magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Oroszország célja

Elég jól ismerem a Putyin mögötti háttér-agytrösztöt. Egyszerűen nem létezik tervük arra, hogy hódítani kellene, sőt integrálni kellene Eurázsiába Európát, de legalábbis a volt szovjet érdekövezetet.

Az orosz birodalmi gondolat, az eurázsiai gondolat ugyanis nem a nyugati gyarmatosítás orosz verziója. A nyugati gyarmati gondolat két verziója:

  • a hagyományos területszerzés, azaz nyílt uralom bevezetése akár direkt, akár indirekt módon a világ nyugaton kívüli részén,
  • a modern demokráciaexport, azaz önigazgatás biztosítása a világ nyugaton kívüli részének, ha a helyi eli elfogadja és védi a nyugati értékrendet, ha pedig nem, akkor addig bombázni az adott országot, míg nem jut ott hatalomra "elfogadható" elit.

Az orosz birodalmi gondolat egészen más. Eleve abból indul ki, hogy a világ sokféle, eleve nem létezik univerzális rend, mely mindenhol jó lenne. Az eurázsiai rend egyedül az orosz vezetésű birodalomra alkalmas, máshová megpróbálni kiexportálni abszurd ötlet, kb. annyira abszurd, mint Moszkvában megpróbálni iszlám kalifátust kiépíteni.

Az orosz birodalom pedig kizárólag az a terület, ahol az ősi Rusz utódnépei alkotnak többséget, vagy ahol általuk meghódított, önálló államalakításra képtelen kisebb népek élnek. Ez a terület a mai 3 keleti-szláv állam - Belarusz, Oroszország, Ukrajna - területén kívül Lettország keleti határsávja, Észtország északkeleti része, Észak-Kazahsztán, s Transznisztria.

Ezen a területen kívül Oroszországnak csak akkor kell kiterjesztenie uralmát, ha egyébként az adott terület más nem-helyi hatalomé lenne. Erről szólt annak idején pl. a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia meghódítása.

Az eurázsiai gondolat jellemzően hibának tartja a szovjet expanzionizmust, lásd Közép-Európa és Afganisztán esetét.

A mai nyugati propaganda az orosz "őrült" elit hódítási mániájáról egyszerűen színtiszta fantázia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4017778774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.16. 07:38:25

Nagy Péter óta azért ott van ez a meleg tengerekre kijutás project, ami - figyelembe véve, hogy az elsődleges útvonal valóban a Kaukázus felé a Török Birodalmon keresztül ment volna - utólag nagy kár hogy nem sikerült. Szkoboljev tábornok igazán elfoglalhatta volna Kostantinápolyt a tiltás ellenére 1878-ban.

littke 2022.03.16. 07:52:28

Nos mindez rendben lenne, ha ennek szeles tamogatasa lenne Oroszorszagban. De ezt sajna a mai helyzetben ketlem.

tűz fal 2022.03.16. 08:26:59

Nem is szólva arról, hogy mennyire szánalmas, hogy egy szemmel láthatóan szellemi fogyatékos elnökkel mondatják el hogy Putyin őrült. Joe Biden 3 heti adag koffeininjekcióval is képtelen már végigmakogni egy beszédet, folyamatosan félrebeszél, ukránok helyett irániakat mond, eltéved a Fehér Ház kertjében, elalszik tárgyalásokon.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.16. 09:51:42

Ez a Putyin megőrült szöveg legalább annyira hiteles, mint hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak. :-) Biztos sokan elhiszik nyugaton, de a normális emberek látják, hogy ő inkább reálpolitikus. Persze minden háború megindítása kockázat, amin sokat lehet nyerni meg bukni is. Nem tudom, hogy mi Moszkva célja ezzel a háborúval, de szerintem nemsokára meglátjuk. Az ukrán védekezés megroppanóban van, lassan felőrlik a készleteiket a levegőből, a fősereget meg bekerítik. Nem tudom, hogy egyáltalán Kijevbe be akarnak-e menni. Lehet hogy csak lezárják, oszt elfoglalják a maradék országot. Nyugaton szerintem már nem sok hadi erő maradt, Ungvárig lehet hogy sokkal gyorsabban érnek oda, mint gondolnánk. Katonailag szerintem bukó a helyzet az ukiknak, de hogy mi lesz utána, azt csak a Jóisten tudja. Putyin sem, mi sem, senki sem. Putyin esetleg gondolja, hogy mi lesz, de tudni ő sem tudhatja.

Tapi2021 2022.03.16. 11:57:36

@tűz fal: Vagyis Biden a tökéletes elnök!!!

Tapi2021 2022.03.16. 11:58:46

@cvsvrs: Oké, ezt akarják ők. De mit akarnak az ott élők???
Ez a nem mindegy.

tűz fal 2022.03.16. 12:08:40

@Tapi2021:
"Vagyis Biden a tökéletes elnök!!!"
Ha már nem sikerült az első női elnököt beiktatni, most legalább megvan az első szellemi fogyatékos.

Gery87 2022.03.16. 15:29:43

"Ezen a területen kívül Oroszországnak csak akkor kell kiterjesztenie uralmát, ha egyébként az adott terület más nem-helyi hatalomé lenne. Erről szólt annak idején pl. a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia meghódítása."

Azért elég szépen elmentek kétszer is a Baltikumba, meg Lengyelországba területért, pedig az nem "ősi Rusz" föld és nem olyan alapon ment hogy "ha nem enyém, akkor ellenséges hatalomé".
JA és persze Szibéria sem volt szláv, azzá lett....elméleted sántít.
Lehet ma ez a realitás már, de 1991 nem ez volt.

sync 2022.03.16. 15:48:00

Mivel a demokrácia nem tökéletes, ezért éljenek a diktátorok. Sokszor ez a gondolat van a diktátormániások mögött.

Gery87 2022.03.16. 17:38:36

@sync:

Mind a két rendszer nagy hibája hogy valami fasz mondja meg hogy mit és hogyan. Úgy hívják hogy politikus.
Majd ha közvetlenül te döntesz a sorsodról meg a közvetlen környezeted ügyeiről a közösséggel együtt akkor lesz egy picit jobb világ....
Ezekre az ingyenélő szarháziakra az esetek 90%-ban semmi szükség.

Lehetnék én is 2022.03.16. 20:36:53

@sync: sajnos a ballib demokrácia is diktatúra - ha ők demokratikusan javasolnak valamit, akkor az minimum kötelező
a diktatúráról is a ballibtól tudni, hogy diktatúra, elsőre sajnos, nem mindig látszik
a demokrácia meg, szintén sajnos, nem univerzális megoldás. Nem segít mindenhol, mindenkin, sőt sok helyzetben árt, ahol nincs rászükség, mert nélküle is van világ. ezeken a helyeken a magát demokráciának képzelő erő maga a diktatúra.
ugye, sok olyan rendszer működött a benne élők számára "normálisan", aminek diktatórikus megszüntetése a demokrácia által önmagában háborút generált. nem szabad a magát demokratikusnak gondolónak tévedhetetlennek hinni magát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.16. 22:08:16

@sync:

A "diktátor" szó liberális érteme: "nem tetszik nekünk".

parttalan 2022.03.17. 20:35:43

Ukrajna uniós integrációját Putyin engedte volna. Ellenkezőjére nincs rá bizonyíték. Gátolni gátolta, lásd Janukovics minden valószínűség szerint nem magától lépett vissza a társulási szerződés aláírásától 2013-ban. De megakadályozni nem tudta volna.

Ukrajna amerikai félgyarmattá gyúrása és a NATO -hoz való közeledése verte ki a biztosítékot. Putyin nem őrült. Országának érdekei vannak, rendelkezik érdekszférával, annak megvédése pedig nem őrültség. Kényszerűség. Egy sarokba szorítani kívánt katonai nagyhatalomtól racionálisan gondolkodó ember nem várhatja el, hogy amikor úgy érzi végképp betelt a pohár, nem tesz ellenlépéseket. Mondom ezt úgy, hogy én magam sem számítottam arra, hogy most ezt Putyin meg meri lépni.

Nem kell dicsérni, nem kell megérteni. Érteni viszont kellene, mi vezetett idáig. Egy galád amerikai nagyhatalmi játszma fejleménye az ukrajnai háború. Washington úgy gondolta, kipipálja az oroszokat, aztán foglalkozhat a kínaiakkal. Putyin viszont 19-re lapot húzott. Jelenleg nem mondhatni, hogy nyert, sőt akármi is lesz a háború vége, Amerika mindenképpen ott lesz a győztes oldalon.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása