magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sajátos mértékegységek

A világ szinte minden országában az egyedül hivatalos mértékegység a SI, leánykori nevén "méterrendszer". Összesen 7 ország van, ahol nem használják: USA, Mianmar, Szamoa, s 4 volt amerikai gyarmat: Libéria, Marshall-sz., Mikronézia, Palau.

Viszont mindenhol van helyi sajátosság:

  • nem minden hivatalos mértékegység van használatban mindenhol,
  • mindenhol vannak történelmi mértékegységek, melyek párhuzamosan használatosak a hivatalos rendszer mellett.

A témáról van számtalan cikk a neten, így csak arról a 4 országról írnék, ahonnan személyes tapasztalatom is van: Bulgária, Kuba. Magyarország, Oroszország.

Kuba esete rendkívül érdekes. Mint sok minden másban, Kuba ebben is spanyol és amerikai hatások keveredése. Szóval Kuba átvett egy sor amerikai mértékegységet, s bár hivatalosan ezek sose voltak bevezetve (még a spanyol gyarmati uralom alatt be lett vezetve a SI), használatuk máig megmaradt a hétköznapi életben, de egyes esetekben még félhivatalosan is. Íme ezek:

  • libra (ez az amerikai pound spanyol neve), azaz font tehát = 0,45 kg, ez annyira erős használatban van, hogy az átlag kubai máig ha kg-ot hall, gyorsan megszorozza 2,2-vel, hogy jobban értse miről van szó, még a jegyrendszerben is inkább librában adják meg a járó mennyiségeket!,
  • galón (ez az amerikai gallon spanyol neve), 1 galón = 3,79 liter, azaz font, ezt szinte csak üzemanyagra használják ma már,
  • onza (ez az amerikai ounce spanyol neve), csak folyadékokra használatos, 1 onza = 29,6 ml, 1 galón = 27 onza, azaz 128 onza, használata ma már csak az idősebbek között esik meg.

Amikor kisgyerek voltam, Magyarországon még tömegesen nem négyzetméterben, hanem négyszögölben adták meg a telkek nagyságát, ez kb. 3,6 m2-t jelentett. Nagy területekre meg a holdat használták, 1 hold = 1600 négyszögöl, azaz = 0,58 hektár. A hold még ma is hallható, bár egyre ritkábban, a legtöbb hirdetésban pl. ma már jellemzően hektár szerepel.

Az igazi magyar sajátosság a dekagramm és a deciliter. A dekagramm használata szinte ismeretlen a volt Osztrák-Magyar Monarchia területén kívül, egy átlag bolgár pl. meg se érti mi ez.

Hasonló a helyzet a deciliterrel.

Bolgáriában és Oroszországban sajátosság, hogy az italt liter alatt nem térfogat-mértékegységben, hanem tömeg-mértékegységben adják meg, azaz fél liter, negyed liter, de a tized liter az már 100 gramm. Pl. bolgár kocsmában a kis adag az 50 g, a nagy adag pedig 100 g, a "fél deci" és "egy deci" mondást meg se értik.

Bolgár - s egyben balkáni és közel-keleti - sajátosság, hogy nagyobb területeket dekárban adnak meg, nem hektárban. A dekárt viszont az átlag magyar nem ismeri, pedig ez egyszerűen 1000 m2, tehát 0,1 hektár.

AXGJXF Alien Encounter

Címkék: közélet
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6117777650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.14. 07:48:30

A hold se egyértelmű egyébként, volt katasztrális, magyar, bécsi, kishold stb.

midnight coder 2022.03.14. 08:49:48

Ja, emlékszem gyerekkoromban voltunk a bolgároknál, tengerparton a fagyizó elõtt végtelen hosszú sor, 50 fok meleg, a nénike pedig méregeti a fagyit patikamérlegen, egy milligram ide, egy oda, nehogy véletlenül egy picivel is több vagy kevesebb legyen. Idehaza akkortájt simán kanállal kivette és kész volt, de ott megadták a módját. Az idõ meg nyilván végtelen, és a türelmes szocialista polgár jól elvan a napon sorban állva.

fotelzsukov 2022.03.14. 09:13:55

"bolgár kocsmában a kis adag az 50 g, a nagy adag pedig 100 g, a "fél deci" és "egy deci" mondást meg se értik."
A 70-es evekben a nogradi banyaszfalvakban sem ismertek a kocsmakban a 3 centes (stampedli=30 ml) es a feldecis (50 ml) poharat, a legkisebb mertekegyseg a deci volt tomenyszesz eseteben. :) Hogy ma mi a helyzet, nem tudom, 34 eve nem iszom alkoholt.
---
Azt hiszem, hogy Kanadaban es usakiaban a gabona nagykereskedelemben meg ma is a bushel hasznalatos (a kanadai bushel 36,67 liter, mig az usa 35,24 liter).
A terulet alapmertekegysege pedig az "acre". De hasznaljak a section-t is, ami 640 acers (1 merfold X 1 merfold nagysagu terulet.
---
Angolszasz orszagokban a kiskereskedelemben meg ma is eloszeretettel hasznaljak a dozen-t (tucat= 12 db) darabarura. Erdekes, van a "baker dozen" (magyarul péktucat vagy hosszútucat) ami 13 db. :)
---
Mexikoban a tojast kilora merik. :)
Amugy a dollar $ jelzes is spanyol eredetu, a peso-ra utal. Mig az angolszaszoknal ket fuggoleges vonallal jelolik, addig a portugal es spanyol nyelvu del-amerikai orszagokban csak eggyel, bar ez nem hivatalos jeloles. Sok turista meg van rokonyodve, amikor az uzletek cimkein es a piaci tablakon dollar jelzest lat pl. Mexikoban. :)
thumbs.dreamstime.com/z/mexican-beans-sale-market-9687290.jpg

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.14. 12:10:55

@Deak Tamas:

Igen, főleg kétféle. De ma mér egyiket se szokás használni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.14. 12:11:51

@cvsvrs:

Kubában egyértelmű. Ahol eltérés van a brit és az amerikai mértékek közt, mindig az amerikait használják.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.15. 20:20:13

Pár megjegyzés:

A hold nem 1600 négyszögöl. Ugyanis az a kataszteri hold. Ez volt a telekkönyvekbe bejegyezve. De az "igazi" hold 1200 nöl, aminek a neve magyar hold. Volt még a kis hold, ami meg 1000 nöl. Nem tudom, annak mi volt az értelme. A magyar holdnak emlékeim szerint van: annyit lehet egy nap alatt megszántani lóval. Még azt is megkockáztatnám, hogy a neve is innen van, miszerint addig szántok, míg fel nem jön a Hold. De mondjuk ez csak népmesei motívum, nem tudom biztosan.

Apósom a területet árban adja meg, ami 100 m2. Azaz ez már az SI-hez köthető. Sőt! A hektár az hekto ár, azaz száz ár, azaz 100 x 100 m2, ami 10000. És a hektár pont ennyi. :-)

Van még a mázsa, ami 100 kg, és szintén SI-s, de ott a 100-as váltószám nem nagyon létezik.

Szintén elterjedt a kalória, ami eredetileg kilokalória, de nem szokták a kilot kimondani. :-))) Ez abszolút nem SI, de mégis kötődik hozzá: egy cal egy gramm víz hőmérsékletét 1 C-fokkal emeli meg. Azaz 1 kcal 1 kg vízét. Tehát nem SI, de a gramm és a Celsius az, azaz csak utána jöhetett létre. (SI-ben a Joule van helyette).

Akkor ott van még a lóerő, ami persze nem erő, hanem a teljesítmény mértékegysége. (SI-ben Watt).

Akkor ott van az aranykorona, ami egy zseniális és megdöbbentő mértékegység. Azt jelöli, hogy egy adott terület egy év alatt mennyi korona hasznot hoz. A megdöbbentő az, hogy egy földterület termőképessége évszázadokon keresztül állandó. Ezért az 1800-as években EGÉSZ Magyarországot felmérték (tudományos módszerekkel), hogy egy adott terület mennyit terem egy év alatt, és ezután a parasztoknak ennek alapján kellett megfizetniük az adót. Ez annyira jól sikerült, hogy még most is referencia, és benne van az ingatlannyilvántartásban.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

Még egy felismerés: sosem értettem gyerekkoromban, hogy bizonyos mértékegységeket kis betűvel kell írni (g, m, s), míg másokat naggyal (J, W, C, F). Bár egyszerű a megoldás, sokáig nem jöttem rá: amiket személyekről neveztek el, mint pl. Farad, Celsius, Kelvin, azok a nagybetűsek. :-)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.03.18. 01:03:34

A litwr helyett grammra mérünk dolgot átvette a tejipar amikor az 500 ml-ed tejföl egyszer csak 500g lett, aztán 450, 375, 330, stb. A burkolt áremelés a lényeg, ha sűrűbb mint 1 g/cm3 akkor X g < X ml.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása