, mint a szentéletű pap általi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.09. 15:10:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azért akad gond bőven. Következetesen mellőzi a Laudetur Jesus Christus köszöntést, és soha nem hirdeti azt ami kötelessége lenne, ami a Szent istván téri épületen van elég nagy arany betűkkel kiírva. (Papi tevékenység alatt a vallási procedurák végrehajtását értjük gondolom.)

vergyula 2021.06.09. 15:40:59

Úgy tűnik mégis alkuszik, a Püspöki Konferencia szerint találkozik Viktorral.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.09. 15:44:48

@vergyula:

Оrbán megnyerte a nyilatkozat csatát. A Vatikánnak nincsenek PR-szakemberei.

vergyula 2021.06.09. 15:45:05

@Deak Tamas: Az nem úgy van, hogy a gyülekezet tagja mondja a papnak, esetleg az alacsonyabb rangú pap a magasabb rangúnak, aki aztán "Mindörökké, ámen"-t válaszol?

vergyula 2021.06.09. 15:48:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem láttam nyilatkozatot a témában. Állítólag Semjén és Erdő Péter lobbiztak picit a Vatikánban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.09. 16:03:13

@vergyula: nem, azt keresztény ember mondja kereszténynek. Kárpátalján az öregek meg a középkorúak közül mindmáig sokan úgy köszönnek hogy Slava je Isos Christos.(ez a laudetur ószlávgörögül). Szép bolgár szokás még Húsvéthétőn hogy így köszönnek: Krisztus feltámadott! (Hrisztosz voszkreszet) amire a Valóban feltámadott ! (Isztino voszkreszet) a válasz. (Bocs, most messze van a cirillbetűm)

vergyula 2021.06.10. 07:32:50

@Deak Tamas: Áh, értem. Nekem valahogy mindig az volt az érzésem, hogy a hierarchiában alacsonyabban álló köszön előre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.10. 07:57:58

@vergyula: nem, szó nincs ilyesmiről, Mért tenné? Azt se tudja kinézet alapján, ki hol áll a hierarchiában. Még a vörös öv meg az aranykereszt se mérvadó, abból sem látszik semmi.
Nemrég volt egy mókás esetem, épp az említett jellemzők alapján személyleírással kellett volna egy papot megtalálni (még azt se lehet tudni, hogy latin vagy görög pap volt). Kisült, hogy a legkisebb tanyasi plébánosnak is lehet vörösöve meg aranykeresztje, ha olyan tesz a vallási életben, és lehet püspök meg pápa is bárki ezek nélkül.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása