magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amikor a nemhivatalos közillem nem tetszik

A ballib jajjgatás egyik témája az öncenzúra jelenség.

Az öncenzúra pedig csupán azt jelenti, korlátozzuk magunkat, mert amit kimondanánk, azt nem szokás kimondani. Ilyenkor vagy hallgatunk inkább, vagy igyekszünk ugyanazt enyhébben, esetleg sejtetően, szalonképesebben megfogalmazni.

A kérdés mindig az, mekkora az öncenzúra mértéke és mi az alapja. Ha a szalonképesség kritériuma szimpla udvariasság, az ellen kevés ember tiltakozik. A ronda kolléganőnak akkor se mondjuk, hogy ronda, ha ezzel sérül szólásszabadságunk, s ugyanígy teszünk vendégségben is, ha a felszolgált élet rossz. De mondjuk azt már elfogadhatatlannak tekintjük, hogy ne mondhassuk ki egy közszereplő nőről, hogy ronda, vagy hogy ne írhassunk negatív étteremkritikát.

Ugyanez a közéletben. 20-30 éve például kötelező volt támogatni "Európát", s tapsolni volt illő az ahhoz való csatlakozást. Mindenki ezt tette, még az akkori "szélsőségesek" is, ők is a hivatalos narratíva keretein belül fogalmazták meg kételyeiket. A fő erők pedig egyformán Európa-pártiak voltak: persze a korabeli jobboldali ezen valamiféle "kereszténydemokrata, konzervatív" Európát értett, a korabeli baloldal meg valamiféle "modern, progresszív" Európát, de abban teljes egyetértés volt, hogy Európa az jó dolog, s a felek is azzal vádolták egymást, hogy a másik nem eléggé Európa-párti. Olyan vélemény, hogy nem kell Európa elfogadhatatlan lett volna, ilyet az akkori szélsőbal és szélsőjobb se engedett meg magának.

Azóta sok idő telt el, ma már veszélytelenül lehet "Európa" ellen beszélni, ez nem jelent szalonképtelenséget. Azaz drasztikusan megváltozott a közillem.

A poliitikánál mindig fontosabb a kultúrharc, ez ugyan elvontabb és erősen elméleti, de pontosan ez dönti el, mi legyen a politika korláta, mi a közillem.

A ballib eszme virágkora a 90-es évek voltak, amikor a közillemet sikerült úgy leszűkíteni, hogy gyakorlatilag semmi se fért bele, ami ne lenne ballib gondolat. Aki nem élt akkor, az ma nem érti, hogy lehet, hogy ma olyan embereknek tapsol a ballib agytröszt, akiket akkor kivetett magából mint szalonképtelen alakokat. Lásd pl. Jeszenszki Gézát (MZP-ül: Zelenszki Géza), mai szemmel szinte hihetetlen, hogy 30 éve még kb. hétpróbás fasisztának volt minősítva ugyanazon kör által, mely most teljes mértékben elfogadja őt, miközben Jeszenszki véleménye szinte nem változott időközben.

Nyugaton a közillem folyamatosan szűkül, egyre több olyan dolog van, amit "nem illik" mondani. Lassan már a nő nőnek nevezése is rendszerkritikus, lázadó cselekedetnek számít. Az USA-ban ma már hőssé lehet válni azzal, hogy valaki direkt nem alkalmazkodik a homoklobbi elvárásaihoz. Ezzel szemben Kelet-Európában a folyamat ellentétes: növekszik az illendőség tartománya.

S nemhogy növekszik, de magába kezdett foglalni olyan dolgokat, melyek tabuk a ballib eszmeiség szemszögéből. S a legnagyobb baj ballib szemszögből: aki nem akar konfrontálódni, az ma olyan dolgokat se mond, melyek szabad préda voltak korábban.

Kicsúszott a kontroll a kezükből, ami persze katasztrófa számukra. S az új konszenzus kritikája nagyon nehéz számukra. Ez a hiszti alapoka.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3017815419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.26. 08:10:31

Benedek István professzor mondta anno az "öncenzúráról", hogy egy ilyen kell legyen, nevezetesen a jó erkölcs.

Serény Vélemény 2022.04.26. 08:24:08

No meg az irányított médiahabverés: amikor fontos dolgok nem számítanak, mert nem kell arról tudnia a plebsznek, jelentéktelen dolgokat meg felnagyítanak, hogy legyen min csámcsogni.

Pl, tegnap hír volt, (gyorsan el is tűnt), hogy a hülye ruszkik precíziós fegyverrel kilőtték az egyik (talán legnagyobb) ukrán kőolajfinomító üzemanyag előállító üzemét.
Mivel közben hírt ugyan nem adtak róla, és habot nem vertek felette, de az ukránok üzemanyag szállító infrastruktúráját is ügyesen amortizálják az oroszok, - vagyis tök jó, hogy adnak a lengyelek, meg a csehek, meg a franc se tudja hogy kik nehézfegyverzetet, de hogy ezek üzemanyag nélkül nem fognak menni, az biztos - kurvára szarul állnak a brutális nyugati beavatkozás ellenére az ukik.
Ügye hír és az ő elemzése: kilőtték a ruszkik az üzemet, ami azt is jelenti, hogy _most_ lőtték ki. Nem a háború elején. Ha igazából háborúzni akartak volna, akkor az elején kilövik, meg lekapcsolják az áramot az egész országban, és csak utána támadnak. De minél jobban kekeckedik velük a táncoskomikusbohóc, annál jobban fog fájni az ukránoknak ez a cécó.

Szóval egy épkézláb EU-s vezetés már most tárgyalna a nagy teherautó gyártókkal, hogy azonnal álljanak át és ezresével gyártsanak tartályautókat és kamionokat, mert ha nem tudják a kretén ukránok szállítani a gázolajat, akkor nem csak háborúzni nem tudnak, hanem szántani-vetni-aratni sem, és ez - és a következményei beláthatatlanok Európa biztonságára nézve.

Gery87 2022.04.26. 15:24:21

"Ugyanez a közéletben. 20-30 éve például kötelező volt támogatni "Európát", s tapsolni volt illő az ahhoz való csatlakozást"

2004-ben az iskola udvaron meghallgattatták velünk az "Európai Himnuszt" - persze mint miden más igazi Himnusznál, állni kellett - mondtak beszédet, felvonták az EU zászlót.
Rém unalmas, érdektelen , hiteltelen és nevetségesen béna, ciki volt az egész.

Már akkor sejtettük érdemben nem fog javulni semmi, ez egy gittegylet, politika, nem rólunk és nekünk szól, duma van de többsége ámítás......megalázónak éreztem hogy fel kellett állni és valami olyan himnuszt hallgatni aminek se népe, se állama....akkor mienk is tisztelgünk?
Pedig ez régen volt...és igen, én is, mások is hittünk valami Európát, valami közöset, de inkább csak álmodoztunk. Már akkor tudni lehetett nem lesz felzárkózás, mert nem érdeke ez sokaknak, a maygar társadalomban pedig nincs ehhez erő egyedül.

Gógita 2022.04.26. 19:24:48

A felszolgált élet. Ez tetszik!

Gógita 2022.04.26. 19:41:55

@Deak Tamas: Hofi meg azt mondta, hogy mindent szabad mondani, amit szabad. (Amit nem tilos.) Kb. És az is egy balos rendszerben volt.

Gery87 2022.04.26. 21:33:47

@Gógita:

Az erkölcs meg a rendszer elvárás két külön dolog...
Az egyiket magadtól tartod be önmagadért is, a másik meg sima cenzúra és kényszer.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása