magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Elmennek a legjobbak

Az egyik makacs ballib téveszme: a legjobbak vándorolnak ki az országból.

Ennek igazságtartalma nem igazán ellenőrizhető, mert Magyarországról kismértékű a kivándorlás. Bulgária viszont az egyik legnagyobb kibocsátó ország Kelet-Európában, csak a balti államokból, Albániából, Boszniából, s Koszovóból van nagyobb arányú kivándorlás. Emiatt sokan ellenőrizhetetlenül elhiszik, hogy tényleg az "elit" vándorol el Magyarországról.

Normális - azaz nem háború vagy ternészeti katasztrófa vagy politikai üldöztetés - esetben a kivándorlás oka mindig, mindenhol, az egész világon ugyanaz:

  • kalandvágy: a fiatalok szerencsét próbálnak,
  • anyagiak: magasabb bérezésű országba törekednek az emberek.

A "legjobbak", azaz a legképzettebbek jellemzően mindenhol képesek jó bérezést elérni, így éppenhogy nem hajlamosak elvándorolni.

Az csak a liberális álomvilágban létezik, hogy valaki sokat keres, de elmenekül a "diktatúra" elől.

Bulgáriában én ezt megfigyelem hosszú évek óta. Az ország népessége az utolsó kommunista évben 8,9 millió volt, a tavalyi népszámláláson pedig alig 6,5 millió. Ez tényleg hatalmas csökkenés. Hasonló mérték nem-háborús viszonyok közt sehol sincs.

S mi az ok? Elnyomás és diktatúra? Az nincs egyáltalán 1990 óta, sőt Bulgáriában sokkal könnyebb a hatalmat leváltani, mint Magyarországon:

  • a választási rendszer szinte teljesen arányos, azaz hiába sikeres egy párt, nehezen tud egyedül kormányozni,
  • nincs konstruktív bizalmatlansági inditvány intézmény, mint Magyarországon, hanem sima bizalmatlansági inditvány intézmény van, azaz elegendő az éppen aktuális kormány ellen többséget létrehozni, nem szükséges új kormányról megállapodni.

Bűnözés? A nagymértékű közbizonytalanság megszűnt a 90-es évek végén, azóta a bűnözés normál európai szintű. A 90-es évek közepén még simán feltörték a parkoló autókat bűnözők, "hátha van benne valami" alapon, lakásokat támadtak meg, onnan ellopva pl. a hűtőt, ma már csak akkor törnek fel egy kocsit, ha jól látható érték van benne, s lakást csak előzetes "füles" alapján támadnak meg, majd onnan csak ékszereket, pénzt visznek el.

Korrupció? Mint Magyarországon, azaz a kisembert nem érinti.

Kik mennek el? Természetesen egy rész a szerencsét próbáló fiatal. De a fő rész éppen a legkevésbé képzettek, akik otthon is, külföldön is alantas munkát végeznek: egyszerűen jobb nyugaton takarítani, mint Bulgáriában.

Az átlagos és magasabb képzettségűek csak akkor hajlamosak elvándorolni, ha hatalmas a bérbeli eltérés. A 90-es évek Bulgária és Nyugat-Európa között még simán volt 10-szer feletti eltérés, ma ez inkább 2-3-szoros (vásárlóértéken). Akkor simán megesett, hogy pl. takarítással 15-ször annyi pénzt lehetett keresni, csak azzal, hogy az ember nyugatra megy. Ma ez képtelenség, egy átlag bulgáriai takarító keres nettó 300-400 euró közt havonta, míg nyugaton mondjuk 1500-at, az eltérés mértéke sokkal kisebb, vásárlóértéken pedig még kisebb. Egyszerűen nincs már meg a hatalmas csábító erő, mint korábban.

Ami pedig eleve a kulturáltságot illeti, sok adat szűrhető le abból, kik a legnépszerűbbek a nyugati bolgárok körében. Jellemzően a legostobább bolgár előadók aratnak a legnagyobb sikereket nyugati turnéikon.

S hála a mostani bolgár kormánynak immár kezd szitokszóvá válni a "nyugati egyetemen diplomázott" kifejezés is, meg a "fiatal szakember". Eddig a bolgár politikai folklór szitokszava az "okos és szép" volt, annak kapcsán, hogy így nevezték magukat a Szófia központját rendszeresen megbénítő agresszív tüntetők.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8717818877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2022.04.28. 15:38:42

Érdekes téma, enyhén lakonikusan kifejtve.

_Neville 2022.04.29. 15:22:27

Nem érted. Aki Londonban fekete mosogató egy konyhán, és két pakival lakik együtt egy külvárosi panelban, az egyből világlátott és felvilágosult lesz az ottani levegőtől. Itthon még reggeltől estig az OSZK-ban ücsörögve is megmérgez a gaz pocakos csuti szelleme.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 15:29:22

@_Neville:

Az OSZK-ban eleve egész nap az M1 megy, s kötelező nézni, az internet meg le van tiltva.

Sztbeni95 2022.04.29. 15:52:18

Saját tapasztalatból kiindulva ez valóban így van. A nyugatra költözött ismerőseim többsége vagy semmilyen végzettséggel nem rendelkezik, vagy valami semmire sem jó muciológus diplomával.

Boldeone2 2022.04.29. 17:00:35

A lènyeg az, hogy Bulgária jó úton jár ! "Arányos választási rendszer " - erről mi magyarok csak álmodhatunk. Ott lefogják a korrupt politikusokat, nálunk az orbáni politikai- gazdasági elit a törvèny felett áll. (Nèha hoznak áldozatot, ha valaki nyíltan bebukja, de soha nem a kormányfő közvetlen körèből...)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 17:02:04

@Boldeone2:

" ! "Arányos választási rendszer " - erről mi magyarok csak álmodhatunk. "

A magyar konzenzuz az volt: NE legyen arányos választási rendszer.

midnight coder 2022.04.29. 18:51:16

Igazából ahhoz hogy érdemes legyen kimenni, egyrészt nyelvtudás kell, másrészt tőke, harmadrészt meg kell szervezni még innen Pl. a munkahelyet. A másik alternatíva persze, ha valami munkaszervezõ kiszervezi a polgárt nyelvtudás, képzettség, minden nélkül, de ennek elég gyakran sírás a vége.

Én akit ismerek ilyet, az vagy a cégemnél dolgozó szoftverfejlesztõ kolléga - ebbõl az elég jó és a nagyon jó kategóriából, két távolabbi ismerõs meg idõset ápolni ment ki (perfekt nyelvtudássa) illetve egy nem tudom mit csinál, de az is elég csóró volt és bedõlt a devizahitele. A programozók fiatalok, a másik kettõ nyugdíj körüli. Aztán az ács aki nekünk dolgozott (és igen jól) szintén kiment cégestõl, neki mi voltunk az egyik utolsó hazai megrendelője, a kertész aki időnként lepermetezte a tujákat (másodállásban, mert főállásban ő is programozó volt, bár elég junior szintén kiment családostól). Az esküvői tanúnk is kiment családostól, ott a férj szintén programozó, a feleség pedagógus. A programozók legalábbis mind a szakmájukban dolgoznak, a tanúmnál a feleségről is tudom hogy azt teszi.

Gery87 2022.04.29. 19:01:44

Szerintem akik leginkább elmennek, azok a:

- nagyon képzett vagy speciális tudással bíró értelmiségi réteg, akik itthon is jól keresnek de nyugatén még ennél is több pénzt tudnak keresni és/vagy karrier szempontból mennek el pl tengerbiológusi állást vagy karriert itthon nem igen lehet csinálni:)

- másik meg tényleg a képzetlen proli réteg akik bárhol, bármivel nyugaton jobban keresnek mint itthon. Ezt csak felerősíti ha itthon nem is talál munkát vagy eleve hitele van amit fizetni csak nyugati bérből tud. lásd 2008 után svájci frank hitelesek.

Boldeone2 2022.04.29. 21:04:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Bojko Boriszovot , a " bolgár Orbánt" letartóztatták , de Ivan Gesev , Polt Pèter ottani megfelelője közbelèpett , igaz ..Orbánt soha nem fogják letartóztani, saját maga rezsimjèben ,meg a családtagjait sem , bármit követnek el...
A lènyeg: Bulgáriában soha nem lesz túl erős hatalom , Magyarország meg szenvedi többek között a választási rendszer aránytalanságait, ebből következett rèszben az egypártrendszer , Orbán abszolút hatalma

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 21:11:17

@Boldeone2:

Előzetes fogságban volt 20 órán keresztül. Aztán az ügyész elengedte. Majd az újabb eljárás indítását ellene a bíróság hatályon kívül helyezte.

Nem volt semmilyen bizonyíték ugyanis.

_Neville 2022.04.29. 23:31:13

@Boldeone2: És az angol meg a francia rendszer aztán milyen korrupt, ahol csak egyéni körzetek vannak, ott a Fidesznek még nagyobb előnye lenne! Nem is demokratikus! Vagy mégis?

_Neville 2022.04.29. 23:35:58

@Boldeone2: Most komolyan ilyen ostoba vagy? Szerinted nem tudta volna a jelenlegi hatalom előzetesbe rakni Gyurcsányt? Vagy bármelyik másik Orbánt? Hogy utána kiengedték? Ez színház. Kibaszott vicces, hogy ennyire okosnak hiszitek magatokat, miközben a proliknak előadott műsort kajáljátok.

MEDVE1978 2022.04.30. 00:32:50

Nekem több ismerősöm van, aki kiment. Nem mind diplomások, de jelentős részük az. Az egyik srác szülei víz- és gázszerelők voltak, ő is kitanulta a szakmát. Ő még a 2000-es évek elején ment ki és tudott kialakítani magának egy stabil egzisztenciát, ami a magyar víz- és gázszerelőhöz képest (nem Mészáros Lórinchez :D akkoriban luxus volt.
Volt a haverom, aki főiskolát végzett közgazdasági területen és utána szoftverbevezető lett belőle. 15 évig élt úgy Németországban, hogy házat tudott bérelni és 3 gyereke lett. Igazából szakirányú végzettség nélkül. Ő most jön haza, már unta kinnt és pénzt is szedett össze. Egykori ismerősömnek csak érettségije volt valami szakközépből (varrás talán), ezért a kétezres évek elején kiment Angliába és pénztáros lett a helyi szupermarketben, a külföldi férje nem tudom mit dolgozik. Jól megél belőle.
Haveromék most mennek ki, mert elegük van Magyarországból, részben politikai okokból. Ők Ausztriába költöznek, simán ellesznek, beszélnek németül, munka van (a felesége és ő is diplomás).

Még van egy pár, de nem sorolom fel. A legjobbak mennek el alapvetően számos területen igaz. A relatív megélhetés még mindig sokkal-sokkal jobb nyugati szinten. A német minimálbér átszámítva 580.000 Ft. Nyilván drágább az élet, ezt aláírom. Ugyanakkor egyes kvalifikált, szakképesített munkakörökben (orvos, mérnök stb.). Az áltagorvos havi 7693 EUR-t keres (approbatio.de/arzt-gehalt/), ez nettó 4300 EUR körül van a legmagasabb adókategóriában (ha nincsenek gyerekek, feleség stb.). Ez átlagosan 1,6 millió forint. A lakhatásnál lehet számolni mondjuk 1000 EUR-al, az étkezésre, meg egyéb havi cuccra meg további 1000-el. Így is fog maradni 2300 EUR, azaz havi 1 millió forint a zsebében. És ez a legrosszabb adózás egy átlagos orvosi jövedelemnél. Ezt azért írom, mert ez a terület az, ahol még emeltek is nemrégiben. Ennek ellenére valószínűleg nagyo kevés orvos van és csak magánorvos vagy magasrangú kórházigazgató, aki ilyen jól keres.

A tanárokat is megnéztem. Nálunk ugye az van, hogy a legalapabb kezdőpedagógus keres bruttó 312.000-et, nettó 207 ezret. A legöregebb mesterpedagógus bruttó 600.000 körüli összeget vihet haza. A német bruttó havi 3200 EUR körül van, ami nettó 2.200 EUR a legrosszabb adózással. Ez 740.00 Ft-ra jön ki a jelenlegi legjobb EUR mellett, tehát többet keres, mint Magyarországon a skála teteje.

Az ilyen különbségek és diszparitások miatt éri meg a fiatalok nagyon jelentős részének, hogy kimenjenek. Nyilván elsősorban azoknak, akiket keresnek nyugaton. Ők nyilván nem a zsákfalvak lakói, hanem képzett, nyelvtudással rendelkező munkaerő. Nyugat-Magyarországon például egész falvakban napi rutin az ingázás Ausztriába, friss nyugdíjas hölgyek fő keresetkiegészítése az idősápolás a sógoroknál.

A reálbéremelkedés az elmúlt években sokat segített, de még mindig messze jobban megéri nyugaton dolgozni. Ha nem lenne családom, már valószínűleg én is nagyon régen kinn lennék és gyűjteném a pénzt, hogy aztán itthon ingatlanba fektessem.

Gery87 2022.04.30. 03:06:47

@MEDVE1978:

"Ha nem lenne családom, már valószínűleg én is nagyon régen kinn lennék és gyűjteném a pénzt, hogy aztán itthon ingatlanba fektessem. "

Úgy felment az ingatlanok ára hogy havi 1 milla (!) megtakarítással is 10 év hogy értékelhető jövedelem legyen belőle itt MO-on...de ahhoz 1 milla felett kell keresni és hosszú időre lemondani annak gondtalanságáról és életszínvonaláról.
Havi 500-800 ezer mellett még több idő....persze ha ketten 1 jövedelem erre megy az megint más.

midnight coder 2022.04.30. 08:51:16

@Gery87: Attól függ mit akarsz venni. De tény, hogy egy átlagpolgárnak kb. egy élet melója egy saját lakás. De ez nyugaton is így van - igazából saját lakást gyorsan úgy tud az illetõ szerezni, hogy kinn dolgozik vagy 10 évet, és az ottani megtakarításából vesz itt házat. De az igazaság az, hogy nem biztos, hogy 10 év után, ha már jól bedolgoztad magad kinn, perfekt a nyelvtudásod, megvan a háttered, akkor annyira vissza akarsz jönni a magyar KicsiDeHusi Bt-be dolgozni harmadannyiért háromszor annyit, hogy az agyhalott fõnöködnek hamarabb meglegyen a következõ merci.

2022.04.30. 09:28:05

"Ha nem lenne családom, már valószínűleg én is nagyon régen kinn lennék és gyűjteném a pénzt, hogy aztán itthon ingatlanba fektessem."
Tipikus buta proli gondolkozas, "kaparj kurta" jeligere. :)
En kimentem, de nem meggazdagodni, hanem hogy ne kelljen allandoan dolgozni, igaz, a kalandvagy volt a fo hajtoero es a felelossegtol, fegyelemtol valo menekules. :) Nekem nagyon bejott, ugy latszik, szerencses csillagzat alatt szulettem. Talalkoztam a szarevo, telhetelen, mindenaron meggazdagodni akaro fajtaddal. Minden alantas, megalazo munkat elvallaltak amit kozben utaltak, de hajtotta oket az akarat, a penz lebegett a szemuk elott, ezert kibirtak, ha fogcsikorgatva is. Igaz, erre rament a csaladi eletuk, az egeszseguk, de nem szamitott, gyult a penz, a hazak szama, ezzel egyutt az stressz, hogy vegyenek meg tobbet vagy ne, mennyi a kamatlab, megeri e most vagy meg varjanak, mennyit varjnak, hova fektessek a keservesen megkeresett penzt, stb. A penz, ha van talan sokkal tobb bajjal jar, mint amikor nincs. A befogado orszag nyelvet nem tanultak meg, hiszen a sajat anyanyelvuk szabalyait sem tudtak, alapveto nyelvtani alapfogalmakkal sem voltak tisztaban, amik nelkul egy idegen nyelvet megtanulni szinte lehetetlen. Ami nyelvtudast felszedtek az a helyi tv gagyi musoraibol, szappanoperainak nezesebol ragadt rajuk, ezert az ott szuletett gyerekeik folyton kirohogtek oket vagy szemukbe vagy a hatuk mogott, amikor megszolaltak. :) Az orszagrol, annak tortenelmebol ahol eltek semmit nem tudtak. Ha netalan a divat, a szomszedok, ismerosok utanzasa vagy egyszeru proli rongyrazas miatt eljutottak harmadik orszagbeli vagy egzotikus utazasra, azt a ket hetet vegigzabaltak, vegigittak, vegigdrogoztak vagy helyi olcso kurvakat hajkuraszatak esetleg vegig fostak, mert finnyas gyomruk nem fogadta el a normalis, nem gyorsettermi termeszetes kajat. Utana evekig az utazasrol meseltek, mutogattak a millio kepet az ismerosoknek, haveroknak, hogy nekik milyen jol megy, hova el nem jutottak.
Egyenlore ennyi, orakig tudnek a kivandorlokrol - de nem csak magyarokrol - irni.
---
Akhmat Sila! :)

Gery87 2022.04.30. 09:56:23

@midnight coder:

Én lakáskiadásra gondoltam, ahhoz meg kell 2-3 - jó helyen lévő - hogy kiadva már egy tisztes jövedelem legyen belőle amiért már megérte évekig gürizni...

"....saját lakást gyorsan úgy tud az illetõ szerezni, hogy kinn dolgozik vagy 10 évet,....nem biztos annyira vissza akarsz jönni a magyar KicsiDeHusi Bt-be dolgozni"

Attól függ. Én pont ilyet ismerek. visszajött. Multihoz. Itt is jól keres, ház megvan, mellékes vállalkozásra is futotta....
Az hogy itt van a család, fontos volt.

2022.04.30. 09:58:03

@тельня́шка:
"De tény, hogy egy átlagpolgárnak kb. egy élet melója egy saját lakás. De ez nyugaton is így van ..."
A proliknal. Egy nyugati polgar ha csak egy kifizetett hazat tud felmutatni elete erdemenyekent, az valamit nagyon rosszul csinalt, magyarul xart se ert az elete. Ezert kell befektetesi, ingatlanugyi tanacsadokhoz fordulni, na azok majd bevezetnek a meggazdagodas titkaiba. :) De ugy, hogy a vegere meg gatyad sem marad. :)
"De az igazaság az, hogy nem biztos, hogy 10 év után, ha már jól bedolgoztad magad kinn, perfekt a nyelvtudásod, megvan a háttered"
Mutass nekem csak egy olyat, akinek 10 ev utan perfekt a nyelvtudasa! Termeszetesen a buzi libernyak Boldin kivul. :)
---
Akhmat Sila! :)

2022.04.30. 10:01:27

Az utolso hozzaszolasom erre akart valasz lenni:
@midnight coder:

Boldeone2 2022.04.30. 10:13:24

@тельня́шка: A lènyeg az, hogy van aki - sőt , a többsèg - a nyugati èlete során előrehalad, te viszont nincstelen csavargó maradtál, buzi illibernyák. Ez egyik ember meg tudja ragadni a lehetősèget, a másik viszont az egyik trailer parkból költözik a másikba, egyik munkából a másikba, hol dolgozik hol nem, azèrt sem viszi semmire az èletben. Magyarul: nincstelenkènt tèr haza

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.30. 10:16:15

@Boldeone2:

Ha egyesek meg is tudják ragadni a "lehetőséget", a többség sose tudja, mert a "lehetőségek" száma korlátos.

Boldeone2 2022.04.30. 10:26:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha eredmènyt akarsz elèrni, akkor cèlorintáltnak kell lenni, ès fiatal korban előrehaladni, amikor nagyon kelendő az ember a munkaerőpiacon . Mi is akkor voltunk az USA- ban , így sikerült jó pènzt keresni , nem is túl hosszú idő alatt. Ma már sok szempontból nehezebb az tèny. Több a lehetősèg, de minden extrèm módon megdrágult
Ha szüksèges, azért adok tanácsot bárkinek ( ingyen ) mit érdemes csinálni , hová èrdemes menni ( bár èn már elèg règen Magyarországon vagyok, de az alapdolgok most is hasonlók ..)

2022.04.30. 15:42:01

@Boldeone2:
"nincstelenkènt tèr haza"
Szeretnel te olyan nincstelen lenni, mint en. :)
37 evig eltem Kanadaban, tobb, mint 25 evet huztam le a geofizikai kutatasban (elotte 6 evet Magyarorszagon), felelos beosztasokban, ahol fizettek a csavargasert. Munkaim soran bejartam Nyugat-Kanada vadonjait, szigeteit, a preri tartomanyokat, esoerdoket. Dolgoztam Nevadaban (Area-51), Californiaban, Idahoban, stb. Tobbszor lekuldtek Mexikoba, szinte az egesz orszagot ismerem, osszesen tobb, mint 5 evet dolgoztam ott kissebb nagyobb megszakitasokkal, 1997-tol 2012-ig, Amikor nem volt a kutatasban munka, mert az olaj vagy az arany, rez, stb ara alacsony volt, az epitoiparban dolgoztam, mint jol fizetett szakmunkas. Sot jartam college-ba is, de soha sem a penz vagy az elorejutas, elhelyezkedesi lehetoseg volt a cel elottem, hanem a tudasvagy, a munka, az alkotas, a felfedezes nyujtotta orom. A hozzad hasonlo tortetoket, helyezkedoket mindig megvetettem. Ha tiz eleted lenne, akkor sem elnel at annyi kalandot, nem jutnal el annyi helyre, mint en, az "egyszeru nincstelen csavargo". :)
Nem vagyok illibelaris, nagyon is szeretem a szabadsagot, ezert is gyulolom tiszta szivbol napjaink liberalisait, akik nagyobb rabsagot hoztak ill. fognak hozni az emberisegre, mint a fasizmus vagy a kommunizmus. Ezt megtapasztaltam Kanadaban az utobbi evekben, ezert is koltoztem haza - de nem csak en, hanem sok sok ismerosom - a szabadsag es nyugalom utolso fellegvaraba, Magyarorszagra. Ezert tamogatom Putyint (¡Dios lo bediga!) , a XXI. szazad Attilajat, Isten ostorat, aki felvette a kesztyut es azt mondta az elfajzott, hazug, onpusztito Nyugatnak, hogy
¡YA BASTA!
---
Akhmat Sila! :)

Gery87 2022.04.30. 15:55:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen ez a fogyasztói szar hazugsága hogy "lehetőség és siker midnenkinek adott"...ez nem így van.
Adott erőforrásokból osztozik mindenki, akinek sok van az mástól vonja el.
+ nem minden ember alkalmas, tehetséges, okos eléggé bizonyos dolgokhoz....és ha nem jön össze, persze ilyenkor csak ő a hibás. Ami féligazság.

Gery87 2022.04.30. 16:03:02

@тельня́шка:

"ezert is koltoztem haza - de nem csak en, hanem sok sok ismerosom - a szabadsag es nyugalom utolso fellegvaraba, Magyarorszagra."

Egész eddig a részig még el is hittem volna a sztoriban hogy sokat látott, tapasztalt "világlátott" ember vagy, de ezek szerint 37 év sem volt elég hogy felismerd a szabadságot és szolgaságot:)

Mert ami itt van az minden csak nem szabadság.
Lehet hogy nem hurcolnak meg ha nem állsz ki nyíltan a "progresszív értékek" és a "gender lobbik" mellett, cserébe minden téren egy büdös jobbágynak vagy nézve, akik ugye nem arról híresek hogy szabadok.

Boldeone2 2022.04.30. 16:28:32

@тельня́шка: Ezert tamogatom Putyint (¡Dios lo bediga!) , a XXI. szazad Attilajat, Isten ostorat, aki felvette a kesztyut es azt mondta az elfajzott, hazug, onpusztito Nyugatnak, hogy
¡YA BASTA!"

- A " nyugat " - köszöni - mèg mindig jól van! A világ menekültjeinek 99%- a nyugati országokba vágyna, a legkevèsbè sem Oroszországba, vagy a többi szegèny, demokrácia-hiányos országba
Az USA meg Nyugat - Európa tele van olyan jól kèpzett orosszal , akinek elegük volt az otthoni diktatórikus viszonyoktól, a rendőrsèg ma már random bárkit megállít az utcán , a mobiltelefont csekkolhatja ...Drákói törvènyek uralkodnak a társadalom minden területèn, a fortèlyos fèlelem igazgat..
A háború óta csak felgyorsult a kivándorlás , sokan mèg Grúziába , Kirgizisztánba, vagy Törökországba is elmennek , csakhogy egy kis " szabad levegőt " szívjanak ( ami nyilván relatív... )

Magad is nyugatra vándoroltál , pedig 30 ève mèg mehettèl volna Tengizbe vagy valami extrèm szar posztszovjet helyre ..
Ha annyira rajongsz a muszkákèrt, jelentkezz Norilskba dolgozni , ott várják geofizikusokat, meg a bányipari szakmunkásokat ( a világ legrosszabb helyènek mondják ...)

Bálványod Putyin a világ legusztustalanabb , tömeggyilkos vezetője!
Mi törtènik Oroszországban ?
-6 millió menekült kènyszerűen elhagyta otthonát
- Több tízmilliard dolláros kár , több száz lakóház , iskola, kórház lerombolva
- Több tízezer ukrán halott, civil ezrek , köztük több száz gyerek
- Az orosz katonák fosztogatnak , zombihadseregkènt viselkednek
- Rengeteg nemi erőszak áldozat van
- Bucsa, Ipriny , Kramatotszk - esztelen nèpirtás
- a háború következtèben állatok tízezrei vesznek èhen , kutyák , macskák
- Afrikában èhinsèg fenyeget

Látod , balványod Putyin mekkora nagy gazember! Ártatlan emberek tízezreinek èletèt áldozza fel , az a pszichopata diktátor !
Aki ezt a Hitlerhez hasonló , 21. századi tömeggyikost vèdi , az ugyanúgy embertelen pszichopata !
Erre nincs semmilyen ideológiai vagy erkölcsi igazolás !
Az oroszok egy szuverèn országban öldökölnek , rombolnak , nemi erőszakolnak , valójában , a sötèt gonoszságot, az aljasságot kèpviselik!

Boldeone2 2022.04.30. 16:31:53

Mi törtènik Oroszországban ?"

- Termèszetesen Ukrajnában , de Putyin saját nèpèt is irtja, az emberèlet soha nem számított , csak a felkent vezető dicsősège ...

Boldeone2 2022.04.30. 16:55:01

@тельня́шка: Egyèbkènt, totál ellentmondásos a hozzászólásod! Azt állítod , hogy szabadságban èltèl Èszak- Amerikában , rengeteg kalandod volt , jól is kerestèl , de hazaköltöztèl a " szabadság ès nyugalom utolsó fellegvárába Magyarországra "
ami nyilvánvalóan nem igaz ,Kanadához viszonyítva

Kanadában ha mondjuk lelassítsz egy alsórendű úton , mókust nèzegetni , lelassít a mögötted jövő autós, nem dudál, szinte mindenki elkèpesztő nyugodt ès kiegyensúlyozott , Agyarországhoz viszonyítva, ahol 10- ből 5x 20 másodpercen belül ledudálnak a türelmetlen autósok, keletebbre vagy a Balkánon mèg inkább így van ..Az oroszoknál a következő kereszteződèsnèl esetleg ki is szállnak egy baseball ütővel a delikvens ...

Ne etesd itt a blog olvasóit hazugságokkal , Kanadából kètfèle ember jön haza:
1. Aki olyan bèna , hogy nem tudja magát legalizálni, sem szakmája , sem nyelvtudása nincs
2. Olyan nyugdíjas, akinek alacsony a nyugdíja ès ezèrt hazajön

Aki dolgozni akar kint , beilleszkedik , van nyelvtudása , szakmája , szinte senki nem jön haza! De, ideologizáld csak meg, miért jöttèl haza...

Gery87 2022.04.30. 16:55:59

@Boldeone2:

"A világ menekültjeinek 99%- a nyugati országokba vágyna, a legkevèsbè sem Oroszországba, vagy a többi szegèny, demokrácia-hiányos országba"

A demokráciának ehhez semmi köze! Oda mennek ahol jólét van, a szabadságot meg leszarják, lásd radikális iszlám, pont nem érdekli őket a vallásszabadság hisz nem értenek vele egyett....csak kihasználják.

"Látod , balványod Putyin mekkora nagy gazember! Ártatlan emberek tízezreinek èletèt áldozza fel , az a pszichopata diktátor ! "

HA a USA nem baszkurálná szándékosan ezt a "vadállatot" akkor nem itt tartanánk!
Az USA legalább annyira sáros ebben mint a ruszkik.

Boldeone2 2022.04.30. 17:35:14

@Gery87: Azok akik pl. Oroszországból vándorolnak ki, a politikai rendszer , az elnymás miatt is menekülnek , sőt, most az a fő ok...
Többè- kevèsbè a demokratikusság - pár olajgazdag vagy statègiai fekvèsű városállamot kivève - korrelál az èletszínvonallal
Ha lehet, az ember olyan államot választ , ahol szabadon ès jogokkal tud èlni
Ezért az utolsó afrikai faluból is " Germoney " - ba vágynak , nem Dubaiba rabszolgának , jogok nèlkül
Azt már az afrikai is tudja , hol lesz jó esèlye az èletre: ahol jogokra is esèlye van

Az USA legalább annyira sáros ebben mint a ruszkik."

- Nagy túrót! Nem az amerikaiak ölik az ukránokat, erőszakolnak, rombolnak városokat , hanem az oroszok!
Az USA- szövetsèg az ukránok választása

2022.04.30. 17:37:56

@Gery87:
"Mert ami itt van az minden csak nem szabadság.
Lehet hogy nem hurcolnak meg ha nem állsz ki nyíltan a "progresszív értékek" és a "gender lobbik" mellett, cserébe minden téren egy büdös jobbágynak vagy nézve, akik ugye nem arról híresek hogy szabadok."
Meg mindig szabadabbak, mint pl. Kanadaban: pont egy eve vissza akartam menni kanadaba, papirugyeket intezni (jogositvany megujitas, hazassagi, valasi okiratok beszerzese). Csak ugy mehettem volna vissza, ha van oltasom (itthon kulfoldi akkor meg nem kaphatott meg nem is volt igazan okom beoltatni magam) vagy kotelezo karantenba megyek, onkoltsegen, min. napi 300 dollar, ami nagyon kiverte nalam a biztositekot, hogy allampolgar letemre fizetnem kelljen azert, ami alkotmanyos jogon megillet. Ebbe is belementem volna, meg is vettem a jegyet Budapest-Amszterdamon - Calgary, am kiderult, hogy erkezesemre nem tudtam hotelszobat foglalni a karantenra kijelolt 4 szalloda egyikebe sem. Beragtam, atirattam a jegyet Mexiko Citybe, oda nem kellet meg csak covid teszt sem a belepeshez, tele is volt a repulo europai covid menekultekkel. Mexikoban 4 honapot voltam, addig, amig megszuntettek az onkoltseges kotelezo karantent a kanadai belepeshez.Masnap mar huztam is Mexico Citybol Las Vegasba, hogy majd ott beoltatom magam, nem sikerult. Onnan busszal irany Los Angeles-Sacramento-Portland-Seattle-Belligham, ahol eleg dragan tesztet csinaltattam, hogy atlephessem a kanadai hatart. Onnan egyenesen vittek a titkos karantenba, 2 hetre. Szabadulasom utan irany az egyik haverom, nala dekkoltam, amig inteztem az ugyeimet. Kozben melozgattam is keveset, hiszen fogytan volt a penzem, majd 10 ezer dollaromba kerult ez a par honapos kiruccanas, igaz, az ocean partjan rohadtam nagyreszt. (szo szerint rohadtam, hiszen epp esos evszak volt, majustol szeptemberig, 100 %-os paratartalom, ruhaim, laptopom, tabletem, telefonom, draga fenykepezogep lencseim bepeneszesedtek, hasznalhatatlanna valtak. Vancouverben setalgatva lattam, hogy a belvaros utcai tele vannak hajlektalanokkal, azok satraival, akik kozul sokan dolgoztak, de nem tudtak az egekbe szoko lakbert megfizetni. Ez nem volt uj, hisz majd 25 evig laktam vancouverben elotte, hozza voltam szokva a latvanyhoz. De ahhoz mar nem, hogy 10 ezrevel lasam oket, plusz megtudtam, hogy a nagy tobbseg lathatatlan, a varos altal megvasarolt ocskabb szallodakban lakik, sot 4-5 csillagos szallodakban is hajlektalanok ezrei tengodenek, allami penzen. Es mindez a vilag egyik leggazdagabb orszagaban! Azert Magyarorszagon a Rakoczi uton, a Deak teren, stb. nem latni ezreket, akik satrakban laknak, esoben, hoban, mocsokban, mint az allatok.
Visszaterve a "büdös jobbágyokra": en baloldali erzelmu munkasembernek tartom magam, gyulolom a kizsakmanyolas minde formajat, lenyegeben a kapitalizmust. De aki hagyja magat, hogy szolganak kezeljek, meg is erdemli. Csaladom nagy resze ilyen, latom rajtuk, hogy vegtelenul ki vannak zsakmanyolva, de mindig azt mondom nekik, meg is erdemlitek, ha hagyjatok magatokat. Semmi ontudatuk nincs. Mindenre csak legyintenek, hogy jo ez nekunk igy is, nem fazunk, nem ehezunk, van fedel a fejunk felett. Ilyenkor elkap az ideg, orditok veluk es fenyegetem oket, hogy megyek harcolni a Putyin fele nemzetkozi brigadokhoz. :)
Szoval azt mondom, meg mindig nagyobb a szabadsag es biztonsag Magyarorszagon mint a hires Nyugaton! Plane amiket az utobbi hetekben olvasok kanadarol es usakiarol, az remiszto. Libernyakdiktatura a kobon! Kanadaiak tizezrei hagyjak el az orszagot vegleg.
Egyenlore ennyi. Elnezest a hosszura sikeredett hozzaszolasert.
---
Akhmat Sila! God Bless Putin! :)

2022.04.30. 18:32:20

@Boldeone2:
" A világ menekültjeinek 99%- a nyugati országokba vágyna, a legkevèsbè sem Oroszországba, vagy a többi szegèny, demokrácia-hiányos országba"
Mert felre vannak vezetve, a Hollywood-i agymosas megtette hatasat. Majd akkor neznek nagyot, amikor megszunik a menekultek jaro szocialis segely, sajat labra kell allniuk, munkat kell keresniuk, abbol kell eltartani magukat. Cselednek se kellenek, legfeljebb az epitoiparban tudnak elhelyezkedni, lenyomva az addigi bereket. Az utolso 25 evben nem hogy emelkedtek, hanem csokkentek a berek. Az inflacio meg az egekben.
"Az USA meg Nyugat - Európa tele van olyan jól kèpzett orosszal"
Eleg kozelrol ismerem az orosz diaszporat, hiaba, hogy jol keresnek - mar aki- de nem nagyon tudnak beilleszkedni a kanadai tarsadalomba, mindnek honvagya van es legtobbjuk csalodott a "nagy szabadsagban". raadasul ez meg febr. 24 elott volt 1-2 evvel, amikor ott eltem. Azota gyulolik oket, a szo szoros ertelmeben, meg az orosz kulturat is. Nehannyal a haverom tartja a kapcsolatot- o is hazakoltozott Magyarorszgra, igen jol erzi magat, epitoipari szakmunkas, itt nem faj a feje peldaul az ado miatt (altala kerultem be egy szukebb orosz kozossegbe) - sokan vissza is koltoztek mar Oroszorszagba, a Putyin fele diktatura dacara. Raadasul igen jo fizeto allasuk volt kanadaban.
"Magad is nyugatra vándoroltál , pedig 30 ève mèg mehettèl volna Tengizbe vagy valami extrèm szar posztszovjet helyre ..
Ha annyira rajongsz a muszkákèrt, jelentkezz Norilskba dolgozni , ott várják geofizikusokat, meg a bányipari szakmunkásokat ( a világ legrosszabb helyènek mondják ...)"
Nem 30, hanem 37 eve disszidaltam. Nagy kulonbseg. Semmi kozom a banyakhoz, felszini kutato vagyok. Ja, es nem is a tanult szakmam a geofizika, erdetelig erdeszeti szakkozepiskolat vegeztem. A geofizikai kutatasba veletlenul kerultem a leszerelesem utan. Megtetszett, erdekelt, kepeztem magam, vegul is benneragadtam. Olyannyira, hogy Mexikoba ugy kerultem, hogy egy kanadai geofizikus mernokot kellett helyettesitenem 6 hetig, aki az MIT-n vegzett. A 6 honapbol 5 ev lett. Igaz, majdnem fel annyi penzt kaptam, mint o, de igy is 5 szamjegyre jott ki a havi fizetesem, USA dollarban. Sajnos akkor epp kevesebbet ert, mint a kanadai. Ketszer mondtam fel a cegnel, mert probalt a tulaj csicskaztatni. Elkuldtem az anyjaba, pedig jo ember volt. De azert ketszer visszahivott, legutobb epp Magyarorszagon voltam, 2012-ben, szinte konyorgott. Megszantam, visszamentem. Nagy kaland volt, mangoultetvenyek kozt mentek a kutatasi vonalaink Michoacan allamban. Potom aron at akarta nekem adni a ceget, mivel hogy nyugdijba ment, nem vallaltam, nem szeretem a felelosseget. :)
"Mi törtènik Oroszországban ?"
Egy korlatozott katonai hadmuvelet azert megsem egy ballagasi rendezveny, jarulekos veszteseggel jar. :)
"Az oroszok egy szuverèn országban öldökölnek , rombolnak , nemi erőszakolnak , valójában , a sötèt gonoszságot, az aljasságot kèpviselik!"
Ahogy ezt a nyugati propaganda talalja. Az igazsag meg teljesen mas. A donbasszi onkenteseket felszabaditokent viragcsokrokkal fogadja az elnyomott orosz lakossag. Még a csecsen harcosokat is, akikben tobb emberseg van, mint az ukran nacikban.
Akhmet Sila!

Boldeone2 2022.04.30. 19:48:48

@тельня́шка: Az igazsag meg teljesen mas. A donbasszi onkenteseket felszabaditokent viragcsokrokkal fogadja az elnyomott orosz lakossag"

- Szerinted , a fejlett világ 98 % - a szerint meg az igazság teljesen más. A Donbass egy 3-4 milliós terület egyèbkènt, de az is az oroszosítas következmènyekèpp lett orosz , mert az iparvárosokba a kommunista rendszer idejèn betelepítettèk az orosz munkásokat
Egyèbkènt, de facto független terület, a nèpirtás törtènet kamu. Mindkét oldalról törtèntek atrocitások : az ukránok a saját területi integritásukat próbálták vèdeni, a szakadárok hatalomittas vezetői pedig fordítva: az ukránokat támadták orosz háttèrrel
A háború azonban távolról sem a Donbass- ról szól , az orosz echte ukrán területeket foglal Ukrajnában, eltávolítják a legitim vezetèst, betiltják a sajtót, leverik a tüntetèseket, elrabolják a termèst, fosztogatnak, nemi erőszakolnak ...
Mèhogy "több embersèg" van bennük!
Ez pontosan ugyanaz a " zombihadsereg " amely "felszabadította" Magyarországot , kirabolta, rekvirálta a magántulajdonokat is, kb 200 ezer magyar nőt megerőszakoltak, fèrfiakat a Gulágra vittek, majd bevezettèk államszocialista diktatúrát amely levágta az országot a fejlődèsről min 42 èvre , de mèg ma is annak a hatásaival küzdünk...
A családom elszenvedője ès áldozata volt a szovjet rèmuralomnak , ès most - szomorú - de ugyanazt csinálják mint 1944-1945- ben, amikor is barbár hadseregkènt álltak bosszút az ártatlanokon is
Az orosz társadalom elbukott , ugyanaz a szellem uralkodik , mint 100 vagy 200 ève...
Az ukránok legalább belátták, hogy nyugati integráció az egyedüli helyes út, nem pedig az orosz elmaradottság , az állami erőszakra èpülő társadalom. Az ukrán nacionalimust pedig pont az táplálja ami most törtènik: az orosz vezetès mèg a lètüket is megkèrdőjelezi, nyilván a most 5 èves ukrán menekült gyerek , akinek az otthonát lebombázták, az apját megöltèk , az anyját megerőszakolták 15 èv múlva a legkemènyebb oroszellenes , nacionalista lesz , jogosan

Putyin egy elmebeteg, pszichopata , meggondolatlan gyilkos: egy közepes , kezelhető konfliktusból egy majdnem világháborúvá fajuló óriási háborút csinált
Ebből már sehogyan sem lesz bèke , de akár mèg 100 èv múlva is gyűlölhetik egymást mert most öt èves gyerek elmondja majd az unokám , mit tettek velük az orosz agresszorok!

Putyin vègül a törtènelem szemètdombjára fog kerülni , mint a 21. század legkegyetlenebb figurája , az orosz nèp is óriási erkölcsi bukást szenved, mint háborút pártoló nemzet.

Gery87 2022.04.30. 21:03:05

@Boldeone2:

A szíriai iszlám arabot meg érdekes módon nem a kőgazdag olajállamok fogadják be hanem az ateiosta európa, "germoney"....
Ennyire érdekli őket a demokrácia, meg a szólásszabadság, ez csak nekünk fontos...

" Nagy túrót! Nem az amerikaiak ölik az ukránokat, erőszakolnak, rombolnak városokat , hanem az oroszok!
Az USA- szövetsèg az ukránok választása "

Ez már következmény!!!
Az ukránok meg egy adott reálpolitikát folytathatnak amit behatárol a geopolitikai helyzetük meg az erejük...ezek alapján pedig NEM nem választhatnak azt amit akarnak mert ez lesz belőle! Ahogy mi sem léphetünk ki a NATO-ból csak úgy hívhatunk be orosz katonkat pl.....hiába "akarnánk"!

Nem tudom miért vagy ennyire naiv. A világ nem így működik, vannka érdekek és ellenérdekek és az erősebb kutya....érted.

Gery87 2022.04.30. 21:07:11

@тельня́шка:

"Visszaterve a "büdös jobbágyokra": en baloldali erzelmu munkasembernek tartom magam, gyulolom a kizsakmanyolas minde formajat, lenyegeben a kapitalizmust. De aki hagyja magat, hogy szolganak kezeljek, meg is erdemli."

Egyetértek, ezért is mondom hogy e téren MO-ág igencsak le van maradva.
Munkavállalóként egy szar vagy, semmibe néznek ezért mondom hogy nincs szabadság mert ki vagy szolgáltatva....legalábbis a többség.
Lehet hogy buzizhatsz szabadon meg nem lőnek le az utcán négerek, de ettől még egy nyomorult helyzetben vagy....

Gery87 2022.04.30. 21:52:41

@Boldeone2:

"Putyin egy elmebeteg, pszichopata , meggondolatlan gyilkos: egy közepes , kezelhető konfliktusból egy majdnem világháborúvá fajuló óriási háborút csinált
Ebből már sehogyan sem lesz bèke , de akár mèg 100 èv múlva is gyűlölhetik egymást mert most öt èves gyerek elmondja majd az unokám , mit tettek velük az orosz agresszorok!"

Jól van, beszoptad te is a propagandát.
Akkor Biden mi? Vagy Bush? Vagy Truman? Aki két atomot dobott civilekre emg szarrá égették Drezdát?

"Putyin vègül a törtènelem szemètdombjára fog kerülni , mint a 21. század legkegyetlenebb figurája , az orosz nèp is óriási erkölcsi bukást szenved, mint háborút pártoló nemzet. "

Putyin egy elismert orosz államférfi lesz aki megvédte a nyugat előrenyomulásától a hazát!
És biztosította a Fekete-Tenger....mint Péter Cár.

Gery87 2022.04.30. 21:53:14

*mint Péter Cár...

...a baltikumot.

Boldeone2 2022.04.30. 22:19:52

@Gery87: Ez már következmény!!!"

- Milyen "következmèny" ne viccelj már semmi sem jelenthet indokot erre az esztelen háborúra!

Az ukránok meg egy adott reálpolitikát folytathatnak amit behatárol a geopolitikai helyzetük meg az erejük...ezek alapján pedig NEM nem választhatnak azt amit akarnak mert ez lesz belőle! "

- Nincs Ilyen. Minden szuverèn ország a saját szuverenitása mellett lèp fel minden erővel, ez " reálpolitika " egyèbkènt a saját önazonosságukat vesztenèk el! Egyetlen ukrán sem akar orosz vazallus országot ! Háború az orosz miatt van!

Ahogy mi sem léphetünk ki a NATO-ból csak úgy hívhatunk be orosz katonkat pl.....hiába "akarnánk"!

- Ez megint nem igaz: a NATO tagság egy önkèntes választás volt, senki nem hívott minket oda, akár ki is lèphetünk , nem fájna senkinek
Az orosz viszont erőszakkal akár maga mellett tartani országokat !

Boldeone2 2022.04.30. 22:24:05

@Gery87: a világ nem így működik, vannka érdekek és ellenérdekek és az erősebb kutya....érted."

- A világ pont így működik: az erősebb kutyák meggyengülnek, ès jönnek a gyengèbb kutyák, a geopolitikai egyensúly mindig változik. A tanulság az, hogy egyik ország sem tud hosszú távon megszállva tartani egy másikat , ezt az ukránok is tudják, csak a hülye Putyin nem...
A NATO- ba önkèntesen befelè mennek az országok , az orosz èrdekszfèrából meg menekülnek ! Nagy külömbsèg!

Boldeone2 2022.04.30. 22:33:48

@Gery87: Jól van, beszoptad te is a propagandát."

- Te szoptad be a ruszki propagandát ember! Nèzd már meg mit művelnek ! Városokat rombolnak, civileket ölnek , nőket erőszakolnak ,mi kell még neked ?????

Putyin egy elismert orosz államférfi lesz aki megvédte a nyugat előrenyomulásától a hazát!"

- A nagy lófaxt! Èppen most viszi a sírba gazdaságilag Oroszországot , nemzetközileg egy pária lett, egy tömeggyikos , aljas , sunyi fèreg., aki miatt ezrek halnak meg! A nyugati "előrenyomulás" is a putyinista propaganda kitalációja! Ekkora hülyesèget!
Ukrajna akar a nyugat rèsze lenni, nem pedig fordítva ! H fejreáll is Putyin, akkor is elindul a csatlakozási folyamat , nem tud egy ekkora országot leuralni!A nyugati szankciók pedig kemènyen le fogják ütni a technológiát ès tőkét is nèlkülöző, nem gazdag Oroszországot

Boldeone2 2022.04.30. 22:36:11

Nagy külömbsèg!" - különbsèg, termèszetesen

Boldeone2 2022.04.30. 22:40:22

@Gery87: Akkor Biden mi? Vagy Bush? Vagy Truman? Aki két atomot dobott civilekre emg szarrá égették Drezdát?"

- Biden egyèbkènt mit csinált? Nagyjából semmit... Az meg hogy Truman mit tett , az erkölcsileg Putyint felmenti egy független , többè- kevèsbè demokratikusan működő európai ország lerohanására, a nèpirtásra, esztelen rombolásra?
Ne viccelj már !

Boldeone2 2022.04.30. 22:42:40

Èrdemes meghallatni az index tudósítóját , aki a helyszínen járt , az oroszok nagyon nem válogatnak : rombolnak , gyilkolnak nem nagyon számítanak a civilek :
index.hu/kulfold/2022/04/30/haboru-orosz-ukran-konfliktus-kiss-daniel-tudosito-elmenyek-kibeszelo-extra/

Gery87 2022.04.30. 22:58:12

@Boldeone2:

"- Milyen "következmèny" ne viccelj már semmi sem jelenthet indokot erre az esztelen háborúra! "

Ezt már megvitattuk: Ukrajna potenciális NATO tagsága és az orosz nyelv és ksiebbsgé elnyomása vezetett ide, na meg hogy az USA beszivárgott az ukrán kormányba , biológiai fegyverkísérletekhez laborokat hoztak létre ott.
Azért az orosz-ukrán határra telepített NATO fegyverek fenyegetése elég indok.
Lehet mondani hogy ez orosz érdek és nem a miénk, de hát oroszok, nekik ez nem jó, mert ellenük van.
Nem olvasol?

"egyèbkènt a saját önazonosságukat vesztenèk el! Egyetlen ukrán sem akar orosz vazallus országot ! Háború az orosz miatt van! "

Fel lett kínálva 30 éve a semlegesség, ami a ruszkiknak megfelelt.....felrúgták, most szopnak, ez van.
Meg lett mondva régen is hogy Oroszország nem fogja tűrni hogy közvetlenül a határai mentén a NATO vegye körbe!
MI olyan érthetetlen ebben?
Onnan nincs hova hátrálni, persze hogy támadtak.

" Ez megint nem igaz: a NATO tagság egy önkèntes választás volt, senki nem hívott minket oda, akár ki is lèphetünk , nem fájna senkinek"

Marha naiv vagy!

"Az orosz viszont erőszakkal akár maga mellett tartani országokat ! "

Ahogy az USA is.

Gery87 2022.04.30. 22:59:17

@Boldeone2:

Nem menti fel, csak arra volt példa hogy egyik oldalon sincsenek szentek! Ezek nagyhatalmak, érdekből cselekszenek, ez volt, ez van, ez lesz... te meg beszopod a propagandát.

Gery87 2022.04.30. 23:00:17

@Boldeone2:

Jó a propagandát hagyjuk.....mindkét oldalon.
Az Indexet meg pláne....ugye a "független objektív sajtó" FOS. ugyanmár...
Amíg a háború tart megy a dezinformáció ezerrel.

Gery87 2022.04.30. 23:02:24

@Boldeone2:

"Te szoptad be a ruszki propagandát ember! Nèzd már meg mit művelnek ! Városokat rombolnak, civileket ölnek , nőket erőszakolnak ,mi kell még neked ?????"

A háborúban mindig a civilek szívnak!
Az meg mese hogy milliós haditechnikát arra apzarolnának hogy csak úgy értelemtlenül civileket gyilkoljanak! Nem is logikus.
Tudják hogy az egész világ rájuk figyel, meg a hibákra, szerinted annyira hülyék hogy szándékosan gyilkolnak ártatlanokat?
Főleg hogy erre erőforrásuk és pénzük sincs elég hogy ennyire könnyelműek legyenek.

Gery87 2022.04.30. 23:06:14

@Boldeone2:

"- A nagy lófaxt! Èppen most viszi a sírba gazdaságilag Oroszországot , nemzetközileg egy pária lett, egy tömeggyikos , aljas , sunyi fèreg., aki miatt ezrek halnak meg! "

Mióta számít ez? Sztálinnál számított?
Az USA hány embert ölt meg az elmúlt 30 évben mindeféle intervencióban?
vagy Vietnam?

"+A nyugati "előrenyomulás" is a putyinista propaganda kitalációja!"

Egy francokat! Ezt a nyugatpárti sajtó sem tagadja hogy cél a bővítés és hogy ez ellen fellépnek 20 éve....

"Ekkora hülyesèget!
Ukrajna akar a nyugat rèsze lenni, nem pedig fordítva ! H fejreáll is Putyin, akkor is elindul a csatlakozási folyamat , "

Várd ki a végét.
A nyugat ha úgy adódik cserben fogja hagyni az ukránokat szívfájdalom nélkül....megteték ezt már sokszor.

"nem tud egy ekkora országot leuralni!"

Nem is akar.

"A nyugati szankciók pedig kemènyen le fogják ütni a technológiát ès tőkét is nèlkülöző, nem gazdag Oroszországot "

Lehetséges, de a háborút nem nyerik meg,.

Boldeone2 2022.04.30. 23:13:29

@Gery87: Ezt már megvitattuk: Ukrajna potenciális NATO tagsága és az orosz nyelv és ksiebbsgé elnyomása vezetett ide"

-Hagyjuk már a hülyesèget! Nem is volt porondon Ukraja NATO- tagsága , nem is lehet ,amíg területi vitája van! Vajon Èszorszag miert nem zavarta a ruszkit, jóval közelebb? Itt Ukrajna indok nèlküli megszállásáról van szó , nem több!
Egy nyelvtörvény miatt tízezrek halljanak? Ne viccelj már!

na meg hogy az USA beszivárgott az ukrán kormányba , biológiai fegyverkísérletekhez laborokat hoztak létre ott.

- Ennek a fele sem igaz. max annyi hogy voltak katonai tanácsadók , de mègegyszer mondom: az ukránok hívták be őket

Azért az orosz-ukrán határra telepített NATO fegyverek fenyegetése elég indok."

- Ez kamu indok! NATo államok vannak most is körben , de még Finnország is NATO- tag lesz! Ez nem indok háborúra!

"Fel lett kínálva 30 éve a semlegesség, ami a ruszkiknak megfelelt.....felrúgták, most szopnak, ez van."

A ruszki ugyanúgy felrúgta a budapesti memorandumot ami Ukraja területi integritását garantálta ! Ki kezdte ? Az orosz

Meg lett mondva régen is hogy Oroszország nem fogja tűrni hogy közvetlenül a határai mentén a NATO vegye körbe!
MI olyan érthetetlen ebben?
Onnan nincs hova hátrálni, persze hogy támadtak."

- Az orosz magának csinálja az ellensègeket . Ha nem kezdte volna el felosztani Ukrajnát , akkor az nem ment volna NATO tagságot kérni . Ennyi . De most elérték hogy lesz finn ès svéd tagság is

élhetetlen 2022.04.30. 23:17:58

@тельня́шка: Jó vagy! Rajtad kívül, aki kiment az mind buta proli, szarevő, telhetetlen, minden munkát elvállal, mert csak a pénz lebeg a szeme előtt, és ezt hosszan ecseteled. Bezzeg te, „En kimentem, de nem meggazdagodni, hanem hogy ne kelljen allandoan dolgozni,igaz, a kalandvagy volt a fo hajtoero es a felelossegtol, fegyelemtol valo menekules. :)”. Ezt érhetem úgy, hogy selyemfiúnak mentél ki, mert a te gyomrod mindent bevesz, mert nincs felelősség, ha az egyik nőnek nem kellesz, talán a másiknak igen, ha nem jelensz meg a megbeszélt időben, talán majd más hív? Mert a szövegedből ez jön le.

Boldeone2 2022.04.30. 23:18:20

@Gery87: Nem menti fel, csak arra volt példa hogy egyik oldalon sincsenek szentek! Ezek nagyhatalmak, érdekből cselekszenek, ez volt, ez van, ez lesz... te meg beszopod a propagandát."

- èn a tènyeket mondom , az emberisessèg , a nemzetközi jog pártján állok, ahogy az összes nyugati ország , ès világ legtöbb országa . A te vèlemènyed a törpe minoritás az orosz - ukrán háború ügyèben !
A tènyek ott vannak : egy szuverèn országot megtámadott Oroszország , jus ad bellum " egyèrtelműen az ukránokat igazolja , a többi csak orosz hápogás

Boldeone2 2022.04.30. 23:29:10

@Gery87: Az meg mese hogy milliós haditechnikát arra apzarolnának hogy csak úgy értelemtlenül civileket gyilkoljanak! Nem is logikus"

- Maga a háború sem volt logikus lèpès. Az oroszok lakóházakat rombolnak , vagyis nem válogatnak a háború módjában

Mióta számít ez? Sztálinnál számított?"

- Sztálin is a törtènelem szemètdombjara került

Az USA hány embert ölt meg az elmúlt 30 évben mindeféle intervencióban?
vagy Vietnam?

- az orosznál nagyobb területet nem hódított meg senki,több embert sem nagyon ölt meg ... Vietnámban pedig ott voltak a komcsik meg az orosz ..
Rádaásul, az USA nekünk szövetsègesünk, az orosz megszallókènt volt jelen

Egy francokat! Ezt a nyugatpárti sajtó sem tagadja hogy cél a bővítés és hogy ez ellen fellépnek 20 éve....

- Mi az hogy " nyugatpárti sajtó" Te nem nyugati ember vagy ? Magyarország nem a nyugat rèsze? Az orosz diktatúrát pártolod,
Ahol újságírókat ölnek ?
A diktatúra sajtója mondja meg az igazsagod! ? Ne viccelj már!

Várd ki a végét.
A nyugat ha úgy adódik cserben fogja hagyni az ukránokat szívfájdalom nélkül....megteték ezt már sokszor."

- Nem hinnèm. Ekkora összefogás meg soha nem volt egy országért sem . A nyugati emberek szívügye lett Ukrajna

élhetetlen 2022.04.30. 23:55:58

@тельня́шка: „Egy nyugati polgar ha csak egy kifizetett hazat tud felmutatni elete erdemenyekent, az valamit nagyon rosszul csinalt, magyarul xart se ert az elete”. Az unokahúgom Etonban diplomázott egy EU-s ösztöndíjjal, a mesterképzést Machesterben végezte, ott ismerkedett meg a férjével, három éve házasok, tavaly vettek egy sorház elemet hitellel, még rendezik a kertet, és dolgoznak, kirándulnak, utaznak, jól érzik magukat. Ez egy normális élet. Rád melyik banya hagyott vagyont, hogy azt mondhasd, hogy a te életed sokat ér?
Ismerek olyat, aki a barátnőjével ment ki LA-ba, aztán ott megismert egy nála lényegesen idősebb nőt, akinek több óceánparti bérháza van, és inkább őt vette feleségül. Csak ez az élet ér valamit szerinted? A te életed mennyit ér, mit sikerült „begyűjtened”, mert, mint írtad, nem akarsz állandóan dolgozni, tehát a szorgos zseni sem lehetsz.

2022.05.01. 06:34:00

@élhetetlen:
Kuss, ven picsaknak nem osztottam lapot! :)
---
God Bless Putin! Akhmat Sila! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.01. 06:58:19

@Boldeone2:

"az oroszok nagyon nem válogatnak : rombolnak , gyilkolnak nem nagyon számítanak a civilek"

Ha így lenne, már be lenne véve Kijev.

Éppen azért lassú a felszabadítás, mert az oroszok óvatpsan harcolnak, próbálják kimélni a civileket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.01. 07:00:10

@Boldeone2:

Felmenti. A nemzetközi jog alapelve a precedens.

Olyan nincs, hogy Irakban megölök egymillió civilt, majd üvöltök, amikor a másik megöl tízezret.

élhetetlen 2022.05.01. 18:06:01

@тельня́шка: Miért kéne lapot kapnom ahhoz tőled, hogy kommentelhessek? Neked milyen lapod van? Tök alsód? Az alakítja a stílusodat?

Gery87 2022.05.01. 19:37:35

@Boldeone2:

Nem is akarják tartósan, elveszik amim kell és kivonulnak.Onnantól kezdve Donbasz és Krím nem megszállt hanem orosz föld.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása