magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Le se szarják

Érdekesek eddig a választási adatok.

Kb. 8,2 millió ember választásra jogosult, ebből kb. 7,8 millió belföldi lakos.

430 ezer jelentkezett be leveles szavazásra, s 10 ezer ember követségi szavazásra.

A leveles szavazók döntő többsége határontúli (Trianon) magyar, akinek sose volt magyarországi címe, így itt eleve csak a leveles szavazás lehetséges.

Levelesen egyébként bárki szavazhat, akinek nincs magyarországi lakcíme, de egyszerűen nem szokás az országból elmenéskor megszűntetni a lakcímet. Nincs ugyan erről megbízható statisztikám, de személyes megfigyelésem: az emberek 98-99 %-a megtartja magyar lakcímét. (Ez egyébként 2013-ig jogellenes volt, de akkor se tartotta be senki, ma pedig már nem is jogellenes.)

Mennyi a kitántorgók száma? Alapvetően csak becslések vannak erről, hiszen 1990 óta a magyar állam nem rendelkezik erről adattal, hiszen teljesen szabad az utazás és költözés. A fideszes becslések szerint 300 ezer, a ballib becslések szerint 1 millió. Most ne foglalkozzunk azzal mennyi pontosan, vegyük a kettő átlagát, azaz legyen 650 ezer. (Én egyébként 500 ezerre tippelnék.)

Ezek mondjuk kétharmada legyen szavazókorú, s vonjuk le belőle az 1-2 %-nyi címmegszüntetőt. Marad így 420 ezer ember.

Azaz: 420 ezerből 410 ezer nem regisztrált. De mondjuk az, 10 % majd hazalátogat a szavazásra, s még 20 % nagyon messze lakik a legközelebbi követségtől, ezért nem regisztrált. A végeredmény: 290 ezer.

Azaz a kitántorgottak 96-97 %-a nem regisztrált a szavazásra, alig 3-4 %-ot érdekli az ügy.

Ezzel rögtön megdől a ballib narratíva, mely szerint a kitántorgók mind sikeres, magasan képzett, lelkes, fiatal ellenzékiek, akik elmenekültek Zorbán diktatúrájából. Dehát miféle lánglelkű ellenzéki az, aki nem hajlandó még regisztrálni se Zorbán elüldözése céljából?

Persze a valós magyarázat más. Aki elmegy egy országból, az jellemzően elveszti érdeklődését volt országa iránt. Persze mindig van egy erősen érdeklődő kisebbség, akik továbbra is követik volt országuk eseményeit, ők jellemzően kiemelten tájékozottak, de nem ilyen az átlag.

Egy emlék saját forrásból. Apai nagymamám - bár élete 90+ %-ában Magyarországon élt - mindig csakis bolgárnak tekintette magát. Dehát az évi átlag egy darab egyhetes bulgáriai tartózkodás nem tette őt bevatottá a bolgár ügyekben. Pedig annyira büszke volt nemzetiségére, hogy nem vette fel a magyar állampolgárságot se nagyon sokáig, egészen addig, míg egyszer, már a 90-es években le nem szállították egy buszról a magyar-szlovák határon: befizetett egy 3-napos szlovákiai üdülésre, a busz meg olyan határátkelőn ment át, ahol csak magyar és szlovák állampolgárok mehetnek át. Szóval természetesen szavazni is járt a budapesti bolgár követségre. Ennek első alkalma - 1990 tavaszán - viccesre sikeredett: nekem telefonált - mint a bolgár belpolitikában leginkább jártas rokonnak -, hogy "itt van vagy 40 párt, egyiket se ismerem, most kire szavazzak?".

Szóval vonjuk le a következtetést: a kitántorgottak zöme le se szarja magyar választásokat.

Én persze regisztráltam, a regisztráció kezdete 1. napján, már régesrég meg is kaptam a visszaigazolást.

213 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9617499646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.02.17. 07:48:06

A vicces az, hogy ezt az egészet a ballibák úgy adják elõ, hogy a nyugat-európába szakadt polgárnak nincs levélben szavazási joga, míg a romániai magyarnak van. És az igazság az, hogy azt, hogy ez csak arról szól, hogy van-e magyarországi lakcímed vagy nincs, én is csak ebbõl a blogból tudtam meg. Pedig tipikusan nem a baloldali véleménybuborékból tájékozódom. Igaz, mondjuk annyira nagyon nem is érdekel a téma, de azért a balfékeknek elég sikeresen sikerült ezt elhelyezniük a köztudatba.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 07:59:06

@midnight coder: a FOS ezt nem szokta mondani, a nemfüggetlen, pártfelszopó stbstb m1-5, amióta a törvény van, külön többperces hirdetésekben mondja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 08:04:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem 300 ezer sincs. Elég azokat az arányokat megnézni, hányan kértek tartós letelepedési engedélyt Angliában.

Serény Vélemény 2022.02.17. 08:07:10

NNa, pont ezen akadtam ki. A valasztas.hu szerint eddig kb 1500-nál valamennyivel többen regisztráltak LONDONBAN a külképvisleti szavazásra.
a) vagy nincs ott több százezer magyar,
b) vagy nem érdekli őket

_Neville 2022.02.17. 08:38:23

Viszont a levélszavazat amúgy csak felét éri, mert azzal csak az országos listára lehet szavazni, egyéni jelöltre nem. Ez mindig kimarad a ballib szövegekből.

a nagy hohohorgász 2022.02.17. 08:56:16

2004.12.05. Szerintem elég ennyit mondani... sajnos

GyMasa 2022.02.17. 10:36:38

Én még nem regisztráltam az itteni szavazáshoz, de meg kellene csinálni.
És, én semmiképpen nem az összefosásra fogok szavazni!

GyMasa 2022.02.17. 10:41:51

@midnight coder:
Nekem már a zsákom tele van ezzel a balos hazudozással a levélszavazatokról.
Minden alkalommal leírom, amikor elökerül e téma, hogy vagy rosszul tudják, vagy tudatosan hazudnak a témában!
Bárki szavazhat levélben, ha külföldön él ÉS nincs magyarországi lakcíme!
DE akkor csak listás helyre szavazhat, ami csak egy szavazat, szemben a k0vetségeken szavazókkal, aki KÉT szavazattal rendelkeznek, egy listással, öes egy egyáni képviselöivel a lakóhelyük szerinti listáról.

Ezt a két dolgot szeretnék összemosni az ellenzéki oldalon, azaz ök mindkét szavazatukat levélben akarják leadni.

Nyilván, progresszív felvilágosult emberek lévén nem akadnak fel ilyen apró részleteken...

GyMasa 2022.02.17. 10:49:03

@Deak Tamas:
Egyrészt tényleg egy fos az össz-EU-s nyilvántartás, másrészt meg mindenki a magának kedvezöbb számokat kommunikálja.
Szerintem az 1M az durva túlzás. Valahol az 500k körül lehet a szám.
Ráadásul sokan, amikor eljöttek az UK-ból, nem haza költöztek, hanem mondjuk Németországba.
Akkor ök most 2x is elvándorlónak számítanak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 10:51:44

@Deak Tamas:

Az a gond, hogy nincs egységes nyilvántartás, plusz az egyes EU-tagállamokban más-más szabályok vannak eleve.

Van ahol regisztrálni kell és van ahol nem.

Még egy teljesen jószándékú kutató se lenne képes ebből valós adatokat kihozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 10:53:20

@GyMasa:

Valójában csak a népszámlálások adatai adnak valamennyire valós képet. Ott viszont a gond: a betelepültek számának kivonása.

Serény Vélemény 2022.02.17. 10:55:39

@GyMasa: Bezzeg ha a levélben szavazók leszavanzának budapesten konzervatív jelöltekre, pl. akkor egyből diktatúra lenne.

Ha a levélben szavazók szavazhatnának egyéni jelöltre is, nem csak listára, akkor pedig ez a helyzet előállhatna. Bár szerintem inkább azt szeretnék, ha ez fordítva lenne, és a felvilágosult jelöltre szavaznának a külhoni levélszavazók...

GyMasa 2022.02.17. 10:57:13

Közben megcsináltam online az átjelentkezést...
Kb. 5 perc volt...

GyMasa 2022.02.17. 11:05:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ha jól tudom, általában a betelepülésröl vannak a legpontosabb adatok.
Ezeket évente jelentgetik az országok statisztikai hivatalai.
Tehát, ahogy említettem, ha valaki körbeköltözi az EU-t, akkor akár 27x szerepel "betelepülöként"...
A másik, ami ir´nyadó lehet még az ország népessége. Az huszonsok év alatt kevesebb, mint egy millióval csökkent.
Ebböl le lehet vonni egy laza következtetést, miszerint
VAGY
1 miilió ember él külföldön, ÉS nem csökkent érdemben a lakosságszám
VAGY
a lakosságszám csökkent, de akkor nem 1 millió ember él külföldön.
Az a baj, hogy ennek a kérde´snek márcsak a felvetése is ellene megy a balos,"O1G írtja/elüldözi a magyarságot" mantrával...

Tapi2021 2022.02.17. 11:20:05

@GyMasa: Egyszerűen csak hazudoznak! Nem hülye ott az ellenzékben sem mindenki, hogy ne értse a dolgokat. Hazudnak, hogy hangulatot keltsenek.

Tegnap linkeltem egy cikket pl. arról, hogy Hadházy és MZP azt állítják, hogy ha a teljes népességből meghal egy évben X %, akkor a határontúli regisztrált szavazókból is X % hal meg! (Ez ugye alapból egy nagyon leszűkített kör!). Tehát - így ők - a Fideszre több tízezer HALOTT szavaz! Vagyis csalnak.

Lásd itt a cikket:

kuntakinte100.blog.hu/2022/02/15/holtakserege#comment-form

De a mai nap sem múlt el vérnyomás emelkedés nélkül. Az imént olvastam el egy interjút az Indexen az ellenzék egyik kultúrpolitikai szakértőjével Inkei Péterrel, (az ellenzék kulturális szakpolitikai vezetője), akit még a hozzá igen barátságos Indexes újságíró is sarokba szorított, amikor MINDENT kritizált, semmi sem jó, amit a kormány csinált, mindent le fogunk állítani..., stb., miközben az újságíró sorolta a JÓ dolgokat.
De neki minden szar. Felépült XY és mindenki szerint nagyon jó lett. - mondja az újságíró. Igen, de... szar mert... - köpköd Inkei.

Nem tudom befolyásolja-e az, hogy a kenyéradója a CEU, és korábban a ballib kormányoknak is dolgozott!!!???
Most meg az állítólagos nép-nemzeti-igazkeresztény MZP FELKÉRTE szakértőnek!!!

Értitek??? A vérbalost! Az MZP.

És még csodálkoztunk azon, hogy egy ex-ateista, ex-keresztény, sem az egyházból, sem a kereszténységből, sem a keresztény politikai érdekképviseletből semmit nem értő Lukácsit kérte fel egyházügyi, vallásügyi szakértőnek!

KATASZTRÓFA!!!!

Ha ezek kormányra kerülnek, szétkúrják úgy az országot, hogy csak lesünk majd.
Inkei is MINDEN kulturális beruházás AZONNALI leállításával indítana!!! Csak mert MINDEN szar, amit ez a kormány csinál, még az is, amikért nemzetközi elismeréseket kapott az ország...
Neeeeeee!!!!

Mellé meg megy a süket duma arról, hogy tabula rasa, meg nem lesz revans!!! Aha.

GyMasa 2022.02.17. 11:21:25

@Serény Vélemény:
Igen, azt hiszik, ha nem kell az idegenbe szakadt, szegény ellenzéki szimpatizáns szavazónak a kisujját sem megmozdítania, akkor majd hirtelen az összefosásra fognak szavazni!
Hát nem.

Szerintem, ha valaki _annyira_ le akarja orbánékat váltani, akkor az az ember meg fogja találni a módját, hogy szavazni is tudjon...
(nekem pl, az itteni barátaim 80km-re laktak '18-ban Münchentöl. Ök eljöttek hozzánk aznap vendégségbe. Ettünk-ittunk, kora délután elmentünk szavazni utána tovább szórakoztunk.)
Ezen kívül lehet, hogy összedobja 5 ember a benzin árát, és együtt utaznak el szavazni.
Itt, Németországban 29 EUR egy vonatjegy, amivel EUrópa bármelyik pontjára el lehet jutni.
Lehet úgy is idözíteni a családla´togatást, hogy a szavazás napján otthon legyen az ember.
Szóval, én nem látom lehetetlennek a szavazást.

A másik ilyen hazugságuk, amikor ugye az ilyen extrém eseteket mazsol´zgatják ki, hogy "kovács Pistike Új zélandonm lakik, de Csak Ausztráliában tud szavazni, így neki egy teljes hetes, 5000 dollárba lkerülö tortúra, hogy eljusson szavazni, pedig _jajjdeszívesen_ leváltaná O1G-t!"
Amivel csak annyi a problémám, hogy:
- Ha a legközelebbi szavazóhelységbe eljutni ilyen bonyolulut, akkor gyanúsan Magyarországra sem látogat túl sokat, azaz, milyen alapon tartja meg a magyar lakcímét?
Ha igazán szigorú lennék, azt is mondhatnám, hoyg igazából az a választási csalás, ha valaki úgy szavaz, hogy nem is él az adott városban.
- Ha lemondja a magyar címét, akkor tud levélben szavazni
- Ezek az emberek szerintem kevesebben vannak, mint 1000 az egész világon, tehát érdemben nem fognak beleszólni az eredményekbe. Ezzel szemben az ellenzéki kommuniació szerint MIND az 1 millió külföldi magyar ilyen..

GyMasa 2022.02.17. 11:28:50

@Tapi2021:
"...akit még a hozzá igen barátságos Indexes újságíró..."
Newsbreak!!

A zIndex már kökemény kormánypropaganda-szócsönek számít az ellenzéki oldalon!!!
Senkit nem érdkel, hogy én csak annyit vettem észre ebböl, hogy kiegyensúlyozottabbá vált a tájékoztatás, és a blgketrec ajánlóban ma már közép- söt jobbos blogokat is ajánlanak (ami ugye azelött teljességgel elképzelhetelen volt, mert csak a szeka féle vér-ellenzéki blogok lehettek ott.)

"...miközben az újságíró sorolta a JÓ dolgokat."
Jaja, ez érdekes.
Egy ellenzéki ismerösöm a minap azt kérdezte tölem, hogyha az oösszefosás tulajdonképpen meg akar kb. mindent tartani orbánék dolgaiból (kerítés, rezsicsökkentés, egykulcsos adó), akkor miért is kellene rájuk szavazni?
Akkor miért nem maradhat orbán?
AZ egy igen tanulságos beszélgetés volt nekem...

"Ha ezek kormányra kerülnek, ..:"
Nem fognak.
Én nem látom azokat a számokat...
A jelenlegi összefosásnak az _ambíciózus_ terve lehetne az újabb 2/3 megakadályozása...

Tapi2021 2022.02.17. 11:45:15

@GyMasa: Meglátjuk. Én annyi "diktatúrában élővel" találkozom, hogy sírok, meg aggódom kicsit.

a nagy hohohorgász 2022.02.17. 11:51:10

Nem is tudtam hogy nyugaton a kitantorgoknak össze kell dobni a benzinre a pénzt??? A határátkelő mindig azt írja hogy ott annyit fizetnek hogy a legutolsó kitantorgo kutyája is szivarozik:))))

GyMasa 2022.02.17. 11:55:34

@Tapi2021:
Jaja, nekem is a jólmenö vállalkozó rokonaim, ismeröseim az elmúlt 10 évben NER mentesen felhalmozott 10-100 milliós vagyonuk mellett panaszkodnak, hogy mekkora nagy otthon az elnyomás.

Tapi2021 2022.02.17. 12:01:03

@GyMasa: Fejben!
És ez a szörnyű, hogy mindegy, mi a valóság, ha fejben, a buborékban ők úgy látják, hogy el vannak nyomva. :-(

Inkei is nyomja a dumát, hogy, igaz, hogy a ballib is elnyomta a jobboldalt, DE NEM ENNYIRE! Stb. Most minden sokkal rosszabb, az elnyomás is.

Nekik. Ezt el is hiszem. Nem férnek a javakhoz, zsíros pozíciókhoz... Ez elnyomás. Nekik. Bezzeg amikor meg nekik ment jól, akkor nem érezte az elnyomást, milyen furcsa.

Boldeone2 2022.02.17. 12:21:25

@Tapi2021: Azon kellene akkor elgondolkodni - legfőkèppen Orbánnak - , hogy honnan van az a sok ember - nagyjából hasonló mèretűre mèrik a kèt tábort , most èppen a kormánypártiakat pár százalèkkal többre- akik elègedetlenek a kormányzással , hogy sokan miért nem érzik sem igazságosnak sem demokratikusnak ezt az országot !
Mert az mindenki belátja hogy nem az ellenzèk teremt narratívákat - ahhoz túl gyenge ès fragmentált - hanem a kormány, mègis jelentős ellenerő gyűlt össze ezzel a politikával szemben...
Budapesten jelentős az ellenzèk előnye, a megyei jogú városok kiegyensúlyozottak , a règióközpontokban gyenge ellenzèki fölèny lehet , a kistelpülèseken van nagyon komoly fölèny ...
Miért van az, hogy a polgárság jelentős rèsze, a városi èrtelmisèg nemet mond erre a politikára ?
Ezen kellene elgondolkodni Orbánnak ! Nem törtènt semmilyen konszolidáció az elmúlt 12 èvben, sokan megunták az abszolutisztikus rendszerönkènyt , a tobzódó haveri kapitalizmust, ennyi ...
A demokrácia - a plurális demokrácia - a pártok egyenlő működèse ès váltógazdálkodása lenne, nálunk viszont egy szürreális , kvázi egypárti rezsim èpült, amely neve : Orbán- rendszer ...
Csapdába került Magyarország , a kiút csak lassan látszik ...
Orbán nyilván nyerni fog , az általa felèpített rendszer nem pusztán egy kormány , hanem társadalmi rendszer

De, csak pirruszi győzelem lesz ez...Budapesten nagyon kikap (18- ból 16 ellenzèki simán lehet ) Pest megye, megyei jogú városban erős lehet az ellenzèk . Vègső soron egy egyszerű többsèg várható, de pont ott vesztenek majd országosan , amely sok szempontból szimbolikus jelentősègű...
Mindezt úgy , hogy nullára amortizált ellenzèk van, meg egy MZP aki mögött sem párt, sem szakértők , sem ezermilliárdok nem állnak ,mint a Fidesz mögött, de még az ellenzèk elitista rèsze is támadja ...
MZP egyedül megy a pártállam ellen, szinte , de még így is veszèlyes lehet , mert kiszámíthatatlan , mert úgy kaszabol verbálisan, mint az elszabadult hajóágyú ..
Előre nem lehet tudni, hogy ez riasztó lesz , vagy èppen ellenkezőleg : bizonyos inaktív réteget megmozgat ez a nèpi populista beolvasós, stílus .. Ez persze megint csak a magyar politikai rendszer siralmas állapotát mutatja : van egy államrendszer , egy felkent vezetővel az èlen , minden hatalommal a hátuk mögött, ellene meg a magyar "Don Quijote" ès a rongyos hadsereg ....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 12:21:42

@GyMasa: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát, én az alábbi, abszolút vitatható képlet alapján tudnék kialakítani valamilyen számot, hogy az ismeretségi körömben - amelyben, mivel SSC, nagyon sokan tovább tudnak pattanni az anyavállalathoz - kb. 75% a csak angolul tudók aránya, súlyos nagyságrendekkel kevesebb a németes (legyen mondjuk 15%) és legyen mondjuk 10% az egyéb. (És még akkor nem is beszéltem arról, aki nulla, 0 nyelvtudással indult el Angliába ! Volt olyan, aki a reptérről felhívta az angolul tudó haverját, és több órán át feltartva fonetikusan felovasva a szöveget, úgy ment Lutonból Londonba, még a rendőr is megállította ! Az az életben nem kap letelepedésit, az is biztos)
Ha alapnak fogadjuk el az Angliában maradni akarók számát és erre ráhúzzuk ezeket az arányokat, a 200 ezer is alig jön ki. Aki meg ingázik Osztrákiába, az nem feltétlenül esik ki a magyarországi helyzet valós ismeretéből (ámbár ilyen is van akit ismerek)

GyMasa 2022.02.17. 12:27:04

@Tapi2021:
Hát, jah.
Amúgy az megvan, hogy a mszp-fidesz 4 éves ciklusok váltógazdálkodásának íratlan megállapodását is fleto rúgta fel, amikor 2006-ban nem engedte át a gyeplöt a fidesznek?

GyMasa 2022.02.17. 12:43:33

@Boldeone2:
"...hogy sokan miért nem érzik sem igazságosnak sem demokratikusnak ezt az országot !"
Ott tévedsz, hogy azt hiszed, hogy ez elég arra, hogy leváltsák orbánt.
Nem, nem elég!

"Mert az mindenki belátja hogy nem az ellenzèk teremt narratívákat - ahhoz túl gyenge ès fragmentált - "
Akkor miért is akarnak kormányozni?

"...hanem a kormány, mègis jelentős ellenerő gyűlt össze ezzel a politikával szemben..."
Az lehet, de az még nem elég...

"A demokrácia - a plurális demokrácia - a pártok egyenlő működèse ès váltógazdálkodása lenne, nálunk viszont egy szürreális , kvázi egypárti rezsim èpült, amely neve : Orbán- rendszer ..."
Nem hiszem, hogy kötelezö lenne a folytonos váltogatás...
Szerintem minden választáson annak kell nyernie, akikre a legtöbben szavaznak.
Azért, jelenleg az egész EU-n belül orbánnak van a legstabilabb támogatottsága, még akkor is, ha kiveszed a képletöl a gyözteskompenzáco miattai 2/3-ot.

"Csapdába került Magyarország , a kiút csak lassan látszik ..."
Nem, a jelenlegi ellenzékkel semmiféle "kiút" nem látszik. Egyszerüen alkalmatlanok az ország vezetésére.

"Budapesten nagyon kikap..."
És, akkor mi van?

A politikában jellemzöen csökken a kormánypártok népsezrüsége idövel.
Pl, itt ( Németország, a demokrácia és a szabadság bezzegországa) Olaf 2 hónap alatt kb megfelezte a népszerüségét. Ehhez képest az, hogy orbán 12 év után elveszíti a 2/3-át, az mondjuk igen jelentös politikai teljesítménynek tünik.

"...meg egy MZP aki mögött sem párt, sem szakértők , sem ezermilliárdok nem állnak ,..."
Azért én érzek ott egy khmmm... "enyhe" CIA-s hátszelet... Csak ugye Trump túl késön bukott meg, Magyarország nem a legégetöbb problémája az USA demokrácia exportjának, és így csak Júliusra lett kész - és jóváhagyva - a részletes projektterv, ami bizony túl késö lett.
Szóval majd talán 2026-ban, ha addig nem megint Trump lesz az USA elnöke, akkor majd egy erösebb "ráhatás" is lehetséges az akkori választásra.

"MZP egyedül megy a pártállam ellen, szinte , de még így is veszèlyes lehet , mert kiszámíthatatlan , ..."
MZP egy nyüg az ellenzéki oldalnak!
Jól belekakkintott az elöre kitalált koreográfiába a gyözelmével.
Egyáltalán nem szólít meg semmiféle "fidesz árvákat"...
És látszik a nyilatkozatokból, hogy az egész összefo.ás a vereségre készül.

"...mert úgy kaszabol verbálisan, mint az elszabadult hajóágyú .."
Jaja, csak ez az egész többet árt az ellenzéknek, mint orbánéknak.

Boldeone2 2022.02.17. 12:52:13

@GyMasa: Ott tévedsz, hogy azt hiszed, hogy ez elég arra, hogy leváltsák orbánt.
Nem, nem elég!"

- Olvasd el figyelmesebben mit írok , ne csak eszetlenül lövöldözz!
Èn azt írtam , hogy Orbánnak egyszerű többsège lesz , arra van nagy esèly

"Mert az mindenki belátja hogy nem az ellenzèk teremt narratívákat - ahhoz túl gyenge ès fragmentált - "
Akkor miért is akarnak kormányozni?"

-Nem narrtívat kell teremteni, - ahogy Orbán teszi -hanem az egypárti rezsim helyett , a plurális demokrácia kereteit megteremteni . Erre egy koalíció alkalmas lehet. Orbánnal nem lesz soha normalizált ország , mint látjuk...

"...hanem a kormány, mègis jelentős ellenerő gyűlt össze ezzel a politikával szemben..."
Az lehet, de az még nem elég...

- Arra èppen elèg lesz , hogy Budapestet ès számos jelentős körzetet elveszítsen kormány , új trendek rajzolódnak ki a politikában ! Orbán hatalmi legitimitása csökken!

Serény Vélemény 2022.02.17. 12:56:48

@Boldeone2: A néphülyítés alapesete. Valójában sem a számok, sem a tapasztalat nem támasztja alá a kormányváltó indulatot az országban. Ha még azt a másfél hónapot kibírják külföldi katonai megszállás nélkül, akkor marad Viktor, marad a Fidesz, és Gyurcsányék lesznek a legnagyobb ellenzéki frakció a Parlamentben.
Erre a Márkizai-ra nem lehet normális embernek szavazni, és a legtöbb ellenzéki jelöltre egyéniben sem.

Boldeone2 2022.02.17. 12:58:49

@GyMasa: itt ( Németország, a demokrácia és a szabadság bezzegországa) Olaf 2 hónap alatt kb megfelezte a népszerüségét"

- Demokráciában az a normális, ahol nem felkent nemzetvezetők vannak mint Orbán , hogy ingadozik a nèpszerűsège egy politikusnak

Azért én érzek ott egy khmmm... "enyhe" CIA-s hátszelet... "

- Vagyis,csak érzed ,de bizonyítani nem tudod.

Szóval majd talán 2026-ban, ha addig nem megint Trump lesz az USA elnöke"

- wishful thinking, egyelőre

Jaja, csak ez az egész többet árt az ellenzéknek, mint orbánéknak."

- Ha ez így van, miért zavar téged ? Szerintem , pont az ellenkezője igaz...

Tapi2021 2022.02.17. 12:59:31

@Boldeone2: "hogy sokan miért nem érzik sem igazságosnak sem demokratikusnak ezt az országot !"

Rövid válasz: Az ellenzék miatt.

Mivel az ellenzék kommunikációja és befolyásolása minden kormányzati (jobb-konzi-ker.dem.) kommunikációval és politikával ELLENTÉTES előjelű.
Hiszen ők ellenérdekeltek a másik oldal bárminemű sikerében!!!
Ez a kulcs.
Ezért olyan kommunikációs felhőben, buborékban tartják a hozzájuk inkább húzókat, amelyben minden rossz, amit az ellenfél csinál, és elhiteti velük - látjuk - simán azt is, hogy diktatúra van.

Ugyanezt az ellentétes kommunikációs és aknamunkát csinálják külföldön is. És látjuk, hogy sikerrel, mert ott is azt akarják csak meghallani, ami nekik tetszik!
Ez itthon is így van.

Az ellenzéki ember eleve véleménybuborékban van (persze sokan a másik oldalon is), és a működő kognitív disszonancia miatt - nem akarunk minket megzavaró, ellentétes állításokat hallani, elfogadni pláne nem -, ezért minden információt mg is szűrünk. Azt halljuk meg, ami a mi meglévő álláspontunkat erősíti, a gyengítőket kizárjuk.
Pontosan ezért érezhetik egyébként normális emberek diktatúrában magukat, holott nincs semmiféle diktatúra! És a józan eszükkel ezt tudják is!!! De nem az eszük vezeti őket, hanem az érzelmeik! Amiket az ellenzék ügyes manipulációja, a valóság elferdített narrációja és annak éveken át való sulykolása vált ki.

És Inkei is pontosan ezért nem akar tudomást venni arról, hogy pl. az Eiffel-színház egyszerűen jó! És pont. Ellentmond ennek, mert képtelen elismerni, a jót a másik oldaltól!!!

Hogy mit tudna ez ellen tenni a másik oldal, Orbán? Szinte semmit.

Illetve azt, hogy ugyanezt csinálja a maga oldalán. Hergeli a maga táborát, nehogy azért verjék meg, mert itt nincsen elég mozgósító erejű érzelmi töltés!
2002 bebizonyította, hogy tényekkel, számokkal, eredményekkel nem lehet nyerni.

Boldeone2 2022.02.17. 13:01:31

@Serény Vélemény: Kb hasonló nagyságú a két tábor: hol a kormánypártiakat, hol az ellenzèket mérik többre
Úgy, hogy valóban gyenge az ellenzèk , azt jelzi hogy van társadalmi elègedetlensèg
Nyilván ebben az egyenlőtlen küzdelemben győz a Fidesz

GyMasa 2022.02.17. 13:02:57

@Deak Tamas:
Nem tudom, de én 15 éve az autóiparban vagyok villamosmérnök, de mindenhol, ahol eddig dolgoztam, kínosan ügyeltek rá, hogy ez a "nyugatra továbbpattanás" a lehetetlenhez legközelebb álljon...
Azaz, cégen belül gyakorlatilag nem volt lehetségesUgyanazt csinálni, mint addig, csak 3-5x annyi fizetésért...

Boldeone2 2022.02.17. 13:04:21

@Tapi2021: Rövid válasz: Az ellenzék miatt."

Rövid válasz : nem az ellenzèk miatt,- az alig lètezik - hanem a vak is látja mi törtènik : kvázi pártállami rezsim èpül...
( most mennem kell sajnos, de majd folytatom a választ...)

Tapi2021 2022.02.17. 13:06:23

@Boldeone2: " Nem törtènt semmilyen konszolidáció az elmúlt 12 èvben, sokan megunták az abszolutisztikus rendszerönkènyt , a tobzódó haveri kapitalizmust, ennyi ...
A demokrácia - a plurális demokrácia - a pártok egyenlő működèse ès váltógazdálkodása lenne, nálunk viszont egy szürreális , kvázi egypárti rezsim èpült, amely neve : Orbán- rendszer ..."

Kizárt, hogy ezt el is hiszed. Ha ez így lenne, akkor minden több cikluson át tartó kormányzat abszolutizmus, meg diktatúra lenne. Pl. a 16 év merkeli időszak is. Amikor az történt, amit Merkel akart 16 évig Németországban. Sőt, az EU-ban.

Ne viccelj!

Demokratikusan megválasztott kormány kormányoz.
Van akinek ez nem tetszik, főleg, hogy több cikluson át tart. És már ki vannak éhezve. Ez van. Ettől ez nem diktatúra.
Egyéni és pártérdekek sora persze sérül, de ez ugyanígy van váltás után is, csak akkor mások állnak a bot rossz végén.

Olyasmiket kérsz számon ezen a kormányon, amit mindegyik másik is csinál, csak az nem tűnik fel neked, mert szimpatikusabbak.

GyMasa 2022.02.17. 13:08:11

@Boldeone2:
"Èn azt írtam , hogy Orbánnak egyszerű többsège lesz , arra van nagy esèly"
Igen, és még az is inkább az ambíciózus terve lehet az összefo.ásnak...

"-Nem narrtívat kell teremteni, - ahogy Orbán teszi -hanem az egypárti rezsim helyett , a plurális demokrácia kereteit megteremteni ."
Jelenleg az összefogósdinak, szerintem semmi köze a plurális demokráciához.
Egy DK (esetleg DK-jobbik) rezsim megteremtése a célja.

"Erre egy koalíció alkalmas lehet. Orbánnal nem lesz soha normalizált ország , mint látjuk..."
Igen, de ez NEM a jelenlegi 6 párti koalíció, ez nyilvánvaló...

"- Arra èppen elèg lesz , hogy Budapestet ès számos jelentős körzetet elveszítsen kormány , új trendek rajzolódnak ki a politikában ! Orbán hatalmi legitimitása csökken!"
Budapestet 2019-ben elveszítették.
Én nem látom, hogy ez 2,5 év alatt bármiféle jelentös léket ütött volna a fidesz népszerüségén.
Ja, és Magyarország NEM csak Budapestböl áll.
Az egész országban kell választást nyerni...

GyMasa 2022.02.17. 13:19:47

@Boldeone2:
"- Demokráciában az a normális, ahol nem felkent nemzetvezetők vannak mint Orbán , hogy ingadozik a nèpszerűsège egy politikusnak"
Én nem hiszem, hogy ez lenne a demokrácia fö definíciója.
PLusz ez nem jelenti azt, hogyha orbánnak 12 éve kb ugyanakkora a népszerüsége, akkor Magyarországon ne lenne demokrácia.

"- Vagyis,csak érzed ,de bizonyítani nem tudod."
Te is csak "érzed, hogy orbánéknak nem lesz 2/3-a de bizonyítani nem tudod...
Különben is, miért ie kell nekem bármit bizonyítani?

"- wishful thinking, egyelőre"
Látom, nem érted, mit írtam le...
Az m´r most, 1 év után nagyon valószínünek tünik (1 év után), hogy sem Biden, sem Kamala nem lesz az USA következöe elnöke!
Trump megígérte, hogy indulni fog.
Nekem tökmindegy, hogy gyöz-e, a kijelentésem le´nyege az volt, hogy cseppet sem biztos, hogy akkorra még mindig meglesz az igény az USA oldalról, hogy a CIA-t bevezssék orbánék ellen.

"- Ha ez így van, miért zavar téged ? "
Mondjuk, azért, mert én is csak a kisebbik rossznak érzem jelenleg orbánékat az ország szempontjából és sivesen látnék valami ÉRTELMES alternatívát.
A mai összefosás nem az a formáció, amit alkalmasnak látok erre a célra.
És, nem látom, hogy a késöbbiekben ez változna a jelenlegi leosztással...
Az ellenzéki gyözelem receptje szerintem:
- Gyurcsány nyilvánosan teátrálisan és véglegesen befejezi a politikai szerepléseit, visszavonul a politikától és indít a YOutube.on egy sütö-fözö Vlogot.
- Elötte megszünteti a DK-t.
- Az összefogás nyilvánosan és véglegesen elhatárolódik az msz(m)p és a hasadványpártjaitól, és konzekvensen és mereven elutasít mindenféle együttmüködést vele.
Ha ezek a feltételek teljesülnek, akár az én szavazatomra is számíthatnak!

"Szerintem , pont az ellenkezője igaz..."
Ez meg a te véleményed, amihez minden jogod megvan.

Tapi2021 2022.02.17. 13:20:21

@Boldeone2: "Miért van az, hogy a polgárság jelentős rèsze, a városi èrtelmisèg nemet mond erre a politikára ?"

Azért, mert egyrészt a városokban a ballib értelmiség manipulációs képessége sokszorosa a vidéki képességüknek, mert oda nem is mennek.
Másrészt, mert a városokban él a legtöbb kozmopolita, internacionalista, globalista, EEÁ, stb. hívő is, akinek a nemzet már semmi, a magyar tradíció semmi, a kereszténység semmi...
Plusz itt van szinte az összes egykori munkás-proletár (egykori párttag) nyugdíjas és azok leszármazottai.

Semmi csoda nincs ebben. Mindenütt a vidék a tradíciók, a nemzetek megtartó ereje, a nagyvárosok meg a "haladás" (önfeladás) gócpontjai.
Utóbbiak a gáz, előbbiek a fék. Mindkettőnek van haszna.
Nálunk még az egészséges egyensúly nincs meg.

Cseh Katka például egyenesen az ország ELLEN dolgozik Brüsszelben. Igazi progresszív internacionalistaként. Odáig jutott már a nagy haladásban!!!

De a másik véglet sem jó, hogy maradjunk az árvalányhajas, betyáros, régi világban.

A gáz és a fék csak együtt működtetik jól a járművet!

Tapi2021 2022.02.17. 13:24:52

@Boldeone2: "ellene meg a magyar "Don Quijote" ès a rongyos hadsereg .... "

Arra a rongyos hadseregre gondolsz, amelynek elsők között volt módja lerabolni az országot? És amelynek legerősebb vezetője egy így meggazdagodott proli gyerek, akiből milliárdos lett?

Serény Vélemény 2022.02.17. 13:26:26

@GyMasa: Nálunk meg pont arra ügyelnek, hogy a zsírnémet cégnél legyen egy csomó cseh, lengyel, román, stb vezető is. Kiemelnek tehetséges fiatalokat és beszívja őket a hájfej.
Aztán internacionalizálják őket, és szétszórják az európai gyarmatbirodalom különböző szegmenseibe. Persze máshova, mint ahova jöttek...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 13:38:14

@GyMasa: a cégen belüli dolog ritka, noha egy német cégről hallottam ezt kb. 15 évvel ezelőttről, rendszerint az etikusságot némileg alulról súrolva ügyfélcég csábítgatja a tisztelt munkaerőt.

Tapi2021 2022.02.17. 13:39:08

@Boldeone2: Ez a tipikus ellenzéki bull shit-elés és gondolkodás:

Az Ilkei interjúból:

" A kultúra területén ami az országban épült, az mind a Fidesz-kormányok idején jött létre: a Nemzeti Színház, a Müpa, a Nemzeti Táncszínház, a BMC, most az Eiffel Műhelyház, a Magyar Zene Háza, az Operaház felújítása...

Természetesen, ezt egyáltalán nem cáfolom. Még egyszer: a miniszterelnök nagyon erős akaratú ember, akinek víziója van. De ez a vízió nem érték-, hanem hatalom- és érdekközpontú. Hogy „mi és nem ti”, de a „mi” az olyan, amilyet én megálmodok. És olyat álmodok meg, ami mondjuk nyolcvan éve volt: neobarokk, tekintélytisztelő, ehhez pedig sok díszlet kell, ami sokba kerül, és amit meg kell tölteni ahhoz alkalmazkodó tartalommal. A vezetést pedig megkapják azok, akik „közülünk valók”, de az már esetleges, hogy melyik intézmény fog működni, és melyik nem. A Baán László vezette Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria például működik. Ott a fentről, erős akarat által sugallt gondolat megtölti tartalommal a teret.
BP-0146
Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Működik a Müpa és az Opera is.

A Müpa igen, az Opera nem annyira. Az én szememben az működik, ami látszik a határon túlról is. Nem azért, mert ki akarjuk szolgálni a világízlést, hanem mert Jókaitól Bartókig mindenki a világhoz mérte magát – nem versengésszerűen, hanem mert a világ kultúrájába akartak belenőni. Azok a kiállítások, amelyeket Baánék összeraknak, és a Müpa programja is olyan, amilyen Koppenhágában vagy Barcelonában is lehetne.

Miért mondja, hogy az Opera nem működik? Most ráadásul gyönyörűen megújul, és a programja is nagyon gazdag.

Ezt nem tudom lemérni, mert nem vagyok operarajongó, de én ezt nem érzékelem. Amikor a világsajtóban kultúráról beszélnek, akkor ott olyan nevek bukkannak fel, akik a Müpában is megjelennek, és nemzetközi visszhangja van egy-egy nagy kiállításának – a magyar Operával még nem találkoztam, de nem vagyok mérvadó, még az is lehet, hogy így van.

Felépült az Eiffel Műhelyház, ahol kortárs darabokat is bemutatnak.

Nem nagyon értek az operához, de hallok emberektől elég sok fenntartást ezzel kapcsolatban. Azt, hogy egy hatalmas, kiürült ipari csarnokot megóvtunk az enyészettől, ráadásul kulturális céllal, ehhez kellett egy paternalista rendszer és egy kemény főnök, akit ha bizonyos dolgokról meggyőznek, akkor megvan a hatalma, hogy minden aggályt félresöpörjön. Azt mondják, csak így lehet hasítani, de ez nem igaz, mert ennek sokkal nagyobb a kára és sokkal rosszabb az üzenete, mint amennyi előny származik abból, hogy nem kell feleslegesnek ítélt dolgokkal bíbelődni. De hogy akusztikailag mennyire jó például, azt nem tudom.

Szinetár Miklós szerint remek.

Akkor én nem adom ki azoknak a nevét, akik azt mondják, hogy nem. Amire felhívták a figyelmemet, és én nyugtáztam is, hogy nemigen van a budapestin kívül olyan Opera, amely ennyire széttagolva helyezkedik el a városban és arra készteti a munkatársakat és a közönséget is, hogy ilyen sokat utazzanak.

Akikkel én beszéltem és ott dolgoznak, mind azt mondták, hogy végre van hely, méretarányos színpad, ideális körülmények között lehet próbálni.

Ne is folytassuk, mert nem vagyok benne illetékes. Viszont kétszer is jártam ott, és hihetetlen, milyen hatással van az emberre. Lenyűgöző, mégis, mint kulturális politikába magát beleártó embernek, azért az kattog a fejemben, hogy ennyit költeni erre, plusz még fönntartani – ez vajon át lett gondolva?"...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 13:45:12

@Tapi2021: az árvalányhajas világnak nagyon nagy előnye, hogy csak a hazaszeretet lehet a belépő a politikába. Más nem.

Tapi2021 2022.02.17. 13:46:18

@Boldeone2: "Miért mondja, hogy az Opera nem működik? Most ráadásul gyönyörűen megújul, és a programja is nagyon gazdag.

Ezt nem tudom lemérni, mert nem vagyok operarajongó"

Ez ugyanaz a mellébeszélés, a valóság el nem fogadása és torzítása, meg kibúvó, hogy ne kelljen elismerni valami jót, vagy, hogy TÉVED, mint anno Dávid Ibolya elhíresült beszólása:

"Nem tudom, nem értek a focihoz."

De előtte azért szakértett a témában. Ahogy szembesítették a hülyeséggel, hogy téves amiket mond, hirtelen nem értett a focihoz!
Ilkei is szarozza az Operát (meg mindent), amikor szembesítik, hogy jó, meg megújul, meg világszintű, akkor hirtelen ő sem ért hozzá.

Érted már, mit csinál az ellenzék? Mi a bull shit?

És ezt eszik meg a követőik!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 13:47:29

@Serény Vélemény: én dolgoztam olyan holland cégnél, ahol ez volt, de ott a kiindulási pontra került vissza a tenyésztmény, megfelelő óvóbácsik kíséretében.

GyMasa 2022.02.17. 13:47:34

@Deak Tamas:
Nálunk még 2 éve a komplett Budapesti fejlesztöközpont beszántása elött is tabu volt.
Inkább szélnek eresztették a kiváló mérnököket, de nem vették át öket...
Az utolsó egy SW fejlesztö srác volt, aki kb a cég EU-s szintü problémamegoldója volt, folyton itt volt, Németországban, és magasabb volt a hitelkártya kerete, mint a fönökének.
Na, öt sem sikerült a rendszernek a cégnél tartani...

Tapi2021 2022.02.17. 13:49:33

@Boldeone2: "hanem a vak is látja mi törtènik : kvázi pártállami rezsim èpül..."

Ez a baj, hogy vakok!!!
Ki kellene nyitni a szemeket! :-)

GyMasa 2022.02.17. 13:51:18

@GyMasa:
És 11:07-re jegyzékbe is vettek...
10 perc volt összesen...

Tapi2021 2022.02.17. 14:01:34

@GyMasa: Nem az a cél, hogy a gyarmati munkaerő elfoglalja az anyaországiak helyét!!! Főleg vezető posztokon.

Nagyon indokolt esetben egy-kettő esetleg.

Gery87 2022.02.17. 15:24:54

"A fideszes becslések szerint 300 ezer, a ballib becslések szerint 1 millió. Most ne foglalkozzunk azzal mennyi pontosan, vegyük a kettő átlagát, azaz legyen 650 ezer. (Én egyébként 500 ezerre tippelnék.)"

Ó, ha ez mind Burgenlandba meg Bécsbe vándorolt volna:)

"itt van vagy 40 párt, egyiket se ismerem, most kire szavazzak?"."

Senkire! Szavazz oda ahol élsz és akkor ha legalább a körülményeket ismered.
Nem is értem az ilyet....

Gery87 2022.02.17. 15:27:23

"Én persze regisztráltam, a regisztráció kezdete 1. napján, már régesrég meg is kaptam a visszaigazolást."

Ha nem itt élsz minek akarsz szavazni?
Semmi hatása nem lesz rád ki nyer, de te befolyásolod az itt élőkét!
Persze....0,,0... akárhány%-ban ami nem oszt nem szoroz, de akkor is.
És a "kitántorgók" meg a határontúliak ugyanez: ne szavazzon.

GyMasa 2022.02.17. 15:55:21

@Gery87:
Látom, neked sem megy az értö olvasás...

GyMasa 2022.02.17. 16:03:07

@Gery87:
"Ha nem itt élsz minek akarsz szavazni?"
Miért ne szavazzon?
Te kinek képzeled magadat, hoyg korlátozd bárkinek az alkotmányos alapjogát?

"Semmi hatása nem lesz rád ki nyer, de te befolyásolod az itt élőkét!"
Már hogyne lenne!
Ha egy úajbb szoci kormány megint összecsukja az ország gazdaságát egy újabb 20 évre, akkor az MINDENKIRE rossz hatáassal lesz!

"Persze....0,,0... akárhány%-ban ami nem oszt nem szoroz, de akkor is."
És a "kitántorgók" meg a határontúliak ugyanez: ne szavazzon."
Bezzeg, ha ez a mondat úgy hangzanak, hogy:
"Aki nem fizet legalább havi 45000 HUF adót az ne szavazzon!"
vagy
"Aki nem tud legalább 4 vezért felsorolni a 7-böl az ne szavazzon!"
vagy
"Aki nem tudja meoglddnai ezt a lineáris egyelnetet az ne szavazzon!"
Akkor te sipítoznál a leghangosabban a náci cenzusos O1G-röl...

Tudod, képességekkel kell választást nyerni, és nem szabályok ferdítgetésével!
Jelenleg ennek a képességnek van hijján az ellenzéki összefosás!
EGyáltalán fogalmuk sincs arról, hogy mire van az ország népének szüksége...
AMi ugye fontos lenne, mert akkor oylat tudnának ígérni, amire tömegesen vevö lenne a nép.
Orbán tudja, és nyer is.
Majd, ha az összefogás is felnö erre e szintre, akkor gyözhetnek...

Gery87 2022.02.17. 16:24:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem vagy az itt élők közösségének tagja, nem itt élsz, nem itt adózol, nem itt viseled a következményeket stb, max a nemzet tagja vagy, de a kettő nem ugyanaz!

"Nem vagyok DK-s. "

Én se.

Gery87 2022.02.17. 16:32:51

@GyMasa:

"Miért ne szavazzon?"

Leírtam miért? Nem megy az értő olvasás?

"Te kinek képzeled magadat, hoyg korlátozd bárkinek az alkotmányos alapjogát?"

MO-on élő adózó polgárnak!
Aki nem akarja hogy székely kocsmákban meg Londoni kertvárosokban döntsenek arról hogy ITT milyen kormány és milyen adópolitika meg egyéb intézkedések lesznek!
Egyébként meg a helyhez kötött szavazás joga olyasmi, amit vagy megadnak vagy nem.
Nem a levegőhöz való jogodat firtattam!

"Már hogyne lenne!
Ha egy úajbb szoci kormány megint összecsukja az ország gazdaságát egy újabb 20 évre, akkor az MINDENKIRE rossz hatáassal lesz!"

Így van, de most vedd ki a fejed a szubjektív fideszes seggedből és képzeld el hogy azt se akarom hogy ellenzéki de nem itt élő szavazzon!

"Bezzeg, ha ez a mondat úgy hangzanak, hogy:"
Ez volt téma a múltkor, keress vissza..leírtam erről is mit gondolok.

"Majd, ha az összefogás is felnö erre e szintre, akkor gyözhetnek... "

Itt most marhára nem az ellenzékről van szó vagy a Fideszről.
Általánosságban akármilyen kormány és párt regnálása alatt nem tartom elfogadhatónak hogy olyan külföldön élő szavazzon a magyar választásokon aki tartósan nem itt él! Ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 16:32:53

@Gery87:

A parlamenti választáson nem az ott élők közössége szavaz, hanem az állampolgárok közössége.

Gery87 2022.02.17. 16:35:18

* lakhelyhez nem kötött szavazás joga..."

Tapi2021 2022.02.17. 16:35:57

@Gery87: "Ha nem itt élsz minek akarsz szavazni?
Semmi hatása nem lesz rád ki nyer, de te befolyásolod az itt élőkét!
Persze....0,,0... akárhány%-ban ami nem oszt nem szoroz, de akkor is.
És a "kitántorgók" meg a határontúliak ugyanez: ne szavazzon. "

Már hogy a manóba ne lenne hatása pl. a határontúliakra, hogy ki kormányoz az anyaországban?!

Ez annyira tipikus ballib anti-nemzeti gondolkodás. :-(

Ha nem beszélnénk arról, hogy milyen és mekkora anyagi és NEM ANYAGI támogatást ad ez a kormány az elszakított magyarságnak, - pedig ég és föld egy ballib kormányzathoz képest -, még akkor is ott volnának olyan nagyon is konkrét példák, mint amikor a nemzeti kormány blokkolja pl. az ukránok EU-s (NATO) ambícióit, mert Ukrajna nem biztosítja a kisebbségi jogokat a magyaroknak. Holott ez is európai norma! Persze ez Európát hidegen hagyja, mert nem érdeke, szarják le a kisebbségeket, ha azok nemzeti és nem szexuális kisebbségek, vagy valamilyen pogány társaság tagjai.

Vagy ott van, amikor ellenzéki politikusok kimennek hozzájuk (már úgy értve, hogy nem hozzájuk, hanem az utódállamokba!) és román, szlovák... pártokat támogatnak!!! És nem a helyi magyar pártokat!... Stb.

Baromira nem mindegy!
Ezért nem mindegy nekik sem, kik kormányoznak, ahogy nekünk sem. Meg nektek sem, ugye.

Gery87 2022.02.17. 16:36:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmi akadálya hogy az állampolgárság mellé állandó lakhely is feltétel legyen!
Ezzel hiába érvelsz.
Ez kb annyi mint hogy legyél nagykorú.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 16:41:39

@Gery87:

Ez a normális. Persze nyilván lehet vitázni róla, de alapvetően általános a választójog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 16:44:03

@Gery87:

Minden lehet. Akér az is, hogy nem,-állampolgárok is szavzhassanak.

Gery87 2022.02.17. 16:48:39

"Már hogy a manóba ne lenne hatása pl. a határontúliakra, hogy ki kormányoz az anyaországban?! "

hatással van, de nem elsődleges szempont és feladat hogy a határontúli kisebbségpolitika micsoda.
A magyar kormány feladata elsősorban a 9 millió magyar által lakott ország vezetése lenne.
Minden más ebből és ezután következik.
Négy EU-tagállam nem biztosítja külföldön élő állampolgárai számár a szavazás lehetőségét, nevezetesen:
Dánia, Ciprus, Írország és Málta.

Nyilván egy elmaradott fertő mind:)
Egyébkén egyre több helyen szavazhat külföldön élő is, de ez nem más mint a demokrácia elpuhulásának, eljelentéktelenedési folyamatának a része, egyszerű populista térhódítás....a politikának nyilván nagyon jó hogy olyan választókat kell meggyőzniük a hülyeségeikről és hazudniuk nekik mindenfélét akik még csak ott sem laknak, tehát az esetleges következményeket sem érzik meg közvetlenül!

Tapi2021 2022.02.17. 16:50:29

@Gery87: "Általánosságban akármilyen kormány és párt regnálása alatt nem tartom elfogadhatónak hogy olyan külföldön élő szavazzon a magyar választásokon aki tartósan nem itt él! Ennyi. "

Ezt gondolni nyilvánvalóan jogod van!

Másnak meg azt, hogy egy magyarnak joga van beleszólni abba, bárhol legyen, hogy az anyaországban mi történik, merre tartson, milyen jövő felé haladjon.
Mert egy magyarnak sem mindegy - hogy egy példával éljek -, hogy a szocialista Magyar Népköztársaságba vagy a demokratikus és szabad Magyar Köztársaságba jön-e haza?
Esetleg az EEÁ-ba, az ottani magyar nemzeti kisebbséghez?
Ha érted mire gondolok.

Abba meg, hogy Kislapossomorján ki legyen a képviselő most sem szólnak bele!

Gery87 2022.02.17. 16:52:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha itt él élevitelszerűen és tartósan egy ideje akkor felőlem miért ne! még mindig jobb mint soha nem itt élni, de szavazni !

Gery87 2022.02.17. 16:55:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem nem normális, csak általános.
A politikai elit érdekelt ebben.
Pl Ausztriában le akarják vinni 16 évre a választójogot.
Nyilván nem azért mert annyival tájékozottabbak, érettebbek és aktívabbak a közéletben a mai fiatalok, hanem mert még egy könnyen befolyásolható réteget nyernek.

Gery87 2022.02.17. 17:01:32

@Tapi2021:

"Másnak meg azt, hogy egy magyarnak joga van beleszólni abba, bárhol legyen, hogy az anyaországban mi történik, merre tartson, milyen jövő felé haladjon. "

Erre lehetne még pluszban a "nemzetgyűlés" arányosan, határontúlil delegált képviselőkkel is. Kizárólag nemzeti, nyelvi, kulturális ügyekben való döntési jogkör.
Akkor szavazhat oda képviselőket és pártoka az a magyar is aki külföldön él.

vagy nemzeti ügyekben egyszerűen népszavazni kell és kész.

De az hogy a magyar országgyűlésbe szava be valaki pártokat úgy hogy nem itt él és a kormány döntéseinek 99% az itt élőket érinti....az nem, azt nem tartom helyesnek.

Tapi2021 2022.02.17. 17:10:26

@Gery87: Vajon a Indiában és más gyarmatokon élő angolok, franciák, hollandok... (állampolgárok) szavazhattak az angol, francia... választásokon?

Tapi2021 2022.02.17. 17:19:06

@Gery87: "Négy EU-tagállam nem biztosítja külföldön élő állampolgárai számár a szavazás lehetőségét, nevezetesen:
Dánia, Ciprus, Írország és Málta.

Nyilván egy elmaradott fertő mind:)"

Nem, ez szuverén döntés, mint a miénk! :-)

És nem mondom, hogy ezek között nincsen olyan, aki hasonlóan járt volna, mint mi Trianonban, de ennyire, mint minket egyiket sem szívatták talán meg, hogy saját magunkkal vagyunk minden irányból határosak. És a nemzet egyharmada nem önként él ott, ahol él. Nem úgy, mint a dánok, aki talán önként költöztek külföldre.

De ahány ország annyi szokás! És addig jó, amíg jogunk van saját döntéseket hozni!!!

Valójában az ellenzéknek is csak azért van ezzel baja, mert sejtik, hogy hová szavaznak. Persze semmit nem tettek és tesznek azért, hogy másképp legyen.

Egyébként hány képviselői helyről is van szó? Egyről, kettőről?

Tapi2021 2022.02.17. 17:22:06

@Gery87: "..a politikának nyilván nagyon jó hogy olyan választókat kell meggyőzniük a hülyeségeikről és hazudniuk nekik mindenfélét akik még csak ott sem laknak, tehát az esetleges következményeket sem érzik meg közvetlenül! "

Nálunk eddig az látszik, hogy a hazugokra nem szavaznak a határontúliak!!! Már a többség.
Sőt, találkozni sem akarnak velük.
És ez jó, mert még nem átverhetők.

Tapi2021 2022.02.17. 17:34:43

@Gery87: "Nyilván nem azért mert annyival tájékozottabbak, érettebbek és aktívabbak a közéletben a mai fiatalok, hanem mert még egy könnyen befolyásolható réteget nyernek. "

Itt is szeretnék. A baloldaliak.
Mert ezek a gyerekek nem éltek akkor, amikor ők vitték többször gallyra az országot. Nekik minden vicc új.
Plusz, még sem a nemzethez, sem a hagyományokhoz, sem a valláshoz, sem a kultúrához nincsen erős kötődésük. Így könnyen rávehetők az önfeladásra, a globalizálódásra, az internacionalizmusra és egyéb ballib ideológiák és célok támogatására.

Egy ma 16 éves akkor született, amikor Gyurcsány verette a népet az utcákon! Mit tud erről? A bohókás, jópofa Feri bácsit látja.
Hogy tudja felmérni a tettei, szavazása következményeit? Az előzményeket sem ismeri!
Hogy látja át egy gyerek a bevándorlás kérdését? A gender/LMBTQ ideológia következményeit?
Stb. SEHOGY!

Ezért ideális szavazók lennének a ballibeknek. Ellensúlyoznák a tapasztalt, érett felnőttek szavazatait. Akik már értenek is valamit a világból. És a politikai szereplőket is jobbára ismerik, megtudják ítélni. (És ez a baj, ugye.)

Ezért akarják őket!!!

Még a 18 évesek sem elég érettek ehhez, nem hogy a 16-17 évesek!

Boldeone2 2022.02.17. 17:36:58

@Tapi2021: Az ellenzéki ember eleve véleménybuborékban van (persze sokan a másik oldalon is), és a működő kognitív disszonancia miatt - nem akarunk minket megzavaró, ellentétes állításokat hallani, elfogadni pláne nem -, ezért minden információt mg is szűrünk. Azt halljuk meg, ami a mi meglévő álláspontunkat erősíti, a gyengítőket kizárjuk."

- Ezt pont a kormányoldalon igaz: a kormánypárti megmondóemberek megpróbálnak egy homogèn nèzetet a propaganda útján a társadalomra erőltetni a társadalomra. Elég megnèzni minden kormánypárti mèdiát , nagyjából mindenhol ugyanazok a tèmák mennek , ugyanazok a narratívák, stb...Lerágott csont, a populista szèljobb ósdi lemezei....
Ezzel szemben egysèges vilagnèzet , de még csak vèlèny sincs a nem kormánypárti oldalon : vèlemènypluralimus van

Pontosan ezért érezhetik egyébként normális emberek diktatúrában magukat, holott nincs semmiféle diktatúra! És a józan eszükkel ezt tudják is!!! De nem az eszük vezeti őket, hanem az érzelmeik! Amiket az ellenzék ügyes manipulációja, a valóság elferdített narrációja és annak éveken át való sulykolása vált ki"

- A diktatúra meg a demokrácia között sokfèle átmenet van , Magyarország " flawed democracy " azaz beteg , hiányos demokrácia , egy eltorzult , kvazi állampárti rezsim!
Az ellenzèk nem tud manipulálni ember , ne nevettesd már ki magad ! Annyira nincs náluk a nyilvánosság , hogy konkrètan azt sem tudtam hogy MZP èvèrtèkelő beszèdet tart ...
Miközben Orbán mögött milliárdok állnak , amiből sulykolja a propaganda- hazugságokat

Ha ez így lenne, akkor minden több cikluson át tartó kormányzat abszolutizmus, meg diktatúra lenne. Pl. a 16 év merkeli időszak is. Amikor az történt, amit Merkel akart 16 évig Németországban. Sőt, az EU-ban.
Ne viccelj"

- Te ne viccelj !
A tènyek az èn oldalom:
1. Nèmetorszagban valódi koalíciós kormányok vannak
2. Arányos választási rendszer
3 . Merkel - Orbánnak ellentètben nem csinált milliárdos a pereputtyából!

Miről beszèlünk?

Tapi2021 2022.02.17. 17:38:20

@Gery87: "Erre lehetne még pluszban a "nemzetgyűlés" arányosan, határontúlil delegált képviselőkkel is. "

Lehetne, de ez túlbonyolítás. Minek egy külön szervezet ehhez?
A határontúliak egy-két képviselőt tudnak max. megválasztani most. Igazából nem sokat befolyásolnak.
Később biztosan változik ez is, mint minden.

Boldeone2 2022.02.17. 17:46:06

@Tapi2021: Arra a rongyos hadseregre gondolsz, amelynek elsők között volt módja lerabolni az országot? És amelynek legerősebb vezetője egy így meggazdagodott proli gyerek, akiből milliárdos lett?"

- Ne viccelj már ! Hasonlítsd össze Lölő vagyonát , aki dollarmilliárdos, a 35 èves Tiborcot, az Orbán - családot , mind milliárdos közforrásokat akvirálnak!
Jellinek, Garancsi , Szíj , ès tarsai...Ehhez kèpest Gyurcsány kispályás !
Korrupciós rendszerszintű hálók is csak a Fidesz mögött vannak . Termèszetesen van korrupt ellenzèki , de a Fidesz mindenen túltett nagyságrendben , összefonódásban is!

Boldeone2 2022.02.17. 17:56:24

@GyMasa: PLusz ez nem jelenti azt, hogyha orbánnak 12 éve kb ugyanakkora a népszerüsége, akkor Magyarországon ne lenne demokrácia."

- De jelentheti azt is hogy nincs teljes èrtèkű demokrácia Magyarországon . Nagyon nèpszerű Putyin is Oroszországban , de attól mèg nem lesz egy ország demokratikus , hogy a premodern nèptömegek egy felkent vezetőt a magasba emelnek!
A populizmus = tömeges agymosás , nèpbutítas
Ezért nem szavazok a jelenlegi kormányra ...
Nem véletlenül ábrándult ki a tudományos èrtelmisèg is ebből az abszurd rendszerből!
Pálinkás ès társai megèrtettèk, hogy káros- kóros folyamatok zajlanak az országban

Gery87 2022.02.17. 17:58:30

@Tapi2021:

Igen. Mivel ott kezdődött először az hogy lehet külföldön is szavazni.

Tapi2021 2022.02.17. 18:00:08

@Boldeone2: Ezek VÉLEMÉNYEK! A tiéd és az ellenzéké.
A miénk meg más.

Az ellenzéket még Schiffer is csak O1G koalícióként emlegeti, mert semmi másuk nincs az O1G-zésen, diktatúrázáson, Mészározáson, beteg demokráciázáson meg mindazokon a bull shit-eken kívül, amiket rendre mindannyian újra és újra felsoroltok. Mint te is. (Nem veszed észre, hogy szóról szóra mind ugyanazt és ugyanúgy mondjátok???!!! És azt hiszed, nem vagytok manipulálva, meg nincsenek ezek szóról szóra belétek sulykolva? Nézd már meg! Amiket leírsz újra és újra, szóról szóra leírják még több tízezren, sőt, egy az egyben az EU különböző bizottságai is, sőt a New York Times is - magyar forrásból! - és vajon kiktől veszik át???)

Ezek nem igazak, csak nektek, mert sulykoljátok magatoknak és egymásnak.
Pont úgy, ahogy írtam.

Attól, hogy Ali Baba emberei látszólag különbözőek, attól még Ali Baba emberei, egy banda.

Hogy a kormányoldal is sulykolja a saját narratíváit? Igen! Ezt írtam is. Nem tehet mást, ha nyerni akar, mint hogy fenntartja ő is a tábor izgalmi szintjét.

Hiába posztolgat Varga pénzügyminiszter táblázatokat arról, hogy hány százalékkal lett több ez vagy az, hány százmilliárddal ment több ide vagy oda, hogy a hitelminősítőknél hasítunk... KIT ÉRDEKEL?
Így nem lehet választást nyerni.

Sajnos.

midnight coder 2022.02.17. 18:00:39

@Boldeone2: "Mert az mindenki belátja hogy nem az ellenzèk teremt narratívákat"

Egy fenét nem. Lásd a nyitó hozzászólásom - pedig én nem igazán élek balfék buborékban.

Gery87 2022.02.17. 18:03:00

@Tapi2021:

"És nem mondom, hogy ezek között nincsen olyan, aki hasonlóan járt volna, mint mi Trianonban, de ennyire, mint minket egyiket sem szívatták talán meg, hogy saját magunkkal vagyunk minden irányból határosak. És a nemzet egyharmada nem önként él ott, ahol él. Nem úgy, mint a dánok, aki talán önként költöztek külföldre. "

Nem lehet örök időkre azzal érvelni hogy "egy ország voltunk".
Azóta generációk nőttek fel mindkét oldalon, ez egy külön ország, 9 millió lakosa van. Nekik meg kormányuk és csak rájuk vonatkozó törvények.
Ettől még egy nemzet vagyunk, de ha közös dolgainkba akarunk beleszólni, akkor arra más fórum kell nem a 93030 Km2-nyi magyar állam országgyűlése!
Erre mondtam pl a Nemzetgyűlést.

Gery87 2022.02.17. 18:04:14

@Tapi2021:

Oké, ez nem érv csak a saját véleményed.
Szerintem meg ugyanúgy átverhetőek.

midnight coder 2022.02.17. 18:04:35

@Boldeone2: "Ne viccelj már ! Hasonlítsd össze Lölő vagyonát , aki dollarmilliárdos, a 35 èves Tiborcot"

Ja, csak akkoriban ez a történet arról szólt, hogy a jóelvtárs lenyúlta a közvagyont, aztán viharos sebességgel eladta a konkurenciának kabátgombért. Õ maga nem kereste betegre magát a dolgon, a bennszülött az üveggyöngynek is nagyon örült, de az akkor okozott károk vágták haza végleg az országot. Még ma is nagyrészt arról szól a gazdaság, hogy vannak a multik, és vannak a beszállítóik, pedig több mint 30 év telt el azóta.

Gery87 2022.02.17. 18:05:10

@Tapi2021:

"Lehetne, de ez túlbonyolítás. Minek egy külön szervezet ehhez? "

Most írtam le!

midnight coder 2022.02.17. 18:05:46

@Gery87: Ebben mondjuk egyetértek, csak hozzátenném hogy ugyanez vonatkozik a Londonban mosogató liberális bölcsészmérnökre is.

Tapi2021 2022.02.17. 18:13:45

@Boldeone2: "de a Fidesz mindenen túltett nagyságrendben , összefonódásban is! "

Vagy csak most sokkal erősebb a gazdaság, jobban megy mindenkinek, több a pénz... (És nem az ország megélhetésének alapjait árusítják ki.) Mert a Fidesz JÓL KORMÁNYOZ!

És mivel nem tudtok meggyőzni arról, hogy mások nem magunknak kaparnának, ezek az "érvek" semmit nem jelentenek. Mindig vannak akik előnyökhöz jutnak. Én nem irigykedem, ha nekem is jól megy a sorom.
Nem beszélve a nem anyagi, igazán fontos ügyekről!!!

Sehol sem lesz már Mészáros, Orbán, én, te ... amikor a ma politikai és ideológiai döntései meg fogják határozni a jövőt, az utánunk jövők életét. Ez sokkal fontosabb, mint a pénz!
Azokat a pénzeket úgy sem mi kapnánk! Ha meg nem Lölő, akkor Gipsz Jakab és társai ballib vállalkozó, meg XYZ KÜLFÖLDI oligarcha.
Te meg én biztosan nem!
Én pl. nem is tudnék utat építeni, se stadiont, se kultúrházat...
Olyan kapja aki tud és meg is csinálja. Mint most.

Az összes "oligarchának" ment pénz egyébként parányi töredéke az ország költségvetésének. Az összes többi forrás az országra van költve és aki nem vak ugye... Elég, ha újságot olvas és látja miket adnak át az ország minden szegletében NAPONTA!

Tapi2021 2022.02.17. 18:21:49

@Boldeone2: "Nem véletlenül ábrándult ki a tudományos èrtelmisèg is ebből az abszurd rendszerből!
Pálinkás ès társai megèrtettèk, hogy káros- kóros folyamatok zajlanak az országban "

A tudományos értelmiség döntő része él évtizedek óta a nép pénzén és mit is tettek le az asztalra???

Legutóbb Karikó Katalin tett le valamit, ő sem itthon. Előtte meg talán Rubik Ernő a kockát. Nemzetközi színtéren kb. ennyien emelkedtek ki a tudományukkal. (Elnézést, ha kifelejtettem pár nevet. Tudom vannak még vagy fél tucatnyian.)

A legtöbben hajítófát nem érnek. Kár a papírért, amiket a tudományos munkásságukhoz elpazaroltak. (Tudom, sarkos így, de tényleg jó lenne látni kiemelkedő koponyákat, meg világraszóló eredményeket. Nem csak melldöngetést, kivagyiságot. Vagy legalább kellő szerénységet.)

vergyula 2022.02.17. 18:25:37

Milyen jó kis címe van ennek a posztnak.
Le se szarják.
Alatta a telón reklám: Koncz Zsuzsa-koncert. Szegény Zsuzsi! :(

Frissítés....
Le se szarják.
Alatta: Városligeti műjégpálya program.

Frissítés.....
Le se szarják.
Alatta: Elengedés, veszteség, gyász. Valami beszélgetés valahol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 18:29:29

@Gery87:

S mégis: nagyon kevés országban szavazhatnak az ott élő külföldiek. Ha jól tudom, 1 ilyen EU-tagállam van: Luxemburg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 18:31:02

@Gery87:

Dehát minden választás lényege éppen az, hogy befolyásolhassák a választókat.

Tapi2021 2022.02.17. 18:34:32

@Gery87: A nemzet nem földrajzi fogalom! Ezért mindegy hol élnek.
És a magyarok országa ez.
A mindenkori magyar kormányoknak a kinti magyarokkal is törődniük kell. Különösen azokkal, akik a szülőföldjükön számítanak idegennek és nem egyszer másodrendűnek.

Igen, jobb lenne, ha ilyen gondunk nem lenne.

Én sem forszíroznám, hogy az Angliában, Svédországban, Németországban, Amerikában... jól élő magyarokkal a szokásosnál jobban - pl. konzuli segítség - törődjünk.

vergyula 2022.02.17. 19:26:50

@GyMasa: "Tudod, képességekkel kell választást nyerni, és nem szabályok ferdítgetésével!"
- választási körzetek határainak átrajzolása
- voksturizmust elősegítő törvények
- második forduló megszüntetése
- levélben szavazás lehetősége a "lefizetett" határontúli magyaroknak
- szavazás, mint egész napos (és költséges) program a kivándoroltaknak

Boldeone2 2022.02.17. 20:43:09

@Tapi2021: Ezek VÉLEMÉNYEK! A tiéd és az ellenzéké.
A miénk meg más.

- A tènyek azok tènyek : Magyarország nem egy jól működő plurális demokrácia , hanem Orbán és köre haveri kapitalimusa!
Èn szellemileg sokkal függetlenebb ember vagyok mint te, a kormánypártiak èlnek vèlemènyburokban , nem akarjátok belátni , hogy ez egy abszurd rendszer . Egyèb hozzaszólásimban már ezer pèldat írtam , miért is abszurd ...

Az ellenzéket még Schiffer is csak O1G koalícióként emlegeti, mert semmi másuk nincs az O1G-zésen, diktatúrázáson, Mészározáson, beteg demokráciázáson meg mindazokon a bull shit-eken kívül"

Nèzd, ez az Orbán - rendszer , mindenki tudja te is èn is , nem normális, abszurd rezsim Európában . Ezt kell leváltani! Mèszaros tevèkenysège szintèn dokumentálható: politfüggő oligarcha , megint tèny
Az ellenzèknek pedig amit meghirdettek - eddig - az teljesen korrekt ! A fidesz- cselèd sajtó forgatja ki
Neked az bullshit , hogy legyen arányosabb a választási rendszer, közvetlenül megválasztott közt elnök, a hatalmi ágak szètválasztasa ?
Ezek mind fontos dolgok --- lennènek --- egy normális, nem agymosott embernek!
Demokráciát akarsz , plurálist vagy Orbán kvázi egypári rezsimjèt?

Boldeone2 2022.02.17. 20:49:35

@Tapi2021: Hiába posztolgat Varga pénzügyminiszter táblázatokat arról, hogy hány százalékkal lett több ez vagy az, hány százmilliárddal ment több ide vagy oda, hogy a hitelminősítőknél hasítunk... KIT ÉRDEKEL?"

- Kit èrdekel Varga táblázata , amikor a pegagósusokat átvertèk, az ápolónőket átvertèk , 11 èvig keveset adtak , csak most a választás előtt - mivel èles a politikai verseny - kezdtek osztogatni..
Ráadásul , ami èpült 12 èv alatt , nagyobb rèszben EU - pènzből èpült
A nyugati multik teremtettek sok munkahelyet , pörgettèk fel a gazdaságot , nem Orbán oligarcha , jachtos haverjai!

Erre most èn mondom: Hagyjuk már a bullshit dumát! Az EU egyik legszegènyebb országa MARADTUNK. Pont . Ezek a tènyek!!!!!!
Te a tènyekkel vitatkozol!

ulpius66 2022.02.17. 20:51:17

@vergyula:

Hát ennél sokkal hülyébb mán nem nagyon leszel!

1. Hogyan kellett volna 178 egyéni választókerületből 106-t kialakítani?
Utólag kibaszott könnyű okoskodni, hogy Alsóbasznád és Piripócsfalva nem ide kerül, hanem oda akkor bezzeg!!!!! ... leszállhatnátok mán erről a választókerületek átrajzolásáról!!!!

NEKTEK BALLIBSIKNEK ÚGYSEM LENNE SEMMI JÓ!!!!

2. Voksturizmus ---- na, a másik ballibsi vesszőparipa! ... jelentsen is ez bármit...

3. Kétfordulós választás --- sehol sincs kétfordulós választás a környező országokban, sőt a németeknél sem, ahonnan a magyar választási rendszert másolták...

4. Levélben szavazás lehetősége ... Hahaahhaaaa hívd fel az USA demokratákat OTT MINDÖSSZE 93 MILLIÓ LEVÉLSZAVAZAT VOLT!!!!!!
IGAZ, A LEVÉLSZAVAZATOK 90+%-A BIDENT VÁLASZTOTTA!!!!!

MILYEN ÉRDEKES!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fogadjunk! Az USA levélszavazás nem zavart.....

5. Szegény kivándoroltak! Úgy sajnálom őket! El kell menniük szavazni a külképviseletre!
Égszakadás, földindulás! EZ NETTÓ FASIZMUS!!!!!!

HÁT A KIS TÖKÖM NEM KÉNE MÉG NEKIK?????

Boldeone2 2022.02.17. 21:00:52

@Tapi2021: Vagy csak most sokkal erősebb a gazdaság, jobban megy mindenkinek, több a pénz... (És nem az ország megélhetésének alapjait árusítják ki.) Mert a Fidesz JÓL KORMÁNYOZ!"

- A fejlődèsünk közèpszerű volt az elmúlt 12 èvben , kb 2,6-2,7 % átlagban , úgy hogy közben jött vagy 45 milliárd euro nettó forrás , többè - kevèsbè európai konjunktúra volt, meg zèró közeli nemzetközi kamatok, de még infláció sem volt a covid előtt nagyon , csak Matolcsy inflálta a pènzünket ...
A tènyek azok, hogy nem történt semmilyen csoda, de pl Románia utolért bennünket ..
Nagy fejlődès volt a lengyeleknèl, a balti államokban stb...
De, ott kormányoknak van annyi " eszük " hogy az általános közèp- európai fejlődèst nem maguknak tulajdonítják ès verik a mellüket ...
Meg ugye Hszi Csin Ping is azt mondja , fejlődik a kínai gazdaság , kussoljon el mindenki aki mást szeretne ..

Azokat a pénzeket úgy sem mi kapnánk! Ha meg nem Lölő, akkor Gipsz Jakab és társai ballib vállalkozó, meg XYZ KÜLFÖLDI oligarcha."

- A magyar pènzek igazságosabb , transzaparensebb elosztásáról a felelős magyar kormány dönthet úgy ,hogy ne egy haveri kör kapja meg . Az EU még nem fogja hagyni , hogy Orbán körei a korrupciós pènzekből gazdagodjanak!

ulpius66 2022.02.17. 21:05:32

@Boldeone2: "- A tènyek azok tènyek : Magyarország nem egy jól működő plurális demokrácia , hanem Orbán és köre haveri kapitalimusa!"

Ballibsi alapvetés: "ha a nemzeti-keresztény-polgári-konzervatívok pártok vannak hatalmon, AZ NETTÓ FASIZMUS, ha a ballibsik vannak hatalmon, AZ VIRÁGZÓ DEMOKRÁCIA!!!

"Neked az bullshit , hogy legyen arányosabb a választási rendszer, közvetlenül megválasztott közt elnök, a hatalmi ágak szètválasztasa ?"

AZTÁN MESÉLJÉL MILYEN VÁLASZTÁSI RENDSZER LENNE JÓ NEKTEK?????

Olyan mint az USA az angol vagy a holland .... mert a mostani a német választási rendszer másolata:
- vegyes rendszer --- egyéni és listás mandátumok
- egyfjordulós
- 5% bejutási küszöb
- a határon túl élő németek is szavaznak
- a köztársasági elnököt a Parlament választja

MI A TÖKÖM KÉNE MÉG????

Boldeone2 2022.02.17. 21:09:41

@Tapi2021: tudományos értelmiség döntő része él évtizedek óta a nép pénzén és mit is tettek le az asztalra???"

- Nagyon sok mindent , csak egy kicsit utána kellene olvasni , bár èppen Orbánèk miatt , egyre nehezebb a kutatás mai helyzete . A normatíva megszűnt , mindenre pályázni kell , a csókosok nyernek ...A tudomány autonómiája teljesen megszűnt. Ilyet mèg a kommunisták sem csináltak
Pl biokèmiaból van vagy 12 magas szintű kutatócsoport , amire van kb harmadannyi pályázat , meg a pènz is nevetsèges...

No, meg Orbánèk miből èlnek , ha nem a " nèp pènzèből "??? A 60 èves "fitatal demokraták " èletükben nem vállaltak normál munkát, a politikából tettek szert tetemes vagyonra!

Boldeone2 2022.02.17. 21:17:28

@ulpius66: Ballibsi alapvetés: "ha a nemzeti-keresztény-polgári-konzervatívok pártok vannak hatalmon"

- Nem vagyok "ballipsi " Orbán messze került már a normál jobbról is , a Nèppart is kidobta . A barátai emberellenes politikát folytatnak..

AZTÁN MESÉLJÉL MILYEN VÁLASZTÁSI RENDSZER LENNE JÓ NEKTEK????? Olyan mint az USA az angol vagy a holland .... mert a mostani a német választási rendszer másolata"

- Óriási tèvedès! Annyi igaz belőle, hogy anno a nèmet rendszert másolták , de , egy generális különbsèg van , ami a nèmet rendszert szinte teljesen arányossá teszi:
Kivonják egymásból a listás ès az egyèni erdmènyeket , nem összeadják!

Igen , a nèmet rendszer sokkal jobb ...
Vagy: ott van a "túllógó szavazatok elve" , ami szintèn arányosít ..

Tapi2021 2022.02.17. 21:32:20

@Boldeone2: " A tènyek azok tènyek : Magyarország nem egy jól működő plurális demokrácia , hanem Orbán és köre haveri kapitalimusa! "

Értsd már meg, hogy ez csak nektek "tény"!
Másnak meg a ti hibás, téves, elfogult véleményetek.

Attól, hogy minden második bejegyzésben leírod/írjátok, nem lesz igazabb. Csak ti fogjátok mind jobban elhinni. Mert sulykoljátok magatoknak is.

Tapi2021 2022.02.17. 21:38:18

@Boldeone2: Ja értem, mindent másoknak köszönhetünk az elmúlt 12 évben, Orbánék itt sem voltak! Vagyis itt voltak, de kizárólag loptak.
Ez tényleg annyira objektív és elfogulatlan vélemény. Sőt, ítélet. :-(

Ne már, könyörgöm.

Egyébként felvetődött bennem, hogy ha cenzus lenne az, hogy csak ép elméjűek szavazhatnának, akkor vajon szavazhatnának-e azok, akik egy képzelt diktatúrában élnek, egy szabad országban?

Boldeone2 2022.02.17. 21:38:32

@Tapi2021: Értsd már meg, hogy ez csak nektek "tény"!
Másnak meg a ti hibás, téves, elfogult véleményetek."

- Ezt kimondta az EU parlament többször, az ország másik fele is így gondolja, meg a nemzetközi politológia : flawed democracy Hungary MINDENHOL

Boldeone2 2022.02.17. 21:41:47

@Tapi2021: Ez egy abnormális rendszer , kezdve a mèdiatanacstól , a közjogi mèltóságok durva partkötődèsèn keresztül , a sárga fidesz füllbevalós köztársaságielnök- jelöltig...
Most nem fogom újra ezredjère pontól- pontra leírni - tudod magad is ! Lèpj ki a burokból ès gondolkozz!

Tapi2021 2022.02.17. 21:43:16

@Boldeone2: "A tènyek azok, hogy nem történt semmilyen csoda, de pl Románia utolért bennünket .."

Ja, érdemes lenne átköltöznöd egy-két évre. Csak úgy élvezni az azonos színvonalat.

Boldeone2 2022.02.17. 21:47:35

@Tapi2021: Saját Alaptörvènyèt sem tartja be a Fidesz :

9. cikk
(1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

- Hogy fejezi ki egy durván pártkomisszár a nemzet egysègèt?? Sehogy. Korábban legalább volt egy Mádl , vagy Sólyom - önjáró emberek , nem sárgaöves pártbizalmik.... Egyre romlik a helyzet ...De, persze nem emiatt , ez csak egy pèlda...

Boldeone2 2022.02.17. 21:49:02

@Tapi2021: Nèzd , jártam ott...Ma már nem rosszabb , de lehet Kolozsvár fejlettebb mint Debrecen ..

ulpius66 2022.02.17. 22:01:24

@Boldeone2:

"Márki-Zay hosszabb életet és ingyenes magánegészségügyet ígért"

Ő a neked való emberke!

SZAVAZZ RÁ!!!!!
(innen tényleg már csak egy lépés az: "Ingyen sör, örök élet! (+30 év)" -- ígéret)

ulpius66 2022.02.17. 22:04:42

@Boldeone2:

EGY PILLANATIG SE HABOZZ!!!!!

SZAVAZZ A BALLIBSI ÖSSZEFOSÁSRA, ÉS MÁRKY-ZAYRA!!!!

Ő A TE EMBERED!
(agyilag úgyis kb. egyszinten vagytok....)

Gery87 2022.02.17. 22:05:17

@midnight coder:

Igen.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lehet ezen vitázni hogy ki kapja és mikortól, de nem tartom ördögtől valónak a dolgot.
Helyi szinten pláne nem.
Pl egy itt élő német nyugdíjas házaspár miért ne szavazhasson a helyi önkormányzati választáson?
Itt él, ide utalják a nyugdíját, van lakcíme...stb. Ha 10 éve itt van, itt költi a pénzét, neki se mindegy mi merre...
Nem azt mondom hogy hasra ütésre legyen meg, mert látjuk hogy a maygar-ukrán határon azért van ezzel visszaélés rendesen pl 80 ember egy putriba bejelentve (igen, más mert ók állampolgárok, de érted a példát remélem).

Gery87 2022.02.17. 22:06:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor sem mindegy hogyan és mi a cél!
Ezt már múltkor a választójog esetében tárgyaltuk.

ulpius66 2022.02.17. 22:07:48

@Boldeone2:

Egy dologra kérlek!

Ne próbálj meggyőzni, hogy én is erre a vadbaromra savazzak!
(nem szeretnék egy táborba kerülni ilyen ész és értelemnélküli emberkékkel, mint te is vagy....)

Előre is köszike, hogy megkímélsz a baromságaidtól!

Gery87 2022.02.17. 22:09:58

@Tapi2021:

"A nemzet nem földrajzi fogalom! Ezért mindegy hol élnek.
És a magyarok országa ez."

Anyaország vagyunk igen, ezért mondom hogy legyen akkor erre nemzetgyűlés is.
De az államot és a nemzetet ebben külön kell választani.

"A mindenkori magyar kormányoknak a kinti magyarokkal is törődniük kell."

Oké, de kérjen az ilyen ügyekre külön felhatalmazást az itteniektől és a külhoniaktól pl népszavazással.

"Én sem forszíroznám, hogy az Angliában, Svédországban, Németországban, Amerikában... jól élő magyarokkal a szokásosnál jobban - pl. konzuli segítség - törődjünk. "

Nem is kell! Nem itt él, nem ide fizeti az adót.

Tapi2021 2022.02.17. 22:10:43

@Boldeone2: "Az EU még nem fogja hagyni , hogy Orbán körei a korrupciós pènzekből gazdagodjanak! "

Ez igaz. Szeretnék, ha az ő szervilis kiszolgálóik és rokonaik gyarapodnának inkább, nem azok, akik nem hajbókolnak és mernek nekik ellentmondani!

Gery87 2022.02.17. 22:11:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem igen emlékszem rá, de én sose szerettem volt benne valami dacos, gőgös tanárbácsis jelleg....oké voltam 10 éves de akkor is.

Tapi2021 2022.02.17. 22:14:42

@Boldeone2: "A normatíva megszűnt , mindenre pályázni kell"

Hát igen, seggvakarásért nem fizetünk közpénzből. Meg azért, hogy 8-10 publikációból írjanak egy tizenegyediket.

(Persze de, csak talán már kevesebbet végre.)

Tapi2021 2022.02.17. 22:35:45

@Boldeone2: Ezek a körök UGYANAZOK!

Kit érdekel, hogy kimondták?
Cseh Katalin meg Donáth elvtársnő az EU-ban az ország ellen dolgozik? Magyar (zsidó) újságírók írnak rendszeresen cikkeket külföldi lapokba a kormány ellen..? Amit aztán lehoznak a magyar baráti lapok, mint New York Times, Guardian, Politico... cikket??? És "kimondták"? EZEK?

Kit érdekel, mit mond ki ez a nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda? És kinti szövetségeseik?

Attól, mert sokan mondanak egy hazugságot, nem lesz igaz!

Te is állandóan hazudsz, csúsztatsz, félreértesz és félremagyarázol. És semmi ellentétes infót nem vagy hajlandó befogadni, ami megzavarná a hitedet. Kognitív disszonancia ugye.

És mindig ugyanazokat. Hiábavaló neked bármit elmagyarázni, igazolni. Megint itt van a Néppárt. Az a Néppárt, amelynek legerősebb pártja a CDU egyrészt veszített a választásokon, mert már nem képviseli azokat, akik szavaznának rájuk, másrészt maga is úgy gondolja már, hogy minek a C a nevükben, ha úgy sem keresztények már?
És Orbánék kanyarodtak el az eredeti néppárti útról?

De nem érted, mert nem akarod érteni. Csak mondod, mondod, ezredszer ugyanazokat a mantrákat.
Ezt a kibaszta őket a Néppárt-ot is el fogod még sütni nyilván százszor. Hiába az a tény, hogy egy konzi-ker.dem.-nemzeti útról durván letért szervezetről van szó, amelyet az ezen az úton EGYENESEN továbbhaladó Fidesz már nem tudott és akart követni. Balra a progresszióba. Mint itthon a Jobbik. Gerinctelen fosként.
Számotokra csak egy lehetséges és elfogadható narratíva van: kibaszta őket a Néppárt.

Ez van. Higgyétek. Erős a ti hitetek. (És a sok önállóan gondolkodó ballib mind ugyanezt gondolja. És csak ezt... Nincs agymosás, manipuláció. Áááá..., hogy lenne. Csak pár százezren szóról szóra ugyanazokat gondoljátok.)

Nyilván a kifárasztásunkra játszol az állandó ismétlésekkel. :-(

Tapi2021 2022.02.17. 22:38:26

@Boldeone2:

"- Hogy fejezi ki egy durván pártkomisszár a nemzet egysègèt??"

Pont úgy, mint az SZDSZ-es Göncz Árpád vagy ahogy Róna, vagy Iványi Gábor urak fejeznék ki!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 22:38:40

@Gery87:

Beszéljünk m ost csak a parlamenti választásról!

Miért ne szavazhasson rajta az idegenben élő állampolgár?
S miért szavazhasson rajta a belföldön élő idegen állampolgár?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 22:48:45

@Gery87:

Már az ókori görögöknél is így ment, pedig az demokratikusabb rend volt.

Boldeone2 2022.02.17. 23:14:09

@Tapi2021: Ez igaz. Szeretnék, ha az ő szervilis kiszolgálóik és rokonaik gyarapodnának inkább, nem azok, akik nem hajbókolnak és mernek nekik ellentmondani"

-Èppen az ellenkezője az igaz : meg kell teremteni a közpènzek átláthatóság , erre van politikai szándèk, korrupciós ügyèszsèget terveznek felállítani, ami jó dolog

Hát igen, seggvakarásért nem fizetünk közpénzből"

- A fideszes politikusok seggvakarását is közpènzekből fizetjük , csak arra milliárdok mennek!

Magyar (zsidó) újságírók írnak rendszeresen cikkeket külföldi lapokba a kormány ellen.."

- Jay hogy zsidók , már az is lènyeges! Egy darabig majdnem komolyan vettelek...így már kilóg a lóláb!

Kit érdekel, mit mond ki ez a nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda? És kinti szövetségeseik?"

- A tènyek azok , hogy a Fideszt kirakta a Nèppart is! Az Európai Parlament , az európai embereket kèpviselők kimondták a verdiktet ", illetve a magyar társadalom másik fele ; a városi polgárság , az èrtelmisèg nagyobb súllyal
Hazaárulást èn inkább Orbán rèszèről látok : kiárusítja a magyar èrdeket

Boldeone2 2022.02.17. 23:32:23

@Tapi2021: is állandóan hazudsz, csúsztatsz, félreértesz és félremagyarázol. És semmi ellentétes infót nem vagy hajlandó befogadni, ami megzavarná a hitedet. Kognitív disszonancia ugye."

- Ez teljes mertèkben igaz rád Èn a tènyeket mondom, te viszont rikácsolsz : "nyomorult ballibsi-kozmopolita-hazát áruló banda"
Ez nem érv , egy vitában!

És Orbánék kanyarodtak el az eredeti néppárti útról?"

- Orban politikája radikalizálódik: elindult először a liberális internacionalè alelnökekènt, ma meg már az európai fasiszták között politizál, az oroszok által fizetett EU - bomalasztó szèljobbal , köztük egy magyargyűlölő román párttal együtt kongresszusoztak..

.amelyet az ezen az úton EGYENESEN továbbhaladó Fidesz már nem tudott és akart követni"

- Egyenes úton " hová az egyenes úton ? A liberalizmusból eljutottak az illeberalizmusig , de lassan a felvilágosodás elveinek megtagadásáig . Ma is egy cinikus nèpirtó görènyt fogadtai, Bolsonarót , de más elnyomó diktátorok is szívesen látott vendégek , mi több szövetségesek Magyarországon

Higgyétek. Erős a ti hitetek. (És a sok önállóan gondolkodó ballib mind ugyanezt gondolja. És csak ezt... Nincs agymosás, manipuláció."

- Egyrèszt , nem vagyok ballib . Erős hitetek nektek van . Engem a tènyek èrdekelnek,nem a hitek! Az igaz premisszák alapján , logikai úton bebizonyított konklúziók
Te vagytok a hitelves, propaganda- agymosottak !

Nem veletlenül van a Fidesznek legnagyobb nèpszerűsege a kevèsbè tanult társadalmi csoportok között!!

Boldeone2 2022.02.17. 23:46:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ne feledjük : Göncz Árpád nem SZDSZ - s tagsága miatt lett köztársasági elnök, hanem 56- os múltja, írói munkássága , társadalmi szerepe miatt . Kisgazdapárt tagja is volt ...
Nem egy Novák Kata szintű ember ...
Ha a Fidesz fair akart volna lenni , akkor egy olyan konzervatív jelöltet jelöl , aki többè- kevèsbè elfogadható , vagy legalább függetlennek tűnik
Nováknál már Áder is függetlenebb volt
Ez így megcsúfolása a posztnak.

Boldeone2 2022.02.17. 23:50:47

@Tapi2021: Göncz nem az SZDSZ tagsága miatt lett köztársasági elnök . Olvass utána az èletènek !
A másik két úriember pedig csak feldobott nevek , de Novák Kata egy vèrfideszes, full Orbán- szervilis , ráadásul...

odod94 2022.02.18. 07:28:36

@Gery87: a német nyugdíjas házaspár szavazhat az önkormányzati választásokon.

vergyula 2022.02.18. 08:11:16

@ulpius66: Felvetődött a "szabályok ferdítgetése", erre hoztam példákat.

1. Maga Kövér elvtárs ismerte el, hogy "bűvészkedtek" a körzetek határaival.
2. A "vesszőparipa" földbe döngölt, nyertél. De azért idézek egy cikkből:
"A fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) tehát egyszerűen nem lesz többé büntethető."
3. Felőlem lehet 1 fordulós a választás. Tény, hogy a Fidesz vezette be, tény, hogy a Fidesznek ez előnyt biztosít. (Még ha a német rendszert másolta is.) Tehát szabályt változtatott, saját előnyére.
4-5. A lényeg az eltérő lehetőségek biztosítása, "véletlenül" úgy, hogy az a Fidesznek kedvezzen.

Tényleg nem zavart az amerikai levélben szavazás. Nem sok közöm van hozzá. Bár az eszembe jutott, hogy a nagyarányú demokrata levélvoks talán a republikánusok analfabetizmusának köszönhető.

Yorg 2022.02.18. 08:29:07

"2. A "vesszőparipa" földbe döngölt, nyertél. De azért idézek egy cikkből:
"A fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) tehát egyszerűen nem lesz többé büntethető.""

Ez a cikk így kezdődik:

"A Fidesz új törvénymódosítása lényegében legalizálja a voksturizmust, amivel nyíltan veszélybe sodorja a választások integritását – írja keddi állásfoglalásában a Társaság a Szabadságjogkért (TASZ) jogvédő szervezet és a Political Capital elemzőintézet."

Te tényleg nem érted, hogy nekünk, fideszeseknek ezeknek a szervezeteknek a szava nem ér semmit?

Yorg 2022.02.18. 08:29:52

"Tény, hogy a Fidesz vezette be, tény, hogy a Fidesznek ez előnyt biztosít."

Nem tény, propagandahazugság.

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:31:27

@Boldeone2: ... ráadásul nő, családanya, nagycsaládos, képzett, intelligens, középosztálybeli. A tipikus ősellenség baloldalon!

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:34:16

@Boldeone2: "A liberalizmusból eljutottak az illeberalizmusig , de lassan a felvilágosodás elveinek megtagadásáig "

Ez például nálam pont egy jó pont!

Yorg 2022.02.18. 08:38:01

"1. Maga Kövér elvtárs ismerte el, hogy "bűvészkedtek" a körzetek határaival."

Ez is szinte egészen biztosan hazugság.

"4-5. A lényeg az eltérő lehetőségek biztosítása, "véletlenül" úgy, hogy az a Fidesznek kedvezzen."

Hazugság, már ezerszer le lett írva, hogy a követségi szavazatoknál a pártok erősorrendje kb. megegyezett az országos erősorrenddel, azaz a hazug legendákkal ellentétben azok, akiket a Zorbán-rendszer elüldözött, nem szavaznak túlnyomórészt az ellenzékre.

"Bár az eszembe jutott, hogy a nagyarányú demokrata levélvoks talán a republikánusok analfabetizmusának köszönhető. "

Ez milyen aljas megjegyzés! Szégyellhetnéd magad.

Serény Vélemény 2022.02.18. 08:43:53

@Yorg: Nem a szervezetek "szavával" van probléma, hanem ez a dolog, hogy ti. "fiktív lakóhely" a középosztálybeli, jobban szituált emberek egyik túlélési stratégiája. Mert kiköltözni könnyű jó környékre, de ott olyan iskolát találni, ami a gyerekek igényének tényleg megfelel, nem könnyű. Ezért olyan emberek - nálunk pl azok, akiknek céges autót tesz a cég a feneke alá - is nagyon nagy számban éltek a "bejelentkezünk a haverhoz, hogy a gyerek a y. kerületi tornatagozatos suliba járhasson", jellegű megoldásokkal.

Yorg 2022.02.18. 08:47:20

@Serény Vélemény: Azzal van a probléma, hogy ezen szervezetek szerint a törvénymódosítás motivációja a választás manipulációjának elősegítése volt, miközben teljesen más, pl. az általad leírtak.

Tapi2021 2022.02.18. 08:53:00

@Boldeone2: "- Jay hogy zsidók , már az is lènyeges! Egy darabig majdnem komolyan vettelek...így már kilóg a lóláb!"

Ez akkor lényeges, ha kiad egy mintázatot. És kiad. Sajnos.

Ha minden századik kormányellenes publicista lenne zsidó, nem lenne releváns. De, ha tízből nyolc... :-(

Tapi2021 2022.02.18. 09:05:56

@Boldeone2: "- Orban politikája radikalizálódik: "

Csak úgy, mint pl. a volt finn belügyminiszter asszony, akit egy bibliai idézet miatt bíróság elé állítottak!!! (Amit a saját EGYHÁZÁNAK ÍRT!)

Ő is úgy radikalizálódik, hogy marad normális kereszténynek, miközben körülötte a világ egyre pogányabb és intoleránsabb!

Nem látod ezt (be), mert nem érint. Minket keresztény-konzikat meg nagyon.
Mindössze néhány év alatt jutottunk el a "végre szabadon lehetünk keresztényektől", a "bíróságra mentek egy bibliai idézetért"-ig. Exponencálisan.

Szóval nem a finn hölgy, mert nem az OV kormány tesz nagy kanyarokat, hanem a környező társadalmak, politikai éra.
És aki marad az elveinél, abból lesz az új felállásban radikális.

Tapi2021 2022.02.18. 09:24:22

@vergyula: Melyik szabály az, ami csak az ellenzékre vonatkozik, a Fideszre nem?

Mert, ha van ilyen, akkor valóban egyenlőtlenek a feltételek. Ha nincs, akkor meg mindenkinek azonos.

Nincs "Fideszes" választókerület egy városban, mert mindenhol vegyesen laknak. Lehet, hogy egyes helyeken többen szavaznak ide vagy oda, de ez FELADAT a másiknak, hogy DOLGOZZON azért, hogy ő legyen a szimpatikusabb! Nem?

Az egy forduló, a lakcímmel nem rendelkezők levélszavazása... mindenkinek ugyanaz a pálya.
A Fidesz is egyfordulós választáson indul, meg az ellenzék is.
Az ellenzéki pártokra is lehet levélben szavazni...!

Szóval nem rinyálni kell, meg magyarázkodni, hanem embereket meggyőzni az igazunkról és, hogy jobbak vagyunk, mint a másik.

Tapi2021 2022.02.18. 09:34:46

@Yorg: Alapból mindent rosszindulatúan értelmeznek!

Mint a tegnapi interjúban Inkei: Világszínvonalú és remek az új Eiffel színház, még Szinetár Miklós szerint is,... de szar, mert "drága", miért ott épült, ki tudja, fenn lehet-e tartani..., szar, de nem értek az operához... Miért nem tartják meg a Városligetet a rovaroknak, madaraknak, miért építenek oda világszínvonal művészeti intézményeket... Stb.

Merő rosszindulat az egész ballib banda.

vergyula 2022.02.18. 09:40:13

@Yorg: Hagyjuk a szervezeteket, nézzük részleteiben!
- szerinted létezik voksturizmus?
- elősegíti ezt a törvénymódosítás?
- akkor esetleg több voksturista lesz?
- veszélybe sodorja ez a választások integritását?

vergyula 2022.02.18. 09:41:18

@Yorg: Melyik része? Nem ők vezették be? Nem biztosít nekik előnyt?

Tapi2021 2022.02.18. 09:45:05

@vergyula: "- szerinted létezik voksturizmus?
- elősegíti ezt a törvénymódosítás?
- akkor esetleg több voksturista lesz?
- veszélybe sodorja ez a választások integritását? "

Elméleti kérdés: melyiket nem csinálhatja vagy csinálta/csinálja is az ellenzék?

vergyula 2022.02.18. 09:45:17

@Yorg: „Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról, nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés, vagy nem volt benne ” - Kövér, 2018.
Ezer oldalon megtalálható. Ha mind hazudik, mutasd a Kövér által megnyert rágalmazási perek listáját.

Az megjegyzés csak egy komolytalan szúrkálódás részemről.

vergyula 2022.02.18. 09:47:24

@Tapi2021: Elméleti kérdés 2: jó az nekünk, ha mind2 oldalnak lehetősége van csalni?

vergyula 2022.02.18. 09:49:26

@Serény Vélemény: Miért szükséges az Y. kerületi iskolához Y. kerületi lakcím, ha ilyen könnyen és nyilvánvalóan kijátszhatóvá teszik?

vergyula 2022.02.18. 09:53:58

@Tapi2021: Megszüntette a 2. fordulóban a különböző pártok jelöltjeinek egymás javára történő visszalépésének lehetőségét. Ez a Fidesznél kevésbé volt divat, tehát nem ők veszítettek rajta, ergo nyertek.

Tapi2021 2022.02.18. 09:59:30

@vergyula: Nem lenne életszerűtlen, hogy aki teheti, tologat körzethatárokat. Amit azonban nem tud, az az, hogy odaköltöztesse a saját szavazóit vagy megakadályozza, hogy más pártok meggyőzzék őket és "átálljanak" hozzájuk.

Mindenütt egy heterogén populáció él. Amelyben lehet, hogy egyik választáson többen ide, de már a másikon amoda szavaznak. Szóval egy határtologatás vagy hoz a konyhára vagy nem. Ha egyszer hozott, semmi nem garantálja, hogy újra hozni fog. Lásd elveszített egykor jobb-konzi budai körzetek!

Minden a meggyőzésen múlik!

Tragédia, hogy a keresztények egy sajnálatosan nagy hányada most is az ellenzékre készül voksolni. Amivel átpasszolhatják a kormányzást oda, ahol lényegében az összes magyar nem keresztény, sőt keresztényellenes párt tömörül.
Tehát csak meggyőzés (manipuláció) kérdése, ki, hová szavaz.

Ha elhiteted a keresztényekkel, hogy nem a kereszténydemokraták, hanem a szocialisták, globalisták, pogányok fogják jobban képviselni az érdekeiket - ami ugye lehetetlen -, oda szavaznak. :-(
Ilyen az ember. Végtelenül becsapható, manipulálható.
És nem mondhatjuk, hogy ebben az ellenzék nem jó. Mert az.
Ezt igazolják az önmaguk érdekei és értékei ELLEN szavazó ker.-konzik tömegei.

Tapi2021 2022.02.18. 10:04:00

@vergyula: Nem lehet akkora tömegeket megmozgatni, hogy az 1. ne legyen azonnal feltűnő, 2. valóban eldönthessen egy választást.

És mivel a lehetőség mindenkinek egyformán adott, ezt nem lehet úgy beállítani, hogy csak egynek lehet jó.

vergyula 2022.02.18. 10:07:05

"Melyik szabály az, ami csak az ellenzékre vonatkozik, a Fideszre nem?

Mert, ha van ilyen, akkor valóban egyenlőtlenek a feltételek. Ha nincs, akkor meg mindenkinek azonos."

Ez az érvelés nagyon fideszesre sikerült. Már majdnem "Boldog Karácsonyt!".

Megpróbálok egy példát írni. 2 csapat versenyez, melyikük tudja előbb kipakolni egy kamionból a dolgokat egyenként.
Az egyik csapatot 3 tízéves gyerek alkotja, a másikat Fekete Laci.
A verseny előtt már csak abban kéne megegyezniük, hogy a kipakolandó áru mondjuk 3db 100kg-os üllő legyen, vagy 100db 3kg-os dinnye. A feltételek egyenlőek mind2 esetben. Vajon tisztességesek is?

Tapi2021 2022.02.18. 10:08:06

@vergyula: Egyszerűbb lett a rendszer. A választókat sem lehet "meglepni" egy általuk eredetileg nem kívánt koalával, vagy visszaléptetéses machinációval.
Most nyíltan, előre kell a sorokat rendezni. Meg is tették. Magyarosan. Széljobbtól, a szélbalig összeálltak.
Így nem lehet kormányozni, csak bénázni, sem egységes, koherens jövőképet felvázolni, azért küzdeni, de legalább a választóik tudják, mit, kiket vesznek.

GyMasa 2022.02.18. 10:09:52

@vergyula:
"- választási körzetek határainak átrajzolása"
Erre alkotmánybírósági határozat volt 2007-böl (na, ki volt akkor kormányon???), mert a demográfiai változások miatt torzult a képviselet.
A szocik is megváltoztathatták volna, de ök ehelyett inkább élvezték az elönyét.

"- voksturizmust elősegítő törvények"
A voksturizmus mindnekit egyformán segít...
Merugye ellenzéki oldalról nem voltak nem hivatalos javaslatok, hogy ki, hová jelentkezzen át, tömegesen?

"- második forduló megszüntetése"
És azzal mi a probléma?
Az, hogy a válsztók elöre tudják, hogy a kefvenc pártjaik kikkel fognak összeállni, hogy megszerezzék a hatalmat?

"- levélben szavazás lehetősége a "lefizetett" határontúli magyaroknak"
Ezzel ne gyere már, mert pont ebben a topikban lett SOKADSZORRA elmagyarázva, hoyg miért, és hogyan hazudozik konstans módon az ellenzék ebben a témában!
Totál unalmas már teljesen az elejéröl ugyanazt elmagyarázni az ellenzéki aranyhalaknak.

"- szavazás, mint egész napos (és költséges) program a kivándoroltaknak"
Ezt is megbeszéltük.
Óriásit tévedsz, ha azt hiszed, hogy a "kivándoroltak" között érdemben vannak annyiak, hogy azon múljon az eremény.
Én pl. eddig MKKP szavazó voltam, de most erösen gondolkozom, hogy mégis a fideszre szavazok, csakhogy egy erösebb üzenetet küldjek az ellenzéknek, mert öket tartom a kormányváltás legnagyobb akadályának. Itt Münchenben.

Yorg 2022.02.18. 10:10:58

@vergyula: -Létezik, de hatása a választási eredményre elhanyagolható. És MINDEN oldalon létezik, nemcsak a FIDESZ-nél!!! Maga Márki-Zay is felszólította híveit, hogy voksturistáskodjanak!

-Nem segíti elő, ez egy hazugság, eddig is könnyedén megoldható volt

-Érdemben nem lesz több, a választást érdemben nem befolyásolja, hazug propaganda ezen rugózni

-Nem

Tapi2021 2022.02.18. 10:11:22

@vergyula: Ez nem releváns példa.
Ha egy kerületben két politikus indul, az ott élők arra szavaznak, akire akarnak. (Aki meggyőzte őket, hogy ő a jobb választás!) Akár Fekete Laci, akár egy cingár gyerek indul.

GyMasa 2022.02.18. 10:13:01

@ulpius66:
"MI A TÖKÖM KÉNE MÉG????"
Szerintem arra gondol, hogy legyen benne a törvényben, hogy csak az összefogásra lehet szavazni..
Mint a viccben:
- Van káposzta
- Igen
- És mit lehet választani?
- Kéred vagy nem?

Yorg 2022.02.18. 10:13:53

@vergyula: Nem biztosít nekik előnyt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 10:14:59

@vergyula: ha valakinek 1200 napból nincs 1 ilyen napra ideje, az ne ríjjon diktatúrát.
Ott van pl. Kuba, költözzenek oda, ott nem kell ilyen felesleges drágaságra, mint a szavazás, egy egész napot rááldozni.

Tapi2021 2022.02.18. 10:16:46

@GyMasa: "Ezzel ne gyere már, mert pont ebben a topikban lett SOKADSZORRA elmagyarázva, hoyg miért, és hogyan hazudozik konstans módon az ellenzék ebben a témában!
Totál unalmas már teljesen az elejéröl ugyanazt elmagyarázni az ellenzéki aranyhalaknak."

De hát mindenki ezt csinálja. Bolderone is. TÖK mindegy, mit mondasz, úgy is marad a hiténél.

Ide senki nem megérteni jön valamit, hanem nyomatni azt, amiben hisz.
Tegnap pont ezt írtam én is neki.

A sulykolásra és a kifárasztásra mennek.

GyMasa 2022.02.18. 10:17:36

@Boldeone2:
Szerintem nektek csak az fáj vele kapcsolatban, hogy nem a progresszív genderfrakció fogja az ország elsö, nöi köztársasági elnökét adni...
Merugye, ök egy fehér férfit javasoltak...

GyMasa 2022.02.18. 10:18:46

@odod94:
Mint, ahogy én is, magyar állampolgárként szavazhatok az itteni (München) önkorma´nyzati választásokon.

vergyula 2022.02.18. 10:22:27

@Tapi2021: A meggyőzésen tényleg sok, már ami a bizonytalanokat illeti. A biztos pártválasztóknál viszont nagyon csekély a pálfordulás. Elég sok szó esett már itt a véleménybuborékokról. Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, ha arra sem hajlandó, hogy a másik oldalról elolvasson egy cikket, meghallgason egy interjút? Teljes elzárkózás. Ehhez képest az általam korábban leírt szabályok konkrétumok. Lehet persze azon vitázni, hogy mekkora a hatásuk. Ha minimális is, azon néha a 2/3 múlik.

Yorg 2022.02.18. 10:23:55

@vergyula: Tipikus ballib manipuláció, a mondat második felét lehagytad:
"de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben, amit a szocik alkottak meg"

Komolytalan, hogyne. Rendkívül ízléstelen volt. Szégyelld magad!

vergyula 2022.02.18. 10:25:09

@Deak Tamas: Ez mondjuk igaz. Az jutott eszembe, amikor valaki szidja a rendszert, de "amúgy évtizedek óta nem járok szavazni".

GyMasa 2022.02.18. 10:25:51

@vergyula:
csalás mindig volt/van/lesz.
Azt nem tudod elkerülni.
Lopni, meg ölni sem szabad.
A két kérdés, hogy könnyen le lehet-e leplezni, illtve, hogy bztosít-e többletjogokat valakinek (azaz diszkriminatív-e).

Yorg 2022.02.18. 10:26:36

@vergyula: "Ez a Fidesznél kevésbé volt divat"

Hazugság, 1998-as választást már elfelejtetted?

GyMasa 2022.02.18. 10:28:25

@Deak Tamas:
Hát, majd én eldöntöm, hogy kire szavazok, ha nem bánod!
;-)

vergyula 2022.02.18. 10:29:04

@Yorg: Jaja, "ő kezdte" tipusú érvelés.

"Rendkívül ízléstelen volt. Szégyelld magad!"
Az előbb már szégyelltem. Percekig.

vergyula 2022.02.18. 10:30:01

@Yorg: "1998-as választást már elfelejtetted?" Őszíntén szólva igen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 10:38:14

@GyMasa: a viccpártok léte és a rájuk való szavazás nem egyszerűen a demokrácia szándékos eróziója, hanem a demokráciába vetett hit szándékos eróziója.
A rájuk való szavazás a választói akarat nagyon durva megmásítása, királycsináló helyzetet eredményezhet, amikor olyanok szavazatával dől valamerre a mérleg, akik eleve a mérleg ilyen eldöntésének elvét kérdőjelezik meg és illegitimálják mivel a viccpártok deklaráltan elutasítják a szavazással járó felelősséget. És mivel ez hatással van a történetet komolyan vevők életére, így azért van valamennyi közöm hozzá és bánhatom is.

Yorg 2022.02.18. 10:39:28

@vergyula: Akkor nem kéne a témában nagy arccal okoskodnod szvsz.

vergyula 2022.02.18. 11:26:07

@Yorg: Nem tűnt fel, hogy azt teszem. Ahogy a véleményed szerénysége sem.

Serény Vélemény 2022.02.18. 11:28:57

@Yorg: @vergyula: No, akkor csodálkoztam el a nagyon alaposan azon, hogy az összes politikai elemző mennyire sík hülye. Én speciel ott voltam a kisgazdák székházában az első fordulóban, és bentről követtem az eseményeket. Ahogy Torgyán megnyilatkozott a tárgyalásokról, intuitív módon már tudtam is, hogy ezek meg fognak állapodni. Az elemzők meg az okosok ott okoskodtak, meg elemezgettek, közben csak figyelni kellett volna az arcokat. Egy kicsit... Sőt, én már akkor éreztem, hogy a vége az lesz, hogy a kisgazdák lesznek a töltelék a szalámiszsömlében. (Amatőrök voltak, na.)

Serény Vélemény 2022.02.18. 11:42:44

@vergyula: "Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, "

Olyan ez, mint a villanyáram. A soros hálózat elméletileg nem létezik, mint ahogy ha egy elektromos vezetékben van áram, azt nem lehet látni. Csak a hatásait érzékelni. Mert elektromágneses teret indukál maga körül, meg ilyesmi.

Például: ha van egy kormányzati cselekvés, mondjuk a lakcímes, akkor a nem létező hálózat hatása az, hogy véletlenül az összes "függetlenobjektív" sajtótermék ugyanazzal a szélsőségesen rosszindulatú magyarázattal áll elő.
Ez olyan magas szinten működik, hogy szinte mindenből sportot csinálnak, hogy bármit is csinál a kormány, annak megkeresik a legeslegrosszindulatúbb magyarázatát, és azonnal terítik a teljes sajtópalettán.
A munkáltatók jogává tették pl, hogy az alkalmazottaknál "kötelezővé" tehetik a védőoltást. Erre azonnal és minden gondolkodás nélkül jött az a narratíva, hogy a "kormány elhárítja a felelősséget".
Amikor viszont a tanároknál kötelezővé tették a védőoltást, akkor azonnal jött a "nincsdemokráciadikatúravan, elvannak nyomva a tanárok" típusú hiszti.

Egy idő után, aki egy picit is értelmes, az csak kiakad ettől a folyamatos etetéstől...

Olyan szinten megy egyébként az agymosás, hogy például az egyik kollégám partnerének munkahelyén kötelező védőoltások vannak. (Mert össze vissza utazgatnak, és nem lehet, hogy azért ne tudjon valamelyik emberük utazni, mert olyan államba megy, ahol nincs mittoménmilyen védőoltás, viszont van esélye elkapni azt a betegséget.) Az szerinte - a kollégám szerint - nem gáz, hogy ilyen van, de hogy a covid elleni védőoltást kötelezővé tegyék, aaaz fasizmus lenne a cégnél, és azért is orbánahibás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:43:07

@Deak Tamas:

A viccpárt mint ilyen tökélyre lett víve BG-ban már a 90-es években. Volt egy humorista páros. S baromira jók voltak.

A bg szabéályok szerint minden párt kap 10 perc időt az állami tv-ben, legalábbis akkor az volt. Az egyik produkciójuk: beöltöztek katonának, a 10 percük alatt bejelentették, hogy ők átvették a hatlamt, s ezentúl katonai diktatúra lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:50:14

@vergyula:

Teljesen tisztességes választás nem létezik.

Ha holnap elindulsz te, hiába vagy az ország legokpsabb embere, semmi esélyed, m ert hallott rólad pár száz ember, míg a Fidesz és a Ballibek vezető embereiről milliók hallottak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 11:51:54

@vergyula:

A 27 EU-tagállamból jelenleg 2-ben van kétfordulós választás. A maradék 25 tisztességtelen rendszer?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 12:05:22

@Tapi2021:

Eleve ott kezdődik: alig van az országban stabilian ide vagy oda húzó körzet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 12:11:47

@vergyula:

176 körzetből lett 106.

Nyilván aki döntött a határokról, az nem az ellenfél érdekeit nézte.

De alapvetőpen ez álprobléma. Nemigen vannak Mo-on stabil körzetek politikai értelemben.

GyMasa 2022.02.18. 12:48:46

@Deak Tamas:
"a viccpártok léte és a rájuk való szavazás nem egyszerűen a demokrácia szándékos eróziója, hanem a demokráciába vetett hit szándékos eróziója."
Nem a rájuk szavazás az az én, személyes középsö ujjam a fidesz és az összefosás irányába, akik együttes erövel tartják sakkban az egész országot.
Pont a létük mutatja, hogy van demokrácia, és szabad választás.
Ahhoz, hogy orbánt leváltsuk, ELÖSZÖR kellene egy értelmes alternatíva.
Na ez nem létezik most!
Mert az összefosás az nagyon nem az!
Az MKKP nem vesz el egyetlen egy szavazatot sem az összefosás elöl, hiszen akik kormányváltás akrnak, azok nyugodtan szavazzanak rájuk.

"A rájuk való szavazás a választói akarat nagyon durva megmásítása, ..."
Miért is az?
Én Értlemes változást akarok, ami elöre viszi az országot, nem vissza az elkúrók idejébe, meg állapotába.
Ennek mind a két nagy blokk az akadálya.
Akkor az én választói akaratomat mégis, hogy a fenébe érvényesítsem???

"...királycsináló helyzetet eredményezhet,..."
Igen, és erröl NEM ök tehetnek m,ajd, hanem a berögzült frontvonalak.

"amikor olyanok szavazatával dől valamerre a mérleg, akik eleve a mérleg ilyen eldöntésének elvét kérdőjelezik meg és illegitimálják mivel a viccpártok deklaráltan elutasítják a szavazással járó felelősséget."
Most a 6 párti összefogás, DK-jobbik tengelyen kívüli kispártjaira gondolsz, akik érdemi támogatottság nélkül fognak a parlamentbe jutni?
Vagy anno az SZDSZ-re, akik az mszp-t tartotta sakkban?

" És mivel ez hatással van a történetet komolyan vevők életére, így azért van valamennyi közöm hozzá és bánhatom is."
Köszönöm a vélemönyedet!
Jó, hogy megosztottad velem!
Egyet viszont nem értek vele.

GyMasa 2022.02.18. 12:52:34

@vergyula:
"Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy szavazzon a másik oldalra, ha arra sem hajlandó, hogy a másik oldalról elolvasson egy cikket, meghallgason egy interjút?"
Hát, elsö lépés lehetne, a másik emberszámba vétele.
A "fideszbirkázás", meg a fidesz szavazók pocskondiázása és lekezelése egészen biztosan nem jó megoldás...
Ha példával kellene illusztrálnom, akkor olyan ez, mint, amikor odamész ismerkedniu a diszkóban a csajhoz ezzel a szöveggel:
- Szia te buta liba! Meghívhatlak egy italra?

Szerinted mekkora eséllyel fogod késöbb ágyba vinni?

vergyula 2022.02.18. 13:23:32

@GyMasa: Csekély, de létezhet lány, akinek ez bejön.
Én nem fideszbirkáztam. Sőt, MZP-t és bandáját sem éltettem. Kizárólag a választási rendszer sajátosságairól beszéltem, ami viszont a Fidesz felelőssége, de ahogy itt megtudtam, a jelentősége elhanyagolható.

GyMasa 2022.02.18. 13:41:33

@vergyula:
"Csekély, de létezhet lány, akinek ez bejön."
Na, akkor érted, mire gondolok?
Mert ez az összefosással kapcsolatban így hangzik:
"csekély, de létezhet ilyen szavazó." Azaz NEM ez a megoldás a tömeges meggyözésre.

"Én nem fideszbirkáztam."
Az mindegy!
Nem te vagy a hangos résztvevö ebben a témábna, hanem Brendel matyika sokszáz alias-a, meg a birkamenet jellegü hangadók, akik annyira elvakultan orbánfóbiásak, hogy azt sem veszik észre, hogy azzal, amit csinálnak pont ök teszik a legnagyobb szolgálatot a fidesznbek, mert ott vannak rossz példának...

" Sőt, MZP-t és bandáját sem éltettem."
MZP egy jellegtelen alak. Soha nem lesz belöle ME.

" Kizárólag a választási rendszer sajátosságairól beszéltem, ami viszont a Fidesz felelőssége, de ahogy itt megtudtam, a jelentősége elhanyagolható."
Sajnos sok mindent rosszul tudsz a rendszerröl, ahogy le is írtam.
2010-ben a fidesz a régi rendszerben szerzett 2/3-ot.
Utána még 2x kb ugyanolyan eredményt ért el az új rendszerben.
Én nem ezt látom a legnagyobb problémának, hogy miért nem lehet öket leváltani.
Szerintem az ellenoldal képességeinek a hiánya sokkal szignifikánsabb ezügyben.
PL. hiába pofázzuk többen sok ideje, hoyg a rendszeresen nem szavazó 1/3-ban van még egy <2,5 millió szavazat.
Ez ellenzéknek azt kellene kitalálnia, hogy ezek az emberek miért nem szavaznak, és akik nem teljesen passzíval, azok hányan lehetnek, és mivel lehet öket szavazásra bírni.
Én, pl. 2010-ben gyurcsány ellen szavaztam.
2014-ben és 2018-ban meg el sem mentem, mert engem nem képviselt senki az akkori palettán.
Aztán 2019-ben a MKKP-ra szavaztam, mert úgy érzem, hogy valamit kell tenni, hogy kimozdítsuk az országot a mostani patthelyzetböl.
Újabban az az ötletem, hogy a fideszre szavazok, hátha összejön nekik egy 4/5 és akkor az ellenzéki térfélen is hajlandóak lesznek kihúzni a fejüket a seggükböl... (Bár erre, öszintén semekkora esélyt nem látok. Félö, hogy április 4-én is egy újabb, akár 4/5-ös bukta után is pontosan ugyanaz a menetrend jön, mint 4-8-12 éve, és aminek egy dolog bizonyosan nem lesz része, az pedig a SAJÁT hibáik beismerése csak a mások hibáinak a sorolása...)

Boldeone2 2022.02.18. 16:56:15

@Tapi2021: De hát mindenki ezt csinálja. Bolderone is. TÖK mindegy, mit mondasz, úgy is marad a hiténél."

Èppen az ellenkezője igaz ! Èn szinte mindent amit mondok , tènyadatokkal támasztok alá , igaz premisszákból kiindulva megpróbálok logikai úton konklúziókhoz jutni . Ti viszont - velem ellentètben - hitelvekből èltek , irracionálisan gondolkodtok - ez a fő különbsèg
Szinte minden állításod hamisságokon , tèvedèseken alapul !
Azt állítottad fentebb , hogy nem Orbán politikája változott meg , hanem a Nèppártè , èn tènyekkel bizonyítottam hogy hazugság : Orbán útja a ( ha a KISZ- tikarságot most elnèzzük ) a liberális internacionalè alelnöksègtől , a " ruszkik haza " Orbántól ma már a szèlsőjobb populizmusig vezetett , ès az EU ellensègivel keres szövetsèget
Magad is beláthatod:
Liberalizmus , a konzervatív - liberalizmus legnagyobb ellentète a szèlsőjobb populizmus , azaz: Orbán mind ideológiában , mind szövetsègi rendszerben nagyot fordult !

A CDU is ugyanott van ideológiailag mint 70 ève. Nem tolódott balra ! Többet kellene olvasod , nem csak a Pesti Srácokat !
Konrád Adenauer úgy volt keresztènydemokrata kancellár , hogy közben elindította a szociálliberális Nèmetorszagot is, ahogy utóda Ludwig Erhard szintèn CDU - politikus kancellár egyszerre vezette be a neolib gazdaságpolitikát , miközben megteremtte a szociális piacgazdaság alapfelteltètelit
Tehát : a CDU nem ment sehova , 70 èv alatt : megmaradt mèrsèkelt jobbnak !

GyMasa 2022.02.18. 16:59:18

@Boldeone2:
"A CDU is ugyanott van ideológiailag mint 70 ève. "
Jaja, azért akarják elhagyni a C-t a nevükböl...

Boldeone2 2022.02.18. 17:02:43

Ami változott , átformálta ès megrontotta a jobboldal egy rèszèt, az a populizmus megjelenèse - mint sikeres nèpbutító, hatalompolitikai eszköz
Ma már egyes politikai erők teljesen a fasizmus narratíváit ès tèmáit veszik át , ez a nagy problèma!
Ki hallott 3 ève az LMBTQ- ról ? Nagyjából azt sem tudta senki mi az , amíg Orbanèk nem csináltak nagypolitikai tèmat belőle...

vergyula 2022.02.18. 17:05:14

@GyMasa: 2010-ben Fidesz 2/3 régi rendszerben. Ezt véletlenül tudtam. :)
Csoda, hogy nem 3/3, vagy legalább 99/100 volt, az előzmények után. Utána már nyilván nem ártott bűvészkedni, biztos, ami biztos, de nem akarok ebbe megint belemenni. (a "belemenni"-t a telefon "Bereményi"-re javítja)

A rendszeresen nemszavazó szerintem a legnehezebben megszólítható réteg. Egyik ideológiára sem rezonálnak. Nem is hinném, hogy bármelyik párt különösebben fókuszálna rájuk.

Boldeone2 2022.02.18. 17:07:23

@GyMasa: Egyik előde neve az volt hogy " Nèmet Nèppart " ez teljesen vállalható nèv. Egyre kevesebb már a keresztèny Nèmetorszagban , de persze az sem dőlt el , hogy nevét változtatnak
A legutóbbi választáson nem szerepeltek jól , a progresszívebb\ liberális pártok taroltak

Boldeone2 2022.02.18. 17:10:16

@vergyula: Arányosabbá kellene tenni a magyar választási rendszert . Egy tisztán arányos rendszerben majdnem nulla lenne az esèlye a rezsimèpítèsnek.

Billy Hill 2022.02.18. 17:17:24

@GyMasa: Na és a Kronawitter óta volt ott jó polgi? :-)

Boldeone2 2022.02.18. 17:33:50

@Billy Hill: Tènyleg , nem lenne rossz, ha a felek kedvesek ès aranyosak lennènek egymással !:)
De, el lehet ilyet kèpzelni Abszurdisztánban? A hatalom arrogancát eredmènyez, a hatalom birtokosa pszichèsen is átalakul : elkezd megfelelni szerepènek , erre pedig jön a hasonló stílusú viszontválasz

GyMasa 2022.02.18. 17:36:16

@vergyula:
Megette a blogmotor amit írtam.
Nem írom be megint...

vergyula 2022.02.18. 17:37:16

@Boldeone2: Meglehet.
Azt szokták mondani, hogy a győzteskompenzáció célja, hogy a kormánynak stabil többsége legyen. Így nagyobb eséllyel tudja megvalósítani a vízióját, amire egyébként a választók - akár csak relatív - többsége felhatalmazta.
Nekem van olyan elképzelésem is, hogy pl. ha a képviselői helyek 50+%-a kell a kormányalakításhoz, akkor egyik párt se érhessen el mondjuk 45-nél többet. Legyen koalíciókényszer.
Vagy: Lehet esetleg max. 55%-a a kormánypártnak, de a sarkalatos változások legyenek 3/4-hez vagy 4/5-höz kötve. Egyezzenek meg!
Nyilván nem működne, de merek nagyot álmodni.

GyMasa 2022.02.18. 17:42:04

@Boldeone2:
"A legutóbbi választáson nem szerepeltek jól , a progresszívebb\ liberális pártok taroltak"
Igen, és ennek, szerinted kizárólag az az oka, hogy a "a progresszívebb\ liberális pártok" jobbak, mint ök?
Ha igen, akkor jobbak lettek, vagy a CDU szinvonala esett egy nagyot?

(9 éve élek Bajorországban, szóval van valamennyi rálátásom erre a témára.)

vergyula 2022.02.18. 17:43:02

@GyMasa: Ismerem az érzést. Ha gép előtt ülök, mindig kiteszem vágólapra, amit írtam, mielőtt küldöm.
Engem mostanában a kapcsa készít ki. Aszongya jelöljem meg a "motorcycles"-t. Kettőt megjelölök. Aszongya mindet. Egy harmadik képen van egy kerékpár, úgy már jó. Szerintem az nem motorcycle.

GyMasa 2022.02.18. 17:45:20

@Boldeone2:
"Egy tisztán arányos rendszerben majdnem nulla lenne az esèlye a rezsimèpítèsnek."
Jaj, olyan is csak Hollandiában van az EU-ban, ha jól emlékszem, tehát akkor a többi 25 ország is egy diktatúra?

Az megvan neked, hoyg mekkora nyüglödés van EU szerte emiatt?
Hogy pl a szeptember végi német választások után Olafnak december 8-re sikerült összehoznia egy kolaíciót?
(és, hogy azóta kb. a béka segge alá esett (2 hónap alatt!!!) a népszerüsége)
És, ez még gyorsan megvolt, mert 4 éve 9 hónapba tellett a kormánylakítás...

GyMasa 2022.02.18. 17:49:02

@vergyula:
"Engem mostanában a kapcsa készít ki. "
Ja, de azt köszönd render matyikának, meg a scriptjeinek...

Boldeone2 2022.02.18. 18:03:47

@GyMasa: Igen, és ennek, szerinted kizárólag az az oka, hogy a "a progresszívebb\ liberális pártok" jobbak, mint ök?"

- Változott a korszellem : a hagyományos nèmet pártok visszaszorultak a Zöldek ès az FDP előretört, főleg a fiatalabbak ès a magasabb iskolai vègzettsègűek között

Jaj, olyan is csak Hollandiában van az EU-ban, ha jól emlékszem, tehát akkor a többi 25 ország is egy diktatúra?"

A legtöbb tagországban , de talán mindben arányosabb rendszer van mint Magyarországon
Nèmetorszag is egy közel arányos választasi rendszer

Hogy pl a szeptember végi német választások után Olafnak december 8-re sikerült összehoznia egy kolaíciót?"

- Ez lenne a demokrácia lènyege : minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ügyèt kormányzati szintig vinni, tehát : több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkèny- törènykezèse

vergyula 2022.02.18. 18:10:07

@GyMasa: Régen láttam, mi van vele? Csak nem kötözték le??

Boldeone2 2022.02.18. 18:12:11

@vergyula: Anno nem jól szabályozták a sarkalatos törvènyeket, ezzel éltek vissza Orbanèk.
Eleve nem lenne szabad , hogy egy relatív többség ilyen törvènyeket hozzon

A választási rendszer minden elemèben a NER- re , a Fideszre szabott. Ahol arányosabb választasi rendszer van , ott mindenhol elűztèk a tekintèlyelvűvè válni akaró vezetőt ( Bojko Borisov, Netanyjahu , Babis )

Orbánt szinte lehetetlen leváltani a magának kitalált rendszerben . A választókörzeteket is manipulálva alakították ki

vergyula 2022.02.18. 18:12:22

@Boldeone2: "több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkèny- törènykezèse"
Én ezzel alapvetően egyetértek, korábban ki is fejtettem.

Boldeone2 2022.02.18. 18:17:46

@GyMasa: Egyèbkènt , bár eljutnánk oda egyszer , ahol a nyugati országok többsège tart : egy politikus nèpszerűsège pillanatok alatt elillanhat . Nincs felkent nemzetvezető , mint Kelet- Európában , ahol Putyinèrt, Lukasenkóèrt, Orbánèrt agymosott , vakhitű embermilliók rajonganak. Ez az egyik fő problèma, ezért vannak keleten autokraták , nyugaton meg " gyenge " ès sèrülèkeny demokraták.. Ez két nagyon különböző világ!

Boldeone2 2022.02.18. 18:27:28

@vergyula: Sem Orbán , sem a kormány, sem kormánypártiak nem értik mi a demokrácia
Már règen nem a "többsèg uralma " - ami egyrèszt nem is biztos hogy többsèg , meg uralkodni sem kellene ...

A demokratikus kormányzás lènyege : a társadalomban együtt jelenlèvő, különböző helyzetű ès èrdekű embercsoportok minèl szèlesebb èrdekkèpviselete, ezen èrdekek összeegyeztetèse, törvènyekbe foglalása , cselekvèsben megvalósítva
Erre pedig mindig egy koalíciós , konszenzusos kormány a jobb , nem pedig egy egypárti , sok esetben szèlsősèges politika

2022.02.19. 14:30:27

@Boldeone2:
egy tisztán arányos rendszerben a képviselők 2/3-a fővárosi. az a főváros diktatúrája lenne.

GyMasa 2022.02.21. 11:36:32

@Boldeone2:
"- Változott a korszellem : a hagyományos nèmet pártok visszaszorultak a Zöldek ès az FDP előretört, főleg a fiatalabbak ès a magasabb iskolai vègzettsègűek között"
Az lehet, de szerintem a fö oka a bukásuknak saját maguk voltak.
- Merkel befejezte, és nem sikerült kiképeznie maga helyett egy tehetséges utódot.
- A Merkel-kultusz miatt egyszerüen nem volt senki, aki magától az utódja lehetett volna
- A CDU igenis elmozdult balra, és ez egyre kevesebb embernek tetszett. Az átlagember nagyon nem volt Merkellel elégedett, hiszen igazából semmit nem tett, csak lavírozott. Lett is egy új szó a "Merkeling" a tesze-tosza semmittevést jelenti magyarul.
- A CDU népszerüsége folyamatosan csökkent az elmúlt 20 évben a legutolsó választáson 9 hónapba telt kormányt alakítaniuk, és az is csak úgy sikerült, hogy ígértek valamit az SPD-nek, akik akkor inkább a "holtan heverni az árokparton" opciót választották elsöre a CDU-val való koalíció helyett. Szerintem a mostani gyözelmet ajánlották nekik fel akkor.

"A legtöbb tagországban , de talán mindben arányosabb rendszer van mint Magyarországon"
Aha, tehát igazából fogalmad sincs, jól látom?

"Nèmetorszag is egy közel arányos választasi rendszer"
Sikertörténet...

"- Ez lenne a demokrácia lènyege : minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ügyèt kormányzati szintig vinni, tehát : több párt koalája jobb mint egy relatív többsèg 2\3- os önkènytörènykezèse"
- Én nem így látom! Minél több párt áll össze, annál kevésbé lesz az összes ember érdeke képviselve. Ezt legjobban a magyar összefosás mutatja a DK-jobbik tengellyel. Az a két párt nagyon különbözö embereket és eszméket képvisel.
- A 2/3 csak nagy fontosságú döntésekhez kell.

GyMasa 2022.02.21. 11:38:00

@vergyula:
Más blogokon még mindig tombol, de a captcha védelem miatt már csak kisebb lendülettel tud.
Legalábbis gondolom, mert nekem az adblokker kiveszi a hozzászólásait, és nem is látom öket.

GyMasa 2022.02.21. 11:56:15

@Boldeone2:
"Anno nem jól szabályozták a sarkalatos törvènyeket, ezzel éltek vissza Orbanèk."
Az elsö 2/3-ot egyértelmüen gyurcsány és az mszp demokratához és államférfihez méltatlan, undorító viselkedése okozta.
Ha fleto 2006-ban, államfe´rfihez méltóan feláll és új választa´sok lettek volna, a fidesz nem nyer 2/3-dal, ök kapták volna a nyakukba a 2008-as válságot, amibe jó eséllyel belebuktak volna.
De nem, az mszp-nek az volt a fontos, hogy bármi áron kitöltsék a 4 évüket.
Ennek lett a következménye az azóta tartó 2/3-ok.

"Eleve nem lenne szabad , hogy egy relatív többség ilyen törvènyeket hozzon"
Ez butaság! Ha megvan a felhatalmazásuk, miért ne törvénykezzenek.
A fidesznek legalább van víziója, és felhatalmazása is.
Az ellenzéki oldalon nincs semmi vízió, az O1G-n túl...

"A választási rendszer minden elemèben a NER- re , a Fideszre szabott."
Ez csak egy ócska kifogás, amivel az ellenzék nyugtatja magát a sorozatos vereségek után.

" Ahol arányosabb választasi rendszer van , ott mindenhol elűztèk a tekintèlyelvűvè válni akaró vezetőt ( Bojko Borisov, Netanyjahu , Babis )"
Gyurcsányt sem sikerült elüzni, amikor hatalmon volt, az állítólagosan demokratikusabb rendszerben...

"Orbánt szinte lehetetlen leváltani a magának kitalált rendszerben ."
Látod, ezért nem fog gyözni az ellenzék, és az ilyenmondatok miatt nem is érdemli meg, hogy nyerjen!

" A választókörzeteket is manipulálva alakították ki"
Mondod ezt te. Azt ugye tudod, hogy 2007-böl volt egy alkotmánybírósági határozat, ami szerint át KELLETT volna rajzoni a körzethatárokat, mert annyit változott a demográfia, hogy már nem felelt meg a törvényi elöírásoknak a képviselet.
Érdekes, hogy a szocik ezt nem csinálták meg, hanem élvezték a torz körzetek elönyét.
A kisebb parlament meg kb. a rendszerváltás óta palettán volt, csak senki nem lépte meg orbánék elött.
Arról nem is beszélve, hogy a rendszer ugyanúgy elönyt biztosítana az ellenzéknek, ha nyernének.
Az a baj, hogy nem képesek nyerni.

GyMasa 2022.02.21. 11:59:34

@Boldeone2:
"Egyèbkènt , bár eljutnánk oda egyszer , ahol a nyugati országok többsège tart : egy politikus nèpszerűsège pillanatok alatt elillanhat ."
Jah, mint Merkel is, ugye?
Vele is ugyanaz volt a baj, mint orbánnal. Akkora nagy személyi kultusza lett a pártban, hogy nem nött fel senki, hogy méltó utódja lehessen...

" Nincs felkent nemzetvezető , mint Kelet- Európában , ahol Putyinèrt, Lukasenkóèrt, Orbánèrt agymosott , vakhitű embermilliók rajonganak."
Szerintem nyugdotan írjuk ide gyurcsány ferencet is.

" Ez az egyik fő problèma, ezért vannak keleten autokraták , nyugaton meg " gyenge " ès sèrülèkeny demokraták.. Ez két nagyon különböző világ!"
Összességében én nagyon rossznak látom az EU jelenlegi szerkezetét, és az irányt, ahová tart..
Nagyon kezd emlékeztetni a szovjetúnióra, és az nem jó emlék...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása