magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nem kell a papír

A mai nem-házasodás kezdete még a későkádári romlottság. Amit sose gondoltam volna azonban, a nem-kádári Bulgáriában még rosszabb lett a helyzet. Ezért ma már nem Kádárt hibáztatom, hanem a nyugatot.

A legócskább érv: a papírnak nincs szerepe, mert az együttélő felek vagy szeretik egymást vagy nem, ezen semmilyen papír nem fog változtatni. Továbbá: hiába minden papír, aztán a végén az esetek felében úgyis válás van.

Én ilyenkor az ógörög érvelési módot szoktam alkalmazni: azaz tételezzük fel az ellenfél igazát, majd nézzük meg ez hová vezet, lásd Zénón apóriáit. Nos, ha a papír ennyire lényegtelen és haszontalan dolog, mi ok ennyire tiltakozni ellene? A papírellenesség hevülete éppen azt jelzi tehát, hogy a papír valami rendkívül fontos dolog!

A végkövetkeztetés: a papír elköteleződést jelent, s cseppet sem lényegtelen. Aki pedig ellenzi a papírt, az éppen ezért ellenzi.

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3117272032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.02.11. 12:53:13

Sőt, szerintem ma Magyarországon divatosabb házasodni, mint 10-15 éve (bár nyilván még mindig nem annyira, mint pár évtizede, de fordult a trend ebben)

2022.02.11. 13:00:03

Természetesen igazad van, de ez nem feltétlenül érvelési hiba. Akik a papír ellen tiltakoznak, igazából a formaságok, a társadalmi elvárások ellen tiltakoznak, hogy más (emberek, Isten, intézmények stb.) ne pofázzon bele. Tehát nem a papír ellen általában, hanem az ő esetükben csak. Más papírozzon, ha akar, mink nem fogunk. Nyilván ez is ócska érv persze.

élhetetlen 2022.02.11. 16:17:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Megint egy hibás kiindulási pont. Az, hogy valaki nem tartja fontosnak a „papírt”, az nem jelenti azt, hogy tiltakozik ellene. De te még azt is kihozod belőle, hogy a papír valami rendkívül fontos dolog, ha tiltakoznak ellene. Senki nem tiltakozik. És a hibás kiindulási pontból eljutsz a téves végkövetkeztetésig, hogy a papír elköteleződést jelent. Azt hiszem, két, három közösen vállalt gyerek sokkal komolyabb elköteleződés.

littke 2022.02.11. 17:12:51

Egyet értek. A hivatalos házasság és eskű nem léte sajnálatosan divatos, és jele a nyugat hanyatlásának. Mert a legjobb intézmény a gyereknevelésre egy erős házasság. Sajna manapság ez ritka dolog.
Ez az első világban mindenütt tapasztalható.

fotelzsukov 2022.02.11. 18:39:58

Off:
Rendkivuli hir Kanadabol:
A legnepesebb kanadai tartomanyban, Ontarioban (kozel 15 millio lakos) szuksegallapotot hirdetettek ki. Az ok: kamionosok teherautoikkal ostromzar ala vettek nem csak Kanada fovarosat, hanem az orszagot az USA-val osszekoto fontosabb hataratkelohelyeket, ezzel veszelyeztetve a ket orszag kozotti aruforgalmat, ami tobbek kozott munkahelyek ezreinek ideiglenes elvesztesevel jar mindket oldalon. Ez mar nem csak Kanada belugye, hanem az USA elleni gazdasagi tamadasnak is felfoghato. Ezert is valtoztattak meg a velemenyuket a kamionos lazadast eddig nyiltan tamogato konzervativok. Az USA-val nem illik ujjat huzni, konfliktusba keveredni. Raadasul a kamionosok lazadasnak a vezeteset fokozatosan leszerelt katona- es rendortisztek, biztonsagi ugynokok vettek at, akik lenyegeben hadat uzentek a szovetsegi es tartomanyi kormanyoknak, sot egyes helyeken fegyveres harcra buzditanak a hatosagok ellen. Szerintem ha hetfore nem sikerul normalizalni a helyzetet, akkor varhato a szuksegallapot bevezetese Kanada egesz teruletere. Annak pedig jo vege nem lesz.
God save Canada!
---
PS: ha lenne ver a pucajaban a jelenlegi macskajancsi miniszterelnoknek, Justin Trudeau-nak es vagy lemondana vagy megszuntetne a Covid 19 ellen hozott osszes korlatozast, - amit nem fog megtenni mar csak azert sem, mert ezzel tobbek kozott a liberalizmus eletkeptelenseget ismerne be - akkor sem valtozna semmi. A szellem mar kiszabadult a palackbol.
On

erol 2022.02.11. 21:54:59

@kovidmenekult: A kamionosok sem az eszükről híresek. Érdekes miért pont ők tiltakoznak, miért nem az orvosok, ügyvédek, tanárok, könyvtárosok, művészek, sportolók?

élhetetlen 2022.02.11. 23:04:22

@erol: Érdekes hozzászólás. „A kamionosok sem az eszükről híresek”. Azért megpróbálhatnád csinálni, nem biztos, hogy menne. Időre kell menni, akármilyen akadály jön közbe. Csak Magyarországot tekintve, ha a kamionstop előtt nem érsz be egy kamion parkolóba, rámehet a havi fizetésed, ha a céged nem vállalja.
Te viszont okos vagy, csak nem látod, hogy az orvosok, ügyvédek stb. nem naponta ingáznak országok között, ezért nem ők tüntetnek.
A másik dolog, gondolom olvasod a coviddal kapcsolatos szakvéleményeket. Két oltás véd, két oltás nem véd, három kell, három után is megbetegedhetsz, csak enyhébb lefolyású lesz, de, ha nem betegszel meg, akkor is ugyanúgy lehetsz vírushordozó, mint a nem oltott. A forgalomban levő vakcinák adott mutánsok ellen nem védenek.
Ezek után egy rendelet, hogy minden külső fuvar után két hét karantén? Fél év munka és jövedelem kiesés. Ismétlem, az oltott is fertőzhet, ugyanúgy, mint a nem oltott. De, a kamionosok sem az eszükről híresek, bezzeg te!

midnight coder 2022.02.12. 08:43:23

@erol: Mondjuk, a sportolók sem az eszükrõl híresek. A kamionos sem ostobább mint a doppingteszter.

Amúgy pedig jó néhány oltásellenes van az egészségügyisek között is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.12. 09:06:43

A papír nem vállalása - itt ahogy az egyik hozzászóló nagyon találóan írta nemrég, az aranybányász - Vajna Tímea típusú kislányok túltengése miatt van. Ez sajnos nem későkádári dolog. Mi is az alapmeséje az 1934-es Meseautónak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.12. 09:21:41

@Deak Tamas:

Alapvetően itt a mértékkel van baj.

Minden nő "aranybányász", legalábbis abban az értelemben, hogy olyan férfit akar, akiről legalábbis feltételezhető, képes lesz biztonságot adna a jövendő gyerekeknek. Ez egy alapvető női ösztön. Ennek eltúlzása szokott baj lenne.

Ahogy a férfiak hozzáállása is. Minden férfi olyan nőt akar, akit szexuálisan vonzónak talál, ez alapvető férfi ösztön. Ráadásul nálunk ennek fiziológiai oka is van, nem akarnék poronográf részletekben elmerülni, de mindenki tudja: a vonzó nőre 1 mp alatt feláll, míg a nem vonzó esetében erős szugerálás kell.

S itt is csak ennek eltúlzása okoz bajt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.12. 09:29:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezzel nincs is baj, csak ma elég sok nő azt akarja, hogy legyen egy gyerekem (mert különben megszólnak a szoliban, a kutya hosszútávon ciki) az apja nem kell, de küldje havonta a pénzt, hogy önmegvalósítsam magam.
A fájdalmas az, hogy ezt már sokan ki is mondják, egyenesen, bele az arcodba. Ez a "gondolat" nagyon tehetséges, azóta sajnos már meghalt művész hölgyismerősöm szájából vollt a legszomorúbb, mert ő legalább tehetséges volt. Képzeld el ugyanezt egy átlag Vajna Tímea cseresnyeajkairól elröppenni, és sajnos ez átlag és népszerű magatartásforma.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.12. 09:35:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a férfiösztön témához olvastam valamikor olyat - ha van itt biológus, majd megerősíti vagy nem - hogy állítólag a férfi szexuális vonzerő természetes közegben meglepően magas módon választja azokat a nőket akik nem szenvednek valamilyen egészégügyi zavarban. Fontos a természetes környezet, nyilván nem a lenti klipben ábrázolt helyzetre gondolok.

www.youtube.com/watch?v=G-9YJpJAP_o

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.12. 09:41:29

@Deak Tamas:

A mai hangulatot jellemzi, hogy egyre gyakrabban hallom "te 35 éve ugyanazzal a nővel vagy???", teljesen őszinte megdöbbenéssel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.12. 10:24:04

@vergyula: látva a mai párkapcsolatokat, ez nekem teljesen meglepõ. A mai párkapcsolatok tobbsége nyílt és gyonyorü anyagi álkotelék. Mindig kellemesen "gyonyorkodom" a szép angol férfi meg a nem anyagias magyar nõkrõl készült fészbuk képeken.

vergyula 2022.02.12. 10:28:53

@Deak Tamas: Persze, ilyen is van. Attól még az angol férfi esélyes, hogy egy egészségügyi zavarokban nem szenvedő magyar nőt választott, aki persze a gazdagságnak mondott igent.

Billy Hill 2022.02.13. 15:06:36

@élhetetlen: "Érdekes hozzászólás. „A kamionosok sem az eszükről híresek”. Azért megpróbálhatnád csinálni, nem biztos, hogy menne. Időre kell menni, akármilyen akadály jön közbe."

A gyárak körében elterjedt just-in-time rendszer miatt vannak esetek, amikor 15 perc (!) késés felett már kötbért érvényesítenek a szállítócég ellen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása