magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nincs helye a marxizmusnak?

Rétvári Bence azt mondja ünnepi beszédében, hogy a marxista, kommunista eszmének nincs helye sehol a világban.

Marhaság, röviden fogalmazva.

Egyrészt az indoklás is abszurd. Hogy emberi áldozatokhoz vezetett. Nos, ezen az alapon a hadiipart és a késgyártást is be kell tiltani, sőt azokat hamarabb! Másrészt mert demokráciaellenes, keresztényellenes, zsidóellenes.

Nos, a zsidóellenesség teljes fantázia. Maga Marx is zsidó származású volt. De a szovjet állam alapítói között is többszörösen felül voltak reprezentálva a zsidók. A keresztényellenesség se igaz, a marxizmus tulajdonképpen eredetileg egyfajta ateista keresztény üdvtörténetnek indult, s ez aztán a gyakorlatban is folytatódott: a szovjet eszme gyakorlata zavarbaejtő módon utánozott keresztény intézményeket, hagyományokat. Hogy üldözte a hatalmon lévő kommunizmus a kereszténységet? Ez tény, de úgy, ahogy bármely más eszmét. A keresztényellenesség egyszerűen nem volt alapja a marxista tanításnak és gyakorlatnak.

Hogy demokráciaellenes? Nos, ez tény. Dehát ezzel mi a gond? Úgy kellene tenni, mintha a polgári társadalom lenne a világ csúcsa, mely ellen nem szabad szólni se?

De ami a legjobban zavar a beszédben: a büdös liberális szag, ami árad belőle. Ilyeneket 20-30 éve még neves ballib megmondóemberek hangoztattak, lásd "küzdjünk az ordas eszmék ellen".

Persze, nem vagyok hülye, tudom, hogy a beszéd a választási kampány része, s nem szabad komolyan venni. De akkor is: alá kell húzni, ez téveszmés gondolkodás.

150 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7316673952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 08:02:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát, csak ugye erre mondom folyton: a Kommunista Kiáltványban már a legvégén ott van az erőszakra buzdítás, tehát ez eléggé erősen megkérdőjelezi azt a keresztény üdvtörténetet. Amúgy természetesen igaza van, sem a vörös, sem a barna szocializmus nemhogy demkráciában, normális emberi közösségben sem fogadható el, pontosan az erőszak kultiválása miatt.
Jó az amit felvetsz, a nagy humanista szép csodálatos Svédország is ránézhetne, hogy a kis reggeli kávékájuk hogyan áll össze a szép fegyvereik árából, meg abból a svédacélból ami oly zavartalanul közlekedett az Északi tengeren a negyvenes években Németország felé.

midnight coder 2021.09.02. 08:04:31

Dehogy nincs helye. Ott a helye a nácizmus mellett a történelem szemétdombján. Hitler bácsi úgy 6 millió zsidójával szemben csak a kicsi kínaiaknál kinyírtak úgy 50-60 millió civilt, és akkor még ott volt Lenin a maga pár millió szándékosan éhen halasztott muzsikjával amirõl emlékiratot is hagyott hátra hogy milyen fasza egy megoldás ez a cár atyuskát szeretõ és nagyon vallásos gyalogok kiirtására, és persze Sztálin elvtárs. A végösszeg úgy 120 millió körül volt. A másik remek hatás az, ami miatt a mai napig szívunk: nyomort hozott az összes olyan országra ami ilyet játszott. Kis hazánk úgy a spanyolok és az osztrákok között lenne ha anno abban a 40 évben amikor Európában még volt tere a fejlõdésnek kimarad a szocializmus. És ami nálunk volt még istenes volt azokhoz a helyekhez képest, ahol ezt a baromságot tényleg komolyan vették: ilyen mára már csak Észak-Korea maradt, de anno volt jó pár ország.

midnight coder 2021.09.02. 08:11:02

@Deak Tamas: A csodálatos humanista Svédországban kapitailizmus van, más kérdés hogy az ottaniak erõsen túltolták a szociális hálót. De az az ottani társadalommal nem gáz - legalábbis nem volt az, amíg csak svédek laktak ott. De még európán belül is óriási különbségek vannak a népek között - Pl. északon egy-egy országban nincs annyi szemét szétdobálva mint Budapest egy-egy szarabb utcáján. És nem azért mert folyamatosan szedik, hanem mert az átlagpolgár el tud sétálni 30 métert a szemetesig. Egy olyan szociális rendszerben mint az ottani, a magyarok fele segélybõl élne és messzirõl kerülné a munkát. A probléma pedig ott kezdõdik, amikor odamegy pár középkorból vagy a kõkorszakból európaba került migri.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 08:34:33

@midnight coder: teljesen igaz, de azért vedd figyelembe, hogy Budapest esetében arról a városról beszélünk, amely meg tudta választani magának Karácsony Gergelyt. Most jöttem haza megint Krassó-Temes vidékéről, Temesváron nincs annyi szemét az utcán mint Budapesten, sőt, Temesvár, Arad minden tekintetben felülmúlja Budapestet.
Most, hogy jó ideje nem járok oda, csak alkalomszerűen, különösen feltűnő a züllés, Isztambultól Kabulon át Delhin keresztül Belgrád, Athén, Manchester legretkebb minden hangulata megvan Pesten, épp csak már magyar nincs mutatóba, sose volt túl sok amúgy.
Egyébként teljesen igazad van amit a segélyezésről írsz, hozzátenném, hogy aki ott úgy tesz, az pontosan azért is megy oda.

midnight coder 2021.09.02. 08:49:58

@Deak Tamas: Én Litvániában, Észtországban, Lettországban voltam nemrég turistaúton, és megdöbbentett az ottani tisztaság. Pedig ezek sem sokkal gazdagabb országok mint mi, azaz nem azért van tisztaság mert félóránként végigküldenek egy embert az utcákon hogy szedje össze a szemetet amit a lakosság szétdobált, hanem azért mert nem dobálják szét. Olyat, hogy eldobott sörösdoboz, kólásdoboz, kõmûves-actimel, stb. még csak véletlenül sem volt, max. egy-két csikk de kb. városonként. Aztán hazajöttem Pestre, és kedvenc utcámban látom ahogy a szemetes mellett valaki poénból földhöz vágott egy vodkásüveget ami az egész járdát beterítette, közben az utcán úgy egy buszmegállónyi távon vagy 8 eldobott sörös és energiaital dobozt számoltam össze, az apróbb szemétrõl nem beszélve. Lehangoló.

Boldeone Bull 2021.09.02. 09:16:56

@Deak Tamas: Budapest világváros , regionális központ, Magyarország ès a környező országok társadalmi " szemetènek " gyűjtőhelye , ès hamarosan migrációs központ is lesz...Nyilvánvalóan nem lehet összehasonlítani , egy dimenzionálisan kisebb várossal. Az emberek mentalitást nem lehet megváltoztatni egyhamar , de a lakosságcsere gyorsíthat ezen. Buda azèrt rendben van , ès az agglomerációs települèsek többsège is. Pest bizonyos rèszei a problèmásabbak , ahol "meggyűlik a szemèt" de ennèl azèrt durvább dolgokat lehet látni az említett Belgrádban , vagy Athènban...A földrajzi fekvès is determinálja az általános mentalitást.
Magyarországon Debrecen lehet a legèlhetőbb város , mert ott mèg èrvènyesül a konzervatív, református szellem , ès a város kilakoltatta az oda nem illő társadalmi elemeket...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.02. 09:17:23

.. de hát köztudott dolog, hogy ZombiJézuska a legagyobb hatású komcsi. Az ő "országában" mindenki egyenlő.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 09:21:02

@Boldeone Bull: én a karantén alatt sokat mászkáltam itthon, Székesfehérvár, Veszprém, Debrecen, Szeged, Baja, Mezőtúr csodálatos.

Boldeone Bull 2021.09.02. 09:29:28

A kommunista utópia nem áll messze az őskeresztènysèg elveitől, sőt, azokon alapul : a magántulajdon elvetèse ès az emberek közötti teljes egyenlősèg , azonban Marx is úgy gondolta, hogy az a legfejlettebb országban fog először megvalósulni.
Eddig csak elmaradott társadalmi tudatú országokban volt magát kommunistának nevező rendszer , valójában mindenhol csak egy uralkodó csoport , egypárti diktatúrájának igazolására szolgált ..
A Szovjetunió a legjobb pèlda , hogy milyen katasztrófát okoz, ha egy elmaradott társadalmi tudatú országában ilyesmivel próbálkoznak.
Ha ennek az utópiának valahol helye lehetne valahol elviekben , az kizárólag a fejlett társadalmi tudatú, haladó ès altruista èszak- nyugat európai országok ès azok is egy megállított, visszafordított migrációval ami ugye nem több mint fikció...

midnight coder 2021.09.02. 09:35:53

@Deak Tamas: Ez egy speciális állatfajta, a belvárosi romkocsmalakó. Kb. olyasmi mint a belvárosi népmûvész, az igazi világról, és arról amit valójában képvisel nem sok fogalma van, viszont szépen visszamondja amit egyszer az agyába mostak.

midnight coder 2021.09.02. 09:39:36

@Boldeone Bull: Igazából ott is csak korlátozottan mûködõképes. Azaz a gazdaság azért keményen kapitalista. És ott is kb. addig, amíg van valami olyan erõforrás ami csak nekik van meg: legyen ez akár technológiai / gazdasági erõfölény, olaj vagy más természeti erõforrás.

Boldeone Bull 2021.09.02. 09:42:42

@Deak Tamas: Az említett városokban nincs slumosodás, hiszen eleve kisebb a lakosságuk, nagyobb volt mindig a belső integritásuk. Pl. règen Debrecenben az idegeneket nehezen fogadták be , mèg èvtizedekkel ezelőtt is erről lehetett beszèlni. Másrèszt, a városrehabilitáció során felszámolták a lerobbant övezeteket , ez a belváros nyugati rèsze , ahová 1945 után , oda nem illő elemeket telepítettek. Debrecen egy nagyon tiszta , konzervatív, paraszt- polgár város ( ennek a mentalitásnak azèrt vannak árnyoldalai is) volt mindig is, ellenben a dekadens, rendetlen "nèpek olvasztó tègelye " Pesttel...

Boldeone Bull 2021.09.02. 09:46:57

@midnight coder: A kapitalizmus ès a szocializmus " házasságát " már kitalálták 60 èvvel ezelőtt: úgy hívják hogy szociális piacgazdaság. Termèszetesen , csak megfelelő gazdasági alapokon alkalmazva , ès nem ekkora globalizációs nyomásban lehet működőkèpes!

midnight coder 2021.09.02. 10:04:38

@Boldeone Bull: Ez a szociális piacgazdaság kb. akkora lózung mint a tudásalapú társadalom. Ami nagyjából úgy mûködött, hogy az ipart kitelepítettük Kínába, ahol a kicsi kínai melós megcsinálta a terméket kabátgombért - ami még mindig csillagászati fizetés volt ahhoz képest amire a jó szocializmusban dolgozva szert tudott tenni - a derék európai polgár pedig valóban jó fizuért elszámolgatta az excel táblácskájában a bevételt. A gond csak akkor jött, amikor a kicsi kínaiak elkezdtek önállósodni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 10:19:23

@midnight coder: csak akkor minek szavaz, ha egyszer nem tud magyarul, nem ért semmit? (Mert öntudatos harcosa az Ügynek.)
Lisszabonban engem is agitáltak, hogy jól szerezzek lakcímkártyát és jól menjek el szavazni. Én meg mondtam, hogy épp az irántatok érzett tiszteletből nem tehetem meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 11:30:07

@Deak Tamas:

Önmagában az erőszak nem rossz dolog eleve, szóval ez nem érv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 11:31:36

@Deak Tamas:

A másik: a liberalizmus, a polgári társadalom sokkal több bűnt követett el, mint a kommunizmus, de Rétvári nem mond beszédet arról, hogy a liberális eszme elfogadhatatlan emberi közösségben.

midnight coder 2021.09.02. 11:39:42

@Deak Tamas: Mert aktivista a lelkem. Ugyanazért, amiért a kommunisták is terjesztették az ideológiát boldognak-boldogtalannak.

midnight coder 2021.09.02. 11:42:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Önmagában az erőszak nem rossz dolog eleve"

Már hogy a fenében ne lenne az? Vagy szerinted rendben van, ha a szomszéd hátrányos helyzetû kiirt téged és a családodat hogy meglegyen neki a napi dizájner drogra való?

midnight coder 2021.09.02. 11:45:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A másik: a liberalizmus, a polgári társadalom sokkal több bűnt követett el, mint a kommunizmus"

A legtöbb bûnt kimondottan a nem annyira liberális korban követték el: Pl. a kontinensek "felfedezését", Pl. az amcsi indiánok kiirtását is derék keresztény emberek követték el, akik csak megmentették a pogányok lelkét az örök kárhozattól. Igazából valódi liberalizmusról úgy 1945 utántól úgy a 90-es évekig beszélhetünk az USA-ban, és jókora fenntartásokkal Nyugat-Európában.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 12:09:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: dehogynem az. Pont az különböztet minket az állattól, hogy nem az ösztöneink alapján élünk, hanem egy fokkal feljebb. Ha tetszik, Isten képmását keresve kell élnünk, abba pedig nem fér bele ez, a keresztény teremtéskép nem ez.
Nyilván nem beszélek most a védelemkor alkalmazott erőszakról, az teljesen más tészta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 12:11:20

@midnight coder: hagyd már ezt az indiános kiirtásos témát ... @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró milliónyi cikket írt erről a blogján, de ha ő nem tetszik, olvasd el Prescott: Mexikó és Peru meghódítása című könyvét, ne a hatvanas évek mesekönyveit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:33:05

@midnight coder:

Az erőszak olyan, mint a konyhakés: használható jóra és rosszra is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:34:03

@midnight coder:

A történelmi tény ennek a ellenkezője: a keresztények mentették meg a kiirtástól az indiánokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:35:13

@Deak Tamas:

Minden társadalom alapja a legitím erőszak. Csak anarchisták hiszik, hogy lehet erőszakmentes társadalom.

Boldeone Bull 2021.09.02. 12:37:32

@midnight coder: Ez a szociális piacgazdaság kb. akkora lózung mint a tudásalapú társadalom"

Mièrt lenne lózung? Èppen ott tud működni a szociális piacgazdaság , ahol működik a tudásalapú a társadalom , azaz van globális versenykèpessèg
Ha van megfelelően magas , egy főre jutó GDP, akkor fenn lehet tartani egy jólèti államot , sőt, èppen ezért lehet versenykèpes egy társadalom, mert mindenki hozzá tud jutni a magas szintű közszolgáltatásokhoz, van gondoskodó állam ès mindenkinek hozzáfèrhető felsőoktatás, egèszsègügy ès nagy szociális diszkrepanciák nem jellemzőek.
Nem vèletlenül az èszak- nyugat- európai országok mutatják a legmagasabb HDI- t a Földön ès ott mèrik a legmagasabb boldogság- indexeket is ( Dánia )
Tehát a szociális piacgazdaság egy megvalósítható dolog , ha adottak a társadalmi ès gazdasági alapok hozzá ès van rá össztársadalmi igèny .
Az USA pl hiába nagyon gazdag ország : nulla a társadalmi kohèzió, ès túl nagyok a vagyoni különbsègek, ami nagy problèma lehet a jövő szempontjából...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:41:52

@Boldeone Bull:

A szociális piacgazdaság az kb. olyan, mint a szűz kurva vagy a fából vaskarika.

midnight coder 2021.09.02. 12:45:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az erőszak olyan, mint a konyhakés: használható jóra és rosszra is. "

Ja, amikor te versz agyon másokat az jó, amikor téged ütnek az rossz.

"A történelmi tény ennek a ellenkezője: a keresztények mentették meg a kiirtástól az indiánokat."

Ja. Nem is lettek kiirtva. Elvégre pár maradt.

"Minden társadalom alapja a legitím erőszak."

Ja. Csak egy liberális társadalomban a rendõr a bûnözõt akadályozza meg abban, hogy agyonverjen. Egy kommunizmusban pedig nem kell félned, elvégre érted jönnek a verõlegények és nem ellened!

Boldeone Bull 2021.09.02. 12:46:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az utópisztikus társadalomban , ahol szinte már csak megvilágosodott emberek vannak, nincs szüksèg erőszakra, ahogy államra se nagyon. Vagy csak nagyon korlátozott mèrtèkben, hiszen csak a meg nem világosodott egyènek lèpnek túl az erkölcsi határokon. Ezeket a selejt egyedeket viszont az eugenika lassan kirostálja , idővel
A kerdès az , hogy merre menjen a jelenlegi rendszer : anarchokapitalizmus vagy anarchokommunizmus - kell - e magántulajdon vagy nem...
Vagy egy jó kompromisszum a kistulajdonosi kapitalimus , amit èn gondolok, egy korlátozott állammal ès eltörölt összes règi hierarchiával ..

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 12:47:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez így nem igaz, minden társadalom alapja - ahogy a Leviathanban is van többé kevésbé - a belátással, morális kényszerekkel és megfelelő kompromisszumokkal működtetett közösség, ahol pont az a lényeg, hogy a parttalan ösztönszerű erőszakot helyezzük el az együttélés említett formai keretei közé.

midnight coder 2021.09.02. 12:51:08

@Boldeone Bull: "Mièrt lenne lózung? Èppen ott tud működni a szociális piacgazdaság , ahol működik a tudásalapú a társadalom , azaz van globális versenykèpessèg "

Ez valójában arról szól, hogy a kicsi kínaiak legyártják a zoknit kabátgombért, behozzák Eurpába, itt ráteszik a márkajelet és eladják a lúzernek 3x annyiért mint amennyiért a kínai idehozta. Ami azt jelenti, hogy a profit nagy része a remek európai országban lesz, amibõl aztán lehet remek piacgazdaságot létesíteni, azaz a profit egy részébõl felvenni a polgárt aki a kínába költözés elõtt a zoknit gyártotta és excelt tologattatni vele. És mivel az excel tologatása komplexebb tevékenység mint a zokni gyártása, ezért lesz a dolog tudásalapú.

A probléma akkor kezdõdik, amikor a kicsi kínaiak is elkezdenek saját márkás zoknit hozni a piacra olcsóbban és jobb minõségben - netán némi marketinggel megtámogatva. És akkor jön a globalizáció is, azaz az, hogy elkezd megkérdõjelezõdni, hogy miért is keres ugyanaz a melós ugyanazért a melóért 4x annyit a németeknél mint kínában.

midnight coder 2021.09.02. 12:54:25

@Boldeone Bull: Itt igazából a kérdést a gépesítés jelenti majd, illetve már részben most is. Mert hogy egyre kevesebb élõmunka kell az egyes termékek elõállításához, és ez folyamatosan csökken, és egyre inkább fog. Az ehhez szükséges eszközök - elektromotorok, vezérõ áramkörök, érzékelõk, stb. egyre olcsóbbak és jobbak, plusz belép a mesterséges intelligencia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:55:11

@midnight coder:

"Ja, amikor te versz agyon másokat az jó, amikor téged ütnek az rossz."

Amikor a cél jó, akkor nincs baj az erőszakkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 12:57:50

@midnight coder:

"Ja. Nem is lettek kiirtva. Elvégre pár maradt."

Mert a kereszténység megmentette őket.

A világ lakossága 1500-ban: 500 millió. Ázsia: 250 millió, Afrika 50 millió, Amerika 50 millió, Európa 150 millió.

Amerikában az 50-ből maradt 5 millió. A betegségek eredménye ennek 90 %-a.

Boldeone Bull 2021.09.02. 13:20:26

@midnight coder: És akkor jön a globalizáció is, azaz az, hogy elkezd megkérdõjelezõdni, hogy miért is keres ugyanaz a melós ugyanazért a melóért 4x annyit a németeknél mint kínában."

Ugyanazért az okèrt, amièrt egy átlag dolgozó ugyanazèrt a munkáèrt többet kap Budapesten , mint Mátèszalkán. A munkaerő ára nem ugyanaz a földrajzi tèr különböző pontjain. Van centrum- perifèria viszony , az üzleti- információs- döntèsi központokban mindig jóval nagyobb pènz kapnak ugyanazèrt a munkáèrt az emberek. A lènyeg az, hogy legyen innovatív egy társadalom , legyen "tudásalapú " ès magasabb hozzáadott èrtèket gyártsunk ,ne kabátgombokat. Amíg a nyugat technológiában a világ felett tud állni , addig a vezető szerep is fennmarad. Egyedül Kína a kihívója nyugatnak , elsősorban a mobilkommunikáció ès a 4g hálózatok terèn, viszont tudati elmaradottságban nagyon a nyugat mögött vannak...
Ami van kínai technológia bevált, az mindet a nyugattól lopták , a nyugati tudományos kutatás mèg mindig fejlettebb : Sinopharm vs Pfizer , Sinovac vs Moderna

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 13:29:19

@midnight coder:

"egy liberális társadalomban a rendõr a bûnözõt akadályozza meg abban, hogy agyonverjen"

Az hogy ki a rendőr és ki a bűnöző nem egyértelmű, ez mindig a rendtől függ.

erol 2021.09.02. 13:38:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Amikor a cél jó, akkor nincs baj az erőszakkal."
Ja, csak mindenki azt mondja, hogy az ő célja a jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 13:47:24

@erol:

Nyilván. Ezért vannak eltérő társadalmak.

A sumérok pl. családostul kiirtották azt, aki megrongálta az öntözési rendszert. Mert ez az egyik legfontosabb alap volt abban a rendszerben. Ma ugyanez lehet, hogy csak szimpla pénzbüntetés lenne.

Gery87 2021.09.02. 14:31:53

"Nos, a zsidóellenesség teljes fantázia. Maga Marx is zsidó származású volt. De a szovjet állam alapítói között is többszörösen felül voltak reprezentálva a zsidók"

OKé, de ez semmit nem bizonyít....ettől még egy kommunista lehet antiszemita!

"a szovjet eszme gyakorlata zavarbaejtő módon utánozott keresztény intézményeket, hagyományokat."

Az utánzás nem jelent egyetértést és azonosulást.

"A keresztényellenesség egyszerűen nem volt alapja a marxista tanításnak és gyakorlatnak."

A gyakorlatnak biztosan!

"Hogy demokráciaellenes? Nos, ez tény. Dehát ezzel mi a gond? Úgy kellene tenni, mintha a polgári társadalom lenne a világ csúcsa, mely ellen nem szabad szólni se?"

nyilván nem, de azért a beleszólás a dolgokba mindig jobb, pláne ha rólunk van szó, mintha az "élcsapat" döntene rólunk, nélkülünk!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 14:34:48

@Gery87:

Egy kommunista lehet antiszemita, én is ismerek ilyet, de a kommunizmus nem antiszemita ideológia.

Olyan ez mint a liberalizmus éa kereszténység. Én is ismerek liberálist, aki ehyben keresztény, de ettől még a liberális eszme messze áll a kereszténységtől.

Szóval egyéni szinten lehetnek furcsa dolgok, de itt nem ez a kérdés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 14:37:13

@Gery87:

"Az utánzás nem jelent egyetértést és azonosulást."

Így igaz. De érezhető volt a kereszténység felváltásának igénye.

A szovjet megvalósult kommunizmus a gyakorlatban nem ateizmust propagált, hanem valamilyen torz álkereszténységet. Kedvencem: a névadó ünnepség kitalálása a keresztelő helyére.

Gery87 2021.09.02. 14:37:17

@Deak Tamas:

"Jó az amit felvetsz, a nagy humanista szép csodálatos Svédország is ránézhetne, hogy a kis reggeli kávékájuk hogyan áll össze a szép fegyvereik árából, meg abból a svédacélból ami oly zavartalanul közlekedett az Északi tengeren a negyvenes években Németország felé. "

Ezek aztán érvek!
Svédország nem csak azért gazdag meg működik jól mert van pénz - ilyen alapon nekünk is sokkal jobban kéne élnünk - hanem mert egyrészt nem az elit gecik lopják el milliárd számra a közvagyont és a szakszervezetiség sem üdültetésre van.
Mellesleg nincs szocializmus Svédországban, csak nagyobb társadalmi szolidaritás.

Gery87 2021.09.02. 14:39:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Helyére (nekem is volt), de nem mint vallásos ceremónia. Pláne nem álkereszténységként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 14:40:40

@Gery87:

Fordítva.

Azért kicsi a korrupció, mert gazdag. S nem azért gazdag, mert kicsi a korupció.

Talán az egyk legnagyobb hazugság, hogy a korrupciómentesség a gazdagság előzménye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 14:42:49

@Gery87:

A polgári demokrácia eleve arról szól, a piac dönt, nem a nép. Azaz a nép éppenhogy nem szólhat bele a dolgok legfontoabb részébe.

a nagy hohohorgász 2021.09.02. 16:03:39

Tudod birсaman, neked is ki kéne menned a valóságba! De ettől kurvara félsz! Tudod az első dolog amit megtanul az értelmes ember az az hogy más gondolni valamit meg más tapasztalni .

Gery87 2021.09.02. 17:22:38

@midnight coder:

"Kis hazánk úgy a spanyolok és az osztrákok között lenne ha anno abban a 40 évben amikor Európában még volt tere a fejlõdésnek kimarad a szocializmus"

Semmi se biztos! Ahhoz mindenképp rendszert kellett volna váltani. Még inkább úgy mint 45-ben.
És egyébként a Portugálok nem élnek sokszor jobban mint mi, pedig itt nem volt szocializmus, de volt egy jobbos diktatúra...

Gery87 2021.09.02. 17:29:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A demokráciát is meg lehet erőszakolni...névleg az is az ami nálunk van, meg az is ami Svájcban.
Csak Svájcban a népszavazás működő dolog és még az alkotmány sem áll felette! Nálunk meg egy párt alkotmányoz ahogy akar és kuss....hogy mit akarsz senkit nem érdekel odafent valójában.

Alternatívát egyet mondj!

Gery87 2021.09.02. 17:32:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azért kicsi a korrupció, mert gazdag. S nem azért gazdag, mert kicsi a korupció.
"Talán az egyk legnagyobb hazugság, hogy a korrupciómentesség a gazdagság előzménye. "

Azért gazdag többek közt mert nem lopják el amit beraksz a közösbe!
Nem kerül száz csilliárdba egy autópálya, meg 100 millába egy vacak kilátó...
A korrupció persze lehet a szegénység miatt, de ezt a sok pénz nem írja felül...lásd NER!
Nálunk a korrupció és lopás a gazdagság alapja.

Gery87 2021.09.02. 17:37:13

@Deak Tamas:

Naív hülye hippik mindenhol vannak, az arcok meg semmit nem árulnak el.

Gery87 2021.09.02. 17:39:04

@midnight coder:

Valahogy így, a legrosszabb képviselője a liberalizmusnak, többet árt mint használ az ilyen naiv hülye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 17:50:29

@Gery87:

Az ember meg akar élni.

Alapszinten pl. enni akar. S ha látja, hogy valaki aránytalanul és indokolatlanul gazdagabbak nála, akkor azoktól tiszta lelkiismerettel lop.

Ugyanaz akkor is, ha már nem az éhezés az állapota.

Akkor nem lop az átlagember, ha azt látja: mindenki jól él, s az eltérések racionálisak.

A XVIII. században egész Európában a "svéd korrupció" volt a példa olyan országra, ahol mindenkit le lehet fizetni, s semmi se intézhetú el pénz "adomány" nélkül.

S nem az történt, hogy a svédek abbahagyaták a lopást, majd meggazdagodtak, hanem fordítva.

A magyar korrupció szintje alacsony. Persze a skandináv helyzethez képes magasabb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 17:52:35

@Gery87:

Amikor elmeséltem bolgároknak, hogy a magyar liberálisok szerint az utcán szarás emberi jog, s a menhelyre kötelezés meg fasizmus, azt hitték viccelek, mert ez nem lehet igaz.

Gery87 2021.09.02. 18:03:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én kormányzati szintű és gazdasági korrupcióról beszélek ott meg ez nem értelmezhető mivel igazi szegénység és igazolható erkölcsi indok a lopásra ezen a szinten nincs!

Az átlagember többsége pedig nem lop alapvetően és ezen a szinten max a protekció létezik meg a hálapénz...és módja sincs rá.

Nem igaz tehát hogy csak az anyagiak miatt van vagy nincs korrupció és ez pénzzel kinőhető!
Ez mentalitás és társadalmi tapasztalat kérdése....a magyar társadalom nem együttműködő, nincs ebben sikeres tapasztalata, mintái...bizalmatlan és nem empatikus.
Ezért akar és tud "okosba" megoldani mindent mert ezt szokta meg hogy így lehet, el sem tudja képzelni hogy lehetne másként.....mert ahhoz változnia kéne, de azt mindig másoktól várja el! Pl a politikától....de nem fogja fel hogy a politikai elit is közülünk kapaszkodik fel....mégpedig azokkal a mintákkal és módszerekkel amikben szocializálódik!

Gery87 2021.09.02. 18:06:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem jog, hanem közszeméremsértés...minimum!
Honnan veszel ilyen hülyeséget?
max annyit mondtak a hajléktalanokat nem lehet erővel bezárni, elüldözni vagy ilyesmi.....(ami fasság szerintem is) már nem emlékszem mi volt ez az ügy anno....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 18:16:37

@Gery87:

Ilyen a kapitalizmus.

Egyszer a piac dönt, máskor meg ne döntsön?

sync 2021.09.02. 18:17:24

Milyen érdekes, az apja
kommunista volt valószínűleg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 18:17:58

@Gery87:

Miért ne lenne alkalmazható erő jogsértés esetében? Ezen az alapon atolvajt se zaklassa a rendőr, hanem kérje meg szépen, adja vissza amit lopott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 18:22:11

@sync:

Párttag volt, ez tény, kommunista nem volt valószínűleg.

Az apja iskolaigazgató volt, az nem lehetett senki Kádár alatt párttagság nélkül.

sync 2021.09.02. 19:02:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lehet, hogy nem volt kommunista. Ki a kommunista? Marx híve. Az marxista. Lenin híve, az leninista. Igazán a kommunizmus mibenlétéről sincs egyesség. Akkor az apja nem hitt semmiben, akkor csak konformista volt.

a nagy hohohorgász 2021.09.02. 19:04:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezért krealsz magadnak egy másik valóságot és abban élsz. Ezzel semmi baj csak az eredetihez semmi köze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 19:15:01

@sync:

Belépett egy szervezetbe, ami semmit nem jelentett. Ez bűn lenne?

Tény, hogy nem volt Rétvári apja partizán Kádár ellen. Na és?

sync 2021.09.02. 19:22:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én sem gondoltam, hogy jelentene valamit. Csak te érezted úgy, hogy meg kell védened.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.02. 19:27:00

@sync:

Az igazságot védem meg.

Aki ma fiatal, az jellemzően nem tudja mit jelentett a párttagság Kádár alatt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.02. 19:29:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én ebben a pillanatban rájöttem basszus, a valóságban százszázalék hogy a Gery a Karácsony Gergely. Minden stimmel:
- román (Karácsony, Hosszú, Gyurcsány/=györgyfalvi/, Torgyán/=tordai/, Szombati, Mihályi, a legtipikusabb román nevek)
- hiperpasszív íráskép (központozás hiánya, értelmetlen mondatok, mintha valaki szétesetten beszélne, a helyesírási hibákat nyilván az automata javítja)
- felfogásbeli problémák (reagálok arra, amit a fegyverkereskedelem betiltására írtál, erre odaböfögi hogy Svédországban nincs szocializmus)
- alibi (Karácsony Varsóban volt, tegnap meg közgyűlés, ez idő alatt a Gery87 nick nem írt semmit, illetve szokatlanul keveset, azt sem napközben mint amúgy)

Gery87 2021.09.02. 21:15:56

@Deak Tamas:

Te akkor troll hülye vagy hogy tanítani kéne, szerintem valami fideszes pincében tanítják is:D

"legtipikusabb román nevek"

igen ezek a magyar nevek román nevek.....:)

Örülök hogy így követed mikor írok....tegnap aludtam délután, ezt jegyezd fel!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.03. 08:30:53

"Maga Marx is zsidó származású volt"

A kitalált meséje szerint ZombiJézuska is az volt. Hiszen az anyukája, nevelő apukája és a nemző apukája is az volt. Jave. Azért is judeokereszténység a helyes elnevezés.

midnight coder 2021.09.03. 08:53:11

@Boldeone Bull: "Egyedül Kína a kihívója nyugatnak , elsősorban a mobilkommunikáció ès a 4g hálózatok terèn, viszont tudati elmaradottságban nagyon a nyugat mögött vannak..."

Már régen jóva több szabadalmat nyújtanak be kínában mint mondjuk az USA-ban, az EU-ról nem is beszélve. Tudati elmaradottság? Ott már most a kommunista párt irányít, az USA-ban és az EU-ban pedig még csak most kezdik átvenni a hatalmat a kommunisták.

"Ami van kínai technológia bevált, az mindet a nyugattól lopták , a nyugati tudományos kutatás mèg mindig fejlettebb : Sinopharm vs Pfizer , Sinovac vs Moderna"

Ma még fejlettebb, de az alapszintû oktatásuk már jobb, ahogy egyre jobb egyetemeik is vannak világszinten is. Nem véletlenül akarják Orbánék is idehozni az egyiket.

midnight coder 2021.09.03. 08:54:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az hogy ki a rendőr és ki a bűnöző nem egyértelmű, ez mindig a rendtől függ. "

Kétségtelen. Pl. ha a drogos szomszédon múlik akkor te vagy a bûnözõ, elvégre te nem drogozol.

midnight coder 2021.09.03. 09:03:09

@Gery87: "Ez mentalitás és társadalmi tapasztalat kérdése....a magyar társadalom nem együttműködő, nincs ebben sikeres tapasztalata, mintái...bizalmatlan és nem empatikus."

A magyar soha nem volt együttmûködõ. Pont azért nem, mert kulturálisan mindig elég heterogén társaság voltunk. Vannak köztünk intelligens, normális emberek akik északon is beleférnének a társadalomba és vannak olyan tahók akiknek afrikában lenne a helye. Vannak olyan naiv liberálisok akik soha nem hagyták el a belvárost de meg vannak gyõzõdve róla hogy csak õk ismerik a világot, és vannak olyan konzervatívak akik pont azért azok mert elég sokfelé megfordultak és láttak pár dolgot.

Cserébe viszont kreatív, mert megszokta hogy mindent egyedül kell megoldania.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.03. 09:51:41

@TanNé:

Nem, Isten nem zsidó.

A "judeokereszténység" pedig mást jelent:
- egyrészt a kultúrkört,
- másrészt a zsidózó keresztény szektákat.

midnight coder 2021.09.03. 11:13:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Általában az erõszak akkor kerül elõ amikor egyesek úgy gondolják, hogy más normát szeretnének mint a jelenlegi. Ilyen lehet akár a drogozás is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.03. 14:33:57

@TanNé:

Igen, a fejlett világban növekszik az ateizmus és a pszeudoateizmus. Na és?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.03. 14:56:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Rosszul értékeled az adatokat. A judeokereszténység az elhalási szakaszába lépett.

A lengyel adatok az elmúlt 4-5 évben drámaian felgyorsultak. Ma az a leggyorsabban elvallástalanodó, eljudeokerszténytelenedő ország az EU-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.03. 14:59:36

@TanNé:

MAGA a kereszténység jósolja, hogy csökkenni fog a hívek száma. Mi ebben az új? S mi a jelentősége számunkra, keresztényekre?

vergyula 2021.09.03. 15:43:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyszer csak meglepődve tapasztalod, hogy a csökkenés áldozatává váltál.

Gery87 2021.09.03. 16:55:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem az minden vallás és hívő célja hogy mindenki abban higyjen amiben ők mert az és csak is az az EGYEDÜLI igaz hit és megváltás?
Különben csak egy belterjes szekta lenne, ami annak örül hogy csak ők, a kiválasztott kevesek üdvözülnek, mindenki más meg nem számít...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.03. 17:57:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem érted ... ez már nem csökkenés, hanem a kihalás, a VÉG.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.09.03. 18:42:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

de ... hiszen nagyon sok más vallás is kihalt. Volt amelyik 10 ezer év után.

Gery87 2021.09.04. 00:08:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván ez a cél, de az embernek szabad akarata van. "

Akkor miért volt térítés? És miért nem engedték hogy az ember abban higgyen amiben akar? Miért volt inkvizíció? Keresztes hadjáratok?
Hát mert nem úgy vélték ahogy most te.

valahogy ez nem jön össze....nincs azzal baj hogy csökken a hívők száma...a mai kor ateistáit nem húzzák karóba, régen meg eretnek, boszorkány és bűnös lettél elég hamar.

Én inkább úgy látom hatalom és erő nélkül ma már azt mondják hogy "nem baj ez"....mi mást mondana?....valójában csak hatalmuk nincs ezt megállítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 09:22:42

@Gery87:

"Akkor miért volt térítés"

Mert kötelesség amásik ember tájékoztatása.

" És miért nem engedték hogy az ember abban higgyen amiben akar? "

Mert a premodern társadalmakban a hit és a közösség nem volt független egymástól. Lásd, az ógörög városállamoknam a helyi kultusz megtagadóit automatikusan hazaárulóknak tekintették.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 09:23:47

@Gery87:

"Miért volt inkvizíció?"

Ma miért van rendőrség, ügylszség, bíróság?

"Keresztes hadjáratok?"

A volt keresztény területek visszahódítására.

Gery87 2021.09.04. 22:34:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A tájékoztatás meg a "nem térsz meg akkor meghalsz" között elég nagy különbség van.

"Lásd, az ógörög városállamoknam a helyi kultusz megtagadóit automatikusan hazaárulóknak tekintették. "

Akkor ma miért nem? Mikor a hit semmit nem változott.

Gery87 2021.09.04. 22:35:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert a gyilkosság, lopás stb nem szabad akarat kérdése...de azt mondod a hit igen, akkor mi köze hozzá miben hiszek és miért ítélkezik felettem az egyház?

Gery87 2021.09.04. 22:36:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez sem jó érv, azt mondod szabad akarat...akkor ők már nem keresztények, másban hiszek ergo mi köze hozzá és miért lépne fel fegyveresen ez ellen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 22:37:34

@Gery87:

Akkor az volt a logika: segíteni az embertársunkon, akkor is, ha az nem akarja. Ma nem az.

Plusz ma az államok zöme ateista, így a jogrendje eleve kizárja a vallás kötelezőségét

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 22:39:42

@Gery87:

De, még keresztények voltak, csak meg lettek támadva és el lettek foglalva.

Gery87 2021.09.05. 22:00:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ma miért nem az? Isten mikor mondta hogy "már nem kell pogányokat égetnetek"?
És mióta segítség ha megkínzod és megölöd?
Pláne ha pogányként hal meg és a pokolra jut? Az segítség?

"Miért ítélkezik az állam feletted? "

Az állam mindig megtette.
Az egyház ma nem. Miért nem?
Mikor mondta isten az egyháznak hogy már nem kell?

Lássuk be az egész nem teológiai, hanem hatalmi kérdés....az egyháznak semmi hatalma, a Pápa egy öreg bácsi aki szépeket mond és ennyi...nemhogy máglyán elégetni nem tud de ennél jóval kevesebbet tenni sem.

A mai egyház azért toleránsabb mert semmi hatalma. Ennyi az egész.

"De, még keresztények voltak, csak meg lettek támadva és el lettek foglalva. "

Továbbra sem látom érvnek ezt..
Az is csak hatalmi, egzisztenciális és demográfia eset volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.05. 22:21:45

@Gery87:

"Az egyház ma nem. Miért nem?
Mikor mondta isten az egyháznak hogy már nem kell?"

Ma is van egyházi ítélkezés.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 07:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én őszintén bámulom a kitartásod, hogy megpróbálod ennek a geryökörnek elmagyarázni azt, ami max. 17,4 másodperces önálló gondolkodással is kideríthető lenne. (Na persze nyilván a megfelelő alapismeretek birtokában)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 07:35:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: megnéztem azt a másik blogot is amit ajánlanak, a keresztre feszített Oziriszon meg Buddhán meg Dionüszoszon szerintem a hét hátralévő felében megállás nélkül fogok röhögni. Holott ez inkább szánalmas, újabb érv a kötelező hit- és erkölcstan bevezetése mellett.

vergyula 2021.09.06. 07:44:43

@Deak Tamas: Az már be van vezetve, vagy rosszul tudom?
Amúgy melyik az a blog?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 08:25:02

@vergyula: nincs, opciós a hittan. Bocsika, de nem mondom meg melyik. Akkora eszement baromságok vannak benne, hogy a jóérzésem tiltakozik ellene. Aki alapszinten is ismeri az egyiptomi mitológiát például, az pontosan tudja hogy Ozirisz - de mi a fenének hívjuk a görög torzításán, szóval Usziri - halálának körülményei a mitológia lényegi részét képezik.
Ez már a nyugateurópai hatás, hogy örüljön a sok nyugatmániás. Egy alkalommal résztvettem egy komplex IT- infrastruktúra frissítés programban, amelynek a projektvezetője nagy Ciprusbuzi lehetett, mert olyan neveket adott az egyes részfázosoknak, hogy Larnaca, Nicosia, Pafosz, mittomén, és az egyik részállomás Afrodité volt.Volt egy belga kiscsaj a csapatban aki huszonéves korára már lassú eszűvé és -beszédűvé itta és drogozta magát, megkérdezte, hogy mi az az Afrodité. Én elmagyaráztam neki, hogy ezt illene tudni, ő volt az istennő, aki Ciprus mellett emelkedik ki a habokból, úgy kerül bele a projectbe. Válasz : "Én nem vagyok vallásos."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.06. 08:55:17

@Deak Tamas:

A ZeitGeist film első részét ajánlom. 15 éve a fél félművelt budapesti értelmiség el volt ájulva tőle. Pedig tömény tudatlanság.

Ha nevetni akarsz, a www.youtube.com/c/AllGodsAreDying csatornát ajánlom még: agresszív ateista misszionárius, akinek fogalma sincs mit kritizál.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 08:55:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát, Szent Száva növessze erődet :) én csak akkor, ha látom, hogy az illető megérti amit írunk neki, mégha nem is értünk egyet.
Egyik újévi fogadalmam volt, hogy szakkérdésekről csak szakemberekkel beszélek, azért nem is kommentelhető az elhanyagolt blogom.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 08:57:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, láttam, bőszen hivatkoznak rá, mint Dionüszosz keresztfájára.
Nekem elég szokott lenni a hatvanas évek aljakommunista propagandájától kiindulás Delphine Seyring-en át J.P. Sartre-ig zárva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.06. 09:01:05

@Deak Tamas:

A szovjet ateista propaganda pár szinttel a ZeitGeist felett volt, a szovjet ateista szakemberek legalább a tényeket ismerték.

Ott a lényeg az volt, hogy a tényeket elfogadták, csak mindenre rá volt mondva: a végok az osztályharc. Azt persze sose tudták elmagyarézni, minek kellett létrehozni az elnyomóknak az osztályharchoz a kereszténységet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 09:16:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát nép ópiuma, elterelés a valós dolgokról. Mintha a szovjet vörös pezsgő nem az lett volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.06. 09:32:23

@Deak Tamas:

Ráadásul Sztálin mint ex-papnövendék szinte az egész keresztény struktúrát lemásolta, megcsinálta mindennek a szovjet verzióját.

vergyula 2021.09.06. 09:36:41

@Deak Tamas: De a kettő (hittan/erkölcstan) közül egyet kötelezően fel kell venni. (?)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 09:47:27

@vergyula: azt nemtom kettő van-e, a tantárgy régen hit- és erkölcstan volt, hiszen ez az amit szoktam mindig mondogatni, hogy mi a kapcsolat és a különbség a hit, erkölcs, vallás és egyház között. Külön is lenne értelme, hiszen az erkölcs mint olyan ugyanúgy a béka sge alatt van, dehát amiről a tudás borzasztóan hiányos, az a hit meg a vallás, pláne az egyház.
Nem hinném, hogy kötelező lenne, akkor már menne a hetes cikkely meg a dékámomentós tüntetés.

vergyula 2021.09.06. 10:00:15

@Deak Tamas: Guglizgattam, úgy tűnik az egyik kötelező. Az elnevezés zavaros, néhol "1. Hittan, 2. Erkölcstan", máshol "1. Hit- és Erkölcstan, 2. Erkölcstan".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.06. 10:05:58

@vergyula: furcsa akkor hogy a szabadság- és felvilágosodásvédők ennyire csendben vannak.
A két tárgynak együtt lenne értelme, hiszen praktikusan ez hit- és vallástörténet kellene legyen, és az ezekhez kapcsolódó morális magatartásformák elmagyarázása vagy bemutatása.

kiskisutca 2021.09.06. 13:10:31

A német szociáldemokraták 1959-ben a Bad-Godesbergi kongresszusokon szakítottak a marxizmussal.

Rodney_2 2021.09.06. 14:14:12

@kiskisutca: nem a kommunizmussal szakítottak (kollektív vagy állami tulajdon)??

Gery87 2021.09.06. 21:36:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Csak épp bajod nem lesz belőle ha nem vagy hívő.
Azért nem mindegy. Egyházi tizedet sem kell fizetni ha nem akarsz. stb.

Gery87 2021.09.06. 21:38:08

@Deak Tamas:

Minek akarsz hittant tanítani annak aki nem hívő te szerencsétlen?
"Erkölcstan"...? Na igen ezt is pont a NER-nek kell meghatároznia:)

Gery87 2021.09.06. 21:40:27

@Deak Tamas:

Ha te is hívő vagy akkor úgysem fogod érteni miért és mivel van problémám.

Gery87 2021.09.06. 21:42:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Amit ők generáltak sok esetben.
Pl nem a pogány baltiak mentek baszogatni a lovagrendet a Szentföldre, hanem fordítva...
A magyar pogány sem azért tért meg mert "háború volt" hanem mert muszáj volt.

Gery87 2021.09.06. 21:44:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem bármit.
Mindennek oka van. Miért kell hittant tanítani mindenkinek? Annak is aki nem hisz benne? Ennyi erővel a koránból is lehetne....egy ateistának mindegy. Egyikbe se hisz.

Persze nem mondom hogy nem jó vagy érdemes tudni bármit a vallásról, hitről...csak ne legyen kötelező.

vergyula 2021.09.07. 05:53:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mondjuk hogy általánosban 4 éven keresztül miért kell, azt én sem tudom. Szerintem 2 elég lenne, de a tantervet remélhetőleg nálam okosabbak állították össze.
Mindenesetre a kémia egy világnézetileg semleges, ugyanakkor fontos tudomány. A világnézeti nevelést jobb a szülőre bízni, hátha marad rá ideje a szexuális felvilágosítás mellett.
Kb. ugyanez a helyzet a szekuláris államisággal is. Semmi értelme a vallást/egyházat (istenhitet, szezont, fazont) belekeverni egy ország vezetésébe, ha a lakosság nagyrésze nem vallásos. Egy ilyen rendszert a tálibok is csak erőszakkal tudnak fenntartani.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.07. 07:39:51

@Gery87: az hogy neked mivel van problémád, hibbant káposztaagyú fogyatékos, az engem kb. annyira érdekel mint Mr. Hyde-ot a nagytőke szempontjai, illetve még ennyire sem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.07. 07:47:31

@vergyula: most bizony nagy ostobaságot mondtál. Például a görög alkotmányban benne van az, hogy a hivatalos államvallás az ortodox, ehhez képest zsinórban választják meg a baloldali kormányokat. A brit királynő az anglikán egyház feje, a Lordok Házában ott ülnek és döntenek az egyházak képviselői. Izraelt most ne is vegyük ide. Az összes rendszer ezt az állapotot valóban a talibán módszereivel tartja fenn. (muhawhawhahwha)
Nem értem, mi a homályos pont abban, miért kéne hit-és erkölcstan - hacsak most megint ki nem derült a tudáshiátus - az, hogy a gery nem fog fel ilyeneket az oké, de most szomorúan lepődtem meg.

vergyula 2021.09.07. 08:16:49

@Deak Tamas: Azt már megbeszéltük, hogy van hit- vagy erkölcstanoktatás. Kérvényezni lehet, hogy melyik, de nem kötelező. Akinek a szülei nem nyilatkoznak, az automatikusan erkölcstant kap. Nekem ezzel semmi bajom, de a gyakorlati megvalósítás hasznosságát illetően szkeptikus vagyok. Általános iskolás gyermekkel rendelkező ismerősöm szerint elég haszontalan színvonalon történik.

"Például a görög alkotmányban benne van az, hogy a hivatalos államvallás az ortodox, ehhez képest zsinórban választják meg a baloldali kormányokat." - S talán pont ettől nyer értelmet?

A világ nagyobbik részén nincs államvallás. Ahol igen, azon országok nagyrészében nem szeretnék élni, s gondolom te sem.
Mint mondtam, szerintem a hittanoktatás egy világnézeti kérdés, nem hiszem, hogy bárki ráerőltetheti másokra a sajátját.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.09.07. 08:25:11

@vergyula: egyértelműen szívesebben élnék egy államvallásos Oroszországban mint egy államvallástalan Szovjetunióban. De szerintem mára hagyjuk ezt a témát.

vergyula 2021.09.07. 08:46:41

@Deak Tamas: A Szovjetunio végletes példa, de szerintem Mr. Hyde azt választaná.

Gery87 2021.09.08. 14:15:47

@Deak Tamas:

Ez a fogyatékosozás az amit ti "értéknövekedésnek" hívtok?
Ennyit tud ám a magyarok felé a sudribunkó román meg szerb is!
Miben vagy te jobb náluk? Semmiben.

Gery87 2021.09.08. 14:18:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert az tudomány és megismételhető, ellenőrizhető, tapasztalható.
Akkor is ha buddhista vagy meg akkor is ha ateista.
A vallás meg magánügy és van belőle ezer és pont annyira igaz mindegyik mint a másik. Miért pont ezt vagy azt tanítsuk? Kémia viszont csak egy van!

Gery87 2021.09.08. 14:18:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked.
De több százmillió ateistának meg nem az.

Gery87 2021.09.08. 14:24:15

@Deak Tamas:

Az hogy mi hova van írva nem mindig jelent sokat.
A görögöknél egyszerűen a nemzeti identitás része hogy ők ortodoxok és ezt beleírták az állam alapjaiba, mert olyan szépen hangzik....
A brit uralkodó meg egy celeb, egy dísz....hogy minek a feje annyira számít minthogy melyik jótékonysági szervezet tsizteletbeli tagja....
ha annyira vallásos lenne az állam és komolyan venné ma is, nem engedett volna be muszlimokat....pláne nem ennyit.
Igazából már nem számít.

Azt meg továbbra is fejtsd ki miért kéne hit-és erkölcstant tanítani....az hogy lekezelően bunkózol mert csóválod a fejed az nem rév és nem válasz.
beszélgetni jársz ide vagy kurvaanyázni?

Gery87 2021.09.08. 14:30:12

@vergyula:

Ha az én iskoláskorom óta nem változott meg pozitívan a helyzet az iskolákban a tanárok tekintélye és a fegyelmezési leheltségek és eszközök terén, akkor az erkölcstan (bármilyen tartalommal) nem ér semmit.

Ráadásul hiteltelen is az egész!
A felnőtt társadalom prédikál erkölcsről? Miközben a gyerekek is látják a közösségi és egyéb médiában meg az életben hogy ez az ország következmények nélküli....ha gazdag és híres vagy bármit megúszol.....pofátlan bunkó prolinak lenni ma jobb mint valaha!
Az elitről nem is szólva: a példájuk az erkölcstelenség magasiskolája!
És akkor jön az állam meg pártunk és vezérünk és oktat baszod hogy mi meg hogy erkölcsös.....meg hittan...meg keresztényiség? Ezektől? .VICC!

Gery87 2021.09.08. 14:47:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szekuláris állam még mindig jobb egy vallásosnak, mert van vallásszabadság pl, mint egy ateistának egy nem szekuláris államban.
Mi ad nagyobb szabad döntést az embereknek? A vallás és az állam szétválasztása.
Pláne nincs miről beszélni ha a többség ateista, nem vallásos.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása