magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A távlat

Nagyjából 4 fő szint van.

Az első szint a civilizált vademberé, ma már leginkább a liberális tömegemberé. Ez a pillanat szintje. Ki kell élni mindent, minden pillanatban. A következmény nem számít, az eleve már egy másik pillanat lesz.

A következő szint a liberális-konzervatív kisemberé, a polgáré. Ez évek, évtizedek szintje. Az egyén felelős mindenért, így az emberéletnél hosszabb cél nem lehetséges, sőt ez eleve káros is.

A következő szint az értelmiségé. Ő életeken átívelve akar híres lenni, pl. a művével. Így ez már századok szintje.

Legfelül meg a hívő ember van. Ő évezredekben, sőt az örökkévalóségban gondolkozik.

Címkék: közélet
187 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3516647814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.04. 07:27:30

És ebbõl az elsõnek és a másodiknak van igaza. Inkább az elsõnek, mert egy rosszkor érkezõ villamos csúnyán fel tudja borítani az évtizedes terveket.

Az örökkévalóságig híres leszek dolog igazából keveseknek sikerül, és egyre kevesebbeknek fog. Az emberiség folyamatosan termeli a könyveket. Az ókorban még egy Homérosz rettenetesen híres tudott lenni, és mivel az volt, így ma is sokan ismerik. De ha ma születne, akkor kb. egy lenne a futottak még kortárs fantasy írók között, ma még talán ismernék, de 100 év múlva már alig, 2-300 év múlva pedig végképp nem.

A hiszékenyek fanatikusabbjai kis szerencsével ennél hosszabb ideig maradnak a köztudatban, de hosszabb távon a mesekönyvek is jönnek-mennek, és a zsidó mitológia sem lesz mainstream örökké, ahogy anno érdektelenné váltak egy idõ után a görög, római vallások is, ahogy az északi mitológia istenei is leginkább csak szuperhõsfilmekben léteznek mostanság. Az persze megint más kérdés, hogy ehhez is szerencse kell, mert míg egy átlagos keresztény aki a rómaiaknál fejezte be egy keresztények-oroszlánok meccs alatt a pályafutását jóval kisebb eséllyel lett szent mint mondjuk egy szent király aki kb. annyit tette a szentségért hogy elég nagy hatékonysággal gyilkolt le más népeket akik történetesen más mesekönyvet olvastak.

midnight coder 2021.08.04. 07:31:31

Amúgy pedig a mai mûvészet megítélése már leginkább a politikáról szól. Fontos az eszmei mondanivaló. Pl. ma épp a feketék elnyomásával lehet leginkább pozitív kritikákra szert tenni, picit régebben a holocaust volt ilyen téma. A lényeg, hogy az eszmei mondanivaló balliberális legyen. A másk fontos dolog, hogy újítson. Ma már nem az a fontos, hogy jó legyen az adott dolog, hanem az hogy más. Ha egy rakás szart állítasz ki, az is remek mûvészi alkotás, csak hozzá kell rittyenteni némi társadalmi mondanivalót és lehetõleg neked kell annak lennie, aki elõször állított ki egy rakás szart mûteremben, a másodiknak már nem jár a babér.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.04. 08:00:04

@midnight coder: az első a kommunista/szocialista ösztönvezérelt új embertípus, én eddig úgy tudtam őket nem szereted.
Viszont az embert a utolsó két kategória teszi emberré. Épp a sporttémában írtam, még a kőkorszaki szinten élő afrikaiaknak is van többévezredes táncrítusa, képfestő kultúrája, ünnepei. Úgylátszik az ösztönvezérelt véglények még az ő szintjüket sem érik el. Mégis BLM ?

midnight coder 2021.08.04. 09:37:06

@Deak Tamas: Ja, mert a szocialista embertípusra az igényei kielégítése volt a jellemzõ :-)
Nem, a szocialista embertípus az, aki a társadalomtól várja, hogy az igényeit kielégítse.

Az pedig, hogy az afrikai ma is ott tart mint évezredekkel ezelõtt az õsei, és kb. az a maximális teljesítménye, hogy hülyén ugrál a tûz körül, nem igazán érdem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.04. 10:11:51

@midnight coder: persze, én is ezt írom, a szocialista embertípus az az ösztönlény, akit az első pontban ír max, és akit piedesztálra emelsz, hogy mennyire igaza van.
Ezért mondtam, ennél még az afrikai is fejlettebb, hiszen az legalább hülyén ugrál a tűz körül meg festi magát, ennyivel is fejlettebb.
Amúgy honnan tudod, hogy hülyén ugrál? Beszélsz mondjuk xhoszául, tembuul vagy afrikaansul? Olvastál valaha a dogon mitológiáról?

Fikalnyik Eugén 2021.08.04. 12:31:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró
"Legfelül meg a hívő ember van. Ő évezredekben, sőt az örökkévalóségban gondolkozik."

Ja.
Legfelül a hívő
tinyurl.com/eju7fnh6

Gery87 2021.08.04. 12:37:58

A hívő ember olyasmire alapoz ami vagy igaz vagy nem, vagy bejön vagy nem....
A bizonyosság nélküli vakhit.
Nem hinném hogy ez a szint a legelső...
Inkább a legalsó.
Még gondolkodni sem kell hozzá...csak felnőni egy hitrendszerben és vakon elhinni..
Ezt meghaladtuk.

Az értelmiségi és polgári út az egyetlen aminek értelme van és hasznos is.
Sőt, a polgár a gyerekei jövőjében is gondolkodik, nem csak a sajátjában! Szóval az sem igaz hogy csak egy emberéletnyi távlata van.

A "vadember" (fogyasztó, proli) és a hívő okozza a legtöbb galibát....

Gery87 2021.08.04. 12:41:04

@Deak Tamas: @midnight coder:

A "szocilaista" típus nem más mint a kapitalizmusban is meglévő proli....pillanatnyi ösztönös igények....ezt ma szép szóval fogyasztónak hívjuk mert tud és van miből fogyasztani....de a kommunizmusban is megvolt ez csak szerényebb lehetőségekkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.04. 12:58:28

@Gery87:

A vadember nem más, mint sikrtelen polgár. Az eltérés csak vagyoni köztük.

midnight coder 2021.08.04. 13:51:28

@Deak Tamas: Nem. A szocialista embertípus az a proletár aki állam bácsitól várja a sült galambot hogy a szájába repüljön. A polgár ehhez képest annyival tér el, hogy dolgozik azért, hogy elérje a céljait. Az már kevésbé számít hogy ezek hosszú vagy rövid távú célok.

Hogy hülyén ugrál azt onnan tudom, hogy kopasz seggel rázza a lándzsáját a fûkunyhóban, és épp gumimatracra gyûjt hogy ide jöhessen menekültnek. Akkor is, ha szerinte az õsei a csillagokból jöttek, miközben õ nem tud összerakni egy nyúlketrecet.

midnight coder 2021.08.04. 13:56:33

@Gery87: A szocializmusban is volt aki GMK-zott, háztájizott, maszeknak állt, és volt az a polgár aki a munkahelyen is megúszta a munkát és az egyetlen dolog amit a boldogulásáért tett az, hogy bemószerolta a kollégáját a párttitkár elvtársnál. Na, ez utóbbi volt a szocialista embertípus.

midnight coder 2021.08.04. 14:00:59

@Gery87: "A "vadember" (fogyasztó, proli) és a hívő okozza a legtöbb galibát.... "

Az is fogyasztó aki különféle ideológiáknak dõl be (zöld, ballib, stb) és az egyes vallások hívei is. Egy-egy vallás is valójában egy termék, ahogy az egyes ideológiák is.

Az Apple telefon és a vallás illetve ideológia között csak az a különbség, hogy az Apple telefon 20% termék és 80% marketing, míg a vallás illetve ideológia 0% termék és 100% marketing.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.04. 14:33:01

@midnight coder:

A vallás 100 %-ban termék. A legjobb marketinggel se tudod eladni annak, ekit nem érdekel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.04. 14:36:44

@midnight coder: magyarán az a szocialista embertípus, aki az ösztönei kielégítését mástól várja, az az ösztönlény tehát.
Viszont abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a lándzsás idejönne menekültnek, mialatt egy nyúlketrecet is össze tudna rakni, ugyanis az valószínűleg boldog. Menekültnek ide ugyanaz a karakter jön onnal is, akit ösztönlénynek jellemzünk, hiszen az elég ostoba ahhoz hogy el is higgye: jöhet ide menekültnek.
Érintőlegesen jegyezném meg, hogy a Monarchiából zaljott "kivándorlás" pontosabban kivándoroltatás is ugyanezen az elven működött. Elég csak megnézni az útlevélképeket.
Ott is a cunardos ügynökök elhitették a lándzsás szinten álló fehér paraszttal, hogy menjen csak Amerikába, ott majd jól meggazdagszik, visszajön és megveszi a falut. Aztán ezek szerencsére eltűntek Pittsburgh kohóiban.

erol 2021.08.04. 14:41:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A legjobb marketinggel se tudod eladni annak, ekit nem érdekel"
Ez mondjuk mindenre igaz.

maxvall bircaman tegnap földugtam aszt nem akar le 2021.08.04. 15:07:54

Én a negyedik szinten vagyok. Fölöttem az ötödiken elég hangosok.

Gery87 2021.08.04. 17:07:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogy, a proli nemcsak csóróbb de mentalitásban is teljesen más.

Gery87 2021.08.04. 17:09:00

@midnight coder:

A proli az proli....nincs ezen mit magyarázni.

Gery87 2021.08.04. 17:11:53

@Deak Tamas:

Viszont azok a fehér parasztok így vagy úgy de integrálódtak, utódaik amerikaiak lettek és jobban éltek mint a kubikos őseik.
Ez nem mindegy!
A homoki cigány sokadik generációja sem fog ide integrálódni.
Lásd a mi cigányainkat, se saját nyelv, se eltérő vallás nem igen van, mégsem megy nekik....

midnight coder 2021.08.04. 20:28:20

@Gery87: Plusz a mi cigányaink igazából a nyugati civilizációt sem gyûlölik. Igen, a homokiak sokkal problémásabbak lesznek.

Gery87 2021.08.04. 22:33:51

@midnight coder:

A legrosszabb hogy nemrég olvastam, pl az osztrák kisebbségi politikáról hogy már nem is céljuk az integráció! Hitet tettek a "sokszínűség" mellett...kb feladták a német nyelvet és az osztrák kultúrát a jövőre nézve, úgy vannak vele hogy mindegy.kik és milyenek lesznek a jövő lakosai ott.....elképesztő!
Most vagy ennyire nem érdekli őket a pillanaton túl semmi és ezt hangzatos dumánka szánják csak, a következmények nem érdeklik őket vagy a cél valami más....egy középosztály nélküli, buta, csóró népesség....de azoknak meg mit adnak el?
Na mindegy....

jónévez 2021.08.04. 23:14:57

Te most egy -izmust adtál elő.
Gusztustalan, még akkor is, ha a hívőt helyezted legfelülre.
Valódi hívők ilyet nem mondanak, nem gondolnak -csakbha "szent" háborúra készülnek.

jónévez 2021.08.04. 23:19:50

@jónévez: szóval, csak oda akartam kilukadni: remélem, csa vicc, mégha túlzás is. Én meg csak fáradt voltam, hogy értsem.

jónévez 2021.08.04. 23:25:42

Ezt a névbitorló kisfiút nincs valami technikai módja, hogy kint tartsd? Zavaró kicsit. Álláspontokat szívesen olvasok, ha legalább érintőlegesen a témához passzol, de ha bekiabálják, hogy "akácfa, de dió", hát az keveset tesz hozzá a dologhoz...

maxvall bircaman tegnapelőtt földugtam aszt nem a 2021.08.04. 23:31:09

@jónévez: teljesen értelmes, hasznos dolgokat írtam, erre kicenzúrázott. Csak az ilyen fingóšakat szereti, azt sokkal később türli. Addig csak szagolgatja.

midnight coder 2021.08.05. 09:17:02

@Deak Tamas: "Viszont abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a lándzsás idejönne menekültnek, mialatt egy nyúlketrecet is össze tudna rakni, ugyanis az valószínűleg boldog. "

Ja. Csak mára sokkal-sokkal kevesebb az antilop mint a néger, ergo a lándzsás életmód nem igazán fenntartható Afrikában sem. És bizony a lándzsás néger unokái már bádogkunyhókban nyomorognak a városok körül.

"Ott is a cunardos ügynökök elhitették a lándzsás szinten álló fehér paraszttal, hogy menjen csak Amerikába, ott majd jól meggazdagszik, visszajön és megveszi a falut."

Akkor a motivációs tényezõ azért nem igazán ez volt, hanem hogy itt Európában nemigen volt mit enni, ott pedig volt egy kontinensnyi ország lényegében üresen. És azért a kivándorolt polgár illetve utódaik nem jártak rosszul az USA-ban az itteni lehetõségekhez képest, különösen ha beleszámoljuk a hazai történelmet.

Ugyanakkor az itteni átlagpolgár akkor kulturálisan nemigen volt más mint az ottani. Az ír, német, stb. bevándorló munkás illetve az õshonos amcsi cowboy sem volt magasabb kulturális szinten mint a magyar paraszt.

midnight coder 2021.08.05. 09:21:25

@Gery87: A balliberalizmus is csak egy ideológia, és õk ezt követik. Pont úgy ahogy anno Sztálin vagy Hitler hívei. Az már egy érdekes kérdés, hogy az ideológia kiagyalói mit akartak elérni ezzel.

midnight coder 2021.08.05. 09:28:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hívõ kétféleképp lesz az ember.
1. Ebbe nõ bele. Azaz kisgyerek kora óta tanulja hogy a szülei által favorizált mesekönyv igaz.
2. Világnézetileg semleges, de elkezdi keresni az élet értelmét. Ekkor vagy eljut a logikus következtetésre, hogy ezt innen a rendszer belsejébõl lehetetlen megfejteni, vagy a kényelmes utat választja, azaz fogja a környezetében leggyakrabban használt mesekönyvet és rámondja hogy na akkor ez igaz. Ehhez nagyon gondolkodni nem kell, sõt a gondolkodás kimondottan ellenjavalt, mert akkor elõbb-utóbb megtalálod a lyukakat a mesekönyvben. Persze erre is van pár kényelmes formula, Pl. ezt nem úgy gondolták csak szimbólum, meg hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, stb. De a vallásosság legfontosabb feltétele a kritikus gondolkodás hiánya.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 09:40:08

@midnight coder: persze, hogyne, Európában nem volt mit enni, de a méregdrága hajójegyre meg volt pénz. Ez ugyanaz a kategória, amikor a ballib propaganda azt akarja elhitetni, hogy a menekülteknek azért van pénzük mert eladták drágán a háborús övezetben fekvő házukat és onnan lett pénz az embercsempészre meg az ájfonra.

library.hungaricana.hu/en/view/SzatmariGazda_1909/?pg=261&layout=s
library.hungaricana.hu/en/view/TolnavarmegyeKozerdek_1914/?pg=251&layout=s
library.hungaricana.hu/en/view/Szamos_1904_03/?pg=57&layout=s

az aki idejön menekültnek, jellemzően nem hinném hogy a bádogvárosból jönne, az afrikaiak javarésze szerintem mahgreb. Akikkel én találkoztam valódi menekültekkel, az egy elefántcsontparti meg egy ruandai népirtást túlélt lány (mondanom sem kell, hogy egyik sem úgy nézett ki, mint a 2015-ös "menekültek") a többi bevándorló jellemzően középosztálybeli volt, valamelyik volt francia vagy portugá gyarmatról.
A kivándorolt polgár meg nem járt rosszul ez igaz, sőt win-win, hiszen minden kivándorolt ostoba egy hazai okosnak csinál szabad és könnyebb helyet, és gyengíti az amúgy sem erős amerikai szellemet (jelen példában)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 09:51:21

@midnight coder: azt kéne már észrevedd, de úgyse fogod, hogy a vallásosságnak és a kritikus gondolkodásnak semmi köze egymáshoz, nem hozható kapcsolatba egyik a másikkal. Az egyik a hitednek a gyakorlása, a másik meg a megismerés egyik formája. Semmi közük egymáshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 10:59:01

@midnight coder:

A nevelés hatása kétes. A vallásos hagyomány csak annyitban hat, hogy ha az embert nem érdekli különösebben a téma, akkor megmarad formailag szülei vallásában. De ez nem mély hit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 11:01:01

@midnight coder:

A hagyományos vallások koherensek, nincs bennük lyuk. Kívülről persze lehet hibát találni, de az már egy másik rendszerből nézett kritika, mely renszer szintén témadható kívülről.

Az ateizmus UGYANÚGY egy tanult hit. Mely ugyanúgy nem igazolható kívülről.

Gery87 2021.08.05. 12:48:00

@midnight coder:

Így van, mikor a "nagy kérdéssel" szembesít az élet...
A gondolkodó ember látja, lehetetlen megmondani mi az igazság belülről....túl kevés az információ és az eszköz....ezért nyugtázza hogy felesleges ezzel foglalkozni, mivel minden válasz csak annyit ér és csak annyira lehet igaz mint a többi.

Gery87 2021.08.05. 12:51:52

@Deak Tamas:

A monarchia kivándorlói között szép számmal voltak szegény emberek akik tényleg eladták amijük volt (itt nem volt háború, valóban volt kinek eladni!!!) vagy hitelt vettek fel.
Ügynökök járták a vidéket és meséltek a nagy lehetőségekről meg a sok pénzről....
A hajójegy nem volt elképesztően drága egy harmadosztályra....
Milliók mentek ki ezen réteg közül.

Enni volt mit, csak munka nem volt meg föld....(ugye földosztás problémája).

midnight coder 2021.08.05. 12:56:35

@Deak Tamas: Nyilván nem mindenkinek, és persze az is kérdés, hogy mennyire volt drága a legolcsóbb jegy egy óceánjárón. Nyilván nem a mai luxushajók ellátásából kell kiindulni.

Aki anno kiment nem biztos hogy hülye volt, sõt. Szerintem pont azok mentek ki, akik vállalták a kockázatot, és jó eséllyel nyertek is. Mindenesetre több lehetõség volt akkor az USA-ban egy mezei polgárnak mint itt - ahogy most is több van, az más kérdés hogy ki hogy él vele.

Kb. ugyanaz mint a szocializmus vs kapitalizmus esetében: a szocializmust leginkább azok sírták / sírják vissza, akikben hogy úgy mondjam nem nagyon teng túl az önmagáért tenni akarás, hanem inkább a közösségtõl várják a gondjaik megoldását. Azok még ma is inkább ülnének a langymelegben.

Amennyire én tudom, a mai migrik közül sokan úgy jönnek át, hogy a család (ami kb. olyasmi mint nálunk cigányék, azaz alsó hangon is vagy 50-100 ember) összeadja a pénzt az utazásra. Aztán Kunta-Kinte innen szépen rendszeresen küldözget vissza pénzt a családnak - akik persze egy idõ után indíthatják a következõt. Ez is egyfajta vállakozás.

Gery87 2021.08.05. 12:57:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az ateizmus nem hit!, hanem egy szemléletmód.
Az ateizmus lényege:
Itt ez a doboz, vagy van benne valami vagy nincs...
A vallás szerint 6 golyó van benne...más vallás szerint 3....stb.
De nem nézhető meg soha, nem lehet látni sem egyéb módon tudni róla bármit így van e...
Az ateista szerint tehát nem tudható van e benne vagy nincs. Lehet hogy van....de lehet hogy más van....ugyanúgy igaz lehet bármi feltételezés.
Tehát gondolni bármit lehet de hinni benne értelmetlen.

midnight coder 2021.08.05. 12:58:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nézd, a logikai bukfenc az így is, úgy is logikai bukfenc, csak mint hívõ elfogadod a különféle tákolásokat amikkel magyarázni próbálják.

midnight coder 2021.08.05. 13:01:06

@Gery87: Szerintem más az ateizmus és más az agnoszticizmus, bár ahogy a liberalizmusba ebbe is megpróbálnak belemosni mindent. Én úgy gondolom, hogy aki nem tudja hogy van-e isten vagy nincs az agnosztikus. Aki viszont szentül állítja hogy semmi nincs a dobozban, na az az ateista. Ami pont olyan hit mint bármi más, és pont ugyanúgy nem tudja alátámasztani semmivel.

Gery87 2021.08.05. 13:01:57

@midnight coder:

Ma a fapados repülőjáratra a jegyet fillérekért megkapod még itteni bérszint mellett is, úgy hogy sem eladósodni sem bármidet eladni nem kell érte...
Még igen nagy távolságokra is pár havi béred az összeg....

Na most egy olyan ember, család számára ki nem akar visszajönni azonnal és munkát vállalni megy, letelepedni, annak még az sem volt probléma ha itt felszámol mindent.

vergyula 2021.08.05. 13:02:01

@Gery87: Tudtommal ezt a szemléletmódot inkább agnosztikusnak hívják. Az ateista szerint a doboz üres. De nem biztos, én még magamról sem tudom eldönteni.

vergyula 2021.08.05. 13:05:29

@Deak Tamas: Számomra ez tényleg nagyon meglepő. Ha valaki úgymond kritikus gondolkodó, hogy tudja ezt a tulajdonságát (és miért) kikapcsolni az élet bizonyos (és számára minden bizonnyal fontos) területein?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 13:07:13

@Gery87:

Az ateizmus hit: azt monjd, valami nincs, de ezt képtelen bizonyítani. Az ateizmis önellentmondó rendszer.

Gery87 2021.08.05. 13:08:24

@midnight coder:

Az agnosztikus szerint a jelenlegi isten és teremtés magyarázatok is lehetségesek, de nem tudjuk, tudhatjuk....én inkább azt mondom ezek nem a világ megismeréséből követeznek mert kitalálni bármit lehet....hanem az emberi elme szülöttei, ezért inkább ateistának mondom magam, vagyis a tudományos megismerés mindig közelebb fog hozni a világ megértéséhez mint bármilyen vallásos mese, aminek semmi, nulla valós, megismerhető alapja nem kell hogy legyen...lásd laposföld hívők.
De a kettő határa összemosódik persze....és embere válogatja mit fogad el még és mit már egyáltalán nem....

vergyula 2021.08.05. 13:10:26

@Gery87: Volt valami magyar film, melyben Gesztesiék kivándoroltak, s majdnem sikerült is a csoda valami biztosítási csalás segítségével. De aztán mégsem. Hazajöttek, és kitolták a bozótból a Ferihegy közelében bölcsen elrejtett szakadt autójukat.

Gery87 2021.08.05. 13:11:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az ateizmus azt mondja nem bizonyítható hogy van e valami pusztán vallással, ellenben a tudománnyal elég sok minden....
Természeti törvények vannak, tények és bárki számára igazolhatóak és érthetőek, megélhetőek....vallást meg akármilyet ki tudsz találni, az ugyanolyan szintű lesz mint bármelyik másik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 13:12:38

@midnight coder: itt van egy párezres útlevélképalbum. Nem mindenben van igaza Lombroso profnak, de itt az arcok többsége magáért beszél.

www.flickr.com/photos/fekete-feher/albums/with/72157645061288465

Ami pedig a nyerést illeti, nemtom mennyivel nagyobb nyereség a kohó 50 fokjában izzadni ugyanannyiért mint otthon a szántóföldön az 50 fokban. De a kedvedért leemeltem a Jancsó Benedek emlékkönyvet, és mondjuk nézzük meg az 1899-es év kivándorlásait társadalmi szempontból: földmíves: 495, ipar 345, kereskedő 33, munkás, napszámos 2795, szellemi 12. A számok magukért beszélnek, sőt az a térkép is, amely mutatja, hogy a magyarok döntő része a Nagy-Tavak környéki vidám ipartelepekben találta meg pontosan ugyanazt a nyomort, mint itthon.

vergyula 2021.08.05. 13:13:36

@Gery87: Kicsit félek, hogy előkerül az a csávó, aki mindig a "Mindenható tudomány"-nyal gúnyólodik.

Gery87 2021.08.05. 13:14:34

@midnight coder:

Az ateista szerint nem valószínű hogy az van a dobozban amit a vallás mond, mert mondani bármit lehet és mondanak is ezer félét....egyik sem bizonyítottabb mint a másik, az agnosztikus szerint akár lehet bármelyik igaz...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 13:15:26

@midnight coder:

Nem kell tákolás egy hagyományis vallásban sem, ezek jellemzően koherens rendszerek.

Inkoherencia jellemzően új vallásokban szokott lenni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 13:17:45

@vergyula: mert a kettő nem függ össze, az egyik (vallásosság, hit) érzelmi intelligencia (EQ) a gondolkodás, ami az emberi szellem más területe, jórészt alap intelligencia (IQ) függő, a kettő totál más téma az emberi világban.
Az meg csak coder képzeletében létezik hogy milyen lyukak vannak a Bibliában vagy sincsenek, ugyanis mondjuk az ősrobbanás is a JELENLEGI tapasztalásunkon alapuló ELMÉLET, amit esetleg több millió év szorgos adatgyűjtésével bizonyíthatunk be. Azért hoztam egyébként ezt a totál ide nem illő példát, hogy más nézőpontból mutassam meg, mekkora hülyeség a teremtéstörténetet szembeállítani ezzel. A szellemi élet teljesen más területeiről van szó.

Gery87 2021.08.05. 13:24:20

@Deak Tamas:

Nem tudom mit szeretnél bizonyítani....
Ezeknek a kohó rabszolgáknak az utódai jobban élnek mint az otthon maradt rokonok ma Békésben....ez a lényeg.
ÉS elfeledkezel arról is amit úgy hívunk remény!
Ott volt reményük arra hogy egyszer jobb lesz, vagy nekik vagy a leszármazottaiknak, - és így is lett - itt azt látták hogy soha nem lesz jobb, erre legalábbis kisebb az esély....
Igen, van, létező jelenség hogy az ember könnyebben elviseli és jobban megéli ugyanazt a nehézséget ha lát rá esélyt hogy majd jobb lesz mntha úgy érzi örök nyomor és kilátástalanság vár rá!

Ma is ugyanez van, sokan azért "mosogatnak Londonban" egy lukból járva dolgozni, mert látják, tudják hogy ennek lesz eredménye....akár ott, akár azzal hogy összejön itthonra egy kocsi vagy lakás ára.....
Míg odahaza ugyanilyen körülmények között semmire nem jutnának.

Nem mindegy.

Gery87 2021.08.05. 13:28:19

@Deak Tamas:

Miért ne lenne köze egymáshoz?
Ha kikutatod hogy a világ több milliárd éves, a vallás szerint meg 5000, akkor ez ellentmondás...
Hogy gyakorlod a hited ennek ismeretében?
Vagy az egyik nem igaz, vagy a másik.

Gery87 2021.08.05. 13:30:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egy mese lehet szép és kerek és "bakik" nélküli, de attól még csak mese...

vergyula 2021.08.05. 13:32:52

@Deak Tamas: Azért ez sok kérdést felvet. Pl. vajon egy teológus professzor az EQ-t vagy az IQ-t használja a munkája során? Én azt mondanám, mindkettőt, akkor viszont a kettő nem függetleníthető.
Az jutott eszembe, hogy fizika órán tanulsz picit a maghasadásról, aztán irodalom órán verset elemzel. Teljesen más gondolkodást kíván a kettő, de azért ugyanaz az ember csinálja, a hozzállása hasonló kell, hogy legyen.
Az ősrobbanásról annyit, hogy az legalább egy tapasztaláson alapuló elmélet.....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 13:40:02

@vergyula: attól függ mit elemez az a mi teológusunk. Volt a nevezetes homouison-homouision kérdés (nem biztos hogy jó helyre raktam az i-ket) az például, noha racionális ténykérdést feszeget, mégis érzelmi dolog volt. Összeérnek a dolgok az tény sok helyen.
De ismétlem, a vallásgyakorlás alapvetően nem a gondolkodásról szól, hanem lelki életről, nem azért gyakorlod a vallásodat mert az érdekel, hogy racionálisan ősrobbanás volt-e vagy teremtés.
Az ősrobbanásról meg annyit, hogy JELENLEGI bizonyos tapasztalatokon alapuló elmélet, ami semmit nem dönt meg, tehát pontosan ugyanannyi nyoma van az ősrobbanásnak mondjuk mint hogy hat nap alatt teremtődött a világ.

vergyula 2021.08.05. 13:53:20

@Deak Tamas: A hat nap alatti teremtés milyen tapasztalatokon alapul a Biblia elolvasása mellett?
(amúgy ha jól tudom, a hat napot nem szó szerint kell érteni, de te ezt úgyis jobban tudod)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 13:59:45

@vergyula: az emberi bioritmus hetes számhoz illeszkedésvel mondjuk. Borda, csigolyák, stb. Ebből ugyanolyan erővel levezehető a hat nap alatti teremtés, mivel az ősrobbanásra még ennyire közvetett bizonyítékunk sincs, el kell telnie pár millió évnek hogy a jelenleg táguló Galaxisról ennyi lejegyzett adatunk legyen hogy az bizonyíték erővel bírjon. Ha az a belga gyerek megtalálja a halhatatlanságot, úgyis megtudjuk :)

Gery87 2021.08.05. 14:00:55

@Deak Tamas:

Ha gyakorlod a vallásod, akkor elfogadod a teremtés elméletét, tehát kizárod az ősrobbanást.
Ősrobbanás meg vagy volt vagy nem....
A vallás szerint meg BIZTOSAN így meg úgy volt a teremtés, más vallások szerint meg biztosan nem úgy volt. Azért érezhető a különbség nem?

Gery87 2021.08.05. 14:04:42

@Deak Tamas:

A 7-es számnak bármi köze lenne ehhez?
2 szemünk van, meg 1 orrunk, 10-es számrendszert használunk....régen 6 napot dolgoztunk ma 5-öt....
Akkor van összefüggés ha akarod hogy legyen.

midnight coder 2021.08.05. 14:54:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha már a zsidó teremtéstörténetet nézed, az kapásból ellentmond kb. mindennek amit a világról tudunk. Az egy derék, bronzkori geocentrikus világképen alapuló sztori, ahol Isten megteremti a földet, aztán úgy mellékesen csinál olyan világító izéket mint a nap és a csillagok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:06:15

@vergyula:

A normál létezéshez szüksége a kritikus gondolkodás kikapcsolása sok területen. Pl. képtelenség bizonyítani, hogy a világ létezik, hogy van bármi saját magunkon kívül. De magasabb szinten: képtelenség bizonyítani , hogy vannak természeti tv-ek. Mégis mindezt elfpgajduk axiómaszerűen, mert ellenkező esetben képtelenek lennénk létezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:12:43

@Gery87:

Egyetlen természeti tv. se bizonyítható.

Talán a legviccesebb érv erre Bertrand Russel csirketörvénye: minden reggel megjelenik a csirkeólban egy ember és tápot ad, ebből a csirketudósok levonják a természeti tv-t: az ember reggel ételt ad. Bizonyított tv., hiszen minden csirke látja, ez a helyzet.

Aztán egynap az ember késsel jön, minden csirke nyakát átvágja. Ez ugyanis a csirkék feldolgozásának napja.

Magyarul: sose lehet egy tv-t bizonyítani, mert hiába jön bele valami milliószor, az is csak nagy valószínűség, de nem tudható a egymillióegyedik esetben nem lesz más az eredmény.

Csak olyan esetekben van 100 % bizonyosság, amikor az állítáős analitikus, lásd "minden özvegynek meghalt a házastársa", de ez meg értelmetlen bizonyítás, mert semmi újat nem ad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:14:35

@Gery87:

Ha csak "nemvalószínű", akkor az agnosztikus. Én az erős ateizmusról beszélek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:21:40

@Gery87:

Mert esetleg nem igaz az 5000 év.

A kereszténység, a judaizmus, az iszlám esetében, de a legtöbb keleti vallás esetében az a nagy helyzet, hogy nincsenek ellenőrizhető állítások, melyeket tudományosan cáfolni lehetne.

Csak egyes új vallások esnek abba a hibába, hogy létrehozásuk időpontjában hivatalos tudományos nézeteket beépítenek a tanításba, s aztán pofára esés van, amikor a tudomány már mást állít. Lásd pl. mormonizmus. De a jehovizmus esete is hasonló.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:22:25

@Gery87:

De ez csak külső szempontból lehet így, ami pedig nem számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 15:25:26

@midnight coder:

Csakhogy a Biblia nem fizikai tankönyv. Fizikai szemmel nézni kb. olyan, mintha azt mondanám, bizonyítsd tudományosan, hogy a csajod szép nő.

Gery87 2021.08.05. 15:42:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

vicces.
Tápot hozni meg kést hozni ugyanolyan törvények szerint lehet!
A tápra is hat a gravitáció, a súrlódás, meg a késre is....ahogy az emberre is....az ólajtó kinyilík mert erő hat rá....stb.

Értem a példád, de lásd be a táp és kés behozása ugyanazon rendszeren belül történik és ugyanazokna a törvényeknek engedelmeskedik!
Tehát nem cáfolja a rendszert és törvéyneit magát!

Gery87 2021.08.05. 15:44:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nincs olyan ateista aki azt mondaná "BIZTOS hogy ez meg az van vagy nincs, mert csak"
Mindent alátámaszt ismeretekkel pl tudományos empirikus ismertekkel és valószínűsít ezek alapján.

Gery87 2021.08.05. 15:45:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az hogy nem mond semmit a vallás bizonyos dolgokról nem jelenti hogy igaza van és hogy ezzel bármit igazolt.

Gery87 2021.08.05. 15:48:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, szerintem meg egy mókus szarta a világot, hogy ez külső szemlélő számára ez hülyeség, az nem számít mert én azt mondtam és ebben hiszek, függetlenül attól hogy ezt tudom e bizonyítani és te nem tudod cáfolni.
Nem látod ennek értelmetlenségét?

Gery87 2021.08.05. 15:53:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az hogy egy nő szép e egy keretrendszerben le (kultúra, ösztönös vonzalom) lehet érvekkel tudományosan vezetni...statisztikát felállítani mekkora aranyában tetszetős tehát szép stb.
Egy csúnya nőre mondhatod hogy szép, nem lesz az...
A biblia helyett meg írok 1000 másik teremtés és világmagyarázó könyvet ami pont annyira lesz hiteles és igaz mint a többi.

Gery87 2021.08.05. 16:00:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyébként meg a csirke táp/levágás dolog pont a hitre egy jó példa, nem a természeti törvényekre.

A csirkék hisznek benne hogy mindig lesz táp, holott ez a törvényekből nem következik!
A csirke tudósok sem állítanák hogy mindig lesz táp,....persze azt sem tudnák mi lesz helyette....ahogy az ember tudósok sem állítják hogy "a nap mindig fel fog kelni".

Persze régen embert áldoztak érte hogy felkeljen a nap de ez ugye hit volt nem tudomány.

vergyula 2021.08.05. 16:38:39

@Gery87: Nem tudhatod, lehet, hogy valahol még mindig áldoznak, és csak azért kel fel. Mi meg naívan azt hisszük, hogy fizika.

Gery87 2021.08.05. 16:56:48

@vergyula:

Igen és öreganyám meg sárga villamos volt, és átalakult mint a transformers....:)
Valahogy mindig oda lyukadunk ki vallásos vitákban hogy a tudomány meg az empirikus szemlélet hülyeség, hiszen semmi se biztos, csak a felhőn csücsülő szakállas vénség....azt tuti...persze csak az egyik, a mások villámfingó vénember meséje hülyeség....érdekes....olvassunk mesekönyvet az kényelmes:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:13:45

@Gery87:

De nem bizonyítható.

Az a hit, hogy ha valami mindig ugyanazt az eredményt adja, akkor az egy tv. - ez egy axióma, de sehogy se bizonyítható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:15:11

@Gery87:

Azt mondják, Isten nincs. Ha nem mondja, akkor az nem ateista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:17:09

@Gery87:

A vallás egy küéön területtel foglalkozik, melyre abszurd más területek szabályait alkalmazni.

Ez kb. olyan, mintha arról vitáznánk, mi a színe és a magassága az elektromos áramnak. Értelmetlen, mert se a szín, se a magasság fogalma nem alkalmazható rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:18:17

@Gery87:

Akkor ez a mókushit. Semmi gond vele. Ha képes valamit magyarázni, akkor lesznek hívei is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:19:45

@Gery87:

Nők: a nők 80 %-a átlagos, s lehet szép is, csúnya is, teljesen szubjektív.

Kevés az objektíven szép/csúnya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:22:42

@Gery87:

Alapvetően van egy ősvallás, amiből minden hagyományos vallás jön. S valószínűleg nem puszta véletlen, hogy a hagyományos vallások között marha sok közös van.

Pl. nem létezik olyan vallás, mely szerint helyes dolog a másikat megölni anyagi haszon reményében.

Ahogy a létezés alapja is mindig alapkérdés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 17:24:05

@Gery87:

A csirke tudósok hosszas megfigyelései azt igazolják, van ilyen tv. Miven más ez mint a napfelkelte minden reggel?

Gery87 2021.08.05. 18:32:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az a hit ha nem tudjuk mi hogy működik, mi miért van, erre kitalálunk rá valamit.
Az alma fáról való leesésének okára leírni tudományosan a gravitációt, más mint emberek szívét kivágni hogy felkeljen a nap.

Graviáció ugyanis elöttünk is volt, pláne az elött hogy leírták...emberek szívének kivágását meg elkezdték valamikor művelni, de nap elötte is felkelt.

Gery87 2021.08.05. 18:34:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez egy jó kibúvó a vitára:)
De ettől még marhaság.

Ilyen alapon én is ezt fogom mondani a kitalált teremtéstörténetemre....
Nem vitázhatsz vele mert "más szinten mozog"...
Na?

ÉS akkor még nem is beszéltem arról hogy mi van ha hazudok és nem is úgy volt, de te ezt nem tudod...
na ez a vallás.

Gery87 2021.08.05. 18:36:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És ettől még ökörség lesz...
De semmivel nem nagyobb ökörség mint a kereszténység pl vagy az iszlám...
Ha ezt belátod akkor nem értem mivel vitatkozol.
MInt ha azt mondanád: tudom hogy amiben hiszek egy mókus ürítésének szintjén álló mese, de azért szükségem van rá....

Gery87 2021.08.05. 18:37:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De attól még vannak objektíve...
A biblia viszont nem objektív igazság.

Gery87 2021.08.05. 18:42:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Valószínűleg azért van ennyi közös pont mert hatottak egymásra...
hasonló kérdésekre adnak válaszokat mivel az emberek mindenhol és mindig ugyanazokkal a problémákkal szembesültek...
születés, halál, betegségek, háborúk, éhezés, zsarnokság, hatalom, szeretet, család...bűn.
Nincs ebben semmi fura.

"Pl. nem létezik olyan vallás, mely szerint helyes dolog a másikat megölni anyagi haszon reményében. "

Az ember táras lény, hasznosabb ha többen vagyunk mintha nem....a másiknak meg mindig pár fabatkával többje van szóval anyagi alapon gyilkolászni oda vezetne hogy a végén elfogyunk + nincs aki segítsen az életben és minket sem véd meg senki a másiktól....
Nem ölni tehát alapvetően önös érdek!

Gery87 2021.08.05. 18:45:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Abban hogy a vallás oda jutott a napfelkeltével kapcsolatban hogy embereket kell ölni érte...
A tudomány meg oda hogy eljutottunk a holdra....:)
max a csirke papok jutnának az előbbi következtetése a tudósok az utóbbira..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 19:41:01

@Gery87:

De a gravitáció se bizonyítható a szó szoros értelmében. Sőt, a mai fizika szerint a gravitáció csak következmény, nem ok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 19:55:23

@Gery87:

Független kultúrákban is van hasonlóság. Azaz a vallás igénylése olyan, mint a nyelv - szükséglet az ember számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 19:57:20

@Gery87:

Abszolút helyi sajátosság. Írtam egy cikket az aztékokról, de még nem tettem fel, kivárom az évfordulót. Még kb. 1 hét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 20:00:28

@Gery87:

Ha a bibliai teremtéstörténetet szó szerint értelmezed, akkor marhság,

De pont az a helyzet, hogy nem kell így értelmezni.

Ha szó szerint értelmezed, még 5000 évvel ezelőtti tudományos szemmel is marhaság. Lásd, csak a 4. napon lettek égitestek, de már 1. napon lett világosság - nyilvánvalóan abszurdum. Egy 5000 évvel ezelőtti természettudós is röhögött volna rajta.

Gery87 2021.08.05. 20:43:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lehet, de ez nem hasra ütésre lett bemondva hanem tudományos kutatás eredménye.
Nem olyan kategória mint a random isteni létezés....

Gery87 2021.08.05. 20:45:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha a tudomány állít valamit az mögött bizonyítás és tapasztalat áll....nem bemondásra böfögnek valamit.

Gery87 2021.08.05. 21:59:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Minden kultúrára jellemző hogy bódítja magát valami droggal, mégsem mondjuk hogy ez kell és hogy jó.

Gery87 2021.08.05. 22:00:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

csak aki hisz benne.
Másnak meg a Korán az. miért nem a Korán akkor?

Gery87 2021.08.05. 22:02:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha nem kell szó szerint értelmezni akkor ennyi erővel bármit írhatok, ha az a jó nekem akkor szó szerint veszem ha meg az, akkor azt mondom nem kell szó szerint venni.

Gery87 2021.08.05. 22:03:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És mi van ha jön egy másik boszorkány aki azt mondja a másik nem igazii, csak ő:)
megint egy igazolhatatlan,bizonyíthatatlan dolog.

alöksz róz 2021.08.05. 22:14:59

@Gery87: "Ha a tudomány állít valamit az mögött bizonyítás és tapasztalat áll....nem bemondásra böfögnek valamit." - pedig a rengeteg tévedést elnézve pont úgy tűnik :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 23:43:02

@Gery87:

S lám, több a közs a Biblia és a Korán között, mint az eltérés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 23:44:00

@Gery87:

Sose kellett szó szerint értelmezni. De ebből hgogy következik, hogy bármit mondhatsz?

Gery87 2021.08.06. 01:35:46

@alöksz róz:

MI az a rengeteg?
Holnap nem indul be a kocsid, nem esik le az alma a fáról, nem tudsz szorozni? vagy mi az a rengeteg dolog?
Tök jó hogy nézed a Spektrumot a Húrelméletről, de az egy töredéke a tudományos világ eredményeinek...

Gery87 2021.08.06. 01:37:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Attól függ mit értünk alatta, vallás nélkül elég jól megvagyunk.

Gery87 2021.08.06. 01:39:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez nem meglepő.
Ha vallást csinálnék én is nyúlnék dolgokat attól ami már bevált:)
Ennyi az egész.

Gery87 2021.08.06. 01:41:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Úgy hogy egetverő marhaságokat is írhatok, meg tévedhet a tanításom idővel dolgokban és semmi mást nem kell tennem mit ráfogni hogy nem kell szó szerint venni...

midnight coder 2021.08.06. 08:16:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Csak egyes új vallások esnek abba a hibába, hogy létrehozásuk időpontjában hivatalos tudományos nézeteket beépítenek a tanításba, s aztán pofára esés van, amikor a tudomány már mást állít."

A teremtéstörténet pont ezt csinálta. Vegytiszta geocentrikus világkép. Igen, ez volt a kitalálása pillanatában a tudományos nézet a Földrõl.

midnight coder 2021.08.06. 08:19:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ha a bibliai teremtéstörténetet szó szerint értelmezed, akkor marhság"

Eléggé szó szerint ez van odaírva. Szépen leírva, hogy mi volt az N. napon.

midnight coder 2021.08.06. 08:22:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "S lám, több a közs a Biblia és a Korán között, mint az eltérés. "
Persze, mert mind a kettõ a zsidó mitológiára épít, illetve Mohamed részben a keresztényre is, bár ott Jézus csak egy ZS kategóriás próféta.

midnight coder 2021.08.06. 08:30:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Boszorkányok vannak, nem láttál még tv-s jósnőket? "
Akik kb. hasonló hatékonysággal jósolnak, mint amilyen hatékonysággal Ferenc pápa csodát tesz.

"Alapvetően van egy ősvallás, amiből minden hagyományos vallás jön. S valószínűleg nem puszta véletlen, hogy a hagyományos vallások között marha sok közös van."

Többféle vallás van. Van akik az õseik szellemét istenítik. Van aztán akik állatokat tartanak szentnek. Aztán nyilván vannak közös dolgok, Pl. a napot több vallás is isteninek tartotta, nyilván mert elég látványos jelenség.

"Pl. nem létezik olyan vallás, mely szerint helyes dolog a másikat megölni anyagi haszon reményében."

Dehogynem. Kb. az összes olyan vallás ilyen ahol emberáldozat van. Feláldozzuk a Józsikát és reméljük hogy cserébe jó lesz a termés. Aztán rájöttek, hogy így nagyon fogynak a hívek, így inkább átálltak állatáldozatra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 11:45:31

@Gery87:

De ez csak akkor működhet, ha az a tanítás valamire választ, s a nem szószerinti értelmezés koherens.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 11:47:19

@midnight coder:

De nem ez volt. A teremtéstörténetnek nem lényegi eleme a kor tudománya.

S már AKKOR is így értették, amikor atudomány geocentrikus volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 11:48:20

@midnight coder:

S ellentmondás van az 1. és 4. nap között, ha szó szerint értelmezed. Ezt szerinted senki se vette észre?

midnight coder 2021.08.06. 13:12:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A teremtéstörténet egy tevékenységnapló. X napon ezt és ezt csinálta. Nemigen lehet nem szó szerint értelmezni. Amúgy persze már ott az ellentmondás hogy este lett és reggel mielõtt a napot megteremtette volna. De egy ókori gyerekmesébe akár ez is belefér. A szomorú csak az, hogy ezt ma valakik komolyan veszik, és embereket ölnek miatta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 14:31:57

@midnight coder: kik ölnek a teremtéstörténet miatt embereket és hol???

vergyula 2021.08.06. 14:47:38

@Deak Tamas: Gondolom nem szó szerint amiatt. :DDD

midnight coder 2021.08.06. 14:48:12

@Deak Tamas: Az egész sztori miatt öltek/ölnek, nem csak ezért a specifikus részért.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 15:49:52

@midnight coder: hol, melyik sztori miatt? Kiket, mikor? Az elhurcolt keresztény rabszolgákra gondolsz vagy kikre, a mútlban? Hol a jelenben?

Gery87 2021.08.06. 15:59:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogynem.
Egy sor többségében ateista társadalom van már....a magyar is ilyen....a cseh is...
Az albánok, kínaiak....Korea...stb.
A vallási ünnepek sima hagyománnyá váltak, nincs vallási töltete a legtöbb ember számára. pl húsvét, karácsony...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 16:00:28

@vergyula: nem emelkedik fel kétségtelen az angol nyelv- és gondolkodásmódhoz Kosztolányi, de ő írta egyszer: az olvasót egy másodpercig sem hagyhatjuk bizonytalanságban. (Mondott is sok mókás példát :) )

Gery87 2021.08.06. 16:02:24

@Deak Tamas:

Vallásháborúkról nem halottal vagy keresztes hadjáratokról, dzsihád stb?
Ó dehogynem, csak értetlenkedsz.

alöksz róz 2021.08.06. 16:13:11

@Gery87: olvass egy kis tudománytörténetet, több volt eddig a tudományban a tévedés, mint ami igaznak bizonyult :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 16:21:48

@Gery87: a dzsihád a Bibliával meg a teremtéstörténettel függ össze, hülyegyerek?

Gery87 2021.08.06. 16:31:26

@Deak Tamas:

Mit nem értesz?
A vallás miatt ölnek!
Szövegértelmezés nem megy vagy direkt nem akarod érteni?

Gery87 2021.08.06. 16:33:55

@alöksz róz:

jaja, nem is működik semmi....holnapra áram se lesz mert mégsem úgy van...
Ezzel mentegetted magad a félévi 2-es matekkal is?:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 16:38:39

@Gery87: "midnight coder
2021.08.06. 13:12:55
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A teremtéstörténet egy tevékenységnapló. X napon ezt és ezt csinálta. Nemigen lehet nem szó szerint értelmezni. Amúgy persze már ott az ellentmondás hogy este lett és reggel mielõtt a napot megteremtette volna. De egy ókori gyerekmesébe akár ez is belefér. A szomorú csak az, hogy ezt ma valakik komolyan veszik, és embereket ölnek miatta."

Mégse tanultál meg rendesen magyarul idegen létedre, mluvis lepiej po slovensky? Stii mai bine romuneste?

Gery87 2021.08.06. 16:48:54

Ezt a vallásra úgy általában értette! Magyarul te nem tudsz jól ezek szerint:)
Hívő is vagy, soviniszta is vagy, bunkó is vagy.....mennyi bajod van neked:D
Sajnállak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 16:56:47

@Gery87: még mindig jobb, mintha idegen lennék és ostoba mint te. Bajod neked van... az írásképeddel, de az nagy .... hiszen ez a központozásmentesség ... gondolatok hiánya ... szegény tanítóid mit szenvedhettek ...

Gery87 2021.08.06. 17:03:47

@Deak Tamas:

Se ostoba nem vagyok, se idegen.
Nem is tudom honnan veszed ezt.
Neked szerintem senki nem magyar és senki nem értelmes, aki nem ért veled egyet.
Ez eléggé defektes dolog ám! Meg gyerekes...
Az írásképem ilyen, nem tudom miért, ezt szoktam meg.....semmi funkciója nincs....de ha idegesít akkor folytatom:D

Értelmes választ megint nem adsz.
Csak a szokásos proli "idegenezés"...

alöksz róz 2021.08.06. 17:11:46

@Gery87: tőlem nyugodtan reklámozhatod tovább a műveletlenségedet, egyáltalán nem zavar :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:22:20

@Gery87:

A kereszténység miatt sose öltek meg senkit, ez szimpla tény.

Miért? Egyszerűen a kereszténység szerint Isten feláldozta saját magét, ehhez képest nevetséges lenne aztán az emberáldozat.

Nem kell kereszténynek lenni, hogy az ember ezt megértse,

De ugyanaz a judaizmus és az iszlán is: Isten ezekben a vallások abszolút transzcendens, akit képtelenség azzal megnyerni, hogy áldozunk neki. Hiszen ez olyan, mintha kivennék a zsebedből 100 forintot, majd 10 forintit ünnepélyesen neked adnék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:23:28

@Gery87:

A vallásháború közösségek közti háború. Nem vallásból eredő parancsolat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:27:19

@Gery87:

Így igaz. S lám, ez nem könnyű. Mondjuk a mormonok vért izzadnak ezzel amióta létezik genetika. De a jehovisták jóslásai is folyton bajt okoznak. Most ott tartanak, hogy még élnek emberek, akik éltek 1914-ben, tehát még nem zárult le az 1914-es nemzedék.

Mutass bármi hasonlót a kereszténységben! Bármilyen keresztény hittételt, mely megfogalmaz objektíven ellenőrizhető adatot, s ez az adat időközben marhaságnak bizonyult.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:31:06

@midnight coder:

S hogy értelmezed akkor az 1. nap és a 4. nap nyilvánvaló ellentmondását? Ez nem pont azt jelenti, hogy nem lehetséges szószerinti értelmezés.

Mert az ellenkező opció: aki írta, olyan hülye volt, hogy képtelen volt 10 mondatot egymással osszhangba hozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:39:05

@Gery87:

Deszakralizált társadalmak, ez tény, de jellemzően valláspótlékkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 17:41:41

@midnight coder:

Nagyon nagy ritkaság a vallási alapú ölés az emberi történelemben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.06. 18:20:07

@midnight coder: meg lenne itt még valami. Az ókori sztori első részében is de a másodikban meg aztán végképp van egy olyan utasítás hogy Ne ölj. Namost, aki az ókori sztori alapján rendezi be az életét az nem öl, ez ugye eXclusive OR. Vagyis két kérdés van:
1. Aki valóban az ókori szerint rendezte be az életét, az ölhetett valaha is ? (segítek:nem)
2. Jobb lehetne a világ ha az ókori szerint lenne ez a téma?

Gery87 2021.08.06. 19:32:45

@alöksz róz:

Szóval a tudomány nem ér semmit, mert megdőlnek bizonyos hipotézisek, értem:)
Te nagyon művelt vagy.

Gery87 2021.08.06. 19:33:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Senki nem mondta hogy 2áldoztak" volna NEKI....azt mondtuk hogy isten nevében öltek meg embereket "eretnekeket", folytak háborúk.

Gery87 2021.08.06. 19:35:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát azért pl a Német Lovagrend elég sokáig elvolt azzal hogy "terjessze az igét" a pogány baltiak között, aki meg nem akarta ezt annak annyi volt.....vagyis a vallás igenis ok volt arra hogy a "túlvilágra küldjenek"...

Gery87 2021.08.06. 19:39:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Rengeteg keresztény felekezet van, meg szekta és mind máshogy értelmez bizonyos dolgokat.
Eddig így gondolták aztán meg úgy...

Gery87 2021.08.06. 19:42:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát mondjuk boszorkányt sem azért égettek meg mert csak, hanem mert ugye hitük szerint lepaktált az ördöggel....
A zsidók diszkriminálása sem légből kapott volt, hanem vallási alapú...
A Szent Földre sem passzióból mentek....stb.
Elég gyakori a hit nevében ölni.

alöksz róz 2021.08.06. 20:11:14

@Gery87: funkcionális analfabéta vagy?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 20:23:56

@Gery87:

Nyilván a hagyományos értelmezés a lényge, nem modern szekták fantáziálása.

Egyébként éppen az az egyik modern értelmezés, hogy szó szerint kell értelmezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.06. 20:25:33

@Gery87:

Az állam alapja a vallás volt, így a vallási bűn a közrend elleni bűn is volt.

Gery87 2021.08.07. 01:40:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez mennyi emberre jellemző szerinted?
Ahhoz képest kevés....

Gery87 2021.08.07. 01:41:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A lényegen ez nem változtat és pláne nem cáfolja.

Gery87 2021.08.07. 01:43:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hogy mit kell szó szerint és mit nem értelmezni az változott mindig...
Aztán egymást eretnekezték le.

vergyula 2021.08.07. 05:39:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Divatezoterika? Pl. jáspis-karkötőt kell hordanom, mert ez az ásvány hangolja be a csakráimat? Vagy mondjuk a sárga ruha jól megy az aurámhoz?
Ilyesmikre gondolsz?

vergyula 2021.08.07. 05:40:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Légyszi fejtsd ki, mi van a mormonokkal és a jehovistákkal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.07. 09:54:47

@vergyula:

Jehvizmus - egyszerű. Jóslatok a világ végéről, de mindig ellenőrizhető időpontokra téve. S sose jön be.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.07. 10:01:47

@vergyula:

Mormon - adatokat az amerikai őslakosokról és kultúrájukról, ottani élőlényekről. Akkor, amikor a tudomány mndezt még se cáfolni, se megerősíteni nem volt képes. Azóta azonban képes lett rá. S minden hasonló mormon adat marhaságnak bizonyult.

Lásd pl.:
- az indiánok zsidó származásúak,
- lótenyésztés volt Amerikában,
- tehén és sertés Amerikában,
- acélt készítő indiánok,
- búza Amerikában,
- Indiánok selyemruhában,
- kerekes kocsik,
s még hasonlók.

Csupa európaiak által bevitt dolog a XVI. századtól. S persze az indiánok kelet-ázsiai származásúak, nem zsidók.

vergyula 2021.08.07. 10:11:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Áhh, tényleg. Az egyik osztálytársam tanú volt, és próbált is téríteni. Azt mondta 20 éven belül itt a világvége/ítélet napja. Ennek kb. 30 éve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.07. 10:16:30

@vergyula:

S nincs értelme felvételizni, mert a diplomázás előtt úgyis jön a világvége. Mondta nekem egy jehovás ismerősöm, 30 éve.

Gery87 2021.08.10. 15:41:41

@vergyula:

Hogy ennek ellenére a mormon vagy a Jehova Tanúi vallás ugyanúgy létezik és megmaradt mint más vallások, mutatja hogy teljesen lényegtelen hogyan állnak a vallások a valósághoz, tudományhoz.....mert esősorban hitről van szó.
Ezért egyik sem jobb igazabb mint a másik.
A kereszténység semmivel nem "hihetőbb" annál mint amit Joseph Smith kitalált anno....vagy amit L.Ron Hubbard fantáziált, mert a hívők és a hit minőségében nincs különbség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.10. 16:31:37

@Gery87:

A jehovizmus úgy maradt meg, hogy a tagság állandóan cserélődik.

A mornonizmus meg etnizálódott. Annyira specifikus, hogy aki bele születik, az akkor is mormpn marad kulturálisan, ha közben ateista lesz.

Gery87 2021.08.11. 13:27:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A jehovizmus úgy maradt meg, hogy a tagság állandóan cserélődik."

Részletkérdés. Attól mg időnként van aki elhiszi....

"A mornonizmus meg etnizálódott. Annyira specifikus, hogy aki bele születik, az akkor is mormpn marad kulturálisan, ha közben ateista lesz. "

Minden vallás is marad fenn, beleverik/nevelik a gyerekbe.
Szóval nem nagyobb hülyeség mint zsidónak lenni....De a katolikusságot sem választod tudtommal az egyház szerint.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.11. 14:17:53

@Gery87:

A zsidó az egy nemzetiség eleve, nem vallás.

Katolikusnak lenni meg választás kérdése, csak Boszniában és Írországban van etnikai jelentőságe.

Gery87 2021.08.11. 18:27:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

-A zsidó az egy vallás is...
-A katolikusok szerint ha meg vagy keresztelve az vagy. pont. legalábbis az egyháznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.11. 18:42:13

@Gery87:

"-A katolikusok szerint ha meg vagy keresztelve az vagy"

De ez csak katolikus elv, kívül nem számít.

Gery87 2021.08.11. 19:41:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez a lényegen nem változtat....katolikus zsidó nincs ugye...

Gery87 2021.08.11. 19:42:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

tudom, de mutatja a hogy ugyanúgy katolikusnak tekint, mint a mormon egyház az ateista mormont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.11. 20:13:35

@Gery87:

Lehet. Katolikus szemszögből lehetséges. Zsidó szemszögből nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.11. 20:15:01

@Gery87:

Az ex-katolikus NEM tekinti magát katolikusnak, viszont az ex-mormon igen, ő mormonnak tekinti magát "kulturálisan". Míg "kulturális katolikus" nincs, mert az csak egy vallás.

Gery87 2021.08.11. 21:00:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

katolikusnak áttérni zsidóként azt lehet. De akkor már nem zsidó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.11. 21:52:18

@Gery87:

Kulturálisan. A mormonizmus etnizálódott félig. Még az étkezésben is látszik.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása