magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Le se szarják

Érdekesek eddig a választási adatok.

Kb. 8,2 millió ember választásra jogosult, ebből kb. 7,8 millió belföldi lakos.

430 ezer jelentkezett be leveles szavazásra, s 10 ezer ember követségi szavazásra.

A leveles szavazók döntő többsége határontúli (Trianon) magyar, akinek sose volt magyarországi címe, így itt eleve csak a leveles szavazás lehetséges.

Levelesen egyébként bárki szavazhat, akinek nincs magyarországi lakcíme, de egyszerűen nem szokás az országból elmenéskor megszűntetni a lakcímet. Nincs ugyan erről megbízható statisztikám, de személyes megfigyelésem: az emberek 98-99 %-a megtartja magyar lakcímét. (Ez egyébként 2013-ig jogellenes volt, de akkor se tartotta be senki, ma pedig már nem is jogellenes.)

Mennyi a kitántorgók száma? Alapvetően csak becslések vannak erről, hiszen 1990 óta a magyar állam nem rendelkezik erről adattal, hiszen teljesen szabad az utazás és költözés. A fideszes becslések szerint 300 ezer, a ballib becslések szerint 1 millió. Most ne foglalkozzunk azzal mennyi pontosan, vegyük a kettő átlagát, azaz legyen 650 ezer. (Én egyébként 500 ezerre tippelnék.)

Ezek mondjuk kétharmada legyen szavazókorú, s vonjuk le belőle az 1-2 %-nyi címmegszüntetőt. Marad így 420 ezer ember.

Azaz: 420 ezerből 410 ezer nem regisztrált. De mondjuk az, 10 % majd hazalátogat a szavazásra, s még 20 % nagyon messze lakik a legközelebbi követségtől, ezért nem regisztrált. A végeredmény: 290 ezer.

Azaz a kitántorgottak 96-97 %-a nem regisztrált a szavazásra, alig 3-4 %-ot érdekli az ügy.

Ezzel rögtön megdől a ballib narratíva, mely szerint a kitántorgók mind sikeres, magasan képzett, lelkes, fiatal ellenzékiek, akik elmenekültek Zorbán diktatúrájából. Dehát miféle lánglelkű ellenzéki az, aki nem hajlandó még regisztrálni se Zorbán elüldözése céljából?

Persze a valós magyarázat más. Aki elmegy egy országból, az jellemzően elveszti érdeklődését volt országa iránt. Persze mindig van egy erősen érdeklődő kisebbség, akik továbbra is követik volt országuk eseményeit, ők jellemzően kiemelten tájékozottak, de nem ilyen az átlag.

Egy emlék saját forrásból. Apai nagymamám - bár élete 90+ %-ában Magyarországon élt - mindig csakis bolgárnak tekintette magát. Dehát az évi átlag egy darab egyhetes bulgáriai tartózkodás nem tette őt bevatottá a bolgár ügyekben. Pedig annyira büszke volt nemzetiségére, hogy nem vette fel a magyar állampolgárságot se nagyon sokáig, egészen addig, míg egyszer, már a 90-es években le nem szállították egy buszról a magyar-szlovák határon: befizetett egy 3-napos szlovákiai üdülésre, a busz meg olyan határátkelőn ment át, ahol csak magyar és szlovák állampolgárok mehetnek át. Szóval természetesen szavazni is járt a budapesti bolgár követségre. Ennek első alkalma - 1990 tavaszán - viccesre sikeredett: nekem telefonált - mint a bolgár belpolitikában leginkább jártas rokonnak -, hogy "itt van vagy 40 párt, egyiket se ismerem, most kire szavazzak?".

Szóval vonjuk le a következtetést: a kitántorgottak zöme le se szarja magyar választásokat.

Én persze regisztráltam, a regisztráció kezdete 1. napján, már régesrég meg is kaptam a visszaigazolást.

213 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3317499646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.02.17. 22:11:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem igen emlékszem rá, de én sose szerettem volt benne valami dacos, gőgös tanárbácsis jelleg....oké voltam 10 éves de akkor is.

Tapi2021 2022.02.17. 22:14:42

@Boldeone2: "A normatíva megszűnt , mindenre pályázni kell"

Hát igen, seggvakarásért nem fizetünk közpénzből. Meg azért, hogy 8-10 publikációból írjanak egy tizenegyediket.

(Persze de, csak talán már kevesebbet végre.)

Tapi2021 2022.02.17. 22:35:45

@Boldeone2: Ezek a körök UGYANAZOK!

Kit érdekel, hogy kimondták?
Cseh Katalin meg Donáth elvtársnő az EU-ban az ország ellen dolgozik? Magyar (zsidó) újságírók írnak rendszeresen cikkeket külföldi lapokba a kormány ellen..? Amit aztán lehoznak a magyar baráti lapok, mint New York Times, Guardian, Politico... cikket??? És "kimondták"? EZEK?

Kit érdekel, mit mond ki ez a nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda? És kinti szövetségeseik?

Attól, mert sokan mondanak egy hazugságot, nem lesz igaz!

Te is állandóan hazudsz, csúsztatsz, félreértesz és félremagyarázol. És semmi ellentétes infót nem vagy hajlandó befogadni, ami megzavarná a hitedet. Kognitív disszonancia ugye.

És mindig ugyanazokat. Hiábavaló neked bármit elmagyarázni, igazolni. Megint itt van a Néppárt. Az a Néppárt, amelynek legerősebb pártja a CDU egyrészt veszített a választásokon, mert már nem képviseli azokat, akik szavaznának rájuk, másrészt maga is úgy gondolja már, hogy minek a C a nevükben, ha úgy sem keresztények már?
És Orbánék kanyarodtak el az eredeti néppárti útról?

De nem érted, mert nem akarod érteni. Csak mondod, mondod, ezredszer ugyanazokat a mantrákat.
Ezt a kibaszta őket a Néppárt-ot is el fogod még sütni nyilván százszor. Hiába az a tény, hogy egy konzi-ker.dem.-nemzeti útról durván letért szervezetről van szó, amelyet az ezen az úton EGYENESEN továbbhaladó Fidesz már nem tudott és akart követni. Balra a progresszióba. Mint itthon a Jobbik. Gerinctelen fosként.
Számotokra csak egy lehetséges és elfogadható narratíva van: kibaszta őket a Néppárt.

Ez van. Higgyétek. Erős a ti hitetek. (És a sok önállóan gondolkodó ballib mind ugyanezt gondolja. És csak ezt... Nincs agymosás, manipuláció. Áááá..., hogy lenne. Csak pár százezren szóról szóra ugyanazokat gondoljátok.)

Nyilván a kifárasztásunkra játszol az állandó ismétlésekkel. :-(

Tapi2021 2022.02.17. 22:38:26

@Boldeone2:

"- Hogy fejezi ki egy durván pártkomisszár a nemzet egysègèt??"

Pont úgy, mint az SZDSZ-es Göncz Árpád vagy ahogy Róna, vagy Iványi Gábor urak fejeznék ki!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 22:38:40

@Gery87:

Beszéljünk m ost csak a parlamenti választásról!

Miért ne szavazhasson rajta az idegenben élő állampolgár?
S miért szavazhasson rajta a belföldön élő idegen állampolgár?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 22:48:45

@Gery87:

Már az ókori görögöknél is így ment, pedig az demokratikusabb rend volt.

Boldeone2 2022.02.17. 23:14:09

@Tapi2021: Ez igaz. Szeretnék, ha az ő szervilis kiszolgálóik és rokonaik gyarapodnának inkább, nem azok, akik nem hajbókolnak és mernek nekik ellentmondani"

-Èppen az ellenkezője az igaz : meg kell teremteni a közpènzek átláthatóság , erre van politikai szándèk, korrupciós ügyèszsèget terveznek felállítani, ami jó dolog

Hát igen, seggvakarásért nem fizetünk közpénzből"

- A fideszes politikusok seggvakarását is közpènzekből fizetjük , csak arra milliárdok mennek!

Magyar (zsidó) újságírók írnak rendszeresen cikkeket külföldi lapokba a kormány ellen.."

- Jay hogy zsidók , már az is lènyeges! Egy darabig majdnem komolyan vettelek...így már kilóg a lóláb!

Kit érdekel, mit mond ki ez a nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda? És kinti szövetségeseik?"

- A tènyek azok , hogy a Fideszt kirakta a Nèppart is! Az Európai Parlament , az európai embereket kèpviselők kimondták a verdiktet ", illetve a magyar társadalom másik fele ; a városi polgárság , az èrtelmisèg nagyobb súllyal
Hazaárulást èn inkább Orbán rèszèről látok : kiárusítja a magyar èrdeket

Boldeone2 2022.02.17. 23:32:23

@Tapi2021: is állandóan hazudsz, csúsztatsz, félreértesz és félremagyarázol. És semmi ellentétes infót nem vagy hajlandó befogadni, ami megzavarná a hitedet. Kognitív disszonancia ugye."

- Ez teljes mertèkben igaz rád Èn a tènyeket mondom, te viszont rikácsolsz : "nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda"
Ez nem érv , egy vitában!

És Orbánék kanyarodtak el az eredeti néppárti útról?"

- Orban politikája radikalizálódik: elindult először a liberális internacionalè alelnökekènt, ma meg már az európai fasiszták között politizál, az oroszok által fizetett EU - bomalasztó szèljobbal , köztük egy magyargyűlölő román párttal együtt kongresszusoztak..

.amelyet az ezen az úton EGYENESEN továbbhaladó Fidesz már nem tudott és akart követni"

- Egyenes úton " hová az egyenes úton ? A liberalizmusból eljutottak az illeberalizmusig , de lassan a felvilágosodás elveinek megtagadásáig . Ma is egy cinikus nèpirtó görènyt fogadtai, Bolsonarót , de más elnyomó diktátorok is szívesen látott vendégek , mi több szövetségesek Magyarországon

Higgyétek. Erős a ti hitetek. (És a sok önállóan gondolkodó ballib mind ugyanezt gondolja. És csak ezt... Nincs agymosás, manipuláció."

- Egyrèszt , nem vagyok ballib . Erős hitetek nektek van . Engem a tènyek èrdekelnek,nem a hitek! Az igaz premisszák alapján , logikai úton bebizonyított konklúziók
Te vagytok a hitelves, propaganda- agymosottak !

Nem veletlenül van a Fidesznek legnagyobb nèpszerűsege a kevèsbè tanult társadalmi csoportok között!!

Boldeone2 2022.02.17. 23:46:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ne feledjük : Göncz Árpád nem SZDSZ - s tagsága miatt lett köztársasági elnök, hanem 56- os múltja, írói munkássága , társadalmi szerepe miatt . Kisgazdapárt tagja is volt ...
Nem egy Novák Kata szintű ember ...
Ha a Fidesz fair akart volna lenni , akkor egy olyan konzervatív jelöltet jelöl , aki többè- kevèsbè elfogadható , vagy legalább függetlennek tűnik
Nováknál már Áder is függetlenebb volt
Ez így megcsúfolása a posztnak.

Boldeone2 2022.02.17. 23:50:47

@Tapi2021: Göncz nem az SZDSZ tagsága miatt lett köztársasági elnök . Olvass utána az èletènek !
A másik két úriember pedig csak feldobott nevek , de Novák Kata egy vèrfideszes, full Orbán- szervilis , ráadásul...

odod94 2022.02.18. 07:28:36

@Gery87: a német nyugdíjas házaspár szavazhat az önkormányzati választásokon.

vergyula 2022.02.18. 08:11:16

@ulpius66: Felvetődött a "szabályok ferdítgetése", erre hoztam példákat.

1. Maga Kövér elvtárs ismerte el, hogy "bűvészkedtek" a körzetek határaival.
2. A "vesszőparipa" földbe döngölt, nyertél. De azért idézek egy cikkből:
"A fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) tehát egyszerűen nem lesz többé büntethető."
3. Felőlem lehet 1 fordulós a választás. Tény, hogy a Fidesz vezette be, tény, hogy a Fidesznek ez előnyt biztosít. (Még ha a német rendszert másolta is.) Tehát szabályt változtatott, saját előnyére.
4-5. A lényeg az eltérő lehetőségek biztosítása, "véletlenül" úgy, hogy az a Fidesznek kedvezzen.

Tényleg nem zavart az amerikai levélben szavazás. Nem sok közöm van hozzá. Bár az eszembe jutott, hogy a nagyarányú demokrata levélvoks talán a republikánusok analfabetizmusának köszönhető.

Yorg 2022.02.18. 08:29:07

"2. A "vesszőparipa" földbe döngölt, nyertél. De azért idézek egy cikkből:
"A fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) tehát egyszerűen nem lesz többé büntethető.""

Ez a cikk így kezdődik:

"A Fidesz új törvénymódosítása lényegében legalizálja a voksturizmust, amivel nyíltan veszélybe sodorja a választások integritását – írja keddi állásfoglalásában a Társaság a Szabadságjogkért (TASZ) jogvédő szervezet és a Political Capital elemzőintézet."

Te tényleg nem érted, hogy nekünk, fideszeseknek ezeknek a szervezeteknek a szava nem ér semmit?

Yorg 2022.02.18. 08:29:52

"Tény, hogy a Fidesz vezette be, tény, hogy a Fidesznek ez előnyt biztosít."

Nem tény, propagandahazugság.

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:31:27

@Boldeone2: ... ráadásul nő, családanya, nagycsaládos, képzett, intelligens, középosztálybeli. A tipikus ősellenség baloldalon!

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:34:16

@Boldeone2: "A liberalizmusból eljutottak az illeberalizmusig , de lassan a felvilágosodás elveinek megtagadásáig "

Ez például nálam pont egy jó pont!

Yorg 2022.02.18. 08:38:01

"1. Maga Kövér elvtárs ismerte el, hogy "bűvészkedtek" a körzetek határaival."

Ez is szinte egészen biztosan hazugság.

"4-5. A lényeg az eltérő lehetőségek biztosítása, "véletlenül" úgy, hogy az a Fidesznek kedvezzen."

Hazugság, már ezerszer le lett írva, hogy a követségi szavazatoknál a pártok erősorrendje kb. megegyezett az országos erősorrenddel, azaz a hazug legendákkal ellentétben azok, akiket a Zorbán-rendszer elüldözött, nem szavaznak túlnyomórészt az ellenzékre.

"Bár az eszembe jutott, hogy a nagyarányú demokrata levélvoks talán a republikánusok analfabetizmusának köszönhető. "

Ez milyen aljas megjegyzés! Szégyellhetnéd magad.

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:43:53

@Yorg: Nem a szervezetek "szavával" van probléma, hanem ez a dolog, hogy ti. "fiktív lakóhely" a középosztálybeli, jobban szituált emberek egyik túlélési stratégiája. Mert kiköltözni könnyű jó környékre, de ott olyan iskolát találni, ami a gyerekek igényének tényleg megfelel, nem könnyű. Ezért olyan emberek - nálunk pl azok, akiknek céges autót tesz a cég a feneke alá - is nagyon nagy számban éltek a "bejelentkezünk a haverhoz, hogy a gyerek a y. kerületi tornatagozatos suliba járhasson", jellegű megoldásokkal.

Yorg 2022.02.18. 08:47:20

@Serény Vélemény: Azzal van a probléma, hogy ezen szervezetek szerint a törvénymódosítás motivációja a választás manipulációjának elősegítése volt, miközben teljesen más, pl. az általad leírtak.

Tapi2021 2022.02.18. 08:53:00

@Boldeone2: "- Jay hogy zsidók , már az is lènyeges! Egy darabig majdnem komolyan vettelek...így már kilóg a lóláb!"

Ez akkor lényeges, ha kiad egy mintázatot. És kiad. Sajnos.

Ha minden századik kormányellenes publicista lenne zsidó, nem lenne releváns. De, ha tízből nyolc... :-(

Tapi2021 2022.02.18. 09:05:56

@Boldeone2: "- Orban politikája radikalizálódik: "

Csak úgy, mint pl. a volt finn belügyminiszter asszony, akit egy bibliai idézet miatt bíróság elé állítottak!!! (Amit a saját EGYHÁZÁNAK ÍRT!)

Ő is úgy radikalizálódik, hogy marad normális kereszténynek, miközben körülötte a világ egyre pogányabb és intoleránsabb!

Nem látod ezt (be), mert nem érint. Minket keresztény-konzikat meg nagyon.
Mindössze néhány év alatt jutottunk el a "végre szabadon lehetünk keresztényektől", a "bíróságra mentek egy bibliai idézetért"-ig. Exponencálisan.

Szóval nem a finn hölgy, mert nem az OV kormány tesz nagy kanyarokat, hanem a környező társadalmak, politikai éra.
És aki marad az elveinél, abból lesz az új felállásban radikális.

Tapi2021 2022.02.18. 09:24:22

@vergyula: Melyik szabály az, ami csak az ellenzékre vonatkozik, a Fideszre nem?

Mert, ha van ilyen, akkor valóban egyenlőtlenek a feltételek. Ha nincs, akkor meg mindenkinek azonos.

Nincs "Fideszes" választókerület egy városban, mert mindenhol vegyesen laknak. Lehet, hogy egyes helyeken többen szavaznak ide vagy oda, de ez FELADAT a másiknak, hogy DOLGOZZON azért, hogy ő legyen a szimpatikusabb! Nem?

Az egy forduló, a lakcímmel nem rendelkezők levélszavazása... mindenkinek ugyanaz a pálya.
A Fidesz is egyfordulós választáson indul, meg az ellenzék is.
Az ellenzéki pártokra is lehet levélben szavazni...!

Szóval nem rinyálni kell, meg magyarázkodni, hanem embereket meggyőzni az igazunkról és, hogy jobbak vagyunk, mint a másik.

Tapi2021 2022.02.18. 09:34:46

@Yorg: Alapból mindent rosszindulatúan értelmeznek!

Mint a tegnapi interjúban Inkei: Világszínvonalú és remek az új Eiffel színház, még Szinetár Miklós szerint is,... de szar, mert "drága", miért ott épült, ki tudja, fenn lehet-e tartani..., szar, de nem értek az operához... Miért nem tartják meg a Városligetet a rovaroknak, madaraknak, miért építenek oda világszínvonal művészeti intézményeket... Stb.

Merő rosszindulat az egész ballib banda.

vergyula 2022.02.18. 09:40:13

@Yorg: Hagyjuk a szervezeteket, nézzük részleteiben!
- szerinted létezik voksturizmus?
- elősegíti ezt a törvénymódosítás?
- akkor esetleg több voksturista lesz?
- veszélybe sodorja ez a választások integritását?

vergyula 2022.02.18. 09:41:18

@Yorg: Melyik része? Nem ők vezették be? Nem biztosít nekik előnyt?

Tapi2021 2022.02.18. 09:45:05

@vergyula: "- szerinted létezik voksturizmus?
- elősegíti ezt a törvénymódosítás?
- akkor esetleg több voksturista lesz?
- veszélybe sodorja ez a választások integritását? "

Elméleti kérdés: melyiket nem csinálhatja vagy csinálta/csinálja is az ellenzék?

vergyula 2022.02.18. 09:45:17

@Yorg: „Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról, nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés, vagy nem volt benne ” - Kövér, 2018.
Ezer oldalon megtalálható. Ha mind hazudik, mutasd a Kövér által megnyert rágalmazási perek listáját.

Az megjegyzés csak egy komolytalan szúrkálódás részemről.

vergyula 2022.02.18. 09:47:24

@Tapi2021: Elméleti kérdés 2: jó az nekünk, ha mind2 oldalnak lehetősége van csalni?

vergyula 2022.02.18. 09:49:26

@Serény Vélemény: Miért szükséges az Y. kerületi iskolához Y. kerületi lakcím, ha ilyen könnyen és nyilvánvalóan kijátszhatóvá teszik?

vergyula 2022.02.18. 09:53:58

@Tapi2021: Megszüntette a 2. fordulóban a különböző pártok jelöltjeinek egymás javára történő visszalépésének lehetőségét. Ez a Fidesznél kevésbé volt divat, tehát nem ők veszítettek rajta, ergo nyertek.

Tapi2021 2022.02.18. 09:59:30

@vergyula: Nem lenne életszerűtlen, hogy aki teheti, tologat körzethatárokat. Amit azonban nem tud, az az, hogy odaköltöztesse a saját szavazóit vagy megakadályozza, hogy más pártok meggyőzzék őket és "átálljanak" hozzájuk.

Mindenütt egy heterogén populáció él. Amelyben lehet, hogy egyik választáson többen ide, de már a másikon amoda szavaznak. Szóval egy határtologatás vagy hoz a konyhára vagy nem. Ha egyszer hozott, semmi nem garantálja, hogy újra hozni fog. Lásd elveszített egykor jobb-konzi budai körzetek!

Minden a meggyőzésen múlik!

Tragédia, hogy a keresztények egy sajnálatosan nagy hányada most is az ellenzékre készül voksolni. Amivel átpasszolhatják a kormányzást oda, ahol lényegében az összes magyar nem keresztény, sőt keresztényellenes párt tömörül.
Tehát csak meggyőzés (manipuláció) kérdése, ki, hová szavaz.

Ha elhiteted a keresztényekkel, hogy nem a kereszténydemokraták, hanem a szocialisták, globalisták, pogányok fogják jobban képviselni az érdekeiket - ami ugye lehetetlen -, oda szavaznak. :-(
Ilyen az ember. Végtelenül becsapható, manipulálható.
És nem mondhatjuk, hogy ebben az ellenzék nem jó. Mert az.
Ezt igazolják az önmaguk érdekei és értékei ELLEN szavazó ker.-konzik tömegei.

Tapi2021 2022.02.18. 10:04:00

@vergyula: Nem lehet akkora tömegeket megmozgatni, hogy az 1. ne legyen azonnal feltűnő, 2. valóban eldönthessen egy választást.

És mivel a lehetőség mindenkinek egyformán adott, ezt nem lehet úgy beállítani, hogy csak egynek lehet jó.

vergyula 2022.02.18. 10:07:05

"Melyik szabály az, ami csak az ellenzékre vonatkozik, a Fideszre nem?

Mert, ha van ilyen, akkor valóban egyenlőtlenek a feltételek. Ha nincs, akkor meg mindenkinek azonos."

Ez az érvelés nagyon fideszesre sikerült. Már majdnem "Boldog Karácsonyt!".

Megpróbálok egy példát írni. 2 csapat versenyez, melyikük tudja előbb kipakolni egy kamionból a dolgokat egyenként.
Az egyik csapatot 3 tízéves gyerek alkotja, a másikat Fekete Laci.
A verseny előtt már csak abban kéne megegyezniük, hogy a kipakolandó áru mondjuk 3db 100kg-os üllő legyen, vagy 100db 3kg-os dinnye. A feltételek egyenlőek mind2 esetben. Vajon tisztességesek is?

Tapi2021 2022.02.18. 10:08:06

@vergyula: Egyszerűbb lett a rendszer. A választókat sem lehet "meglepni" egy általuk eredetileg nem kívánt koalával, vagy visszaléptetéses machinációval.
Most nyíltan, előre kell a sorokat rendezni. Meg is tették. Magyarosan. Széljobbtól, a szélbalig összeálltak.
Így nem lehet kormányozni, csak bénázni, sem egységes, koherens jövőképet felvázolni, azért küzdeni, de legalább a választóik tudják, mit, kiket vesznek.

GyMasa 2022.02.18. 10:09:52

@vergyula:
"- választási körzetek határainak átrajzolása"
Erre alkotmánybírósági határozat volt 2007-böl (na, ki volt akkor kormányon???), mert a demográfiai változások miatt torzult a képviselet.
A szocik is megváltoztathatták volna, de ök ehelyett inkább élvezték az elönyét.

"- voksturizmust elősegítő törvények"
A voksturizmus mindnekit egyformán segít...
Merugye ellenzéki oldalról nem voltak nem hivatalos javaslatok, hogy ki, hová jelentkezzen át, tömegesen?

"- második forduló megszüntetése"
És azzal mi a probléma?
Az, hogy a válsztók elöre tudják, hogy a kefvenc pártjaik kikkel fognak összeállni, hogy megszerezzék a hatalmat?

"- levélben szavazás lehetősége a "lefizetett" határontúli magyaroknak"
Ezzel ne gyere már, mert pont ebben a topikban lett SOKADSZORRA elmagyarázva, hoyg miért, és hogyan hazudozik konstans módon az ellenzék ebben a témában!
Totál unalmas már teljesen az elejéröl ugyanazt elmagyarázni az ellenzéki aranyhalaknak.

"- szavazás, mint egész napos (és költséges) program a kivándoroltaknak"
Ezt is megbeszéltük.
Óriásit tévedsz, ha azt hiszed, hogy a "kivándoroltak" között érdemben vannak annyiak, hogy azon múljon az eremény.
Én pl. eddig MKKP szavazó voltam, de most erösen gondolkozom, hogy mégis a fideszre szavazok, csakhogy egy erösebb üzenetet küldjek az ellenzéknek, mert öket tartom a kormányváltás legnagyobb akadályának. Itt Münchenben.

Yorg 2022.02.18. 10:10:58

@vergyula: -Létezik, de hatása a választási eredményre elhanyagolható. És MINDEN oldalon létezik, nemcsak a FIDESZ-nél!!! Maga Márki-Zay is felszólította híveit, hogy voksturistáskodjanak!

-Nem segíti elő, ez egy hazugság, eddig is könnyedén megoldható volt

-Érdemben nem lesz több, a választást érdemben nem befolyásolja, hazug propaganda ezen rugózni

-Nem

Tapi2021 2022.02.18. 10:11:22

@vergyula: Ez nem releváns példa.
Ha egy kerületben két politikus indul, az ott élők arra szavaznak, akire akarnak. (Aki meggyőzte őket, hogy ő a jobb választás!) Akár Fekete Laci, akár egy cingár gyerek indul.

GyMasa 2022.02.18. 10:13:01

@ulpius66:
"MI A TÖKÖM KÉNE MÉG????"
Szerintem arra gondol, hogy legyen benne a törvényben, hogy csak az összefogásra lehet szavazni..
Mint a viccben:
- Van káposzta
- Igen
- És mit lehet választani?
- Kéred vagy nem?

Yorg 2022.02.18. 10:13:53

@vergyula: Nem biztosít nekik előnyt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 10:14:59

@vergyula: ha valakinek 1200 napból nincs 1 ilyen napra ideje, az ne ríjjon diktatúrát.
Ott van pl. Kuba, költözzenek oda, ott nem kell ilyen felesleges drágaságra, mint a szavazás, egy egész napot rááldozni.

Tapi2021 2022.02.18. 10:16:46

@GyMasa: "Ezzel ne gyere már, mert pont ebben a topikban lett SOKADSZORRA elmagyarázva, hoyg miért, és hogyan hazudozik konstans módon az ellenzék ebben a témában!
Totál unalmas már teljesen az elejéröl ugyanazt elmagyarázni az ellenzéki aranyhalaknak."

De hát mindenki ezt csinálja. Bolderone is. TÖK mindegy, mit mondasz, úgy is marad a hiténél.

Ide senki nem megérteni jön valamit, hanem nyomatni azt, amiben hisz.
Tegnap pont ezt írtam én is neki.

A sulykolásra és a kifárasztásra mennek.

GyMasa 2022.02.18. 10:17:36

@Boldeone2:
Szerintem nektek csak az fáj vele kapcsolatban, hogy nem a progresszív genderfrakció fogja az ország elsö, nöi köztársasági elnökét adni...
Merugye, ök egy fehér férfit javasoltak...

GyMasa 2022.02.18. 10:18:46

@odod94:
Mint, ahogy én is, magyar állampolgárként szavazhatok az itteni (München) önkorma´nyzati választásokon.

vergyula 2022.02.18. 10:22:27

@Tapi2021: A meggyőzésen tényleg sok, már ami a bizonytalanokat illeti. A biztos pártválasztóknál viszont nagyon csekély a pálfordulás. Elég sok szó esett már itt a véleménybuborékokról. Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, ha arra sem hajlandó, hogy a másik oldalról elolvasson egy cikket, meghallgason egy interjút? Teljes elzárkózás. Ehhez képest az általam korábban leírt szabályok konkrétumok. Lehet persze azon vitázni, hogy mekkora a hatásuk. Ha minimális is, azon néha a 2/3 múlik.

Yorg 2022.02.18. 10:23:55

@vergyula: Tipikus ballib manipuláció, a mondat második felét lehagytad:
"de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben, amit a szocik alkottak meg"

Komolytalan, hogyne. Rendkívül ízléstelen volt. Szégyelld magad!

vergyula 2022.02.18. 10:25:09

@Deak Tamas: Ez mondjuk igaz. Az jutott eszembe, amikor valaki szidja a rendszert, de "amúgy évtizedek óta nem járok szavazni".

GyMasa 2022.02.18. 10:25:51

@vergyula:
csalás mindig volt/van/lesz.
Azt nem tudod elkerülni.
Lopni, meg ölni sem szabad.
A két kérdés, hogy könnyen le lehet-e leplezni, illtve, hogy bztosít-e többletjogokat valakinek (azaz diszkriminatív-e).

Yorg 2022.02.18. 10:26:36

@vergyula: "Ez a Fidesznél kevésbé volt divat"

Hazugság, 1998-as választást már elfelejtetted?

GyMasa 2022.02.18. 10:28:25

@Deak Tamas:
Hát, majd én eldöntöm, hogy kire szavazok, ha nem bánod!
;-)

vergyula 2022.02.18. 10:29:04

@Yorg: Jaja, "ő kezdte" tipusú érvelés.

"Rendkívül ízléstelen volt. Szégyelld magad!"
Az előbb már szégyelltem. Percekig.

vergyula 2022.02.18. 10:30:01

@Yorg: "1998-as választást már elfelejtetted?" Őszíntén szólva igen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 10:38:14

@GyMasa: a viccpártok léte és a rájuk való szavazás nem egyszerűen a demokrácia szándékos eróziója, hanem a demokráciába vetett hit szándékos eróziója.
A rájuk való szavazás a választói akarat nagyon durva megmásítása, királycsináló helyzetet eredményezhet, amikor olyanok szavazatával dől valamerre a mérleg, akik eleve a mérleg ilyen eldöntésének elvét kérdőjelezik meg és illegitimálják mivel a viccpártok deklaráltan elutasítják a szavazással járó felelősséget. És mivel ez hatással van a történetet komolyan vevők életére, így azért van valamennyi közöm hozzá és bánhatom is.

Yorg 2022.02.18. 10:39:28

@vergyula: Akkor nem kéne a témában nagy arccal okoskodnod szvsz.

vergyula 2022.02.18. 11:26:07

@Yorg: Nem tűnt fel, hogy azt teszem. Ahogy a véleményed szerénysége sem.

Serény Vélemény 2022.02.18. 11:28:57

@Yorg: @vergyula: No, akkor csodálkoztam el a nagyon alaposan azon, hogy az összes politikai elemző mennyire sík hülye. Én speciel ott voltam a kisgazdák székházában az első fordulóban, és bentről követtem az eseményeket. Ahogy Torgyán megnyilatkozott a tárgyalásokról, intuitív módon már tudtam is, hogy ezek meg fognak állapodni. Az elemzők meg az okosok ott okoskodtak, meg elemezgettek, közben csak figyelni kellett volna az arcokat. Egy kicsit... Sőt, én már akkor éreztem, hogy a vége az lesz, hogy a kisgazdák lesznek a töltelék a szalámiszsömlében. (Amatőrök voltak, na.)

Serény Vélemény 2022.02.18. 11:42:44

@vergyula: "Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, "

Olyan ez, mint a villanyáram. A soros hálózat elméletileg nem létezik, mint ahogy ha egy elektromos vezetékben van áram, azt nem lehet látni. Csak a hatásait érzékelni. Mert elektromágneses teret indukál maga körül, meg ilyesmi.

Például: ha van egy kormányzati cselekvés, mondjuk a lakcímes, akkor a nem létező hálózat hatása az, hogy véletlenül az összes "függetlenobjektív" sajtótermék ugyanazzal a szélsőségesen rosszindulatú magyarázattal áll elő.
Ez olyan magas szinten működik, hogy szinte mindenből sportot csinálnak, hogy bármit is csinál a kormány, annak megkeresik a legeslegrosszindulatúbb magyarázatát, és azonnal terítik a teljes sajtópalettán.
A munkáltatók jogává tették pl, hogy az alkalmazottaknál "kötelezővé" tehetik a védőoltást. Erre azonnal és minden gondolkodás nélkül jött az a narratíva, hogy a "kormány elhárítja a felelősséget".
Amikor viszont a tanároknál kötelezővé tették a védőoltást, akkor azonnal jött a "nincsdemokráciadikatúravan, elvannak nyomva a tanárok" típusú hiszti.

Egy idő után, aki egy picit is értelmes, az csak kiakad ettől a folyamatos etetéstől...

Olyan szinten megy egyébként az agymosás, hogy például az egyik kollégám partnerének munkahelyén kötelező védőoltások vannak. (Mert össze vissza utazgatnak, és nem lehet, hogy azért ne tudjon valamelyik emberük utazni, mert olyan államba megy, ahol nincs mittoménmilyen védőoltás, viszont van esélye elkapni azt a betegséget.) Az szerinte - a kollégám szerint - nem gáz, hogy ilyen van, de hogy a covid elleni védőoltást kötelezővé tegyék, aaaz fasizmus lenne a cégnél, és azért is orbánahibás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:43:07

@Deak Tamas:

A viccpárt mint ilyen tökélyre lett víve BG-ban már a 90-es években. Volt egy humorista páros. S baromira jók voltak.

A bg szabéályok szerint minden párt kap 10 perc időt az állami tv-ben, legalábbis akkor az volt. Az egyik produkciójuk: beöltöztek katonának, a 10 percük alatt bejelentették, hogy ők átvették a hatlamt, s ezentúl katonai diktatúra lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:50:14

@vergyula:

Teljesen tisztességes választás nem létezik.

Ha holnap elindulsz te, hiába vagy az ország legokpsabb embere, semmi esélyed, m ert hallott rólad pár száz ember, míg a Fidesz és a Ballibek vezető embereiről milliók hallottak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:51:54

@vergyula:

A 27 EU-tagállamból jelenleg 2-ben van kétfordulós választás. A maradék 25 tisztességtelen rendszer?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 12:05:22

@Tapi2021:

Eleve ott kezdődik: alig van az országban stabilian ide vagy oda húzó körzet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 12:11:47

@vergyula:

176 körzetből lett 106.

Nyilván aki döntött a határokról, az nem az ellenfél érdekeit nézte.

De alapvetőpen ez álprobléma. Nemigen vannak Mo-on stabil körzetek politikai értelemben.

GyMasa 2022.02.18. 12:48:46

@Deak Tamas:
"a viccpártok léte és a rájuk való szavazás nem egyszerűen a demokrácia szándékos eróziója, hanem a demokráciába vetett hit szándékos eróziója."
Nem a rájuk szavazás az az én, személyes középsö ujjam a fidesz és az összefosás irányába, akik együttes erövel tartják sakkban az egész országot.
Pont a létük mutatja, hogy van demokrácia, és szabad választás.
Ahhoz, hogy orbánt leváltsuk, ELÖSZÖR kellene egy értelmes alternatíva.
Na ez nem létezik most!
Mert az összefosás az nagyon nem az!
Az MKKP nem vesz el egyetlen egy szavazatot sem az összefosás elöl, hiszen akik kormányváltás akrnak, azok nyugodtan szavazzanak rájuk.

"A rájuk való szavazás a választói akarat nagyon durva megmásítása, ..."
Miért is az?
Én Értlemes változást akarok, ami elöre viszi az országot, nem vissza az elkúrók idejébe, meg állapotába.
Ennek mind a két nagy blokk az akadálya.
Akkor az én választói akaratomat mégis, hogy a fenébe érvényesítsem???

"...királycsináló helyzetet eredményezhet,..."
Igen, és erröl NEM ök tehetnek m,ajd, hanem a berögzült frontvonalak.

"amikor olyanok szavazatával dől valamerre a mérleg, akik eleve a mérleg ilyen eldöntésének elvét kérdőjelezik meg és illegitimálják mivel a viccpártok deklaráltan elutasítják a szavazással járó felelősséget."
Most a 6 párti összefogás, DK-jobbik tengelyen kívüli kispártjaira gondolsz, akik érdemi támogatottság nélkül fognak a parlamentbe jutni?
Vagy anno az SZDSZ-re, akik az mszp-t tartotta sakkban?

" És mivel ez hatással van a történetet komolyan vevők életére, így azért van valamennyi közöm hozzá és bánhatom is."
Köszönöm a vélemönyedet!
Jó, hogy megosztottad velem!
Egyet viszont nem értek vele.

GyMasa 2022.02.18. 12:52:34

@vergyula:
"Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, ha arra sem hajlandó, hogy a másik oldalról elolvasson egy cikket, meghallgason egy interjút?"
Hát, elsö lépés lehetne, a másik emberszámba vétele.
A "fideszbirkázás", meg a fidesz szavazók pocskondiázása és lekezelése egészen biztosan nem jó megoldás...
Ha példával kellene illusztrálnom, akkor olyan ez, mint, amikor odamész ismerkedniu a diszkóban a csajhoz ezzel a szöveggel:
- Szia te buta liba! Meghívhatlak egy italra?

Szerinted mekkora eséllyel fogod késöbb ágyba vinni?

vergyula 2022.02.18. 13:23:32

@GyMasa: Csekély, de létezhet lány, akinek ez bejön.
Én nem fideszbirkáztam. Sőt, MZP-t és bandáját sem éltettem. Kizárólag a választási rendszer sajátosságairól beszéltem, ami viszont a Fidesz felelőssége, de ahogy itt megtudtam, a jelentősége elhanyagolható.

GyMasa 2022.02.18. 13:41:33

@vergyula:
"Csekély, de létezhet lány, akinek ez bejön."
Na, akkor érted, mire gondolok?
Mert ez az összefosással kapcsolatban így hangzik:
"csekély, de létezhet ilyen szavazó." Azaz NEM ez a megoldás a tömeges meggyözésre.

"Én nem fideszbirkáztam."
Az mindegy!
Nem te vagy a hangos résztvevö ebben a témábna, hanem Brendel matyika sokszáz alias-a, meg a birkamenet jellegü hangadók, akik annyira elvakultan orbánfóbiásak, hogy azt sem veszik észre, hogy azzal, amit csinálnak pont ök teszik a legnagyobb szolgálatot a fidesznbek, mert ott vannak rossz példának...

" Sőt, MZP-t és bandáját sem éltettem."
MZP egy jellegtelen alak. Soha nem lesz belöle ME.

" Kizárólag a választási rendszer sajátosságairól beszéltem, ami viszont a Fidesz felelőssége, de ahogy itt megtudtam, a jelentősége elhanyagolható."
Sajnos sok mindent rosszul tudsz a rendszerröl, ahogy le is írtam.
2010-ben a fidesz a régi rendszerben szerzett 2/3-ot.
Utána még 2x kb ugyanolyan eredményt ért el az új rendszerben.
Én nem ezt látom a legnagyobb problémának, hogy miért nem lehet öket leváltani.
Szerintem az ellenoldal képességeinek a hiánya sokkal szignifikánsabb ezügyben.
PL. hiába pofázzuk többen sok ideje, hoyg a rendszeresen nem szavazó 1/3-ban van még egy <2,5 millió szavazat.
Ez ellenzéknek azt kellene kitalálnia, hogy ezek az emberek miért nem szavaznak, és akik nem teljesen passzíval, azok hányan lehetnek, és mivel lehet öket szavazásra bírni.
Én, pl. 2010-ben gyurcsány ellen szavaztam.
2014-ben és 2018-ban meg el sem mentem, mert engem nem képviselt senki az akkori palettán.
Aztán 2019-ben a MKKP-ra szavaztam, mert úgy érzem, hogy valamit kell tenni, hogy kimozdítsuk az országot a mostani patthelyzetböl.
Újabban az az ötletem, hogy a fideszre szavazok, hátha összejön nekik egy 4/5 és akkor az ellenzéki térfélen is hajlandóak lesznek kihúzni a fejüket a seggükböl... (Bár erre, öszintén semekkora esélyt nem látok. Félö, hogy április 4-én is egy újabb, akár 4/5-ös bukta után is pontosan ugyanaz a menetrend jön, mint 4-8-12 éve, és aminek egy dolog bizonyosan nem lesz része, az pedig a SAJÁT hibáik beismerése csak a mások hibáinak a sorolása...)

Boldeone2 2022.02.18. 16:56:15

@Tapi2021: De hát mindenki ezt csinálja. Bolderone is. TÖK mindegy, mit mondasz, úgy is marad a hiténél."

Èppen az ellenkezője igaz ! Èn szinte mindent amit mondok , tènyadatokkal támasztok alá , igaz premisszákból kiindulva megpróbálok logikai úton konklúziókhoz jutni . Ti viszont - velem ellentètben - hitelvekből èltek , irracionálisan gondolkodtok - ez a fő különbsèg
Szinte minden állításod hamisságokon , tèvedèseken alapul !
Azt állítottad fentebb , hogy nem Orbán politikája változott meg , hanem a Nèppártè , èn tènyekkel bizonyítottam hogy hazugság : Orbán útja a ( ha a KISZ- tikarságot most elnèzzük ) a liberális internacionalè alelnöksègtől , a " ruszkik haza " Orbántól ma már a szèlsőjobb populizmusig vezetett , ès az EU ellensègivel keres szövetsèget
Magad is beláthatod:
Liberalizmus , a konzervatív - liberalizmus legnagyobb ellentète a szèlsőjobb populizmus , azaz: Orbán mind ideológiában , mind szövetsègi rendszerben nagyot fordult !

A CDU is ugyanott van ideológiailag mint 70 ève. Nem tolódott balra ! Többet kellene olvasod , nem csak a Pesti Srácokat !
Konrád Adenauer úgy volt keresztènydemokrata kancellár , hogy közben elindította a szociálliberális Nèmetorszagot is, ahogy utóda Ludwig Erhard szintèn CDU - politikus kancellár egyszerre vezette be a neolib gazdaságpolitikát , miközben megteremtte a szociális piacgazdaság alapfelteltètelit
Tehát : a CDU nem ment sehova , 70 èv alatt : megmaradt mèrsèkelt jobbnak !

GyMasa 2022.02.18. 16:59:18

@Boldeone2:
"A CDU is ugyanott van ideológiailag mint 70 ève. "
Jaja, azért akarják elhagyni a C-t a nevükböl...

Boldeone2 2022.02.18. 17:02:43

Ami változott , átformálta ès megrontotta a jobboldal egy rèszèt, az a populizmus megjelenèse - mint sikeres nèpbutító, hatalompolitikai eszköz
Ma már egyes politikai erők teljesen a fasizmus narratíváit ès tèmáit veszik át , ez a nagy problèma!
Ki hallott 3 ève az LMBTQ- ról ? Nagyjából azt sem tudta senki mi az , amíg Orbanèk nem csináltak nagypolitikai tèmat belőle...

vergyula 2022.02.18. 17:05:14

@GyMasa: 2010-ben Fidesz 2/3 régi rendszerben. Ezt véletlenül tudtam. :)
Csoda, hogy nem 3/3, vagy legalább 99/100 volt, az előzmények után. Utána már nyilván nem ártott bűvészkedni, biztos, ami biztos, de nem akarok ebbe megint belemenni. (a "belemenni"-t a telefon "Bereményi"-re javítja)

A rendszeresen nemszavazó szerintem a legnehezebben megszólítható réteg. Egyik ideológiára sem rezonálnak. Nem is hinném, hogy bármelyik párt különösebben fókuszálna rájuk.

Boldeone2 2022.02.18. 17:07:23

@GyMasa: Egyik előde neve az volt hogy " Nèmet Nèppart " ez teljesen vállalható nèv. Egyre kevesebb már a keresztèny Nèmetorszagban , de persze az sem dőlt el , hogy nevét változtatnak
A legutóbbi választáson nem szerepeltek jól , a progresszívebb\ liberális pártok taroltak

Boldeone2 2022.02.18. 17:10:16

@vergyula: Arányosabbá kellene tenni a magyar választási rendszert . Egy tisztán arányos rendszerben majdnem nulla lenne az esèlye a rezsimèpítèsnek.

Billy Hill 2022.02.18. 17:17:24

@GyMasa: Na és a Kronawitter óta volt ott jó polgi? :-)

Boldeone2 2022.02.18. 17:33:50

@Billy Hill: Tènyleg , nem lenne rossz, ha a felek kedvesek ès aranyosak lennènek egymással !:)
De, el lehet ilyet kèpzelni Abszurdisztánban? A hatalom arrogancát eredmènyez, a hatalom birtokosa pszichèsen is átalakul : elkezd megfelelni szerepènek , erre pedig jön a hasonló stílusú viszontválasz

GyMasa 2022.02.18. 17:36:16

@vergyula:
Megette a blogmotor amit írtam.
Nem írom be megint...

vergyula 2022.02.18. 17:37:16

@Boldeone2: Meglehet.
Azt szokták mondani, hogy a győzteskompenzáció célja, hogy a kormánynak stabil többsége legyen. Így nagyobb eséllyel tudja megvalósítani a vízióját, amire egyébként a választók - akár csak relatív - többsége felhatalmazta.
Nekem van olyan elképzelésem is, hogy pl. ha a képviselői helyek 50+%-a kell a kormányalakításhoz, akkor egyik párt se érhessen el mondjuk 45-nél többet. Legyen koalíciókényszer.
Vagy: Lehet esetleg max. 55%-a a kormánypártnak, de a sarkalatos változások legyenek 3/4-hez vagy 4/5-höz kötve. Egyezzenek meg!
Nyilván nem működne, de merek nagyot álmodni.

GyMasa 2022.02.18. 17:42:04

@Boldeone2:
"A legutóbbi választáson nem szerepeltek jól , a progresszívebb\ liberális pártok taroltak"
Igen, és ennek, szerinted kizárólag az az oka, hogy a "a progresszívebb\ liberális pártok" jobbak, mint ök?
Ha igen, akkor jobbak lettek, vagy a CDU szinvonala esett egy nagyot?

(9 éve élek Bajorországban, szóval van valamennyi rálátásom erre a témára.)

vergyula 2022.02.18. 17:43:02

@GyMasa: Ismerem az érzést. Ha gép előtt ülök, mindig kiteszem vágólapra, amit írtam, mielőtt küldöm.
Engem mostanában a kapcsa készít ki. Aszongya jelöljem meg a "motorcycles"-t. Kettőt megjelölök. Aszongya mindet. Egy harmadik képen van egy kerékpár, úgy már jó. Szerintem az nem motorcycle.

GyMasa 2022.02.18. 17:45:20

@Boldeone2:
"Egy tisztán arányos rendszerben majdnem nulla lenne az esèlye a rezsimèpítèsnek."
Jaj, olyan is csak Hollandiában van az EU-ban, ha jól emlékszem, tehát akkor a többi 25 ország is egy diktatúra?

Az megvan neked, hoyg mekkora nyüglödés van EU szerte emiatt?
Hogy pl a szeptember végi német választások után Olafnak december 8-re sikerült összehoznia egy kolaíciót?
(és, hogy azóta kb. a béka segge alá esett (2 hónap alatt!!!) a népszerüsége)
És, ez még gyorsan megvolt, mert 4 éve 9 hónapba tellett a kormánylakítás...

GyMasa 2022.02.18. 17:49:02

@vergyula:
"Engem mostanában a kapcsa készít ki. "
Ja, de azt köszönd render matyikának, meg a scriptjeinek...

Boldeone2 2022.02.18. 18:03:47

@GyMasa: Igen, és ennek, szerinted kizárólag az az oka, hogy a "a progresszívebb\ liberális pártok" jobbak, mint ök?"

- Változott a korszellem : a hagyományos nèmet pártok visszaszorultak a Zöldek ès az FDP előretört, főleg a fiatalabbak ès a magasabb iskolai vègzettsègűek között

Jaj, olyan is csak Hollandiában van az EU-ban, ha jól emlékszem, tehát akkor a többi 25 ország is egy diktatúra?"

A legtöbb tagországban , de talán mindben arányosabb rendszer van mint Magyarországon
Nèmetorszag is egy közel arányos választasi rendszer

Hogy pl a szeptember végi német választások után Olafnak december 8-re sikerült összehoznia egy kolaíciót?"

- Ez lenne a demokrácia lènyege : minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ügyèt kormányzati szintig vinni, tehát : több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkèny- törènykezèse

vergyula 2022.02.18. 18:10:07

@GyMasa: Régen láttam, mi van vele? Csak nem kötözték le??

Boldeone2 2022.02.18. 18:12:11

@vergyula: Anno nem jól szabályozták a sarkalatos törvènyeket, ezzel éltek vissza Orbanèk.
Eleve nem lenne szabad , hogy egy relatív többség ilyen törvènyeket hozzon

A választási rendszer minden elemèben a NER- re , a Fideszre szabott. Ahol arányosabb választasi rendszer van , ott mindenhol elűztèk a tekintèlyelvűvè válni akaró vezetőt ( Bojko Borisov, Netanyjahu , Babis )

Orbánt szinte lehetetlen leváltani a magának kitalált rendszerben . A választókörzeteket is manipulálva alakították ki

vergyula 2022.02.18. 18:12:22

@Boldeone2: "több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkèny- törènykezèse"
Én ezzel alapvetően egyetértek, korábban ki is fejtettem.

Boldeone2 2022.02.18. 18:17:46

@GyMasa: Egyèbkènt , bár eljutnánk oda egyszer , ahol a nyugati országok többsège tart : egy politikus nèpszerűsège pillanatok alatt elillanhat . Nincs felkent nemzetvezető , mint Kelet- Európában , ahol Putyinèrt, Lukasenkóèrt, Orbánèrt agymosott , vakhitű embermilliók rajonganak. Ez az egyik fő problèma, ezért vannak keleten autokraták , nyugaton meg " gyenge " ès sèrülèkeny demokraták.. Ez két nagyon különböző világ!

Boldeone2 2022.02.18. 18:27:28

@vergyula: Sem Orbán , sem a kormány, sem kormánypártiak nem értik mi a demokrácia
Már règen nem a "többsèg uralma " - ami egyrèszt nem is biztos hogy többsèg , meg uralkodni sem kellene ...

A demokratikus kormányzás lènyege : a társadalomban együtt jelenlèvő, különböző helyzetű ès èrdekű embercsoportok minèl szèlesebb èrdekkèpviselete, ezen èrdekek összeegyeztetèse, törvènyekbe foglalása , cselekvèsben megvalósítva
Erre pedig mindig egy koalíciós , konszenzusos kormány a jobb , nem pedig egy egypárti , sok esetben szèlsősèges politika

2022.02.19. 14:30:27

@Boldeone2:
egy tisztán arányos rendszerben a képviselők 2/3-a fővárosi. az a főváros diktatúrája lenne.

GyMasa 2022.02.21. 11:36:32

@Boldeone2:
"- Változott a korszellem : a hagyományos nèmet pártok visszaszorultak a Zöldek ès az FDP előretört, főleg a fiatalabbak ès a magasabb iskolai vègzettsègűek között"
Az lehet, de szerintem a fö oka a bukásuknak saját maguk voltak.
- Merkel befejezte, és nem sikerült kiképeznie maga helyett egy tehetséges utódot.
- A Merkel-kultusz miatt egyszerüen nem volt senki, aki magától az utódja lehetett volna
- A CDU igenis elmozdult balra, és ez egyre kevesebb embernek tetszett. Az átlagember nagyon nem volt Merkellel elégedett, hiszen igazából semmit nem tett, csak lavírozott. Lett is egy új szó a "Merkeling" a tesze-tosza semmittevést jelenti magyarul.
- A CDU népszerüsége folyamatosan csökkent az elmúlt 20 évben a legutolsó választáson 9 hónapba telt kormányt alakítaniuk, és az is csak úgy sikerült, hogy ígértek valamit az SPD-nek, akik akkor inkább a "holtan heverni az árokparton" opciót választották elsöre a CDU-val való koalíció helyett. Szerintem a mostani gyözelmet ajánlották nekik fel akkor.

"A legtöbb tagországban , de talán mindben arányosabb rendszer van mint Magyarországon"
Aha, tehát igazából fogalmad sincs, jól látom?

"Nèmetorszag is egy közel arányos választasi rendszer"
Sikertörténet...

"- Ez lenne a demokrácia lènyege : minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ügyèt kormányzati szintig vinni, tehát : több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkènytörènykezèse"
- Én nem így látom! Minél több párt áll össze, annál kevésbé lesz az összes ember érdeke képviselve. Ezt legjobban a magyar összefosás mutatja a DK-jobbik tengellyel. Az a két párt nagyon különbözö embereket és eszméket képvisel.
- A 2/3 csak nagy fontosságú döntésekhez kell.

GyMasa 2022.02.21. 11:38:00

@vergyula:
Más blogokon még mindig tombol, de a captcha védelem miatt már csak kisebb lendülettel tud.
Legalábbis gondolom, mert nekem az adblokker kiveszi a hozzászólásait, és nem is látom öket.

GyMasa 2022.02.21. 11:56:15

@Boldeone2:
"Anno nem jól szabályozták a sarkalatos törvènyeket, ezzel éltek vissza Orbanèk."
Az elsö 2/3-ot egyértelmüen gyurcsány és az mszp demokratához és államférfihez méltatlan, undorító viselkedése okozta.
Ha fleto 2006-ban, államfe´rfihez méltóan feláll és új választa´sok lettek volna, a fidesz nem nyer 2/3-dal, ök kapták volna a nyakukba a 2008-as válságot, amibe jó eséllyel belebuktak volna.
De nem, az mszp-nek az volt a fontos, hogy bármi áron kitöltsék a 4 évüket.
Ennek lett a következménye az azóta tartó 2/3-ok.

"Eleve nem lenne szabad , hogy egy relatív többség ilyen törvènyeket hozzon"
Ez butaság! Ha megvan a felhatalmazásuk, miért ne törvénykezzenek.
A fidesznek legalább van víziója, és felhatalmazása is.
Az ellenzéki oldalon nincs semmi vízió, az O1G-n túl...

"A választási rendszer minden elemèben a NER- re , a Fideszre szabott."
Ez csak egy ócska kifogás, amivel az ellenzék nyugtatja magát a sorozatos vereségek után.

" Ahol arányosabb választasi rendszer van , ott mindenhol elűztèk a tekintèlyelvűvè válni akaró vezetőt ( Bojko Borisov, Netanyjahu , Babis )"
Gyurcsányt sem sikerült elüzni, amikor hatalmon volt, az állítólagosan demokratikusabb rendszerben...

"Orbánt szinte lehetetlen leváltani a magának kitalált rendszerben ."
Látod, ezért nem fog gyözni az ellenzék, és az ilyenmondatok miatt nem is érdemli meg, hogy nyerjen!

" A választókörzeteket is manipulálva alakították ki"
Mondod ezt te. Azt ugye tudod, hogy 2007-böl volt egy alkotmánybírósági határozat, ami szerint át KELLETT volna rajzoni a körzethatárokat, mert annyit változott a demográfia, hogy már nem felelt meg a törvényi elöírásoknak a képviselet.
Érdekes, hogy a szocik ezt nem csinálták meg, hanem élvezték a torz körzetek elönyét.
A kisebb parlament meg kb. a rendszerváltás óta palettán volt, csak senki nem lépte meg orbánék elött.
Arról nem is beszélve, hogy a rendszer ugyanúgy elönyt biztosítana az ellenzéknek, ha nyernének.
Az a baj, hogy nem képesek nyerni.

GyMasa 2022.02.21. 11:59:34

@Boldeone2:
"Egyèbkènt , bár eljutnánk oda egyszer , ahol a nyugati országok többsège tart : egy politikus nèpszerűsège pillanatok alatt elillanhat ."
Jah, mint Merkel is, ugye?
Vele is ugyanaz volt a baj, mint orbánnal. Akkora nagy személyi kultusza lett a pártban, hogy nem nött fel senki, hogy méltó utódja lehessen...

" Nincs felkent nemzetvezető , mint Kelet- Európában , ahol Putyinèrt, Lukasenkóèrt, Orbánèrt agymosott , vakhitű embermilliók rajonganak."
Szerintem nyugdotan írjuk ide gyurcsány ferencet is.

" Ez az egyik fő problèma, ezért vannak keleten autokraták , nyugaton meg " gyenge " ès sèrülèkeny demokraták.. Ez két nagyon különböző világ!"
Összességében én nagyon rossznak látom az EU jelenlegi szerkezetét, és az irányt, ahová tart..
Nagyon kezd emlékeztetni a szovjetúnióra, és az nem jó emlék...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása