magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Osztályillem

Amit legjobban utálok: a foklorizálódott szokás aktívizált alakja. Ez azt jelenti: valamilyen régi szokás kiüresedett, mert tartalma hiányzik, de formája meg van követelve.

Ilyen pl. a nemesség: 500 éve semmi értelme, de van aki szerint ezt komolyan kell venni. Pedig a nemesség eredeti értelmes valóban nemes volt, nem lehet egy szót se szólni ellene. S az se baj, ha valaki büszke régvolt nemes őseire. De aki maga komolyan nemeskedik, az egyszerűen egy bohóc.

Ez kb. olyan, mintha ma emberek összejönnének és egymást munkásőrré avatnák, mindezt teljesen komolyan gondolva. Miközben a Munkásőrség eredeti szerepe régóta nincs, azt a szerepet lehetővé tevő feltételek sincsenek jelen.

A tartalom nélküli hagyományőrzés jellemzően rosszabb a hagyományellenességnél, mert az utóbbi legalább őszinte, s senkit se téveszt meg.

Az, hogy emberek egymást pl. grófnak szólítanak az elmebajra vagy - rosszabb esetben - gonoszságra utal, mármint a 12 éves kor elérte után. 10-11 évesen napköziben mi is játszottunk pl. Alfa Holdbázist, egymást "kapitány úrnak" szólítva, de már akkor tudtuk, hogy ez csak egy játék.

A későkommunizmusban a legviccesebb vonás pontosan ez volt: az elit - mely a polgári társadalom elutasítására építette létezése alapját! - elkezdte egyre erősebben felvenni a polgári formákat.

Csodás élményem erről kamaszkoromból: egy magyar magas rangú diplomata elkezdte cselédnek kezelni a segédszemélyzetet. Pl. a takarítónő ki lett nevezve szobalány-komornyiknak, s egyik feladata a vendégek "bejelentése" volt. Aztán a sofőrnek meg lett tiltva, hogy az előszobán kívül máshová menjen a "rezidencián". A szerencsétlen láthatott valami filmet hogyan bánnak az angol nemesek a személyzettel, s ezt próbálta másolni mint egy kommunista állam diplomatája - röhejes. Csak persze mint újonc, túltolta a dolgokat: az igazi angol nemeseknél pl. a kocsist nem büntették előszobában álldogálással, hanem természetes volt, hogy bemegy a ház cselédszárnyába, s ott pl. pár falattal, kávéval kínálják őt a konyhai cselédek. Az újnemes-kommunista verzióban viszont a sofőr nem mehetett be a konyhai cselédhez!

A témát jól adja vissza egy korabeli vicc: a kommunista funkcionárius államtitkár lesz, s amikor feleségével valaki tiszteletlenül beszél, a nő kifakad: "tegnap óta az uram államtitkár, s ha nincs ez a rohadt rendszer, akkor én most már méltóságos asszony lennék!".

A rendszerváltozás kevés pozitívumainak egyike: az álpolgári elit tényleg polgár lett. Aki pedig nem tudott az új rendben a nyertesek közé soroltatni, az legalább abbahagyta az álpolgári cirkuszt.

Címkék: közélet
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2517790750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.01. 14:16:02

Most ezt úgy nem teljesen értem. A nemesség mint olyan nem polgári, hanem feudális dolog, illetve ahol fennmaradt, annak a hagyományaként maradt fenn (Pl. angolok). Ennek a maradványa volt a cselédség, a komornyik és a többi is. Amitõl pedig ez elmúlt, az a technológia változása. Ma mindenkinek vannak rabszolgái, csak ezen energia-rabszolgák. A nagypolgári lakásban a cseléd fûtött - ma ezt megteszi helyetted az automata gázkazán vagy a légkondi - amirõl a grófok nem is álmodhattak. A cseléd helyett automata mosógép mos, az ételt a futár hozza házhoz ha úgy akarod. A zenész helyett a youtube vagy a Spotify zenél.

2022.04.01. 15:56:03

@midnight coder:
nekem van olyan ismerősöm, aki gazdagoknak mos, főz, takarít. és egyszer megbetegedett. és a munkaadói nem tudták bekapcsolni a porszívót. a technológia fejlődik, de a munkát továbbra is cselédek végzik.

2022.04.01. 16:11:02

@midnight coder:
az európai polgárosodás alapja a reformáció. az nem a technológia fejlődéséből adódik. hanem a technológiai különbségekből, a gyarmatosításból.

csak ugye magyarországot elsődlegesen nem a nyugat, hanem a kelet gyarmatosította. a fél országban nem volt földesúr, mert megölték a mohácsi csatában, debrecen földesurát internálták isztambulba, erdélyben egy gyermekkirály uralkodott. a feudális uralkodó elitből a nemességet a muszlimok kinyírták. és erre a polgárság válasza az volt, hogy ilyen papságra nincs szükségük. ők maguk választanak papokat. és modern kori új nemességet. akik a polgárok.

csak magyarországon ez egy brutális katonai vereségből adódik, amit elsődlegesen a kelet mért az országra. nyugaton ugyanez brutális katonai győzelmekből adódik. amivel uralni tudták a fél világot. és létrejöttek a gyarmatbirodalmak.

littke 2022.04.01. 16:48:24

Nyugaton manapsag a legnagyobb luxus, ha bentlako cseleded avagy gyerekgondozod van. De ha megy keletre, pl Hong Kong vagy hasonlo, ez mas.

Ott vannak a Fulopszigetekrol szarmazo, (vagz Indoneziabol) kepzett szolgak, gyermekgondozok, akik kb. havi 500 dolcsiert, egesz nap, vasarnap kivetelevel, neked dolgoznak.

Ennek manapsag semmi koze a nemesseghez, inkabb a penzhez es a minimalberhez, meg a munkat szabalyzo torvenyekhez.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.01. 17:06:41

Az említett vicc 1946-os és pontosan úgy hangzik, hogy a lakó csönget csak nem jön a házmesterné, mert épp nagyon részeg. Kiabál utána, akkor előbújik, és mondja: Mit ooordibál ! Hukk ! Nem vagyok én süket ! És különben is, az uram tegnap óta államtitkár és ha nincs ez a rohadt rendszer akkor én most méltságos asszony vagyok!

Van azért pici különbség.

2022.04.01. 17:13:18

@Deak Tamas:
ez budapestre vonatkozik. az ország 95%-án senki se lesz államtitkár.

2022.04.01. 18:06:25

@Deak Tamas:
innen nézve mindegy, hogy grószék vagy kleinék. senki se lesz államtitkár. senki magyar. ez az alapprobléma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.01. 18:59:32

@littke:

Nyilván: olcsó migránsmunka.

Hongkongban pl. fillipinó cselédek

Gery87 2022.04.01. 22:08:25

Nálunk a nemesség jelentette az elitet még a dualista polgárság is hozzájuk mérte magát és nemes meg báró akart lenni....a földtúró jobbágy népeknél ez van.
Az elit a vagyonos réteg tart cselédet, hogy nemes vagy sem az tök mindegy.

Gery87 2022.04.01. 22:11:18

"De aki maga komolyan nemeskedik, az egyszerűen egy bohóc."

Szerintem az még rosszabb amikor ezeket a "Vitéz Senkiházyakat" a kisemberek istenítik és jaj de jó volt régen....meg "Horthy Apánk", na ez a fajta önkéntes szervilizmus, jobbágytempó amitől hányok....ennél még a kádárista proli gőg is jobb.

fotelzsukov 2022.04.02. 10:23:36

A nyugati demokraciak angolszasz orszagaiban a parlamenti kepviselok, birak es alkormanyzok hivatalos megszolitasa meg mindig "honourable" (meltosagos, tiszteletre melto), a miniszterelnoke, fokormanyzoe pedig "right honourable" (fomeltosagos, kegyelmes), ami eletuk vegeig megilleti oket.
---
God Bless Putin! God Bless Orban! :) (mar csak azert is!) :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása