magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A részeg komcsi a megállóban

1990. június 10. volt Szófiában. Kora délelőtt.

Mentünk éppen szavazni az első posztkommunista bolgár választáson. Azaz a múzsámat kísértem szavazni, mert én akkor még nem voltam bolgár állampolgár.

Ugyanis 1958-1992 között de iure - ebből de facto 1958-1990 között - senki se lehetett egyszerre bolgár és magyar állampolgár. 1958. júniusában lett aláírva erről államközi egyezmény, s nem volt alóla kivétel: nemcsak akaratlagos állampolgárság, de születés alapján se volt kivétel. Így pl. amikor én megszülettem 1967-ban, bolgár állampolgárságú apám és magyar állampolgárságú anyám nyilatkozni voltak kötelesek, melyiket választják számomra - a magyart választották. Miért? Vicces, de a fő ok az volt, hogy akkor Bulgáriában 3 év volt a sorkatonai szolgálat, míg Magyarországon csak 2 év.

Az egyezményt Magyarország betartotta egészen 1992-ig, amikor hivatalosan fel lett mondva. Bulgária azonban már 1990-ben abbahagyta az egyezmény alkalmazását, még a formális felmondás előtt, ugyanis született egy törvény, mely az összes kommunizmus alatti, állampolgárságot korlátozó vagy megszüntető bolgár jogi aktust visszamenőlegesen semmisnek mondta ki. Ennek oka persze nem a bolgár-magyar viszony volt, hanem az a gyakolat, hogy a kommunizmus alatt tübb nyugati bolgár állampolgárságát a hatóság megszüntette - s ennek megoldása egyszerűbb volt az egyedi esetek kivizsgálása helyett egy egyszeri semmisségi aktussal.

De a lényeg: az én bolgár állampolgárságom csak 1991-re intéződött el. Esetemben ugyanis nem a semmiségi tv. volt releváns, hanem a normál állampolgárságszerzés. Persze annak speciális esete mint "határontúli bolgár".

De visszatérve a választás napjára, aztán aznap, a választási helységben viccesen alakultak a dolgok. Én csak álldogáltam szépen a múzsám mellett, mire rám szólt a választási bizottság elnöke "te nem szavazol?", mire én szóltam, hogy nem vagyok állampolgár. Erre a bizottsági elnök szólt, adjam oda az igazolványomat (ez rezidens külföldieknek kiadott igazolvány volt), majd odament a választópolgárok listájához, nézelődött benne, majd azt mondta "ne viccelj, te benne vagy a listában, gyere aláírni", aztán felszólított, vegyem át a szavazócédulákat és szavazzak. Első hallásra furcsának tűnt, de aztán arra jutottam: ha ennyire invitálnak, akkor miért ne?

Szóval egy évvel az állampolgárság megkapása előtt már szavaztam! A posztkommunista átmenet káoszában valaki betette a rezidens külföldiek listáját a szavazók listájához.

De mi is az igazi témám?

A szavazóhelyiség 2 megállónyira volt, s busszal mentünk. A buszmegállóban félig-meddig belénk kötött egy enyhén részeg ember: nem zaklatás volt a célja, hanem beszélgetés. Az a típusú magányos ember, aki egyedül maradt, s beszélgetnie sincs kivel. Annyi idős lehetett, mint most én, azaz 50-60 között, talán csak éppen 50, de az alkohol öregít.

Persze a téma a választás lett köztünk. Az emberke lassan elmondta teljes álláspontját, hogy ő kommunista, s semmi értelme az egész szavazásnak, mert az emberektől semmi se függ, mindenképpen jön Amerika, mert Gorbacsov elárulta a rendszert és kilóra eladott minket. Azt azért megkérdeztem, dehát akkor miért nem szavaz a kommunistákra? A válasza rendkívül tiszta lett, szinte már kijózanodott: egyrészt ezek a kommunisták már nem a régi kommunisták, ezek a mostaniak Amerika szolgái, mászrészt még ha igaziak is lennének ezek a kommunisták, akkor se lenne mozgásterük, mert ha bármit tennének ami ellenkezik a Gorbacsov-Bush máltai paktummal, azonnal megbuktatná őket Amerika.

Aztán megint alkoholmámorosabb hangon kijelentette: aki szavazni megy, az idióta. Az okos emberek nem mennek önként bábunak egy megrendezett bábszínház-előadásba.

Ebben maradtunk. Még kért egy kis pénzt, azt mondta, cigarettára. Aztán elköszönt, a végén még ránk kiáltott "ti is rá fogtok jönni, csak még túl fiatalok vagytok!".

Az egész helyzet akkor nagyon zavart. Egyrészt teljes eszemmel tiltakoztam a szövege és egész világnézete ellen - akkor egyértelműen a nyugatpárti, mélyen liberális oldalon álltam. Másrészt azonban volt egy teljesen irracionális, intuitív érzésem: ennek az embernek sajnos igaza van. Persze elhesegettem magamtól gyorsan mindezt, de maradt bennem egy keserű íz.

az illető megállóban - 1990, de nem az a nap

149 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2217351392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.13. 22:45:55

@_Neville:

Igen, csak ott általános válsztójoggal kombinálták.

Egyébként nagyon gyorsan elvesztette jelentőségét, mert a legalsóbb szinteken is de facto a az illetékes pártszervezet mondta meg, kit lesz delegált.

Sztálin meg is szüntette az egészet, mert semmi értelme nem volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.13. 22:47:17

@Gery87:

A legnagyobb görög gondolkodók mind a demokrácai ellen érveltek.

Boldeone2 2022.02.13. 23:06:38

@Gery87: A fő problèma az , hogy ma már minden politikai rendszer - ha más nem legalább elvi szinten - a polgárok jogegyenlősègre alapozódik. A politea meg azt mondja, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlők között, akik többletjogokhoz jutnak . Erre azt mondhatja a választójogtól megfosztott , hogy akkor kèrem èn mièrt fizessek adót, mièrt vállalják kötelezettsèget , ha mèg papíron is ki van mondva, hogy kevesebb jogom van ?

Itt csak egy megoldás van : minèl egyenlőbbè kellene tenni minden szinten a társadalmat . Erre viszont nincs semmilyen recept
A kommunisták megpróbálták , de az elbukott az ember alaptermèszete miatt...
Addig amíg ezt az emberiség ki nem találja , nem lesznek korlátlanul osztható javak, addig mindig meg kell kötni a kompromisszumot, a társadalmi szerződèst a különböző osztályok , társadalmi èrdekcsoportok között

fotelzsukov 2022.02.13. 23:09:06

@_Neville:
Van egy erdekes beosztas a Westminster tipusu parlamentaris rendszert hasznalo orszagok* parlamenti partjaiban, az un. "whip", akinek a feladata a partfegyelem biztositasa a torvenyhozasban. O biztositja - ha kell a partbol valo kizarassal is - hogy a part tagjai a part platformja szerint szavazzanak nem pedig sajat egyeni ideologiajuk vagy valasztoik akarata szerint!!! Nesze neked demokracia! :)
---
*UK, Ausztralia, Kanada, India, Irorszag, Uj Zeland, Malajzia, de az USA-ban, Spanyolorszagban, Del Afrikaban, Tajvanon is van hasonlo beosztas.

Boldeone2 2022.02.13. 23:16:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A demokráciát kell jobbítani, tökèletesíteni , jobbat úgysem tud kitalálni az emberisèg , egyrèszt
Másrèszt, ha az emberek úgy érzik nincs demokrácia - ez egy általános társadalmi percepció is lehet - akkor előbb-utóbb úgyis fellázadnak...Legalább el kell játszani az embereknek , hogy demokracia van. Azt már szinte minden despota megteszi ....

alöksz róz 2022.02.14. 07:41:12

@midnight coder: jól beszélsz.
és ezért hülyeség a cenzus.

pont ugyanannyi eséllyel dönt 'jól' a 8 elemis takarítónéni, mint a diplomás.
sőt, a sok elmebeteg faszságot mind a nagyeszű értelmiség találta ki. ott van pl a progresszív liberálfasizmus tombolása az usa egyetemein. nem az egyetemen dolgozó 8 elemis takarítónők közt tombol, hanem a professzorok között.
na most akkor mi van, tiltsuk ki a professzorokat a szavazásból?

alöksz róz 2022.02.14. 07:51:05

@Gery87: "Cenzus kell ez világos." - minek? milyen eredményt vársz tőle?

szerintem sokkal rosszabb lenne. kell a buta tömeg józan esze, hogy kiegyensúlyozza az okosok ostobaságát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 08:16:14

@kovidmenekult: ez a fasz nem tudja, ki volt az. Idegen proli vadbarom, szuperostoba. Vannak kulccszavai, amiket az idegen, valószínűleg román propaganda belévert (Horthy, félfeudális, vármegye, pláne 64, nemes, jáj, a paraszt jobbágy nem szavazhatott stb) ezt ugatja, majd utána a következő okoskodásával már ki is oltja (cenzus után sír és böfög)

alöksz róz 2022.02.14. 08:16:28

@Boldeone2: "Erre azt mondhatja a választójogtól megfosztott , hogy akkor kèrem èn mièrt fizessek adót, mièrt vállalják kötelezettsèget , ha mèg papíron is ki van mondva, hogy kevesebb jogom van ?"
"Másrèszt, ha az emberek úgy érzik nincs demokrácia - ez egy általános társadalmi percepció is lehet - akkor előbb-utóbb úgyis fellázadnak.." -
jól beszélsz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 08:18:15

@alöksz róz: ezt rengeteg választás nem igazolja, sajnos pl. az 1939-es magyar sem, amely a második általános titkos és az első titkos parlamenti választás volt. 900 ezer szavazat ment a nyilkóknak.

Serény Vélemény 2022.02.14. 08:20:23

@Boldeone2: Már Arisztotelész és Platón megmondta:
"Platón azon a véleményen volt – és ebben más antik szerzők is követték –, hogy a demokrácia a csőcselék uralma (oklokrácia), azoké, akik a szabadságot megfelelő erények (például mértékletesség) hiányában a szélsőségességig fokozzák, s így a szabadságból szabadosság lesz. Állam című államelméleti műve nyolcadik könyvében megjegyezte, hogy a demokráciában mindenki a gazdagságot és a gyönyört keresi, ami káoszhoz, majd türanniszhoz vezethet. „A szertelen szabadság, úgy látszik, szertelen szolgaságba csap át, magán-, és állami életben egyaránt. […] Hihetőleg a türannisz nem más alkotmányból, de épp a demokráciából születik, a szertelen szabadságból támad a legvégső, legbőszebb szolgaság.”[2]"

--
Szóval én értem, hogy a ploglesszívok ki akarják Jézus Krisztus személyét iktatni az európai kultúra gyökerei közül, de ugyanazzal a svunggal a görög kultúra alapját képező filozófusok alap műveit is cancellálni akarják. Nem véletlenül szüntették meg a normális történelemoktatást az összes, általad példának tekintett, szétzuhanás állapotában lévő nyugati társadalomban!

alöksz róz 2022.02.14. 08:20:47

@Deak Tamas: ezért kell a tömeghez a józan ész.

alöksz róz 2022.02.14. 08:21:46

@Deak Tamas: "900 ezer szavazat ment a nyilkóknak." - mennyiből?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 08:23:42

@alöksz róz: igen, de ezzel vázoltad az alapproblémát. Hogy szerzi meg a tömeg a józan észt? Tanulással. De mi van ha nem akar tanulni? Zárjuk ki? Érjen kevesebbet a szavazata?
Serény Vélemény és Max épp most írja feljebb, ez már elég régi történet,valóban ezen rugóztak már a régi görögök is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 08:25:47

@alöksz róz: hát az akkor 245 tagú képviselőházból ez 31-41 helyet jelentett.(A kötőjel oka az, hogy néhány képviselő sűrűn ingázott a pártok között)
Most fejből nem tudom a szavazatszámokat, de ha izgalmas, utánanézek.

alöksz róz 2022.02.14. 08:32:02

@Deak Tamas: "Hogy szerzi meg a tömeg a józan észt? Tanulással." - nem. pont arról regélek, hogy nem kell hozzá tanulni :-)

nem jól fogalmaztam, vagy nem azt írtam mint ahogy érteni akartam. az emberek nagy részénél a felnőttkorral megjön magától.
(a többinek meg mindegy.)

midnight coder 2022.02.14. 08:34:24

@cvsvrs: Mert a paksi 8 osztályos takarítónõ okosabb mint a pesti?

Budapest nem azért nõtt nagyra, mert bárkinek is ez politikai szándéka volt - sõt, Kádárék alatt kimondottan akadályozták a felköltözést - hanem mert a polgár odaköltözött a jobb melóért, magasabb fizetésekért. Én is azért jöttem fel anno mert programozóként az én idõmben esélyem sem lett volna vidéken elhelyezkedni. Aztán vagy 10-15 éve van egy-két cég vidéken is, de õk pontosan tisztában vannak azzal, hogy 200 kilométeres körzetben õk az egyetlen munkáltató, ergo a fizuk és a körülmények is olyanok - így aztán az értelmesebb programozók így is eljöttek Pestre. Ugyanakkor programozó céget sem érdemes vidéken csinálni, mert itt sokkal jobb a merítés, azaz nagyobb eséllyel találsz a feladatra megfelelõ embert. És most, ha marad a távmunka a covid után is, én is azt tervezem, hogy leköltözök vidékre, mert hogy amúgy Pest nekem sem a kedvencem, nem a jó levegõ miatt vagyok itt.

És vidéken is vannak színházak, meg bármikor csinálhatsz sajátot. Csak míg Pesten 2 millió emberbõl elegen mennek el egy amúgy a lakosság nagyon kis részét érdeklõ dologra, addig vidéken ugyanezzel éhen halsz.

alöksz róz 2022.02.14. 08:36:10

@Deak Tamas: annyira nem. max 15%. akkor a 85%-nak mégiscsak megvolt a józan esze.

alöksz róz 2022.02.14. 08:43:47

@midnight coder: "Mert a paksi 8 osztályos takarítónõ okosabb mint a pesti?" - szerintem igen.

pesten ólmozott vizet iszik és oxigénben szegényebb szennyezett levegőt lélegzik. plusz a nagy tömeg (és kis tér) miatti stressz is beszűkíti.

midnight coder 2022.02.14. 08:45:39

@alöksz róz: Az amcsi egyetemek megint egy más tészta. Az egész euroatlanti civilizáció ott cseszte el, hogy Hitler bukása után õ lett a hivatásos Fõsátán. Millió film, könyv, stb. foglalkozik vele, a csapból is a Holocaust folyt, az amcsik és az oroszok pedig roppant büszkék voltak magukra, hogy legyõzték a Fõgonoszt. Az egy evidencia lett, hogy náci = a megtestesült gonosz. Na most ezzel a dologgal az az igazi baj, hogy ennek az lett a következménye, hogy ebben a civilizációban senki nem látja a fától az erdõt. Van Hitler a 15 milliós Holocaustjával, ezért aztán tiltsunk be minden náci pártot, és a szélsõjobboldal maga a gonosz (miközben igazából a nácik nem is jobb, hanem baloldaliak voltak), míg a 120 milliót legyilkoló kommunisták szabadon tevékenykedhetnek, van ország Európában is ahol parlamenti párt a kommunista. Ami még nagyobb baj, hogy általában véve sem gondolja senki, hogy a szélsõbalt és leszármazottait esetleg meg kellene állítani. Szabadon tobzódhatnak a politikában, oktatásban, kultúrában.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 08:46:35

@alöksz róz: hát valamennyi egészen biztosan kell, lásd dr. Gödényt és nép zenekarát.
Tanulás alatt azt a folyamatot is értem, amit a közmondás ír, hogy aki nem tanul a más kárán, megtanul a sajátján. Hogy jellemző és provokatív példát mondjak, ismerek rengeteg, a coder által épkézláb munkaerőnek titulált embert, aki rohant Nyugatra mert kolbász. Aztán amikor visszajött, rá se lehetett ismerni.

midnight coder 2022.02.14. 08:53:35

@alöksz róz: Az ivóvíz elvben mindenhol iható, kivéve pár alföldi régióban, de ott sem az ólom a gond, hanem a cián. A fõvezetékek soha nem készültek ólomból (picit drága is lett volna szerintem ehhez, ráadásul _nagyon_ sérülékeny), csak a házon belül vezették ezzel a vizet a faltól a csapig addig, amíg nem volt flexibilis bekötõcsõ. De ma ilyesmi max. nagyon régi házakban fordul elõ. A levegõ itt tényleg szarabb, de ettõl nem leszel hülyébb csak betegesebb.

2022.02.14. 09:00:32

@midnight coder:
paks ügyében esetlegsen okosabb. mert közvetlen tájékozódhat. a környezetében vannak olyanok, akik az erőmű dolgozói.

midnight coder 2022.02.14. 09:10:18

@Deak Tamas: Azért elég kis százalék jön vissza. És nem a sikeres fajta. Persze, amikor a bölcsész kimegy tányért mosogatni, akkor kb. két lehetõsége van:

1. "Boldog" tányérmosogató lesz, aki soha nem ismeri be, hogy szar döntést hozott, hanem akkor is erõlködik hogy igenis jó döntés volt, ha annyi pénze sincs, hogy hazautazzon.

2. Hazajön

De ha valaki úgy megy ki, hogy jó szakmája van, nyelvtudása, és kinn a szakmájában helyezkedik el - többnyire még innen leszervezve, az általában kinn is marad. Max. akkor jön haza, ha valami családi ok, vagy a honvágy hozza vissza.

Aztán olyanokat is ismerek, aki kiment, és öreg korára visszajött - viszont a kinti idõszaka alatt pár év alatt összehozott egy jó házra valót, amire idehaza esélye sem lett volna. Az egyik aki a régi házunkat vette meg, egy 6x éves öreglány aki idõsgondozást csinál vagy 10 éve az angoloknál bentlakással, és abból hozta össze a házra és a felújítására valót. Egy hazai idõsotthonban dolgozva erre esélye nem lett volna. Egy másik babysitter volt a franciáknál vagy 10 évig, aztán hazajött a gyerekéhez, aki viszont családostól ment ki valamelyik északi országba. Õ is kolléga, úgy mentek ki hogy elõzõleg évekig tanulták a nyelvet - és persze perfekt voltak angolul is. Már ennek is jó pár éve, a gyerekeik is ott végezték az egyetemet. Õk már soha nem jönnek vissza.

midnight coder 2022.02.14. 09:11:09

@cvsvrs: Azért abból kevés van. De a tapasztalt, hogy ott él X éve és semmi baja, sokat segíthet.

midnight coder 2022.02.14. 09:14:32

@alöksz róz: Az a baj, hogy a buta tömeg általában az után megy, amit a médiában hall. Másfelé nem nagyon tud menni, mert a 8 elemis takarítónéni nem fogja végigtúrni a webet és fogja elolvasni az egy-egy dologgal kapcsolatban elérhetõ publikus infókat. Azt fogja ismételni, amit a tévében vagy a közösségi médiában összeszed. Az pedig annak a véleménye lesz, aki a legnagyobb véleménybuborékot fogja fújni. Ez pedig nem feltétlenül az, aki a legjobbat akarja neki.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 09:27:17

@midnight coder: annyira kis százalék ez hogy a tízmillió londoni magyarból (a valóságban lehet nagy jóindulattal 400.000) 150 ezren kérték az index szerint a tartós letelepedést ...
A másfél millió lengyel, aki kérte, a bő harmincötmilliós Lengyelországban meg nulla.
Az, hogy kinek mire hol van esélye, visszalibbenek 1909-be, a nagy Borovszky Bács megyei kötetébe:
"Nem a nyomor vagy a munkahiány miatt történt e kivándorlás, hanem a meggazdagodás utáni vágyból. Szlavóniába is azért megy a kisgazda, hogy az itthon eladott 5—10 hold föld árából ott ötször—tízszer annyi területet vásároljon. Legtöbb a kivándorló az újvidéki és az apatini járásokból.
[...]
A Németországba való kivándorlás néhány évvel ezelőtt csak a sváb köz-ségekből történt, de most már a magyar községekből is rohamosan mennek s nyolcz hónapi künnlét után, jelentékeny összeggel térnek vissza pihenni az emberek, mert az azután való munkára már alig, vagy csak túlzott bérek mellett kaphatók.
A kivándorló községekben lakó kisebb-nagyobb birtokosok felajánlották ezeknek a Németországba vándorlóknak ugyanazt a bért, melyre ott szerződve vannak, sőt még az útiköltséget is, csakhogy maradjanak itthon, de hallani sem akarnak az itthon maradásról. Ennek oka az, hogy itthon a kereset elköltésére sokszorosan több mód és alkalom kínálkozik. A kocsmai hősködés, az ivás, a kártya, a divat mind pénzköltésre csábít idehaza ; — míg odakünn az erköl-csiknek szigorúbb ellenőrzése, a kocsmázás csekélyebb szokása és alkalma s azután ott künn a szigorú igazságszolgáltatás, és a törvények vaspálczával való végrehajtása kevesebb alkalmat enged nekik a költekezésre s így nagyobb a megtakarítási kényszer. Talán ez a főok, hogy nem akarnak itthon maradni. "

Serény Vélemény 2022.02.14. 09:41:03

@Deak Tamas: "nagy jóindulattal 400.000) 150 ezren kérték az index szerint a tartós letelepedést ..."

ÉS 1 368-an szeretnének szavzani a magyar országgyűlési választásokon...

vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/kulkepviseletek-listaja?tab=list

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 09:48:11

@Serény Vélemény: igen, ez kb. mindent el is mond, hogy illeszkednek ezek a fentebb leírt gondolatokba, illetve, hogy ilyen "sikeres" emberekre szükségünk van-e egyáltalán idehaza.

Serény Vélemény 2022.02.14. 09:51:34

@Deak Tamas: Nézd, a fairright-os csávó (Varga Ádám) is Londonban mosogatott (vagymi) aztán most az egyik legjobb konzi youtuber.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 10:02:15

@Serény Vélemény: máshogy mondva, nekem ezért nem szimpatikus (többek között) Karikó Katalin. A lánya már Sandra Francis whoever és az amerikai evezősválogatottat vagy mit gyarapítja. Görgényi István az első szóra ott hagyta a fix ausztráliai jól fizető állását amikor itthonról hívták, gondolkodás nélkül elindult haza, ja, és közben nem lett belőle Steve.
A Shaolin testvérpár ugyanez, de őket legalább beárazta a hazájuk, amikor a nemtommelyik kínai meg magyar zászlót akart egyszerre lengetni.

alöksz róz 2022.02.14. 10:10:28

@midnight coder: "Az a baj, hogy a buta tömeg általában az után megy, amit a médiában hall" - igen, ezért kellene a médiának korrekt, kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtani az agymosás helyett. de erre is lehet ellenpéldát mondani, a szocializmusban is tisztában voltak vele az emberek, hogy hazudnak nekik.
"a 8 elemis takarítónéni nem fogja végigtúrni a webet és fogja elolvasni az egy-egy dologgal kapcsolatban elérhetõ publikus infókat. Azt fogja ismételni, amit a tévében vagy a közösségi médiában összeszed" - ez igaz az ún értelmiség nagy részére is.

nem látom, ezekben mit újat tudna hozni a cenzus.

alöksz róz 2022.02.14. 10:12:50

@midnight coder: nézd meg térképen hol a legnagyobb az ólomterhelés budapesten. majd nézd meg hol a legnépszerűbb a dk
:D

alöksz róz 2022.02.14. 10:15:11

@Deak Tamas: de honnan tudni mikor tanult már eleget? amikor úgy szavaz, ahogy xy szerint az okos embernek kell?

alöksz róz 2022.02.14. 10:17:48

@midnight coder: "A levegõ itt tényleg szarabb, de ettõl nem leszel hülyébb csak betegesebb." - az oxigénszint is kevesebb, az pedig kell az agynak, 17%-ig is leeshet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 10:19:28

@alöksz róz: igen, pontosan ez a nagy kérdés évezredek óta.
Az én szubjektív válaszom: amikor már nem szavazna olyan erőre amely ellentétes a keresztény erkölccsel.

fotelzsukov 2022.02.14. 10:41:25

@Deak Tamas:
"Aztán amikor visszajött, rá se lehetett ismerni."
Azert mert ugyan olyan proszto maradt, mint volt, raadasul az a kis hazafias erzes is kiveszett belole ami meg Nyugatra valo kirohanasa elott pislakolt benne. Plusz felvette a kint divatos liberalis eszmeket, mert o mar Nyugaton "progressziven gondolkodo" is lett. :) Legtobbje meg a nyelvet sem tanulta meg rendesen 5-10 ev kinntartozkodas utan. A haracsolas, 2 -3 munkahely mellet sem ideje, sem ereje nem maradt nyelvet tanulni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 10:47:17

@kovidmenekult: szerencsére nekem jórésze pont fordítva volt. Jórésze megtanulta a nyelvet és rájött hogy milyen kolbász az a kerítés. (Így találkoztam velük amúgy, rendszerint nyelv útján, és akkor már egész kis kapcsolati hálózatot is megismersz.)
A legszélsőségesebb eset az volt, aki azért jött haza, a francia barátnőjével együtt, mert a lány épp csak megúszta hogy a párizsi metróban pár lelki sérült afganisztáni szír megmutassa neki a tutit. (A lány pincérnő volt, jött haza az étteremből zárás után, a magyar srác meg mosogató volt, így találkoztak eleve.)

alöksz róz 2022.02.14. 11:13:57

@Deak Tamas: de azt nem értem, hogy ez miért kérdés?
szerintem a gyakorlat azt mutatja, hogy pont ugyanolyan eséllyel választ rosszul az okos, mint a buta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 12:02:59

@alöksz róz: kérdés, hiszen rengeteg ember van aki művelt, de erkölcstelen, erkölcsös de nem művelt, ostoba de művelt és így tovább. Szóval elég nehezen lehet ezt az okosságot definiálni.
Lásd Boldeone barátunk rögeszméit ezzel a művelt, városban élő diplomás felsőbbrendű versus gomba paraszt.

alöksz róz 2022.02.14. 12:24:11

@Deak Tamas: szerintem meg nem kérdés, mert tökmindegy melyik, ugyanolyan eséllyel dönt jól vagy rosszul.

hülyeséget is bármelyik el tud hinni, ezt sajnos tudom magamról is, süldő koromban néhány olyan liberális faszságot elhittem, hogy ma már csak fogom a fejem.
nincs rá semmi garancia, hogy nem hiszek-e most is hasonló mértékű faszságokat :-)

boldeone "egyértelműen" meg tudja mondani, jó szavazat - rossz szavazat alapján. ezt nyomatják a liberálisok nagyüzemben világszinten.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 12:26:59

@alöksz róz: nade csak azt mondjuk mindketten, hogy kell valami tudástapasztalás, hívjuk bárhogy is ezt a gyereket :)

alöksz róz 2022.02.14. 13:07:27

@Deak Tamas: van rá 50% esély, hogy kell :-)

_Neville 2022.02.14. 13:09:30

@Deak Tamas: Hát nekem inkább kovidmenekult tapasztalaival vág egybe. Van régi barátom, aki jobbos volt, keresztény stb, pár éve kint van, olvassa a faszságokat a magyar ballib médiában meg a Fb-n, teljesen kifordult magából, ma már momemtum fan meg áradozik hogy minket hogy megvezetnek itt, ott minden fasza, de én hiába mondom neki, hogy amit kint olvas össze a hazai dolgokról annak a fele se igaz, akkor is meg van győzödve, hogy o1g...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.14. 13:14:11

@_Neville: igen, de ő kinn van, akikről én meséltem, azok a hazajövők, akik a "nem sikeresek". Egyébként a hazajöttek között is van ilyen a köreimben, de ezreléknyi.
Ámbár mi a sikeresség kritériuma? Én sohasem a sikerességre törekedtem, hanem - nevezzük így - a boldogságra.

Gery87 2022.02.14. 15:09:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az egy más kor volt, ezt vessük össze a maival!
Nem mindenben és minden részletében volt igazuk!
A monarchia és az arisztokrácia amit még jó kormányzásnak tartottak.
Na most azért látszik hogy nem, nem azok!
Lehet hogy egy rabszolgatartó, kereskedő, földműves, vallásos 2000 fős polisz esetében 2000+ éve még jó volt, többszázmilliós polgári államokban azért hagyjuk már a fenébe!

Gery87 2022.02.14. 15:24:42

@alöksz róz:

"szerintem sokkal rosszabb lenne. kell a buta tömeg józan esze, hogy kiegyensúlyozza az okosok ostobaságát. "

Ez marhaság.

Gery87 2022.02.14. 15:29:12

@Boldeone2:

"A politea meg azt mondja, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlők között, akik többletjogokhoz jutnak ."

ilyen alapon akkor a 18 éven aluliak sem egyenlők. Olyan hogy mindnekinek minden jár nincs.
Egyébként meg a cenzus nem azt jelenti hogy a választójogot azt nem lehet megszerezni soha!

"Erre azt mondhatja a választójogtól megfosztott , hogy akkor kèrem èn mièrt fizessek adót, mièrt vállalják kötelezettsèget , ha mèg papíron is ki van mondva, hogy kevesebb jogom van ?"

Akinek nincs jogsija nem vezethet, de attól még be kell tartania a KRESZ-t pl gyalogosként, kerékpárosként nemde?

"Itt csak egy megoldás van : minèl egyenlőbbè kellene tenni minden szinten a társadalmat . Erre viszont nincs semmilyen recept"

majd lesz. A kapitalizmus és a tömeg demokrácia nem a történelem vége.

"A kommunisták megpróbálták , de az elbukott az ember alaptermèszete miatt..."

Ki mondta hogy kizárólag ez az egy alternatíva lehetséges?

"Addig amíg ezt az emberiség ki nem találja , nem lesznek korlátlanul osztható javak, addig mindig meg kell kötni a kompromisszumot, a társadalmi szerződèst a különböző osztályok , társadalmi èrdekcsoportok között "

igen.

Gery87 2022.02.14. 15:31:48

@Deak Tamas:

Ha bajod van nekem mond köcsög:)
Azzal hogy románozol már megint csak azt bizonyítod hogy ostoba vagy és egy gyökér bekattant frusztrált idióta.
Persze, nyilván emiatt sem érted hogy mi különbség van a szavazás nulla lehetősége, meg mondjuk egy megszerezhető műveltségi cenzus között, te fasz!

alöksz róz 2022.02.14. 16:04:30

@Gery87: példával is tudom illusztrálni. az szdsz és a miép támogatói között voltak a legnagyobb arányban a diplomások.

szeretem ezt a példát: a rafkós zsidók világuralomra törtek és csak a legokosabb magyarok látták ezt.

Gery87 2022.02.14. 16:53:48

@alöksz róz:

Attól még hogy valaki diplomás nem lesz okos.
És attól még hogy valakinek nincs nem lesz hülye. Persze az arányok eltérőek.

Nem a papír számiit, pont ezért ha lenne bármi cenzúra akkor az teszt/vizsga alapú lenne nem végzettségé.
Autót sem vezethetsz ma már csak azért mert pl van érettségid.

Gery87 2022.02.14. 16:56:09

@alöksz róz:

Ennek ellenére tovább élnek:)
vidéken meg ott a füstös levegő a szemét és fatüzelés miatt, az alkoholizmus és a zsíros házi koszt.

Gery87 2022.02.14. 17:02:41

@midnight coder:

91-re legyőzték a komcsikat, előtte meg folyt a hidegháború, nem voltak barátok.
Hitlert közösen győzték le és milyen jól tették!
Mit kellett volna még tenni? Antikommunista propaganda nem volt szerinted? Dehogynem.
Ha nem akarsz agyatlan "főgonosz sátán nácikról" hallani akkor ne nézz bulvárfos "ismeretterjesztő csatornákat és ne hallgass hülye populista politikusokat. Akkor elkerül.
A történész szakma objektívebb.

Egyébkén meg a kurva anyját annak aki az Uralig ki akar irtani és rabszolgává tenni minden nem árját és elnémetesíteni Európát.....ez elég jó "főgonoszságnak"? Szerintem igen, megteszi. Hitler jó helyen van: a történelem szemétdombján.

Boldeone2 2022.02.14. 17:49:55

@Gery87: ilyen alapon akkor a 18 éven aluliak sem egyenlők. Olyan hogy mindnekinek minden jár nincs.
Egyébként meg a cenzus nem azt jelenti hogy a választójogot azt nem lehet megszerezni soha! "

- A 18 èven aluliak - a jog szerint - korlátozottan cselekvőkèpesnek számítanak, ezèrt nincs szavazatijoguk. De, felnőtt, cselekvőkèpes polgárokat nem lehet semmilyen cenzus alapján megkülönböztetni, az sèrtenè a jogegyenlősèg elvèt

Akinek nincs jogsija nem vezethet, de attól még be kell tartania a KRESZ-t pl gyalogosként, kerékpárosként nemde?"

- Ez nem releváns pèlda. Egy társadalomról beszèlünk , ahol egyenlő kötelessègekhez , azonos jogoknak kell társulni ( leglább formailag )
Mit gondolna, mondjuk a most 80 - as korosztály , akik jellemzően sokkal alacsonyabb iskolai vègzettsèggel rendelkeznek , mint a ma gyermekei ...
Felèpítettèk az egèsz országot , s.arèrt - hugyèrt dolgoztatták őket egèsz èletükben , erre még másodrendű polgárrá lefokozzák őket?
Ez a rèteg nem szavazhatna, de a 30 èves , 2 diplomás, de mèg èletèben nem dolgozott , belpesti biboldó igen ?
Akkor itt mindig liberális rètegpártok kormányoznának, ha műveltsègi cenzust húznának ...

vergyula 2022.02.14. 18:16:19

@Boldeone2: "de mèg èletèben nem dolgozott , belpesti biboldó igen ?" Ilyen szép zsidózást már rég hallottam! :)
Amúgy persze igazságod vagyon, de azt se felejtsük el, - ahogy itt a blogon is már többször említették - hogy tele vagyunk funkcionális analfabétával. Kirívó esetben esetleg nem is arra szavaz a delikvens, akire szeretett volna.
A műveltségi/tájékozottsági/intellektuális cenzust egészen egyszerűen is el lehet képzelni. Mondjuk néhány feleletválasztós kérdés a szavazólapon. Ki a köztársasági elnök jelenleg? Brüsszel egy város, vagy Soros középső neve? Mit jelent a "migráns"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 18:18:33

@vergyula:

Azaz a műveltek diktatúrája?

Az kb. mint ahogy csak az lehessen pilóta, aki jól tud kézilabdázni.

vergyula 2022.02.14. 18:31:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na most ezzel miért pont engem bántasz?
Egyébként igen, bár akkor inkább "tájékozottak diktatúrája".
A pilótaságnak semmi köze a kézilabdához, ellenben a köztársasági elnök nevének ismerete talán elvárható attól, aki politikai döntésekben akar részt venni. (Biztos van az általad használt érvelésnek valami elnevezése, mely szerint a sarkított példádnak semmi köze az eredeti elgondoláshoz.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 18:36:44

@vergyula:

Annak a jognak, hogy valaki megdmondhassa kit akar hatalmon sincs köze a műveltséghez. Nem gondolod?

vergyula 2022.02.14. 18:43:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem, inkább azt gondolom, hogy 2 malomban őrlünk.
Ne lovagolj a műveltségen, ez egyszerű minimális tájékozottság. Annyi a célja, hogy az illető bizonyítja, tudja miről és kire szavaz. Ha ez túl nagy elvárás, esetleg adjunk szavazati jogot mondjuk az óvodásoknak is.

Gery87 2022.02.14. 18:44:42

@Boldeone2:

Én nem látok a cenzusban problémát, ha a szavazóképességre úgy tekintünk mint egy jogosítványra amivel részt vehetsz a közügyekben. Minden feltételhez kötött szinte, miért pont egy olyan fontos és lényeges dologban mint a közös ügyeink legyen a beleszólás feltétel nélküli és alanyi jog? Mire fel?

Értem én "bárkinek jogában áll hülyének lenni" de ez addig tarthat, amíg a másokat nem sérti, márpedig ha részt veszel a politikában akkor pont hogy másokat, a közösséget érinteni fogja az esetleges hülyeséged, hiányosságod, tájékozatlanságod!

"Ez nem releváns pèlda"

Közlekedni muszáj, ezért 10-ből 9 embernek van jogosítványa, mégsem mondja senki hogy a jogosítvánnyal nem rendelkező polgároknak sérülnek a jogai mint közlekedőnek. Mert megszerezhető. Nem kötött származáshoz, nemhez stb....csak alap képességekhez. Ha nem vagy képes rá, akkor nem lesz, kész. Van feltétel. Miért ne lenne.

Annál nagyobb kérdés mi legyen az alapja a cenzusnak....

"Mit gondolna, mondjuk a most 80 - as korosztály , akik jellemzően sokkal alacsonyabb iskolai vègzettsèggel rendelkeznek , mint a ma gyermekei ...
Felèpítettèk az egèsz országot , s.arèrt - hugyèrt dolgoztatták őket egèsz èletükben , erre még másodrendű polgárrá lefokozzák őket?
Ez a rèteg nem szavazhatna, de a 30 èves , 2 diplomás, de mèg èletèben nem dolgozott , belpesti biboldó igen ? "

őszintén szólva én 30 alatt és kb 60 felett megvonnám a szavazati jogot.
30 alatt nincs tapasztalat, még alakul az ember, 60 felett meg jön a demencia, elhülyülés meg a nyugdíjjal való zsarolás és populizmus!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 18:49:41

@vergyula:

A gond az, nem lehet dönteni mi legyen a határ.

Elegendő legyen írni, olvasni tudni?
Vagy pl. tudni kell alapisan a választási rendszert?

Gery87 2022.02.14. 18:51:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Platón is megmondta hogy a filozófusoknak kell kormányoznia:)

A pilóta jogosítványka konkrét feltételei vannak, semmi köze a sporthoz.
A műveltségnek viszont van köze a közélethez, politikához!

Gery87 2022.02.14. 18:54:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nincs köze, egy ostoba is tudhatja hogy kit akar hatalomban látni, de miért lenne társadalmilag jó hagyjuk?

Gery87 2022.02.14. 19:00:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Attól még hogy nehéz meghatározni, meg nem lesz tökéletes még meg lehet hozni egy feltételt nem?
Ez olyan mint a minimálbér: szinte senki nem ért egyet abban hogy mekkora összeg igazságos vagy elfogadható, de abban a legtöbben igen hogy kell, szükséges. És ezért hoztak egy döntést hogy ennyi..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 19:01:01

@Gery87:

A kérdés az: dönthessen-e az alattvaló ki legyen a főnöke.

Az egyiptomi megoldás: ne dönthessen, nem ért hozzá.
A görög megoldás: dönthessen, de csak ha született szabad polgár.
A római megoldás: dönthessen minden szabad ember, de a vagyoni helyzet szerint nem azonos súllyal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 19:03:28

@Gery87:

A magyar határ 1939 óta: legyen nagykorú állampolgár és ne legyen eltiltva a közügyektől.

1990-2010 között: pliusz feltétel, hogy legyen belföldi lakos.

vergyula 2022.02.14. 19:11:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nemtom, hol legyen a határ, de talán az általam leírt kérdések megválaszolása nem jelent irreális elvárást. Ez lehetne amolyan minimum.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 19:16:36

@vergyula:

"Ki a köztársasági elnök jelenleg?"

Annak idején 20 éve a Pázmányon kiadtak egy humoros lapot, benne felvételizők által mondott marhaságokkal. Kizárólag valós esetekkel.

Az egyik ez volt:
- Ki jelenleg aköztársasági elnök?
- Nem tudom.
- Gondoljon egy madárra!
- ja igen, Sas József.

vergyula 2022.02.14. 19:19:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: :DDD
Talán csak trollkodott. Ha mégsem, hát nem vették fel. Pont erről van szó.

Gery87 2022.02.14. 19:45:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor kell egy negyedik...

"1990-2010 között: pliusz feltétel, hogy legyen belföldi lakos. "

Elég baj hogy ezt megszüntették.
Az szavazzon aki életvitelszerűen itt él, az állampolgárság nem elég.

vergyula 2022.02.14. 19:48:58

@Gery87: Ajjajj, darázsfészek! Amúgy én egyetértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.14. 20:09:19

@Gery87:

A gond itt, még ha el is fogadjuk az elvet: mit takar az életvitelszerűság, milyen okmány igazolja?

Boldeone2 2022.02.14. 20:14:32

@Gery87: Minden feltételhez kötött szinte, miért pont egy olyan fontos és lényeges dologban mint a közös ügyeink legyen a beleszólás feltétel nélküli és alanyi jog? Mire fel?"

- Olyan alapon , hogy jogegyenlősèg van a társadalomban , vagyis nincsenek kevesebb ès több joggal bíró állampolgárok . A kötelessègek is egyformán vonatkoznak mindenkire

Értem én "bárkinek jogában áll hülyének lenni" de ez addig tarthat, amíg a másokat nem sérti"

- De, ki dönti el hogy ki a hülye? A legtöbbször utólag derül ki , hogy mi a hülyesèg ès mi nem , de szinte minden politikai döntèsnek vannak nyertesei ès vesztesei így egyèrtelműen el sem dönthető...Ami tèged sért, a másiknak lehet hogy nagyon kedvező..
Egy adott kèrdès pl : az egyik ember azt mondja legyen egykulcsos adó, a másik meg azt, hogy legyen progresszív
A maga szempontjából mindenkinek igaza van...
Ha csak az elit szavazhat, akkor biztos nem lesz pl többkulcsos adó...

Boldeone2 2022.02.14. 20:25:36

@Gery87: őszintén szólva én 30 alatt és kb 60 felett megvonnám a szavazati jogot.
30 alatt nincs tapasztalat, még alakul az ember, 60 felett meg jön a demencia, elhülyülés meg a nyugdíjjal való zsarolás és populizmus!"

- Ezt így ebloc megint nem lehet kijelenteni. Van akit 30 èvesen már Nobel- díjra jelölnek , de olyan is van , aki mèg 80 felett is szellemi frissessèg , sőt, elkèpszető bölcselet birtokában van ( Attenborough )
Meg olyan is van aki mèg 45 èvesen is a szüleivel èl, tartatja el magát , család ès egzisztencia nèlkül...Az mennyiben hoz megfelő politikai döntèst ?
Ez a rendszer csak úgy működik , ha legalább formailag mindenkinek azonos jogokat adnak
Senki nem egyezne bele , hogy különböző jogállású polgárok legyenek. A jognèlküliek biztos nem

2022.02.14. 20:58:01

@Gery87:
debrecenben az egyház mellett két hatalmi központ a város és a tudományegyetem. előbbi a populista. a város működésében bárki részt vehet. és utóbbi az elitista. pl. a pekingi olimpián bajnoki címet szerzett "ádó" debrecenben tanul "sporttudományokat". liu shaoang debreceni egyetem polgára. és az nem lehet hugyos józsi. debrecen polgára azonban lehet akárki.

egy mai hír, hogy a gróf tisza istván alapítvány mellett működő tudományos testület tagjai közé választották többek között:

Prof. Dr. Anupam Agarwal
Prof. Dr. Bo Akerström
Prof. Dr. Dominik Schaer
Prof. Dr. Elias Arnér
Prof. Dr. Gunnar Saeter
Prof. Dr. Jean-Baptiste Michel
Prof. Dr. Józef Dulak
Prof. Dr. Louis Joseph Ignarro
Prof. Dr. Martin Feelisch
Prof. Dr. Robert Tijdeman
Prof. Dr. Roman Czaja
Prof. Dr. Stephan Immenschuh
Prof. Dr. Takaaki Akaike

a gróf tisza istván alapítványt a magyar állam finaszírozza. és megfizet külföldi orvosokat, hogy lobbizzanak a tudományos pénzek megítélésében magyarország mellett. az egyetem költségvetése nagyobb, mint a városé. és elég erős műveltségi "cenzus" van.

Gery87 2022.02.14. 21:51:52

@Boldeone2:

" Ezt így ebloc megint nem lehet kijelenteni."

Természetesen nem. De általánosítani lehet, megtettem:) Saját tapasztaltból csupán.

"Ez a rendszer csak úgy működik , ha legalább formailag mindenkinek azonos jogokat adnak
Senki nem egyezne bele , hogy különböző jogállású polgárok legyenek. A jognèlküliek biztos nem "

Demokratikus keretek között nyilván senki nem mondana le önként a beleszólás jogáról.
Ezért kell arra törekedni hogy a döntések többsége már alacsony szinten, minél kisebb közösségen belül végbemenjenek, legyen erős decentralizáció és autonómia, lehetőleg közvetlen módon, képviselők nélkül. A kis közösség hatékony, mert nagyobb az egymásrautaltság, ismertség és ennek a gyakorlati haszna is jobban érzékelhető. Ahol egy "térnyi ember" elfér még a nyílt szavazás is belefér.

(Ha Béla tudja Józsiról hogy fog szavazni - és kérdőre vonhatja miért emelte fel a kurva kezét - akkor az egy őszinte dolog, nyílt dolog és lesz benne felelősség is)

A lényeg hogy a lehető legkevesebb hatalom és döntési jogkör maradjon a képviselők és a kormány kezében. Amit pedig lehet népszavazással kell megoldani.

2022.02.14. 21:56:41

az egyetemváros polgárainak körébe különféle műveltségi szinteken lehet belépni.

és a legfelső szinten megfizetnek nyugalmazott professzorokat, akár nobel díjasokat is azért, hogy mások kutatási pénzeket szerezzenek. mert ugye nincs objektív mérce arra nézve, hogy mégis kinek mennyi járjon. ez példa arra, hogy nagyon magas műveltségi szinteken is lobbi csoportok működnek.

alöksz róz 2022.02.14. 23:05:28

@Gery87: "Nem a papír számiit, pont ezért ha lenne bármi cenzúra akkor az teszt/vizsga alapú lenne nem végzettségé." - és mit tesztelnél?
például gazdasági kérdésekben adsz 10 kérdést, ha úgy felel ahogy szeretnéd, jobbnak ítéled mint aki évekig tanulta? pláne hogy legtöbbször nem is lehet eldönteni amik a való életben fordulnak elő?

alöksz róz 2022.02.14. 23:08:18

@Gery87: "Ha Béla tudja Józsiról hogy fog szavazni - és kérdőre vonhatja miért emelte fel a kurva kezét - akkor az egy őszinte dolog, nyílt dolog és lesz benne felelősség is " - csak nem lesz soha demokrácia. most pontosan azt írtad le, mi a diktatúra.
:D

alöksz róz 2022.02.14. 23:23:54

@Gery87: "Attól még hogy valaki diplomás nem lesz okos.
És attól még hogy valakinek nincs nem lesz hülye. Persze az arányok eltérőek." - oké, ez igaz. de szerintem minél jobban beszűkíted, annál inkább a szélsőségek fognak dominálni.

Gery87 2022.02.15. 22:20:48

@alöksz róz:

Minden műveltségi teszt elfogult valami felé, tükröz egy normát, ilyen alapon akkor ne kérjünk számon semmit!

Gery87 2022.02.15. 22:21:46

@alöksz róz:

Miért Svájcban a köztéri nyilallt szavazás, amikor Béla látja ki hogy szavaz az diktatúra?

Gery87 2022.02.15. 22:23:09

@alöksz róz:

Most is a szélsőségek dominálnak nem?
Megy a fröcsögés az egybites ostoba gyűlölködés.

alöksz róz 2022.02.15. 22:31:03

@Gery87: amikor kérdőre vonhatja.

alöksz róz 2022.02.15. 22:31:50

@Gery87: azok érzelmek, nem ideológiák

alöksz róz 2022.02.15. 22:35:24

@Gery87: "ilyen alapon akkor ne kérjünk számon semmit" - igen, pont ezt mondom, a szavazókon előzetesen értelmetlen bármit számonkérni.

több szempontból is hülyeség, ezt magyarázza neked itt mindenki :-)

alöksz róz 2022.02.15. 22:37:08

@Gery87: a 'köznépi' szavazás csak akkor lehet demokratikus, ha titkos.

Gery87 2022.02.16. 22:42:03

@alöksz róz:

Ez személyes, nincs jogi következménye, de ha fel kell vállalni azt amit teszel, az előnyére válik a társadalomnak, polgári vonás. A krumpliért suttyomban titkon leszavazó proli az nem demokrácia.

Gery87 2022.02.16. 22:42:54

@alöksz róz:

Populizmus van, semmi több.
A két tömb jobbnak gondolja magát a másiknál, hogy mire fel, az mindegy.

Gery87 2022.02.16. 22:45:34

@alöksz róz:

Nem hülyeség, aki részt akar venni a közösség formálásban, a politikában az nem lehet felelőtlen és megvehető.
Valamit bizonyítani kéne hozzá, kockázatot vállalni.
Különben csak bábokról van szó, akiket manipulál és rángat a hatalom.

Gery87 2022.02.16. 22:47:23

@alöksz róz:

Titkos is lehet.
De kis közösségekben felesleges, akár nyilt is lehet sőt...
Ez olyan mint a béred amit elvileg sok munkahelyen nem mondhatsz el senkinek, mert kirúgnak érte, de úgy is mindenki tudja a másét és mennyivel tisztább ha tudod, nincs sumák meg hazudozás....

Gery87 2022.02.16. 22:52:01

Én úgy gondolom hogy eleve a felelős polgári léthez hozzátartozik hogy van értékrended és elveid és ezeket megosztod a közösséggel, vitázol, érvelsz mellette, eszmét cseréltek, meggyőzöl stb...aktívan politizálsz.
Tehát a közösség felé egy nyílt szavazás semmi újat nem fog elárulni rólad, csak azt amit eddig is tudtak és megosztottál.
A titkos szavazás akkor mit szolgál? hogy hazudhass és ne lehessen felelősségre vonni, kérdőre vonni...tagadj és sumákolj.
Vállald amit gondolsz és szeretnél. Mi ebben a rossz?

Gery87 2022.02.16. 23:01:26

Az a helyzet ma egyébként hogy mindenféle ember közül egyet nem találok, ismerek aki a Fideszre szavazna, mégis azért az emberek fel rájuk szavaz. Akkor hogy van ez?
Miért bujkálnak, rejtőzködnek, hazudnak?
Vállalja a kurva véleményét mert akkor lehet vitázni, beszélgetni, eszmét cserélni, meggyőzni egymást. ezzel csak átengedik a diskurzust a politikusoknak és úgy tematizálnak ahogy akarnak, és az lesz amit akarnak, mert nem nincs párbeszéd a szavazók között, mindenki egy buborékba kerül!
lásd: ha nem mondom el hogy fideszes vagyok, nem is kell vitáznom s érvelnem e mellett, tehát soha nem fogok a való életben kompromittálódni, marad a plakátharc meg a kommentmező...aztán csodálkozunk hogy itt tartunk.

Serény Vélemény 2022.02.17. 08:38:21

@Gery87: "A titkos szavazás akkor mit szolgál? hogy hazudhass és ne lehessen felelősségre vonni, kérdőre vonni...tagadj és sumákolj."

Igen, és utána letagadhasd, hogy a fideszre szavaztál, mert ó dehogy. Pedig... ott a fülke magányában mégiscsak valahova teszed az egymást keresztező két vonalat, és ahova teszed, az számít, nem az, hogy mit beszélsz előtte, meg utána...

alöksz róz 2022.02.17. 10:02:43

@Gery87: "mindenféle ember közül egyet nem találok, ismerek aki a Fideszre szavazna, mégis azért az emberek fel rájuk szavaz. Akkor hogy van ez?" - buborékban élsz.

volt munkahelyemen volt egy agresszív nagyhangú dékásproli, mindig kiabál, hőbörög és nagy hangon szidja a fideszt. senki nem állt le vele nyílt vitát folytatni, vajon miért? :-)

alöksz róz 2022.02.17. 10:05:17

@Gery87: megvitatod ha akarod és van kivel.
akármilyen kis közösségről van szó, ha bárki számonkérheti rajtad a szavazatodat, az nem demokrácia.

alöksz róz 2022.02.17. 10:15:58

@Gery87: "nincs jogi következménye" - és? nemcsak jogi következmény van.

döntésednek van olyan egy olyan objektívnek tekinthető következménye, amire maga a döntés irányul.
minden más befolyásoló tényező, ami más emberek részéről éri, nemkívánatos tényező.

alöksz róz 2022.02.17. 10:21:46

a képviseleti demokráciában meg a titkos szavazás nem demokratikus.
a küldött szavazatát ismernie kellene a küldőknek, végül is azért küldték, hogy az ő véleményüket képviselje.
és a visszahívhatóság is fontos lenne.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása