magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Juszt is

Juszt László befejezte pályafutását, megcsinálta utolsó műsorát.

Egyrészt hír, mert ezzel csökken a viszkető demagógia az éterben.

Másrészt rossz, mert Juszt azok közé tartozik, akik minden megszólalásukkal akaratlanul az ellenfelet támogatják.

Én egyébként rendszeresen néztem, számomra szórakoztató a szélsőség ami képvisel. Juszt pedig ideális ehhez.

Egyrészt hiányzik belőle bármilyen újságírói profizmus, ő nem választ akar az interjúalanytól, hanem megerősítést, s mérges lesz, ha ezt nem kapja meg. Ő közíró, nem újságíró, csak utóbbinak leplezi magát.

Nem is kérdez, hanem provokál. A legjobb, amikor szabályosan belevörösödik abba, hogy az interjúalanya nem követi az általa meghatározott vonalat. Kedvencem egy 2009-es interjúja TGM-mel, ahol TGM sorra ellentmond a ballib tabuknak, amit Lacika egyre dühödtebben konstatál.

Lacika mintapéldánya a 90-es évekbeli ballib médiamunkásnak: ő mindent mindenkinél joban tud, hiszen megtanulta a szent egyetlen ballib igazságot, s aki másban hisz, az vagy hülye vagy gonosz.

Akkor ez dühítő volt, mert a fajtája uralt mindent. Ma már viszont kifejezetten szórakoztató, hogy a partvonalra vetődve görcsösen úgy tesz, mintha még lenne komoly közönsége.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3617828663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2022.05.11. 12:35:52

A Kék fényben láttam utoljára. Meg mikor szilveszterkor énekelte, hogy "lesz maga juszt is az enyém".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 12:45:37

Így van. QED : youtu.be/xBXMK_XnMZY , nem minden aktualitás nélkül.

Serény Vélemény 2022.05.11. 14:39:03

@Deak Tamas: akkoriban a nato csatlakozás volt a szenttehén: amit akkor is meg kell csinálni és kész, ha egyébként 0. pillanattól jelentős hátrányokkal jár(t).

Akkoriban a szocik azért akartak csatlakozni, hogy ne kelljen a haderőre költeni. (Többet tudjanak lopni.)

Pedig azóta sem sikerült a gdp 2%-át beletolni a honvédelembe...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 15:20:43

@Serény Vélemény: és sajnos mindez most aktualitást is nyert.

_Neville 2022.05.11. 15:43:50

"Egyrészt hiányzik belőle bármilyen újságírói profizmus, ő nem választ akar az interjúalanytól, hanem megerősítést" amúgy ennek a műfajnak a királynője Kálmán Olga volt :D ellenben ATV-s utódja, Rónai Egon tényleg igazi újságíró szerintem

_Neville 2022.05.11. 15:45:17

@Serény Vélemény: "Akkoriban a szocik azért akartak csatlakozni, hogy ne kelljen a haderőre költeni. (Többet tudjanak lopni.)" Hát ezt be is váltották, sőt még azt is szétbarmolták, ami már megvolt. Most rengeteg pénzért olyan eszközöket építhet ki újra a mostani kormány, ami már volt, csak leépítették.

midnight coder 2022.05.11. 17:58:04

@Serény Vélemény: Mondjuk így a ruszkikkal a szomszédban azért nem olyan nagy baj ez a NATO csatlakozás.

Serény Vélemény 2022.05.11. 20:58:28

@midnight coder: Azért Ukrajnából fog valami maradni, nem valószínű, hogy a ruszkik eljutnak a kárpátokig. Főleg ha ennyit bénáznak. A baj az az, amit már akkor is mondtam: a nato valamelyik országát sokkal nagyobb valószínűséggel támadják meg, (és akkor 4-es cikkely) mint hogy Magyarországot valaha is a szomszédaink.
Viszont ha nem vagyunk nato tagok, akkor egy csomót kell költeni a hadseregre, viszont ha nato tagok vagyunk, akkor is egy csomót kell költeni.

Serény Vélemény 2022.05.12. 11:14:59

Újabb sötét titok Juszt Lászlóék mesteréről: Ipper Pál a Munkásőrség alapítója és az ötvenhatos megtorlás és megfélemlítés résztvevője volt. A Rádióba helyezett ex-ÁVH-s munkásőr-egyenruhában közvetítette a május elsejei színjátékot, aztán rendet tett a vidéki szerkesztőségekben.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ipper Pál a Kádár-diktatúra legendás és ismert riportere volt. Mester Ákos, Bolgár György és a többi jól ismert „baloldali” rádiós mestere. A Szófiában lediplomázott Juszt László – aki vállaltan remek kapcsolatot ápolt [és talán ápol, ha utóbbi egyáltalán még él] a szovjet-orosz maffiózóval, Szemjon Mogiljeviccsel – is mindig fennkölten szól Ipperről. Vagy éppen vele példálozva odaszúr, ahogyan tette egy régebbi Magyar Demokrata-cikkben:
„Voltak mestereim, akiket ma is vállalok. Ilyen Ipper Pál és Mester Ákos, akik a 168 Óra alapító főszerkesztőjeként, illetve vezetőjeként akkor mentek hetente szembe a hatalommal, amikor Önök még a KISZ-KB vagy valamelyik egyetemi KISZ-lap munkatársaiként ették a diktatúra keserű kenyerét”.
Dölyfös, nagyképű, álságos és hazug szöveg. Összefoglaló jelzővel: jusztos. Persze sokan már akkor, a hetvenes, nyolcvanas években is tudták, hogy Ipper sem véletlenül „ment, mehetett szembe a hatalommal” [valójában ilyesmiről szó sem volt, egyszerűen megbizható szelepnek használták a Legvidámabb barakk narratívájának alátámasztására], őt is az erőszakszervezetektől mentették át. ÁVH-s múltját alaposabban csak az elmúlt években írták meg, az, hogy munkásőr is volt, számomra csak most vált világossá. Egészen pontosan tegnap, amikor elkezdtem böngészni a régebbi Munkásőr-számokat, ihletet kapva egy ismert rádiós-újságíró hozzászólásától, aki megemlítette a Rádió munkásőreit. Gondoltam, ha valaki, Ipper talán az lehetett. Az is volt. És most hadd idézzem a Munkásőr egyik 1981-es számát:
„Megrendülve beszél Fehér József őrnagyról, akit azért lőttek agyon, mert az ellenforradalmárok fogságában is hű maradt esküjéhez és hazájához, az agyonlőtt Magyar László és Kovács Lajos őrnagyról, a stúdió udvarán felakasztott Bagi János főhadnagyról és a többi katonáról és tisztről, aki a Rádió védelmében esett el. Ipper Pálban ma is elevenen él huszonharmadika éjjelének és huszonnegyedike hajnalának emléke. Akkor már a Magyar Rádió munkatársa volt és a Műsorszerkesztőségen dolgozott.”
Bagi János, Fehér József [őket megnéztem most] a Politikai Rendőrség tagjai voltak. Ipper egykori kollégái az ÁVH-nál. Hiszen Ipper is ott emelkedett fel. Korábbi cikkemben megírtam, hogy fiatalon egyszerű pártpropagandistaként kezdte, majd 1947-ben az ÁVÓ-hoz került. Később az „egyházi vonalon” dolgozott, „1950 és 1953 között több szombathelyi pappal is foglalkozott: szervezett be ügynököket, rendszeresen tartotta velük a kapcsolatot”.
Ipper tevékeny résztvevője volt például a Grősz József kalocsai érsek elleni koncepciós pernek is, volt, hogy diákokat vertek át hamisított levéllel, majd szervezték be presszióval. Aztán 1953-ban elbocsátották. Ezután került a Rádióhoz. Bővebben régebbi cikkemben:
pestisracok.hu/az-avo-tol-a-168-oraig-bemutatjuk.../
Most folytassuk a Munkásőrség cikkével:
„Az emeleti ablakból látta, amikor a Puskin utca felől támadók lemészárolták az őrséget. Az ostrom után a »civileket« – köztük Ipper Pált – a Parlamentben találjuk. Ugyanis még hetekig innen ment a műsor, hiszen a stúdióépület átmenetileg használhatatlanná vált.”
A Rádiónál történt „mészárlás” a kommunista propaganda központi eleme volt '56 után. Ipper Pál természetesen semmiképpen nem volt „civil”, semmilyen értelemben nem tekinthetjük annak.
...

www.facebook.com/mezogaborhalozat/posts/767726174602935?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202205

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.13. 08:35:31

@Gery87:

Viszont legalább nem vette át Gyurcsányné frizuráját, mint a Börni Szeles tette.

Mikulás Anna 2022.05.13. 13:51:26

Serény Vélemény:

Kedves Gábor!

Azt gondolom, a Munkásőrségről csak akkor lehetne történelmileg megalapozott ítéletet mondani, ha a rendszerváltást követő időszak történéseivel is összevetnéd, mert anélkül eléggé hamis képet láthat a mai nemzedék!

Az egészen biztos, hogy nem lehet rosszabbként feltüntetni, mint az AVH-t! Sem a benne résztvevők személye, sem a szervezeti egysége nem hogy egy lapra nem tehető, de össze sem hasonlítható!

Úgy semmiképpen sem, ahogy írod: "...ÁVH-s múltját alaposabban csak az elmúlt években írták meg, az, hogy munkásőr is volt, számomra csak most vált világossá..."

A Munkásőrség megítéléséhez csak annyit, hogy a rendszerváltó politikai elit ( Horn, Lendvay Ildikó és társaik) minden erejükkel azon voltak, hogy mielőbb felszámolják. Meg is szüntették 1989. október 23-án - jogutód nélkül. Majd a már megszűnt Munkásőrség megszüntetésére népszavazást írtak ki, ami az akkori idők hangulatának megfelelően sikeres lett.

Egyrészt felszámoltak egy jól képzett, önkéntesekből álló fegyveres szervezetet, miközben a háttérben már szerveződtek a képzetlen örző-védő fegyveres szervezetek a privatizáció - vagyis a szabad rablás biztosítására.

Arról, hogy valójában milyen is volt a Munkásőrség sokat tudnék mesélni, ugyanis ott dolgoztam a lapnál újságíróként, évekig.

Lehet, hogy nem hiszed, de nincs miatta szégyenkezni valóm! Sőt! Pedig soha nem voltam sem párttag, sem kommunista!

Üdv!

Serény Vélemény 2022.05.13. 14:31:08

@Mikulás Anna: "de nincs miatta szégyenkezni valóm!"

Dr. Mengele is kb ezt mondta, meg az összes prostituált is ezt mondja, mert ő a "munkáját" végzi, és nem igyé' csinálja...

"Egyrészt felszámoltak egy jól képzett, önkéntesekből álló fegyveres szervezetet"

Frászt! Már akkor is a honvédség levetett fegyverzetét használták, jól képzettek sose voltak, az ilyen jellegű fegyveres testületeket csak és kizárólag a polgári lakosság elleni terrorista jellegű akciókra lehet hatékonyan használni, meg a tömegháború esetén esetleg golyófogónak.

Mikulás Anna 2022.05.13. 17:44:16

Serény Vélemény:

Nem a honvédség levetett fegyverzetét használták, erre lehet a youtube-on videót is találni, a leszerelést végző egyik munkásőr parancsnokkal.

De jól képzettek voltak, főleg vidéken. Sorkatonai szolgálaton átesett fiatal és középkorú férfiak voltak, rendszeres lövészeti, hadászati képzéssel.

Azt, hogy közvetlenül '56 után kik vettek részt benne nem tudom, mert hasonlóan Ipper Péterhez az alapítók hamarosan el is köszöntek onnan, s a párt apparátusában folytatták dicső tevékenységüket.

A '70-es évek közepére viszont valóban munkásemberekből állt, akik zokszó nélkül mentek a szabad idejükből árvízi mentésekhez, vihar katasztrófákhoz. Olyan közösséget hoztak létre, amiben egymást segítve kalákában házakat építettek. Polgári védelmi feladatokat láttak el s megbecsülték őket. Ja, mondjuk a pesti értelmiségi pártelit befogta az orrát, ha szóba kerültek, de homokzsákot hordani egyik sem ment helyettük!

Mengelével nem kellene dobálózni, mert az még a náciknak sem tetszene!

A prostiság meg pont nem jó, mert bizony az egy komoly szakma, igény is van rá - minden korban, még akkor is, ha éppen nem munkásőrnek hívják a megmondó embereket, nem igaz?

A terrorista jellegű akciókról meg csak annyit: most meg ezrével rohangálnak OKJ-s biztonsági őrök, fegyverrel a zsebükben és aszerint nézik jó golyófogónak a polgári lakosságot, hogy a gazdijuk éppen mivel szívta tele magát.

Őket vajon ki védi meg? (természetesen a verbálisan és fizikálisan is terrorizált polgári lakosságra gondolok) Nos? Erre is van valami okos válasza?

Serény Vélemény 2022.05.13. 18:45:52

@Mikulás Anna: Ez a "nincs szégyenkezni valóm" kiverte nálam a biztosítékot, és igen, látszik rajtad, hogy fel sem fogod, hogy miről van szó! De igen, szégyellhetnéd magad, mert a munkásőrség egy erőszak szervezete volt egy gonosz, elnyomó diktatórikus pártnak, ugyanolyan, mint amilyen az SA volt a náciknak.

mert ahol zsarnokság van:

bilincseit a szolga maga így gyártja s hordja;
ha eszel, őt növeszted,
gyermeked neki nemzed,
hol zsarnokság van,
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy;

Mikulás Anna 2022.05.13. 19:02:47

Változatlanul nem szégyellem magam, mert akkor és ott - azt én éltem át!
El is meséltem volna, hogy valójában milyen is volt.

Most már csak egy kérdésem lenne:

Mennyire hiteles az a történetíró, aki zsigeri gyűlölettel kutat egy korszakot?

Még egy: Nem baj ugye, hogy demagógiának tartom azt a dörgedelmes és megfellebbezhetetlen summázatot (versestől) amit idelöktél?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.13. 20:22:50

@Mikulás Anna:

Sajnos a közelmúlthoz mindig két túlzás jellemző: túlságos lelkesedés vagy túlságos elutasítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.13. 20:24:42

@Serény Vélemény:

A MŐ-nek is korszakai voltak. A kezdet egyértelműen egy elnyomó szervezet. Aztán a 70-es évektől inkább hobbikirándulás.

Ismertem olyat, aki csak azért lett mő, mert "addig se kell dolgozni".
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása